PRESS info. Uusi Scania Opticruise: pioneerin toimintovalikoima laajenee

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PRESS info. Uusi Scania Opticruise: pioneerin toimintovalikoima laajenee"

Transkriptio

1 PRESS info P09902EN / Per-Erik Nordström Syyskuu 2009 Uusi Scania Opticruise: pioneerin toimintovalikoima laajenee Uusi Scania Opticruise on saatavana täysin automaattisena, eli automaattisella kytkimellä, tai perinteisellä kytkinpolkimella varustettuna. Täysin automaattinen versio käyttää kytkimen sähköhydraulista säätöä ja mahdollistaa erittäin tarkan hallinnan. Vaihteiden vaihtamisen strategia on kokonaan uusi. Useita uusia toimintoja on lisätty entistä helpompaa ajamista varten. Vaihdeautomatiikka hyödyttää kuljettajia ja liikennöitsijöitä monella tavalla. Sen lisäksi, että se parantaa ajomukavuutta ja poistaa tarpeen tarkkailla kierroksia ja vaihtaa vaihteita, se antaa kuljettajalle mahdollisuuden keskittyä ajoneuvon käsittelyyn ja muun liikenteen seuraamiseen. Käytön opettelu on nopeaa ja ajaminen tehokasta ja johdonmukaista. Jopa kouluttamaton kuljettaja voi saavuttaa merkittäviä polttoainesäästöjä käsivaihteiston käyttöön verrattuna. Kytkin ja muu voimansiirtolinja kuluu käytössä vähemmän, mikä pidentää käyttöikää. Scania Opticruise oli yksi ensimmäisistä vaihdeautomatiikkajärjestelmistä markkinoilla, ja sitä on paranneltu useaan otteeseen vuosien varrella. Kehitystyö on nyt edennyt uuteen vaiheeseen. Neljän vuoden kehitystyön jälkeen ajoneuvossa on edelleen mekaaninen vakiovaihteisto, mutta itse järjestelmää on muokattu entistä paremmilla mekaanisilla osilla ja aivan uudella ohjelmistolla. Scania Corporate Relations Telephone SE Södertälje Fax Sweden

2 2 (8) Valikoimaan on lisätty uusi automaattinen kytkimen käyttöjärjestelmä, joten Scania Opticruise on nyt saatavana täysin automaattisena tai perinteisellä kytkinpolkimella varustettuna. Scanian asiakkaat voivat valita mieleisensä vaihtoehdon. Ensimmäisenä alalla automaattisessa kytkimessä on erittäin tarkka sähköhydraulinen säätöjärjestelmä, jonka ansiosta kytkimen käyttö on tarkkaa ilman kytkinpoljinta. Ryömintätila mahdollistaa erityisen tarkan kytkimen käytön ja kaasunsäädön sekä pehmeämmän moottorin hallinnan esimerkiksi tarkkaa peruuttamista vaativissa tilanteissa. Automaattinen kytkin irrottaa hetkeksi, jolloin vaihtamiset sujuvat nopeammin ja pehmeämmin. Monipuolinen sähköinen suojaus minimoi kytkimen kulumisen. Scania Opticruise on saatavana Scanian 8-, 12- ja 12+2-vaihteisiin vaihteistoihin, joista viimemainittuun myös ylivaihdeversiona Scania-hidastin on valinnainen. Mäkijarru on vakiovaruste täysin automaattisessa versiossa. Uusi vaihtamisstrategia pyrkii säilyttämään nopeuden ylämäissä polttoaineenkulutuksen lisääntymättä. Vaihteiden vaihtaminen mukautuu yksilölliseen ajotyyliin, kuormaan ja tien kaltevuuteen (ylämäki/alamäki). Uusi tehokas Power-ohjelma tuo vielä lisätehoa. Hallintalaitteet ovat ennallaan, ja kaikki vaihteiden vaihtamiseen ja hidastimen käyttöön liittyvät säätimet on integroitu ohjauspyörän oikeanpuoleiseen vipuun. Useita parametreja voidaan säätää missä tahansa Scania-korjaamossa erikoisolosuhteiden vaatimia toimintoja varten. Lisätietoja ja kuvia: Siirry mediasivustoon osoitteeseen Osoitteessa voit etsiä aiheeseen liittyviä kuvia kirjoittamalla pikahakukenttään New R-series. Yhteystiedot: Per-Erik Nordström, Product Affairs, puh , sähköposti per-erik.nordstrom@scania.com.

3 3 (8) Kaikki säätimet yhdessä vivussa Scania Opticruise Ajotilanvalitsin: R-N-D. Power-tila asetetaan kiertämällä valitsinrengasta jousivoimaa vastaan. Automaatti-/käsivaihteisto: valintakytkin on vivun päässä. Suurempi/pienempi vaihde: vedä vipua ohjauspyörää kohti tai työnnä siitä poispäin. Ryömintätila: työnnä vipua poispäin ohjauspyörästä 0,8 sekunnin ajan hitaalla nopeudella tai pysähdyksissä. Pakokaasujarrun lattiakytkin: aloittaa vaihteen pienentämisen mahdollisimman tehokasta moottori- ja pakokaasujarrutusta varten ottamatta käyttöön hidastinta. Vaihteen ilmaisin keskusnäytössä R, peruutus A, automaattinen vaihtaminen M, manuaalinen vaihtaminen AP, MP, automaattinen/manuaalinen vaihtaminen Power-tilassa Kirjain, jota seuraa käytettävä vaihde, esimerkiksi A12, M12, AP9, MP9. N, vapaa Seuraava vaihde A- ja P-tiloissa. Ryömintätila ilmaistaan m-kirjaimella vaihteen jäljessä, esimerkiksi A1m.

4 4 (8) Scania-hidastin, jos asennettu Ota hidastinjarru käyttöön vetämällä vipua alaspäin (viisi asentoa). viidennessä asennossa pakokaasujarru tulee käyttöön. Automaattinen käyttö jarrupolkimella: aseta vivun AUT-kytkin asentoon 1 (katso kuva). Automaattisessa hidastintilassa jarrujen yhteistoimintaa käytetään tuottamaan toivottu jarrutusteho myös pienemmälle vaihteelle siirryttäessä (pyöräjarrut tulevat käyttöön automaattisesti pehmeää ja tasaista jarrutusta varten). Mäkijarru, jos asennettu Toimii ala- ja ylämäessä ja tasamaalla. Pysähdyksissä pyöräjarrut pysyvät käytössä noin kolmen sekunnin ajan, kun jalkaa nostetaan jarrupolkimelta (ääni- ja kuvavaroitus aktivoituu). Kaasupoljinta painettaessa mäkijarru pysyy käytössä, kunnes vääntömomentti riittää estämään ajoneuvon rullaamisen taaksepäin. Uusi ohjelmisto Vaihteiden vaihtamisen strategia on täysin uudistettu, ja se on entistä toimivampi, mukavampi ja miellyttävämpi ja mukautuu myös tuleviin kehitysaskeliin. Järjestelmä ja mäkiajon suorituskyky Automaattinen, manuaalinen, Power-tila ja ryömintätila. Automaattinen tila on ohjelmoitu siirtymään pienemmälle vaihteelle aikaisessa vaiheessa, mikä auttaa säilyttämään nopeuden ylämäessä polttoainetta tuhlaamatta. Tämä on järkevää käytettäessä tehokkaita Scaniamoottoreita raskaalla kuormalla, riippumatta siitä, millä kierrosluvulla moottori käy. Power-tila on tarkoitettu moottorin suurinta tehoa varten, ja se kytketään käyttöön ja pois käytöstä painamalla vipua jousivoimaa vastaan. Vaihteidenvaihto mukautuu jatkuvasti kaasupolkimen asentoon, ja vaste sovitetaan poljinliikkeiden nopeuteen kuljettajan ajotavan mukaan.

5 5 (8) Kahden vaihteen vaihtoa kerralla käytetään aina kun se on mahdollista polttoaineen säästämiseksi. Kevyellä kuormalla polttoainetta säästetään käyttämällä pienempiä kierroksia. Kickdown-toiminnolla suurin teho saavutetaan välittömästi. Vaihde vaihdetaan pienemmälle, jos tällä tavoin saavutetaan suurempi moottorin teho myös ajettaessa nopeusrajoitinta vasten. Pienemmälle vaihtamista vältetään, jos alamäkinopeus voidaan säilyttää hidastimen avulla. Mukautuvan vakionopeussäätimen tutkatietojen avulla vaihteidenvaihto sovitetaan edessä olevan ajoneuvon nopeuteen. Scania Ecocruise on täysin yhteensopiva uuden Scania Opticruisen kanssa. Ajoneuvon hallinta hitailla ajonopeuksilla Automaattisen kytkimen sähköhydraulinen säädin mahdollistaa ajoneuvon erittäin tarkan hallinnan normaalissa ajotilassa. Ryömintätila mahdollistaa erittäin tarkan hallinnan poikkeustilanteissa. Ryömintätila poistuu automaattisesti käytöstä suurilla vaihteilla sekä silloin, kun vipua vedetään ohjauspyörää kohti. Kytkin avautuu, kun hiljaisesta nopeudesta jarrutetaan esimerkiksi tultaessa risteykseen, liikenneympyrään tai punaisiin valoihin. Järjestelmä valitsee jatkuvasti sopivimman vaihteen, joka tulee käyttöön heti, kun kaasupoljinta painetaan. Ajoneuvon ajaminen joutokäynnillä on mahdollista normaalitilassa, ja se keskeytyy, kun jarrupoljinta painetaan. Joutokäynnillä ajaminen ei ole mahdollista ryömintätilassa. Kuorman tunnistaminen liikkeelle lähdettäessä Kuorman ja kallistuksen tunnistinten perusteella valitaan paras mahdollinen liikkeellelähtövaihde. Kuljettajan ei tarvitse tehdä mitään toiminnon aktivoimiseksi. Scania Opticruisen, liikkeellelähdön hallinnan ja kytkimen suojausjärjestelmien yhteistyö auttaa pidentämään kytkimen käyttöikää. Heijaaminen Heijaaminen on mahdollista sekä ajo- että peruutusvaihteilla. Järjestelmä tunnistaa heijaustarpeen vertaamalla vetävien pyörien pyörimistä etupyörien pyörimiseen. Kun kaasupoljin vapautetaan nopeasti heijaustilassa, kytkin avautuu, jolloin ajoneuvo voi rullata taaksepäin uutta yritystä varten. Ryömintätilassa käytettävissä on erittäin hienovarainen heijaaminen (hyödyllinen äärimmäisen liukkaissa olosuhteissa) sekä erittäin pehmeä voimantuotto ajoneuvon lähdettyä liikkeelle. PTO-etäkäyttö Vaihteiston voiman ulosotto voidaan ohjelmoida ajoneuvon ulkopuolelta tapahtuvaa etäkäyttöä varten.

6 6 (8) Kytkimen käyttöjärjestelmä Automaattisen kytkimen sähköhydraulinen käyttölaite on asennettu vaihteistoon. Osa koostuu sähkömoottorista, joka työntää hydraulisen pääsylinterin mäntää. Hydrauliöljy liikuttaa työsylinteriä, joka käyttää kytkinkotelossa olevaa haarukkaa. Itse kytkin on täysin vakio, samoin vaihteisto. Käyttölaitteen sisällä sähkömoottori käyttää kuulalaakeroitua olka-akselia, joka asemoi hydraulisen pääsylinterin. Kuulalaakeroitu olka-akselimekanismi takaa hyvän hallittavuuden ja erittäin suuren tarkkuuden. Kuljettajan ajotaidot eivät vaikuta automaattisen kytkimen toimintaan, ja kytkin ottaa kiinni pienimmillä mahdollisilla kierroksilla. Kytkimen käyttö on myös sovitettu kallistuksen tunnistimen tietoihin sekä tarvittavaan liikkeellelähtövaihteeseen. Näin ollen moottorin kierrosluku kasvaa liikkeellelähdössä tarvittaessa. Kytkintä ei liu uteta vaihteiden vaihdossa, vaan sitä käytetään ainoastaan vaihteiston poiskytkemiseksi moottorista (päällä olevan vaihteen irtikytkemiseksi). Nämä toiminnot suojaavat tehokkaasti kytkintä ja muita voimansiirtolinjan osia mekaaniselta kulumiselta. Mäkijarru tulee käyttöön hetkeksi jarrupolkimen painalluksen jälkeen ja tekee liikkeellelähdöstä entistä miellyttävämpää. Automaattisen kytkimen sähköhydraulinen säädin on ainutlaatuinen koko alalla ja mahdollistaa erittäin tarkan kytkimen käytön. Kytkinpoljinjärjestelmän puolustajien mielestä kytkinpolkimen käyttäminen kuitenkin parantaa hallittavuutta ja helpottaa liikkeellelähtöä erityisesti liukkaissa olosuhteissa tai pehmeällä alustalla. Scania tarjoaakin täysin automaattisen järjestelmän lisäksi järjestelmän, jossa kytkin on täysin kuljettajan hallinnassa lähdettäessä

7 7 (8) liikkeelle ja pysäytettäessä. Mukautukset Scania Opticruisen toimintaa voidaan muuttaa ajotietokoneella tai kaikissa Scania-korjaamoissa käytettävissä olevalla elektronisella diagnostiikkatyökalulla. Kuljettaja voi ohjelmoida seuraavat parametrit: mukautuvan liikkeellelähtövaihteen ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä (valitsee automaattisesti sopivimman vaihteen) oletusliikkeellelähtövaihteen ohjelmoiminen (lähtee aina samalla vaihteella). Scania-korjaamot voivat säätää seuraavat parametrit: suurin sallittu liikkeellelähtövaihde ohjelmoidun liikkeellelähtövaihteen manuaalisen ohittamisen ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä Power-tilan ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä Kickdown-toiminnon ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä matalalla joutokäynnillä peruuttamisen ottaminen käyttöön ja poistaminen käytöstä. Huoltonäkökohtia Scania Opticruise on integroitu tavalliseen Scanian 8-, 12- tai 12+2-vaihteiseen vakiovaihteistoon yhdessä Scania-hidastimen kanssa tai ilman sitä sekä tavanomaisten voiman ulosottovaihtoehtojen kanssa. Myös kytkin on vakiomallinen. Vain ulkoinen käyttölaitejärjestelmä poikkeaa vakiokytkimestä. Toimintaperiaate takaa osien ja huollon saatavuuden, missä tahansa ajoneuvoa käytetäänkin. Korjaamon henkilöstö tuntee osat, ja heillä on kaikki tarvittavat työkalut. Opticruisen ainoat erityisosat ovat vaihteiston kansi, jossa on pneumaattiset vaihteensiirtolaitteet, ja integroidun kallistuksen tunnistimen sisältävän automaattisen kytkimen sähköinen käyttölaite. Kytkimen vian varalta käytettävissä on niin sanottu limp home -toiminto. Siinä automaattinen vaihteidenvaihto tapahtuu kytkintä käyttämättä (kytkinpolkimellisen järjestelmän normaali käyttötila). Liikkeellelähtö on mahdollista virta-avaimella ja käynnistysmoottorilla. Ajoneuvo pysäytetään ja katkaistaan sytytysvirta. Tämä pätee molempiin järjestelmiin eli täysin automaattiseen ja kytkinpolkimelliseen. * * * Saavutukset automaattinen vaihteidenvaihto Scania Opticruise on Scanian itse kehittämä vaihdeautomatiikka, jossa automaattinen vaihteidenvaihto tapahtuu tavanomaista mekaanista vaihteistoa käyttämällä. Ainoa ainutlaatuinen osa vaihteistossa on erityinen vaihteiston kansi, jossa yhdistyvät pneumaattiset vaihteensiirtosylinterit ja

8 8 (8) asentotunnistimet. Järjestelmästä on etua alustan kokoonpanossa (joka on samanlainen kuin käsivaihteistossa), päällirakentamisessa ja voiman ulosoton suunnittelussa. Yhteiset osat helpottavat huoltoa ja korjauksia, ja niiden ansiosta Scania Opticruisella varustetut kuorma-autot ovat tuttuja kenelle tahansa Scania-huoltoteknikolle. Vuonna 1994 tapahtuneen julkistuksen jälkeen eri puolille maailmaa on toimitettu lähes Scania Opticruisella varustettua kuorma-autoa ja bussia. Se onkin markkinoiden ensimmäinen ja yksi laajimmalle levinneistä vaihdeautomatiikkajärjestelmistä luku: Pneumaattista vaihteidenvaihtoa testattiin laboratoriossa. Kehitettiin uusia tietokoneohjattuja vaihteidenvaihdon testejä. Joku sai ajatuksen: Tätähän voisi kokeilla kuorma-autossa luku: Uraauurtava uutuus, tietokoneohjattu vaihteidenvaihto (CAG), julkistettiin vuonna Laskettu paras vaihde käyttöön automaattisesti kuljettajan painaessa kytkinpoljinta. Tietokoneavusteiset vaihteidenvaihtokokeilut aloitettiin 1980-luvun lopulla. Testattaviin toimintoihin lukeutui myös Scania-hidastin, jonka kehitys oli tuolloin meneillään. Hidastimen säädin integroitiin järjestelmään. Joitakin testejä tehtiin myös automaattisella kytkimellä sekä momentinmuuntimella luku: Scania haki 1990-luvun alussa useita patentteja kahdelle kehittämälleen toiminnolle: lisäjarrujärjestelmälle (hidastimelle) ja automaattiselle mekaaniselle vaihteiden vaihtojärjestelmälle. Patentteihin sisältyi useita ohjelmisto-ominaisuuksia, mikä kuvasti sähköisen hallintajärjestelmän suurta potentiaalia. Scania-hidastin tuotiin markkinoille vuonna 1993, ja se oli ensimmäinen lisäjarrujärjestelmä, jossa oli automaattinen alamäkinopeuden säädin ja jossa hidastintoiminto oli integroitu jarrupolkimeen. Vuonna 1994 aloitettiin Scania Opticruisen laajamittainen kenttätestaus. Vaihteistoautomatiikka esiteltiin lehdistölle joulukuussa Angersissa, Ranskassa. Järjestelmä tuotiin markkinoille vuotta myöhemmin samaan aikaan Scanian 4- sarjan kuorma-autojen julkistuksen kanssa luku: Vuosituhannen vaihteessa Scania Opticruise oli vakiinnuttanut asemansa markkinoiden eniten myytynä vaihdeautomatiikkajärjestelmänä. Scania on tehnyt jatkuvasti parannuksia, joista merkittävimpiä ovat olleet vaihtamisstrategian parantaminen R-sarjan julkistuksen yhteydessä vuonna 2004, uusi vaihteistosukupolvi ja Euro 4 -moottorivalikoima vuonna 2005 sekä uusi Euro 5 EGR -moottorisukupolvi vuonna 2007.

Parametrit voimansiirtolinja. Johdanto. SDP3:n päällirakentajien versio

Parametrit voimansiirtolinja. Johdanto. SDP3:n päällirakentajien versio Johdanto Tässä asiakirjassa kuvataan voimansiirtolinjaan liittyvät parametrit. Parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Johdanto

Lisätiedot

Vapaa-asennon automaattikytkennän aktivointi. Yleistä

Vapaa-asennon automaattikytkennän aktivointi. Yleistä Yleistä Yleistä Toiminto on saatavilla ajoneuvoihin, joissa on seuraavat toiminnot: Automaattivaihteisto Täysautomaattinen Opticruise (ajoneuvot ilman kytkinpoljinta). Koskee 9.0.01 jälkeen valmistettuja

Lisätiedot

Muistiinpanoluettelo voimansiirtolinja

Muistiinpanoluettelo voimansiirtolinja Tilauslomake Tilauslomake Tilaa parametrisäädöt Scania-korjaamolta tällä lomakkeella. Tilaaja/yhteyshenkilö Päiväys Huomautukset/muuta Yritys Nimi Puhelin Ajoneuvo Tyyppimerkintä (esim. R580 B6x2) Rekisterinumero

Lisätiedot

PRESS info. Scanian kulutusoptimoidut vetoautot. P09904EN / Per-Erik Nordström Syyskuu 2009

PRESS info. Scanian kulutusoptimoidut vetoautot. P09904EN / Per-Erik Nordström Syyskuu 2009 PRESS info P09904EN / Per-Erik Nordström Syyskuu 2009 Scanian kulutusoptimoidut vetoautot Uuden R-sarjan kuorma-autojen julkistuksen yhteydessä Scania esittelee uuden vetoautomalliston, joka on räätälöity

Lisätiedot

Asko Ikävalko RAPORTTI 1(6) k , TP02S-D EVTEK

Asko Ikävalko RAPORTTI 1(6) k , TP02S-D EVTEK Asko Ikävalko RAPORTTI 1(6) k0201291, TP02S-D EVTEK 12.1.2004 Asko Kippo Automaatiotekniikka EVTEK AUTOMAATTIVAIHTEISTO Tiivistelmä Vaihteisto on auton tärkein osa moottorin ja korin rinnalla. Tässä raportissani

Lisätiedot

TEKNISET TIEDOT. Vakionopeudensäädin. Volvo Trucks. Driving Progress OMINAISUUDET JA EDUT

TEKNISET TIEDOT. Vakionopeudensäädin. Volvo Trucks. Driving Progress OMINAISUUDET JA EDUT Volvo Trucks. Driving Progress TEKNISET TIEDOT auttaa kuljettajaa ylläpitämään tasaisen ja polttoainetta säästävän ajovauhdin. Järjestelmä säätelee nopeutta automaattisesti ja pitää sen kuljettajan valitsemana.

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen

Korotettu joutokäynti. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Joutokäynnin korottaminen sopii esimerkiksi moottorin lämmittämiseen tai ajoneuvon paineilmajärjestelmän täyttämiseen. Toimintoa voidaan käyttää tilanteissa, joissa moottorin normaalista

Lisätiedot

Valinnaiset lähtösignaalit (UF 356) Valinnaiset lähtösignaalit. Käänteinen signaali

Valinnaiset lähtösignaalit (UF 356) Valinnaiset lähtösignaalit. Käänteinen signaali Valinnaiset lähtösignaalit Valinnaiset lähtösignaalit Tässä asiakirjassa kuvataan, mitä valinnaisia lähtösignaaleja on liittimelle C493, napa 8 12 (lisätoimintojen liitin). Nämä signaalit on valittu ja

Lisätiedot

Vapaa-asennon automaattikytkentä

Vapaa-asennon automaattikytkentä Taustaa Taustaa Vapaa-asennon automaattikytkentää ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Vapaa-asennon automaattikytkentä voidaan aktivoida

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta EG-voimanoton aktivointi Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä. Kytkinpolkimella ja EG-voimanotolla

Lisätiedot

I-Shift vaihteiston pikaopas

I-Shift vaihteiston pikaopas I-Shift vaihteiston pikaopas I-Shift vaihteiston D-versio (AMT-D) FH16 D16G FH / FM D13C FM D11C Pikaopas I-shift toimintoihin. 2 I-ROLL Rullaustoiminto (Vain polttoainetaloudellisuusohjelmisto TP-FUEC)

Lisätiedot

Työtasanteen aktivointi EN :n mukaan. Toiminnon yleiskuvaus

Työtasanteen aktivointi EN :n mukaan. Toiminnon yleiskuvaus Toiminnon yleiskuvaus Toiminnon yleiskuvaus Toiminto on asiakkaan valitsema varusteluvaihtoehto jäteautoille, joissa on työtasanne (versiokoodi 3820B). Kun työtasanne aktivoidaan tämän selostuksen mukaan,

Lisätiedot

Scania IAA-messuilla: Scania keskittyy asiakasetuihin ja kestävyyteen

Scania IAA-messuilla: Scania keskittyy asiakasetuihin ja kestävyyteen PRESS info P14901EN / Örjan Åslund 24. syyskuuta 2014 Scania IAA-messuilla: Scania keskittyy asiakasetuihin ja kestävyyteen Scania Citywide LE hybridivoimansiirrolla Uusia innovaatioita, joilla saavutetaan

Lisätiedot

Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. Taustaa

Moottorin kierrosluvun säätö kippauksen aikana. Taustaa Taustaa Taustaa Ajoneuvon käsittelyä koukkuvaihto- tai kippilavaa käytettäessä voidaan helpottaa nostamalla väliaikaisesti moottorin kierroslukua. Jos moottorin kierroslukua nostetaan kaasupolkimella ajoneuvossa,

Lisätiedot

PRESS info. Tehokas kalustonhallinta virtaviivaistaa liiketoiminnan. P13305FI / Per-Erik Nordström 21. maaliskuuta 2013

PRESS info. Tehokas kalustonhallinta virtaviivaistaa liiketoiminnan. P13305FI / Per-Erik Nordström 21. maaliskuuta 2013 PRESS info P13305FI / Per-Erik Nordström 21. maaliskuuta 2013 Tehokas kalustonhallinta virtaviivaistaa liiketoiminnan Scania Communicator, joka on vakiovaruste monilla markkinoilla, kuten Suomessa, tarjoaa

Lisätiedot

Säädettävät parametrit Moottori. Johdanto

Säädettävät parametrit Moottori. Johdanto Johdanto Johdanto Säädettävien parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain sellaiset parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Jos haluat lisätietoja tietyn ajoneuvomallin

Lisätiedot

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Jyrisevä legenda täyttää 40. P09301EN / Per-Erik Nordström 31.3.2009

PRESS info. Scania V8 1969-2009 Jyrisevä legenda täyttää 40. P09301EN / Per-Erik Nordström 31.3.2009 PRESS info P09301EN / Per-Erik Nordström 31.3.2009 Scania V8 1969-2009 Jyrisevä legenda täyttää 40 Teho, erityislaatuinen tuntu sekä ääni, josta ei voi erehtyä, tekevät Scanian V8- moottorista legendan.

Lisätiedot

Kattoluukku: Hollandia 300, 500, 600, 700, 710

Kattoluukku: Hollandia 300, 500, 600, 700, 710 Kattoluukun käyttäminen 1. Ohjauspaneelit (sähköinen ja elektroninen versio) Sähkökäyttöiset Hollandia 300 DeLuxe -versiot ilman liukuvaa aurinkosuojaa (aurinkoverholla tai ilman sitä), Hollandia 500 FreeDome

Lisätiedot

Alustan lasku. Yleistä

Alustan lasku. Yleistä Yleistä Yleistä Esimerkiksi nosturia käytettäessä tai kipattaessa ilmapalkeet on tyhjennettävä ilmajousituksen joustonrajoittimeen, jotta ajoneuvo pysyy vakaampana. Palkeiden tyhjennystoiminto voidaan

Lisätiedot

Vetävän akselin katkaisevan voimanoton aktivointi BWS:n kautta

Vetävän akselin katkaisevan voimanoton aktivointi BWS:n kautta Yleisiä tietoja toiminnosta Yleisiä tietoja toiminnosta Vetävän akselin katkaisevaa voimanottoa käytetään pääasiassa silloin, kun tarvitaan erittäin suurta voimaa. Etuna on, että vetoakselit kytkeytyvät

Lisätiedot

Korotettu joutokäynti

Korotettu joutokäynti Taustaa Taustaa Korotettua joutokäyntitoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Scania Bauma 2013 -messuilla Münchenissä Kovaan työhön tarkoitetut ja uusimmalla päästötekniikalla varustetut Scania-kuorma-autot ja -moottorit

Scania Bauma 2013 -messuilla Münchenissä Kovaan työhön tarkoitetut ja uusimmalla päästötekniikalla varustetut Scania-kuorma-autot ja -moottorit PRESS info P13101EN / Per-Erik Nordström 29 Jan 2013 Scania Bauma 2013 -messuilla Münchenissä Kovaan työhön tarkoitetut ja uusimmalla päästötekniikalla varustetut Scania-kuorma-autot ja -moottorit Scania

Lisätiedot

Voimanottojen ohjaus. Yleisiä tietoja

Voimanottojen ohjaus. Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Yleisiä tietoja Voimanottoja ohjataan ajoneuvon BCI-ohjausyksikön (Bodywork Electrical System) kautta. Toiminto on käytettävissä vain, jos ajoneuvossa on voimanotto. Jos ajoneuvo on varustettu

Lisätiedot

PRESS info. P12903SE / Per-Erik Nordström 4. syyskuuta 2012

PRESS info. P12903SE / Per-Erik Nordström 4. syyskuuta 2012 PRESS info P12903SE / Per-Erik Nordström 4. syyskuuta 2012 Uudet Scania-ratkaisut yhdistävät kuljettajat, kuljetusliikkeet ja autot Scania-sovellukset kalustonvalvontaan Tavoitekulutus Johtavaa tekniikkaa

Lisätiedot

Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa

Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa PRESS info P11906SE / Per-Erik Nordström 16. syyskuuta 2011 Scania laajentaa edelleen maansiirtoajoneuvojen tarjontaa Scania jatkaa rakennus- ja maansiirtoajoon suunniteltujen ajoneuvojen tarjonnan laajentamista

Lisätiedot

Moottorin kierrosluvun ohjaus

Moottorin kierrosluvun ohjaus Taustaa Taustaa Moottorin kierroslukutoimintoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen tietoliikenneliittymä). Toiminto voidaan aktivoida joko analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta. Lisätietoja voimanottojen mahdollisista yhdistelmistä on annettu asiakirjassa Voimanottoyhdistelmät.

EG-voimanoton aktivointi. Toiminta. Lisätietoja voimanottojen mahdollisista yhdistelmistä on annettu asiakirjassa Voimanottoyhdistelmät. Toiminta Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface). Lisätietoja voimanottojen

Lisätiedot

SISÄLLYS. Saadaksesi lisätietoa muista ominaisuuksista tutustu mukana toimitettuun käyttöohjekirjaan.

SISÄLLYS. Saadaksesi lisätietoa muista ominaisuuksista tutustu mukana toimitettuun käyttöohjekirjaan. Tässä lisäliitteessä opastetaan elektronisesti ohjatun Fiat Dualogic -käsivaihteiston käyttöä. Käyttääksesi vaihteistoa oikealla tavalla sinun tulee lukea tämä lisäliite huolellisesti läpi. Tällöin ymmärrät

Lisätiedot

Scania Streamline tuulitunnelissa syntynyt

Scania Streamline tuulitunnelissa syntynyt PRESS info P13302FI / Per-Erik Nordström 21. maaliskuuta 2013 Scania Streamline tuulitunnelissa syntynyt Scania on edelleen parantanut ilmanvirtauksia G- ja R-sarjan ohjaamoiden etuosan ympärillä ja sivuilla

Lisätiedot

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT

Yleistietoja polttoaineenkulutuksesta. Yhteenveto PGRT Yhteenveto Yhteenveto Tässä asiakirjassa esitellään ja selitetään lyhyesti ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat tekijät. Ajoneuvon polttoaineenkulutukseen vaikuttavat useat eri tekijät: Renkaat

Lisätiedot

Scanian Euro 6 -mallisto: Toimivaksi todistettu teknologia ja ratkaisu kaikkiin tarpeisiin

Scanian Euro 6 -mallisto: Toimivaksi todistettu teknologia ja ratkaisu kaikkiin tarpeisiin PRESS info P13X02EN / Örjan Åslund 24.10.2013 Scanian Euro 6 -mallisto: Toimivaksi todistettu teknologia ja ratkaisu kaikkiin tarpeisiin Scanian moottorimallistossa on nyt 11 Euro 6 -moottoria, joiden

Lisätiedot

Moottorin kaukosammutus. Toiminta. Käyttäytyminen

Moottorin kaukosammutus. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Moottorin kaukosammutustoimintoa käytetään silloin, kun moottori halutaan sammuttaa esimerkiksi ohjaamon ulkopuolelta. Käyttäytyminen Toiminnosta on 2 versiota: Moottorin kaukosammutus:

Lisätiedot

Voimanoton aktivointi automaattivaihteistossa. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot. Pysyvät turvallisuusehdot. Valinnaiset turvallisuusehdot:

Voimanoton aktivointi automaattivaihteistossa. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot. Pysyvät turvallisuusehdot. Valinnaiset turvallisuusehdot: Yleisiä tietoja toiminnosta Yleisiä tietoja toiminnosta Automaattivaihteiston (Allison) voimanoton aktivoinnin toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivoimiseen kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta.

Lisätiedot

Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B

Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B AP-550 Servon asennusohje Merkkikohtainen asennusohje AP-550 GoldCruiselle joka on suunniteltu: Nissan Almera Tino 2003 > (vaijerikäyttöinen) Osa B B1 Johdanto GoldCruise on laatutuote jonka Gold Automotive

Lisätiedot

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 112 13 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 340 300 260 140 [190] 120 [163] 100 [136] 80 [109] 380 340 300 260 140 [190] 120

Lisätiedot

Säädettävät parametrit Signaalit ja näkyvyysjärjestelmät

Säädettävät parametrit Signaalit ja näkyvyysjärjestelmät Johdanto Johdanto Säädettävien parametrien luettelon rajaamiseksi tässä kuvataan vain sellaiset parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Jos haluat lisätietoja tietyn ajoneuvomallin

Lisätiedot

Ylös asennetut ajovalot. Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista. Kytkentävaihtoehdot

Ylös asennetut ajovalot. Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista. Kytkentävaihtoehdot Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista Yleistietoa ylös asennettavista ajovaloista Ylös asennettavat ajovalot korvaavat tavalliset ajovalot ja suuntavilkkuvalot esimerkiksi silloin, kun eteen on asennettu

Lisätiedot

AWD-voimanoton aktivointi. Toiminta

AWD-voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta AWD-voimanoton aktivointi Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä. Jotta voimanoton ohjaus toimisi

Lisätiedot

Tämä kuorma-auto sopii sinulle, jos työtehtäviisi kuuluvat jätehuolto, kunnallistekniset palvelut tai jakelukuljetukset.

Tämä kuorma-auto sopii sinulle, jos työtehtäviisi kuuluvat jätehuolto, kunnallistekniset palvelut tai jakelukuljetukset. VAIN YKSI ASKEL Tämä kuorma-auto sopii sinulle, jos työtehtäviisi kuuluvat jätehuolto, kunnallistekniset palvelut tai jakelukuljetukset. Sinulle, joka poistut ohjaamosta ja kiipeät takaisin monta kertaa

Lisätiedot

Portaaton vaihteisto yleisesti. Ajotavat / asetukset. Ajaminen eri työtehtävissä

Portaaton vaihteisto yleisesti. Ajotavat / asetukset. Ajaminen eri työtehtävissä 1 2 Hydrauliikka PowerShift vaihteisto 3 Portaaton vaihteisto yleisesti 4 Ajotavat / asetukset 5 Ajaminen eri työtehtävissä Perinteinen hydrauliikka - Kiinteätilavuuksinen hammaspyöräpumppu Pumpun tuotto

Lisätiedot

Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas

Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas Yleishimmentimellä varustetun, uppoasennettavan WMR-252-vastaanottimen käyttöopas Ainutlaatuinen, himmennystoiminnolla varustettu langaton yleisvastaanotin esimerkiksi himmennettävien 230 voltin LEDvalojen,

Lisätiedot

2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 112 17 18 19 20 21 22 4 5 8 9 23 4 1 3 5 6 7 2 24 25 26 27 28 29 30 31 32 34 36 38 39 Elektroninen ajovakauden hallintajärjestelmä Ford Transit Ford Transit -mallisto

Lisätiedot

Käyttöönotto-opas RT Controller

Käyttöönotto-opas RT Controller Käyttöönotto-opas RT Controller Pikaopas RT-järjestelmän käyttöönottoa varten Aloitusopas RT Controller Versio 1.3 (090831) (Käytä tämän pikaoppaan kanssa opasta User Manual RT Controller, versio 2.1 tai

Lisätiedot

1

1 1 2 3 4 5 6 7 8 9 112 10 11 12 13 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 340 300 140 [190] 120 [163] 100 [136] 380 340 300 140 [190] 120 [163] 100 [136] 380

Lisätiedot

ETULEIKKURIT. Aito runko-ohjaus. Täysi näkyvyys. Etenevyyttä nelivedolla. Helppo käyttää

ETULEIKKURIT. Aito runko-ohjaus. Täysi näkyvyys. Etenevyyttä nelivedolla. Helppo käyttää ETULEIKKURIT Fiksu ja ammattitasoinen tapa hoitaa nurmikkoa. Etuleikkuulaitteella yllät joka paikkaan ja näet mitä leikkaat. Nopeasti ja mukavasti samalla kun lannoitat nurmikon ja vältät haravoinnin.

Lisätiedot

Esitys: Mercedes-Benz hyötyajoneuvot maakaasukäy t tö i s i n ä

Esitys: Mercedes-Benz hyötyajoneuvot maakaasukäy t tö i s i n ä Maakaasuyhdistyksen kevätpäivä 23.04.2009 Esitys: Mercedes-Benz hyötyajoneuvot maakaasukäy t tö i s i n ä Asko Salminen Veho Group Oy Ab Mercedes-Benz hyötyajoneuvot PL 118 / Lommilanrinne 3 02771 ESPOO,

Lisätiedot

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta.

Moottorin kaukokäynnistys. Toiminta. Käyttäytyminen. Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Toiminta Toiminta Moottorin kaukokäynnistyksen toiminnolla moottori käynnistetään ohjaamon ulkopuolelta. Käyttäytyminen Käynnistysyrityksen onnistuminen tai epäonnistuminen kuitataan suuntavilkuilla: Jos

Lisätiedot

2 3 4 5 6 7 8 10 12 13 112 14 15 16 17 [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] [Nm] 420 kw [PS] 160 [218] 380 140 [190] 380 140 [190] 380 140 [190] 340 120 [163] 340 120 [163] 340 120 [163]

Lisätiedot

Muistiinpanoluettelo moottori. Tilauslomake

Muistiinpanoluettelo moottori. Tilauslomake Tilauslomake Tilauslomake Tilauslomake on tarkoitettu tilanteeseen, jossa SDP3:lla varustetulta Scania-korjaamolta tilataan parametrien säätötoimenpide. Päiväys Tilaaja/yhteyshenkilö Huomautukset/muuta

Lisätiedot

500, 560, 620 ja 730 hv Uudet Scania V8 -kuorma-autot ovat ylivoimaisen suorituskykyisiä ja tyylikkäitä

500, 560, 620 ja 730 hv Uudet Scania V8 -kuorma-autot ovat ylivoimaisen suorituskykyisiä ja tyylikkäitä PRESS info P10401EN / Per-Erik Nordström 16. huhtikuuta 2010 500, 560, 620 ja 730 hv Uudet Scania V8 -kuorma-autot ovat ylivoimaisen suorituskykyisiä ja tyylikkäitä Scanian uusi V8-moottori on 3 500 newtonmetrin

Lisätiedot

12.5 ECO IKÄSUOSITUS: 2-5 v RACING IKÄSUOSITUS: 2-5 v.

12.5 ECO IKÄSUOSITUS: 2-5 v RACING IKÄSUOSITUS: 2-5 v. 2017 Ajamisen opettelu ei vielä koskaan ole ollut näin yksinkertaista ja turvallista. OSET -sähkömopot ovat kevyitä, rakenteeltaan yksinkertaisia ja hämmästyttävän helppokäyttöisiä. Näillä pyörillä voidaan

Lisätiedot

COP Quick start KA FINLANDIA :30 Pagina 1. FordKa. Feel the difference

COP Quick start KA FINLANDIA :30 Pagina 1. FordKa. Feel the difference OP Quick start K FINLNI 7-07-2008 8:30 Pagina FordKa Pikaopas Owner s handbook Feel the difference K0468_Service_Portfolio_090508. 09.05.2008 5:52:47 Uhr 604.39.309 PP K FIN 22-07-2008 :37 Pagina S MNU

Lisätiedot

RollerMouse Red. Käyttöohje

RollerMouse Red. Käyttöohje RollerMouse Red Käyttöohje Kiitos, että saamme auttaa sinua työskentelemään mukavammin ja tehokkaammin. Contour Design on pyrkinyt parhaan hiiren kehittämiseen vuodesta 1995 lähtien. Nyt voin todeta,

Lisätiedot

Näkyvyys- ja valaistustoimintojen kaukoaktivointi

Näkyvyys- ja valaistustoimintojen kaukoaktivointi Toiminta Toiminta Seuraavat näkyvyys- ja valaistustoiminnot voidaan kaukoaktivoida: Lisätietoja valaistuksesta on annettu asiakirjoissa Ajovalojen passivointi ja Vaihteleva kaukovalovilkku. Varoitusvilkut

Lisätiedot

SAUMAUSPISTOOLI AMMATTIKÄYTTÖÖN

SAUMAUSPISTOOLI AMMATTIKÄYTTÖÖN Saumauspistoolit, 2012/2013 Huippuluokan ladattavat työkalut ammattikäyttöön SAUMAUSPISTOOLI AMMATTIKÄYTTÖÖN UUSI 4,2 Ah 14,4 V / 4,2 Ah: ENNENNÄKEMÄTÖN AKKUKAPASITEETTI TUO TEHOA TOIMINTAAN TEHOA, KÄYTÄNNÖLLISYY

Lisätiedot

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat

R19 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat R9 Highline -ohjaamon kattohylly ja integroidut osat Työselostuksessa kuvataan koko kattohyllyn irrotus ja asennus. Noudata työselostusta komponenttiosien vaihdon tai korjauksen yhteydessä. Irrota ensin

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Kytkinmoduuli 1289 00

Käyttöohjeet. Kytkinmoduuli 1289 00 Käyttöohjeet Kytkinmoduuli 1289 00 Sisällysluettelo 2 Laitekuvaus...3 Käyttölaitteet ja näytöt...4 Liittimet...7 Asennus...8 Käyttötilan asetus...9 Käyttötilan vaihto ohjelmoinnin jälkeen...10 Ohjelmointiohjeita...11

Lisätiedot

11:60-13/07. Muut toiminnot - työtasanne jäteauton päällirakenteeseen. Painos 1. Scania CV AB 2007, Sweden

11:60-13/07. Muut toiminnot - työtasanne jäteauton päällirakenteeseen. Painos 1. Scania CV AB 2007, Sweden 11:60-13/07 Painos 1 fi Muut toiminnot - työtasanne jäteauton päällirakenteeseen Scania CV AB 2007, Sweden Sisältö Sisältö Selostus...3 Alustaerittely...4 Kytkentäohjeet Vaihtoehto 1: Aktivointi maadoittamalla...6

Lisätiedot

Todettu kokeissa FCC:n standardien mukaiseksi. Yhdysvalloissa saatu patentti 7 199 792.

Todettu kokeissa FCC:n standardien mukaiseksi. Yhdysvalloissa saatu patentti 7 199 792. Todettu kokeissa FCC:n standardien mukaiseksi. Yhdysvalloissa saatu patentti 7 199 792. Onnea uuden hankinnan johdosta 2 3 Pakkauksen sisältö Perustoiminnot A. RollerMouse Free2 B. Integroitu rannetuki

Lisätiedot

Vaihteleva kaukovalovilkku. Toiminta. Käyttäytyminen

Vaihteleva kaukovalovilkku. Toiminta. Käyttäytyminen Toiminta Toiminta Ajoneuvo vilkuttaa vuorotellen oikeaa ja vasenta kaukovaloa. Lisäkaukovalot voidaan ottaa mukaan vilkuttamiseen. Käyttäytyminen Toiminto voidaan määrittää seuraavasti: Vilkku ajonopeudesta

Lisätiedot

Scania Citywide LF Scania Citywide LF Scania Citywide LE

Scania Citywide LF Scania Citywide LF Scania Citywide LE PRESS info P12904SE / Per-Erik Nordström 4. syyskuuta 2012 Scania linja-autot mallisto Scania Citywide on uusi mallisto matalalattiaisia ja etuosastaan matalia low entry -kaupunkibusseja, joiden muotokieli

Lisätiedot

Lightwriter SL40 Connect: Askeltaminen

Lightwriter SL40 Connect: Askeltaminen Lightwriter SL40 Connect: Askeltaminen Käyttöohje SL40 SCAN Tämä on Lightwriter SL40 Connect -malleihin asennetun askelluspaketin käyttöohje. Päivitykset ja lisäykset ovat osoitteessa www.toby-churchill.com.

Lisätiedot

Seppo Salmi 28. lokakuuta 2011 Julkaisuvapaa heti. Scania Citywide LF ja LE uusi bussimallisto keskija esikaupunkiliikenteeseen

Seppo Salmi 28. lokakuuta 2011 Julkaisuvapaa heti. Scania Citywide LF ja LE uusi bussimallisto keskija esikaupunkiliikenteeseen PRESS info Seppo Salmi 28. lokakuuta 2011 Julkaisuvapaa heti ja LE uusi bussimallisto keskija esikaupunkiliikenteeseen Scania Citywide on Scanian kokonaan uusi bussimallisto, joka sisältää sekä täysin

Lisätiedot

Parametrit alusta. Johdanto

Parametrit alusta. Johdanto Johdanto Parametrien luettelon rajaamiseksi tässä asiakirjassa kuvataan vain ne parametrit, joista on todennäköisesti hyötyä päällirakentajille. Jos haluat lisätietoja kyseisen ajoneuvon kaikista parametreista,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. että istuin on kiinnitetty oikein.

KÄYTTÖOHJE. että istuin on kiinnitetty oikein. KÄYTTÖOHJE LASTENVAUNUJEN AVAAMINEN Aseta vaunut lattialle (kuva 1a) ja vedä lujasti kahvasta, kunnes taittomekanismi lukittuu (kuva 2, 3). HUOMAUTUS! Ennen kuin alat käyttää vaunuja, varmista, että ne

Lisätiedot

Voimaa valintasi mukaan

Voimaa valintasi mukaan SCANIAN EURO 6 -VOIMALINJAT Voimaa valintasi mukaan Scania pyrkii aktiivisesti kehittämään ja parantamaan tuotteitaan. Tästä syystä yhtiö pidättää oikeuden muuttaa teknisiä tietoja siitä ennalta ilmoittamatta.

Lisätiedot

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta

10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta autoilusta FIA:n Make Cars Green kampanjan tavoite on vähentää autojen ympäristövaikutuksia ja auttaa kuljettajia valitsemaan ympäristöystävällisemmät vaihtoehdot autoilussaan. 10 vinkkiä ympäristötietoisemmasta

Lisätiedot

2 6 7 8 9 10 12 112 13 14 17 18 19 20 4 5 8 9 21 4 1 3 5 6 7 2 24 26 28 29 30 31 Ulkovarusteet Trend Elektroninen ajovakauden hallintajärjestelmäø1 Muotoilu ja ulkovarusteita Elektroninen ajovakauden

Lisätiedot

PRESS RELEASE. Scanian uusi kuorma-autosukupolvi: Voimalinjainnovaatiot vähentävät polttonestekuluja 3 % 29. elokuuta 2016

PRESS RELEASE. Scanian uusi kuorma-autosukupolvi: Voimalinjainnovaatiot vähentävät polttonestekuluja 3 % 29. elokuuta 2016 PRESS RELEASE 29. elokuuta 2016 Scanian uusi kuorma-autosukupolvi: Voimalinjainnovaatiot vähentävät polttonestekuluja 3 % Scanian tavoite, olla kestävän kuljetustoiminnan johtava toimija, heijastuu kautta

Lisätiedot

TriflexAIR. Pyörätuoli- ja paaritkuljetusten uusi standardi

TriflexAIR. Pyörätuoli- ja paaritkuljetusten uusi standardi TriflexAIR Pyörätuoli- ja paaritkuljetusten uusi standardi TriflexAIR Floor Täysin integroitu lattiajärjestelmä TriflexAIR Floor on täydellinen, helppokäyttöinen kiinnikejärjestelmä, joka takaa turvallisen,

Lisätiedot

Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998

Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998 ROCLA PICKUP PHL-10 TEKNISET TIEDOT Korkeatason keräilytrukki 1000 kg 20.5.1998 Yleistä Kaikki mallit CE-vaatimusten mukaisia. Materiaaleista on n. 95% kierrätettäviä. Kuljettajan tila Ergonomisesti haarukoiden

Lisätiedot

Application and processing note (P)

Application and processing note (P) Application and processing note (P) Article Number: 113703 Languages: fi BERNER_Application_and_processing_note_(P) 83892[PDF]_fi.pdf 2015-02-09 PAINE/ALIPAINEPUMPPUSARJA 113703 KÄYTTÖOPAS Lomake 824342

Lisätiedot

Jatkuva kierrosluvun rajoitus

Jatkuva kierrosluvun rajoitus Taustaa Taustaa Jatkuvan kierrosluvun rajoitustoiminnon aktivointiin on olemassa kolme vaihtoehtoa. Jos ajoneuvo on varustettu BCI-toiminnolla (Bodywork Communication Interface): Analogisilla signaaleilla

Lisätiedot

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi.

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi. 1. Toimintovalitsin : Valinta radion tai CD-soittimen välillä 2. Taajuusaluevalitsin : FM/FM ST-alueiden valinta 3. FM antenni : Saadaksesi parhaan mahdollisen vastaanoton vedä tämä ulos 4. CD kansi :

Lisätiedot

Jatkuvan kierrosluvun rajoituksen aktivointi

Jatkuvan kierrosluvun rajoituksen aktivointi Yleistä tietoa moottorin kierrosluvun rajoituksesta Yleistä tietoa moottorin kierrosluvun rajoituksesta Moottorin kierrosluvun rajoitus estää moottorin kierroslukua ylittämästä esimääritettyä arvoa. Tämän

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Ajoneuvon alkuperäinen kaukosäädinavain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan

Lisätiedot

Kaukovalojen ja lisäkaukovalojen vilkuttamisen kaukoaktivointi

Kaukovalojen ja lisäkaukovalojen vilkuttamisen kaukoaktivointi Kuvaus Kuvaus Yleistä Päällirakentaja voi käyttää tätä toimintoa valitessaan, kuinka kaukovalojen ja lisäkaukovalojen tulisi syttyä tai vilkkua. Ehdot Seuraavien ehtojen on täytyttävä, jotta toiminto voidaan

Lisätiedot

C493 Liitin lisätoimintoja varten. Johdanto liittimeen C493

C493 Liitin lisätoimintoja varten. Johdanto liittimeen C493 Johdanto liittimeen C493 Johdanto liittimeen C493 C493 on 15-napainen liitin, jonka avulla päällirakentaja pääsee hallitsemaan useita signaaleja ja toimintoja päällirakenteen ohjausjärjestelmän (BWS, Bodywork

Lisätiedot

Käyttöohje Dynamic yksilölliset kuulokojeet

Käyttöohje Dynamic yksilölliset kuulokojeet Käyttöohje Dynamic yksilölliset kuulokojeet Sisältö: Kuulokoje sivu 2 Kuulokojeella kuuntelu sivu 3 Äänenvoimakkuuden säätö sivu 4 Pariston vaihto sivu 4 Kuulokojeen hoito sivu 6 Käyttöohje Dynamic, yksilölliset

Lisätiedot

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO SM-EC79 HAKEMISTO Tarkistuslaitteen käyttö Ongelman sijainnin määritys tarkistuslaitteella 136 Ongelma etuvaihtajassa tai takavaihtajassa 137 Ongelma SM-EW79A + ST-7970:n toiminnassa 139 SM-EW79A tarkistus

Lisätiedot

125 Junior MAX 125 MAX. - - - kyllä kyllä. kyllä kyllä * * * Päivitystä suositellaan mikäli on kokenut vanhan kaasuttimen hankalaksi käyttää.

125 Junior MAX 125 MAX. - - - kyllä kyllä. kyllä kyllä * * * Päivitystä suositellaan mikäli on kokenut vanhan kaasuttimen hankalaksi käyttää. ENITEN KYSYTYT KYSYMYKSET-ROTAX VASTAA Mitä kannattaa päivittää vahaan moottoriin? Osa-alue 125 Micro MAX 125 Mini MAX 125 Junior MAX 125 MAX 125 MAX DD2 Kaasutin VHSB 34 XS *** *** *** *** *** Sytytys

Lisätiedot

520 hv, 2700 Nm / 1000 1300 r/min, EGR+SCR 580 hv, 2950 Nm / 1000 1350 r/min, EGR+SCR 730 hv versio julkistetaan myöhemmin

520 hv, 2700 Nm / 1000 1300 r/min, EGR+SCR 580 hv, 2950 Nm / 1000 1350 r/min, EGR+SCR 730 hv versio julkistetaan myöhemmin PRESS info P13304FI / Per-Erik Nordström 21. maaliskuuta 2013 Toisen sukupolven Euro 6 -moottorit ovat edeltäjiään taloudellisempia Scania esittelee uudet Euro 6 -moottorit tehokkuutta parantavin ominaisuuksin.

Lisätiedot

PNEUMAATTINEN SAUMANSULKIJA. Käyttökäsikirja. Malli, jossa on automaattipysäytys

PNEUMAATTINEN SAUMANSULKIJA. Käyttökäsikirja. Malli, jossa on automaattipysäytys PNEUMAATTINEN SAUMANSULKIJA Käyttökäsikirja Malli, jossa on automaattipysäytys 2 Yleistä Konetta voidaan hyvin käyttää useimpien tyyppiä m 82, VM 84 tms. olevien saumojen sulkemiseen. Koneen rakenne on

Lisätiedot

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT

Ilmajousituksen ylimääräinen käyttöyksikkö. Kuvaus PGRT Kuvaus Kuvaus Ilmajousituksen normaali käyttöyksikkö sijaitsee kuljettajan istuimen sivulla. Ajoneuvon tasoa voidaan säätää käyttöyksiköllä. Kuormankäsittelyn aikana voi olla hyötyä kuorma-auton takaosaan

Lisätiedot

Maailman ensiesittely: Scania Euro 6 ensimmäiset moottorit markkinoille

Maailman ensiesittely: Scania Euro 6 ensimmäiset moottorit markkinoille PRESS info P11301EN / Per-Erik Nordström 31. maaliskuuta 2011 Maailman ensiesittely: Scania Euro 6 ensimmäiset moottorit markkinoille Scania tuo markkinoille 440 ja 480 hv:n 13-litraiset moottorit, jotka

Lisätiedot

ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox

ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox ketteryyttä ja tehoa harvennukseen PONSSE fox ponsse fox -harvesteri sujuvaa tuottavuutta PONSSE Fox -harvesteri on uusimman teknologian ja luotettavien perusratkaisujen tehokas kokonaisuus. Innovatiivinen

Lisätiedot

EG-voimanoton aktivointi COO:n kautta. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot

EG-voimanoton aktivointi COO:n kautta. Yleisiä tietoja toiminnosta. Aktivointiehdot Yleisiä tietoja toiminnosta Yleisiä tietoja toiminnosta Tämä toimintakuvaus liitäntäohjeineen koskee ajoneuvoja, joissa koordinaattori ohjaa vaihteistokäyttöisen voimanoton aktivointia. EG-voimanoton aktivointi

Lisätiedot

YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO. CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ

YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO. CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ TEOLLISUUSNOSTURIT YDINVOIMALANOSTURIT SATAMANOSTURIT RASKAAT HAARUKKATRUKIT KUNNOSSAPITO TYÖSTÖKONEHUOLTO TYÖPISTENOSTURIT CLX-ketjunostin INNOVATIIVISTA KUORMANKÄSITTELYÄ Konecranes CLX-ketjunostin UUDISTA

Lisätiedot

Alustan lasku. Yleistä

Alustan lasku. Yleistä Yleistä Yleistä Esimerkiksi nosturia tai kippiä käytettäessä ilmapalkeet on tyhjennettävä ilmajousituksen joustonrajoittimeen, jotta ajoneuvo pysyy vakaampana. Tyhjät palkeet -toiminto voidaan aktivoida

Lisätiedot

Automaattivaihteiston voimanoton aktivointi. Toiminta

Automaattivaihteiston voimanoton aktivointi. Toiminta Toiminta Toiminta Toiminto on tarkoitettu voimanoton aktivointiin kuljettajan paikalta ja ohjaamon ulkopuolelta. Voimanottoa ohjataan BCI-ohjausyksiköllä (Bodywork Communication Interface, päällirakenteen

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Hälytysjärjestelmän kauko-ohjain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan käyttöön

Lisätiedot

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista

Vaihtolava-ajoneuvot. Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Yleistä tietoa vaihtolava-ajoneuvoista Vaihtolava-ajoneuvoja pidetään vääntöherkkinä. Vaihtolava-ajoneuvojen kanssa voidaan käyttää erilaisia kuormalavoja erilaisiin

Lisätiedot

SUMO-ROBOTTI. Tehtävä

SUMO-ROBOTTI. Tehtävä SUMO-ROBOTTI Tehtävä Rakentaa ja ohjelmoida Lego Mindstorms NXT-sarjalla yksinkertainen Sumorobotti. Robotti ohjelmoidaan liikkumaan autonomisesti (ilman ohjausta) ja tunnistamaan mustan ottelualustan

Lisätiedot

Basic, comfort, superior

Basic, comfort, superior Basic, comfort, superior Basic ja Comfort Onnline-säätimet Onnline-oviverhokojeita ohjataan moderneilla AirGENIO-säätimillä, joilla ilmaverhon suorituskyky saadaan sovitettua kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Lisätiedot

Volvo FH ja I-Save POLTTOAINEEN SÄÄSTÄMINEN EI OLE KOSKAAN OLLUT NÄIN VAIVATONTA

Volvo FH ja I-Save POLTTOAINEEN SÄÄSTÄMINEN EI OLE KOSKAAN OLLUT NÄIN VAIVATONTA Volvo FH ja I-Save POLTTOAINEEN SÄÄSTÄMINEN EI OLE KOSKAAN OLLUT NÄIN VAIVATONTA Lyömätön kaukoliikenneauto Polttoaineesta puhuttaessa kyse ei ole pelkästään säästöjen suuruudesta vaan myös siitä, miten

Lisätiedot

XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA VENTTIILIEN SÄÄDÖT

XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA VENTTIILIEN SÄÄDÖT XCRANE OMINAISUUDET KUUSI KULJETTAJA-PROFIILIA Jokaiseen kuljettajaprofiiliin voi tallentaa omat säädöt seuraaville ominaisuuksille Venttiilin parametrit o Miniminopeus (ma) o Maksiminopeus (%) o Rampit

Lisätiedot

Volvon Trucksin uudet voimansiirtolinjat lisäävät voimaa ja pienentävät polttoaineenkulutusta

Volvon Trucksin uudet voimansiirtolinjat lisäävät voimaa ja pienentävät polttoaineenkulutusta Lehdistöinfo Volvon Trucksin uudet voimansiirtolinjat lisäävät voimaa ja pienentävät polttoaineenkulutusta Volvo Trucks esitteli tammikuussa maailman voimakkaimman kuorma-auton, jossa on tehoa 700 hv.

Lisätiedot

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi

Meidän visiomme......sinun tulevaisuutesi Meidän visiomme... Asiakkaittemme akunvaihdon helpottaminen...sinun tulevaisuutesi Uusia asiakkaita, lisää kannattavuutta ja kehitystä markkinoiden tahdissa Synergy Battery Replacement Programme The Battery

Lisätiedot

AITO VOLVO HUOLTO - TARJOUKSET 2016

AITO VOLVO HUOLTO - TARJOUKSET 2016 AITO VOLVO HUOLTO - TARJOUKSET 2016 Pidä Volvosi Volvona: Ennakoiva volvo huolto säästää polttoainetta. VAIHTOYKSIKKÖSUMUTTIMET ASENNETTUNA - sisältää suuttimen holkit Varmista moottorin suorituskyky ja

Lisätiedot

Unicarriersin TX-vastapainotrukit määrittelevät energiatehokkuuden, ergonomian ja turvallisuuden uudelle tasolle

Unicarriersin TX-vastapainotrukit määrittelevät energiatehokkuuden, ergonomian ja turvallisuuden uudelle tasolle Unicarriersin TX-vastapainotrukit määrittelevät energiatehokkuuden, ergonomian ja turvallisuuden uudelle tasolle LÖYDÄ TÄYSIN UUSI SUKUPOLVI Quiet Operation ProVision Concept Energy Saving Uusi TX-sukupolvi:

Lisätiedot