Spring to work -malli kansainvälisen harjoittelun tukena Marja Laurikainen / Lähde työelämään -hanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Spring to work -malli kansainvälisen harjoittelun tukena. 20.6.2011 Marja Laurikainen / Lähde työelämään -hanke"

Transkriptio

1 Spring to work -malli kansainvälisen harjoittelun tukena Marja Laurikainen / Lähde työelämään -hanke

2 Lähde työelämään -hanke Lähde työelämään -hanke on Euroopan sosiaalirahaston (ESR) osarahoittama valtakunnallinen kehittämishanke. Tarkoituksena on korkeakouluista valmistuvien opiskelijoiden työelämäyhteyksien lisääminen ja sitä kautta työllistymisen edistäminen kehittämällä korkeakoulujen ja työelämän välistä vuorovaikutusta. Toimenpiteet ovat: perustetaan toteuttajina toimiviin korkeakouluihin yhteistyöverkostoja, avataan työnantajille suunnattu verkkopalvelu, johon on koottu korkeakoulujen työelämäyhteistyökäytäntöihin liittyvää tietoa kehitetään kansainvälisen harjoittelun prosessia. Hanke toteutetaan korkeakoulujen yhteistuotantona Hanketta hallinnoi Turun yliopisto.

3 Lähde työelämään hankkeen osaprojektien tavoitteet ja toimenpiteiden aikataulu 1. Verkkopalvelu (TY, HY) 2. Verkostopilotit (TY, ÅA, TuAMK, LY, Hamk) 3. Korkeakoulujen välinen verkostoituminen (TY, kehittämisryhmä) 4. Kv-harjoittelu (Hamk) Tavoitteena tehdä osaajan hankkiminen korkeakouluista mahdollisimman helpoksi työnantajille Tieto yhteistyömahdollisuuksista, osaamisesta ja yhteyshenkilöistä helposti ja kattavasti tarjolle suunnittelu 2011 ensimmäisen version julkaisu 2012 Sisältöjen täydentäminen (2. versio) sitouttaminen ja ylläpitosopimukset Tavoitteena työnantajayhteistyön ja työelämäopintojen prosessien ja vastuuhenkilöiden selventäminen Luodaan verkosto sisäisen tiedon vaihdon, kohtaamisen ja kehittämisen työvälineeksi 2010 Turun yliopisto 2011 ÅA, TuAMK, HAMK 2012 Lapin yliopisto levitys ja raportointi Tavoitteena edistää hyvien käytäntöjen jakamista Uusia välineitä ja kanavia tiedon vaihtoon 2010 Kartoitus toimintakentästä ja kehittämistarpeista 2011 Wikin vaiheittainen käyttöönotto Työelämäyhteistyön käsikirja Wikin jatkokehittäminen Seminaarit Tavoitteena kv-harjoittelun kehittäminen Korkeakoulujen kansainvälisen verkostot avuksi kv-harjoittelun laadunvalvontaan ja paikkojen etsimiseen Paikallisista opiskelijoista apua kulttuurierojen tasoittamiseen 2010 Esikartoitukset Harjoittelupilotit Levitys ja raportointi Työnantaja: Tarve ja Yhteydenotto 1 4. Korkeakoulut: Palvelua ja osaajia 2. 3.

4 KV-harjoittelun kehittäminen Lähde työelämään -hankkeessa kansainvälinen harjoittelu nähdään tärkeänä osana korkeakoulujen työelämäyhteistyön toteuttamista. Siksi hankkeen yhtenä osa-alueena on korkeakouluopiskelijoiden kansainvälisen työharjoittelun kehittäminen, sen prosessien parantaminen ja työkalujen kehittäminen sekä kansainvälisen verkostoitumisen lisääminen. Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) johtaa tätä prosessia hankkeessa. Korkeakouluopiskelijoiden työharjoittelu (ja mahdolliset projekti- tai opinnäytetyöt) on yksi tärkeimmistä korkeakoulujen ja työnantajien välisistä yhteistyömuodoista. Kansainvälinen harjoittelu on enenevässä määrin potentiaalinen vaihtoehto korkeakouluopiskelijoille ja sen kiinnostavuus on lisääntynyt vuosi vuodelta. Tällä hetkellä kansainvälisen harjoittelun suurimmat haasteet ovat vaihtelevat ja hajanaiset harjoittelukäytänteet sekä tiedonkulun ja kommunikoinnin vähäisyys. Kansainvälisen harjoittelun prosessi ei aina ole riittävän selkeä opiskelijoille, eivätkä he välttämättä saa tarvitsemaansa tukea harjoittelun eri vaiheissa.

5 Spring to Work -malli Korkeakouluopiskelijoiden kansainvälisen harjoittelun volyymin lisäämiseksi ja laadun parantamiseksi Lähde työelämään -hankkeessa kehitetään KV-harjoitteluun Spring to Work -mallia, joka perustuu kotikorkeakoulun ja ulkomaisen välittäjäkorkeakoulun (home/host university) yhteistyöhön kansainvälisen harjoittelun organisoinnissa Mallissa paikalliset korkeakoulut (host Universities) toimivat harjoittelusopimuksien välittäjinä ja yhteystahoina niissä maissa, joihin korkeakouluopiskelijat menevät harjoittelemaan Malli on kaksisuuntainen, koska toimintamallin pitkäaikainen ylläpito edellyttää vastavuoroisuutta. Siten yksi yliopisto voi olla sekä home että host -yliopiston rooleissa samanaikaisesti eri opiskelijoille Mallin pohjaksi hankkeessa tehdään selvityksiä sekä opiskelijoiden että työnantajien tarpeista kansainvälisen harjoittelun suhteen

6 Spring-mallin kuvaus Malli perustuu ns. Välittäjäkorkeakoulun rooliin työharjoitteluprosessin eri vaiheissa Mallin ideana on, että opiskelija sijoittuu välittäjäkorkeakouluun esim. pariksi päiväksi ennen varsinaisen harjoittelun alkua, jonka aikana opiskelija voi tutustua korkeakouluun sekä tarkentaa harjoittelusuunnitelmaansa ja harjoittelun tavoitteita yhdessä välittäjäkorkeakoulun yhteyshenkilön (ja mahdollisesti työnantajan edustajan) kanssa. Tämä on ns. perehdytysvaihe. Välittäjäkorkeakoulun rooli on toimia tarvittaessa ns. opiskelijan ja työnantajan välillä sekä linkkinä opiskelijan lähettävään korkeakouluun. Välittäjäkorkeakoulu avustaa tarvittaessa käytännön asioissa sekä opiskelijaa että työnantajaa harjoitteluprosessin aikana.

7 KV-harjoittelun eri osapuolten tiedontarpeet Harjoittelupaikkaa koskeva tieto, tieto tarvittavista dokumenteista Tietoa asumiseen ja kohdemaassa oleskeluun liittyvistä asioista Opiskelijan CV Raportit (mm. harjoittelun arviointi) Työtodistukset Kotikorkeakoulu Host University Tieto opiskelijasta (tausta, koulutus ja menestys koulussa, muu osaaminen, heikkoudet ja vahvuudet) Opiskelijan osaamisprofiili Harjoittelun tavoitteet Harjoittelusuunnitelma Ohjeistus ja lomakkeet väliarviointiin Palautekeskustelu työnantajan ja opiskelijan kanssa (harjoittelun arviointi) Potentiaalisten työnantajien yhteystiedot Työtodistusmalli Harjoittelumahdollisuudet eri maissa Tietoa mitä haettavalta harjoittelijalta vaaditaan (osaamisprofiili) Harjoittelupaikkaa koskeva tieto, tieto tarvittavista dokumenteista Tietoa asumiseen ja kohdemaassa oleskeluun liittyvistä asioista Eri osapuolten täydelliset yhteystiedot Sopimusten, raporttien yms mallipohjat Student Employer Opiskelijan osaamisprofiili Harjoittelun tavoitteet Harjoittelusuunnitelma Koti-korkeakoulun yhteystiedot ja - henkilö Harjoittelun arviointilomakepohja Työtodistusmalli Ohjeistus harjoittelun ohjaamiseen (mitä työnantajalta vaaditaan)

8 Harjoitteluprosessin kuvaus Sopimusvaihe Harjoittelupaikan etsiminen Orientaatiovaihe (välittäjäkorkeakoulussa) Varsinainen harjoittelujakso yrityksessä Raportointivaihe Spring to Work mallin mukainen harjoitteluprosessi on jaettu 5 eri vaiheeseen, joissa kaikilla neljällä eri osapuolella (opiskelija, koti-korkeakoulu, välittäjäkorkeakoulu sekä työnantaja) on omat vastuunsa ja tehtävänsä.

9 Toimijoiden roolit ja vastuut harjoitteluprosessin eri vaiheissa Sopimusvaihe Harjoittelupaikan etsiminen Orientaatiovaihe (välittäjäkorkeakoulussa) Varsinainen harjoittelujakso yrityksessä Raportointivaihe Opiskelija Koti-korkeakoulu Välittäjä-korkeakoulu Työnantaja Harjoittelun tavoitteet Harjoitteluprosessiin tutustuminen, yhteydenotto harjoitteluvastaavaan omassa korkeakoulussa CV:n täyttäminen Välittäjäorganisaatioon yhteydenottaminen (hyödyntäen mm. Skypeä, MSN:ää) Sopivan työnantajan ja harjoittelupaikan löytäminen (joko itsenäisesti tai koti/välittäjäkorkeakoulun avustuksella) Harjoittelumahdollisuuksien tiedottaminen ja markkinointi opiskelijoille (prosessi, harjoittelupaikat) Opiskelijan arviointi kvharjoitteluun soveltuvaksi (opiskelijan motivaatio, opiskelumenestys, osaamisprofiili) Selvitttää vastaako opiskelijan harjoittelutavoitteet ja opiskelijan osaamisprofiili työtarjousta/harjoittelupaikan kuvausta Välittäjä-korkeakouluun yhteydenottaminen ja käytännön asioiden hoitaminen Tuottaa maakohtaista perustietoa, tietoa korkeakoulusta ja alueesta, jolla se/harjoittelupaikka sijaitsee Tarjoaa työnantajille mahdollisuuden jättää omia harjoittelupaikkakuvauksiaan/- tarjouksiaan, projekti- ja päättötyömahdollisuuksia jne. Päivittää työnantajien/harjoittelupaikka listaa: Voiko työnantaja taata kv-harjoitteluun liittyvän riittävän ohjauksen (esim. Kielitaidon suhteen) Perustiedot työnantajasta Yhteyshenkilön yhteystiedot Työnkuvaus Palkkatiedot, harjoittelun kesto Muu tieto (esim. Jos työnantaja voi auttaa majoituksen etsimisessä tms.) Tietoa maassa oleskeluun liittyvistäjuridisista ym. Käytännön asioista. Ilmoittaa tietonsa välittäjäkorkeakouluun harjoittelupaikan yms tarjoajana: Huomioi kv-harjoittelun ohjaamisen vaatimukset Antaa perustiedot yrityksestä Nimeää yhteyshenkilön ja toimittaa hänen yhteystietonsa Antaa harjoittelupaikan kuvauksen Ilmoittaa mahdollisuudestaan maksaa palkkaa, kuinka kauan harjoittelu voi kestää jne.

10 Toimijoiden roolit ja vastuut harjoitteluprosessin eri vaiheissa Sopimusvaihe Harjoittelupaikan etsiminen Orientaatiovaihe (välittäjäkorkeakoulussa) Varsinainen harjoittelujakso yrityksessä Raportointivaihe Opiskelija Koti-korkeakoulu Välittäjä-korkeakoulu Työnantaja Tekee harjoittelusuunnitelma ja hyväksyttää sen harjoitteluvastaavalla sekä kv-toimistossa Etenee harjoittelusopimuksen teossa Hankkii tietoa mahdollisista apurahoista kv-harjoitteluun sekä hakee rahoitusta ajallaan Tekee matkajärjestelyt Huolehtii mukaansa kotikorkeakoulun materiaaleja, esittelyjä jne. Hankkii tietoa välittäjäkorkeakoulusta Huolehtii asuinjärjestelyistä harjoittelupaikkakunnalla Tarjoaa perustiedot harjoitteluun liittyen (kuinka löytää sopiva harjoittelupaikka, keneen ottaa yhteyttä harjoitteluasioissa, miten/milloin hakea apurahaa, rahoituksen ehdot) Mallipohjat harjoittelun dokumentteihin (sopimukset, raportointi ym) Tietopaketti Suomesta, kotikorkeakoulusta ja sen toimialueesta kaikille ulkomaille harjoitteluun lähteville Auttaa yritystä ja opiskelijaa laatimaan harjoittelusopimuksen, voi toimia ns välittäjänä Allekirjoittaa tarvittavat sopimuksen koti-korkeakoulun ja opiskelijan kanssa

11 Toimijoiden roolit ja vastuut harjoitteluprosessin eri vaiheissa Sopimusvaihe Harjoittelupaikan etsiminen Orientaatiovaihe (välittäjäkorkeakoulussa) Varsinainen harjoittelujakso yrityksessä Raportointivaihe Opiskelija Välittäjä-korkeakoulu Työnantaja Esittelee oman kotikorkeakoulunsa sekä maansa välittäjäkorkeakoulun henkilöstölle Selventää harjoittelutavoitteita yhdessä välittäjäkorkeakoulun ja työnantajan edustajien kanssa käytyjen keskustelujen pohjalta Tarjoaa tietoa käytännön asioista kohdemaassa: majoitus Sopimukset (esim. Vuokrasopimus) Terveydenhuoltopalvelut Miten avata paikallinen pankkitili ym muut talouteen liittyvät asiat Matkustustiedot Tarjoaa opiskelijalle majoituksen orientaatiovaiheessa opiskelija-asuntolassa Käy läpi käytännön asiat harjoitteluun liittyen opiskelijan kanssa

12 Toimijoiden roolit ja vastuut harjoitteluprosessin eri vaiheissa Sopimusvaihe Harjoittelupaikan etsiminen Orientaatiovaihe (välittäjäkorkeakoulussa) Varsinainen harjoittelujakso yrityksessä Raportointivaihe Opiskelija Koti-korkeakoulu Välittäjä-korkeakoulu Työnantaja Pitää päiväkirjaa/blogia harjoittelukokemuksista Palautekeskustelut välittäjä-korkeakoulun edustajan (ja mahdollisesti työnantajan edustajan) kanssa ennen kotimaahan paluuta Seuraa harjoitteluprosessin toteutumista, puuttuu tilanteeseen tarvittaessa Seuraa harjoitteluprosessin toteutumista, puuttuu tilanteeseen tarvittaessa Tarjoaa riittävän tuen opiskelijalle harjoittelun aikana (nimeää yhteyshenkilön, johon opiskelija voi tarvittaessa ottaa yhteyttä esim. Harjoittelun ongelmatilanteissa) Pitää yhteyttä välittäjä-korkeakoulun edustajaan (harjoittelun etenemisen seuranta)

13 Toimijoiden roolit ja vastuut harjoitteluprosessin eri vaiheissa Sopimusvaihe Harjoittelupaikan etsiminen Orientaatiovaihe (välittäjäkorkeakoulussa) Varsinainen harjoittelujakso yrityksessä Raportointivaihe Opiskelija Koti-korkeakoulu Välittäjä-korkeakoulu Työnantaja Palautekeskustelu kotikorkeakoulun harjoitteluvastaavan kanssa harjoittelun päätyttyä Laatii harjoitteluraportin sekä huolehtii työtodistuksen työnantajalta ja toimittaa sen harjoitteluvastaavalle Tuo esiin harjoittelukokemuksiaan julkisesti omassa kotikorkeakoulussaan Kokoaa harjoitteluraportit ja työtodistukset opintosuoritusten antamista varten Julkaisee harjoitteluraportin tiivistelmän/tiivistelmän opiskelijan harjoittelukokemuksista esim. Korkeakoulun portaalissa tai intrassa Palautekeskustelut opiskelijan ja työnantajan kanssa Laatii työtodistuksen harjoittelusta Palautekeskustelut välittäjäkorkeakoulun edustajan ja opiskelijan kanssa Kirjallinen palaute/arviointi harjoittelusta koti-korkeakoulun harjoitteluvastaavalle

14 Spring to Work verkoston luominen ja mallin pilotointi Spring to Work mallia on esitelty eri tilaisuuksissa ulkomaisille korkeakouluille Host university verkoston luomiseksi kiinnostus mallia kohtaan on ollut huomattavaa Mallia pilotoidaan muutamien yhteistyökorkeakoulujen kanssa vuosien aikana Piloteista kerätään eri osapuolten kokemuksia, joiden pohjalta mallia kehitetään, sen eri toimijoiden rooleja ja vastuita tarkennetaan Pilotit toimivat molempiin suuntaan (ulkomainen opiskelija Suomeen, suomalainen opiskelija ulkomaille Piloteissa pyritään testaamaan myös ns. työparimallia, jossa ulkomaalaisen opiskelijan kanssa työskentelee paikallinen opiskelija. Tämä helpottaa työnantajan osalta harjoittelun ohjausta sekä mahdollistaa ulkomaalaisen harjoittelijan työllistämisen esim. tilanteissa, joissa työnantajan kielitaito ei ole riittävä. Työparin muodostavat opiskelijat myös oppivat toinen toisiltaan.

15 Ota yhteyttä! Marja Laurikainen, projektikoordinaattori Seppo Niittymäki, projektipäällikkö

SPRING to Work malli kv-harjoittelun tueksi

SPRING to Work malli kv-harjoittelun tueksi Lähde työelämään SPRING to Work malli kv-harjoittelun tueksi Marja Laurikainen Hämeen ammattikorkeakoulu 23.5.2012 Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät Lahti, Sibeliustalo LÄHDE TYÖELÄMÄÄN

Lisätiedot

Tieto työnantajayhteistyöstä kulkemaan. Sanna Putila 10.11.11

Tieto työnantajayhteistyöstä kulkemaan. Sanna Putila 10.11.11 Tieto työnantajayhteistyöstä kulkemaan Sanna Putila 10.11.11 Haussa tulevaisuuden osaajia, oikeanlaista osaamista, kumppaneita (tutkimus)yhteistyöhön Haussa tulevaisuuden työnantajia, oikeanlaista osaamista,

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

ULKOMAISEN HARJOITTELUN TUKI OULUN YLIOPISTOSSA. Elina Koskinen/Opiskelijakeskus, Student Center elina.koskinen@oulu.fi

ULKOMAISEN HARJOITTELUN TUKI OULUN YLIOPISTOSSA. Elina Koskinen/Opiskelijakeskus, Student Center elina.koskinen@oulu.fi ULKOMAISEN HARJOITTELUN TUKI OULUN YLIOPISTOSSA Elina Koskinen/Opiskelijakeskus, Student Center elina.koskinen@oulu.fi MIKSI HARJOITTELUUN ULKOMAILLE? Lähde: http://www.cimo.fi/ajankohtaista/101/1/kansainvalisyys_kannattaa_tutkitusti

Lisätiedot

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti

Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti Aikuisohjauksen koordinaatioprojekti ESR TL 3:n kehittämisohjelma: Osuvuutta ja kysyntälähtöisyyttä aikuisopiskeluun tieto-, neuvonta- ja ohjauspalveluiden valtakunnallisella kehittämisohjelmalla Projektipäällikkö

Lisätiedot

Tulokaskoulutus 9.9.2009. Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat

Tulokaskoulutus 9.9.2009. Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat Tulokaskoulutus 9.9.2009 Lähtevän vaihto-opiskelijan prosessi Kaisa Kurki Kansainväliset asiat Lähtevät vaihto-opiskelijat Yleisneuvonta ja tiedotus oppaat Pähkinä Erasmus-opiskelijan opas www-sivut toimisto

Lisätiedot

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep Työharjoittelu ulkomailla www.jyu.fi/tep Ohjelmassa tänään Rhodesnow harjoittelupaikat Työharjoitteluohjelmat ja harjoittelupaikan haku Annamari Rovamo & Muru Linjala Työelämäpalveluista Aiesec-harjoittelu

Lisätiedot

Tämä päätös kumoaa 11.10.2013 tehdyn harjoittelua koskevan päätöksen ja ohjeen (Dnro 1027/12.01/2013).

Tämä päätös kumoaa 11.10.2013 tehdyn harjoittelua koskevan päätöksen ja ohjeen (Dnro 1027/12.01/2013). 1528/12.02.02.00/2015 1 (6) YLIOPISTON RAHOITTAMAA HARJOITTELUA KOSKEVA PÄÄTÖS JA OHJE Tämä päätös kumoaa 11.10.2013 tehdyn harjoittelua koskevan päätöksen ja ohjeen ( 1027/12.01/2013). Päätän yliopiston

Lisätiedot

Kansallinen Erasmus seminaari 2011 - Erasmus harjoittelu hyväksi yhteistyöllä

Kansallinen Erasmus seminaari 2011 - Erasmus harjoittelu hyväksi yhteistyöllä Kansallinen Erasmus seminaari 2011 - Erasmus harjoittelu hyväksi yhteistyöllä Katja Kurasto, Oulun seudun ammattikorkeakoulu - Konsortiokoordinaattori, Oulun Erasmus-konsortio - Kansainvälisten asioiden

Lisätiedot

Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 27. huhtikuuta 2017 / 1 TYÖPAIKKAOHJAUKSEN VALMENNUSOPAS

Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 27. huhtikuuta 2017 / 1 TYÖPAIKKAOHJAUKSEN VALMENNUSOPAS Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa (S20136) 27. huhtikuuta 2017 / 1 TYÖPAIKKAOHJAUKSEN VALMENNUSOPAS SISÄLLYS... 1. Perehdyttämisen tavoitteet... 3 2. Suomen koulutusjärjestelmä...

Lisätiedot

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua:

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Varhaiskasvatuksen pilotin tulokset ja oppilaitosyhteistyön tulevaisuus 9.2.2012 PKS-KOKO Riikka Heloma, työvoimasuunnittelija, Sosiaalivirasto, Helsingin

Lisätiedot

TULI. TULI rahoituksella tutkimuksesta liiketoimintaa. Ideasta liiketoiminnaksi 11.10.2011, Turku Harri Ojansuu, V-S ELY -keskus, Tekes

TULI. TULI rahoituksella tutkimuksesta liiketoimintaa. Ideasta liiketoiminnaksi 11.10.2011, Turku Harri Ojansuu, V-S ELY -keskus, Tekes TULI TULI rahoituksella tutkimuksesta liiketoimintaa Ideasta liiketoiminnaksi 11.10.2011, Turku Harri Ojansuu, V-S ELY -keskus, Tekes TULI Tutkimuksesta liiketoimintaa Tutkijoille, tutkijayhteistöille

Lisätiedot

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet

Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Opintoasiain päällikön päätös 1 (1) Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulun kansainvälisen opiskelijavaihdon periaatteet Aalto-yliopisto tukee perustutkinto-opiskelijoiden kansainvälistä opiskelijavaihtoa

Lisätiedot

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Opettajan pedagogiset opinnot yliopisto-opettajille Pilottikoulutus 2011-2013, Oulun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta Harjoittelu (laaja-alainen opettaja) 7 op HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Harjoittelusta

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Harjoittelun tavoitteet

Harjoittelun tavoitteet Harjoittelun tavoitteet Perehdyttää opiskelija erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin Mahdollistaa opittujen tietojen ja taitojen soveltamista työelämässä Tutustuttaa työntekijöiden

Lisätiedot

HARJOITTELUINFO 21.2.2013

HARJOITTELUINFO 21.2.2013 1 HARJOITTELUINFO 21.2.2013 Englantilainen filologia HARJOITTELU YLEISESTI 2 1. Harjoittelupaikka, jonka työnantaja maksaa kokonaan; kannattaa yrittää hakea näitäkin, koska niistä voi löytyä työpaikka

Lisätiedot

Työpaikkaohjaus. Ydinosaajat. Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa

Työpaikkaohjaus. Ydinosaajat. Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa Työpaikkaohjaus Ydinosaajat Suurhankkeiden osaamisverkosto Pohjois-Suomessa Sisältö 1. Pohjois-Suomen koulutusverkosto 2. Perehdyttämisen tavoitteet 3. Suomen koulutusjärjestelmä 4. Työpaikalla tapahtuva

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti

Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti Ulkomaalaiset opiskelijat Etelä-Savon voimavaraksi -projekti Toteutusaika 1.1.2011 31.12.2012 Rahoittajat Manner-Suomen ESR-ohjelma, (Etelä-Savon Ely-keskus) ja Mikkelin ammattikorkeakoulu Ulkomaalaiset

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

HARRI-harjoittelusovellus

HARRI-harjoittelusovellus HARRI-harjoittelusovellus Tekninen ratkaisu sopimusprosessin sähköistämiseen sekä harjoittelutiedon keräämiseen ja raportointiin Marraskuu 2018 Sari Haataja, Tampereen yliopisto Sovellus työharjoittelun

Lisätiedot

CAREER & COMPETENCE - CAREER COACHING GROUP FOR INTERNATIONAL DEGREE STUDENTS

CAREER & COMPETENCE - CAREER COACHING GROUP FOR INTERNATIONAL DEGREE STUDENTS CAREER & COMPETENCE - CAREER COACHING GROUP FOR INTERNATIONAL DEGREE STUDENTS 1.12.2011 Milja Tuomaala Valmis tutkinto työelämävalttina - hankkeen päätösseminaari VALOA valmennuksella kansainvälisiä osaajia

Lisätiedot

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille

Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Kansainvälisyys kilpailuetu! CIMOn tarjonta yrityksille Anni Kallio CIMO 16.4.2015 CIMOn perustehtävä on edistää suomalaisen yhteiskunnan kansainvälistymistä. Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön

Lisätiedot

Osaamispassi ja erityisosaamistietokanta tulevaisuuden osaajille

Osaamispassi ja erityisosaamistietokanta tulevaisuuden osaajille Osaamispassi ja erityisosaamistietokanta tulevaisuuden osaajille Futurex -seminaari Korkeakoulujen täydennyskoulutusten laatu Helsinki 6.3.2013 Anne-Maritta Tervakari Intelligent Information Systems Laboratory

Lisätiedot

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP

Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Leonardo Adult Moblity Pool LAMP Aikuiskoulutuksen kansainvälisyysseminaari 16.-17.4.2013 Paasitorni / Helsinki AMKE International Oy Marja Suomaa Kansainvälisten asioiden päällikkö www.amke.fi Miksi ja

Lisätiedot

Harjoittelun tavoitteet

Harjoittelun tavoitteet Harjoittelun tavoitteet Perehdyttää opiskelija erityisesti ammattiopintojen kannalta keskeisiin käytännön työtehtäviin Mahdollistaa opittujen tietojen ja taitojen soveltamista työelämässä Tutustuttaa työntekijöiden

Lisätiedot

Suuntaa uralle! CIMO ja suomalaiset maailmalla. CIMO l Kansainvälinen harjoittelu. Kuvat ja teksti: Jaana Mutanen 15.3.2013

Suuntaa uralle! CIMO ja suomalaiset maailmalla. CIMO l Kansainvälinen harjoittelu. Kuvat ja teksti: Jaana Mutanen 15.3.2013 CIMO ja suomalaiset maailmalla Kuvat ja teksti: Jaana Mutanen Mitä ominaisuuksia kansainvälisessä työssä tarvitaan? CIMOn harjoitteluohjelmat CIMOn harjoitteluohjelmat Opiskelijoille ja vastavalmistuneille,

Lisätiedot

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely

Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely LOPPURAPORTTI 18.12.2015 Kulkulaari.fi palvelun käyttäjä- ja kehittämiskysely Tausta Liikenneviraston Kansallinen kävelyn ja pyöräilyn tietopankki, Kulkulaari on perustettu vuonna 2013. Sivusto perustettiin

Lisätiedot

HARJOITTELU LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMISSA

HARJOITTELU LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMISSA HARJOITTELU LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMISSA Liiketalouden koulutusala HARJOITTELU LIIKETALOUDEN KOULUTUSOHJELMISSA Työ tekijäänsä opettaa Harjoitteluohjelman (30 opintopistettä) vaiheet: Perusharjoittelu

Lisätiedot

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin

ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin Vaihda maisemaa! -tapahtuma 22.1.2105 ERASMUS-VAIHTOINFO lv. 2015-2016 vaihtoihin OHJEITA VAIHTOON EUROOPPAAN HALUAVALLE KO102 Marita Puikkonen 22.1.2015 Vaihda maisemaa! ERASMUS+ Haluaisitko lähteä opiskelemaan

Lisätiedot

TOHTORIOPISKELU VAIHDOSSA/ULKOMAILLA

TOHTORIOPISKELU VAIHDOSSA/ULKOMAILLA TOHTORIOPISKELU VAIHDOSSA/ULKOMAILLA Laura Lalu (laura.lalu@uta.fi) Kansainvälisten asioiden koordinaattori Tampereen yliopisto/päätalo A120 27.1.2016 ULKOMAILLA OPISKELUN HYÖDYT Henkilökohtainen akateeminen

Lisätiedot

Womento Mentoroinnilla tukea työllistymiseen. Marina Wetzer-Karlsson 31.03.2014

Womento Mentoroinnilla tukea työllistymiseen. Marina Wetzer-Karlsson 31.03.2014 Womento Mentoroinnilla tukea työllistymiseen Marina Wetzer-Karlsson 31.03.2014 Sisältö Monikulttuuriinen osaamiskeskus Kehittämishanke; Womento- malli Kokemukset Tulokset malli, kokemukset ja tulokset

Lisätiedot

Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info

Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info Ulkomaille työssäoppimaan! Lybeckerin KV-top info Työssäoppimisesta Kaikkiin ammatillisiin tutkintoihin sisaltyy vähintaan 20 opintoviikkoa työssaoppimista. Työpaikoilla, aidossa työympäristössa tapahtuva

Lisätiedot

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO Hyväksytty edustajiston syyskokouksessa 5.11.2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 OPISKELIJAKUNTA HUMAKO 2011 Toimintasuunnitelma HUMAKON TEHTÄVÄ YLEISESTI Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO

Lisätiedot

Miksi tiedottaa (median kautta)?

Miksi tiedottaa (median kautta)? Eväitä hankkeesta tiedottamiselle Kenelle, mitä, miksi ja miten? Aino Kivelä / CIMO 2015 Miksi tiedottaa (median kautta)? Tulosten levittäminen on osa hanketta Hankkeen tulokset saadaan nopeasti ja tasapuolisesti

Lisätiedot

A1: Alustavan liiketoimintakuvauksen arviointi Aikaa 2h A1 + B1 + esittely 4 min

A1: Alustavan liiketoimintakuvauksen arviointi Aikaa 2h A1 + B1 + esittely 4 min A1: Alustavan liiketoimintakuvauksen arviointi Aikaa 2h A1 + B1 + esittely 4 min Joukkue tutustuu annettuihin liiketoimintakuvauksiin ja valitsee yhden, josta lähtee kehittämään uuden oman yrityksen liikeidean.

Lisätiedot

AHOT korkeakouluissa. AHOT-työryhmä Turun yliopisto

AHOT korkeakouluissa. AHOT-työryhmä Turun yliopisto AHOT korkeakouluissa AHOT-työryhmä Turun yliopisto AHOT korkeakouluissa -hanke Mikä: Valtakunnallinen kehittämishanke, joka kattaa sekä yliopistot että ammattikorkeakoulut ja päättyy helmikuussa 2014.

Lisätiedot

Kansainvälinen harjoittelu: asema, oikeudet & ongelmat

Kansainvälinen harjoittelu: asema, oikeudet & ongelmat Kansainvälinen harjoittelu: asema, oikeudet & ongelmat Kansainväliset asiat Helsingin yliopisto tiina.kosunen@helsinki.fi 22.5.2012 1 Tarjolla tänään KV-harjoittelun asema KV-harjoittelijan asemoiminen

Lisätiedot

Tervetuloa Työnvälitykseen

Tervetuloa Työnvälitykseen Tervetuloa Työnvälitykseen Välkommen till Arbetsförmedlingen Finska Tämä on Työnvälitys Haetko työtä? Haluatko lisätietoja työmarkkinoista? Tarvitsetko vinkkejä ja neuvoja löytääksesi haluamasi työn?

Lisätiedot

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla

Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Vastuu- ja tehtäväalueet sekä tiedonvälitys OSCu-kursseilla Johdanto... 2 1. Opetushenkilökunnan tehtävät... 2 1.1. Kurssin vastuuopettaja... 2 1.2. Kurssimestarit ja assistentit... 3 1.2.1. Vastuuyliopiston

Lisätiedot

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA

OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA OPINTOTUKI ULKOMAAN OPINTOJAKSON AIKANA 1 VAIHTO-OPISKELU TAI HARJOITTELU ULKOMAILLA Opintotuen saaminen edellyttää sitä, että opinnot tai harjoittelu ulkomailla hyväksytään Suomessa suoritettavaan tutkintoon

Lisätiedot

Maailmalle lähtijän muistilista

Maailmalle lähtijän muistilista Maailmalle lähtijän muistilista Ulkomaille lähtöön tarvitaan rohkeutta ja sisukkuutta. Arki rullaa ulkomailla helpommin, kun lähtöä suunnittelee jo ennakkoon. Muistilista auttaa ulkomaille opiskelemaan

Lisätiedot

FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu

FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu FiDiPro -ohjelma Projektin valmistelu FiDiPro -info aiehakemuksia valmisteleville 15.1. 2014 Hanna Rantala FiDiPro-ohjelma Tekesin ja Suomen Akatemian yhteinen rahoitusohjelma. Tavoitteena on kasvattaa

Lisätiedot

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014

Työhakemus ja CV. Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus ja CV Koulutussuunnittelija Niina Pitkänen Työelämäpalvelut HTKY002 Osaaminen ja työelämätietous 21.11.2014 Työhakemus Osaaminen Luettavuus Lisäarvo Työkokemus Koulutus Erottuminen Motivaatio

Lisätiedot

TIEDONJULKISTAMISEN APURAHAT:

TIEDONJULKISTAMISEN APURAHAT: TIEDONJULKISTAMISEN APURAHAT: Hakulomakkeen täyttöohje Hakijan tiedot Hakija täydentää omat henkilö- ja yhteystietonsa. Tietoa sukupuolesta käytetään vain hakemusten tilastointiin. HUOM. Työryhmähankkeissa

Lisätiedot

Aasia-ohjelma koulutusyhteistyö

Aasia-ohjelma koulutusyhteistyö Aasia-ohjelma koulutusyhteistyö Hakukuulutus 2016: Kiina ja Intia 1. Yleistä CIMOn Aasia-toimintojen koulutusyhteistyötä koskeva ohjelma rahoittaa korkeakoulujen koulutusyhteistyöhankkeita Suomelle erityisen

Lisätiedot

Kansainvälisten opiskelijoiden uraohjaus. Erkki Härkönen ja Anne Kumpula, 22.5.2013

Kansainvälisten opiskelijoiden uraohjaus. Erkki Härkönen ja Anne Kumpula, 22.5.2013 Kansainvälisten opiskelijoiden uraohjaus Erkki Härkönen ja Anne Kumpula, 22.5.2013 Työpajan rakenne Esittäytyminen Huomioita ja keskustelua kv-opiskelijoiden tilanteesta ja tarpeista sekä niihin vastaamaan

Lisätiedot

Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016

Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016 Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016 Tuula Väisänen palveluneuvoja, Team Finland koordinaattori, Kainuu puh. 0295 023 590 tuula.vaisanen@tekes.fi Mikä Team Finland? tarjoaa kansainväliseen

Lisätiedot

VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA

VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA VAASAN SEUDUN SOSIAALIALAN OPETUS- JA TUTKIMUSKLINIKKA Harjoittelujaksot Vaasan ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelmassa lukuvuonna 2014 2015 Kompetenssit koulutuksen eri vaiheissa Harjoittelut

Lisätiedot

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat

OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat OPISKELIJAVAIHTOON HAKU, opiskelijat ASIO OHJEET Ohjeen sisällys 1. Hakemuksen sijainti... 1 2. Hakemuksen täyttäminen...1 3. Hakemuksen lähettäminen... 4 4. Hakemuksen käsittely ja päätös... 4 4.1 Hakemuksen

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1 Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri päivitetty 20.1.2016 1 Ammattitaitoa edistävän harjoittelun prosessin työtehtävät Seuraavassa on kuvattu ammattitaitoa edistävän harjoittelun prosessin mukaisesti siihen

Lisätiedot

HARJOITTELU II INFOTILAISUUS 1.10.2015 MERVI JEHKONEN

HARJOITTELU II INFOTILAISUUS 1.10.2015 MERVI JEHKONEN HARJOITTELU II INFOTILAISUUS 1.10.2015 MERVI JEHKONEN Osaamistavoitteet Opiskelija osaa soveltaa psykologin työssä vaadittavia työtapoja ja menetelmiä jollakin psykologian sovellusalueella. Hän pystyy

Lisätiedot

Kansainvälisen opiskelijavaihdon saavutettavuus

Kansainvälisen opiskelijavaihdon saavutettavuus Kansainvälisen opiskelijavaihdon saavutettavuus Paula Pietilä, Turun yliopisto Sini Piippo, CIMO Hannu Puupponen, Jyväskylän yliopisto Kv-kevätpäivät Lahti 23.5.2012 klo 8:30-10:00 Kansainvälisen opiskelijavaihdon

Lisätiedot

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29)

Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelu 11 op (1P00BA27) Oppilaitoksen turvallisuus 2 op (1P00BA29) Opetusharjoittelun aikana opettajaopiskelija osoittaa ammattipedagogisissa opinnoissa hankkimaansa osaamista. Tavoitteena on,

Lisätiedot

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς;

Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Minäkö maailmalle? Quoi? Mihin? Comment? Qué? Miten? Cómo? Was? πώς; Keski-Suomen TE-toimiston EURES-palvelut 2013 EURES European Employment Services 850 EURES-neuvojaa 32 EU/ETA-maassa, Suomessa 33. Keski-Suomen

Lisätiedot

Vastuu- ja turvallisuuskysymykset opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuudessa. Kv-kevätpäivät, Tampere 13.5.2014

Vastuu- ja turvallisuuskysymykset opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuudessa. Kv-kevätpäivät, Tampere 13.5.2014 Vastuu- ja turvallisuuskysymykset opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuudessa Kv-kevätpäivät, Tampere 13.5.2014 Session sisältö Monipuoliset opiskelija- ja henkilöstöliikkuvuusmahdollisuudet + liikkujien määrän

Lisätiedot

ROKK-seminaari. Arviointikäytänteet Suullinen arviointi Mirja Järvinen, Metropoliaamk. Ritva Saira, Mikkelin amk Taija Votkin, Aalto-yliopisto

ROKK-seminaari. Arviointikäytänteet Suullinen arviointi Mirja Järvinen, Metropoliaamk. Ritva Saira, Mikkelin amk Taija Votkin, Aalto-yliopisto ROKK-seminaari Arviointikäytänteet Suullinen arviointi Mirja Järvinen, Metropoliaamk Ritva Saira, Mikkelin amk Taija Votkin, Aalto-yliopisto Osaprojektin tavoitteet - Löytää uusia tapoja suullisen arvioinnin

Lisätiedot

Harjoittelupalautelomakkeen pilotoinnin tulokset ja vinkkejä kyselyn käyttöönottoon

Harjoittelupalautelomakkeen pilotoinnin tulokset ja vinkkejä kyselyn käyttöönottoon Opinnoista Osaajaksi -hanke Pääkaupunkiseudun koheesio- ja kilpailukykyohjelma PKS-KOKO Helsinki, Espoo, Vantaa, Kauniainen 2012 Harjoittelupalautelomakkeen pilotoinnin tulokset ja vinkkejä kyselyn käyttöönottoon

Lisätiedot

Kohderyhmät. Luovien alojen - Yrittäjät - Yritysneuvojat - Yrittäjyyden opettajat

Kohderyhmät. Luovien alojen - Yrittäjät - Yritysneuvojat - Yrittäjyyden opettajat 05/2018 12/2020 Lähtökohdat Luovien alojen kehittymisen esteet: - Yrityspalveluiden hajanaisuus, ei vahvaa alustaa monipuoliselle verkostoimiselle - Luovan osaamisen määrätietoisen hyödyntämisen puute

Lisätiedot

TYÖELÄMÄOPINNOT laaja-alainen maisteriohjelma. Info kevät 2018

TYÖELÄMÄOPINNOT laaja-alainen maisteriohjelma. Info kevät 2018 TYÖELÄMÄOPINNOT laaja-alainen maisteriohjelma Info kevät 2018 Työelämäopinn ot 10 op keväällä 2018 Harjoittelua 200 h, pedagogista ryhmäohjausta 8 h verkossa/optimassa tai seminaareissa sekä itsenäistä

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com

MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit. Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com MEK:in tuotekehitystyön suuntaviivat ja laatukriteerit Tutkimus- ja kehitysjohtaja Mari Righini mari.righini@visitfinland.com MEK VisitFinland ensisijaisia tehtäviä: Suomen maabrändin luominen ja sitä

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ DIAARINUMERO. Helsinki, 17.2.2016 CIMO/1/03.30.10/2016

TARJOUSPYYNTÖ DIAARINUMERO. Helsinki, 17.2.2016 CIMO/1/03.30.10/2016 DIAARINUMERO CIMO/1/03.30.10/2016 Helsinki, 17.2.2016 TARJOUSPYYNTÖ Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO pyytää tarjoustanne tämän tarjouspyynnön mukaisesti. Hankintamenettely on avoin.

Lisätiedot

HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava

HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava HARJOITTELUINFO 2016 5.2.2016 klo 12 Paavo Arvola, harjoitteluasioista vastaava Työssäoppiminen (ITIA02) 10 op Harjoittelu (~8op) 3 kk kokoaikaista työskentelyä harjoittelupaikalla Palkallinen harjoittelutuki

Lisätiedot

Harjoittelu kehitysyhteistyötehtävissä ja kehitys- tai kehittyvissä maissa

Harjoittelu kehitysyhteistyötehtävissä ja kehitys- tai kehittyvissä maissa Harjoittelu kehitysyhteistyötehtävissä ja kehitys- tai kehittyvissä maissa ma 21.5.2012 klo. 14.45-15.30 Tarja Nousiainen CIMO tarja.nousiainen@cimo.fi p. 0295 338 609 Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden

Lisätiedot

Jobiili. Työelämäkäyttäjät

Jobiili. Työelämäkäyttäjät Jobiili Työelämäkäyttäjät Jobiili Sähköinen harjoittelupaikkavarausjärjestelmä Ammattikorkeakoulujen yhteinen (sosiaali- ja terveysalat) Kehitystyössä mukana kaikkien käyttäjäryhmien edustajia (opiskelijat,

Lisätiedot

Janette Leppänen Turun ammattikorkeakoulu

Janette Leppänen Turun ammattikorkeakoulu Janette Leppänen Turun ammattikorkeakoulu Tavoitteet Taustalla tarve saada kattava arvio haasteen onnistumisesta Tukee alkanutta strategiatyötä Arviointia lähestytään prosessiarvioinnin kautta pyritään

Lisätiedot

Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti?

Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti? Millainen on hyvä harjoittelu? Mitä harjoittelujaksosta voi ja kannattaa ottaa irti? 9.6.2015 Merja Enkovaara-Pälvi Urapalvelut 9.6.2015 1 ESITYKSEN TAVOITTEENA ON SELVITTÄÄ Mitä lisäarvoa harjoittelu

Lisätiedot

Punainen Risti, Varsinais-Suomen piiri Turvapaikanhakijoiden nopean työllistymisen pilotti

Punainen Risti, Varsinais-Suomen piiri Turvapaikanhakijoiden nopean työllistymisen pilotti Punainen Risti, Varsinais-Suomen piiri Turvapaikanhakijoiden nopean työllistymisen pilotti Maahanmuuttajien osaaminen mahdollisuutena -seminaari 13.1.2016 Anna Tenho, SPR Varsinais-Suomen piiri Pilottiprojekti

Lisätiedot

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja

Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja 1 Mistä on kysymys? Tapa kehittää työelämätaitoja Työharjoittelun tavoitteena on saada kokemusta työelämästä (kandi) tai oman alan työkokemusta (maisteri) Työharjoittelu sisältää yleensä vahvan ohjauksellisen

Lisätiedot

VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS

VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS VALTAKUNNALLINEN SOSIAALITYÖN YLIOPISTOVERKOSTO JOHTORYHMÄN KOKOUS Aika: Perjantai klo 9:00 11:00 Paikka: Puhelinkokous: Soittonumero 0800 136 716, PIN 011124# Jäsenet ja varajäsenet: Maritta Törrönen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7

Sisällysluettelo. 1. Yleistä 3. 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3. 3. Opiskelu... 5. 3. Valmennus... 7. 4. Tukipalvelut... 7 TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sisällysluettelo 1. Yleistä 3 2. Urheilijamäärät lukuvuonna 2009-10 3 3. Opiskelu... 5 3. Valmennus... 7 4. Tukipalvelut... 7 5. Hallinto ja talous.. 8 6. Tiedottaminen.. 8 2 1.

Lisätiedot

Mallia työhön, työn malleja

Mallia työhön, työn malleja Mallia työhön, työn malleja Työllisty järjestöön -hankkeen hankekuvaus vuosille 2011 2013 Hankekuvaus lyhyesti Taustaa Työllisty järjestöön hanke on tarjonnut arvokasta työtä lasten ja perheiden parissa

Lisätiedot

Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet. Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina

Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet. Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina Kansainvälisen työharjoittelun monet mahdollisuudet Urapalvelujen kesätyöinfo tiistaina 8.2.2011 8.2.2011 1 Miksi työharjoitteluun ulkomaille? Kielitaito kehittyy Kulttuuri tutuksi Kontakteja & verkostoja

Lisätiedot

= Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos

= Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos = Ikaalisten käsi- ja taideteollisuusoppilaitos 18 eri ammattialaa, joista jotkut hyvin pieniä 4 sellaista alaa, joita Suomessa opetetaan vain IKATAssa (asesepäntyö, kitaran- ja harmonikanrakennus sekä

Lisätiedot

KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011

KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011 KASSU LIVES Kasarminmäki Living Lab Ohjausryhmän kokous 5.5.2011 1. Tavoitteet Luoda käyttäjä- ja kysyntälähtöinen Living Lab toimintaympäristö, joka tukee Kymenlaakson ammattikorkeakoulun LCCE- oppimisen

Lisätiedot

VIENNISTÄ VUOROPUHELUUN, VAIKUTTEISTA VERKOSTOIHIN

VIENNISTÄ VUOROPUHELUUN, VAIKUTTEISTA VERKOSTOIHIN VIENNISTÄ VUOROPUHELUUN, VAIKUTTEISTA VERKOSTOIHIN Selvitys suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymisestä Sari Karttunen ja Jutta Virolainen, Kulttuuripoliittisen tutkimuksen edistämissäätiö (Cupore) Art

Lisätiedot

Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto

Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto 1 Asiantuntijalausunto Professori Seppo Koskinen Lapin yliopisto Minulta on pyydetty asiantuntijalausuntoa koskien osapuolten velvollisuuksia soviteltaessa ulkopuolisen sovittelijan toimesta työelämän

Lisätiedot

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta

Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina. Kestävä yhdyskunta Toimintatapamuutokset ja verkostot mahdollistajina Kestävä yhdyskunta Tekesin ohjelma 2007 2012 Kestävä yhdyskunta Rakennus- ja kiinteistöalan kansantaloudellinen merkitys on suuri. Toimialalla on myös

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUOPISKELIJAN HARJOITTELUPOLKU

AMMATTIKORKEAKOULUOPISKELIJAN HARJOITTELUPOLKU Vantaan kaupunki Perhepalvelut Vantaan Praksis Lasten suojelun Praksis Heidi Tondi Laura Kivistö 14.01.2010 AMMATTIKORKEAKOULUOPISKELIJAN HARJOITTELUPOLKU 1. YHTEYDENOTTO Opiskelija / oppilaitos ottaa

Lisätiedot

TYÖPAJAN OHJELMA 19.11.2015

TYÖPAJAN OHJELMA 19.11.2015 TYÖPAJAN OHJELMA 19.11.2015 9.00-9.30 Aamukahvi 9.30-9.40 Tilaisuuden avaus Ohjelman vaiheiden esittely 9.40-10.40 Perheystävällinen työpaikka -ohjelma: alkutilanteen kartoitus ja kehittämissuunnitelman

Lisätiedot

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC

TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC NORDEA UNIONI SUOMI RY TYÖPAIKKATOIMINNAN ABC Työpaikkaosastoille Järjestötoimikunta 2012 R A T A M E S T A R I N K A T U 12A 8.K R S, 00520 H E L S I N K I TYÖPAIKKATOIMINNAN TOIMINTAMALLI 1. TOIMIALUE

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

TYÖLLISYYSMÄÄRÄRAHAN (474100,22404 ) HAKEMUSLOMAKE

TYÖLLISYYSMÄÄRÄRAHAN (474100,22404 ) HAKEMUSLOMAKE 12940-2011 Liite 1 TYÖLLISYYSMÄÄRÄRAHAN (474100,22404 ) HAKEMUSLOMAKE HUOM! Lomakkeiden kenttien välillä tulee liikkua F11-näppäimellä HAKIJAN PERUSTIEDOT Rahoituksen hakija Turun Seudun Työttömät TST

Lisätiedot

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella

Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella Maaseutuohjelman kansainvälisen yhteistyön raamit ohjelmakaudella 2014-2020 Leena Anttila Maa- ja metsätalousministeriö Pohjois-Suomen kv-hankepäivä Oulu 7.2.2017 Sivu 1 6.2.2017 Mikä on kansainvälinen

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

MOMENTTI - Maahanmuuttajaresurssit käyttöön

MOMENTTI - Maahanmuuttajaresurssit käyttöön MOMENTTI - Maahanmuuttajaresurssit käyttöön Projektin tavoitteet Projektin tavoitteet Ratkaisujen löytäminen maahanmuuttajien työllistymiseen Maahanmuuttajien työllistymisen tehostuminen Projektilla pyritään

Lisätiedot

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013

Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Kymenlaakson ilmasto- ja energiayhteistyö 18.9.2013 Taustaa Kansallinen ilmasto- ja energiastrategia Kymenlaakson maakuntaohjelma Kuntien tavoitteet, strategiat, alueellisen yhteistyön tarve ja kuntaliiton

Lisätiedot

Monikulttuurinen työyhteisö yrityksessä

Monikulttuurinen työyhteisö yrityksessä Monikulttuurinen työyhteisö yrityksessä HR Manager, Halton Marine Oy Halton Group Perustettu vuonna 1969 Perheyritys/omistajana Halttusen perhe Liikevaihto 198 M (2015) Henkilöstön määrä 1400 (2015) Halton

Lisätiedot

Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona

Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona Mistä muualta rahoitusta? Säätiöiden rahoitus yhtenä vaihtoehtona Merja Kaija, projektipäällikkö ja kyläasiamies Pohjois-Savon Kylät ry / Kehittyvät Kylät hanke Ensin idea, sitten mistä tukea! Säätiöiden

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

Turku liikkuu iloiten

Turku liikkuu iloiten Turku liikkuu iloiten 5.5.2015 Ilo kasvaa liikkuen seminaari Turussa Palvelupäällikkö Ulla Soukainen Turku, varhaiskasvatus ulla.soukainen@turku.fi Turun sanomien kolumni 28.4.2015 Kehitystrendit eivät

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

HARJOITTELUINFO URAPALVELUT Urapalvelut

HARJOITTELUINFO URAPALVELUT Urapalvelut HARJOITTELUINFO 26.1.2018 URAPALVELUT HARJOITTELUINFO 31.10.2017 Urapalvelut Harjoitteluinfo/ Urapalvelut 29/01/2018 1 URAPALVELUT Asiantuntemus Palvelut Harjoittelu Urasuunnittelu Uraseuranta Työnhaku

Lisätiedot

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu SeutuYp tukihanke 2009-2013 Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu Seudullisen yrityspalvelun toimintamallin kehittäminen OHJAAVAT LINJAUKSET TE toimistouudistus Yritys Suomen kehittäminen

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN

MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN Presentation Name / Firstname Lastname 24/05/2019 1 MAAHANMUUTTAJIEN OHJAAMINEN KORKEAKOULUIHIN, KORKEAKOULUISSA JA TYÖELÄMÄÄN

Lisätiedot

LÄPÄISYHANKKEIDEN SEMINAARI. Seurannan kehittäminen.

LÄPÄISYHANKKEIDEN SEMINAARI. Seurannan kehittäminen. LÄPÄISYHANKKEIDEN SEMINAARI. Seurannan kehittäminen. 6.2.2012 / Hämeenlinna Jukka Vehviläinen, DiaLoog Millaista tietoa tarvitaan? Valtakunnallinen tieto (tuloksellisuusrahoitus, koulutustilastot): koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Harjoittelusta sanottua

Harjoittelusta sanottua Harjoittelun tavoite Turun yliopiston opiskelijoiden opintoihin liittyy pakollinen tai vapaavalintainen harjoittelu, jolla on merkittävä positiivinen vaikutus opiskelijan urasuunnitelmiin ja opiskelumotivaatioon.

Lisätiedot

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry.

Tiedotussuunnitelma. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Tiedotussuunnitelma Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. Keski-Suomen Työpajayhdistys ry. 1 1. Lähtökohdat... 2 2. Tiedottamisen tarpeet... 2 3. Tiedottamisen tavoitteet... 2 4. Sisäinen tiedotus... 3 5. Ulkoinen

Lisätiedot