LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle:"

Transkriptio

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus 1 Lomake nro (A- tai A0-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE B. TERVEYDENHOITAJAN LOMAKE Ohjeet terveydenhoitajalle: I II Huoltaja palauttaa kyselylomakkeen. KYSY: oliko kyselylomakkeen täyttämisessä ongelmia, ymmärsikö kysymykset? TARKISTA, että: kaikkiin kysymyksiin on vastattu molemmat huoltajan lupalomakkeet on täytetty ja ALLEKIRJOITETTU lapsen henkilötunnus on oikein A-(tai A0-) lomakkeessa. anna huoltajalle huoltajan kappale lupalomakkeesta. MERKITSE: lapsen HENKILÖTUNNUS JA NIMI B- JA C-LOMAKKEESEEN, jos A- (tai A0-) lomakkeessa huoltaja on antanut luvan terveystutkimustietojen yhdistämiseen tämän tutkimuksen tietoihin. A- (tai A0-) lomakkeen NUMEROKOODI B- JA C-LOMAKKEEN (1-4-vuotiaat) YLÄTUNNISTEEN KOODIKSI B-LOMAKKEEN HAASTATTELU (haastatteluohje!): vain jos kysymyksissä on rasteja 6-ruuduissa! Kysymyksissä rastitettujen 6-ruutujen mukaisesti ruoka-aineiden aiheuttamien oireiden laatu (kys 64-83) ja ilmaantumisnopeus (kys 84). Huoltaja unohtanut palauttaa lomakkeen: Anna luettavaksi saatekirje ja kysy haluaako osallistua tutkimukseen. Jos haluaa osallistua tutkimukseen pyydä täyttämään B-lomakkeen huoltajan lupaosa JA TARKISTA LAPSEN NIMI JA HENKILÖTUNNUS. MERKITSE: lapsen HENKILÖTUNNUS JA NIMI A-(tai A0-) JA C-LOMAKKEESEEN (1-4-vuotiaat), jos B- lomakkeessa huoltaja on antanut luvan terveystutkimustietojen yhdistämiseen tämän tutkimuksen tietoihin. A- (tai A0-) lomakkeen NUMEROKOODI B- JA C-LOMAKKEEN (1-4-vuotiaat) YLÄTUNNISTEEN KOODIKSI B-LOMAKKEEN HAASTATTELU (haastatteluohje!): B-lomakkeen kysymykset ja rastitettujen 6-ruutujen mukaisesti ruoka-aineiden aiheuttamien oireiden laatu (kys 64-83) ja ilmaantumisnopeus (kys 84). Anna kotiin täytettäväksi uusi A- (tai A0-) lomake ja ohjaa palautus C-lomakkeen palautuskuoressa. ANNA KAIKILLE TUTKIMUKSEEN OSALLISTUVILLE 1-4-vuotiaiden vanhemmille KOTIIN TÄYTETTÄVÄKSI C-LOMAKE + PALAUTUSKUORI! III Jos kieltäytyy tutkimuksesta, kysy miksi kieltäytyy tai jää pois tutkimuksesta? -ei kerätä henkilötietoja! 1 kielivaikeudet, ei ymmärrä kysymyksiä 1 päihdeongelma, mielenterveysongelma, sairautta, vaikea elämäntilanne 1 aihe ei kiinnosta, eikä ole tärkeä, ei koskaan osallistu mihinkään tutkimuksiin 1 ei syytä 1 muu syy Terveydenhoitajan nimi

2 Lasten ruoka-allergiatutkimus 2 HUOLTAJAN LUPA LAPSEN TERVEYSTIETOJEN KÄYTTÖÖN TUTKIMUKSESSA B-HAASTATTELULOMAKKEEN LIITTEENÄ Olen saanut riittävästi tietoa Lasten ruoka-allergiatutkimuksesta ja haluan osallistua siihen. Olen tietoinen, että osallistumiseni on vapaaehtoista ja että voin keskeyttää sen milloin tahansa ilman, että se vaikuttaa mitenkään omaan tai perheeni hoitoon tai kohteluun nyt tai tulevaisuudessa. Annan luvan lastani koskevien terveystutkimustietojen (terveyskeskukset, sairaalat ja yksityiset lääkäriasemat) yhdistämiseen ilman nimitietoja tällä kyselytutkimuksella antamiini tietoihin nyt ja 5-10-vuoden kuluttua tehtäviin kyselytutkimuksiin. kyllä ei Lapsen nimi Lapsen henkilötunnus A Paikka..Päivämäärä... Huoltajan allekirjoitus. Huoltajan nimen selvennys... Huoltajan osoite.. (tietojen tarkentamista varten) Puhelinnumero (tietojen tarkentamista varten) Tietojen käsittely ja säilytys tapahtuu ehdottoman luottamuksellisesti henkilötietolakia noudattaen Oulun yliopiston Kansanterveystieteen ja yleislääketieteen laitoksella.

3 Lasten ruoka-allergiatutkimus 3 Ruoka-allergian ja -yliherkkyyden oireita saattavat olla: iho-oireet (nokkosihottuma, atooppinen ihottuma, taiveihottuma tai maitorupi, korvakäytävien kutina, peräaukon kutina tai ihottuma) hengitystieoireet (nuhaoireet, nenänkutina, aivastelu, nenän vuotaminen, hengitysvaikeus, astmakohtaus, suun kirvely ja kutina) silmäoireet (silmäluomien turvotus, silmien kutina tai vetistys) äkillinen yleisreaktio (anafylaktinen shokki) suolisto-oireet (vetinen tai limainen uloste tai ripuli, itkuisuus, unettomuus, mahakivut, oksentelu) myös muut oireet ovat mahdollisia. Ovatko seuraavat ruoka-aineryhmät aiheuttaneet ja kuka on todennut allergiaoireita? Merkitkää rasti ruutuihin 3-6, jos ruoka-aineryhmässä yksikin ruoka-aine - jossain muodossa (kypsennettynä tai raakana) on a allergia-oireen. Samalle riville voitte rastittaa yhden tai useamman vastausvaihtoehdon. Lomakkeessa A kysymys Täytetään VAIN niistä, jotka unohtivat palauttaa A-lomakkeen Rastit ruuduissa 6: Kysy VAIN niistä ruoka-aineista oireet ja ilmenemisnopeus rastita sivulle 4 ja 8 Rastit ruuduissa 6: Kysy VAIN niistä ruoka-aineista rastita sivulle 5 ja 8 Ei ole todettu koskaan oireita näistä ruoka-aineista Lapsi ei ole koskaan maistanut näitä ruokaaineita Vanhemmat tai lastenhoitaja havainneet allergian Lääkäri todennut allergian Oireita viimeksi yli 12 kk sitten A: Oireita viimeisen 12 kk aikana A0: oireet syödystä ruuasta maito 6 maitotuotteet (esim. juusto, jogurtti, jäätelö, rahka) 6 kananmuna 6 viljat 1 vehnä 6 ruis 6 ohra 6 viljat 2 (kaura, riisi, maissi, hirssi, tattari) 6 liha (nauta, sika, lammas) 6 siipikarjan liha (broileri, kana, kalkkuna) 6 kala 6 pähkinät (hasselpähkinä) 6 palkokasvit (maapähkinä, herne, papu, soija, linssi) 6 Rastit ruuduissa 6: Kysy VAIN niistä ruoka-aineista rastita sivulle 6 ja 8 hedelmät (omena, päärynä, kirsikka, persikka, banaani) 6 sitrushedelmät (appelsiini) 6 mansikka, tomaatti/ketsuppi, kaakao/suklaa 6 juurekset (porkkana, lanttu, retiisi, peruna, selleri) 6 mausteet (pippurit, curry, valkosipuli, kaneli) 6 Rastit ruuduissa 6: Kysy VAIN niistä ruoka-aineista rastita sivulle 7 ja 8 marjat (karpalo, puolukka, mustikka, vadelma) elintarvikkeiden lisäaineet (säilöntäaineet, väriaineet, aromiaineet) muu, mikä: muu, mikä:

4 Lasten ruoka-allergiatutkimus 4 Mitä oireita ruoka-aineet (64-68.) ovat aiheuttaneet lapselle VIIMEKSI KULUNEIDEN 12 KK aikana? Iho-oireita Nokkosihottumaa Nopeasti ilmaantuvat ja häviävät kutiavat paukamat Atooppista ihottumaa; taiveihottuma, maitorupi 64. maito 65. maitotuotteet juusto, jogurtti, jäätelö, rahka 66. kananmuna 67. viljat 1 vehnä, ohra, ruis 68. viljat 2 kaura, riisi, maissi, hirssi, tattari Korvakäytävien kutinaa Peräaukon kutinaa tai ihottumaa Muuta iho-oiretta, mitä? Hengitystie-, silmätai yleisoireita Hengitysvaikeuksia, astmaa Nuhaoireita; kutinaa, aivastelua, vuotoa Suun kirvelyä, kutinaa Silmäoireita; kutinaa, vetistystä, silmäluomien turvotusta Yleisreaktio; "anafylaktinen shokki" Suolisto- tai muita oireita Vetisiä, limaisia ulosteita, ripulia, vähintään 2 kertaa/vrk Levottomuutta, unettomuutta, itkuisuutta Mahakipuja Oksentelua Muita oireita, mitä?

5 Lasten ruoka-allergiatutkimus 5 Mitä oireita ruoka-aineet (69-73.) ovat aiheuttaneet lapselle VIIMEKSI KULUNEIDEN 12 KK aikana? 69. Liha nauta, sika, lammas Iho-oireita Nokkosihottumaa Nopeasti ilmaantuvat ja häviävät kutiavat paukamat Atooppista ihottumaa; taiveihottuma, maitorupi 70. Siipikarjan liha broileri, kana, kalkkuna 71. Kala 72. Pähkinät hasselpähkinä 73. Palkokasvit maapähkinä, herne, papu, soija, linssi Korvakäytävien kutina Peräaukon kutina tai ihottuma Muuta iho-oiretta, mitä? Hengitystie-, silmätai yleisoireita Hengitysvaikeuksia, astmaa Nuhaoireita; kutinaa, aivastelua, vuotoa Suun kirvelyä, kutinaa Silmäoireita; kutinaa, vetistystä, silmäluomien turvotusta Yleisreaktio; "anafylaktinen shokki" Suolisto- tai muita oireita Vetisiä, limaisia ulosteita, ripulia, vähintään 2 kertaa/vrk Levottomuutta, unettomuutta, itkuisuutta Mahakipuja Oksentelua Muita oireita, mitä?

6 Lasten ruoka-allergiatutkimus 6 Mitä oireita ruoka-aineet (74-78.) ovat aiheuttaneet lapselle VIIMEKSI KULUNEIDEN 12 KK aikana? 74. Hedelmät omena, päärynä, kirsikka, persikka, banaani Iho-oireita Nokkosihottumaa Nopeasti ilmaantuvat ja häviävät kutiavat paukamat Atooppista ihottumaa; taiveihottuma, maitorupi 75. Sitrushedelmät appelsiini 76. Mansikka, tomaatti, kaakao ketsuppi, suklaa 77. Juurekset porkkana, lanttu, retiisi, peruna, selleri 78. Mausteet pippurit, curry, valkosipuli, kaneli Korvakäytävien kutinaa Peräaukon kutinaa tai ihottumaa Muuta iho-oiretta, mitä? Hengitystie-, silmätai yleisoireita Hengitysvaikeuksia, astmaa Nuhaoireita; kutinaa, aivastelua, vuotoa Suun kirvelyä, kutinaa Silmäoireita; kutinaa, vetistystä, silmäluomien turvotusta Yleisreaktio; "anafylaktinen shokki" Suolisto- tai muita oireita Vetisiä, limaisia ulosteita, ripulia, vähintään 2 kertaa/vrk Levottomuutta, unettomuutta, itkuisuutta Mahakipuja Oksentelua Muita oireita, mitä?

7 Lasten ruoka-allergiatutkimus 7 Mitä oireita ruoka-aineet (79-83.) ovat aiheuttaneet lapselle VIIMEKSI KULUNEIDEN 12 KK aikana? 79. Marjat puolukka, herukat, mustikka, vadelma Iho-oireita Nokkosihottumaa Nopeasti ilmaantuvat ja häviävät kutiavat paukamat Atooppista ihottumaa; taiveihottuma, maitorupi 80. Elintarvikkeiden lisäaineet säilöntä-aineet, väriaineet, aromiaineet 81. muu, mikä: 82. muu, mikä: 83. muu, mikä: Korvakäytävien kutinaa Peräaukon kutinaa tai ihottumaa Muuta iho-oiretta, mitä? Hengitystie-, silmätai yleisoireita Hengitysvaikeuksia, astmaa Nuhaoireita; kutinaa, aivastelua, vuotoa Suun kirvelyä, kutinaa Silmäoireita; kutinaa, vetistystä, silmäluomien turvotusta Yleisreaktio; "anafylaktinen shokki" Suolisto- tai muita oireita Vetisiä, limaisia ulosteita, ripulia, vähintään 2 kertaa/vrk Levottomuutta, unettomuutta, itkuisuutta Mahakipuja Oksentelua Muita oireita, mitä?

8 Lasten ruoka-allergiatutkimus Kuinka nopeasti lapsen allergiaoireet ovat alkaneet VIIMEKSI KULUNEIDEN 12 KK aikana ruuan syömisen jälkeen? 1 tunnin 1-2 tunnin 2-24 tunnin 1-2 vuorokauden yli 2 vuorokauden maito (64) maitotuotteet (65) kananmuna (66) vehnä viljat 1 (67) ruis ohra viljat 2 (68) liha (69) siipikarjan liha (70) kala (71) pähkinät (72) palkokasvit (73) hedelmät (74) sitrushedelmät (75) mansikka, tomaatti/ketsuppi, kaakao/suklaa (76) juurekset (77) mausteet (78) marjat (79) elintarvikkeiden lisäaineet (80) muu (81), mikä: muu (82), mikä: muu (83), mikä: Copyright University of Oulu

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää)

1 Lasten ruoka-allergiatutkimus. Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) 1 Lasten ruoka-allergiatutkimus Lomake nro (A-lomakkeesta, terveydenhoitaja täyttää) LOMAKE C. Kotona täytettävä, palautus postitse palautuskirjekuoressa. VASTAUSOHJE Vastatkaa taulukkomuotoisiin kysymyksiin

Lisätiedot

Ruoka-allergioiden allergioiden ja yliherkkyyksien esiintyvyys

Ruoka-allergioiden allergioiden ja yliherkkyyksien esiintyvyys Ruoka-allergioiden allergioiden ja yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät --vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus TUTKIMUSRYHMÄ Kaisa Pyrhönen LL, tutkija, KTTYL /Oulun yliopisto

Lisätiedot

TUTKIMUSRYHMÄ ESTÖ TUTKIMUSVÄEST PILOTTITUTKIMUKSEN TARKOITUS. Kangasalla asuvat lapset, joiden syntymäaika oli:

TUTKIMUSRYHMÄ ESTÖ TUTKIMUSVÄEST PILOTTITUTKIMUKSEN TARKOITUS. Kangasalla asuvat lapset, joiden syntymäaika oli: Ruoka-allergioiden allergioiden ja yliherkkyyksien esiintyvyys ja riskitekijät t --vuotiailla lapsilla Suomessa Etelä-Karjalan allergiatutkimus TUTKIMUSRYHMÄ Kaisa Pyrhönen LL, tutkija, KTTYL /Oulun yliopisto

Lisätiedot

1-12 LAPSEN SYNTYMÄ- JA IMETYSTIEDOT SYNTYMÄMITAT LÖYTYVÄT LAPSEN NEUVOLAKORTISTA

1-12 LAPSEN SYNTYMÄ- JA IMETYSTIEDOT SYNTYMÄMITAT LÖYTYVÄT LAPSEN NEUVOLAKORTISTA Lasten ruoka-allergiatutkimus 1 LOMAKE A0 VASTAUSOHJEET VASTATKAA NUMEROJÄRJESTYKSESSÄ KYSYMYKSIIN ELLEI VASTAUKSENNE JÄLKEEN TOISIN OHJATA! 1. Kysymykset on numeroitu ja kysymyslaatikoiden taustaväri

Lisätiedot

1-12 LAPSEN SYNTYMÄ- JA IMETYSTIEDOT SYNTYMÄMITAT LÖYTYVÄT LAPSEN NEUVOLAKORTISTA

1-12 LAPSEN SYNTYMÄ- JA IMETYSTIEDOT SYNTYMÄMITAT LÖYTYVÄT LAPSEN NEUVOLAKORTISTA Lasten ruoka-allergiatutkimus 1 LOMAKE A VASTAUSOHJEET VASTATKAA NUMEROJÄRJESTYKSESSÄ KYSYMYKSIIN ELLEI VASTAUKSENNE JÄLKEEN TOISIN OHJATA! 1. Kysymykset on numeroitu ja kysymyslaatikoiden taustaväri on

Lisätiedot

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio

Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Ilmoitus erityisruokavaliosta päiväkodissa tai koulussa pitkä versio Palautetaan oman koulun terveydenhoitajalle. Käytä tätä lomaketta silloin, kun ruokavalioon liittyy monia rajoituksia. Ruokailijan nimi

Lisätiedot

Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa. LT Teemu Kalliokoski OYL

Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa. LT Teemu Kalliokoski OYL Allergiatestien käyttö lasten ruoka-allergian diagnostiikassa LT Teemu Kalliokoski OYL 21.2.2018 Ei sidonnaisuuksia ANAMNEESI ON KAIKKEIN TÄRKEIN RUOKA-ALLERGIAN TUTKIMUS Ruokayliherkkyys Ruokayliherkkyys

Lisätiedot

Neuvolaikäisten ja koululaisten erityisruokavaliot Kirkkonummella 2016. Tähän tarvittaessa otsikko

Neuvolaikäisten ja koululaisten erityisruokavaliot Kirkkonummella 2016. Tähän tarvittaessa otsikko Neuvolaikäisten ja koululaisten erityisruokavaliot Kirkkonummella 2016 Tähän tarvittaessa otsikko Taustalla olevat kansalliset ohjeistukset Valtion ravitsemussuositukset Kansallinen Allergiaohjelma Käypä

Lisätiedot

AUTOKLINIKKATUTKIMUS RAVINTOMUUTTUJIA KOSKEVAT KOMMENTIT AK MUUTTUJA AU MUUTTUJA RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTY RASVA

AUTOKLINIKKATUTKIMUS RAVINTOMUUTTUJIA KOSKEVAT KOMMENTIT AK MUUTTUJA AU MUUTTUJA RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTY RASVA AUTOKLINIKKATUTKIMUS RAVINTOMUUTTUJIA KOSKEVAT KOMMENTIT AK MUUTTUJA AU MUUTTUJA V7049 MUUTTUJAN NIMI RUOANVALMISTUKSESSA KÄYTETTY RASVA KOMMENTTI Haastattelussa kysyttiin erikseen ruoanvalmistuksessa

Lisätiedot

Nimi Osoite Sähköpostiosoite Puh. Perhe (naimisissa, lapsia)

Nimi Osoite Sähköpostiosoite Puh. Perhe (naimisissa, lapsia) 1 PERUSTIEDOT Nimi Osoite Sähköpostiosoite Puh _ Synt.aika Ammatti Paino Pituus Perhe (naimisissa, lapsia) Harrastatko liikuntaa säännöllisesti? Kyllä / En Kun liikut säännöllisesti, kerro lajin nimi,

Lisätiedot

VSSHP LAPSEN SUKU- JA ETUNIMI. ÄIDINKIELI suomi ruotsi muu, mikä NIMI: TOIMIPAIKKA:

VSSHP LAPSEN SUKU- JA ETUNIMI. ÄIDINKIELI suomi ruotsi muu, mikä NIMI: TOIMIPAIKKA: 1 ALLERGIAKYSELYLOMAKE VSSHP KYSELYLOMAKE TÄYTETTY (pv/kk/v) / 20 Rastita X ja/tai alleviivaa oikea vaihtoehto. Täydennä puuttuvat kohdat. LAPSEN SUKU- JA ETUNIMI HETU ÄIDINKIELI suomi ruotsi muu, mikä

Lisätiedot

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut?

Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka. Miksi maanviljelijä ajaa jyrällä perunamaalla? Mikä kaali voi syödä sinut? Syökää porkkanaa! Mikä akka asuu pellossa? Palsternakka Mikä on oranssi kana? Porkkana Mistä kalasta saa kasviskiusausta? Ruokalasta Mikä kaali voi syödä sinut? Shakaali Mitä pitsaa voi kasvattaa puutarhassa?

Lisätiedot

Ikäryhmä / Proteiini. Ikäryhmä /

Ikäryhmä / Proteiini. Ikäryhmä / n, rasvan, hiilihydraattien ja proteiinin päivittäinen saanti raaka-aineuokittain / Daily intake of energy, fat, carbohydrates, protein by ingredient class Finravinto 2007 / FINDIET 2007 Protein Protein

Lisätiedot

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille

Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Lahti 21.4.2016/ Arja Lyytikäinen https://www.julkari.fi/handle/10024/129744 Syödään yhdessä ruokasuositukset lapsiperheille Hyvinvointioppiminen ja ruoka

Lisätiedot

Puhelin/sähköposti. Diabetes (henkilökohtainen ateriasuunnitelma tarvittaessa liitteeksi)

Puhelin/sähköposti. Diabetes (henkilökohtainen ateriasuunnitelma tarvittaessa liitteeksi) ILMOITUS ERITYISRUOKAVALIOSTA 1(5) Voimassaolo: / /20 alkaen ei tarvitse uusia (keliakia, diabetes, laktoositon) RUOKAILIJAN PERUSTIEDOT Sukunimi Etunimi Syntymäaika Päiväkoti Koulu Huoltaja Ryhmä Luokka

Lisätiedot

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat

torstaina 15. lokakuuta 2009 Ruokafaktat Ruokafaktat - 0 10 % 20 % 30 % 40 % ilmastopäästöt Sähkönkäyttö Liikenne Fossiilisten polttoaineiden käyttö Teollisuustuotanto hiilidioksidi Metsäkato Maatalous Jätteet METAANI Ruoan ILMASTOPÄÄSTÖT Kauppa

Lisätiedot

KEINUKAMARI vko 44 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai Pyhäinpäivä L,G,K L,G,K PANNUKAKKU JA HILLO BROILERKEITTO

KEINUKAMARI vko 44 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai Pyhäinpäivä L,G,K L,G,K PANNUKAKKU JA HILLO BROILERKEITTO Ruokalistan muutokset mahdollisia KEINUKAMARI vko 44 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai Pyhäinpäivä JAUHELIHA- NNIKALA- YRTTIPORSAS- KAHDEN KALAN TILLILIHA SEIRIN KALA KIUSAUS VUOKA

Lisätiedot

Ruoka-aineiden ph-vertailua

Ruoka-aineiden ph-vertailua Ruoka-aineiden ph-vertailua Pikakäännös, tarkoitettu refluksivaivaisille. Voi kopioida, muokata ja jakaa täysin vapaasti. "Ehkä haitallinen" käännetty merkinnästä PHF eli Potentially hazardous food, "Ei

Lisätiedot

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn

Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita. Vihko 2. Jussi Örn 0 Harjoittele suomea! Suomen kielen perusteita Vihko 2 Jussi Örn 1 Mikä ja missä? Kysy parilta. Pari vastaa. - Mikä tämä on? - Se on kynä. - Mikä tuo on? - Se on tietokone. Mikä tää on? Mikä toi on? Mikä?

Lisätiedot

TAMMIKUU SATOKAUSI SUOMESSA. Satovuosi: VIHANNES- HEDELMÄT JUUREKSET KAALIT LEHTI- VIHANNEKSET PALKOKASVIT SIPULIT MUUT VIHANNEKSET HEDELMÄT

TAMMIKUU SATOKAUSI SUOMESSA. Satovuosi: VIHANNES- HEDELMÄT JUUREKSET KAALIT LEHTI- VIHANNEKSET PALKOKASVIT SIPULIT MUUT VIHANNEKSET HEDELMÄT MIKUU SATOKAUSI JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 MIKUU SATOKAUSI JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 SATOKAUSI LISKUU JAT & 9 3 Joel Kanerva, infograafikko.fi 015 TIKUU SATOKAUSI Rucola

Lisätiedot

Allergiaruokavaliot - tilannekatsaus. Erja Tommila projektivastaava, esh Filha ry

Allergiaruokavaliot - tilannekatsaus. Erja Tommila projektivastaava, esh Filha ry Allergiaruokavaliot - tilannekatsaus Erja Tommila projektivastaava, esh Filha ry Allergia-ohjelman tavoitteet ruoka-allergiassa mitään ei vältetä varmuuden vuoksi allergiadieettiä tarvittaessa vältön tarve

Lisätiedot

BROILERKEITTO PANNUKAKKU JA HILLO KINKKUVIHANNES LAATIKKO PUNAJUURI VADELMAKIISSELI

BROILERKEITTO PANNUKAKKU JA HILLO KINKKUVIHANNES LAATIKKO PUNAJUURI VADELMAKIISSELI MATINTIE, PAROLANTIE Ruokalistan muutokset mahdollisia vko 26 TONNIKALA- KIUSAUS YRTTIPORSAS- BROILER TILLILIHA KALALEIKE SOSE NAUDAN PAISTI - RAHKA - PUNAHERUKKA- HERKKU PANNUKAKKU JA SUKLAA KERMAHYYTELÖ

Lisätiedot

Merja Hietanen 1. Epäily lapsen ruokaaineallergiasta. perusterveydenhuollossa oikeasta diagnoosista allergiaruokavalion purkuun

Merja Hietanen 1. Epäily lapsen ruokaaineallergiasta. perusterveydenhuollossa oikeasta diagnoosista allergiaruokavalion purkuun Epäily lapsen ruokaaineallergiasta perusterveydenhuollossa oikeasta diagnoosista allergiaruokavalion purkuun Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LL, lastentautien- ja yleislääketieteen erikoislääkäri

Lisätiedot

Pakkaus 1 kg, annoskokosuositukset; pääruoka 300gr/hlö, lisuke 150 gr/hlö

Pakkaus 1 kg, annoskokosuositukset; pääruoka 300gr/hlö, lisuke 150 gr/hlö Ravintola Finnsin noutomyynti tuotteet 2015 Ravintola Finnsistä voit tilata tarjoiluita juhliin, illanviettoihin yms. tilaisuuksiin. Tiedustelut Finns asiakaspalvelusta, sähköposti finns@omnia.fi. Tilauksenne

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO 2 Ateriapäivä: 21.5.2018-1.7.2018 Sivu: 1 Maanantai 21.5.2018 Tiistai 22.5.2018 Keskiviikko 23.5.2018 Torstai 2 Perjantai 25.5.2018 Lauantai 26.5.2018 Sunnuntai 27.5.2018 Kaurapuuro Mannavelli Kaakao Ohrahiutalevelli

Lisätiedot

Rotaatiomenetelmä lasten ruoka-aineallergioiden hoitamisessa

Rotaatiomenetelmä lasten ruoka-aineallergioiden hoitamisessa Rotaatiomenetelmä lasten ruoka-aineallergioiden hoitamisessa Hyvät ruoka-aineallergisen lapsen vanhemmat! Tämä ohjelehtinen on tarkoitettu teille, ruokaaineallergisten lasten vanhemmille, rotaatiomenetelmän

Lisätiedot

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä

Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Väreistä voimaa - Syö viittä väriä päivässä Kasvikset voi jakaa karkeasti viiteen Värikkäät kasvikset sisältävät puolustuskykyä parantavia aineita. väriryhmään, joilla kullakin on oma tehtävä. Väreillä

Lisätiedot

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1

Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys. 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 Työhyvinvointia terveyttä edistämällä: Ravinto ja terveys 24.10.2006 Henna-Riikka Seppälä 1 RAVINNON MERKITYS TERVEYDELLE Onko merkitystä? Sydän- ja verisuonisairaudet Verenpaine Kolesteroli Ylipaino Diabetes

Lisätiedot

v Ateriat koostetaan neljän aterian päivärytmin mukaan. v Ateriat koostetaan alla olevista raaka-aineista seuraavalla tavalla:

v Ateriat koostetaan neljän aterian päivärytmin mukaan. v Ateriat koostetaan alla olevista raaka-aineista seuraavalla tavalla: v Ateriat koostetaan neljän aterian päivärytmin mukaan. v Ateriat koostetaan alla olevista raaka-aineista seuraavalla tavalla: Valitaan yksi proteiininlähde. Perusaterialla valitaan kaksi rasvanlähdettä.

Lisätiedot

Tekemistä alakouluille

Tekemistä alakouluille Tekemistä alakouluille Ympäristöviikko on vihreitä tekoja ja hauskaa yhdessäoloa! Osallistumalla voit osoittaa ympäristöasioiden tärkeyden ja arvostuksesi luontoa kohtaan. Seuraavilla sivuilla on alakouluun

Lisätiedot

Satakunnan SeutuAromi Ruokalista

Satakunnan SeutuAromi Ruokalista Ateriapäivä: 18.1.2016-2 Sivu: 1 Maanantai 18.1.2016 Tiistai 19.1.2016 Keskiviikko 20.1.2016 Torstai 21.1.2016 Perjantai 22.1.2016 Lauantai 23.1.2016 Sunnuntai 24.1.2016 Vehnähiutalepuuro Kaurapuuro Neljän

Lisätiedot

KEINUKAMARI vko 38 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai sunnuntai KAHDEN KALAN VUOKA L,G,K PERUNASOSE L,G,K PANNUKAKKU JA HILLO

KEINUKAMARI vko 38 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai sunnuntai KAHDEN KALAN VUOKA L,G,K PERUNASOSE L,G,K PANNUKAKKU JA HILLO Ruokalistan muutokset mahdollisia KEINUKAMARI vko 38 JAUHELIHA- LÄMMIN TUORE PORKKANA NNIKALA- KIUSAUS PUNAJUURI YRTTIPORSAS- HERNE-MAISSI KAHDEN KALAN VUOKA SOSE TILLILIHA KUKKAKAALI- SEIRIN KALA TILLI

Lisätiedot

OSTOSLI STA. I: Entä leipää? S: Otamme kaksi patonkia ja kaksi ruisleipää. I: Onko tässä kaikki? S: On kaikki ostoslistalta.

OSTOSLI STA. I: Entä leipää? S: Otamme kaksi patonkia ja kaksi ruisleipää. I: Onko tässä kaikki? S: On kaikki ostoslistalta. 7. kappale ( seitsemäs kappale ) KAUPASTA POSTIIN 7.1. Isä ja Samir ovat kaupassa. Samirin kädessä on ostoslista. I: Mitä ostamme ensin? S: Hedelmät. Viisi appelsiinia, neljä punaista omenaa ja puoli ananasta.

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO Ateriapäivä: 23.10.2017-3.12.2017 Sivu: 1 Maanantai 23.10.2017 Tiistai 24.10.2017 Keskiviikko 25.10.2017 Torstai 26.10.2017 Perjantai 27.10.2017 Lauantai 28.10.2017 Sunnuntai 29.10.2017 Kaurapuuro Mannavelli

Lisätiedot

KEINUKAMARI vko 26 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai sunnuntai KAHDEN KALAN VUOKA L,G,K PERUNASOSE L,G,K PANNUKAKKU JA HILLO

KEINUKAMARI vko 26 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai sunnuntai KAHDEN KALAN VUOKA L,G,K PERUNASOSE L,G,K PANNUKAKKU JA HILLO Ruokalistan muutokset mahdollisia KEINUKAMARI vko 26 JAUHELIHA- HEDELMÄ- RAHKA NNIKALA- KIUSAUS HEDELMÄ- YRTTIPORSAS- PUNAHERUKKA- HERKKU KAHDEN KALAN VUOKA SOSE PANNUKAKKU JA TILLILIHA SUKLAA SEIRIN KALA

Lisätiedot

Menu Lauantai lounas. Broileriruukku Curryä (M,G), Riisiä (M,G) Punajuuri-kauravuokaa (M, vegan)

Menu Lauantai lounas. Broileriruukku Curryä (M,G), Riisiä (M,G) Punajuuri-kauravuokaa (M, vegan) Menu 8.-9.6.2019 Lauantai lounas Broileriruukku Curryä (M,G), Riisiä (M,G) Punajuuri-kauravuokaa (M, vegan) Vihreäsalaattia (M,G,vegan), Kaalisalaattia (M,G,vegan), Porkkanaraastetta (M,G,vegan) Maitoa

Lisätiedot

KAURA- PUURO, TUOREPALA BROILERKEITTO PANNUKAKKU JA HILLO HEDELMÄ- KIISSELI KASTIKKEELLA KAHVI JA KAHVILEIPÄ SYDÄNYSTÄVÄN PUURO

KAURA- PUURO, TUOREPALA BROILERKEITTO PANNUKAKKU JA HILLO HEDELMÄ- KIISSELI KASTIKKEELLA KAHVI JA KAHVILEIPÄ SYDÄNYSTÄVÄN PUURO Ruokalistan muutokset mahdollisia VANAJAN TERVEYSKESKUS vko 26 4-VILJAN- TONNIKALA- YRTTORSAS- KAURA-, BROILERKEITTO TILLILIHA HELMI KALALEIKE SOSE RIISI NAUDAN PAISTI - RAHKA KERMAHYYTELÖ KASTIKKEELLA

Lisätiedot

RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE

RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE LIITE 2. Ravitsemusopas avanne- ja IPAA-leikatuille RAVITSEMUSOPAS AVANNE- JA IPAA- LEIKATUILLE Hyvä avanne- tai IPAA-leikattu Ravinto on elämälle ja terveydelle välttämätöntä. Avanneleikkaus saattaa muuttaa

Lisätiedot

NAUDAN PAISTI KASTIKE PERUNA PARSAKAALI SALAATTI PANNUKAKKU JA HILLO KINKKUVIHANNES LAATIKKO APPELSIINI- KIISSELI

NAUDAN PAISTI KASTIKE PERUNA PARSAKAALI SALAATTI PANNUKAKKU JA HILLO KINKKUVIHANNES LAATIKKO APPELSIINI- KIISSELI MATINTIE, PAROLANTIE Ruokalistan muutokset mahdollisia vko 44 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai Pyhäinpäivä TONNIKALA- YRTTIPORSAS- BROILER TILLILIHA KALALEIKE KIUSAUS PUNAJUURI

Lisätiedot

HENKILÖSTÖRAVINTOLA STENIUS

HENKILÖSTÖRAVINTOLA STENIUS Sivu: 1 Ateriapäivä: 3.6.2019-14.7.2019 Maanantai 3.6.2019 Tiistai 4.6.2019 Keskiviikko 5.6.2019 Torstai 6.6.2019 Perjantai 7.6.2019 Lauantai 8.6.2019 Sunnuntai 9.6.2019 Mustamakkara/pikkunakkTomaatti-rapusilakat

Lisätiedot

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS

ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS ERITYISRUOKAVALIOT RASEKON OPPILAITOKSISSA OPAS Kouluruokailun tavoitteena on tukea nuoren kasvua, kehitystä sekä terveellisiä ruokailutottumuksia. Tarvittaessa opiskelijalle tarjotaan allergian, muun

Lisätiedot

Hasselpähkinämaitosuklaa

Hasselpähkinämaitosuklaa MAKEISET Hasselpähkinämaitosuklaa Jogurttihedelmät Luomulakritsi Mantelimaitosuklaa Pehmeät nallekarkit Tumma inkiväärisuklaa Tumma minttusuklaa Tummat ja vaalea suklaa MAKEUTUSAINEET Appelsiininkukkahunaja

Lisätiedot

Kappale 3. Hyvää ruokahalua!

Kappale 3. Hyvää ruokahalua! Kappale 3 Hyvää ruokahalua! Maija tekee ruokaa Maija Virtanen on keittiössä. Hän keittää spagettia. Pöydällä on neljä haarukkaa, veistä, lautasta ja lasia. Lattialla on neljä tuolia ja matto. Hellalla

Lisätiedot

Ruokalista Ateriat PÄIVÄKOTIATERIAT

Ruokalista Ateriat PÄIVÄKOTIATERIAT Ruokalista 2017-02-27-2017-04-07 Ateriat PÄIVÄKOTIATERIAT Pvm Aamupala Lounas,, alle 3- ma Ruishiutalepuuro Ruishiutalepuuro Chili con soya Chili con soya Ohukaiset Mannavelli 27.helmi Tuoresose, mango

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO 2 Ateriapäivä: 13.8.2018-23.9.2018 Sivu: 1 Maanantai 13.8.2018 Tiistai 14.8.2018 Keskiviikko 15.8.2018 Torstai 16.8.2018 Perjantai 17.8.2018 Lauantai 18.8.2018 Sunnuntai 19.8.2018 Kaurapuuro Mannavelli

Lisätiedot

Allergiavaroitus! silmät vuotaa. aivastelua. tip tip. Nenä tukossa

Allergiavaroitus! silmät vuotaa. aivastelua. tip tip. Nenä tukossa Allergiavaroitus! aivastelua silmät vuotaa Nenä tukossa tip tip Allergia on hyvin yleinen mutta silti vakava sairaus. Monet aliarvioivat sairautensa ja luulevat kärsivänsä usein vilustumisesta. Nuha, nenän

Lisätiedot

Kappale 3. Hyvää ruokahalua!

Kappale 3. Hyvää ruokahalua! Kappale 3 Hyvää ruokahalua! Maija tekee ruokaa Maija Virtanen on keittiössä. Hän keittää spagettia. Pöydällä on 4 haarukkaa, veistä, lautasta ja lasia. Lattialla on neljä tuolia ja matto. Hellalla on kaksi

Lisätiedot

Tuotevalikoima 2-4/2016 AIDOSTI SUOMALAISTA

Tuotevalikoima 2-4/2016 AIDOSTI SUOMALAISTA Tuotevalikoima 2-4/2016 AIDOSTI SUOMALAISTA elosen artessa-leipäsarja on otettu ilolla vastaan kuluttajien keskuudessa! leivän maku, rakenne ja kotimaisuus ovat ominaisuuksia, joita kuluttaja arvostaa.

Lisätiedot

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Viljamarkkinanäkymät Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Vehnän tuotanto Markkinoiden epävarmuus väheni tuotannon kasvun seurauksena Vientimarkkinoiden tarjonta kasvaa Tuotannon kasvu Mustanmeren alueella,

Lisätiedot

Ravinto ja ilmastonmuutos

Ravinto ja ilmastonmuutos Ravinto ja ilmastonmuutos 22.01.2009 Aleksi MäntylM ntylä Ilmastonmuutos yksi ongelma muiden joukossa Biodiversiteetin väheneminen Radioaktivisoituminen Maankäytön muutokset Rehevöityminen Happamoituminen

Lisätiedot

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET

VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 1 VIIKKO I1 RUOKAVALION PERUSTEET 2 VIIKKO 1 - Johdanto Tällä ensimmäisellä viikolla käymme läpi ravitsemuksen perusteet. Käymme läpi kolme perusravintoainetta. Niitä kutsutaan usein nimellä makroravinteet.

Lisätiedot

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus

Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus 530 N:o 178 N:o 178 Kauppa- ja teollisuusministeriön asetus eräiden torjunta-aineiden enimmäismääristä hedelmissä ja vihanneksissa sekä viljoissa, munissa ja munavalmisteissa annetun kauppa- ja teollisuusministeriön

Lisätiedot

Laboratoriokäsikirja ALLERGEENI Immunoglobuliini E, ryhmätutkimus

Laboratoriokäsikirja ALLERGEENI Immunoglobuliini E, ryhmätutkimus S -IgE-Ss (3835) Näyte Koodina käytetään 3835 + ryhmäkohtainen numero. Tutkimuksessa määritetään allergeeniryhmää (ei yksittäisiä allergeeneja) vastaan kohdistuvien IgE-vasta-aineiden pitoisuus. 1 ml seerumia/

Lisätiedot

10 % 44 % 13 % 28 % 5 % 10 % 60 % 9 % 16 % 5 % 10 % 52 % 10 % 23 % 5 % 10 % 39 % 12 % 34 % 5 % 8 % 33 % 15 % 34 % 10 % 12 % 54 % 9 % 19 % 6 %

10 % 44 % 13 % 28 % 5 % 10 % 60 % 9 % 16 % 5 % 10 % 52 % 10 % 23 % 5 % 10 % 39 % 12 % 34 % 5 % 8 % 33 % 15 % 34 % 10 % 12 % 54 % 9 % 19 % 6 % Vaisto -ateriat sika-nauta-lohiateria kalkkuna-kanaporo-ateria sika-kana-lammasateria nauta-kalkkunalohi-ateria nauta-sika-kanaateria starter formula sika-kalkkunakana-ateria puppy formula nauta-poro-lohiateria

Lisätiedot

VALTAKUNNALLISET ASTMA- JA ALLERGIAPÄIVÄT TO 22.1.2015 MERJA AATOLA YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRI

VALTAKUNNALLISET ASTMA- JA ALLERGIAPÄIVÄT TO 22.1.2015 MERJA AATOLA YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRI PORVOON MALLI - RUOKA-ALLERGIAT Kaikkien aikojen Porvoo Alla tiders Borgå VALTAKUNNALLISET ASTMA- JA ALLERGIAPÄIVÄT TO 22.1.2015 MERJA AATOLA YLEISLÄÄKETIETEEN ERIKOISLÄÄKÄRI MITÄ TARKOITETAAN, KUN PITÄÄ

Lisätiedot

Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Aamiainen Aamiainen Aamiainen Aamiainen Aamiainen

Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Aamiainen Aamiainen Aamiainen Aamiainen Aamiainen Maanantai 21.8.2017 Tiistai 22.8.2017 Keskiviikko 23.8.2017 Torstai 24.8.2017 Perjantai 25.8.2017 Ohrahiutalepuuro Neljänviljanpuuro Mannapuuro Ruishiutalepuuro Vehnähiutalepuuro Hedelmäkiisseli Aprikoosikiisseli

Lisätiedot

Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset huolellisesti ja ota huomioon kysymysten tarkennuspyynnöt!

Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset huolellisesti ja ota huomioon kysymysten tarkennuspyynnöt! TERVEYSKYSELY Täytä kysely huolellisesti ennen lääkärinvastaanottoa. TAUSTATIEDOT 1. Nimi 2. Sukupuoli 3. Mikä on urheilulajisi Vastaa seuraaviin kysymyksiin KYLLÄ tai EI, tarkenna pyydettäessä. Lue kysymykset

Lisätiedot

Alue-Aromi Ruokalista. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai

Alue-Aromi Ruokalista. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Ateriapäivä: 16.9.2019-27.10.2019 Sivu: 1 Maanantai 16.9.2019 Tiistai 17.9.2019 Keskiviikko 18.9.2019 Torstai 19.9.2019 Perjantai 20.9.2019 Ohrahiutalepuuro Neljänviljanpuuro Mannapuuro Ruishiutalepuuro

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO 2 Ateriapäivä: 4.12.2017-14.1.2018 Sivu: 1 Maanantai 4.12.2017 Tiistai 5.12.2017 Keskiviikko 6.12.2017 Torstai 7.12.2017 Perjantai 8.12.2017 Lauantai 9.12.2017 Sunnuntai 10.12.2017 Kaurapuuro Mannavelli

Lisätiedot

Pasta Carbonara. Kinkku-Juusto Pasta. 1 annos. 2 annosta. Available as: Ravintoarvo. Ainesosat. Allergiatieto. 1 600 kcal. 2 600 kcal RRP 5.

Pasta Carbonara. Kinkku-Juusto Pasta. 1 annos. 2 annosta. Available as: Ravintoarvo. Ainesosat. Allergiatieto. 1 600 kcal. 2 600 kcal RRP 5. Pasta Carbonara Kinkku-Juusto Pasta 142 g RRP 5.25 'hapenpoistaja'. 2. Kaada kiehuvaa vettä (=0.370 litraa) merkkiin 9 285 g RRP 7.95 'hapenpoistaja'. 2. Kaada kiehuvaa vettä (=0.740 litraa) merkkiin 20

Lisätiedot

POSSU- KASTIKE PERUNA KASVIS MARJAMOUSSE LIHA- PERUNASOSE- LAATIKKO TYRNIKIISSELI

POSSU- KASTIKE PERUNA KASVIS MARJAMOUSSE LIHA- PERUNASOSE- LAATIKKO TYRNIKIISSELI MATINTIE, PAROLANTIE Ruokalistan muutokset mahdollisia vko 20 maanantai tiistai keskiviikko torstai perjantai lauantai sunnuntai BROILER- KALALEIKE SOSE JAUHELIHAPIHVI POSSU- BROILEROHRATTO NAKKI SMETANAHÄRKÄ

Lisätiedot

AAMUPALA LOUNAS KAHVI PÄIVÄLLINEN ILTAPALA PIKKULEIPÄ MUFFINI PULLA RAPARPERI- PIIRAKKA PIKKU- VISPIPUURO-VADELMA LEIPÄ PULLA KAKKU ANANASKIISSELI

AAMUPALA LOUNAS KAHVI PÄIVÄLLINEN ILTAPALA PIKKULEIPÄ MUFFINI PULLA RAPARPERI- PIIRAKKA PIKKU- VISPIPUURO-VADELMA LEIPÄ PULLA KAKKU ANANASKIISSELI 1. AAMUPA LOUNAS KAHVI PÄIVÄLLINEN ILTAPA PASTEIJA RIISI-VELLI 4-VILJA PASTA porkkanaraaste RINEN RIISTAIT UUNIKA sose BROILERIMURE currykastike maissi salaatti-paprika LIHAIT KKARAKAS suikalejuures kurkkusalaatti

Lisätiedot

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä

Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä Keski-Suomen kestävä proteiinijärjestelmä 1.12.2017 Kestävä proteiinijärjestelmä - terveys tähtäimessä Anne-Maria Pajari Dosentti, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto Pohjana suomalaiset ravitsemussuositukset

Lisätiedot

Nuoren urheilijan kehityksen ja kasvun, menestyksen ja nousujohteisen uran tekijöitä. 30.9.2015 Suomen Jääkiekkoliitto / Karhu-Kissat ry 1

Nuoren urheilijan kehityksen ja kasvun, menestyksen ja nousujohteisen uran tekijöitä. 30.9.2015 Suomen Jääkiekkoliitto / Karhu-Kissat ry 1 Nuoren urheilijan kehityksen ja kasvun, menestyksen ja nousujohteisen uran tekijöitä 30.9.2015 Suomen Jääkiekkoliitto / Karhu-Kissat ry 1 1) KOTI Kannustus ja tuki Positiivinen palaute Liikuntamyönteisyys

Lisätiedot

Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai 5.2.

Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Lauantai Sunnuntai 5.2. Päiväkodin ruokalista 1 Maanantai 23.1.2017 Tiistai 24.1.2017 Keskiviikko 25.1.2017 Torstai 26.1.2017 Perjantai 27.1.2017 Lauantai 28.1.2017 Sunnuntai 29.1.2017 Ohrahiutalepuuro Neljänviljanpuuro Mannapuuro

Lisätiedot

avocado, kurkkua, tomaattia, sipulia pinaattia

avocado, kurkkua, tomaattia, sipulia pinaattia Ruoka lista PVM klo Ruoka Paikka Puristeet: Elintarvikkeet kuntoilu Tuntemus/ kommentti Nukkumaan 3.6.15(ke) 6,30 Aamupala Kotona puristeet Chia siemen puuro 3 rkl, 1 dl kookosmaito, 23.00 Vadelmia 0,5dl

Lisätiedot

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl

2,5dl 1kpl / 3,75dl 1,5kpl Määrät 10kg / 20kg tavoitteen mukaan. Jos määrää ei ilmoitettu, syö vapaasti. * katso lista vaiheeseen sopivista tuotteista MAANANTAI Aamupala: Kaurapuuro Välipala: 2,5dl tai 1kpl / 3,75dl tai 1,5kpl Lounas:

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO 2 Ateriapäivä: 26.2.2018-8.4.2018 Sivu: 1 Maanantai 26.2.2018 Tiistai 27.2.2018 Keskiviikko 28.2.2018 Torstai 1.3.2018 Perjantai 2.3.2018 Lauantai 3.3.2018 Sunnuntai 4.3.2018 Kaurapuuro Mannavelli Kaakao

Lisätiedot

HENKILÖSTÖRAVINTOLA KERTTU

HENKILÖSTÖRAVINTOLA KERTTU Sivu: 1 Ateriapäivä: 31.7.2017-10.9.2017 Maanantai 7.8.2017 Tiistai 8.8.2017 Keskiviikko 9.8.2017 Torstai 10.8.2017 Perjantai 11.8.2017 Chili con carne * Smetanabroiler Uunikirjolohi * Hernekeitto Häränmurekepihvi

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTAT AJALLA

PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTAT AJALLA PÄIVÄKOTIEN RUOKALITAT AJALLA 18.12.2017 11.2.2018 = apere (tutustutaan ruokaan eri aistein) ydänmerkkiateria on merkitty sydänmerkkilogolla. M A A N A N T A I 18.12. T I I T A I 19.12.12. K E K I V I

Lisätiedot

1 800 kcal ruokavalio

1 800 kcal ruokavalio 1 800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1 800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

VESILIUKOISET VITAMIINIT

VESILIUKOISET VITAMIINIT SUOJARAVINTOAINEET ENERGIAN LISÄKSI TARVITSEMME RAVINTOAINEITA ELINTOIMINTOJEMME YLLÄPITÄMISEEN JA SÄÄTELYTEHTÄVIIN SUOJARAVINTOAINEET VITAMIINIT KIVENNÄISAINEET eli mineraalit VESILIUKOISET VITAMIINIT

Lisätiedot

Mikäli vastasit Kyllä, selvitä vastauksesi kyselyn lopussa kohtaan tarkempi selvitys ja mainitse kysymyksen

Mikäli vastasit Kyllä, selvitä vastauksesi kyselyn lopussa kohtaan tarkempi selvitys ja mainitse kysymyksen ODL LIIKUNTAKLINIKKA URHEILIJAN TERVEYSKYSELY Nimi: Sukupuoli: M / N Sotu: - Osoite: Sähköpostiosoite: Puhelin: Omalääkäri ja toimipaikka: Lähiomainen + puhelinnumero: Laji: Valmentaja: Aikaisemmat lajit:

Lisätiedot

LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA

LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA LUOMUA ILMAN LISÄKUSTANNUKSIA TAVOITE 20/2020 julkisten keittiöiden tarjoamasta ruoasta 20 % tulee olla luomua vuoteen 2020 mennessä Julkinen sektori toimii kestävien hankintojen edelläkävijänä ja esimerkkinä

Lisätiedot

Alue-Aromi Ruokalista. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai

Alue-Aromi Ruokalista. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Ateriapäivä: 13.11.2017-24.12.2017 Sivu: 1 Maanantai 13.11.2017 Tiistai 14.11.2017 Keskiviikko 15.11.2017 Torstai 16.11.2017 Perjantai 17.11.2017 Ohrahiutalepuuro Neljänviljanpuuro Mannapuuro Ruishiutalepuuro

Lisätiedot

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia

Kananmuna sisältää muun muassa D-vitamiina ja runsaasti proteiinia Jogurtti luomuhillolla on parempi vaihtoehto kuin puuro tai aamumurot. Tutkijat ovat yhä enenevästi havainneet, mitä näiden viljojen gluteeni aiheuttaa terveydellemme. Gluteeni on syyllinen yli 150 eri

Lisätiedot

Johdatus aisteihin. Tunti 1

Johdatus aisteihin. Tunti 1 Johdatus aisteihin Tunti 1 MIKÄ ON SAPERE? (tämä vain opettajalle tiedoksi) Sapere on latinaa ja tarkoittaa maistella, tuntea Sapere on ravitsemuskasvatusta, jossa ruokaa käsitellään aistien näkökulmasta

Lisätiedot

KOKOPÄIVÄHOIDON RUOKALISTA

KOKOPÄIVÄHOIDON RUOKALISTA Ateriapäivä: 2.7.2018-12.8.2018 Sivu: 1 Maanantai 2.7.2018 Tiistai 3.7.2018 Keskiviikko 4.7.2018 Torstai 5.7.2018 Perjantai 6.7.2018 Lauantai 7.7.2018 Sunnuntai 8.7.2018 Mummon makkarasoosi Silakkapihvi

Lisätiedot

Anafylaksia Tietoa Jextin käyttäjälle

Anafylaksia Tietoa Jextin käyttäjälle Anafylaksia Tietoa Jextin käyttäjälle Mitä on anafylaksia? Allergiaoireet voivat vaihdella eri henkilöiden tai tapausten kesken. Allergiat ovat hyvin tavallisia joidenkin tutkimusten mukaan jopa yhdellä

Lisätiedot

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO

PÄIVÄHOIDON VUOROHOITO Ateriapäivä: 19.6.2017-30.7.2017 Sivu: 1 Maanantai 19.6.2017 Tiistai 20.6.2017 Keskiviikko 21.6.2017 Torstai 22.6.2017 Perjantai 23.6.2017 Lauantai 24.6.2017 Sunnuntai 2 Kaurapuuro Mannavelli Kaakao Ohrahiutalevelli

Lisätiedot

URJALAN LUKION OIREKYSELY; MARRASKUU 2014 Yhteenvetoraportti

URJALAN LUKION OIREKYSELY; MARRASKUU 2014 Yhteenvetoraportti URJALAN LUKION OIREKYSELY; MARRASKUU 2014 Yhteenvetoraportti Kysey toteutettiin sähköpostin välityksellä marraskuussa 2014. Kyselyyn vastasi 60 koulun 64 oppilaasta (94 %). Tutkimusta voidaan pitää tältä

Lisätiedot

Kylän Kattaus Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTA 8.6. 26.7.2015

Kylän Kattaus Jyväskylän kaupungin ruokapalvelu JYVÄSKYLÄN KAUPUNGIN PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTA 8.6. 26.7.2015 Viikko 24 Ma 8.6. Aamiainen Luomukaurapuuro MA Persikkasose, appelsiini Lounas Kalakeitto GL,LA Välipala Kolmioleivät Ananasmehu Ti 9.6. Aamiainen Luomuvehnähiutalepuuro MA Mustikat, tuorepala Lounas Jauhemaksapihvit

Lisätiedot

Alue-Aromi Ruokalista. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai

Alue-Aromi Ruokalista. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Ateriapäivä: 7.1.2019-17.2.2019 Sivu: 1 Maanantai 7.1.2019 Tiistai 8.1.2019 Keskiviikko 9.1.2019 Torstai 10.1.2019 Perjantai 11.1.2019 Ohrahiutalepuuro Neljänviljanpuuro Mannapuuro Ruishiutalepuuro Vehnähiutalepuuro

Lisätiedot

HENKILÖSTÖRAV.KAUNISJÄRVI

HENKILÖSTÖRAV.KAUNISJÄRVI 2 Ateriapäivä: 4.12.2017-14.1.2018 Sivu: 1 Maanantai 4.12.2017 Tiistai 5.12.2017 Keskiviikko 6.12.2017 Torstai 7.12.2017 Perjantai 8.12.2017 Lauantai 9.12.2017 Sunnuntai 10.12.2017 Mummon makkarasoosi

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTAT AJALLA

PÄIVÄKOTIEN RUOKALISTAT AJALLA = apere (tutustutaan ruokaan eri aistein) ydänmerkkiateria on merkitty sydänmerkkilogolla. Maanantai 14.1.2019 Tiistai 15.1.2019 Keskiviikko 16.1.2019 Torstai 17.1.2019 Perjantai 18.1.2019 Ruishiutalepuuro

Lisätiedot

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa

Tilaajan ja toimittajan välinen yhteistyö ja toimintatavat päiväkodeissa 1 (6) 3422/02.08.00/2011 Liite 5.3. Päivähoitoruokailun sisältö Päivähoitoruokailun ravitsemuksellisena ja kasvatuksellisena tavoitteena on ylläpitää ja edistää lasten hyvinvointia ja terveyttä tyydyttää

Lisätiedot

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä!

TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! TÄSSÄ VÄHÄN KORJAUKSIA Hyvää työtä! pullaa - jauhoa, maitoa, kananmunaa, leivinjauhetta,, margariinia... leipää - jauhoa, leivinjauhetta,, maitoa/ kalakeittoa -, kalaa (esim. lohta), tilliä, perunaa, kermaa,,

Lisätiedot

Lapin maatalouden rakennetta

Lapin maatalouden rakennetta Lapin maatalouden rakennetta 30.11.2017 Levi Rauno Kuha Luonnonvarakeskus Lapin maatalouden tunnuslukuja Kaikki tilat 1514 kpl Keskipinta-ala peltoa 29,95 ha Keski-ikä 52,05 vuotta Lypsykarja 335 kpl Keskipinta-ala

Lisätiedot

Hiilihydraattitaulukko Lasten ja nuorten ravintopalvelut

Hiilihydraattitaulukko Lasten ja nuorten ravintopalvelut Yleistaulukko Määrä Lisäkkeet: Peruna 1 keskikokoinen 10 Perunasose 1 dl 15 Makaroni, pasta 1 dl 15 Makaroni, täysjyvä 1 dl 15 Riisi, täysjyväohra 1 dl 15 Linssit 1 dl 10 Pavut 1 dl 10 Pihvit, pyörykät:

Lisätiedot

1800 kcal ruokavalio

1800 kcal ruokavalio 1800 kcal ruokavalio Ruokavaliosuositukset: Energiasisältö: 1800 kcal Proteiinipitoisuus: n. 20 % päivittäisestä energiansaannista, eli 81 90 g Rasvapitoisuus: n. 30 % päivittäisestä energiansaannista,

Lisätiedot

Luomun hintavertailu ammattikeittiöissä

Luomun hintavertailu ammattikeittiöissä Luomun hintavertailu ammattikeittiöissä Ilari Paananen 12.11.2013 Laurea ammattikorkeakoulu oy Lähtökohta lisätä luomun käyttöä julkisissa ruokapalveluissa huomioida pohjoismaiset ravitsemussuositukset

Lisätiedot

KOKOPÄIVÄHOIDON RUOKALISTA

KOKOPÄIVÄHOIDON RUOKALISTA 2 Ateriapäivä: 3.6.2019-14.7.2019 Sivu: 1 Maanantai 3.6.2019 Tiistai 4.6.2019 Keskiviikko 5.6.2019 Torstai 6.6.2019 Perjantai 7.6.2019 Lauantai 8.6.2019 Sunnuntai 9.6.2019 Mummon makkarasoosi Tomaattisilakat

Lisätiedot

Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012

Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012 Tampereen seudun ILMANKOS 2009 2012 Tavoitteina ilmastovastuullinen arki ja yhteisöllisyyden edistäminen Toteuttajana Ekokumppanit Oy Rahoittajat : Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR,) Pirkanmaan liitto,

Lisätiedot

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein.

Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. Valitse oikea vastaus. Joskus voi olla useampi kuin yksi vaihtoehto oikein. Merkitse rastilla, mikä/mitkä vaihtoehdot ovat oikein. 1. Ruoka-ainekolmiossa ne elintarvikkeet, joita on hyvä syödä joka päivä,

Lisätiedot

Ruokalista Ulvilan koulut ja päiväkodit viiko 26-31

Ruokalista Ulvilan koulut ja päiväkodit viiko 26-31 1 Maanantai 3.8. Tiistai 4.8. Keskiviikko 5.8. Torstai 6.8. Perjantai 7.8. Lauantai 8.8. Sunnuntai 9.8. Vehnähiutalepuuro Kaurapuuro Neljän viljan puuro Ruishiutalepuuro Riisihiutalevelli Kaurapuuro Neljän

Lisätiedot

Kaurapuuro. Neljänviljanpuuro Leikkele Marjasekoitus. Kauralesepuuro Juusto Porkkana. Juusto Paprikasuikale. Leikkele

Kaurapuuro. Neljänviljanpuuro Leikkele Marjasekoitus. Kauralesepuuro Juusto Porkkana. Juusto Paprikasuikale. Leikkele PÄIVÄKOTIEN RUOKALITAT AJALLA 12.2. 8.4 = apere (tutustutaan ruokaan eri aistein) ydänmerkkiateria on merkitty sydänmerkkilogolla. M A A N A N T A I 12.2. T I I T A I 13.2. K E K I V I I K K O 14.2. T

Lisätiedot

Lahden Ateria Ruokalista

Lahden Ateria Ruokalista Sivu: 5 Maanantai 22.6.2015 Tiistai 23.6.2015 Keskiviikko 24.6.2015 Torstai 25.6.2015 Perjantai 26.6.2015 Lauantai 27.6.2015 Sunnuntai 28.6.2015 Murot Marjajogurtti Mansikka-raparperikiisseliJuustokolmioleipä

Lisätiedot

OPPIMISPÄIVÄKIRJA. (Tavoitteet ei tarvitse kirjoittaa) Mitä opin/tein? Aihe. Pvm. Fiilis. Marjapiirakka KT7 s.176 ja vaniljakastike s.

OPPIMISPÄIVÄKIRJA. (Tavoitteet ei tarvitse kirjoittaa) Mitä opin/tein? Aihe. Pvm. Fiilis. Marjapiirakka KT7 s.176 ja vaniljakastike s. OPPIMISPÄIVÄKIRJA Pvm 28.8. (Tavoitteet ei tarvitse kirjoittaa) Mitä opin/tein? Marjapiirakka KT7 s.176 ja vaniljakastike s. 157 Kerrata pikataikina ja kokonestesuurustus Esim. rikoin kananmunan, tiskasin

Lisätiedot

Satakunnan SeutuAromi Ruokalista. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai

Satakunnan SeutuAromi Ruokalista. Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai Ateriapäivä: 7.11.2016-18.12.2016 Sivu: 1 Maanantai 7.11.2016 Tiistai 8.11.2016 Keskiviikko 9.11.2016 Torstai 10.11.2016 Perjantai 11.11.2016 Jauhelihakastike Uunimakkara Jauhelihakeitto Sitr.kalaleike

Lisätiedot