Polvijärven varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Polvijärven varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma"

Transkriptio

1 Polvijärven varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma Opetushallitus määräsi uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisesti. Joensuun seudun uuden varhaiskasvatussuunnitelman ovat yhdessä laatineet Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi ja Heinävesi. Paikalliset varhaiskasvatussuunnitelmat otetaan käyttöön alkaen. Polvijärven vuosisuunnitelma täydentää Joensuun seudun varhaiskasvatussuunnitelmaa. Osa Joensuun seudun varhaiskasvatussuunnitelman kohdista on määritelty kuntakohtaisesti sovittaviksi, jotka voidaan kirjata tähän varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelmaan. Myös esiopetukseen tulee laatia vuosisuunnitelma ja se on yhdistetty tähän suunnitelmaan. Yksikön nimi: Vuosisuunnitelma on käsitelty henkilöstön kanssa: ja Vuosisuunnitelman arviointi on käsitelty henkilöstön kanssa: Varhaiskasvatuksen toimintamuodot: Päiväkoti Peukaloinen, Rinnetie 12, Polvijärvi Sotkuman päiväkoti, Käsämäntie 6a, Sotkuma Rukkitien ryhmäperhepäiväkoti, Rukkitie 12, Polvijärvi Perhepäivähoitajat, koulutoimisto/hallinto, Polvijärventie 4, Polvijärvi Vuorohoito järjestetään ensisijaisesti päiväkoti Peukaloisessa. Esiopetusta tarjotaan päiväkoti Peukaloisessa ja Sotkuman päiväkodissa. Muusta varhaiskasvatuksesta sovitaan tarvittaessa erikseen (esimerkiksi kolmiperhepäivähoito, tilapäinen hoito). Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lisätiedot: 1(11)

2 1. Varhaiskasvatuksen eri toimintamuotojen yhteistyö Arviointi: 1.1. Kuntataso Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluohjausta tarjotaan päiväkodeissa ja koulutoimistolla. Varhaiskasvatuksen laskutus toteutetaan koulutoimistolla. Varhaiskasvatuksessa toteutetaan yhteisiä retkiä, vanhempainiltoja, juhlia ja tapahtumia yhteistyössä eri toimijatahojen kanssa. Työyhteisöiltoja järjestetään koko varhaiskasvatuksen henkilöstölle. 2. Yhteistyö esi- ja perusopetuksen kanssa Arviointi: 2.1. Kuntataso Polvijärven kunnan esiopetuksen henkilöstö kokoontuvat säännöllisesti esiopetuksen pedagogiseen tiimiin. Tiimin vetäjänä toimii Sotkuman päiväkodin vastaava lastentarhanopettaja. Tiimin tavoitteena on toteuttaa jatkuvaa toiminnan arviointia ja suunnitella toimenpiteitä, joilla edistetään lasten nivelvaiheen siirtymää varhaiskasvatuksesta perusopetukseen yhteistyössä eri toimijatahojen kanssa. Perusopetuksen kanssa tehdään yhteisiä projekteja esimerkiksi lukupiirit, teatterivierailut, pelit ja muu vastaava toiminta. Keväällä esikouluun/kouluun tutustuminen sekä tiedonsiirtopalaverit. Esiopetuksen oppilaalle sovitaan kummiluokka/kummioppilaat koulusta. Jo perusopetukseen siirtyneet esioppilaat voivat vierailla esiopetuksessa. Esiopetuksessa tutustutaan joustavan alkuopetuksen käytänteisiin yhteistyössä Joensuun seudun ja LOISTO-verkoston toimijoiden kanssa. Kartoitetaan kunnan mahdollisuuksia joustavan alkuopetuksen toteuttamiseen. 2(11)

3 Esiopetuksessa tehdään yhteistyötä myös iltapäivätoiminnan ja eri hankkeiden kanssa. 3. Kehittämiskohteet, kehittämisen toimenpiteet sekä arviointi: 3.1. Varhaiskasvatus Arviointi: Kuntataso Polvijärven kunta on mukana: 1) valtakunnallisessa varhaiskasvatuksen LOISTO-kehittämisverkostossa. Siinä kehittämiskohteet on jaettu neljään teemaan: pedagogiikka, toimintakulttuuri, johtaminen sekä seuranta ja arviointi. 2) valtakunnallisessa VARDA-yhteistyöryhmässä. 3) Joensuun seudulla toteutettavassa varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen yhteistyössä ja hankkeissa. 1. Kehittämiskohde: Pedagogiikan kehittäminen Varhaiskasvatussuunnitelman uudistusten sisäistäminen ja ryhmävasun käyttöönotto eli henkilöstön osaamisen vahvistaminen. Ryhmävasun keskeisimmät tavoitteet ja toimenpiteet avataan vanhemmille. Vanhemmille tarjotaan mahdollisuus osallistua ryhmävasun suunnitteluun, toimintaan ja arviointiin. Havainnollistaminen voi tapahtua lasten kertomuksin, valokuvin tai muulla sopivalla tavalla. Tiimit tunnistavat hyviä käytänteitä. Jatkuvaa arviointia hyödyntäen otetaan käyttöön uusia pedagogisesti laadukkaita toimintatapoja niitä edelleen kehittäen. Kaikkiea varhaiskasvatuksen toimintaa ohjaa positiivinen pedagogiikka. koulutukset ja muu henkilöstön osaamisen kehittäminen yhteistyössä verkostojen kanssa (vertaisoppiminen) seudullisen varhaiskasvatussuunnitelman ja ryhmävasun toteuttaminen: suunnittelu tiimipalavereissa, mm. vasukeskusteluista nousseiden tavoitteiden yhteen sovittamiseksi sekä toiminnan arviointi jatkuvaa arviointia toteuttaen. 3(11)

4 2. Kehittämiskohde: Toimintakulttuurin kehittäminen Varhaiskasvatuksessa mahdollistetaan oppivan yhteisön rakentuminen. Toiminnassa tuetaan kollegiaalista oppimista, tiedon ja käytänteiden jakamista. Samalla mahdollistetaan uusien toimintamallien kokeileminen ja niiden arviointi. Vuorovaikutussuhteiden pysyvyys on tärkeä arvo, jota mahdollistetaan kiinnittämällä huomiota henkilöstön pysyvyyteen ja toimintaan sitoutumiseen. Lasten ja huoltajien osallisuus on toimintavuoden yhtenä arviointi- ja painopistekohteena. Lapset tuntevat tulleensa kuulluiksi. Heillä on tieto, että he voivat lapsiryhmässä vaikuttaa häntä koskeviin asioihin. Huoltajia kuullaan, pyydetään palautetta ja rohkaistaan vaikuttamaan päiväkodin ja lapsiryhmän arkeen. Arvioidaan huoltajilta tulevaa palautetta sekä ideoita suhteessa yksikön toimintaan. Leikki- ja oppimisympäristöt rakennetaan lapsilähtöisesti. Lapset tulevat kuulluksi sekä tarpeet ja ideat näkyviksi ympäristöjen suunnittelussa. Ympäristöjen arviointia ja kehittämistä suoritetaan yhdessä lasten kanssa. koulutukset (mm. yhdessä Outokummun kaupungin ja Joensuun seutukuntien kanssa sekä valtakunnallisesti järjestettäviin koulutuksiin osallistuen) toiminnan jatkuva havainnointi, kriittinen tarkastelu ja arviointi itseohjautuvasti ja tiimissä arvioinnissa hyödynnetään esimerkiksi Edivan-kehittämisvalikon lomakkeita 4(11)

5 3. Kehittämiskohde: Johtamisen kehittäminen Lähiesimiesten tehtävänkuvissa huomioidaan, että aikaa jää riittävästi pedagogiseen ja osallistavaan johtamiseen. Uudistetaan pedagogiikan tueksi varhaiskasvatustoimijoiden vuorovaikutusrakenteita (yksilö, yhteisö ja verkostotasoilla). Näitä ovat esimerkiksi kehitys- ja pedagogiset keskustelut työntekijöiden kanssa, eri työntekijöiden väliset tiimi- ja teemakeskustelut. Toimintavuonna mahdollistetaan ja tuetaan lastentarhanopettajia vertaissuunnitteluun, henkilöstön sisäiseen koulutukseen ja tiedonjakamiseen. Varhaiskasvatussuunnitelman toteutumisen osalta tehdään arviointia, jossa on mahdollista arvioida suunnitelmallisen toiminnan toteutumisen ja arvioinnin johtamista. Tehtävänkuvien päivittäminen. Lastentarhanopettajan pedagogisen johtamisvastuun tiedostaminen ja johtamisen tukeminen tiimityöskentelyssä ja osana varhaiskasvatusyksikköä käydään läpi kaikkien lastentarhanopettajana toimivien kanssa. Tehtävänkuvista annetaan selkeää tietoa henkilöstölle. Käydään päivitetyt tehtävänkuvat ja vastuut läpi henkilöstön kanssa. 5(11)

6 4. Kehittämiskohde: Seuranta ja arviointi Arviointikäytänteitä eri yksiköiden välillä yhdenmukaistetaan. Lasten ja huoltajien osallistaminen arviointiin mahdollistetaan aiempaa systemaattisemmin. Arvioinnissa hyödynnetään sähköisiä arviointitapoja (esimerkiksi Webropol- ja Wilma kyselyjä). Kokeillaan vertaisarviointia yksikoiden tai Joensuun seudun toimijoiden välillä. Perustetaan paikallinen arviointiryhmä, yksikkö ja kuntatasolla mm. Edivan lomakkeiden hyödyntäminen. Seudulliseen arviointiin osallistuminen nähdään tärkeänä (toimintavuonna erityisesti osallisuuden toteutuminen on yhtenä arvioinnin kohteena). Valtakunnalliseen arviointiin osallistuminen (Karvi, OPH, Loisto). Arviointi on vahvasti työn tukena ja kehittämisen välineenä. 6(11)

7 Tieto- ja viestintäteknologinen osaaminen: Vasut (lapsi- ja ryhmävasu) toimitetaan sähköiseen muotoon. Varhaiskasvatuksen ja huoltajien väliseen tiedonsiirtoon hyödynnetään sähköistä tiedotuskanavaa Esiopetus Keskeiset toimenpiteet Järjestetään henkilöstölle riittävä koulutus sekä toimivat laitteet (Mediakeskus, PTTK). Mahdollistetaan TVT-laitteiden monipuolisempi hyödyntäminen toiminnassa lasten kanssa. TVT-laitteiden pedagoginen hyödyntäminen on toimintavuonna erityisenä kehittämisen alueena. Kokeillaan erilaisia tapoja huoltajien osaamisen hyödyntämiseen varhaiskasvatuksessa Kuntataso 1. Kehittämiskohde: Toimintakulttuurin kehittäminen Huomioidaan edellisen vuoden arvioinnin sekä lapsilta ja huoltajilta saadun palautteen kehittämistoiveet toiminnan suunnittelussa ja edelleen kehittämisessä. Toiminnan suunnittelussa otetaan huomioon esiopetuksen eheytetty luonne ja laaja-alaisen osaamisen mahdollistuminen. Esiopetuksen pedagoginen tiimi varmistaa, että molemmissa esiopetusyksiköissä on yhteiset linjaukset ja käytössä samanlaiset havainnointi- ja arviointilomakkeet. Esiopetuksen pedagoginen tiimi kokoontuu sovitusti ja tiedottaa asioista esiopetuksen muulle henkilöstölle. Arviointi: 7(11)

8 2. Kehittämiskohde: Lasten osallisuuden parantaminen Suunnitellaan, toteutetaan ja arvioidaan esiopetuksen toimintaa enemmän yhdessä lasten kanssa. Huomioidaan paremmin lasten kiinnostuksenkohteet ja vahvuudet sekä heidän itsensä asettamat tavoitteet oppimiselle. Käytetään erilaisia dokumentointitapoja, joilla toimintaa ja oppimista tehdään näkyvämmäksi samalla tarkastellaan, voidaanko kasvattajien tai ympäristön toimintaa muuttaa lasta ja lapsiryhmän tarpeita paremmin vastaavaksi. Harjoitellaan itsearviointitaitoja. 4. Yhteistyö varhaiskasvatusta tukevien palveluiden ja toimijoiden kanssa Arviointi: 4.1. Kuntataso Säännöllisesti kokoontuva Laku/Lasu ryhmä, johon kuuluvat sivistysjohtaja, varhaiskasvatusvastaava ja/tai kelto, terveydenhoitaja, psykologi, perheohjaaja, kasvatusohjaaja, sosiaaliohjaaja ja/tai työntekijä. Yhteistyön tavoitteena havaita mahdollisimman varhaisessa vaiheessa ne lapset ja perheet, jotka tarvitsevat tukea ja tarjota heille tukea oikea-aikaisesti. Luodaan rakenteet, jotka mahdollistavat terveydenhoitajan ja hammashoitajan säännölliset vierailut ja ehkäisevän suun terveydenhuollon käytänteet ja hyvinvointityön käytänteet lapsiryhmässä. Yhteistyö teknisen toimen kanssa: kiinteistönhoitajat käyvät säännöllisesti ja erikseen pyydettäessä, muut säännölliset tarkastukset eri yksiköissä (rakennusten kunto, melutason mittaukset). Yhteistyö ruokapalveluiden kanssa: erityisruokavalioista ilmoittaminen, toiveet ruokalistaan, tarvikkeet lasten kanssa leipomiseen 8(11)

9 Yhteistyö siivouspalveluiden kanssa: sopiminen siivouksen aikatauluttamisesta eri ryhmissä, lasten pitkäkestoisten leikkien ja siivouksen yhteensovittaminen. Seudullisesti/maakunnallisesti Lape Sivistystoimen yhteistyö omassa ja Joensuun seudun kunnissa (hankkeet). 5. Yhteistyö muiden paikallisten tahojen, kuten urheiluseurojen, seurakuntien ja eri järjestöjen kanssa 5.1. Kuntataso Seurakuntien kanssa tehtävä yhteistyö siten, että se on erilaisia katsomuksia kunnioittavaa ja luonteeltaan lapsiryhmässä edustettuna oleviin katsomuksiin tutustumista, ei uskonnonharjoittamista, esim. työntekijöiden vierailut lapsiryhmissä ja lapsiryhmien tutustumiskäynnit kirkkoon. Vapaa-aikatoimen kanssa tehtävä yhteistyö: elokuvat, konsertit yms. Kirjaston kanssa tehtävä yhteistyö: kirjastokäynnit/ kirjastoauto, satutunnit, yhteiset näyttelyt Pelastuslaitoksen ja poliisin kanssa tehtävä yhteistyö: esim. palo- ja poliisiautoon, ambulanssiin ja muihin työvälineisiin tutustuminen, ammatin esittelyä Eri järjestöjen kanssa tehtävä yhteistyö: esim. urheiluseurojen pelipäivät ja tiedottaminen luistelukoulusta ja jäähallin vapaavuoroista, Marttojen kanssa piirakanpaisto, Tilkkusten kanssa käsityöprojekti Vanhempien työhön tutustuminen: työpaikkavierailut, työn esittely varhaiskasvatus-/esiopetusyksikössä Kierrätysopastusta Puhas Oy:ltä Arviointi: 9(11)

10 6. Lapsen kehityksen ja oppimisen tuki 6.1. Varhaiskasvatus ja esiopetus Arviointi: Kuntataso Kunnassa on 1 kiertävä erityislastentarhanopettaja (kelto), joka käy säännöllisesti kaikissa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen ryhmissä, myös perhepäivähoitajien luona. Työ sisältää sekä lasten kanssa toimimista että henkilöstön konsultaatiota. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on käytössä kolmiportainen tuki: yleinen, tehostettu ja erityinen. Tarvittava tuki järjestetään lapselle siihen ryhmään, jossa hän on. Erityisryhmiä ei kunnassa ole. Esiopetuksessa erityisen tuen päätöksen tekee sivistysjohtaja hänelle toimitetun pedagogisen selvityksen pohjalta, tehostetusta tuesta päätös tehdään monialaiseen pedagogiseen arvioon perustuen (kelto, esiopettaja). Varhaiskasvatuksessa ei em. tilanteissa tarvitse tehdä viranhaltijapäätöstä, vaan ratkaisu erityisestä tai tehostetusta tuesta tehdään monialaisesti Esiopetus ja esiopetuksen lukuvuoden vuosisuunnitelma Arviointi: Kuntataso Esiopetuksen lastentarhanopettajat kokoontuvat säännöllisesti tiimipalaveriin, jonka lisäksi toimii kunnan koko esiopetuksen yhteen kokoava esiopetuksen pedagoginen tiimi. 10(11)

11 7. Muuta tarkennettavaa: Tiedottamiskäytännöt Lapsiryhmien toiminnasta tiedotetaan pääsääntöisesti ryhmien ilmoitustaululla ja kotiin jaettavilla paperitiedotteilla. Pedanetin käyttöä tiedottamisessa edelleen kehitetään ja lisätään. easointi palvelee myös isompien varhaiskasvatusyksiköiden huoltajia. Varhaiskasvatuksen/esiopetuksen ja kotien välisinä viestintävälineinä toimivat pääsääntöisesti tekstiviestit ja puhelinsoitot. Esiopetuksessa on käytössä myös wilma. Vuorohoidon käytännöt Vuorohoidolla tarkoitetaan ilta-, yö - ja viikonloppuhoitoa ja sitä järjestetään tarvittaessa huoltajien työstä tai opiskeluista johtuen pääsääntöisesti kirkonkylällä Peukaloisessa. Toiminta loma-aikoina Loma-aikoina (kesä-, syys- ja talvilomat, juhlapyhät) toimintaa voidaan tarvittaessa keskittää joko Sotkumaan tai kirkonkylälle. Seudullinen yhteistyö Seudullinen yhteistyö on tiivistä ja sitä kehitetään edelleen, mm. yhteiset koulutukset, vertaistuki. LAPE-muutosohjelma, kunta-lape-ryhmä, kunta-hyte-hanke 8. Seuraavassa vuosisuunnitelmassa huomioitavaa (täydennetään vuosisuunnitelman arvioinnin yhteydessä): Huoltajien sitoutuminen sähköiseen hoitoaikojen ilmoittamiseen on toiminnan suunnittelun kannalta tärkeää. Ilmoitusten tulee tapahtua aikatauluihin sitoutuen. Esiopetuksen järjestämistä tulee pohtia, koska kirkonkylän päiväkoti Peukaloinen ei tarjoa riittävästi paikkoja jatkossa varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapsille. Esiopetuskelpoisten lastentarhanopettajien saatavuuteen tulee kiinnittää huomiota. 11(11)

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma

Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma Kontiolahden varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 2017-2018 Opetushallitus määräsi 18.10.2016 uusista varhaiskasvatussuunnitelman perusteista 1.8.2015 voimaan tulleen varhaiskasvatuslain mukaisesti. Joensuun

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 30.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Outokummun varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma

Outokummun varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma Outokummun varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma 2017 2018 Outokummun varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen vuosisuunnitelma 2017 2018 täydentää Joensuun seudun varhaiskasvatussuunnitelmaa sekä

Lisätiedot

KOULUN JA PÄIVÄKODIN YHTEISTOIMINTASUUNNITELMA

KOULUN JA PÄIVÄKODIN YHTEISTOIMINTASUUNNITELMA 1(3) PERUSOSA (liitetään osaksi koulun tai päiväkodin opetussuunnitelmaa) 1. Nimet: koulut ja yhteistyöpäiväkodit Herttoniemenrannan ala-aste, rehtori Kirsi Myllymäki kirsi.myllymaki@hel.fi Varhaiskasvatusyksikkö

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA VUOSI/ KUUKAUSI PEDAGOGISEN JOHTAMISEN TEHTÄVÄ/TOIMINTO TEHTÄVÄN/TOIMINNON TARKOITUS KÄYTÖSSÄ OLEVA TYÖMENETELMÄ SEURANTA / ARVIOINTI KUUKAUSITTAIN

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä 7.6.2016 Pia Kola-Torvinen Elisa Helin Opetushallitus Tavoitteena suomalaiseen järjestelmään sopiva, kehittämistä ohjaava asiakirja Lainsäädännön linjaukset

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Luennoitsija Noora Heiskanen KM, väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopisto Osa 3 Osa 2 Osa 1 Videoluennolla pohdimme

Lisätiedot

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 2018 Varhaiskasvatuksemme pohjautuu Luumäen varhaiskasvatussuunnitelmaan 2017 ja kunkin Lapsen (omaan) varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä Luumäen kunnan

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA. Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä

LAUKAAN KUNTA. Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä LAUKAAN KUNTA Varhaiskasvatussuunnitelma Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä Prosessin aloitus varhaiskasvatuksen johtoryhmässä helmikuussa 2016 Vasu-työryhmän perustaminen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet

LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet LAKI MUUTTUI - MIKÄ MUUTTUI JOENSUUSSA? - Lain käytäntöön viemisen haasteet JOENSUUN PERUSTIEDOT 33 kunnallista päiväkotia, joissa 2851 lasta 16 yksityistä päiväkotia, joissa 440 lasta 6 kunnallista ryhmäperhepäivähoitokotia,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelumme tarjotaan Kirkonkylällä päiväkoti Peukaloisessa sekä Rukkitien ryhmäperhepäiväkodissa. Sotkumassa toimivat

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos (KT Liisa Ahonen) Mitä uusi Vasu tuo tullessaan? 1 Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin

Lisätiedot

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus Iitin kunta Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus 1 1 Työsuunnitelmaa ohjaava lait ja asetukset Laki ja asetus lasten päivähoidosta Perusopetuslaki, esiopetus Päivähoidon ohjaaja

Lisätiedot

Joensuun seudun perusasteen OPS2016, suunnitelma. Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi

Joensuun seudun perusasteen OPS2016, suunnitelma. Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi Joensuun seudun perusasteen OPS2016, suunnitelma Ilomantsi, Joensuu, Juuka, Kontiolahti, Liperi, Outokumpu, Polvijärvi www.oph.fi/ops2016 Olli Kauppinen 2 Suunnitteluprosessi Seudun sivistysjohtajat perustivat

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna 2017-2018 Sisältö Toimintakausi 2017-2018 3 Toimintakulttuuri 4 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä 5 Leikkiin ja vuorovaikutukseen

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola Toimintasuunnitelma 2018-2019 Vy Rööperi-Wilhola Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille

OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille OPS- ja KeSu iltakoulu päättäjille ja sivistysjohtajille Joensuu 10.3.2015 Ohjelma 16.00 Kahvit 16.15 OPS-työn kuulumiset 16.30-17.30 Työskentelyä ja päättäjien saatesanat ops-työlle TAUKO (10 min.) 17.40

Lisätiedot

7. Monikulttuuriset lapset

7. Monikulttuuriset lapset ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA lv 2013-2014 SISÄLLYSLUETTELO Sivu Ei ole lvsuunnitelmassa 1. Käsittelytiedot 2. Esiopetuksen toiminta-ajatus 3. Esiopetuksen opetussuunnitelma 4. Kasvatuksen ja oppimisen

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

OSALLISUUDEN JOHTAMINEN Marianna Kokko ja Susanna Grönberg Lopen kunta

OSALLISUUDEN JOHTAMINEN Marianna Kokko ja Susanna Grönberg Lopen kunta OSALLISUUDEN JOHTAMINEN Marianna Kokko ja Susanna Grönberg Lopen kunta 21.11.2018 2 MITÄ ON OSALLISUUS? viitekehys, THL työpaperi 33/2017 Käsitettä on kutsuttu sateenvarjokäsitteeksi, joka kokoaa näkökulmia

Lisätiedot

Osana LapsiKuopio II -hanketta ( ), syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana Tavoitteina: tukea Pienet lapset liikkeelle -toimintamallin

Osana LapsiKuopio II -hanketta ( ), syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana Tavoitteina: tukea Pienet lapset liikkeelle -toimintamallin Osana LapsiKuopio II -hanketta (2010-2012), syksyn 2011 ja kevään 2012 aikana Tavoitteina: tukea Pienet lapset liikkeelle -toimintamallin vakiintumista tuottaa liikkumisen arviointi- ja seurantamenetelmiä

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017 Teematyöpaja III Opetushallitus 22.1.2016 TEEMATYÖPAJAN 22.1.2016 OHJELMA / PROGRAM 9.30 10.00 Ilmoittautuminen ja kahvi/ Anmälan och kaffe, Monitoimisalin aula

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Orimattilan varhaiskasvatuksen pedagogisten työtapojen kehittäminen varhaiskasvatussuunnitelman näkökulmasta. hanke

Orimattilan varhaiskasvatuksen pedagogisten työtapojen kehittäminen varhaiskasvatussuunnitelman näkökulmasta. hanke Orimattilan varhaiskasvatuksen pedagogisten työtapojen kehittäminen varhaiskasvatussuunnitelman näkökulmasta hanke 2016-2017 Hankkeen esittely 2.9.2016 Hanketyöryhmä Hanke pähkinänkuoressa Hankkeella tavoitellaan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017. Teematyöpajat I & II. Opetushallitus 10.11. ja 19.11.2015

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017. Teematyöpajat I & II. Opetushallitus 10.11. ja 19.11.2015 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017 Teematyöpajat I & II Opetushallitus 10.11. ja 19.11.2015 Kerro minulle, niin unohdan. Näytä minulle, niin saatan muistaa. Ota minut mukaan, niin ymmärrän Kiinalainen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti 2017-18 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Haikara- Ruudissa pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pph Itäkeskus-Marjaniemi-Myllypuro Toimintakausi syksy 2017-kevät 2018 https://www.instagram.com/perhepaivahoito_myllikka_itis/ Perhepäivähoito osallisuutta

Lisätiedot

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN

KOULUTULOKKAAN TARJOTIN KOULUTULOKKAAN TARJOTIN 11.1.2016 VUOSILUOKAT 1-2 KOULULAISEKSI KASVAMINEN ESIOPETUKSEN TAVOITTEET (ESIOPETUKSEN VALTAKUNNALLISET PERUSTEET 2014) Esiopetus suunnitellaan ja toteutetaan siten, että lapsilla

Lisätiedot

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA

SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA SUUNNITELMA KASVATTAJAYHTEISÖN TOIMINTA- TAVOISTA Lapsen varhaiskasvatus ja esiopetuksen oppimissuunnitelmat ovat perusta tiimien työn suunnittelulle. Suunnitelma kasvattajayhteisön toimintatavoista on

Lisätiedot

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA 7.2.2017 VASU-PROSESSI Perusteluonnoksen kommentointi keväällä-16 Vasu-luonnostekstin käsittely yksiköissä Paikallisen vasun työstäminen, ryhmien muodostus (työryhmät, ydinryhmä)

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Lappi TOIMINTAKULTTUURI YKSIKÖSSÄMME Tarjoamme lapsille hoivaa ja huolenpitoa maanantaista sunnuntaihin 24/7 Varhaiskasvatusta toteutetaan huomioiden lapsen hoitovuorot

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA Kettukallion päiväkoti Työsuunnitelma 2014 2015 hyväksytty:. 2014 Marianna Kokko Päiväkodin johtaja Jere Lindroos Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

Ilo kasvaa liikkuen. Nina Korhonen, Varhaiskasvattajien seminaari, Salo

Ilo kasvaa liikkuen. Nina Korhonen, Varhaiskasvattajien seminaari, Salo Ilo kasvaa liikkuen Ilo kasvaa liikkuen ohjelman tavoitteena on mahdollistaa jokaiselle lapselle päivittäinen mahdollisuus liikkumiseen ja liikkumisen iloon aktiivisessa toimintaympäristössä. Nina Korhonen,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Yksikön toimintakulttuurin kuvaus,

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma

Melukylän Päiväkoti. Alatalo Välitalo Ylätalo. Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän Päiväkoti Alatalo Välitalo Ylätalo Varhaiskasvatussuunnitelma Melukylän päiväkodin VASU:n sisällysluettelo: Melukylän päiväkodin talot ja ryhmät Päiväjärjestys Arvot Visiot Toiminta-ajatus Kasvatuskumppanuus

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Perhepäivähoito TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimintakaudelle 2017-2018 Perhepäivähoitoa voidaan

Lisätiedot

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk

Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat Kasvatus- ja sivistysltk Esiopetuksen työ- ja arviointisuunnitelmat 2018-2019 Kasvatus- ja sivistysltk 23.10.2018 Tuusulassa esiopetusta tarjotaan sekä päiväkodeissa että kouluilla Esiopetuksessa on yhteensä 520 lasta Kunnallisessa

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi 2018-2019 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille arvoille sekä Helsingin

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat

Varhaiskasvatuksen toimintakulttuuri, oppimisympäristö ja työtavat Sivistyspalvelut VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA 1.8.2017-31.7.2018 Ohjaava lainsäädäntö ja ohjeet Varhaiskasvatuslaki Asetus lasten päivähoidosta Laki varhaiskasvatuksen asiakasmaksuista Varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma LAPSEN NIMI: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO

NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Kauhavan kaupunki Sivistystoimi NIVELVAIHEIDEN VUOSIKELLO Varhaiskasvatus-esiopetus, esiopetus-alkuopetus, alakoulu-yläkoulu ja yläkoulu-toinen aste Oppilaanohjauksen, tehostetun ja erityisen tuen -KELPO

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE

ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE ESIOPETUKSEN SYYSTIEDOTE 2017-2018 Sivistystoimi, varhaiskasvatus Päiväkoti Peukaloinen / Sotkuman päiväkoti Rinnetie 12 Käsämäntie 6 83700 Polvijärvi 83750 Sotkuma Hyvä huoltaja ja esioppilas Polvijärvellä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42 Varhaiskasvatuksen henkilöstö 2017 Luotu 21.02.2017 15:42 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä varkahenkilöstö 22 22 17 Yhteensä 22 22 17 Vastausprosentti 100% Lopettaneet

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 11.2.2014 TV/11.2.2014 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa ja ostopalveluna yksityisissä päiväkodeissa. (700 h/v) Esiopetukseen

Lisätiedot

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi).

Kyselyn toteuttaa Kansallinen koulutuksen arviointikeskus (Karvi). 1 KYSELY YKSITYISILLE PERHEPÄIVÄHOITAJILLE Opetushallitus julkaisi syksyllä 2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jotka ohjaavat kaikkea varhaiskasvatustoimintaa Suomessa. Perusteiden pohjalta kaikki

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma

Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Säynätsalon ja Neulaskankaan varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma 2018-2019 Esimiesalue Säynätsalo ja Neulaskangas Varhaiskasvatusta järjestetään toimintavuonna 2018-2019 Muuratsalon päiväkodissa: varhaiskasvatus

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty

Suomenkielinen koulutusjaosto. Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma / päivitetty Suomenkielinen koulutusjaosto Porvoon kaupungin esiopetussuunnitelma 1.8.2016 / päivitetty 1.8.2017 Paikalliseen esiopetussuunnitelmaan tehdyt muutokset Koko suunnitelmassa muutettu Laadukkaan varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN, MAANIITUN PÄIVÄKODIN JA KIRKONKYLÄN ESIOPETUKSEN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2015-2016

KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN, MAANIITUN PÄIVÄKODIN JA KIRKONKYLÄN ESIOPETUKSEN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2015-2016 KIRKONKYLÄN PÄIVÄKODIN, MAANIITUN PÄIVÄKODIN JA KIRKONKYLÄN ESIOPETUKSEN PEDAGOGINEN TOIMINTASUUNNITELMA TOIMINTAVUODELLE 2015-2016 KUVAUS YKSIKÖN NYKYTILASTA JA TOIMINNAN TAVOITTEISTA : Kuvaus toiminnasta:

Lisätiedot

Polvijärven kunta. Esiopetuksen vuosisuunnitelma

Polvijärven kunta. Esiopetuksen vuosisuunnitelma 2016-2017 Polvijärven kunta Esiopetuksen vuosisuunnitelma 2016-2017 2016-2017 Polvijärven kunta Esiopetusyksiköt: Päiväkoti Peukaloinen ja Sotkuman päiväkoti Vuosisuunnitelma on käsitelty henkilökunnan

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN VUOSISUUNNITELMA

VARHAISKASVATUKSEN VUOSISUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSEN VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Satulehdon päiväkoti RYHMÄN NIMI: Tiitiäiset, 3-5 -vuotiaat KÄSITTELY JA HYVÄKSYMINEN Tulevaisuuslautakunta hyväksynyt Pvm. LASTEN LUKUMÄÄRÄ

Lisätiedot

3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa

3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa 3.3 Yhteistyö esiopetuksen aikana ja siirtymävaiheissa Yhteistyön tavoitteina on, että esiopetus, muu varhaiskasvatus ja perusopetus muodostavat johdonmukaisen, lapsen kasvua ja oppimista tukevan jatkumon.

Lisätiedot

Vasu2017. Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti

Vasu2017. Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti Vasu2017 Järvenpään kaupungin varhaiskasvatussuunnitelmaprojekti Mervi Tuominen 29.11.2016 Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Yhdenmukaisuus esiopetussuunnitelman ja perusopetussuunnitelman perusteiden

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016

Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 Tervetuloa esiopetuksen infoon 20.1.2016 9.12.2014 www.kerava.fi 1 Esiopetuksen velvoittavuus Perusopetuslain (628/1998) 26 a ja 35 mom. 1 mukaan lapsen on koulun aloittamistaan edeltävänä vuonna osallistuttava

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Siilitie

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Siilitie Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Siilitie 26.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaisla-Kaleva Toimintakulttuuri Toimintakulttuuri on historiallisesti ja kulttuurisesti muotoutunut tapa toimia, joka muovautuu yhteisön vuorovaikutuksessa.

Lisätiedot

ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ

ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ ILMAJOEN ESIOPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Oppimisen tuki YLEISTÄ Ilmajoen kunnassa opetuksen järjestämistä ohjaa inkluusioajattelu. Inklusiivisella opetuksella pyritään takaamaan jokaiselle lapselle riittävä

Lisätiedot

Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta

Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta Elina Kataja ja Opetushallitus Projektityöskentely eheytettynä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

Polvijärven kunta. Esiopetuksen vuosisuunnitelman arviointi

Polvijärven kunta. Esiopetuksen vuosisuunnitelman arviointi 2016-2017 Polvijärven kunta Esiopetuksen vuosisuunnitelman arviointi 2016-2017 2016-2017 Polvijärven kunta Esiopetusyksiköt: Päiväkoti Peukaloinen ja Sotkuman päiväkoti Vuosisuunnitelma on käsitelty henkilökunnan

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017

Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017 Varhaiskasvatuksen, kehityksen ja oppimisen tuen suunnitelma 2017 Sisällys 1. Sastamalan varhaiskasvatuspalvelu... 2 2. Perhepalveluverkosto ja lapsihuoltotyöryhmät... 3 3. Kehityksen ja oppimisen tukea

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi

Ilo ja oppiminen näkyviksi Ilo ja oppiminen näkyviksi -pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Nyt on pedagogiikan aika! Miten määrittelemme pedagogiikkaa? Mitä se tarkoittaa varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä 24.9.2015 Varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus Opetushallitus Esittelijä, Kirsi

Lisätiedot

MILLAISTEN PAINEIDEN TAKIA VARHAISKASVATUSTA PYRITÄÄN KEHITTÄMÄÄN JA MITEN

MILLAISTEN PAINEIDEN TAKIA VARHAISKASVATUSTA PYRITÄÄN KEHITTÄMÄÄN JA MITEN MILLAISTEN PAINEIDEN TAKIA VARHAISKASVATUSTA PYRITÄÄN KEHITTÄMÄÄN JA MITEN 30.9.2016 Varhaiskasvatus käännekohdassa seminaari Jyväskylän yliopisto ja Haukkalan säätiö KT, opetusneuvos Kirsi Alila Opetus-

Lisätiedot

Toimen nimike Määrä Lisätietoja Päiväkodin johtaja 1 toimisto Valkeisenmäen päiväkodissa Varhaiskasvatuksen

Toimen nimike Määrä Lisätietoja Päiväkodin johtaja 1 toimisto Valkeisenmäen päiväkodissa Varhaiskasvatuksen Koulu/yksikkö: Valkeisenmäen päiväkoti Lukuvuosi: 2018-2019 Esiopetuksessa työskentelevä henkilöstö Toimen nimike Määrä Lisätietoja Päiväkodin johtaja 1 toimisto Valkeisenmäen päiväkodissa Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari 21.9.2016 Jyväskylä Marja-Liisa Keski-Rauska, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi-

Lisätiedot

Varhaiskasvatus uudistuu - VASU Helsingin vasutyö

Varhaiskasvatus uudistuu - VASU Helsingin vasutyö Varhaiskasvatus uudistuu - VASU 2017 Helsingin vasutyö Vasutyön taustaa Opetushallitus laatii valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jotka velvoittavat kaikkia varhaiskasvatuksen järjestäjiä

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine

Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine Ryhmäkohtaisen varhaiskasvatussuunnitelman (ryhmävasun) laatiminen ja käyttöönottaminen Porin kaupungin päiväkodeissa. Marja Saine Valtakunnalliset linjaukset Kuntatason linjaukset Yksikkötason suunnitelmat

Lisätiedot