ILVESKITT ENNEN LEIRIÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ILVESKITT ENNEN LEIRIÄ"

Transkriptio

1 ILVESKITT ENNEN LEIRIÄ KITT = KOKO IKÄKAUDEN TARPOJATAPAAMINEN (kuvat: Josefina Lilja, Hämeen partiopiiri) ILVESKITT on tarpojien tapahtuma, jossa kaikki lippukunnan tarpojavartiot ovat yhdessä paikalla. IlvesKITT tutustuttaa tarpojaa tulevaan leiriin ja luo odotuksen tunnelmaa. IlvesKITT mahdollistaa myös niiden tarpojien osallistumisen Ilvesleiriin, jotka eivät pääse varsinaiselle piirileirille. Tapaamisessa olisi hyvä olla paikalla tarpojien luotsien lisäksi leirilippukunnan luotsit, jotta tarpojilla olisi mahdollisuus tutustua myös heihin. Tapahtuman tekemiseen kannattaa pyytää mukaan myös muita leirilippukunnan aikuisia. Vartionjohtajat voivat osallistua kittiin ja sen tekemiseen, mutta luotsi tai muu aikuinen koordinoi tapahtuman järjestämistä Tarpojaiässä elinpiiri alkaa laajeta ja tarpojilla on halu tutustua uusiin ihmisiin, ennen kaikkea vastakkaiseen sukupuoleen. Tehkää rohkeasti yhteistyötä, vaikka alueenne tai naapurilippukuntien kanssa. Tässä vinkiksi materiaalia, toki mikään ei estä muokkaamasta vinkkejä omanlaiseksi tai tekemällä täysin oman KITTin. Pääasia on, että leirilippukunnan tarpojat saavat tutustua toisiinsa ja leirilippukunnan luotseihin.

2 TARPOJATAPAAMINEN TOIMINTAVINKIT: 1.) Roolipeli: Lynxvillen kaupunki Kesto: 1-2 päivää Paikka: kololla, retkellä, ulkona tai sisällä Tavoitteena, että tarpoja ymmärtää, miten eri yhteisöt rakentuvat. Miksi tarvitaan yhteisiä pelisääntöjä? Miten yhteen hiileen puhaltaminen luo turvallisuutta? Miten päätöksenteko etenee? Toteutus: Roolipeli voidaan järjestää osana tarpojien retkeä, joko ulkona tai sisätiloissa. Roolipeliä voi muokata vartion tarpeiden ja koon mukaan sopivaksi kokonaisuudeksi. Myös samoajaikäiset vartionjohtajat voidaan ottaa mukaan roolipelin tekemiseen. On aika 1800-luvun alkupuolella. Nykyisten Yhdysvaltojen alue ei ole vielä kokonaan yhdistynyt liittovaltioksi, ja lukuisat toiveikkaat ovat pakanneet tavaransa ja matkustaneet Uudelle mantereelle tavoitteenaan saavuttaa satumaisia voittoja kullankaivuun sekä valtausten ympärille syntyneiden kaivoskaupunkien palvelujen avulla. Kaupungit ovat paitsi rehellisten kansalaisten, myös vilunkiveikkojen asuinsijoja. Lain koura ei vielä ulotu Villiin Länteen. Lynxvillen kaupunki on vasta perustettu rikkaita kultasuonia lupailevan vuoren juurelle. Pystyvätkö sen asukkaat pitämään yhteisön hallinnassa ja samalla edistämään omia tavoitteitaan? PELIN KULKU JA ROOLIT: Arvotaan tai valitaan muuten jokaiselle KITT osallistujalle oma rooli uuden kaupungin asukkaana. Vaihtoehtoisesti roolit voidaan jakaa osallistujien mielenkiinnon mukaan. Luotsi/luotsit johtavat roolipeliä. Koska kyseessä on roolipeli, tulee peli purkaa lopuksi, jotta tarpojat saavat luovuttaa roolinsa pois. Pelin johtajan kannattaa alussa jo korostaa, että kyseessä on rooli, eikä rooli välttämättä edusta pelaajan omaa näkökulmaa ja mielipidettä. Tästä roolipelistä jokainen voi tehdä haluamansa version ja tätä voi muokata tarpeiden mukaan. ROOLIT VOIVAT OLLA VAIKKAPA SEURAAVANLAISIA: Kaupunginjohtaja, joka johtaa kaupungin päätöksentekoa. Hänen tavoitteenaan on jouhevasti toimiva, sääntöjä kunnioittava yhteiskunta. Seriffi, jonka tehtävänä on huolehtia yhteisten sääntöjen noudattamisesta.

3 Kauppiaita, jotka myyvät esim. rakennustarpeita tai kaivausvälineitä. Lääkäri, joka vastaa kaupungin terveydenhuollosta. Sanomalehden henkilökunta, joka saattaa kaupungin tapahtumat asukkaiden tietoon. Majatalon/hotellin pitäjä, joka majoittaa uusia ja varakkaampia asukkaita. Saluunan pitäjä, joka vastaa kaupungin viihdekeskuksesta. Saluuna voi toimia myös kokoontumispaikkana. Kullankaivajia, jotka haaveilevat valtauksillaan rikastumisesta. Kullankaivajien varallisuus voi vaihdella: toisilla menee todella hyvin, toisilla ei niinkään. Posti, joka välittää tavaraa, kirjeitä ja sähkeitä kaupunkiin. Pankki, johon asukkaat voivat säilöä kultansa. Voi myös antaa esim. lainoja. Maanviljelijiöitä, jotka tuottavat ruokaa. PELIN KULKU: Aloitetaan kaupungin yhteisellä kokouksella, jota johtaa kaupunginjohtaja. Kokoukseen on kutsuttu koko kaupunki. Kaupunginjohtaja toimii kokouksen puheenjohtajana ja jakaa puheenvuorot tasaisesti, niin että kaikki tulevat kuulluksi. Uusi kaupunki joudutaan perustamaan paikalle, jossa ei ole vielä mitään asuinkelpoista ympäristöä. Aloituskokouksessa päätetään, mitä rakennuksia ja rakennelmia tarvitaan. Millaisia henkilöitä kaupunkiin on saapunut? Mitä vastuuhenkilöitä (esimerkiksi seriffi, palopäällikkö tai muita vastaavia) kaupungissa tarvitaan? Tehkää kokouksessa konkreettisia päätöksiä ja valitkaa tarpeellisiksi katsomanne vastuuhenkilöt. Luotsi auttaa tarpojia tarvittaessa keskustelun aloittamisessa. Samalla voidaan käydä läpi hyvää kokoustekniikkaa. Päättäkää kokouksessa myös vastuut erilaisten rakennelmien toteuttamiselle. Luotsin tehtävänä on huolehtia, että kaikki osallistuvat. Hän kannustaa ja auttaa tarpojia ideoimaan omaa kaupunkia. RAKENNUSVAIHE: Rakennusvaihe voi olla esimerkiksi telttojen ja katosten pystyttäminen, jotka toimivat palvelupaikkoina esim. pankki, asuinrakennus, kauppa. Samalla tarpojat pääsevät harjoittelemaan erilaisten rakennelmien kokoamista, tekemistä ja suunnittelua. Mikäli KITT tehdään sisätiloissa, voidaan hyödyntää valmiita huoneita ja rakennuksia, jolloin

4 rakennusvaiheeseen ei välttämättä tarvitse varata niin paljon aikaa. Kaupunki voidaan suunnitella tällöin vaikka lehtileikkeistä isolle paperiarkille. TOTEUTUS: Tarpojat asettuvat asumaan kaupunkiin ja ratkovat eteen tulevia ongelmia (ehdotuksia ongelmiksi tuonnempana). KITTissä tehtävä ruoka voidaan ostaa kaupungin rahalla kaupasta. Kaupan myyjänä voi olla luotsi tai vartionjohtaja. Ruoka voidaan valmistaa yhteiskeittiössä tai vaikkapa vartioittain nuotiolla, risukeittimellä tai retkikeittimellä. - Mahdollisia haasteita/ongelmia voivat olla esimerkiksi: - Tautiepidemia - Kuivuus (ruoan ja veden puute) - Rikokset PURKU: - Käydään lopuksi keskustelua siitä, millainen tarpojien kaupungista tuli? - Miltä asuminen omassa kaupungissa tuntui? - Mitä yhtäläisyyksiä tarpojat löysivät kaupungin rakentamisen ja partioleirin rakentamisen välillä? Ilvesleiri on kuin pieni kylä, jossa on yhteiset säännöt ja yhdessä tehdyt rakennelmat. Miltä Ilves leiri voisi näyttäytyä vastaavassa tilanteessa? - Mitkä asiat hankaloittivat kaupungissa asumista? Voisivatko samat asiat hankaloittaa leirielämää? - Miten ongelmat ratkaistiin? - Päästiinkö yhteisymmärrykseen palveluiden tarpeista? - Entä kaupungin säännöistä? Miltä säännöt tuntuivat? Miksi yhteiset säännöt olivat tärkeitä? Noudatettiinko niitä, jos ei niin miksi ei? Miten sääntöjen noudattamisesta huolehdittiin? - Miltä oma rooli tuntui? Oliko rooliin helppo samaistua? Miten roolin näkemys erosi omasta näkemyksestäsi?

5 PAUSSI VINKIT (kuvat: Josefina Lilja, Hämeen partiopiiri) TULEVAISUUS Jokainen tarpoja saa itselleen paperin. Tarkoituksena on, että tarpoja pysähtyy miettimään omaa lähitulevaisuuttaan max. Viiden vuoden päähän. Paperille kirjoitetaan seuraavat asiat: Nykyisyys: Millainen olen tällä hetkellä? Omat kiinnostuksen kohteeni, toiveeni. Mitä postitiivisia puolia ja asioita minulla on? Vuodenpäästä olen: Mitä toivoisin vuoden päästä tapahtuvan itselleni? Millaiseksi kehityn? Kolmen vuoden päästä olen: Jokaiseen kohtaan, tarpojat vastaavat seuraaviin kysymyksiin. Minkälainen olen? Mitä luonteenpiirteitä minulla on? Millainen haluaisin olla? Ketä ihailen ja miksi? Millainen haluaisin olla? Lopuksi laput käydään läpi yhdessä. Jokainen saa kertoa niin paljon itsestään ja suunnitelmistaan, kuinka paljon haluaa. Ketään ei pakoteta kertomaan asioita, jollei halua. Luotsin auttaa apukysymyksillä tarpojia. Jos joku ei esimerkiksi halua kertoa mitään kirjoittamiaan asioita luotsi voi auttaa tarpojaa kysymällä hyvin neutraaleja asioita kuten nimi, ikä (jos joukossa on sellaisia jotka eivät lainkaan tunne kaikkia), lempiväri, luonteen vahvuus.

6 Lisätietoa luonteen vahvuuksista löydät Lotta Uusitalo-Malmivaara, Kaisa Vuorinen kirjasta Huomaa Hyvä! KAVERILTA PUUTTUU: Luotsi ja vartionjohtaja rakentavat tarpojille maastoradan, josta heidän tulisi selvitä vartiona toisiaan auttaen. Jokainen vartionjäsen saa puuttuvan aistin tai puuttuvan raajan. Yhdellä vartion jäsenellä on kaikki aistit, hän voi toimia vartion vertaisjohtajana. Vartio päättää yhdessä luotettavan vertaisjohtajan omasta vartiostaan johdattamaan heitä turvallisesti radan läpi. Rata voi sisältää erilaisten esteiden ylittämistä, alittamista tai kiertämistä. Langoista voi esimerkiksi virittää hämähäkin seitin, jonka läpi vartion tulisi selvitä. Lopuksi käydään läpi, miltä rata tuntui. Mitkä asiat olivat helppoja? Miten vartio toimi hankalissa tilanteissa? Millainen luottamus tarpojilla oli toisiinsa? Mistä ja miten luottamus oli syntynyt? Olisivatko tarpojat voineet luottaa tilanteissa täysin tuntemattomaan? Mitkä asiat olisivat voineet rikkoa luottamuksen? Lisää paussivinkkejä löydät Ennen Ilvesleiriä kannattaa käyttää aikaa tarpojien ryhmäytymiseen ja Me-hengen luontiin. Myös muuhun leirilippukuntaan tutustumiseen on hyvä varata mahdollisuuksien mukaan aikaa.

TARPOJALUOTSI WEBINAARI

TARPOJALUOTSI WEBINAARI TARPOJALUOTSI WEBINAARI 6.3.2019 OHJELMAN TUKEMINEN Leiriprojektin aikana lippukunnat saavat uusia ideoita toimintaansa à tätä varten koottu tarpojaohjelman mukaisia toiminta vinkkejä tehtäväksi jo ennen

Lisätiedot

SAMPO WEBINAARI. Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019

SAMPO WEBINAARI. Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019 SAMPO WEBINAARI Seikkailijaohjelmapäälikkö Turkka Salo & Seikkailijaohjelmamestari Ilona Leiman 2019 OHJELMAN TUKEMINEN Leiriprojektin aikana lippukunnat saavat uusia ideoita toimintaansa tätä varten koottu

Lisätiedot

TARPOJIEN OSALLISTUMINEN

TARPOJIEN OSALLISTUMINEN TARPOJIEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 Leiritarppo: TALKOOT Yhteiskunta-tarppo: AUTAMME LIPPUKUNTAA Kaupunki-tarppo: VARTION VARAT LEIRITARPPO Suhde toiseen TALKOOT TAVOITE: Tarpoja

Lisätiedot

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla ILVES19 Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla 24.7.-1.8.2019 MIKÄ ON ILVES19? Hämeen Partiopiirin piirileiri Evolla Hämeenlinnassa Leirin ajankohta 24.7. 1.8.2019 seikkailijoille, tarpojille, samoajille,

Lisätiedot

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla

ILVES19. Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla ILVES19 Hämeen partiopiirin piirileiri Evolla 24.7.-1.8.2019 MIKÄ ON ILVES19? Hämeen Partiopiirin piirileiri Evolla Hämeenlinnassa Leirin ajankohta 24.7. 1.8.2019 seikkailijoille, tarpojille, samoajille,

Lisätiedot

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan?

Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Mitä leirilippukunnanjohtajilta ja - luotseilta odotetaan? Roolisi leirilippukunnanjohtajana (LLPKJ) tai leiriluotsina on äärimmäisen tärkeä Roihun onnistumisen kannalta. Näihin tärkeisiin rooleihin kohdistuu

Lisätiedot

VUODEN 2018 TOINEN ALUETAPAAMINEN

VUODEN 2018 TOINEN ALUETAPAAMINEN VUODEN 2018 TOINEN ALUETAPAAMINEN 1. TERVETULOA -max 5 min Aluetapaamisen avaus ja tervetulot, keitä paikalla? 2. LIPPUKUNTAKUULUMISET - max 30 min Käydään kierros mitä lippukunnille kuuluu? Tavoitteena

Lisätiedot

Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin tukiryhmä-malli

Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin tukiryhmä-malli Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin tukiryhmä-malli Toimintatapa kiusaamistilanteisiin ennen kasvatuskeskusteluja Kiusaamisella tarkoitetaan esim: Jatkuva nimittely, loukkaava puhe, ulkonäön tms. arvostelu,

Lisätiedot

Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista

Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista Ennen Roihua Kipinöi, leirin jälkeen nautitaan Hiilloksista Kuva: Antti Kurkinen Ei-Vielä-Partiolaiset mukaan Roihuamaan! Lippukunnat saavat Sp:n lippukuntapostin mukana materiaalia Roihun ja partion markkinointitapahtuman

Lisätiedot

LEIRILIPPUKUNTAILMOIT- TAUTUMINEN KUKSASSA

LEIRILIPPUKUNTAILMOIT- TAUTUMINEN KUKSASSA LEIRILIPPUKUNTAINFO 4 MARRASKUU 2018 TÄSSÄ INFOSSA LEIRILIPPUKUNTAILMOITTAUTUMINEN KUKSASSA ILMOITTAUTUMISOHJE OHJE IKÄKAUDEN VALINNASTA SAMOAJA- JA VAELTAJALUOTSIEN OPPAAT LISÄTIETOA PERHELEIRISTÄ ILVES19

Lisätiedot

PÄIVITTYNYT TARPOJAOHJELMA Julkaistu

PÄIVITTYNYT TARPOJAOHJELMA Julkaistu PÄIVITTYNYT TARPOJAOHJELMA Julkaistu 10.4.2017 Miksi päivitys tehtiin? Tarpojaohjelma päivitettiin nykypäivään ja vastaamaan tämän hetken tarpeisiin Tarpojaohjelman oli todettu olevan rakenteeltaan sekava

Lisätiedot

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia

Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Vaeltajat (18-22v): Partiomedia Tavoite: Vaeltaja tuntee partiossa käytetyt eri mediat ja miten ne soveltuvat eri viestintätarpeisiin. Hän on vastuussa sisällön tuottamisesta johonkin partiomediaan. Vaeltaja

Lisätiedot

-Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja

-Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja Ikäkaudet Perhepartio -Uusin lisäys partiotoimintaan -Toimii omalla tavallaan ja omien mahdollisuuksiensa mukaisesti, kuitenkin noudattaen arvoja ja toimintamalleja -Perhepartio ei käytä vielä partio-ohjelmaa

Lisätiedot

Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen. 20.11.2009 Hanna Markkula-Kivisilta

Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen. 20.11.2009 Hanna Markkula-Kivisilta Lasten ja nuorten osallisuuden vahvistaminen 20.11.2009 Hanna Markkula-Kivisilta Lapsen oikeudet LOS:ssa Lapsella on oikeus: Suojeluun Osallistumiseen ja vaikuttamiseen Osuuteen yhteiskunnan voimavaroista

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin

Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Aktiviteetti: Riskit ja turvallisuus Taso 1: Tutustun turvallisuusohjeisiin Tavoite: Tarpoja oppii ennakoimaan ja ymmärtämään, mitkä asiat voivat tehdä retkestä vaarallisen. Vartionjohtajan ohje: Vartio

Lisätiedot

TARPOJALUOTSIN TIETOPAKETTI

TARPOJALUOTSIN TIETOPAKETTI TARPOJALUOTSIN TIETOPAKETTI Olemme koonneet tähän asioita, joita sinun olisi hyvä ottaa huomioon luotsatessasi tarpojia läpi Ilvesleirin. Vaikka et olisikaan lähdössä Ilvesleirille leirilippukunnan tarpojaluotsiksi,

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Samoajaluotsin infowebinar. Riikka Antikainen ja Marika Mansikkamäki

Samoajaluotsin infowebinar. Riikka Antikainen ja Marika Mansikkamäki Samoajaluotsin infowebinar Riikka Antikainen ja Marika Mansikkamäki Samoajan Ilves19 Samoaja saa vaikuttaa jo aika paljon oman leirinsä sisältöön Leiri koostuu pestistä ja ohjelmasta Pestiä on kolmena

Lisätiedot

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt

OPPITUNTIMATERIAALIT MEDIAKASVATUS Netiketti Säännöt OPPITUNNIN KUVAUS OPPITUNNIN NIMI Sisältö Luokka-aste Suositeltu ohjelmiston kokemustaso Tavoitteet Kesto Tarvikkeet Tehtävän sanastoa Petra s Planet for Schools -ohjelmiston pelisäännöt Käydään läpi netikettiä

Lisätiedot

MISTÄ SAAN PÄÄTTÄÄ ITSE?

MISTÄ SAAN PÄÄTTÄÄ ITSE? MISTÄ SAAN PÄÄTTÄÄ ITSE? Keskustelua kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten itsemäärämisoikeudesta. Keskiviikkona 22.5.2019 klo 17.00-18.30 Erkkilänkujan päivätoimintakeskuksessa, Erkkilänkuja 1. TAPAHTUMAN

Lisätiedot

Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta.

Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta. Sudenpentuluotsi (Yliakela) Sudenpentuluotsi johtaa sudenpentuosastoa ja vastaa sen toiminnasta. Sudenpentuosaston johtaminen: - seuraa laumojen toimintaa ja huolehtii, että se on sudenpentuohjelman mukaista,

Lisätiedot

Partiolippukunta Sipoon Hukat ry 24.8.2010 Pestijärjestelmä

Partiolippukunta Sipoon Hukat ry 24.8.2010 Pestijärjestelmä Tästä versiosta Tämä Sipoon Hukkien pestijärjestelmän versio on päivitetty vastaamaan uuden partio-ohjelman pestejä. Vanha pestijärjestelmä on ollut voimakkaasti tämän version kehityksen pohjalla, kiitokset

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

Tausta- ja koulutusmateriaaleja: - kasvatustavoitekaavio - Johtajakansio - - toiminta.partio.fi - -

Tausta- ja koulutusmateriaaleja: - kasvatustavoitekaavio - Johtajakansio -  - toiminta.partio.fi -  - LUOTSIKOULUTUS Tarpoja-, samoaja-, vaeltajaluotsit Partiojohtajan peruskoulutus Tuntee 12-22-vuotiaiden nuorten maailmaa ja toimintatapaa Osaa ohjata, tukea ja motivoida 12-22-vuotiaita nuoria Tuntee 12-22-vuotiaiden

Lisätiedot

Kuva: Harri Halmejärvi / Hämeen partiopiiri ry LEIRILIPPUKUNTAINFO 9

Kuva: Harri Halmejärvi / Hämeen partiopiiri ry LEIRILIPPUKUNTAINFO 9 Kuva: Harri Halmejärvi / Hämeen partiopiiri ry LEIRILIPPUKUNTAINFO 9 HUHTIKUU 2019 TÄSSÄ INFOSSA LEIRILIPPUKUNTAKANSIO LEIRIN PELISÄÄNNÖT LEIRILIPPUKUNNAN VARUSTELISTA TURVALLISUUSVÄLINEOHJEISTUS TOINEN

Lisätiedot

WEBINAARI ILVEKSEN OHJELMASTA TI KLO 19 ILVESKITT VINKKIPAKETTI KEVÄÄKSI LIPPUKUNNILLE SAMOAJAPESTIEN VALITSEMINEN SAMOAJALUOTSIWEBINAARI

WEBINAARI ILVEKSEN OHJELMASTA TI KLO 19 ILVESKITT VINKKIPAKETTI KEVÄÄKSI LIPPUKUNNILLE SAMOAJAPESTIEN VALITSEMINEN SAMOAJALUOTSIWEBINAARI LEIRILIPPUKUNTAINFO 5 JOULUKUU 2018 TÄSSÄ INFOSSA ILMOITTAUTUMINEN ALKAA 7.1.2019 STIPENDIT LEIRIMAKSUSTA ANNA ILVES-LEIRI LAHJAKSI LEIRILÄISELLE KOULUTUSTARJONTA JA PIIRIN KURSSEILLE ILMOITTAUTUMINEN

Lisätiedot

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät

Torstai1 Ratkaisujen ideointi. Jamk Innovointipäivät Torstai1 Ratkaisujen ideointi Jamk Innovointipäivät Olemme saaneet eilen toimeksiannon, ja tutkineet saaneet käsityksen asiakkaiden tarpeita ja toiveista kehityskohteeseen liittyen. Nyt siirrymme ideoimaan

Lisätiedot

Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin Tukiryhmä-malli

Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin Tukiryhmä-malli Kiusaaminen SEIS! Hyvinvoinnin Tukiryhmä-malli Toimintatapa ristiriitatilanteisiin ennen kasvatuskeskusteluja Ristiriitatilanteilla tarkoitetaan esim: Jatkuva nimittely, loukkaava puhe, ulkonäön tms. arvostelu,

Lisätiedot

ESITYKSEN KULKU. Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon.

ESITYKSEN KULKU. Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon. PARTION IKÄKAUDET ESITYKSEN KULKU Ensiksi yleistä ikäkausista. Seuraavaksi ikäkaudet järjestyksessä. Todella nopea katsaus perhepartioon ja sisupartioon. Esityksen päättäminen. YLEISTÄ IKÄKAUSISTA, PARTIOPOLUSTA

Lisätiedot

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ

LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIONTI HUITTISTEN KOULUVERKKOSELVITYKSESSÄ KYSYMYKSET KOULULAISILLE 1. Millaisissa ympäristöissä on helppo ja kiva oppia? (Koulu, luokka, piha, lähiympäristö, retket) 2. Millaisissa

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Sijaishuoltopaikkaan tulo

Sijaishuoltopaikkaan tulo Sijaishuoltopaikkaan tulo Mikä on sinun käsityksesi mukaan syy sille, että et voi asua biologisten vanhempiesi kanssa? Miksiköhän sinut sijoitettiin juuri tähän sijaisperheeseen/laitokseen? Kerro siitä,

Lisätiedot

SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN

SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN SEIKKAILIJOIDEN OSALLISTUMINEN ADVENTTIKALENTERI- KAMPANJAAN 2017 1. vuonna ETELÄ-ILMANSUUNTA 2. tai 3. vuonna VARAINHANKINTA-TAITOMERKKI ETELÄ-ILMANSUUNTA RAHAN TULO TAVOITE: Seikkailija ymmärtää rahan

Lisätiedot

KAIKKIEN AIKOJEN PIIRILEIRI

KAIKKIEN AIKOJEN PIIRILEIRI KAIKKIEN AIKOJEN PIIRILEIRI OLETHAN JUURI SINÄ TULOSSA TEMPUS18- LEIRILLE? Piirileiri kokoaa Pohjanmaan Partiolaiset aikamoiseen seikkailuun kesällä 2018. Leirille pääsevät osallistumaan kaikki ikäkaudet

Lisätiedot

ENNEN PELIN ALKUA. Osa A ALOITA 20 min

ENNEN PELIN ALKUA. Osa A ALOITA 20 min ENNEN PELIN ALKUA Laittakaa pelin violetit ohjekortit A E pinoon pelilaudan viereen. Laittakaa pelilaudalla siniset toimintakortit ja pinkit näkökulmakortit niille osoitettuihin paikkoihin. Osiot suoritetaan

Lisätiedot

Keskusteleva demokratia Anne Tastula

Keskusteleva demokratia Anne Tastula Keskusteleva demokratia Anne Tastula anne.tastula@kvs.fi Tänään Kuunnellaan ja kuullaan Käydään dialogia Pohditaan hyvää osallistamista Kokeillaan fasilitointia Tutustutaan osallistavan keskustelun menetelmiin

Lisätiedot

Jännittävä seurapeli, jossa arvataan kanssapelaajien mieltymyksiä. Kuka tuntee sinut parhaiten?

Jännittävä seurapeli, jossa arvataan kanssapelaajien mieltymyksiä. Kuka tuntee sinut parhaiten? Jännittävä seurapeli, jossa arvataan kanssapelaajien mieltymyksiä. Kuka tuntee sinut parhaiten? Pelin tarkoitus Kerätä pisteitä arvaamalla kanssapelaajien mieltymyksiä. Alkuvalmistelut 1. Asettakaa pistekiekot

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry

raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry #MUNPERHEET? Ketä kuuluu sun perheeseen? 27.6.2018 Kello 13.00 18.00 MUKANA: J Ä R J E S TÄ J ÄT : 13 15-vuotiaat Perhehoitokumppanit Suomessa Oy:n nuoret raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry # M u n p

Lisätiedot

FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI

FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI NÄYTESIVUT Julia Pöyhönen Heidi Livingston FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI Tunnesäätelyn harjoitteleminen Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Näyteaukeamat Tutustu

Lisätiedot

Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016

Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016 Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016 Tytti Solantaus 2016 1 I LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELUUN VALMISTAUTUMINEN 1. Lapset puheeksi keskustelun tarkoitus Lapset puheeksi keskustelun pyrkimyksenä on

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho

OECD Youth Forum Helsinki Arja Terho OECD Youth Forum Helsinki 27.10.2015 Arja Terho Tieto Suomalaisten nuorten näkemyksiä Missä ollaan? Tiedon puute. Ei ole tietoa siitä, miten poliittinen päätöksenteko toimii. Tarvitaan enemmän tietoa ja

Lisätiedot

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä

YSILUOKKA. Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä YSILUOKKA Tasa-arvo yhteiskunnassa ja työelämässä Sisältö ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät mitä sukupuolten välinen tasaarvo tarkoittaa Suomessa, mitä tasa-arvoon liittyviä haasteita

Lisätiedot

Uskomatonta ja ennenkokematonta:

Uskomatonta ja ennenkokematonta: Uskomatonta ja ennenkokematonta: LEIRI KESKELLÄ KAUPUNKIA! Oululaiset partiolaiset kokoontuvat yhteiselle leirille Kuusisaareen ensi kesänä. Ohjelmaa merellä, rannalla, keskellä kaupunkia. Uusien ja vanhojen

Lisätiedot

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä

TÖÖLÖN SINISET RY TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Sivu 1/6 14.10.2009. Yleistä Sivu 1/6 14.10.2009 Yleistä Vuosi 2010 on Töölön Sinisten 77. toimintavuosi. Kokoontumispaikkamme tullee olemaan Töölönkadun kolo ja retkipaikkamme Långvikin uusi kämppä. Alkavan vuoden tavoitteena on

Lisätiedot

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO

AV = ALUS- TAVA VARAUS MYYDÄÄN VUOKRATAAN OSTETAAN ANNETAAN NOUTO Lämmittely YP= YLLÄPITO YV = YKSITYIS- VIESTI AV = ALUS- TAVA VARAUS JONO = JONOSSA VAIN NOUTO = VOI VAIN HAKEA SPK = SISÄLTÄÄ POSTIKULUT MMM = MYYNNISSÄ MYÖS MUUALLA KÄYTETTY KÄYTTÄMÄTÖN VÄHÄN- KÄYTETTY

Lisätiedot

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT

MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT MITÄ JA MIKSI IHMISET OSTAVAT Johdanto Mahdollisuus koputtaa harvoin ovellesi. Koputa sen sijaan mahdollisuuden ovea, jos toivot pääseväsi sisään. J okaisen myyjän on hyvä tiedostaa miten ja miksi pitää

Lisätiedot

PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015

PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015 PARTIO- OHJELMAN SYVÄLLINEN TUNTEMUS Roadshow Kohtaus, 30.1.2015 Par6o on oheiskasva?aja Kaikilla eri kasva?ajilla on samantyyppinen haaste Lapset ja nuoret ovat laajassa mi?akaavassa samanlaisia ja kehitys

Lisätiedot

NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010

NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010 NEUVOA-ANTAVA KYSELY 2010 PALTAMON YRITTÄJIEN JA YRITTÄJÄJÄRJESTÖN YHTEISTYÖ TYÖVOIMATALON KANSSA Kysely postitettu 27.10.2010 Kyselyn saanut n. 111 yritystä (n=111) Yhteistyössä Kainuun Yrittäjien kanssa

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

TYÖHAASTATTELU- OPAS

TYÖHAASTATTELU- OPAS TYÖHAASTATTELU- OPAS Työhaastattelu Työhaastattelu on työnhakijan ja rekrytoivan tahon vuorovaikutteinen kohtaaminen. Haastattelussa käydään yleensä läpi sekä työnhakijan persoonaan että ammattitaitoon

Lisätiedot

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi

Moduuli 1. Opiskelijan kielipassi Moduuli 1 Opiskelijan kielipassi Arviointi A1.3 - kaikki hyvin, hyvää työtä A1.2. - treenaa vielä A1.1 - tämä on alku, lisää treeniä! 0 - ei voi arvioida Ihminen ja lähipiiri Minä ja perhe, suulliset taidot

Lisätiedot

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken

Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Aktiviteetti: Hiljentyminen Taso 1: Pidän yksin omalle ryhmälleni hiljentymishetken Tavoite: Tarpoja oppii hiljentymään ja rauhoittumaan kokouksen jälkeen. Vartionjohtajan ohje: Kun kevään tai syksyn kokoukset

Lisätiedot

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013

Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle. Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutus vammattomalle vapaaehtoiselle Kehitysvammaisten Tukiliitto Best Buddies -projekti Marraskuu 2013 Tämä on esimerkki tasavertaisen kaveritoiminnan aloituskoulutuksesta.

Lisätiedot

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA.

1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. 2. VALITKAA KARTALTA YKSI SUOMEN KEHITYSYHTEISTYÖN PITKÄAIKAINEN KUMPPANIMAA. pari pari 1. TUTUSTUKAA YK:N UUSIIN KESTÄVÄN KEHITYKSEN TAVOITTEISIIN. POHTIKAA...miten niiden toteutuminen vaikuttaa Naomin/Dain elämään....mitä tapahtuu, jos tavoitteet eivät toteudukaan....miten tavoitteiden

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013

ENNAKKOTEHTÄVÄT Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 T Ilves13 Piirileiri parrasvaloissa Evo, 25.7-2.8.2013 MAJAKKA Ikäkausi: tarpojat Määrä: 1 kpl / vartio MAJAKKA Tarpojavartio valloittaa Majakkaa koko Ilves13 -leirin ajan. Majakan ennakkotehtävä koostuu

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2018

Toimintasuunnitelma 2018 Toimintasuunnitelma 2018 1. Yleistä Vuosi 2018 on Reippaitten Poikien 101. toimintavuosi. Lippukunnan jäsenmäärä on vuoden 2017 lopussa noin 120-130 jäsenen tasolla ja sitä pyritään kasvattamaan. Toiminnassa

Lisätiedot

Sosiaaliset suhteet - ohje

Sosiaaliset suhteet - ohje Sosiaaliset suhteet - ohje Tähän osa-alueeseen kuuluu erilaisia ihmissuhdeverkostoon liittyviä tehtäviä. Perhesuhteet ja tähän liittyvät huolenaiheet on hyvä käydä läpi nuoren näkökulmasta. Verkostokartan

Lisätiedot

Teemat: Seksuaalinen itsemääräämisoikeus, seksuaalinen kaltoinkohtelu ja vastikkeellinen seksi

Teemat: Seksuaalinen itsemääräämisoikeus, seksuaalinen kaltoinkohtelu ja vastikkeellinen seksi TYÖPAJA NUORILLE Teemat: Seksuaalinen itsemääräämisoikeus, seksuaalinen kaltoinkohtelu ja vastikkeellinen seksi Vinkkejä aiheen käsittelyyn: Varaa aikaa vapaaseen tai ohjattuun keskusteluun, jossa olet

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 Nakkilan Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille Nakkilan kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Lippukunta

Lisätiedot

Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015

Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015 Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015 Tytti Solantaus 2014 1 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS

TOIMINTA-KORTTI Yhdessäolon riemua MIELEN- TERVEYS TOIMINTA-KORTTI Mielenterveyden käsi Tavoitteena pohtia omaa ja työyhteisön mielenterveyttä mielenterveyden käsi -kuvan avulla. 1. Miltä oma kätesi näyttää, kun tarkastelet sitä kuvan kysymysten avulla?

Lisätiedot

Mauno Rahikainen 2009-09-29

Mauno Rahikainen 2009-09-29 SISÄLTÖ - Alustus - Tutustutaan toisiimme - Omat odotukset (mitä minä haluan tietää) - Vaalivaliokunnan tehtävät (sääntöjen vaatimat) - Miksi vaalivaliokunta on tärkein vaikuttaja järjestöissä? - Järjestön

Lisätiedot

Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous

Vastustaja vai kilpakumppani? Ringeten Reilu Peli periaatteet Suomen Ringetteliiton syyskokous Ringeten Reilu Peli periaatteet 12.11.2011 Suomen Ringetteliiton syyskokous Ringette on suurenmoinen peli. Se tarjoaa parhaimmillaan mukana oleville ympäristön, jossa opitaan voittamaan ja häviämään sekä

Lisätiedot

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS

ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS ELÄVÄ VEISTOS -TAIDEPAJA OPETTAJAN OPAS Elävä veistos -taidepaja Elävä veistos -taidepajan teemoina ovat ihmiskeho, liike ja roolit. Työskentelymuodot ovat leikillisiä ja pajan sisältö suhteutetaan lasten

Lisätiedot

VAHVAT, HYVINVOIVAT LIPPUKUNNAT

VAHVAT, HYVINVOIVAT LIPPUKUNNAT YHTEINEN TEHTÄVÄMME Partiokasvatuksen ansiosta yhä useammat lapset ja nuoret kasvavat tasapainoisiksi, vastuuntuntoisiksi, aktiivisiksi ja itsenäisiksi yhteisön jäseniksi SIKSI TAVOITTEENAMME ON: VAHVAT,

Lisätiedot

LEIRIELÄMÄÄ. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa 2

LEIRIELÄMÄÄ. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa 2 LEIRI-INFO LEIRIELÄMÄÄ Ilves 2013 on Hämeen Partiopiirin telttaleiri Evolla Hämeenlinnassa. Leirin teema on elokuvamaailma. Leirille odotetaan noin 4000 hämäläistä partiolaista. Ilves 13 - Piirileiri parrasvaloissa

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

KevAAn partiokohokohta, eli Kohtaaminen, lahestyy!

KevAAn partiokohokohta, eli Kohtaaminen, lahestyy! KevAAn partiokohokohta, eli Kohtaaminen, lahestyy! Lauantaina 27.4. Helsingissä tärähtää, kun kaikki Pääkaupunkiseudun ja Uudenmaan partiolaiset kokoontuvat yhteiseen partiopäivään, eli Kohtaamiseen. Tämä

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS

PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS PARTIOJOHTAJAPERUSKURSSIN JOHTAMISHARJOITUS Johtamisharjoituksen tavoitteet Johtamisharjoituksen eli ns. välitehtävän tarkoitus on antaa sinulle onnistunut kokemus johtamisesta partiossa. Harjoituksen

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 n Partiolaiset ry toteuttaa partiotoimintaa lapsille ja nuorille n kunnassa. Lippukunta on Lounais-Suomen Partiopiiri ry:n ja Suomen Partiolaiset ry:n jäsen. Vuonna 2014 lippukunta

Lisätiedot

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset.

Workshop Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA. Ohjelma. Luovuuden ainekset. Odotukset. Workshop 30.3.2017 Palveluiden ideointi ja kehittäminen Miia Lammi Muotoilukeskus MUOVA Workshopin tavoitteena on oppia, miten palveluita ideoidaan ja kehitetään palvelumuotoilun menetelmien avulla. Workshop

Lisätiedot

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus

Pikatreffit. Pikatreffien kuvaus 1 (9) Pikatreffit Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille ja työnantajille - matchmaking-viestipohjat treffien jälkeen lähetettäväksi - treffikorttipohjat

Lisätiedot

INFOPAKETTI LIPPUKUNTIEN YHTEYSHENKILÖILLE 2015

INFOPAKETTI LIPPUKUNTIEN YHTEYSHENKILÖILLE 2015 INFOPAKETTI LIPPUKUNTIEN YHTEYSHENKILÖILLE 2015 VUOSI 2016 ON PARTIOSSA TÄYNNÄ ROIHUA! KIPINÄT, SUURLEIRI JA HIILLOKSET TÄYTTÄVÄT ENSI VUODEN MAHTAVALLA TEKEMISELLÄ. LÄHDETTEHÄN MUKAAN! ROIHULLA ASUTAAN

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Susiveikkojen toiminnan painopisteitä ovat laadukas peruspartiotoiminta kokouksissa, retkillä ja leireillä johtajahuolto jäsenmäärän kasvattaminen

Susiveikkojen toiminnan painopisteitä ovat laadukas peruspartiotoiminta kokouksissa, retkillä ja leireillä johtajahuolto jäsenmäärän kasvattaminen Partiolippukunta Susiveikot ry TOIMINTASUUNNITELMA 15.8.2010 14.8.2011 Yleistä Partiolippukunta Susiveikot toimii toimintakaudella 15.8.2010-14.8.2011 partio-ohjelmaa toteuttaen. Toimintakauden päätapahtuma

Lisätiedot

KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1

KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ ARVOSTA KAIKKIA SEN TOIMIJOITA - 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 1 KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA 7.10.2013 Suomen Jääkiekkoliitto 2 Kunnioitamme toisiamme kaikki voittavat

Lisätiedot

Varusteluettelo ikäkausittain

Varusteluettelo ikäkausittain Varusteluettelo ikäkausittain Tässä dokumentissa jokaisen ikäkauden varusteluettelo on erillisellä sivulla. Tämä helpottaa varusteluettelon jakamista. Myötäpäivät yhteyshenkilön vastuulla on varusteluettelon

Lisätiedot

Tähän kysymykseen vastataan ei, jos lippukunta toteuttaa esim. omaa partio-ohjelmaansa tai jotain vanhempaa Suomen Partiolaisten ohjelmaa.

Tähän kysymykseen vastataan ei, jos lippukunta toteuttaa esim. omaa partio-ohjelmaansa tai jotain vanhempaa Suomen Partiolaisten ohjelmaa. VUOSISELOSTE 2015 TÄYTTÖOHJE Tässä täyttöohjeessa käydään läpi jokainen vuosiselosteen kysymys, ja annetaan ohjeita eri kohtien täyttämiseen. Ohjeet on kirjoitettu harmaalle pohjalle sisennettynä, kysymykset

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

TAKAISIN PARTIOON Lippukuntapäivä

TAKAISIN PARTIOON Lippukuntapäivä TAKAISIN PARTIOON Lippukuntapäivä 7.10.2018 TERVETULOA. Keitä olemme ja mistä tulemme? Mitä tänään tapahtuu? Päivän aikataulu 11:45 Koulutussetti 1 Lippukunta, Piiri ja Järjestö / Suvi Kasvatustavoitteet

Lisätiedot

kielipassi Moduuli 1

kielipassi Moduuli 1 kielipassi Moduuli 1 minä ja lähipiiri MINÄ / IHMINEN / MODUULI 1 / A1.3 Osaan kertoa perustiedot itsestäni kirjallisesti ja suullisesti. Osaan vastata henkilötietokysymyksiin. Osaan täyttää henkilötietolomakkeen.

Lisätiedot

Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta-

Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta- Uuden lippukunnan perustaminen -Piirin aloitteesta- Mari Lätzä Lähteinen Uusimaa Haastateltavien nimet muutettu 20,0 % 18,0 % Pohjatyö 16,0 % 14,0 % 12,0 % 10,0 % 8,0 % Partio% 7-17 v Partio% 18-22 v 6,0

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen

Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Reilun Pelin työkalupakki: Pelisääntöjen laatiminen Tavoitteet Tämä diaesitys ohjaa työpaikkaa luomaan työpaikalle yhteiset pelisäännöt eli yhteiset toimintatavat. Yhteiset toimintatavat parantavat yhteishenkeä

Lisätiedot

NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015

NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015 NASTAPARTIO RY Toimintasuunnitelma 2015 Nastapartion päätavoitteet vuonna 2015 Vahva lippukunta Tukea ja koulutusta kohdennetaan erityisesti yhdistystoiminnan kannalta tärkeimpiin tehtäviin. Pestikulttuuri

Lisätiedot

Koulutuksen sisältö. - koulutuskokonaisuus. Tätä on partio. Turvallisesti partiossa

Koulutuksen sisältö. - koulutuskokonaisuus. Tätä on partio. Turvallisesti partiossa Tervetuloa partioon! - koulutuskokonaisuus Koulutuksen sisältö Tätä on partio Partioliikkeen historia Termit, päämäärä, arvopohja ja perusperiaatteet Organisaatiot Kasvatustavoitteet Partiomenetelmä Materiaalit

Lisätiedot

Partiolippukunta Harjun Pojat ry Kangasala TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014

Partiolippukunta Harjun Pojat ry Kangasala TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014 Partiolippukunta Harjun Pojat ry Kangasala TOIMINTASUUNNITELMA 2013-2014 Partiolippukunta Harjun Pojat ry Kangasala Toimintasuunnitelman sisällysluettelo 1. YLEISTÄ... 3 2. TAPAHTUMAKALENTERI... 3 Kesä

Lisätiedot

SUOKI TOIMINTA PASSI

SUOKI TOIMINTA PASSI I K O SU M I TO A T IN A P I SS nimi: Näitä taitoja, joita harjoittelet tässä passissa, sinä tarvitset: A Työharjoittelussa B Vapaa-aikana C Koulussa Nämä taidot kehittyvät, kun teet tehtävät huolellisesti:

Lisätiedot

Lapset puheeksi neuvonpidolla verkostot tueksi

Lapset puheeksi neuvonpidolla verkostot tueksi Lapset puheeksi neuvonpidolla verkostot tueksi Lapset puheeksi - strategiasta käytäntöön 28.2.2013 Jaana Jokinen, Lapin Poske 28.2.2013 Jaana Jokinen 1 Lapset Puheeksi -neuvonpito Toiminnallinen verkostotyön

Lisätiedot

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen-

Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Elämän kartat -3. koulutustapaaminen- Käydään läpi kotitehtävä Mieti lomakkeen avulla asioita jotka toimivat hyvin elämässäsi joihin toivoisit muutosta. Asioita, joita haluaisit muuttaa elämässäsi voidaan

Lisätiedot

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien

Pohdittavaa harjoituksenvetäjälle: Jotta harjoituksen tekeminen olisi mahdollista, vetäjän on oltava avoin ja osoitettava nuorille, että kaikkien Mitä seksi on? Tavoite: Harjoituksen tavoitteena on laajentaa näkemystä siitä, mitä seksi on. Monille seksi on yhtä kuin vaginaalinen yhdyntä/emätinseksi. Reilu seksi projektissa seksillä tarkoitetaan

Lisätiedot