TIETOMALLIPOHJAINEN MÄÄRÄ- JA KUSTANNUSLASKENTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TIETOMALLIPOHJAINEN MÄÄRÄ- JA KUSTANNUSLASKENTA"

Transkriptio

1 TIETOMALLIPOHJAINEN MÄÄRÄ- JA KUSTANNUSLASKENTA Erikoistyö Toni Teittinen

2 2 SISÄLLYS Sisällys Johdanto Dokumentteihin perustuva määrälaskenta Tietomallipohjainen määrälaskenta Rakennuksen tietomalli Tietomallien tuottaminen Tuoterakenteet Tiedonkulku tietomallipohjaisessa määrä- ja kustannuslaskennassa sekä tuotannon suunnittelussa Yhteenveto Tietomallipohjaisen määrä- ja kustannuslaskennan vahvuudet Tietomallipohjaisen määrä- ja kustannuslaskennan haasteet... 8

3 3 1. JOHDANTO Tässä raportissa käsitellään tietomallien hyödyntämistä rakentamisen määrälaskennassa sekä tuotannonsuunnittelussa. Tämän erikoistyön tavoitteena on perehtyä eri suunnittelualojen tietomalleista saatavan tietosisällön hyödyntämiseen rakentamisen määrä- ja kustannuslaskennassa sekä tuotannon ohjauksessa. Työn yhteydessä on pyritty selvittämään saatavilla olevan tiedon hyödyntämistä eri rakennusprosessin vaiheissa. Työtä tehdessä on etsitty uusia tapoja hyödyntää suunnitelmista saatavaa tietoa rakentamisen näkökulmasta, eli kuinka tietomallintaminen voi muokata koko rakennushankkeen määrä- ja kustannuslaskentaprosessia. Tässä raportissa on esitetty tuoterakenteiden käyttö määrä- ja kustannuslaskennassa, tiedonkulku tietomallipohjaisen rakennushankkeen määrä- ja kustannustiedon tuottamisessa sekä näiden tietojen hyödyntäminen rakennushankkeen tuotannonsuunnittelussa. Tässä erikoistyössä pilottikohteena on käytetty Tampereen teknillisen yliopiston rakennustalon M-siipeä, pilotista käytetään myöhemmin lyhennettyä versiota M-siipi. M-siivestä on mallinnettu Senaattikiinteistöjen tietomalliohjeiston mukainen rakennesuunnittelijan rakennusosa-malli, käyttäen lähtötietoina rakennesuunnittelijan sähköisiä piirustus-dokumentteja. Arkkitehdin tietomalli on mallinnettu jo aiemmin rakennusosa-tasolle. Näitä tietomalleja käytetään suunnittelun määrätietojen lähteenä. Tutkimustyö on rajattu koskemaan ainoastaan seuraavia mallinnussovelluksia: Tekla Structures (RAK), ArchiCAD (ARK), Tocoman BIM -ratkaisua (Määrä- ja kustannusl.), Vico Control (Tuotannonslu.). Näiden ohjelmistojen tietotekninen toteutus ja tiedon käsittelytavat on rajattu tutkimuksen ulkopuolelle. Erikoistyö on tehty sovelluksien loppukäyttäjän näkökulmasta, millä on saatu melko selkeä kuva sovellusten nykyisestä käytettävyydestä. Rakentamisen tietomallien välistä tiedonsiirtoa käsitellään tässä raportissa ainoastaan hyvin pintapuolisesti, niiltä osin kuin siitä on saatu kokemuksia pilottikohteen yhteydessä.

4 4 2. DOKUMENTTEIHIN PERUSTUVA MÄÄRÄLASKENTA Perinteisessä dokumenttipohjaisessa rakennushankkeen suunnittelussa, suunnittelutieto on hajallaan eri dokumenteissa. Näin ollen hajallaan olevan suunnittelutiedon hyödyntäminen on haastavaa määrä- ja kustannuslaskentavaiheessa. Perinteisesti määrälaskenta tehdään mittaamalla määrät paperidokumenteista tai sähköisistä suunnitteludokumenteista, joten laskennan tarkkuus on riippuvainen määrälaskijan työsuorituksen tarkkuudesta. Dokumentteihin pohjautuvassa määrälaskennassa tehdään runsaasti manuaalista työtä, mikä rajoittaa tehokasta, eri suunnitteluvaihtoehtojen kustannusvaikutusten vertailua. Myös mahdollisten laskentavirheiden toteaminen on vaikeaa, koska ainoastaan määrälaskija itse on tietoinen tekemistään yksinkertaistuksista ja oletuksista. Suurin ongelma dokumentteihin perustuvassa määrälaskennassa on suunnittelutiedon hajanaisuus. Määrälaskijan täytyy perehtyä perusteellisesti kohteeseen, mikä on haastavaa pelkkien tasopiirustusten pohjalta.

5 5 3. TIETOMALLIPOHJAINEN MÄÄRÄLASKENTA 3.1. Rakennuksen tietomalli Rakennuksen tietomalli sisältää tietoa rakennuksesta. Tieto on jäsennelty jonkin sovitun formaatin mukaisesti, ja se on käsiteltävissä tietokoneella. (Lehtinen 2005, s.10.) Rakennuksen tuotemalli on rakennuksen ja rakennusprosessin elinkaaren aikaisten tuotetietojen kokonaisuus (Karstila 2004, s.10). Tässä työssä käytetään samassa merkityksessä sanan tuotemalli tilalla sanaa tietomalli, joka vastaa paremmin myös kansainvälisesti käytössä olevaa BIM-käsitettä (Building Information Model). Rakentamisessa on aina mukana useita osapuolia, ja tietomallipohjaisen suunnittelun yhtenä tavoitteena onkin mahdollistaa eri suunnittelualojen tehokas yhteistyö. Jotta tietoa pystytään tehokkaasti siirtämään eri osapuolten välillä, on tehtävä sopimuksia tiettyjen yhtenäisten formaattien käytöstä. Eri osapuolten tietomallien sovittamiseksi on sovittu käytettävän IFC-tiedonsiirtoformaattia (Industrial Foundation Classes). IFC on kansainvälinen tiedonsiirtostandardi rakentamisen ja kiinteistönpidon tuotetietojen tiedonsiirtoon ja yhteiskäyttöön (Karstila 2004, s.6). Tietomallien ja perinteisten CAD-suunnitteluohjelmien välinen oleellinen ero on siinä, mitä mallinnetaan. Tietokoneella piirretty piirustus on myös tietomalli, joka sisältää viivojen, neliöiden ja ympyröiden ominaisuuksia. Geometriaa voidaan myös mallintaa perinteisillä CAD-ohjelmilla. Tällöin tietomalli sisältää tiedot esimerkiksi mallinnettujen kuutioiden tilavuuksista ja pinnoista. Pelkän geometrian mallintaminenkaan ei tuo paljonkaan lisäarvoa rakentamisen kannalta. Rakennuksen tietomalli sisältää tietoja eri rakenneosista kuten pilareista, palkeista ja laatoista (Hietanen 2005a, s.27.). Tietomallipohjaisilla suunnittelusovelluksilla saadaan tuotettua suunnittelun määrätietoa, joka tulee rakennustuotannon tarpeita varten muuttaa tuotannon määrätiedoksi. Tämä tapahtuu tuoterakenteiden avulla, joiden käyttöä esitellään kappaleissa 3.3. ja Tietomallien tuottaminen Tietomalleilla on aina käyttöliittymä. Tietomalli-käsitettä määriteltäessä todettiin, että tietomalli sisältää tietoa suunniteltavasta rakennuksesta. Tämän tiedon muokkaamiseen on olemassa useita ratkaisuja. Yleisesti voidaan todeta, että tietomalliohjelmistot ovat graafisia käyttöliittymiä. (Hietanen 2005a, s.27.)

6 6 Riippumatta käytettävästä mallinnussovelluksesta tärkeintä syntyvän suunnittelutiedon hyödyntämisen kannalta on, että tieto on sellaisessa muodossa, että sitä pystytään tulkitsemaan ohjelmallisesti. Tässä erikoistyössä arkkitehdin tietomalli on tuotettu ArchiCAD:llä ja rakennesuunnittelijan Tekla Structures:lla Tuoterakenteet Tietomallipohjaisen määrä- ja kustannuslaskennan perusajatuksena on tuoterakennekirjastojen hyödyntäminen. Tuoterakennekirjastot sisältävät tyyppirakenteiden tuoterakenteet. Kuvassa 3.1. on esitetty esimerkki pilarianturan tuoterakenteesta. Tuoterakenteesta käytetään yleisesti myös käsitettä resepti. Tuoterakenteiden hallinta ja suunnittelun määrätiedon linkittäminen on tehty tässä harjoitustyössä TCM Pro Estimate -ohjelmalla. Kuvassa 3.2. on esitetty tässä työssä toteutunut tiedonkulku, josta selviää käytettyjen ohjelmistojen keskinäiset suhteet. Rakennusosa sisältää suoritteita, jotka koostuvat panoksista. Panoksille määritetään hinnat, joista muodostuu koko rakennusosan kustannukset. Rakenteiden määrätiedot voidaan hakea tietomallista joko rakennusosa- tai suoritetasolle. Tässä erikoistyössä haettiin määrätiedot arkkitehdin tietomallista rakennusosatasolle ja rakennesuunnittelijan tietomallista suoritetasolle. Kuva 3.1. Tuoterakenteet Tuoterakenteiden yksilöinti on tässä työssä tehty käyttäen TALO 90-järjestelmää.

7 Tiedonkulku tietomallipohjaisessa määrä- ja kustannuslaskennassa sekä tuotannon suunnittelussa Kuvasta 3.2. selviää työssä käytettyjen ohjelmien väliset suhteet ja tiedonsiirrossa käytetyt formaatit. Suunnittelun määrätietojen linkittämiseksi tuoterakenteisiin. Suunnittelun määrätiedon ja tuotannon reseptien väliseen hallintaan on käytetty ilinkohjelmaa, jonka avulla määritellään tietomallin objekteille sääntöpohjaiset ryhmittelyperusteet. Sääntöpohjainen ryhmittely mahdollistaa muutosten nopean kustannusvaikutusten tarkastelun. Kuva 3.2. Tiedonkulku Tässä työssä käytetty työpolku ei kuvaa parhaalla mahdollisella tavalla tietomallipohjaisen määrä- ja kustannuslaskennan sekä tuotannonohjauksen toimivuutta. Käytetyt ohjelmat on valittu siten, että ne edustavat Suomessa rakennusalalla yleisesti käytössä olevia ohjelmistoja, ja näin ollen työ on antanut hyvän kuvan todellisista haasteista ja kehitystarpeista.

8 8 4. YHTEENVETO 4.1. Tietomallipohjaisen määrä- ja kustannuslaskennan vahvuudet Tietomallien hyödyntäminen määrä- ja kustannuslaskennassa helpottaa eri suunnitteluvaihtoehtojen kustannusvaikutusten vertailua tarkasti jo aikaisessa suunnitteluvaiheessa. Tällainen toimintatapa on tehokas suunnittelun ohjauksen keino, koska kustannusvaikutukset perustuvat mahdollisimman tarkkoihin määrätietojen tai laadun muutoksiin. Toinen suuri etu on määrälaskennan läpinäkyvyys, koska jokaisella linkitetyllä määrällä on olemassa jokin virtuaalinen rakennusosa, josta määrätieto on poimittu. Tarvittaessa määrän lähde voidaan tarkistaa ja arvioida sen oikeellisuutta. Erityisesti suurissa kohteissa määrälaskijaa helpottaa suunnitteluaineiston havainnollisuus, koska hän saa käyttöönsä 3D-mallin, jonka avulla hän pystyy helposti tutustumaan laskettavaan kohteeseen ja löytämään esimerkiksi mahdollisia riskivarauksia tarvitsevia rakennusosia. Tulevaisuudessa näen tärkeimpänä hyötynä määrä- ja kustannuslaskennasta saatavan tiedon hyödyntämisen tuotannonsuunnittelussa. Kuvassa 3.2. esitetty toimintatapa mahdollistaa samojen sääntöpohjaisten ryhmittelyjen hyödyntämisen sekä määrälaskennassa että rakentamisen aikataulutuksessa. Tällöin esimerkiksi runkovaiheen aikataulutettavat rakennusosat ovat täsmälleen samoja, joiden määrätiedon perusteella aikataulutus-ohjelmassa on laadittu aikataulu. Edellä esitetty työpolku mahdollistaa logistiikan tehostamista erityisesti valmisosarakentamisessa ja näin ollen parantaa rakennustyön tuottavuutta sekä laatua, koska rakennusmateriaaleja ei tarvitse säilyttää työmaalla tarpeettoman pitkiä aikoja Tietomallipohjaisen määrä- ja kustannuslaskennan haasteet Keskusteltaessa tietomallien hyödyntämisestä määrä- ja kustannuslaskennassa nousee esille vastuukysymys: kuka vastaa tietomallissa olevan tiedon oikeellisuudesta? Tämä asia vaatii varsinkin alkuvaiheessa runsaasti työtä, jotta perinteisten paperidokumenttien käytöstä pystytään luopumaan. Toisaalta jos suunnitelmien tilaaja edellyttää tietomallien käyttöä, menestyvät ne toimijat, joilla on valmius hyödyntää näitä uusia mahdollisuuksia. Tietomallien tehokas käyttö tuotannonohjauksessa vaatii eri ohjelmistoalojen yhteensovittamista. Tässä työssä havaittiin, että muuttuvien suunnittelumäärien

9 päivittäminen 4D-simulaatioon vaatii testatuilla ohjelmistoilla melko paljon manuaalista työtä, joka voi aiheuttaa inhimillisiä virheitä - tämä tarkoittaa sitä, että ohjelmien välisen tiedon automaattinen päivitettävyys vaatii kehitystä. 4D-simulointi tässä työssä testatulla tasolla on ainoastaan työkalu aikataulun visualisointiin. Esimerkiksi hankintojen yhdistäminen 4D-malliin toisi merkittävää hyötyä rakennustyömaalle. Työmaa voisi simuloinnin avulla määrittää suunniteltuihin töihin liittyvät suoritteet ja tehdä materiaalitilaukset ainoastaan tarvittavasta määrästä. Näin ollen täsmälliset toimitukset vähentäisivät tarvikkeiden varastointia työmaalla ja parantaisivat rakennusosien laatua. 9

10 10 Lähteet Hietanen, J Tietomallit ja rakennusten suunnittelu: Filosofinen selvitys tieto- ja viestintätekniikan mahdollisuuksista. Rakennustieto Oy, Tampere. 95 s. ISBN: Karstila, K Rakennusten tuotemallintamisen sanasto. WWW. Viitattu Saatavissa: Lehtinen, S Tietomallien hyödyntäminen rakennesuunnittelijan rajapinnoissa (diplomityö). Tampereen teknillinen yliopisto, Tampere. 92 s.

Tuotemallintamisohjeet 2006. Rakennetyyppitietokannan prototyyppi

Tuotemallintamisohjeet 2006. Rakennetyyppitietokannan prototyyppi Tuotemallintamisohjeet 2006 Rakennetyyppitietokannan prototyyppi Hannu Penttilä Sampsa Nissinen Tuotemallintaminen rakentamisessa piirustus- ja dokumenttikeskeinen rakentaminen muuttuu vähitellen v tuotemallikeskeiseksi,,

Lisätiedot

TOKA -projekti. Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille. Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012

TOKA -projekti. Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille. Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012 TOKA -projekti Pysyvää tietomalliosaamista rakennusalan toimijoille Etelä-Karjalassa. Infotilaisuus 7.6.2012 Mikä on tietomalli? BIM = Building Information Model Rakennuksen tietomalli, (myös rakennuksen

Lisätiedot

Tuotemallin hyödyt rakentamisessa

Tuotemallin hyödyt rakentamisessa 1 Tuotemallin hyödyt rakentamisessa Tuomas Särkilahti ProIT-seminaari 29.9.2004, FinnBuild Skanskan tavoitteet mallintamisessa 2 kehittää, testata ja ottaa käyttöön tuotemallintamiseen perustuva prosessi

Lisätiedot

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine

Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Skanska Ruskeasuo Larkas & Laine Rakennussuunnittelu on muuttunut piirtämisestä rakennusten simuloinniksi. Pelkkä paperikopio ei enää riitä, vaan tilaaja haluaa rakennuksesta usein tietomallin, joka sisältää

Lisätiedot

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa

Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Tietomallien käytön nykytilanne Etelä-Karjalassa Timo Lehtoviita Saimaan ammattikorkeakoulu Rakennustekniikka Lehtori, TOKA-projektin projektipäällikkö 11.10.2012 Tietomallikysely: Tietomalliosaaminen

Lisätiedot

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala

BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala BIM Suunnittelun ja rakentamisen uusiutuvat toimintatavat Teppo Rauhala Proxion 19.10.2015 Proxion BIM historiikkia Kehitystyö lähtenyt rakentamisen tarpeista Työkoneautomaatio alkoi yleistymään 2000 luvulla

Lisätiedot

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos

Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella. Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Rakennesuunnittelu digitalisaation aikakaudella Mikko Malaska Professori Rakennustekniikan laitos Mikko Malaska DI 1996, TkT 2001, Chartered Structural Engineer (CEng) 2004 1.8.2015 Professori, Rakenteiden

Lisätiedot

NCC kaikkialla Pohjoismaissa

NCC kaikkialla Pohjoismaissa NCC kaikkialla Pohjoismaissa Noin 21.000 NCC:läistä Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa ja Suomessa. Konsernin liikevaihto 5,3 miljardia euroa. Liikevaihto Suomessa n. 800 miljoonaa euroa NCC Constuction

Lisätiedot

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet

HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet HUS-Kiinteistöt Oy:n tietomallinnusohjeet Yleinen osa Versio 1.1 18.02.2009 1. YLEISTÄ Projektien mallinnuksen tavoitteena on, että tietomallien sisältämä tieto on hyödynnettävissä rakennushankkeen kaikissa

Lisätiedot

Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation

Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation Infra 2010 loppuseminaari, Helsinki 5.11.2008 Siltojen tuotemallintamisen ja rakentamisautomaation kehittäminen (5D-SILTA) Rauno Heikkilä Oulun yliopisto, Rakentamisteknologian tutkimusryhmä Sisältö 1)

Lisätiedot

Tkk Sali600 Arkkitehtisuunnittelijan näkökulma

Tkk Sali600 Arkkitehtisuunnittelijan näkökulma Tkk Sali600 Arkkitehtisuunnittelijan näkökulma TkkSali600 Arkkitehtitoimisto A-konsultit Oy Arkkitehtitoimisto A-konsultit perustettu 1961 (nimellä Adlercreutz & Aschan) Siirtyminen cad-ohjelmien käyttöön

Lisätiedot

Uusi työkalu toimitusketjun hallintaan ja työn ohjaukseen

Uusi työkalu toimitusketjun hallintaan ja työn ohjaukseen Uusi työkalu toimitusketjun hallintaan ja työn ohjaukseen 1 20.12.2016 Sampo Oksama, Trimble Trimble Connectin uudet työkalut Tuote Julkaistua tietoa pystytään katselemaan, kommentoimaan tietomallipohjaisesti

Lisätiedot

Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa

Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa Tuotemallin hyödyntäminen rakentamisprosessissa Rakennusteollisuuden tuotemallitieto-prosessit Pro IT Kehitystyön käynnistystilaisuus 23.9.2002 Susanne Backas 05.03.2002 Strategia Tuottaa tietoa asiakkaan

Lisätiedot

Rakentamisen tietomallit käyttöön Etelä-Karjalassa

Rakentamisen tietomallit käyttöön Etelä-Karjalassa Rakentamisen tietomallit käyttöön Etelä-Karjalassa Peruskysymykset Mitä tarkoittaa käytännössä rakennuksen tietomalli BIM? Miten tietomalleja on käytetty ja miltä tulevaisuus näyttää? Tietomallintamisen

Lisätiedot

Tuotemallinnus tuottavuus- ja kilpailutekijänä Suomen buildingsmart toiminnan käynnistysseminaari

Tuotemallinnus tuottavuus- ja kilpailutekijänä Suomen buildingsmart toiminnan käynnistysseminaari Tuotemallinnus tuottavuus- ja kilpailutekijänä Suomen buildingsmart toiminnan käynnistysseminaari Keskiviikko, 31.1. 2007 Spektri, Otaniemi Reijo Hänninen, toimitusjohtaja Insinööritoimisto Olof Granlund

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Built Environment Process Innovations

Lisätiedot

MIKA AHO TIETOMALLIPOHJAISEN RAKENNUSPROJEKTIN MÄÄRIEN HALLINTA JA HYÖDYNTÄMINEN RAKENNUSTUOTANNOSSA

MIKA AHO TIETOMALLIPOHJAISEN RAKENNUSPROJEKTIN MÄÄRIEN HALLINTA JA HYÖDYNTÄMINEN RAKENNUSTUOTANNOSSA DIPLOMITYÖ I MIKA AHO TIETOMALLIPOHJAISEN RAKENNUSPROJEKTIN MÄÄRIEN HALLINTA JA HYÖDYNTÄMINEN RAKENNUSTUOTANNOSSA Diplomityö Tarkastajat: professori Jarmo Laitinen Yo-merkonomi, RI Matti Lipsanen Tarkastaja

Lisätiedot

PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003

PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003 PRO IT -Tuotemallitieto rakennusprosessissa - seminaari 19.5.2003 Ilkka Romo, Projektin tavoite Kansallinen tuotemallintamiseen perustuva tiedonhallintatapa, joka liittää yhteen suunnittelussa, tuotevalmistuksessa,

Lisätiedot

Vuorovaikutteinen 3D ja tietomallipalvelimet

Vuorovaikutteinen 3D ja tietomallipalvelimet Vuorovaikutteinen 3D ja tietomallipalvelimet 1 2 Sisältö Virtuaalirakentamisen laboratorio Tietomallipalvelimet Vuorovaikutteinen 3D Vuorovaikutteinen 3D ja tietomallipalvelimet Vuorovaikutteinen 3D iroom

Lisätiedot

Rakenteiden mallintaminen mallit hyötykäyttöön Case Skanska

Rakenteiden mallintaminen mallit hyötykäyttöön Case Skanska Betonipäivät 2014 Rakenteiden mallintaminen mallit hyötykäyttöön Case Skanska Ilkka Romo Skanska Oy 1 Tietomallintaminen Skanskassa Skanska mallinnuttaa suunnittelijoilla pääsääntöisesti kaikki omat projektikehityshankkeensa

Lisätiedot

Skanska Oy:n tavoitteet tuotemallintamiselle

Skanska Oy:n tavoitteet tuotemallintamiselle 1 Skanska Oy:n tavoitteet tuotemallintamiselle Tuomas Särkilahti ProIT-seminaari 19.1.2004 Skanska Oy:n virtuaalimalli 2 Tausta Skanska Oy:n strategia ja teknologia strategia Skanskan aiemmat kehityshankkeet

Lisätiedot

TIETOMALLIT YLLÄPITOON

TIETOMALLIT YLLÄPITOON RAPORTTI 1 (5) TIETOMALLIT YLLÄPITOON KIRA-digi -kokeiluhankkeen loppuraportti 1. Kokeiluhankkeen lähtökohdat Tietomallit ovat rakennuksen suunnittelu- ja rakennusvaiheen aikana syntyvä rakennustiedon

Lisätiedot

Kristiina Kero, Toni Teittinen TIETOMALLIPOHJAINEN ENERGIA-ANALYYSI JA TAKAISINMAKSUAJAN MÄÄRITYS Tutkimusraportti

Kristiina Kero, Toni Teittinen TIETOMALLIPOHJAINEN ENERGIA-ANALYYSI JA TAKAISINMAKSUAJAN MÄÄRITYS Tutkimusraportti Kristiina Kero, Toni Teittinen TIETOMALLIPOHJAINEN ENERGIA-ANALYYSI JA TAKAISINMAKSUAJAN MÄÄRITYS Tutkimusraportti II SISÄLLYS 1. Johdanto... 1 2. Tietomallipohjainen määrä- ja kustannuslaskenta... 2 3.

Lisätiedot

BUILDINGSMART ON KANSAINVÄLINEN FINLAND

BUILDINGSMART ON KANSAINVÄLINEN FINLAND BUILDINGSMART ON KANSAINVÄLINEN TOIMINNAN TARKOITUS Visio buildingsmartin tavoitteena on vakiinnuttaa tietomallintaminen osaksi rakennetun ympäristön hallintaa. Missio buildingsmart edistää kaikille rakennetun

Lisätiedot

Juho Korkeila. Rakennesuunnittelijan tietomallin sisältämän määrätiedon hyödyntäminen

Juho Korkeila. Rakennesuunnittelijan tietomallin sisältämän määrätiedon hyödyntäminen Juho Korkeila Rakennesuunnittelijan tietomallin sisältämän määrätiedon hyödyntäminen Metropolia Ammattikorkeakoulu Insinööri (AMK) Rakennustekniikka Insinöörityö 24.04.2012 ALKULAUSE Tämä insinöörityö

Lisätiedot

TIETOMALLIPOHJAISEN MÄÄRÄTIEDONHALLINTA

TIETOMALLIPOHJAISEN MÄÄRÄTIEDONHALLINTA TIETOMALLIPOHJAISEN MÄÄRÄTIEDONHALLINTA Matti Myllymäki Opinnäytetyö Toukokuu 2014 Rakennustekniikka KUVAILULEHTI Tekijä(t) Myllymäki, Matti Työn nimi Tietomallipohjaisen määrätiedonhallinta Julkaisun

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) PILOTTIPÄIVÄ nro 3, 26.1.2012 Vt 25 parantaminen välillä Meltola-Mustio RS, pilotin esittely Lauri Harjula,

Lisätiedot

TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen

TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen TIEDONHALLINTA Avain koordinointiin ja tiedon laadun ytimeen Rakennuttamisen ja suunnittelun laadunhallinnan kehitysseminaari, Varkaus 18.3.2015 Toni Teittinen ja Jenni Kaukonen, Capisso Oy MENU Rakentamisen

Lisätiedot

BIMeye Projektinaikaista tiedonhallintaa

BIMeye Projektinaikaista tiedonhallintaa BIMeye Projektinaikaista tiedonhallintaa Roope Syvälahti Manager BLM Sales & Services Vantaa 07.10.2016 Tietomallintaminen rakentamisessa ja kiinteistöalalla Rakennuksen tietomalli (Building Information

Lisätiedot

Tietomallintaminen Senaatti-kiinteistöjen hankkeissa

Tietomallintaminen Senaatti-kiinteistöjen hankkeissa Tietomallintaminen Senaatti-kiinteistöjen hankkeissa Auli Karjalainen, Johtava asiantuntija, arkkitehti SAFA Senaatti-kiinteistöt, Investoinnit auli.karjalainen@senaatti.fi Aurora 2 Luentosali Kuva: Voitto

Lisätiedot

Kaupunkimallit ja CityGML

Kaupunkimallit ja CityGML Kaupunkimallit ja CityGML Smart cities nyt ja huomenna SFS-seminaari 14.4.2015 Hannu Lammi, Osastopäällikkö, DI When infrastructure counts. Kaupunkimalli 3D kaupunkimalli on kolmiulotteinen digitaalinen

Lisätiedot

Tuotemallipohjaisen toimintaprosessin mallintaminen

Tuotemallipohjaisen toimintaprosessin mallintaminen Tuotemallipohjaisen toimintaprosessin mallintaminen Miksi? Miten? Mitä? Mitä sitten? Kari Karstila Eurostepsys Oy kari.karstila@eurostep.com www.eurostep.com Pro IT-seminaari, 2004-01 01-1919 PROSESSIMALLINTAMISEN

Lisätiedot

Rungon suunnittelu Tekla Structures ohjelmistolla

Rungon suunnittelu Tekla Structures ohjelmistolla Rungon suunnittelu Tekla Structures ohjelmistolla Rakennuksen rungon suunnittelu Aalto-yliopisto, 29.9.2015 Riku Laiho, Tekla Oy Sisältö Tekla Oy BIM rakennusprosessissa Termistöä Rungon tietomallintaminen

Lisätiedot

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN

Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN Infra FINBIM YLEISET TAVOITTEET, AP1 Hankintamenetelmät FINBIM-PILOTTIPÄIVÄ 10.5.2011 ANTTI KARJALAINEN 3.5.2011 Tietomallipohjainen hanke tulee perustua yleisesti sovittuihin lähtökohtiin: Standardinomaiset

Lisätiedot

SIMO TARPILA TIETOMALLIPOHJAISEN KUSTANNUSLASKENNAN HYÖDYNTÄ- MINEN RAKENNUSLIIKKEESSÄ

SIMO TARPILA TIETOMALLIPOHJAISEN KUSTANNUSLASKENNAN HYÖDYNTÄ- MINEN RAKENNUSLIIKKEESSÄ SIMO TARPILA TIETOMALLIPOHJAISEN KUSTANNUSLASKENNAN HYÖDYNTÄ- MINEN RAKENNUSLIIKKEESSÄ Diplomityö Tarkastaja: professori Kalle Kähkönen ja DI Toni Teittinen Tarkastaja ja aihe hyväksytty Talouden ja rakentamisen

Lisätiedot

ICNB. Increasing competence in Northern Building. Hankkeen opiskelijatyöt

ICNB. Increasing competence in Northern Building. Hankkeen opiskelijatyöt ICNB Increasing competence in Northern Building Hankkeen opiskelijatyöt Kaisa Lehtinen Aapo Räinä Janne Kanniainen Heikki Rämä Ilkka Hiltula Liudmila Moskaliuk Sisältö Åströmin palvelutalo Artec Eva Pehkosenkulma

Lisätiedot

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki

Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Inframallit tilaajan näkökulmasta case Oulun kaupunki Infrakit 28.1.2016 Helsinki Markku Mustonen, Oulun kaupunki & Teppo Rauhala, Proxion Infra-alan digitalisoituminen Infra-ala on digitalisoitunut viimeisinä

Lisätiedot

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1

Mallintamisen mahdollisuudet. vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa. Manu Marttinen Työpäällikkö NCC Roads Oy 1 Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi infran ylläpidossa Manu Marttinen Työpäällikkö 3.6.2015 NCC Roads Oy 1 TIEDONHALINNAN Mallintamisen mahdollisuudet vuorovaikutuksen lisäämiseksi

Lisätiedot

Ohjelman tavoitteena on

Ohjelman tavoitteena on Vera ohjelman tavoitteet ja tilanne: kaksi ensimmäistä vuotta Arto.Kiviniemi@vtt.fi Vuosiseminaari 19.11.1998 Arto Kiviniemi 06/12/2002-1 Ohjelman tavoitteena on edistää tietotekniikan ja erityisesti tietoverkkojen

Lisätiedot

Heikki Kulusjärvi. Tuotemalliprosessin laadunvalvonta Dipoli Solibri Oy. Täyden palvelun ohjelmistotoimittaja

Heikki Kulusjärvi. Tuotemalliprosessin laadunvalvonta Dipoli Solibri Oy. Täyden palvelun ohjelmistotoimittaja Heikki Kulusjärvi Tuotemalliprosessin laadunvalvonta Dipoli 16.5.2002 Solibri Oy Täyden palvelun ohjelmistotoimittaja Projektin alkuvaiheet Päätöksenteon tuki Tuotemallintaminen, analyysi, visualisointi

Lisätiedot

Tietomallinnus palvelurakentamisessa Case Linnanmäki

Tietomallinnus palvelurakentamisessa Case Linnanmäki Tietomallinnus palvelurakentamisessa Case Linnanmäki Henry Salo Fira Oy Esityksen sisältö Fira pähkinänkuoressa Fira Oy Historiamme Palvelurakentamisen konseptimme Tietomallin käyttö palvelurakentamisessa

Lisätiedot

Pro IT Tuotemallitieto rakennusprosessissa - päätösseminaari

Pro IT Tuotemallitieto rakennusprosessissa - päätösseminaari Pro IT Tuotemallitieto rakennusprosessissa - päätösseminaari 14.11.2005 Pro IT -projektin tulokset ja yhteinen mallinnuskäytäntö Ilkka Romo Rakennusteollisuus RT ry Esityksen sisältö Lähtökohdat ja tavoitteet

Lisätiedot

Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen. Pilottisuunnitelma

Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen. Pilottisuunnitelma 1 (7) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: Mallipohjaisen radanrakennustyömaan dynaamisen ohjausjärjestelmän kehittäminen Pilottisuunnitelma Muutoshistoria: Versio Pvm

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Prosessimuutos kohti laajamittaista tietomallintamisen hyödyntämistä Tiina Perttula Built Environment Process

Lisätiedot

Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma

Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma 1 (11) BUILT ENVIRONMENT PROCESS RE-ENGINEERING (PRE) WP5: InfraFINBIM Pilotti: [Nimi] Alustava pilottisuunnitelma / Pilotin toteutussuunnitelma Ehdotusvaiheessa tehdään alustava pilottisuunnitelma. Yksityiskohtainen

Lisätiedot

HEIKKI UUSITALO TIETOMALLIPOHJAISEN MÄÄRIENHALLINNAN HYÖDYNTÄMI- NEN RAKENNUSTUOTANNOSSA. Diplomityö

HEIKKI UUSITALO TIETOMALLIPOHJAISEN MÄÄRIENHALLINNAN HYÖDYNTÄMI- NEN RAKENNUSTUOTANNOSSA. Diplomityö HEIKKI UUSITALO TIETOMALLIPOHJAISEN MÄÄRIENHALLINNAN HYÖDYNTÄMI- NEN RAKENNUSTUOTANNOSSA Diplomityö Tarkastaja: professori Jarmo Laitinen Tarkastaja ja aihe hyväksytty Rakennetun ympäristön tiedekuntaneuvoston

Lisätiedot

Perusteet tietomallipohjaiselle määrälaskennalle

Perusteet tietomallipohjaiselle määrälaskennalle Perusteet tietomallipohjaiselle määrälaskennalle Jenni Kaukonen Opinnäytetyö.. Ammattikorkeakoulututkinto SAVONIA-AMMATTIKORKEAKOULU OPINNÄYTETYÖ Tiivistelmä Koulutusala Tekniikan ja liikenteen ala Koulutusohjelma

Lisätiedot

ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ,

ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ, ISOISÄNSILTA URAKAN TIETOMALLIVAATIMUKSET, -BONUKSET JA -SANKTIOT BONUS- JA SANKTIOJÄRJESTELMÄ, 2.10.2013 HELSINGIN KAUPUNKI Yleistä Nämä tietomallivaatimukset, -bonukset ja -sanktiot koskevat Isoisänsiltaa

Lisätiedot

Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne

Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne Infran tuotetietojen hallinta, nykytilanne Infrajohtaminen Tavoitteen määrittely Suunnittelu Eri osa-alueilla ja vaiheilla omat järjestelmänsä ja tietomallinsa Toiminta perustuu tiedonsiirtoon: konversiot

Lisätiedot

Koneenrakennuksen ja talonrakennuksen digitaalisten tuoteprosessien vertailu. Seminaariesitelmä 30.3.2011, Tampere

Koneenrakennuksen ja talonrakennuksen digitaalisten tuoteprosessien vertailu. Seminaariesitelmä 30.3.2011, Tampere Koneenrakennuksen ja talonrakennuksen digitaalisten tuoteprosessien vertailu Seminaariesitelmä 30.3.2011, Tampere WinWind Oy Normet Oy Tuotteita joiden suunnittelussa hyödynnetään digitaalista tuoteprosessia

Lisätiedot

KOIRANKOPPI RAK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät)

KOIRANKOPPI RAK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät) Tietomalliseloste Havainnollistuskuva kohteesta KOIRANKOPPI RAK Aloituspäivämäärä (+merkittävät revisiopäivämäärät) 20.7.2009 12.1.2010 (selosteen viimeisin muokkaus) Mallintaja Nimi Toni Teittinen Yritys

Lisätiedot

1 PIENKERROSTALON HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA 1.1 TYÖN TAVOITTEET

1 PIENKERROSTALON HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA 1.1 TYÖN TAVOITTEET 1 PIENKERROSTALON HIILIJALANJÄLJEN LASKENTA 1.1 TYÖN TAVOITTEET Työn tavoitteena oli laskea suunnitelmien mukainen kokonaishiilijalanjälki pienkerrostalolle rakennesuunnittelijan näkökulmasta. Rakennuksien

Lisätiedot

VBE II Tulosseminaari Teknologian valmiusaste. Virtuaalirakentamisen Laboratorio Jiri Hietanen

VBE II Tulosseminaari Teknologian valmiusaste. Virtuaalirakentamisen Laboratorio Jiri Hietanen VBE II Tulosseminaari Teknologian valmiusaste 1 2 Sisältö Tietomalleihin perustuva järjestelmä Järjestelmän osien valmiusaste Rakennuksen tietomallien tuottaminen Rakennuksen tietomalleihin perustuvat

Lisätiedot

PRO IT Tuotemallitieto rakennusprosessissa

PRO IT Tuotemallitieto rakennusprosessissa PRO IT Tuotemallitieto rakennusprosessissa Arkkitehdin tuotemallisuunnittelu yleiset perusteet ja ohjeita 2004-01 01-1919 arkkitehti Seppo Niemioja 1 Sisältö Tuotemallintamisen peruskäsitteet Tuotemallinnuksen

Lisätiedot

TOMI HEIKKINEN SUUNNITELMAMUUTOKSEN HALLINTA TIETOMALLIPOHJAI- SESSA KUSTANNUSLASKENNASSA

TOMI HEIKKINEN SUUNNITELMAMUUTOKSEN HALLINTA TIETOMALLIPOHJAI- SESSA KUSTANNUSLASKENNASSA TOMI HEIKKINEN SUUNNITELMAMUUTOKSEN HALLINTA TIETOMALLIPOHJAI- SESSA KUSTANNUSLASKENNASSA Diplomityö Tarkastaja: Dosentti Mauri Laasonen Tarkastaja ja aihe hyväksytty Rakennustekniikan tiedekuntaneuvoston

Lisätiedot

Inframallintamisen mahdollisuudet

Inframallintamisen mahdollisuudet Inframallintamisen mahdollisuudet Tiina Perttula 25.4.2016 Inframalli Rakenteen ja rakentamisprosessin elinkaarenaikainen tieto digitaalisessa muodossa - Tuotemalli joka (voi) sisältää - Geometriatiedon

Lisätiedot

YTV 2012 OSA 14 TIETOMALLIEN HYÖDYNTÄMINEN RAKENNUSVALVONNASSA

YTV 2012 OSA 14 TIETOMALLIEN HYÖDYNTÄMINEN RAKENNUSVALVONNASSA YTV 2012 OSA 14 TIETOMALLIEN HYÖDYNTÄMINEN RAKENNUSVALVONNASSA Tomi Henttinen Arkkitehti SAFA buildingsmart Finland, puheenjohtaja buildingsmart - toiminnan tarkoitus Visio buildingsmartin tavoitteena

Lisätiedot

Suunnittelutyökalu kustannusten ja päästöjen laskentaan

Suunnittelutyökalu kustannusten ja päästöjen laskentaan Suunnittelutyökalu kustannusten ja päästöjen laskentaan TERÄSRAKENTAMISEN T&K-PÄIVÄT 28.-29.5.2013 Mauri Laasonen Tampereen teknillinen yliopisto Tietomallin hyödyntäminen Mallissa on valmiina runsaasti

Lisätiedot

Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa

Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa JKMM Arkkitehdit Rakennesuunnittelija ja teräsrunkotoimittaja samassa tietomallissa Max Levander, Ramboll Tero Ollikainen, Peikko Group Oy Teräsrakennepäivä 2016, Scandic Park 8.11.2016 RAMBOLL SUOMESSA

Lisätiedot

Tilaohjelman tietomallipohjainen integraatio hankesuunnitelmasta toteutukseen ja ylläpitoon

Tilaohjelman tietomallipohjainen integraatio hankesuunnitelmasta toteutukseen ja ylläpitoon KIRA-digi, kokeiluhanke Tilaohjelman tietomallipohjainen integraatio hankesuunnitelmasta toteutukseen ja ylläpitoon Loppuraportti 31 // 08 // 2018 Sisällys 1. Aluksi 3 2. Hankkeen aloitus 4 3. Hankkeen

Lisätiedot

Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto. Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus

Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto. Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus Aineiston luovuttaminen tilaajalle KSE13 Tietomallit ja sähköinen aineisto Matti Kiiskinen 12.2.2014/Telu-koulutus KSE 2013, keskeiset muutokset liittyen konsulttityön luovutukseen Asiakirjat -> Aineisto

Lisätiedot

Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä. Maria Vinter

Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä. Maria Vinter Siltatiedon tarkkuustason määrittäminen Taitorakennerekisterissä Maria Vinter 2 Taustaa Diplomityö: Tietomallinnuksen hyödyntäminen siltojen ylläpidossa, valmis 09/2017 https://julkaisut.liikennevirasto.fi/pdf8/opin_2017-03_tietomallinnuksen_hyodyntaminen_web.pdf

Lisätiedot

IFC:n tilanne ja tuotetiedon elinkaaren hallinnan prosessi

IFC:n tilanne ja tuotetiedon elinkaaren hallinnan prosessi IFC:n tilanne ja tuotetiedon elinkaaren hallinnan prosessi Pro IT Kick-off seminaari, 2002-09-23 Eurostepsys Oy kari.karstila@eurostep.com IFC JA TUOTETIEDON ELINKAAREN HALLINNAN PROSESSI Sisältö: Rakentamisen

Lisätiedot

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS

Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio: BIM & GIS Kiinteistön elinkaari Kiinteistö- ja rakennusalan digitalisaatio. Miten tämän perinteisen alan digitalisaatio käytännössä tapahtuu ja mitä hyötyjä

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) Firstname Lastname RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) InfraFINBIM PILOTTIPÄIVÄ nro 4, 9.5.2012 Tuotemallinnuksen käyttöönotto Vt 25 parantaminen

Lisätiedot

Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)?

Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)? Millä sektorilla toimit (suunnittelussa, urakoinnissa tai rakennuttajan/tilaajan asiantuntijatehtävissä)? Kaikki vastaajat (N=1) 1 87 8 73 6 N 3 1/18 15 8 Jokin muu, mikä: Talotekniikka yleisesti (LVIS)

Lisätiedot

Tietomallipohjainen liiketoiminta RYM-SHOK 2.10.2009 Tietomallipohjaisten prosessien haasteet ja mahdollisuudet omistajille

Tietomallipohjainen liiketoiminta RYM-SHOK 2.10.2009 Tietomallipohjaisten prosessien haasteet ja mahdollisuudet omistajille Jukka Riikonen Tietomallipohjainen liiketoiminta RYM-SHOK 2.10.2009 Tietomallipohjaisten prosessien haasteet ja mahdollisuudet omistajille Viiteympäristö Rakennusinvestoinnit joista yli 1 M :n hankkeisiin

Lisätiedot

Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun. Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy

Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun. Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Novapoint VDC Tuotteet Tietomallit ja yhteistyö haltuun Jarkko Sireeni Toimialapäällikkö VDC Tuotteet ja Palvelut Vianova Systems Finland Oy Infra ala on siirtymässä tietomallintamiseen Liikennevirasto

Lisätiedot

Build on information VERA seminaari 13.3 2003 Tocoman Group Ltd. Toim.joht Esko Enkovaara

Build on information VERA seminaari 13.3 2003 Tocoman Group Ltd. Toim.joht Esko Enkovaara Build on information VERA seminaari 13.3 2003 Tocoman Group Ltd. Toim.joht Esko Enkovaara Esityksen sisältö: Tuotemallien hyödyntäminen määrä ja kustannustietopalveluissa. 1.Tocoman tänään 2.Tocomanin

Lisätiedot

Tekla Structures vuosineljänneksen kohde. Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.)

Tekla Structures vuosineljänneksen kohde. Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.) Tekla Structures vuosineljänneksen kohde Antti Hämäläinen Account Manager (M.Sc.) Tausta Asiakkaamme tekevät paljon Tekla Structuresilla kohteita Tavalliset Tekla projektit eivät tule ihmisten tietoisuuteen

Lisätiedot

UAV:n avulla tuotetun fotogrametrsine pistepilven hyödyntäminen infrahankkeen suunnittelussa ja rakentamisessa Olli Sihvola, työpäällikkö, SRV

UAV:n avulla tuotetun fotogrametrsine pistepilven hyödyntäminen infrahankkeen suunnittelussa ja rakentamisessa Olli Sihvola, työpäällikkö, SRV UAV:n avulla tuotetun fotogrametrsine pistepilven hyödyntäminen infrahankkeen suunnittelussa ja rakentamisessa Olli Sihvola, työpäällikkö, SRV 1 2018-11-09 Gendiatur, que reiunt explabo. Ut asinctiis de

Lisätiedot

Rakennusteollisuuden tuotemallitieto -prosessit Pro IT

Rakennusteollisuuden tuotemallitieto -prosessit Pro IT Rakennusteollisuuden tuotemallitieto -prosessit Pro IT Tuotemallipohjainen suunnittelu- toteutusylläpitoprosessin tiedonhallinnan kehittäminen Rakennusteollisuus RT ry / 23.9.2002 Rakentamisen nykypäivä

Lisätiedot

TIETOVERKOTTUNUT RAKENTAMISPROSESSI -TUTKIMUSOHJELMA. RAKENTAMISEN TIETOTEKNIIKKAKYSELY Rakennustuoteteollisuus

TIETOVERKOTTUNUT RAKENTAMISPROSESSI -TUTKIMUSOHJELMA. RAKENTAMISEN TIETOTEKNIIKKAKYSELY Rakennustuoteteollisuus TIETOVERKOTTUNUT RAKENTAMISPROSESSI -TUTKIMUSOHJELMA Tutkimusohjelman valmistelu: Rakennustuoteteollisuus RAKENTAMISEN Rakennustuoteteollisuus Kyselyn tarkoitus: Tutkimusohjelman valmistelua varten selvittää

Lisätiedot

KOIRANKOPPI ARK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Heidi Sumkin. Mallintaja. Kohde

KOIRANKOPPI ARK. Tietomalliseloste. Havainnollistuskuva kohteesta. Heidi Sumkin. Mallintaja. Kohde Tietomalliseloste Havainnollistuskuva kohteesta KOIRANKOPPI ARK Aloituspvm Mallintaja Kohde Mallinnustarkoitus Käytettävät ohjelmistot, tiedonsiirto Lisätietoja, huomioita yms. 15.5.2009 Nimi Heidi Sumkin

Lisätiedot

Laadunhallinta Infratyömaalla

Laadunhallinta Infratyömaalla Laadunhallinta Infratyömaalla Mittaamaalla, mallintamalla, yhteensovittamalla 6.11.2018 BIM KEHITYS 2 TERMIT JA FORMAATIT Mallipohjaiset formaatit tukevat geometrian lisäksi laajan ominaisuustiedon välitystä.

Lisätiedot

Digitaalinen rakennusprosessi ja tiedon virtauttaminen

Digitaalinen rakennusprosessi ja tiedon virtauttaminen Digitaalinen rakennusprosessi ja tiedon virtauttaminen Tiina Talvitie Digijohtaja (CDO) Lehto Group https://twitter.com/tiinatalvitie tiina.talvitie@lehto.fi Tiina Talvitie Digijohtaja (CDO), Lehto Group

Lisätiedot

TIETOMALLINNUS TEKNIIKKALAJIEN KYPSYYSASTEET PUISTOSUUNNITTELU JÄTKÄSAARI, HELSINKI

TIETOMALLINNUS TEKNIIKKALAJIEN KYPSYYSASTEET PUISTOSUUNNITTELU JÄTKÄSAARI, HELSINKI TIETOMALLINNUS TEKNIIKKALAJIEN KYPSYYSASTEET PUISTOSUUNNITTELU JÄTKÄSAARI, HELSINKI INFRAMALLINTAMISEN PÄIVÄ 1.2.2017 Veli-Pekka Koskela ESITYKSEN SISÄLTÖ Hanke-esittely Yhteistoiminta puistosuunnitteluhankkeessa

Lisätiedot

Osa 14: Tietomallipohjaisen hankkeen johtaminen

Osa 14: Tietomallipohjaisen hankkeen johtaminen PRE/Inframallin vaatimukset ja ohjeet, osa 14: Tietomallipohjaisen hankkeen johtaminen 1 Osa 14: Tietomallipohjaisen hankkeen johtaminen SISÄLLYSLUETTELO Osa 14: Tietomallipohjaisen hankkeen johtaminen...

Lisätiedot

Asiakas: VPL arkkitehdit Oy Kuvaus: Arkkitehdin tietomallinnuksen opastaminen; IFC tiedonsiirron ohjeistus ja testaus.

Asiakas: VPL arkkitehdit Oy Kuvaus: Arkkitehdin tietomallinnuksen opastaminen; IFC tiedonsiirron ohjeistus ja testaus. Gravicon Oy Gravicon Oy (ent. Studio HEMA Oy) on vuodesta 1990 toiminut rakennusalan IT-konsultointiin ja erityisesti tietomallintamiseen erikoistunut konsulttitoimisto. Toimisto on toiminut tietomallikonsulttina

Lisätiedot

Infra FINBIM Pilottipäivä 9. Pisararata

Infra FINBIM Pilottipäivä 9. Pisararata Infra FINBIM Pilottipäivä 9 Pisararata 6.2.2014 Pisararata: - Helsingin keskustan alle suunniteltava lähijunien kaupunkiratalenkki - Kolme asemaa: Töölö, Keskusta, Hakaniemi - Rata- ja rakentamissuunnittelu

Lisätiedot

InfraFINBIM Mallinnusvaatimukset Lyhyt sanasto Infrarakentamisen tietomallintaminen

InfraFINBIM Mallinnusvaatimukset Lyhyt sanasto Infrarakentamisen tietomallintaminen InfraFINBIM Mallinnusvaatimukset Lyhyt sanasto Infrarakentamisen tietomallintaminen V. 0.6 Työpajojen 2013 2014 mukaiset päivitykset Kalle Serén, Eurostep Oy, 1.8.2014 Taustaa Yhteisen määritellyn sanaston

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Kohti kulttuurimuutosta Tiina Perttula Built Environment Process Innovations Reengineering Tuottavuus Infra-ala

Lisätiedot

Tietomallintamisen (BIM) käyttö Suomessa Kyselyn tulokset

Tietomallintamisen (BIM) käyttö Suomessa Kyselyn tulokset Tietomallintamisen (BIM) käyttö Suomessa Kyselyn tulokset Kysely tehtiin huhtikuussa 2013. Kyselyn toteuttivat Rakennustietosäätiö RTS ja Suomen buildingsmart yhteistyössä RIBA Enterprises Ltd:n kanssa.

Lisätiedot

Tietomallintaminen. Suunnittelun kipupisteet

Tietomallintaminen. Suunnittelun kipupisteet Tietomallintaminen Suunnittelun kipupisteet 25.10.2016 Tietomallinnus yhteiset pelisäännöt (YIV) edellytys eri järjestelmissä tuotetun tiedon yhdistämiseen (IInfraBIM-nimikkeistö) standardi tiedonsiirtoformaatit

Lisätiedot

Built Environment Process Reengineering (PRE)

Built Environment Process Reengineering (PRE) RAKENNETTU YMPÄRISTÖ Tarvitaanko tätä palkkia? Built Environment Process Reengineering (PRE) Työpaketti: Infra FINBIM Built Built Environment Process Innovations Reengineering :n visio Vuonna 2014 suuret

Lisätiedot

TIETOMALLINNUKSEN MERKITYS RAKENNUSTEN SUUNNITTELUSSA JA CLT-TUOTANNOSSA. Matti Yliniemi Ammattiopisto Lappia

TIETOMALLINNUKSEN MERKITYS RAKENNUSTEN SUUNNITTELUSSA JA CLT-TUOTANNOSSA. Matti Yliniemi Ammattiopisto Lappia TIETOMALLINNUKSEN MERKITYS RAKENNUSTEN SUUNNITTELUSSA JA CLT-TUOTANNOSSA Matti Yliniemi Ammattiopisto Lappia TIETOKONEAVUSTEINEN SUUNNITTELU 3D-Mallinnus Mekaniikkasuunnittelu tiennäyttäjänä (lentokoneet,

Lisätiedot

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla

Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla 25.4.2018 Pohjois-Suomen paikkatietoiltapäivä 3D-aineistojen visualisointi HoloLens-laseilla @tanelihil 3D-visualisointikokeilujen tavoitteet Uutta näkökulmaa jo hallussa olevaan 3D-aineistoon Lähtökohtana

Lisätiedot

Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke

Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke Infra-alan tietomallintaminen ja BuildingSmart -hanke KEHTO-FOORUMI Tampereella 8.-9.5.2014 Jari Niskanen 6.5.2014 Jari Niskanen 6.5.2014 Infra TM hanke Taustaa, Infra TM-hanke Vuonna 2009 käynnistyi Infra

Lisätiedot

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto

14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio. 16:30 InfraTM hanke ja InfraBIM Liikennevirasto RIL infrabim seminaari 14:30 Tilaisuuden avaus, Heikki Halttula 16:05 Mallipohjainen integraatio RIL Tietomallitoimikunnan puheenjohtaja rakennusteollisuuden aloilla, Erkki Mäkinen, Segmenttijohtaja, Infrarakentaminen

Lisätiedot

Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM. 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011

Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM. 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011 Kansalliset tietomallivaatimukset - COBIM 13.10.2011 Kari Ristolainen - alkup. Juha Valjus / Finnmap / 06.10.2011 AIEMPIA OHJEITA JA VAATIMUKSIA 2004-2005 2007 Jne 2 COBIM 2011, VERTAILUKOHTIA JA LÄHTÖTIETOJA

Lisätiedot

TIETOMALLI JA SIITÄ SAATAVAT TYÖMAARAPORTIT RAKENNUS- HANKKEEN URAKOITSIJAN NÄ- KÖKULMASTA

TIETOMALLI JA SIITÄ SAATAVAT TYÖMAARAPORTIT RAKENNUS- HANKKEEN URAKOITSIJAN NÄ- KÖKULMASTA TIETOMALLI JA SIITÄ SAATAVAT TYÖMAARAPORTIT RAKENNUS- HANKKEEN URAKOITSIJAN NÄ- KÖKULMASTA Anne Mäkinen Opinnäytetyö Huhtikuu 2013 Rakennustekniikan koulutusohjelma Ylempi AMK-tutkinto TIIVISTELMÄ Tampereen

Lisätiedot

INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan

INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan INBIM mallinnusvaatimukset Mitä mallinnusvaatimuksilla tarkoitetaan ja miksi niitä tarvitaan Harri Mäkelä ja Kalle Serén InfraFINBIM, AP2 työpaja, 27.1.2011 2011 DocId: 2494429CF4EB Tavoite Työn tavoitteena

Lisätiedot

RT tuotetieto. Ota hyöty irti tuotetiedon digitalisaatiosta! RT tuotetiedon ja RT urakoitsijan tuotetiedon lanseeraustilaisuus

RT tuotetieto. Ota hyöty irti tuotetiedon digitalisaatiosta! RT tuotetiedon ja RT urakoitsijan tuotetiedon lanseeraustilaisuus RT tuotetieto Ota hyöty irti tuotetiedon digitalisaatiosta! RT tuotetiedon ja RT urakoitsijan tuotetiedon lanseeraustilaisuus 7.6.2017 12.6.2017 1 Ohjelma Tilaisuuden avaus Matti Rautiola, yliasiamies,

Lisätiedot

Mallintamalla suunnittelu, rakentaminen ja elinkaari hallintaan. Kari Ristolainen johtava asiantuntija Senaatti-kiinteistöt

Mallintamalla suunnittelu, rakentaminen ja elinkaari hallintaan. Kari Ristolainen johtava asiantuntija Senaatti-kiinteistöt Mallintamalla suunnittelu, rakentaminen ja elinkaari hallintaan Kari Ristolainen johtava asiantuntija Senaatti-kiinteistöt 1 24.5.2010 Tietomallintamisen kehityspolku Senaatti-kiinteistöissä BIM - kehityshankkeet

Lisätiedot

ArchiCAD-tuotemalliohje

ArchiCAD-tuotemalliohje ArchiMAD-lehden liite syksy 2003 ArchiCAD-tuotemalliohje 1 TUOTEMALLINTAMISEN PERIAATTEET... 2 1.1 Mikä on tuotemalli ja tuotemallintaminen?... 2 1.2 Erilaisten mallinnusohjeiden hierarkia... 2 1.3 Ohjeen

Lisätiedot

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019

Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019 Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan OPS2015-2019 Rakennus- ja yhdyskuntatekniikan koulutus 2015-2019 1. Vuosi 2. Vuosi 3. Vuosi 4. Vuosi Rakennusinsinöörin perusosaaminen 84 op. Ammatillinen osaaminen 60

Lisätiedot

NYKYTILANNE RAKENNUSALALLA TAVOITE TULEVAISUUDESSA

NYKYTILANNE RAKENNUSALALLA TAVOITE TULEVAISUUDESSA NYKYTILANNE RAKENNUSALALLA Tieto kulkee vieläkin pääosin paperien välityksellä koneesta toiseen, jolloin aikaa ja työtä haaskaantuu Arto Kiviniemi - 1 TAVOITE TULEVAISUUDESSA Tieto kulkee sellaisenaan

Lisätiedot

Tietomallin hyödyntäminen asiakkaan investoinnin suunnittelussa

Tietomallin hyödyntäminen asiakkaan investoinnin suunnittelussa Tietomallin hyödyntäminen asiakkaan investoinnin suunnittelussa buildingsmart Finland ja Rakennustieto Tuotetiedon hallinta rakennusprojektin vaatimusten hallinnasta suunnitteluun 13.11.2014 Lauri Kaunisvirta

Lisätiedot

Tuotemallintaminen työkaluna rakennusliikkeen näkökulma

Tuotemallintaminen työkaluna rakennusliikkeen näkökulma Tuotemallintaminen työkaluna rakennusliikkeen näkökulma Tuomas Särkilahti, Tekniikan lisensiaatti Johtaja, Skanska Talonrakennus Oy tuomas.sarkilahti@skanska.fi Tuotemallintaminen muuttaa rakentamisen

Lisätiedot

Koneohjaus ja 3D-mallit maarakennustyömaalla. Teppo Rauhala, WSP Finland Oy

Koneohjaus ja 3D-mallit maarakennustyömaalla. Teppo Rauhala, WSP Finland Oy Koneohjaus ja 3D-mallit maarakennustyömaalla Teppo Rauhala, WSP Finland Oy 1.4.2016 Miksi BIM? Kustannuksien aleneminen Teknisen laadun paraneminen Rakentamisaikataulun lyheneminen Älykästä tiedonhallintaa

Lisätiedot