VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS TALOUSRIKOLLISUUDEN JA HARMAAN TALOUDEN VÄHENTÄMISEKSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS TALOUSRIKOLLISUUDEN JA HARMAAN TALOUDEN VÄHENTÄMISEKSI"

Transkriptio

1 Liite 1 VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖS TALOUSRIKOLLISUUDEN JA HARMAAN TALOUDEN VÄHENTÄMISEKSI Yleistä Sisäasiainministeriön asettama talousrikostorjunnan johtoryhmä on valmistellut valtioneuvoston periaatepäätöstä talousrikollisuuden ja harmaan talouden vähentämistä koskevaksi torjuntaohjelmaksi vuosille Torjuntaohjelman on tarkoitus olla osa sisäisen turvallisuuden ohjelmaa. Päätös on jatkoa kolmelle aikaisemmalle valtioneuvoston periaatepäätökselle ja sillä toteutetaan hallitusohjelmassa, valtioneuvoston vahvistamassa sisäisen turvallisuuden ohjelmassa ja tulopoliittisessa sopimuksessa vuosille edellytettyjä toimenpiteitä talousrikosten ja harmaan talouden torjumiseksi. Talousrikollisuuden ja harmaan talouden on arvioitu aiheuttavan vuosittain yli 5 miljardin euron suuruiset vahingot. Summasta noin puolet aiheutuu verotulojen menetyksistä ja puolet elinkeinoelämälle ja yksityisille kuluttajille aiheutetuista vahingoista. Vahinkojen määrän voidaan olettaa nopeasti kasvavan mm. globalisaation ja tietotekniikan kehittymisen mukanaan tuomien kehittyvien rikoksentekomahdollisuuksien johdosta. Yhteiskunnan jatkuva ja päämäärätietoinen ponnistelu talousrikosten ja harmaan talouden torjumiseksi sekä kansallisella että kansainvälisellä tasolla on välttämätöntä veropohjan ylläpitämiseksi, elinkeino- ja työelämän luotettavuuden säilyttämiseksi ja Euroopan yhteisön varoihin kohdistuvien väärinkäytösten torjumiseksi. Sisäasiainministeriön vuonna 2004 aloittamien tehostamistoimenpiteiden ja valtioneuvoston vuonna 2005 talousrikostorjuntaan kohdentamien lisäresurssien ansiosta poliisin talousrikostutkintaan ruuhkautuneista jutuista on onnistuttu purkamaan jo 30 %. Talousrikostorjuntaan sijoitetut resurssit ovat moninkertaisesti palautuneet yhteiskunnalle jo takaisin saadun rikoshyödyn muodossa. Ohjelman tarkoituksena on tehostaa ja systematisoida talousrikosten ja harmaan talouden torjuntaa kytkemällä sekä torjuntaa tehostavan lainsäädännön valmistelu että torjuntaan osallistuvien viranomaisten toiminnan koordinointi aikaisempaa selkeämmin valtionhallinnon tulosohjaukseen. Tavoitteena on ohjelman avulla saada aikaan viranomaisten yhteinen torjuntastrategia.

2 2 Ohjelman keskeiset tavoitteet Ohjelman keskeisiä teemoja ovat: Viranomaisten yhteistoiminnan kehittäminen ja tiedonvaihdon esteiden poistaminen. Harmaan talouden ja talousrikosten paljastamista ja selvittämistä tehostetaan poistamalla yhteistyötä vaikeuttavat esteet tietojen vaihdossa talousrikostorjuntaan osallistuvien viranomaisten välillä, mahdollistamalla poikkihallinnollinen talousrikosanalyysi, kehittämällä yhteensopivia analyysijärjestelmiä ja edistämällä niiden käyttöönottoa, kohdistamalla ja toteuttamalla viranomaisten toimenpiteet koordinoidusti yhteisesti hyväksytyn torjuntastrategian mukaisesti sekä kehittämällä ja koordinoimalla viranomaisten yhteistä koulutusta. Talousrikoksiin liittyvien viranomaisten toimintaedellytysten ja seuraamusjärjestelmän kehittäminen. Kehitetään lainsäädäntöä harmaan talouden ja talousrikosten jatkuvasti muuntuvien rikoksentekotapojen torjumiseksi sekä rikosprosessin vaikuttavuuden lisäämiseksi siten, että seuraamusjärjestelmän toimivuus varmistetaan myös uusien tekotapojen ja ilmiöiden suhteen. Erityisesti tulee kiinnittää huomiota rikoshyödyn takaisin saannin tehostamiseen sekä talousrikosten tutkinta-, syyteharkinta- ja tuomioistuinprosessien nopeuttamiseen. Käynnissä olevaan rikolliseen toimintaan tulisi voida puuttua nykyistä nopeammin. Pitkät käsittelyajat ovat merkittävä ongelma asianomistajan, yhteiskunnan ja syylliseksi epäillyn oikeusturvan kannalta. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimintaedellytysten heikentäminen lisäämällä yritystoiminnan luotettavuutta ja kehittämällä verolainsäädäntöä siten, että verojen välttämismahdollisuuksia vähennetään. Toimintaedellytyksiä heikennetään myös kehittämällä talousrikosten ennalta ehkäisemiseen ja paljastamiseen liittyvää yhteistyötä julkisen ja yksityisen sektorin välillä. Rajat ylittävän talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjuminen. Nopeasti kansainvälistyvä talousrikollisuus ja harmaa talous edellyttävät sekä lainsäädännön että viranomaistoiminnan kehittämistä siten, että rikosten paljastamiseen ja selvittämiseen tarvittavien tietojen saanti, rikosvastuun kohdentaminen ja rikoshyödyn jäljittäminen myös rajat ylittävässä rikollisuudessa turvataan. Harmaata taloutta ja talousrikollisuutta koskevan tietoisuuden lisääminen. Tutkimustoiminnan, jatkuvien ja systemaattisten tilannekartoitusten ja torjunnan vaikuttavuuden seurannan avulla pyritään tuottamaan riittävää tietoa yhteiskunnallista päätöksentekoa varten. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden paljastamista ja selvittämistä tehostetaan ylläpitämällä ajan tasalla olevaa tilannekuvaa käynnissä olevista ilmiöistä. Viranomaisten aktiivisella tiedottamisella pyritään vaikuttamaan kansalaisten asenteisiin. Tutkimustoimintaa pyritään painottamaan viranomaisten päätöksentekotarpeet huomioivaan nopeaan ongelmalähtökohtaiseen tutkimukseen sekä jatkuvaan seuranta- ja analyysitoimintaan.

3 3 Ohjelman toimeenpano Lainsäädäntöhankkeet Operatiiviset hankkeet Sisäasiainministeriön asettama kolmannen talousrikostorjuntaohjelman täytäntöönpanoa seuraava talousrikostorjunnan johtoryhmä valmistelee vuosittain huhtikuun loppuun mennessä ehdotukset eri ministeriöiden tulostavoitesopimuksiin otettavista tämän ohjelman tarkoittamista lainsäädäntö- ja selvityshankkeista. Talousrikostorjunnan johtoryhmä vie tarvittaessa esitykset sisäisen turvallisuuden ohjelman ohjausryhmälle harkittavaksi ja raportoi esitysten ja hankkeiden toteutumisesta sisäisen turvallisuuden ohjelman ohjausryhmälle vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Talousrikostorjunnan johtoryhmä tekee esitykset torjuntaan osallistuvien viranomaisten yhteistyössä toteutettavista hankkeista ja niiden toteuttamistavasta vuosittain huhtikuun loppuun mennessä asianomaisten ministeriöiden ja niiden alaisten viranomaisten tulostavoitesopimuksissa huomioon otettavaksi. Johtoryhmä käsittelee tarvittaessa myös useiden eri viranomaisten toimien yhteen sovittamista ja nopeaa reagointia vaativat asiat. Talousrikostorjunnan johtoryhmä seuraa hankkeiden toteutumista ja raportoi niistä sisäisen turvallisuuden ohjelman ohjausryhmälle vuosittain maaliskuun loppuun mennessä. Talousrikostorjunnan johtoryhmä vie tarvittaessa hanke-esitykset sisäisen turvallisuuden ohjelman ohjausryhmän harkittaviksi. Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti Viranomaisyhteistyön kehittämisprojektin toimintaa jatketaan vuoden 2008 loppuun saakka. Projektin tehtävänä on kehittää harmaan talouden ja talousrikosten torjuntaa keräämällä, analysoimalla ja jakamalla eri viranomaisille tietoa talousrikoksista ja talousrikollisuudesta, ylläpitää kokonaiskuvaa talousrikollisuudesta, kerätä viranomaisilta ja muista lähteistä tietoa talousrikostorjunnan vaikuttavuudesta, tehdä aloitteita lainsäädäntöön tai viranomaistoiminnan kehittämiseksi sekä kehittää talousrikosten torjunnassa käytettäviä menetelmiä ja tietojärjestelmiä. Hyvissä ajoin ennen projektin toimintakauden päättymistä valmistellaan tarvittavat säännösmuutosesitykset projektin harjoittaman toiminnan vakinaistamiseksi. Ohjelmaan sisältyvät hankkeet Talousrikostorjuntaohjelmaan vuodelle 2006 esitetyt selvitys- ja lainsäädäntöhankkeet perustuvat pääosin jo sisäisen turvallisuuden ohjelmaan, hallitusohjelmaan sisältyvään kolmikantahankkeeseen ja tulopoliittiseen sopimukseen vuosille sisältyviin toimenpide-ehdotuksiin. Näiden kokoaminen talousrikostorjuntaohjelmaan edistää hankkeiden toteuttamisen koordinointia ja seurantaa. Monimuotoinen ja nopeasti kehittyvä talousrikollisuus edellyttää hankeluettelon jatkuvaa täydentämistä ja ylläpitämistä torjuntatyön sopeuttamiseksi muuttuneen tilanteen ja olosuhteiden asettamiin vaatimuksiin.

4 Talousrikostorjunnan johtoryhmän vuosittain esittämät uudet lainsäädäntö- ja selvityshankkeet perustuvat harmaata taloutta ja talousrikollisuutta koskevaan tilannekuvaan ja uhka-analyysiin ja niillä pyritään mahdollisimman suureen vaikuttavuuteen. Valtiovarainministeriön asettama viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti valmistelee tilannekuvaa ja uhka-analyysia koskevat tiedot talousrikostorjunnan johtoryhmälle, kerää tiedot hankkeiden toteutumisesta sekä arvioi niiden vaikuttavuutta. 4

5 Liite 2 VALTIONEUVOSTON PERIAATEPÄÄTÖKSEN TEHOKKAAN TÄYTÄNTÖÖNPANON EDELLYTTÄMÄT VUODEN 2006 AIKANA TOTEUTETTAVAT LAINSÄÄDÄNTÖ- JA SELVITYSHANKKEET 1. Viranomaisten yhteistoiminnan kehittäminen ja tiedonvaihdon esteiden poistaminen Hanke Vastuuministeriö Perustelu (STO= Sisäisen turvallisuuden ohjelma, SM= lainsäädäntötyöryhmä, Tupo vuosille ) Elinkeinotoimintaa valvovien viranomaisten oikeus saada verotustietoja. Yritystukia maksavien oikeus saada verotustietoja Verohallinnon oikeus saada käyttöönsä ulkomaalaisrekisterin tietoja Työntekijän oleskelulupia myöntävien viranomaisten oikeus saada verotustietoja Viranomaisten mahdollisuus nykyistä laajempaan tietojen käsittelyyn talousrikosanalyysissa aikana; KTM, LVM, STM aikana; KTM, TM, MMM aikana; SM aikana; SM, TM SM asettaa työryhmän, joka laatii ehdotuk- STO 5.2.3: Luvanvaraisten elinkeinojen harjoittaminen edellyttää yritykseltä yhteiskunnallisten velvoitteiden täyttämistä. Valvovien viranomaisten mahdollisuus tarkistaa yritysten verotus- ja verojäämätietoja lupaharkinnan yhteydessä tehostaisi verojen perintää. STO 5.2.3: Kansallisten yritystukien maksajien nykyiset oikeudet saada verotustietoja eivät anna riittäviä mahdollisuuksia tuensaajien käyttämien alihankkijoiden toiminnan ja luotettavuuden tarkistamiseen. SM 4.5. Ulkomailta Suomeen tulevaan työvoimaan ja näiden työnantajiin kohdistuva verovalvonta edellyttää sitä, että verohallinto voi saada käyttöönsä ulkomaalaisrekisteriin merkityt tiedot.; STO suositus 8, Tupo STO Työluvan myöntämisen yhteydessä tulisi voida tarkistaa se, miten työnantaja on täyttänyt aikaisemmat työnantajavelvoitteensa. Nykyiset verotustietojen julkisuutta ja salassapitoa koskevat säännökset eivät anna tähän mahdollisuuksia. Tupo STO suositus 3: Nykyinen lainsäädäntö rajoittaa viranomaisten yhteisen riskianalyysin tekemistä, erityisesti poliisi- ja veroviranomaisten välillä. Tutkimusten mukaan talousrikollisuus on suurimmalta osin piilorikollisuutta, jonka paljastaminen ja ennalta torjumi-

6 sen vuoden 2006 aikana nen ei ole mahdollista vain yhden viranomaisen tiedoilla. Myös SM Liiketoimintakiellon valvonnan tehostaminen Epäilyttävien liiketoimien ilmoitusvelvollisuuden laajentaminen koskemaan eräitä viranomaisia Laki viranomaisyhteistyöstä talousrikostorjunnassa Tarvittavien säännösmuutosesitysten valmisteleminen Viranomaisyhteistyön kehittämisprojektin toiminnan vakinaistamiseksi Käynnissä olevaan selvitykseen perustuvat toimenpiteet toteutetaan aikana; OM Käynnissä olevaan selvitykseen perustuvat toimenpiteet toteutetaan aikana SM SM asettaa työryhmän, joka laatii ehdotuksen vuoden 2006 aikana aikana; VM+SM STO suositus 10: Liiketoimintakiellon valvonnasta on muodostumassa ongelma liiketoimintakieltoon määrättyjen lukumäärän kasvaessa jatkuvasti ja valvontaan osoitettujen resurssien pysyessä ennallaan. SM 4.6: Liiketoimintakiellon uskottavan valvonnan toteuttaminen on perusedellytys koko järjestelmän toimivuudelle ja sille asetettujen kriminaalipoliittisten tavoitteiden toteutumiselle kuten myös yritysten yhdenvertaisen kilpailuaseman turvaamiselle ja harmaan talouden sekä talousrikollisuuden torjumiselle. STO suositus 9, SM 4.7. Yksityisten tahojen ilmoitusvelvollisuus epäilyttävistä liiketoimista rahanpesun selvittelykeskukselle on suhteellisen kattava, mutta ilmoitusvelvollisuus on säädettävä myös viranomaisille, joilla on hyvät mahdollisuudet havaita epäilyttäviä liiketoimia laajojen toimivaltuuksiensa avulla. Eräillä viranomaisilla tulisi olla samat velvollisuudet kuin tietyillä yksityisilläkin toimijoilla ilmoittaa toiminnassaan havaitsemistaan epäilyttävistä liiketoimista. STO suositus 3,4, SM 4.10 Lainsäädännöllä tulisi varmistaa talousrikostorjuntaan osallistuvien viranomaisten yleinen yhteistyövelvoite, määritellä pysyvät yhteistyöinstituutiot ja säännellä talousrikosten ennalta ehkäisemiseen ja paljastamiseen tarvittavasta tietojen käsittelystä. STO toimenpidesuositus 3 ja 4, SM 4.10: Viranomaisyhteistyön kehittämisprojektin jatkovaihtoehtoja selvittänyt työryhmä on esittänyt kolme vaihtoehtoista ratkaisumallia projektin harjoittaman toiminnan jatkamiseksi sen määräajan päättymisen jälkeen. Talousrikostorjunnan johtoryhmä on esittänyt projektille 3 vuoden jatkoaikaa, jonka kuluessa valmisteltaisiin säännökset projektin toiminnan vakinaistamiseksi.

7 2. Talousrikostorjuntaan liittyvien viranomaisten toimintaedellytysten ja seuraamusjärjestelmän kehittäminen 3 Hanke Vastuuministeriö Perustelu Rekisterimerkintärikoksen törkeän tekomuodon säätäminen aikana; OM Sosiaalietuuksien väärinkäytöksiä koskevien seuraamussäännösten siirtäminen erityislaeista rikoslakiin aikana; OM, STM, mahdollisesti TM Talousrikosten käsittelyprosessiin kuluvan kokonaisajan lyhentäminen jutun ilmitulosta tuomioon aikana; OM, SM, VM Alueellisen talousrikostorjuntayhteistyön toimivuus ja mahdollisuudet aikana; SM Yritystoiminnassa tapahtuvien työja ympäristörikosten torjuntaan liittyvät ongelmat ja kehittämistarpeet aikana; SM, OM, YM,TM, STM, työmarkkinaosapuolet SM 4.8: Talousrikosten torjunnassa on merkittäväksi ongelmaksi muodostunut helppous, jolla rikosten tekijät voivat saada käyttöönsä osakeyhtiöitä, ilmoittaa niitä koskevia vääriä tietoja kaupparekisteriin ja päästä yhtiöistä eroon ilman henkilökohtaista vastuuta. Mikäli nykyisen lainsäädännön puitteissa tehostetulla viranomaistoiminnalla ei saada riittävää vaikuttavuutta aikaan, tulisi harkita kvalifioidun tekomuodon säätämistä rekisterimerkintärikoksiin. STO toimenpidesuositus 5. Kolmannen talousrikostorjuntaohjelman tavoitteisiin sisältyi mm. lakisääteiseen sosiaaliturvaan liittyvien laiminlyöntien sanktioinnin tehostaminen, lakisääteiseen vakuutusturvaan liittyvien rikosten säätäminen yleisen syyttäjän alaisiksi sekä eri etuuslaeissa olevat rangaistussäännösten poistaminen ja siirtäminen rikoslakiin. STO 5.2.3: Talousrikosten tutkinta-aika nousi 102 vuorokaudella vuosina Syyteharkinnan ja tuomioistuinkäsittelyn kesto on poikkeuksellisen pitkä. Talousrikoksissa on kysymys yksittäisen ihmisen oikeudesta saada häntä koskeva asia käsitellyksi kohtuullisessa ajassa (Euroopan ihmisoikeussopimus 6:1, Euroopan ihmisoikeustuomioistuin). SM Ruotsissa alueellinen talousrikostorjuntaan liittyvä viranomaisyhteistyö on organisoitu säädöstasolla. Alueellisten yhteistyöryhmien laatimia tilannekatsauksia hyödynnetään valtakunnallisen tilannekuvan ylläpidossa. Kolmannessa talousrikostorjuntaohjelmassa yhdeksi painopistealueeksi nostettiin työ- ja ympäristörikoksiin liittyvä problematiikka ja osaaminen sekä näihin liittyvä tutkimus ja laajalla viranomaisrintamalla tapahtuva koulutus. Näitä toimia tulee jatkaa sekä suunnata ja kehittää rikostorjuntatoimenpiteitä esiin tulleiden parhaiden käytäntöjen mukaisesti.

8 4 3. Harmaan talouden ja talousrikollisuuden toimintaedellytysten heikentäminen Hanke Vastuuministeriö Perustelu Säätiöiden toimintaan liittyvien väärinkäytösmahdollisuuksien vähentäminen Kaupparekisteriin merkittyjen tietojen luotettavuuden parantaminen. aikana; OM, VH, SM, KTM aikana; KTM, SM, VM Verohallinnon käynnistämän säätiöiden verovalvontahankkeen yhteydessä pyritään kartoittamaan säätiöiden toimintaan mahdollisesti liittyvät väärinkäytöstilanteet sekä tarvittavat lainsäädäntö- tai muut toimenpiteet niiden ehkäisemiseksi. STO suositus 5: Tulee tarkastella mahdollisuuksia yritystoiminnan yleisen luotettavuuden ja läpinäkyvyyden parantamiseksi. mm. kaupparekisteriin merkittyjen tietojen riittävyyttä ja oikeellisuutta kehittämällä. Sivullisista henkilöistä rekisteriin virheellisesti merkityt tiedot tulisi voida poistaa nykyistä helpommin. Myös SM 4.8 Yhteistyömahdollisuudet elinkeinoelämän ja työelämän toimijoiden kanssa aikana; SM, TM Harmaa talous lisääntyy ja saa yhä julkeampia muotoja. Harmaata taloutta ei kyetä torjumaan pelkästään viranomaisten toimenpiteillä. Elinkeinoelämän vastuuta ja omia valmiuksia harmaan talouden ja talousrikollisuuden havaitsemiseksi ja rikoksentekomahdollisuuksien vähentämiseksi pyritään lisäämään ja toisaalta huolehtimaan siitä, että rehellisen elinkeinotoiminnan näkökohdat tulevat huomioiduksi talousrikosten ja harmaan talouden torjuntaan liittyvien säännösten ja menettelytapojen kehittämisessä. Rakennusalan neljännesvuosiilmoitukset palkansaajista ja aliurakoitsijoista Rakennusalan käännetty arvonlisäverojärjestelmä Käynnistetään aikana; VM (yhteistyö TM:n Ulteva 2- työryhmän kanssa) SM 4.1: Harmaa talous mahdollistuu rakennusalalla pimeiden palkkojen ja salattujen yritystulojen, kuittikaupan, bulvaanien ja lyhyen elinkaaren yritysten avulla urakointiketjujen alapäässä. Rakennusalan neljännesvuosittainen ilmoitusmenettely aliurakoitsijoista ja työntekijöistä antaisi verohallinnolle nykyistä merkittävästi paremmat mahdollisuudet tietojen ristikontrolliin ja reaaliaikaiseen puuttumiseen havaittuihin väärinkäytöksiin. Tupo Ratkaisut käynnissä olevaan harjoittamisen. Aliurakointiin liittyvän harmaan talouden ja verorikollisuuden torjunnan STO suositus 7: Nykyisellään aliurakointiketjutus mahdollistaa laajan harmaan talouden selvitykseen perustuvista toi- käyttöönottoon. mahdolliset verotusmenettelylle aiheutuvat haitat huomioon ottaen. tehostamiseksi tulee selvittää mahdollisuudet mm käännetyn arvonlisäverojärjestelmän menpiteistä Myös SM 4.2: Aliurakkaketjuissa esiintyy runsaasti harmaan talouden harjoittajia, jotka

9 Ulteva 2 työryhmän hankkeet koskien mm. työnantajan velvoitteita alihankinta- ja vuokratyösopimusta solmittaessa tehdään vuoden 2006 aikana; VM aikana, TM, työmarkkinaosapuolet, SM, VM, KTM 5 mm. kertakäyttöyhtiöitä hyväksikäyttäen eivät koskaan maksa omia verojaan. Tilaajat ja pääurakoitsijat vähentävät yhä enemmän sellaista arvonlisäveroa, jota kukaan ei maksa. Tupo 4. Rajat ylittävän talousrikollisuuden ja harmaan talouden torjuminen Hanke Vastuuministeriö Perustelu Rahanpesun valvontaa varten annettujen tietojen nykyistä laajempi käyttö rikostorjunnassa Tulliselvitysrikoksen säätäminen, joka antaa mahdollisuuden nykyistä tehokkaammin puuttua tilanteisiin, joissa tullille on tuonnin, viennin tai kauttakulkuliikenteen yhteydessä annettu vääriä tietoja Selvitys tehdään vuoden 2006 aikana; SM aikana; OM, VM Mm. EU:n komissio on esittänyt arvonlisäveron väärinkäytöksiä koskevassa raportissaan rahanpesun valvontaa varten annettujen tietojen hyväksikäyttöä karusellikauppojen ja muiden EU:n varoihin kohdistuvien väärinkäytösten torjunnassa. SM 4.9: Lainsäädäntötyöryhmä toteaa raportissaan, että kaksoislaskutus on osa Suomen idänkauppaan liittyvää monimuotoista ja laajamittaista talousrikollisuutta. Toiminta on kytkeytynyt kiinteästi niin vientiin, tuontiin kuin kauttakulkuliikenteeseenkin, josta on seurauksena merkittävät vero- ja maksutulojen menetykset Suomessa ja Venäjällä, mutta myös Euroopan unionin arvonlisäverokertymässä. Käytännössä kaksoislaskutustilanteessa veropetoksen tai minkään muunkaan rikoksen nykyisten tunnusmerkistöjen täyttymistä ei voida useinkaan näyttää toteen. Työryhmä esittää selvitettäväksi tullimenettelyyn liittyvien säännösten toimivuutta rikostunnusmerkistöjen täyttymisen, rikosvastuun kohdentamisen ja tutkinnan kannalta välttämättömien pakkokeinojen riittävyyden kannalta. Kirjanpitolain muuttaminen siten, että asiakasvaratileillä säilytettävät varat saadaan juoksevan osakirjanpidon piiriin Toimenpidetarpeet selvitetään aikana; KTM, SM 4.9: Lainsäädäntötyöryhmä toteaa raportissaan, että kaksoislaskutus on osa Suomen idänkauppaan liittyvää monimuotoista ja laajamittaista talousrikollisuutta. Toimintaan käytetään usein Suomeen rekisteröityä yhtiötä, jonka asiakasvaratilin kautta siirretään rikolliseen liiketoimintaan liittyviä varoja yhtiön oman kirjanpidon ulkopuolella. Lain-

10 Ulkomaisen vuokratyövoiman verotusta ja työnantajien rekisteröintiä koskevien SM:n lainsäädäntötyöryhmän ehdotusten toteuttaminen OM, SM aikana; VM 6 säädäntötyöryhmä esittää kirjanpitolainsäädäntöä muutettavaksi siten, että asiakasvaroista pidetään juoksevaa osakirjanpitoa. STO suositus 8, SM 4.5 Suomeen lähetettyjen työntekijöiden osalta ei ole käytännössä mahdollisuuksia valvoa verotuksen toteutumista Suomessa eikä myöskään Suomen työlainsäädännön ja työehtosopimusten vähimmäistyöehtojen noudattamista. Verotusoikeuden toteuttamisella ja lainmukaisilla palvelussuhteen ehdoilla on vaikutusta harmaan talouden estämiseen ja yritysten tasavertaiseen kilpailuasemaan. Veroviranomaisten oikeus tehdä vertailutietotarkastuksia luottolaitoksissa aikana; VM STO suositus 8: Ruotsissa veroviranomaisilla on oikeus tehdä vertailutietotarkastuksia luottolaitoksissa. Tämän seurauksena ruotsalaiset ovat löytäneet miljardien kruunujen arvosta verotukseen ilmoittamatta jätettyjä ulkomaisia pääomasijoituksia. Ulkomaisen sijoitustoimintaan liittyvän veronkierron paljastamiseksi tulee selvittää mahdollisuutta antaa Suomen veroviranomaisille vastaava oikeus. Myös SM 4.3 Mahdollisuudet saada verotusta varten tietoa etävälittäjien välityksellä tehdyistä arvopaperikaupoista kansainvälistä yhteistyötä kehittämällä Kansainvälisen rikoshyödyn jäljittämisen ja rikosvastuun toteuttamisen tehostaminen aikana; VM aikana; SM SM 4.4: Lainsäädäntötyöryhmän loppuraportissa mainitaan, että Suomessa arvopapereiden luovutusvoittojen verovalvonta perustuu arvopaperivälittäjien välittämistään kaupoista verohallinnolle antamiin vuosi-ilmoituksiin. Ulkomaisten sijoituspalveluja tarjoavien toimijoiden (ns. etävälittäjä) tiedonantovelvollisuuden puuttuminen on vero- ja rikostorjunnallisesti epäkohta, koska järjestelmä avaa tarpeettoman helposti mahdollisuuden veron välttämiseen arvopaperimarkkinoilla ja sen myötä verorikollisuuteen. Talousrikoksilla anastettujen varojen siirrot ulkomaille velkojien ulottumattomiin loukkaavat vahinkoja kärsineiden asianomistajien oikeusturvaa. Kansainvälisistä oikeusavuista ja ulkomaille siirtyneiden etsintäkuulutettujen tavoittamisesta aiheutuvat viiveet pidentävät usein merkittävästi talousrikosten käsittelyaikoja.

11 7 5. Yhteiskunnallisen tietoisuuden lisääminen Hanke Vastuuministeriö Perustelu Selvitys mahdollisuuksista vaikuttaa tiedotuskampanjan avulla talousrikollisuuden ja harmaan talouden vastaisiin asenteisiin. aikana; SM, TM mahdollisuuksia vaikuttaa tiedotuskampanjan avulla erityisesti harmaan talouden harjoittamiseen ja hyväksikäyttöön kohdistuviin asenteisiin. Aiempien torjuntaohjelmien tiedotuskampanjoiden jälkeen talousrikollisuus ja harmaa talous ovat laajentuneet uusille alueille ja tuoneet mukanaan uusia yhteiskunnan tasapainoa järkyttäviä ilmiöitä. Tieteellistä tutkimustoimintaa jatketaan edellisten ohjelmien linjausten mukaisesti aikana; SM Tieteellistä tutkimustoimintaa jatketaan. Painopistealueina muun muassa työ- ja ympäristörikokset, erilaisiin tukiin kohdistuvat väärinkäytökset sekä yritystoimintaan liittyvä sosiaalietuuksien väärinkäyttäminen. Systemaattisen ja pitkäjänteisen perustutkimuksen lisäksi tutkimustoiminnassa huomioidaan viranomaisten päätöksentekotarpeet sekä jatkuva seuranta- ja analyysitoiminta.

EK on valmis talkoisiin

EK on valmis talkoisiin EK on valmis talkoisiin Ajankohtaisseminaari harmaan talouden torjunnasta 10.1.2011 Toimitusjohtaja Mikko Pukkinen Elinkeinoelämän keskusliitto Harmaa talous Harmaan talouden ongelmiin suhtauduttava vakavasti

Lisätiedot

TEHOSTETTU HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNNAN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2012 2015

TEHOSTETTU HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNNAN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2012 2015 TEHOSTETTU HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNNAN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2012 2015 Rakennuskonepäivät 8.11.2012 Janne Marttinen Johtaja Harmaan talouden selvitysyksikkö 1 Esityksen sisältö

Lisätiedot

Poliisin näkökulma harmaan talouden torjunnasta Helsingissä

Poliisin näkökulma harmaan talouden torjunnasta Helsingissä Poliisin näkökulma harmaan talouden torjunnasta Helsingissä Rakennuskonepäivät 21.1.21 Helsingin poliisilaitos Rikostarkastaja Ismo Siltamäki 21.1.21 Helsingin poliisilaitos AVOIMET, ILMOITETUT JA PÄÄTETYT

Lisätiedot

Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti VIRKE. Toimintasuunnitelma 2010

Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti VIRKE. Toimintasuunnitelma 2010 Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti Hanke VM0151:00/07/02/2000 Viranomaisyhteistyön kehittämisprojekti VIRKE Toimintasuunnitelma 2010 2 1. VIRKE-LAIN VALMISTELU JA TULEVAN VIRKEN TOIMINNAN SUUNNITTELU...

Lisätiedot

POLIISI HARMAAN TALOUDEN EHKÄISIJÄNÄ RIKOSKOMISARIO KIRSI ALASPÄÄ 28.10.2013

POLIISI HARMAAN TALOUDEN EHKÄISIJÄNÄ RIKOSKOMISARIO KIRSI ALASPÄÄ 28.10.2013 POLIISI HARMAAN TALOUDEN EHKÄISIJÄNÄ RIKOSKOMISARIO KIRSI ALASPÄÄ 28.10.2013 POLIISI HARMAAN TALOUDEN EHKÄISIJÄNÄ RIKOSKOMISARIO KIRSI KUJALA 29.10.2013 POLIISIN TIETOON TULLEET TALOUSRIKOKSET Poliisi

Lisätiedot

Veronumero ja ilmoitusvelvollisuus pakollisiksi ammattimaisessa rakentamisessa seuraavana omakotitalotyömaiden vuoro?

Veronumero ja ilmoitusvelvollisuus pakollisiksi ammattimaisessa rakentamisessa seuraavana omakotitalotyömaiden vuoro? Veronumero ja ilmoitusvelvollisuus pakollisiksi ammattimaisessa rakentamisessa seuraavana omakotitalotyömaiden vuoro? Talonrakennusteollisuus ry Ville Wartiovaara Rakennusalan harmaa talous Pesii pitkissä

Lisätiedot

Tiekartta kohti harmaan talouden ja veronkierron tehokasta torjuntaa

Tiekartta kohti harmaan talouden ja veronkierron tehokasta torjuntaa Tiekartta kohti harmaan talouden ja veronkierron tehokasta torjuntaa Harmaan talouden torjunta on ollut hallituksen kärkihankkeita. Talousrikollisuus ja harmaa talous aiheuttavat yhteiskunnalle miljardien

Lisätiedot

Vinkkejä talousrikollisuuden torjuntaan

Vinkkejä talousrikollisuuden torjuntaan Vinkkejä talousrikollisuuden torjuntaan Sähköurakoitsijapäivät 14.4.2011 Helsingin poliisilaitos Talous- ja omaisuusrikosyksikkö Rikostarkastaja Ville Kivistö Helsingin poliisilaitos Talous- ja omaisuusrikosyksikkö

Lisätiedot

VEROHALLINTO ESITTÄÄ. Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset!

VEROHALLINTO ESITTÄÄ. Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! VEROHALLINTO ESITTÄÄ Uusi yrittäjä pulassa Pimeä työ pettää Sinä valitset! Uusi yrittäjä 2 Uusi yrittäjä, toimi näin: Hanki tilitoimisto Voit keskittyä oman yrityksesi toimintaan. Saat sieltä apua ja neuvoja.

Lisätiedot

Harmaan talouden torjunta

Harmaan talouden torjunta Harmaan talouden torjunta - hallituksen tavoitteet ja keinot Julkishallinto harmaan talouden torjujana Seminaari 23.5.2012 Lauri Ihalainen Harmaan talouden tilanne Harmaa talous on selvitysten mukaan viime

Lisätiedot

Talousrikollisuus ja harmaa talous rakennusalalla

Talousrikollisuus ja harmaa talous rakennusalalla Talousrikollisuus ja harmaa talous rakennusalalla Sähköurakoitsijapäivä 14.4.2011 Hämeenlinna Rakennusteollisuus RT Tapio Kari työmarkkinajohtaja Rakennusalan harmaan talouden menetykset vuonna 2008 Arvonlisävero

Lisätiedot

2 HARMAAN TALOUDEN ROOLIT JA NÄYTTÄMÖ Harmaan talouden osapuolet Harmaan talouden puitteet ja rajoitukset...

2 HARMAAN TALOUDEN ROOLIT JA NÄYTTÄMÖ Harmaan talouden osapuolet Harmaan talouden puitteet ja rajoitukset... SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT... V 1 HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN KÄSITTEET... 1 1.1 Kansantaloudellinen harmaa talous... 2 1.2 Fiskaalinen harmaa talous ja erot sen ja kansantaloudellisen harmaan

Lisätiedot

TEHOSTETTU HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNNAN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2012 2015

TEHOSTETTU HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNNAN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2012 2015 TEHOSTETTU HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN TORJUNNAN TOIMINTAOHJELMA VUOSILLE 2012 2015 HTSY Verohallinto Päiväys 29.2.2012 Verohallinto 2 (6) TEHOSTETTU HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN

Lisätiedot

TILAAJAVASTUULAKI 1233/2006. Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä

TILAAJAVASTUULAKI 1233/2006. Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä TILAAJAVASTUULAKI 1233/2006 Laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta ja vastuusta ulkopuolista työvoimaa käytettäessä 1233/2006 Mikä on tilaajavastuulaki? Tilaajavastuulaki, virallisesti laki tilaajan selvitysvelvollisuudesta

Lisätiedot

Uusi yritys Perustamisilmoitus ja rekisteröityminen

Uusi yritys Perustamisilmoitus ja rekisteröityminen Uusi yritys ja rekisteröityminen Sanna Koivisto Pirkanmaan verotoimisto Mikä on YTJ? Yritys- ja yhteisötietojärjestelmä Verohallituksen ja Patentti- ja rekisterihallituksen yhdessä ylläpitämä tietojärjestelmä

Lisätiedot

HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN YHTEISKUNNALLISET VAIKUTUKSET. Kuntaliitto 23.5.2012 Rikoskomisario Kaj Björkqvist / KRP

HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN YHTEISKUNNALLISET VAIKUTUKSET. Kuntaliitto 23.5.2012 Rikoskomisario Kaj Björkqvist / KRP HARMAAN TALOUDEN JA TALOUSRIKOLLISUUDEN YHTEISKUNNALLISET VAIKUTUKSET Kuntaliitto 23.5.2012 Rikoskomisario Kaj Björkqvist / KRP Teemat tänään Keskusrikospoliisin tehtävät Suomalainen harmaa talous ja talousrikollisuus

Lisätiedot

Elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyö miten lisää PPP:tä

Elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyö miten lisää PPP:tä Elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteistyö miten lisää PPP:tä FINANSSIALAN KESKUSLIITTO Rakennamme jäsenillemme toimintaympäristöä, jossa ne voivat liiketoiminnallaan lisätä suomalaista hyvinvointia. Edustamme

Lisätiedot

Oulun poliisilaitoksen neuvottelukunta Kunnallisen turvallisuussuunnittelun tavoitteet ja toteutus

Oulun poliisilaitoksen neuvottelukunta Kunnallisen turvallisuussuunnittelun tavoitteet ja toteutus Oulun poliisilaitoksen neuvottelukunta Kunnallisen turvallisuussuunnittelun tavoitteet ja toteutus Erityisrikostorjuntasektorin johtaja, rikosylikomisario Antero Aulakoski 1 Turvallisuus on osa hyvinvointia

Lisätiedot

Poliisin kehitysnäkymät ja rikollisuus Suomessa. Poliisijohtaja Robin Lardot

Poliisin kehitysnäkymät ja rikollisuus Suomessa. Poliisijohtaja Robin Lardot Poliisin kehitysnäkymät ja rikollisuus Suomessa Poliisijohtaja Robin Lardot Poliisin tehtävä Poliisilaki, 1 Poliisin tehtävä. Poliisin tehtävänä on oikeus- ja yhteiskuntajärjestyksen turvaaminen, yleisen

Lisätiedot

HARMAA TALOUS JA ULKOMAINEN TYÖVOIMA. Erkki Laukkanen SAK:n työympäristöseminaari, 23.3.2013

HARMAA TALOUS JA ULKOMAINEN TYÖVOIMA. Erkki Laukkanen SAK:n työympäristöseminaari, 23.3.2013 HARMAA TALOUS JA ULKOMAINEN TYÖVOIMA Erkki Laukkanen SAK:n työympäristöseminaari, 23.3.2013 HARMAA TALOUS VUONNA 2008 (HARMAA HIRVI, 2010) Eduskunnan tarkastusvaliokunnan tilaaman tutkimuksen mukaan harmaan

Lisätiedot

Henkilötietojen käsittely Tullissa (HE 259/18 vp)

Henkilötietojen käsittely Tullissa (HE 259/18 vp) Henkilötietojen käsittely Tullissa (HE 259/18 vp) Erityisasiantuntija Jaana Vehmaskoski 18.1.2019 Hallintovaliokunta Vero-osasto, tulliyksikkö Tavoitteet ja keskeiset ehdotukset Tavoitteet Tullin henkilötietojen

Lisätiedot

YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON YRITYKSET

YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON YRITYKSET YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON YRITYKSET HTSY Verohallinto Päiväys 27.5.2014 2 (5) YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON YRITYKSET Tässä kirjoituksessa tarkastellaan yksityisen terveydenhuollon yritysten lakisääteisten

Lisätiedot

Arvopaperikeskusasetus, hallintarekisteröinti ja omistuksen julkisuus. Listayhtiöiden neuvottelukunta 12.9.

Arvopaperikeskusasetus, hallintarekisteröinti ja omistuksen julkisuus. Listayhtiöiden neuvottelukunta 12.9. Arvopaperikeskusasetus, hallintarekisteröinti ja omistuksen julkisuus Listayhtiöiden neuvottelukunta 12.9. 1 TAUSTA 2 Sääntelyn tausta Komission pitkäaikaisena tavoitteena ollut luoda tehokkaat eurooppalaiset

Lisätiedot

Hyvää huomenta. Keskusrikospoliisi Tutkintaosasto, Talousrikollisuus Rikosylikonstaapeli Kari Patanen 4.2.2011

Hyvää huomenta. Keskusrikospoliisi Tutkintaosasto, Talousrikollisuus Rikosylikonstaapeli Kari Patanen 4.2.2011 Hyvää huomenta Keskusrikospoliisi Tutkintaosasto, Talousrikollisuus Rikosylikonstaapeli Kari Patanen 4.2.2011 Valvonta vs. Tutkinta Heijastuuko UlkL:n muk. valvonnan määrä tutkintaan tulevien juttujen

Lisätiedot

TYÖNANTAJAT VEROHALLINNON REKISTERISSÄ JA SOSIAALIVAKUUTTAMISESSA

TYÖNANTAJAT VEROHALLINNON REKISTERISSÄ JA SOSIAALIVAKUUTTAMISESSA TYÖNANTAJAT VEROHALLINNON REKISTERISSÄ JA SOSIAALIVAKUUTTAMISESSA HTSY Verohallinto 4.11.2014 2 (6) TYÖNANTAJAT VEROHALLINNON REKISTERISSÄ JA SOSIAALIVAKUUTTAMISESSA Harmaan talouden selvitysyksikkö on

Lisätiedot

ELINKEINOTOIMINNAN VEROVELAT

ELINKEINOTOIMINNAN VEROVELAT ELINKEINOTOIMINNAN VEROVELAT HTSY Verohallinto 3.3.2015 2 (5) ELINKEINOTOIMINNAN VEROVELAT Vuoden 2013 lopulla elinkeinotoiminnan verovelkaa oli miltei kolme miljardia euroa ja yritysten verovelat näyttävät

Lisätiedot

Omistajaohjausosaston verojalanjälkiselvitys 2014

Omistajaohjausosaston verojalanjälkiselvitys 2014 Omistajaohjausosaston verojalanjälkiselvitys 2014 2.6.2014 Marja Pokela Johtava erityisasiantuntija Vastuullisuus Yrityksen verojalanjälkeä on pidettävä osana yritysten yhteiskuntavastuuta Verojen välttäminen,

Lisätiedot

Yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekuva

Yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekuva Yrityksiin kohdistuvan ja niitä hyödyntävän rikollisuuden tilannekuva Syksy 2007 Keskusrikospoliisi Tuija Hietaniemi 4.10.2007 2006 - Elinkeinoelämän ja viranomaisten yhteinen strategia yrityksiin kohdistuvien

Lisätiedot

Tullin lausunto tarkastusvaliokunnalle

Tullin lausunto tarkastusvaliokunnalle Lausunto 1 (5) ja tiedustelu Eduskunnan tarkastusvaliokunta Viite: K 14/2017 vp ja HE 106/2017 vp Tullin lausunto tarkastusvaliokunnalle Taustaa Eduskunnan tarkastusvaliokunta on pyytänyt Tullia lausumaan

Lisätiedot

TALOUSRIKOSTORJUNTA KOLME LÄHESTYMISTAPAA. Risto Joppe Karhunen

TALOUSRIKOSTORJUNTA KOLME LÄHESTYMISTAPAA. Risto Joppe Karhunen TALOUSRIKOSTORJUNTA KOLME LÄHESTYMISTAPAA Risto Joppe Karhunen 1 FINANSSIALAN KESKUSLIITTO (FK) Etujärjestö, joka edustaa pankkeja vakuutusyhtiöitä rahoitusyhtiöitä arvopaperinvälittäjiä sijoitusrahastoyhtiöitä

Lisätiedot

TILAAJAVASTUULAKI MIKÄ MUUTTUU UUDISTUKSEN MYÖTÄ?

TILAAJAVASTUULAKI MIKÄ MUUTTUU UUDISTUKSEN MYÖTÄ? TILAAJAVASTUULAKI MIKÄ MUUTTUU UUDISTUKSEN MYÖTÄ? Tavoitteet ja aikataulu Työ- ja elinkeinoministeriö asetti 4.10.2012 työryhmän selvittämään uudistustarpeita Laki on tarkoitettu tulemaan voimaan 1.1.2015.

Lisätiedot

Ohjelmakausi TEM Maaliskuu 2012

Ohjelmakausi TEM Maaliskuu 2012 Ohjelmakausi 2014-2020 TEM Maaliskuu 2012 Hallituksen linjaukset Rakennerahastouudistuksesta 2014+ (1) Hallitusohjelma Alueiden suunnittelu- ja päätöksentekojärjestelmää kehitetään siten, että kansallinen

Lisätiedot

ULKOMAISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN JA YRITYSTEN VEROVALVONTAA KOSKEVA SELVITYS

ULKOMAISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN JA YRITYSTEN VEROVALVONTAA KOSKEVA SELVITYS LAUSUNTO 8.5.2013 Valtiovarainministeriö Vero-osasto Lausuntopyyntö 19.3.2013 VM030:00/2013 ULKOMAISTEN TYÖNTEKIJÖIDEN JA YRITYSTEN VEROVALVONTAA KOSKEVA SELVITYS Kiinteistöpalvelut ry kiittää mahdollisuudesta

Lisätiedot

LIIKETOIMINTAKIELTOON MÄÄRÄTYT LÄHIPIIRI, YRITYSKYTKENNÄT JA KIELLON RIKKOMISTAPAUKSET

LIIKETOIMINTAKIELTOON MÄÄRÄTYT LÄHIPIIRI, YRITYSKYTKENNÄT JA KIELLON RIKKOMISTAPAUKSET Liiketoimintakieltoon määrätyt Lähipiiri, yrityskytkennät ja kiellon rikkomistapaukset HTSY Verohallinto 23.4.2013 Verohallinto 2 (9) LIIKETOIMINTAKIELTOON MÄÄRÄTYT LÄHIPIIRI, YRITYSKYTKENNÄT JA KIELLON

Lisätiedot

Valtioneuvoston periaatepäätös x.x Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategia Taustaa

Valtioneuvoston periaatepäätös x.x Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategia Taustaa LUONNOS SM168875 1 (6) 00.01.05.00 SMDno-2015-2083 12.4.2016 Valtioneuvoston periaatepäätös x.x.2016 Harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjunnan strategia 2016-2020 Taustaa Talouspoliittinen ministerivaliokunta

Lisätiedot

Yrityksiin kohdistuvat rikosuhkat. 16.11.2010 Erikoistutkija Tuija Hietaniemi, Keskusrikospoliisi

Yrityksiin kohdistuvat rikosuhkat. 16.11.2010 Erikoistutkija Tuija Hietaniemi, Keskusrikospoliisi Yrityksiin kohdistuvat rikosuhkat 16.11.2010 Erikoistutkija Tuija Hietaniemi, Keskusrikospoliisi Rikollisuus on nopeaa ja liikkuvaa ammattirikolliset toimivat valtakunnallisesti, kansainvälisesti ja globaalisti

Lisätiedot

A8-0317/11

A8-0317/11 18.11.2015 A8-0317/11 11 3 kohta 3. toteaa, että vaikka useammassa maassa toimivien yritysten on entistä vaikeampi noudattaa monia erilaisia verojärjestelmiä, ne pystyvät globalisaation ja digitalisaation

Lisätiedot

Nuorten Päivät 2016: Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen ja selvittäminen: ajankohtaiskatsaus

Nuorten Päivät 2016: Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen ja selvittäminen: ajankohtaiskatsaus Nuorten Päivät 2016: Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen ja selvittäminen: ajankohtaiskatsaus 14.10.2016 Nina Isokorpi, Roschier Sisällysluettelo Rahanpesulain (503/2008) soveltuminen asianajajiin

Lisätiedot

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta

Liite/Kvalt , 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET. Isonkyrön kunta Öo Liite/Kvalt 13.10.2014, 29 ISONKYRÖN KUNNAN JA KUNTAKONSERNIN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Isonkyrön kunta Isonkyrön kunnan ja kuntakonsernin 1 (5) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1 Parikkalan kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Liittojen yhteinen ohjeistus osaamisen kehittämistä koskevien määräysten soveltamiseksi

Liittojen yhteinen ohjeistus osaamisen kehittämistä koskevien määräysten soveltamiseksi Liittojen yhteinen ohjeistus osaamisen kehittämistä koskevien määräysten soveltamiseksi 1 Taloudellisesti tuettu osaamisen kehittäminen Tarkoituksena on edistää suunnitelmallista työntekijöiden ammatillisen

Lisätiedot

Ulosoton velalliskartoitus

Ulosoton velalliskartoitus Ulosoton velalliskartoitus HTSY Verohallinto 25.9.2012 Verohallinto 2 (5) ULOSOTON VELALLISKARTOITUS Ulosoton velallisista on laadittu ilmiöselvitys. Ulosottovelallisia on tarkastelu ja luokiteltu Verohallinnosta

Lisätiedot

Suomen tahtotila reaaliaikatalouden osalta Johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen

Suomen tahtotila reaaliaikatalouden osalta Johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen Suomen tahtotila reaaliaikatalouden osalta 18.6.2019 Johtava asiantuntija Olli-Pekka Rissanen Tahtotilaa tulkitsemassa 1.Hallitusohjelman kirjaukset 2.Jo muodostunut yhteinen tahtotila Ovatko nämä samat?

Lisätiedot

Lausunto RAKLI ry kokoaa yhteen kiinteistöalan ja rakennuttamisen vastuulliset ammattilaiset.

Lausunto RAKLI ry kokoaa yhteen kiinteistöalan ja rakennuttamisen vastuulliset ammattilaiset. Rakli Lausunto 01.09.2017 Asia: 1/41/2016 Lausuntopyyntö yleisen tietosuojaasetuksen täytäntöönpanotyöryhmän (TATTI) mietinnöstä ja työryhmän ehdotuksesta hallituksen esitykseksi uudeksi tietosuojalaiksi

Lisätiedot

Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus

Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus Kuntien kustannusten karsinta tehtäviä ja velvoitteita vähentämällä Tilannekatsaus Valtiovarainvaliokunnan kunta- ja terveysjaosto 5.11.2015 Silja Hiironniemi Kuntien tehtävien ja velvoitteiden kehitys

Lisätiedot

Työelämän kehittäminen sopimuksissa ja hallitusohjelmassa. Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen HR-verkoston ideatyöpaja 1.

Työelämän kehittäminen sopimuksissa ja hallitusohjelmassa. Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen HR-verkoston ideatyöpaja 1. Työelämän kehittäminen sopimuksissa ja hallitusohjelmassa Työmarkkinajohtaja Markku Jalonen HR-verkoston ideatyöpaja 1. KT:n HR-verkoston tausta Henkilöstöjohtamisen (HR-verkosto) verkosto työnantajien

Lisätiedot

HE 198/1996 vp. Laki. liiketoimintakiellosta annetun lain muuttamisesta

HE 198/1996 vp. Laki. liiketoimintakiellosta annetun lain muuttamisesta EV 195/1997 vp - HE 198/1996 vp Eduskunnan vastaus hallituksen esitykseen laeiksi liiketoimintakiellosta annetun lain ja eräiden muiden lakien muuttamisesta Eduskunnalle on vuoden 1996 valtiopäivillä annettu

Lisätiedot

WWW.OFM.FI VÄHEMMISTÖVALTUUTETTU MINORITETSOMBUDSMANNEN OMBUDSMAN FOR MINORITIES VEHÁDATÁITTARDEADDJI

WWW.OFM.FI VÄHEMMISTÖVALTUUTETTU MINORITETSOMBUDSMANNEN OMBUDSMAN FOR MINORITIES VEHÁDATÁITTARDEADDJI WWW.OFM.FI Kertomus 2014: Ydinkohdat ja suositukset Ylitarkastaja, oikeustieteen tohtori Venla Roth WWW.OFM.FI Kansallinen ihmiskaupparaportoija Tehtävänä on: seurata ihmiskauppaan liittyviä ilmiöitä,

Lisätiedot

Talousrikostorjuntaan vaikuttavan lainsäädännön kehittäminen. Työryhmän loppuraportti

Talousrikostorjuntaan vaikuttavan lainsäädännön kehittäminen. Työryhmän loppuraportti Talousrikostorjuntaan vaikuttavan lainsäädännön kehittäminen Työryhmän loppuraportti Sisäinen turvallisuus 36/2004 SISÄASIAINMINISTERIÖ KUVAILULEHTI Julkaisun päivämäärä 23.6.2004 Tekijät (toimielimestä,

Lisätiedot

Aluehallinnon uudistaminen

Aluehallinnon uudistaminen Aluehallinnon uudistaminen ALKU-hanke 1092009 10.9.2009 Aluehallinnon uudistaminen Matti Vanhasen II hallituksen ohjelmassa Hallintoa uudistetaan ja kansanvaltaistetaan. Lääninhallitusten, työvoima- ja

Lisätiedot

Ihmiskauppa ja sen vastainen toiminta Suomessa. Tunnistamisesta oikeuksien toteutumiseen

Ihmiskauppa ja sen vastainen toiminta Suomessa. Tunnistamisesta oikeuksien toteutumiseen Ihmiskauppa ja sen vastainen toiminta Suomessa Tunnistamisesta oikeuksien toteutumiseen Kansallinen ihmiskaupparaportoija Vähemmistövaltuutettu on toiminut kansallisena ihmiskaupparaportoijana vuoden 2009

Lisätiedot

Meripolitiikan rahoitus Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa. EU-erityisasiantuntija Jussi Soramäki Valtioneuvoston kanslia

Meripolitiikan rahoitus Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa. EU-erityisasiantuntija Jussi Soramäki Valtioneuvoston kanslia Meripolitiikan rahoitus Euroopan meri- ja kalatalousrahastossa EU-erityisasiantuntija Jussi Soramäki Valtioneuvoston kanslia EMKR varojen jakauma Komissio: - 650 milj. euroa, josta meripolitiikka noin

Lisätiedot

Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet. Luonnos 0 (6) 12.3.2014

Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet. Luonnos 0 (6) 12.3.2014 Luonnos 0 (6) 12.3.2014 Kaarinan kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan periaatteet Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 8.12.2014 123. Voimaantulo 8.12.2014. 1 (6) Sisällys 1 Lainsäädäntöperusta

Lisätiedot

TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA

TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA HTSY Verohallinto Päiväys Verohallinto 2 (5) TYÖELÄKEVAKUUTUSMAKSUPETOS ESITUTKINNASSA Työeläkevakuutusmaksupetos ja sen törkeä tekomuoto ovat rikosnimikkeitä,

Lisätiedot

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin *

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * P5_TA(2002)0498 Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston suositukseksi työturvallisuus-

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0412/3. Tarkistus. Edouard Martin S&D-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0412/3. Tarkistus. Edouard Martin S&D-ryhmän puolesta 6.12.2018 A8-0412/3 3 Johdanto-osan 34 kappale (34) Komissio pyrkii jatkamaan vuoropuhelua jäsenvaltioiden ja toimialan kanssa rahaston menestyksen takaamiseksi. (34) Komissio pyrkii jatkamaan vuoropuhelua

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista,

Toimintasuunnitelma annettiin 18. lokakuuta 2017 samalla kun komissio julkaisi 11. täytäntöönpanoraportin turvallisuusunionista, Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2017-00410 PO Taavila Hannele 08.12.2017 Asia Komission tiedonanto toimintasuunnitelmasta varautumisen tehostamisesta kemiallisista aineista, biologisista taudinaiheuttajista,

Lisätiedot

Ajankohtaista sisäisestä turvallisuudesta. Hamina 18.4.2013 Kia Vertio Sisäasiainministeriö

Ajankohtaista sisäisestä turvallisuudesta. Hamina 18.4.2013 Kia Vertio Sisäasiainministeriö Ajankohtaista sisäisestä turvallisuudesta Hamina 18.4.2013 Kia Vertio Sisäasiainministeriö 17.4.2013 Sisäisen turvallisuuden tavoite Pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelma 20.6.2011 Suomi on Euroopan

Lisätiedot

KOMISSION SUOSITUS, annettu , verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta

KOMISSION SUOSITUS, annettu , verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 28.1.2016 C(2016) 271 final KOMISSION SUOSITUS, annettu 28.1.2016, verosopimusten väärinkäytön vastaisten toimenpiteiden täytäntöönpanosta KOMISSION SUOSITUS, annettu 28.1.2016,

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 14/2013

Määräykset ja ohjeet 14/2013 Määräykset ja ohjeet 14/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro FIVA 15/01.00/2013 Antopäivä 10.6.2013 Voimaantulopäivä 1.7.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Lausunto Puuttuuko strategialuonnoksen korruptiokatsauksesta olennaista tietoa tai olennaisia lähteitä?

Lausunto Puuttuuko strategialuonnoksen korruptiokatsauksesta olennaista tietoa tai olennaisia lähteitä? Eduskunta Lausunto 20.10.2016 Asia: OM 5/69/2015 Luonnos korruption vastaiseksi strategiaksi Lausunnonantajan saate Tähän voitte halutessanne kirjoittaa saatteen lausunnollenne 1. Korruption esiintyminen

Lisätiedot

1(5) Muutosturvatyöryhmän väliraportti

1(5) Muutosturvatyöryhmän väliraportti 1(5) Muutosturvatyöryhmän väliraportti 15.6.2015 2(5) Sisällysluettelo JOHDANTO... 3 1. Muutosturvakysely... 3 2. Valtioneuvoston periaatepäätöksen mahdollisia kehittämistarpeita...4 2.1. Periaatepäätöksen

Lisätiedot

ULOSOTTOMENETTELYSSÄ VARATTOMAKSI TODETUT YRITYKSET

ULOSOTTOMENETTELYSSÄ VARATTOMAKSI TODETUT YRITYKSET ULOSOTTOMENETTELYSSÄ VARATTOMAKSI TODETUT YRITYKSET HTSY Verohallinto 2.9.2014 2 (5) ULOSOTTOMENETTELYSSÄ VARATTOMAKSI TODETUT YRITYKSET Harmaan talouden selvitysyksikkö on tarkastellut ulosotossa vuosina

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 46/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verotusmenettelystä. muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 46/2013 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verotusmenettelystä. muuttamisesta. Asia. Päätös. Valiokuntakäsittely EDUSKUNNAN VASTAUS 46/2013 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi verotusmenettelystä annetun lain ja työturvallisuuslain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2012 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot. Harmaan talouden torjuntaohjelmat ja torjuntatyön koordinaatio (14/2015) 373/54/2013

Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot. Harmaan talouden torjuntaohjelmat ja torjuntatyön koordinaatio (14/2015) 373/54/2013 Kertomusluonnoksesta annetut lausunnot Harmaan talouden torjuntaohjelmat ja torjuntatyön koordinaatio (14/2015) 373/54/2013 Sisäministeriö, 18.8.2015 Poliisihallitus, 18.8.2015 Valtiovarainministeriö,

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin

Lisätiedot

Pentti Mäkinen 4.10.2007

Pentti Mäkinen 4.10.2007 Pentti Mäkinen 4.10.2007 Keskuskauppakamari kansallisen yhteistyöfoorumin puheenjohtajana Viranomaisten ja elinkeinoelämän muodostama kansallinen yhteistyöryhmä edistää suomalaisten yritysten turvallisuutta

Lisätiedot

Sisäinen turvallisuus Oiva Kaltiokumpu, Kansallisena Veteraanipäivänä

Sisäinen turvallisuus Oiva Kaltiokumpu, Kansallisena Veteraanipäivänä SUOMEN SISÄINEN TURVALLISUUS UHATTUNA! TARUA VAI TOTTA? Sisäisen turvallisuuden merkitys eduskunnan lainsäädäntö- ja budjettityössä Sisäinen turvallisuus nostaa enemmän kysymyksiä, kuin on anta vastauksia

Lisätiedot

Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi

Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi Verot Suomeen: Aggressiivinen verosuunnittelu laittomaksi varojen piilottelu mahdottomaksi SDP:n kansainvälisen veronkierron vastaisen ohjelman julkaisutilaisuus Eduskunnan Pikkuparlamentti, 13.9.2017

Lisätiedot

PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET PÄLKÄNEEN KUNNAN SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET Käsittely : Kunnanvaltuuston hyväksymä xx.xx.2014 xx Kunnanhallitus xx.xx.xxxx xx Sisällysluettelo 1. JOHDANTO... 3 2. SISÄISEN VALVONNAN

Lisätiedot

Hallinnollisen taakan vähentäminen Suomessa. Better Regulation Day, 25.11.2010 Lainsäädäntöjohtaja Pasi Järvinen

Hallinnollisen taakan vähentäminen Suomessa. Better Regulation Day, 25.11.2010 Lainsäädäntöjohtaja Pasi Järvinen Hallinnollisen taakan vähentäminen Suomessa Better Regulation Day, 25.11.2010 Lainsäädäntöjohtaja Pasi Järvinen Yritysten hallinnollinen taakka Yritysten hallinnollisella taakalla tarkoitetaan lainsäädännön

Lisätiedot

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526

15295/14 HG/phk DGB 3. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) 15295/14. Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) PECHE 526 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. joulukuuta 2014 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0295 (NLE) 15295/14 PECHE 526 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON TÄYTÄNTÖÖNPANOPÄÄTÖS LIS-kalastuksen

Lisätiedot

POLIISIN VISIO POLIISI ON KAIKKIEN AIKOJEN TURVAAJA

POLIISIN VISIO POLIISI ON KAIKKIEN AIKOJEN TURVAAJA 2017 2020 POLIISIN VISIO POLIISI ON KAIKKIEN AIKOJEN TURVAAJA Poliisi toimii sekä normaaleissa rauhallisissa oloissa että yhteiskunnan pahojen kriisien aikana. Poliisin toiminta tähtää myös tulevaisuuteen,

Lisätiedot

7.3.2013 1 (5) OSAAMISEN KEHITTÄMISEN TOIMINTAMALLI. 1 Suunnitelma koulutuksen kehittämiseksi yrityksissä. 1.1 Yt-lain piiriin kuuluvat yritykset

7.3.2013 1 (5) OSAAMISEN KEHITTÄMISEN TOIMINTAMALLI. 1 Suunnitelma koulutuksen kehittämiseksi yrityksissä. 1.1 Yt-lain piiriin kuuluvat yritykset 7.3.2013 1 (5) OSAAMISEN KEHITTÄMISEN TOIMINTAMALLI 1 Suunnitelma koulutuksen kehittämiseksi yrityksissä 1.1 Yt-lain piiriin kuuluvat yritykset Yt-laissa olevan koulutussuunnitelman perussisältöä selkeytetään.

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. syyskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 30. syyskuuta 2016 (OR. en) 12670/16 FISC 141 ECOFIN 846 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea (Coreper II)/Neuvosto

Lisätiedot

7.9.2011. Luonnos laiksi veronumerorekisteristä (lausuntopyynnön 3.8.2011versio)

7.9.2011. Luonnos laiksi veronumerorekisteristä (lausuntopyynnön 3.8.2011versio) LAUSUNTO 1 (5) Valtiovarainministeriö PL 28 00023 VALTIONEUVOSTO LAUSUNTOPYYNTÖ 4.8.2011 (VM068:00/2011), sen täydennys 17.8.2011 sekä STM:n 10.8.2011 esittämät lisäykset 4.8.2011 lausuntopyyntömateriaaliin

Lisätiedot

Talouspolitiikka Virpi Pasanen. Eduskunnan tarkastusvaliokunta LAUSUNTO 1 (6) 30.9.2010. Lausuntopyyntönne 22.6.2010

Talouspolitiikka Virpi Pasanen. Eduskunnan tarkastusvaliokunta LAUSUNTO 1 (6) 30.9.2010. Lausuntopyyntönne 22.6.2010 Virpi Pasanen Eduskunnan tarkastusvaliokunta LAUSUNTO 1 (6) 30.9.2010 Lausuntopyyntönne 22.6.2010 SUOMEN KANSAINVÄLISTYVÄ HARMAA TALOUS Eduskunnan tarkastusvaliokunta on käynnistämäänsä harmaan talouden

Lisätiedot

Lääninhallituksen kuulumisia

Lääninhallituksen kuulumisia Lääninhallituksen kuulumisia Terveyskeskusten johtavien viranhaltijoiden ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin yhteistyöseminaari 8.10.2009 Heli Kajava Ylitarkastaja Aluehallintouudistus (Alku-hanke)

Lisätiedot

Harmaan talouden torjunnan huomiointi liiketalouden koulutuksessa. Minna Immonen Rikoskomisario Länsi-Uudenmaan poliisilaitos 30.1.

Harmaan talouden torjunnan huomiointi liiketalouden koulutuksessa. Minna Immonen Rikoskomisario Länsi-Uudenmaan poliisilaitos 30.1. Harmaan talouden torjunnan huomiointi liiketalouden koulutuksessa Minna Immonen Rikoskomisario Länsi-Uudenmaan poliisilaitos 30.1.2013 Valtakunnallinen harmaan talouden ja talousrikollisuuden torjuntakampanja

Lisätiedot

Yritys ulkomailla, toimintaa Suomessa. Ulkomaisen yrityksen verotukseen liittyvät velvoitteet

Yritys ulkomailla, toimintaa Suomessa. Ulkomaisen yrityksen verotukseen liittyvät velvoitteet Yritys ulkomailla, toimintaa Suomessa Ulkomaisen yrityksen verotukseen liittyvät velvoitteet 1 Veroilmoitus Ulkomainen yritys, jolla on kiinteä toimipaikka Suomessa on verovelvollinen Suomeen kiinteän

Lisätiedot

Harmaan talouden torjuminen

Harmaan talouden torjuminen Harmaan talouden torjuminen 11.11.2015 Harmaan talouden torjuminen 11.11.2015 6 Harmaa talous on osa talousrikollisuutta Talousrikollisuus = taloudelliseen hyötyyn tähtääviä rangaistavia tekoja, jotka

Lisätiedot

Ajankohtaista verotarkastuksesta. Veroinfot taloushallintoalan ammattilaisille Joulukuu 2013

Ajankohtaista verotarkastuksesta. Veroinfot taloushallintoalan ammattilaisille Joulukuu 2013 Ajankohtaista verotarkastuksesta Veroinfot taloushallintoalan ammattilaisille Joulukuu 2013 on syvällisin yksittäiseen verovelvolliseen kohdistuva verovalvonnan muoto 2 Säädeltyä viranomaistoimintaa Verotusmenettelylaissa

Lisätiedot

Espoon hankinnan painopistealueet 2013-2016:

Espoon hankinnan painopistealueet 2013-2016: Miten Espoo on huomioinut strategiassaan terveen kilpailun ylläpitämisen pitkällä tähtäimellä Katariina Kasanen Julkisten hankintojen ajankohtaisfoorumi 1 Espoon hankinnan painopistealueet 2013-2016: Kestävä

Lisätiedot

Tarkastuskertomus 17/2016 Verotulot yhteenveto verotuloja koskevista laillisuustarkastuksista

Tarkastuskertomus 17/2016 Verotulot yhteenveto verotuloja koskevista laillisuustarkastuksista 27.5.2019 Dnro 183/52/2016 1 (5) Jakelussa mainitut Tarkastuskertomus 17/2016 Verotulot yhteenveto verotuloja koskevista laillisuustarkastuksista Jälkiseurantaraportti Valtiontalouden tarkastusvirasto

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Valtuusto 27.02.2012 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 27. Valtuusto 27.02.2012 Sivu 1 / 1 Valtuusto 27.02.2012 Sivu 1 / 1 6603/02.03.01/2011 Kaupunginhallitus 19 23.1.2012 27 Valtuustokysymys veropaosta ja sen määrästä Espoossa sekä kaupunginhallituksen toimenpiteistä asiassa Valmistelijat

Lisätiedot

Lausunto ID (5)

Lausunto ID (5) Lausunto ID-18293068 1 (5) 01.10.2018 POL-2018-25105 Työ ja elinkeinoministeriö kirjaamo@tem.fi HE Tilintarkastuslain 2 luvun 2 :n muuttamiseksi Lakia koskeva Hallituksen esityksen luonnos 22.8.2018 perustuu

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

Janne Juusela: Kansainväliset sijoitukset ja verotuksen tehokkuus

Janne Juusela: Kansainväliset sijoitukset ja verotuksen tehokkuus Janne Juusela: Kansainväliset sijoitukset ja verotuksen tehokkuus SISÄLLYSLUETTELO ALKUSANAT... SISÄLLYSLUETTELO... LÄHTEET... LYHENTEET... V VII XV XLIX 1.JOHDANTO... 1 1.1 Taustaa... 1 1.2 Kansainvälisestä

Lisätiedot

Sisäinen turvallisuus maakunnan strategisena voimavarana

Sisäinen turvallisuus maakunnan strategisena voimavarana Sisäinen turvallisuus maakunnan strategisena voimavarana Ari Evwaraye Sisäministeriö Alueiden uudistumisen neuvottelukunta 17.11.2017 (Valtioneuvoston periaatepäätös 5.10.2107) 10.11.2017 2 Sisäisen turvallisuuden

Lisätiedot

Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014-

Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014- Tutkimuksen painopistealueet sisäasiainministeriön hallinnonalalla Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014- Tiina Ranta-Lassila, sisäasiainministeriö Kuopio 27.9.2013 27.9.2013 Tausta

Lisätiedot

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä

Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä Yhteiskunnan turvallisuusstrategia 2017 Hyväksytty valtioneuvoston periaatepäätöksenä 2.11.2017 1 YHTEISKUNNAN TURVALLISUUSSTRATEGIAN PERUSTEET Yhteiskunnan turvallisuusstrategia (YTS) valtioneuvoston

Lisätiedot

Onko suurpetopolitiikka Suomen vai EU:n käsissä?

Onko suurpetopolitiikka Suomen vai EU:n käsissä? Onko suurpetopolitiikka Suomen vai EU:n käsissä? Neuvotteleva virkamies Sami Niemi Luontodirektiivi Suurpedot ovat tiukasti suojeltuja lajeja (12 artikla) Lajien yksilöiden tappaminen on kiellettävä Suojelusta

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. kesäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. kesäkuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 15. kesäkuuta 2016 (OR. en) 9518/16 LIMITE PUBLIC PV/CONS 28 ECOFIN 511 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston 3468. istunto (TALOUS- JA

Lisätiedot

urakka- ja työntekijätiedoista

urakka- ja työntekijätiedoista Rakentamisen tiedonantovelvollisuus urakka- ja työntekijätiedoista lainsäädännön vaikuttavuus Eduskunta valtiovarainvaliokunta verojaos 31.3.2017 Selvityksen taustat Rakennusalalle on toteutettu useita

Lisätiedot

Harmaan talouden torjuntatoimenpiteiden arviointi ym.

Harmaan talouden torjuntatoimenpiteiden arviointi ym. Harmaan talouden selvitysyksikkö PL 325 00052 VERO 26.1.2015 : A4/00 00 01/2015 Eduskunta Tarkastusvaliokunta Harmaan talouden torjuntatoimenpiteiden arviointi ym. Eduskunnan tarkastusvaliokunta on pyytänyt

Lisätiedot

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä

Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä Lausunto 04.12.2017 168 K Asia: OM 21/41/2016 Työryhmän ehdotus hallituksen esitykseksi laiksi henkilötietojen käsittelystä rikosasioissa ja kansallisen turvallisuuden ylläpitämisen yhteydessä 1 LUKU.

Lisätiedot

PO Puiro Johanna(SM) KÄYTTÖ RAJOITETTU

PO Puiro Johanna(SM) KÄYTTÖ RAJOITETTU Sisäministeriö PERUSMUISTIO SM2015-00418 PO Puiro Johanna(SM) 10.11.2015 KÄYTTÖ RAJOITETTU Asia EU; Neuvottelumandaatin antaminen komissiolle aloittaa neuvottelut sopimusten tekemiseksi EU:n sekä Sveitsin

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet X/2013

Määräykset ja ohjeet X/2013 Määräykset ja ohjeet X/2013 Kolmansien maiden kaupankäyntiosapuolet Dnro x/01.00/2013 Antopäivä x.x.2013 Voimaantulopäivä x.x.2013 FINANSSIVALVONTA puh. 010 831 51 faksi 010 831 5328 etunimi.sukunimi@finanssivalvonta.fi

Lisätiedot

Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo. Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10.

Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo. Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10. Tuoteturvallisuuskysymykset verkkokaupassa - kuka vastaa ja valvoo Markkinavalvontaviranomaisen havainnot ja toimenpiteet 27.10.2014 Tuiri Kerttula Johtaja Tuote- ja laitteistovalvonta 2 Markkinavalvonta

Lisätiedot

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue Työsuojeluviranomaisen rooli sisäilmaongelmien valvonnassa Työsuojeluviranomainen Aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue. Valvoo työsuojelua koskevien säännösten ja määräyksien noudattamista Toimintaa

Lisätiedot