Case Seinäjoen keskussairaalan laajennus Koy Seinäjoen y-talo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Case Seinäjoen keskussairaalan laajennus Koy Seinäjoen y-talo"

Transkriptio

1 Case Seinäjoen keskussairaalan laajennus Koy Seinäjoen y-talo

2 Käyttäjä edustaa rakennushankkeen osapuolena sen toiminnan asiantuntemusta, jonka tilantarvetta varten hanke perustetaan. Käyttäjän esittämät toiminnalliset ja laadulliset vaatimukset ja tavoitteet ovat lähtökohta hankkeelle. Hankkeen muiden osapuolten ammattitaito varmistaa käyttäjän tarpeiden toteutumisen. (RT , Talonrakennushankkeen kulku) Kunnollinen työkalu tai yhteinen kieli kanssakäymiseen käyttäjän ja suunnittelijan välillä puuttuu. Onko virtuaaliympäristö puuttuva linkki arkkitehdin ja käyttäjän välisessä keskustelussa?

3 HospiCaseY -hanke Käyttäjälähtöinen Y-talo Tavoitteena on soveltaa käyttäjien näkemyksiä hyödyntävää lähestymistapaa Y-talon toiminnallisessa ja tilasuunnittelussa. Hanke jakautuu kahteen rinnakkaiseen hankkeeseen: Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin tutkimushanke UKI Arkkitehdit Oy:n liiketoimintapainotteiseen hankkeeseen. Taustalla HospiTool-hanke, jossa kehitettiin käyttäjäkokemukseen perustuvia toimintamalleja ja prosesseja tilasuunnittelua varten. HospiTool ja Seinäjoen Y-talo yhdistettiin uudeksi HospiCaseY-hankkeeksi. Intercircum Ltd.

4 KOY Seinäjoen Y-Talo Kerrosala kem2 Bruttoala brm2 Tilavuus m3 noin 20 toimintayksikköä

5 Virtuaaliympäristöt 1980 ja -90 luvuilla käytettyjen 2Dsuunnitteluohjelmien tilalle kolmiulotteiseen oliopohjaiseen järjestelmään perustuvia suunnittelutyökaluja, samasta mallista saadaan: Rakennussuunnitelmat, piirustukset Animaatiot ja havainnekuvat esittelykäyttöön Seuraava askel tällä tiellä on virtuaaliympäristön käyttö suunnittelun apuvälineenä: Parempi kuva tilojen toiminnasta Prosessien tarkastelu Vaihtoehtojen vertailu Ei kalliita mallihuoneita Historiaa: Sensorama laite1956 / Morton Heilig Myöhemmin NASA ollut uranuurtaja Nykyään virtuaaliympäristöjä käytetään hyvin erilaisissa yhteyksissä psykologiasta ja lääketieteestä aina teollisuuden tuotantojärjestelmien tutkimiseen

6 Mallinnettavat tilat Potilashuone HospiTool potilashuoneen päivitys Lääkärin vastaanottohuone Osa päivystyskeskusta Triage ja sisätautien moduuli Aikataulu oli tiukka, koska Y-talon suunnittelu oli pitkällä ja haluttiin pitää kiinni mahdollisuudesta vaikuttaa rakennuksen tila- tai ainakin materiaali- ja kalusteratkaisuihin. Mallit realistisempia kuin aiemmassa hankkeessa; Kiintokalusteet Varusteet Kaasu- ja sähköpisteet Valaisimet oikeita Tekstiilit Irtokalusteet

7 Potilashuoneen suunnittelu Y- talossa 2d pohjapiirrokset 3d havainnekuvat Virtuaalinen huone

8 Virtuaaliympäristö Virtuaaliympäristöksi on tässä tapauksessa valittu CAVE (Computer aided virtual environment): Usean seinän virtuaalitodellisuusjärjestelmä Immersiivinen (uppouttava) katselukokemus polarisoivien stereolasien avulla. Pintoihin projisoidaan ulkoapäin videokuvaa Stereolaseilla katsottuna kuvat muuttuvat kolmiulotteiseksi, luonnollista kokoa olevaksi ympäristöksi.

9 HospiCaseY / CAVE Kävijöitä 250 eri käyttäjäryhmistä Hoitohenkilökunta EPSHP tekniikka Turvallisuuspäälliköt Hygieniahoitajat Terveyskeskuksen ja sairaanhoitopiirin johtoryhmät Y-talon projektiryhmä Urakoitsijat Esteettömän rakentamisen toimikunta Erot eri ryhmien välillä: Kukin keskittyi omaan aihealueeseensa. Erot eri tilojen välillä: Potilashuoneessa varustelun yksityiskohdat, ergonomia, hygieenisyys - Vastaanottohuoneessa potilaskontaktin sujuvuus, tilan riittävyys Päivystyskeskuksessa prosessin sujuvuus ja intimiteettisuoja sekä henkilökunnan että asiakkaan kannalta.

10 HospiCaseY / CAVE Ryhmässä työskentely oli tehokasta. Keskustelu oli vapautunutta ja ajatustenvaihto toimi luontevasti. Mitä CAVEssa on tutkittu / selvinnyt / herättänyt huomiota? Kiintokalusteiden ja varusteiden sijoittelu, varustetyypit, asennuskorkeudet Tilan koko ja viihtyisyys Värit, materiaalit Valaistus Irtokalusteet Ikkunat, näkymät Intimiteettisuoja Väli- ja ikkunaverhot Väliseinäikkunat, ovet Vesipisteiden sijoittelu Ym.

11 Palaute Palautelomakkeen aihealueet: Ensivaikutelma Tila Varusteet Värit ja valaistus Toimivuus Viihtyisyys CAVE Käyntikertoja 34 Videoita 34 tuntia Nauhoitukset 34 tuntia Palautelomakkeita 187 Muistiinpanot Palautelomakkeet käyty läpi, vapaan tekstin osuuden ja nauhoitusten purku vielä kesken. Selkeät keskusteluissa esiin tulleet asiat voitiin päivittää suunnitelmiin.

12 CAVEn vaikutus Y-talon suunnitelmiin Esimerkkinä lääkärin vastaanottohuone Käyttäjäpalavereissa oli päätetty kalusteiden ja varusteiden järjestys. Rakennuksen suunnittelu oli siinä vaiheessa, että voitiin lähinnä vaikuttaa kaluste- ja varusteasioihin seiniä ei siirrellä. CAVE:ssa kuitenkin todettiin epäkohtia suunnitelmissa: Lääkejääkaappi + laatikosto tekivät hoitotilasta ahtaan uusi sijainti, lääkejääkaapin tarpeellisuus jokaisessa huoneessa? Seinähyllyt lisätään Ilmoitustaulun sijoitus? Röntgenvalotaulun tarpeellisuus? Epäkohtia löydettiin virtuaaliympäristö toimii suunnittelun apuvälineenä.

13 CAVEn vaikutus Y-talon suunnitelmiin Esimerkkinä lääkärin vastaanottohuone Myös palautelomakkeista paljastui samat asiat. Alla oleva diagrammi kuvaa eri tilojen ominaisuuksia / täysin samaa mieltä -vastauksin. Vastaanottohuoneen osalta nähdään, että tilan toimivuudessa ja esteettömyydessä työskennellä on toivomisen varaa.

14 CAVEn mahdollisuudet rakennussuunnittelussa Palvelulle / tuotteelle on tarvetta. Pääasiassa kohteissa, joissa tarvitaan käyttäjältä tietoja suunnittelun avuksi, kuten esimerkiksi juuri sairaalasuunnittelussa. Hyödyntäminen eri vaiheissa: Hankesuunnittelu Luonnosvaihe Saneerauskenaariot Varsinainen suunnitteluvaihe Suunnittelun ja kohteen myynti Mitä muuta: Rakenteet, LVI- ja sähköjärjestelmät, detaljit Pidemmälle viety prosessien tutkiminen Uusia markkinointi-, testaus- ja suunnittelutyökaluja?

15 Lisäarvoa suunnitteluun? Edut: Asiakas (rakennuttaja): Tukena päätöksenteolle Käyttäjäosapuoli sitoutetaan suunnitelmiin Rakennustyön aikaiset muutokset vähentyvät Tilojen myynnin väline Vaihtoehtojen vertailu Loppukäyttäjä: Asiakaslähtöinen suunnitelmien testaus Osallistuminen suunnittelutyöhön, suunnitelmien parempi ymmärtäminen Vaihtoehtojen vertailu Suunnittelija: Tilojen ja tilakokonaisuuksien toiminnallisuuden testaaminen Asiakas / käyttäjä informaation tuottajana Vaihtoehtojen vertailu Pelillisyydestä ja elämyksellisyydestä lisäarvoa? Entä miten lisäarvoa mitataan?

16 Tuotekehitys Hankkeen aikana tultiin siihen tulokseen, että tässä vaiheessa on järkevintä keskittyä nimenomaan CAVE tyyppiseen ratkaisuun. Immersiivisyys ja 1:1 mittakaava antavat tiloista käyttäjälle paremman kuvan kuin esimerkiksi näytöllä toimivat sovellukset Mallinnusprosessi HospiCaseY hankkeessa: 3d-malli arkkitehdin suunnitteluohjelmistosta Siirto 3d-mallinnusohjelmistoon Mallin muokkaus; tekstuurit, valaistus, siistiminen Siirto virtuaaliympäristöön soveltuvaa alustaa käyttäen Tavoitteena on yksinkertaistaa prosessia: Linkitys arkkitehdit työkaluina toimivasta 3D ohjelmistosta CAVEen Siivousautomaatti? Yksi tiedonsiirtoformaatti? IFC? Mahdollistaisi myös paluukanavan virtuaaliympäristöstä suunnitteluohjelmistoon Yksittäisten prosessin osien kehittäminen vaatii aikaa muutamista kuukausista jopa vuosiin. Hankkeessa onkin tultu siihen tulokseen, että tässä vaiheessa kehitetään pääasiassa palvelun työkaluja: Ihmismallit Toiminnalliset asiat Palautejärjestelmä jne.

17 Palautejärjestelmä Palautejärjestelmän kehittäminen on tärkeä osa koko projektia Zef Solutions Oy:n kehittämä 4-kenttäjärjestelmä, tieto asioiden merkittävyydestä. Kontekstuaalinen palautejärjestelmä CAVE-vierailujen yhteydessä, sähköiset post-it laput, jotka käyttäjä voi liimata malliin. Tuote? Uki Arkkitehtien vetämän business -osion tarkoituksena on kehittää virtuaaliympäristön avulla toimiva suunnittelukonsepti käyttäjälähtöisen suunnittelun työkaluksi, tuote. Projekti jatkuu HospiCaseY-hanke jatkuu vielä tämän vuoden loppuun saakka ja mahdollisesta jatkohankkeesta on keskusteltu. Projektia on esitelty eri tapahtumien yhteydessä, esimerkiksi Sairaalatekniikan päivillä ja HospiCaseY seminaarissa "Käyttäjälähtöinen sairaalatila toiveista toteutukseen sekä muutamissa ulkomaisissa tapahtumissa. Uki Arkkitehdit Oy on saanut HospiCaseY -hankkeen aikana uuden tilauksen suunnitelmien tutkimiseen virtuaalitilassa ja toinenkin lienee tulossa.

VIRTUAALIYMPÄRISTÖ SUUNNITTELUN APUVÄLINEENÄ VALO HospiCaseY business Case

VIRTUAALIYMPÄRISTÖ SUUNNITTELUN APUVÄLINEENÄ VALO HospiCaseY business Case VIRTUAALIYMPÄRISTÖ SUUNNITTELUN APUVÄLINEENÄ HospiCaseY business Case Perustettu 1958 30 ammattilaista Perheyritys kolmannessa sukupolvessa Monipuolisuus ja erikoisosaaminen Käyttäjä edustaa rakennushankkeen

Lisätiedot

Y TALON SUUNNITTELUSTA UUSIEN SUUNNITTELUMENETELMIEN SOVELTAMINEN KÄYTÄNNÖN HANKKEESSA

Y TALON SUUNNITTELUSTA UUSIEN SUUNNITTELUMENETELMIEN SOVELTAMINEN KÄYTÄNNÖN HANKKEESSA Y TALON SUUNNITTELUSTA UUSIEN SUUNNITTELUMENETELMIEN SOVELTAMINEN KÄYTÄNNÖN HANKKEESSA Raija Liisa Miesmaa & Pauli Koivisto Uki Arkkitehdit Oy MIKÄ ON Y TALO? MITÄ SUUNNITTELUTAVOITTEITA ALUSSA ASETETTIIN?

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen sairaalatila toiveista toteutukseen FRAMI, 11.2.2010

Käyttäjälähtöinen sairaalatila toiveista toteutukseen FRAMI, 11.2.2010 Käyttäjälähtöinen sairaalatila toiveista toteutukseen FRAMI, 11.2.2010 Mitä virtuaaliympäristö antaa, palaute Tiina Yli Karhu, projektipäällikkö Esityksen sisältö, aineistot ja analysointi AINEISTOT CAVE

Lisätiedot

Käyttäjät virtuaalitilassa Kommentteja ja kokemuksia, tulosten esittely

Käyttäjät virtuaalitilassa Kommentteja ja kokemuksia, tulosten esittely Käyttäjät virtuaalitilassa Kommentteja ja kokemuksia, tulosten esittely Aallon harjalla näyttöön perustuva suunnittelu FRAMI 15. 16.3.2011 Tiina Yli-Karhu, EPSHP, projektipäällikkö Helinä Kotilainen, THL,

Lisätiedot

Tilojen käyttäjälähtöinen ja toimintaa tukeva suunnittelu, Case Y-talo

Tilojen käyttäjälähtöinen ja toimintaa tukeva suunnittelu, Case Y-talo Tilojen käyttäjälähtöinen ja toimintaa tukeva suunnittelu, Case Y-talo Projektipäällikkö, suunnittelija Tiina Yli-Karhu Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiina.yli-karhu@epshp.fi Yliarkkitehti Helinä

Lisätiedot

Tiivistelmä... ii. Sisällysluettelo... iii. Käytettyjä termejä... vi. Johdanto... 9. KOY Seinäjoen Y-Talo... 12. HospiCaseY... 15

Tiivistelmä... ii. Sisällysluettelo... iii. Käytettyjä termejä... vi. Johdanto... 9. KOY Seinäjoen Y-Talo... 12. HospiCaseY... 15 TIIVISTELMÄ Diplomityön tavoitteena on selvittää, miten virtuaaliympäristö voi toimia käyttäjälähtöisen suunnittelun apuvälineenä. Esimerkkinä toimii Seinäjoen keskussairaalan laajennus, Kiinteistöosakeyhtiö

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool

Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjälähtöinen sairaalatila - HospiTool Käyttäjäpalautetta virtuaali- ja reaalimaailmasta Stakes, Auditorio 14.12.2007 Helinä Kotilainen Helina.Kotilainen@stakes.fi Miten virtuaaliympäristöä voidaan

Lisätiedot

JULKAISUSARJA B: Raportit

JULKAISUSARJA B: Raportit Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri JULKAISUSARJA B: Raportit Käyttäjälähtöinen Y-talo -hankkeen loppuraportti www.epshp.fi Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri TIINA YLI-KARHU HELINÄ KOTILAINEN ESA NYKÄNEN

Lisätiedot

HospiTool - Käyttäjälähtöinen sairaalatila. Lehdistötilaisuus 9.6.2009 Erikoistutkija Esa Nykänen

HospiTool - Käyttäjälähtöinen sairaalatila. Lehdistötilaisuus 9.6.2009 Erikoistutkija Esa Nykänen HospiTool - Käyttäjälähtöinen sairaalatila Lehdistötilaisuus 9.6.2009 Erikoistutkija Esa Nykänen Hospitool-visio Tavoitteena sairaalatilojen vaatimustenmukaisuuden hallinnan kehittäminen. Käyttäjien osallistuminen

Lisätiedot

Uusien tilojen suunnittelu ja turvallisuus

Uusien tilojen suunnittelu ja turvallisuus Uusien tilojen suunnittelu ja turvallisuus Tiina Yli-Karhu toimitusjohtaja Kiinteistö Oy Seinäjoen Y-talo suunnittelukoordinaattori Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri tiina.yli-karhu@epshp.fi Tuomas Uusheimo

Lisätiedot

HospiTool Arvoverkko ja liiketoimintamallien tunnistaminen. Jarmo Karesto, Finpro

HospiTool Arvoverkko ja liiketoimintamallien tunnistaminen. Jarmo Karesto, Finpro HospiTool Arvoverkko ja liiketoimintamallien tunnistaminen Jarmo Karesto, Finpro O P P O R T U N I T I E S W O R L D W I D E Finpro on suomalaisten yritysten kansainvälisen kasvun asiantuntija ja kumppani.

Lisätiedot

Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen käytännön projektitoiminnassa

Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen käytännön projektitoiminnassa Virtuaalitodellisuuden hyödyntäminen käytännön projektitoiminnassa Collaprime Erottaja showroom Helsinki 22.09.2017 Perustettu 1958 www.ukiark.fi 50 suunnittelun ammattilaista Perheyritys kolmannessa sukupolvessa

Lisätiedot

Projektin taustaa. Ensin tehtiin ROADMAP

Projektin taustaa. Ensin tehtiin ROADMAP Esa Nykänen VTT Projektin taustaa FinnWell-ohjelma kattaa kaikki terveydenhuollon teknologiat ja järjestelmät ja tarjoaa monipuoliset lähtökohdat erilaisten tuotteiden kehittämiseen Konseptiosaaminen on

Lisätiedot

Tuotemallintamisohjeet 2006. Rakennetyyppitietokannan prototyyppi

Tuotemallintamisohjeet 2006. Rakennetyyppitietokannan prototyyppi Tuotemallintamisohjeet 2006 Rakennetyyppitietokannan prototyyppi Hannu Penttilä Sampsa Nissinen Tuotemallintaminen rakentamisessa piirustus- ja dokumenttikeskeinen rakentaminen muuttuu vähitellen v tuotemallikeskeiseksi,,

Lisätiedot

Esa Nykänen, VTT Janne Porkka,VTT Heli Kotilainen,Stakes Tiina Yli-Karhu,EPSHP Leila Mendolin, Väinö Korpinen Oy FinnWell / Valsai / HospiTool

Esa Nykänen, VTT Janne Porkka,VTT Heli Kotilainen,Stakes Tiina Yli-Karhu,EPSHP Leila Mendolin, Väinö Korpinen Oy FinnWell / Valsai / HospiTool Esa Nykänen, VTT Janne Porkka,VTT Heli Kotilainen,Stakes Tiina Yli-Karhu,EPSHP Leila Mendolin, Väinö Korpinen Oy FinnWell / Valsai / HospiTool 03.04.2008 Tuloksia? Taustaa, tavoitteita Vaatimustenhallintaa

Lisätiedot

Hospitool Visio. Sairaalatilojen vaatimustenmukaisuuden hallinnan kehittäminen. - käyttäjien osallistuminen tilojen suunnitteluun ja arviointiin

Hospitool Visio. Sairaalatilojen vaatimustenmukaisuuden hallinnan kehittäminen. - käyttäjien osallistuminen tilojen suunnitteluun ja arviointiin Esa Nykänen VTT 14.12.2007 Hospitool Visio Sairaalatilojen vaatimustenmukaisuuden hallinnan kehittäminen - käyttäjien osallistuminen tilojen suunnitteluun ja arviointiin mahdollistuu uutta visualisoivaa

Lisätiedot

Lisätyn todellisuuden ratkaisuja sisustus- ja rakennussuunnitteluun. Prof. Charles Woodward VTT Digitaaaliset tietojärjestelmät

Lisätyn todellisuuden ratkaisuja sisustus- ja rakennussuunnitteluun. Prof. Charles Woodward VTT Digitaaaliset tietojärjestelmät Lisätyn todellisuuden ratkaisuja sisustus- ja rakennussuunnitteluun Prof. Charles Woodward VTT Digitaaaliset tietojärjestelmät SISÄLTÖ Lisätty todellisuus - Johdanto Sovelluksia sisustussuunnittelussa

Lisätiedot

Käyttäjälähtöisyys keskiössä onnistuneessa projektissa CASE: JUST- Järvenpään Uusi Sosiaali- ja Terveyskeskus Jari Toivo, KOy Järvenpään Terveystalo

Käyttäjälähtöisyys keskiössä onnistuneessa projektissa CASE: JUST- Järvenpään Uusi Sosiaali- ja Terveyskeskus Jari Toivo, KOy Järvenpään Terveystalo Käyttäjälähtöisyys keskiössä onnistuneessa projektissa CASE: JUST- Järvenpään Uusi Sosiaali- ja Terveyskeskus Jari Toivo, KOy Järvenpään Terveystalo LCI-Päivä 2016 Järvenpään Uusi Sosiaali - ja Terveyskeskus

Lisätiedot

V i r A p. Virtual Apartment s Service. e-business mahdollisuudet rakennusalalla

V i r A p. Virtual Apartment s Service. e-business mahdollisuudet rakennusalalla V i r A p Virtual Apartment s Service e-business @ VirAps Jarmo Suominen Arkkitehti SaFa / Projektipäällikkö UIAH e-business mahdollisuudet rakennusalalla VIRAPS on internetissä toimiva palvelu jonka avulla

Lisätiedot

Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa

Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa Rakennusteollisuuden tuotemallitieto-prosessit Pro IT Kehitystyön käynnistystilaisuus 23.9.2002 Susanne Backas 05.03.2002 Strategia Tuottaa tietoa asiakkaan

Lisätiedot

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla 25.4.2018 Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla @tanelihil 3D-visualisointikokeilujen tavoitteet Uutta näkökulmaa jo hallussa olevaan 3D-aineistoon Lähtökohtana

Lisätiedot

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama

Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama Esteettömyysohjeet suunnittelijan käytössä, case Kuusamo, Pudasjärvi ja Limingan taajama 23.2.2003 Ramboll / Erkki Sarjanoja Esteettömyyden mahdollisuudet Missä ja milloin fyysisen ympäristön esteettömyys

Lisätiedot

ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA. Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori

ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA. Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori ESTEETTÖMYYS RAKENNUSVALVONNAN PROSESSEISSA Jaana Solasvuo esteettömyyskoordinaattori 28.3.2019 Esteettömyys - tavanomaista suunnittelua - hyvin suunnitellussa ja toteutetussa rakennuksessa kaikki tilat

Lisätiedot

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus

Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus Uudet tehtäväluettelot ja KSE13 -koulutus HJR12, Hankkeen johtaminen ja rakennuttaminen & valvonta 12.2.2014 Tu o m m e t i l a l l e r a t k a i s u t Tilaajan eli rakennushankkeeseen ryhtyvän lakisääteisiä

Lisätiedot

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Rakennussuunnittelu on muuttunut piirtämisestä rakennusten simuloinniksi. Pelkkä paperikopio ei enää riitä, vaan tilaaja haluaa rakennuksesta usein tietomallin, joka sisältää

Lisätiedot

EcoProP Potilashuoneen toiminnalliset vaatimukset

EcoProP Potilashuoneen toiminnalliset vaatimukset EcoProP Potilashuoneen toiminnalliset vaatimukset HospiTool 1.12.2006 Janne Porkka Esityksen sisältö Taustatietoja Vaatimustenhallinta Toimivuusajattelu HospiTool hankkeen 1.vaiheen esittely Pyritään määrittelemään

Lisätiedot

Teollisuustilojen käytettävyyden viitekehys

Teollisuustilojen käytettävyyden viitekehys Teollisuustilojen käytettävyyden viitekehys Turvallisuus sisältää rakenteellisen ja toiminnallisen turvallisuuden lisäksi työturvallisuuden. Turvallisuus on teollisuustilojen perusominaisuus. Orientoitavuus

Lisätiedot

Technopolis Business Breakfast 21.11.2013 VIIHDY TÖISSÄ. Työympäristön suunnittelun haasteet

Technopolis Business Breakfast 21.11.2013 VIIHDY TÖISSÄ. Työympäristön suunnittelun haasteet Technopolis Business Breakfast 21.11.2013 VIIHDY TÖISSÄ Työympäristön suunnittelun haasteet miten erityyppisiä työtilaratkaisuja suunnitellaan ja mitkä työskentelytiloihin liittyvät asiat edistävät työhyvinvointia

Lisätiedot

Tuotantotavoitteet. Yhteiskunnalliset. Yrityskulttuuri. tekijät. Mahdolliset korjaukset. Tarveselvitys. Käyttöönotto. Hankesuunnittelu.

Tuotantotavoitteet. Yhteiskunnalliset. Yrityskulttuuri. tekijät. Mahdolliset korjaukset. Tarveselvitys. Käyttöönotto. Hankesuunnittelu. 5 Käyttöönotto Vastaanottopäätös Yhteiskunnalliset tekijät Takuutarkastukset 4 6 Rakentaminen Yrityskulttuuri Mahdolliset korjaukset Rakennussuunnittelu Rakentamispäätös 3 Palaute ja seuranta muita hankkeita

Lisätiedot

Tuotemallin hyödyt rakentamisessa

Tuotemallin hyödyt rakentamisessa 1 Tuotemallin hyödyt rakentamisessa Tuomas Särkilahti ProIT-seminaari 29.9.2004, FinnBuild Skanskan tavoitteet mallintamisessa 2 kehittää, testata ja ottaa käyttöön tuotemallintamiseen perustuva prosessi

Lisätiedot

Työpajapäivä 2014. Kuva: VTT

Työpajapäivä 2014. Kuva: VTT Työpajapäivä 2014 Kuva: VTT Turvallisen tekniikan seminaari 2014 Työpajapäivä, Keskiviikko 4.5 Paikat: TTY Konetalo, VTT Tampere Turvallisen tekniikan pääseminaarin lisäksi järjestetään keskiviikkona 29.5

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Vt 25 parantaminen

Lisätiedot

Teollisuustilojen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät

Teollisuustilojen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät Teollisuustilojen käytettävyyteen vaikuttavat tekijät Toiminnallisuuteen vaikuttaa: -sujuva materiaalivirta, lyhyet siirtymiset -ristikkäisten toimintojen välttäminen -teknisillä ratkaisuilla tuotannon

Lisätiedot

Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta

Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta Tämän kuvan tilalle kuva hankkeesta Syvälahden monitoimitalo (työnimi SYKA) Tilaaja: KOY Turun Syvälahden koulu SYVÄLAHDEN MONITOIMITALO ALLIANSSIMALLILLA JS 22.1.18 FIKSU JULKINEN RAKENTAMINEN fiksu =

Lisätiedot

Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus. Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011

Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus. Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011 Kaupunkimallit ja Mallintava kaavoitus Vianova Systems Finland Oy Jarkko Sireeni 9.2.2011 Kaupunkimalli? Mallintamisen eri skaalat Kaavoitus ja aluerakentaminen Infra ja kunnallistekniikka Talonrakennus

Lisätiedot

ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus

ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus TIINA MYLLYNEN Suunnittelija Kuvissa: Ojanperänkankaan koulu, Liminka ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus 13.09.2018 TIINA MYLLYNEN 13.9.2018 ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys

Lisätiedot

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen

Kuivaketju 10. Virtain kaupungin keskuskeittiö Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Kuivaketju 10 Virtain kaupungin keskuskeittiö 20.6.2017 Virtain kaupunki Raimo Pirhonen Sisällys 1. Kuivaketju10... 2 1.1. Kuivaketju10... 2 1.2. Kuivaketjun hallitseminen... 2 1.3. Rakennushankkeen erityispiirteet...

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Vt 25 parantaminen välillä Meltola-Mustio RS, pilotin esittely Lauri Harjula,

Lisätiedot

Kilpailukyvyn takana. Focusplan Oy. Insinööritoimisto. Virtuaalitilan hyödyntäminen käytännön projekteissa. Kyösti Meriläinen Suunnittelujohtaja, COB

Kilpailukyvyn takana. Focusplan Oy. Insinööritoimisto. Virtuaalitilan hyödyntäminen käytännön projekteissa. Kyösti Meriläinen Suunnittelujohtaja, COB Kilpailukyvyn takana Insinööritoimisto Focusplan Oy Virtuaalitilan hyödyntäminen käytännön projekteissa Kyösti Meriläinen Suunnittelujohtaja, COB Tunnuslukuja Perustettu 1989 Velaton (luokitus AAA) Henkilöstö

Lisätiedot

Granlund Designer käyttöönotto-ohje

Granlund Designer käyttöönotto-ohje 1 (6) Granlund Designer käyttöönotto-ohje 1.10.2018 2 (6) Sisällysluettelo 1. Granlund Designer... 3 1.1. Granlund Designerin yleiset tavoitteet... 3 1.2. Granlund Designerin käyttötarkoitus... 3 1.3.

Lisätiedot

Käyttäjälähtöinen suunnittelumenetelmä: kokemuksia käyttäjien sitouttamisesta suunnitteluprosessiin

Käyttäjälähtöinen suunnittelumenetelmä: kokemuksia käyttäjien sitouttamisesta suunnitteluprosessiin Käyttäjälähtöinen suunnittelumenetelmä: kokemuksia käyttäjien sitouttamisesta suunnitteluprosessiin IPT2 -hanke, työpajan alustus Vison, Helsinki 13.12.2018 Perustettu 1958 www.ukiark.fi 65 arkkitehtisuunnittelun

Lisätiedot

TIETOMALLI Tietomallin hyödyntäminen perusparannushankkeessa LT015. Perusparannushanke

TIETOMALLI Tietomallin hyödyntäminen perusparannushankkeessa LT015. Perusparannushanke Tietomallin hyödyntäminen perusparannushankkeessa LT015 Arkkitehti SAFA Piia Viitanen, Aihio Arkkitehdit oy 25.4.2016 - YTV - Tilaajan tietomallinnusohjeet - Nykytilanteen kartoitus ja mallintaminen- tapauskohtainen

Lisätiedot

Sairaalarakennusten ja toimintojen kehittämien Lean-ajattelun avulla

Sairaalarakennusten ja toimintojen kehittämien Lean-ajattelun avulla Sairaalarakennusten ja toimintojen kehittämien Lean-ajattelun avulla TeLean-hanke 1.8.2014-31.10.2017 Jori Reijula Dosentti,TkT Johtava asiantuntija Granlund Consulting Hankkeen lähtökohdat SOTE-uudistus:

Lisätiedot

PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003

PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003 PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003 Ilkka Romo, Projektin tavoite Kansallinen tuotemallintamiseen perustuva tiedonhallintatapa, joka liittää yhteen suunnittelussa, tuotevalmistuksessa,

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA

AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA 17.11.2015 AJANKOHTAISTA ASUNTOSUUNNITTELUSTA SELVITYKSEN TULOKSIA ARA:N ERITYISRYHMÄ- KOHTEIDEN TILAMITOITUS SELVITYKSEN TAUSTA JA TAVOITTEET Ramboll Management Consulting toteutti yhdessä Arkkitehtitoimisto

Lisätiedot

LVI-suunnittelua virtuaalitodellisuudessa. Toimitusjohtaja Teijo Lehtonen, CTRL Reality Oy

LVI-suunnittelua virtuaalitodellisuudessa. Toimitusjohtaja Teijo Lehtonen, CTRL Reality Oy LVI-suunnittelua virtuaalitodellisuudessa Toimitusjohtaja Teijo Lehtonen, CTRL Reality Oy CTRL REALITY OY CTRL Reality on Suomen kokeneimpia yhdistetyn todellisuuden sovellusten kehittäjiä. Yrityksen kotipaikka

Lisätiedot

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen

Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä. Simo Tauriainen Simulaattoriavusteinen ohjelmistotestaus työkoneympäristössä Simo Tauriainen www.ponsse.com 25.8.2011 Ponsse-konserni Ponsse Oyj on tavaralajimenetelmän metsäkoneiden myyntiin, tuotantoon, huoltoon ja

Lisätiedot

Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja

Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja Mediq Kokonaisratkaisutoimittaja Petteri Joenpolvir 21 Tammikuu 2014 Alustus Rakennushankkeissa kuluu erittäin paljon aikaa ja rahaa laitehankintojen suunnitteluun, kilpailutukseen ja toteutukseen. Eikä

Lisätiedot

Ohjelman tavoitteena on

Ohjelman tavoitteena on Vera ohjelman tavoitteet ja tilanne: kaksi ensimmäistä vuotta Arto.Kiviniemi@vtt.fi Vuosiseminaari 19.11.1998 Arto Kiviniemi 06/12/2002-1 Ohjelman tavoitteena on edistää tietotekniikan ja erityisesti tietoverkkojen

Lisätiedot

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari

Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari Rakennettu ympäristö ohjelman tulosseminaari Finlandiatalo Korjausrakentaminen teeman tulosseminaari 27.1.2015 Tekesin Rakennettu ympäristö ohjelma 2009-2014 Tekes Innovaatiorahoituskeskus Ohjelmapäällikkö

Lisätiedot

Virrat. Käyttäjälähtöinen koulun toimintakulttuurin kehittäminen

Virrat. Käyttäjälähtöinen koulun toimintakulttuurin kehittäminen Virrat Käyttäjälähtöinen koulun toimintakulttuurin kehittäminen Sisältö Lähtötilanteen ja projektin tavoitteiden kuvausta Oppimisympäristön kehittäminen rakennushankkeen rinnalla Käyttäjäryhmien määrittäminen

Lisätiedot

PYSÄKÖINTITALON HANKESUUNNITELMA

PYSÄKÖINTITALON HANKESUUNNITELMA ETELÄ-SAVON HANKESUUNNITELMA SAIRAANHOITOPIIRI 15.5.2014 Sivu 1/7 Tilaaja: Etelä-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Porrassalmenkatu 35-37 50100 Mikkeli Hanke: ESPER 2014 PYSÄKÖINTITALON HANKESUUNNITELMA

Lisätiedot

kertaa samat järjestykseen lukkarissa.

kertaa samat järjestykseen lukkarissa. Opetuksen toistuva varaus ryhmällee TY10S11 - Tästä tulee pitkä esimerkki, sillä pyrin nyt melko yksityiskohtaisesti kuvaamaan sen osion mikä syntyy tiedon hakemisesta vuosisuunnittelusta, sen tiedon kirjaamiseen

Lisätiedot

Suosituin ja kattavin koulutuksen itsearviointiratkaisu

Suosituin ja kattavin koulutuksen itsearviointiratkaisu Suosituin ja kattavin koulutuksen itsearviointiratkaisu Valmis paketti Perusopetusta säätelevän lain 21 :n mukaan koulutuksen järjestäjän on arvioitava järjestämäänsä koulutusta ja sen vaikuttavuutta.

Lisätiedot

RAKENNUSHANKKEEN OHJAUS KOSTEUDENHALLINNAN NÄKÖKULMASTA SISÄILMASTOSEMINAARI , HELSINKI KIIA MIETTUNEN JA TIMO TURUNEN

RAKENNUSHANKKEEN OHJAUS KOSTEUDENHALLINNAN NÄKÖKULMASTA SISÄILMASTOSEMINAARI , HELSINKI KIIA MIETTUNEN JA TIMO TURUNEN RAKENNUSHANKKEEN OHJAUS KOSTEUDENHALLINNAN NÄKÖKULMASTA SISÄILMASTOSEMINAARI 16.3.2016, HELSINKI KIIA MIETTUNEN JA TIMO TURUNEN TAUSTAA JA TAVOITTEET Kosteusteknisen toimivuuden ja kosteudenhallinnan kannalta

Lisätiedot

Hyvät hankintamenettelyt kehityshanke Hankkeen esittely ja tilannekatsaus. Santeri Naumanen SKOL ry

Hyvät hankintamenettelyt kehityshanke Hankkeen esittely ja tilannekatsaus. Santeri Naumanen SKOL ry Hyvät hankintamenettelyt kehityshanke Hankkeen esittely ja tilannekatsaus Santeri Naumanen SKOL ry Diplomityö: Hyvän suunnittelun vaikuttavuus rakennushankeen onnistumiseen (1/2) Tutkittiin suunnittelun

Lisätiedot

NAVETTARASTIT Kommentteja tuotantorakennusinvestointien suunnittelusta. Esa Heikkinen ProAgria Kainuu

NAVETTARASTIT Kommentteja tuotantorakennusinvestointien suunnittelusta. Esa Heikkinen ProAgria Kainuu NAVETTARASTIT 13.4.2018 Kommentteja tuotantorakennusinvestointien suunnittelusta Esa Heikkinen ProAgria Kainuu TUOTANTORAKENNUSINVESTOINNIN LÄHTÖKOHTA Tilan ja tuotanto-olosuhteiden kehittäminen siten,

Lisätiedot

Tietomallintamisen (BIM) käyttö Suomessa Kyselyn tulokset

Tietomallintamisen (BIM) käyttö Suomessa Kyselyn tulokset Tietomallintamisen (BIM) käyttö Suomessa Kyselyn tulokset Kysely tehtiin huhtikuussa 2013. Kyselyn toteuttivat Rakennustietosäätiö RTS ja Suomen buildingsmart yhteistyössä RIBA Enterprises Ltd:n kanssa.

Lisätiedot

Sairaalarakentaminen ja puu

Sairaalarakentaminen ja puu Sairaalarakentaminen ja puu MIKSI vai MIKSI EI? Made in Kainuu 5.9.2014 Terho Pekkala / Kainuun Uusi Sairaala KAINUUN KESKUSSAIRAALA vm / 1969 SAIRAALARAKENTAMISEN AIKAKAUSI Suomessa on miljardien eurojen

Lisätiedot

TAVOITTEET SÄHKÖISESSÄ ASIOINNISSA. Sähköisen asioinnin, yhdenluukun periaatteen ja mallintamisen kautta osaksi asiakkaiden prosesseja

TAVOITTEET SÄHKÖISESSÄ ASIOINNISSA. Sähköisen asioinnin, yhdenluukun periaatteen ja mallintamisen kautta osaksi asiakkaiden prosesseja TAVOITTEET SÄHKÖISESSÄ ASIOINNISSA Sähköisen asioinnin, yhdenluukun periaatteen ja mallintamisen kautta osaksi asiakkaiden prosesseja Pekka Virkamäki Rakennusvalvontajohtaja, Vantaa HSY seminaari Viikki

Lisätiedot

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä

RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari Ennen rakennushankkeella oli selkeä tilaajaosapuoli. Kehittäjä=omistaja= käyttäjä Suunnitteluttaminen 17.9.2014 RIL RR-tekniikkaryhmän iltapäiväseminaari 17.9.2014 Indepro Oy/ Toimitusjohtaja, tekniikan tohtori Matti Kruus Matti Kruus Miksi suunnitteluttaminen on niin haastavaa? (nykyisin?)

Lisätiedot

NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka. Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy

NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka. Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy NCC:lle oma arkkitehtuuripolitiikka Olli Niemi Liiketoiminnan kehitysjohtaja NCC Rakennus Oy Lasse Vahtera Arkkitehti, toimialajohtaja Optiplan Oy Miksi tarvitsemme arkkitehtuuripolitiikkaa? NCC:n tavoitteena

Lisätiedot

Case EPSHP: Materiaalihallinnon järjestelmän käyttöönotto; kokemuksia ja tavoitteita

Case EPSHP: Materiaalihallinnon järjestelmän käyttöönotto; kokemuksia ja tavoitteita Case EPSHP: Materiaalihallinnon järjestelmän käyttöönotto; kokemuksia ja tavoitteita Materiaalipäällikkö Helena Junna Welfare ICT Forum 9.-10.10.2014 Jäsenkuntia 19, asukkaita n. 199 000 Kuntayhtymä Kaksineuvoinen

Lisätiedot

Yhteistoiminta suunnittelussa palosuunnittelun näkökulmasta. Esko Mikkola KK-Palokonsultti Oy

Yhteistoiminta suunnittelussa palosuunnittelun näkökulmasta. Esko Mikkola KK-Palokonsultti Oy Yhteistoiminta suunnittelussa palosuunnittelun näkökulmasta Esko Mikkola KK-Palokonsultti Oy Sisältö Mihin palosuunnittelulla pyritään? Yhteistyön osapuolet Eri toimijoiden rooleista Suunnittelusta käytön

Lisätiedot

Solmutyöskentely tietomalliprosessin tehostajana

Solmutyöskentely tietomalliprosessin tehostajana RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Solmutyöskentely tietomalliprosessin tehostajana Elina Mäkelä, Hannele Kerosuo, Marko Rajala, Tuomas Laine MODEL NOVA New Business Model Based on Process

Lisätiedot

Tkk Sali600 Arkkitehtisuunnittelijan näkökulma

Tkk Sali600 Arkkitehtisuunnittelijan näkökulma Tkk Sali600 Arkkitehtisuunnittelijan näkökulma TkkSali600 Arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy Arkkitehtitoimisto A-konsultit perustettu 1961 (nimellä Adlercreutz & Aschan) Siirtyminen cad-ohjelmien käyttöön

Lisätiedot

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys

Rakennetun ympäristön esteettömyys. Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Rakennetun ympäristön esteettömyys Saija Sikkilä, suunnittelija, Kynnys ry / Kynnys konsultit, 8.3.2011 Vapaan sivistystyön esteettömyys Fyysinen esteettömyys Jne. Tiedonsaannin esteettömyys Saavutettavuus

Lisätiedot

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä

Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Kuvaus suunnitelmien sisällöstä Yleissuunnitelma Ennen suunnittelun aloitusta käydään läpi asiakkaan toiveet pihan suhteen. Sen jälkeen on tehtävä mittauksia tontilla ja tutustuttava tontin kasvuolosuhteisiin.

Lisätiedot

Tuotemallipohjainen suunnittelu ja toteutus - yhteiset tavoitteet

Tuotemallipohjainen suunnittelu ja toteutus - yhteiset tavoitteet Tuotemallipohjainen suunnittelu ja toteutus - yhteiset tavoitteet 16.5.2002, Dipoli Rakennusteollisuus RT ry Ilkka Romo Rakennusteollisuus RT ry 1 Rakennusteollisuuden teknologiastrategia 12.2.2002 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

ed 1958 Matti Heikkinen, president, architect

ed 1958 Matti Heikkinen, president, architect UKI as a Company ed 1958 l 26 1,81 million Matti Heikkinen, president, architect Mikko Heikkinen, GM, architect Pentti Komulainen, architect Olli Terho, architect Kimmo Mansisto, architect Antti Vanhala,

Lisätiedot

Arkkinen Tietoa terveydenhuollon ympäristöjen suunnittelijoille

Arkkinen Tietoa terveydenhuollon ympäristöjen suunnittelijoille Arkkinen Tietoa terveydenhuollon ympäristöjen suunnittelijoille 15.3.2011 Aallon harjalla näyttöön perustuva suunnittelu Seinäjoki 15.3.2011 Leena Raustia Finohta Finnish Office for Health Technology Assessment

Lisätiedot

RST-kalusteet perustarpeista vaativiin erikoiskohteisiin. "Asiakaskeskeiset ratkaisut - Palvelemme paremmin!"

RST-kalusteet perustarpeista vaativiin erikoiskohteisiin. Asiakaskeskeiset ratkaisut - Palvelemme paremmin! RST-kalusteet perustarpeista vaativiin erikoiskohteisiin "Asiakaskeskeiset ratkaisut - Palvelemme paremmin!" Miksi VisioMediltä? Ammatilaisosaamista Me VisioMedillä olemme perehtyneet erilaisiin vaativiin

Lisätiedot

Oma koti ja sen suunnittelijat

Oma koti ja sen suunnittelijat Oma koti ja sen suunnittelijat oma koti kullan kallis joka tapauksessa kallis loppujen lopuksi laadukas rakentaminen on edullista, koska sen on kerralla hyvin suunniteltu ja tehty omakotiperheestä rakennuttajaperhe

Lisätiedot

Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa

Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa Miten julkiset hankinnat voivat tukea rakentamisen cleantechratkaisuja? Motiva / Tekes seminaari 10.2.2015 Korjausrakentamisen palveluja ja teollista toimintaa Tekesin Rakennettu ympäristö ja Huippuostajat

Lisätiedot

ohjelman arkkitehtuurista.

ohjelman arkkitehtuurista. 1 Legacy-järjestelmällä tarkoitetaan (mahdollisesti) vanhaa, olemassa olevaa ja käyttökelpoista ohjelmistoa, joka on toteutettu käyttäen vanhoja menetelmiä ja/tai ohjelmointikieliä, joiden tuntemus yrityksessä

Lisätiedot

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta

CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta CLT-rakenteetsuunnittelun näkökulmasta MHM = MassivHolzMauer josta käytännössä markkinoilla vain yksi tuotemerkki jota voi vapaasti soveltaa hyvinkin räätälöityihin rakenneratkaisuihin naulaamalla ristikkäin

Lisätiedot

Sairaaloiden sähkötekniikan ajankohtaispäivä 2014

Sairaaloiden sähkötekniikan ajankohtaispäivä 2014 Sairaaloiden sähkötekniikan ajankohtaispäivä 2014 Potentiaalintasaukset G1 / G2- tiloissa Asennuskäytäntöjä eri sairaaloissa Kari Kaleva Granlund Oy Granlund konserni Avainlukuja 2013 >500 henkilöä Kehityspanos

Lisätiedot

Case Fira Oy. Firan Verstas. Anni Rouvinen Head of Sales and Marketing 27.11.2012 RIL Tehokkaan rakentamisen seminaari. Rakennamme kuin itsellemme.

Case Fira Oy. Firan Verstas. Anni Rouvinen Head of Sales and Marketing 27.11.2012 RIL Tehokkaan rakentamisen seminaari. Rakennamme kuin itsellemme. Case Fira Oy Firan Verstas Anni Rouvinen Head of Sales and Marketing 27.11.2012 RIL Tehokkaan rakentamisen seminaari Rakennamme kuin itsellemme. 3/18/09 1 Rakennusalan lähtökohtia Talouselämä 7.5.2010

Lisätiedot

Kalliorakentamisen kilpailukyky ohjelman esittely ja saavutettuja tuloksia. Prof. Pekka Särkkä johtoryhmän puheenjohtaja

Kalliorakentamisen kilpailukyky ohjelman esittely ja saavutettuja tuloksia. Prof. Pekka Särkkä johtoryhmän puheenjohtaja Kalliorakentamisen kilpailukyky ohjelman esittely ja saavutettuja tuloksia Prof. Pekka Särkkä johtoryhmän puheenjohtaja 1 STRATEGIA JA VISIO Laadulliset ja toiminnalliset tavoitteet KALLIORAKENTAMISEN

Lisätiedot

Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke

Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke Hallitusammattilaisen toiminta ja onnistunut korjaushanke Hallitusfoorumi 6.10.2012 Hallituksen jäsen Juhani Siikala, RI, Ekon, KJs Asunto- ja kiinteistöyhtiöiden hallitusasiantuntijat AKHA ry www.akha.fi

Lisätiedot

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet Yleinen osa Versio 1.1 18.02.2009 1. YLEISTÄ Projektien mallinnuksen tavoitteena on, että tietomallien sisältämä tieto on hyödynnettävissä rakennushankkeen kaikissa

Lisätiedot

Hyvät hankintamenettelyt -kehityshanke. RT-ohjeiden päivitys / täydentäminen sekä ohjeiden käyttöönottoa tukevien työkalujen kehittäminen 20.10.

Hyvät hankintamenettelyt -kehityshanke. RT-ohjeiden päivitys / täydentäminen sekä ohjeiden käyttöönottoa tukevien työkalujen kehittäminen 20.10. Hyvät hankintamenettelyt -kehityshanke RT-ohjeiden päivitys / täydentäminen sekä ohjeiden käyttöönottoa tukevien työkalujen kehittäminen 20.10.2015 1 Taustaa Nykyiset hankintamenettelyjä koskevat RT-ohjeet

Lisätiedot

KATKEAMATON KETJU. tilaaja-suunnittelijaurakoitsija-tavarantoimittaja

KATKEAMATON KETJU. tilaaja-suunnittelijaurakoitsija-tavarantoimittaja KEURUUN SEMINAARISTA KATKEAMATON KETJU tilaaja-suunnittelijaurakoitsija-tavarantoimittaja Lopputuloksena saada tilaaja tilaamaan oikein ja teettämään hyvät suunnitelma-asiakirjat, jotta urakoitsijan ja

Lisätiedot

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Timo Lehtoviita Saimaan ammattikorkeakoulu Rakennustekniikka Lehtori, TOKA-projektin projektipäällikkö 11.10.2012 Tietomallikysely: Tietomalliosaaminen

Lisätiedot

VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014

VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014 VIRTUAALI - SEINÄJOKI 11.2.2014 SEINÄJOKI SEINÄJOESTA TIETOA Seinäjoki sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla. Tampereelle matkaa n.175 km, Vaasaan n. 80km, Jyväskylään n. 200km. V.2013 ylittyi 60 000 asukkaan

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

Manski uudistuu

Manski uudistuu Manski uudistuu 2016-2017 Kouvolan kaupunki Tekniikka- ja ympäristöpalvelut Yhdyskuntatekniset palvelut 2 3 Rakentamisen toteutuksen organisaatio Yhteystiedot: Rakennuttaja: Rakennuttajapäällikkö (ja hankkeen

Lisätiedot

Heikki Kulusjärvi. Tuotemalliprosessin laadunvalvonta Dipoli Solibri Oy. Täyden palvelun ohjelmistotoimittaja

Heikki Kulusjärvi. Tuotemalliprosessin laadunvalvonta Dipoli Solibri Oy. Täyden palvelun ohjelmistotoimittaja Heikki Kulusjärvi Tuotemalliprosessin laadunvalvonta Dipoli 16.5.2002 Solibri Oy Täyden palvelun ohjelmistotoimittaja Projektin alkuvaiheet Päätöksenteon tuki Tuotemallintaminen, analyysi, visualisointi

Lisätiedot

OYS TestLab. Toiminnan kehittämistä testauslaboratorion avulla potilaan kokonaisvaltaisessa hoitoprosessissa

OYS TestLab. Toiminnan kehittämistä testauslaboratorion avulla potilaan kokonaisvaltaisessa hoitoprosessissa Toiminnan kehittämistä testauslaboratorion avulla potilaan kokonaisvaltaisessa hoitoprosessissa Oulu Sote Labs -kehittämishanke Hankkeen tavoitteena on tuotteistetun ja verkostomaisen innovaatio-, testaus-

Lisätiedot

Käyttäjäkokemus. Käytettävyys Ergonomia Esteettömyys. www.elomatic.com

Käyttäjäkokemus. Käytettävyys Ergonomia Esteettömyys. www.elomatic.com Käyttäjäkokemus Käytettävyys Ergonomia Esteettömyys www.elomatic.com Hyvä käyttäjäkokemus rakennetaan optimoimalla kohteet käyttäjille ja käytön tilanteisiin. Tämä käyttäjäkeskeinen kehittäminen varmistaa,

Lisätiedot

Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen?

Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen? Voiko asukas vaikuttaa kiinteistön energiankulutukseen? Matti Hellgrén Asiakaspalvelupäällikkö, energia-asiantuntija Talokeskus Yhtiöt Oy!"#$%&'%(')*+,-.)/0)$1)%$1'&2134)5$%")."25$"")"'3"1.(1,5"6"#7&#(3.")5")$+5&#83'.$5")

Lisätiedot

Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT

Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT Sähköistä asiointia graafisen alan yritysverkostossa - projektin yhteenveto - Ismo Heikkilä, VTT 2 Projektin alkutilanne Suomalaiset tilaavat painotuotteita yhä enemmän ulkomaisista verkkokaupoista kaikkien

Lisätiedot

AAN-A avp.aalto.fi. Yrittäjyys Aallossa Håkan Mitts

AAN-A avp.aalto.fi. Yrittäjyys Aallossa Håkan Mitts AAN-A1001 - avp.aalto.fi Yrittäjyys Aallossa 21.9.2016 Håkan Mitts Päivän epistola 16:15 16:45 Intro/luento Håkan 16:45 17:15 Factory Finder 17:15 17:30 Tauko 17:30 18:30 Speed interview haastatteluharjoitus

Lisätiedot

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009

Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Kirsti Kärkkäinen Ideapoiju Oy 5.2.2009 Hankkeessa on lukuisia toimijoita: tutkimusorganisaatioita, rahoittajia ja välittäjäorganisaatioita, joiden roolit ja työn tulokset tulee saada sopivalla tavalla

Lisätiedot

TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen

TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinnan kehitysseminaari, Varkaus 18.3.2015 Toni Teittinen ja Jenni Kaukonen, Capisso Oy MENU Rakentamisen

Lisätiedot

XX PSK BIM ammattilaisseminaari Helsinki, Finlandia-talo

XX PSK BIM ammattilaisseminaari Helsinki, Finlandia-talo XX PSK BIM ammattilaisseminaari 09.09.2016 Helsinki, Finlandia-talo Allianssimuotoinen projekti investointihankkeen toteutusmuotona PSK STANDARDISOINTI Profox Companies Ltd; 2016 SEMINAARIN AJATUS -Jakaa

Lisätiedot

Mallintaminen ja käyttäjälähtöisyys suunnittelussa

Mallintaminen ja käyttäjälähtöisyys suunnittelussa Mallintaminen ja käyttäjälähtöisyys suunnittelussa Nicola Ugas, Sweco Architects Kaisa Narvio, Sweco PM 1 Strong local presence Market leading positions in Sweden, Norway and Finland Niche positions in

Lisätiedot

Kinnarin uusi koulu hankkeen/projektiallianssin tavoitteet

Kinnarin uusi koulu hankkeen/projektiallianssin tavoitteet Kinnarin uusi koulu Kinnarin uusi koulu hankkeen/projektiallianssin tavoitteet Tausta: Hanke korvaa sisäilmaongelmien takia puretun kohteen ja vastaa Järvenpään kasvuun Visio: Uusi Kinnari Iloisesti Yhdessä

Lisätiedot

Ark - Arkkitehti-lehden lukijatutkimus Suomen Arkkitehtiliitto SAFA

Ark - Arkkitehti-lehden lukijatutkimus Suomen Arkkitehtiliitto SAFA Ark - Arkkitehti-lehden lukijatutkimus 2015 Suomen Arkkitehtiliitto SAFA Tutkimuksen toteutus Arkkitehti-lehti lukijatutkimus 2015 Tiedonkeruun ajankohta: 16.9-9.10.2015 Kohderyhmä & vastaajarekisteri:

Lisätiedot

Kantasairaalahanke- KANTASAIRAALAHANKE Tilaajan tavoitteiden kirkastaminen ja Big room työskentelyn käynnistäminen

Kantasairaalahanke- KANTASAIRAALAHANKE Tilaajan tavoitteiden kirkastaminen ja Big room työskentelyn käynnistäminen Kantasairaalahanke- KANTASAIRAALAHANKE Tilaajan tavoitteiden kirkastaminen ja Big room työskentelyn käynnistäminen Tavoite: Kanta-Hämeessä on korkeatasoinen SOTEpalvelukeskus Ainutlaatuisen hyvä asiakaspalvelu

Lisätiedot