ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE"

Transkriptio

1 ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE Sivistystoimi, varhaiskasvatus Päiväkoti Peukaloinen / Sotkuman päiväkoti Rinnetie 12 Käsämäntie Polvijärvi Sotkuma

2 Hyvä huoltaja ja esioppilas Polvijärvellä esiopetusta järjestetään edelleen kirkonkylällä päiväkoti Peukaloisessa ja Sotkumassa uusissa päiväkotitiloissa. Molemmissa yksiköissä esiopetusryhmissä tehdään yhteistyötä sekä varhaiskasvatuksen että perusopetuksen lasten ja henkilöstön kanssa. Hallinnollisesti esiopetus sijoittuu sivistystoimessa varhaiskasvatuksen alaisuuteen. Esioppilaita on syksyn käynnistyessä kirkonkylällä 24 lasta ja Sotkumassa 16 lasta. Esiopetushenkilöstö tekee tiivistä yhteistyötä keskenään kokoontumalla säännöllisesti esiopetuksen pedagogisena tiiminä, jossa esimerkiksi toimintaan liittyvä palaute ja edelleen kehittäminen voidaan sopia. Henkilökunta Päiväkoti Peukaloisen esiopetusryhmässä työskentelevät lastentarhanopettajat Marja-Riitta Räsänen ja Hanna Varis sekä lastenhoitaja Maarit Kettunen. Sotkumassa esiopetusryhmän/vastaava lastentarhanopettaja on Sirpa-Maarit Romu, lastenhoitajana Ville Hyvönen ja ryhmäavustajana Soile Miinalainen. Esiopetuksen erityisopetuksesta ja puheopetuksesta vastaa koko kunnan alueella kiertävä erityislastentarhanopettaja (kelto) Minna Piironen. Opetushenkilöstön esimiehenä toimii sivistysjohtaja Mirka Nisula. Toiminta- ja loma-ajat Maksutonta ja velvoittavaa esiopetusta tarjotaan lapselle toimintavuoden aikana minimissään 700 tuntia. Esiopetus järjestetään pääsääntöisesti maanantaista torstaihin klo 9 13 ja perjantaisin 9-12 välisenä aikana. Mahdollisista esiopetuksen toiminnan poikkeavista ajoista ilmoitetaan erikseen. Esiopetuksen lisäksi tarjottava varhaiskasvatus Muu esioppilaan tarvitsema hoito tai varhaiskasvatusaika on harkinnanvaraista varhaiskasvatusta, josta sitä tarvitseville lapsille huoltaja tekee tuntivaraussopimuksen ja toimittaa tiedot maksupäätöksen tekemistä varten. Tarvittaessa myös esiopetuksen lapsella on oikeus varhaiskasvatukseen (20 h viikossa) esiopetuksen viikoittaisen toiminta-ajan ulkopuolella, esimerkiksi syys- tai talvilomalla. Näistä tulee sopia erikseen etukäteen sijoitus- ja maksupäätösten tekemistä varten. 20 2(8)

3 h/viikossa laajemmasta varhaiskasvatuksesta tehdään harkinnanvarainen päätös. Varhaiskasvatuksen hoito-ajat ilmoitetaan huoltajien toimesta ensisijaisesti sähköisesti easiointi-palvelua käyttäen. Henkilöstö perehdyttää huoltajia tarvittaessa palvelun käyttöön. Sähköinen linkki palveluun on Toiminta- ja loma-ajoissa noudatetaan pääosin samaa aikataulua muun perusopetuksen toiminnan kanssa. Esiopetuksen toiminta-ajat voi tarkistaa myös erilliseltä liitteeltä pedanetissä tai Wilmassa. Esiopetuksen opetussuunnitelma Esiopetuksen järjestämistä ja toiminnan suunnittelua, toteuttamista ja arviointia ohjaavat valtakunnalliset perusteet ja Joensuun seudun esiopetussuunnitelma, joka on otettu käyttöön Edellä mainittuja suunnitelmia täydentämään laaditaan myös paikalliset painotukset huomioiva esiopetuksen vuosisuunnitelma. Tavoitteena on, että lapsella on valtakunnallisesti sekä seudullisesti tasa-arvoinen mahdollisuus saada laadukasta esiopetusta asuinpaikasta riippumatta. Uudessa opetussuunnitelmassa korostetaan lapsen aktiivisuutta oppijana, laaja-alaista osaamista, jolla tarkoitetaan tietojen, taitojen, arvojen ja tahdon muodostamaa kokonaisuutta. Siihen kuuluu myös kyky oppia käyttämään tietoja ja taitoja tilanteen edellyttämällä tavalla. Esiopetuksen valtakunnalliset perusteet ja Joensuun seudun esiopetuksen opetussuunnitelma löytyvät Polvijärven kunnan sivuilta -> varhaiskasvatus -> esiopetus tai pedanetistä Esikoulumatkat Lähtökohtaisesti myös varhaiskasvatukseen osallistuvan lapsen esiopetukseen kulkemisen järjestää lapsen huoltaja. Mikäli lapsi osallistuu vain esiopetukseen, esioppilas kulkee matkat joko oman huoltajan saattamana tai koululaiskuljetuksessa. Huoltajien tehtävä on opastaa lastaan hyviin käytöstapoihin ja liikennekäyttäytymiseen myös kuljetusten aikana. Siihen kuuluu mm. turvavöiden käyttö ja toisten matkustajien huomioiminen. Kuljettajat ovat kuitenkin velvollisia puuttumaan mahdollisiin ongelmatilanteisiin matkan aikana. Ristiriidoilta vältytään, kun aikuiset yhteistuumin valvovat hyvien tapojen noudattamista. 3(8)

4 Koska kuljetuksissa olevia lapsia on paljon, on tärkeää muistaa, että huoltajat huolehtivat itse mahdolliset kaverikuljetukset. Takseissa ei saa olla lapsia ylipaikoilla. Kunnan järjestämään kuljetukseen on oikeus vain tietyin kriteerein sivistyslautakunnan hyväksymien kuljetusohjeiden mukaisesti. Tarkemmat ohjeistukset löytyvät kunnan koulukuljetusoppaasta Kaikkien esioppilaiden saapuminen ja lähteminen tapahtuu valvotusti, eivätkä lapset esim. odota kyytejä keskenään ilman aikuista. Kuljetuksiin liittyvissä asioissa voi olla ensisijaisesti yhteydessä koulutoimistoon, Leena Hallikaiseen (kirkonkylä) tai Rauni Mutaseen (Sotkuma). Taksi- ja linja-autoliikennöitsijöiden yhteystiedot ilmoitetaan huoltajille erillisellä liitteellä. Vakuutusasiat Kaikki esioppilaat on vakuutettu. Vakuutuksen perusteella korvataan tapaturmat, jotka sattuvat esiopetuspäivän aikana joko esiopetusyksikön sisä- tai ulkotiloissa toimiessa sekä osallistuessa työsuunnitelman puitteissa järjestettyihin tapahtumiin tai niihin siirryttäessä. Vakuutus on voimassa myös esikoulumatkoilla. Jos lapselle sattuu tapaturma esikoulupäivän aikana, toimitaan seuraavasti: - esikoulussa annetaan välitön ensiapu - lapsi toimitetaan terveyskeskuksen vastaanotolle saattaja mukana, tapaturman laatu ja kokonaistilanne huomioiden joko ambulanssilla, taksilla tai henkilökunnan tai huoltajan omalla autolla - tapahtuneesta ilmoitetaan huoltajalle - tapaturmat kirjataan ja tarvittaessa tehdään vahinkoilmoitus vakuutusyhtiöön - turvallisuuden lisäämiseksi vähältä piti ja vahinko-tilanteet kirjataan ja käydään läpi esimerkiksi henkilöstöpalaverissa ja henkilöstöä perehdyttäessä Ruokailu Esiopetuspäivänä tarjotaan maksuton ja lämmin lounas. On tärkeää muistaa aloittaa päivä riittävällä ja ravitsevalla aamupalalla, jotta lapsi jaksaa aamupäivän touhut. Ruokalista on sama kuin perusopetuksessa, ellei toisin ilmoiteta. 4(8)

5 Erityisruokavalioiden tarve tulee selvittää terveydenhoitajan täyttämällä lomakkeella, joka toimitetaan esiopetusryhmän kautta keittiöön. Lomakkeen saa esiopetusryhmästä tai Wilmasta kohdasta Lomakkeet. Sairaudet ja mahdollinen lääkehoito Lapsella olevista pitkäaikaissairauksista ja mahdollisesta säännöllisestä tai tilapäisestä lääkityksestä on aina ilmoitettava esikoulun henkilöstölle. Lääkkeen antamisesta esiopetuspäivän aikana on toimitettava kirjalliset ohjeet ja tällöin lapselle tehdään ns. lääkehoitosuunnitelma. Tarkempaa tietoa saatte henkilöstöltä. Jos lapsi sairastuu esikoulupäivän aikana, asiasta ilmoitetaan välittömästi huoltajille. Sairaana esikouluun ei voi tulla ja kotona kannattaa toipua kunnolla, että lapsi jaksaa osallistua esiopetuksen kaikkeen toimintaan sekä ulkona että sisällä. Sairauden jälkeen kotona olisi hyvä olla mielellään ainakin yksi terve päivä. Tarkempia tietoja siitä, minkä pituisia toipumisaikoja noudatetaan eri sairauksien suhteen, saa terveydenhoitajalta tai neuvolasta. Poissaolot Jos lapsi sairastuu tai on poissa muuten, tulee siitä ilmoittaa esiopetusryhmään mahdollisimman pian. Jos esioppilas tarvitsee vapaata, voi viiden päivän tai sitä lyhyemmän ajan myöntää esiopetuksen opettajana toimiva lastentarhanopettaja. Sitä pidempää vapaata täytyy anoa päiväkodin vastaavalta lastentarhanopettajalta erillisellä lomakkeella, joka löytyy Wilmasta tai saat sen esiopetusryhmästä. Mikäli on mahdollista, niin toivomme perheiden lomamatkojen ajoittuvan esiopetuksen loma-ajoille. Silloin lapsi pääsee osallistumaan tiiviisti muun esiopetusryhmän toimintaan. Tiedottamiskäytännöt ja muu yhteistyö perheiden kanssa sekä yhteistyötahot Oman esiopetusryhmän toimintaan liittyvistä asioista tiedotetaan erillisillä tiedotteilla joko reissuvihkon mukana tai Wilmassa. Pääasiallisesta tiedotuskäytännöstä sovitaan oman esiopetusryhmän kesken. Lapselle mahdollisesti annettavat tukitoimet tai hänelle laadittavat viralliset asiakirjat (pedagoginen arvio/selvitys tai tehostetun/erityisen tuen oppimissuunnitelma) tehdään aina Wilmaan. Siksi toivomme kaikkien perheiden kirjautuvan Wilmaan. Jos kirjautumisen suhteen on on- 5(8)

6 gelmia tai ilmenee muuta kysyttävää, kannattaa olla yhteydessä kirkonkylän koulun johtajaan Helena Hirvoseen. Esikouluvuoden aikana on tärkeää tehdä tiivistä yhteistyötä perheiden kanssa. Sen lisäksi, että viestit kulkevat reissuvihkon tai Wilman välityksellä, sovimme jokaisen perheen kanssa yhteisen palaverin ainakin kerran syksyllä ja kerran keväällä. Jos lapsella on muuta kuin yleisen tuen tarvetta, on kelton osallistuminen palaveriin suotavaa. Muita mahdollisia yhteistyötahoja ovat esiopetuksen oppilashuollon henkilöstö, koulukuraattori, neuvolan terveydenhoitaja, psykologi ja terapeutit tarpeen mukaan. Esiopetuksen erityisopetus Esioppilaan erityisopetuksesta ja puheopetuksesta vastaa kiertävä erityislastentarhanopettaja (kelto) Minna Piironen. Hän on mukana myös suunnittelemassa ja toteuttamassa opetusta, kun lapsi tarvitsee tehostettua tai erityistä tukea. Oppilas- ja opiskeluhuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Oppilashuoltotyö kuuluu kaikille esiopetuksessa toimiville aikuisille ja sitä tehdään yhdessä lapsen ja hänen huoltajiensa kanssa. Kunnassa on oppilashuollon ohjausryhmä, joka kehittää ja seuraa koko kunnan oppilashuoltoa. Lisäksi kummassakin esiopetusyksikössä on oma oppilashuoltoryhmä, joka seuraa ja kehittää kyseisen esiopetusyksikön toimintakulttuuria. Kirkonkylän esiopetuksen yksikkökohtaisen oppilashuoltoryhmän muodostavat Marja-Riitta Räsänen/Hanna Varis, Minna Piironen ja Mirka Nisula. Sotkumassa ryhmään kuuluvat Sirpa-Maarit Romu, Minna Piironen ja Mirka Nisula. Yksittäisen lapsen oppilashuollollisissa asioissa kootaan tapauskohtainen ryhmä huoltajan kanssa yhteistyössä. Tehtävänä on auttaa ja tukea lasta ja perhettä ennalta tai pulmatilanteissa. Polvijärven kunnan opiskelija- ja oppilashuoltosuunnitelma löytyy Hyvät käytöstavat ja yhteisesti sovitut säännöt 6(8)

7 Säännöt ovat välttämättömiä sujuvan ryhmässä toimimisen ja hyvän ilmapiirin luomiseksi. Näitä asioita mietitään esiopetusryhmissä yhdessä aikuisten ja lasten kanssa ja keskustelujen pohjalta laaditaan ryhmälle säännöt. Ne laaditaan esim. huoneentaulu-muotoon, ja niissä korostetaan toivottua käyttäytymistä. Ohjeet voidaan laatia myös kuvatauluiksi, jolloin ne ovat havainnollisessa muodossa. Arvostamme ja kunnioitamme esiopetuksessa toisten huomioimista kiinnittäen huomiota vuorovaikutustilanteiden sujuvuuteen ja lapsiryhmien muodostamiseen. Kiusaamisen suhteen on nollatoleranssi, sitä ei sallita ja tilanteisiin puututaan aina. Lasten kanssa pohditaan yhdessä, mitä kiusaaminen on ja sovitaan, miten tilanteisiin puututaan. Vaikka esioppilaiden kohdalla aikuisilla on vielä suuri rooli toivottujen käyttäytymistapojen opettamisessa, ohjataan lapsia myös itse selvittämään mahdollisia ristiriitatilanteita. Näissäkin tilanteissa keskustelujen lisäksi on hyvä käyttää tukena kuvia. Toisten huomioon ottaminen ja tunnetaitojen opettelu ovat keskeisiä asioita kiusaamisen ennaltaehkäisyssä. MLL:n julkaisu Kiusaamisen ehkäisy ja puuttuminen varhaiskasvatuksessa sekä Kiva-koulu ohjelma sisältävät paljon hyviä käytäntöjä tämän asian toteuttamiseen. Olethan aktiivisesti yhteydessä henkilöstöön, jos lapsesi tuo esille tilanteita, joihin tulisi puuttua. Jos pienikin asia lapsesi esikouluun/aamu- ja iltapäivähoitoon liittyen mietityttää perheessänne, ota se rohkeasti puheeksi, koko henkilöstömme on teitä varten. Hyvää yhteistyötä lapsenne parhaaksi toivoo eskarin henkilökunta! Esiopetuksen yhteystietoja ja yhteistyötahoja Päiväkoti Peukaloisen esiopetusryhmä Koulukuljetukset kirkonkylällä, Leena Hallikainen Kirkonkylän koulunjohtaja Helena Hirvonen (wilman käyttö) Sotkuma esiopetus, vast. lastentarhanopettaja Sirpa-Maarit Romu Koulukuljetukset Sotkumassa, koulunjohtaja Rauni Mutanen Sotkuman iltapäiväkerho ) Pääemäntä Eeva Kilpi-Nevalainen (8)

8 Kiertävä erityislastentarhanopettaja Minna Piironen Sivistysjohtaja Mirka Nisula Sähköpostiosoitteet ovat muotoa: Esiopetuksen oppilashuollon yhteystietoja Kiertävä erityislastentarhanopettaja Minna Piironen (mieluiten klo ), tai wilman kautta Erityisopettaja Marita Heikkinen-Rummukainen tai wilman kautta Terveydenhoitaja Riitta Toivanen (soittoaika klo 8 9), riitta.toivanen@siunsote.fi tai wilman kautta Psykologi Pirjo Gröhn pirjo.l.grohn@siunsote.fi tai wilman kautta Hammashoitola SIUN SOTE sosiaali- ja perhepalvelut läntinen alue Ennaltaehkäisevät lapsiperhepalvelut Polvijärvi Ajanvaraus ja neuvontapuhelin (ma,ke,to klo ja ti 9-12) Pennanen Eija, johtava sosiaalityöntekijä Laakkonen Anu, sosiaalityöntekijä Nevalainen Marjut, perheohjaaja / kuraattori Sotkuma Vihava Suvi, kuraattori, Kirkonkylän koulu, yläaste ja lukio Lastensuojelu Polvijärvi Lastensuojelun päivystysnumero Ilmo (8)

9 Torvinen Hanna, johtava sosiaalityöntekijä Hyttinen Hanna, sosiaalityöntekijä Nakari Satu, perheohjaaja Sähköpostiosoitteet ovat muotoa 9(8)

ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE

ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE 2016 2017 Sivistystoimi, varhaiskasvatus Päiväkoti Peukaloinen / Sotkuman päiväkoti Rinnetie 12 Käsämäntie 6 83700 Polvijärvi 83750 Sotkuma Hyvä huoltaja ja esioppilas Alkava esiopetussyksy

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelumme tarjotaan Kirkonkylällä päiväkoti Peukaloisessa sekä Rukkitien ryhmäperhepäiväkodissa. Sotkumassa toimivat

Lisätiedot

Polvijärven kunta. Esiopetuksen vuosisuunnitelma

Polvijärven kunta. Esiopetuksen vuosisuunnitelma 2016-2017 Polvijärven kunta Esiopetuksen vuosisuunnitelma 2016-2017 2016-2017 Polvijärven kunta Esiopetusyksiköt: Päiväkoti Peukaloinen ja Sotkuman päiväkoti Vuosisuunnitelma on käsitelty henkilökunnan

Lisätiedot

Polvijärven kunta. Esiopetuksen vuosisuunnitelman arviointi

Polvijärven kunta. Esiopetuksen vuosisuunnitelman arviointi 2016-2017 Polvijärven kunta Esiopetuksen vuosisuunnitelman arviointi 2016-2017 2016-2017 Polvijärven kunta Esiopetusyksiköt: Päiväkoti Peukaloinen ja Sotkuman päiväkoti Vuosisuunnitelma on käsitelty henkilökunnan

Lisätiedot

Nastolan kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma 2014

Nastolan kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma 2014 1 Nastolan kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma 2014 Monialainen oppilashuollon yhteistyö Nastolassa esiopetuksen oppilashuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä sivistystoimen ja sosiaali

Lisätiedot

KOULUN JA PÄIVÄKODIN YHTEISTOIMINTASUUNNITELMA

KOULUN JA PÄIVÄKODIN YHTEISTOIMINTASUUNNITELMA 1(3) PERUSOSA (liitetään osaksi koulun tai päiväkodin opetussuunnitelmaa) 1. Nimet: koulut ja yhteistyöpäiväkodit Herttoniemenrannan ala-aste, rehtori Kirsi Myllymäki kirsi.myllymaki@hel.fi Varhaiskasvatusyksikkö

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

määritelty opetussuunnitelman perusteissa:

määritelty opetussuunnitelman perusteissa: Nousiainen määritelty opetussuunnitelman perusteissa: - edistää lapsen ja nuoren oppimista sekä tasapainoista kasvua ja kehitystä - oppimisen esteiden, oppimisvaikeuksien sekä koulunkäyntiin liittyvien

Lisätiedot

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Kauhavan kaupunki Sivistystoimi NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Varhaiskasvatus-esiopetus, esiopetus-alkuopetus, alakoulu-yläkoulu ja yläkoulu-toinen aste Oppilaanohjauksen, tehostetun ja erityisen tuen -KELPO

Lisätiedot

Polvijärven varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma

Polvijärven varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma Polvijärven varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma 2017 2018 Opetushallitus määräsi 18.10.2016 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain

Lisätiedot

ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ

ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ Ilmajoen kunnassa opetuksen järjestämistä ohjaa inkluusioajattelu. Inklusiivisella opetuksella pyritään takaamaan jokaiselle lapselle riittävä

Lisätiedot

HÄMEENKYRÖN KUNNAN ESIOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN

HÄMEENKYRÖN KUNNAN ESIOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA ALKAEN HÄMEENKYRÖN KUNNAN ESIOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA 1.8.2019 ALKAEN SISÄLTÖ 1. TOIMINNAN TAVOITTEET 2. TOIMINNAN KOORDINOINTI JA SUUNNITTELU 3. TOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki

Oppilashuolto Huittisissa. Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Oppilashuolto Huittisissa Koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena 1.11.2017 Pori Eija Mattila, Huittisten kaupunki Tuen ja oppilashuollon selvitystyö Huittisissa käynnistettiin keväällä

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos

Perusopetuslain muutos Perusopetuslain muutos 16 Tukiopetus ja osa-aikainen erityisopetus Oppilaalla, joka on tilapäisesti jäänyt jälkeen opinnoissaan tai muutoin tarvitsee oppimisessaan lyhytaikaista tukea, on oikeus saada

Lisätiedot

Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma Tiitiäisen päiväkoti, Taipalsaaren kunta

Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma Tiitiäisen päiväkoti, Taipalsaaren kunta Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma 2016-2017 Tiitiäisen päiväkoti, Taipalsaaren kunta 1 / 7 Sisällys 1. PERUSTIEDOT... 2 1.1 Esiopetuksen yhteystiedot... 2 1.2 Esiopetuksen henkilöstö

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 9.12.2014 www.kerava.fi 1 Esiopetuksen velvoittavuus Perusopetuslain (628/1998) 26 a ja 35 mom. 1 mukaan lapsen on koulun aloittamistaan edeltävänä vuonna osallistuttava

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa

Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa Pedagogisen arvion ja pedagogisen selvityksen kirjaaminen esi- ja perusopetuksessa 12.10.2011 Pyhäntä 18.10.2011 Kestilä 3.11.2011 Rantsila Erityisluokanopettaja Pia Kvist Ohjaava opettaja Raisa Sieppi

Lisätiedot

TERVETULOA ESKARIIN 2015-2016 OLLINKULMAN PÄIVÄKOTIIN

TERVETULOA ESKARIIN 2015-2016 OLLINKULMAN PÄIVÄKOTIIN TERVETULOA ESKARIIN 2015-2016 OLLINKULMAN PÄIVÄKOTIIN Ollinkulman päiväkoti ja esikoulu Otsonkoululla Koulukuja 3 A 2 63700 Ähtäri puh. 044 5502308, vastaava esimies/lto Marjo Latvanen (Kamari) 0445502243

Lisätiedot

Kuinka usein ja millä kokoonpanolla yhteisöllinen oppilashuoltoryhmänne kokoontuu 1) laajennetusti: Kurun yhtenäiskoulun alue kokoontuu kaksi kertaa

Kuinka usein ja millä kokoonpanolla yhteisöllinen oppilashuoltoryhmänne kokoontuu 1) laajennetusti: Kurun yhtenäiskoulun alue kokoontuu kaksi kertaa Keihäslahden esiopetuksen ja Kurun PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 Ryhmät: Vanamot (Keihäslahti) Naavat (Kurun päiväkoti) 1. Oppilashuollon kokonaistarve ja käytettävissä olevat oppilashuoltopalvelut

Lisätiedot

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus Iitin kunta Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus 1 1 Työsuunnitelmaa ohjaava lait ja asetukset Laki ja asetus lasten päivähoidosta Perusopetuslaki, esiopetus Päivähoidon ohjaaja

Lisätiedot

Moniammatillinen yhteistyö ja oppilashuolto Vihdissä

Moniammatillinen yhteistyö ja oppilashuolto Vihdissä Moniammatillinen yhteistyö ja oppilashuolto Vihdissä Vihdissä tehtyjä linjauksia Päiväkodit ja koulut pyritään rakentamaan samaan yhteyteen aina kun se on mahdollista Äitiys- ja lastenneuvolat rakennetaan

Lisätiedot

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI

METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI METSÄTÄHDEN PÄIVÄKOTI YHTEYSTIEDOT: Auratie 3 92140 Pattijoki Kissankellot 1-3v kissankellot(at)raahe.fi p. 040 830 3010 Päivänkakkarat 3-5v. paivankakkarat(at)raahe.fi p. 040 830 3150 päivähoidonohjaaja

Lisätiedot

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen

OPPILASHUOLTO. Savonlinnan normaalikoulu / Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen OPPILASHUOLTO Savonlinnan normaalikoulu 26.5.2014 / 12.4.2017 Sirpa Koivuniemi-Luoma-aho ja Katja Räisänen SNOR - Oppilashuoltokäytännöt uudistuvat ENNEN / OPS 2012 Oppilashuollolla tarkoitetaan Oppilaan

Lisätiedot

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS

OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS OPISKELUHUOLTO JA ERITYISOPETUS 7.3.2016 Annamari Murtorinne yläkoulun rehtori ja Niina Rekiö-Viinikainen erityisopettaja TOIMINTAKULTTUURIN KESKEISET PIIRTEET Hyvinvointi ja turvallinen arki Yhdenvertaisuus

Lisätiedot

LIPERIN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO. Kuopio Tukipalvelujen koordinaattori Päivi Ikonen Liperin kunta

LIPERIN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO. Kuopio Tukipalvelujen koordinaattori Päivi Ikonen Liperin kunta LIPERIN KUNNAN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTO Kuopio 26.3.2014 Tukipalvelujen koordinaattori Päivi Ikonen Liperin kunta Oppilashuollon kehittäminen Liperissä Lukuvuoden 2011-12 aikana yhteensä neljä

Lisätiedot

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa

Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Oppilashuolto Lahden kaupungin perusopetuksessa Piirros Iita Ulmanen Oppilashuolto Oppilashuollolla tarkoitetaan huolenpitoa oppilaiden oppimisesta ja psyykkisestä, fyysisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista.

Lisätiedot

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 2017-2018 Opetushallitus määräsi 18.10.2016 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisesti. Joensuun

Lisätiedot

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville

Tuettu oppimispolku. Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Tuettu oppimispolku Tietoa kasvun ja oppimisen tuesta huoltajille ja oppilaiden kanssa työskenteleville Porvoo - Borgå Turvallinen ja yhtenäinen oppimispolku Porvoossa halutaan turvata lapsen

Lisätiedot

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika esiopetusyksikkö ja ryhmä lastentarhanopettaja erityisopettaja/ kelto 1. Lapsen kasvun ja oppimisen tilanne Lapsen

Lisätiedot

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa Sivistystoimi Sisällysluettelo Oppilashuolto lapsen koulunkäyntiä tukemassa... 3 Koulukuraattoreiden ja koulupsykologien tarjoama tuki... 4 Koulukuraattori...

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN

PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN RAAHEN KAUPUNKI Varhaiskasvatuspalvelut OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA PÄIVÄKOTIEN ESIOPETUSRYHMIIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA Raahessa esi- ja perusopetuksella sekä lukioilla on yhteinen opiskelu/ oppilashuoltosuunnitelma.

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat Sivistyspalvelut VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA 1.8.2017-31.7.2018 Ohjaava lainsäädäntö ja ohjeet Varhaiskasvatuslaki Asetus lasten päivähoidosta Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA

KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA KOLMIPORTAINEN TUKI ESI- JA PERUSOPETUKSESSA Imatran kaupunki Hyvinvointipalvelut Lasten ja nuorten palvelut 1 Huoltajalle Hyvään esiopetus- ja koulupäivään kuuluvat laadukas opetus, kasvua ja kehitystä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT

PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT PALVELUSOPIMUSTARJOUS 2011 VARHAISKASVATUSPALVELUT HYVINVOINTILAUTAKUNTA VARHAISKASVATUSPALVELUT TUOTE YKSIKKÖ HINTA MÄÄRÄ YHT. Päiväkotihoito Päiväkotihoito 0-2 vuotiaalle lapselle hpv 63,17 13 200 833

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

5.2 Oppilashuolto. 5.2.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö

5.2 Oppilashuolto. 5.2.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö 5.2 Oppilashuolto Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteissa käytetään oppilas- ja opiskelijahuoltolain käsitteistön sijasta esiopetuksen opiskeluhuollosta nimitystä oppilashuolto, opiskelijasta käsitettä

Lisätiedot

Kuntakesu: Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion asiakastyytyväisyyskysely 2017

Kuntakesu: Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion asiakastyytyväisyyskysely 2017 Kuntakesu: Varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja lukion asiakastyytyväisyyskysely 2017 Kysely toteutettiin osana opetuksen järjestäjän kehittämissuunnitelman valmistelua marras-joulukuussa

Lisätiedot

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma

Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma Cygnaeuksen ja Palokunnanmäen päiväkotien toimintasuunnitelma 2019-2020 2 Sisällys Cygnaeuksen esimiesalue... 3 Esimiesalueen varhaiskasvatuspalveluihin kuuluvat... 3 Cygnaeuksen päiväkoti... 3 Palokunnanmäen

Lisätiedot

24.9.2015 1/6 POLVIJÄRVEN KUNNAN PUHELINNUMEROT

24.9.2015 1/6 POLVIJÄRVEN KUNNAN PUHELINNUMEROT POLVIJÄRVEN KUNNAN PUHELINNUMEROT 24.9.2015 1/6 Polvijärven kunnan puhelinnumerot löytyvät ja ovat tulostettavissa myös Polvijärven kunnan www-sivulta: www.polvijarvi.fi kuntapalvelut POLVIJÄRVEN KUNTA

Lisätiedot

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika

Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika Liite 3 PEDAGOGINEN ARVIO ESIOPETUS tehostetun tuen päätöksentekoa varten lapsi syntymäaika esiopetusyksikkö ja ryhmä lastentarhanopettaja erityisopettaja 1. Lapsen kasvun ja oppimisen tilanne Lapsen vahvuudet

Lisätiedot

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA

ESIOPETUKSEN TYÖ-, ARVIOINTI- JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA ESIOPETUKSEN TYÖ-, - JA KEHITTÄMISSUUNNI- TELMA Lukuvuosi 2018-2019 1. YKSIKÖN TIEDOT Esiopetusyksikön nimi Roinilan päiväkoti kunnallinen yksityinen Osoite Nystenintie 6 04500 Kellokoski Rehtori/varhaiskasvatusyksikön

Lisätiedot

ESIOPETUS JA LEIKKITOIMINTA PIENTEN KOULUISSA

ESIOPETUS JA LEIKKITOIMINTA PIENTEN KOULUISSA ESIOPETUS JA LEIKKITOIMINTA PIENTEN KOULUISSA 2017-2018 ESIOPETUS JA LEIKKITOIMINTA KOULUSSA Pienten koulussa esiopetus on osa alkuopetusta. Esiopetustiimiin kuuluvat kiinteänä osana myös alkuopetuksen

Lisätiedot

Opiskeluhuollon käytännöt Lahden kaupungissa TOP 10. VIP- verkostopäivä Eija Kinnunen& Hannele Tommo

Opiskeluhuollon käytännöt Lahden kaupungissa TOP 10. VIP- verkostopäivä Eija Kinnunen& Hannele Tommo Opiskeluhuollon käytännöt Lahden kaupungissa TOP 10 VIP- verkostopäivä 7.5.2019 Eija Kinnunen& Hannele Tommo 1. Opiskeluhuollon suunnittelun ja arvioinnin yhtenäinen prosessi Oppilashuollon linjauksista

Lisätiedot

Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma

Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma Esiopetuskohtainen oppilashuoltosuunnitelma Asiakirja tallennetaan nk. I-asemalle/levylle ja siitä tulostetaan paperikopio, jota säilytetään esiopetusyksikössä paloturvallisessa paikassa. Taustatiedot

Lisätiedot

Esiopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma. Kaustisen kunta

Esiopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma. Kaustisen kunta Esiopetuksen opiskeluhuoltosuunnitelma Opiskeluhuolto turvaa lapsen ja nuoren koko opinpolun aikaisen hyvinvoinnin sekä terveen kasvun ja oppimisen edellytykset 1.8.2014 Sisältö 1. Kaustisen kunnan opiskeluhuollon

Lisätiedot

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA Lapsen varhaiskasvatus ja esiopetuksen oppimissuunnitelmat ovat perusta tiimien työn suunnittelulle. Suunnitelma kasvattajayhteisön toimintatavoista on

Lisätiedot

Monialainen oppilashuollon yhteistyö

Monialainen oppilashuollon yhteistyö LUKU 5.3 ESIOPETUKSEN OPPILASHUOLTO JA TURVALLISUUDEN EDISTÄMINEN Muutos Tornion esiopetussuunnitelman lukuun neljä Esiopetuksen oppilashuollon tavoitteena on lapsen hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja

Lisätiedot

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu

OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi Mukkulan peruskoulu OPPILASHUOLLON TOIMINTASUUNNITELMA Lukuvuosi 2011-2012 Mukkulan peruskoulu 1. OPPILASHUOLLON TOIMINTA-AJATUS Oppilashuollolla tarkoitetaan oppilaan oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Seinäjoki 5.3.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus

Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa. Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Kolmiportainen oppilaan tuki opetussuunnitelman perusteissa Aija Rinkinen opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen Opetushallitus Laki perusopetuslain muuttamisesta 642/2010 Erityisopetusta

Lisätiedot

Esi- ja perusopetuksen sekä nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos 1.8.2014

Esi- ja perusopetuksen sekä nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos 1.8.2014 Uudistunut oppilas- ja opiskelijahuoltolaki (1287/2013) sekä Opetushallituksen antamien esi- ja perusopetuksen sekä nuorten lukiokoulutuksen opetussuunnitelman perusteiden muutos (4/011/2014 ja 5/011/2014)

Lisätiedot

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN

TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN TIEDOTE VARHAISKASVATUKSEEN VARHAISKASVATUS Perhepäivähoito on kodinomaista, pienissä ryhmissä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kotona. Perhepäivähoitajalla voi olla hoidossa

Lisätiedot

TESJOEN KOULU SYYSTIEDOTE

TESJOEN KOULU SYYSTIEDOTE TESJOEN KOULU 2016 2017 SYYSTIEDOTE YHTEYSTIEDOT Tesjoen koulu Tavastantie 10 07955 Tesjoki tesjoen.koulu@loviisa.fi Puh. 044-0555 993 (klo 8-15 arkipäivinä) Koulunjohtaja 044-5577 240 (klo 8-17 arkipäivinä)

Lisätiedot

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio

7.3 Tehostettu tuki Pedagoginen arvio 7.3 Tehostettu tuki Oppilaalle, joka tarvitsee oppimisessaan tai koulunkäynnissään säännöllistä tukea tai samanaikaisesti useita tukimuotoja, on pedagogiseen arvioon perustuen annettava tehostettua tukea

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty Suomenkielinen koulutusjaosto Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2016 / päivitetty 1.8.2017 Paikalliseen esiopetussuunnitelmaan tehdyt muutokset Koko suunnitelmassa muutettu Laadukkaan varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma Liljan päiväkoti, Taipalsaaren kunta

Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma Liljan päiväkoti, Taipalsaaren kunta Esiopetussuunnitelmaan perustuva lukuvuosisuunnitelma 2016-2017 Liljan päiväkoti, Taipalsaaren kunta 1 / 7 Sisällys 1. PERUSTIEDOT... 2 1.1 Esiopetuksen yhteystiedot... 2 1.2 Esiopetuksen henkilöstö ja

Lisätiedot

6.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö

6.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö 6.1 Monialainen oppilashuollon yhteistyö Oppilashuolto järjestetään monialaisessa yhteistyössä opetustoimen ja sosiaali- ja terveystoimen kanssa siten, että siitä muodostuu toimiva ja yhtenäinen kokonaisuus

Lisätiedot

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015

KOSKEN TL KUNTA TOIMINTAKERTOMUS 2015 Tehtäväalue: 209150 Varhaiskasvatus Tehtäväalueen palveluajatus: Varhaiskasvatus käsittää lasten päivähoidon, esiopetuksen ja koululaisten iltapäiväkerhotoiminnan. Päivähoidon tarkoituksena on tarjota

Lisätiedot

Yksilökohtainen oppilashuolto. (oppilaan/huoltajan suostumuksella) Terveydenhoitaja, kuraattori tai psykologi yhdessä muiden ammattilaisten kanssa

Yksilökohtainen oppilashuolto. (oppilaan/huoltajan suostumuksella) Terveydenhoitaja, kuraattori tai psykologi yhdessä muiden ammattilaisten kanssa Oppilashuolto Oppilashuolto on oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Oppilashuoltoa

Lisätiedot

Tasavertaisella ja toista kunnioittavalla tavalla luomme yhdessä luottamuksellisen ja lasta tukevan kasvatusilmapiirin.

Tasavertaisella ja toista kunnioittavalla tavalla luomme yhdessä luottamuksellisen ja lasta tukevan kasvatusilmapiirin. Hyvä huoltaja Jokaiselle esiopetuksessa olevalle lapselle laaditaan lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma yhdessä huoltajan kanssa. Suunnitelman toteutumista arvioidaan säännöllisesti. Kun lapsi vaihtaa

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

LUKUVUOSITIEDOTE LV KIRKONKYLÄN KOULU

LUKUVUOSITIEDOTE LV KIRKONKYLÄN KOULU LUKUVUOSITIEDOTE LV. 2018-2019 KIRKONKYLÄN KOULU TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA 2018-2019 KOULUN TYÖAIKA alkaa päättyy Syyslukukausi to 9.8.2018 pe 21.12.2018 Kevätlukukausi

Lisätiedot

Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016

Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 Mutalan PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 Ylöjärvellä yksikkökohtainen esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelma liitetään lukuvuosisuunnitelmaan. Päiväkodinjohtaja on vastuussa oppilashuoltosuunnitelmasta

Lisätiedot

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen sekä oppilashuolloin toimintakenttä

Oppimisen ja koulunkäynnin tuen sekä oppilashuolloin toimintakenttä Oppilashuolto Oppilashuolto on oppilaan hyvän oppimisen, hyvän psyykkisen ja fyysisen terveyden sekä sosiaalisen hyvinvoinnin edistämistä ja ylläpitämistä sekä niiden edellytyksiä lisäävää toimintaa. Oppilashuoltoa

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki - Oppilas- ja opiskelijahuollon kokonaisuus - Yhteisöllinen opiskeluhuolto Helsinki 27.2.2014 Marjaana Pelkonen, neuvotteleva virkamies STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden

Lisätiedot

KANGASALAN KUNTA 1 (7) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus

KANGASALAN KUNTA 1 (7) Sivistyskeskus/Varhaiskasvatus KANGASALAN KUNTA 1 (7) ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMAAN PERUSTUVA LUKUVUOSISUUNNITELMA LUKUVUODELLE 10.08.2017-01.06.2018 (Palautetaan syyskuun loppuun mennessä) Päiväkoti: Esiopetusyksikkö: Esiopetusyksikön

Lisätiedot

ESIOPETUS YLÖJÄRVELLÄ Elämän eväitä matkalla kouluun

ESIOPETUS YLÖJÄRVELLÄ Elämän eväitä matkalla kouluun ESIOPETUS YLÖJÄRVELLÄ Elämän eväitä matkalla kouluun Hyvät esiopetusikäisen lapsen vanhemmat! Tämä tiedote kertoo esiopetuksen järjestämisen yleisistä periaatteista Ylöjärvellä. Jokaisella esiopetusta

Lisätiedot

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA

TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA KIRKONKYLÄN KOULUN TIEDOTE LUKUVUODELLE 2017-2018 TIEDOTE KIRKONKYLÄN KOULUN OPPILAIDEN HUOLTAJILLE LUKUVUONNA 2017-2018 KOULUN TYÖAIKA alkaa päättyy Syyslukukausi ti 15.8.2017 pe 22.12.2017 Kevätlukukausi

Lisätiedot

Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat

Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2010 Jyväskylän kaupungin esiopetussuunnitelma 2010 Oppilashuollon strategia Lapsen esiopetuksen

Lisätiedot

Lapset puheeksi -menetelmä

Lapset puheeksi -menetelmä Taustaa Työmallia alettiin tutkia ja kehittää osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Toimiva lapsi & perhe -hanketta Siirtyi ylläpidettäväksi Suomen Mielenterveysseuralle (lokilistat) Menetelmä on alun

Lisätiedot

ASUNTILAN JA KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016

ASUNTILAN JA KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 ASUNTILAN JA KALLIORINTEEN PÄIVÄKODIN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA 2015 2016 SISÄLLYS 1. Yhteisöllinen oppilashuolto.....1 1.1 Yksikkökohtainen oppilashuolto....1 - Kalliorinne-Asuntila vuosikello 2015-2016.....2

Lisätiedot

Hoitosopimus, lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (VASU), palvelutarvearvio (PTA) ja lapsikortti

Hoitosopimus, lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (VASU), palvelutarvearvio (PTA) ja lapsikortti Tiedote Perhepäivähoitoon 2009-2010 Perhepäivähoito Perhepäivähoito on kodinomaista, pienessä ryhmässä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoitoa järjestetään hoitajan kotona. Perhepäivähoitajalla voi olla

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen

Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen Tervetuloa esiopetuksen esittelytilaisuuteen 16.1.2018 Keravan varhaiskasvatus Mitä esiopetus on? Esiopetusvuosi on tärkeä vaihe lapsen elämässä ennen koulun aloittamista. Esiopetuksen tehtävänä on yhteistyössä

Lisätiedot

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Lapsen kotoutumissuunnitelma on suunnattu kaikille alle 17 vuotiaille maahanmuuttajalapsille heidän kotoutumisensa tueksi ja tarvittavien tietojen siirtymiseksi.

Lisätiedot

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat 2018-2019 Kasvatus- ja sivistysltk 23.10.2018 Tuusulassa esiopetusta tarjotaan sekä päiväkodeissa että kouluilla Esiopetuksessa on yhteensä 520 lasta Kunnallisessa

Lisätiedot

OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA

OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA luonnos 8.8.2018 VARHAISKASVATUS / ESIOPETUS OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA (päiväkotien alaisuudessa toimivat esiopetusryhmät) Hyväksytty sivistyslautakunnassa 15.8.2018 Sisällys 1. Oppilashuolto esiopetuksessa

Lisätiedot

VASTAUS VALTUUTETTU MARIANNE KORVEN ALOITTEESEEN KOSKIEN KOULUSOVITTELIJAA

VASTAUS VALTUUTETTU MARIANNE KORVEN ALOITTEESEEN KOSKIEN KOULUSOVITTELIJAA Sivistyslautakunta 75 07.09.2016 VASTAUS VALTUUTETTU MARIANNE KORVEN ALOITTEESEEN KOSKIEN KOULUSOVITTELIJAA SIVLK 07.09.2016 75 Valmistelu ja lisätiedot: kehittämispäällikkö Tuija Öberg 040 553 8654 tai

Lisätiedot

Opiskeluhuolto ja erityisopetus Aapo Halonen, yläkoulun rehtori Niina Rekiö-Viinikainen, erityisopetuksen lehtori Jyväskylän normaalikoulu

Opiskeluhuolto ja erityisopetus Aapo Halonen, yläkoulun rehtori Niina Rekiö-Viinikainen, erityisopetuksen lehtori Jyväskylän normaalikoulu Opiskeluhuolto ja erityisopetus 6.3.2017 Aapo Halonen, yläkoulun rehtori Niina Rekiö-Viinikainen, erityisopetuksen lehtori Jyväskylän normaalikoulu www.pollev.com/aapohalonen066 (Aineen)opettajan työtä

Lisätiedot

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu

Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen. Kivirannan koulu Opettamisesta ja avustamisesta ohjaukseen Kivirannan koulun moniammatillinen yhteistyö joustavasti ja tavoitteellisesti Kivirannan koulu Oppilaita 320 16 opetusryhmää 2 pienryhmää luokanopettajia 16, kieltenopettajia

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017

Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017 Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017 Sisällys 1. Sastamalan varhaiskasvatuspalvelu... 2 2. Perhepalveluverkosto ja lapsihuoltotyöryhmät... 3 3. Kehityksen ja oppimisen tukea

Lisätiedot

Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen. esiopetuksessa

Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen. esiopetuksessa Opas monialaisen asiantuntijaryhmän kokoamiseen ja neuvottelun toteuttamiseen esiopetuksessa Tätä opasta on työstetty Lahden koulukuraattori- ja psykologipalveluissa vuosien 2009-2010 aikana kokemuksellisen

Lisätiedot

Oppilashuolto Koulussa

Oppilashuolto Koulussa 1.8. 2014 Oppilashuolto Koulussa Keskeistä uudessa oppilas- ja opiskelijahuoltolaissa Kokoaa yhteen oppilas- ja opiskelijahuoltoa koskevat säännökset, jotka aiemmin olleet hajallaan lainsäädännössä. Korostetaan

Lisätiedot

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista

Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Perusopetuslain muutos ja muuta ajankohtaista Hallitusneuvos Outi Luoma-aho Koulutus- ja tiedepolitiikan osasto Yleissivistävän koulutuksen yksikkö 29.9. 2010 Perusopetuslain muutossäädös 642/2010 laki

Lisätiedot

Oppilashuolto. Painopistealueet lv Rehtori. Oppilashuollon vastaava. Linnakankaan koulu Oppilashuollon toimintasuunnitelma

Oppilashuolto. Painopistealueet lv Rehtori. Oppilashuollon vastaava. Linnakankaan koulu Oppilashuollon toimintasuunnitelma Linnakankaan koulu Oppilashuollon toimintasuunnitelma 2018-2019 Oppilashuolto Koulun koko henkilökunta osallistuu päivittäiseen oppilashuoltotyöhön Perusopetuksessa olevalla oppilaalla on oikeus saada

Lisätiedot

Sievin pilotti. Tiedonsiirto päivähoidon ja. esiopetuksen välillä

Sievin pilotti. Tiedonsiirto päivähoidon ja. esiopetuksen välillä Sievin pilotti Tiedonsiirto päivähoidon ja esiopetuksen välillä Kehittämisprossessin käynnistäminen Kallion varhaiskasvatus on mukana Lapsen hyvä arki-hankkeessa Sievissä päivähoitopalvelut järjestää ppk

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat 1 Iitin kunta Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA 1.8.2018-31.7.2019 Ohjaava lainsäädäntö ja ohjeet Varhaiskasvatuslaki Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

ESIOPETUS. Luku 5.3. Esiopetuksen oppilashuolto

ESIOPETUS. Luku 5.3. Esiopetuksen oppilashuolto Luku 5.3. Esiopetuksen oppilashuolto Oppilashuoltoon sisältyvät opetuksen järjestäjän hyväksymän opetussuunnitelman mukainen ennaltaehkäisevä ja yhteisöllinen oppilashuolto sekä lakisääteinen yksilökohtainen

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelma

Mänttä-Vilppulan perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelma Mänttä-Vilppulan perusopetuksen oppilashuoltosuunnitelma 1. ARVIO OPPILASHUOLLON KOKONAISTARPEESTA Mänttä-Vilppulassa perusopetusta annetaan luokille 1-6 Savosenmäen koulussa, Koskelan alakoulussa, Vilppulankosken

Lisätiedot

Kuraattoripalvelut Joensuun päivähoidon esiopetuksen oppilashuollossa

Kuraattoripalvelut Joensuun päivähoidon esiopetuksen oppilashuollossa Kuraattoripalvelut Joensuun päivähoidon esiopetuksen oppilashuollossa Opas esiopetuksen lastentarhanopettajille SISÄLTÖ Yleinen kaavio oppilashuollosta Kuraattorin palvelut oppilashuollossa esiopetuksen

Lisätiedot

6.2.2 Oppilashuollon ja turvallisuuden edistäminen paikallisessa opetussuunnitelmassa

6.2.2 Oppilashuollon ja turvallisuuden edistäminen paikallisessa opetussuunnitelmassa 6.2.2 Oppilashuollon ja turvallisuuden edistäminen paikallisessa opetussuunnitelmassa Me Kempeleessä haluamme taata kaikille kasvatuskumppanuuden ja monialaisen yhteistyön keinoin hyvinvoivan ja turvallisen

Lisätiedot