PALVELUTARJONTA 2019

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PALVELUTARJONTA 2019"

Transkriptio

1 PALVELUTARJONTA 2019

2 2 KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ Kårkulla samkommun -kuntayhtymä... 4 Miten saada palveluita?... 5 Asiakkaiden osallisuus, itsemäärääminen ja valinnanvapaus... 7 NEUVONTAPALVELUT Alueelliset erityisneuvolapalvelut... 9 Neuvolatiimi OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ TOIMINTA Työllistymistä edistävä toiminta Osallisuutta edistävä toiminta Muu palvelu ASUMISPALVELU Tilapäinen asumispalvelu Jatkuva asumispalvelu ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS (EUC) Kliininen tutkimus Kuntoutus Kriisihoito Laitoshoito KÅRKULLA SAMKOMMUN 2019 Kårkullantie 142, Kirjala P kårkulla.fi Graafinen suunnittelu ja taitto: Zeeland Family

3 KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ 3 Palveluita lapsiperheille, nuorille, aikuisille ja ikäihmisille.

4 4 KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ tarjoaa sosiaali- ja hyvinvointipalveluja maamme kaksikielisillä alueilla. Kuntayhtymä koostuu manner- Suomen kaikista 33 kaksikielisestä kunnasta. Kårkullalla on n. 100 toimipistettä ja kuntayhtymässä on n työntekijää. Kuntayhtymä palvelee n asiakasta; väestöpohja on henkilöä. Kuntayhtymän pääasiallinen tehtävä on tarjota kehitysvammaisille ja muille vammaisille henkilöille jatkuvaa yksilö- ja perhekeskeistä kuntoutusta. Kårkulla samkommun palvelee lapsiperheitä, nuoria, aikuisia ja ikäihmisiä ihmisiä elämän kaikissa vaiheissa. Kuntayhtymä tarjoaa korkealaatuisia palveluja asiakkaiden tarpeiden ja toivomusten mukaan. Kuntayhtymässä kehitetään asiakkaittemme yksilöllistä asumista ja lähiyhdyskunnan tarjoamia palveluja valtioneuvoston periaatepäätösten mukaisesti. Tavoitteena on luoda kehitysvammaisille ihmisille samat edellytykset elää osallistuvina yhteiskunnan jäseninä kuin muille kansalaisille. Arvopohjan perustana on teoria terveyden alkujuurista (salutogeneesiteoria) sekä yhteisöllisyyden tunne. Avainsanat ovat ymmärrettävyys, hallittavuus ja mielekkyys (merkityksellisyys). Kuntayhtymä tarjoaa neuvontaa, tilapäistä ja jatkuvaa asumispalvelua, toimintaa joka edistää osallisuutta ja työllistymistä sekä Asiantuntija- ja kehityskeskuksen erityispalveluja.

5 KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ 5 MITEN SAADA PALVELUITA? KUNTAYHTYMÄN SEITSEMÄN erityisneuvolaa tarjoavat ensikontaktin kuntayhtymään, ja ne toimivat keskeisenä tekijänä asiakkaan, hänen omaisensa, hänen kotikuntansa ja kuntayhtymän välillä. Palvelu räätälöidään kotikunnan toivomusten ja asiakkaan henkilökohtaisten tarpeiden mukaan. PALVELUJEN JA PÄÄTÖSTEN PERUSTEET Laki kehitysvammaisten erityishuollosta (519/1977) päivityksineen (381/2016) Sosiaalihuoltolaki (1301/2014) Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista (380/1987) Laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista (812/2000) Henkilötietolaki (523/1999) Laki sosiaalihuollon asiakasasiakirjoista (254/2015) Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä (159/2007) Palvelun sisältö määritellään ja rekisteröidään erityishuolto-ohjelmaan tai maksusitoumukseen. Jos kunta ei halua jatkaa palveluiden ostamista, on kunnan ilmoitettava tästä kohtuullisessa ajassa. Laki omaishoidon tuesta (937/2005) Perhehoitolaki (263/2015) Laki sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista (734/1992) Hallintolaki (434/2003) Kuntalaki (410/2015) Laki viranomaisten toiminnan julkisuudesta (621/1999) Päihdehuoltolaki (41/1986) Lastensuojelulaki (417/2007)

6 6 KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ Olen oman elämäni asiantuntija!

7 KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ 7 ASIAKKAIDEN OSALLISUUS, ITSEMÄÄRÄÄMINEN JA VALINNANVAPAUS KUNTAYHTYMÄN IHMISKÄSITYKSEN ja kaiken palvelutuotannon lähtökohtana on asiakkaan osallisuus ja itsemääräämisoikeus YK:n ihmisoikeuksien hyväksymän yleissopimuksen mukaan. Itsemääräämisoikeus ja osallisuus perustuu siihen, että asiakas määrittelee itse tai tarvitsemansa tuen turvin tarpeensa ja että toiminta tyydyttää nämä tarpeet yksilöllisesti sovitettujen ratkaisujen avulla. Osallisuus tarkoittaa, että henkilö kuuluu tähän yhteiskuntaan ja että hänellä on samat perusoikeudet asuntoon, työhön, opiskeluun ja itsensä toteuttamiseen kuin kaikilla muilla kuntalaisilla. Tämän onnistumisen välttämättömät perusedellytykset ovat, että saatavilla on tukea ja palveluja, jotka vastaavat asiakkaiden tarpeita ja että henkilö itse osallistuu tämän palvelun luomiseen. Itsemääräämisen ja osallisuuden tukemiseksi Kårkullassa työskennellään sosiaalipedagogisesti ja henkilökeskeisesti. Tämä tarkoittaa, että asiakasta opetetaan toimintaan tähtäävin sosiaalipedagogisin menetelmin löytämään ja aktivoimaan omat voimavaransa. Henkilökunta tukee asiakasta sosiaalipedagogisin keinoin esittämään omat asiansa. Henkilökunta antaa asiakkaalle edellytykset vaikuttaa omaan elämäänsä tehden omat valinnat sekä aktivoi asiakasta niin, että hän integroituu yhteiskuntaan mahdollisimman tasavertaisesti ja joustavasti. SERTIFIOINTI Kårkulla samkommun -kuntayhtymä on sertifioitu ISO 9001:2015 -standardin mukaan. Sertifiointi on todistus organisaation asiakaslähtöisestä laatutyöstä ja tukee toiminnan jatkuvan parantamisen periaatetta.

8 8 NEUVONTAPALVELUT Osaan itse.

9 NEUVONTAPALVELUT 9 ERITYISNEUVOLAPALVELUT ASIAKKAAN JA KÅRKULLAN VÄLILLE SYNTYY, ensimmäinen kontakti jossakin kuntayhtymän seitsemästä alueellisesta neuvolasta. Neuvolat sijaitsevat Pietarsaaressa, Vaasassa, Närpiössä, Paraisilla, Raaseporissa, Helsingissä ja Porvoossa. Esimerkiksi kotikunnan vammaispalveluyksikkö tai terveydenhuollon yksikkö voi olla yhteydessä erityisneuvolaan lapsen lääkärissäkäynnin tai hoitojakson jälkeen. Myös asiakas itse tai joku henkilö hänen verkostossaan voi ottaa yhteyttä Kårkullan neuvolaan. Kotikunta tekee päätöksen palveluiden ostamisesta. Neuvoloiden neuvontatyö on ensisijaisesti tarkoitettu kehitysvammaisille tai vammaisille henkilöille ja heidän omaisilleen. Neuvolat tarjoavat neuvontaa, ohjausta, tukea ja tietoa sekä arviointeja ja testauksia kotikunnan kanssa tehtyjen sopimusten puitteissa. Palvelut toteutetaan asiakkaan kotona, neuvolassa tai vaikkapa päivätoimintayksikössä, koulussa tai muussa toimintayksikössä. Palvelut suunnitellaan yksilöllisiksi ja palvelukokonaisuuden rakenne tarkoituksenmukaiseksi. Laaditaan yksilöllinen suunnitelma yhdessä asiakkaan ja hänen verkostonsa kanssa. Suunnitelma sisältää täsmälliset toimet ja palvelut, jotka on tarkoitus toteuttaa, sekä koosteen asiakkaan palvelukokonaisuudesta. Neuvola seuraa asiakkaan kehitystä ja tukee perhettä ja omaisia asiakkaan tärkeissä elämänvaiheissa. Neuvolat tarjoavat myös ulkopuolisille toimijoille asiakaslähtöistä ohjausta ja neuvontaa, jotka koskevat erilaisia vammaisuuden muotoja. Tavoitteena on tarjota tietoa, joka tukee eri-ikäisten asiakkaiden kuntoutustyön kokonaisuutta sekä tukee asiakkaiden verkostossa toimivia ihmisiä. ERITYISHUOLTO-OHJELMA VAI OSTOPALVELUSOPIMUKSET? Kårkulla sopii asiakkaan kotikunnan sosiaalityöntekijän kanssa palveluista ja niiden laajuudesta. Palvelut, jotka on myönnetty asiakkaalle ja hänen perheelleen, merkitään erityishuolto-ohjelmaan tai maksusitoumukseen.

10 10 NEUVONTAPALVELUT NEUVOLATIIMI ERITYISNEUVOLAN MONIAMMATILLISEEN TII- MIIN kuuluvat sosiaalityöntekijä, psykologi ja kuntoutusohjaaja. Tiimi toimii verkostomaisesti, ja sen eri ammattiryhmät ja palveluyksiköt ovat tiiviisti yhteistyössä keskenään. Tuloksena on kokonaiskuva kunkin asiakkaan tarpeista. Neuvoloiden tiimeissä SOSIAALITYÖNTEKIJÄ SELVITTÄÄ asiakkaan/ perheen palvelutarpeet. Asiakkaan elämäntilannetta ja palvelutarpeen muutoksia seurataan jatkuvasti. Asiakkaalle ja hänen perheelleen tarjotaan neuvontaa ja ohjausta sosiaalis-taloudellisissa asioissa sekä kunnan palvelurakenteesta ja palveluista. Sosiaalityöntekijä tarjoaa tukea ja ohjausta perheille sosiaalietuusasioissa, esim. anottaessa etuuksia Kelalta ja kunnalta. PSYKOLOGI TARJOAA tukeaan keskustelujen muodossa sekä informaatiota kehitysvammaisuudesta ja muista vajaatoimisuuden ja vammaisuuden muodoista. Hän kartoittaa myös asiakkaan tiedot ja taidot ja tekee tarvittaessa psykologisia testejä ja arviointeja. Psykologi laatii lausuntoja, todistuksia ja suosituksia. Psykologi tarjoaa asiakkaalle ja omaisille konsultaatioapua ja tukea, kun asiakkaalla on haastava elämäntilanne. työskentelevät myös asiantuntija- ja kehityskeskuksen lääkärit, paikalliset autismiohjaajat ja puheterapeutit. Lisäksi konsultoidaan tarpeen mukaan EUC:n ylilääkäriä, fysioterapeuttia, musiikkiterapeuttia, johtavaa sosiaalityöntekijää, -psykologia tai -kuntoutusohjaajaa. KUNTOUTUSOHJAAJA kartoittaa asiakkaan kyvyt, taidot ja yksilölliset tarpeet. Hän myös seuraa, miten nämä muuttuvat aikaa myöten. Kuntoutusohjaajan toiminnan tavoitteena on kehittää asiakkaan taitoja, erityisesti sosiaalisia taitoja ja viestintätaitoja. Pedagogisen ohjauksen tavoite on lisätä asiakkaan arkipäivän osallisuutta ja itsenäisyyttä. AUTISMIOHJAAJA OHJAA ja auttaa asiakkaita, joilla on autismikirjon häiriö. Ohjauksen tavoitteena on luoda asiakkaalle ennustettava, sisällyksekäs ja hallittavissa oleva elämä. Autismiohjausta voidaan myös antaa asiakkaille, joilla ei ole varsinaista autismikirjon häiriötä mutta jotka tarvitsevat tarkoin jäsenneltyä toimintaa. PUHETERAPEUTIN PALVELUIHIN kuuluvat puheja viestintätaitojen kehityksen säännöllinen seuranta, ohjaus ja kuntoutus. Lisäksi puheterapeutti antaa konsultaatiopalveluja asiakkaan omaisille, päiväkotiin, kouluun tai palveluyksikköön.

11 NEUVONTAPALVELUT 11 KUNTOUTUSSUUNNITELMIEN LAATIMINEN KELALLE LÄÄKETIETEELLISEN KUNTOUTUKSEN kokonaisuus vaikeavammaisille asiakkaille perustuu kuntoutussuunnitelmaan, joka laaditaan yhteystyössä lapsen/tämän perheen, lääkärin ja moniammatillisen tiimin kesken. Tiimi tekee tarvittavat arvioinnit, joiden perusteella laaditaan kuntoutussuunnitelma Kelalle. Suunnitelma laaditaan 1 3 vuodeksi. Kun suunnitelma uusitaan, tarvitaan aina tietoa moniammatillisen tiimin tekemästä seurannasta ja arvioinneista sekä tiimin suosituksia. MUUTTOVALMISTELU Kun asiakas on muuttamassa omaan kotiin vanhempiensa luota tai toiseen asuntoon, valmistellaan muuttoa te loissa. Asiakkaalle ja omaisille annetaan myös neuvontaa ennen muuttoa. Muuttoa voidaan valmistella yksittäin tai ryhmässä. Muuttovalmistelun tavoitteena on auttaa asiakasta ja omaisia valmistautumaan edessä olevaan elämän muutokseen uuteen kotiin muuttaminen on iso asia.

12 12 OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ TOIMINTA Unelmista tulee totta, kun uskot itseesi.

13 OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ TOIMINTA 13 OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ TOIMINTA KARKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄ noudattaa kansallisia työllistymistä ja osallisuutta edistäviä laatukriteerejä. Kuntayhtymä tarjoaa yksilöllisesti räätälöityä, työllistymistä edistävää toimintaa ja osallisuutta edistävää toimintaa. Selkeällä kahtiajaolla Kårkulla haluaa viestiä, että TET-palvelu (tähtää erimuotoisten töiden järjestymiseen) ja LO-palvelu (tähtää osallisuuden edistämiseen) eroavat toisistaan. Tavoitteena on luoda edellytykset asiakkaan kehittymiselle. TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ (ALO) TOIMINTA TYÖLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ TOIMINTA. Työllistymistä edistävä toiminta tähtää mielekkäiden työtehtävien ja toimintojen tarjoamiseen yksilöllisesti laaditun suunnitelman mukaan. Tämä voidaan tehdä joko kuntayhtymän toimintayksikössä tai yhteiskunnan muussa toimintayksikössä. Työllistymistä edistävää toimintaa harjoittavissa yksiköissä valmistetaan omia tuotteita ja tuotetaan palveluja. Eri työtehtävien lisäksi tarjotaan mahdollisuutta liikunnallisiin ja sivistyksellisiin toimintoihin ja opiskeluun. Yksiköiden ulkopuolisissa työpaikoissa voidaan järjestää työharjoittelua muutamana päivänä viikossa riippuen asiakkaan tarpeista ja toiveista. TUETTU TYÖMENETELMÄ eli Tuettu työ sisältää tukea ja ohjausta asiakkaalle, joka pääsääntöisesti hakee työtä ja joka tarvitsee yksilöllisesti räätälöityä tukea menestyäkseen avoimilla työmarkkinoilla. Palvelukokonaisuus sisältää työnhakijan osaamisen, toiveiden ja edellytysten kartoittamisen, työnhaussa ja valinnassa avustamisen, työpaikkaan tutustumisen ja työtehtäviin sopeutumisen. Työnantajalle annetaan informaatiota ja tukea ja luodaan yhteydet työnantajan ja työnhakijan verkostojen välille. Tuettua työtä voidaan tarjota rinnakkain muiden työmarkkinapoliittisten ja kuntouttavien toimien kanssa. työstä säädetään sosiaalihuoltolaissa eli kyseessä on sosiaalihuollon palvelumuoto. Kunta on velvollinen järjestämään kuntouttavaa työtoimintaa, mutta se voi tehdä tämän eri tavoin, mm. ostamalla palvelun Kårkulla samkommun -kuntayhtymältä. Kunta ja TE-toimisto laativat yhteistyössä keskenään asiakkaalle aktivointisuunnitelman. KUNTOUTTAVA TYÖTOIMINTA. Kuntouttavasta

14 14 OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ TOIMINTA OSALLISUUTTA EDISTÄVÄ TOIMINTA (LO) OSALLISUUTTA EDISTÄVÄN TOIMINNAN tavoite on edistää asiakkaan osallisuutta tarjoamalla hänelle toimintaa ja ärsykkeitä, fyysisiä aktiviteetteja sekä mahdollisuuksia olla yhteydessä muihin ihmisiin ja ihmisryhmiin. Toiminta on tarkoitettu vaikeavammaisille asiakkaille. Kohderyhmää yhdistävät monipuolisen ja jatkuvan avun ja tuen tarve sekä säännöllinen ohjaus. Palveluun kuuluu perushoito. Toiminta perustuu yksilöllisesti räätälöityyn päivätoimintaan sekä elämysten ja ärsykkeiden tarjoamiseen sen mukaan, mitkä ovat henkilön tarpeet ja edellytykset. Tavoitteena on myös hyvä ja turvallinen ympäristö, jossa kanssakäymistä ja kommunikaatiota voidaan edistää. Kommunikaatiota tukevia ja vaihtoehtoisia kommunikaation apuvälineitä käytetään, joilla voidaan luoda hyvät edellytykset asiakkaan ymmärtämiselle ja ymmärretyksi tulemiselle. Toiminnan perustana ovat säännöllisyys ja selkeä ohjelmarakenne. MUU PALVELU PÄIVÄTOIMINTAA ALLE 18-VUOTIAILLE. Päivätoimintaa alle 18-vuotiaille henkilöille voidaan tar- jota peruskoulun tai mukautetun ammattikoulutuksen jälkeen sekä koululomien aikana. Toiminta suunnitellaan ottamalla huomioon henkilön ikä ja toimintakyky. Tavoitteena on tukea asiakkaan kuntoutumista aikuiselämään tarjoamalla hänelle osallisuutta tukevaa toimintaa. HARJOITTELUA JA KESÄTYÖTÄ. ALO ja LO-yksiköt voivat tarjota harjoittelujaksoja oppilaitosten ja kotikunnan kanssa solmittavien sopimusten mukaan. Harjoittelijat saavat mahdollisuuden tutustua eri työtehtäviin joko Kårkullan ALO tai LO-yksikössä tai ulkoistettuna työntekijänä. Kesäkuukausina voidaan järjestää kesätyötä kotikunnan kanssa sovittavalla tavalla. TROJAN NUORISOPAJA. Trojan nuorisopaja sijaitsee Turussa ja sen toiminta suuntautuu ensisijaisesti vuotiaille nuorille, joilla ei ole opiskelupaikkaa tai jotka ovat keskeyttäneet opintonsa tai ovat työttömiä. Toimintamuodot ovat etsivä nuoristyö ja Trojan pajassa tehtävä työ. Asiakkaalle laaditaan yksilöllinen suunnitelma hänen tarpeittensa ja toivomustensa pohjalta. Toiminnan rahoittavat pääasiassa ulkopuoliset tahot.

15 OSALLISUUTTA JA TYÖLLISTYMISTÄ EDISTÄVÄ TOIMINTA 15 AAMU/ILTAPÄIVÄHOITO Aamu/iltapäivähoito sopii huoltajiensa kanssa asuville lapsille, jotka tarvitsevat hoitoa ja hoivaa aamulla tai iltapäivällä. Palvelu toteutetaan asiakkaan lähellä sijaitsevassa toimintayksikössä. PÄIVÄTYÖN LOPETTAMISAJANKOHDAN ARVIOINTI Viimeistään asiakkaan täyttäessä 60 vuotta on arvioitava, onko säännöllinen ALO- tai LO-palvelu edelleen tarkoituksenmukaista. Tähän tarjotaan yksilöllisiä ratkaisuja.

16 16 ASUMISPALVELU Minä määrään tahdin ja nautin elämästä.

17 ASUMISPALVELU 17 ASUMISPALVELUT KÅRKULLA SAMKOMMUN tarjoaa asumispalveluja kaikenikäisille asiakkaille. Palvelu voi olla tilapäistä tai jatkuvaa. Asumispalvelu suunnitellaan yhdessä asiakkaan, hänen verkostonsa ja kotikuntansa kanssa. Tuki pohjautuu sopimukseen ja laadittuun palvelusuunnitelmaan, joka huomioi asiakkaan toimintakyvyn. Asumisyksikön henkilöstö ja erityisneuvolan asiantuntijat kehittävät erilaisia työtapoja, jotta asiakkaan edellytykset optimaaliseen itsenäiseen toimintaan eri tilanteissa toteutuisivat. Asumisen tukemiseen sisältyvät seuraavat toiminnot: arkiaskareet, kommunikaatio, ratkaisutaito, päätöksentekokyky, uusien asioiden oppiminen, sosiaalisten suhteiden ylläpito sekä tarvittaessa hoito ja hoiva. Asumisen tuki on ensisijaisesti ohjaavaa ja kuntouttavaa ja se tukee yksilön kehittymistä. Kotikunta myöntää palvelun ja erityisneuvola selvittää sopivan asumispalvelun toteuttamistavan yhdessä asiakkaan ja hänen omaistensa kanssa. ASUMIS- PALVELUITA KAIKEN- IKÄISILLE

18 18 ASUMISPALVELU TILAPÄINEN ASUMISPALVELU TILAPÄINEN ASUMISPALVELU tarjoaa vanhempiensa tai muiden omaistensa kanssa kotona asuville lapsille ja aikuisille lyhytaikaishoitoa ja asuntola-asumispalvelua. Palvelun sisältö määritellään yksilöllisesti ja se saattaa sisältää esim. lyhytaikaishoitoa tai asumisvalmennusta. Lyhytaikaishoidossa asiakas oleskelee suunnitelman mukaisina ajanjaksoina toiminta-alueella sijaitsevassa hoitoyksikössä. TUKEA JA APUA VOIMAVAROJEN KERÄÄMISEEN voidaan tarjota lyhytaikaishoitona, kun kotiolot sitä edellyttävät. Lyhytaikaishoidon aikana asiakas saa palvelua turvallisessa ympäristössä. Hoito räätälöidään asiakkaan iän ja toimintakyvyn mukaan. LYHYTAIKAISHOITOA LAPSILLE JA NUORILLE annetaan lyhytaikaishoitoyksiköissä. Niissä panostetaan perheenomaisen toimintaympäristöön ja arjen sujuvuuteen. Toiminta sovitetaan asiakkaan toimintakyvyn ja iän mukaan. Toiminta tähtää kuntouttavaan työtapaan, joka heijastuu asiakkaan arkeen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kommunikaatiokyvyn ylläpitäminen ja stimuloiminen kuuluvat palveluun. Lyhythoitoa annetaan yhtäjaksoisesti pisimmillään kolme kuukautta. Lyhytaikaishoitoa voidaan järjestää päiväsaikaan arkisin lyhytaikaishoitoyksiköissä esim. koululomien aikaan. AIKUISTEN LYHYTHOITO tukee kotielämän sujumista. Toiminnan sisältö suunnitellaan asiakkaan ikä ja toimintakyky huomioiden. Tavoitteena on säilyttää asiakkaan taidot ja tukea hänen kehitystään. MUUTTOVALMENNUSTA tarjotaan lyhytaikaishoitoyksiköissä tai muussa asumisyksikössä. Yksikössä harjoitellaan ja tuetaan nuo suoriutumaan arkipäivän toiminnoista mahdollisimman itsenäisesti. Muuttovalmennuksen tavoite on kartoittaa nuoren toiveet ja valmiudet pysyvää uutta asumismuotoa valittaessa. Muuttoa lapsuudenkodista toiseen asumismuotoon harjoitellaan aktiivisessa yhteistyössä omaisten kanssa. ASUNTOLASSA ASUMINEN tukee nuoren itsenäistymistä ja kuntoutumista aikuiselämään. Tämä asumismuoto on tarkoitettu toisen vaiheen opiskelijoille, jotka tarvitsevat apua asumiseensa kouluviikon aikana. Asuntolapaikka myönnetään yhteistoiminnassa koulun ja kotikunnan kanssa. Asuntola-asuminen kestää kolme vuotta ja sen tavoite on tukea asiakasta mahdollisimman itsenäiseksi. Tämä tapahtuu yhteistyössä perheen kanssa. AAMU/ILTAPÄIVÄHOITO Aamu/iltapäivähoito sopii huoltajiensa kanssa asuville lapsille, jotka tarvitsevat hoitoa ja hoivaa aamulla tai iltapäivällä. Palvelu toteutetaan asiakkaan lähellä sijaitsevassa toimintayksikössä. JATKUVA ASUMISPALVELU KÅRKULLA SAMKOMMUN tarjoaa erilaisia jatkuvan asumispalvelun vaihtoehtoja asiakkaille, jotka tarvitsevat tukea, apua tai hoivaa kodissaan. Asumisen tuki muotoutuu yksilön tarpeiden mukaiseksi niin, että asiakkaan omat voimavarat ja osaaminen huomioidaan.

19 ASUMISPALVELU 19 ITSENÄINEN, TUETTU ASUMINEN. Itsenäinen, tuettu asuminen on palvelumuoto, jossa asiakas vuokraa tai omistaa asunnon, jossa hän asuu ja jonne tuodaan itsenäistä asumista tukevia palveluja. Asumisen tuki voi olla esim. hygienian ja kodin hoitoa, ruoanlaittoa tai sosiaalisten suhteiden tukemista. Asumisen tuki suunnitellaan ennakkoon ja mitoitetaan asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan. Henkilöstö käy asiakkaan luona lähellä sijaitsevasta asumisyksiköstä. Asiakas voi myös akuuteissa tilanteissa ottaa yhteyttä asumisyksikköön. Itsenäisesti tuetun asumisen turvin asuvat asiakkaat voivat halutessaan osallistua sosiaalisia taitoja harjoittavaan ryhmätoimintaan. ASUNTO- TAI RYHMÄASUMINEN. Asiakkaille, jotka tarvitsevat tavallista enemmän tukea arkipäivän asumiseensa, tarjotaan mahdollisuutta asua muiden kanssa ryhmässä tai asunnossa, joka sijaitsee lähellä muita ihmisiä, jotka tarvitsevat samanlaista tukea. Nämä asumisyksiköt voivat olla ryhmäasuntoja, joissa asiakas vuokraa itselleen yksiön. Keittiö, olohuone ja sauna ovat yhteisiä asumisyksikön asi- akkaille. Asunnoissa asuvilla asiakkailla on yleensä mahdollisuus kokoontua talon yhteisiin tiloihin. Vuokralaiset solmivat vuokrasopimuksen ja vastaavat oman taloutensa kustannuksista. Jatkuvaa asumispalvelua voidaan tarjota myös pitkäaikaisena asumisharjoitteluna. Asumisyksikössä harjoitellaan eri valmiuksia, tuetaan kasvavaa itsenäistymistä ja tehdään osaamiskartoituksia. Lähtökohtaisesti asiakas vaihtaa asumismuotoa, kun hän on mielestään valmis muuttamaan ja kun sopiva asumisyksikkö on löydetty. Senioriasumispalveluja on tarjolla toiminta-alueiden seniorikodeissa. Ikääntyvien asiakkaiden yksilölliset tarpeet ovat seniorikotien toiminnan lähtökohta. Päivittäiseen elämään saadaan sisältöä erilaisten aktiviteettien ja aistiärsykkeiden avulla, mutta ohjelmassa on toki myös lepoa ja rauhaa. Henkilöstö tietää ja tuntee vanhenevan asiakkaan tarpeet, ja sairaanhoitajapalveluja on saatavilla. Alueiden seniorikodeissa halutaan tarjota vanhenevalle asiakkaalle palveluita elämän loppuun asti. Seniorikodeissa on henkilökuntaa ympäri vuorokauden. Jatkuva asumispalvelu alle 18-vuotiaille henkilöille räätälöidään erityistapauksissa yhteistyössä asiakkaan perheen ja kotikunnan kanssa.

20 20 ASUMISPALVELU

21 ASUMISPALVELU 21 TILAPÄINEN LISÄRESURSSI Asiakkaan terveystilan muuttuessa, sairaalajaksojen / leikkausten jälkeen ja elämän loppuvaiheessa on mahdollista ottaa käyttöön tilapäinen lisäresurssi kunnan kanssa solmittavan sopimuksen mukaan. Tällainen resurssi on käytettävissä määräajan, pisimmillään 3 kuukautta. Määräajan jälkeen tilanne arvioidaan uudelleen.

22 22 ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS (EUC) Erityispalveluita, konsultaatioita ja koulutusta.

23 ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS (EUC) 23 ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS (EUC) ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS on Kårkullan asiantuntijayksikkö. Sen vastuulla ovat kuntayhtymän erityspalvelut, konsultaatiot ja koulutus. EUC seuraa alan tutkimusta ja vastaa keskeisesti erityispalvelujen kehittämisestä kuntayhtymässä. EUC sijaitsee Paraisilla, mutta tarjoaa liikkuvia palveluja koko kuntayhtymän alueella. Asiantuntija- ja kehityskeskuksen asiantuntijat ohjaavat, antavat KLIININEN TUTKIMUS EUC:N TUTKIMUSOSASTO tarjoaa laajoja tutkimuksia, selvityksiä ja kartoituksia asiakkaan somaattisesta, henkisestä ja sosiaalisesta terveydestä. EUC:n asiantuntijatiimi tekee nämä tutkimukset ja selvitykset. Tiimiin kuuluvat ylilääkäri, johtava psykologi, johtava sosiaalityöntekijä, puheterapeutti, kuntoutusohjaaja, fysioterapeutti ja musiikkiterapeutti. Lisäksi voidaan konsultoida hammaslääkäriä, hammashoitajaa ja silmälääkäriä. Näiden lisäksi on mahdollista pyytää asiantuntija-apua neurologilta, psykiatrilta, toimintaterapeutilta ja gynekologilta. Ostopalveluna hankitaan mm. laboratoriotutkimukset, kuvantavat tutkimukset, kuten röntgenkuvaukset ja ultraäänitutkimukset, EEG ja EKG. konsultaatioita ja kouluttavat kuntayhtymän eri yksiköissä työskenteleviä työntekijöitä. Palveluja annetaan myös kuntayhtymän ulkopuolisille sidosryhmille, kuten kouluille ja päiväkodeille. Ohjausta voidaan antaa myös asiakkaiden kotona. Asiantuntija- ja kehityskeskuksen henkilöstö toimii tiiviissä yhteistyössä kuntayhtymän neuvoloiden ja asiakkaiden verkostojen kanssa. Tutkimusjakso on tehokas tapa selvittää asiakkaan terveystilan ja käyttäytymisen muutos kokonaistilannetta arvioimalla. Moniammatillisella tiimillämme on erityisosaamista monisyisten ongelmien selvittämiseksi asiakkaan fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen terveyden alueilla. Tiimi hallitsee myös haastavan käyttäytymisen ongelmat sellaisina kuin ne ilmenevät kehitysvammaisilla ja vammaisilla henkilöillä. Tutkimusjakso suunnitellaan etukäteen asiakkaan yksilöllisten tarpeiden pohjalta. Jakso kestää viikon tai muutaman viikon, ja sen tuloksena laaditaan lausuntoja ja suosituksia koskien jatkohoitoa, kuntoutusta ja palveluja. Kotialueen asianosaisille tarjotaan konsultaatioapua ennen tutkimusjaksoa, sen aikana ja sen jälkeen.

24 24 ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS (EUC) KUNTOUTUS KUNTOUTUSJAKSOA voi edeltää tutkimus- tai kriisijakso. Kuntoutuksen tavoite on asiakkaan optimaalisen fyysisen, psyykkisen ja sosiaalisen toimintakyvyn palautuminen niin, että hän voi palata yksilöllisesti sovitettuun asumiseen ja toimintaan kotiseudullaan. Kuntoutusjaksoa varten laaditaan yksilöllinen kuntoutussuunnitelma, johon sisältyy lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteita asiakkaan päivittäistoiminnoille, sosiaaliselle toiminnalle, kommunikaatiolle, oppimiselle, tunne-elämälle ja fyy- siselle terveydelle. Kuntoutusjakson aikana asiakas kokeilee eri asumisen, työtoiminnan ja päivätoiminnan muotoja. EUC:n asiantuntijat osallistuvat asiakkaiden kuntoutukseen säännöllisin seurannoin, tutkimuksin, lausunnoin ja suosituksin. Kuntoutusjakso toteutetaan aktiivisessa yhteistyössä asiakkaan kotiseudun verkoston kanssa. KRIISIHOITO KRIISIHOITOA TARJOTAAN asiakkaille, jotka tarvitsevat välitöntä hoitoa, ja se sisältää lisähenkilöresursseja ja päivittäisiä asiantuntijapanostuksia. Kriisihoidon toteuttaa erityiskoulutettu henkilökunta erillisissä, kriisihoitoon soveltuvissa tiloissa. Kriisihoitoon kuuluu kattava tilannekartoitus, jonka EUC:n moniammatillinen asiantuntijatiimi tekee yhdessä asiakkaan kotiseudun verkostoihmisten kanssa. Tuloksena on asiakkaalle räätälöity suunnitelma. Kriisijakson aikana poissuljetaan somaattiset sairaudet. Mahdolliset psykiatriset ja neurologiset sairaudet selvitetään samalla tavalla kuin tavanomaisen hoitojakson aikana. Kriisijakson jälkeinen hoito suunnitellaan jakson aikana yhteistoiminnassa asiakkaan verkostoihmisten kanssa. Usein kriisijakson jälkeen seuraa kuntoutusjakso ennen kuin asiakas palaa kotiseudulleen. MISTÄ MEIDÄT LÖYTÄÄ? Tutkimus-, kriisi- ja kuntoutusyksikkö sijaitsee luonnonkauniilla ja rauhallisella paikalla Paraisten Kirjalansaaressa EUC:n ja Kårkullan keskushallinnon yhteydessä. Paraisten keskustaan on matkaa 10 km ja Turun keskustaan 20 km. LÄHETE JA RAHOITUS Aloitteen tutkimus-, kriisi- tai kuntoutusjaksolle voi tehdä asiakkaan lähipiiri, lääkäri, kotikunta tai asiakas itse. Jakson kustannukset katetaan maksusitoumuksella, jonka asiakkaan kotikunta myöntää alueen neuvolan hakemuksesta. LASTEN- JA NUORTENLEIRIT Tutkimusosasto järjestää kesäleirejä erityislapsille ja -nuorille kysynnän mukaan. Myös aikuisten teemaleirejä järjestetään kysynnän mukaan.

25 ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS (EUC) 25 LAITOSHOITO KEHITYSKESKUKSEN YHTEYDESSÄ on erityisyksiköitä, joissa toimii autismin sekä vaikean fyysisen ja psyykkisen kehitysvammaisuuden suhteen erityispätevöitynyttä henkilökuntaa. Erityisyksikkömme tarjoavat pitkä-aikaista kuntoutusta asiakkaille, jotka tarvitsevat kattavampaa hoitoa ja tukea kuin mihin avohoidossa pystytään. Laitoshoitoon sisältyy ympärivuorokautinen palvelu: asumispalvelua, osallisuutta ja asiakkaan toiminnallisuutta edistäviä toimia sekä asiantuntijoiden palveluja. Kotikunta ja kuntayhtymä voivat neuvotella yksilötason kustannuksista hoidon ja hoivan sisällöstä, kun kyseessä ovat asiakkaat, joilla on erityisiä hoidon ja hoivan tarpeita ja jotka tarvitsevat erityisiä resursseja. Kårkulla samkommun -kuntayhtymä on purkamassa laitoshoitonsa valtioneuvoston vuonna 2010 tekemän periaatepäätöksen mukaan. Prosessi noudattaa kuntayhtymän asumissunnitelmaa vuosille

26 26 ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS (EUC) LUE MEISTÄ LISÄÄ TÄÄLTÄ: Seuraa meitä Instagramissa instagram.com/karkullasamkommun Käy tykkäämässä meistä Facebookissa: facebook.com/karkullasamkommun Seuraa meitä

27 ASIANTUNTIJA- JA KEHITYSKESKUS (EUC) 27

28 KÅRKULLA SAMKOMMUN Kårkullantie 142, Kirjala P (vaihde avoinna arkipäivisin klo 9 15) etunimi.sukunimi@karkulla.fi info@karkulla.fi kårkulla.fi

KÅRKULLA SAMKOMMUN KUNTAYHTYMÄ

KÅRKULLA SAMKOMMUN KUNTAYHTYMÄ KÅRKULLA SAMKOMMUN KUNTAYHTYMÄ Kårkulla kuntayhtymä Kårkulla kuntayhtymä tuottaa ruotsinkielisiä vammaispalveluita. Toiminta aloitettiin 20.8.1960. Kårkulla kuntayhtymää ylläpitää kaikki 33 kaksikielistä

Lisätiedot

Palvelutarjonta 2020

Palvelutarjonta 2020 Palvelutarjonta 2020 KÅRKULLAN KUNTAYHTYMÄ Miten Kårkullan kuntayhtymästä saa palvelua?... 4 Perusteet palveluille ja päätöksille... 5 Osallisuus, itsemäärääminen ja valinnanvapaus... 7 ERITYISNEUVONTAPALVELUT

Lisätiedot

PALVELUTARJONTA 2017

PALVELUTARJONTA 2017 PALVELUTARJONTA 2017 2 SISÄLTÖ KÅRKULLA SAMKOMMUN -KUNTAYHTYMÄSTÄ Tarjoamme mm. seuraavia palveluja... 4 Miten Kårkullan palveluita voi saada?... 5 Asiakas keskiöön... 6 Osallisuus ja itsemäärääminen...

Lisätiedot

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta

Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma Säkylän kunta Kehitysvammaisten asumispalveluiden suunnitelma 2016 Säkylän kunta Sisällysluettelo 1. Johdanto... 2 2. Asumispalveluiden laatusuositus... 2 3. Asumispalveluiden nykytilanne Säkylässä... 2 4. Suunnitelmissa/rakenteilla

Lisätiedot

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult

Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult Info- tilaisuus Sosiaalihuoltolain mukaisen työtoiminnan palvelusetelelin käyttöönotosta 6.9.2018 Ritva Anttonen, Laura Vänttinen, Susanna Hult 6.9.2018 Sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta Sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille

Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaaliviraston palvelut autismin kirjon asiakkaille Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt Helsingin sosiaalivirasto Vammaisten sosiaalityö 26.1.2010 www.hel.fi Sosiaalityö ja palveluohjaus Sosiaaliturvaa

Lisätiedot

1. Toimii kunnan hallintosäännön 10 :n mukaisena tulosalueen vastuuhenkilönä. 2. Käyttää kunnan puhevaltaa tulosalueellensa kuuluvissa asioissa.

1. Toimii kunnan hallintosäännön 10 :n mukaisena tulosalueen vastuuhenkilönä. 2. Käyttää kunnan puhevaltaa tulosalueellensa kuuluvissa asioissa. Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille terveyspalveluiden ja toimintakyvyn tukipalveluiden tulosalueilla (esitetyt muutokset / lisäykset sinisellä fontilla):

Lisätiedot

Hoito- ja hoivapalvelu Kotihoito PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET

Hoito- ja hoivapalvelu Kotihoito PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET PÄIVÄTOIMINNAN KRITEERIT JA TOIMINTAPERIAATTEET 1 ASIAKKAAKSI TULEMINEN Päivätoimintaan tullaan palvelutarpeenarvioinnin kautta, jolloin kartoitetaan kokonaisvaltaisesti asiakkaan selviytyminen päivittäiseistä

Lisätiedot

Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet

Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet 10 Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT Ikäihmisten lyhytaikaishoidon myöntämisperusteet 2(5) Sisällys 1 IKÄIHMISTEN LYHYTAIKAISHOITO JA SEN TOTEUTUS... 3 2 OHJAUTUMINEN IKÄIHMISTEN LYHYTAIKAISHOITOON

Lisätiedot

Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma

Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma Kuntoutussuunnitelma Palvelusuunnitelma Kuntoutussuunnitelma ja palvelusuunnitelma Ideaalitilanne on, että palvelusuunnitelma ja kuntoutussuunnitelma tukevat toisiaan palvelujen järjestämisessä. Niiden

Lisätiedot

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet

Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet Oma tupa, oma lupa Ikääntyneiden arjen hallinnan haasteet 24.2.2015 Rovaniemi Lakimies Timo Mutalahti Sininauhaliitto Asuminen ja päihteet Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden

Lisätiedot

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI

UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI UUDISTUVA VAMMAISPALVELULAKI Sanna Ahola Erityisasiantuntija Iäkkäät, vammaiset ja toimintakyky -yksikkö 5.11.2018 Uudistuva vammaispalvelulaki / Sanna Ahola 1 VAMMAISPALVELUJA KOSKEVAN LAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTAMINEN

Lisätiedot

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit

Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Totontien palvelukoti ja Jaakopin tukikodit Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille,

Lisätiedot

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut

Kuntaseminaari Eskoon Asiantuntijapalvelut Kuntaseminaari 24.5.2017 Eskoon Asiantuntijapalvelut Ulla Yli-Hynnilä Henkilöstö esimies lääkäri (1) psykologi (3) psykiatrinen sairaanhoitaja (2) puheterapeutti (2) kuntoutussuunnittelija (1) toimintaterapeutti

Lisätiedot

Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus

Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Sosiaali- ja vammaispalvelut työllistymisen tukena: Sosiaalihuoltona toteutettava työhönvalmennus Vaikuttamistoiminnan päällikkö Marika Ahlstén, Kehitysvammaliitto 4.3.2015 1 Nykytila Sosiaalihuoltolaki

Lisätiedot

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut

ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut ALS ja vammaispalvelulain mukaiset palvelut Sosiaaliohjaaja Porin perusturva Vammaispalvelut LAINSÄÄDÄNTÖ Perustuslaki : 6 yhdenvertaisuus, 19 oikeus sosiaaliturvaan Sosiaalihuoltolaki: 1 yksityisen henkilön,

Lisätiedot

Kuntouttavaa asumispalvelua

Kuntouttavaa asumispalvelua Kuntouttavaa asumispalvelua Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678

Kuntoutusjaksot 375. Vaativa osastohoito 678 1 Sosiaalipalvelut Kuntoutus, asuminen ja päivätoiminta Tuulikello Kuntoutusjaksot 375 Osastojakso, jonka aikana asiakkaalle tehdään moniammatillinen kokonaistilanteen arviointi, kuntoutuksen suunnittelu

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu ja erityishuolto osana palvelusuunnittelua. KVTL Salla Pyykkönen 9.11.2012

Henkilökohtainen apu ja erityishuolto osana palvelusuunnittelua. KVTL Salla Pyykkönen 9.11.2012 Henkilökohtainen apu ja erityishuolto osana palvelusuunnittelua KVTL Salla Pyykkönen 9.11.2012 Palvelujen suunnittelun olemassa oleva säädöspohja Perustuslaki yhdenvertaisuus, sosiaaliturva, oikeusturva

Lisätiedot

RINNEKODIN PALVELUT JA HINNAT 2018

RINNEKODIN PALVELUT JA HINNAT 2018 RINNEKODIN PALVELUT JA HINNAT 2018 2017 Muutos % 2018 Koodi Palvelun nimi á suoritehinta á tuntihinta suorite tunti á suoritehinta á tuntihinta 1 KOTI Perhehoito 1.1. Perhehoito pitkäaikainen palvelukokonaisuus

Lisätiedot

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM

Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö. Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki Jaana Huhta, STM Asuminen ja uudistuva vammaispalvelulainsäädäntö Palvelut yksilöllisen asumisen tukena THL, Helsinki 15.3. 2018 Jaana Huhta, STM Esityksen sisältö Uudistuksen lähtökohdat Keskeinen sisältö Asumisen tuen

Lisätiedot

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille toimintakyvyn tukipalveluiden tulosalueella:

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille toimintakyvyn tukipalveluiden tulosalueella: Kirkkonummen kunta Perusturva Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille toimintakyvyn tukipalveluiden tulosalueella: Perusturvan toimiala Voimassaolevien delegointipäätösten

Lisätiedot

Tehostettu palveluasuminen

Tehostettu palveluasuminen Tehostettu palveluasuminen Miten asutaan? Tehostetussa palveluasumisessa asiakkaat asuvat omissa kodeissaan työntekijöiden ja asiakkaiden yhteistilan välittömässä läheisyydessä. Asiakkaan kotona tapahtuvassa

Lisätiedot

Esperi Care Anna meidän auttaa

Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi Care Anna meidän auttaa Esperi palvelee, kasvaa ja kehittää. Valtakunnallinen Esperi Care -konserni tarjoaa kuntouttavia asumispalveluja ikääntyneille, mielenterveyskuntoutujille ja vammaispalvelun

Lisätiedot

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen

Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta. Eveliina Pöyhönen Ajankohtaista STM:n hallinnonalalta Eveliina Pöyhönen Uusi sosiaalihuoltolaki Lain tarkoitus: Edistää ja ylläpitää hyvinvointia sekä sosiaalista turvallisuutta Vähentää eriarvoisuutta ja edistää osallisuutta

Lisätiedot

ESKOON TOIMINTOJEN KEHITTÄMISSEMINAARI JÄSENKUNNILLE 27.5.2015. ESKOON ASIANTUNTIJAPALVELUT Ulla Yli-Hynnilä

ESKOON TOIMINTOJEN KEHITTÄMISSEMINAARI JÄSENKUNNILLE 27.5.2015. ESKOON ASIANTUNTIJAPALVELUT Ulla Yli-Hynnilä ESKOON TOIMINTOJEN KEHITTÄMISSEMINAARI JÄSENKUNNILLE 27.5.2015 ESKOON ASIANTUNTIJAPALVELUT Ulla Yli-Hynnilä 1 ESKOON ASIANTUNTIJAPALVELUT 2015 Henkilökunta esimies lääkäri (1) psykologi (3) psykiatrinen

Lisätiedot

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti

TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti TEOS Sosiaalihuollon työelämäosallisuutta tukevan lainsäädännön ja palvelujärjestelmän uudistamistarpeita arvioivan työryhmän loppuraportti STM:n raportteja ja muistioita 2014:32 Ajankohtaista Savon päivätoiminnassa

Lisätiedot

CP-VAMMAISTEN AIKUISTEN KUNTOUTUSSUUNNITELMIEN KEHITTÄMINEN

CP-VAMMAISTEN AIKUISTEN KUNTOUTUSSUUNNITELMIEN KEHITTÄMINEN CP-VAMMAISTEN AIKUISTEN KUNTOUTUSSUUNNITELMIEN KEHITTÄMINEN CP-vammaisten aikuisten kuntoutusprosessi ja toimintakäytäntö Heidi Huttunen 22.9.2010 Invalidiliitto ry " Suomen CP-liitto ry 1 KUNTOUTUKSEN

Lisätiedot

Kuntouttavaa asumispalvelua

Kuntouttavaa asumispalvelua Kuntouttavaa asumispalvelua Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.

VANHUSPALVELULAKI. Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10. VANHUSPALVELULAKI Laki ikääntyneen väestön toimintakyvyn tukemisesta sekä iäkkäiden sosiaali- ja terveyspalveluista Seminaaripäivä 3.10.2013 Lain tarkoitus ( 1 ) IKÄÄNTYNYTTÄ VÄESTÖÄ KOSKEVAT TAVOITTEET

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA 1/6. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä:

PALVELUSUUNNITELMA 1/6. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä: 1/6 Päivämäärä: ASIAKAS Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelinnumero: Lähiomainen Sukunimi ja etunimi: Suhde asiakkaaseen: Osoite: Puhelinnumero: Muut perheen jäsenet ja lähiverkosto: Edunvalvoja

Lisätiedot

Työllistymistä edistävien järjestöjen varautuminen tulevaan näkökulmia kilpailutukseen. Asiakkuus- ja myyntijohtaja Jaana Laaksonen

Työllistymistä edistävien järjestöjen varautuminen tulevaan näkökulmia kilpailutukseen. Asiakkuus- ja myyntijohtaja Jaana Laaksonen Työllistymistä edistävien järjestöjen varautuminen tulevaan näkökulmia kilpailutukseen Asiakkuus- ja myyntijohtaja Jaana Laaksonen Rinnekodin historia Ensimmäiset kehitysvammaiset Helsingin Diakonissalaitoksen

Lisätiedot

Yksilöllistä elämää yhdessä

Yksilöllistä elämää yhdessä Yksilöllistä elämää yhdessä Attendo yrityksenä Attendo Oy on suomalainen sosiaali- ja terveyspalvelualan yritys. Olemme edelläkävijä asumispalveluiden tuottamisessa ikäihmisille, vammaisille, kehitysvammaisille

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Versio 2.0 Lokakuu 2017 11.10.2017 Esityksen nimi / Tekijä 1 Keskeisiä käsitteitä Palvelutehtäväkohtainen palveluryhmä koostuu joukosta sosiaalipalveluja.

Lisätiedot

Sosiaalihuoltolain ja kuntouttavan työtoiminnan uudet aloitteet työllistämisessä. LUONNOS 15.5.2014, Eveliina Pöyhönen

Sosiaalihuoltolain ja kuntouttavan työtoiminnan uudet aloitteet työllistämisessä. LUONNOS 15.5.2014, Eveliina Pöyhönen Sosiaalihuoltolain ja kuntouttavan työtoiminnan uudet aloitteet työllistämisessä LUONNOS 15.5.2014, Eveliina Pöyhönen Luonnos uudeksi sosiaalihuoltolaiksi: Parhaillaan lausuntokierroksella 6.6.2014 asti

Lisätiedot

Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla. Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa

Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla. Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Autismikuntoutus ja kehittäminen ta 6:lla Autismikuntoutusohjaaja Sanna Laitamaa Autismin kirjo ja kuntoutus Autismin kirjo on neurologisen kehityksen häiriö, joka aiheuttaa pulmia henkilön aistikokemuksiin,

Lisätiedot

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011

KOTIA KOHTI. Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla. Hanna Sallinen 17.2.2011 KOTIA KOHTI Mielenterveyskuntoutujien kuntouttava asuminen Vantaalla Hanna Sallinen 17.2.2011 Asumispalvelut Vantaalla -Asumispalveluiden toimintayksikkö on osa aikuissosiaalityötä -Asumispalvelujen toimintayksikkö

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107

Espoon kaupunki Pöytäkirja 107 13.11.2013 Sivu 1 / 1 4794/02.05.00/2013 107 13.11.2013 107 Kuninkaankallion asumispalveluyksikön asiakasmaksun tarkistaminen ja Väinöläkodin asumisyksikön asiakasmaksusta päättäminen Valmistelijat / lisätiedot:

Lisätiedot

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK

Ikäihmisten sosiaaliturva. Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Ikäihmisten sosiaaliturva Marja Palmgren, YTM, Vanhustyön lehtori Lapin AMK Yleistä Ikäihmisten sosiaaliturva koostuu sosiaali- ja terveyspalveluista ja toimeentuloturvasta Kunnat järjestävät ikäihmisten

Lisätiedot

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista

Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista Laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä esityispalveluista 1. 1. Vastaajan taustatiedot Etunimi Sukunimi Sähköposti Päivi Lauri paivi.lauri@ppshp.fi Organisaatio, jota vastaus edustaa Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

Aspa mahdollistaa itsenäisen elämän

Aspa mahdollistaa itsenäisen elämän Aspa mahdollistaa itsenäisen elämän Olemme itsenäistä asumista ja asumispalveluja tarjoava yhteiskunnallinen toimija. omistaa 100 % Aspa-säätiö käyttää osingon asuntojen hankintaan ja kehittää asumista

Lisätiedot

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit

Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit Sosiaalihuollon palvelutehtäväkohtaiset palveluprosessit 6.4.2017 Sosisaalihuollon palvelutehtätäkohtaiset palveluprosessit / Niina Häkälä ja Antero Lehmuskoski 1 Sosiaalihuollon palveluprosessit Yleiset

Lisätiedot

Koti on POP "Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? Satu Kangas ja Reetta Hjelm

Koti on POP Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? Satu Kangas ja Reetta Hjelm Koti on POP "Kotihoito uudistuu - Miksi? Ketä varten? 13.11.2018 Satu Kangas ja Reetta Hjelm KOTIHOITO KEHITTYY MIKSI? 2 JOTAIN ON TEHTY, JOTTA UUTISKYNNYS YLITTYY? MUTTA MITÄ MUUTA? Shokeeraavat kotikuolemauutiset

Lisätiedot

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen

Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Toimiva kotihoito Lappiin -monipuoliset tuen muodot kotona asumiseen Ajankohtaiset asiat Kevään verkoston päivämäärät: 16.1. klo 13-14.30 Kotikuntoutus: tehtävänkuvat ym. 13.2. klo 13-15 Kotihoidon yhteinen

Lisätiedot

SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski

SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski SATAOSAA - MUUTOKSESSA MUKANA! Vammaistyön päällikkö, Rauma Vesa Kiiski VAMMAISPALVELULAKI 8 b Päivätoiminta 8 c Henkilökohtainen apu KEHITYSVAMMALAKI 2 : kohta 3) tarpeellinen ohjaus sekä 4) työtoiminnan

Lisätiedot

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen

Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus 1.1.2016 alkaen Kelan järjestämä vaativa lääkinnällinen kuntoutus - vaikeavammaisten lääkinnällinen kuntoutus muuttuu Uusi laki tulee voimaan 1.1.2016

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA 1/5. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä:

PALVELUSUUNNITELMA 1/5. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Kelhänkatu 3, Jämsä. PALVELUSUUNNITELMA Päivämäärä: 1/5 Päivämäärä: ASIAKAS Sukunimi ja etunimet: Henkilötunnus: Osoite: Puhelinnumero: Lähiomainen Sukunimi ja etunimi: Suhde asiakkaaseen: Osoite: Puhelinnumero: N LAATIJAT: DIAGNOOSIT JA TERVEYDENTILA Diagnoosit

Lisätiedot

TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN

TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN TUKEA YKSILÖLLISEEN ELÄMÄÄN Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo on sosiaalihuollon erityispalvelujen asiakaslähtöinen osaaja, tuottaja ja kehittäjä. Eskoo on erikoistunut vammaispalveluihin ja lastensuojeluun.

Lisätiedot

Kehitysvammaisten aikuisten asumisen palveluseteli

Kehitysvammaisten aikuisten asumisen palveluseteli Kehitysvammaisten aikuisten asumisen palveluseteli Tuottajatilaisuus 17.8.2018 Juho Suortti, palvelupäällikkö 17.8.2018 Lähtökohdat Vaikeavammaisten asumispalvelujen kilpailuttaminen 2017 Ostetussa kehitysvammaisten

Lisätiedot

Helena Vorma lääkintöneuvos

Helena Vorma lääkintöneuvos 12.6.2018 Lotta Hämeen-Anttila hallitusneuvos Helena Vorma lääkintöneuvos MIELENTERVEYS- JA PÄIHDEPALVELULAINSÄÄDÄNNÖN KOKONAISUUDISTUS LAINSÄÄDÄNNÖN RAKENNE Tuetaan sosiaali- ja terveydenhuollon integraatiota

Lisätiedot

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa

Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa Kehitysvammaisten henkilöiden asumispalvelut nyt ja tulevaisuudessa Mirja Kangas, palvelualuepäällikkö, aikuisten ja työikäisten palvelut Rovaniemen kaupunki AIKUISTEN JA TYÖIKÄISTEN PALVELUALUE Tehtäväalueen

Lisätiedot

Myllärin Paja. Tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn sekä oman elämänhallinnan parantaminen.

Myllärin Paja. Tavoitteena on asiakkaan toimintakyvyn sekä oman elämänhallinnan parantaminen. MYLLÄRIN PAJA Myllärin Paja Myllärin paja tarjoaa laadukasta, monipuolista ja kuntoutuksellista ryhmämuotoista päivätoimintaa erityistä tukea tarvitseville kehitysvammaisille erityishuoltolain tai vammaispalvelulain

Lisätiedot

Asumispalvelujen hankinta

Asumispalvelujen hankinta Asumispalvelujen hankinta Vammaispalvelut Kehitysvammapalvelut Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain 2 mukainen Asiakasmäärä n. 70 -> Hankinnan arvo n. 18M Ajalle 1.3.2017-28.2.2021, + 2 v (optio)

Lisätiedot

Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa

Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa Asumisen ohjelma Vammaisten kuntalaisten asumisen muotojen ja palveluiden edistäminen Espoossa 2016 2025 Asuminen ja palvelut seminaari 15.3.2018 Anu Autio, palvelupäällikkö, Espoon vammaispalvelut Mikä

Lisätiedot

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan?

Liikkuva Tuki. Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Liikkuva Tuki Miksi jotkut ihmiset asuvat tehostetussa palveluasumisessa ja samassa tilanteessa olevat toiset ihmiset asuvat ja pärjäävät kotonaan? Matti Järvinen Porin perusturva Psykososiaalisten palvelujen

Lisätiedot

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto

Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet. Johdanto Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet 1 (5) Kotihoidon sisältö ja myöntämisperusteet Johdanto n ja Imatran kaupungin kotihoidon toiminta perustuu lakiin sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista,

Lisätiedot

Osallisuus ja palvelusuunnittelu

Osallisuus ja palvelusuunnittelu Vammaispalvelujen kehittämishanke 2 Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan osahanke 2012-2013 Osallisuus ja palvelusuunnittelu Vammaispalvelulaki VpL:n tarkoituksena on edistää vammaisen henkilön edellytyksiä

Lisätiedot

Oikeat palvelut oikeaan aikaan

Oikeat palvelut oikeaan aikaan Kotipalvelut kuntoon Olemme Suomessa onnistuneet yhteisessä tavoitteessamme, mahdollisuudesta nauttia terveistä ja laadukkaista elinvuosista yhä pidempään. Toisaalta olemme Euroopan nopeimmin ikääntyvä

Lisätiedot

LAATUSUOSITUKSET TYÖLLISTYMISEN JA OSALLISUUDEN TUEN PALVELUIHIN. Kehitysvammaisille ihmisille tarjottavan palvelun lähtökohtana tulee olla, että

LAATUSUOSITUKSET TYÖLLISTYMISEN JA OSALLISUUDEN TUEN PALVELUIHIN. Kehitysvammaisille ihmisille tarjottavan palvelun lähtökohtana tulee olla, että Suomen malli 2 LAATUSUOSITUKSET TYÖLLISTYMISEN JA OSALLISUUDEN TUEN PALVELUIHIN (entinen työ- ja päivätoiminta) Kehitysvammaisille ihmisille tarjottavan palvelun lähtökohtana tulee olla, että he voivat

Lisätiedot

Sisäinen hanke/suunnitelma

Sisäinen hanke/suunnitelma Sisäinen hanke/suunnitelma 10.2.2015 Kansallisen omaishoidon kehittämisohjelman tavoitteena mm. ennaltaehkäisevän ja kuntouttavan toiminnan vahvistaminen, kotona asuminen mahdollisimman pitkään. Ohjelman

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISPALVELUJEN PALVELUSETELEIDEN SISÄLLÖT, TASOT JA ARVOT ALKAEN

KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISPALVELUJEN PALVELUSETELEIDEN SISÄLLÖT, TASOT JA ARVOT ALKAEN KEHITYSVAMMAISTEN ASUMISPALVELUJEN PALVELUSETELEIDEN SISÄLLÖT, TASOT JA ARVOT 1.6.2018 ALKAEN YLEISTÄ PALVELUSETELISTÄ Palvelusetelillä edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta

Lisätiedot

KTO kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä HINNASTO JÄSENKUNNILLE JA ASIAKASMAKSUT

KTO kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä HINNASTO JÄSENKUNNILLE JA ASIAKASMAKSUT Sivu 1/8 KTO kehitysvamma-alan tuki- ja osaamiskeskus Varsinais-Suomen erityishuoltopiirin kuntayhtymä HINNASTO JÄSENKUNNILLE JA ASIAKASMAKSUT 2016 Sivu 2/8 PALVELUSUORITTEIDEN YKSIKKÖHINNAT JÄSENKUNNILLE

Lisätiedot

PÄIVÄKESKUSTOIMINTA Hoitajat:

PÄIVÄKESKUSTOIMINTA Hoitajat: PÄIVÄKESKUSTOIMINTA Hoitajat: 0400 627 709 Tervetuloa päiväkeskustoimintaan Tammenlehväkeskukseen Päiväkeskustoiminnan muotoja ovat päiväkuntoutus, päivätoiminta, omaishoidon vapaan osavuorokautinen hoito

Lisätiedot

Lapin aluehallintoviraston strateginen tulossopimus ja Kuntakysely kevät 2012

Lapin aluehallintoviraston strateginen tulossopimus ja Kuntakysely kevät 2012 Lapin aluehallintoviraston strateginen tulossopimus 2012 2015 ja Kuntakysely kevät 2012 SOSIAALIHUOLTO 1 Tavoitteen arviointi: Aluehallintovirasto on valvonut seuraavia kuntien toimia: Vammaisen henkilön

Lisätiedot

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena

Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Matkalla naapuruuteen -uudistuvat erityispalvelut kuntien peruspalveluiden tukena Sari Hietala Ylihoitaja, PKSSK sosiaalipalvelut 25.11.2013 PKSSK:n toiminta-alue 2 PKSSK sosiaalipalvelut 2013 Tulevaisuuden

Lisätiedot

Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut. Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014

Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut. Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014 Palvelut autismin kirjon henkilöille Vammaisten palvelut Sosiaalityöntekijä Ulla Åkerfelt 14.1.2014 SOSIAALITYÖ neuvonta ;lanteen arvioin; palvelutarpeen kartoitus palvelusuunnitelman tekeminen sopivien

Lisätiedot

KEHAS-OHJELMA -LAITOKSISTA YKSILÖLLISEEN ASUMISEEN. Heidi Hautala Yksi naapureista hanke KAJAANI

KEHAS-OHJELMA -LAITOKSISTA YKSILÖLLISEEN ASUMISEEN. Heidi Hautala Yksi naapureista hanke KAJAANI KEHAS-OHJELMA -LAITOKSISTA YKSILÖLLISEEN ASUMISEEN KAJAANI 23.8.2012 Heidi Hautala Yksi naapureista hanke Kehitysvammaisten Palvelusäätiö 2 Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on omaisjärjestötaustainen valtakunnallinen

Lisätiedot

Moniammatillinen kipuselvitys

Moniammatillinen kipuselvitys Moniammatillinen kipuselvitys 1 Tutkimus- ja kuntoutuspalvelut Kuntoutus suunnitellaan yksilöllisesti Kuntoutuksen tavoite on parantaa oireen- ja elämänhallintaa. Tavoitteet määritellään yhteistyössä kuntoutujan

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAHUOLTO. Maksu Maksu Asiakasmaksulaki 7b ja 7c ja 21

KEHITYSVAMMAHUOLTO. Maksu Maksu Asiakasmaksulaki 7b ja 7c ja 21 KEHITYSVAMMAHUOLTO Asiakasmaksulaki 4 : Kehitysvammaisten erityishuollosta annetun lain mukainen erityishuolto ja erityishuollon saamiseksi välttämättömät kuljetukset ovat maksuttomia. Kehitysvammaisen

Lisätiedot

LAUSUNTO ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTOJEN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA 2016-2018

LAUSUNTO ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTOJEN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA 2016-2018 LAUSUNTO ESKOON SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN TOIMINTOJEN KEHITTÄMISESTÄ VUOSINA 216-218 Lausuntopyyntö Eskoon sosiaalipalvelujen kuntayhtymä on perussopimuksensa 13 :n mukaan pyytänyt jäsenkuntien esityksiä

Lisätiedot

VAMMAISHUOLLON JA AIKUISSOSIAALITYÖN MAKSUT JA KORVAUKSET 2018

VAMMAISHUOLLON JA AIKUISSOSIAALITYÖN MAKSUT JA KORVAUKSET 2018 VAMMAISHUOLLON JA AIKUISSOSIAALITYÖN MAKSUT JA KORVAUKSET 2018 SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 12.12.2017 180 Sosiaali- ja terveyslautakunta päättää taksoista ja maksuista, jotka perustuvat muuhun kuin

Lisätiedot

MALMIN TERVEYDENHUOLTOALUE KY

MALMIN TERVEYDENHUOLTOALUE KY MALMIN TERVEYDENHUOLTOALUE KY PSYKIATRIA: Mielenterveystoimisto; aikuistenlasten ja nuorten vastaanotto, syömishäiriöpoliklinikka, sivuvastaanotto Uudessakaarlepyyssä Päiväosasto ja yöpymismoduli Psykiatrinen

Lisätiedot

ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET

ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET ASUMISPALVELUIDEN PALVELUKUVAUS JA MYÖNTÄMISPERUSTEET 15.11.2017 Asumispalveluiden käsitteet Asumispalveluilla tarkoitetaan sosiaalihuoltolain (130/2014) mukaisia palveluja joita järjestetään ensisijaisesti

Lisätiedot

Perhehoito sopii ikäihmiselle,

Perhehoito sopii ikäihmiselle, IKÄIHMISTEN PERHEHOITO Hoivaa ja huolenpitoa perheessä Ikäihmisten perhehoidolla tarkoitetaan ikäihmisen hoidon ja huolenpidon järjestämistä LLKY:n valmentamassa ja hyväksymässä perhekodissa tai ikäihmisen

Lisätiedot

TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI

TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI 1 Kyh 17.5.2011 66 Kyh liite 1 Kyh 22.9.2011 105 Kyh liite 4 TYÖIKÄISTEN ASUMISPALVELUPAIKAN MYÖNTÄMINEN JA PÄÄTÖSPROSESSI 2 Sisällysluettelo Asumispalvelut 3 Asumispalveluiden hakeminen 3 Palvelutarpeen

Lisätiedot

PALVELUKUVAUS WIITAUNIONIN TERVEYSKESKUKSEN FYSIOTERAPIA

PALVELUKUVAUS WIITAUNIONIN TERVEYSKESKUKSEN FYSIOTERAPIA PALVELUKUVAUS WIITAUNIONIN TERVEYSKESKUKSEN FYSIOTERAPIA Kunnalla on terveydenhuoltolain (L1326/2010:29 ) mukainen velvollisuus järjestää potilaan sairaanhoitoon liittyvä lääkinnällinen kuntoutus. Lääkinnälliseen

Lisätiedot

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma

Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Digitaalinen palveluintegraatio ja henkilökohtainen hyvinvointisuunnitelma Hyvinvoinnin integroitu toimintamalli Kuopio Anna-Mari Juutinen Kuntakokeilukoordinaattori 9.12.2015 Kuopion kaupunki Perusturva

Lisätiedot

IKÄIHMISTEN PERHEHOITO

IKÄIHMISTEN PERHEHOITO IKÄIHMISTEN PERHEHOITO Palveluvaliokunta Raija Inkala 15.10.2014 PERHEHOIDOSTA YLEISTÄ tarkoitetaan henkilön hoidon, hoivan tai muun ympärivuorokautisen huolenpidon järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella

Lisätiedot

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI 4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI Sosiaalinen kuntoutus pähkinänkuoressa Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: 1) sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen; 2)

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 12.7.2017 Taltionumero 3515 Diaarinumero 3492/2/16 1 (6) Asia Valittaja Vammaispalvelua koskeva valitus A Päätös, jota valitus koskee Asian aikaisempi käsittely

Lisätiedot

Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi

Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi Ikääntyneiden palvelutarpeen arvioinnin prosessi 1.4.2019 Jaako Taina, Roslakka Titta, Inna Miia, Mälkiä Pia EKSOTE 1 15.4.2019 Sisältö: - hallinnollinen sijainti Eksoten organisaatiossa - ohjaavaa lainsäädäntöä

Lisätiedot

Antaa eväitä hyvälle elämälle Susanna Holopainen Opinnäytetyö sosionomi (ylempi AMK)

Antaa eväitä hyvälle elämälle Susanna Holopainen Opinnäytetyö sosionomi (ylempi AMK) Sosiaalisen kuntoutuksen toimintamallin kehittäminen Antaa eväitä hyvälle elämälle Susanna Holopainen Opinnäytetyö sosionomi (ylempi AMK) Opinnäytetyö käsittelee sosiaalista kuntoutusta: sen taustoja,

Lisätiedot

Millaista valmennusta ja tukea uudessa laissa tarvitaan? Anu Autio, asiantuntija, Espoon vammaispalvelut

Millaista valmennusta ja tukea uudessa laissa tarvitaan? Anu Autio, asiantuntija, Espoon vammaispalvelut Millaista valmennusta ja tukea uudessa laissa tarvitaan? Anu Autio, asiantuntija, Espoon vammaispalvelut Lausuntopalaute Valmennuksen ja tuen suhdetta sosiaalihuoltolain mukaiseen sosiaaliohjaukseen ja

Lisätiedot

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT. Kuntouttava kotihoidon päivätoiminta. Palvelukuvaus ja myöntämisperusteet

Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT. Kuntouttava kotihoidon päivätoiminta. Palvelukuvaus ja myöntämisperusteet Päivätoiminta Laatija: Hyväksyjä: Ylä-Savon SOTE kuntayhtymä HOITO- JA HOIVAPALVELUT Kuntouttava kotihoidon päivätoiminta Palvelukuvaus ja myöntämisperusteet Päivätoiminta Laatija: Hyväksyjä: Päivätoiminta

Lisätiedot

Ikäihmisten, muistisairaiden tai pitkäaikaissairaiden ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon asiakkuuskriteerit ja soveltamisohjeet

Ikäihmisten, muistisairaiden tai pitkäaikaissairaiden ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon asiakkuuskriteerit ja soveltamisohjeet Ikäihmisten, muistisairaiden tai pitkäaikaissairaiden ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon asiakkuuskriteerit ja soveltamisohjeet Sisällys 1. YLEISTÄ... 3 2. LYHYTAIKAINEN HOITO, TEHOSTETTU PALVELUASUMINEN,

Lisätiedot

Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu

Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu PERHEHOITO Ikääntyvän väestön kodinomainen ja toimintakykyä tukeva palvelu PERHEHOITO PALVELUNA Perhehoidolla tarkoitetaan iäkkään henkilön hoidon ja huolenpidon järjestämistä hänen kotinsa ulkopuolella

Lisätiedot

Työhönvalmennuksen prosessikortit

Työhönvalmennuksen prosessikortit Työhönvalmennuksen prosessikortit Oma halu työelämään Asiakkaaksi ohjautuminen Kyky nähdä asiakkaan osaaminen ja vahvuudet Työhönvalmennus työpaikalla Neuvonta, ohjaus, mentorointi, opetus Työllistyminen

Lisätiedot

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA

ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA 1 ASIAKKUUDEN PERIAATTEET ESPOON VANHUSTEN PALVELUJEN KOTIHOIDOSSA Toimintaohjeen tarkoituksena on antaa tietoa Espoon vanhusten palvelujen kotihoidon toimintaperiaatteista kuntalaisille, kotihoidon asiakkaille

Lisätiedot

KRIISIPALVELUT. Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö

KRIISIPALVELUT. Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö KRIISIPALVELUT Keski-Suomen vammaispalvelusäätiö Theresa Sinkkonen 28.3.2012 KESKI-SUOMEN VAMMAISPALVELUSÄÄTIÖN KRIISIPALVELU Kriisipalvelu on tarkoitettu henkilölle, joka tarvitsee välitöntä ympärivuorokautisesti

Lisätiedot

Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli. Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli. Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1. Mielenterveys- ja päihdepalvelut Tuettua asumista Tupalassa Tupalantie 1 50170 Mikkeli Mielen aske Kuntatoimijoiden seminaari 29.1.2015 Niina Helminen Anri Tanninen Yleistä Tupalasta Kiinteistöt omistaa

Lisätiedot

Tsemppaaminen intohimona

Tsemppaaminen intohimona Vetrea Tsemppi Eläköön elämä! Me Vetreassa uskomme, että jokaisella ihmisellä on oikeus ja vapaus nauttia elämästä kaikissa elämänsä vaiheissa. Vetrea Tsemppi on aktiivisen ja turvatun elämän mahdollistava

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN APU VAIKEAVAMMAISELLE HENKILÖLLE SOVELTAMISOHJEET 01.12.2009 LÄHTIEN

HENKILÖKOHTAINEN APU VAIKEAVAMMAISELLE HENKILÖLLE SOVELTAMISOHJEET 01.12.2009 LÄHTIEN Vaasan sosiaali- ja terveystoimi/sosiaalityö ja perhepalvelut/vammaispalvelut HENKILÖKOHTAINEN APU VAIKEAVAMMAISELLE HENKILÖLLE SOVELTAMISOHJEET 01.12.2009 LÄHTIEN YLEISTÄ HENKILÖKOHTAISESTA AVUSTA Henkilökohtaisen

Lisätiedot

Tilastoinnin muutoksia tilastovuosille 2011 ja 2012

Tilastoinnin muutoksia tilastovuosille 2011 ja 2012 Tilastoinnin muutoksia tilastovuosille 2011 ja 2012 Kuntien ja kuntayhtymien talous- ja toimintatilasto Mikko Mehtonen Erityisasiantuntija Kuntaliitto - kuntatalous Muut toimintatiedot (taulukko 51) Tukiopetustuntien

Lisätiedot

Muistipalvelut. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu Hämeenlinna p

Muistipalvelut. Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu Hämeenlinna p Muistipalvelut Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry Kasarmikatu 12 13100 Hämeenlinna p. 044 726 7400 info@muistiaina.fi Kanta-Hämeen Muistiyhdistys ry tarjoaa Muistipalveluita Hämeenlinnan alueella asuville

Lisätiedot

Lapsen oikeus henkilökohtaiseen apuun Tampere johtava lakimies Sirkka Sivula Kehitysvammaisten Tukiliitto

Lapsen oikeus henkilökohtaiseen apuun Tampere johtava lakimies Sirkka Sivula Kehitysvammaisten Tukiliitto Lapsen oikeus henkilökohtaiseen apuun Tampere 22.5.2017 johtava lakimies Sirkka Sivula Kehitysvammaisten Tukiliitto Ulos kuplasta Asiakassuunnittelu Arvio Suunnitelma Päätös Toteutus 3 Lapsen osallisuus

Lisätiedot

YMMÄRRYS. HOIVA. RAJAT. essipalvelut.fi

YMMÄRRYS. HOIVA. RAJAT. essipalvelut.fi Etelä-Suomen Sijaishuoltopalvelut ESSI Oy YMMÄRRYS. HOIVA. RAJAT. Etelä-Suomen Sijaishuoltopalvelut ESSI Etelä-Suomen Sijaishuoltopalvelut ESSI Oy on moniammatillisia sijaishuollon palveluja tuottava yritys,

Lisätiedot

Kotihoidon kriteerit alkaen

Kotihoidon kriteerit alkaen Kotihoidon kriteerit 1.1.2017 alkaen Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Kotihoidon kriteerit Toimintakyky Palvelun tarve Palvelun määrä Palvelun tavoite Asioiden hoitoon liittyvissä

Lisätiedot

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille

Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille Esitys perusturvalautakunnan toimivallan siirtämisestä perusturvan viranhaltijoille Perusturvalautakunnan tehtäviin liittyvän toimivallan siirrosta tehtyä perusturvalautakunnan tekemää päätökseen 14.2.2013

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina

TAVOITTEET. Vammaispalvelulain tarkoituksena on edistää. vammaisten henkilöiden mahdollisuuksia elää ja toimia muiden kanssa yhdenvertaisina 2015 LAKI Vammaispalvelulaissa on määritelty ne palvelut ja taloudelliset tukitoimet, joita kunnan sosiaalitoimi järjestää Vammaisille henkilöille. Lain tarkoituksena on edistää vammaisten henkilöiden

Lisätiedot