Arvonlisäverotus sosiaalija terveysalalla

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arvonlisäverotus sosiaalija terveysalalla"

Transkriptio

1 Tervetuloa verkkoseminaariin: Arvonlisäverotus sosiaalija terveysalalla

2 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus - Yleistä Kati Tamminen

3 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Arvonlisäverottomuuden edellytykset Muodolliset edellytykset Palvelun luonnetta koskevat edellytykset

4 Arvonlisäverolaki AVL 34 1 momentti Arvonlisäveroa ei suoriteta terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen myynnistä. AVL 35 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelulla tarkoitetaan ihmisen terveydentilan sekä toiminta- ja työkyvyn määrittämiseksi taikka terveyden sekä toiminta- ja työkyvyn palauttamiseksi tai ylläpitämiseksi tehtäviä toimenpiteitä, jos kysymyksessä on: 1) valtion tai kunnan ylläpitämässä terveydenhuollon toimintayksikössä annettava hoito taikka yksityisestä terveydenhuollosta annetussa laissa (152/90) tarkoitettu hoito 2) sellaisen terveydenhuollon ammattihenkilön antama hoito, joka harjoittaa toimintaansa lakiin perustuvan oikeuden nojalla tai joka on lain nojalla rekisteröity.

5 Muodolliset edellytykset Yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain 4 :ssä tarkoitettu lupa Luvassa tarkoitetut palvelut voivat olla arvonlisäverottomia. Yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain 9 a :ssä tarkoitettu rekisteröinti Rekisteröinnin mukaiset palvelut voivat olla arvonlisäverottomia

6 Muodolliset edellytykset Arvonlisäverottomuus ei edellytä yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain mukaista lupaa, kun kyse on terveydenhuollon ammattihenkilön työvoiman luovuttamisesta ja kyse on yhtiön omassa palveluksessa olevista terveydenhuollon ammattihenkilöistä tai yhtiön osakkaana olevasta terveyden huollon ammattihenkilöstä KHO 2013:39

7 Muodolliset edellytykset Ainoastaan terveydenhuollon ammattihenkilön suorittamat palvelut voivat olla arvonlisäverottomia laillistetut terveydenhuollon ammattihenkilöt myös opiskelijoiden antama hoito voi olla arvonlisäverotonta nimikesuojatut terveydenhuollon ammattihenkilöt

8 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus - tapauksia Tiina Ruohola

9 Esimerkkejä myydyistä palveluista Myyntiketjut Tavaroiden myynti

10 Esimerkkejä myydyistä palveluista

11 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Kuka palvelun suorittaa? Miten terveydenhuollon ammattihenkilön antamaa hoitoa arvioidaan? KHO T 1408 lähtökohtana A oli sairaanhoitaja. Lisäksi hän oli hankkinut lymfaterapeutin pätevyyden. KHO totesi, että lymfaterapian antaminen ei kuulunut sairaanhoitajan peruskoulutukseen. Keskeistä oli tällöin sen arvioiminen, voitiinko hoidon antamista pitää lääketieteellisesti perusteltuna. Hoidon antaminen oli lääketieteellisesti perusteltua, kun potilaat tulivat hoitoon lääkärin lääketieteellisin perustein antaman määräyksen tai lähetteen perusteella.

12 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Jalkojenhoitopalvelu KHO 2017:29 Päätöksessä oli kyse apuhoitajasta, joka oli suorittanut jalkojenhoidon ammattitutkinnon sosiaali- ja terveydenhuollon oppilaitoksessa. Apuhoitajan antama jalkojenhoitopalvelu oli arvonlisäverotonta myös silloin, kun potilas tuli hoitoon ilman lääkärin määräystä tai lähetettä. Päätös muutti verotuskäytäntöä.

13 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Jalkojenhoitopalvelu Päätöksessä siteerataan Opetushallituksen lausuntoa: sosiaali- ja terveysalan perustutkinnon jalkojenhoidon osaamisalan suorittaneen lähihoitajan jalkojenhoidon osaaminen voidaan rinnastaa jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneen henkilön osaamiseen. Näin on erityisesti silloin, kun ammattitutkinnon suorittaneen henkilön taustakoulutus on ollut jokin terveydenhuollon ammatillinen tutkinto. Lausunnossa ei tehdä eroa sen suhteen, missä jalkojenhoidon ammattitutkinto on suoritettu.

14 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Jalkojenhoitopalvelu Jatkossa arvonlisäverotonta jalkojenhoitopalvelua voivat antaa: jalkaterapeutit jalkojenhoitajat lähihoitajat, jotka ovat suorittaneet jalkojenhoidon osaamisalan jalkojenhoidon ammattitutkinnon suorittaneet terveydenhuollon ammattihenkilöt Kosmeettinen jalkojenhoito on aina arvonlisäverollista.

15 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Vaihtoehtohoidot Esim. eräät antroposofiseen lääketieteeseen perustuvat hoidot, aromaterapia, fytoterapia, homeopatia, Kajava-terapia, perinteinen suomalainen jäsenkorjaus, perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvat hoidot, reflegsologia ja vyöhyketerapia. Vaihtoehtohoidot ovat aina arvonlisäverollisia. Myös silloin kun hoidon antaja on terveydenhuollon ammattihenkilö. Jos annettu hoito sisältää sekä lääketieteellisellä perusteella annettua hoitoa että vaihtoehtohoitoa, hoidon antaminen on arvonlisäverotonta ainoastaan lääketieteellisen hoidon antamisen osalta. Palvelu pitää siis jakaa.

16 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Musiikkiterapia, kuvataideterapia, ratsastusterapia, seksuaaliterapia ja akupunktuuri Eivät kuulu terveydenhuollon ammattihenkilön peruskoulutukseen. Koulutus hankitaan täydennyskoulutuksena. Hoidon antaminen on arvonlisäverotonta, kun potilas tulee hoitoon lääkärin määräyksen tai lähetteen perusteella. Musiikkiterapiaa, kuvataideterapiaa, ratsastusterapiaa ja seksuaaliterapiaa ei merkitä terveydenhuollon ammattihenkilön palvelualaksi Valveriin. Edellytysten täyttyessä hoidon antaminen voi olla tästä huolimatta arvonlisäverotonta.

17 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Työterveyshuoltopalvelut Työterveyshuoltopalveluista säädetään työterveyshuoltolaissa (1383/2001) Suoritettavista työterveyshuoltopalveluista sovitaan työterveyshuoltoa koskevassa sopimuksessa Sopimuksessa sovitaan työterveyshuoltopalvelujen määrästä ja laadusta Sopimuksessa voidaan sopia kiinteästä perusmaksusta tai kuukausimaksusta. Tämän lisäksi jokaisesta suoritetusta palvelusta veloitetaan yleensä erikseen.

18 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Työterveyshuoltopalvelut Työterveyshuoltopalvelujen arvonlisäverokäsittely määräytyy samoilla perusteilla kuin muidenkin terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen Jos palvelu ei ole yksittäisenä palveluna myytynä arvonlisäveroton terveyden- ja sairaanhoitopalvelu, se ei ole sitä myöskään työterveyshuollon osana. Työpaikkaselvitys (työterveyshuoltolaki 12 ) Työpaikkaselvityksen tekeminen on arvonlisäverotonta terveyden- ja sairaanhoitopalvelua.

19 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Työterveyshuoltopalvelut (jatkuu) Ryhmässä annetut hoidot Työterveyshuoltoon sisältyy usein erilaisia ryhmässä annettuja palveluja esim. painonhallintaryhmä tai työstressinhallintaryhmä. Ryhmässä annetut palvelut ovat yleensä arvonlisäverollisia. Ryhmässä annetut palvelut ovat arvonlisäverottomia, jos hoidon antaminen on lääketieteellisesti perusteltua. Edellyttää lääkärin määräystä tai lähetettä Vastaavat periaatteet koskevat kaikkia ryhmässä annettuja palveluja siis myös muista kuin työterveyshuollon osana ryhmässä annettuja palveluja.

20 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Esteettiset hoidot Arvonlisäverollista on Esteettisen kirurgian palvelut ja muut esteettiset hoidot esim. ihotautien alaan kuuluvat hoidot Esteettinen hammashoito Esim. hammaskorun asentaminen ja hampaiden valkaisu on aina arvonlisäverollista. Korjaavan kirurgian palvelut ovat arvonlisäverottomia. Korjaavan kirurgian ja esteettisen kirurgian välistä rajanvetoa on määritelty tarkemmin Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus ohjeessa.

21 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Palvelun luonne Työnohjauspalvelu Työnohjauspalvelu on pääsääntöisesti arvonlisäverollista Jos työnohjauksen tarkoituksena on potilasta hoitavan terveydenhuollon ammattihenkilön tukeminen tai konsultoiminen, työnohjauksen ainoana päämääränä ei ole potilaan hoito. Näin on esimerkiksi silloin, jos työnohjaustilaisuuteen osallistuu useita terveydenhuollon ammattihenkilöitä ja nämä eivät ole potilasta hoitavia henkilöitä. Näin on pääsääntöisesti myös silloin, kun työnohjauksen aikana käydään läpi anonyymejä potilastapauksia. Arvonlisäverotonta voi olla ainoastaan sellainen työnohjaus, jonka ainoana päämääränä on tietyn yksittäisen potilaan hoito. Työnohjauksella tulee olla tämän potilaan hoitoon liittyvä terapeuttinen tarkoitus.

22 Liitännäinen palvelu - matkakulut + Matkakulut = Terveydenhuoltopalvelu Terveydenhuoltopalvelu Selkeästi terveydenhuoltopalveluun liitännäinen palvelu laskutetaan samalla verokannalla kuin pääsuorite verollisen palvelun yhteydessä verollisena verottoman palvelun yhteydessä verottomana

23 Laskutusketjut

24 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Kuka palvelun suorittaa? Terveyden- ja sairaanhoitopalvelun edelleen laskutus Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen myyntiin liittyy erilaisia laskutusketjuja. Arvonlisäverotuksessa edelleen laskutus on myyntiä. Arvonlisäverottomuuden edellytykset arvioidaan myyntiketjussa jokaisen myynnin osalta erikseen ja itsenäisesti. Esim. jos konsernin emoyhtiö ei ole yksityisestä terveydenhuollosta annetun lain mukainen toimija eikä se tuota itse työterveyshuoltopalveluja, se ei voi laskuttaa lääkäriyhtiön sille myymiä työterveyshuoltopalveluja muilta konserniyhtiöiltä arvonlisäverottomana.

25 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Kuka palvelun suorittaa? A Oy hammaslääkäripalvelu lupa Lääkäriasema D B Oy hammaslääkäripalvelu, ei lupaa

26 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Kuka palvelun suorittaa? Lääkäri B Itsenäinen terveydenhuollon ammatinharjoittaja, anestesialääkäri Lääkäriasema Lääkäri A Itsenäinen terveydenhuollon ammatinharjoittaja, kirurgi Loppuasiakas

27 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Kuka palvelun suorittaa? Työterveyshuollon asiakas Työnantaja Lääkäriasema myy työterveyshuoltopalvelun työnantajalle. Sopimus työterveyshuoltopalvelujen tuottamisesta tehdään lääkäriaseman ja työnantajan välillä

28 Tavaran myynti

29 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Tavaran myynti Pääsääntö Arvonlisäverotonta voi olla ainoastaan terveyden- ja sairaanhoitopalvelun myynti. Tavaran myynti on lähtökohtaisesti aina arvonlisäverollista, vaikka sitä käytettäisiinkin terveyden- ja sairaanhoidossa. Tavaran myynti voi olla arvonlisäverotonta ainoastaan silloin, kun siitä on erikseen säädetty. AVL 34 2 momentti hoitoon tavanomaisesti liittyvät tavarat AVL 36 3 kohta hammasproteesit AVL 36 4 kohta äidinmaito, ihmisveri, ihmiselimet ja ihmiskudokset

30 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Tavaran myynti AVL 34 2 momentti Arvonlisäveroa ei myöskään suoriteta, kun hoitotoimen harjoittaja luovuttaa hoidon yhteydessä hoitoon tavanomaisesti liittyviä palveluja ja tavaroita. Esim. hoidon yhteydessä luovutetut lääkkeet, hoitotarvikkeet, ateriat ja majoitus Apuvälineet eivät ole hoitoon tavanomaisesti liittyviä tavaroita. KHO T 3146 Fysioterapeutin valmistamien tukipohjallisten myynti arvonlisäverollista. KHO T 4802 Jalkaterapeutin valmistamien erikoistukipohjallisten myynti arvonlisäverollista.

31 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Tavaran myynti KHO T 4802 Jalkaterapeutin suorittamassa pohjallisterapiassa jalkojen hoito tapahtui asiakkaalle valmistettavien muun muassa jalkojen rakenteellisia vikoja korjaavien erikoistukipohjallisten avulla. Pohjallisia oli pidettävä arvonlisäverolain 17 :ssä tarkoitettuina aineellisina esineinä eli tavaroina siitä huolimatta, että niiden käyttäminen hoitomuotona kuului jalkaterapeutin koulutusohjelmaan ja että niihin sisältyi hoitavia ominaisuuksia. Asiassa ei ollut selvitetty, että asiakkaalle pohjallisten valmistamista varten suoritettavien jalkojen tutkimuksen ohella suoritettaisiin hoitotoimenpiteitä. Kun lisäksi otettiin huomioon, että pohjalliset luovutettiin asiakkaalle omaehtoisesti käytettäviksi, kysymyksessä ei ollut arvonlisäverolain 34 :n 2 momentissa tarkoitettu hoitotoimen harjoittajan hoidon yhteydessä hoitoon tavanomaisesti liittyvän tavaran luovutus. Pohjallisten myynnistä oli suoritettava arvonlisäveroa. Pohjallisten myynnin veron perusteesta ei ollut korkeimmassa hallinto-oikeudessa kysymys.

32 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Tavaran myynti AVL 36 3 kohta Arvonlisäveroa ei suoriteta hammaslääkärin, hammasteknikon tai erikoishammasteknikon myymistä hammasproteeseista ja niihin kohdistuvista hammasteknisistä työsuorituksista. Hammasproteesin käsite: Arvonlisäverottomaksi on katsottu kruunut ja sillat levy- ja rankaproteesit implantit Arvonlisäverollisiksi on katsottu hammassuojat purentakiskot

33 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Tavaran myynti Hammassuojien ja purentakiskojen arvonlisäverollisuus AVL 36 :n 3 kohdan mukaan arvonlisäverottomia ovat hammasproteesit. Hammassuojat ja purentakiskot eivät ole hammasproteeseja. Korkeimman hallinto-oikeuden päätöksen KHO T 4802 mukaan asiakkaan omaehtoisesti käyttämät tavarat eivät ole hoidon yhteydessä käytettyjä tavaroita. Sama koskee lähtökohtaisesti kaikkia niitä terveyden- ja sairaanhoitoon liittyviä tavaroita, jotka myydään tai vuokrataan käytettäväksi kotona.

34 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelujen arvonlisäverotus Tavaran myynti Milloin myyjä on AVL 36 :n 3 kohdassa tarkoitetulla tavalla hammaslääkäri, hammasteknikko tai erikoishammasteknikko? Kun kyse on yhtiön myymistä hammasproteeseista yhtiö toimii hammaslääkärin ominaisuudessa, kun sen palveluksessa on hammaslääkäri, hammasteknikko tai erikoishammasteknikko. Kyse on hammaslääkärin, hammasteknikon tai erikoishammasteknikon ominaisuudessa tapahtuvasta hammasproteesien myynnistä sekä silloin, kun myydään yhtiön itse valmistamia hammasproteeseja välitetään toisen toimijan valmistamia hammasproteeseja.

35 Sosiaalihuollon arvonlisäverotus Kati Tamminen

36 Arvonlisäverolaki AVL 37 Arvonlisäveroa ei suoriteta sosiaalihuoltona tapahtuvasta palvelujen ja tavaroiden myynnistä. AVL 38 Sosiaalihuollolla tarkoitetaan valtion tai kunnan harjoittamaa sekä sosiaaliviranomaisten valvomaa muun sosiaalihuollon palvelujen tuottajan harjoittamaa toimintaa, jonka tarkoituksena on huolehtia lasten ja nuorten huollosta, lasten päivähoidosta, vanhustenhuollosta, kehitysvammaisten huollosta, muista vammaisten palveluista ja tukitoimista, päihdehuollosta sekä muusta tällaisesta toiminnasta.

37 Sosiaalihuollon arvonlisäverotus Yleensä palveluja sekä palvelujen suorittamiseen liittyviä tavaroita Sosiaalihuollon saajan tulee olla sosiaalihuoltoon oikeutettu. Määritellään sosiaalihuoltoa koskevassa lainsäädännössä

38 Muodolliset edellytykset Yksityisen sosiaalihuollon tuottajan suorittamat sosiaalihuollon palvelut ovat arvonlisäverottomia, kun kaikki seuraavat edellytykset täyttyvät: 1. Valviran/aluehallintoviraston lupa tai ilmoitus kunnalle Palvelun suorittaja merkitään yksityisten palvelujen antajien rekisteriin Arvonlisäverottomuus koskee ainoastaan niitä palveluja ja siinä laajuudessa kuin palvelun tuottaja on merkitty yksityisten palvelujen antajien rekisteriin Kotipalvelujen tukipalvelujen tuottajia ei merkitä yksityisten palvelujen antajien rekisteriin Ilmoitus kunnalle riittää

39 Muodolliset edellytykset 2. Viranomaisen päätös tai palvelun tuottajan ja asiakkaan välinen kirjallinen sopimus (SospaL 5 ) Määritellään palvelun tuottamisen ehdot, asiakasmaksut, palvelun tuottajan ja asiakkaan oikeudet ja velvollisuudet 3. Palvelu-, hoito-, huolto-, kuntoutus- tai muu vastaava suunnitelma (SospaL 5, laki sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista 7 ) Sosiaalihuollon tarpeen tulee käydä suunnitelmasta ilmi Jos sosiaalihuollon tarjoaminen perustuu viranomaisen päätökseen, suunnitelman laatiminen kuuluu viranomaiselle

40 Muodolliset edellytykset 4. Omavalvontasuunnitelma Kaikkien palvelujen tuottajien on laadittava omavalvontasuunnitelma toiminnan asianmukaisuuden varmistamiseksi Myös alihankintana tuotettavat sosiaalihuoltopalvelut voivat olla arvonlisäverottomia, jos kaikki edellä mainitut edellytykset täyttyvät Alihankintana tuotetut palvelut käyvät ilmi varsinaisen palvelun tuottajan palvelusuunnitelmasta Varsinaisen palvelun tuottajan on annettava alihankkijalle vakuutus, josta käy ilmi, että palvelut tulevat sosiaalihuoltoon oikeutetulle

41 Sosiaalihuollon arvonlisäverotus Terveydenhuollon ammattihenkilöiden työvoiman luovuttaminen sosiaalihuoltopalvelujen suorittamista varten on arvonlisäverollista KHO 2016:101 Alihankintana tapahtuva sosiaalihuoltopalvelujen suorittaminen edellyttää Valviran/ aluehallintoviraston lupaa tai ilmoitusta kunnalle Merkitään yksityisten palvelujen antajien rekisteriin.

42 Sosiaalihuollon arvonlisäverotus Onko sillä merkitystä, kenen kanssa sosiaalihuollon tuottamista koskeva kirjallinen sopimus on tehty? Sopimus voidaan tehdä myös muun kuin sosiaalihuoltoon oikeutetun kanssa Sosiaalihuollon saajan tulee käydä sopimuksesta selkeästi ilmi

43 Sosiaalihuollon arvonlisäverotus Onko sillä merkitystä, kuka palvelun maksaa? Palvelun voi maksaa myös joku muu kuin sosiaalihuoltoon oikeutettu itse Esim. ikääntyneen henkilön aikuinen lapsi voi maksaa kotipalvelujen tukipalveluna pidettävän siivouspalvelun

44 Esimerkki Vastaanottopalvelu Kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta annetun lain (746/2011) 13 :ssä tarkoitettu vastaanottopalvelu Palvelu sisältää majoituksen-, vastaanotto- ja käyttörahan, sosiaalihuoltopalvelun, tulkki- ja käännöspalvelut, työ- ja opintotoiminnan sekä ateriat. Ei ole sosiaalihuoltopalvelua. Suoritetaan arvonlisäveroa 24 %. (KVL:020:2016)

45 Vähäisen liiketoiminnan raja

46 Vähäisen liiketoiminnan raja Vähäisen liiketoiminnan raja euroa tilikaudessa Myyjä ei ole verovelvollinen, jos tilikauden liikevaihto on enintään euroa, ellei häntä ole oman ilmoituksensa perusteella merkitty verovelvolliseksi. Myyjän harjoittaman toiminnan yritysmuodolla ei ole merkitystä, joten vähäisen toiminnan rajaa sovelletaan luonnollisten henkilöiden lisäksi muun muassa yhtymiin ja yhtiöihin. Verovelvolliseksi hakeutunutta ei poisteta taannehtivasti verovelvollisten rekisteristä. Tämä koskee myös niitä verovelvollisia, jotka ovat arvioineet tilikauden liikevaihtonsa ylittävän euron rajan, mutta joiden liikevaihto jääkin rajan alle. Tilikauden liikevaihtoon ei lasketa AVL :n mukaisia verottomia terveyden- ja sairaanhoitopalveluja. Mahdollisuus alarajahuojennukseen, jos tilikauden liikevaihto alle euroa.

47 Esimerkki Myyjä on myynyt verottomia jalkojenhoitopalveluja eurolla tilikauden aikana. Lisäksi myyjä on myynyt eurolla jalkojenhoitoöljyjä asiakkaille kotiin vietäväksi. Miten ALV käsittely? AVL :n mukaista verotonta jalkojenhoitopalvelua ei oteta mukaan vähäisen toiminnan rajan laskemiseen Jalkojenhoitoöljy on verollista myyntiä. Vähäisen toiminnan raja euroa ei ylity tilikauden aikana Ei arvonlisäverovelvollisuutta

48 Vähennysoikeuksista

49 Käsitteet kirkkaina Suoraan ja välittömästi kohdistuvat kulut Kulut, jotka kohdistuvat suoraan ja välittömästi johonkin tiettyyn toimintaan. Arvonlisäveron vähennysoikeus tai vähennyskelvottomuus ratkeaa sen perusteella, mihin toimintaan kulu kohdistuu. Yleiskulut Palvelevat yhtiön toimintaa yleisellä tasolla. Henkilöstökulut esim. henkilöstön virkistystilaisuuksien kulut Hallinnolliset kulut, toimitilakulut

50 Käsitteet kirkkaina Arvonlisäverollinen toiminta Arvonlisäverolaissa arvonlisäverolliseksi säädetty toiminta Taloudellinen toiminta eli liiketoiminnan muodossa harjoitettu arvonlisäverollinen toiminta Arvonlisäveroton toiminta Arvonlisäverolaissa arvonlisäverottomaksi säädetty toiminta Taloudellinen toiminta eli liiketoiminnan muodossa harjoitettu arvonlisäveroton toiminta Esimerkiksi AVL :n mukaiset verottomat terveyden- ja sairaanhoitopalvelut ja AVL :n mukaiset verottomat sosiaalihuoltopalvelu

51 Käsitteet kirkkaina Arvonlisäverolaissa arvonlisäverolliseksi säädetty toiminta Suoraan ja välittömästi kohdistuvien hankintojen arvonlisäverot ovat vähennyskelpoisia Arvonlisäverolaissa arvonlisäverottomaksi säädetty toiminta Suoraan ja välittömästi kohdistuvien hankintojen arvonlisäverot eivät ole vähennyskelpoisia Yleiskulujen osalta vähennykset voidaan tehdä esimerkiksi liikevaihtojen suhteessa Muut jakoperusteet

52 Harjoitellaan! Pekka on koulutettu hieroja ja hän myy vuodessa hierontapalveluja eurolla. Pekka myös myy hierontakursseja pariskunnille. Myynti vuodessa on euroa. Lisäksi Pekka myy hierontaöljyjä eurolla.? Pekka on ostanut hierontapalvelujaan varten hierontapöydän. Laskutustaan varten Pekka on ostanut tietokoneen. Mitä Pekan tulee ottaa huomioon arvonlisäverotuksessaan?

53 Myynnin vero Onko Pekka ALV-velvollinen? Koulutetun hierojan (Terhikki-rekisteröinti) myymä hierontapalvelu on verotonta terveydenhoitopalvelua. Verotonta terveyden- ja sairaanhoidon liikevaihtoa ei lasketa mukaan vähäisen toiminnan liikevaihdon rajaan. Pekan myymät hierontakurssit eivät ole verotonta terveyden- ja sairaanhoitopalvelua. Pekka on kursseista verovelvollinen. Pekan tavaroiden myynti ja kurssit ylittävät vähäisen toiminnan rajan euroa. Pekan tulee rekisteröityä tavaroiden myynnistä ALV-velvolliseksi

54 Myynnin vero Ilmoittaminen Pekka ilmoittaa verollisen tavaroiden ja palvelujen myynnin veroilmoituksellaan. Vero ilmoitetaan kohdassa myynnin vero (ALV 24 %). Verotonta terveyden- ja sairaanhoidon myynnin liikevaihtoa ei ilmoiteta ALV-ilmoituksella HUOM! ALV-ilmoituksella olevassa kohdassa 0-verokannan alainen liikevaihto ei ilmoiteta verottomia terveyden- ja sairaanhoidon tai sosiaalihuoltopalvelujen myyntiä.

55 Ostojen vero Pekka saa vähentää niihin hankintoihin sisältyvät arvonlisäverot, jotka kohdistuvat suoraan verolliseen liiketoimintaan eli hierontakurssien ja hierontaöljyjen myyntiin. Pekka ei saa vähentää hierontapöydän hankintaan sisältyvää arvonlisäveroa, koska se liittyy suoraan Pekan myymiin verottomiin hierontapalveluihin. Pekka käyttää tietokonetta mm. laskutukseen, asiakasrekisterin ja nettisivujen ylläpitoon. Nämä palvelevat molempia liiketoiminnan muotoja. Pekka saa vähentää tietokoneen hankintaan sisältyvän arvonlisäveron osittain. Pekka voi käyttää esimerkiksi liikevaihtojen suhdetta laskiessaan vähennystä.

56 Ota rohkeasti yhteyttä! Palvelunumerot Vero.fi > Chat > Vastauspankki Neuvontaa myös ajanvarauksella

57 Verkkoseminaarin tallenne ja materiaalit Kaikki verkkoseminaariemme tallenteet julkaistaan Verohallinnon Youtube-kanavalla, seuraavana arkipäivänä tilaisuudesta. Verkkoseminaarien tallenteet ja esitysmateriaalit viedään vero.fi-sivulle: Verkkoseminaarien aineistot Tulevat verkkoseminaarimme löydät vero.fi-sivulta: Tapahtumat ja verkkoseminaarit

58

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä verokysymyksiä

Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä verokysymyksiä Sosiaali- ja terveyspalveluihin liittyviä verokysymyksiä Palveleva Helsinki -hankkeen infotilaisuus, Papa Giovanni 29.1.2009 Veroasiantuntija Satu Grekin, Suomen Yrittäjät 10.2.2009 1 Terveyden- ja sairaanhoitopalvelut

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo 28.10.2009

Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo 28.10.2009 Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät Finlandia-talo Director Maritta Virtanen Mistä arvonlisäveroa suoritetaan? Liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta Tavaran ja palvelun myynnistä Ellei

Lisätiedot

KOTITYÖPALVELUT eli arjen tukipalvelut (mm. siivous ) - milloin arvonlisäverottomana?

KOTITYÖPALVELUT eli arjen tukipalvelut (mm. siivous ) - milloin arvonlisäverottomana? KOTITYÖPALVELUT eli arjen tukipalvelut (mm. siivous ) - milloin arvonlisäverottomana? Lähteet: verohallinnon ohjeistus, Valviran ohjeistus, www.elias.fi (Taija Härkki), Sosiaalihuoltolaki, Arvonlisäverolaki,

Lisätiedot

Lausunto luonnoksesta Verohallinnon päivitetyksi ohjeeksi Terveydenja sairaanhoidon arvonlisäverotus Diaarinumero: A97/200/2018

Lausunto luonnoksesta Verohallinnon päivitetyksi ohjeeksi Terveydenja sairaanhoidon arvonlisäverotus Diaarinumero: A97/200/2018 1 (5) Verohallinto / Konserniverokeskus Yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö kati.tamminen@vero.fi mika.jokinen@vero.fi ASIA Lausunto luonnoksesta Verohallinnon päivitetyksi ohjeeksi Terveydenja

Lisätiedot

KAUNEUSKIRURGISET TOIMENPITEET KUULUVAT TERVEYDENHUOLLON VALVONTAAN

KAUNEUSKIRURGISET TOIMENPITEET KUULUVAT TERVEYDENHUOLLON VALVONTAAN 23.9.2015 Dnro 3737/4/14 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen KAUNEUSKIRURGISET TOIMENPITEET KUULUVAT TERVEYDENHUOLLON VALVONTAAN 1 KANTELU

Lisätiedot

Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle

Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle Tietoa arvonlisäverotuksesta uudelle yrittäjälle 5.12.2017 Tervetuloa! Mikä on arvonlisävero? Arvonlisävero on kulutusvero, jonka myyjä sisällyttää tavaran tai palvelun hintaan. Arvonlisävero on kulutusvero

Lisätiedot

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä Laki sosiaalihuollon ammattihenkilöistä 817/2015 HE 354/2014 Vp Lakiklinikka Kuntamarkkinat 9.-10.9.2015 lakimies Maria Porko Taustaa Lain valmistelu» Pohja valmistelulle pääministeri Jyrki Kataisen hallitusohjelmassa

Lisätiedot

Paikoitus ja arvonlisäverotus

Paikoitus ja arvonlisäverotus Paikoitus ja arvonlisäverotus Taloustorstai 10.10.2019 Pekka Montell @MontellPekka Kysymyksenasettelu Onko mahdollisuus vähentää täysimääräisesti paikoitusinvestointiin sisältyvä arvonlisävero? Paikoitustoiminta:

Lisätiedot

Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille

Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille Sosiaalipalveluiden ohjauksen ja valvonnan ajankohtaispäivä kunnille ja yksityisille palvelujen tuottajille 22.4.2015 Lakimiehen laatikko Ylitarkastaja Riikka Jackson 1 Kysymys: Tuottaja on merkitty kunnan

Lisätiedot

HE 148/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain muuttamisesta ja arvonlisäverolain 35 ja 38 :n väliaikaisesta muuttamisesta

HE 148/2018 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain muuttamisesta ja arvonlisäverolain 35 ja 38 :n väliaikaisesta muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain muuttamisesta ja arvonlisäverolain 35 ja 38 :n väliaikaisesta muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolain

Lisätiedot

Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen

Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen Valvira Sosiaali-ja terveysalan lupa-ja valvontavirasto Päätös 1 (6) 30.9.2016 Mehiläinen Oy Pohjoinen Hesperiankatu 17 00260 Helsinki Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen

Lisätiedot

Sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotus. Marjaana Kukkonen Pohjois-Suomen yritysverotoimisto 26.11.2013

Sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotus. Marjaana Kukkonen Pohjois-Suomen yritysverotoimisto 26.11.2013 Sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotus Marjaana Kukkonen Pohjois-Suomen yritysverotoimisto 26.11.2013 Säädöspohja ja ohjeet Arvonlisäverolaki (1501/1993) Sosiaalihuoltopalvelujen arvonlisäverotus ohje

Lisätiedot

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta

YRITYS JA VEROT. Yritystoiminta Pia Niuta YRITYS JA VEROT Verohallinto Yritystoimintaan liittyvät rekisteröintitoimenpiteet (verohallinto) Toiminnan aloittaminen Muutokset toiminnassa Toiminnan lopettaminen Ennakkoperintärekisteri Ennakkoverotus

Lisätiedot

VIRANOMAISVALVONTA vs. OMAVALVONTA

VIRANOMAISVALVONTA vs. OMAVALVONTA VIRANOMAISVALVONTA vs. OMAVALVONTA 8.4.2014 Riitta Husso Valvira, LM 14.4.2014 Riitta Husso 1 Valviran tehtävät VALVIRA: TEO ja STTV yhdistyivät 2009 Sosiaalihuollon valvonta tuli viraston tehtäväksi vuonna

Lisätiedot

Palveluseteli-info 23.2.2012

Palveluseteli-info 23.2.2012 Palveluseteli-info 23.2.2012 Tilaajapäällikkö Niina Korpelainen Niina Korpelainen 1 Ilmoituksenvaraiset palvelut Ilmoituksenvarainen toiminta on muuta kuin ympärivuorokautista sosiaalipalvelua ympärivuorokautisuudella

Lisätiedot

Henkilöstöruokailun arvonlisäverotus. Varatuomari Joachim Reimers

Henkilöstöruokailun arvonlisäverotus. Varatuomari Joachim Reimers Henkilöstöruokailun arvonlisäverotus Päivitetty: Huhtikuu 2013 Varatuomari Joachim Reimers Suomessa työaikaisella ruokailulla on perinteisesti suuri käytännön merkitys. Kautta maan toistatuhatta henkilöstöravintolaa

Lisätiedot

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA

LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ SOSIAALIPALVELUISSA PALVELULAITOSTEN TYÖNANTAJAYHDISTYS RY JÄSENKIRJE 11/2005 Tast 20.5.2005 Palvelulaitosten työnantajayhdistys ry:n jäsenyhteisöille LAKI SOSIAALITYÖN AMMATILLISEN HENKILÖSTÖN KELPOISUUDESTA YKSITYISISSÄ

Lisätiedot

sosiaalipalvelujen tuottajille

sosiaalipalvelujen tuottajille LUPA VAI ILMOITUS? Tietoa ilmoitus- ja lupamenettelyistä sekä arvonlisäveromenettelyistä sosiaalipalvelujen tuottajille ja lopussa pikkiriikkisen yksityisistä terveydenhuollon palveluista Tiina Strandén,

Lisätiedot

KIINTEISTÖYHTIÖN VAPAAEHTOINEN HAKEUTUMINEN 23 LISÄVEROVELVOLLISEKSI

KIINTEISTÖYHTIÖN VAPAAEHTOINEN HAKEUTUMINEN 23 LISÄVEROVELVOLLISEKSI 2 KIINTEISTÖYHTIÖN VAPAAEHTOINEN HAKEUTUMINEN ARVON- LISÄVEROVELVOLLISEKSI Kiinteistön käyttöoikeuden luovutus esimerkiksi vastiketta tai vuokraa vastaan on säädetty laissa lähtökohtaisesti arvonlisäverottomaksi.

Lisätiedot

Rakennuspalveluiden käännetty verovelvollisuus

Rakennuspalveluiden käännetty verovelvollisuus Rakennuspalveluiden käännetty verovelvollisuus Uudet säännökset astuvat voimaan 1.4.2011 Uudistus koskee myös muita yhtiöitä kuin perinteisiä rakennusyhtiöitä. 2 Rakennuspalveluiden käännetty verovelvollisuus

Lisätiedot

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä

Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Asiakasohje tulli.fi 8.12.2016 Käytettyjen tavaroiden tuontihuojennus Ahvenanmaan verorajaa ylitettäessä Sisällys 1 Käytettyjen

Lisätiedot

Koulutusviennin arvonlisäverotus Ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaari

Koulutusviennin arvonlisäverotus Ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaari Koulutusviennin arvonlisäverotus Ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaari 30.8.2017 Executive Director Maritta Virtanen Kansainvälinen palvelukauppa arvonlisäverotuksessa Myyntimaasäännökset määrittävät,

Lisätiedot

Verotukseen liittyviä näkökohtia. Alustus ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaarissa 4.9.2014 Opetusneuvos Eija Somervuori

Verotukseen liittyviä näkökohtia. Alustus ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaarissa 4.9.2014 Opetusneuvos Eija Somervuori Verotukseen liittyviä näkökohtia Alustus ammattikorkeakoulujen taloushallinnon seminaarissa 4.9.2014 Opetusneuvos Eija Somervuori Muutosesitys tuloverolakiin ja arvonlisäverolakiin Säädökset vastaavat

Lisätiedot

PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN

PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN Yhteislautakunnan liite nro 14 / 26.1.2012 PALVELUSETELIN MYÖNTÄMISEN PERUSTEET JJR-KUNNISSA 1.3.2012 ALKAEN Perusturvan yhteislautakunta 22.1.2009 7 26.1.2012 14 2 Palvelusetelin käyttö JJR-kunnissa Kunnalla

Lisätiedot

Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta. Anne Korkiamäki Ylitarkastaja

Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta. Anne Korkiamäki Ylitarkastaja Kiinteistöjen arvonlisäverotuksesta Anne Korkiamäki Ylitarkastaja Myyntimaan määräytymisestä, yleissäännökset Arvonlisäveroa suoritetaan liiketoiminnan muodossa Suomessa tapahtuvasta tavaran ja palvelun

Lisätiedot

Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n lausunto luonnoksesta ohjeeksi terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta

Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n lausunto luonnoksesta ohjeeksi terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta Verohallinto PL 325, 00052 VERO 14.11. 2013 Verohallinnon yritysverotuksen ohjaus- ja kehittämisyksikkö kati.tamminen@vero.fi Suomen nuorisopsykiatrinen yhdistys ry:n lausunto luonnoksesta ohjeeksi terveyden-

Lisätiedot

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen

Kansainvälinen tavarakauppa. 6.5.2015 Kati Tamminen Kansainvälinen tavarakauppa 6.5.2015 Kati Tamminen Tavaran käsite Arvonlisäverotuksessa sovelletaan eri säännöksiä riippuen siitä, onko kyse tavarakaupasta vai palvelukaupasta. Tavaralla tarkoitetaan (AVL

Lisätiedot

Lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Hakija on pyytänyt lupaa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen seuraavasti:

Lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen. Hakija on pyytänyt lupaa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen seuraavasti: Päätös 1 (5) Kärängänkatu 31 70840 Kuopio ASIA Lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen HAKIJA/PALVELUJEN TUOTTAJA Kärängänkatu 31 70840 Kuopio Y-tunnus: 2901382-5 HAKEMUS Hakija on pyytänyt

Lisätiedot

LAUSUNTO. Verohallinnon päivitetty ohje terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta

LAUSUNTO. Verohallinnon päivitetty ohje terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta 1 LAUSUNTO Konserniverokeskus PL 10 00052 VERO Viite: Dnro A97/200/2018 Verohallinnon päivitetty ohje terveyden- ja sairaanhoidon arvonlisäverotuksesta Yritysveroyksikkö on pyytänyt Hammaslaboratorioliitto

Lisätiedot

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja

Nimi: Tuomas Hujala Sähköposti: tuomas.hujala. Puhelin: Sähköposti: tietosuoja TIETOSUOJASELOSTE 1. Rekisterinpitäjä Nimi: Sosiaali- ja terveysalan lupa ja valvontavirasto Valvira Osoite: PL 210, 00281 HELSINKI (Mannerheimintie 103 B) Muut yhteystiedot: puh. 0295 209 111(vaihde),

Lisätiedot

KETKÄ LIITTYVÄT KANTA-PALVELUIHIN. Ketkä liittyvät Kanta-palveluihin. Kanta-liittyjän ohje

KETKÄ LIITTYVÄT KANTA-PALVELUIHIN. Ketkä liittyvät Kanta-palveluihin. Kanta-liittyjän ohje Ketkä liittyvät Kanta-palveluihin Kanta-liittyjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 2 Käsitteet... 1 3 Kanta-palveluun liittyjät... 2 3.1 Potilastiedon arkistoon liittyjät... 2 3.2 Sähköiseen reseptiin liittyjät...

Lisätiedot

Laskutussääntöjen muutokset ja muuta ALV:n ajankohtaista. Tilitoimistoinfot 2012

Laskutussääntöjen muutokset ja muuta ALV:n ajankohtaista. Tilitoimistoinfot 2012 Laskutussääntöjen muutokset ja muuta ALV:n ajankohtaista Tilitoimistoinfot 2012 Laskuja koskeviin vaatimuksiin muutoksia 1.1.2013 alkaen Muutosten tausta Neuvoston direktiivi 2010/45/EU direktiivin 2006/112/EY

Lisätiedot

Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 3.2.2011 1 YKSITYINEN SOSIAALIPALVELU: Laki yksityisten

Lisätiedot

PALVELUNTUOTTAJAN JA VIRANHALTIJAN PALVELUSETELIOPAS

PALVELUNTUOTTAJAN JA VIRANHALTIJAN PALVELUSETELIOPAS PALVELUNTUOTTAJAN JA VIRANHALTIJAN PALVELUSETELIOPAS Kokkolan kaupunki ja JYTA-alue (Halsua, Kannus, Kaustinen, Lestijärvi, Perho, Toholampi ja Veteli) Päivitetty 28.11.2011 MAAKUNNALLINEN PALVELUSETELI

Lisätiedot

YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON YRITYKSET

YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON YRITYKSET YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON YRITYKSET HTSY Verohallinto Päiväys 27.5.2014 2 (5) YKSITYISEN TERVEYDENHUOLLON YRITYKSET Tässä kirjoituksessa tarkastellaan yksityisen terveydenhuollon yritysten lakisääteisten

Lisätiedot

Luento 7. Arvonlisävero: Ulkomaan rahanmääräiset erät: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä.

Luento 7. Arvonlisävero: Ulkomaan rahanmääräiset erät: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä. Luento 7 Arvonlisävero: Veron yleispiirteet Alv kirjanpidossa. Ulkomaan rahanmääräiset erät: Kirjanpidossa Tilinpäätöksessä. 1 KIRJANPITO 22C00100 Luento 7a: Arvonlisävero VEROTUKSEN RAKENNE Verotuksen

Lisätiedot

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 13/2005 29.3.2005

KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 13/2005 29.3.2005 KIRKKOHALLITUKSEN YLEISKIRJE Nro 13/2005 29.3.2005 ARVONLISÄVERON MAKSAMINEN KIINTEISTÖHALLINTAPALVELUJEN OMASTA KÄYTÖSTÄ Arvonlisäverolaissa tarkoitettuja kiinteistöhallintapalveluita ovat rakentamispalvelut,

Lisätiedot

PALVELUNTUOTTAJAN JA VIRANOMAISEN PALVELUSETELIOPAS

PALVELUNTUOTTAJAN JA VIRANOMAISEN PALVELUSETELIOPAS PALVELUNTUOTTAJAN JA VIRANOMAISEN PALVELUSETELIOPAS 25.2.2008 PALVELUSETELIKOKEILU AJALLA 1.4-31.12.2008 TEUVAN KUNTA Sisällysluettelo PALVELUNTUOTTAJAN OPAS... 3 1. Palveluseteli... 3 2. Palveluntuottajat...

Lisätiedot

Varatuomari Joachim Reimers

Varatuomari Joachim Reimers Tavaran myynti asennettuna tai koottuna Varatuomari Joachim Reimers Maaliskuu 2013 Suomessa kansainvälinen kauppa muodostaa vuosi vuodelta merkittävän osan kansantuotteesta. Vaikka sitä on harjoitettu

Lisätiedot

Oppilastöiden myynnin arvonlisäverokohtelu

Oppilastöiden myynnin arvonlisäverokohtelu Oppilastöiden myynnin arvonlisäverokohtelu 13.6.2019 Pekka Montell @MontellPekka Oppilastöiden myynnin arvonlisäverokohtelu Koulutuspalvelun yhteydessä luovutettavat oppilastyöt Parturityöt, oppilasravintola,

Lisätiedot

Tarkistusvuosi I I I I I I I _I I I I. Käyttö arvonlisäverolliseen liiketoimintaan 80% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60%

Tarkistusvuosi I I I I I I I _I I I I. Käyttö arvonlisäverolliseen liiketoimintaan 80% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% Esimerkki 1/ Arvonlisäverollisen käytön osuus pienenee Tarkistusvuosi 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 I I I I I I I _I I I I liiketoimintaan 80% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% 60% Vähennyksen määrä 80 000 Tarkistettava

Lisätiedot

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue

Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja. Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Marja Kuhmonen Sosiaalihuollon ylitarkastaja Itä-Suomen aluehallintovirasto Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat -vastuualue Itä-Suomen aluehallintovirasto 13.12.2010 1 YKSITYINEN SOSIAALIPALVELU: Laki

Lisätiedot

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut

Veroasiat oikein heti alusta lähtien. Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut Veroasiat oikein heti alusta lähtien Infopaketti uudelle yrittäjälle Yritys2017-messut 5.-6.9.2017 Esityksen sisältö Yrityksen perustaminen Verohallinnon rekisterit Verojen ilmoittaminen ja maksaminen

Lisätiedot

Tampere 19.-20.5.2015 ASENNE, MENESTYS JA KANSAINVÄLISYYS AMK-PÄIVÄT 2015

Tampere 19.-20.5.2015 ASENNE, MENESTYS JA KANSAINVÄLISYYS AMK-PÄIVÄT 2015 Maritta Virtanen Maritta Virtanen (Executive Director, EY) on työskennellyt arvonlisäveroasiantuntijana Ernst & Youngilla vuodesta 2004 alkaen. Tätä ennen hän toimi arvonlisävero- ja liikevaihtoveroasiantuntijana

Lisätiedot

Lähihoitajasta on moneksi

Lähihoitajasta on moneksi Lähihoitajasta on moneksi SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLLON AMMATTIHENKILÖ Lähihoitajalla on sosiaali- ja terveysalan perustutkinto. Lähihoitajaksi voi opiskella ammatillisessa peruskoulutuksessa koulumuotoisesti,

Lisätiedot

KETKÄ LIITTYVÄT KANTA-PALVELUIHIN Ketkä liittyvät Kanta-palveluihin. Kanta-liittyjän ohje

KETKÄ LIITTYVÄT KANTA-PALVELUIHIN Ketkä liittyvät Kanta-palveluihin. Kanta-liittyjän ohje Ketkä liittyvät Kanta-palveluihin Kanta-liittyjän ohje Sisällys 1 Johdanto... 1 1.1 Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen säädöstausta... 1 1.2 Sähköisen lääkemääräyksen säädöstausta... 1 2 Käsitteet...

Lisätiedot

LIITE 1. REKISTERIN TIETOSISÄLTÖ

LIITE 1. REKISTERIN TIETOSISÄLTÖ LIITE 1. REKISTERIN TIETOSISÄLTÖ Yksityiset terveydenhuollon palvelujen tuottajat 1) Yhteisön rekisteriotteen mukainen nimi 2) Toiminimi 3) Yhtiömuoto 4) Y tunnus 5) OID koodi 6) Yhteystiedot (osoite,

Lisätiedot

Naantalin kaupunki. Hankinnan kuvaus: Naantalin kaupungin terveyskeskus ostaa jalkojenhoitopalveluita alueensa diabeetikoille ja

Naantalin kaupunki. Hankinnan kuvaus: Naantalin kaupungin terveyskeskus ostaa jalkojenhoitopalveluita alueensa diabeetikoille ja 22.09.2016 1/7 23805 Jalkojenhoitopalvelut 1. : Naantalin sosiaali- ja terveysvirasto Hannele Nikander-Tuominen 2 Suomi puh. +358 447819056 hannele.nikander-tuominen@naantali.fi : : 2. Hankinnan kohde

Lisätiedot

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAEIKSI ARVONLISÄVEROLAIN MUUTTAMISESTA JA ARVONLISÄVEROLAIN 35 JA 38 :N VÄLIAIKAISESTA MUUTTAMISESTA

LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSESTÄ LAEIKSI ARVONLISÄVEROLAIN MUUTTAMISESTA JA ARVONLISÄVEROLAIN 35 JA 38 :N VÄLIAIKAISESTA MUUTTAMISESTA LAUSUNTO 1 (5) Valtiovarainvaliokunta Verojaosto Suomen Tilintarkastajat ry on tilintarkastajia edustava edunvalvontajärjestö. Jäsenemme ovat tilintarkastuslain mukaisesti hyväksyttyjä HT-, KHT- ja JHT-tilintarkastajia

Lisätiedot

Hakemus säännöllisen kotihoidon palveluntuottajaksi

Hakemus säännöllisen kotihoidon palveluntuottajaksi Hakemus säännöllisen kotihoidon palveluntuottajaksi Palvelun tuottaja Y-tunnus Toimintayksikön nimi Toimintayksikön postiosoite Postinumero Postitoimipaikka Puhelin Toiminnasta vastaavan henkilön nimi

Lisätiedot

Palvelusetelien käyttöön liittyvät arvonlisävero-ongelmat

Palvelusetelien käyttöön liittyvät arvonlisävero-ongelmat Ernst & Young Oy Puh. 09-172 771 Elielinaukio 5 B Fax 09-1727 7707 Partner, Leena Äärilä 00100 Helsinki etunimi.sukunimi@fi.ey.com Tax Advisor, Maaria Koski www.ey.com/fi 18.2.2007 TERVEYDEN- JA SAIRAANHOITO-

Lisätiedot

YKSITYISTEN ARVONLISÄVEROTON SOSIAALIPALVELU TOIMINTAOHJE PALVELUNTUOTTAJALLE

YKSITYISTEN ARVONLISÄVEROTON SOSIAALIPALVELU TOIMINTAOHJE PALVELUNTUOTTAJALLE YKSITYISTEN ARVONLISÄVEROTON SOSIAALIPALVELU TOIMINTAOHJE PALVELUNTUOTTAJALLE YKSITYISTEN SOSIAALIHUOLTOPALVELUJEN ARVONLISÄVEROTUS 15.05.2019 1. KOTIPALVELUJEN JA NIIDEN TUKIPALVELUJEN MYYNTI voi olla

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ilmoitukset ja päätökset: Trinitas Lääkäripalvelut Oy Tassukuja 3 21250 Masku

Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ilmoitukset ja päätökset: Trinitas Lääkäripalvelut Oy Tassukuja 3 21250 Masku Hallitus 20 11.02.2015 Ilmoitusasiat 872/00.00 04 00/2014 H 20 Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontaviraston (Valvira) ilmoitukset ja päätökset: 1) Päätös 26.1.2015: Yksityisen terveydenhuollon palvelujen

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi erikoissairaanhoitolain 47 a ja 47 b :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi erikoissairaanhoitolakia siten, että sairaanhoitopiiriä

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015)

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015) Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki (817/2015) Ammattihenkilölain aluekierros, Kuopio Neuvotteleva virkamies 2.3.2016 Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki voimaan 1.3.2016 Lisäksi 1.3. voimaan asetukset:

Lisätiedot

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jäljempänä YTHS. Yhteyshenkilön nimi ja virka-asema (tai muu yksilöinti)

Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jäljempänä YTHS. Yhteyshenkilön nimi ja virka-asema (tai muu yksilöinti) 1 (5) 1. SOPIJAOSAPUOLET OSTAJA: Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, jäljempänä YTHS Yhteystiedot: OSTAJAN YHTEYSHENKILÖ: Yhteyshenkilön nimi ja virka-asema (tai muu yksilöinti) (Yhteystiedot, jos poikkeavat

Lisätiedot

Kiinteistöinvestointien arvonlisäverotus. Kuntamarkkinat 10.9.2008 Annika Suorto Kehittämispäällikkö Kuntatalous

Kiinteistöinvestointien arvonlisäverotus. Kuntamarkkinat 10.9.2008 Annika Suorto Kehittämispäällikkö Kuntatalous Kiinteistöinvestointien arvonlisäverotus Kuntamarkkinat 10.9.2008 Annika Suorto Kehittämispäällikkö Kuntatalous Kiinteistö arvonlisäverotuksessa Arvonlisäverotuksessa kiinteistöjä ovat maa-alueet, rakennukset

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista annetun

Lisätiedot

AVIn rooli infektioiden torjunnassa ja laadun varmistamisessa

AVIn rooli infektioiden torjunnassa ja laadun varmistamisessa AVIn rooli infektioiden torjunnassa ja laadun varmistamisessa Lääninlääkäri Katja Paakkola, Lounais-Suomen aluehallintovirasto Infektioiden torjunnalla turvaa ja laatua hoitolaitoksiin Terveydenhuolto/sosiaalihuolto

Lisätiedot

YKSITYISTEN ARVONLISÄVEROTON SOSIAALIPALVELU TOIMINTAOHJE PALVELUNTUOTTAJALLE

YKSITYISTEN ARVONLISÄVEROTON SOSIAALIPALVELU TOIMINTAOHJE PALVELUNTUOTTAJALLE YKSITYISTEN ARVONLISÄVEROTON SOSIAALIPALVELU TOIMINTAOHJE PALVELUNTUOTTAJALLE YKSITYISTEN SOSIAALIHUOLTOPALVELUJEN ARVONLISÄVEROTUS 9.11.2018 KOTIPALVELUJEN JA NIIDEN TUKIPALVELUJEN MYYNTI voi olla arvonlisäverotonta,

Lisätiedot

Terveydenhuollon ammattihenkilö yrittäjänä

Terveydenhuollon ammattihenkilö yrittäjänä Terveydenhuollon ammattihenkilö yrittäjänä Suomen Fysioterapeutit Katri Partanen Suomen Fysioterapeutit Fysioterapia-alalla on vankka perinne yrittäjänä toimimisesta Liitossa lähes 2000 yrittäjäjäsentä:

Lisätiedot

Visma Nova Rakennusalan käännetty arvonlisäverotus

Visma Nova Rakennusalan käännetty arvonlisäverotus Visma Nova Rakennusalan käännetty arvonlisäverotus Vakiovastaus Ohjeen päiväys: 30.3.2011 1 Käännetyn alv:n käsittely...1 1.1 Johdanto... 1 1.2 Tilikartta... 1 1.3 Asiakaskortisto... 2 1.4 Myyntitilaukset...

Lisätiedot

Vuosi I I I I I I. Käyttö arvonlisäverolliseen liiketoimintaan 100% 100% 100% 100% 4/12 50% 50% 8/12 = 57%

Vuosi I I I I I I. Käyttö arvonlisäverolliseen liiketoimintaan 100% 100% 100% 100% 4/12 50% 50% 8/12 = 57% Esimerkki 1/ Siirtymäsäännökset/ Kiinteistöinvestointi valmistunut 2004 tai sen jälkeen, mutta ennen 1.1.2008/ Arvonlisäverollisen käytön osuus pienenee Vuosi 2005 2006 2007 2008 2009 I I I I I I Käyttö

Lisätiedot

Laki työntekijöiden lähettämisestä

Laki työntekijöiden lähettämisestä Laki työntekijöiden lähettämisestä Info ulkomaisen työvoiman käytöstä ja tilaajan selvitysvelvollisuudesta 5.10.2017 Ylitarkastaja Riku Rajamäki Etelä-Suomen aluehallintovirasto, työsuojelun vastuualue

Lisätiedot

YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT. Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta

YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT. Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta YKSITYISET SOSIAALIPALVELUT Ilmoituksenvarainen toiminta ja luvanvarainen toiminta Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, ylitarkastaja Paula Mäkiharju-Brander 2.3.2017 1 Valvira ja aluehallintovirastot

Lisätiedot

Ammatinharjoittamisoikeudet ja Terhikki-rekisteri

Ammatinharjoittamisoikeudet ja Terhikki-rekisteri Ammatinharjoittamisoikeudet ja Terhikki-rekisteri Maarit Mikkonen Ryhmäpäällikkö, Esittelijäneuvos Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira 29.10.2014 Maarit Mikkonen 1 Terhikki-rekisteri

Lisätiedot

Ostopalveluja kodinhoitoon. Kuluttajansuoja, kotitalousvähennys ja arvonlisäveroton palvelu

Ostopalveluja kodinhoitoon. Kuluttajansuoja, kotitalousvähennys ja arvonlisäveroton palvelu Ostopalveluja kodinhoitoon. Kuluttajansuoja, kotitalousvähennys ja arvonlisäveroton palvelu Taija Härkki p. 0400 432 585 1 Palveluja Kotiin elias.fi 2 v 1995 Koko Suomi Kodin ostopalvelujen kehittäjä ja

Lisätiedot

Päätös. Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta

Päätös. Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 319/2010 vp Hallituksen esitys laiksi terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain sekä eräiden muiden lakien muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laiksi

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 JOHDANTO KÄSITTEET RAKENTAMISPALVELUT... 45

Sisällysluettelo 1 JOHDANTO KÄSITTEET RAKENTAMISPALVELUT... 45 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 11 2 KÄSITTEET... 14 2.1 Tavaran luovutus ja palvelun suoritus... 14 2.2 Rakentamispalvelun määritelmä... 15 2.3 Kiinteistön määritelmä... 17 2.3.1 Määritelmän muutos...

Lisätiedot

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2

Luo luottamusta Suojele lasta Jaana Tervo 2 Luo luottamusta Suojele lasta 16.11.2016 Jaana Tervo 2 1 Lasten suojelemisen yhteistyötä ohjaavat periaatteet sekä tiedonvaihtoa ja yhteistyötä ohjaava lainsäädäntö Suojele lasta Varmista lapsen aito osallisuus

Lisätiedot

KanTa. Liittyjät -ohje v. 1.0

KanTa. Liittyjät -ohje v. 1.0 1 (20) KanTa Liittyjät -ohje v. 1.0 2 (20) Sisältö Säädöstausta... 3 1 Liittymään velvoitetut terveydenhuollon organisaatiot ja apteekit... 4 2 Terveydenhuollon toimintayksikkö... 6 1. Kansanterveyslain

Lisätiedot

1994 vp- HE 3 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

1994 vp- HE 3 ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT 1994 vp- HE 3 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arvonlisäverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arvonlisäverolakia muutettavaksi siten, että 1 päivänä tammikuuta

Lisätiedot

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta

Laki. terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan terveydenhuollon ammattihenkilöistä annetun lain (559/1994) 6 :n 3 momentti, sellaisena kuin

Lisätiedot

PALVELUSETELI SAULI KEKÄLÄINEN 27.11.2012

PALVELUSETELI SAULI KEKÄLÄINEN 27.11.2012 PALVELUSETELI SAULI KEKÄLÄINEN 27.11.2012 LAKI PALVELUSETELISTÄ V. 2004 (SOSIAALIHUOLTOLAKI 3 A LUKU) Antaa kunnille mahdollisuuden järjestää palveluja kotona asuville uudella tavalla: kunnat voivat järjestää

Lisätiedot

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA

LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA LAUSUNTOPYYNTÖKYSELY HALLITUKSEN ESITYSLUONNOKSESTA LAIKSI SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUJEN TUOTTAMISESTA 1. Vastaajatahon virallinen nimi Nimi - Turvallisuus- ja kemikaalivirasto 2. Vastauksen kirjanneen

Lisätiedot

ALV:n verokantamuutokset ja kv. kaupan uudet säännökset 24.3.2010. Mika Jokinen Veroasiantuntija

ALV:n verokantamuutokset ja kv. kaupan uudet säännökset 24.3.2010. Mika Jokinen Veroasiantuntija ALV:n verokantamuutokset ja kv. kaupan uudet säännökset 24.3.2010 Mika Jokinen Veroasiantuntija ALV:n verokantamuutokset 1.7.2010 lukien Laki AVL:n muuttamisesta 29.12.2009 nro 1780/2009 Yleinen arvonlisäverokanta

Lisätiedot

Sotetuottamislaki ja arvonlisäverolain muutos

Sotetuottamislaki ja arvonlisäverolain muutos Tiina Ruohola Valtiovarainministeriö Lausunto 1 (6) 29.8.2018 Hanke VM113:00/2018 Lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi eduskunnalle laeiksi arvonlisäverolain muuttamisesta ja arvonlisäverolain

Lisätiedot

Uusi yritys Arvonlisäverotus

Uusi yritys Arvonlisäverotus Uusi yritys Arvonlisäverotus Sanna Koivisto Pirkanmaan verotoimisto Arvonlisävero kulutusvero, joka on tarkoitettu hyödykkeen lopullisen kuluttajan maksettavaksi yritykset toimivat veron kantajina yritysten

Lisätiedot

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset

Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset Sosiaalihuollon ammattihenkilölaki ja sen vaikutukset 24.11.2016 Työmarkkinalakimies Riitta Arko Yleistä Sosiaalihuollon ammatillisen henkilöstön kelpoisuusehdoista annettu laki Kelpoisuusehdot tiettyihin

Lisätiedot

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn

Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Ohjeet palvelutuottajien hakumenettelyyn Hakeminen palvelusetelilain mukaiseksi lasten päiväkoti/ryhmäperhepäivähoidon palveluntuottajaksi Hakulomake ja liitteet Palvelusetelillä toimivaksi palveluntuottajaksi

Lisätiedot

1992 vp - HE 140. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikevaihtoverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

1992 vp - HE 140. Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikevaihtoverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ 1992 vp - HE 140 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi liikevaihtoverolain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan liikevaihtoverolakia muutettavaksi siten, että vuonna 1992

Lisätiedot

Yhdistysten yritystoiminta verotuksen näkökulmasta. Seinäjoki

Yhdistysten yritystoiminta verotuksen näkökulmasta. Seinäjoki Yhdistysten yritystoiminta verotuksen näkökulmasta Seinäjoki 27.10.2018 Yleishyödyllisyyden edellytykset tuloverotuksessa Yleishyödyllisyydestä säädetään verotuksessa tuloverolain (TVL) 22 :n 1 momentissa

Lisätiedot

Kunta ja aluehallintovirasto yksityisten sosiaalipalvelujen valvojina Lupaviranomaisten yhteistyö ja velvoitteet

Kunta ja aluehallintovirasto yksityisten sosiaalipalvelujen valvojina Lupaviranomaisten yhteistyö ja velvoitteet Kunta ja aluehallintovirasto yksityisten sosiaalipalvelujen valvojina Lupaviranomaisten yhteistyö ja velvoitteet 1 Yksityinen sosiaalipalvelu? Laki yksityisistä sosiaalipalveluista (922/2011) 3 Sosiaalihuoltolain(1301/2014)

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON AMMATTIHENKILÖIDEN VALVONTA

SOSIAALIHUOLLON AMMATTIHENKILÖIDEN VALVONTA SOSIAALIHUOLLON AMMATTIHENKILÖIDEN VALVONTA Sosiaalihuollon ammattihenkilölain toimeenpanon koulutus- ja infotilaisuus Oulu 24.2.2016 Lakimies Riitta Husso, Valvira 23.2.2016 1 Toimivalta ja vastuu (15

Lisätiedot

SOPIMUS KORKEASAAREN ELÄINTARHATOIMINNAN LUOVUTUKSESTA KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖLLE HELSINGIN KAUPUNGIN KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖN

SOPIMUS KORKEASAAREN ELÄINTARHATOIMINNAN LUOVUTUKSESTA KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖLLE HELSINGIN KAUPUNGIN KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖN SOPIMUS KORKEASAAREN ELÄINTARHATOIMINNAN LUOVUTUKSESTA KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖLLE HELSINGIN KAUPUNGIN JA KORKEASAAREN ELÄINTARHAN SÄÄTIÖN välillä [. päivänä kuuta 2017] 1. OSAPUOLET 1.1 Luovuttaja

Lisätiedot

Mikä ihmeen tuottajalaki? Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö Tehy

Mikä ihmeen tuottajalaki? Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö Tehy Mikä ihmeen tuottajalaki? Kirsi Markkanen Kehittämispäällikkö Tehy 28.1.2017 Miksi minun pitäisi tietää lainsäädännöstä? Laki terveydenhuollon ammattihenkilöistä: Ammattieettiset velvollisuudet ( 15) sovellettava

Lisätiedot

Päätös 1 (9) Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen

Päätös 1 (9) Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen Päätös 1 (9) Attendo Terveyspalvelut Oy PL 750 00181 Helsinki ASIA Yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamista koskeva luvan muuttaminen HAKIJA/PALVELUJEN TUOTTAJA Attendo Terveyspalvelut Oy PL 750

Lisätiedot

PARKANON KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 7/ Perusturvalautakunta LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA

PARKANON KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 7/ Perusturvalautakunta LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA PARKANON KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA 7/2015 97 Perusturvalautakunta 27.08.2015 LUETTELO KÄSITELLYISTÄ ASIOISTA Sivu 52 KOKOUKSEN LAILLISUUDEN TOTEAMINEN 99 53 PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA 100 54 ILMOITUS YKSITYISTEN

Lisätiedot

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen

Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Kirjaaminen ja sosiaali- ja terveydenhuollon yhteisissä palveluissa ja Henkilörekisterien uudistaminen Sosiaali- ja Terveydenhuollon ATK-päivät 2015 Tampere Pia-Liisa Heiliö Neuvotteleva virkamies 12.5.2015

Lisätiedot

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi

Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi 15.12.2009 1 (5) Esitys ja malli päivähoidon / varhaiskasvatuksen lääkehoitosuunnitelman tuottamiseksi Sosiaali- ja terveysministeriön opas Turvallinen lääkehoito Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus 16.11.2017 Asetusluonnos Lausuntoversio Valtioneuvoston asetus opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksia koskevan asetuksen muuttamisesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti kumotaan opetustoimen

Lisätiedot

Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla

Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla Omavalvontasuunnitelma yksityissektorilla Yksityissektorin edunvalvonnalliset päivät 2017 Tehy Yhteiskuntasuhteet ja kehittäminen toimiala 15.9.2017 1 Keskustele naapurisi kanssa: Onko työpaikallasi omavalvontasuunnitelma?

Lisätiedot

Hämeenkyrön terveyskeskus. Yhteystiedot: Hämeenkyrön terveyskeskus Härkikuja 10 39100 Hämeenkyrö

Hämeenkyrön terveyskeskus. Yhteystiedot: Hämeenkyrön terveyskeskus Härkikuja 10 39100 Hämeenkyrö HÄMEENKYRÖN KUNTA REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Perusturva Terveyspalvelut 15.4.2014 1. Terveydenhuollon toimintayksikkö (rekisterinpitäjä) 2. Rekisteriasioista vastaava henkilö Rekisteriasioiden

Lisätiedot

KUNTIEN OMAVALVONNAN ORGANISOINTI

KUNTIEN OMAVALVONNAN ORGANISOINTI KUNTIEN OMAVALVONNAN ORGANISOINTI Vaasa 20.8.2013 Tampere 23.8.2013 Jyväskylä 27.8.2013 2.9.2013 1 VALVIRAN TEHTÄVÄT Reaktiivinen valvonta (jälkikäteisvalvonta) kantelut ja valtakunnalliset selvitykset

Lisätiedot

Ohje 1/2015 1 (6) Dnro 6174/06.00.00.02/2014 6.2.2015. Jakelussa mainituille

Ohje 1/2015 1 (6) Dnro 6174/06.00.00.02/2014 6.2.2015. Jakelussa mainituille Ohje 1/2015 1 (6) Jakelussa mainituille Yksityistä sosiaali- ja terveydenhuoltoa koskevan lainsäädännön soveltaminen yksityisten koulutuksen järjestäjien tuottamiin sosiaali- ja terveyspalveluihin Taustaa

Lisätiedot

SOSIAALIHUOLLON AMMATTIHENKILÖIDEN VALVONTA

SOSIAALIHUOLLON AMMATTIHENKILÖIDEN VALVONTA SOSIAALIHUOLLON AMMATTIHENKILÖIDEN VALVONTA Sosiaalihuollon ammattihenkilölain toimeenpanon koulutus- ja infotilaisuus Lakimies Riitta Husso, Valvira 11.3.2016 1 Toimivalta ja vastuu (15 ) 1. Työntekijä

Lisätiedot

Laki laiva-apteekista

Laki laiva-apteekista Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: laiva-apteekista Annettu Helsingissä 8 päivänä toukokuuta 2015 1 Lain tarkoitus Tämän lain tarkoituksena on varmistaa laivaväen mahdollisuus saada asianmukaista

Lisätiedot

Päätös. Laki. sosiaalihuoltolain väliaikaisesta muuttamisesta

Päätös. Laki. sosiaalihuoltolain väliaikaisesta muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 222/2004 vp Hallituksen esitys laeiksi sosiaalihuoltolain ja kansanterveyslain väliaikaisesta muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi sosiaalihuoltolain

Lisätiedot

Rakentamispalvelujen käännetty verovelvollisuus

Rakentamispalvelujen käännetty verovelvollisuus Rakentamispalvelujen käännetty verovelvollisuus Varatuomari Roger Lehtonen Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry ROGER LEHTONEN 2011 Sähköinfo Oy Rakentamispalvelujen käännetty verovelvollisuus 1.4.2011

Lisätiedot

ILMOITUS YKSITYISTEN SOSIAALIPALVELUJEN TUOTTAMISESTA. osakeyhtiö. Helsinki. Helsinki. 1. Ilmoitus. 2. Palvelujen tuottaja

ILMOITUS YKSITYISTEN SOSIAALIPALVELUJEN TUOTTAMISESTA. osakeyhtiö. Helsinki. Helsinki. 1. Ilmoitus. 2. Palvelujen tuottaja V i r a n o m a i n e n t ä y t t ä ä Dnro ILMOITUS YKSITYISTEN SOSIAALIPALVELUJEN TUOTTAMISESTA 1. Ilmoitus Kunta, jolle ilmoitus osoitetaan Toimipaikkamme on. Mutta koska kyseessä on asennusta, koulutusta

Lisätiedot