Lounaispaikka Ohjausryhmä 3/2012

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Lounaispaikka Ohjausryhmä 3/2012"

Transkriptio

1 Lounaispaikka Ohjausryhmä 3/ klo 14:00 Turun yliopiston maantiteteen ja geologian laitoksen maantieteen osasto Luonnontieteiden talo I (LT I), 4 krs, kirjasto OHJAUSRYHMÄN JÄSENET/PAIKALLA Outi Engström, V-S ELY-keskus Sanna Jokela, Lounaispaikka X Daniela Hellgren, Yrkeshögskolan Novia Katariina Hilke, Turun kaupunki X Risto Kalliola, Turun yliopisto X Annukka Koivukari, V-S ELY-keskus X Niina Käyhkö, Turun yliopisto X Jukka Moilanen, Satakuntaliitto Mikael von Numers, Åbo Akademi Monica Nyholm, Åbo Akademi Romi Rancken, Yrkeshögskolan Novia Anne Nummela, Satakuntaliitto X Juhani Pärtty, Turun kaupunki Markku Roto, Varsinais-Suomen liitto Heikki Saarento, Varsinais-Suomen liitto Kutsutut: Esa Högblom, Varsinais-Suomen liitto X Ilona Mäkinen, Varsinais-Suomen liitto X Petri Pihlavisto, Varsinais-Suomen ELY-keskus X Merja Haliseva-Soila, Varsinais-Suomen ELY-keskus X Nina Myllykoski, Varsinais-Suomen ELY-keskus X MUISTIO 1. Kokous avattiin klo 14:03 2. Edellisen kokouksen muistion hyväksyttiin sellaisenaan. Toivottiin vanhoja muistioita nettisivuille. 3. Aluetietopalvelu ja eri verkostojen kuulumiset 1. Aluetietopalvelun strategiapaperi käytiin läpi ja siihen tuli muutamia kommentteja: 1. Lounaispaikan partnerirahoituksella toteutettavat palvelut sekä Aluetietopalvelun ylläpitorahoituksen turvin toteuttavat palvelut merkittävä erikseen paperiin. Silloin on helpompi myydä asiaa eteenpäin (Tarve>Palvelut>Rahoitus). 2. Keskusteltiin ylläpitomaksuista ja pohdittiin mm. porrastettua rahoitusta eri kokoisille partnereille. Myös tiedon tuotantomäärä voisi vaikuttaa hintaan, mutta se koettiin hankalaksi määritellä. Lisensseihin perustuva maksu nähtiin vaikeaksi toteuttaa (salasanat alkavat kiertää ja lisenssimaksuja kaihdetaan). Ylipäätään ylläpitomaksuista oli vaikea vielä tässä vaiheessa saada selkeää kuvaa, kun palvelu on vasta rakenteilla. Viimeistään pilottivaiheen jälkeen asia pitää kuitenkin saada selville. 3. Aluetietopalvelun kehityksestä halutaan luoda toimiva malli, jolla turvataan palveluiden kehitys, mutta koettiin, että asiassa edettävä rauhallisesti. 4. Nähtiin verkostojen ja hankkeiden eriaikaisuus haasteena, mutta voimana synergiaedut (esim. hankeverkko ja tilastotyökalujen yhteinen kehitys) 5. Nähtiin, että ylläpidolliset asiat pitää viedä organisaatioiden johtajien käsittelyyn, kun omat visiot ovat selkeytyneet.

2 6. Lounaispaikan ohjausryhmä toivoi myös, että kaikki Aluetietopalvelun kehitystoimet hyödyttäisivät paikkatietoverkoston toimintaa ja tätä pitää vaalia jatkokehittämisessäkin. 7. Liitteenä uusi versio strategiapaperista, jota voi viedä eteenpäin omissa organisaatioissa. 2. Ympäristö-NYT verkoston suunnitelmat: Merja Haliseva-Soila kertoi mistä Aluetietopalvelun idea on lähtenyt: Ympäristöohjelman ja strategian seurannan toimenpiteiden arviointia varten oli tarpeena saada vuorovaikutteinen palvelu, jossa voidaan kommentoida ja arvioida erilaisia toimenpiteitä verkoston käyttäjien avulla. Nopeasti nähtiin, että yhteisesti kehitettävällä palvelulla voidaan nostaa alueen painoarvoa ja kehittää alueidentiteettiä. 3. E-verkoston suunnitelmat: Esa Högblom ja Petri Pihlavisto valottivat näkökantojaan. Koulutuksen ennakointiverkosto järjestäytyy parhaillaan. Ylläpitomaksuista vaikea vielä sanoa mitään, koska verkoston toimijoita ei ole vielä tarkalleen määritelty. Seutukunnat ja oppilaitokset tärkeimpinä uusina yhteistyötahoina. 4. Profiili -hanke ja suunnitelmat: Rahoitusviranomaisten hankkeiden hallintatyökalua halutaan kehittää sillä vanha on vaikeakäyttöinen. Rahoitus tähän on saatu. Vielä on tarkoitus kysellä valtakunnallisen EURA-järjestelmän kehityksestä lisätietoa ja selvittää mahdolliset tietojärjestelmäyhteydet siihen. Myös hankkeiden hallintaviranomaisten on hieman avoinna (mikä taho jatkossa ylläpitää hankeverkkoa). Käytännössä tarpeena rakentaa tietokanta, kyselytyökalu hankeverkon tarpeisiin ja esittää tietoja tilastoina ja karttoina. 5. Aluetietopalvelun ylläpidon järjestäytyminen ja rahoitus 1. Haliseva-Soilan mukaan ELY-keskus on lupautunut viime vuonna rahoittamaan Lounaispaikan tarjoamia palveluita, siksi ne pitää saada myös strategiapaperiin mukaan. ELY:n strategiayksikkö vastaa jatkossa Lounaispaikka yhteistyön kehittämisestä ja heille pitää esitellä aluetietopalvelun nykytilaa ja ajatuksia. 2. Aluetietokeskus oli vielä Pihlaviston ja Kalliolan näkemyksen mukaan kaukainen asia ja vaikka sen olemassaolo on potentiaalinen, asian pitää antaa hautua. Pilotti- ja hankevaiheiden jälkeen tahtotila voi olla saavutettavissa. 6. Ulkoasusuunnitelma (Ympäristö NYT-verkoston kustantama) 1. Aucor Oy on toteuttanut 2. version ulkoasusuunnitelmista ja 3. version palautusajankohta on viikolla 17. Vielä viikolla 15 voi antaa kommentteja. Ulkoasu voi vielä tämän jälkeen muuttua, sillä tarjous sisältää vain layout:n suunnittelun, jota voidaan jatkaa Lounaispaikan toimesta eteenpäin. Käytiin nopeasti suunnitelma läpi ja päätettiin jättää asia hautumaan. Yleisenä kommenttina saatiin, että ulkoasu vaikutti äkkiseltään konservatiiviselta.

3 Kommentteja kaivataan lisää etenkin ohjausryhmältä, mutta myös muilta verkostoilta, sillä se määrittelee niidenkin tulevaa ulkoasua. 7. Kiitettiin eri verkostojen edustajia osallistumisesta ja jatkettiin muilla Lounaispaikan asioilla 4. Lounaispaikan talouden toteuma: Jokela kävi pääpiirteittäin budjetin läpi. Alla tarkempi erittely taloudesta: 1. Laskuja ei vielä partnereille lähetetty, sillä sopimukset vasta osittain allekirjoitettu (Satakuntaliitto, Turun kaupunki ok ja lähetetty ÅA/NOVIA:lle allekirjoitettavaksi). TY:llä jotain häikkää sopimuksen kanssa ja viivyttelevät vastaamista, voidaan lähettää sopimus vaikka heti, jos Ristolle ok. 2. Perusbudjetista (60000 ) käytetty huhtikuuhun mennessä Sannan työtä hankkeille yhteensä PaikkaOppi: 893,73 talkootyötä, ei korvata hankkeelta 2. SADe: 127, korvattavaa 3. NANNUT: 2475,89 (budjetti työlle vain 1207,23, joten sen verran korvataan) 4. MIP: 996,2, korvattavaa 5. ATP: 773, korvattavaa 3. Harjoittelijan kautta voidaan hakea tiedekunnalta voucher-rahaa maks. 1300, 1000 luvattu Riistapiiriltä harjoittelijan kuluihin. 4. MIP:n ylläpitokustannuksista piti jättää helmi-maaliskuu pois, koska tukea ei meidän puolelta ollut saatavilla, joten budjettia vähennetty 600 :lla 5. Koodari palkattu Lounaispaikkaan 2 kk 40 % palkkakustannuksilla, budjettiin lisätty lisäkustannukset. 6. Näillä näkymin vuoden aikana säästyy koordinaattorin työllä hankkeille, ylläpitorahoituksen, ja harjoittelijatuen myötä n Lisäksi parista potentiaalisesta hankkeesta voidaan saada lisärahoitusta Lounaispaikalle: Maakuntakaavat + Yleiskaavarasterit (n ), jos koordinaattori osallistuu niiden toteutukseen. 7. Maakuntakaavatyö voidaan aikataulullisesti aloittaa elokuussa, mutta töitä vois olla jo nyt hanke/paikkatietohenkilölle valmistelemaan tätä työtä. 8. Jatkossa Maakuntakaavayhteistyöstä saadaan 2000 *15 ylläpitorahaa, jolla voidaan palkata teknistä tukea. 5. Yhteistyöhankkeiden tilanne 1. SADe-yhteistyö - Yleiskaavarasteri-tarjous.

4 Jokela esitteli SYKE:lle lähetetyn yleiskaavarastereiden määrittelytarjouksen. SYKE:lle tarjottu työn teosta (yhden vuoden henkilötyöpanos + matkakulut ja koulutuskulut). Koivukari kyseli KRYSP-hankkeen toimien vaikutuksesta vastaavaan työhön ja sitä on työssä käyttää hyväksi mahdollisuuksien mukaan. SADe-kommentointia ei ole vielä tarvinnut paljon tehdä, mutta tiedossa on lisätöitä. Tarjous liittessä MIP - Sopimus ja työt jatkohankkeessa 2012 Museon informaatioportaalin jatkokehitykseen varataan vuodeksi , laskuttamatta viime vuoden ja alkuvuoden töistä. Käytännössä työn toteutus voi venyä vuoden 2013 puolelle (esim. ohjelmoija palkattu nyt 3 kk kokoaikaisesti ja 4 kk osa-aikaisesti ja arkeologi Tapani Tuovinen voi olla vain 1 kk vuoden 2012 aikana töissä alkuperäisen 3 kk:n sijaan). Kehitystyö kattaa arkeologisten tietokantojen yhteen viemisen ja nykyisen palvelun stilisoimisen. Sopimus ja projektisuunnitelma liitteessä Maakuntaliittojen INSPIRE-yhteistyö Maakuntien liitoilta on kyselty yhteistyöhaluja maakuntakaavojen INSPIRE-toteutukseen ja alustava hyväksyntä on tullut 15 liitolta ( ollaan luultavimmin mukana ). Tarkoituksena on tarjota aineistojen lisäystyö rajapintoihin & muut INSPIRE-työt hintaan 3200 /liitto, tulot 48000, menot samat (ei matkakuluja yms.). Ylläpitokustannukset työn jälkeen 2000 /vuosi/liitto. Sopimustekstiä hiotaan vielä. Pyry Liukas on tehnyt soittokierroksen liittoihin niiden tarpeista. Toiveena olisi aloittaa työ elokuussa, mutta aiemminkin voidaan, jos halutaan. Satakunnan ja Varsinais-Suomen liittojen osalta työ hoituu partnerirahoituksella. Kaikki aineistot tullaan lisäämään Lounaispaikan karttapalveluun ja välitetään Paikkatietoikkunaan. 4. NANNUT-hanke lähes paketissa, viimeinen raportti tehtävä ja tilintarkastukset toteutettava. NANNUT-portaalin jatkokehittämistä on toivottu, mutta Jokela on ehdottanut aineistojen lisäystyökalun toteuttamista mahdollisen jatkorahoituksen turvin. Työkalu sidottaisiin Lounaispaikan palveluun ja NANNUT-portaalin kehitystä ei varsinaisesti tehtäisi enää. Vedenalaisen meriluonnon karttapalvelua kehitetään mahdollisesti VITKA-palvelun kanssa eteenpäin, mutta tällöinkin työt hyödyttäisivät Lounaispaikan palveluita ja erillistä portaalia ei Lounaispaikka tule tekemään. 5. PaikkaOppi paketissa, Riihelä jatkaa työtä TY:llä OPH:n täydennyskoulutusrahoituksen turvin. 6. Harjoittelijahaun tulokset Eeva Niemi valittiin 12 hakijan joukosta, kolme haastateltiin Lasse Nurmen kanssa. Aloittaa kk:n jaksolla. Hänellä mm. tiedekunnan voucher, jonka käyttö pitää selvittää.

5 7. Muut asiat 1. Kaakkoispaikasta oltiin juttelemassa yhteistyön kehittämisestä (Kymeenlaakson AMK & Kymenlaakson liitto). Tuloksena järjestää syksyllä heidän kanssaan Kaakkois-Suomen paikkatietopäivä. Ajatuksena vaihtaa tietoja, työkaluja ja koordinoida alueellisten keskusten syntymistä. 2. Koordinaattorin työmäärä tällä hetkellä: 1. Taloudenpito ja hankehallinta 1. PaikkaOppi ohjausryhmä, loppuraportti (n edestä työtä pitää vielä raportoida, ei rahoitusta hankkeelta ellei Turun kaupungilta jää yli rahaa) 2. MIP ohjausryhmä, projektisuunnitelman teko ja koordinointi (n edestä voidaan tehdä työtä, rahoitus hankkeelta) 3. NANNUT ohjausryhmä, raportointi ja maksatushakemukset (ei rahoitusta enää käytettävissä) 4. Lounais-Suomen Ympäristöportaali -hanke (Aluetietopalvelu) ohjausryhmätyöskentely, talous, suunnittelu (n työtä hankkeelle, rahoitusta hankkeelta) 5. SADe määrittelyjen kommentointi, blogi-kirjoittelu, kilpailutusasiakirjojen tutkiminen ja kommentointi (9300 edestä koordinaattorin työtä ja 3000 edestä Pyryn työtä) 6. Tulevia hankkeita: E-verkosto, Profiili, Maakuntaliittojen INSPIRE-yhteistyö, Yleiskaavarasteri 2. Paikkatietoaineistojen keruu, lisäys ja päivitys 3. Kouluttaminen ja neuvonta (harjoittelijat, uudet työntekijät, sidosryhmien tarpeet) 4. Verkottuminen: 1. Alueellinen tiedon jakaminen: IT-ala, yritykset, Lounaispaikan kehitystyöryhmät, Uutiskirjeet, seminaarit 2. ProGIS ry ja GI Norden (vapaaehtoista, kokouksiin osallistuminen, kommentointi, ajan tasalla pysyminen, ProGIS seminaarit, GI Norden kokous Kööpenhaminassa toukokuussa) 3. INSPIRE-työryhmät (kokoukset, kommentointi, ajan tasalla pysyminen) 4. VELMU työryhmät (esim. NANNUT-portaalin jatkokehittäminen SYKE:n VITKA-palvelun kanssa) 5. Yhteistyö Maanmittauslaitoksen ja alueellisten paikkatietokeskusten välillä (esim.

6 Kaakkoispaikka) 6. E-verkosto (Aluetietopalvelun kehittäminen), työllistää kokousten ja kehitystarpeiden kartoittamisen myötä. 3. Jokelan työtaakkaa varten päätettiin pyytää kiireapulainen 3 kk:n ajalle, koska rahoitusta säästyy sen verran. Apulainen voisi jatkaa esim. Maakuntakaava-INSPIRE-töissä kun rahoitus selviää. 4. Muistutettiin Lounaispaikan juhlaseminaarista Paikaksi ehdotettiin Virastotalan Auditoriota. 5. Kommentoitiin palveluiden hitautta ja pohdittiin syitä siihen. Kentältä kuulunut suivaantuneita kommentteja palveluiden hitaudesta ja käyttäjät eivät palaa huonon ensikokemuksen jälkeen. Syitä hitautueen voi olla monia (palvelin, käyttöliittymän kirjasto, oma kone ja nettiyhteys jne.), mutta käyttäjälle hitaus on armoton karkottaja. Ehdotettiin kevennystä sivuille Ootahan hetki, iso aineisto latautuu tyyppistä kommenttia. Asia nähtiin kriittiseksi ja Lounaispaikan koodareille Pyrylle ja Heikille laitettiin tehtäväksi hoitaa asia kuntoon. 8. Seuraava kokous päätetään sähköpostitse ja paikkana Turun kaupunki. 9. Kokouksen päättäminen

Lounaispaikan vuoden 2009 toimintasuunnitelman toteutuminen

Lounaispaikan vuoden 2009 toimintasuunnitelman toteutuminen Lounaispaikan vuoden 2009 toimintasuunnitelman toteutuminen Hanketoiminnan kehittäminen Hanketoiminta on keskittynyt olemassa olevien hankkeiden (PaikkaOppi ja LP2) jatkorahoitusten turvaamiseen ja uusien

Lisätiedot

LOUNAISPAIKKA. Paikkatietoyhteistyötä Varsinais-Suomessa. Raportti toimikaudesta 2003-2005. Lasse Nurmi VARSINAIS-SUOMEN PAIKKATIETOKESKUS

LOUNAISPAIKKA. Paikkatietoyhteistyötä Varsinais-Suomessa. Raportti toimikaudesta 2003-2005. Lasse Nurmi VARSINAIS-SUOMEN PAIKKATIETOKESKUS LOUNAISPAIKKA Paikkatietoyhteistyötä Varsinais-Suomessa ALUEELLINEN VALTAKUNNALLINEN KANSAINVÄLINEN LIFE COASTRA VARAKUM PATINE LOUNAISPAIKKA MML SYKE ESPON GIS INSPIRE ENVIFAC. PAIKKAT. LAINAAMO KARTTA-

Lisätiedot

6Aika-strategian ohjausryhmä

6Aika-strategian ohjausryhmä 6Aika-strategian ohjausryhmä Muistio Ohjausryhmän kokous 4/2015 8.4.2015, kello 9.30-12.30 Paikka: Helsingin kaupungin vanha raatihuone, Aleksanterinkatu 20, kokoushuone Kvston lähetystöt Osallistujat:

Lisätiedot

Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi ALUEKUMPPANUUDEN HALLINNON VAIHTOEHDOT

Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi ALUEKUMPPANUUDEN HALLINNON VAIHTOEHDOT Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi ALUEKUMPPANUUDEN HALLINNON VAIHTOEHDOT Elviira Hakkarainen, Mikko Pirttilä (toim.) Turun ammattikorkeakoulu Kestävän kehityksen koulutusohjelma 2004 Lukijalle

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI. Sivu 1 / 29 STUUVA-HANKE LOPPURAPORTTI. Hanke on toteutettu Työsuojelurahaston tuella.

LOPPURAPORTTI. Sivu 1 / 29 STUUVA-HANKE LOPPURAPORTTI. Hanke on toteutettu Työsuojelurahaston tuella. Sivu 1 / 29 STUUVA-HANKE LOPPURAPORTTI Hanke on toteutettu Työsuojelurahaston tuella. Sivu 2 / 29 1 Tiivistelmä Stuuva-hankkeen tavoitteena oli levittää Satamien turvallisuustietokanta hankkeessa kehitetyn

Lisätiedot

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta Sisältö 3 Aluksi 4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä 5 Omistajuus Pohdittavaa omistajuudesta ja pääomahuollosta 10 Asiakas on tärkein Kysymyksiä asiakkaista ja asiakkuuksista 16 Prosessiajattelu

Lisätiedot

Pöytäkirjat 2002 YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANHALTIJAT RY HALLITUKSEN KOKOUS 1/2002. AIKA: Keskiviikko 16.1. 2002, klo 15.00

Pöytäkirjat 2002 YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANHALTIJAT RY HALLITUKSEN KOKOUS 1/2002. AIKA: Keskiviikko 16.1. 2002, klo 15.00 Pöytäkirjat 2002 YMPÄRISTÖNSUOJELUVIRANHALTIJAT RY HALLITUKSEN KOKOUS 1/2002 AIKA: Keskiviikko 16.1. 2002, klo 15.00 PAIKKA:Kuntaliitto, 2. Linja 14, kokoushuone B 3.2 LÄSNÄ: Camilla von Bonsdorff, puheenjohtaja

Lisätiedot

ny oma YritYsYrittäjän opas

ny oma YritYsYrittäjän opas A M O Y N S Y Y RIT Yrittäjän opas NY Yrittäjyyskasvatuksen polku Kustantaja: Nuori Yrittäjyys ry, Helsinki 2012 Toimitus: Turo Numminen ja Virpi Utriainen Ulkoasu ja taitto: Anne Jokisaari Oikoluku: Tom

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto

Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto Helsingin kaupunki Sosiaali- ja terveysvirasto Antikoagulaatiohoidon omahoidon ja sähköisen hoitopalautejärjestelmän kehittäminen terveysasemilla -hanke Ulkoinen arviointi Mari Luntamo Antikoagulaatiohoidon

Lisätiedot

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa 6AIKA - AVOIMET JA ÄLYKKÄÄT PALVELUT- STRATEGIA KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa Muistio Ohjausryhmän kokous 9/2014 Aika: 03.12.2014, 11.30-14.00 Paikka: Vuorikivi - kokoustila,

Lisätiedot

1.10.2008. Etelä-Suomen InnoELLI Senior ohjelman 2006-2008 SeniorHaavi 2 hankeen loppuraportti

1.10.2008. Etelä-Suomen InnoELLI Senior ohjelman 2006-2008 SeniorHaavi 2 hankeen loppuraportti 1.10.2008 Etelä-Suomen InnoELLI Senior ohjelman 2006-2008 SeniorHaavi 2 hankeen loppuraportti 1 InnoELLI Senior 2 TL 2 Verkostot ja viestintä - SeniorHaavi Laatijat: Heli Pajuvirta, Anu Olkkonen, Toni

Lisätiedot

HANKETOIMIJAN KÄSIKIRJA MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMISTA 2007 2013 RAHOITETTAVILLE HANKKEILLE

HANKETOIMIJAN KÄSIKIRJA MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMISTA 2007 2013 RAHOITETTAVILLE HANKKEILLE HANKETOIMIJAN KÄSIKIRJA MANNER-SUOMEN MAASEUDUN KEHITTÄMISOHJELMISTA 2007 2013 RAHOITETTAVILLE HANKKEILLE Maaseutuverkoston julkaisuja 1/2008 1. JOHDANTO HANKETOIMINTAAN... 4 1.1. Hankekäsikirjan tehtävä

Lisätiedot

Linnea2-ohjausryhmän kokous

Linnea2-ohjausryhmän kokous Linnea2-ohjausryhmän kokous Aika: 5.6.2006 klo 9:10-11:30 Paikka: Helsinki, Unioninkatu 36, Helsingin yliopiston kirjasto, ylikirjastonhoitajan huone Läsnä: Kai Ekholm Helena Hämynen (päätöskohdissa puhelimen

Lisätiedot

1 Aitoniemen-Hirvenniemen Kyläläiset ry

1 Aitoniemen-Hirvenniemen Kyläläiset ry 1 Aitoniemen-Hirvenniemen Kyläläiset ry ESISELVITYSHANKKEEN LOPPURAPORTTI 1. Hankkeen toteuttaja Hankkeen toteuttaja oli Aitoniemen-Hirvenniemen Kyläläiset ry niminen rekisteröity kyläyhdistys, Tampereen

Lisätiedot

ny oma YritYsYrittäjän opas

ny oma YritYsYrittäjän opas A M O Y N S Y Y RIT Yrittäjän opas NY Yrittäjyyskasvatuksen polku Kustantaja: Nuori Yrittäjyys ry, Helsinki 2011 Toimitus: Turo Numminen ja Virpi Utriainen Ulkoasu ja taitto: Anne Jokisaari Oikoluku: Tom

Lisätiedot

SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti

SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti SYRJÄSEUTUJEN KIRJASTO AUTO PALVELUT KOTIOVELLE Loppuraportti Lapin maakuntakirjasto Sinikka Tuohino 2 Sisällysluettelo 1. Johdanto...4 2. Taustaa...4 2.1. Tietoa Kittilän ja Kolarin kunnista...4 2.2.

Lisätiedot

Vihreä Hotelli ympäristöä ajatellen

Vihreä Hotelli ympäristöä ajatellen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen monisteita 4/2002 Vihreä Hotelli ympäristöä ajatellen Saara Juopperi SISÄLLYS ESIPUHE 1. JOHDANTO... 3 2. TAVOITE... 3 3. LÄHTÖKOHDAT... 4 3.1. YSMEK-HANKKEET JA

Lisätiedot

Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008

Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008 Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008 1 Anu Gretschel (toim.) Nuorten vaikutusmahdollisuuksien arviointi 2008 Menetelmän kehittäminen nuorten näkökulman, ja päättäjien kanssa keskustelun aikaansaamiseksi

Lisätiedot

Hanketoimijan käsikirja

Hanketoimijan käsikirja 2010 M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k ä s i k i r j a Hanketoimijan käsikirja M a a s e u t u v e r k o s t o n j u l k a i s u H a n k e t o i m i j a n k

Lisätiedot

Tiivistä yhteistyötä ja käytännön tietoa Satakunnan välityömarkkinoille Välkky-projektin kokonaisarviointi. Jukka Lidman Riitta Kinnunen

Tiivistä yhteistyötä ja käytännön tietoa Satakunnan välityömarkkinoille Välkky-projektin kokonaisarviointi. Jukka Lidman Riitta Kinnunen Tiivistä yhteistyötä ja käytännön tietoa Satakunnan välityömarkkinoille Välkky-projektin kokonaisarviointi 2014 Jukka Lidman Riitta Kinnunen SISÄLLYSLUETTELO 1 Johdanto... 1 2 Arvioinnista... 2 2.1. Arviointiaineisto...

Lisätiedot

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa

KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa 6AIKA - AVOIMET JA ÄLYKKÄÄT PALVELUT-STRATEGIA KUUTOSKAUPUNGIT Espoo, Helsinki, Oulu, Tampere, Turku, Vantaa Muistio Ohjausryhmän kokous 7/2014 Aika: 22.10.2014, 10.30-13.00 Paikka: Forum Virium Helsinki

Lisätiedot

Ennakointi ja toimintaympäristön seuranta Varsinais-Suomessa

Ennakointi ja toimintaympäristön seuranta Varsinais-Suomessa 1 Jouko Nieminen, Varsinais-Suomen ELY-keskus Luonnos 12.01.2012 Ennakointi ja toimintaympäristön seuranta Varsinais-Suomessa Sisältö Johdanto... 2 Yhteenveto... 3 1. Ennakointi ja toimintaympäristön seuranta

Lisätiedot

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI Tilannekuva elinikäisen ohjauksen kehittämisestä ELY-alueilla Syksy 2012 Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia LAITURI-projekti

Lisätiedot

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI

TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI TIETO-, NEUVONTA- JA OHJAUSPALVELUJEN ALUEELLINEN YHTEISTYÖ JA KOORDINOINTI Tilannekuva elinikäisen ohjauksen kehittämisestä ELY-alueilla Syksy 2012 Koulutus- ja kehittämiskeskus Salmia Laituri-projekti

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon integroitu palvelujärjestelmä sosiaali- ja terveyspiirissä, kuntaliitoksessa sekä yhteistoiminta-alueella

Sosiaali- ja terveydenhuollon integroitu palvelujärjestelmä sosiaali- ja terveyspiirissä, kuntaliitoksessa sekä yhteistoiminta-alueella Sosiaali- ja terveydenhuollon integroitu palvelujärjestelmä sosiaali- ja terveyspiirissä, kuntaliitoksessa sekä yhteistoiminta-alueella KAAKON SOTE-INTO 2 Hankeaika 1.11.2010-31.10.2012 Etelä-Karjalan

Lisätiedot

esmes: Pk-yrityksen verkostoituneen liiketoiminnan sähköisten palvelujen hallinta

esmes: Pk-yrityksen verkostoituneen liiketoiminnan sähköisten palvelujen hallinta elive.fi - Verkottuvan liiketoiminnan sähköiset palvelut -kehittämishanke esmes: Pk-yrityksen verkostoituneen liiketoiminnan sähköisten palvelujen hallinta Antti Tuomisto, Pasi Ojala, Esko Pesonen, Nina

Lisätiedot

PROJEKTIOHJE. Espoon Partiotuki ry

PROJEKTIOHJE. Espoon Partiotuki ry 1 PROJEKTIOHJE Espoon Partiotuki ry Sisältö Sisältö... 2 1. Alkusanat... 4 2. Projektin johtaminen... 4 2.1 Lyhyt muistilista projektin vaiheisiin... 4 2.2 Lyhyt muistilista projektin tärkeimpiin osa-alueisiin...

Lisätiedot

9308/Onni kutsuu kylään hanke Tiedonvälityshanke LOPPURAPORTTI

9308/Onni kutsuu kylään hanke Tiedonvälityshanke LOPPURAPORTTI 9308/Onni kutsuu kylään hanke Tiedonvälityshanke LOPPURAPORTTI Onni kutsuu kylään -hanke toteuttaa Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmaa 2007 2013 ja sitä rahoittavat Varsinais-Suomen ja Satakunnan

Lisätiedot

RAKETTI XDW -projektin loppuraportti

RAKETTI XDW -projektin loppuraportti RAKETTI XDW -projektin loppuraportti 14.4.2011 Manne Miettinen, Jussi Auvinen ja Teemu Kemppainen RAKETTI XDW polku, jonka kuljin... 2 Tuotokset ja panokset... 5 Projektin tavoitteet ja lähtökohdat...

Lisätiedot