Kurssi 2 Käyttäjän opas

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kurssi 2 Käyttäjän opas"

Transkriptio

1 1 Kurssi 2 Käyttäjän opas

2 2 Johdanto.. 3 Tavoitteet Kouluttajat Entre-Coach Kurssi 1. Entre- Coach Yleisiä kurssiohjeita Työpaja/ Lähiopetukset 1.2. Verkko-opinnot Coachaus käytänteitä 1.4. Henkilökohtainen oppimismuistio. Entre-Coach kurssin rakenne 2.1 Työpajat Verkkokurssi Kurssimateriaali Moodlessa. Kurssirakenne. 7 Yrittäjyyteen Oppiminen: Aktiviteetteja Aktiviteetit 3.2 Vinkkejä aktiviteetteihin. Coachaus Käytänteitä Vinkkejä coachaus käytänteisiin Muita Coachaustyökaluja ja koulutusta.. Entre-Coachin Evaluointi ja Arviointi Entre-Coachin arvionti 5.2 Entre-Coach pilottikurssin evaluointi.. Kysymyksiä 10 Kirjallisuutta 11

3 3 Johdanto Tämä kurssi on osa entre-coach Leonardo da Vinci Lifelong Learning projektia. Projektin tiedot löytyvät osoitteesta TAVOITTEET: Kurssin päätavoite on parantaa opettajien ja kouluttajien taitoja ja kompetensseja yrittäjyyteen ohjaamisessa. Innovatiivinen yrittäjyys on elintärkeätä yrityksille ja maille, joissa on tarve nopeasti muuntaa uusia ideoita kaupalliseksi menestykseksi, kasvun, kilpailukyvyn ja työpaikkojen säilyttämiseksi. Pienyritykset kattavat 99% eurooppalaisista yrityksistä ja työpaikoista 3/4. Projektin ja siihen liittyvän kurssin tarkoitus on auttaa opettajia ja kouluttajia saavuttamaan tarvittavat taidot ohjata opiskelijoita yrittäjyyteen sekä tarjota heille ideoita yrittäjyydestä. KOULUTTAJAT: 12 opettajaa ja kouluttaja Britanniasta, Suomesta, Unkarista ja Espanjasta koulutettiin coachaus-taidoissa ja yrittäjyydessä vuoden 2011 aikana. Suoritettuaan kurssin hyväksytysti, heidän tehtävänsä on kussakin pilotointimaassa toteuttaa kurssi opettajalle ja kouluttajalle, jotka työskentelevät potentiaalisten yrittäjien kanssa.

4 4 Entre-Coach Kurssi 1. Entre-Coach yleisiä kurssiohjeita Tämä pilottikurssi perehdyttää osanottajat coachauksen, innovaation ja yrittäjyyteen kasvun perusteisiin. Kurssi antaa valmiuksia ohjata opiskelijaa tai yrittäjää saavuttamaan tavoitteensa. Tiedon jakaminen ja oppiminen tapahtuu lähiopetuksena, verkko-tehtävien kautta, sekä henkilökohtaisissa coachaus harjoituksissa, jossa hyödynnetään työpajoissa omaksuttuja työkaluja. Entre-Coachin tavoite on luotsata nuorten ja pienyritysten kanssa työskentelevät osanottajat toimimaan yrittäjien coacheina heidän pyrkimyksissään saavuttaa tavoitteensa. Kurssin verkko-osuuden tavoitteena on valaista yrittäjän ajatusmaailmaa, tarkoituksena ei ole tehdä osanottajista yrittäjiä. 1.1 Työpajat/ Lähiopetukset Suomessa coachauksen perusteita ja yrittäjyyteen liittyviä ryhmäaktiviteetteja harjoitellaan viidessä lähiopetustapaamisessa. Työpajat, viisi lähiopetuspäivää (35t), järjestetään HAAGA-HELIAn Porvoo Campuksella. Työpajat alkavat klo 9 aamulla ja päättyvät klo 16 iltapäivällä. Lähiopetuspäivät järjestetään seuraavan aikataulun mukaisesti: Päivä 1: 19. maaliskuuta 2012 Päivä 2: 20. maaliskuuta 2012 Päivä 3: 23. huhtikuuta 2012 Päivä 4: 28. toukokuuta 2012 Päivä 5: 29. toukokuuta Verkko-opinnot Yrittäjyydelle tyypillisiä piirteitä, taitoja ja työkaluja opetetaan verkko-opintojaksolla. Näitä käsitellään myös käytännön oppimistehtävissä, joihin sisältyy tutkimusta, dokumentaatiota ja opitun jakamista ryhmässä. Osa tehtävistä suoritetaan työpajoissa, tämän lisäksi yhteensä 15 tuntia tulee varata itseopiskeluun ja aktiviteetteihin. Verkkojakso alkaa välittömästi ensimmäisen työpajan jälkeen. Sivulta 7 löytyy yhteenveto Moodleen tallennetusta materiaalista (katso myös kohta Oppimismuistio): tämä auttaa oppimisprosessin suunnittelussa ja oman ajankäytön allokoinnissa. Kurssilla on kaksi tehtävää, jotka tulee suorittaa seuraavaan lähiopetuskertaan mennessä. Sivuilla 8 ja 9 löytyy lisätietoja tehtävistä.

5 5 1.3 Coachaus käytänteitä Coachaus on tehokas työkalu, mutta sen omaksuminen ainoastaan käsitteellisellä tasolla ei ole riittävää. Osanottajat omaksuvat coachauksen perustyökalut työpajoissa, tämän jälkeen seuraa coachauksen harjoittelua käytännössä. Coachaukseen oppiminen on jatkuva prosessi. Coachaukseen liittyy asennemuutos sekä oman coaching-roolin omaksuminen tiedon ja kokemuksen tasolla, mikä on aikaa vievä prosessi. Siirtyminen Entre-Coach rooliin yrittäjien valmentajana, tapahtuu sessioissa tarkan havainnoinnin ja henkilökohtaisen arvioinnin kautta. Työpajoissa ja henkilökohtaisissa harjoitussessioissa havainnoidaan omaa roolia asiakkaana, coach/valmentajana ja tarkkailijana. Alustava harjoittelu tapahtuu työpajoissa. Tämän jälkeen tulee harjoitella noin 10 tuntia coachaus käytänteitä kotitehtävinä, työpajojen välisenä aikana ja myös näiden jälkeen. 1.4 Henkilökohtainen oppimismuistio Henkilökohtainen oppimismuistio toimii oppimista tukevana työkaluna, samalla tämä on palautelähde, jota voidaan käyttää pilottikurssin kehittämisessä. Oppimismuistiossa arvioidaan materiaalia, tehtäviä sekä verkko-oppimisen ajankäyttöä. Henkilökohtaista reflektiota sen sijaan ei käytetä pilottikurssin arvioinnissa. Oppimismuistio toimii oppimisprosessin tukena, sen jättäessä tilaa henkilökohtaiselle reflektiolle aktiviteettien ja coachaus sessioiden havainnoinnissa. 2. Entre-Coach kurssin rakenne 2.1 Työpajat Entre-Coach työpajojen vetäjinä toimii 3 Entre-Coach kouluttajaa HAAGA-HELIAn Porvoon yksiköstä. Jokaisessa yksittäisessä työpajassa käsitellään avainkohtia coachaus prosessissa, tarkoituksena edesauttaa henkilökohtaista sekä ammatillista kehitystä. Myös yrittäjän näkökulma yrityksen perustamisvaiheessa huomioidaan. 2.2 Verkkokurssi Entre-Coach kurssin verkko-opintojakso tarjotaan HAAGA-HELIAn Moodle alustalla. Verkkomateriaali tarjoaa artikkeleita, audiovisuaalista aineistoa, sekä lyhyitä artikkeleita, joiden avulla pääsee hieman syvemmin kiinni aiheeseen. Jaksolla tarkastellaan myös taitoja ja valmiuksia, joita vaaditaan yrittäjältä hänen aloittaessaan uuden hankkeen. Kurssi valmistaa Entre-Coach valmentajan yrittäjän kohtaamiseen liittyviin haasteisiin ja tuo uskottavuutta yrittäjän tai opiskelijan kanssa käytyihin keskusteluihin. Taustatiedot auttavat Ente-Coach valmentajaa ymmärtämään asiakkaan tilannetta ja avaamaan hänelle näkymiä, ohjaten hänet sopiville neuvonantajille.

6 6 2.3 Kurssimateriaali Moodlessa Taulukossa esitetään Moodleen tallennettu aineisto, joka on saatavilla määrättynä ajankohtana kurssia. Jotkut työpajoihin liittyvät materiaalit avautuvat paremmin osanottajan osallistuttuaan työpajaan, joihinkin materiaaleihin voi kuitenkin ajan salliessa tutustua etukäteen kurssin edetessä. Kurssirakenne Aiheeseen liittyvä dokumentit 1.0 Työpaja 1: Johdanto ja keskustelutekniikat 2.0 Työpaja 2: Vision vieminen työelämään ja työskenteleminen visioiden ja arvojen parissa 2.1 Etäopintojakso Kohti yrittäjämaista ajatusmaailmaa 3.0 Työpaja 3: Asiakaskompetenssit ja päätöksenteko; ajatuksia yrittäjyydestä 3.1 Etäopintojakso yritysanalyysi ja coachaus taitojen kehittäminen ulkopuolisen asiakkaan parissa 4.0 Työpaja 4: mitkä ovat menestyksen salat 5.0 Työpaja 5: Yhteenveto Coachauksen ja mentoroinin määritelmät Käyttäjän opas Entre coachin rooli ja kompetenssit Henkilökohtainen oppimismuistio Paikalliset tukijärjestöt Aktiviteetti 1 Yrittäjän ajatusmaailma Vinkkejä haastatteluihin Case studies, videoita, esimerkkejä Yrittäjät Yrittäjämaista käytöstä Kuinka menestyvät yrittäjät selviytyvät riskeistä Kymmenen kysymystä ennen alullepanoa Tehtävät 2: Yritysten menestystekijöiden analysointi Tunne kilpailijasi Verkostoitumistaitojen hankkiminen Markkinointistrategia (4 Ptä) PESTLE/SWOT analyysi (Innovaatio) Juridiset vaatimukset Hinnoittelu Resurssien suunnittelu Taloudellinen suunnittelu Luettelo yrittäjille tarkoitetuista oppimislähteistä (maittain) Kurssin loppuarviointi Oppimisposteri 3. Yrittäjyyteen oppimista: Aktiviteetteja 3.1 Aktiviteetit Yrittäjyydestä lukemisen, tutkimisen ja oppimisen lisäksi, suoritetaan kaksi konkreettista aktiviteettia. Oppiminen keskittyy yrittäjämäiseen ajatusmaailmaan sekä menestyvän yrityksen perustamiseen ja johtamiseen.

7 7 1. AKTIVITEETTI: YRITTÄJÄMÄISEN AJATUSMAAILMAN YMMÄRTÄMINEN 2. AKTIVITEETTI: YRITYKSEN MENESTYSTEKIJÖIDEN ANALYSOINTI 3.2 Vinkkejä aktiviteetteihin Toisessa työpajassa tutustutaan yrittäjämäiseen ajatusmaailmaan. Etäopiskelun lisäksi tutustutaan yrittäjän taitoihin ja ominaisuuksiin. 1. AKTIVITETTI: YRITTÄJÄN AJATUSMAAILMAAN YMMÄRTÄMINEN Developing the entrepreneurial Mindset (Kappale Työpajan jälkeen) ohjaa miettimään eri näkökulmia menestyksekkäästä yrittäjästä. Tehtävään liittyvät muistiinpanot luetaan ja kysymyksiin vastataan (oikeita tai vääriä vastauksia ei ole), tehtävän tarkoitus on muodostaa jonkinlainen käsitys itsestään ja yrittäjistä. Seuraavaksi etsitään yrittäjä ja suunnitellaan haastattelu. Haastattelu tapahtuu henkilökohtaisesti tai puhelinhaastatteluna, aikaa haastatteluun tarvitaan noin 30 minuuttia, tämän lisäksi tulee varata aikaa suunnitteluun. Haastattelusta tehdään muistiinpanot. AKTIVITEETTI 2: YRITYKSEN MENESTYSTEKIJÖIDEN ANALYSOINTI TAVOITE: muodostaa mielikuva siitä, kuinka luodaan ja johdetaan menestynyttä yritystä. Kartoittaa ymmärrystä menestyvästä yrityksestä. Työpaja 3: aivoriihessä käsitellään kymmenen avainkohtaa liittyen yrityksen perustamiseen. Etäopintojaksolla mietitään näitä kysymyksiä alustavasti. Tarkastellaan kolmea hyödyllistä kysymystä liittyen liikeidean edistämiseen: Kilpailua, Liiketoiminnan tukipalveluita, sekä verkostoitumista. 4 Coachaus käytänteitä 4.1 Vinkkejä coachaus käytänteisiin Kuten mainittiin kohdassa 1.3, kurssilaisia suositetaan harjoittelemaan mahdollisimman paljon coachausta työpajojen ulkopuolella. Tätä aloitellaan progressiivisesti toisen työpajan jälkeen. Tässä vaiheessa harjoitellaan coachausta toisten osanottajien parissa. Kolmannen työpajan jälkeen etsitään ulkopuolinen asiakas coachattavaksi. Kouluttaja avustaa ja ohjeistaa tässä. Työpajoissa opittuja työkaluja hyödynnetään coachauksessa. Oppimisprosessin aikana havainnoidaan coachaus käytänteitä työpajoissa ja kotitehtävien muodossa. Viimeisessä työpajassa 5, kaikki työkalut vedetään yhteen ja coachaus prosessia harjoitellaan kokonaisuudessaan. 4.2 Muita Coachaus työkaluja ja koulutusta Coachaus työkalut, joita tarjotaan Entre-Coach kurssilla, koostuvat kaikkein hyödyllisimmistä työkaluista liittyen henkilökohtaisten tai ammatillisten tavoitteiden saavuttamiseksi. Nämä perustuvat keskustelutekniikoihin, liiketoiminnan visioihin ja arvoihin, sekä strategian laatimiseen ja toteuttamiseen. Näistä koostuu Entre-Coachin selkäranka.

8 8 Liitteenä löytyy Coachaus kirjallisuutta, jos syntyy tarve lukea lisää aiheesta tai kouluttautua edelleen. Entre-Coachin Evaluointi ja Arviointi 5.1 Entre-Coach Arviointi Entre-Coach kurssi 2en osanottajia ei arvioida muodollisesti. Yrittäjyyteen liittyviä aktiviteetteja tarkastellaan työpajoissa. Entre-Coach projektitiimiä kiinnostaa itse pilottikurssin arviointi. Projektitiimi vastaanottaa kiitollisuudella arviointeja kurssin aikana sekä kurssin jälkeen. (katso 5.2). Todistus Kaikki kurssin suorittaneet osanottajat saavat todistuksen kurssin suorittamisesta. 5.2 Entre-Coach Kurssi 2 Pilottikurssin evaluointi Tämän kurssin ollessa pilotti, kaipaamme kurssilaisten palautetta liittyen kurssiin kokonaisuutena, työpajoihin, coachauksen tukeen ja sähköiseen oppimateriaalin koskien yrittäjyyttä sekä aktiviteetteihin. Toivomme, että osanottajat kurssin edetessä sitoutuvat täyttämään oppimismuistiota, tähän kirjataan mietteitä ja tunteita: mm. positiivisia kokemuksia oppimisesta, havaintoja vaikeuksista, kurssin pituudesta, hyödyllisiä vinkkejä koskien kurssin tavoitteisiin saavuttamisesta, sekä havaittuja aukkoja, joihin toivottiin vastauksia. Henkilökohtainen oppimismuistio esitellään ensimmäisessä työpajassa. 6. Kysymyksiä Selvennystä vaativissa kysymyksissä tai ongelmatapauksissa koskien sähköisen aineiston saatavuutta, ottakaa yhteyttä ohjaajiinne: Kitte Marttinen (kitte.marttinen@haaga-helia.fi) Yucel Ger (yucel.ger@haaga-helia.fi) Marika Alhonen (marika.alhonen@haaga-helia.fi) ANNEX I Coaching Bibliography in English

9 9 1. Coaching for Performance: Growing People, Performance and Purpose by John Whitmore 2. Best Practice in Performance Coaching : A Handbook for Leaders, Coaches, HR professionals and Organizations by Carol Wilson, John Whitmore, Richard Branson Hardcover, Kogan Page 3. Inner tennis : playing the game Gallwey, W. Timothy. (1976). 4. Metamanagement Fredy Kofman 5. The Seven Habits of Highly Effective People Stephen R. Covey. 6. Sleight of Mouth: The Magic of Conversational Belief Change Dilts, Robert, 7. Visionary Leadership Skills: Creating a World to Which People Want to Belong, Dilts, Robert, 8. Co-Active Coaching: New Skills for Coaching People Toward Success in Work and Life Laura Whitworth Henry Kinsey-House Phil Sandahl 9. Resonant Leadership: Renewing Yourself and Connecting with Others Through Mindfulness, Hope, and Compassion by Daniel Goleman] 10. Coaching for Leadership How the World's Greatest Coaches Help Leaders Learn by Marshall Goldsmith, Laurence Lyons and Alyssa Freas

1. ENTRE-COACH 2. kurssi: SUUNNITELMA

1. ENTRE-COACH 2. kurssi: SUUNNITELMA OPETTAJAN OPAS JOHDANTO: Entre-Coach 2. kurssin kouluttajina tuotte osanottajille 1. kurssilta omaksuttuja valittuja ja parannettuja osioita, joita on koettu sopiviksi työkaluiksi opettajakunnan ja nuorten

Lisätiedot

Coaching-menetelmät opettajan pedagogisena työkaluna

Coaching-menetelmät opettajan pedagogisena työkaluna Coaching-menetelmät opettajan pedagogisena työkaluna Marika Alhonen Kehittämishanke Ammatillinen opettajakorkeakoulu Tiivistelmä Tekijät Alhonen Marika Kehittämishankkeen nimi Coaching menetelmät opettajan

Lisätiedot

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op)

KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS (20 op) KOULUTTAJAKOULUTUS ON MONIMUOTOISTA OPISKELUA, JOKA KOOSTUU NELJÄSTÄ ERI KURSSISTA 1 n peruskurssi, 4 op 2 Jatkokurssi I, 3 op 3 Jatkokurssi II, 3 op 4 Kurssintuottajan koulutus,

Lisätiedot

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen Osa 2 Johtamistyylit ja -tekniikat Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta. Ahola, Anttonen ja Paavola

Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta. Ahola, Anttonen ja Paavola Tulevaisuuden oppiminen - ajatuksia muutoksesta Ahola, Anttonen ja Paavola Työelämän tulevaisuudesta 2 miljardia katoaa vuoteen 2030 mennessä (tehdastyö, kaivostyö, viljely, koulutus jne.) Suomessa oleva

Lisätiedot

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Opettaja: verkkopedagogiikan asiantuntija Taina Joutsenvirta Aika: keskiviikkoina klo 16 18 4.11., 18.11., 2.12., 16.12.2009 Paikka: Metsätalo U40, sali 27 Kurssin

Lisätiedot

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa

Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Liiketoiminta kehittyy kehity sinäkin. Yhteisöllisyyden toteuttaminen verkko-opetuksessa Tieturi Oy / Arja Sipola HTC Santa Maria, Tammasaarenkatu 5, 00180 Helsinki, Finland www.tieturi.fi (09) 431 551

Lisätiedot

Ei-tutkintotavoitteinen koulutusohjelma. Innovatiivinen, luova ajattelu yrittäjyydessä

Ei-tutkintotavoitteinen koulutusohjelma. Innovatiivinen, luova ajattelu yrittäjyydessä Ei-tutkintotavoitteinen koulutusohjelma Innovatiivinen, luova ajattelu yrittäjyydessä Ohjelma on kehitetty Nordplus Adult hankerahoitteisessa INNOSTARTUP hankkeessa kolmen toimijan kesken: Zemgalen alueen

Lisätiedot

KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP

KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP 1 (5) KAUPPATIEDE - PERUSOPINNOT 30 OP Kauppatieteiden opinnoilla voit kehittää ammatillista osaamistasi, päivittää tietojasi jollakin yksittäisellä osa-alueella tai opiskella tutkintotavoitteisesti. Vaatimuksia

Lisätiedot

Simulaatio-oppiminen. Hannu Salonen. Opettaja /simulaatio-ohjaaja

Simulaatio-oppiminen. Hannu Salonen. Opettaja /simulaatio-ohjaaja Simulaatio-oppiminen Hannu Salonen Opettaja /simulaatio-ohjaaja Mitä on simulaatio todellisuuden jäljittelyä jonkin yksittäisen tai yhtenäisen asiakokonaisuuden tai sen osan simulointia mahdollisimman

Lisätiedot

Oppisopimustoimisto. Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063. Piilolantie 17 44100 ÄÄNEKOSKI

Oppisopimustoimisto. Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063. Piilolantie 17 44100 ÄÄNEKOSKI Oppisopimustoimisto Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063 Koulutussuunnittelija Janne Autioniemi 0400-475 611, 014-5192 232 Koulutussuunnittelija Maarit

Lisätiedot

Flipped classroom (2op) Käänteinen opetus/luokkahuone Lähipäivä

Flipped classroom (2op) Käänteinen opetus/luokkahuone Lähipäivä Flipped classroom (2op) Käänteinen opetus/luokkahuone Lähipäivä 6.10.2015 Learning services / OPIT Timo Ovaska Keskeinen sisältö ja osaamistavoitteet Käänteisen opetuksen suunnittelu ja elementit Erilaisten

Lisätiedot

KINESTETIIKAN PERUSKURSSI vuonna 2016

KINESTETIIKAN PERUSKURSSI vuonna 2016 1 KINESTETIIKAN PERUSKURSSI vuonna 2016 Aika Osa I 22. 23.8.2016 klo 8:00 15:00 Osa II 3.-4.10.2016 klo 8:00 15:00 Paikka Kohderyhmä Järjestäjä Kouluttaja Osallistujamäärä Tuki- ja osaamiskeskus Eskoo,

Lisätiedot

Yrittäjyys YY00B75. Katta Siltavirta

Yrittäjyys YY00B75. Katta Siltavirta Yrittäjyys YY00B75 Katta.siltavirta@oamk.fi 2 Opintojaksokuvaus Yrittäjyyden merkitys yhteiskunnallisesti Keskeiset käsitteet ja sisällöt Yrittäjyysprosessin pääsisällöt: ideasta uuteen liiketoimintaan

Lisätiedot

TYÖNOHJAAJAKOULUTUS, VALMENTAVALLA TYÖOTTEELLA, NLP-VIITEKEHYKSESSÄ OP

TYÖNOHJAAJAKOULUTUS, VALMENTAVALLA TYÖOTTEELLA, NLP-VIITEKEHYKSESSÄ OP TYÖNOHJAAJAKOULUTUS, VALMENTAVALLA TYÖOTTEELLA, NLP-VIITEKEHYKSESSÄ 2018-2019 60 OP TYÖNOHJAAJA-KOULUTUS (5.) 2018-2019 KOUVOLASSA Porstua järjestää valmentavaan työotteeseen ja NLP viitekehykseen painottuvan

Lisätiedot

lineitä oppimisen tueksi

lineitä oppimisen tueksi Moodlen välineitv lineitä oppimisen tueksi Ennakkotehtävä Sinulle: 1. Mieti valmiiksi aihe, josta alat laatia verkkokurssia tai kurssin osaa. Verkko tutuksi -kurssilla on tavoitteena suunnitella joko kokonainen

Lisätiedot

Opiskelijaosuuskunta oppimisympäristönä fysioterapian ammattikorkeakouluopinnoissa

Opiskelijaosuuskunta oppimisympäristönä fysioterapian ammattikorkeakouluopinnoissa Opiskelijaosuuskunta oppimisympäristönä fysioterapian ammattikorkeakouluopinnoissa Annamaija Id-Korhonen Lahti University of Applied Sciences Lahden tiedepäivä 12.11.2013 tulevaisuuden palvelut 2020 Sosiaali-

Lisätiedot

Our Purpose. Henkilöstöteko 2013/HENRY ry Sanofi Oy/Sari Ek-Petroff

Our Purpose. Henkilöstöteko 2013/HENRY ry Sanofi Oy/Sari Ek-Petroff Our Purpose Henkilöstöteko 2013/HENRY ry Sanofi Oy/Sari Ek-Petroff SANOFI LYHYESTI Toimintaa 100 maassa Suomessa noin 90 työntekijää Yli 110 000 työntekijää MISTÄ LÄHDIMME LIIKKEELLE JA MIKSI? Engagement

Lisätiedot

Ajatuksia valmentavasta johtamisesta. Pasi Juvonen Aivolinko

Ajatuksia valmentavasta johtamisesta. Pasi Juvonen Aivolinko Ajatuksia valmentavasta johtamisesta Pasi Juvonen Aivolinko Kysymys osallistujille Nimeä jokin mielestäsi keskeinen johtamisen haaste? Kootaan vastaukset osallistujien tarkasteltaviksi (3 minuuttia) Oma

Lisätiedot

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö

Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa. Hanna Salminen Projektipäällikkö Yrittäjyyskasvatuksen toimintamalli Koulutuskeskus Salpauksessa Hanna Salminen Projektipäällikkö Rocket 2020 Rohkeasti Amis TAVOITE 1 Yli tutkintorajojen ja koulutusmuotojen välisen joustavuuden lisääminen

Lisätiedot

VÄISKI suullisen kielitaidon opetuksen kehittämishanke

VÄISKI suullisen kielitaidon opetuksen kehittämishanke VÄISKI suullisen kielitaidon opetuksen kehittämishanke Päivi Virkkunen & Lasse Ehrnrooth LUKKI: Uusia kulmia opetukseen kielet ja kielenopetus ajankohtaisessa tutkimuksessa. 5.3.2019 Tavoite Helsingin

Lisätiedot

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen

Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen 2O16-1-DEO2-KA2O2-003277 Moduuli 8 Vihreän liiketoiminnan johtaminen Osa 3 Tunneäly johtamisessa Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan sen laatija,

Lisätiedot

Sarjat ja integraalit, kevät 2014

Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Sarjat ja integraalit, kevät 2014 Peter Hästö 12. maaliskuuta 2014 Matemaattisten tieteiden laitos Osaamistavoitteet Kurssin onnistuneen suorittamisen jälkeen opiskelija osaa erottaa jatkuvuuden ja tasaisen

Lisätiedot

EGN Leadership. Online-oppimisympäristö ja kollegaryhmä johtamisen kehittämiseen - yhteistyössä EGN & Harvard Business Publishing IN PARTNERSHIP WITH

EGN Leadership. Online-oppimisympäristö ja kollegaryhmä johtamisen kehittämiseen - yhteistyössä EGN & Harvard Business Publishing IN PARTNERSHIP WITH EGN Leadership Online-oppimisympäristö ja kollegaryhmä johtamisen kehittämiseen - yhteistyössä EGN & Harvard Business Publishing IN PARTNERSHIP WITH Otatko unelmasi vakavasti? Johtajana tai asiantuntijana

Lisätiedot

CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015

CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO. Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015 CASE LASTEN JA NUORTEN ERITYISOHJAAJAN AMMATTITUTKINTO Oulun Aikuiskoulutuskeskus Oy Paula Helakari ja Marja Keväjärvi 10.2.2015 KOULUTTAJAN MERKITYS Tiedän omaavani taidot, joita ohjaamiseen tarvitaan

Lisätiedot

Pentti Haddington Oulun yliopisto englantilainen filologia. Anna Marin OAMK, liiketalouden yksikkö; Oulun yliopisto, UniOGS

Pentti Haddington Oulun yliopisto englantilainen filologia. Anna Marin OAMK, liiketalouden yksikkö; Oulun yliopisto, UniOGS Draaman käy*ö pedagogisena menetelmänä vieraiden kielten yliopisto- opetuksessa: Tutkimuspohjainen opetus, draama ja =eteellisen ar=kkelin kirjoi*aminen Pentti Haddington Oulun yliopisto englantilainen

Lisätiedot

KASVA KANNATTAVASTI: Kasvuhakuisten pk-yritysten coaching-valmennusohjelma

KASVA KANNATTAVASTI: Kasvuhakuisten pk-yritysten coaching-valmennusohjelma KASVA KANNATTAVASTI: Kasvuhakuisten pk-yritysten coaching-ohjelma Valmennuksen tavoite Valmennuksen tavoitteena on auttaa kasvuyrityksiä rakentamaan hallittu kasvusuunnitelma, tehostamaan kasvuaan sekä

Lisätiedot

varhaiskasvatukseen ja kouluihin

varhaiskasvatukseen ja kouluihin Pikaopas Vaikuttavuutta verkkokoulutuksella varhaiskasvatukseen ja kouluihin Määrittele Opiskele Sovella Juurruta Vaikuta Vuorovaikutteinen verkkokurssi työyhteisön yhteiseen opiskeluun Tämä opas tarjoaa

Lisätiedot

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin

Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Opetussuunnitelmasta oppimisprosessiin Johdanto Opetussuunnitelman avaamiseen antavat hyviä, perusteltuja ja selkeitä ohjeita Pasi Silander ja Hanne Koli teoksessaan Verkko-opetuksen työkalupakki oppimisaihioista

Lisätiedot

Digiajan opettajan selviytymispaketti

Digiajan opettajan selviytymispaketti 10+ opepäivitystä odottaa. Aloita lataus nyt! Digiajan opettajan selviytymispaketti Saamelaisalueen koulutuskeskus virtuaalikoulu Ovatko verkko-opetustaitosi päivityksen tarpeessa? Ota askel eteenpäin

Lisätiedot

Mitä arvioitiin?

Mitä arvioitiin? Mira Huusko ja Juha Vettenniemi, Musiikkitalo 3.12.2018 Mitä arvioitiin? Miten opiskelijat kokivat oppineensa yrittäjyyttä nykyisten opintojensa aikana? Miten yrittäjyyttä opetettiin? Miten ammatillisen

Lisätiedot

Sähköisen markkinoinnin koulutusohjelma, Markkinointiviestinnän ammattitutkinto markkinointiassistentin osaamisala

Sähköisen markkinoinnin koulutusohjelma, Markkinointiviestinnän ammattitutkinto markkinointiassistentin osaamisala Sähköisen markkinoinnin koulutusohjelma, Markkinointiviestinnän ammattitutkinto markkinointiassistentin osaamisala 24.4.2018 14.5.2019 Oppilaitos: Ajankohta: Aikuiskoulutusosasto ja oppisopimustoimisto

Lisätiedot

Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin.

Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin. HEISSAN! Te Startup-lukion pilottikoulut olette kyselleet meiltä runsaasti kysymyksiä, ja yritämme koostaa vastauksia niihin kaikkiin tähän dokumenttiin. AIKATAULU Opiskelijoiden ilmoittautuminen kursseille

Lisätiedot

eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus

eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus 1 (5) eamk-verkkototeutusten laatukriteerit: toteutus Kohderyhmä ja käyttäjät Arviointi Muistiinpanot Käyttäjät ja heidän tarpeensa huomioidaan suunnittelussa ja tuotantovaiheessa sekä toteutuksen aikana.

Lisätiedot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot

Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Opinto-ohjaus ja työelämätaidot Aikuisten perusopetus 2018 Lisää ohjausta luku- ja kirjoitustaidon koulutus, aikuisten perusopetukseen valmistava koulutus, nykyinen aikuisten perusopetus yhdistyvät oppivelvollisuusiän

Lisätiedot

NPH ja NPJ kurssien tiedonhaun koulutukset informaatikkonäkökulmasta

NPH ja NPJ kurssien tiedonhaun koulutukset informaatikkonäkökulmasta KYSin tieteellinen kirjasto 1/8 NPH ja NPJ kurssien tiedonhaun koulutukset informaatikkonäkökulmasta Tuulevi Ovaska, Kirsi Salmi Näyttöön perustuva hoitotyö edellyttää tiedonhakutaitoja ja niiden oppimiseen,

Lisätiedot

Työssäoppiminen yrittäjänä. Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012

Työssäoppiminen yrittäjänä. Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012 Työssäoppiminen yrittäjänä Leonardo da vinci hankkeiden päätösseminaari 14.5.2012 TOY työssäoppiminen yri äjäna TOYn idea on tarjota opiskelijoille mahdollisuus kehi ää omaa yritysideaansa ja toteuttaa

Lisätiedot

Toiminnan kehittäminen prosessisimuloinnin avulla

Toiminnan kehittäminen prosessisimuloinnin avulla Toiminnan kehittäminen prosessisimuloinnin avulla Marja-Leena Markkula TKK SimLab Esityksen sisältö SimLab Prosessisimulointi Esimerkki simulointimenetelmän käytöstä Helmi-projekti SimLab Liiketoimintaprosessien

Lisätiedot

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.

Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa. Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10. Arviointikäytännöt WinNovassa opetussuunnitelmaperusteisessa ammatillisessa peruskoulutuksessa Ben Schrey Opeda-hanke Turku 12.10.2011 Sisältö 1. WinNova 2. Opiskelijoiden perehdyttäminen arviointiin 3.

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008. Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008. Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos 1 OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot SOSIAALI- JA TERVEYSALAN YRITTÄJYYDEN ERIKOISTUMISOPINNOT 2 Sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen

Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen Verkkokurssin laadun arviointi ja mittaaminen Mittaamiseen liittyvien termien määrittelyä: - Mittaväline = mittauslaite - Tunnusluku = osoitin/ilmaisin = mittarin tulos = indikaattori Mihin laadun arviointi

Lisätiedot

eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre

eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre 1 eosaajan taidot -hanke HAMK/eLearning Centre 2 Hankkeesta lyhyesti Projekti on Hämeen ammattikorkeakoulun hallinnoima (HAMK) ja Etelä-Suomen lääninhallituksen rahoittama ESR-hanke. Projekti aloitettiin

Lisätiedot

https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu

https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu Johdatus ohjelmointiin 811122P Yleiset järjestelyt: Kurssin sivut noppa -järjestelmässä: https://noppa.oulu.fi/noppa/kurssi/811122p/etusivu 0. Kurssin suorittaminen Tänä vuonna kurssin suorittaminen tapahtuu

Lisätiedot

Mobility Coach -valmennus. Johdatus

Mobility Coach -valmennus. Johdatus Mobility Coach -valmennus Johdatus Tämä projekti on rahoite0u Euroopan komission tuella. Tämä julkaisu heijastaa vain kirjoi0ajan näkemyksiä, eikä Euroopan komissiota voida pitää vastuullisena mihinkään

Lisätiedot

Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti

Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti Sopimushenkilöstön Pelastustoiminnan peruskurssin vastaavan kouluttajan koulutus pilotti Maanantai 5.11.2019 (etä) 09.00-09.30 Skype kontakti: Ilmoittautuminen Skype-kontaktiin Kurssijärjestelyt, henkilötietolomake,

Lisätiedot

PARTIOJOHTAJIEN PERUSKOULUTUS OHJAAJAN OHJE

PARTIOJOHTAJIEN PERUSKOULUTUS OHJAAJAN OHJE PARTIOJOHTAJIEN PERUSKOULUTUS OHJAAJAN OHJE Hämeen Partiopiiri ry 2014 YLEISTÄ PARTIOJOHTAJIEN PERUSKOULUTUKSESTA Partionjohtajan peruskoulutus tukee kaikkia vaeltajan ja aikuisen vastuulla olevia lippukunnan

Lisätiedot

ZA4893. Country Specific Questionnaire Finland

ZA4893. Country Specific Questionnaire Finland ZA4893 Flash Eurobarometer 212 (Attitudes towards the planned EU pilot project "Erasmus for Young Entrepreneurs" Trainers and counsellors of start-up organisations) Country Specific Questionnaire Finland

Lisätiedot

Käsityön lukiodiplomi. Uudistunut käsityön lukiodiplomi 30.10.2009 Heljä Järnefelt ja Jaana Marttila

Käsityön lukiodiplomi. Uudistunut käsityön lukiodiplomi 30.10.2009 Heljä Järnefelt ja Jaana Marttila Käsityön lukiodiplomi Uudistunut käsityön lukiodiplomi 30.10.2009 Heljä Järnefelt ja Jaana Marttila Uudistustyön lähtökohtia Lukiodiplomeja suoritettu vuodesta 1995 Aika muuttuu lukio muuttuu Miten lukiodiplomi

Lisätiedot

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ

AINA KANNATTAA YRITTÄÄ AINA KANNATTAA YRITTÄÄ www.yrittajat.fi futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com AINA KANNATTAA YRITTÄÄ ohjeita esityksen pitäjälle futureimagebank.com futureimagebank.com futureimagebank.com

Lisätiedot

työpaikkaohjaajan opas

työpaikkaohjaajan opas työpaikkaohjaajan opas LUKIJALLE Tähän oppaaseen on koottu ohjauksessa huomioitavat ydinasiat, jotka antavat vinkkejä työssä tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Paljon lisämateriaalia

Lisätiedot

Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät

Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät Millaisia tiedonhankinnan taitoja maisteri tarvitsee Peda-forum-päivät 25.8.2010 Helsingin yliopiston kirjasto Päivi Helminen, Kati Syvälahti, Maija Halminen 31.8.2010 1 Työpajan tavoite Tavoitteena on

Lisätiedot

ITSLEARNING RAPORTOINTI JA ANALYTIIKKA. Johda tiedolla

ITSLEARNING RAPORTOINTI JA ANALYTIIKKA. Johda tiedolla ITSLEARNING RAPORTOINTI JA ANALYTIIKKA Johda tiedolla Tervetuloa tutustumaan työvälineisiimme, jotka mahdollistavat tiedolla johtamisen ja auttavat päätöksenteossa. Seuraa oppijoiden etenemistä, selvitä

Lisätiedot

Poluttamo oma digipolku oppimiseen

Poluttamo oma digipolku oppimiseen Poluttamo oma digipolku oppimiseen Omnian AMK-polkukokeilu Jarmo Aho 9.11.2018 Ammatillisista opinnoista korkeakouluun teknisillä aloilla Ammatilliset opiskelijat eivät ole tasasuhtaisessa asemassa kaksoistutkinnon

Lisätiedot

AOTT-mestari täydennyskoulutus. Lisätietoja: Anni Karttunen anni.karttunen@sakky.fi +358 (0)44 785 86 90

AOTT-mestari täydennyskoulutus. Lisätietoja: Anni Karttunen anni.karttunen@sakky.fi +358 (0)44 785 86 90 AOTT-mestari täydennyskoulutus Sisältö 1. Johdanto......................... 3 2. Koulutuksen tavoitteet ja tehtävä................ 3 3. Koulutuksen kohderyhmä................... 4 4. Valmistava koulutus.....................

Lisätiedot

ACUMEN O2: Verkostot

ACUMEN O2: Verkostot ACUMEN O2: Verkostot OHJELMA MODUULI 4 sisältää: Lyhyt johdanto uranhallintataitojen viitekehykseen VERKOSTOT: työkaluja ja taitoja kouluttajille Partnerit: LUMSA, ELN, BEST, INNOV, MeathPartnership, SYNTHESIS,

Lisätiedot

Valmentajuuden startti koulutuksen ja kokemuskortin suorittamisen jälkeen valmentaja voi hakeutua ikävaihekoulutuksiin.

Valmentajuuden startti koulutuksen ja kokemuskortin suorittamisen jälkeen valmentaja voi hakeutua ikävaihekoulutuksiin. Futisvalmentajan startti tavoitteet Koulutuksen jälkeen valmentaja: - on tutustunut Palloliiton valmennuslinjaan, kokonaisvaltaisen valmennuksen ideaan ja liikuntamäärien merkitykseen lapsen kasvussa ja

Lisätiedot

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari

Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen -Sari Koskenkari Toiminnallinen oppiminen Perusopetuksen opetussuunnitelmassa painotetaan työtapojen toiminnallisuutta. Toiminnallisuudella tarkoitetaan oppilaan toiminnan ja ajatuksen

Lisätiedot

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start

minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start minä#yritys Yrittäjävalmennuksen työkirja Start 2. painos 2019 Julkaisija ja kustantaja: Varsinais-Suomen Yrittäjät Tekijät: Johanna Vainio ja Hanna Tarvainen / Varsinais-Suomen Yrittäjät Valokuvat: Emmi

Lisätiedot

Työkirja tietoteknisen oppimistehtävän suunnitteluun innovatiiviseksi

Työkirja tietoteknisen oppimistehtävän suunnitteluun innovatiiviseksi Työkirja tietoteknisen oppimistehtävän suunnitteluun innovatiiviseksi Mieti oppimistehtäväsi tavoitteita ja vastaa muutamalla sanalla kysymyksiin Oppimistehtävän nimi: Pedagogiikka 1. Oppimista syntyy

Lisätiedot

Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt. Pepe Vilpas

Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt. Pepe Vilpas Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas Digitalisaatiolla tarkoitetaan laajasti toimintatapojen uudistamista ja prosessien ja palveluiden sähköistämistä

Lisätiedot

HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN. Sari Sirén

HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN. Sari Sirén HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN Sari Sirén 14.12.2018 HOKS henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma Kaikille opiskelijoille opintojen alussa Täydentyy opintojen aikana Sisältää ohjauksen ja tuen

Lisätiedot

ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET

ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET ARENEN YRITTÄJYYSSUOSITUKSET Yrittäjyyssuositukset Arenen verkkosivuilla Arene ry Suomen Yrittäjät Riikka Ahmaniemi (JAMK), Kari Ristimäki (SeAMK), Lauri Tuomi (HAAGA-HELIA), Mika Tuuliainen (Suomen Yrittäjät),

Lisätiedot

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084)

Tabletit ja pilvipalvelu opettajan työkaluina lukiossa Hanna Naalisvaara ja Sari Tapola, Digabi - kouluttajat (luokka 41084) Lauantai 29.11.2014 pajat Klo13:00-13:45 Paja 1 Paja 2 Paja 3 Paja 4 Paja 5 Paja 6 Digabi - ohjelmistoihin tutustuminen Jussi Tyni, Digabi - kouluttaja (luokka 41032) Moodle työpaja sähköinen koe Tentti

Lisätiedot

Harjoittelun uudistaminen biologian tutkinto-ohjelmassa

Harjoittelun uudistaminen biologian tutkinto-ohjelmassa Harjoittelun uudistaminen biologian tutkinto-ohjelmassa 10.10.2016 Karita Saravesi Oulun yliopisto Turun yliopisto Lapin yliopisto Aalto-yliopisto Tampereen teknillinen yliopisto Lappeenrannan teknillinen

Lisätiedot

VALMENTAVA JOHTAMINEN

VALMENTAVA JOHTAMINEN KUTSU ESAVI/103/05.12.01/2017 Etelä-Suomi 11.5.2017 Opetus ja kulttuuritoimi -vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen torstaina 21.9.2017

Lisätiedot

TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA

TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA 1 Liite 2 Työssäoppimisen alueellisen yhteistyösopimukseen TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUKSEN TYÖPAIKKAOHJAAJAKOULUTUS (2 ov) TYÖPAIKALLA 1. Koulutuksen toteutustapa ja kohderyhmä Koulutukset toteutetaan tällä

Lisätiedot

Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet. Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013

Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet. Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013 Yliopisto-oppimisen ja työelämän yhteydet Esa Poikela Oppiminen yliopistossa Professoriliitto 25.10.2013 Oppiminen ja osaamisen tuottaminen Lapin yliopiston Työelämä- ja rekrytointipalvelujen selvitys,

Lisätiedot

SOHO - Training Course Sigulda, Latvia

SOHO - Training Course Sigulda, Latvia 1 SOHO - Training Course 16.-20.10.2013 Sigulda, Latvia Eija Kauniskangas Keravan nuorisopalvelut eija.kauniskangas@kerava.fi p. 040 3182196 2 SOHO - European Training Course Siguldassa, Latviassa pidetty

Lisätiedot

OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017

OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017 OKM Yrittäjyyslinjaukset 2017 Seija Aalto, koulutusjohtaja Yrittäjyyslinjausten tarkoituksena on suunnata, kehittää ja ohjata eri koulutusasteiden yrittäjyyden edistämisen ja yrittäjyyskasvatuksen toimenpiteitä

Lisätiedot

WP2 Needs Analysis Synthesis Report

WP2 Needs Analysis Synthesis Report 1. Tavoitteet ja kohderyhmät WP2n tavoitteena oli määritellä entre-coachin rooli, sekä etsiä vahvistusta oppilaitoksilta ja PK-yrittäjiltä pienimuotoisen kyselytutkimuksen kautta: Selventää opettajaryhmien,

Lisätiedot

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Ulla Sirviö-Hyttinen, Suomen Lions liitto ry./ Lions Quest-ohjelmat Sanna Jattu, Nuorten keskus ry Anna-Maija Lahtinen, Suomen lasten ja nuorten säätiö Elämäntaidot

Lisätiedot

Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista?

Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista? Miten kirjastossa oleva tieto saadaan asiakkaiden käyttöön? Mihin kirjastossa tarvitaan osaamista? Kirjaston tehtävä Sivistys Innoitus Kirjaston tavoitteet Palvelu, jolla on merkitystä ja jota käytetään

Lisätiedot

Onnistuuko verkkokurssilla, häh?

Onnistuuko verkkokurssilla, häh? Onnistuuko verkkokurssilla, häh? Draama opetusmenetelmänä ja tuloksena kansainvälinen tieteellinen artikkeli Pentti Haddington, Helsingin yliopisto, Tutkijakollegium Oulun yliopisto, Kielikeskus Kehittämishanke

Lisätiedot

Lyhyet harjoitteiden kuvaukset Kilpailuun valmistautumisen ja kilpailemisen valmiudet, perustaidot ja huipputaidot

Lyhyet harjoitteiden kuvaukset Kilpailuun valmistautumisen ja kilpailemisen valmiudet, perustaidot ja huipputaidot Lyhyet harjoitteiden kuvaukset Kilpailuun valmistautumisen ja kilpailemisen valmiudet, perustaidot ja huipputaidot Valmistautumisen ja kilpailemisen valmiuksien tavoitteita Tutustuminen omiin, valmistautumiseen

Lisätiedot

SUOMALAISIIN AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOIHIN VALMENTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE, 32 op

SUOMALAISIIN AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOIHIN VALMENTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE, 32 op SUOMALAISIIN AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOIHIN VALMENTAVA KOULUTUS MAAHANMUUTTAJILLE, 32 op OPPIMINEN JA OPPIMISYMPÄRISTÖT, 5op tuntee ammattikorkeakoulun opiskeluympäristönä omaa ammattikorkeakouluopintojen

Lisätiedot

Marja-Liisa Tenhunen PhD(Econ.)

Marja-Liisa Tenhunen PhD(Econ.) 1 Ammattikorkeakoulun rehtori (Kokkola) 1995-2012, 17 vuotta. Sen jälkeen vierailevana professorina 4 ulkomaisessa yliopistossa säännöllisin väliajoin. Havaintoja Kiinasta (Shanghai, Beijing) ja Pohjois-Meksikosta

Lisätiedot

ESSENTIAL MOTION OHJAAJAKOULUTUS

ESSENTIAL MOTION OHJAAJAKOULUTUS 1/6 ESSENTIAL MOTION OHJAAJAKOULUTUS Perusopetusjakson sisältö, 1. ja 2. vuosi Essential Motion kokemuksena Essential Motionin tarkoitus on luoda ilmapiiri, jossa ihmisillä on mahdollisuus saada syvä kokemuksellinen

Lisätiedot

MUOKKAA PERUSTYYLEJ Ä NAPS.

MUOKKAA PERUSTYYLEJ Ä NAPS. MUOKKAA PERUSTYYLEJ Ä NAPS. Yrittäjyysvalmiuksien kehittymisen edistäminen tekniikan yliopistokoulutuksessa Yhteenveto Marko Oksasen diplomityöstä sekä kampuskiertueesta 2013-2014 Pirre Hyötynen, Tekniikan

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Coaching with colleagues

Coaching with colleagues Coaching with colleagues An action guide for one-to-one learning Erik dehaan and Yvonne Burger Kirjaesittely 2.12.2008 Kari Lahti Psycon Oy etunimi.sukunimi@psycon.fi Coaching wit colleagues kirjan kirjoittajat

Lisätiedot

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto

Oppijan polku - kohti eoppijaa. Mika Tammilehto Oppijan polku - kohti eoppijaa Mika Tammilehto Julkisen hallinnon asiakkuusstrategia Yhteistyössä palvelu pelaa määritellään julkisen hallinnon asiakaspalvelujen visio ja tavoitetila vuoteen 2020 Asiakaspalvelun

Lisätiedot

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä

Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013. Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Ryhmätoiminnan menetelmäopas Aikuissosiaalityön päivä 21.5.2013 Minna Latonen Hilla-Maaria Sipilä Nuorten Kipinä -kehittämisryhmä Tausta Hankkeiden (Ester, Koppi, sähköinen asiointi) yhteiset tavoitteet

Lisätiedot

Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame

Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame Kouluyhteisön kehittämistyön tuloksia eriyttämisessä ja arvioinnissa case Muurame Helsinki, 26.4. 2012 KT, ohjaava opettaja Marjatta Mikola (Haukkarannan ohjauspalvelut) KM, erityisluokanopettaja Tiina

Lisätiedot

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö

Yrittäjyys Sampossa. Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö Yrittäjyys Sampossa Päivi Ovaska Yrittäjyyden lehtori, projektipäällikkö paivi.ovaska@edusampo.fi Menossa olevat yrittäjyyden kehittämishankkeet Yrittäjäksi ammatillisesta koulutuksesta (ESR) Sampon ja

Lisätiedot

VALMENTAVA JOHTAMINEN

VALMENTAVA JOHTAMINEN KUTSU ESAVI/10961/2016 Etelä-Suomi 8.12.2016 Opetus ja kulttuuritoimi -vastuualue Jakelussa mainituille Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään valmennukseen torstaina 9.3.2017 klo 8.45

Lisätiedot

Työpedaseminaari Vertaisarviointi Camilla Wikström-Grotell, Mervi Hernberg, Merja Alanko-Turunen, Henna Heinilä, Annica Isacsson

Työpedaseminaari Vertaisarviointi Camilla Wikström-Grotell, Mervi Hernberg, Merja Alanko-Turunen, Henna Heinilä, Annica Isacsson Työpedaseminaari 11.6.2019 Vertaisarviointi 6.6.2019 Camilla Wikström-Grotell, Mervi Hernberg, Merja Alanko-Turunen, Henna Heinilä, Annica Isacsson TYÖPEDAN VERTAISARVIOINNIN KOHTEET JA KYSYMYKSET tehdään

Lisätiedot

Canon Essential Business Builder Program. Avain yrityksesi menestykseen

Canon Essential Business Builder Program. Avain yrityksesi menestykseen Canon Essential Business Builder Program Avain yrityksesi menestykseen Essential Business Builder Program: esittely Painotoimintaan liittyy monenlaisia haasteita, ja toiminnan kasvattaminen on usein vaikeaa.

Lisätiedot

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä

TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä 1 TEATTERILLISET MENETELMÄT TYÖNOHJAUKSEN VÄLINEENÄ: Kokemuksia Sopimusvuori Ry:stä ja Tredea Oy:stä Teatteri-ilmaisun ohjaajat Riku Laakkonen & Arttu Haapalainen 2 SOPIMUSVUORI RY Sosiaalipsykiatrisia

Lisätiedot

Mitä on kontaktiopetus?

Mitä on kontaktiopetus? Mitä on kontaktiopetus? Linda Hart, Erkki Pesonen, Jarkko Toikkanen 15.-16.8.2017 Kuinka digitalisoituvan opetuksen työajan käyttöä suunnitellaan? Yliopistoissa kokonaistyöaika 1620 tuntia. Sen käytöstä

Lisätiedot

EGN Executive. Kollegaryhmä huipputason johtajille IN PARTNERSHIP WITH

EGN Executive. Kollegaryhmä huipputason johtajille IN PARTNERSHIP WITH EGN Executive Kollegaryhmä huipputason johtajille IN PARTNERSHIP WITH Nille, jotka uskovat elinikäiseen oppimiseen 2 Oletko kokenut johtaja, jolla on strategista vastuuta? Tiedät siis, että menestyminen

Lisätiedot

AOTT -mestari täydennyskoulutus

AOTT -mestari täydennyskoulutus AOTT -mestari täydennyskoulutus Sisältö 1. Johdanto... 3 2. Koulutuksen tavoitteet ja tehtävä... 4 3. Koulutuksen kohderyhmä... 4 4. Valmistava koulutus... 5 5. Ammattitaitovaatimukset ja arvioinnin kohteet

Lisätiedot

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja.

Toteutus Kurssilla keskustellaan, tehdään harjoituksia ja ryhmätöitä, tavataan erimaalaisia ihmisiä ja tehdään vierailuja. Kuvaukset 1 (5) Kulttuurien tuntemus Kun kulttuurit kohtaavat, 1 ov (YV13KT2) oppii viestimään eri maista tulevien ihmisten kanssa oppii ymmärtämään, mistä kulttuuri- viestintäerot johtuvat kuinka eri

Lisätiedot

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni

Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä. 8.2.2010 Paasitorni Workshop: Verkostot ja niiden merkitys sihteerin/assistentin työssä 8.2.2010 Paasitorni Verkostot sihteerin ja assistentin työssä ammatilliset yhdistykset kollegat muissa yrityksissä henkilökohtaiset kontaktit

Lisätiedot

Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen Arkioppimisen tunnistaminen ja tunnustaminen Eurooppalainen opintopolku verkosto http://eurooppalainenopintopolku.fi/index.php Leonardo kesäpäivät 2014 3.6.2014 Anne Mari Behm Savonlinnan ammatti ja aikuisopisto

Lisätiedot

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus

Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus Uusi osaaja-verkostolle suunnattu täydennyskoulutus InnoOmnia tarjoaa vuonna 2011 seuraavat koulutuskokonaisuudet uusi osaajaverkostolle opetushallituksen rahoittamana maksuttomana täydennyskoulutuksena.

Lisätiedot

JOHTAMINEN. Yritystoiminta Pauliina Stranius

JOHTAMINEN. Yritystoiminta Pauliina Stranius JOHTAMINEN Johtaminen Johtajuus yrityksen eri kehitysvaiheissa Aiemmin on kenties tarkasteltu pk-yrityksen kehitystä elinkaarimallin mukaisesti. Myös johtajuus muuttaa muotoaan yrityksen eri kehitysvaiheissa.

Lisätiedot

A! PEDA INTRO (5 op)

A! PEDA INTRO (5 op) A! PEDA INTRO (5 op) LP 1: Minä yliopisto-opettajana Oppimispalvelut Yliopistopedagoginen koulutus Miia Leppänen (SCI) ja Päivi Kinnunen (BIZ) 3.2.2016 Ohjaajat ja yhteystiedot Miia Leppänen Asiantuntija

Lisätiedot

Tiimivalmentajan roolit ja piirteet

Tiimivalmentajan roolit ja piirteet Tiimivalmentajan roolit ja piirteet Näkökulmia tiimivalmentajuuteen Huhtikuu 2013 Partus Oy, Finland Pedler: The Learning Company Ohjaaja, valmentaja ja mentori Ohjaaja Valmentaja Mentori Tuen kohde Tehtävä

Lisätiedot

JOKA Johtajana kasvaminen

JOKA Johtajana kasvaminen JOKA Johtajana kasvaminen Kehity johtajana JOKA - Johtajana kasvaminen antaa osallistujille uusinta tietoa ja näkemystä organisaatioiden johtamisesta muuttavissa toimintaympäristöissä. Ohjelma kehittää

Lisätiedot

ASIAA ASIAKASKUUNTELUISTA PÄIVI KALLIOKOSKI TYÖPAIKKAKOULUTTAJAT VALMENTAEN VAHVOIKSI- HANKE OPSO RY:N SEMINAARI 26.3.

ASIAA ASIAKASKUUNTELUISTA PÄIVI KALLIOKOSKI TYÖPAIKKAKOULUTTAJAT VALMENTAEN VAHVOIKSI- HANKE OPSO RY:N SEMINAARI 26.3. ASIAA ASIAKASKUUNTELUISTA PÄIVI KALLIOKOSKI TYÖPAIKKAKOULUTTAJAT VALMENTAEN VAHVOIKSI- HANKE OPSO RY:N SEMINAARI 26.3.2015 HELSINKI VINKKEJÄ ASIAKASKUUNTELUN JÄRJESTÄMISEEN MIKÄ ON ASIAKASKUUNTELU TYÖPAIKKAKOULUTTAJA-

Lisätiedot