Portaalinosturi. AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt, 9op Oleg Kovalev TIK

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Portaalinosturi. AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt, 9op 18.1 24.6.2012. Oleg Kovalev TIK oleg.kovalev@aalto."

Transkriptio

1 Portaalinosturi AS Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt, 9op Oleg Kovalev TIK Ohjaaja: Mika Strömman

2 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Lyhenteet Johdanto Teoria ja aikaisemman tiedon kuvaus Projektityön rakenne Suunnittelu ja komponenttien hankinta Elektroniikka Piirilevyt Laitteet, työkalut ja tarvikkeet Piirilevyjen valmistus Johdinkalvot Valotus Kehitys Syövytys Poraaminen Testaus Piirilevyjen kokoonpano Nosturin kokoonpano Piirilevyt Kaapelit ja liittimet Ohjauspaneeli Testaus Ohjelmointi Työkalut PWM ja keskeytykset Ajotesti Tulokset Kokoonpano Ajankäyttö Yhteenveto Johtopäätökset Ideoita ja jatkokehitys Lähdeluettelo Liiteluettelo Liitteet

3 Lyhenteet PLC Programmable Logic Controller Ohjelmoitava logiikka MCU Micro Controller Unit Mikrokontrolleri PWM Pulse-width modulation Pulssinleveysmodulaatio GIMP GNU Image Manipulation Program Kuvankäsittelyohjelman nimi TME Transfer Multisort Electronic Verkkokaupan nimi SMD Surface-mount device Pintaliitoskomponentti I/O Input/Output Sisään-/Ulostulo UV Ultraviolet Ultravioletti valo DPI Dots Per Inch Pikseleitä per tuuma USB Universal Serial Bus Sarjaväylä

4 1 Johdanto Työn tavoite oli rakentaa GWS palettikuljetuslinjastoon lastaus- / purkauslaite, jota ohjataan linjaston PLC:sta. Nosturin on tehtävä liikkeet vaaka- ja pysty tasoissa ja ottaa tai vapauttaa esine. Liikkeen suoritusaikana nosturin on lähetettävä pulssi PLC:lle tietyn matkavälein. Mikäli nosturi havaitsee virheen, sen on pysähdyttävä välittömästi ja PLC:lle on lähetettävä virhesignaali. Nosturin ohjaussignaali on 24V. Tämä työ oli aloitettu syksyllä vuonna Silloin rakennettiin nosturin mekaniikka ja ensimmäinen versio MCU-pohjasella ohjausmoduulilla. Projekti ei kuitenkaan saatu vietyä loppuun asti vaativuuden, aikapulan ja riittämättömän elektroniikan ja ohjelmoinnin taustantietojen takia. Vuoden 2012 projektityö on edellisen projektin jatkokehitys. Tavoitteena on suunnitteella ja rakentaa uudestaan nosturin ohjausmoduuli, vaihtaa moottoreiden ohjaimet, poistaa integroitu virtalähde ja suunnitteella uudestaan ohjausmoduulin sisäinen ohjelmisto (firmware eng.).

5 2 Teoria ja aikaisemman tiedon kuvaus Vuonna 2005 saatiin ruostumattomasta teräksestä valmistettu nosturin runko. Runko oli suunniteltu mahtuvan linjaston palettipöydälle. Mekaniikasta ja rungon rakenteista ei ollut valmisteltu piirustuksia vaan koko rakenne oli valmisteltu de facto periaatteella. Nosturin ensimmäisen version elektroniikka oli peräisin kahdesta kirjoituskoneesta. Lopulliseen kokoonpanoon sisältyi 3 askelmoottoria, 5 valokennoa (valohaarukka, optobreaker eng.) ja 5 mikrokytkintä. Valokennot olivat varsinaista toimintoa varten. Mikäli valokenno ei ollut toiminnassa (esim. johto poikki) ja mikrokytkin on aktivoidu, tällöin ohjauselektroniikka havaitse virhetilanne, pysäyttää toiminnan ja lähettää virhesignaali. Sisään- ja ulostulot oli tarkoitus erottaa valoerottimilla. Tämä epäonnistui puutuvan tiedon ja kokemuksen valoerottimien kytkennöistä. Elektroniikkaan toiminta oli epästabiili logiikkapiirien väärän valinnan takia. Aikaisemmin elektroniikka- ja piirilevysuunnittelu oli toteutuu EAGLE-ohjelmassa, MCU:n ohjelmointi MPLAB-ohjelmassa C-kielillä. Projektiin kulun aika: - Suunnittelu 80h - Runko 200h - Elektroniikka 400h - Ohjelmointi 40h - Yhtensä 720h Demo tilaisuudessa vuonna 2006 nosturia ohjattiin käsin ohjauspaneelista. Jälleen integrointi epäonnistui lukuisesta suunnitteluvirheistä elektroniikassa ja riittämättömästä ohjelmointitaidosta mikrokontrollereille.

6 3 Projektityön rakenne Suunnittelu ja komponenttien hankinta Vuoden 2012 projektin pohjana olivat sama runko, askelmoottorit, mikrokytkimet ja valokennot. Elektroniikka ja sisäinen ohjelmisto uusittiin. Tässä projektissa verrattuna edellisen merkittävät erot olivat: - Nostettiin elektroniikan integrointiaste o Valmiit askelmoottoriohjaimet Allegro mikropiirillä (RepPar, 2012) o Valmis Arduino MEGA ohjainkortti (Arduino, 2009) jossa mikrokontrolleri on ATMEGA1280 (Atmel Corporation, 2012) - Ohjauspiirinä monipuolisempi ATMEL ATMEGA1280 (oli Microchip PIC16F677) o 100 pinniä (ATMEGA1) vs. 40 pinniä (Microchip) - Käytettiin paljon pintaliitoskomponentteja o Mahdollisuus saada mahtuvan koko elektroniikkaan nosturiin rungon - Elektroniikan rakenne toteutui modulaarisella periaatteella o Jokaiselle sisään- ja ulostulolle oma piirilevy o Moottoriohjaimet, I/O kortit ja emolevy erikseen - Ohjelmistossa ohjaus toteutui keskeytyksillä ja PWM:lla o Riippumaton toiminta jokaiselle moottorille (päällä, pois päältä, kierrokset, pyörimissuunta) ja ulostuloille o Monien antureiden ja sisääntulojen samanaikainen valvonta Tällä kerta elektroniikka- ja piirilevysuunnittelu toteutettiin edelleen EAGLEohjelmassa ja sisäisen ohjelmiston Atmel Studio 6.0:ssa. Mikropiirin ohjelmointi tapahtuu Arduino:n USB-liitännän kautta. Ilmaisessa EAGLE-versiossa on olemassa rajoite piirilevyn koko enintään 80x100mm. Arduino-levyn koko on noin 60x100mm ja käytössä olevan tilan koosta johtuen päädyin rakentamaan emolevyn 100x160mm piirilevylle. EAGLE:ssa suunnittelu tapahtui kolmessa vaiheessa. Ensimmäisessä vaiheessa elektroniikkaan jaoin kahteen puoliskon Arduino-levyn liittimien nähden. Toisessa määrittelin mitä MCU:n pinnejä ja kummalla puoliskola voidaan käyttää keskeytyksien näkökulmasta. Kolmosessa suunnittelin puoliskot erikseen ja johdinkuvat yhdistettiin GIMP-kuvankäsittely ohjelmassa. Muissa piirilevyissä ei tullut vastaavia ongelmia sillä ne olivat kooltaan paljon pienempiä. Haastealisena tämän vaiheen suunnittelussa oli päättää heti alussa millaisia komponentteja käytetään ja onko niitä saatavana edullisesti yhdestä paikaista säästääkseen kustannuksia. Suurin osa komponenteista olen hankkinut TME:lta (Transfer Multisor Electronic, 2012), loput PARTCO:lta, PROTOSHOP:sta ja RepRap:sta.

7 3.1.2 Elektroniikka Koko elektroniikkaan jaettiin muutamaan lohkoon: sisääntulokortit, ulostulokortit, moottoriohjaimet ja siihen liittyvät ympäristöt, virtalähteet 24/5VDC ja anturit. Sen jälkeen fyysinen sijainti määritteli mitä lohkoja voidaan sijoittaa samalle piirilevylle. Kuitenkin päätettiin, että sisään- ja ulostulokortit tehdään 1kpl per kanavan. Näin on helppo päivitä kortti tai vaihtaa jos tulee vahinko. Myös korttien testaus, vianetsintä ja korjaus/vaihto suju nopeammin. Suurin osa komponenteista on SMD (pintaliitos) komponentteja. Näin saadaan enemmän tilaa samalla levyllä ja nopeutetaan kokoonpano prosessi. Pienempien korttien osalta suunnittelu oli melko suoraviivainen prosessi. Paljon enemmän aika on kulunut emolevyyn. Se koostuu pohjalevystä, jonne liitetään Arduinokortti, kaksi laajennuskorttia, toistakymmentä I/O korttia ja useita kaapeleita Piirilevyt Piirilevyjen suunnittelu on tapahtunut rinnakkaisesti elektroniikkaan suunnittelun kanssa. Prosessi oli iteratiivinen koska olemassa oleva tila rungossa vaikutti piirilevyyn kokoon ja se vastaavasti vaatii muutoksia elektronikassa ja uudelleen muutoksia piirilevyssä. Tästä syystä heti projektin alussa päätin, että piirilevyistä tulee kerrosrakenteinen, I/O kortin liitin on 2x5 tai 2x6 nasta (kaupassa heti saatavilla oli 2x5) ja I/O kortin korkeus enintään kolmas osa vapaan tilan korkeutta. Vastaavasti suunnittelin liikkuvan yksikön pohjalevy kahden moottorin ohjaimille ja antureille tila piirilevylle oli rajoitettu pituus- ja leveyssuunnassa. Suunniteltuja piirilevyjä tuli yhtensä 5kpl. Lisäksi kaksi alkuperäisiä piirilevyjä oli muokattu edellisestä projektista uuden rajapinnan mukaan Laitteet, työkalut ja tarvikkeet Piirilevyn valmistusmenetelmä on valotusmenetelmä. Valmis johdinkaavio tulostetaan tai kopioidaan laserkalvolle (positiivinen kuva). Asetetaan positiivisen valoherkän piirilevyn päälle kalvo ja valotetaan UV-valolla. Sitten emäksissä liuoksessa liuotetaan valaistut kohdat ja huudellaan puhtaalla vedellä. Kuparin päällä tulevat johtimet ovat suojattuna lakalla. Syövytyslaiteessa poistetaan ylimääräinen kupari. Päivisin olin töissä joten en voinut valmistaa piirilevyt koulussa. Tästä syystä jouduin suunnittelemaan valotus-, syövytys- ja juotinlaitteet. Kalvot olin tulostanut musta-valkoisessa lasertulostimessa. Valotuslaite muokkasin geelilakan valotuslaitteesta (Kuva 3.2). Poistin reunamaiset lamput ja vaihdoin kesimäisien lamppujen kytkennät.

8 Kuva 3.1 Valotuslaite Syövytyslaitteen purkki ostin IKEA:lta, ilmakompressorin ja ilmakivet akvaariokaupasta. Pidikkeet rakensin IKEA:n leikkuulaudasta. Lämmitin on peräsin vanhasta akvaariosta. Valmis laite on esitetty Kuva 3.1. Toiminnassa oleva laite on esitelty kkuva 3.3. Kuva 3.2 Syövytyslaite Kuva 3.3 Syövytyslaite toiminnassa Juotinlaitetta varten ostin yksilevyinen keittolevy. Kuumailman juottimen rooli suoritti kuumailmapuhallin suutiminen (Kuva 3.3). Juotostina oli valmis käsiruiskussa. Paketissa oleva muovinen neula oli lian suuri 0603 koteloille joten apteekista ostin pienemmin 0,6mm neulan.

9 Kuva 3.4 Juotinlaite pintaliitoskomponenteille 3.2 Piirilevyjen valmistus Johdinkalvot Piirilevyn valmistus aloitetaan piirikalvojen tulostuksessa. Tärkeintä tässä prosessissa on johtimien alueiden saaminen mahdollisimman tummiksi. Monella tulostin ajureista löytyy asetukset kontrastille, mustemäärälle ja kuvanlaadulle. Johdinkuville EAGLE:ssa kannata asettaa resoluutio 600DPI tai 1200DPI ja kuvanformaatiksi PNG, JPG tai TIFF (BMP vie liika tilaa). Itse käytin 600DPI ja PNG. Käytetty tulostin ei välttämättä peittää tasaisesti koko tulostusalue, joten on kokeellisesti etsittävä paras sijainti tulevalle kuvalle A4 kalvolla. Alin kerros tulostetaan sellaisena, ylin kerros on peilittävä Valotus Laiteen päälle on asetettu kirkas lasilevy. Poistetaan sopivasta piirilevyn palasta suojakalvo, asetetaan kalvo valoherkän lakan vastaan (tulostusmuste lakan puolella), varmistetaan teippipaloilla ja koko paketti asetetaan lasilevyn päälle. Valotusaika on etsittävä kokeellisesti. Se riippuu lasista, lamppujen tehosta, etäisyydestä, kalvon ja lakan laadusta. Ylensä se on 1-3 minuuttia Kehitys Valotettu piirilevy lasketaan kehitysliuokseen. Tulostuksien alla olevat alueet pysyvät piirilevyllä ja valotut alueet tulevat puhtaaksi. Kehitysprosessi vie noin 0,5-1 minuutti. Tämän jälkeen huuhdellaan juoksevan veden alla ja kuivataan levy.

10 3.2.4 Syövytys Ennen syövytystä tarkistetaan levy ja tarvittaessa korjataan virheet poistamalla lakan tai peittämällä haponkestävällä tussilla. Syövytys tapahtuu lämmin natriumpersulfaatti liuoksessa sekoittamalla liuos paineilmalla. Nopeus ja lopputuloksen laatu riippuu lämpötilasta, liuoksen laadusta, kuparikerroksen paksuudesta ja laadusta. Optimaaliset parametrit saatiin kokeellisesti. Syövytettävä piirilevy on esitelty Kuva 3.3. Syövytetty piirilevy on esitelty Kuva 3.5. Kuva 3.5 Syövytetty piirilevy Poraaminen Poraaminen käsiin pienehkö pylväsporakoneessa oli melko suoraviivainen prosessi. Se on vaatinut tarkkuutta ja kärsivällisyyttä. Suuri apu oli suurennuslaseista ja luupista (hankin Biltemasta). Vaikka käytin laajasti pintaliitos komponentteja, reikiä tuli toista sata kappaleitta halkaisijaan 0,6-4mm. Esimerkki poratusta piirilevystä löytyy Kuva 3.6. Kuva 3.6 Porattu piirilevy

11 3.2.6 Testaus Poraamisen jälkeen piirilevyt tarkistin olivatko johtimet ehjät ja erotetut toisistaan. Tarvittaessa korjasin tinakolvilla ja Dremel merkkisellä käsijyrsimellä. Tarkastus suoritin ensin silmämääräisesti valoa vastaan ja sitten yleismittarin avulla Piirilevyjen kokoonpano Tässä vaiheessa käytin sekä tavallista juotinkolvia, että kehittämäni juotinasemani. Kokoonpanoon jälkeen tarkistin ensiksi liitokohtien laadun silmämääräisesti. Tämän jälkeen varmistin yleismittarin avulla löytyikö kylmäjuotoksia tai oikosulkuja. Tarvittaessa korjasin virheet. Esimerkki valmista piirilevyistä on Kuva 3.7. Kuva 3.7 Valmis emolevy ja yksi laajennuskortti 3.3 Nosturin kokoonpano Piirilevyt Tässä vaiheissa valmistelin piirilevyille pojan polietyleeni levystä pojan jonne tein muutamaa reikiä M3 kierteellä ja aukko DIP-kytkimelle (Kuva 3.9). Piirilevyt kiinnitettiin suunnitelman mukaan ruuveilla ja tukijaloilla. Keskenään piirilevyt yhdistettiin johdoilla (Kuva 3.8).

12 Kuva 3.9 Pohjalevy Kuva 3.8 Nosturin ohjausmoduuli Kaapelit ja liittimet Paljon aikaa on kulunut valmistukseen kaapeleiden varustettuja liittimillä. Tässä vaiheessa vaihdoin kaikkien antureiden, mikrokytkimien ja moottoreiden kaapelit ja liittimet. Takalevylle tuli uudempi D-SUB 25pin liitin jolle juotin johdot ja asetin liittimet Ohjauspaneeli Ohjauspaneeli rakensin kirkasta muovilevystä nosturin päädyissä. Painikkeet ja vipukytkin tulivat edellisen projektin ohjausboksista. Kuva 3.10 Nosturin ohjauspaneeli Testaus Alussa poistin kaikki irtokortit ja kaapelit ja aloitin emolevyn yhdellä puoliskolla. Syötin jännite 12VDC ja varmistin että irtokorttien pinneillä jännite on suunniteltua pienempi tai vastaava. Sitten nostin tulojännite 24VDC asti ja tarkistin uudelleen. Sen jälkeen lisäsin kortti tai kaapeli kerallaan ja tein sama rutiini uudestaan.

13 Osa komponenteista emolevyllä meni valitettavasti sekaisin (vastukset ja diodit) joten sen selvittäminen vei muutaman tunnin töitä. Korjauksen jälkeen kortti on toiminut halutulla tavalla. 3.4 Ohjelmointi Työkalut Vaikka alussa Arduino ympäristö näytti olevan helpolta ohjelmointikielen näkökulmasta, nopeasti tuli ongelma käyttää PWM. Tällöin päädyin kirjoittaa ohjelman C-kielillä Atmel Studio 6.0:ssa. Käännetyin koodiin lataaminen onnistui AVRDUDE avulla suoran Atmel Studio:sta (Thomsen). Komento tässä tapauksessa oli muotoa: -C"C:\arduino-0022\hardware\tools\avr\etc\avrdude.conf" -F -v - patmega1280 -cstk500v1 -P\\.\COM11 -b D - Uflash:w:"$(ProjectDir)Debug\$(ItemFileName).hex":i, missä COM11 on sarjaportin numero jossa on tunnistettu Arduino-korti. Sain toimia ohjelmointi ainoistaan AVRDUDE (ARDUINO:lle) versiolla Uudempi versio jostain syystä ei toiminut PWM ja keskeytykset Elektroniikkaan suunnitteluvaiheessa oli välttämätöntä testata onko mahdollistaa ohjata askelmoottorin ohjain PWM yksiköllä. Ajatuksena oli saada PWM pinnistä pulssi 50% modulaatiolla mutta erilaisella taajuudella. Tällöin tarvittaessa olisi mahdollisuus toteuttaa moottorille pehmeät käynnistykset ja jarrutukset. Se onnistui ongelmitta. Kuitenkin käytin moottorin ohjaimessa oleva mikroaskelmoodi mikä yksinkertaisti sisäisen ohjelmiston koodia Toiseksi oli varmistettava miten saadaan laskea lähetetyt askelpulssit jokaiselle ohjaimelle. Se toteutin keskeytyksien avulla. PWM pinnistä signaali tuotiin keskeytyspinnille vastuksen kautta. Kun signaalin arvo muutu tulee keskeytys ja lasketaan lähetettyjen askelpulssien yhteismäärän. Vastaavasti keskeytyksien kautta on valvottu kaikki mikrokytkimet (looginen TAI kytkentä yhdelle pinnille) ja valohaarukat (jokaiselle oma pinni). Ottimen pystysuuntainen liike on rajoitettu sähköisesti vain ylhäältä. Rajoittaminen alahalla tuli vaikeaksi sillä valokennon ja mikrokytkimen kiinnittäminen olisi vaatinut paljon aikaa. Päädyin toteuttaa ohjelmistopohjainen rajoitin. Se perustuu askelpulssien määrän laskennan ylimmästä asennosta. Heti kun otin saavuttaa yläasentoon, lasketun pulssimäärä asetetaan nollaksi. Maksimäärä (eli minikorkeus) on ohjelmoitava muistiin sisäisessä ohjelmistossa ja se määritetään kokeellisesti nosturin integroinnin jälkeen. 3.5 Ajotesti Tässä vaiheessa tarkistin nosturin perus- ja turvallisuustoiminnot autonomisesti. Ohjauspaneelin painikkeet tuovat sisääntulokorteille ohjaussignaali +24VDC samoihin pisteisiin jonne tulee ohjaussignaali PLC:sta. Tällöin voidaan rinnastaa käsiohjaus PLCohjaukselle.

14 Ajotestit sisältyivät: - vaste ohjuspainikkeisiin, liikeratojen suorittaminen - laskupulssien lähettäminen liikeaikana - vaste valohaarukoihin ja liikkeen pysäyttäminen - vaste rajakytkimiin, kaikkien toimintojen pysäyttäminen ja ERROR signaalin lähettäminen - ERROR tilassa ohjauspaneelin lukitseminen (lukuun ottamatta RESET painikkeen) 4 Tulokset 4.1 Kokoonpano Projektin tuloksena on tullut toimiva kokonaisuus jotta voidaan käyttää sekä itsenäisenä tuotteena käsiohjauksella, että liitettynä muun järjestelmään automaattiohjauksella. Runko tuli jämäkkä ja tarkasti mahtui suunnitellulle paikolle. Nosturin ohjaussignaali on +24VDC mikä on tänä päivänä standartti monille automaatiojärjestelmille. Implementoin kaikki toiminnot vaatimusten mukaan. Lisäksi tein laajennusmahdollisuus (mahdollistaa käyttää enemmän I/O kortteja kuin oli spesifioitu) ja ohjaskortille vapaille GPIO-pineille 2x5 piikirimäliitin. Nosturi toimi niin kuin oli suunniteltu lukuun ottamatta kahta asiaa. Ajotestien aikana ilmeni että kotiasemassa moottori/t voi jäädä värähtelemän liikkumatta minnekään. Tämä ongelma ei ole tutkittu. Mahdollisesti vika on ohjelmistossa ja sen kotiaseman käsittelyproseduurissa. Nosturin toiminnot ja liitännät ovat enemmän kuvattu käyttöohjeessa (). 4.2 Ajankäyttö Työaika oli epäsäännöllinen. Alussa tunteja oli vähän, piirikorttien suunnittelu oli hidas kunnes tilasin suurin osan komponenteista ja sain tietää niiden fyysiset mitat. Projektin loppuvaiheessa painostin paljon enemmän tällöin tuli piirikorttien valmistus, kokoonpano, testaukset. Ohjelmointi onnistui kolmessa vuorokaudessa. Kuitenkin ajanbudjetti meni yli. Työtuntien jakaantuminen vaiheittain on esitetty taulukossa (Taulukko 1). Taulukko 1 Ajankäyttö Vaihe Luennot + projektisuunnitelma 11 Itseopiskelu 14 Työkalut, menetelmät ja ympäristö 39 Suunnittelu 105 Komponenttien etsintä ja tilaus 27 Elektroniikkaan toteuttaminen 28 Ohjelmointi 54 Piirilevyjen testaus ja korjaus 10 Integrointitestaus 12 Dokumentointi Tunteja

15 5 Yhteenveto 5.1 Johtopäätökset Projektin työmäärä oli lähellä suunniteltua, mutta edelleen aliarvioitu. Suurin haaste oli visioida alussa lopputuloksen koska monessa asioissa olivat entuudestaan ja uudeksi tullut rajoitteet. Katsomatta kaikesta vaikeudesta työ oli laaja ja erittäin mielenkiintoinen. Projekti oli hyvin opettavainen. Se on kattanut tuotteen koko valmistuskaari suunnittelusta valmiin tuotteen luovutukseen asti. Työnteko on tuonut käytännön kokemusta mekaniikasta, elektroniikasta ja ohjelmoinnista. Jatkossa kannattaa enemmän ottaa huomioon tarvittavan työajanmäärän sekä komponenttien hinta/toimitusaika suhde. Myös työnteko parissa on suositeltava toinen silmäpari voi huomaa virheet jo suunnittelu vaiheessa. 5.2 Ideoita ja jatkokehitys Moottorin ohjauksen tarkkuutta on mahdollista toteuttamalla kiihdytys- ja jarrutusramppia. Tällöin moottori pehmeästi nosta kierrokset ja vastaavasti jarruttaa. Mutta sellainen ohjaus vaati käyttöä jonkinlaista säädintä, esimerkiksi PID-säädintä. Tällöin mahdollisuus menettää askelpulssit moottorin riittämättömän väännön ja suuren liikkumassaan takia on paljon pienempi. Ajotestien mukaan mikroaskel moodissa moottorin vääntöä on ollut riittävä joten päätin jättää ohjausrampit tekemättä. Toinen ehdotus on vaihtaa molemmat NEMA42 moottorit. Pito-ominaisuus oli pakko ottaa pois moottoreiden lämpenemisen takia. Käytännössä se tarkoittaa että moottoreiden teho on alimitoitettu (käytettiin moottorit kirjoituskoneista). Tässä kokoonpanossa pito-ominaisuus ei ole pakollinen (ruuvivaiheessa on tiheä kierre) mutta on suositeltava. Haluisin myös toteuttaa yksinkertaisen käyttöjärjestelmän painikkeineen ja LCDnäyttöineen. Tällöin olisi mahdollisuus määrittää ohjauspaneelista ajoparametrit kuten nopeudet, kiihtyvyydet tai ohjelmoida, esimerkiksi, pysäytys paikat ja toimintosekvenssit.

16 Lähdeluettelo Arduino. (ei pvm). ArduinoMega. Haettu osoitteesta Atmel Corporation. (2012). ATMega640/1280/1281/2560/2561 Complete. Haettu osoitteesta RepPar. (ei pvm). Pololu/Stepstick. Haettu osoitteesta Thomsen, B. (ei pvm). Uploading code. Haettu osoitteesta Transfer Multisor Electronic. (ei pvm). Verkkokauppa. Haettu osoitteesta

17 Liiteluettelo Liite 1. Portaalinosturin käyttöohje. 3 sivua.

18

19 Liite 1 (1/3) Liite 1. Portaalinosturin käyttöohje Portaalinosturi oli suunniteltu integroitavaksi GWS linjastoon. Nosturin ohjaus tapahtuu joko manuaalisesti ohjauspaneelin avulla tai automaattisesti PLC tai muu laitteen avulla. Ohjaussignaali on 24VDC, paluusignaali ohjataan valoerottimen transistorilla. Nosturi vastaanottaa 7 käskyä: kelkka eteen (ohjauspaneelista poispäin, nuoli vasemmalle) kelkka taakse (ohjauspaneelinpäin, nuoli oikealle) otin ylös (nuoli ylös) otin alas (nuoli alas) otin auki (ulospäin suunnatut nuolit) otin kiinni (sisäänpäin suunnatut nuolit) ajaa kotiasemaan Ohjauspaneelilla lisäksi löytyy vipukytkin. Asento alas on pelkästään automaattinen ajo (ohjausnapit eivät ole käytössä). Asento ylös mahdollistaa sekä automaattisen, että käsiohjauksen. Ohjaussignaalin syöttäminen yksisuuntaisesti on varmistettu diodeilla. Kytkimen ala oleva painonappi on mikrokontrollerin uudelleenkäynnistysnappi. Kuusi ensimmäistä ovat jatkuvat signaalit: toiminto käynnisty kun signaali alkaa ja loppuu kun signaali on poissa ja liikeaskel on suoritettu. Kotiasemaan ajo käynnisty kun annetaan kahta (kelkan ajo eteen ja taakse) signaalia yhtä aika vähintään 100ms ajalla. Kotiasemaan ajoaikana nosturi ei vastaanota käskyä kunnes operaatio on suoritettu loppuun asti. Mikäli kelkka on kotiasemalla (kelkka on edessä, otin on ylhäällä ja auki), punainen ERROR LED vilkku noin 0,5Hz taajuudella ja sama signaali viedään ulos DB25 liittimelle ERROR pinnille. Poistumisen jälkeen kotiasemalta ERROR LED sammu. Syöttövirran havaitsemisen jälkeen laite automaattisesti käynnistää ajo kotiasemalle. Ajoaikana nosturi antaa ohjauslaitteelle (esim. PLC) jokaisesta moottorista signaali. Esimerkiksi, yksi ajoaskel on 200 pulssia. LED on päällä pulssien aikana ja on pois päältä. Jos ajoaskel on 500 pulssia, niin pulssia LED on päällä pois päältä. Emolevyn alapuolella on mikro DIP-kytkin. Sen avulla voidaan määrittää ajoaskeleiden pituudet jokaiselle moottorille erikseen. Nykyisessä versiossa per moottori on 4 vaihtoehtoja. Ainostaan kelkan ajolle vaakasuunnassa on määritelty melko tarkasti ajoaskelet 5mm, 10mm, 25mm ja 50mm. Ottimen ajoaskelet ovat määritelty 100, 1000, 2000 ja 4000 pulssia. Uudet parametrin otetaan käyttöön uudelleenkäynnistyksen jälkeen (joko RESET -painikkeella tai syöttövirran pois ja päälle). Nosturissa on asennettu ajoratojen rajatunnistimet kahdessa luokassa. Valokatkaisimet ovat käytössä ensisijaisesti. Mikäli laite vikaantuu ja valokatkaisin on pois käytöstä, tällöin rajakytkimen aktivointi siirtää laite HALT -tilaan. Tässä tilassa nosturi ei noteeraa ohjaussignaalia, moottorit ovat pysäytetty ja vapautettu (pitovirta on poissa), ERROR LED palaa koko ajan ja vastaava ulostulo signaali PLC:lle on jatkuva. Ottimen ajamisen alas tarkkaillan ohjelmallisesti ja tällä hetkellä se on rajoitettu noin 80mm asennustason yläpuolelle. Tulevaisuudessa on mahdollista lisätä rajakytkin ja valokatkaisin (piirilevyillä tätä varten ovat valmiiksi omat paikat ja liittimet).

20 Liite 1 (2/3) Laitteessa varalla on 4 sisääntuloa (24VDC yhteinen 0V) ja 4 ulostuloa (valoerottimen transistori). DB25 liittimessä on 2 signaaleille paikat. Muiden vapaiden I/O-tulojen käyttöönotto vaati lisäliittimen. Laitteen syöttövirta on 24VDC. Sulake 2A löytyy virtaliittimen laidalla mustassa putkilossa. Virtakaapelin ruskealle johtimelle tulee +24V, siniselle 0V. Sisääntulojen 0V ja syöttövirran 0V ovat yhdistetty. Ulostulot ovat täysin eristetty. DB25 signaaliliitin. Pinnit ovat +24V varten, V vastaavasti. Järjestys: 1 ja 14: ulostulo moottori 1 - otin 2 ja 15: ulostulo moottori 2 - pystysuuntainen liike 3 ja 16: ulostulo moottori 3 - vaakasuuntainen liike 4 ja 17: ulostulo ERROR - kotiasema (vilkku) ja vikatilanne (jatkuva) 5 ja 18: ei ole käytössä 6 ja 19: ei ole käytössä 7 ja 20: sisääntulo YLÖS 8 ja 21: sisääntulo ALAS 9 ja 22: sisääntulo TAAKSE 10 ja 23: sisääntulo ETEEN 11 ja 24: sisääntulo KIINNI 12 ja 25: sisääntulo AUKI Kuva 0.1 Sisään- ja ulostulo rajapinta Kuvassa on yksinkertaistettu sisääntulo (vasemmalla) ja ulostulo (oikealla).

21 Liite 1 (3/3) Ulostulon suurin sallittu virta on 50mA ja suora jännite 35VDC. Sisääntulon suurin sallittu jännite on 50V. Vääränapaisuudesta sisääntulot ovat suojattu diodilla. Ulostuloissa on huomioitava polaarisuus! Laitteen sydämellä toimi Arduino MEGA ATMEL ATMega1280. Sisäisen ohjelmiston päivitys tapahtuu USB-liittimen kautta. Tällöin syöttövirran on otettava pois. Helpoin tapa on laatia Atmel Studio 6:ssa ohjelmointitoiminto komennolla: -C"C:\arduino-0022\hardware\tools\avr\etc\avrdude.conf" -F -v - patmega1280 -cstk500v1 -P\\.\COM6 -b D - Uflash:w:"$(ProjectDir)Debug\$(ItemFileName).hex":i missä COM6 on sarjaportinnumero jossa on tunnistettu Arduino-korti. Arduino MEGA tue STK500 protokollan. Ohjelmointi tapahtuu räätälöidyn version AVRDUDE avulla. Tällä hetkellä toimiva on vanhempi versio 0022 Arduino ohjelmistopakettista. Ohjelmistopaketti on saatavissa verkosta osoitteesta

S12-11. Portaalinosturi AS-0.3200. Projektisuunnitelma 2012. Oleg Kovalev

S12-11. Portaalinosturi AS-0.3200. Projektisuunnitelma 2012. Oleg Kovalev S12-11 Portaalinosturi AS-0.3200 Projektisuunnitelma 2012 Oleg Kovalev Sisällys 1. Työn tavoite... 3 2. Projektin osa-alueet... 3 2.1. Suunnittelu... 3 2.2. Komponenttien hankinta... 3 2.3. Valmistus...

Lisätiedot

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen S14 09 Sisäpeltorobotti AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Antti Kulpakko, Mikko Ikonen 1. Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on toteuttaa ohjelmisto sisäpeltorobottiin seuraavien

Lisätiedot

- Käyttäjä voi valita halutun sisääntulon signaalin asetusvalikosta (esim. 0 5V, 0 10 V tai 4 20 ma)

- Käyttäjä voi valita halutun sisääntulon signaalin asetusvalikosta (esim. 0 5V, 0 10 V tai 4 20 ma) LE PSX DIN kisko kiinnitys Ominaisuudet ja edut - Ohjelmoitavissa haluttuihin arvoihin - Itsenäiset säädöt (esim. ramp up & ramp down) - Kirkas 3 numeron LED näyttö - Selkeä rakenne, yksinkertainen käyttää

Lisätiedot

- Käyttäjä voi valita halutun sisääntulon signaalin asetusvalikosta (esim. 0 5V, 0 10 V tai 4 20 ma)

- Käyttäjä voi valita halutun sisääntulon signaalin asetusvalikosta (esim. 0 5V, 0 10 V tai 4 20 ma) LE PDX DIN kiskokiinnitys Ominaisuudet ja edut - Ohjelmoitavissa haluttuihin arvoihin - Itsenäiset säädöt (esim. ramp up & ramp down) - Kirkas 4 numeroinen LED näyttö - Selkeä rakenne, yksinkertainen käyttää

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Teknillinen korkeakoulu Sähkö- ja tietoliikennetekniikan osasto AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt CeilBot 2DoF camera actuator Antti Riksman Sisältö 1 CeilBot 3 2 Projektin tämän

Lisätiedot

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Lassi Seppälä Johan Dahl Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1. Projektityön tavoite

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Kuvaus AME 85QM -toimimoottoria käytetään AB-QM DN 200- ja DN 250 -automaattiisissa virtauksenrajoitin ja säätöventtiileissä. Ominaisuudet: asennon ilmaisu automaattinen

Lisätiedot

KYTKENTÄOHJEET. MicroMax370

KYTKENTÄOHJEET. MicroMax370 KYTKENTÄOHJEET ROTAATIOLÄMMÖNVAIHTIMEN OHJAUSYKSIKKÖ MicroMax370 Tarkistettu 04-12-13 1.1 F21037902FI Valmistajan seloste Valmistajan vakuutus siitä, että tuote on EMC-DIREKTIIVIN 89/336/EEG ja sen lisäysten

Lisätiedot

TKT224 KOODIN KOON OPTIMOINTI

TKT224 KOODIN KOON OPTIMOINTI - 1 - Laboratoriotyö TKT224 Oppimäärä: Ammattiaineiden laboraatiot Kurssi: Tietokonetekniikan laboraatiot Laboratoriotyö: TKT224 KOODIN KOON OPTIMOINTI Teoriakurssi, johon työ liittyy: Työn laatijat: T.Laitinen

Lisätiedot

Mikro-ohjain µc harjoitukset - yleisohje

Mikro-ohjain µc harjoitukset - yleisohje Mikro-ohjain µc harjoitukset - yleisohje Keijo Salonen 20. marraskuuta 2016 Sisältö 1 Esittely 2 2 Arduino UNO R3 mikro-ohjain kortti 2 3 Koekytkentälevy 5 4 Elektroniikan komponentit 7 5 Työkalut ja muut

Lisätiedot

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi

Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain. http://www.elwis.fi Sähköautoprojekti Pienoissähköauto Elektroniikan kokoonpano Moottoriohjain http://www.elwis.fi Sisällys Elektroniikan osalista... 3 Tarvittavat työkalut... 3 Elektroniikan rakentaminen... 4 1. Piirilevyn

Lisätiedot

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia

TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia TAITAJA 2006, Elektroniikka (19.1-06/OL) Hakkurivirtalähteen kokoaminen ja testaaminen, Nokia Tehtävän tarkoituksena on koota Nokian tuotannossa käytetyn testiyksikön virtalähdeyksikkö. Kokonainen yksikkö

Lisätiedot

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen

S14 09 Sisäpeltorobotti AS Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt. Antti Kulpakko, Mikko Ikonen S14 09 Sisäpeltorobotti AS 0.3200 Automaatio ja systeemitekniikan projektityöt Antti Kulpakko, Mikko Ikonen 1. Projektin tavoitteet Projektin tavoitteena on toteuttaa ohjelmisto sisäpeltorobottiin seuraavien

Lisätiedot

Akkujen aktiivinen balansointi

Akkujen aktiivinen balansointi Väliraportti 1(5) Akkujen aktiivinen balansointi Ohjaaja: Jorma Selkäinaho Työryhmä: Kalle Fagerman Johan Holmberg Otso Jousimaa Aleksi Salonen Väliraportti 2(5) Johdanto Projektimme jatkaa syksyllä aloitettua

Lisätiedot

Tutustuminen tuotantolinjastoon

Tutustuminen tuotantolinjastoon Tutustuminen tuotantolinjastoon Hands-on harjoitus 1 1 Tehtävät 2 Tuotantolinjasto yleisesti 2.1 Asemien käsitteleminen (Kuva 1) 2.2 Tuotantolinjaston toiminta 3 Jakeluaseman kuvaus 4 Testausaseman kuvaus

Lisätiedot

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi.

Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Lämpötilahälytin Tällä ohjelmoitavalla laitteella saat hälytyksen, mikäli lämpötila nousee liian korkeaksi. Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Hälyttimen toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle.

Lisätiedot

P I C A X E O H J E L M O I N T I

P I C A X E O H J E L M O I N T I PICAXE OHJELMOINTI Tämä materiaalipaketti on tehty PICAXE piireihin perustuvaa elektroniikan opetusta varten. Tarkoituksena on opettaa ohjelmoitavan mikropiirin käyttöä erilaisissa sovellutuksissa. Lisää

Lisätiedot

HYDROSET EN 8-4 F PINNANSÄÄTÖ- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ

HYDROSET EN 8-4 F PINNANSÄÄTÖ- JA VALVONTAJÄRJESTELMÄ KESKUSYKSIKKÖ Keskusyksikkö on laitekotelon sisään työnnettävää mallia ja laitetta voidaan käyttää seinä- tai paneeliasenteisena. Keskusyksikkö sisältää virransyötön, toimintojen viiveet, releet, merkkivalot,

Lisätiedot

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja.

Liikennevalot. Arduino toimii laitteen aivoina. Arduinokortti on kuin pieni tietokone, johon voit ohjelmoida toimintoja. Liikennevalot Laite koostuu Arduinokortista ja koekytkentälevystä. Liikennevalon toiminnat ohjelmoidaan Arduinolle. Ledit ja muut komponentit asetetaan koekytkentälevylle. Arduino toimii laitteen aivoina.

Lisätiedot

STEP-404 askelmoottoriohjain PROBYTE/Pekka Ritamäki

STEP-404 askelmoottoriohjain PROBYTE/Pekka Ritamäki STEP-404 askelmoottoriohjain PROBYTE/Pekka Ritamäki Yleistä Askelmoottoriohjain STEP-404 on tarkoitettu toimimaan älykkäänä askelmoottoritehoasteen ohjaimena PC:n tai ohjelmoitavan logiikan välillä. Se

Lisätiedot

9.6 Kannettava testilaite

9.6 Kannettava testilaite 9.6 Kannettava testilaite Kannettavalla testilaitteella testataan ylivirtalaukaisimen, energia- ja virtamuuntimien, laukaisumagneetin F5 sekä mittausarvojen näytön oikea toiminta. 9.6.1 Ulkonäkö (1) LED

Lisätiedot

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform

S11-09 Control System for an. Autonomous Household Robot Platform S11-09 Control System for an Autonomous Household Robot Platform Projektisuunnitelma AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Quang Doan Lauri T. Mäkelä 1 Kuvaus Projektin tavoitteena on

Lisätiedot

Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin

Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin Taitaja semifinaali 2010, Iisalmi Jääkaapin ovihälytin Ohjelmointitehtävänä on laatia ohjelma jääkaapin ovihälyttimelle. Hälytin toimii 3 V litium paristolla ja se sijoitetaan jääkaapin sisälle. Hälyttimen

Lisätiedot

LUMA SUOMI -kehittämisohjelma LUMA FINLAND -utvecklingsprogram LUMA FINLAND development programme Ohjelmointia Arduinolla

LUMA SUOMI -kehittämisohjelma LUMA FINLAND -utvecklingsprogram LUMA FINLAND development programme Ohjelmointia Arduinolla Ohjelmointia Arduinolla Kyösti Blinnikka, Olarin koulu ja lukio LUMA-keskus Aalto Mikä on Arduino? Open Source Electronics Prototyping Platform Arduino on avoimeen laitteistoon ja ohjelmistoon perustuva

Lisätiedot

Mikrokontrollerikitit - väliraportti

Mikrokontrollerikitit - väliraportti Mikrokontrollerikitit - väliraportti AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Hannu Leppinen 78673R Petri Niemelä 221643 Markus Peltola 84765H 27.3.2013 Työn kuvaus Projektityön tarkoituksena

Lisätiedot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot

Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Saku Chydenius tammikuu 2004 Asko Ikävalko Harjoitustyö - Mikroprosessorit Liikennevalot Työn valvoja: Kimmo Saurén RAPORTTI 1(8) 1. Alkuperäinen tehtävänanto 2. Määritelmä valojen vaihtumiselle Muodosta

Lisätiedot

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi. Englannin kielestä käännetty asiakirja 2014-04-22 A001

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi. Englannin kielestä käännetty asiakirja 2014-04-22 A001 CO 2 -anturi Langaton Englannin kielestä käännetty asiakirja -fi 2014-04-22 A001 Sisällysluettelo 1 Tuotteen kuvaus... 1 1.1 CO 2-mittaus... 1 2 Asennusohjeet... 2 3 Käyttöliittymän kuvaus... 3 3.1 Liitännät...

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1131AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 8.10.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1131AG 2 (7) SISÄLLYSLUETTELO 1 ASENNUS... 3 1.1 Kannen avaaminen... 3 1.2 Tukiaseman liitännät...

Lisätiedot

Adafruit Circuit Playground Express

Adafruit Circuit Playground Express Adafruit Circuit Playground Express Ulkoiset LEDit ja moottorit Sini Riikonen, sini.riikonen@helsinki.fi 6.6.2019 Adafruit Circuit Playground Express / Ledit ja moottorit / 2019 Innokas 1 Yleistä Circuit

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 438 SU jousipalautustoiminto (jousinosteinen)

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 438 SU jousipalautustoiminto (jousinosteinen) Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 438 SU jousipalautustoiminto (jousinosteinen) Kuvaus Toimimoottori mukauttaa iskunsa: Automaattisesti venttiilin päätesijainteihin, mikä alentaa käyttöönottoaikaa

Lisätiedot

Pikaohje Aplisens APIS type 1X0 ja 2XO

Pikaohje Aplisens APIS type 1X0 ja 2XO Pikaohje Aplisens APIS type 1X0 ja 2XO Koivupuistontie 26, 01510, Vantaa www.saato.fi, sales@saato.fi, 09-759 7850 Sisällys 1. Yleistä...3 2. Parametritilan toiminnot...4 3. Käyttöönotto pikaohje...5 1.

Lisätiedot

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle

A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle A11-02 Infrapunasuodinautomatiikka kameralle Väliraportti 21.3.2012 AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Lassi Seppälä Johan Dahl Sisällysluettelo 1. Projektityön tavoite 1.1 Piirisuunnittelu

Lisätiedot

Esimerkki b) Esimerkki c) loma-ja satunnaisohjelma esivalinta käsikytkimellä rele pois päältä rele päällä. viikonpäivät. kellonaika tai kytkentäaika

Esimerkki b) Esimerkki c) loma-ja satunnaisohjelma esivalinta käsikytkimellä rele pois päältä rele päällä. viikonpäivät. kellonaika tai kytkentäaika 1. Käyttöohje 2 1.0 Yleistä Saadaksesi parhaan hyödyn kytkinkellon monipuolisista toiminnoista tulisi. Sinun lukea käyttöohje huolellisesti läpi ennen kytkinkellon käyttöönottoa. Tämän kytkinkellon käyttö

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO RC-436

SISÄLLYSLUETTELO RC-436 Asennusohje AXCARD CR-36 Versio 3. Ver. 3. AXCARD SISÄLLYSLUETTELO RC-436 JOHDANTO... 4 YKSITTÄISEN KORTINLUKIJAN KÄYTTÖÖNOTTO... 4 ALUSTUS JA MUISTIN NOLLAUS... 4 VAIHTOEHTO. OHJELMOINTISALASANAN ASETUS...

Lisätiedot

Elektroninen ohjausyksikkö

Elektroninen ohjausyksikkö Elektroninen ohjausyksikkö MALLI CITY Käyttäjän käsikirja Asennus Toiminnot Vasatherm Finland Oy Puh: +358 (0)9 4730 6190 Pihatörmä 1 A Fax: + 358 (0)9 4730 6201 02240 Espoo E-mail: etunimi.sukunimi@vasatherm.fi

Lisätiedot

KTX-3 -lämmityselementti

KTX-3 -lämmityselementti sivu 1/5 KTX-3 -lämmityselementti Tekniset tiedot: Liitäntä: AC 230V, 50Hz Teho: 300 W Lämpötila: 30 60 C Suojausluokka: luokka 1 (suojamaadoitettu) IP -luokka: S-malli IP x4 (kiinteällä liitännällä) U-malli

Lisätiedot

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO SM-EC79 HAKEMISTO Tarkistuslaitteen käyttö Ongelman sijainnin määritys tarkistuslaitteella 136 Ongelma etuvaihtajassa tai takavaihtajassa 137 Ongelma SM-EW79A + ST-7970:n toiminnassa 139 SM-EW79A tarkistus

Lisätiedot

Integroitu ohjaus Tyyppi BEKA-troniX1

Integroitu ohjaus Tyyppi BEKA-troniX1 Integroitu ohjaus Tyyppi BEKA-troniX1 Sisältö: Sivu Yleiset tiedot: 1. Toiminnalliset ominaisuudet ja mitat 1 2. Toimintajakso 2. Käyttö 4. Parametrien säätäminen 4 Lisälaitteet: 5 5. Ylipaineen valvonta

Lisätiedot

T80_a_BA.book Seite 1 Donnerstag, 22. April :01 16 Telestart T80

T80_a_BA.book Seite 1 Donnerstag, 22. April :01 16 Telestart T80 Telestart T80 D Deutsch 1 Dansk 61 DK GB English 11 Svenska 71 S F Français 21 Norsk 81 N I Italiano 31 Suomi 91 FIN ES Español 41 Polski 101 PL NL Nederlands 51 Русский 111 RU Käyttö- ja huolto-ohje

Lisätiedot

KRU-1 PLL & UHF TRUE DIVERSITY langaton mikrofonijärjestelmä. Käyttöohje. ä ä ä ö ä ö

KRU-1 PLL & UHF TRUE DIVERSITY langaton mikrofonijärjestelmä. Käyttöohje. ä ä ä ö ä ö KU-1 PLL & UHF UE DVEY langaton mikrofonijärjestelmä Käyttöohje ä ä ä ö ä ö Vastaanottimen ominaisuudet a. Etupaneeli 1. Lähettimen audiotason indikointi 2. Vastaanottavan antennin indikointi. äyttää kummaltako

Lisätiedot

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen Käyttö- ja huolto-ohje T80 advanced FIN Yleistä Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen tueksi.. Tässä käyttöohjeessa haluamme vielä luoda

Lisätiedot

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name

Mark Summary. Taitaja 2013. Skill Number 602 Skill Elektroniikka. Competitor Name Summary Skill Number 602 Skill Elektroniikka ing Scheme Lock 14-05-2013 09:16:27 Final Lock 16-05-2013 12:26:59 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F Raspberry-tietokoneen

Lisätiedot

Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas

Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas Ainutlaatuinen, himmennystoiminnolla varustettu langaton yleisvastaanotin esimerkiksi himmennettävien 230 voltin LEDvalojen,

Lisätiedot

Telecrane F24 Käyttö-ohje

Telecrane F24 Käyttö-ohje 1 Telecrane F24 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F24 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käyttöönotto / paristot / vastaanottimen virtalähde 4 - Tunnistuskoodin vaihto 6 - Vastaanottimen virtalähteen jännitteen

Lisätiedot

Electric power steering

Electric power steering AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Electric power steering Ohjausmoottorin jäähdytys ja ylikuumenemisen esto Projektisuunnitelma 19.9.2014 Työn ohjaaja: Ville Matikainen Tekijät: Samppa

Lisätiedot

Electric power steering

Electric power steering AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt Electric power steering Ohjausmoottorin jäähdytys ja ylikuumenemisen esto Väliraportti 15.10.2014 Työn ohjaaja: Ville Matikainen Tekijät: Samppa

Lisätiedot

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA

Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle TURVALLISUUSTIETOJA Lue huolella koko käyttöohje ennen tuotteen käyttöönottoa. Muista säästää käyttöohje tulevaisuuden varalle Pidätämme kaikki oikeudet teknisten tietojen muutoksiin, emme myöskään vastaa mahdollisista teksti

Lisätiedot

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA

CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA CISCO AIRONET 1242AG -TUKIASEMA Asennus ja käyttöönotto -ohjeet 4.11.2010 Jaakko Helskyaho CISCO AIRONET 1242AG 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Tukiaseman liitännät... 3 1.2 Virransyöttösovitin...

Lisätiedot

Peltorobotin akselimoduulin kontrolleri

Peltorobotin akselimoduulin kontrolleri Peltorobotin akselimoduulin kontrolleri Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt B.Sc. Joni Rannisto (Mech.) Janne Hafrén (Mech.) Matti Koskinen (Mech.) Esitelmän rakenne 1. Tehtävänanto ja vaatimukset

Lisätiedot

PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite

PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite GSM Control 3/5/03 sivu 1/6 Yleistä l - PROBYTE CONTROL GSM on hälytys- ja kauko-ohjauslaite, joka käyttää GSM/SMStekniikkaa viestien välitykseen GSM

Lisätiedot

Asennusohje. EasyLine GSM

Asennusohje. EasyLine GSM Asennusohje EasyLine GSM Laitteen kuvaus EasyLine GSM on puhelinlijasimulaattori, joka simuloi analogista PSTN linjaa GSM verkossa ja sitä voidaan käyttää ContactID protokollan lähettämiseen hälytinjärjestelmiltä.

Lisätiedot

Asennusohje aurinkopaneeliteline

Asennusohje aurinkopaneeliteline Asennusohje aurinkopaneeliteline Sisällysluettelo 1. Kehikon kokoonpano ja kiinnitys kattoon...3 2. Aurinkopaneelien asennus...4 3. Aurinkopaneelien sähköinen kytkentä...7 3.1 Kytkentä pienjänniteverkkoon...7

Lisätiedot

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt

AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt AS-0.3200 Automaatio- ja systeemitekniikan projektityöt A11-03 USB-käyttöinen syvyysanturi 5op 13.9.2011-29.11.2011 Johan Backlund Ohjaaja: Johan Grönholm Johdanto Projektin tavoitteena oli suunnitella

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Kuvaus Venttiilin virtauksen säätöominaisuus, jolla säätöasetusta voidaan muuttaa lineaarisesta logaritmiseksi tai päinvastoin. Uudenaikainen rakenne, jossa

Lisätiedot

Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen

Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen Taitaja2011, Kuopio Elektronisen laitteen rakentaminen Johdanto Tässä tehtävässä kootaan ohjeiden mukaan täydellinen elektroninen laite. Laitteen kokoonpanoon kuuluu yksittäisten elektronisten komponenttien

Lisätiedot

Kauko-ohjattua CONNECT-välipistoketta, yleiskäyttöistä valonsäädintä nimitetään jatkossa vain välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan kytkeä

Kauko-ohjattua CONNECT-välipistoketta, yleiskäyttöistä valonsäädintä nimitetään jatkossa vain välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan kytkeä Kauko-ohjattua CONNECT-välipistoketta, yleiskäyttöistä valonsäädintä nimitetään jatkossa vain välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan kytkeä ja säätää ulkoisia valaisimia (katso teknisiä tietoja)

Lisätiedot

TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341, TL7321 OHJAUSLOGIIKAT 2 JA AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT 2 PROJEKTITYÖ

TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341, TL7321 OHJAUSLOGIIKAT 2 JA AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT 2 PROJEKTITYÖ TEKNIIKAN YKSIKKÖ AUTOMAATIOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA AUT4SN TL7341, TL7321 OHJAUSLOGIIKAT 2 JA AUTOMAATIOJÄRJESTELMÄT 2 PROJEKTITYÖ TERÄSRULLAN SIIRTO VARASTORAMPILTA PANIE- RINPOISTOON JA ASKELPALKILLE

Lisätiedot

OHJELMOINTILAITE 10/50

OHJELMOINTILAITE 10/50 OHJELMOINTILAITE 10/50 1 2 3 4 5 6 17 16 15 7 14 8 13 12 11 10 9 1) Näyttö 1 taivutuksen nro. 2) Näyttö 2 kulma 3) LED merkkivalo MANUAALI 4) OFF-SET. 5) Taivutussuunta. 6) Palautus 7) Käynnistys ja resetointi.

Lisätiedot

ASENNUS GOLDen GATE, TBLZ-1/2-1-3-41

ASENNUS GOLDen GATE, TBLZ-1/2-1-3-41 ASENNUS GOLDen GATE, TBLZ-1/2-1-3-41 1. YLEISTÄ Tiedonsiirtoyksikkö TBLZ-1/2-1-3-41 on tarkoitettu GOLDilmankäsittelykoneeseen malleihin 4, A ja B. Yksikkö koostuu seuraavista osista: 1. 4-moduulinen standardikotelo

Lisätiedot

Kameran laiteohjelman päivittäminen

Kameran laiteohjelman päivittäminen Kameran laiteohjelman päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys voidaan tehdä Nikonin

Lisätiedot

PROBYTE GSM ALARM #6d

PROBYTE GSM ALARM #6d PROBYTE GSM ALARM #6d PROBYTE GSM ALARM #6 toimii GSM-hälyttimenä ja kaukoohjaimena. Soitto- tai SMS-hälytysviestien vastaanottajia voidaan hallita etäohjatusti. Ohjusrelettä voidaan ohjata SMS-viestillä.

Lisätiedot

1 YLEISTÄ. Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS

1 YLEISTÄ. Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS Taitaja2002, Imatra Teollisuuselektroniikkatyö Protorakentelu 1 YLEISTÄ 1.1 PROJEKTIN TARKOITUS Tämä projekti on mikrokontrollerilla toteutettu lämpötilan seuranta kortti. Kortti kerää lämpöantureilta

Lisätiedot

Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA

Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA Akkulaturit OMISTAJAN KÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO VAROITUKSIA 2 LATAUS 2 VIANETSINTÄ JA HUOLTO 3 TAKUU 5 VAROITUKSIA Älä käytä laturin seinäpistokkeessa jatkojohtoa, jos mahdollista. Jos joudut käyttämään

Lisätiedot

PROBYTE CONTROL GSM. GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite. GSM Control 7/11/01 sivu 1/5

PROBYTE CONTROL GSM. GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite. GSM Control 7/11/01 sivu 1/5 PROBYTE CONTROL GSM GSM/SMS-hälytys- ja ohjauslaite GSM Control 7/11/01 sivu 1/5 Yleistä l - PROBYTE CONTROL GSM on hälytys- ja kauko-ohjauslaite, joka käyttää GSM/SMStekniikkaa viestien välitykseen GSM

Lisätiedot

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen

Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Digitaalisen SLR-kameran laiteohjelmiston päivittäminen Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen. Tämä opaskirja kuvaa, miten laiteohjelma päivitetään. Jos et ole varma, että voit tehdä päivityksen, päivitys

Lisätiedot

DIMLITE Daylight. Sähkönumero 2604221. Käyttöohje

DIMLITE Daylight. Sähkönumero 2604221. Käyttöohje DIMLITE Daylight Sähkönumero 2604221 Käyttöohje T1 / T2 sisääntulot Yksittäispainikeohjaus Nopea painallus Tx painikkeesta sytyttää valaistuksen sytytyshetkellä valitsevaan päivänvalotilanteeseen tai viimeisimmäksi

Lisätiedot

LUMECOM. Jyrsinsovellus. 1. Asennusohje 2. Käyttöohje 3. Käyttöönottokortti

LUMECOM. Jyrsinsovellus. 1. Asennusohje 2. Käyttöohje 3. Käyttöönottokortti LUMECOM Jyrsinsovellus 1. Asennusohje 2. Käyttöohje 3. Käyttöönottokortti 11.4.2018 Asennusohje - ProJyrsin 1. Avaa Google Play Store tabletiltasi - sovellus ei tue toistaiseksi Apple/IOS käyttöjärjestelmiä

Lisätiedot

AALTO-VALVONTALAITE TST5102

AALTO-VALVONTALAITE TST5102 AALTO-VALVONTALAITE TST5102 KONFIGUROINTI- JA KÄYTTÖOPAS SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 3 2. VALVONTALAITTEEN ASENNUS... 3 3. VALVONTALAITTEEN KONFIGUROINTI HYPERTERMINAL-OHJELMALLA... 3 3.1 Valaisimien

Lisätiedot

Omavalmisteinen 3d-printteri Arduino Megan ohjaamana. Sisällysluettelo

Omavalmisteinen 3d-printteri Arduino Megan ohjaamana. Sisällysluettelo Omavalmisteinen 3d-printteri Arduino Megan ohjaamana Sisällysluettelo 1. 3d-printtauksen kerrosmainen toiminta-ajatus 2. Runkorakenne 3. Kytkentäkaavio ja kytkennät 4. Cura 3.3, ohjausohjelma 1. 3d-printtauksen

Lisätiedot

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00

Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 LUE KOKO OHJE HUOLELLA LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT!!! Tehtävä 1a Tehtävään on varattu aikaa 8:30 10:00. Seuraavaan tehtävään saat siirtyä aiemminkin. Välipalatarjoilu työpisteisiin 10:00 MITTAUSMODULIN KOKOAMINEN

Lisätiedot

MOOTTORIVENTTIILI. Käsikirja

MOOTTORIVENTTIILI. Käsikirja MOOTTORIVENTTIILI Käsikirja Tutustu käsikirjaan huolella ennen järjestelmän käyttöönottoa. Ainoastaan valtuutettu huoltohenkilökunta on oikeutettu suorittamaan säätöja korjaustoimenpiteitä. Korjauksessa

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

ERISTYSTASON VALVONTARELE MEV-7 (LC-7 ja Kosketusnäyttö)

ERISTYSTASON VALVONTARELE MEV-7 (LC-7 ja Kosketusnäyttö) ERISTYSTASON VALVONTARELE MEV-7 (LC-7 ja Kosketusnäyttö) MEV-7 on tarkoitettu suojaerotusmuuntajan jälkeisen ns. Kelluvan verkon eristystilan- ja muuntajan ylikuormituksen-valvontaan. KYTKENTÄOHJE APUJÄNNITE:

Lisätiedot

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A Käyttöohje 1 Asennuskaavio Aurinkopaneeli Matalajännitekuormitus Akku Sulake Sulake Invertterin liittäminen Seuraa yllä olevaa kytkentäkaaviota. Sulakkeet asennetaan

Lisätiedot

KK-Quad X setup ohje Muutama sana ennen aloitusta: Yleisiä multikopteri vinkkejä:

KK-Quad X setup ohje Muutama sana ennen aloitusta: Yleisiä multikopteri vinkkejä: KK-Quad X setup ohje Muutama sana ennen aloitusta: Saadaksesi parhaan tasapainon ja suorituskyvyn KK-controlleristasi kiinnitä se käyttäen esim. gyro-teippiä tai paksua kaksipuolista teippiä vähentääksesi

Lisätiedot

m2 ja Micromon erot Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Micromon Ei laajennettavissa Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä

m2 ja Micromon erot Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Micromon Ei laajennettavissa Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä Micromon käyttöohje Sami Tikkanen 0400 779591 sami.tikkanen@combicool.fi Oy Combi Cool Ab 1 m2 ja Micromon erot m2 Laajennettavissa 99 pisteeseen m2 + yksiköllä Ohjelmointi valikoista Micromon Ei laajennettavissa

Lisätiedot

Couper EN KÄYTTÖOHJE. Kääntöporttien moottori VALMISTETTU ITALIASSA

Couper EN KÄYTTÖOHJE. Kääntöporttien moottori VALMISTETTU ITALIASSA Couper Kääntöporttien moottori EN KÄYTTÖOHJE VALMISTETTU ITALIASSA 1 -KUVAUS 1A -VAROITUKSET Seuraavana lueteltujen ohjeiden laiminlyönti vapauttaa KING Gates srl:n kaikesta vastuusta liittyen ihmisille

Lisätiedot

Äänellä vauhtia robottiin

Äänellä vauhtia robottiin Äänellä vauhtia robottiin Tehtävä Rakentaa ja ohjelmoida Lego Mindstorms NXT-sarjalla robotti, joka väistää esteitä ja kulkee sitä nopeampaa mitä kovempi ääni sen lähistöllä on. Robotti tunnistaa esteet

Lisätiedot

HARJOITUSTYÖ: Mikropunnitus kvartsikideanturilla

HARJOITUSTYÖ: Mikropunnitus kvartsikideanturilla Tämä työohje on kirjoitettu ESR-projektissa Mikroanturitekniikan osaamisen kehittäminen Itä-Suomen lääninhallitus, 2007, 86268 HARJOITUSTYÖ: Mikropunnitus kvartsikideanturilla Tarvittavat laitteet: 2 kpl

Lisätiedot

Käyttöohje huoltohenkilölle. PowerUnit ja näyttöpaneeli UV-erotinyksikölle.

Käyttöohje huoltohenkilölle. PowerUnit ja näyttöpaneeli UV-erotinyksikölle. Käyttöohje huoltohenkilölle. PowerUnit ja näyttöpaneeli UV-erotinyksikölle. Tekninen tuki. Puh: Jyrki Hämäläinen 010 231 2035 Email: jyrki.hamalainen@jeven.fi Kotisivut: www.jeven.fi ALAVALIKOT. Tässä

Lisätiedot

- Eristetty, ruostumattomasta teräksestä valmistettu kaappi. - Tuuletin. - 2 LED-valoa (sydämenkäynnistin näkyy pimeässä)

- Eristetty, ruostumattomasta teräksestä valmistettu kaappi. - Tuuletin. - 2 LED-valoa (sydämenkäynnistin näkyy pimeässä) FI. Esite CAHSS100 (-20 C) - Eristetty, ruostumattomasta teräksestä valmistettu kaappi - Pakkasenkestävyys (-20 C) - Tuuletin - 2 LED-valoa (sydämenkäynnistin näkyy pimeässä) - Rakennettu siten, että kaappi

Lisätiedot

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO

OMNIA OPINNÄYTETYÖ AMMATTIOPISTO. Diginoppa ICTP09SLG OMNIAN AMMATTIOPISTO OMNIA AMMATTIOPISTO OPINNÄYTETYÖ Diginoppa ICTP09SLG - 2012 OMNIAN AMMATTIOPISTO KOULUTUSALA Tieto- ja tietoliikennetekniikka OPISKELIJA Hannu Junno OHJAAJA Jari Laurila VUOSI 2012 2 TIIVISTELMÄ Opinnäytetyöni

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 Lue käyttöohje ennen lämmittimen käyttöönottoa Käytä lämmitintä ainoastaan käyttöohjeiden mukaisesti. Muu käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun

Lisätiedot

MSnS-extra PCB v1.0. Kevyt käyttöohje

MSnS-extra PCB v1.0. Kevyt käyttöohje MSnS-extra PCB v1.0 Kevyt käyttöohje Liittimet 9-napainen pyöreä liitin Tällä liittimellä kytketään kaikki isompaa virrankestoa vaativat signaalit. Liitin on AMP:in valmistama CPC-sarjan vesitiivis versio.

Lisätiedot

Contour Mouse Wireless käyttöohje. /1 Contour Mouse Wireless käyttöohje

Contour Mouse Wireless käyttöohje. /1 Contour Mouse Wireless käyttöohje Käyttöohje 4 Pakkauksen sisältö 1. Contour Mouse 2. Langaton vastaanotin 3. USB 2.0 -kaapeliadapteri 4. USB/Micro-USB-kaapeli 5. Käyttöohje 2 3 Yläosan toiminnot Oikea painike 5 5 Contour Mouse Keskipainike

Lisätiedot

HUOM! Tämä on vain pikaohje. Manuaalissa tarkemmat tiedot turvamääräyksistä, vaatimuksista ja asennuksesta sekä kytkennästä.

HUOM! Tämä on vain pikaohje. Manuaalissa tarkemmat tiedot turvamääräyksistä, vaatimuksista ja asennuksesta sekä kytkennästä. SG-BODY Compact MUTING valopuomien PIKAOHJE Sisältö: 1) Liitännät ja johtimet 2) DIP-kytkimet / asetukset 3) Kytkentä automaattikuittauksella ilman muting-toimintoa 4) Kytkentä käsinkuittauksella ilman

Lisätiedot

Luxomat IR-RC sovitin Pika-ohje Niclas Nylund

Luxomat IR-RC sovitin Pika-ohje Niclas Nylund Luxomat IR-RC sovitin Pika-ohje Niclas Nylund 6.8.2018 Sisällysluettelo Yleistä IR-RC sovittimesta IR-RC sovittimen ottaminen käyttöön ja ohjelmiston asennus älypuhelimeen PD2-M-DALI ja PD4-M-DALI tunnistimen

Lisätiedot

OHJAUSKESKUKSET ESMART 310 JA ESMART 320

OHJAUSKESKUKSET ESMART 310 JA ESMART 320 KÄYTTÖOHJE PEM 248 20.02.2006 OHJAUSKESKUKSET ESMART 310 JA ESMART 320 Ohjauskeskukset ESMART 310 ja ESMART 320 Ohjauskeskuksia ESMART 310 ja 320 käytetään ohjauslaitteen ESMART 100 laajennusyksikkönä.

Lisätiedot

TALOMAT Light. asennus- ja käyttöohje T104

TALOMAT Light. asennus- ja käyttöohje T104 TALOMAT Light asennus- ja käyttöohje T104 Talomat Light -järjestelmä sisältää seuraavat komponentit: ohjausyksikkö 1 kpl kytkinsovitin 2 kpl 4-os talomat -painike 1 kpl 1-os kytkimen asennuskehys 1 kpl

Lisätiedot

ERISTYSTASON VALVONTARELE MEV-7 (LC-7/6)

ERISTYSTASON VALVONTARELE MEV-7 (LC-7/6) ERISTYSTASON VALVONTARELE MEV-7 (LC-7/6) MEV-7 on tarkoitettu suojaerotusmuuntajan jälkeisen ns. Kelluvan verkon eristystilan- ja muuntajan ylikuormituksen-valvontaan. KYTKENTÄOHJE APUJÄNNITE: Liitin N:

Lisätiedot

GSM robottimodeemi GSM-4S KÄYTTÖOHJE

GSM robottimodeemi GSM-4S KÄYTTÖOHJE GSM robottimodeemi GSM-4S KÄYTTÖOHJE 1. GSM-4 MODULIN OMINAISUUDET Analogisen puhelinlinjan simulointi GSM yhteyden avulla mahdollistaa hälytyksen siirron kohteesta silloinkin kun puhelinlinjassa on vikaa

Lisätiedot

Multivibraattorit. Bistabiili multivibraattori:

Multivibraattorit. Bistabiili multivibraattori: Multivibraattorit Elektroniikan piiri jota käytetään erilaisissa kahden tason systeemeissä kuten oskillaattorit, ajastimet tai kiikkut. Multivibraattorissa on vahvistava elementtti ja ristiinkytketyt rvastukset

Lisätiedot

Kolmipisteohjauksen toimimoottorit

Kolmipisteohjauksen toimimoottorit Tekninen esite Kolmipisteohjauksen toimimoottorit AMV 10, AMV 20, AMV 30 AMV 13, AMV 23, AMV 33 - DIN EN 14597 sertifioitu turvatoiminto (jousi alas) Kuvaus AMV 10 AMV 13 AMV 20, AMV 30 AMV 23, AMV 33

Lisätiedot

Työ 1: Logiikka ja robotti

Työ 1: Logiikka ja robotti AS-0.2230 Automaatio- ja systeemitekniikan laboratoriotyöt Työ 1: Logiikka ja robotti Sisältö Työn luonne... 2 Ohjelmoitava logiikka... 2 Hyllyvarasto... 3 Robotti... 4 Logiikan ohjelmointi... 5 Esiselostustehtävät...

Lisätiedot

vapaa vapaa nasta 3 nasta 2 nasta 1 (maadoitus)

vapaa vapaa nasta 3 nasta 2 nasta 1 (maadoitus) Käyttöohje Versio 1.0 maaliskuu 2001 www.behringer.com ENGLISH SUOMI DEUTSCH 1. JOHDANTO CABLE TESTER CT100 Onnittelut! CT100:n hankinnalla olet saanut korvaamattoman työkalun kaapelien ja pistokekytkentöjen

Lisätiedot

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi käännetty asiakirja A004. Englannin kielestä

CO 2 -anturi. Langaton. Käyttöohje. -fi käännetty asiakirja A004. Englannin kielestä CO 2 -anturi Langaton Englannin kielestä -fi käännetty asiakirja 2017-03-20 A004 Sisällysluettelo 1 Vaatimustenmukaisuusvakuutus... 1 2 Tuotteen kuvaus... 2 2.1 CO 2-mittaus... 3 3 Asennusohjeet... 3 4

Lisätiedot

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002 TAC 2112 0FL-3664-002 Asennusohje 1. Asennus 1.1 Säädin Sijoita säädin sellaiseen paikkaan, että säätimen arvot on helppo lukea ja asetella ja että sen luukulle jää avautumistilaa. Sallittua ympäristönlämpötilaa

Lisätiedot

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET

LUE KÄYTTÖOHJE KOKONAISUUDESSAAN ENNEN LAITTEEN KÄYTTÖÄ SÄILYTÄ NÄMÄ OHJEET TÄMÄ SISÄLTYY: Tuulettimen Virtapainike nopeuden merkkivalot Takasäleikkö EA I SK KE NEN I HA AL KO RK Etusäleikkö Vesisäiliö Tuulettimen nopeuspainike Valopainike USB-johto USB-virta-adapteri LUE KÄYTTÖOHJE

Lisätiedot

-Motorracing Electronics WB-NÄYTTÖ KÄYTTÖOHJE. WB-näyttö Käyttöohje v1.0 12/2011 1/7

-Motorracing Electronics WB-NÄYTTÖ KÄYTTÖOHJE. WB-näyttö Käyttöohje v1.0 12/2011 1/7 WB-NÄYTTÖ KÄYTTÖOHJE 1/7 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ... 3 1.1. SPESIFIKAATIO...3 2. ASENNUS... 4 2.1. MEKAANINEN ASENNUS...4 2.2. SÄHKÖINEN ASENNUS...4 3. KÄYTTÖOHJE... 6 3.1. INNOVATE LC-1 OHJELMOINTI...6

Lisätiedot