PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT"

Transkriptio

1 PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT

2 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT TOIMINNAN MUUTOKSET TOIMINNAN TAVOITTEET PALVELUJEN VOLYYMIN TAVOITTEITA LÄHETTEET HOITOPALVELUT TULOT JÄSENKUNNILTA TALOUS TOIMIALUEIDEN SUUNNITELMAT OPERATIIVINEN TOIMIALUE KONSERVATIIVINEN TOIMIALUE PSYKIATRIAN TOIMIALUE PÄIVYSTYKSEN TOIMIALUE LÄÄKINNÄLLISTEN PALVELUJEN TOIMIALUE TUKIPALVELUJEN TOIMIALUE KESKUSHALLINTO HOITOPALVELUJEN MYYNTITULOT JA TUOTEMÄÄRÄT KUNNITTAIN OPERATIIVINEN TOIMIALUE: HOITOPALVELUJEN TULOT JA TUOTEMÄÄRÄT KUNNITTAIN KONSERVATIIVINEN TOIMIALUE: HOITOPALVELUJEN TULOT JA TUOTEMÄÄRÄT KUNNITTAIN PSYKIATRIAN TOIMIALUE: HOITOPALVELUJEN TULOT JA TUOTEMÄÄRÄT KUNNITTAIN PÄIVYSTYKSEN TOIMIALUE: HOITOPALVELUJEN TULOT JA TUOTEMÄÄRÄT KUNNITTAIN PÄIVYSTYKSEN TOIMIALUE: ENSIHOIDON PALVELUJEN TULOT KUNNITTAIN ERITYISVELVOITTEET... 32

3 3 1 SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT Talousarvion sekä toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat muodostavat: 1. Sairaanhoitopiirin strategia (valtuusto ) - Sairaanhoitopiirin strategiaan liittyvä nykytilan-/toimintaympäristön analyysi päivitetään. Sote-lainsäädännön valmistuttua arvioidaan myös sairaanhoitopiirin strategian päivittämisen tarve ja sairaanhoitopiirin strategian suhde valmisteilla olevaan uuden maakunnan strategiaan. Sairaanhoitopiirin strategia on voimassa vuoteen 2020 saakka, joten tavoitteena on päivittää strategia vain tarvittavilta osin toimintaympäristön muutoksia vastaavasti. 2. Sairaala Novan hankkeen ja siihen liittyvän toimintatapojen muutoksen suunnittelua ohjaavat periaatteet: - Potilas ensin - Terveellinen, turvallinen ja hyvä työympäristö työntekijöille - Tehokas ja edistyksellinen ICT - Hyvä logistiikka - Integroitu palvelujärjestelmä (perusterveydenhuolto - erikoissairaanhoito ja osin sosiaalitoimi) - Ennaltaehkäisy ja terveyden edistäminen - Vaikuttavuus ja kustannustehokkuus - Johtaminen tukee prosesseja 3. Terveydenhuoltolain määräykset hoidon saatavuudesta Suunnittelun lähtökohdat eivät myöskään oleellisesti poikkea valtuuston joulukuussa 2016 hyväksymästä suunnitelmasta. 2 TOIMINNAN MUUTOKSET Toiminnassa otetaan huomioon mahdollisuuksien mukaan Sairaala Novan suunnitteluun liittyviä toimintaprosessien muutoksia sekä Keski-Suomen maakuntauudistuksen valmistelun yhteydessä esille nousevia toimintamallien muutoksia ja kokeiluja. Hallituksen hyväksymän suunnitteluohjeen mukaisia toiminnan muutoksia ovat seuraavat: Tekonivelpotilaiden hoitoketjuprojektissa kehitetyn toimintamallin laajentaminen koko maakuntaan Urologian etäpoliklinikkatoiminnan aloittaminen Päiväsairaalan toiminnan tehostaminen Vuodeosastohoidon vähentäminen Laajentuva lääkärikoulutus Digitaalisten palvelujen kehittäminen (mm. konsultaatiokeskus ja etäpalvelut) Päivystystoiminnan kehittäminen Ruokapalvelujen osastopalvelu toiminnan mahdollinen eriyttäminen Kylän Kattauksen toiminnaksi Hoitotarvikkeiden hankintaan ja logistiikkaan liittyvän uuden palvelumallin (osastopalvelu) laajentaminen Sisälogistiikan keskittäminen Toimialueittain esitetyissä suunnitelmissa (luku 7) on tarkempia kuvauksia toimintojen muutoksista.

4 4 3 TOIMINNAN TAVOITTEET Toiminnan tavoitteiden lähtökohtana on sairaanhoitopiirin strategia, sen mukaiset arvot ja tavoitteet. Sairaanhoitopiirin perustehtävä: - tarjotaan kansallisiin ja kansainvälisiin suosituksiin perustavaa, luotettavaa, turvallista ja vaikuttavaa hoitoa potilaan parhaaksi. Lähtökohtana on sairaala, jossa annamme potilaiden tarvitseman tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen kokonaisvaltaisesti ja tehokkaasti. Tavoitteet: tutkimus, hoito ja kuntoutus lähtevät potilaan tarpeista. potilasta tuetaan olemaan aktiivinen oman sairautensa hoidossa. potilaan terveyttä ja hyvinvointia edistetään yhteistyössä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa. Sairaanhoitopiirin strategia on ollut toimialueiden ja vastuualueiden suunnittelun lähtökohtana, niitä kuvataan tarkemmin toimialueiden suunnitelmissa (luku 7). 4 PALVELUJEN VOLYYMIN TAVOITTEITA 4.1 Lähetteet Seuraavassa kuviossa esitetään lähetteiden määrä ja sen muutos viime vuosilta: Lähetemäärä on kuluvan vuoden aikana ollut lähes viime vuoden tasolla. Lähetemäärään pyritään vaikuttamaan mm. tehostamalla konsultaatiotoimintaa. Konsultaatiokeskuksen toiminta alkoi keväällä, ja sitä laajennetaan asteittain eri erikoisaloille. Vertailutietona esitettävä Tot 12 kk tarkoittaa viimeisten 12 kuukauden (elokuu heinäkuu 2017) toteumatietoa.

5 5 Seuraavassa taulukossa esitetään lähetteiden määrä terveyskeskuksittain ja kunkin terveyskeskuksen osuus lähetteiden kokonaismäärästä: Toteuma 2016 Toteuma viim 12 kk Muutos tot 2016 % Osuus lähetteistä Lähetteet yhteensä ,8 % 100 % Jyväskylän yhteistoiminta-alue ,6 % 57 % Muuramen terveyskeskus ,7 % 3 % Keski-Suomen seututerveyskeskus ,7 % 16 % Saarikka ,9 % 7 % Kinnulan terveyskeskus ,6 % 1 % Pihtiputaan terveyskeskus ,6 % 2 % Viitasaaren terveyskeskus ,7 % 3 % Äänekosken terveyskeskus ,9 % 7 % Muut asiakkaat ,9 % 4 % 4.2 Hoitopalvelut Hoitopalvelujen tuotteiden määrätietoja Seuraavassa kuviossa esitetään hoitopalvelujen tuotemäärien aikasarjaa. Vuosien 2017 ja 2018 volyymimäärät perustuvat aikaisempien vuosien perusteella tehtyyn arvioon muutoksen suunnasta. Palvelusuunnitelmaan sisältyvät tuotemäärät perustuvat vastuualueiden talousarvioesityksiin, valmistelun loppuvaiheissa voi suunnitelma vielä tuotekohtaisesti tarkentua. Nyt tuotemäärät eivät ole aivan yhtä suuret kuin yllä esitetty trendikuvaaja.

6 6 Hoitopalvelujen tuoteryhmittäiset määräarviot kuvataan seuraavassa: Erikoissairaanhoidon hoitopalvelutuloista noin 73 % saadaan drg-tuotteilla. Drg-tuote voi olla polikliininen käynti tai hoitojakso. Tuotteita on suunnitelmassa 3 % enemmän kuin vuonna 2016 on toteutunut ja noin tuhat drg-tuotetta enemmän kuin viimeisten 12 kuukauden toteuma. Määrän muutoksen lisäksi suunnitelmaan sisältyy suuntaus vaativampiin hoitoihin. Suurimmat muutokset ovat sisätautien, silmätautien, syöpätautien ja neurologian vastuualueilla. Tasoryhmittäisten hoitopäivien tulojen osuus on noin 7 %, hoitopäivien määrän muutos on +2 % viimeisten 12 kuukauden toteumaan. Vuodeosastohoito on tuotteistettu hoitopäivinä psykiatriassa (55 % tasoryhmittäisistä hoitopäivistä) ja kuntoutustoiminnassa. Lisäksi hengityshalvauspotilaiden hoito laskutetaan hoitopäivinä. Palvelusuunnitelmaan sisältyvä hoitopäivien määrän muutos selittyy pääosin sillä, ettei kuntoutusosaston sulkua suunnitella vuoden 2018 kesäksi. Tasoryhmittäisten avohoitokäyntien tulojen osuus on noin 17 %. Avohoito on tuotteistettu tasoryhmittäisinä käynteinä psykiatriassa ( noin 50 % tasoryhmittäisistä käynneistä) ja päivystyksessä (noin 40 % tasoryhmittäisistä käynneistä). Käyntimääriin sisältyvät myös mm. palvelusetelinä tuotetut palvelut, mutta niiden osuus on hyvin pieni. Tuotteiden määrä on suunnitelmaesityksen mukaan noin 3 % pienempi kuin vuonna 2016, ja noin 4,5 % pienempi kuin viimeisten 12 kuukauden toteuma. Muutos aiheutuu lähes kokonaan yhteispäivystyksen käyntimäärän suunnitellusta muutoksesta. Psykiatrian palveluasumisen tulojen osuus on noin 3 %. Palveluasumisen osalta ei tapahdu oleellista muutosta.

7 7 Avohoitokäyntien määrä Avohoidon suoritetietona oleva käyntien määrä poikkeaa hoitopalvelujen laskutuksen perusteena olevista tasoryhmittäisistä avohoitokäynneistä. Tässä tarkastelussa käynnit tarkoittavat yksittäisiä käyntejä sairaanhoitopiirin toimintayksiköissä. Toiminnan muutosten myötä käyntimäärä on viime vuosina kasvanut, osittain myös sairaanhoitopiirille siirtyneiden toimintojen vuoksi. Myös ensi vuodelle avohoitokäyntien arvioidaan lisääntyvän. Hoitopäivien määrä Avohoitopainotteisuuden seurauksena vuodeosastohoito on viime vuosina vähentynyt, mutta kuluvan vuoden toiminnassa lähes kaikilla erikoisalalla hoitopäivien ja hoitojaksojen määrä on edellisvuotta suurempi. Keskimääräinen hoitoaika ei ole oleellisesti muuttunut, se on hieman yli 3 vuorokautta (kuntoutushoitojaksoja lukuun ottamatta).

8 8 5 TULOT JÄSENKUNNILTA Palvelusuunnitelmassa sairaanhoitotoiminnan hoitopalvelujen myyntitulot jäsenkunnille ovat + 4,6 % vuoden 2017 talousarviota suuremmat ja muutos vuoden 2017 tilinpäätösennusteesta on + 1,3 %. Kun vuoden 2017 ennusteessa otetaan huomioon myös ylijäämän palautus, on vuoden 2018 palvelusuunnitelman mukaiset tulot + 2,2 % tätä ennustetta suuremmat. Seuraavassa kuviossa esitetään muutos renkaittain: Jäsenkuntalaskutuksen muutos vuoden 2017 ennusteesta. Ylijäämän palautus on ennusteessa otettu huomioon euroa Toteuma 2016 Talousarvio 2017 Palvelusuunnitelma 2018 Muutos vuoden 2016 toteumasta Muutos vuoden 2017 talousarviosta Jäsenkunnat yhteensä ,8 % ,6 % Jyväskylän neuvottelurengas ,6 % ,2 % Seututerveyskeskus ,3 % ,3 % Pohjoinen Keski-Suomi ,8 % ,1 % Seuraavassa kuviossa esitetään tulojen muutos vuoteen 2016 verrattuna renkaittain ja toimialueittain. Tietoihin sisältyvät oma toiminta, hoito muissa sairaaloissa, ensihoitopalvelut ja erityisvelvoitteet. Vuoden 2016 toteumassa on huomioitu myös kalliiden hoitojen tasaus. Seututerveyskeskuksen tuottamat palvelut eivät sisälly palvelusuunnitelmassa esitettyihin laskelmiin.

9 9 Palvelusuunnitelmassa ja myöhemmin talousarviossa esitetään kuntakohtaiset hoitopalvelujen tuotemäärät ja tulot, jotka perustuvat vastuualueiden tekemiin tuotantosuunnitelmiin. Lasketaperusteena on tuotekohtaisesti 12 kuukauden toteumatiedot (muutamin poikkeuksin). Luvussa 8 esitetään tiedot kunnittain ja toimialueittain. Muiden palvelujen myyntitulot Sairaanhoitopiiri tuottaa kunnille myös muita erillisiin sopimuksiin perustuvia palveluita. Niiden tulot eivät sisälly palvelusuunnitelmaan, mutta kuntien oman talousarviosuunnittelun perusteeksi tuotamme niistäkin tietoja sairaanhoitopiirin www-sivuilla ja yhteenvedonomaisesti myös tässä yhteydessä. Tuottamiamme palveluja ovat mm. seututerveyskeskuksen palvelut, päivystyksen puhelinneuvonta, apuvälinepalvelu, kuvantaminen, erikoislääkärikonsultaatiot ja alueellinen potilastietojärjestelmäpalvelu. Seuraavassa kuviossa esitetään palvelujen myyntituloista yhteenvetoa, kyseessä on vuositasoiset euromäärät kunnille ja terveyskeskuksille tuotetuista palveluista. Kaikki kunnat ostavat jotain alla kuvatuista palveluista, mutta kuntakohtaisesti on eroja. Tietojärjestelmät Kuvantamisen palvelut Apuvälinepalvelu Sairaala-apteekin palvelut Kotisairaala Caterinan tilat ja tekniikan palvelut Erikoislääkärikonsultaatiot Patologian palvelut Päivystys, puhelinneuvonta Kuljetukset ja potilassiirrot Mielenterveyskuntoutujien palvelut Silmäpohjakuvaukset Sairaalafysiologian palvelut

10 10 6 TALOUS Kevään kehysseminaarin tulokseen perustuen sairaanhoitopiirin hallitus antoi toukokuussa suunnitteluohjeen, ja tämä on ollut talousarviovalmistelun perusteena. Seuraavassa esitetään sairaanhoitotoiminnan tuloslaskelma talousarviovalmistelun nykyisestä vaiheesta: TA 2017 Tpe Palvelusuunnitelma Muutos: euroa 07 Toimintatulot TA 2017 Tpe 2017 Tot 2016 Hoitopalvelujen myyntitulot ,5 % -0,1 % -2,7 % Erikoissairaanhoidon palvelut ,6 % -0,7 % -4,4 % Erikoissairaanhoito, oma toiminta ,4 % 0,0 % -5,0 % Hoito muissa sairaaloissa ,8 % -4,5 % -0,9 % Yhteispäivystyksen hoitopalvelut ,1 % 9,2 % 24,5 % Sosiaalitoimen palvelut ,0 % -6,0 % -5,5 % Erityisvelvoitemaksu jäsenkunnilta ,7 % 0,0 % 0,0 % Muiden palvelujen myynti ,5 % 5,0 % 1,9 % - siitä ensihoito jäsenkunnille ,3 % 4,3 % 8,0 % Potilasmaksut ,1 % 1,5 % 1,8 % Muut ,1 % 11,1 % 0,7 % Toimintatulot yhteensä ,6 % 1,6 % -1,0 % Tulot jäsenkunnilta ,6 % 1,3 % -0,8 % Toimintamenot Henkilöstömenot ,7 % 1,4 % 0,8 % Asiakaspalvelujen ostot ,6 % -3,8 % -0,5 % Muiden palvelujen ostot ,9 % 2,4 % 5,6 % Aineet, tarvikkeet ja tavarat ,8 % 3,7 % 8,1 % Muut ,7 % 0,3 % -9,0 % Toimintamenot yhteensä ,3 % 1,4 % 2,6 % Rahoitusmenot (netto) ,1 % 57,0 % Poistot ja arvonalentumiset ,6 % -9,8 % -16,0 % Satunnaiset tulot ,0 % Tilikauden tulos Suunnitteluohjeen mukaan jäsenkunnilta arvioitujen hoitopalvelujen tulojen muutos voi vuodelle 2018 olla enintään + 5,2 % vuoden 2017 talousarvioon verrattuna, palvelusuunnitelmassa muutos on + 4,6 %. Tähän muutokseen on vaikuttanut lähinnä laskentatekniset tarkennukset muiden tulojen arvioinnissa ja poistojen laskennassa. Toiminnan menot eivät oleellisesti poikkea suunnitteluohjeesta. Suunnitteluohjeen perustana käytettiin vuoden osavuosikatsaukseen perustuvaa ennustetta. Yllä olevassa laskelmassa vertailuperustana on elokuussa laadittu ennuste. Jäsenkuntien tulojen muutos kuluvan vuoden ennusteeseen verrattuna on palvelusuunnitelmassa +1,3 %. Tässä ennustevertailussa ei ole otettu huomioon kunnille palautettavaa ylijäämää. Kuntakohtaisissa vertailuissa (mm. sairaanhoitopiirin www-sivuilla ja palvelusuunnitelman liitetaulukoissa) ennusteessa on otettu huomioon myös kuntakohtaisesti ylijäämän palautus.

11 11 7 TOIMIALUEIDEN SUUNNITELMAT Seuraavassa esitetään toimialueiden johtajien laatimat suunnitelmat. Hoitopalveluja tuottavien toimialueiden tuotemääristä ja tuloista esitetään kuntakohtaiset yhteenvedot luvussa 8. Toimialueiden lisäksi esitetään suunnitelmaosuus myös keskushallinnosta. 7.1 Operatiivinen toimialue Operatiivinen toimialue koostuu Keski-Suomen sairaanhoitopiirin leikkaustoimintaa tekevistä (kirurgia, naistentaudit ja synnytykset, hammas-, suu- ja leukakirurgia, silmätaudit, korva-, nenä- ja kurkkutaudit, anestesia - ja leikkaushoito) vastuualueista ja tuottaa näiden sisältämien erikoisalojen erikoissairaanhoitolain ja valtakunnallisesti sovitun hoidonporrastuksen mukaisia palveluita ensisijaisesti Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuin myös erikoisalojen välisenä yhteistyönä sekä potilaan vapaan valinnan myötä oman sairaanhoitopiirin ulkopuoliselle väestölle. Toiminta pohjautuu Keski- Suomen sairaanhoitopiirin strategian perustehtävään ja tavoitteisiin tarjota kansallisiin ja kansainvälisiin suosituksiin perustuvaa, luotettavaa, turvallista ja vaikuttavaa hoitoa potilaan parhaaksi. Asiakas / Potilas / Kunta Toimialue tuottaa Keski-Suomen väestölle ja muille palvelun piiriin tuleville vaikuttavan oikeaaikaisen hoidon yhteistyössä muiden toimialueiden sekä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen kanssa THL:n hoitotakuun asettamien kriteereiden mukaisesti. Riskien hallinta Toimialueen potilasturvallisuussuunnitelman, joka päivitettiin keväällä 2017, mukaisesti kehitetään ja vakiinnutetaan potilasvahinko-, vaara- ja haittatapahtumien minimointiin tähtääviä toimintamalleja vaikuttavan, turvallisen ja oikea-aikaisen hoidon takaamiseksi. Työturvallisuusriskien ja haittatapahtumien tarkastelu tapahtuu keskeisesti sairauspoissaolojen ja HaiPro työturvallisuusilmoitusten seurannan kautta. Toimintaan ja talouteen liittyvät riskit pyritään ennakoimaan realistisella suunnittelulla. Toiminnan ja talouden toteutumiseen sekä riskienhallintaan liittyviä elementtejä seurataan ja raportoidaan hallintosäännön mukaisesti. Prosessit ja rakenteet Toimialueen yhteisten pääprosessien (leikkaushoito, vuodeosastohoito ja kotiutus) edelleen kehittäminen ja varautuminen uuden sairaalan 2020 toimintaan jatkuvat. Erityisenä tavoitteena on lyhentää elektiivisten leikkaustoimenpiteiden odotusaika alle 2 kk sekä toteuttaa jonoton toimintamalli koko toimialueella. Herko-toimintamalli on otettu sovellettuna käyttöön M-siiven vuodeosastoilla ja pyritään edelleen laajentamaan toimialueella. Keinonivelpotilaan hoitoketjuprojekti toimialueella päättyy keväällä 2018 ja projektin tulokset ja toiminnan muutokset otetaan osaksi normaalia toimintaa. Osaaminen ja henkilöstö Tavoitteena on, että osaavan ja ammattitaitoisen henkilöstön mitoitus vastaa palveluiden kysyntää ja tuottamista sekä huomioiden myös jaksaminen ja työhyvinvointi, pyrkien yli- ja lisätöiden tarkoituksenmukaiseen käyttöön voimavarojen puitteissa sekä sairauspoissaolojen vähentämiseen. Varahenkilöstön käyttöä yksiköiden perusmiehityksessä pyritään vähentämään ja kohdistamaan sen sijaan yksiköiden väliaikaisiin tai äkillisiin tarpeisiin. Hoitoaikojen lyheneminen ja hoitokäytänteiden muutokset edellyttävät enenevässä määrin henkilöstön joustavaa siirtymistä yli yksikkörajojen. Osaaminen ja uuden oppiminen varmistetaan vastuualueittain suunnitelmallisella osaamisen kehittämisellä, jatko- ja täydennyskoulutuksella. Talous ja toiminta Valmistautuminen sairaala NOVA:n toimintaan, hoidon tarpeen lisääntyminen, tarvikemenojen kasvu sekä volyymi että tiettyjen erikoistarvikkeiden korkeat hinnat aiheuttavat haastetta toimintojen suunnitteluun. Vaikkakin erikoislääkäritilanne toimialueella on kohtalaisen hyvä, on silmätautien ajanvarauspoliklinikkojen tilanne edelleen hankala johtuen henkilöstöresurssin vajauksesta. Tulevan vuo-

12 12 den aikana Itä-Suomen yliopiston lääketieteen opetus laajenee merkittävästi vaatien toteutuakseen merkittävää työpanosta henkilöstöltä, mitä yliopistolta tuleva rahoitus ei tule kattamaan. Meneillään olevissa SOTE- uudistukseen liittyvät käänteet ovat osoittautuneet erittäin yllättäviksi mutta toimialueelta oletamme ratkaisujen, sitten kun ne ovat tiedossa, mahdollistavan nykyisen huippuosaamisen jatkamisen Keski-Suomessa myös tulevaisuudessa. 7.2 Konservatiivinen toimialue Konservatiivinen toimialue tuottaa Keski-Suomen sairaanhoitopiirin strategiaan pohjautuen palveluita sisätautien ja keuhkosairauksien, lastentautien, lastenneurologian ja lastenpsykiatrian, ihotautien, syöpätautien, neurologian, kuntoutuksen, fysiatrian ja geriatrian erikoisaloilla. Toiminnan perustehtävänä on tarjota kansallisiin ja kansainvälisiin hoitosuosituksiin perustuvaa, luotettavaa, vaikuttavaa ja turvallista hoitoa sujuvassa ja luottamuksellisessa yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa. Potilas/Asiakas/Kunta Sairaanhoitopiirin strategian mukaisesti hoidon lähtökohtana on, että tutkimukset, hoito ja kuntoutus ovat potilaslähtöisiä, ja ne tapahtuvat sujuvassa yhteistyössä perusterveydenhuollon ja sosiaalitoimen toimijoiden kanssa. Tavoitteena on yhteistyö, jossa nykyiset resurssit riittävät hyvin väestön tarpeisiin, ja jossa potilaiden omatoimisuutta ja itsenäisen selviytymisen mahdollisuuksia autetaan moniammatillisesti. Kaikessa toiminnassa noudatetaan asetettuja kansallisia määräaikoja. Prosessit ja rakenteet Toimialueella eri vastuualueiden toiminnan prosesseja kehitetään edelleen kohti uuden sairaalan toimintamalleja. Niillä erikoisaloilla, joilla se on mahdollista, siirrytään välittömästi uudenlaisiin toimintamalleihin. Toiminnan painopisteenä on polikliininen toiminta, ja vuodeosastojen kuormitusaste laskee edelleen suunnitellusti. Samalla kehitetään sote- yhteistyössä potilaiden kotona selviytymisen malleja, ja myös kotisairaalan sekä päiväsairaalan toimintaa kehitetään. Osaaminen ja henkilöstö Toimialueen henkilöstö on osaavaa, ammattitaitoista ja joustavaa. Tämä tarkoittaa edelleen sitä, että koulutuksen merkitys on erittäin tärkeä ja siihen panostetaan. Henkilöstörakennetta muokataan jatkuvasti vastaamaan uudenlaisia palvelutarpeita. Varahenkilöstön joustavaa ja tehokasta käyttöä jatketaan, jotta sijaistyövoiman käyttö minimoidaan. Työssä jaksamista tuetaan ja sairauspoissaoloja vähennetään puuttumalla niihin aktiivisesti. Lääketieteen kandidaattiopetus laajenee toimialueella syksyllä 2018 ja tämän mukanaan tuomat haasteet selvitetään. Toiminta ja talous Toiminta on avohoitopainotteista ja tapahtuu hyvässä yhteistyössä perusterveydenhuollon kanssa. Kaikki lähetteet käsitellään konsultaatioina. Suhtautuminen erilaisiin uusiin toimintakäytäntöihin, kuten telemedisiinaan, on avointa, ja erilaisia kokeiluja tämän tiimoilta toteutetaan tulevina vuosina. Ennakoimattomuutta talousarvioon tuovat mm valtakunnallisesti keskitettävät potilaat. Lääketieteen kehitys, uudet kalliit lääkehoidot sekä geeniteknologian mukanaan tuomat sovellukset muodostavat lisähaasteen, mutta tätäkin seurataan aktiivisesti, luodaan yhteisiä pelisääntöjä ja noudatetaan yhtenäisiä ohjeita uusien toimintojen käyttöönotossa.

13 Psykiatrian toimialue Toimialue vastaa maakunnallisesti nuorisopsykiatriasta, psykiatrisesta osastohoidosta, psykiatrian päivystyksestä, psykiatrisista konsultaatioista ja vanhuspsykiatriasta. Lisäksi toimialue tarjoaa Jyten, Muuramen ja Seututerveyskeskuksen (ei Keuruu) psykiatrian ja päihdetyön lähipalvelut. Toiminta perustuu vaikuttaviin hoitomuotoihin lain ja asetusten sekä Käypä hoito -suositusten mukaisesti. Tavoitteena on valtakunnallisesti väestöpohjaan nähden vähäisten sairaansijojen nykytilan säilyttäminen, avohoidon monimuotoisuuden ja liikkuvuuden tehostaminen sekä toimintaprosessien mallintaminen lean-menetelmää hyödyntäen. Muutosagentti on keskeinen osa maakunnan mielenterveys- ja päihdetyön kehittämistä kohti sotea ja Novaa. Toimialue vastaa erva-alueen lääketieteen kandidaattiopetuksesta. Organisaatiorakennetta yksinkertaistetaan. Asiakas Potilaan hoito ja kuntoutus perustuvat potilaan tutkimukseen, diagnostiikkaan ja yhdessä laadittuun hoito- ja kuntoutussuunnitelmaan potilasta vastuuttaen ja tukien. Potilaan läheiset ja kokemusasiantuntijat ovat osa hoitoprosessia. Kuntia palvellaan suunnitellusti. Konsultaatiokeskus palvelee muita asiakkaita maakunnallisesti. Toiminta Hoidon tarpeen arviot, hoito ja kuntoutus toteutetaan lain edellyttämällä tavalla. Moniammatillisuus ja liikkuvuus on hoidon ja kuntoutuksen tukena. Nuorisopsykiatrian akuuttityö integroituu päivystysalueella psykiatrian akuuttityöhön. Potilaan hoitoprosessia mallinnetaan yli yksikkörajojen. ECT ja TMS hoitoja tarjotaan hoitajavetoisesti polikliinisesti. Nuorisopsykiatria on mukana LAPE-hankkeessa. Toimialue on mukana valtakunnallisessa Tupakoimattomuus-kärkihankkeessa. Tutkimustoiminta ja erikoistuvien koulutus jatkuu professorin vetämänä. Hoitotyön opiskelijoiden ohjaus on jatkuvaa. Hoitokeskus aloittaa toimintansa sairaala Novan hengessä. Sairaansijojen käyttöaste on vakiintumassa. Uusi potilaspalautejärjestelmä otetaan käyttöön. Henkilöstö Henkilöstöä osallistetaan strategian mukaisen toiminnan kehittämiseen ja kustannustietoisuutta lisätään. Lean-menetelmää jalkautetaan. Hyvä perehdytys, oma koulutustarjonta, sähköiset palvelut ja prosessikoulutukset tukevat työhyvinvointia, työssä jaksamista ja ammattitaidon syventämistä sekä riskien hallintaa. Henkilöstön joustava käyttö, moniammatillinen yhteistyö, työnjaon kehittäminen ja oman toiminnan sisäinen arviointi ovat kiinteä osa toimintaa. Kehityskeskustelut ja työpaikkakokoukset ovat säännöllisiä. Palkitsemista jatketaan. Lääkäreiden rekrytointiin panostetaan, joskin erikoislääkärivajetta helpotetaan taloutta kuormittavilla ostopalveluilla toiminnan turvaamiseksi. Talous Työpaikkakokouksissa ja kehittämispäivissä lisätään henkilöstön kustannustietoisuutta, selkiytetään potilaan hoitoketjuja ja toimintaprosesseja hoidon vaikuttavuuden ja kustannustehokkuuden parantamiseksi yhteistyössä myös toimijoiden kanssa. Toiminta- ja talouslukuja seurataan reaaliaikaisesti ja kuukausittain vastuualueiden ja toimialueen johtoryhmissä sekä tiiviisti lähijohtajien kanssa. Asiakaspalvelujen ostot erityisesti THL:n hoitoon määräämien potilaiden osalta ovat olleet kasvussa, ja tavoitteena on kotiuttaa kolme potilasta omille osastoille. Päihdepalveluiden ja palveluasumisen ostoja seurataan säännöllisesti tavoitteena kulujen hallinta. Merkittävät riskit ja riskien hallinta Päihteiden käytön lisääntyminen huomioidaan hoidossa ja kuntoutuksessa. Työ- ja potilasturvallisuutta parannetaan ennakointia, koulutusta ja yhteistä keskustelua tehostamalla. Työhyvinvointikeskustelut ovat käytössä. Avekki-koulutus on osa toimintaa. Lääke- ja muun hoidon sekä kirjaamisen osaamista vahvistetaan.

14 Päivystyksen toimialue Toimialueen ydintehtävien kuvaus ja näkymät Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntien erikoissairaanhoidon päivystys toteutetaan keskussairaalan päivystysyksikössä. Perusterveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys on keskitetty suurelta osin keskussairaalan päivystykseen, joten se on sairaanhoitopiirin ainoa 24/7 toimiva päivystysyksikkö. Päivystyksessä hoidetaan päivystysasetuksen mukaisesti kiireellisen hoidon tarpeessa olevia potilaita. Ensihoitopalvelujen toteutumista seurataan säännöllisesti. Maakunnallinen yhteistyö perusterveydenhuollon kanssa jatkuu tiiviinä. Päivystyksen yhteydessä toimii Jyväskylän kaupungin ja sairaanhoitopiirin yhteinen kotisairaala. Asiakas Erityistä huomiota kiinnitetään asiakaspalvelun ja päivystyspotilaan koko hoitoketjun laatuun sairaanhoitopiirin Potilas ensin -strategian mukaisesti yhteistyössä kokemusasiantuntijoiden kanssa. Päivystyksen lähipalveluita tuotetaan edelleen omissa terveyskeskuksissa virka-aikana ja osaaikaisesti iltaisin ja viikonloppuisin. Tavoitteena on vähentää yhteispäivystyksen epätarkoituksenmukaista käyttöä ja kokonaiskäyntien määrää. Asiakastyytyväisyyttä mitataan systemaattisesti. Toiminta Toimintaprosesseja mitataan sekä tehokkuuden että laadun näkökulmasta omalla seurannalla ja osallistumalla kansalliseen vertaisarviointiin. Uuden yhteispäivystyksen toimintamallin tavoitteena on sujuvoittaa päivystyspotilaiden hoitoa, parantaa hoidon laatua ja potilasturvallisuutta. Tavoitteen saavuttamista tuetaan siirtymällä sähköiseen hoitotietojen kirjaamiseen myös päivystyspoliklinikalla. Samalla otetaan käyttöön päivystyksen tilanteen hallintajärjestelmä. Hoidon laatua seurataan palautejärjestelmän, potilasvahinkoilmoitusten sekä hoitoon liittyvien muistutusten ja kanteluiden avulla. Henkilöstö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on akuuttilääketieteen valtakunnallisesti merkittävä koulutusyksikkö. Akuuttilääkäritoiminnalla ja päivystysosaamisen vahvistamisella tuetaan sairaanhoitopiirin strategian mukaista potilaslähtöistä toimintaa. Tällä hetkellä akuuttilääkärit tekevät 40 % yhteispäivystyksen päivystysvuoroista, mutta tarkoituksena on lisätä tätä osuutta 50 %:iin, mikä edellyttää akuuttilääkäreiden määrän lisäystä 18:sta 20:een. Vastaavasti ulkopuolisten päivystäjien osuus vähenee. Potilaslähtöisen ja näyttöön perustuvan hoidon varmistamiseksi panostetaan rekrytointiin, osaamisen johtamiseen, opiskelijaohjaukseen ja johtamisen kehittämiseen. Tavoitteena on henkilöstön työtyytyväisyyden ja -motivaation lisääntyminen ja sairauspoissaolojen väheneminen. Talous Päivystyksen toimialueen kustannusten nousua pyritään hillitsemään. Toimialueella käytössä olevien laboratoriopakettien tarkastelua jatketaan ja tehdään tarvittaessa lisää muutoksia kustannusnousun hillitsemiseksi. Hoitotarvikkeiden ja lääkkeiden osalta etsitään mahdollisuuksia vähentää kuluja.

15 Lääkinnällisten palvelujen toimialue Toimialueen ydintehtävien kuvaus ja näkymät Toimialueella tuotetaan palveluja sekä sisäisille (erikoissairaanhoito, seututerveyskeskuksen liikelaitos) että ulkoisille (terveydenhuollon kuntayhtymät, tk:t, kunnat) asiakkaille. Sairaala-apteekki tarjoaa lääkehuollon palveluja. Osastonsihteeripalveluiden vastuualue tuottaa kliinisten erikoisalojen tarvitsemat osastonsihteeripalvelut keskitetysti. Puhtauspalvelujen vastuualue tuottaa laitoshygienia-, ruokahuolto- ja muita palveluja. Diagnostisten palveluiden vastuualueella kuvantamisen yksikkö tuottaa itse tai järjestää sairaanhoitopiirin kuvantamistutkimukset. Patologian yksikkö tuottaa histologisia, sytologisia sekä molekyyligeneettisiä tutkimuksia ja lääketieteellisiä ruumiinavauksia. Sairaalafysiologian yksikkö tuottaa elimistön toimintatutkimuksia koko maakunnan alueelle kliinisen neurofysiologian, kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen menetelmin. Uuden sairaalan suunnittelu näkyy vahvasti toimialueella. Uudessa sairaalassa on tarkoitus lisätä sairaala-apteekin lääkehuollon automaatiota. Tätä automaatiota on jo otettu käyttöön. Osastonsihteeripalvelujen kehittyminen kohti uutta sairaalaa on vahvasti sidoksissa prosessien sujuvoitumiseen yksiköissä, tietojärjestelmien kehittymiseen ja käyttöönottoon, mm. puheentunnistus, sekä sähköisen asioinnin lisääntymiseen. Puhtauspalvelujen painopisteenä on palvelutuotannon valmistaminen uuteen sairaalaan ja organisaation rakenteellinen muutos vastaamaan palvelutarvetta, erityisesti ruokahuollon eriyttäminen puhtauspalveluista. Diagnostisilla palveluilla toiminnan määrän odotetaan kasvavan edelleen ja se haastaa mm. henkilöstö- ja laiteresurssoinnin. Biopankkitoiminta käynnistyy konkreettisesti. Asiakas Potilasturvallisuus on sairaala-apteekin kaiken toiminnan lähtökohta. Potilasturvallisuus on myös muiden vastuualueiden keskeinen toiminnan lähtökohta. Osastonsihteerien palvelualueella korostetaan potilaslähtöistä työskentelyä. Tämä tarkoittaa mm. laadukasta asiakaspalvelua niin puhelimessa kuin kasvokkain, asiakkaiden ohjaamista sähköiseen asiointiin, saneluiden purkua säädettyjen aikarajojen sisällä. Ns. Contact center- toiminta tähtää juuri potilaslähtöiseen työskentelyyn ja toiminta on pilottimaisesti jo käynnistynyt. Puhtauspalveluissa on otettu käyttöön asiakastapaamiset, joiden tavoitteena on mm. arvioida nykyistä palvelua ja toimintamalleja ja kehittää uuden sairaalan mukaisia toimintamalleja. Diagnostisissa palveluissa tavoitteena on tehdä kaikki pyydetyt tutkimukset kiireellisyyden mukaan hoitotakuun puitteissa. Toiminta Sairaala-apteekissa mikrobilääkelaimennusrobotin käyttö on vakiintunut ja robotilla käyttökuntoonsaatettavan antibioottivalikoiman lisäämiseksi tutkitaan piperacilliin/tatsobaktaami-valmisteiden kestoaikaa yhdessä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Lääketoimitusrivien lukumäärässä on eloa: esh:lle toimitetut kasvanevat ja pth:lle toimitetut vähenenevät. Osastofarmasiaa laajennetaan edelleen. Unit dose laitehankinta pitää käynnistää. Osastonsihteeripalvelut yhtenäistää toimintaprosesseja kohti uutta sairaalaa yhdessä eri yksiköiden kanssa. Contact center toiminnan pilotointia jatketaan. Toiminnan kehittäminen on tiukasti riippuvainen tietojärjestelmien kehittymisestä. Puhtauspalveluissa tavoitteena on eriyttää siivous- ja muut palvelut ja keskittää niistä osa. Ruokahuolto pyritään saamaan kokonaan Kylän Kattauksen hoidettavaksi, tämä vaatii mm. henkilöstösiirtoja. Kaikille diagnostisten palveluiden vastuualueen yksiköille on yhteistä tutkimusmäärien kasvu. Patologian yksikössä kehitetään edelleen soluviljelylaboratoriotoimintaa ja digipatologiaa. Kuvantamisen yksikössä ennustetaan sekä TT- että MRI-tutkimusten määrän vuosittaisen kasvun jatkuvan. TT-kuvausten määrä kasvaa myös ilta- ja yöaikaan. Sairaalafysiologian yksikössä PET-TT-tutkimusmäärä jatkanee kasvuaan. Kliinisen neurofysiologian yksikössä vakiinnutetaan aivojen magneettistimulaatiohoidot. Biopankin toiminta käynnistyy konkreettiseti. Henkilöstö Henkilökunnan työhyvinvointia ja pysyvyyttä tuetaan. Tämä on erityinen painopistealue puhtauspalveluissa, jossa tehdään tiivistä yhteistyötä työterveyshuollon kanssa. Henkilöstön mitoitus puhauspalveluissa on riippuvainen mm. ruokapalvelujärjestelyistä, mutta vakansseja on tarkoitus vähentää hallitusti. Osastonsihteeripalveluissa runsas eläköityminen aiheuttaa erityisiä haasteita paitsi henkilökunnan riittävyydelle niin myös osaamiselle. Osaamista laajentava, hallittu työkierto jatkuu, samoin

16 16 asiakaspalvelu- ja puhelintyön koulutus. Haaste on se, että suuria muutoksia henkilöstömäärässä ei voi tapahtua ennen kuin tietojärjestelmät ovat uusiutuneet. Apteekissa osastofarmasian vahvistaminen jatkuu. Diagnostisissa palveluissa erikoislääkäripula syö tehokkaan oman toiminnan edellytyksiä erityisesti sairaalafysiologialla. Henkilöstön liikkuvuutta yksiköiden välillä jatketaan ja henkilöstösuunnittelulla tähdätään siihen, että uuteen sairaalaan mennessä henkilöstön määrä on riittävä lisääntyvälle toiminnalle. Toimialueen sisäisillä vakanssisiirroilla tuetaan erityisesti lisääntynyttä röntgenhoitajatarvetta (kolmas TT-laite on jo otettu käyttöön, uuteen sairaalaan tulee kolmas magneettilaite ja PET-TT-toiminta paitsi lisääntyy niin myös tulee kokonaan vastuualueen hoitajien hoidettavaksi). Diagnostisten palveluiden vastuualueella hoitotyön johtaminen on juuri organisoitu uudelleen ja sen toiminnan kehittäminen ja vakiinnuttaminen jatkuu. Talous Sairaala-apteekissa kustannuksiin vaikutetaan peruslääkevalikoiman kilpailutuksella, lääkekulutuksen tarkalla seurannalla sekä asianmukaisella robotiikalla. Osastonsihteeripalveluissa ja puhtauspalveluissa tarkkaillaan henkilöstön määrää suhteessa tehtäviin ja ostopalveluita käytetään kustannustehokkaasti. Puhtauspalveuissa suurin talouden määrääjä on henkilöstön määrä ja miten se kehittyy esim. ruokahuollon toimintojen muuttumisen myötä. Diagnostisten palveluiden vastuualueella odotetaan toiminnan määrän kasvavan, uusia menetelmiä otetaan käyttöön ja se vaatii suunnitelmallista henkilöstöresurssointia ja tarvikehankintoja (esim. päivystysalueen TT-laitteen uusinta, lääkeainestenttien käytön lisääntyminen toimenpiteissä, patologian yksikön soluviljelylaboratorio- ja digipatologian käynnistyminen). Erikoislääkäripula vaikeuttaa ostopalveluiden määrän vähenemistä. Taloutta haastavat tekijät, riskit ja niiden hallinta Osastonsihteeripalvelut on keskittänyt toimintansa Kruunutorniin ja tilakustannukset kasvavat. Suurin riski toiminnassa on se, että miten henkilöstön määrä sopeutetaan uuteen sairaalaan, sillä suuria muutoksia ei voi tehdä ennen kuin uudet toimivat tietojärjestelmät ovat käytössä. Puhtauspalveluiden suurin haaste on ruokapalvelun siirto/siirtyminen kokonaan Kylän Kattaukselle. Siinä on tarkoitus, että henkilöstöä siirtyy toiminnan mukana. Prosessi on käynnissä. Diagnostisten tutkimusten määrä kasvaa. Tämä koskee niin patologian tutkimuksia, kuvantamisesta erityisesti TT-tutkimusten määrää sekä sairaalafysiologiaa (PET-TT-tutkimukset). Tämä johtaa vääjäämättä kustannusten nousuun tarvitaan henkilöstö tekemään ja tulkitsemaan tutkimukset ja tutkimuksissa tarvitaan myös aineita ja tarvikkeita. Kuvantamisen yksikössä kolmas TT-laite on otettu käyttöön, se on uusi resurssi ja vaatii myös röntgenhoitajatyöpanosta lisää, sillä päivystysaikaiset tutkimukset ovat lisääntyneet ja ilta- ja yövuorojen henkilöresurssia joudutaan lisäämään. Radiologitilanne on parantunut selvästi viime vuosien aikana, mutta lisääntyvä leiketutkimusten (MRI, TT) määrä hidastaa ostopalveluista luopumista. Patologiassa näytemäärä on lisääntynyt ja biopankkitoiminta käynnistyy konkreettisesti. Biopankille ei ole omaa budjettia. Biopankin taloutta ruvetaan seuraamaan omalla kustannuspaikalla, mutta biopankin organisatorinen asema on määritettävä tarkemmin ja sille kannattanee laatia oma budjetti, jotta varsinainen sairaanhoitotoiminta ja biopankkitutkimus pysyvät taloudellisesti toisistaan erillään. Biopankkitoiminta tarvitsee myös henkilöstöresurssia toimintaansa (laboratoriohoitaja). Sairaalafysiologialla suurin taloudellinen haaste on lääkärityövoiman puute. Kliinisen neurofysiologian erikoisalalla ei ole lainkaan omaa lääkäriä ja koko lääkärityöpanos joudutaan ostamaan. Kliinisen fysiologian ja isotooppilääketieteen alalla puuttuu toinen erikoislääkäri. Tämä johtaa ajoin PET-TTtutkimusten lausuntopalvelujen ostamiseen. Näiden alojen erikoislääkäripula on valtakunnallinen. Apteekki osallistuu aktiivisesti lääkekulutuksen seurantaan etenkin kalliiden lääkkeiden osalta. Koko toimialueella on jo kiinnitetty huomiota yhdessä talousosaston kanssa siihen, että ostopalvelusopimukset ovat asianmukaisesti kilpailutettu ja ajantasaiset. Talouden ja toiminnan lukuja seurataan jokaisessa toimialueen johtoryhmän kokouksessa ja myös vastuualueilla. Samoin henkilöstön työpanosta ja sairauspoissaoloja seurataan säännöllisesti, lisäksi työterveyshuollon kanssa on säännöllinen seuranta. Taloutta seurataan myös yhdessä taloustoimen kanssa kuukausittaisissa tapaamisissa ja se on osoittautunut erittäin hyväksi talouden hallinnan tavaksi.

17 Tukipalvelujen toimialue Tukipalveluiden toimialueen tehtävänä on laadukkaiden, sujuvien ja kustannustehokkaiden talouden, henkilöstöratkaisujen, teknisen huollon sekä materiaalitoimen palveluiden tuottaminen ydintoiminnan tarpeisiin sekä näiden toimintojen jatkuva kehittäminen yhdessä organisaation kanssa. Seuraavina vuosina toimintaympäristö muuttuu merkittävästi. Tulevaa toimintaa määrittävät valmisteilla oleva sote- ja maakuntauudistus sekä uuden sairaalan suunnittelu ja rakentaminen, joihin osallistuminen ja valmistautuminen näkyy keskeisesti kaikkien tukipalvelujen vastuualueiden tehtävissä. Vuosien keskeinen tavoite onkin tukipalvelujen kehittyminen strategisten tavoitteiden ja kehityssuuntien mukaisesti siten, että palvelut kehittyvät perustoiminnan muuttuvia tarpeita vastaavasti. Asiakkaat Tukipalvelujen kehittämistyötä asiakkaiden tarpeiden mukaisesti tehdään useilla osa-alueilla: Sote- ja maakuntauudistukseen valmistautumisessa osallistutaan aktiivisesti valmistelutyöhön tulevan väliaikaishallinnon ja maakunnallisten / valtakunnallisten työryhmien kautta ja toteuttamalla väliaikaishallinnon ja valtakunnallisen valmistelun osoittamia tehtäviä. Maakunnallisen talous- ja henkilöstöpalvelukeskuksen muodostaminen on merkittävä muutos, jonka valmistelu vaikuttaa niin talouden ja HR:n henkilöstöön kuin osin muuhun organisaatioon. Muutos edellyttää prosessien ja roolien uudelleenmäärittelyä ja asettaa vahvoja tuottavuus- ja vaikuttavuushaasteita organisaatiossa tehtävälle toiminnalle. Muutokset valmistellaan yhdessä toimialueasiakkaiden kanssa ja henkilöstötyön, talouden ja yleishallinnon kokonaisuudessa. Maakuntien tilakeskus Oy:n toiminnan käynnistäminen etenee ja yhteistyö yhtiön kanssa niin siirtyvien toimintojen ja rajapintojen määrittelyssä kuin siirtyvän omaisuuden ja rahoitussalkun osalta on oltava tiivistä. Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu edellyttää myös mittavaa tietojärjestelmätyötä niin tukipalveluiden perusjärjestelmien kuin tiedolla johtamisen järjestelmien osalta. Uuden sairaalan toimintamallien ja prosessien kehittämiseen toisaalta osallistutaan yhdessä muiden tukifunktioiden kanssa, toisaalta erityisesti talouden ja HR:n alueella pyritään tukemaan toimintamalliryhmien tekemää kehittämistyötä mm. tuotettavilla tiedoilla ja analyyseillä. Uuden sairaalan rahoitusmallin toteuttaminen jatkuu ja rahoitusriskien hallintaa tehdään hallituksen hyväksymien periaatteiden mukaan tulevat omaisuus- ja rahoitusjärjestelyt huomioiden. Tehdyt investointipankkirahoituksen puitesopimukset varmistavat tarvittavan rahoituksen vuoden 2018 loppuun saakka ja vuoden 2018 aikana käydään neuvottelut ja tehdään tarvittavat toimenpiteet vuonna 2019 tarvittavan lainarahoituksen järjestämiseksi. Uuden sairaalan ICT-kehitystyössä edettäneen hoitosuunnitelmapohjaisen ICT-mallin ja ERPin suunnitellussa ja käyttöönotossa. Tätä työtä tuetaan tarpeen mukaan hoitokomponenttien määrittelytyön tuella, ja mm. suunnittelun, laskennan ja seurannan mallien kehittämisellä tältä pohjalta. Tukipalvelujärjestelmät ovat osa uuden sairaalan ICT-kokonaisuutta ja järjestelmien kehittämisen osalta pyritään tiiviiseen yhteistyöhän ICT-projektin kanssa. Toimialuejohtajien, liikelaitoksen johdon ja vastuualuejohtajien tukea pyritään edelleen kehittämään strategian mukaiseen suuntaan, erityisesti muutosjohtamisen tueksi. Tavoitteena on kehittää asiakaslähtöisiä ja palvelukeskeisiä johtamisen tuen toimintamalleja. Käytännössä kehitystyötä tehdään mm. yhteistyömuotoja ja käytettävissä olevia työvälineitä (raportointijärjestelmät ja niiden käytettävyys, analyysiaineistot ym.) päivittämällä ja parantamalla. HR:n osalta digitalisointi etenee ja henkilöstötietojärjestelmät palvelevat toimintaa ja johtamista. Keskitettyjä henkilöstötyön vastuita hoidetaan yhtenäisin ja koordinoiduin johtamisen tuen toimintamallein. Shp-tasoinen osaamisen arviointityö jatkuu yhteistyössä eri toimijoiden kanssa ja niin perusosaamisen kuin erityisosaamisen arviointi laajenee. Osaamisen johtamisen päivitetyt toimintamallit ovat käytössä. Maakunnallista yhteistyötä soten johtamiskulttuurin kehittämisessä ja johtamisosaamisen varmistamista jatketaan ja osallistumme maakunnalliseen esimiesten muutostukityöhön. Rekrytoinneissa otetaan käyttöön uusia, moderneja rekrytoinnin työkaluja ja työnantajamarkkinoinnissa vahvistetaan sairaala Nova-näkökulmaa. Toimintalähtöisen työaikasuunnittelun kehittämistä sairaala Novan tarpeista tuetaan. Palkkausjärjestelmää kehitetään tukemaan soteen valmistautumista, uuden

18 18 sairaalan toimintaa, läpinäkyvyyttä, oikeudenmukaisuutta ja uudistumista. Työsuojelussa jatketaan kärkihankkeita, joista keskeisin alue on työtapaturmien tutkinta. Tavoitteena on vähentää työtapaturmia vuosittain kohti nollatavoitetta. Tilojen kunnostaminen keskussairaalassa jatkuu. Huomattava osa tehtävistä korjauksista liittyy sisäilmaperäisiin haasteisiin. Tapauskohtainen väistötilojen järjestäminen on välttämätön mm. kosteusvauriotöitä tehtäessä, jotta rakenteisiin puuttuvia korjauksia voidaan toteuttaa. Väistötilat pyritään järjestämään kustannustehokkaasti sairaanhoitopiirin omistamista kiinteistöistä. Teknisen huollon osalta suunnitellaan uuden sairaalan tarpeisiin optimaalisesti soveltuvaa teknisen huollon palvelukokonaisuutta. Näiden uusien taloudellisesti tehokkaiden toimintamallien suunnittelu edellyttää kiinteää yhteistyötä sairaanhoitopiirin eri toimijoiden kanssa ja on huomioitava, että sairaalaan liittyvä tekniikan toiminta tulee olla niin varmistettu, että toiminta on mahdollisimman katkotonta ja joustavaa. Vanhan sairaala-alueen, Kukkulan, kehittämisprojekti etenee yhteistyössä Jyväskylän kaupungin kanssa ja myös muiden käytöstä poistuvien kiinteistöjen osalta suunnitellaan ja edistetään kokonaistaloudellisesti edullisimpia luopumisen tapoja. Teknisen huollon tietojärjestelmien uusinta osana uuden sairaalan tietojärjestelmäkokonaisuutta jatkuu. Keskitettyä tarvikehankintamallia laajennetaan ja kehitetään suunnitelmien mukaisesti yhdessä toimittajien kanssa ja materiaalienhallintaa kehitetään maakunnan alueen toimintakokonaisuutena huomioiden Sote:n tulevaisuuden tarpeet. Hankinnoissa keskitytään todellisen tarjouskilpailutilanteen luomisen sekä sopimushallinnan kehittämiseen sekä parannetaan yksiköille tuotettavaa hankintaohjeistusta ja viestintää. Sairaala Novan lääkinnällisten laitteiden hankintakokonaisuuksien kilpailutukset ovat merkittävä kokonaisuus ja ne käynnistyvät suunnitelman mukaisesti. Sisälogistiikan yhtenäistämisellä tehostetaan resurssien käyttöä ja parannetaan asiakkaille tuotettavan palvelun laatua. Potilaskuljetusten ohjausjärjestelmän uusiminen mahdollistaa potilaskuljetusten keskittämisen. Sisäisten potilaskuljetusten keskitettyyn toimintamalliin pyritään eri toimialueiden kanssa yhteistyössä. Uuden materiaalinhallintajärjestelmän sekä kuljetusten ohjausjärjestelmän käyttöönottoon pyritään vuoden 2018 aikana. Näiden järjestelmien tuoman uuden teknologian ja toiminnanohjausjärjestelmien myötä prosessien hallintaa ja tiedonsiirtoa automatisoidaan. Henkilöstö Henkilöstösuunnittelua toteutetaan aktiivisesti sairaanhoitopiirin uusien toimintamallien mukaisesti kiinnittäen erityistä huomiota resurssien tarkoituksenmukaiseen kohdentamiseen toimintatapojen kehitystä vastaavasti. Hyvällä henkilöstösuunnittelulla ennakoidaan sekä henkilöstön määrää että osaamista. Tulevat palvelukeskukset ja prosessien uudelleenorganisointi maakunnassa vaikuttaa merkittävästi toimialueen henkilöstöön ja rooleihin tulevaisuudessa. Tavoitteena on myös henkilöstön näkökulmasta hallittu muutos siihen valmistautumiseen tähdätään entistä systemaattisemmalla viestinnällä, tarvittavan osaamisen määrittelyllä, arvioinnilla, varmistamisella ja vahvistamisella ja vastuualueiden sisäisellä kehittämistyöllä. Toiminta Tukipalvelujen toimialueella kehitetään edellä asiakasnäkökulmassa kuvattujen osa-alueiden lisäksi myös vastuualueiden sisäisiä toimintaprosesseja kaikilla vastuualueilla, näihin liittyvät tavoitteet on kuvattu vastuualuekohtaisissa toimintasuunnitelmissa. Toimintaprosessien kehittämiseen liittyy keskeisesti tietojärjestelmien kehittämistyö ja prosessien digitalisointi ja automatisointi. Talous Tavoitteena on, että toiminnan menot ja tulot toteutuvat talousarvion mukaisesti. Toimialueen menoja on tähän mennessä kyetty hallitsemaan toiminta- ja palveluntuotantomalleja kehittämällä. Tätä työtä jatketaan edelleen. Talousarvion toteutumista seurataan säännöllisesti ja suunnitelmallisesti vastuualueiden ja toimialueen johtoryhmissä, jotta mahdollisesti tarvittaviin korjaaviin toimenpiteisiin voidaan viipymättä ryhtyä.

19 19 Raportoinnin, valmennuksen ja viestinnän selkein keinoin viemme eteenpäin henkilöstökustannusten alentamisen kokonaisohjelmaa. Raportoinnilla ja vastuualueiden, toimialueiden ja liikelaitosten johdon kanssa kehitettävällä yhteistyöllä ohjataan organisaatiota entistä paremmin tunnistamaan toimintatapojen vaikutuksia talouteen ja sen myötä pyritään vaikuttamaan koko organisaation kustannustietoisuuteen ja talouden tavoitteiden saavuttamiseen. Koska uutta sairaalaa rakennetaan parhaillaan, tulee investoinnit nykyiseen sairaanhoitopiirin rakennuskantaan minimoida. Kaikkien toimenpiteiden tulee edesauttaa nykyisen keskussairaalan toimintojen mahdollistamista sairaanhoitopiirin omistamissa tiloissa vuoteen 2020 asti. 7.7 Keskushallinto Keskushallintoon kuuluvat keskushallinnon lisäksi Koulutuksen ja tutkimuksen sekä Tietohallinnon vastuualueet. Keskushallinnon toimintasuunnitelma Laiteturvallisuus on yksi potilasturvallisuuden osa-alueista, joka pitää sisällään laitteiden turvallisuuden ja turvallisen käytön. Laitteiden ja koneiden turvallinen käyttö kuuluu myös työturvallisuuslain piiriin. Laitteiden osaamisen varmistamiseen kehitetään systemaattinen malli ja seuranta sekä laiterekisterit laitetaan ajan tasalle. Keski-Suomen sairaanhoitopiirin strategian mukaisesti tavoitteena on kehittää toimintaa potilaspalautteiden perusteella. Potilasasiamiestoiminta on lakisääteistä potilaiden, omaisten ja henkilöstön ohjaus- ja neuvontapalvelua. Riskienhallinta toteutetaan ja sen kehitystä seurataan asiasta annettujen sääntöjen ja ohjeiden mukaisesti. Riskienhallinnan lähtökohtana ovat kuntayhtymän strategia ja eettiset periaatteet. Valtakunnan tasolla ollaan valmistelemassa maakunta- ja sote-lainsäädäntöä. Tulevan maakunnan ja soten valmistelu on järjestäytynyt ja uudistusta valmistellaan maakuntajohtoisesti eri toimijoiden yhteistyönä. Maakunnan toiminta käynnistyy Keskushallinnon asiantuntijat osallistuvat monin tavoin sote -valmistelutyöhön. Sairaanhoitopiirin strategisilla hankkeilla tuetaan sairaanhoitopiirin strategian tavoitteita, kansallisia uuden lainsäädännön tavoitteita sekä vaikuttavuus- ja tuottavuustavoitteita. Tutkimus- ja kehittämisrahaa varataan vuoden 2018 talousarvioon 0,7 miljoonaa euroa. Merkittäviin hankkeisiin on saatu ja haetaan ulkopuolista rahoitusta (STM, Tekes, Sitra, EU). Sairaalan suunnittelu ja rakentaminen etenee suunnitellussa aikataulussaan. Suunnittelu keskittyy vuoden 2018 aikana toteutussuunnitteluun kaikilla rakennuksen osilla. Rakentamisessa saadaan sairaalarakennuksen osalta vuoden 2018 aikana runkotyöt valmiiksi ja kaikilla lohkoilla käynnistyvät sisätyöt ja talotekniikan asennukset. Yhdistetyn Tuotantokeittiö ja Pysäköintitalo rakennuksen maanrakennustyöt käynnistyivät 2017 kesällä ja aikataulun mukainen valmistuminen on kesällä ICT - projektiryhmään rekrytoitiin 2017 alkuvuodesta lisää ICT asiantuntijoita sekä kliinisen osaamisen vastuuhenkilöitä. Asiakas- ja potilastietojärjestelmän kilpailutus käynnistyi kesällä 2017 ja hankintapäätös tehdään kesään 2018 mennessä. Perusterveydenhuollon yksikön toimintasuunnitelma Terveydenhuoltolaki (13326/2010) määrittelee perusterveydenhuollon yksikön tehtävät. Yksikön tulee tukea mm. järjestämissuunnitelman laatimista, antaa asiantuntemusta ja sovittaa yhteen alueellaan perusterveydenhuollossa tehtävää tutkimusta, kehittämistä, hoito- ja kuntoutusketjujen laatimista, täydennyskoulutusta sekä huolehtia henkilöstötarpeen ennakoinnista sekä erikoissairaanhoidon, perusterveydenhuollon ja soveltuvin osin sosiaalitoimen yhteensovittamisesta. Toimintaa ohjaa sairaanhoitopiirin strategia, hallitusohjelman kärkihankkeet, maakunnallinen sosiaalisen hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelma ( ) sekä terveyden edistämisen toimintaohjelma ( ). Yksikkö tukee toiminnallaan maakunnan terveyden edistämistyötä,

20 20 vahvistaa ammattilaisten osaamista sekä sote- integraatiota. Vuodelle 2018 on haettu terveyden edistämisen määrärahaa kokemusasiantuntijatoiminnan kehittämiseen. Haemme mahdollisesti myös Euroopan sosiaalirahaston (ESR) Kestävää kasvua ja työtä rakennerahasto-ohjelman toimintalinjan 5 hankerahoitusta. Koulutuksen ja tutkimuksen vastuualueen (KTVa) toimintasuunnitelma KTVa:n ydintehtävä on tukea laadukasta, sekä potilasturvallista hoitoa sairaanhoitopiirin ja maakunnallisen SOTE-organisaation strategisten tavoitteiden mukaisesti. Vastuualue toimii verkostoyhteistyössä eri henkilöstöryhmien, esimiesten, asiantuntijoiden ja organisaatioiden kanssa moniammatilliset, monitieteiset sekä kansainväliset kehitystrendit huomioiden. Toiminnassa on mukana maakunnallisia kumppaneita KEHO -konseptin kautta (koulutus- ja tutkimusorganisaatiot, yritystoimijat, kolmas sektori, Jyväskylän kaupunki, maakuntaliitto) sekä kansallisia (Duodecim) ja kansainvälisiä kumppaneita (NASCE). Vastuualueen rooli lääketieteen perusopetuksen koordinoinnissa lisääntyy hajautetun opetuksen kasvaessa. Vuodesta 2018 eteenpäin lääketieteen kandidaattien opetuksen määrä kasvaa klinikoissa merkittävästi. Opetuksen järjestämisestä ja työnjaosta sovitaan yhteistyössä vastuualueiden kanssa. Tietohallinnon vastuualueen toimintasuunnitelma Tietohallinto vastaa sairaanhoitopiirin tietohallintopalveluiden tuottamisesta, ict-palvelujen järjestämisestä (tilaajatoiminto), toimivuudesta sekä asiakaslähtöisestä kehittämisestä. Tietohallinto tukee sairaanhoitopiirin strategian sekä ydintehtävien toteuttamista hyödyntäen tarkoituksenmukaisella tavalla tieto- ja viestintätekniikkaa. Sähköinen asiointi ja sen kehittäminen ovat sairaanhoitopiirin strategiassa tärkeässä roolissa. Tietohallinnon toimintaympäristöön vaikuttaa merkittävästi uuden sairaalan ict-kokonaisuuden suunnittelu sekä sote- ja maakuntauudistus, mikä tuo mukanaan tarpeita tietojärjestelmien nykyistä laajempaan yhteensopivuuteen ja -toimivuuteen. Kansalaisten sähköisen asioinnin ja omahoitojärjestelmien kehittäminen jatkuu. Kansallisesti ollaan mukana AKUSTI-yhteistyössä sekä UNAjatkohankkeessa, jossa määritellään UNA-ydintä ja valmistellaan tulevia hankintoja. Vuoden 2018 keväällä tulee voimaan EU:n uusi tietosuoja-asetus. Talous Keskushallinnon toimintamenot ovat vuoden 2018 talousarvion mukaan 24,2 miljoonaa euroa ja toimintatuotot 8,2 miljoonaa euroa.

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI TIIVISTÄ TIETOA KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkuntiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon palveluja

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit 2015-2017 Sopimusohjausneuvottelu 23.9.2014 Seututerveyskeskus ja Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen Taustaa ja ohje

Lisätiedot

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Talousosasto Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Ennuste jäsenkunnittain laaditaan kuukausittain ja julkaistaan sairaanhoitopiirin www-sivuilla. Ennusteen julkaisemisen ajankohta on noin 20. päivä.

Lisätiedot

KSSHP TASKUTIETOA 2017

KSSHP TASKUTIETOA 2017 KSSHP TASKUTIETOA 2017 KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkun tiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon palveluja, perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys Sopimusohjauksen kehysseminaari 25.4.2017 KATSAUS TOIMINNAN JA TALOUDEN KEHITYKSEEN Toiminnan kehitys Volyymin kasvu jatkunut pidemmän aikaa

Lisätiedot

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto. Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö

Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto. Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö Katsaus : Keski-Suomen sotetuotanto Esittely: Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Palvelutuotantotyöryhmä 13.4.2016 Asko Rytkönen Kehittämispäällikkö Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Maan viidenneksi suurin

Lisätiedot

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta

Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Talousosasto Ennuste kunnittain palvelujen laskutuksesta Toteumatiedot vuodelta 2017 eivät ole vielä valmiit, joulukuun laskutuksesta esitetään vielä ennustetieto joka voi kuntakohtaisesti vielä muuttua.

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI www.ksshp.fi KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Keski-Suomen sairaanhoitopiiri tuottaa jäsenkun tiensa tarvitsemia erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon päivystyksen sekä eräitä sosiaalihuollon palveluja

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT

PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT 2017 2019 2.9.2016 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1 SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT... 3 2 TOIMINNAN MUUTOKSET... 3 3 TOIMINNAN TAVOITTEET...

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Talousarvio 2015 Investoinnit 2015-2017 Sopimusohjausneuvottelu 24.9.2014 Jyväskylän yhteistoiminta-alue Talousjohtaja Aija Suntioinen Taustaa ja ohje suunnittelulle

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Kuluva vuosi Talousarvio Sopimusohjausneuvottelut Talousjohtaja Aija Suntioinen

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Kuluva vuosi Talousarvio Sopimusohjausneuvottelut Talousjohtaja Aija Suntioinen Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Kuluva vuosi Talousarvio 2016 Sopimusohjausneuvottelut 23.-24.9.2015 Kuluvan vuoden PALVELUJEN KÄYTTÖ, KUSTANNUKSET JA ENNUSTE Palvelujen käyttö 1-8/2015 (Kaikki asiakkaat

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2018-2020 Sopimusohjausneuvottelut 19.9.2017 Pohjoinen Keski-Suomi 20.9.2017 Jyväskylän yhteistoiminta-alue ja Muurame 20.9.2017 Keski-Suomen Seututerveyskeskus Talousjohtaja

Lisätiedot

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta

Keski-Suomi. Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Keski-Suomi Keski-Suomi on yksi Suomen 19 maakunnasta Metsien, vesistöjen ja vuorimaiden maakunta Vuosittaisen väestönkasvun maakunta Perusteollisuuden ja uuden teknologian maakunta Liikenteen ja logistiikan

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA 2014-2016 TULOSALUE: Erikoissairaanhoito- ja peruspalvelukuntayhtymä (kuntayhtymä) TULOS-/VASTUUYKSIKKÖ: koko kuntayhtymä VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti.

Lisätiedot

Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys

Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys Keski-Suomen keskussairaalan yhteispäivystys Sairaalapäivät 2010 23.-24.11.2010, Finlandia-talo, Helsinki toimialueen johtaja Jorma Teittinen Päivystyksen toimialue Keski-Suomen sairaanhoitopiiri KESKI-SUOMEN

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö

Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Terveydenhuoltolain 35 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö, jossa on moniammatillinen terveysalan asiantuntemus ja joka tukee alueen

Lisätiedot

:06. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:06. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

:36. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:36. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

:50. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto

:50. KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI Talousosasto Raportti sisältää sairaanhoitopiirin laskutettujen hoitopalveluiden tuotemäärät jäsenkunnittain esitettyinä. Tiedot on esitetty sairaanhoitotoiminnan osalta summana sekä toimialueittain omilla sivuillaan.

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2019-2021 Sopimusohjausneuvottelut 18.-19.9.2018 Seututerveyskeskus 19.9.2018 Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp Keskeistä Palvelutuotannon näkymä 2018, 2019 Talouden

Lisätiedot

OPERATIIVINEN TOIMIALUE

OPERATIIVINEN TOIMIALUE KIRURGIA Operatiivinen osasto 22-08.01.2017 Sulku 03.07-13.08.2017 Operatiivinen osasto 21 Operatiivinen osasto 15 Kirurgian poliklinikka Preoperatiivinen yksikkö NAISTENTAUDIT JA SYNNYTYKSET Naistentautien

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.

Toiminta- ja taloussuunnitelma sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6. Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016 2018 sekä talousarvio 2016 Sairaanhoitopiirin johtaja Jari Jokela Yhtymävaltuuston seminaari Rovaniemi 24.6.2015 Strategia Strategia (kreik. στρατός sotaväki ) tarkoittaa

Lisätiedot

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Jukka Mattila

Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Jukka Mattila Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma 10.2.2011 Jukka Mattila Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Terveydenhuoltolain 34 Samaan sairaanhoitopiiriin kuuluvien kuntien on laadittava terveydenhuollon

Lisätiedot

Toiminta ja talous

Toiminta ja talous Toiminta ja talous 1.1. 31.8.2012 PALVELUSUUNNITELMA *********** TOIMINTASUUNNITELMAT 2016 2018 4.9.2015 II Osavuosikatsaus Shp:n johtoryhmä 17.9.2012 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ VASTUUHENKILÖ: Toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti. ASIAKAS- JA POTILASNÄKÖKULMA

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TULOSALUE: KESKI-POHJANMAAN ERIKOISSAIRAANHOITO- JA PERUSPALVELUKUNTAYHTYMÄ VASTUUHENKILÖ: Toimitusjohtaja TOIMINTA-AJATUS: Hyvinvointia joustavasti ja ammattitaitoisesti. ASIAKAS- JA POTILASNÄKÖKULMA

Lisätiedot

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ

LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ LAPIN SAIRAANHOITOPIIRIN PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKKÖ HYVINVOINTIA EDISTÄMÄSSÄ HYVINVOINTIJOHTAMISELLA ONNISTUMISEN POLUILLE JA HYVÄÄN ARKEEN LAPISSA KOULUTUS 2.4.2014 Sinikka Suorsa Vs.suunnittelija

Lisätiedot

PALVELUSUUNNITELMA 2019

PALVELUSUUNNITELMA 2019 PALVELUSUUNNITELMA 2019 29.8.2018 2 PALVELUSUUNNITELMA 2019 SISÄLLYSLUETTELO 1 SAIRAANHOITOPIIRIN STRATEGIA... 3 2 SUUNNITELMAN LÄHTÖKOHDAT... 4 3 PALVELUTUOTANNON MÄÄRÄ... 5 3.1 HOITOPALVELUT... 5 3.2

Lisätiedot

Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista

Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista Yhteenveto kuntien arvioiduista menoista Hoitopalvelujen myyntitulot eli laskutus kunnilta sisältävät: Erikoissairaanhoidon palvelut, joihin kuuluvat omana toimintana tuotetut palvelut ja hoito muissa

Lisätiedot

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä

HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019. Työryhmä ETELÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRI HOITOTYÖN STRATEGIA 2015-2019 Työryhmä Eeva Häkkinen, Mikkelin seudun sosiaali- ja terveystoimi, Kangasniemen pty Senja Kuiri, Etelä-Savon sairaanhoitopiiri Aino Mäkitalo,

Lisätiedot

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa

Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Yhteistyö terveydenhuollon päivystyksen kanssa Sosiaalipäivystys osana uudistuvaa sosiaali- ja terveydenhuoltoa Valtion virastotalo, Turku 26.4.2017 Lääkintöneuvos, STM 1 9.5.2017 Päivystyksen ja erikoissairaanhoidon

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi 2017-2018 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman arviointi Lapin sairaanhoitopiirissä Arviointiin ovat osallistuneet sosiaali-

Lisätiedot

OPERATIIVINEN TOIMIALUE Toimipisteet Kevät 2014 Kesä 2014 Syksy ja joulu 2014

OPERATIIVINEN TOIMIALUE Toimipisteet Kevät 2014 Kesä 2014 Syksy ja joulu 2014 OPERATIIVINEN TOIMIALUE KIRURGIA Osasto 22 Osasto 20 Osasto 21 Sulku 30.06-03.08.14 (korvaava osasto entinen os 26) Osasto 15 Kirurgian poliklinikka Preoperatiivinen yksikkö NAISTENTAUDIT JA SYNNYTYKSET

Lisätiedot

Sopimusohjauksen aluetilaisuudet 2018 Sairaala Novan tilanne

Sopimusohjauksen aluetilaisuudet 2018 Sairaala Novan tilanne Sopimusohjauksen aluetilaisuudet 2018 Sairaala Novan tilanne, Sairaanhoitopiirin johtaja KSSHP Ajankohtaista KSSHP:ssä Uuden organisaatiomallin ja johtamisjärjestelmän sisäänajo 1.9. alkaen Palvelujohtajat

Lisätiedot

KYS organisaatio uudistui Miten tämä vaikuttaa potilaaseen? Kirsi Leivonen palvelualueylihoitaja Kliiniset hoitopalvelut

KYS organisaatio uudistui Miten tämä vaikuttaa potilaaseen? Kirsi Leivonen palvelualueylihoitaja Kliiniset hoitopalvelut KYS organisaatio uudistui Miten tämä vaikuttaa potilaaseen? Kirsi Leivonen palvelualueylihoitaja Kliiniset hoitopalvelut Miksi sairaalan pitää uudistua? toimintaympäristö muuttuu nopeasti väestö ikääntyy

Lisätiedot

Toiminta ja talous TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE JA TALOUSARVIO 2017

Toiminta ja talous TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE JA TALOUSARVIO 2017 Toiminta ja talous 1.1. 31.8.2012 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017 2019 JA TALOUSARVIO 2017 Valtuusto 9.12.2016 II Osavuosikatsaus Shp:n johtoryhmä 17.9.2012 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018. Talousarvio 2016

Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018. Talousarvio 2016 Toiminta- ja taloussuunnitelma 2016-2018 Talousarvio 2016 Yhtymävaltuusto 24.-25.11.2015 JOHTAJAYLILÄÄKÄRI JUKKA MATTILA LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI Painopistealueet vuonna 2016 1.Palvelujen ja päivystysvalmiuden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä

Sosiaali- ja terveysministeriö. Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Sosiaali- ja terveysministeriö Potilas- ja asiakasturvallisuusstrategia 2017-2021 Tiivistelmä taustasta sekä tavoitetilasta vuoteen 2021 mennessä Ensimmäinen kansallinen potilasturvallisuussuunnitelma

Lisätiedot

Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa. - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun.

Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa. - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun. Keski-Suomi Yhteistyöalueen valmistelussa - työpaperi yhteistyöalueen valmisteluun http://www.ks2019.fi/ Yhteistyöalue Yhteistyöalueeseen kuuluvien maakuntien välinen yhteistyösopimus, (16 ) Yhteistyösopimuksen

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus

Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus 1 Päivystyspalvelujen ja sairaalaverkon uudistus Sairaaloiden työnjakoa, sosiaalipäivystystä ja yhteispäivystyspalveluja uudistetaan osana sote-uudistusta. Ihmisille tarjotaan jatkossakin palveluita monin

Lisätiedot

Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa

Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Päivystys ja ensihoito Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja Keski-Suomen sairaanhoitopiiri, päivystys Kaikki tiet johtavat päivystykseen.. Päivystys

Lisätiedot

Hoitaminen. Yhdessä kohti terveyttä ja hyvinvointia. Potilas. Potilas. Liite 1, LTK 6/2010. Palvelut - valikoima - vaikuttavuus ja laatu

Hoitaminen. Yhdessä kohti terveyttä ja hyvinvointia. Potilas. Potilas. Liite 1, LTK 6/2010. Palvelut - valikoima - vaikuttavuus ja laatu Yhdessä kohti terveyttä ja hyvinvointia Liite 1, LTK 6/2010 Potilas Vetovoimaisuus - julkinen kuva -ympäristö Palvelut - valikoima - vaikuttavuus ja laatu Hoitaminen Asiointi ja viestintä - sähköinen asiointi

Lisätiedot

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA 8/2018 Tarkastuslautakunta

KESKI-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA 8/2018 Tarkastuslautakunta KUNTAYHTYMÄ ESITYSLISTA 8/2018 Kokousaika Perjantai 21.9.2018 klo 8.30 Kokouspaikka Jyväskylä, Keskussairaala, Henkilöstöravintola Caterina, kabinetti 2 Käsiteltävät asiat Asia Liite Sivu 64 3 Kokouksen

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen

Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys. Sopimusohjauksen kehysseminaari Talousjohtaja Aija Suntioinen Toiminta- ja taloussuunnitelman lähtökohdat, perusteet ja kehys Sopimusohjauksen kehysseminaari 29.4.2015 Näkökulmat Katsaus talouden kehitykseen viime vuosina Toiminnan ja talouden kehys ja kehykseen

Lisätiedot

Toiminta- ja taloussuunnitelma Talousarvio 2019

Toiminta- ja taloussuunnitelma Talousarvio 2019 Toiminta- ja taloussuunnitelma 2019-2021 Talousarvio 2019 Yhtymävaltuusto 28.-29.11.2018 JOHTAJAYLILÄÄKÄRI JUKKA MATTILA LAPIN SAIRAANHOITOPIIRI TOIMINTA-AJATUS Sairaanhoitopiirin toiminnan tarkoituksena

Lisätiedot

KYS Uudistuu: Tuottavuusohjelma

KYS Uudistuu: Tuottavuusohjelma KYS Uudistuu: Tuottavuusohjelma Jorma Penttinen 2016 30.3.2016 POHJOIS-SAVON SOTE- PALVELUIDEN TUOTTAMINEN HAASTEET Tulevaisuuden HAASTEET Kuntatalouden maksukyky Väestön ikääntyminen Muutokset sairastavuudessa

Lisätiedot

Mitä kaikkea tehdään kehittämisessä? Kaisu Anttila vs. kehittämispäällikkö

Mitä kaikkea tehdään kehittämisessä? Kaisu Anttila vs. kehittämispäällikkö Mitä kaikkea tehdään kehittämisessä? Kaisu Anttila vs. kehittämispäällikkö Kehittämisyksikön tehtävä Toimintaa ohjaa LSHP:n painopistealueet ja tuottavuusohjelma Jatkuva kehittäminen Kehittämisen koordinointi

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivityksen hyväksyminen vuosille

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivityksen hyväksyminen vuosille Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 956/00.04.01/2016 212 Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivityksen hyväksyminen vuosille 2017-2018 Johtava ylilääkäri Arto

Lisätiedot

Toiminta ja talous

Toiminta ja talous Toiminta ja talous 1.1. 31.8.2012 Toiminta ja talous 1.1.-31.8.2016 Hoitoprosessi/ Tuotantoprosessi Työpanos Tarvikkeet Laitteet... Hoidetut potilaat Muut palvelut Kulut Myyntituotot Pääomasijoitukset

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS

OSAVUOSIKATSAUS Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä OSAVUOSIKATSAUS 1.1.- 30.4.2017 Omistajaohjausryhmä/Kuntajohto Yhtymähallitus Pyhäjoen kunnanhallitus Raahen kaupunginhallitus Siikajoen kunnanhallitus 1 Osavuosikatsaus

Lisätiedot

Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi

Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi Keski-Suomen tulevaisuusfoorumi Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri Vastaa alueen sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudesta. Väestö 132.000 Budjetti 410 M Työntekijöitä 4200 Helsinki tai Pietari

Lisätiedot

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä

Sopimusohjauksen aluetilaisuus Jyväskylä Liite 8 Sopimusohjauksen aluetilaisuus 24.09.2014 Jyväskylä Päivystystoiminnan järjestäminen KSSHP:ssa TAUSTAA (1) Asetus perustuu Terveydenhuoltolakiin (2010) sekä hallituksen rakennepoliittiseen ohjelmaan

Lisätiedot

Sopimusohjauksen kehysseminaari Jyte

Sopimusohjauksen kehysseminaari Jyte Sopimusohjauksen kehysseminaari Jyte 25.4.2017 Budjetoinnin taustatiedot Kustannuslaskennan ja hinnoittelun taustat Päivystysvelvollisuus puhututtaa Kotisairaala Ajankohtaista 05.05.2017 2 Palvelujen laskutus

Lisätiedot

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN APisto 2

TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA JA TALOUSARVIO 2017 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN APisto 2 1.3.2017 APisto 1 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2017 2019 JA TALOUSARVIO 2017 SEKÄ INVESTOINNIT VUOTEEN 2022 1.3.2017 APisto 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2018 2020 JA TALOUSARVIO 2018 SEKÄ INVESTOINNIT

Lisätiedot

Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys

Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa. Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys Päivystystoiminta Keski- Suomessa nyt ja tulevaisuudessa Johanna Tuukkanen ylilääkäri, toimialueen johtaja KSKS Päivystys Kaikki tiet johtavat päivystykseen.. Päivystys osana kokonaisuutta Lääketieteen

Lisätiedot

24.9.2015 24.9.2015 1 Potilasturvallisuusstrategiasta käytännön toiminnaksi Edistämme potilasturvallisuutta yhdessä 2009-2013 Asetus 341/2011 Laadunhallinnasta ja potilasturvallisuuden täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Hoitotyön tuottavuus ja vaikuttavuus 2013 ja 2014

Hoitotyön tuottavuus ja vaikuttavuus 2013 ja 2014 Hoitotyön tuottavuus ja vaikuttavuus 2013 ja 2014 hallintoylihoitaja Merja Miettinen KUJOn seminaari 13-14.2.2014 Hallituksen seminaari 27.-28.2.2014 2013 Tuottavuusohjelma jatkuu 2014-2016 Vähennetään

Lisätiedot

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA

TOIMINTA- JA LAADUNHALLINTASUUNNITELMA TOIMIALUE: Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite VASTUUHENKILÖ: toimitusjohtaja Ilkka Luoma yhdessä johtoryhmän kanssa TOIMINTA-AJATUS: Sosiaali- ja terveydenhuollon syvään toiminnalliseen

Lisätiedot

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto

Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Päivystysuudistus perustason näkökulmasta - terveydenhuolto Sosiaali- ja terveysjohtajien neuvottelupäivät Kuntatalo Toinen linja 14 Helsinki 14.2.2017 Lääkintöneuvos Timo Keistinen 14.2.2017 1 Kansanterveystyö

Lisätiedot

Sote-näkökulma aluekehittämiseen. Mari Niemi

Sote-näkökulma aluekehittämiseen. Mari Niemi Sote-näkökulma aluekehittämiseen Mari Niemi 30.11.2017 TKI ja maakuntauudistus Maakunnan ja sen yhteistyötahojen TKItoiminnalla on merkittävä rooli maakunnan elinvoimaisuuden edistämisessä. Tehtävä vaatii

Lisätiedot

Marko Vatanen

Marko Vatanen Marko Vatanen 22.11.2011 Potilasturvallisuus Terveydenhuollon ammattihenkilöiden, toimintayksiköiden ja organisaatioiden periaatteet ja toimintakäytännöt, joilla varmistetaan potilaiden terveyden- ja sairaanhoidon

Lisätiedot

Terveydenhuoltolain muutokset

Terveydenhuoltolain muutokset Terveydenhuoltolain muutokset Sote- ja aluehallintouudistus sekä varautuminen STM:n valmiusseminaari Haikon kartano Haikkoontie 114, Porvoo 26. - 27.5.2016 Timo Keistinen lääkintöneuvos STM 30.5.2016 Hallitusohjelman

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki. Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011

Terveydenhuoltolaki. Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011 Terveydenhuoltolaki Asetusvalmistelu ja aluekierros 10.2.2011 45 min ESH järjestämisuunnitelma Laatu ja turvallisuus Ensihoito Välitön yhteydensaanti? Aamuiseen palaaminen Kaksoislaillistuksen poisto Potilasrekisterit

Lisätiedot

Alueellinen osaamisen kehittämisen suunnitelma (Päivitys )

Alueellinen osaamisen kehittämisen suunnitelma (Päivitys ) 1 Alueellinen osaamisen kehittämisen suunnitelma 2017-2020 (Päivitys 2019-2020) Lapin sairaanhoitopiiri ja alueen jäsenkunnat 13.5.2019 2 Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Alueellinen osaamisen kehittäminen

Lisätiedot

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille

Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu. Henkilöstöstrategia vuosille Osaava henkilöstö asiakaslähtöinen, tuloksekas toiminta ja vaikuttava palvelu Henkilöstöstrategia vuosille 2016 2018 1 2 Sisältö 1. Henkilöstöstrategiamme tarkoitus... 4 2. Henkilöstöstrategiamme päämäärä,

Lisätiedot

KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset. Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP

KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset. Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP KSSHP:n toiminnallinen tilannekuva ja suunnitteilla olevat merkittävät muutokset Vesa Kataja Johtajaylilääkäri, KSSHP Sopimusohjauksen kehysseminaari 29.4.2015 Lastenpsykiatria Vuodeosastohoito siirtynyt

Lisätiedot

Palvelujen järjestämissopimus. OYS erva

Palvelujen järjestämissopimus. OYS erva Palvelujen järjestämissopimus OYS erva järjestämissopimus Valtuustot käsittelevät marras-joulukuussa 2013 Voimassa vuoden 2016 loppuun saakka Päivitetään tarvittaessa, vastuu johtajaylilääkäreillä Luottamushenkilöitä

Lisätiedot

Talousarvio Toimitusjohtaja Eetu Salunen

Talousarvio Toimitusjohtaja Eetu Salunen Talousarvio 2019 Toimitusjohtaja Eetu Salunen 14.11.2018 Palveluiden saatavuus on turvattava myös 2019 Palvelurakenne uudistuu Etulinja: Sujuvampi neuvonta ja yhteydensaanti Palvelut uudistuvat alkuvuonna.

Lisätiedot

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT

OPTS 2015 3.6.2015 TERVEYSPALVELUT TERVEYSPALVELUT OPTS 215 3.6.215 Kustannukset ja tuottavuustavoitteet Mittari Toteuma 213 Tavoite 214 Toteuma 214 Tavoitetaso 215 1. Taloustavoitteet Menot - 136 633 993 Tulot - 2 87 6 Netto - 115 826

Lisätiedot

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin

Tilinpäätös Valtuustoseminaari Talousjohtaja Elisa Kusmin Valtuustoseminaari 13. 14.6.2018 Talousjohtaja Elisa Kusmin MÄÄRÄTAVOITTEET Avohoito Tilinpäätös 2017 TA 2017 TA muutos Muutettu TA 2017 TP 2017 Ero Toteuma% kuntalask.käynnit, omat * 223 815-6 526 217

Lisätiedot

Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet

Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet Perusterveydenhuollon yksikkö - Terveydenhuoltolain velvoitteet Juha Korpelainen Hallintoylilääkäri 2 Perusterveydenhuollon yksikkö Sairaanhoitopiirin kuntayhtymässä on oltava perusterveydenhuollon yksikkö,

Lisätiedot

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS Toiminta Espoo Kaupunkitekniikka-liikelaitos rakentaa ja ylläpitää kustannustehokkaasti

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018

OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu 2018 Yhtymähallitus 30.10. 156 LIITE 1 OSAVUOSIKATSAUS Sivu 5 tammi-elokuu Talousjohtajan katsaus Toimintaluvut Sairaanhoidossa saapuneiden lähetteiden määrät sekä käyntimäärät ovat lisääntyneet edelliseen

Lisätiedot

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla

HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA. 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla HOITOTYÖN TOIMINTAOHJELMA 2014 2018 Etelä-Pohjanmaalla 2 Johdanto Tämän hoitotyön toimintaohjelman tavoitteena on toimia suunnannäyttäjänä alueelliselle kehittämiselle ja yhteistyölle ennakoiden tulevia

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 150

Espoon kaupunki Pöytäkirja 150 14.12.2016 Sivu 1 / 1 4904/2016 06.01.00 150 Ison Omenan neuvolapoli: Espoon terveydenhoidon neuvolan ja HUS erikoissairaanhoidon Jorvin äitiyspoliklinikan yhteistyön kehittäminen, kokeilu ajalle 2.1.2017-31.12.2018

Lisätiedot

Huhtikuu 4/2017. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Huhtikuu 4/2017. Osavuosikatsaus I. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Huhtikuu 4/2017 Osavuosikatsaus I Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto

Lisätiedot

Toiminta ja talous

Toiminta ja talous Toiminta ja talous 1.1. 31.8.2012 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2018 2020 JA TALOUSARVIO VUODELLE 2018 Valtuusto 8.12.2017 II Osavuosikatsaus Shp:n johtoryhmä 17.9.2012 2 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan

Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan Anne Koskela Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivityksen hyväksyminen vuosille

Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivityksen hyväksyminen vuosille Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 956/00.04.01/2016 404 Varsinais-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämissuunnitelman päivityksen hyväksyminen vuosille 2017-2018 Päätöshistoria Sosiaali-

Lisätiedot

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä Yhtymäjohtaja Juha Heino

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta. Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä Yhtymäjohtaja Juha Heino Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä Yhtymäjohtaja Juha Heino 2.5.2018 Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä Aloitti toimintansa 1.1.2014 (Edeltävästi 1.1.2001

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & Sopimusohjausneuvottelu Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & Sopimusohjausneuvottelu Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & 2017 Sopimusohjausneuvottelu 20.9.2016 Pohjoinen Keski-Suomi Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp Näkökulmia Mitä tapahtuu palvelutuotannossa? Entä taloudessa?

Lisätiedot

Hoitotyön näkökulma. Merja Miettinen hallintoylihoitaja

Hoitotyön näkökulma. Merja Miettinen hallintoylihoitaja Hoitotyön näkökulma Merja Miettinen hallintoylihoitaja Hoitotyön palveluyksikön toiminta käynnistyi 1.1.2015 Kliinisten hoitopalvelujen alueella TAVOITTEET: Hoitohenkilöstön työn tuottavuuden lisääminen

Lisätiedot

SAIRAANHOIDOLLINEN TOIMINTA Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri

SAIRAANHOIDOLLINEN TOIMINTA Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri SAIRAANHOIDOLLINEN TOIMINTA 2016 Aino-Liisa Oukka johtajaylilääkäri Sisältö Tuotanto 2015 TTS haasteet Toiminnan kehittäminen Oulu yhteistyö Tavoitteet Mitä tehty, työn alla ja mielessä Muuta Shp:n toiminta

Lisätiedot

Erikoissairaanhoidon talouden näkymiä

Erikoissairaanhoidon talouden näkymiä Erikoissairaanhoidon talouden näkymiä Eduskunnan kunta- ja terveysjaosto Johtaja Juha Kinnunen Keski-Suomen sairaanhoitopiiri 20.10.2016 Tarkastelukulma Ensisijaisesti erikoissairaanhoito ja siihen liittyvä

Lisätiedot

Terveyden ja sairaanhoito

Terveyden ja sairaanhoito Esiselvitys Terveyden ja sairaanhoito Päivystys Vastaanotto- ja poliklinikkapalvelut Vuodeosastot Lääketieteelliset tukipalvelut Suun terveydenhuolto Operatiivinen toiminta Työterveyshuolto Terveyden ja

Lisätiedot

Medisiinisen hoidon tulosalue. 10.4. 2013 Valtuustoseminaari

Medisiinisen hoidon tulosalue. 10.4. 2013 Valtuustoseminaari Medisiinisen hoidon tulosalue 10.4. 2013 Valtuustoseminaari Medisiinisen hoidon tulosalue Toiminta-ajatus Tulosalue vastaa fysiatrian, ihotautien, keuhkosairauksien, kuntoutuksen, kliinisen neuro-fysiologian,

Lisätiedot

Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä

Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä Peruspalveluiden päivystys uusissa säädöksissä Sosiaali- ja terveysjohdon neuvottelupäivät Kuntatalo, Toinen linja 14, Helsinki 7.2.2018 Timo Keistinen lääkintöneuvos Alueellisen erikoissairaanhoidon järjestämisen

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Elokuu. Osavuosikatsaus II. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit

Elokuu. Osavuosikatsaus II. Hoidon tarpeen arviointia odottavat. Hoitopäivät. Psykiatrian päiväsairaanhoito ja kuntoutuskodit Elokuu Osavuosikatsaus II Kysyntä Hoidossa olleet potilaat Avohoitokäynnit Hoitojaksot Hoitopäivät Hoidon tarpeen arviointia odottavat Hoitoa odottavat Maksut ja laskutukset Kehitysvammahuolto Psykiatrian

Lisätiedot

Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011. Annikki Niiranen 1

Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011. Annikki Niiranen 1 Kouvolan perusturvan ja Carean potilasturvallisuuspäivä 14.9.2011 Annikki Niiranen 1 Potilasturvallisuus ja laadunhallinta kehittämistyön keskiössä Johtaminen korostuu Johdon vastuu toiminnasta Henkilöstön

Lisätiedot

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & 2017

Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & 2017 Sairaanhoitopiirin toiminta ja talous 2016 & 2017 Sopimusohjausneuvottelut 21.9.2016 Jyväskylän yhteistoiminta-alue Talousjohtaja Aija Suntioinen, Ksshp Näkökulmia Mitä tapahtuu palvelutuotannossa? Entä

Lisätiedot

Sote-uudistus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin näkökulmasta. Leena Setälä Johtaja VSSHP

Sote-uudistus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin näkökulmasta. Leena Setälä Johtaja VSSHP Sote-uudistus Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin näkökulmasta Leena Setälä Johtaja VSSHP VSSHP 1991-2018: Erikoissairaanhoidon järjestäjä ja tuottaja Liikelaitoksen palvelutuotanto Päivystys ja ensihoito

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut

Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut Yhteiset maakunnalliset asiakas- ja potilastietojärjestelmäratkaisut 30.08.2018 Satakunnan sairaanhoitopiiri Leena Ollonqvist tietohallintopäällikkö Satakunnan järjestelmätilanne Kahdeksan eri organisaatiota,

Lisätiedot

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM

Sote-järjestämislaki ja integraatio. Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki Pekka Järvinen, STM Sote-järjestämislaki ja integraatio Integraatiolla puhtia sote-palveluihin Kuntamarkkinat, Helsinki 11.9.2014 Pekka Järvinen, STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Turvataan

Lisätiedot

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa

Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Iäkkäiden palvelujen johtaminen tulevaisuudessa Satu Karppanen TAVOITTEET Palvelut sovitetaan asukkaiden tarpeen mukaisiksi kokonaisuuksiksi Asukkaille sujuvia palveluja yhdenvertaisesti järkevin kustannuksin

Lisätiedot