HELSINGIN KAUPUNKI 1 (18) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perhe- ja sosiaalipalvelut OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "HELSINGIN KAUPUNKI 1 (18) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perhe- ja sosiaalipalvelut OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ"

Transkriptio

1 HELSINGIN KAUPUNKI 1 (18) OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ SISÄLLYS 1. ALUKSI AVUSTAJAN ETSIMINEN TYÖSOPIMUKSEN TEKEMINEN VAKUUTUSTEN OTTAMINEN JA VAHINKOTILANTEET TYÖTERVEYSHUOLTO PALKAN MAKSU TYÖAIKAA KOSKEVIA SÄÄNTÖJÄ AVUSTAJAN LOMAT JA SIJAISTUKSET TYÖSUHTEEN KESKEYTYKSET TAI PÄÄTTYMINEN TYÖNANTAJIEN NEUVONTA JA OHJAUS.. 15 Liitteet: työsopimuslomake LIITE 1 muutosilmoituslomake LIITE 2 tunti-ilmoituslomake LIITE 3

2 HELSINGIN KAUPUNKI 2 (18) 1. ALUKSI Tämä opas on tarkoitettu henkilökohtaisten avustajien työnantajille Helsingissä. Oppaassa on pyritty huomioimaan keskeisimmät asiat, jotka henkilökohtaisen avustajan työnantajan tulisi tietää voidakseen toimia vastuullisena työnantajana. Oppaassa on ohjeita avustajan etsimiseen ja työsopimuksen laadintaan. Lisäksi siinä on tärkeää tietoa yleisistä työnantajavelvoitteista sekä palkan ja muiden henkilökohtaisen avun korvausten määräytymisestä ja maksamisesta. Vammaispalvelulain 8 :n mukaan kunnan on järjestettävä vaikeavammaiselle henkilökohtaista apua, jos henkilö vammansa tai sairautensa johdosta välttämättä tarvitsee palvelua suoriutuakseen tavanomaisista elämän toiminnoista. Ensisijainen henkilökohtaisen avun toteuttamistapa Helsingissä on henkilökohtaisen avustajan palkkaaminen ns. maksuapulaisjärjestelmän avulla, jossa kaupunki huolehtii vaikeavammaisen puolesta henkilökohtaisen avustajan palkanmaksusta vammaisen työnantajana ilmoittamien tietojen perusteella. Vaikeavammainen itse toimii avustajan työnantajana. Henkilökohtainen avustaja on tällöin työsopimuslain mukaisessa työsuhteessa vaikeavammaiseen henkilöön, ei kuntaan. Vaikeavammaisen henkilön ja hänen avustajansa/avustajiensa välinen työsopimus/ työsopimukset perustuvat vammaisten sosiaalityöntekijän tekemään päätökseen henkilökohtaisen avun tuntimäärästä ja mahdollisista työaikakorvauksista. Poikkeustapauksissa, esimerkiksi jos avustettava on lapsi tai kehitysvammainen aikuinen, hänen huoltajansa tai laillinen edunvalvojansa voi toimia henkilökohtaisen avustajan työnantajana. Sosiaalityöntekijä kirjaa tiedon päätökseen. Koska maksuapulaisjärjestelmässä on voimassa vaikeavammaisen henkilön ja hänen avustajansa välinen yksityinen työsuhde, siihen ei sovelleta kunnallisen yleisen virka- ja työehtosopimuksen määräyksiä. Avustajalla ei ole myöskään oikeutta esittää työsuhteesta johtuvia vaatimuksia kaupungille. Työsuhdetta määrittää työlainsäädäntö kuten työsopimuslaki, työaikalaki, työterveyslaki, työturvallisuuslaki, laki nuorista työntekijöistä, vuosilomalaki ja laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä. Ajantasainen lainsäädäntö löytyy oikeusministeriön ylläpitämästä tietokannasta: -ajantasainen lainsäädäntö. Heta-liittoon kuuluvia työnantajia velvoittaa ensisijassa Heta - Henkilökohtaisten Avustajien Työnantajien Liitto ry:n ja Julkisten ja hyvinvointialojen Liitto JHL ry:n valtakunnallinen henkilökohtaisia avustajia koskeva työehtosopimus. Kaikkia työehtosopimuksessa mainittuja korvauksia tai lisiä ei makseta automaattisesti, vaan maksaminen perustuu aina vammaisten sosiaalityöntekijän tekemään yksilölliseen päätökseen. Työehtosopimuksen täytäntöönpanossa ja ongelmatilanteissa Heta-liittoon kuuluvien työnantajien kannattaa olla yhteydessä kyseisen ammattiliiton jäsen- ja neuvontapalveluihin.

3 HELSINGIN KAUPUNKI 3 (18) 2. AVUSTAJAN ETSIMINEN Vammaispalvelulain mukaan henkilökohtaisena avustajana ei voi toimia vaikeavammaisen henkilön omainen tai muu läheinen henkilö, ellei sitä erityisen painavasta syystä ole pidettävä vaikeavammaisen henkilön edun mukaisena. Omaisen tai läheisen voi palkata avustajaksi vain, jos sosiaalityöntekijä ole tehnyt tätä koskevan myönteisen päätöksen. (esimerkiksi äkillisen avuntarpeen tai vammaan/ pitkäaikaissairauteen liittyvien erityisten syiden vuoksi). Omaisella tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön puolisoa, lasta, vanhempaa tai isovanhempaa. Muulla läheisellä henkilöllä tarkoitetaan avopuolisoa tai samaa sukupuolta olevaa elämänkumppania. Henkilöt, jotka eivät kuulu edellä mainittujen joukkoon, voivat toimia henkilökohtaisena avustajana. Avustajaa voi etsiä itsenäisesti TE-toimiston (= työvoimatoimiston) työnvälityksestä. Palvelut ovat maksuttomia ja puhelut normaalihintaisia (operaattorikohtainen lankapuhelimeen soiton hinta). TE-toimistoon voi jättää ilmoituksen sähköisesti; mene TE-toimiston etusivulle > valitse etusivun alalaidasta kohta työnantajalle ja yrittäjälle ja alakohta työpaikkailmoitukset. Sieltä löytyvät tarkemmat ohjeet nettipalvelun käytöstä. Ilmoituksen voi jättää myös puhelimitse tai kirjallisesti TE-toimistoon. Uudenmaan TE-toimiston neuvonta, puh Rekrytointiin voi käyttää myös avustajakeskus Sentteri ry:n palveluja. Sentteri ylläpitää aktiivista henkilökohtaisten avustajien rekisteriä ja avustaa työnantajia avustajan etsimistilanteessa. Sentteri antaa myös avustajille yleistä ohjausta avustajana toimimiseen. Sentterin puhelinpäivystysajat ovat ma, ti, to ja pe klo ja ke Puhelinnumero Yhteyttä voi ottaa myös sähköpostilla marjut.ounila@sentteri.fi tai anna-maija.huhtikangas@sentteri.fi Sentterin palvelut ovat maksuttomia. Muun muassa opiskelijat tarvitsevat usein osa-aikatyötä. Omia ilmoituksia voi myös laittaa esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuolto-alan oppilaitoksiin, nettiin tai lehtiin. Rekrytoinnissa voi hyödyntää myös omia sosiaalisia verkostoja. 3. TYÖSOPIMUKSEN TEKEMINEN Vaikeavammaisen ja hänen avustajansa välinen työsuhde perustuu työsopimuslain mukaiseen työsopimukseen. Työsopimuksessa työnantaja ja työntekijä tekevät sopimuksen työn tekemisestä työnantajalle tämän johdon ja valvonnan alaisena korvausta vastaan. Työsopimus tehdään kirjallisesti kolmena samanlaisena kappaleena. Yksi sopimuskappale annetaan työntekijälle ja toinen jää työnantajalle. Työnantaja lähettää kolmannen sopimuskappaleen palkanlaskentaan. Riittävän selkeä ja kattava kirjallinen työsopimus ehkäisee ristiriitojen ja ongelmatilanteiden syntymistä.

4 HELSINGIN KAUPUNKI 4 (18) Työsopimuksen sisältö Työsopimuksen laadinnassa käytetään tämän oppaan liitteenä nro 1 olevaa työsopimuspohjaa. Työsopimukseen on työsopimuslain mukaan kirjattava vähintään seuraavat seikat: - työsopimuksen osapuolet - työn alkamisajankohta (päivämäärä ja kellonaika) - sovellettava lainsäädäntö (yleinen työlainsäädäntö vai työehtosopimus) - määräaikaisen työsopimuksen kesto ja määräaikaisuuden peruste - koeaika ja sen pituus - työntekijän pääasialliset työtehtävät ja työn suorittamispaikat - päivittäinen tai viikoittainen työtuntien määrä; työtuntien enimmäismäärä - miten sovitaan ja korvataan tilapäiset työajan poikkeamat - palkan määrä ja määräytymisperusteet (tuntipalkka vai kuukausipalkka, mahdolliset työaikakorvaukset) - vuosiloman määräytyminen - irtisanomisaika tai sen määräytymisen peruste - salassapitovelvollisuus ja tietosuoja Jos avustettava henkilö on alaikäinen, työsopimukseen merkitään myös työntekijän rikosrekisteriotteen antopäivä. Ulkomaalaisten avustajien osalta on työnantajan (=vaikeavammainen henkilö tai hänen edunvalvojansa / huoltajansa) varmistuttava siitä, että työhön otetulla henkilöllä on Suomessa työntekoon oikeuttava oleskelulupa tai että hän ei tarvitse oleskelulupaa. Työnantajan velvollisuus on varmistua siitä, että palveluksessa olevalla henkilöllä on voimassa oleva työlupa. Jos lupa-asioissa on epäselvyyttä, tarkempia tietoja voi kysyä maahanmuuttovirastosta (p ) tai ulkomaalaispoliisilta (p ). Jos avustaja on alle 18-vuotias, on otettava huomioon nuorista työntekijöistä annetun lain asettamat rajoitukset (laki nuorista työntekijöistä, ). Lisäksi työsopimuksessa tulee mainita, että työsuhteen päättyessä palkka maksetaan Helsingin kaupungin palkanmaksujärjestelmän mukaisesti seuraavana palkka-ajopäivänä sen jälkeen, kun päättymisilmoitus on saapunut palkkasihteerille (maininta on tämän oppaan liitteenä olevassa työsopimuspohjassa). Työsopimuksen osapuolet Työsopimuksen osapuolet ovat työntekijä (henkilökohtainen avustaja) ja työnantaja (vaikeavammainen henkilö tai hänen edunvalvojansa tai sijaistyönantajansa).

5 HELSINGIN KAUPUNKI 5 (18) Työsopimuksen kesto ja koeaika Työsopimus on useimmiten voimassa toistaiseksi. Työsopimus voi olla määräaikainen vain, jos syynä on työtehtävän luonne, kuten sijaisuus, yksittäiseen tapahtumaan tarkoitettu apu tai muu perusteltu työn määräaikaisuutta edellyttävä seikka. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia työsuhteen alkaessa enintään neljän kuukauden pituisesta koeajasta. Kahdeksaa kuukautta lyhyemmässä määräaikaisessa työssä koeaika saa olla enintään puolet työsuhteen kestosta. Koeajan kirjaaminen henkilökohtaisen avustajan työsopimukseen on suositeltavaa. Koeajan kuluessa työsopimus voidaan purkaa puolin ja toisin päättymään heti ilman irtisanomisaikaa. Työsopimusta ei saa kuitenkaan purkaa syrjivillä eikä epäasiallisilla perusteilla. Työntekijää on aina kuultava ennen kuin työsopimus puretaan koeajalla. Työtehtävien määrittely ja työn suorituspaikat Työsopimuksessa on syytä määritellä työtehtävät pääpiirteittäin työsuhteen alkaessa. Tarvitaan lyhyt kuvaus siitä, minkälaisia työtehtäviä työ sisältää (esim. avustaminen pukeutumisessa ja peseytymisessä, siivous, postin luku, avustaminen ulkoilussa) ja missä työ suoritetaan (työnantajan kotona, kaupungilla, uimahallissa). Työnantaja ja työntekijä voivat keskenään sopia yksityiskohtaisemmin henkilökohtaisen avun piiriin kuuluvista töistä ja tarvittaessa tilapäisesti myös tehtävistä, jotka eivät sisälly työsopimukseen. Työtehtävien on kuitenkin oltava kunnan vammaispalvelussa vaikeavammaisen henkilön kanssa tehdyn palvelusuunnitelman ja henkilökohtaisen avun myöntämispäätöksen mukaisia. Esimerkiksi harrastuksiin, vapaa-aikaan, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen myönnettyjä tunteja on käytettävä juuri näihin tarkoituksiin. Päivittäinen ja viikoittainen tai kuukausittainen työaika Tässä kohdin on tärkeää huomioida, onko henkilökohtaisen avun tarkoitus olla säännöllisesti vai tarpeen mukaan toistuvaa. Työsopimukseen säännölliseksi kirjattu tuntimäärä on sitova. Jos tarvittavien työtuntien määrä vaihtelee kuukausittain, sen enimmäis- ja vähimmäismäärän tulee näkyä sopimuksessa. Tällöin sopimukseen kirjattu vähimmäismäärä on sitova. Yhden työntekijän säännöllinen työaika voi olla enintään 40 tuntia viikossa. Palkan määrä ja määräytymisperusteet Lokakuussa 2014 avustajan tuntipalkka on 10,35 /tunti, täyttä työaikaa (40 tuntia/viikko) tekevän avustajan kuukausipalkka on 1686,84 /kk. Ajantasaiset palkkatiedot saa palkkasihteeriltä (yhteystiedot on kirjattu henkilökohtaisen avun päätökseen). Heta-liittoon kuuluvien työnantajien osalta sovelletaan Heta-liiton ja JHL:n solmimaa työehtosopimusta. Jos sovitaan säännöllisestä työajasta, avustaja saa säännöllisen kuukausipalkan sovitun tuntimäärän mukaan ja mahdolliset työaikakorvaukset erillisen tunti-ilmoituksen perusteella. Tuntipalkkaisen työntekijän palkka maksetaan aina erillisen tunti-ilmoituksen perusteel-

6 HELSINGIN KAUPUNKI 6 (18) la. Työnantaja toimittaa tunti-ilmoitukset palkkasihteerille. Irtisanomisaika ja sen määräytyminen Työsopimuslain mukaiset irtisanomisajat määräytyvät seuraavalla tavalla: Työnantajan noudatettavat irtisanomisajat työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä ovat: 1) 14 päivää jos työsuhde on jatkunut enintään yhden vuoden; 2) yksi kuukausi, jos työsuhde on jatkunut yli vuoden mutta enintään neljä vuotta; 3) kaksi kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli neljä mutta enintään kahdeksan vuotta; 4) neljä kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli kahdeksan mutta enintään 12 vuotta; 5) kuusi kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli 12 vuotta. Työntekijän noudatettavat irtisanomisajat työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä ovat: 1)14 päivää, jos työsuhde on jatkunut enintään viisi vuotta; 2) yksi kuukausi, jos työsuhde on jatkunut yli viisi vuotta. Työnantaja ja työntekijä voivat myös keskenään sopia irtisanomisajasta, se voi kuitenkin olla enintään kuusi kuukautta. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän vain asiallisesta ja painavasta syystä. Irtisanomisen syy ei voi olla työntekijän sairaus, ellei se aiheuta olennaista ja pysyvää työkyvyn heikentymistä avustamistyössä. Myöskään työntekijän raskaus tai esimerkiksi työntekijän poliittiset ja uskonnolliset mielipiteet eivät ole asiallisia irtisanomisperusteita. Laillinen irtisanomisperuste muodostuu, jos työntekijä työssään rikkoo lakeja tai työsopimuksessa kirjattuja velvoitteita ja työnantaja pystyy tämän todistamaan. Irtisanomissyy voi aiheutua yksittäisestä moitittavasta menettelystä, mutta kertyy usein vähitellen, jolloin lukuisat laiminlyönnit ja epäasialliset toimintatavat yhdessä muodostavat asiallisen ja painavan irtisanomisperusteen. Työntekijää, joka on työssä laiminlyönyt velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei saa kuitenkaan irtisanoa ennen kuin hän on todistettavasti saanut varoituksen ja hänelle on annettu mahdollisuus korjata menettelynsä. Salassapitovelvollisuus ja tietosuoja Työntekijä sitoutuu noudattamaan täydellistä vaitiolovelvollisuutta avustettavaa ja hänen perhettään koskevissa henkilökohtaisissa asioissa. Rikosrekisteriote Jos avustettava on alaikäinen, työntekijän tulee esittää työnantajalle voimassa oleva rikosrekisteriote. Työntekijä voi tilata otteen oikeusrekisterikeskuksesta, joko sähköisesti: oikeus/rikostaustaote.html (sivulla on ohjeet hakemisesta ja linkki sähköiseen lomakkeeseen) tai kirjallisesti osoitteesta: Oikeusrekisterikeskus PL 157, Hämeenlinna, tällöinkin on käytettävä oike-

7 HELSINGIN KAUPUNKI 7 (18) usrekisterikeskuksen sivuilta tulostettavaa lomaketta. Oikeusrekisterikeskuksen puhelinneuvonta, puh VAKUUTUSTEN OTTAMINEN JA VAHINKOTILANTEET Pakolliset vakuutukset Pakollisia vakuutuksia ovat työeläkevakuutus, sairausvakuutus, tapaturmavakuutus ja työttömyysvakuutus. Kaupunki huolehtii kokonaan työeläke- ja sairausvakuutuksen ottamisesta ja maksamisesta. Tapaturmavakuutus Työnantajana vaikeavammaisen henkilön on itse otettava lakisääteinen tapaturmavakuutus avustajiaan varten. Vakuutus tulee ottaa heti avustustoiminnan alkaessa. Vakuutus on työnantajakohtainen, joten jokaista työntekijää ei tarvitse erikseen vakuuttaa. Tapaturmavakuutuksen työnantaja voi ottaa haluamastaan vakuutusyhtiöstä. Kaupunki korvaa tapaturmavakuutuksen kustannukset joko jälkikäteen kuittia vastaan työnantajalle tai erääntymätöntä laskua vastaan suoraan vakuutusyhtiölle. Työnantaja voi lähettää laskun tai kuitin siihen vammaisten sosiaalityön toimipisteeseen (pohjoinen, itäinen, eteläinen tai läntinen), jossa päätös henkilökohtaisesta avusta on tehty. Lakisääteinen tapaturmavakuutus ei koske vakinaisesti työnantajan taloudessa asuvaa perheenjäsentä. Vakuutuslainsäädännön mukaan avopuolisolle on otettava lakisääteinen tapaturmavakuutus. Jos avustajana toimii muu perheenjäsen kuin avopuoliso, on hänelle syytä hankkia vapaaehtoinen tapaturmavakuutus. Kaupunki ei kuitenkaan korvaa vapaaehtoisesta tapaturmavakuutuksesta aiheutuvia kustannuksia. Työttömyysvakuutus Työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuus koskee lakisääteisen tapaturmavakuutuksen piiriin kuuluvia vuotiaita palkansaajia. Koska työttömyysvakuutus on sidottu lakisääteiseen tapaturmavakuutukseen, se ei koske avustettavan kanssa samassa taloudessa asuvaa perheenjäsentä lukuun ottamatta avopuolisoa. Työttömyysvakuutusmaksut perii työttömyysvakuutusrahasto. Vakuutusvelvollisuus koskee kaikkia työnantajia, joilla on työntekijä yli 12 työpäivää kalenterivuodessa. Työttömyysvakuutusmaksun ennakon hakemus ja yhteystietoilmoitus -lomake postitetaan työnantajana toimivalle vaikeavammaiselle henkilölle henkilökohtaisen avun päätöksen mukana. Yhteystietoihin työnantaja merkitsee laskutusosoitteeksi sen vammaisten sosiaalityön toimipisteen (pohjoinen, itäinen, eteläinen tai läntinen), jossa päätös henkilökohtaisesta avusta on tehty. Työnantaja lähettää lomakkeen työttömyysvakuutusrahastolle os. Työttömyysvakuutusrahasto, Tunnus , Vastauslähetys. Lisätietoja työttömyysvakuutuksesta saa Työttömyysvakuutusrahaston asiakaspalvelusta, puh (ma-pe klo 8-17) tai internet sivuilta

8 HELSINGIN KAUPUNKI 8 (18) Vapaaehtoiset vakuutukset Työnantaja voi halutessaan ottaa työntekijälleen vapaaehtoisia vakuutuksia. Kaupunki ei korvaa vapaaehtoisista vakuutuksista aiheutuvia kuluja. Tällaisia vapaaehtoisia vakuutuksia ovat esim. ryhmähenkivakuutus tai avustajalle otettava vastuuvakuutus, silloin kun henkilö ei kuulu johonkin ammattijärjestöön, jonka kautta kyseinen vakuutusturva on hoidettu. (Heta-liittoon kuuluvien työnantajien osalta katso työehtosopimus.) Vastuu vahinkotilanteissa Vaikeavammainen henkilö on työnantajana lähtökohtaisesti vastuussa avustajansa virheistä ja laiminlyönneistä (ns. isännän vastuu). Vahingonkorvauslain mukaan työnantaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka työntekijä aiheuttaa työssä virheellään tai laiminlyönnillään. Työnantaja voi puolestaan hakea vahingosta korvausta työntekijältä, mikäli kyseessä on muu kuin lievä tuottamus. Työntekijän, joka tahallaan tai huolimattomuudesta laiminlyö työsopimuslaista tai työsopimuksesta johtuvien velvollisuuksien täyttämisen, tulee korvata työnantajalle aiheuttamansa vahinko vahingonkorvauslain mukaan. Vastaavasti työnantajan tulee korvata työntekijälleen aiheuttamansa vahinko. 5. TYÖTERVEYSHUOLTO Työnantajan tulee järjestää lakisääteinen työterveyshuolto avustajalle. Lakisääteinen työterveyshuolto kattaa ainoastaan ehkäisevän terveydenhuollon palvelut. Akuuteissa sairaustapauksissa tai tapaturmissa avustajan tulee hakeutua lääkärin vastaanotolle tai päivystykseen kunnalliseen terveydenhuoltoon tai yksityisille lääkäriasemille omakustanteisesti. Työterveyshuollon tarkoituksena on edistää työhön liittyvien sairauksien ja tapaturmien ehkäisyä, työntekijöiden terveyttä sekä työympäristön terveellisyyttä ja turvallisuutta. Korvattaviin henkilökohtaisen avun työterveyshuollon palveluihin kuuluvat työhöntulotarkastus, työpaikkaselvitys sekä yksilöllisesti välttämättömät työntekijän määräaikaistarkastukset ja työtapaturmien ennaltaehkäisyyn liittyvä neuvonta. Tarkempia tietoja saa Vantaan Työterveys liikelaitokselta, joka Helsingissä järjestää henkilökohtaisten avustajien lakisääteisen työterveyshuollon. Yhteystiedot: Vantaan Työterveys liikelaitos Kielotie 11 A 4. krs Vantaa Sopimusasiat avustajien työterveyshuollon järjestämiseksi sähköpostiosoitteella yritystyoterveys@vantaa.fi tai puh Vantaan Työterveys liikelaitoksen neuvonta- ja ajanvarausnumero on Toimipisteitä on useissa paikoissa pääkaupunkiseudulla (Helsingissä Pasilassa, Vantaalla Tikkurilassa ja Myyrmäessä sekä Espoossa Tapiolassa). Yleensä asioinnin voi sopia avustajan työpaikkaa tai kotia lähimpänä olevaan toimipisteeseen.

9 HELSINGIN KAUPUNKI 9 (18) Sopimus työterveyshuollosta ja kustannusten korvaaminen Vantaan Työterveys liikelaitos tekee avustajan työnantajan kanssa sopimuksen työterveyshuoltopalvelujen järjestämisestä henkilökohtaiselle avustajalle. Vantaan Työterveys liikelaitos laskuttaa työnantajaa työterveyshuollon palveluista. Kustannukset korvataan työnantajalle jälkikäteen kalenterivuosittain. Kansaneläkelaitos maksaa pääsääntöisesi 50% kustannuksista ja sosiaali- ja terveysvirasto loppuosan. Vuoden alussa työterveyshuolto lähettää työnantajalle esitäytetyn korvaushakemuksen edellisen vuoden työterveyskuluista. Työnantaja täyttää hakemuksen loppuun ja toimittaa sen kansaneläkelaitokselle. Saatuaan kansaneläkelaitoksen korvauksen työnantaja hakee loppuosaa korvattavaksi vammaispalvelusta. Työnantaja lähettää laskun ja KELAn tositteen siihen vammaisten sosiaalityön toimipisteeseen (pohjoinen, itäinen, eteläinen tai läntinen), jossa päätös henkilökohtaisesta avusta on tehty. 6. PALKAN MAKSU Palkan maksuun vaadittavat tositteet Avustajan palkan maksamista varten työnantajan tulee toimittaa palkanlaskentaan solmittu työsopimus sekä avustajan verokortti. Heta-liittoon kuuluvien työnantajien tulee edellä mainitun lisäksi toimittaa palkanlaskentaan kuitti vuosittaisen jäsenmaksun maksamisesta. Tällöin avustajan palkka lasketaan Heta-liiton ja JHL:n tekemän työehtosopimuksen mukaisesti. Heta-liiton jäsenmaksu ei ole avustajan käytöstä johtuva vammaispalvelulain mukaan korvattava menoerä. Kuukausipalkka ja tuntipalkka Jos avustajan työaika on sovittu säännölliseksi, siten että hän tekee joka viikko tai kuukausi saman työtuntimäärän, hänen palkkansa voidaan maksaa kuukausipalkkana. Tällöin avustaja saa peruspalkan ilman työaikakorvauksia joka kuukausi samana palkanmaksupäivänä (kuukauden viimeinen arkipäivä) ja mahdolliset työaikakorvaukset jälkikäteen erillisen työnantajan toimittaman työtunti-ilmoituksen perusteella. Työnantajan ja työntekijän on hyvä allekirjoittaa kyseinen työtunti-ilmoitus. Allekirjoitukset palvelevat luotettavuusvaatimusta ja ovat eräänlainen tarkistus- ja hyväksymismenettely esim. riitaisuuksien selvittämistä ja palkan maksamista varten. Tuntipalkkainen avustaja saa koko palkan jälkikäteen erillisen, työnantajan toimittaman työtunti-ilmoituksen perusteella. Palkanmaksupäiviä on neljä kertaa kuukaudessa. Maksupäivä riippuu siitä missä vaiheessa kuukautta tunti-ilmoitus saapuu palkanlaskentaan. Ilmoituksen saapumisen ja palkanmaksun välinen viive on 2-3 viikkoa. Työaikakorvaukset Työaikakorvauksia voidaan maksaa sunnuntai-, lauantai-, ilta- ja yötyöstä vain, jos ne on myönnetty henkilökohtaisen avun päätöksessä. Työaikakorvauksia ei makseta sellaiselle

10 HELSINGIN KAUPUNKI 10 (18) avustajalle, joka on työnantajan perheenjäsen tai asuu tämän kanssa samassa taloudessa. Työaikalain mukaista sunnuntaityökorvausta voidaan maksaa sunnuntaina tai kirkollisena juhlapäivänä sekä itsenäisyyspäivänä ja vapunpäivänä tehdystä työstä. Sunnuntaityökorvaus on 100 % korottamattomasta tuntipalkasta. Kirkollisia juhlapäiviä ovat joulupäivä, toinen joulupäivä, uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, pääsiäispäivä, toinen pääsiäispäivä, helatorstai, helluntai, juhannuspäivä ja pyhäinpäivä. Muut työaikakorvaukset ovat iltatyölisä, lauantaityölisä ja yötyölisä. Iltatyölisä on 15% korottamattomasta tuntipalkasta klo välillä tehdystä työstä. Lauantaityölisä on 20% korottamattomasta tuntipalkasta. Sitä voidaan maksaa arkilauantaina, juhannusaattona sekä muuksi päiväksi kuin sunnuntaiksi sattuvana jouluaattona tehdystä työstä. Yötyöllä tarkoitetaan työaikalain mukaan kello 23-6 tehtyä työtä. Henkilökohtaista apua ei pääsääntöisesti myönnetä yöajaksi. Erityisen painavista syistä vammaisten sosiaalityöntekijä voi tehdä päätöksen henkilökohtaisen avustajan yötyökorvauksista, jos säännöllistä avuntarvetta ei voida kohtuullisesti turvata muilla tavoin. Tällöin päätöksessä mainitaan hyväksyttyjen yötyötuntien enimmäismäärä. Yötyölisä on 30 % korottamattomasta tuntipalkasta. Vaikeavammaisen työnantajan on ilmoitettava työsuojeluviranomaisille säännöllisesti teettämästään yötyöstä. Yhteystiedot: Etelä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Ratapihantie 9 / PL Helsinki Puhelinvaihde: sähköpostiosoite: tyosuojelu.etela@avi.fi Heta-liittoon kuuluvien työnantajien avustajien työaikakorvaukset määräytyvät Heta-liiton ja JHL:n välisen työehtosopimuksen määräysten mukaisesti edellyttäen, että kyseiset työaikakorvaukset on myönnetty henkilökohtaisen avun päätöksessä. Työehtosopimuksen piirissä olevilla työnantajilla on lupa teettää tarvittaessa myös yötöitä. Työkokemuslisän hakeminen Työnantaja voi hakea avustajan palkkaan työkokemuslisää, jos avustajalla on aikaisempaa työkokemusta vastaavanlaisesta työstä vähintään 5 vuotta. Työnantaja tekee hakemuksen työkokemuslisästä ja lähettää hakemuksen sekä tarvittavat avustajan työtodistuskopiot palkkasihteerille. Työkokemuslisän alkamisajankohdan laskee taloushallintopalvelun palkkasihteeri, jonka ilmoituksen perusteella sosiaalityöntekijä tekee päätöksen 3 %:n työkokemuslisän maksamisesta avustajalle. Alle 18-vuotiaana tehtyä työtä ei oteta huomioon em. aikoja laskettaessa. Eläkkeellä olevien henkilökohtaisten avustajien osalta ei työkokemuslisää vastaavaa korotusta korvata.

11 HELSINGIN KAUPUNKI 11 (18) Heta-liittoon kuuluvien työnantajien avustajien työkokemuslisien maksamisessa noudatetaan Heta-liiton ja JHL:n välisessä työehtosopimuksessa sovittuja määräyksiä. 7. TYÖAIKAA KOSKEVIA SÄÄNTÖJÄ Työvuoroja laadittaessa tulee noudattaa työaikalakia ( josta löytyvät yksityiskohtaiset määräykset eri tilanteisiin. Työaikalakia ei sovelleta työnantajan perheenjäseniin tai jos avustaja asuu samassa taloudessa avustettavan kanssa. Seuraavassa on mainittu tiivistetysti keskeisimmät työaikaa koskevat määräykset. Tarkemmat tiedot löytyvät työaikalaista. Heta-liittoon kuuluvia työnantajia velvoittaa liiton ja JHL:n välinen voimassa oleva työehtosopimus. Yhden avustajan säännöllinen työaika saa olla enintään 40 tuntia viikossa. Työvuorojen välissä on oltava vähintään yhdentoista tunnin vuorokausilepo ja viikossa vähintään yksi vapaapäivä, joka tarkoittaa vähintään 35 tunnin keskeytymätöntä vapaa-aikaa. Jos työvuoro on yli kuusi tuntia, työntekijälle on annettava sen aikana vähintään puoli tuntia kestävä lepoaika tai tilaisuus aterioida työaikana. Jos lepoaikana saa esteittä poistua työpaikalta, sitä ei lueta työaikaan. Avustaminen poikkeustilanteissa Ylityökorvauksia ei pääsääntöisesti makseta. Työnantajana vaikeavammaisen tulee huolehtia, ettei ylityötä tehdä. Jos avustajan työaika venyy jonkin poikkeustilanteen vuoksi, se tulee huomioida hänen työvuoroissaan mahdollisimman pian vastaavana työajan lyhennyksenä. Muualla kuin avustettavan tavanomaisessa elinympäristössä tapahtuvaa, yleensä yöpymistä edellyttävää avustamista varten (esimerkiksi työ- tai lomamatkat, kurssit tai kilpaurheilu) voidaan joissain tilanteissa myöntää asiakkaan yksilöllisen, välttämättömän tarpeen perusteella henkilökohtaisen avun lisätunteja. Lisätuntien määrää arvioitaessa otetaan huomioon esimerkiksi ympäristön esteellisyys sekä välttämättömien omien apuvälineiden tai kunnallisen kotihoidon palvelujen puuttuminen kohteessa. Tällaisesta henkilökohtaisen avun lisätarpeesta on syytä olla yhteydessä vammaisten sosiaalityöntekijään ja tehdä hyvissä ajoin hakemus tarvittavista lisätunneista, työaikakorvauksista ja mahdollisista avustajasta aiheutuvista lisäkustannuksista. Vaikeavammaisella henkilöllä ei ole subjektiivista oikeutta henkilökohtaiseen apuun Suomen rajojen ulkopuolella. Helsinkiläinen asiakas voi kuitenkin saada taloudellista tukea henkilökohtaisen avustajan palkkakustannuksiin loma- tai virkistysmatkalle ulkomaille enintään 1-2 kertaa vuodessa. Risteilyjä, joilla ei käydä maissa, ei katsota ulkomaanmat-

12 HELSINGIN KAUPUNKI 12 (18) kaksi. Näiden loma- ja virkistysmatkojen pituus saa olla yhteensä enintään kaksi viikkoa vuodessa. Edellä mainitut matkakertojen ja matkojen keston rajoitukset eivät koske työ-, harrastus, ja kilpailumatkoja. Eivät myöskään sellaisia matkoja, jotka tehdään aiemmin myönnetyn tuntimäärän puitteissa ja matkasta ei aiheudu ylimääräisiä kustannuksia. Avustajasta johtuvien ylimääräisten kulujen korvaaminen Juniin, uimahalleihin, useisiin näyttelyihin ja teattereihin avustaja pääsee mukaan maksutta. Joihinkin liikennevälineisiin, esityksiin ja useimpiin yöpymispaikkoihin myös avustajasta pitää maksaa. Jos avustaja on välttämätön, avustajan työnteosta johtuvat kohtuulliset ylimääräiset kulut voidaan korvata. Tarpeellisiksi voidaan katsoa ne työnantajalle aiheutuneet kustannukset, joita ilman avustaminen ei olisi ollut mahdollista. Korvausta avustajan käytöstä aiheutuviin ylimääräisiin kuluihin vaikeavammaisen henkilön tulee hakea erillisellä hakemuksella, josta vammaisten sosiaalityöntekijä tekee päätöksen. 8. AVUSTAJAN LOMAT JA SIJAISTUKSET Vuosilomalaki määrittelee avustajan lomat ja niiden pituuden. Avustaja on oikeutettu saamaan vuosilomaa kaksi arkipäivää jokaista täyttä lomanmääräytymiskuukautta kohti. Työsuhteen jatkuttua keskeytymättä koko lomanmääräytymisvuoden ( ) lomaoikeus on kaksi ja puoli arkipäivää lomamääräytymiskuukautta kohden. Vuosiloman pitämisestä on ehdottomasti ilmoitettava palkanlaskentaan. Tarkemmat tiedot lomanmääräytymisperusteista ovat vuosilomalaissa. Jos avustajan tekemä tuntimäärä on pieni, hänelle ei välttämättä kerry lomaoikeutta. Palkanlaskenta seuraa avustajan lomaoikeuden kertymistä. Palkkasihteeriltä saa tarvittaessa ajantasaiset tiedot avustajalle kertyneestä lomaoikeudesta. Vammaisen avustajana toimivalla perheenjäsenellä tai samassa taloudessa asuvalla henkilöllä on vuosiloman ja vuosilomapalkan sijasta oikeus saada vapaata kaksi arkipäivää kultakin kalenterikuukaudelta sekä lomakorvauksen edellyttäen, että vammaisen palveluksessa ei perheenjäsenen lisäksi ole muita työntekijöitä. Myös näiden vapaiden pitämisestä tulee ilmoittaa palkanlaskentaan. Vapaiden ajaksi voi palkata sijaisen. Ellei avustajalla ole oikeutta vuosilomaan, hänelle maksetaan lomakorvaus, joka on työssäoloajan pituudesta riippuen 9 % tai 11,5 % lomanmääräytymisvuoden aikana maksetusta tai maksettavaksi erääntyneestä palkasta. Lomakorvaus maksetaan lomakauden päättyessä syyskuun 30. päivänä. Sijaisten palkkaaminen Vaikeavammaisella henkilöllä on oikeus palkata sijainen avustajan vuosiloman tai sairausloman ajaksi. Lomien pitämisestä tai avustajan sairastumisesta tulee ilmoittaa palkanlaskentaan heti kun loma- tai sairausaika on tiedossa. Sijaisen palkkaa ei voida maksaa, jos palkanlaskentaan ei ole toimitettu ajantasaisia tietoja vuosi- ja sairauslomista.

13 HELSINGIN KAUPUNKI 13 (18) Työnantaja solmii avustajan sijaisen kanssa määräaikaisen työsopimuksen, jossa määräaikaisuuden perusteeksi merkitään sijaisuus. Sairauslomat Avustajan tulee aina esittää työnantajalle yli 3 päivän pituisesta työkyvyttömyydestään lääkärintodistus, joka toimitetaan palkanlaskentaan. Yhdeksän päivää ylittävissä sairauslomissa alkuperäinen lääkärintodistus lähetetään sairauspäivärahahakemuksen liitteenä Kelaan. Työnantaja/työntekijä tekee sairauspäivärahahakemuksen. Työnantaja on kuitenkin oikeutettu saamaan selvityksen avustajansa työkyvyttömyydestä heti ensimmäisestä sairauspäivästä lähtien. Avustaja on oikeutettu palkkaan enintään sairastumispäivää seuranneen yhdeksännen arkipäivän loppuun. Jos avustajan työsuhde on jatkunut alle kuukauden, korvataan sairausajan palkkana 50 % työntekijän muutoin saamasta palkasta. Sairastumispäivän ja sitä seuraavan 9 arkipäivän jälkeen, avustaja on oikeutettu sairausvakuutuslain mukaiseen päivärahaan, jonka hänen työnantajansa tai hän itse hakee. Jos kysymyksessä on kuitenkin sama sairaus, jonka johdosta työntekijä on jo saanut päivärahaa 30 päivän sisällä, maksetaan päivärahaa sairastumista seuraavasta päivästä lukien, jolloin palkkaa maksetaan vain sairastumispäivältä. Työntekijällä ei ole kuitenkaan oikeutta sairausajan palkkaan, jos hän on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. Äitiys- isyys- ja vanhempainvapaa sekä hoitovapaat Työntekijällä on oikeus saada vapaata työstä sairausvakuutuslain tarkoittama äitiys-, erityisäitiys-, isyys- tai vanhempainrahakausi. Nämä vapaat eivät kuitenkaan ole palkallisia, vaan työntekijän tulee hakea vanhempainrahaa kansaneläkelaitokselta. Äitiys- ja isyysvapaasta on ilmoitettava työnantajalle viimeistään kaksi kuukautta ennen vapaan alkamista. Vuosiloman pituutta laskettaessa äitiys-, isyys- tai vanhempainvapaa on työssäolopäivien veroista ja oikeuttaa vuosilomaan. 9. TYÖSUHTEEN KESKEYTYKSET TAI PÄÄTTYMINEN Lomautus Henkilökohtaista apua ei saa käyttää laitoskuntoutuksen tai sairaalahoidon aikana. Tämän vuoksi voi tulla tilanteita, jolloin vakinainen avustaja pitää lomauttaa sairaalahoidon tai laitoskuntoutusjakson vuoksi. Lomautuksen tarve voi johtua myös muusta syystä, esimerkiksi oleskelusta toisella paikkakunnalla vaikkapa loma-aikana. Lomautus tarkoittaa työnteon ja palkanmaksun keskeytystä, mutta työsuhde ja työsopimus pysyvät edelleen voimassa. Lomautuksesta tulee ilmoittaa avustajalle henkilökohtaisesti tai kirjallisesti vähintään 14 päivää aikaisemmin. Jos lomautusta ei voi ennakoida (esim. äkillinen sairaalahoidon tarve), vakinaisella työntekijällä on sovittujen työvuorojen

14 HELSINGIN KAUPUNKI 14 (18) perusteella oikeus peruspalkkaan koko 14 päivän ilmoitusajalta, vaikka avustettava henkilö joutuisi jo ilmoitusaikana sairaalaan. Lomautuksesta tulee luonnollisesti ilmoittaa myös palkanlaskentaan heti, kun sen ajankohta on tiedossa. Ilmoitus on tehtävä kirjallisesti ja siinä on mainittava lomautuksen syy, sen alkamisaika ja kesto tai arvioitu kesto. Ilmoituslomake on tämän ohjeen liitteenä nro 2. Työsuhteen lopettaminen Irtisanomisaikoja ja irtisanomisperusteita on käsitelty oppaassa aiemmin työsopimuksen laadinnan yhteydessä. Irtisanomisperusteen tulee olla asiallinen ja painava. Työntekijää, joka on laiminlyönyt työsuhteesta johtuvien velvollisuuksiensa täyttämisen tai rikkonut niitä, ei kuitenkaan saa irtisanoa ennen kuin hänelle on varoituksella annettu mahdollisuus korjata menettelynsä. Työntekijää on kuultava ennen työsuhteen päättämistä ja irtisanomisilmoitus tulee antaa kirjallisesti. Työsuhteen päättymisestä tulee ilmoittaa kirjallisesti myös palkanlaskentaan. Työsopimuksen voi erittäin painavan syyn nojalla purkaa ilman irtisanomisaikaa. Tällaisena syynä voidaan pitää työntekijän tai työnantajan työsopimuksesta tai laista johtuvien, työsuhteeseen olennaisesti vaikuttavien velvoitteiden vakavaa rikkomista tai laiminlyöntiä. Purkaminen on toteutettava 14 päivän kuluessa perusteen ilmaantumisesta, sen jälkeen purkamisoikeus raukeaa. Myös purkamismenettelyssä työnantajan on kuultava työntekijää ennen työsuhteen päättämistä. Jos työntekijä on ollut poissa työstä vähintään seitsemän päivää, eikä ole tuona aikana ilmoittanut työnantajalle pätevää syytä poissaololleen, työnantaja voi pitää työsopimusta purkautuneena poissaolon alkamisesta lukien. Jos työnantaja kuolee, kuolinpesän osakkaat tai työntekijä voivat irtisanoa työsopimuksen päättymään 14 päivän kuluttua, vaikka irtisanomis- tai työsopimusaika on pitempi. Kaupunki korvaa enintään 14 päivän palkkakustannukset irtisanomisesta lukien. Työtodistus Työsuhteen päättyessä työnantajan on annettava työntekijälle allekirjoittamansa työtodistus, jos tämä sitä vaatii. Työtodistuksesta on käytävä ilmi työsuhteen kesto ja työtehtävien laatu. Työntekijän pyynnöstä on todistuksessa lisäksi mainittava työsuhteen päättymissyy, sekä annettava arviointi työntekijän osoittamasta työtaidosta ja käytöksestä. Jos työsuhde päättyy työnantajan kuollessa, kuolinpesän osakkaiden on työnantajan edustajana annettava työntekijälle allekirjoitettu työtodistus, mikäli tämä sitä vaatii. Jos tämä ei ole mahdollista, palkkasihteeri voi pyydettäessä kirjoittaa todistuksen siitä ajanjaksosta, jolloin kyseiselle henkilökohtaiselle avustajalle on maksettu palkkaa avustamistyöstä.

15 HELSINGIN KAUPUNKI 15 (18) 10. TYÖNANTAJIEN NEUVONTA JA OHJAUS Vammaispalvelulain mukaan vammaista henkilöä on tarvittaessa ohjattava ja autettava avustajan palkkaukseen liittyvissä asioissa. Kunnan ohjaus- ja avustamisvelvollisuus ei tarkoita sitä, että kunnalle siirtyisi työnantajan valvonta- tai ohjausoikeutta. Se oikeus pysyy työnantajana toimivalla vammaisella henkilöllä. Se ei myöskään tarkoita, että kunnalle syntyisi aktiivinen velvollisuus vammaisen henkilön puolesta tehdä työnantajalle kuuluvia tehtäviä. Kysymyksiin tai ongelmiin, joihin tämä opas ei vastaa, voi hakea vastauksia ja saada apua useilta tahoilta.. Henkilökohtaisen avun päätöstä koskevissa kysymyksissä voi ottaa yhteyttä päätöksen tehneeseen sosiaalityöntekijään. Oppaan alussa mainittu avustajakeskus Sentteri ry auttaa avustajien hankinnassa, Sentterin rekisterissä on vakituista työtä ja eripituisia sijaisuuksia hakevia avustajaehdokkaita. Palkanmaksuun ja lomaoikeuksiin liittyvissä asioissa taloushallintopalvelun palkkasihteerit ovat asiantuntijoita. Työnantajuuteen liittyvissä kysymyksissä neuvoja antaa oman sosiaalityöntekijän lisäksi myös vammaisten sosiaalityön henkilökohtaisen avun sosiaaliohjaaja Mari Parttimaa, puhelin (puhelinaika ma pe klo 12 13), osoite vammaisten sosiaalityö/ eteläinen toimipiste, PL 7115, Helsingin kaupunki). Heta-liittoon kuuluvat työnantajat ottavat yhteyttä liittonsa neuvontapalveluihin. Vakuutusasioissa voi kääntyä Työttömyysvakuutusrahaston ja vakuutusyhtiöiden puoleen. Vakiintuneet vammaisjärjestöt kuten Invalidiliitto, Kynnys ry tai Helsingin Invalidien yhdistys tarjoavat neuvontaa ja apua henkilökohtaisen avustajan työnantajana toimimiseen. Järjestöt ovat julkaisseet aiheeseen liittyvää materiaalia verkossa (oppaita, työsopimusmalleja, usein esitetyt kysymykset koosteita), järjestöillä on myös puhelinneuvontaa. Työsuhteisiin ja työsopimuksen noudattamista koskeviin kysymyksiin vastaa Etelä- Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualue ( Aluehallintoviraston puhelinvaihde: (ma-pe klo ). Virastoon voi ottaa yhteyttä myös sähköpostitse Postiosoite on Etelä-Suomen aluehallintovirasto Työsuojelun vastuualue Ratapihantie 9/ PL Helsinki

16 HELSINGIN KAUPUNKI 16 (18) Oppaan alkuosassa on mainittu keskeisin työsuhdetta määrittelevä lainsäädäntö johon voi tutustua tarkemmin FINLEX -tietokannan kautta. Tähän oppaaseen liittyvää palautetta voi antaa oman alueen vammaisten sosiaalityöhön. Liitteet: työsopimuslomake LIITE 1 muutosilmoituslomake LIITE 2 tunti-ilmoituslomake LIITE 3

17 HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖSOPIMUS 1.Työnantajan tiedot Nimi Osoite Postinumero ja toimipaikka Puhelin Sähköposti 2.Työntekijän tiedot Nimi Osoite Henkilötunnus Postinumero ja toimipaikka Puhelin Sähköposti 3.Sukulaisuussuhde 4.Työtehtävät pääpiirteissään 5.Työsopimuksen kesto 6.Työaika 7.Palkka Ovatko työnantaja ja työntekijä sukua toisilleen? Asuvat samassa taloudessa Eivät ole sukua toisilleen Ovat sukua toisilleen, miten? Työsuhteen alkamispäivä Koeajaksi on sovittu kuukautta (max 4kk) Työsuhteen voimassaoloaika Toistaiseksi Määräaikainen saakka Säännöllinen Määräaikaisuuden syy Työntekijän oma pyyntö Sijaisuus Määrätyn tehtävän tai tehtäväkokonaisuuden tekeminen Muu peruste, mikä? tuntia / viikko (maksetaan kuukausipalkkana) Epäsäännöllinen tuntia / viikko Epäsäännöllinen n. tuntia / kuukausi Tuntimäärän ja työajan tulee perustua Helsingin kaupungin sosiaalityöntekijän tekemään työnantajana toimivan vammaisen henkilön palvelusuunnitelmaan ja voimassaolevaan henkilökohtaisen avun päätökseen. Palkka työsuhteen alkaessa on / tunti Pankki ja tilinumero, jolle palkka maksetaan Työsuhteen päättyessä palkka maksetaan kaupungin palkanmaksujärjestelmän mukaisesti seuraavana palkka-ajopäivänä sen jälkeen, kun päättymisilmoitus on saapunut palkanlaskijalle. Kuukausipalkka Työajan poikkeamat (ilta-, lauantai- ja sunnuntaitunnit) ilmoitetaan kuukausittain jälkikäteen Tuntipalkka 8.Rikostaustaote 9. Irtisanomisaika 10.Muut ehdot 11. Päiväys ja allekirjoi-tukset Alle 18-vuotiaan avustettavan avustajan rikostaustaotteen antopäivä (voimassa 6kk) Sovelletaan niissä tapauksissa, joissa avustettava on alle 18-vuotias ja työsuhde kestää yhden vuoden aikana yli 3kk. Sovittaessa irtisanomisajat: Työnantajan ja työntekijän välinen sopimus Työntekijän irtisanoessa työsopimuksen kk Työnantajan irtisanoessa työsopimuksen kk Työsopimuslain mukaan Työntekijä velvoitetaan noudattamaan täydellistä vaitiolovelvollisuutta työnantajaa ja hänen perhettään koskevissa henkilökohtaisissa asioissa. Työntekijä sitoutuu tekemään työtä työnantajalle tämän johdon ja valvonnan alaisena. Työsuhteeseen sovelletaan yleisen työlainsäädännön määräyksiä. HETA:n jäseninä olevien työnantajien avustajiin sovelletaan tämän lisäksi HETA:n ja JHL:n välistä työehtosopimusta. Paikka ja päiväys Työnantajan allekirjoitus Työntekijän allekirjoitus

18 1. Työnantajan tiedot Työnantajalla tarkoitetaan avustettavaa henkilöä, joka on saanut myönteisen henkilökohtaisen avun päätöksen Helsingin kaupungin vammaispalvelulta. 2. Työntekijän tiedot Työntekijällä tarkoitetaan henkilökohtaista avustajaa, joka solmii työsuhteen avustettavan henkilön kanssa. 3. Sukulaisuussuhde Henkilökohtaisena avustajana ei voi toimia vaikeavammaisen henkilön omainen tai muu läheinen henkilö, ellei siihen ole henkilökohtaisen avun päätöksessä myönnetty oikeutta. Omaisella tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön puolisoa, lasta, vanhempaa tai isovanhempaa. Muulla läheisellä henkilöllä tarkoitetaan avopuolisoa tai elämänkumppania. Omaisen tai läheisen henkilön huolehtiessa vaikeavammaisen henkilön hoidosta ja huolenpidosta, on omaishoidon tuki ensisijainen tukimuoto. Jos avustaja kuitenkin perustellusta syystä on työnantajan omainen tai muu läheinen henkilö, ei kunta korvaa hänelle peruspalkan lisäksi tulevia työaikalain eikä henkilökohtaisen avun työehtosopimuksen mukaisia korvauksia eikä muita työaikakorvauksia. (ks. tarkemmin Työaikalaki 2 kohta 6) 4. Työtehtävät pääpiirteissään Työnantaja ja työntekijä voivat keskenään sopia, kuinka yksityiskohtaisesti he avustajan työtehtävät määrittelevät. Työtehtävät voidaan määritellä yksityiskohtaisesti myös työsopimukseen liitettävässä erillisessä liitteessä. Työntekijän tehtävien tulee olla työnantajalle kunnan vammaispalvelussa tehdyn palvelusuunnitelman ja henkilökohtaisen avun myöntämispäätöksen mukaisia. Esimerkiksi harrastuksiin, yhteiskunnalliseen osallistumiseen ja sosiaalisen vuorovaikutuksen ylläpitämiseen myönnettyjä tunteja voi käyttää vain näihin tarkoituksiin. 5. Työsopimuksen kesto Työsuhde on voimassa toistaiseksi, jollei sitä perustellusta syystä ole tehty määräaikaiseksi. Perusteltu syy määräaikaisuudelle voi olla esimerkiksi työntekijän oma pyyntö, sijaisuus tai jonkin tietyn tehtäväkokonaisuuden suorittaminen. Työsuhteessa suositellaan käytettäväksi koeaikaa, josta on säädetty työsopimuslain 4 :ssä. Koeajan kuluessa työsopimus voidaan molemmin puolin purkaa ilman irtisanomisaikaa. Työnantaja ja työntekijä voivat sopia enintään neljän kuukauden pituisesta koeajasta, jonka katsotaan alkavan työsuhteen alkamispäivästä. Kahdeksaa kuukautta lyhyemmässä määräaikaisessa työsuhteessa koeaika saa olla enintään puolet työsopimuksen kestosta, eli esimerkiksi kuuden kuukauden mittaisessa määräaikaisessa työsuhteessa koeaika saa olla enintään kolme kuukautta. 6. Työaika Työaika voidaan sopia joko säännöllisenä viikoittaisena tai epäsäännöllisenä viikoittaisena tai kuukausikohtaisena tuntimääränä. Epäsäännöllistä tuntimäärää suositellaan käytettäväksi, kun avustajan tekemissä tuntimäärissä tapahtuu huomattavasti vaihteluja eri viikkojen välillä. Työajat on sovittava siten, että työntekijän lepoajat toteutuvat työaikalain 6 luvun mukaisesti. Yhden työntekijän säännöllinen työaika voi olla enintään 40 tuntia viikossa. Työntekijöiden tekemät tuntimäärät saavat olla yhteensä enintään työnantajalle kunnan vammaispalveluissa tehdyn palvelusuunnitelman ja henkilökohtaisen avun myöntämispäätöksen mukaisia. Henkilökohtaisen avun päätöksen ylittäneistä tuntimääristä kunta ei maksa korvauksia, vaan nämä jäävät avustettavan itsensä maksettaviksi. Myös työaikojen tulisi noudattaa vammaiselle henkilölle tehtyä palvelusuunnitelmaa ja voimassaolevaa henkilökohtaisen avun päätöstä. 7. Palkka Henkilökohtaisille avustajille maksetaan joko kuukausipalkkaa säännöllisen viikkotyön mukaan tai tuntipalkkaa. Palkka määräytyy Helsingin kaupungin määrittämän korvaustason mukaan. Tuntipalkkaiselle, epäsäännöllistä työtä tekevälle työntekijälle tunnit maksetaan jälkikäteen, maksuaikataulun mukaisesti. Mahdolliset maksupäivät ovat jokaisen kuukauden 7., 14., 22. ja viimeinen päivä.

19 Ajantasaiset tiedot palkan määrästä saa palkkasihteeriltä (yhteystiedot on kirjattu henkilökohtaisen avun päätökseen). Työaikakorvauksia ei makseta sellaiselle avustajalle, joka on työnantajan perheenjäsen tai asuu tämän kanssa samassa taloudessa. 8. Rikostaustaote Lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä annettu laki (504/2002) pyrkii suojelemaan alaikäisten henkilökohtaista koskemattomuutta ja edistämään heidän henkilökohtaista turvallisuuttaan. Kyseisen lain 3 :n mukaan työnantajan tulee pyytää henkilöltä nähtäväksi rikosrekisterilain (770/1993) 6 :n 2 momentissa tarkoitettu ote rikosrekisteristä, kun henkilö ensi kerran otetaan tai nimitetään sellaiseen työhön, johon kuuluu pysyväisluontoisesti tai olennaisesti ilman huoltajan läsnäoloa tapahtuvaa alaikäisen kasvatusta, opetusta, hoitoa tai muuta huolenpitoa taikka muuta työskentelyä henkilökohtaisessa vuorovaikutuksessa alaikäisen kanssa. Rikostaustaote on pyydettävä, jos työsuhde kestää yhden vuoden aikana vähintään 3 kk. 9. Irtisanomisaika Työsopimuslain mukaiset irtisanomisajat määräytyvät seuraavalla tavalla: Työnantajan noudatettavat irtisanomisajat työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä ovat: 1) 14 päivää jos työsuhde on jatkunut enintään yhden vuoden; 2) yksi kuukausi, jos työsuhde on jatkunut yli vuoden mutta enintään neljä vuotta; 3) kaksi kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli neljä mutta enintään kahdeksan vuotta; 4) neljä kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli kahdeksan mutta enintään 12 vuotta; 5) kuusi kuukautta, jos työsuhde on jatkunut yli 12 vuotta. Työntekijän noudatettavat irtisanomisajat työsuhteen jatkuttua keskeytyksettä ovat: 1)14 päivää, jos työsuhde on jatkunut enintään viisi vuotta; 2) yksi kuukausi, jos työsuhde on jatkunut yli viisi vuotta. Työnantaja ja työntekijä voivat myös keskenään sopia irtisanomisajasta, se voi kuitenkin olla enintään kuusi kuukautta. Työnantaja voi irtisanoa työntekijän vain asiallisesta ja painavasta syystä. Irtisanomisen syy ei voi olla työntekijän sairaus, ellei se aiheuta olennaista ja pysyvää työkyvyn heikentymistä. Myöskään työntekijän raskaus tai mielipiteet (poliittiset, uskonnolliset tai muut) eivät ole asiallisia irtisanomisperusteita. 10. Muut ehdot Tässä kohdassa työntekijä sitoutuu noudattamaan täydellistä vaitiolovelvollisuutta sekä olemaan työnantajan johdon ja valvonnan alaisena. Työsuhteeseen sovelletaan yleisen työlainsäädännön määräyksiä. Työnantajan ja työntekijän velvollisuuksista on säädetty tarkemmin työsopimuslain 2 ja 3 luvussa. 11. Päiväys ja allekirjoitukset Työsopimus tehdään kirjallisesti kolmena kappaleena. Yksi sopimuskappale annetaan työntekijälle ja toinen kappale jää työnantajalle. Työnantaja lähettää kolmannen kappaleen työsopimuksesta henkilökohtaisen avun päätöksessä mainitulle palkkasihteerille osoitteella: Taloushallintopalvelu Palkkasihteerin nimi PL Helsingin kaupunki. Mikäli viimeisestä työpäivästä on kulunut yli kolme (3) kuukautta, tehdään uusi työsopimus.

20 HELSINGIN KAUPUNKI LIITE 2 HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖSOPIMUKSEN KESKEYTYS TAI MUUT MUUTOKSET TYÖNANTAJAN = AVUSTETTAVAN TIEDOT Nimi Puhelin Osoite Postinumero HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN HENKILÖTIEDOT Nimi Henkilötunnus Osoite Postinro ja toimipaikka TYÖSUHTEEN KESKEYTYS (lomautus) TAI MUUT MUUTOKSET (Syy ja ajankohta) Vuosiloma Sairausloma Avustettava sairaalahoidossa Onko keskeytys ennalta tiedossa äkillinen Työsuhteen päättyminen päivämäärä määräaikainen työsuhde Työsopimuksen irtisanominen työntekijän toimesta työnantajan toimesta Muu syy, mikä Muu muutos (osoitetietojen päivitys yms.): Päiväys Avustajan allekirjoitus Nimen selvennys Työnantajan allekirjoitus Nimen selvennys Lähetysosoite: Taloushallintopalvelu/ palkat, palkkasihteerin nimi, PL 231, Helsingin kaupunki

21 HELSINGIN KAUPUNKI SOSIAALI- TERVEYSVIRASTO LIITE 3 HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TUNTI-ILMOITUSLOMAKE Työnantajan nimi Avustajan nimi Avustajan henkilötunnus Päivämäärä Viikonpäivä Työpäivän alkamis- ja päättymisaika Huomautukset Tunnit Iltatyötunnit klo Lauantaitunnit Sunnuntaitunnit Yö-tunnit Klo 23-6 YHTEENSÄ tunnit työpäiviä iltatyötunnit lauantaitunnit sunnuntaitunnit Yö-tunnit Päiväys Avustajan allekirjoitus Työnantajan allekirjoitus Nimen selvennys Nimen selvennys Lähetysosoite: Taloushallintopalvelu/Palkat, palkkasihteerin nimi, PL 231, Helsingin kaupunki

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle TURKU Hyvinvointitoimiala Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana Vammaispalvelut PL 364 20101 Turku Puh. 02 330 000 Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi

Lisätiedot

OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ

OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ HELSINGIN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Vammaistyö 1.2.2016 OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ SISÄLLYS 1. ALUKSI. 1 2. AVUSTAJAN ETSIMINEN. 2 3. TYÖSOPIMUKSEN TEKEMINEN.2

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1 (18) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perhe- ja sosiaalipalvelut OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ

HELSINGIN KAUPUNKI 1 (18) SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTO Perhe- ja sosiaalipalvelut OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ HELSINGIN KAUPUNKI 1 (18) OPAS HENKILÖKOHTAISTEN AVUSTAJIEN TYÖNANTAJILLE HELSINGISSÄ SISÄLLYS 1. ALUKSI. 2 2. AVUSTAJAN ETSIMINEN. 3 3. TYÖSOPIMUKSEN TEKEMINEN...3. 4. VAKUUTUSTEN OTTAMINEN JA VAHINKOTILANTEET..

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle Hyvinvointitoimiala Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana PL 364, 20101 Turku Puh. 02 330 000 Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi Sähköposti: etunimi.sukunimi@turku.fi

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje työnantajalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje työnantajalle Vammaispalvelut PL 364, 20101 Turku Puh. 02 330 000 Sähköposti: etunimi.sukunimi@turku.fi Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi Käyntiosoite: Aninkaistenkatu 1 D, 6. kerros Henkilökohtaisen avun

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle TURKU Hyvinvointitoimiala 2015 Henkilökohtaisen avun toimintaohje avustajana toimivalle - kaupunki sijaismaksajana Vammaispalvelut PL 364, 20101 Turku Puh. 02 330 000 Faksi 02 262 6448 Sähköposti: etunimi.sukunimi@turku.fi

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje työnantajalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje työnantajalle TURKU Hyvinvointitoimiala Vammaispalvelut PL 364, 20101 Turku Puh. 02 330 000 : etunimi.sukunimi@turku.fi Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi Käyntiosoite: Linnankatu 23, 5. kerros Henkilökohtaisen

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu. Pirjo Poikonen

Henkilökohtainen apu. Pirjo Poikonen Henkilökohtainen apu Pirjo Poikonen Henkilökohtaisen avun tarkoitus Vammaispalvelulain 8 c» Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella:

Lisätiedot

OPAS TYÖNANTAJAMALLIN KÄYTTÖÖN HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSSA

OPAS TYÖNANTAJAMALLIN KÄYTTÖÖN HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSSA OPAS TYÖNANTAJAMALLIN KÄYTTÖÖN HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSSA 0 Sisällys OPAS TYÖNANTAJAMALLIN KÄYTTÖÖN HENKILÖKOHTAISEN AVUN PALVELUSSA... 1. YLEISTÄ TYÖNANTAJAMALLISTA... 2 2. AVUSTAJAN ETSIMINEN...

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje työnantajalle

Henkilökohtaisen avun toimintaohje työnantajalle Vammaispalvelut PL 364, 20101 Turku Puh. 02 330 000 Sähköposti: etunimi.sukunimi@turku.fi Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi Käyntiosoite: Peltolantie 3, 20720 Turku Henkilökohtaisen avun toimintaohje

Lisätiedot

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen

30.11.2014. Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201. Työsopimuslaki. Työsopimuslaki. Petri Nuutinen Oppimistaidot ja työelämätietous IC130201 5 opintopistettä Petri Nuutinen Petri Nuutinen Lakia sovelletaan sopimukseen (työsopimus), jolla työntekijä tai työntekijät yhdessä työkuntana sitoutuvat henkilökohtaisesti

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt

Työelämän pelisäännöt Työelämän pelisäännöt 1. Työsopimus Kun työntekijä ottaa työntekijän töihin, hän tekee työntekijän kanssa ensin työsopimuksen. Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti, vaikka suullinen työsopimus on yhtä

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN APU INFOPAKETTI TYÖNTEKIJÄLLE

HENKILÖKOHTAINEN APU INFOPAKETTI TYÖNTEKIJÄLLE JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Vanhus- ja vammaispalvelut HENKILÖKOHTAINEN APU INFOPAKETTI TYÖNTEKIJÄLLE 0 9 OHJEITA TYÖNTEKIJÄLLE 2 9.1 Vakuutukset... 2 9.2 Työsopimus... 2 9.3 Työaika ja työtuntilistat... 3 9.4

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

LAPINLAHDEN KUNNAN OHJE VAMMAISPALVELULAIN MUKAAN MYÖNNETTÄVÄSTÄ HENKILÖKOHTAISESTA AVUSTA 1.11.2015 ALKAEN (Vammaispalvelulaki 19.12.

LAPINLAHDEN KUNNAN OHJE VAMMAISPALVELULAIN MUKAAN MYÖNNETTÄVÄSTÄ HENKILÖKOHTAISESTA AVUSTA 1.11.2015 ALKAEN (Vammaispalvelulaki 19.12. Liite nro 1 Peruspalvelultk 16.9.2015 LAPINLAHDEN KUNNAN OHJE VAMMAISPALVELULAIN MUKAAN MYÖNNETTÄVÄSTÄ HENKILÖKOHTAISESTA AVUSTA 1.11.2015 ALKAEN (Vammaispalvelulaki 19.12.2008/981 8 c ) 1. YLEISTÄ HENKILÖKOHTAISEN

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa

Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa Työelämän pelisäännöt oppisopimuskoulutuksessa 1 SISÄLTÖ Työsopimus... 4 Koeaika... 4 Palkanmaksu ja verotus... 4 Oppisopimustyöntekijän oikeudet ja velvollisuudet... 5 Työnantajan oikeudet ja velvollisuudet...

Lisätiedot

Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi.

Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. 1 (5) HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJAOHJE Tämä ohjeistus on tarkoitettu henkilökohtaisen avustajan työnantajalle, mutta se on syytä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun toimintaohje työnantajalle - kaupunki sijaismaksajana

Henkilökohtaisen avun toimintaohje työnantajalle - kaupunki sijaismaksajana Hyvinvointitoimiala Vammaispalvelut PL 364, 20101 Turku Puh. 02 330 000 Sähköposti: etunimi.sukunimi@turku.fi Yhteisösähköposti: vammaispalvelut@turku.fi Käyntiosoite: Peltolantie 3 Turku Henkilökohtaisen

Lisätiedot

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville.

Työelämän ABC. Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Työelämän ABC Tämä esitys on tarkoitettu yli 18-vuotiaille määräaikaisia tai toistaiseksi voimassa olevia työsopimuksia solmiville. Muista työsuhteen alkaessa! Pyydä työsopimuksesi kirjallisena. Työsopimuksessa

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN APU Ohjeita avustajalle / Työsopimuksen liite

HENKILÖKOHTAINEN APU Ohjeita avustajalle / Työsopimuksen liite HENKILÖKOHTAINEN APU Ohjeita avustajalle / Työsopimuksen liite Vaikeavammaisuus ja henkilökohtainen apu Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona

Lisätiedot

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus

Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 Vähittäiskaupan esimiesten työehtosopimus 1.5.2014 31.1.2017 1 VÄHITTÄISKAUPAN ESIMIESTEN TYÖEHTOSOPIMUS SISÄLLYS 1 Sopimuksen ulottuvuus...

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN APU Ohjeita avustajalle / Työsopimuksen liite

HENKILÖKOHTAINEN APU Ohjeita avustajalle / Työsopimuksen liite HENKILÖKOHTAINEN APU Ohjeita avustajalle / Työsopimuksen liite Vaikeavammaisuus ja henkilökohtainen apu Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona

Lisätiedot

assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen, lakimies assistentti.info INFO sarja nro 2

assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen, lakimies assistentti.info INFO sarja nro 2 assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen, lakimies assistentti.info INFO sarja nro 2 Omaisen oikeus toimia avustajana / työntekijänä Perusasetelma on, että vammaisen henkilön (työnantajan)

Lisätiedot

TYÖNANTAJUUDEN PERUSTEET OSA 1. ISLO 6.10.2011 klo 14-16

TYÖNANTAJUUDEN PERUSTEET OSA 1. ISLO 6.10.2011 klo 14-16 TYÖNANTAJUUDEN PERUSTEET OSA 1 ISLO 6.10.2011 klo 14-16 TYÖLLISTÄMISEN ASKELEET 1/4 Yhdistys lähtövalmiiksi työnantajana 1. Allekirjoitusoikeudet, päätöksenteko, ry 2. Arvio rahoista 3. Y-tunnus 4. Hallitus

Lisätiedot

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi.

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. 1 (5) HYVÄ HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJA Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/avustajien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat

Lisätiedot

TILITOIMISTO. Vantaa alkaen

TILITOIMISTO. Vantaa alkaen TILITOIMISTO Vantaa 1.1.2016 alkaen Econia Yrityspalvelut Oy Käsittelemme tänään Toimitettavat lomakkeet palkanlaskentaan Työsopimuksen täyttäminen Päätösten vaikutus palkanlaskentaan Tuntilistat Sairauslomat

Lisätiedot

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi.

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi. HYVÄ HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJA Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajan/-jien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat palauttavat

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta

Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta Henkilökohtainen apu -järjestelmä periaatteet ja lakitausta Lakimies Mika Välimaa 13.5.2014, Turku Kynnys ry Säädökset Vammaispalvelulaki (8-8 d, 3 a ) subjektiivinen oikeus palvelusuunnitelma Laki sosiaalihuollon

Lisätiedot

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta.

Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Vuosiloma Lomanmääräytymisvuosi Lomakautta edeltävä vuoden pituinen aika 1.4. 31.3. Lomaoikeus lasketaan tältä ajalta. Lomakausi 2.5. 30.9. välinen aika. Täysi lomanmääräytymiskuukausi Kalenterikuukausi,

Lisätiedot

Työntekijän palkkaaminen Kirsti Paloniemi - Henkilöstötieto Oy

Työntekijän palkkaaminen Kirsti Paloniemi - Henkilöstötieto Oy Työntekijän palkkaaminen 25.10.2017 Kirsti Paloniemi - Henkilöstötieto Oy Uuden työntekijän tarve? Toimiako yksin vai toiminko työantajana ja kasvatan yritystä? Kysynnän ja tarjonnan suhde? Kasvaako yritys

Lisätiedot

Työsuhteen päättäminen

Työsuhteen päättäminen Työsuhteen päättäminen Määräaikainen työsopimus Tietyksi määräajaksi sovittu työsopimus päättyy sovitun määräajan tai työn päättyessä ilman erillistä irtisanomista ja irtisanomisaikaa. Toistaiseksi voimassa

Lisätiedot

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle

Nuori työntekijänä. Ohjeita työnantajalle Nuori työntekijänä Ohjeita työnantajalle Kuka on nuori työntekijä? Laki nuorista työntekijöistä (998/1993) koskee alle 18-vuotiasta työntekijää. Lain nojalla on annettu asetus nuorten työntekijäin suojelusta

Lisätiedot

Hyvä seura työnantajana

Hyvä seura työnantajana Hyvä seura työnantajana Vapaaehtoisuus, tuntityö, päätoimisuus mikä on tulevaisuus? Työsuhteinen työntekijä täydentää ja tukee vapaaehtoisuutta ei korvaa Seuran talous (omarahoitus, tuet) Työoikeudelliset

Lisätiedot

Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja

Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja Työpaikan/ Järjestön nimi: PEREHDYTYSOPAS 1/2015 Osaava tekijä hanke Verkostomainen työpaja Työntekijä (nimi ja puhelin) Perehdyttäjä (nimi ja puhelin) Perehdytysajankohta/-kohdat 1. JÄRJESTÖN TOIMINTA

Lisätiedot

Tuusniemen kunta. Henkilökohtaisen avun ohje. Hyväksytty: Sosiaalilautakunta Toimintaohje Henkilökohtainen apu 1 (15)

Tuusniemen kunta. Henkilökohtaisen avun ohje. Hyväksytty: Sosiaalilautakunta Toimintaohje Henkilökohtainen apu 1 (15) 1 (15) Tuusniemen kunta Henkilökohtaisen avun ohje Hyväksytty: 2 (15) Sisällysluettelo 1 Mitä henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan... 3 2 Henkilökohtaisen avun hakeminen ja päätös... 3 3 Henkilökohtaisen

Lisätiedot

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN

Muistio MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN 14.12.2016 1 (5) MUUTOKSET MÄÄRÄAIKAISEEN TYÖSOPIMUKSEEN, KOEAIKAAN JA TAKAISINOTTOVELVOLLISUUTEEN Työsopimuslaki muuttuu 1.1.2017 voimaantulevalla lailla seuraavasti: Määräaikainen työsopimus voidaan

Lisätiedot

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta

Päätös. Laki. työsopimuslain 4 luvun muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 59/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle esityksensä laeiksi työsopimuslain 4 luvun ja merimieslain

Lisätiedot

VAMMAISPALVELULAIN MUKAISEN HENKILÖ- KOHTAISEN AVUSTAJATOIMINNAN OHJEET TYÖNANTAJILLE

VAMMAISPALVELULAIN MUKAISEN HENKILÖ- KOHTAISEN AVUSTAJATOIMINNAN OHJEET TYÖNANTAJILLE KANGASALAN KUNTA Sosiaali- ja terveyskeskus Vammaispalvelu VAMMAISPALVELULAIN MUKAISEN HENKILÖ- KOHTAISEN AVUSTAJATOIMINNAN OHJEET TYÖNANTAJILLE Sosiaali- ja terveyslautakunta Vammaisneuvosto SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun ohje

Henkilökohtaisen avun ohje 1 (11) Henkilökohtaisen avun ohje Tuusniemen kunta Hyväksytty Tuusniemen sosiaalilautakunnassa 25.1.2018 4 2 (11) Sisällysluettelo 1 Mitä henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan... 3 2 Henkilökohtaisen

Lisätiedot

TYÖSOPIMUS. Työsuhteen alkamispäivämäärä Työsuhteen alkaessa on. kuukauden koeaika Työsopimus on voimassa Toistaiseksi

TYÖSOPIMUS. Työsuhteen alkamispäivämäärä Työsuhteen alkaessa on. kuukauden koeaika Työsopimus on voimassa Toistaiseksi Työnantaja TYÖSOPIMUS Työsuhteen osapuolet Työsopimuksen voimassaolo Työntekijä Henkilötunnus Yllä mainittu työntekijä sitoutuu korvausta vastaan tekemään yllä mainitun työnantajan hänelle osoittamaa työtä

Lisätiedot

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää.

3) Työaika. Vuorotyö: Jos työtä tehdään illalla, yöllä, aamulla tai päivällä, työntekijälle maksetaan vuorotyölisää. 3) Työaika Työaikalaissa on yleissääntö, jonka mukaan: Työaika on 8 tuntia päivässä ja 40 tuntia viikossa. Jos työntekijä tekee enemmän työtä, työ on ylityötä. Ylityöstä maksetaan ylityökorvaus, joka on

Lisätiedot

Työelämän juridiset pelisäännöt

Työelämän juridiset pelisäännöt Työelämän juridiset pelisäännöt 7.11.2017 Heidi Tupamäki lakimies Työsuhde Työsuhde on sopimussuhde jossa työntekijä sitoutuu sopimuksella - tekemään henkilökohtaisesti työtä - työnantajan lukuun - tämän

Lisätiedot

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Työsopimuslain muutokset voimaan Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Työsopimuslain muutokset voimaan 1.1.2017 Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen pitkäaikaistyöttömän kanssa TSL 1:3a Määräaikaisen työsopimuksen tekeminen ei edellytä TSL 3 :n 2 momentissa tarkoitettua

Lisätiedot

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa.

1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 6 Työaika 1. Säännöllinen työaika toimistotyössä on keskimäärin enintään 7 1/4 tuntia vuorokaudessa ja enintään 36 1/4 tuntia viikossa. 2. Säännöllinen työaika muussa kuin toimistotyössä on enintään 9

Lisätiedot

Taide- ja kulttuuriala

Taide- ja kulttuuriala Taide- ja kulttuuriala Työsuhteen ehdot 1.5.2012 31.5.2014 Akavan Erityisalat ry Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU ry taide- ja kulttuuriala Työsuhteen ehdot 1.5.2012 31.5.2014 Akavan Erityisalat

Lisätiedot

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015

Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015 Faktaa METSÄKONEALAN TYÖEHDOISTA 2015 Puuliitto www.puuliitto.fi 1 Metsäkonealan työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. TYÖAIKA Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia vuorokaudessa ja

Lisätiedot

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki

Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Tietotekniikan palvelualan TES vs. laki Palkat Minimipalkkalakia ei ole! Tehtäväryhmän ja vaativuuden mukaiset vähimmäispalkat. 2 Säännöllinen työaika Säännöllinen työaika on enintään kahdeksan tuntia

Lisätiedot

SIILINJÄRVEN KUNTA Ohje henkilökohtaisen avustajan palvelussuhteen ehdoista ja korvausten maksamisesta 1.6.2013 alkaen

SIILINJÄRVEN KUNTA Ohje henkilökohtaisen avustajan palvelussuhteen ehdoista ja korvausten maksamisesta 1.6.2013 alkaen SIILINJÄRVEN KUNTA Ohje henkilökohtaisen avustajan palvelussuhteen ehdoista ja korvausten maksamisesta 1.6.2013 alkaen Sosiaali- ja terveyslautakunnan hyväksymä 6 / 6 2013 64 2(8) YLEISTÄ Vammaispalvelulain

Lisätiedot

Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella:

Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella: 27.12.2017 1 (11) Henkilökohtaisen avustajan työnantajille ja avustajille Henkilökohtaisen avun työnantajamallissa vaikeavammainen henkilö toimii itse avustajan työnantajana ja työnjohtajana. Vaikeavammainen

Lisätiedot

Liite 5 Keuruun perusturvalautakunta HENKILÖKOHTAINEN APU - työnantajamalli

Liite 5 Keuruun perusturvalautakunta HENKILÖKOHTAINEN APU - työnantajamalli Liite 5 Keuruun perusturvalautakunta 19.2.2019 17 HENKILÖKOHTAINEN APU - työnantajamalli 2 Sisällys 1. HENKILÖKOHTAINEN APU...1 2. TYÖNANTAJUUDEN ALKAESSA...1 Avustajan hankinta...1 Työsopimus...1 Tilitoimiston

Lisätiedot

VIESTINNÄN ASIANTUNTIJAT

VIESTINNÄN ASIANTUNTIJAT VIESTINNÄN ASIANTUNTIJAT Työsuhteen ehdot 1.12.2015 31.3.2016 Akavan Erityisalat Viestinnän asiantuntijoiden ammattijärjestö Viesti Viestinnän asiantuntijat Työsuhteen ehdot I SUOSITUKSEN SOVELTAMISALA

Lisätiedot

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos)

PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos) Kymsote Liite nro 3 Hallitus 11.1.2019 PAIKALLINEN VIRKA- JA TYÖEHTOSOPIMUS KUTSURAHAN MAKSAMISESTA (Luonnos) I Sopimuksen soveltaminen Tällä sopimuksella täydennetään Kymenlaakson sairaanhoito ja sosiaalipalvelujen

Lisätiedot

OPAS HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Mariankatu KOKKOLA

OPAS HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Mariankatu KOKKOLA Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite Mariankatu 16-20 67200 KOKKOLA OPAS HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soite

Lisätiedot

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA

LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA TEKNOLOGIATEOLLISUUS RY YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY AMMATTILIITTO PRO RY JRu, RJ, HH 17.9.2014 LIITTOJEN YHTEINEN OHJE KOSKIEN ÄITIYSVAPAAN PALKKAA Työtuomioistuimen tuomio TT2014:116 koskien Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Työsopimusmalli 1 / 4. Työsopimusmalli

Työsopimusmalli 1 / 4. Työsopimusmalli Työsopimusmalli 1 / 4 Työsopimusmalli Ylemmät toimihenkilöt YTN ry Alla mainittu työnantaja ja ylempi toimihenkilö (jäljempänä toimihenkilö) ovat sopineet seuraavista työsuhteen ehdoista. Lisäksi on otettava

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Eksotessa. Katriina Kunttu

Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Eksotessa. Katriina Kunttu Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Eksotessa Katriina Kunttu 2.11.2016 Henkilökohtaisen avun järjestämistavat Eksotessa käytössä kaikki 4 vaihtoehtoa: Työnantajamalli Ostopalvelu Palveluseteli Henkilökohtainen

Lisätiedot

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY

YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY TYÖSOPIMUSMALLI YLEMMÄT TOIMIHENKILÖT YTN RY Alla mainittu työnantaja ja ylempi toimihenkilö (jäljempänä toimihenkilö) ovat sopineet seuraavista työsuhteen ehdoista. Lisäksi on otettava huomioon mahdollisen

Lisätiedot

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016

Fysioterapeuttien opintopäivät. Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Fysioterapeuttien opintopäivät Mari Aspelund lakimies 16.4.2016 Luennon aiheet Työsuhteen ehdot Mikä on työsopimus Työsopimuksen vähimmäisehdot Työsopimuksen voimassaolo Työaika Vuosiloma Muut työsuhteen

Lisätiedot

Ohje henkilökohtaisten avustajien työnantajille

Ohje henkilökohtaisten avustajien työnantajille kuntayhtymä 1.1.2018 1 (24) Ohje henkilökohtaisten avustajien työnantajille OHJE ON TARKOITETTU TYÖNANTAJILLE JA HENKILÖKOHTAISILLE AVUSTAJILLE LUETTAVAKSI. PYYDETÄÄN SÄILYTTÄMÄÄN TYÖPAIKALLA. Sivu 1.

Lisätiedot

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Olet saanut vammaispalvelutoimistosta päätöksen henkilökohtaisesta avusta työnantajamallilla. Tämä tarkoittaa, että sinä, omaisesi tai edunvalvojasi tulette

Lisätiedot

Työntekijä yrityksessä käytännön asioita. 29.1.2014 Tiina Uutela

Työntekijä yrityksessä käytännön asioita. 29.1.2014 Tiina Uutela Työntekijä yrityksessä käytännön asioita 29.1.2014 Tiina Uutela Työnantajana oleminen palkkaaminen Työsopimus kanssa Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisena SELVITYS TYÖNTEON KESKEISISTÄ EHDOISTA Sopimuksen

Lisätiedot

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä

Vuosilomalain muutokset. Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Mikko Nyyssölä Vuosilomalain muutokset Loman aikana alkavaan sairastumiseen liittyvä seitsemän päivän karenssi poistuu Muutos tulee voimaan 1.10.2013 Ei siis koske sitä ennen annettavia

Lisätiedot

Henkilökohtainen apu matkoilla Tanja Alatainio, lakimies Heta-Liitto

Henkilökohtainen apu matkoilla Tanja Alatainio, lakimies Heta-Liitto Henkilökohtainen apu matkoilla 29.4.2017 Tanja Alatainio, lakimies Heta-Liitto Taustaa Vammaispalvelulaki Henkilökohtaista apua myönnetään päivittäisiin toimiin, työhön ja opiskeluun, harrastuksiin, yhteiskunnalliseen

Lisätiedot

Työsopimus ja koeaika. Henkilökohtaisen avun koulutus Kouvola

Työsopimus ja koeaika. Henkilökohtaisen avun koulutus Kouvola Työsopimus ja koeaika Henkilökohtaisen avun koulutus Kouvola 23.5.2017 1 2 Työsopimus Työnantaja Työntekijä (henkilökohtaisuus) Sopivat Työn tekemisestä Työnjohto ja työn valvonta työnantajalla Työn vastikkeellisuus

Lisätiedot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot

Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa 1.2.2016 31.1.2017 Viittomakielen tulkkien palkka- ja muut työsuhteen ehdot tuntipalkkaan perustuvassa työsuhteessa

Lisätiedot

Henkilökohtaisten avustajien palkkaus Kaakkois-Suomen kunnissa

Henkilökohtaisten avustajien palkkaus Kaakkois-Suomen kunnissa Henkilökohtaisten avustajien palkkaus Kaakkois-Suomen kunnissa Uusi henkilökohtaisia avustajia koskeva valtakunnallinen työehtosopimus astui voimaan 1.2.2018. Uudessa työehtosopimuksessa työntekijät jaetaan

Lisätiedot

SEURA TYÖNANTAJANA VAASA 18.10.2014. www.hlu.fi 1

SEURA TYÖNANTAJANA VAASA 18.10.2014. www.hlu.fi 1 SEURA TYÖNANTAJANA VAASA 18.10.2014 1 Yhdistyksen maksamat korvaukset Palkka ja luontoisedut tehtävä ennakonpidätys ja vähennettävä sivukulut Työkorvaus => yrittäjälle maksettava ei sivukuluja ennakonpidätys,

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avustajan tietopaketti VAMMAISPALVELUT

Henkilökohtaisen avustajan tietopaketti VAMMAISPALVELUT 1 Henkilökohtaisen avustajan tietopaketti VAMMAISPALVELUT 2 Sisällysluettelo SAATESANAT... 3 YLEISTÄ... 4 TYÖSOPIMUS... 5 TYÖAIKA JA LISÄT... 6 Peruslisät... 6 Arkipyhäkorvaus... 7 Kokemuslisä... 7 PALKKA...

Lisätiedot

Henkilökohtaisen avustajan tietopaketti VAMMAISPALVELUT

Henkilökohtaisen avustajan tietopaketti VAMMAISPALVELUT 1 Henkilökohtaisen avustajan tietopaketti VAMMAISPALVELUT 2 Sisällysluettelo SAATESANAT... 3 YLEISTÄ... 4 TYÖSOPIMUS... 5 TYÖAIKA JA LISÄT... 6 Peruslisät... 6 Arkipyhäkorvaus... 7 Kokemuslisä... 7 PALKKA...

Lisätiedot

Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella:

Henkilökohtaisella avulla tarkoitetaan vaikeavammaisen henkilön välttämätöntä avustamista kotona ja kodin ulkopuolella: 17.12.2018 1 (13) Henkilökohtaisen avustajan työnantajille ja avustajille Henkilökohtaisen avun työnantajamallissa vaikeavammainen henkilö toimii itse avustajan työnantajana ja työnjohtajana. Vaikeavammainen

Lisätiedot

Taide- ja kulttuuriala

Taide- ja kulttuuriala Taide- ja kulttuuriala Työsuhteen ehdot 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat Taide- ja kulttuurialan ammattijärjestö TAKU taide- ja kulttuuriala Työsuhteen ehdot 1.6.2014 31.3.2016 Akavan Erityisalat

Lisätiedot

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki

Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki NEUVOTTELUTULOS YLEISSOPIMUKSEN PALTA -JYTY UUDISTAMINEN Aika 30.1.2018 Paikka Palvelualojen työnantajat Palta ry:n neuvottelutilat, Helsinki Läsnä PALTA ry JYTY ry. Hanne Salonen Päivi Salin 1. Sopimuskausi

Lisätiedot

TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut

TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut TYÖNANTAJAN velvollisuudet ja maksut Työnantajan sosiaaliturvamaksu Työnantajan sosiaaliturvamaksu eli sairausvakuutusmaksu maksetaan kaikista työntekijöistä jotka ovat 16-67-vuotiaita. Se maksetaan oma-aloitteisesti

Lisätiedot

KEMIN KAUPUNKI Vanhus- ja vammaispalvelut Sauvosaarenkatu KEMI

KEMIN KAUPUNKI Vanhus- ja vammaispalvelut Sauvosaarenkatu KEMI KEMIN KAUPUNKI Vanhus- ja vammaispalvelut Sauvosaarenkatu 25 94100 KEMI VAMMAISTEN HENKILÖIDEN AVUSTAJAPALVELUN TOIMINTAOHJE SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA 7.6.2005 93. 1. JÄRJESTÄMISVELVOLLISUUS Henkilökohtaisen

Lisätiedot

KESÄTYÖINFO. Materiaali on tarkoitettu erityisesti määräaikaisia kesä- tai kausityösopimuksia solmiville.

KESÄTYÖINFO. Materiaali on tarkoitettu erityisesti määräaikaisia kesä- tai kausityösopimuksia solmiville. KESÄTYÖINFO Materiaali on tarkoitettu erityisesti määräaikaisia kesä- tai kausityösopimuksia solmiville. SISÄLTÖ: Työsopimus Työehtosopimus Työsopimuksen sisältö Työaika ja ylityöt Palkkaus ja palkanmaksu

Lisätiedot

assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2010 INFO sarja nro 7

assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2010 INFO sarja nro 7 assistentti INFO Omainen avustajana Juha-Pekka Konttinen Assistentti.info 2010 INFO sarja nro 7 ISBN 978-952-67335-1-7 (nid.) ISBN 978-952-67335-2-4 (PDF) Painopaikka: Arkmedia, Vaasa 2010 SISÄLTÖ Omaisen

Lisätiedot

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET

VUOSILOMALAIN MUUTOKSET VUOSILOMALAIN MUUTOKSET Vuosilomalaki muuttuu 1.5.2013. Taustalla oli EU-tuomioistuimen päätös, jonka johdosta Suomen lainsäädäntö piti saattaa vastaamaan EU-lainsäädännön vaatimuksia. Lain muutos koskee

Lisätiedot

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajien luettavaksi.

Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajien luettavaksi. HYVÄ HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJA Ohessa ohjeita henkilökohtaisen avustajan työsuhteeseen liittyen. Ohjekirje on hyvä antaa myös avustajien luettavaksi. Tuntilistat Työnantajat palauttavat allekirjoitetut

Lisätiedot

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Olet saanut vammaispalvelutoimistosta päätöksen henkilökohtaisesta avusta työnantajamallilla. Tämä tarkoittaa, että sinä, omaisesi tai edunvalvojasi tulette

Lisätiedot

OPAS HENKILÖKOHTAISEN AVUN TYÖNANTAJALLE JA TYÖNTEKIJÄLLE. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut

OPAS HENKILÖKOHTAISEN AVUN TYÖNANTAJALLE JA TYÖNTEKIJÄLLE. Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut OPAS HENKILÖKOHTAISEN AVUN TYÖNANTAJALLE JA TYÖNTEKIJÄLLE Jämsän kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi Vammaispalvelut Sisällys 1. YLEISTÄ HENKILÖKOHTAISESTA AVUSTA... 1 2. MITÄ TYÖNANTAJAN TEHTÄVIIN KUULUU?...

Lisätiedot

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO

UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Elinkeino ja työmarkkinatiedote 21/2018 25.5.2018 1 MK/TO UUSI MAA JA VESIRAKENNUSALAN TYÖEHTOSOPIMUS JA OMAILMOITUSMENETTELYN KÄYTTÖÖNOTTO Työehtosopimusmuutokset Elinkeino ja työmarkkinatiedotteessa

Lisätiedot

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro:

Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VASTAANOTTOTILOJA KOSKEVA VUOKRASOPIMUS VUOKRANANTAJA Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y- tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRALAINEN Nimi: Osoite: Puhelin/sp: Y-tunnus/kaupparekisteri nro: VUOKRAUKSEN KOHDE VUOKRASOPIMUKSEN

Lisätiedot

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Päivitetty 27.6.2014 TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Olette saaneet vammaispalvelutoimistosta päätöksen henkilökohtaisesta avusta työnantajamallilla. Tämä tarkoittaa, että te, teidän omaisenne

Lisätiedot

Käsiteltävät asiat. Työsopimuksen päättyminen. Takaisinottovelvollisuus. Perhevapaat. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen

Käsiteltävät asiat. Työsopimuksen päättyminen. Takaisinottovelvollisuus. Perhevapaat. Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen Käsiteltävät asiat Työsopimuksen päättyminen Takaisinottovelvollisuus Perhevapaat Raskaana tai perhevapaalla olevan työntekijän irtisanominen Henkilöstön edustajien irtisanomissuoja Työsopimuksen päättyminen

Lisätiedot

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan

Omaishoidon tuen yleiset myöntämisedellytykset omaishoitolain 937/2005 mukaan OMAISHOIDON TUEN MYÖNTÄMISPERUSTEET 1.1.2015 Mitä omaishoidon tuki on? Omaishoidon tuki on lakisääteinen sosiaalipalvelu, jonka järjestämisestä kunnan tulee huolehtia määrärahojensa puitteissa. Omaishoidon

Lisätiedot

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen

JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen JOUSTOVAPAAMENETTELY - vaihtaminen, kerryttäminen, antaminen, maksaminen, muuttaminen Viestinvälitys- ja logistiikka-alan TES 22 1 Etuuden vaihtaminen joustovapaaksi Ta ja tt voivat sopia (tes 22.3 ) a)

Lisätiedot

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Päivitetty 14.12.2015 TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Olette saaneet vammaispalvelutoimistosta päätöksen henkilökohtaisesta avusta työnantajamallilla. Tämä tarkoittaa, että te, teidän

Lisätiedot

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje

KT Yleiskirjeen 15/2013 liite 3. TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje TTES:n muuttuneiden vuosilomamääräysten soveltamisohje Kunnallisen tuntipalkkaisen henkilöstön työehtosopimuksen (TTES) määräystä vuosiloman siirtämisestä työkyvyttömyyden vuoksi ja määräystä vuosilomapalkan

Lisätiedot

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa

Terminaalityöntekijät. Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa Terminaalityöntekijät 2018 Palkka- ym. sopi musehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2017 31.1.2021 Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen työaika on

Lisätiedot

Ohjeet henkilökohtaisen avustajan palkkaamiseksi

Ohjeet henkilökohtaisen avustajan palkkaamiseksi Ohjeet henkilökohtaisen avustajan palkkaamiseksi perusturvalautakunta 21.11.2018 Sisällys 1. SOVELTAMINEN 2. HENKILÖKOHTAINEN APU 3. JÄRJESTÄMISVELVOLLISUUS JA JÄRJESTÄMISTAVAT 4. MAKSUTTOMUUS 5. HENKILÖKOHTAISEN

Lisätiedot

Pidä kiinni oikeuksistasi!

Pidä kiinni oikeuksistasi! Työssä Suomessa Pidä kiinni oikeuksistasi! 2 Maahanmuuttovirasto Ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmä Joutsenon vastaanottokeskus www.ihmiskauppa.fi 0295 463 177 2014, suomi Työssä Suomessa Turvapaikanhakijan

Lisätiedot

Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun toimintasuunnitelma 1.9.2009

Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun toimintasuunnitelma 1.9.2009 Vammaispalvelulain mukaisen henkilökohtaisen avun toimintasuunnitelma 1.9.2009 Vammaispalvelulakiin tulee muutoksia 1.9.2009. Lakiin on lisätty säädökset vaikeavammaisille henkilöille järjestettävästä

Lisätiedot

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE

TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE TIEDOTE HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN TYÖNANTAJALLE Olet saanut vammaispalvelutoimistosta päätöksen henkilökohtaisesta avusta työnantajamallilla. Tämä tarkoittaa, että sinä, omaisesi tai edunvalvojasi tulette

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN PALKKAAMISEN OHJE 1.1.2015

HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN PALKKAAMISEN OHJE 1.1.2015 HENKILÖKOHTAISEN AVUSTAJAN PALKKAAMISEN OHJE 1.1.2015 stltk 20.1.2015 5 Sisällys 1 Yleistä henkilökohtaisesta avusta... 3 1.1. Työsopimus... 4 2 Henkilökohtaisen avustajan palkkaus... 5 2.1 Sairausajan

Lisätiedot

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta

Laki. sairausvakuutuslain muuttamisesta Laki sairausvakuutuslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti kumotaan sairausvakuutuslain (1224/2004) 12 luvun 11 :n 2 momentti, sellaisena kuin se on laissa 1640/2009, muutetaan 8 luvun 10 :n

Lisätiedot

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät

Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät Huolinta-alan varastoterminaalityöntekijät 2015 Palkka- ym. sopimusehdot ovat lyhyesti tässä esitteessä. Työehtosopimus on voimassa 1.2.2014 31.1.2017. Työaika Työaika määräytyy työaikalain mukaan. Säännöllinen

Lisätiedot

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje.

Myöhemmin tässä ohjeessa ovat laskentaesimerkit ovat suuntaa-antavia. Tämä ohje ei ole osa työehtosopimusta eikä työehtosopimuksen soveltamisohje. Ohje (1/6) 13.5.2014 YLIOPISTOJEN YLEINEN TYÖEHTOSOPIMUS OHJE KOSKIEN 1.4.2014 VOIMAAN TULLEITA IRTISANOMISAIKA- JA VUOSILOMAMÄÄRÄYKSIÄ TAUSTA Sivistystyönantajat ry ja yliopistojen henkilöstöä edustavat

Lisätiedot

, , , ,5 48,75 52

, , , ,5 48,75 52 1 Kaupan vuosivapaajärjestelmä 1 Vuosivapaan ansainta Vuosivapaajärjestelmässä työntekijä ansaitsee kalenterivuosittain 1.1.2017 alkaen vuosivapaata. Niissä työsuhteissa, jotka alkavat 1.1.2017 tai sen

Lisätiedot