Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue."

Transkriptio

1 Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 82/2011/1 Dnro ISAVI/10/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. ASIA Lakeanrahkan turvetuotantoalueen laajentuvaa toimintaa (yhteensä noin 331 ha) koskeva ympäristölupa ja uuden kemiallisen käsittelyn käyttöönottoa ja 147 ha:n laajennusaluetta koskeva toiminnanaloittamislupa. VHaO:n antamalla päätöksellä uudelleen käsiteltäväksi palauttama asia Juva, Rantasalmi HAKIJA Vapo Oy PL JYVÄSKYLÄ ASIAN AIKAISEMPI KÄSITTELY ASIAN VIREILLETULO Lakeanrahkan turvetuotantoalueen laajentumista 115 ha:lla koskeva hakemus on alun perin tullut vireille Itä-Suomen aluehallintovirasto on antanut asiassa päätöksen nro 67/10/1. Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 10/0747/3 kumonnut aluehallintoviraston päätöksen ja palauttanut asian Itä-Suomen aluehallintovirastoon uudelleen käsiteltäväksi. Hallintooikeus on perustellut päätöstään seuraavasti: "Luvan hakija on vastineessaan esittänyt, että pintavalutuskenttien käytöstä luovutaan ja ne korvaavana rakenteena käyttöön otetaan kuivatusvesien keskitetty kemiallinen käsittely. Suunnitelmaan tehdyn edellä mainitun olennaisen muutoksen johdosta asia on tarpeen käsitellä aluehallintovirastossa uudelleen" Vaasan hallinto-oikeuden päätöksen nro 10/0747/3 tultua lainvoimaiseksi aluehallintovirasto on varannut hakijalle tilaisuuden täydentää hakemustaan. Hakija on toimittanut tarvittavat täydennykset aluehallintovirastoon 15.2., ja

2 2 HAKEMUS Hakemus koskee Lakeanrahkan turvetuotantoalueen laajentamista 147 ha:lla, siten, että kokonaistuotantoala olisi 331 ha. Pintavalutuskenttien 1 ja 2 käytöstä luovutaan ja turvetuotantoalueen vesienkäsittelymenetelmänä otetaan käyttöön keskitetty kemiallinen käsittely. Pääosin vesienkäsittelytekniikan muutoksen johdosta turvetuotantoalueen laajennusalue kasvaa 115 ha:sta 147 ha:in. Samalla haetaan ympäristönsuojelulain 101 :n mukaista oikeutta aloittaa toiminta 147 ha:n laajennusalueella sekä kemiallisen käsittelyn käyttöönottoon mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta lupapäätöstä noudattaen. Lakeanrahka sijaitsee Juvan kunnan Tuusmäen ja Suurniemen kylissä sekä Rantasalmen kunnan Tuusmäen kylässä noin 10 km Juvan kuntakeskuksesta koilliseen Tuusjärven pohjoispään länsipuolella. LUVAN HAKEMISEN PERUSTE JA LUPAVIRANOMAISEN TOIMIVALTA Hakija hakee toiminnan laajentamiseksi ympäristönsuojelulain 28 :n 3 momentin perusteella muutosta Itä-Suomen ympäristölupaviraston antamaan päätökseen nro 45/07/2, jota Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 08/0538/3 eräiltä osin muuttanut. Ympäristönsuojeluasetuksen 1 :n 1 momentin 7 d) kohdan mukaan turvetuotanto ja siihen liittyvä ojitus edellyttävät ympäristölupaa, jos tuotantoalue on yli 10 ha. Aluehallintovirasto on ympäristönsuojeluasetuksen 5 :n 1 momentin kohdan 7 c) nojalla toimivaltainen viranomainen turvetuotantoa koskevassa asiassa. TOIMINTAA KOSKEVAT LUVAT Itä-Suomen ympäristölupavirasto on antamallaan päätöksellä nro 45/07/2 myöntänyt ympäristöluvan Lakeanrahkan turvetuotantoon 184 ha:n tuotantoalalla. Vaasan hallinto-oikeus on antamallaan päätöksellä nro 08/0538/3 eräiltä osin muuttanut ympäristölupaviraston päätöstä. Voimassa olevan ympäristöluvan keskeiset vesien johtamista ja käsittelyä sekä tarkkailua ja kalatalousmaksua koskevat lupamääräykset kuuluvat seuraavasti: Vesien johtaminen 1. Lakeanrahkan turvetuotantoalueen vedet 184 ha:n alalta on johdettava sarkaojakohtaisten lietesyvennysten, lietteenpidättimien ja päisteputkien sekä kokoojaojiin sijoitettujen virtaamansäätöpatojen kautta tuotantoalakohtaisiin laskeutusaltaisiin (4 kappaletta), joista edelleen ympärivuotisesti pintavalutuskentän kautta laskuojaa pitkin Kankaistenlampeen. Kankaistenlammesta vedet virtaavat Kummunpuron kautta Tuusjärven keskiosaan. Tuotantoalueen ulkopuoliset vedet on johdettava eristysojissa tuotantoalueen ohi.

3 3 Vesiensuojelurakenteet ja niiden hoito 2. Tuotantoalueelle on rakennettava 18,3 ha:n laajuinen pumppaamolla varustettu pintavalutuskenttä (kenttä ja sen rakenteet merkitty toimitetun hakemuksen täydennyksen liitteeseen 2). Tuotantoalueelle on rakennettava tuotantosuunnitelman mukaisesti kaksi uutta laskeutusallasta. 3. Kaikkien neljän laskeutusaltaan on vastattava mitoituksiltaan vähintään turvetuotannon ympäristönsuojeluohjeen ( ) laskeutusaltaiden mitoitusarvoja. Laskeutusaltaissa on oltava pintapuomit. 4. Sarkaojat on varustettava lietesyvennyksillä, lietteenpidättimillä ja päisteputkilla. 5. Laskuojien perkaus, eristysojien kaivu, uusien laskeutusaltaiden sekä uuden pintavalutuskentän rakentaminen ja käyttöönotto on tehtävä ennen uuden tuotantoalueen kuntoonpanotöiden aloittamista. Kuntoonpanotöiden ja vesiensuojelurakenteiden rakentamisen ajankohta ja menetelmät on valittava niin, että niiden haitalliset vaikutukset vesistöön jäävät mahdollisimman vähäisiksi. 6. Suunnitelma virtaamansäädön järjestämisestä ja pintavalutuskentän käytöstä talvella on toimitettava Etelä-Savon ympäristökeskuksen hyväksyttäväksi mennessä. Uusi pintavalutuskenttä ja virtaamansäätöpadot on otettava käyttöön ennen uuden tuotantoalueen kuntoonpanoa ja vanhojen lohkojen vesien käsittelyssä viimeistään ennen vuoden 2009 tuotantokauden alkua. 7. Pintavalutuskentällä mahdollisesti olevat ojat on tukittava ja muutenkin varmistettava, että vesi virtaa tasaisesti kentällä. ============================================================= Tarkkailumääräykset ============================================================= 24. Kuormitustarkkailu on toteutettava sekä kunnostus- että tuotantovaiheessa päivätyn Tuusjärven turvetuotantoalueiden kuormitus- ja vesistötarkkailuohjelman mukaisesti. Ohjelmaa täydennetään niin, että kuormitusnäytteet on otettava pintavalutuskentän keräilyojaan sijoitettavalta mittapadolta ja lisäksi ennen niiden ohjaamista pintavalutuskentälle, jotta pintavalutuskentän puhdistusteho saadaan selvitettyä. Talvella (joulu-huhtikuussa) kuormitusnäytteet on otettava kerran kuukaudessa. Kuormitustarkkailuun voidaan tehdä Etelä-Savon ympäristökeskuksen hyväksymiä muutoksia, jotka eivät heikennä tarkkailun luotettavuutta. 25. Vesistötarkkailu on toteutettava Tuusjärven valuma-alueen turvetuotantoalueiden yhteisen kuormitus- ja vesistötarkkailuohjelman mukaisesti. Vesistötarkkailuun on lisättävä tarkkailupiste Kankaistenlampeen ja Tuusjärven eteläosaan. Lietteen kertymistä Kankaistenlampeen on seurattava selvittämällä pohjan korkeuden muutokset vuodesta 2008 alkaen viiden vuoden välein. Luvan saajan on viiden vuoden välein vesistötarkkailutulosten perusteella ja mallintamisen avulla tehtävä arvio Tuusjärven veden laadun ja sen muutosten vaikutuksesta Rapionkankaan vedenottamon veden laatuun. Arviointi on tehtävä ensimmäisen kerran vuonna 2009.

4 4 Kalatalousmaksu 28. Luvan saajan on maksettava Etelä-Savon TE-keskukselle kalatalousmaksua euroa vuodessa käytettäväksi kalastolle ja kalastukselle aiheutuvien vahinkojen estämiseksi hankkeen vaikutusalueella. Ensimmäinen maksu vuodelta 2007 on maksettava kuukauden kuluessa tämän päätöksen lainvoimaiseksi tulosta, ja sen jälkeen maksu on maksettava vuosittain tammikuun loppuun mennessä. Kalatalousmaksun käytöstä on kuultava Tuusjärven osakaskuntaa. KAAVOITUSTILANNE JA MAANOMISTUSOLOT Tuotantoalue rajoittuu kunnanvaltuuston hyväksymään Rantasalmen kunnan sisäjärvialueen rantaosayleiskaavaan. Etelä-Savon voimassa olevassa maakuntakaava on vahvistettu ympäristöministeriössä Korkein hallinto-oikeus on hylännyt kaavasta tehdyt valitukset. Lakeanrahkan turvetuotantoalueen pinta-ala on maakuntakaavassa 184,3 ha. Lakeanrahkan alueesta hakijan omistamaa suoaluetta on noin 300 ha ja vuokralla olevaa aluetta 94 ha. LAKEANRAHKAN TURVETUOTANTO Nykytila Lakeanrahkalla on ollut turvetuotantoa vuodesta 1986 alkaen. Vapo Oy:n hallintaan Lakeanrahkan turvetuotantoalue siirtyi vuonna Hakijalla on lainvoimainen lupa tuottaa turvetta kaikkiaan noin 184 ha:n alueella lohkoilla 1 6 ja osalla lohkoa 8. Tuotannon laajennus Uutta tuotantopinta-alaa esitetään otettavaksi käyttöön noin 147 ha, joten kokonaisuudessaan tuotantoalue on laajennuksen jälkeen pinta-alaltaan noin 331 ha. Kun uuden tuotantoalan kuntoonpanotyöt ovat valmistuneet, alueella tuotetaan energiaturpeen lisäksi ympäristöturvetta. Markkinatilanteesta riippuen polttoturvetta tuotetaan myös palaturpeena. Laajennusalueen kuntoonpano kestää 1 3 vuotta ja tuotantovaihe vuotta. Tuotanto Lakeanrahkan alueella päättyy noin 2035, jonka jälkeen alue siirtyy jälkihoitovaiheeseen. YMPÄRISTÖOLOSUHTEET Laajennusalueen nykytila Laajennusalue on metsäojitettua, puuston määrältä ja puulajisuhteilta vaihtelevaa turvemaata. Tuotantoalue on kauttaaltaan metsän tai metsäojitetun suon ympäröimää.

5 5 Lähiympäristön asutus Lähimmät rakennetut kiinteistöt sijaitsevat noin 500 m:n etäisyydellä tuotantoalueen itä-, etelä- ja länsipuolella. Lisäksi asutusta on 0,5 1 km:n etäisyydellä suon länsipuolella. Rantasalmen sisäjärvialueen rantaosayleiskaavan aluevaraukset Suotyypit ja -kasvillisuus Tuusjärven rannat ja lähiympäristön lammet kuuluvat Rantasalmen kunnan sisäjärvialueen rantaosayleiskaava-alueeseen ja Juvan kunnan Kontusen yleiskaavaalueeseen. Lakeanrahkan tuotantoalueeseen rajoittuvat Kirjastenlampi ja Kankaistenlampi on merkitty kaavoissa maa- ja metsätalousvaltaiseksi alueeksi (M). Kirjastenlammen rannalla on kaksi RA-aluetta (loma-asuntoalue) ja Kankaistenlammen rannalla kolme RA-aluetta ja yksi AO-1-alue. Kullekin RA-alueelle ja AO-1-alueelle on merkitty yksi rakennuspaikka. Tuusjärven ranta-alueet on merkitty molemmissa kaavoissa pääosin maa- ja metsätalousvaltaisiksi alueiksi (M). Järven itärannalla on maa- ja metsätalousalueita, jotka on pääsääntöisesti varattu maatalouskäyttöön (MT). Alueella on lisäksi paljon lomaasuntoalueita (RA) sekä useita asuinrakennusten alueita (A). Tuusjärven rannoilla on muinaismuistolain rauhoittamia kiinteitä muinaisjäännöksiä (SM). Lisäksi kaavassa on rajattu järven itärannalle kaksi kulttuurimaisema-aluetta (km) sekä kaksi maisemallisesti merkittävää aluetta (m). Tuusjärven itärannalla on venevalkamaksi ja uimarannaksi (LV/VV) varattu alue. Arvokkaimmat suotyypit suunnitellulla tuotantoalueella ovat uhanalaisiin suotyyppeihin luokitellut oligotrofiset kalvakat nevarämeet, joita alueella on pienalaisina kaksi. Kummankin kohteen luonnontila on muuttunut, ja ne ovat lähestymässä muuttumaastetta, joten niitä ei voida pitää luonnonsuojelullisesti edustavina. Lakeanrahkan kasvillisuustutkimuksissa ei havaittu uhanalaisia kasvilajeja. Linnusto Tehdyn linnustokartoituksen mukaan hankealueella tavattiin neljä EU:n lintudirektiivin lajia (pyy, palokärki, kalatiira ja joutsen) sekä Suomen erityisvastuulajeista kaksi (teeri ja joutsen). Näistä pyy pesii Lakeanrahkan alueella. Kalatiira ja joutsen pesivät Kankaistenlammella. Luonnonsuojelu- ja muinaismuistokohteet Lakeanrahkan turvetuotantoalueen välittömässä läheisyydessä sijaitsee viisi muinaismuistolain suojaamaa kiinteää muinaisjäännöstä (raudanvalmistuspaikka). Yksi kohde sijoittuu aivan suunnitellun turvetuotantoalueen laajennuksen rajalle lohkon 9 pohjoisreunaan. Lakeanrahkan hankealueella tai sen lähiympäristössä ei sijaitse luonnonsuojelualueita tai suojeluohjelmiin kuuluvia alueita.

6 6 Pohjavesialueet Lähteet ja kaivot Purkuvesistö Lakeanrahkan itäpuolella lähimmillään noin 500 m:n päässä, Tuusjärven luoteisrantaan rajoittuen on Kaukalovuoren pohjavesialue ( ). Alue kuuluu pohjavesiluokkaan I eli se on vedenhankintaa varten tärkeä pohjavesialue. Alueen kokonaispinta-ala on 2,14 km 2 ja pohjaveden muodostumisalueen pinta-ala 1,4 km 2. Kaukalovuoren pohjavesialueelle on rakennettu ja otettu käyttöön Juvan ja Rantasalmen kuntien haja-asutusta ja taajamien poikkeusolojen vedenhankintaa palveleva pohjavedenottamo. Tuusjärven eteläpäässä sijaitsee Rapionkankaan pohjavesialue ( ), joka on luokiteltu pohjavesiluokkaan I eli vedenhankintaa varten tärkeäksi alueeksi. Pohjavesialueen kokonaispinta-ala on 1,45 km 2 ja pohjaveden muodostumisalue 0,87 km 2. Pohjavettä muodostuu alueella vuorokaudessa noin m 3. Koepumppausten mukaan muodostumaan imeytyy huomattavia määriä Tuusjärven vettä. Alueella sijaitsee Juvan kunnan pohjavedenottamo, joka palvelee Juvan kirkonkylän vedenhankintaa. Tuotantoaluetta lähimpänä oleva lähde sijaitsee noin 150 m tuotantolohkon 11 itäpuolella. Alueella ei ole vesijohtoverkostoa, vaan Lakeanrahkan ympäristössä sijaitsevat taloudet ottavat talous- ja käyttövetensä tilakohtaisista kaivoista ja lähteistä. Purkuvesistön kuvaus Lakeanrahka sijaitsee Vuoksen vesistöalueen Suur-Saimaan osa-alueella ja siinä edelleen Kyrsyänjärven-Tuusjärven valuma-alueella, tarkemmin Tuusjärven osaalueen (4.173) yläosalla. Tuotantoalueen kuivatusvedet johdetaan pintavalutuksen jälkeen Kankaistenlampeen ja sieltä Kummunpuroa myöten Tuusjärven keskiosaan Kummunlahteen. Kankaistenlampi sijaitsee lähimmillään noin 130 m:n etäisyydellä lohkon 13 eteläpuolella. Lampi on 26 ha:n suuruinen. Lisäksi lohkon 9 pohjoispuolella sijaitsee noin 50 metrin päässä Kirjastenlampi. Lampi on 6,3 ha:n suuruinen. Tuusjärven lisäksi valuma-alueella ei ole muita isoja järviä. Tuusjärven pinta-ala on 18,8 km 2 ja sen valuma-alueen suuruus järven luusuassa on 203 km 2. Tuusjärven syvin kohta on 17 m Tuussaaren länsipuolen syvänteessä. Järven arvioitu viipymä on noin 15 kuukautta. Tuusjärven pohjoispäähän laskee Pahakkalanjoen kautta Vapo Oy:n Vuotsinsuon, HK-Energia Oy:n ja Partasen Saha Ky:n Kaskisuo-Linturahkan ja Famenergy Oy:n Eteläisen Vuotsinsuon turvetuotantoalueiden sekä Kartiskajoen kautta Vapo Oy:n Lenninsuon turvetuotantoalueen valumavedet yhteensä noin 300 ha:n alueelta.

7 Kalasto ja kalastus Vuotsinsuon tuotantoalueella, jolla on käytössä kemiallinen puhdistus, on Itä-Suomen aluehallintoviraston myöntämä lupa nro 26/2011/1 ( ), Kaskisuon- Linturahkan tuotantoalueella Itä-Suomen ympäristölupaviraston lupa nro 20/08/2 ( ) ja Eteläisellä Vuotsinsuolla ympäristölupa nro 47/07/2 ( ). Lenninsuon tuotantoalueella on Itä-Suomen ympäristölupaviraston myöntämä ympäristölupa nro 10/06/2 ( ). Virtaamat ja veden laatu Kummunpuron valuma-alue on 9,2 km 2, joten pienten valuma-alueiden (Haukivuoren Juonistonojan valuma-alue) valumatietojen perusteella laskettuna sen keskivirtaama on 82 l/s. Kankaistenlammen veden laadusta on tietoja vuosilta ja Niiden mukaan lammen vesi on ravinteikasta ja väriltään tummaa. Kummunpuron veden laadun arvio perustuu vuosien havaintoihin. Niiden mukaan puron vesi on hyvin ravinteikasta, humuspitoista sekä erittäin tummaa. Tuusjärven suurin syvyys on 17 m (syvänne Tuussaaren länsipuolella, havaintopaikka 019), mutta paikallisten asukkaiden mukaan keskisyvyys on kuitenkin vain 3-4 m. Vuosien tarkkailutulosten mukaan järven veden puskurikyky on hyvä. Tuusjärven syvänteessä ja järven pohjoisosassa happitilanne on ollut pintavedessä hyvä ja pohjanläheisyydessä tyydyttävä/välttävä. Viime vuosina molemmilla havaintopaikoilla on ollut havaittavissa lievää tai selvää happivajetta lopputalvella ja kesällä. Kevättalvinen hapen vajaus alusvedessä on sinällään tyypillinen ilmiö suomalaisissa järvissä, joskin se kertoo nopeasta hajotustoiminnasta alusvedessä. Tuusjärven fosfori-, rauta- ja kiintoainepitoisuudet ovat keskimäärin suhteellisen alhaisia. Fosforia vedessä on melko niukasti (12 14 µg/l), kun taas typpeä on suhteellisesti selvästi runsaammin (noin µg/l). Järvi vesi on lievästi humuspitoista sekä tummaa. Veden ph on ollut keskimäärin lähellä neutraalia. Kesäaikaisten fosforipitoisuuksien mukaan järvi on ollut lievästi rehevien vesien tasoa, mutta typpipitoisuuksien perusteella rehevien vesien luokkaa. Veden rehevyyttä kuvaavat a-klorofyllimäärät ovat viime vuosina olleet pääasiassa lievästi reheville vesille tyypillistä tasoa, joskin luvun alkupuolella havaittiin myös suurempaa rehevyyttä. Havaintojen mukaan fosfori rajoittaa selkeästi järven tuotantotasoa ja kesällä liukoiset fosforiravinteet loppuvat vedestä. Vedessä on runsaasti liukoista typpeä, mikä kuvastaa myös sitä, että fosforirajoittuneisuuden takia liukoisia typpiravinteita jää käyttämättä. Yleisen vedenlaatuluokituksen mukaan Tuusjärvi kuuluu luokkaan hyvä. Pintavesien ekologisen luokittelun mukaan Tuusjärven tila on arvioitu erinomaiseksi. Tuusjärven osakaskunnalle tehdyn tiedustelun mukaan Tuusjärvellä kalastaa vuosittain 80 henkilöä. Kalastus on virkistys- ja kotitarvekalastusta. Alueella kalastetaan verkoilla, katiskoilla ja vetouistimin. Vastauksen mukaan alueella on tehty vähäisessä määrin kaislanniittoa. Vedenlaatu on arvioitu tyydyttäväksi. Pohjan liettyminen, kasvillisuuden lisääntyminen ja vähäarvoisten kalojen runsaus on arvioitu kohtalaiseksi. 7

8 Tuusjärven kalataloudellisessa velvoitetarkkailussa on tehty kaksi kalastustiedustelua vuosien 1997 ja 2002 kalastuksesta. Tulosten mukaan Tuusjärvellä kalastetaan ympäri vuoden ja erilaisia kalastusvälineitä käytetään monipuolisesti. Saaliissa tärkeimmät kalalajit ovat hauki, ahven, kuha ja lahna, joiden osuus kokonaissaaliista on %. Saaliiksi saatiin myös muikkua, siikaa ja taimenta, yhteensä 4 8 kg/kyselyyn vastannut ruokakunta. Tuusjärvessä on vähän myös rapua. Järveen on istutettu kuhaa, siikaa ja muikkua. Muut saalissa esiintyneet kalalajit olivat särki, säyne ja made. Tulokseksi saatu hehtaarikohtainen kokonaissaalis 3,5 4,5 kg/ha on alhainen, mikä viittaa siihen, että tulokset on laskettu kyselyyn vastanneita talouksia kohti, eikä tuloksia ole yleistetty vastaamaan kaikkia järvellä kalastaneita talouksia. Kalastajat katsoivat hauen, lahnan, särjen ja kuhan yleistyneen vuonna 2002 ja siian vähentyneen edellisvuosiin verrattuna. Kalastajien mielestä pyydysten likaantuminen ja veden laadun heikentyminen on tärkein kalastusta haittaava tekijä, mikä korostui etenkin järven pohjoisosassa. Myös kalojen makuvirheet ja roskakalojen runsaus koettiin haitaksi. Tarkkailun mukainen koekalastus suoritettiin viimeksi vuoden 2009 syyskuussa. Lajistollisesti kalasto oli varsin monipuolinen ja järvestä tavattiin yhteensä seitsemän lajia. Särkikalojen osuus kokonaisbiomassasta vaihteli alueittain % ollen korkeimmillaan järven pohjoisosassa ja alimmillaan eteläosassa. Lohikaloista kuoretta esiintyi koko järven alueella ja muikkua pieni määrä järven keskiosassa. Kuhaa tavattiin melko hyvin koko järven alueella ja saaliit paranivat pohjoisesta etelään siirryttäessä. Tuusjärven kalasto on lievästi rehevälle järvelle ominainen. Rehevöitymiseen tai muihin veden laadun heikentymiseen viittaavia kalastomuutoksia ei kalastossa ole havaittavissa. Tuusjärven keskikokoisten haukien ja kuhien elohopeapitoisuus on valtaosin alle EY:n komission asetuksen raja-arvon, jolloin ne soveltuvat käytettäväksi ihmisravinnoksi. Viitteitä elohopean kertymisestä kaloihin on ollut kuitenkin havaittavissa muutamissa, pääsääntöisesti suurempikokoisissa yksilöissä, jolloin niiden säännöllistä käyttöä ihmisravinnoksi tulee rajoittaa. YMPÄRISTÖKUORMITUS JA SEN RAJOITTAMINEN Kuivatusvesien käsittely Tuotannossa olevalle alueelle on kaivettu 20 m:n välein sarkaojat, joiden kokoojaojan puoleisessa päässä on lietesyvennys, lietteenpidätin ja päisteputki. Uudelle tuotantoalueelle tullaan rakentamaan samanlaiset rakenteet. Lisäksi tuotantoalueen kokoojaojiin on rakennettu kolme virtaamansäätöpatoa. Jo luvan saaneen turvetuotannon (yhteensä 184 ha) vesiensuojelurakenteita muutetaan siten, että tuotantolohkojen yhteydessä olevista laskeutusaltaista luovutaan ja niiden tilalle ennen kemiallista käsittelyä rakennetaan kuusi laskeutusallasta. Samoissa laskeutusaltaissa käsitellään myös uusien tuotantolohkojen kuivatusvedet lukuun ottamatta lohkoa 13 (vanha pintavalutuskenttä 2), jolle rakennetaan oma laskeutusallas. 8

9 Päästöt vesistöön Päästöt ilmaan ja melu Laskeutusaltaista vesi johdetaan pumppausaltaiden kautta kemialliseen käsittelyyn. Kemiallinen käsittely pumppaamoineen ja pumppausaltaineen on käytössä ympäri vuoden. Kemiallisen käsittelyn laskeutusaltaasta kaikki Lakeanrahkan turvetuotantoalueen vedet johdetaan noin 150 m pitkää nykyistä purkuojaa pitkin Kankaistenlampeen. Tuotantoalueen laajennusosan (147 ha) kuntoonpanosta aiheutuva alkuvaiheen bruttokuormitus vesistöön on arvion mukaan kg kiintoainesta, 17 kg fosforia ja kg typpeä vuodessa. Arvioinnissa on oletettu koko pinta-alan olevan kunnostettavana yhtä aikaa. Siinä tilanteessa, kun tällä hetkellä luvan saaneet tuotantokentät (184 ha) ovat tuotannossa ja laajennusalue (147 ha) kuntoonpanovaiheessa, bruttokuormituksen vesistöön on arvioitu olevan yhteensä kg kiintoainesta, 32 kg fosforia ja kg typpeä vuodessa. Koko turvetuotantoalueen (331 ha) ollessa tuotannossa bruttokuormitus vesistöön on arvion mukaan yhteensä kg kiintoainesta, 22 kg fosforia ja kg typpeä vuodessa. Arvion mukaan kuormitus on sekä kuntoonpanovaiheessa että tuotantovaiheessa suurinta keväällä. Laskelmissa on käytetty Itä-Suomen tuotantosoiden tarkkailuista saatuja ominaiskuormituslukuja ja puhdistustehoja. Turvetuotannon ilmapäästöt ovat lähinnä tuotannonaikaista pölyämistä sekä turpeen noston ja kuljetuksen aiheuttamia pakokaasupäästöjä. Turvetuotantoalueilla pölyä syntyy pääasiassa jyrsinturpeen tuotannossa erityisesti aumauksen ja lastauksen aikana. Tuuli lisää pölyn kulkeutumista ja vaikuttaa sen leviämissuuntaan. Vapo Oy:n tuotantoalueilla tehtyjen pölytarkkailutulosten mukaan nykyisin jo kumotun viihtyvyyshaittarajan (10 g/m 2 /kk) ylittäviä laskeumia havaittiin noin 100 m:n etäisyydellä tuotantoalueen reunasta. Haitan esiintyminen yli 100 m:n päässä riippuu taustalaskeuman määrästä siten, että noin 300 m:iin asti turvepöly voi yksin muodostaa yli puolet haittaa aiheuttavasta pölymäärästä. Yli kilometrin päässä tuotantoalueelta turvepöly ei tutkimuksen mukaan juurikaan lisää laskeumaa. Pölyisimpien työvaiheiden aikana ja erityisesti epäsuotuisissa sääolosuhteissa vaikutusalue saattaa olla suurempi. Tuotantokaudella melua aiheutuu työkoneiden liikkumisesta turvekentällä sekä turpeen kuormauksesta. Tuotantopäivinä (30 50 vuodessa) turvekoneiden melua voi syntyä ympäri vuorokauden työvaiheesta, tuotantotilanteesta ja säästä riippuen. Tur- 9

10 peen toimitusaikana melua aiheuttavat raskas kuljetuskalusto ja kuormauskoneet. Myös toimitusaikana työmaalla voidaan työskennellä ympäri vuorokauden. Turvetuotannon työvaiheista jyrsintä ja turpeen nosto imuvaunulla aiheuttavat hetkellistä arvon 55 db ylittävää melua m:n etäisyydelle työskentelykohdasta. Palaturpeen nosto ja turvekenttien kunnostustoimet aiheuttavat laskennallisen arvion perusteella arvon 55 db tasolla olevaa melua m:n etäisyydelle työskentelykohdasta. Mittaukset on tehty todellisessa tilanteessa avoimessa maastossa. Kasvillisuuden on todettu vaimentavan tehokkaasti äänen voimakkuutta. 10 Liikenne Energiaturve toimitetaan asiakkaille pääasiassa lämmityskauden aikana (syys-huhtikuu). Hankealueen koko tuotantokelpoisen pinta-alan (331 ha) vuosituotanto on noin m 3, joten ajosuorite tuotantoalueelta käyttökohteisiin on noin rekkakuormaa. Suurin osa turpeesta kuljetetaan työmaatietä pitkin Pakinmaantielle, josta edelleen valtatietä nro 5 pitkin toimituskohteisiin. Työmaatien välittömässä läheisyydessä on asutusta jonkin verran. Varastointi ja jätteet Tuotantotoiminnan aiheuttama urakoitsijoiden ja heidän työntekijöidensä henkilöautoliikenne keskittyy touko-syyskuun väliselle ajalle. Tuotantoalueella käytetään vuosittain noin l polttoöljyä, noin 420 l voiteluöljyjä ja noin 89 kg muita voiteluaineita. Kukin urakoitsija säilyttää polttoöljyä irrallisissa ja siirrettävissä säiliöissä, jotka sijaitsevat työmaan varikkoalueella niille osoitetussa paikassa. Säilytyspaikka on valittu siten, etteivät aineet pääse vahinkotapauksissa leviämään ympäristöön tai pohjaveteen. Tuotantoalueilla kerrallaan varastoitavan polttoöljyn määrä on enintään l. Se jakautuu useamman urakoitsijan 3 5 m 3 :n säiliöihin. Voiteluaineet säilytetään lukitussa voiteluainevarastossa. Lakeanrahkan turvetuotannosta syntyy vuosittain jäteöljyä 420 l, kiinteää öljyjätettä 70 kg, paristoja ja akkuja 21 kg, metallijätettä 550 kg, muovijätettä kg ja sekajätettä 2,2 m 3. Urakoitsijat toimittavat jäteöljyn, muut ongelmajätteet ja sekajätteen tukikohdan jätekatokseen. Sekajäte toimitetaan edelleen kaatopaikalle ja jäteöljy sekä ongelmajätteet Ekokem Oy:lle. Muovijäte, joka on käytettyä aumojenpeittomuovia, kerätään Lakeanrahkan varastoalueelle. Varastoitu muovi hyödynnetään myöhemmin energiana tai kierrätetään. Kaivannaisjätteen jätehuoltosuunnitelman mukaan Lakeanrahkan turvetuotantoalueella kertyy turvetuotannon aikana noin m 3 kantoja ja muuta puuainesta, 165 m 3 kiviä, m 3 ojien kaivumaita ja 330 m 3 laskeutusaltaiden lietteitä. Kannot ja muu puuaines välivarastoidaan tuotantoalueella ja toimitetaan biopolttoaineeksi voimalaitoksille. Kivet käytetään teiden runkoaineena tai sijoitetaan tuotantoalueen ulkopuolelle ja upotetaan maahan. Ojien kaivumaat käytetään taimikoiden kasvupohjana, peltojen pohjamaana tai tasataan ojien vierustoille. Laskeutusaltaiden lietteet siirretään tuotantoalueelle ja tuotetaan turpeena tai käytetään alueiden maisemointiin.

11 11 YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET JA YMPÄRISTÖRISKIT Vaikutus pintavesiin ja niiden käyttöön Hankealueen 331 ha:n kuivatusvedet kulkevat käsittelyn jälkeen laskuojaan ja sieltä reittiä Kankaistenlampi Kummunpuro Tuusjärveen. Vesimatkaa pintavalutuskentältä Tuusjärveen on noin 2,9 km. Vuosina Lakeanrahkalta lähtevän veden kiintoainepitoisuus on ollut keskimäärin 15 mg/l, kokonaistyppeä vedessä on ollut noin µg/l ja kokonaisfosforia noin 170 µg/l. Rautaa vedessä on ollut noin µg/l. Kummunpuron suualueella vuosien keskimääräinen kiintoainepitoisuus oli 3,7 mg/l, kokonaistyppi µg/l, kokonaisfosfori 67 µg/l ja rauta µg/l. Laimeneminen ei selitä kaikkea pitoisuuden pienentymää, vaan tulokset osoittavat, että merkittävä osa Lakeanrahkalta tulevasta kuormituksesta pidättyy nykyisellään tuotantoalueen alapuoliseen Kankaistenlampeen. Kemikalointi pienentää selvästi poistovesien ainepitoisuuksia erityisesti ravinteiden osalta. Esimerkiksi Ropolansuon kemikaloitujen vesien kiintoainepitoisuus oli vuosien tarkkailujen mukaan noin 12 mg/l kiintoainetta, noin µg/l typpeä ja 13 µg/l fosforia. Mikäli Lakeanrahkan vesi kemikaloinnin jälkeen vastaa suurin piirtein Ropolansuon veden laatua, pienenevät Kummunpuron ja Kankaistenlammen ainepitoisuudet selvästi nykytilanteeseen verrattuna, lukuun ottamatta rautapitoisuutta, jota käsittelyn jäännösrauta kasvattaa. Tuotantoalan kasvaessa vesimäärät ja sitä kautta typen ja kiintoaineen ainevirtaamat Tuusjärveen voivat hieman kasvaa. Kuivatusvesien vaikutukset ovat kuntoonpanovaiheessa suuremmat kuin tuotantovaiheessa muutaman vuoden ajan heijastellen kuormituksen arvioitua kasvua. Vaasan hallinto-oikeuden päätöksellä palautetun hakemuksen (ympärivuotinen pintavalutus) mukaisella fosforikuormituksella 0,11 kg/d ja typpikuormituksella 5,1 kg/d Tuusjärvessä kesäajan fosforipitoisuus nousee 1 2 µg/l ja typpipitoisuus noin 125 µg/l. Kun Lakeanrahkan kemikaloitujen kuivatusvesien fosforikuormitus on miltei puolet pienempi ja typpikuormitus noin kolmanneksen pienempi on fosforipitoisuuden keskimääräinen nousu Tuusjärvessä alle 1 µg/l ja typpipitoisuuden nousu noin µg/l. Muutosta Tuusjärven nykytilanteeseen ei juuri tapahdu. Turvetuotannon kiintoaine ja ravinteet rehevöittävät etenkin Kankaistenlampea. Turvetuotannon kuormitus voi aiheuttaa myös Tuusjärven syvänteiden ajoittaista veden happitilanteen heikentymistä, josta on jo nyt viitteitä. Tuusjärveen muualta tuleva kuormitus, kuten alueen pelloilta, haja-asutuksesta ja hoitometsistä, vaikuttaa samaan suuntaan, eikä tarkasteltavan hankealueen vaikutuksia voi yksiselitteisesti erottaa näistä. Hankealueen puhdistettujen kuivatusvesien vaikutukset kokonaisuudessaan Tuusjärven veden ravinnepitoisuuksiin tai muuhun vedenlaatuun ovat pienet. Tuusjärven rantakiinteistöjen käytölle ei voida katsoa aiheutuvan korvattavaa virkistyskäyttöhaittaa.

12 Vaikutus kalatalouteen Vaikutukset alapuoliseen vesistöön jäävät pääosin laskuojaan, Kankaistenlampeen ja Kummunpuroon. Osin vaikutukset näkyvät myös Kummunpuron laskussa Tuusjärveen olevalla suualueella lähinnä typpipitoisuuden ja sameuden lievänä kasvuna. Kankaistenlampi ja Kummunpuro eivät ole merkittäviä kalastusalueita, vaan kalastus keskittyy Tuusjärvelle. Tuusjärvi on suosittu virkistyskalastuspaikka. Tuusjärvessä on jonkin verran rapua. Suo- ja metsäojituksista tulevat valumavedet voivat haitata rapuja lähinnä tukkimalla niiden kiduksia ja liettämällä suojakoloja. Tuusjärvessä lisääntyvät luontaisesti myös muikku ja siika, jotka ovat vedenlaadun suhteen vaateliaampia kuin yleiset kevätkutuiset lajit. Myös talvikutuinen made kärsii kuormituksesta kevätkuituisia lajeja herkemmin. Kuha menestyy sameissa ja rehevissäkin järvissä, kunhan veden happipitoisuus pysyy korkeana. Kuhakanta on Tuusjärvessä kasvussa ja kuha lienee jo merkittävämpiä kalastettavia lajeja. Turvetuotannon vaikutukset voivat heikentää ainakin lohensukuisten kalalajien menestymistä kuormitetuissa vesistöissä. Lakeanrahkan tuotantoalueelta tuleva kuormitus lisää osaltaan Tuusjärvessä erilaisia kalastukseen liittyviä haittoja kuten muun muassa veden tummuutta, pyydysten likaantumista, kalojen makuvirheitä ja pohjan liettymistä. Myös elohopean kertyminen kaloihin saattaa hieman voimistua, mikä toteutuessaan vaikuttaa kalojen käyttökelpoisuuteen. Toistaiseksi elohopeamäärityksiä on tehty vain kuhista. Käytännössä yksittäisen turvetuotantoalueen vaikutuksia ei voida täsmällisesti eritellä muista samaan suuntaan vaikuttavista tekijöistä. Hakija on arvioinut kalatalousvaikutusten edellyttävän kompensaatiotoimia ja esittää laajennuksen toteutuessa kalatalousmaksun suuruudeksi euroa vuodessa. Vaikutus pohjaveteen ja sen käyttöön Kaukalovuoren suunnalla tuotantolohkot sijaitsevat lähimmillään 700 m:n etäisyydellä Kaukalovuoren pohjavesialueesta. Alueelle on rakennettu pohjavedenottamo, josta vesi johdetaan Juvan ja Rantasalmen kuntien alueelle. Ottosyvyyden ja etäisyyden perusteella on arvioitu, ettei turvetuotannolla ole suoraa yhteyttä pohjavesialueelta otettavan veden määrään tai laatuun. Koska osa Kaukalovuoren pohjavedenottamon vedestä on Tuusjärvestä rantaimeytyvää vettä, voivat turvetuotannon vaikutukset ilmetä välillisesti pohjaveden laatuun ja määrään Tuusjärven veden laadun heikentyessä. Tuusjärven eteläpäässä sijaitsevalta Rapionkankaan pohjavesialueelta otettavan veden laatuun tai määrään ei turvetuotantoalueen laajentamisella ole hakijan mukaan vaikutusta. Turvetuotannolla ei ole vaikutusta lähialueiden kiinteistöjen kaivoveden määrään tai laatuun. 12

13 Pölyn vaikutukset Melun vaikutukset Lakeanrahkan Kirjastensuon tuotantolohko sijoittuu välittömästi Kirjastenharjun lounaispuolelle. Kirjastensuolla sijaitsevan lohkon toiminnalla voi olla vaikutuksia harjualueen pohjaveteen, joten kyseisen alueen kuivatustoimenpiteet tulee tehdä kunnostusvaiheessa pohjavesiolosuhteet huomioiden. Tuotantoalueen ojituksia ei tule ulottaa mineraalimaahan, jotta toimenpiteellä ei aiheuteta pohjaveden purkautumista tuotantoalueen ojastoihin. Turveperäinen pöly ei ole terveydelle eikä ympäristölle vaarallista, mutta se on pieninäkin pitoisuuksina helposti erottuvaa ja voi siten aiheuttaa viihtyvyyshaittaa. Vesistössä turvepöly erottuu selvästi ympäristöstään, jolloin vähäinenkin pölymäärä voidaan kokea likaavana. Turvepöly voi myös aiheuttaa kasvillisuuden likaantumista tuotantokentän välittömässä läheisyydessä. Haitta on kuitenkin väliaikainen, sillä pöly huuhtoutuu helposti pois. Tuotantoalueen itä-, etelä- ja länsipuolella noin 500 m:n etäisyydellä on muutamia kiinteistöjä, joilla on vakituista tai vapaa-ajan asutusta. Myös 0,5 1 km:n etäisyydellä on jonkun verran asutusta. Turvetuotanto voi ajoittain aiheuttaa pölyhaittaa 500 m:n säteellä sijaitsevalle asutukselle, mutta haitta ei ole jatkuvaa, sillä pöly kulkeutuu vallitsevien tuulen suuntien mukana. 0,5 1 km:n etäisyydellä sijaitsevalle asutukselle haitat ovat satunnaisia. Lakeanrahkan lähialueella sijaitsee kaksi pientä lampea; Kirjastenlampi noin 80 m:n päässä tuotantoalueen rajasta ja Heralampi lähimmillään noin 300 m:n päässä tuotantoalueen rajasta. Turvetuotannosta voi kulkeutua pölypäästöjä lammille. Lisäksi noin 130 m:n etäisyydellä sijaitsevalle Kankaistenlammelle, johon tuotantoalueen kuivatusvedetkin johdetaan, saattaa satunnaisesti kulkeutua pölyä. Turvekuljetukset ajetaan pääosin päällystettyjä teitä pitkin, jolloin kuljetuksista aiheutuvaa teiden pölyämistä ei tapahdu kuin työmaatiellä. Turvekuormat peitetään pölyämisen estämiseksi. Työmaantien välittömässä läheisyydessä on jonkin verran asutusta, jolle saattaa aiheutua ajoittain pölyhaittaa. Tuotantotoiminnasta ei todennäköisesti aiheudu 500 m:n päässä sijaitsevalle asutukselle päivällä arvon 55 db eikä yöllä arvon 50 db ylittävää melua. Suon kunnostusvaiheessa työmenetelmät aiheuttavat enemmän melua kuin tuotantovaiheessa; tällöin yöaikainen ohjearvo 50 db voi ylittyä 500 m:n etäisyydellä työskentelykohdasta. Talviaikana turvekuljetuksista aiheutuu liikenteen melua kuljetusreittien varrella. Kuljetusten aiheuttama melun lisäys on merkittävämpi paikallisteillä kuin valtateillä. 13

14 14 Ympäristöriskit Kuiva kesäkausi sekä työn luonne aiheuttavat tuotantotoiminnalle paloturvallisuusriskin, jonka vuoksi työmaalle laaditaan vuosittain paloturvallisuussuunnitelma. Suunnitelma toimitetaan paloviranomaiselle. Työmaalle nimetään lisäksi palo- ja pelastusorganisaatio. Muita onnettomuustilanteita voi syntyä patojen murtumisen, poikkeuksellisten rankkasateiden tai muiden syiden aiheuttamista tulvista. Ympäristölle voi aiheutua vaaratilanteita myös polttoaineen toimitusten ja varastoinnin tms. yhteydessä. Vaaratilanteiden yhteydessä noudatetaan laatujärjestelmän työ- ja ympäristöohjeita. Toiminnalla on ympäristöluvan saatuaan oltava ympäristövahinkovakuutus. TOIMINNAN JA SEN VAIKUTUSTEN TARKKAILU Kuormitus- ja vesistötarkkailu Lakeanrahkan tuotantoalue kuuluu Tuusjärven valuma-alueen turvetuotantoalueiden kuormitus- ja vesistötarkkailuohjelmaan. Lakeanrahkan turvetuotantoalueen kuivatusvedet johdetaan laskeutusaltaiden kautta kemialliseen käsittelyyn. Virtaama mitataan mittapadon automaattisella virtaamamittarilla ja vesinäyte otetaan kemialliseen käsittelyyn tulevasta ja sieltä lähtevästä vedestä. Näytteitä otetaan kerran kuussa tuotantokauden aikana (6 kpl). Näytteistä määritetään kiintoaine, kiintoaineen hehkutushäviö, sähkönjohtokyky, ph, alkaliniteetti, väri, kemiallinen hapenkulutus, kokonaistyppi, kokonaisfosfori ja rauta. Lisäksi joka kolmas vuosi näytteistä määritetään ammoniumtyppi, nitraattityppi ja fosfaattifosfori. Vesistötarkkailun havaintopaikat ovat Kankaistenlampi, Kummunpuro sekä Tuusjärven syvänne järven keskikohdilla. Vesistönäytteet otetaan neljä kertaa vuodessa: maalis-huhtikuussa, kesäkuussa, elokuussa ja lokakuussa. Vesistönäytteistä tehdään samat analyysit kuin kuormitusnäytteistä ja lisäksi mitataan veden lämpötila. Joka kolmas vuosi määritetään ammoniumtyppi, nitraattityppi ja fosfaattifosfori. Järvihavaintopaikoilta määritetään aina lisäksi näkösyvyys, happipitoisuus ja sameus. Biologista tarkkailua toteutetaan ottamalla Tuusjärven havaintopaikalta joka vuosi avovesikauden aikaan klorofylli-a -näytteet sekä joka neljäs vuosi pohjaeläinnäytteet. Vedenlaatutulokset toimitetaan Etelä-Savon ELY-keskukselle välittömästi tulosten valmistuttua. Tuloksista laaditaan vuosittain yhteenveto, jossa on huomioitu kaikkien Etelä-Savon ELY-keskuksen alueella sijaitsevien Vapo Oy:n omistuksessa olevien turvetuotantosoiden vedenlaatutulokset. Yhteenveto toimitetaan Etelä-Savon ELYkeskukselle sekä Juvan ja Rantasalmen kuntien ympäristönsuojeluviranomaisille. Kalataloudellinen tarkkailu Tuusjärven kalataloudellinen tarkkailu perustuu Etelä-Savon TE-keskuksen vuonna 2009 hyväksymään Tuusjärven alueen turvetuotantoalueiden kalataloudelliseen yh-

15 teistarkkailuohjelmaan. Hakija esittää tarkkailua jatkettavan hyväksytyn ohjelman mukaisesti. TOIMINNAN ALOITTAMISLUPAHAKEMUS Hakija hakee lupaa saada aloittaa uuden 147 ha:n laajennusalueen kuntoonpano ja koko turvetuotantoalueen kuivatusvesien kemiallisen käsittely lupapäätöstä noudattaen mahdollisesta muutoksenhausta huolimatta. Hakijalla on tarvetta kuntoonpanon nopeaan aloittamiseen hakemusta koskevalla alueella, koska käytössä olevista turvevaroista on nykyisellään puutetta ja turpeen kysyntä on talousalueella pysyvää. Kemiallinen puhdistus on parasta käyttökelpoista puhdistustekniikkaa turvetuotannon kuivatusvesien puhdistuksessa. Toiminnan laajentaminen noin 147 ha:lla ei aiheuta ravinnekuormituksen lisääntymistä voimassa olevassa 184 ha:n tuotantoalaa koskevassa luvassa sallittuun nähden. Menetelmä pienentää myös em. alueelta lähtevää ravinnekuormitusta, jolloin se on kuivatusvesien puhdistusta tehostava toimenpide. Haetun luvan myöntämiselle on hakijan mukaan siten perusteltu syy. Hakija esittää vakuudeksi euron vakuutta, joka voidaan asettaa omavelkaisena takauksena. ALUEEN HOITO JA KÄYTTÖ TUOTANNON PÄÄTYTTYÄ Turvetuotannon loputtua alue siistitään ja tarpeettomat rakenteet ja rakennelmat poistetaan alueelta. Jos tuotannosta poistuu muun maankäytön kannalta tarkoituksenmukaisia kokonaisuuksia muodostavia osa-alueita, toimenpiteet ovat samat. Mikäli osaalueet ovat toiminnan jatkamisen kannalta tarpeettomia, alueet luovutetaan mahdollisimman pian maanomistajien käyttöön katselmuksin ja vuokrasopimusten ehtojen mukaisesti. Yhtiö kunnostaa omistamansa alueet uuteen maankäyttöön mahdollisimman pian toiminnan päättymisestä. Mahdollisuuksien mukaan tuotannosta poistuneiden alueiden kuivatus järjestetään erillisesti eli ne rajataan tuotannossa oleviin alueisiin nähden ulkopuolisiksi. Tuotannosta poistuneiden alueiden vedet johdetaan vesiensuojelurakenteiden kautta viranomaisten määräämän ajan. Jälkikäyttömuotoina tulevat kysymykseen esimerkiksi metsittäminen tai viljely. YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY Lakeanrahkan turvetuotannosta on tehty ympäristövaikutusten arviointimenettelystä annetun lain (468/1994) mukainen ympäristövaikutusten arviointi, jonka ympäristövaikutusten arviointiselostus on toimitettu yhteysviranomaisena toimineelle Etelä- Savon ympäristökeskukselle Ympäristövaikutusten arvioinnissa on tarkasteltu kahta eri tuotantovaihtoehtoa, joista 0-vaihtoehdossa toimintaa jatkettaisiin Lakeanrahkan silloisella tuotantokuntoisella 85,4 ha:n alalla ja 1-vaihtoehdossa tuotantoa laajennettaisiin Lakeanrahkan koko tuotantokelpoiselle 287 ha:n alalle. Etelä-Savon ympäristökeskuksen antamassa yhteysviranomaisen lausunnossa on yhteenvetona ja kantana arviointiselostuksen riittävyydestä lausuttu seuraavaa: 15

16 16 "Arviointiselostus sisältää kaikki YVA-laissa ja -asetuksessa vaaditut asiat. Siltä osin arviointiselostuksen voidaan katsoa täyttävän lain riittävyyden vaatimuksen. Vaikutustarkastelu on kohdennettu hankkeen merkittäviin vaikutuksiin. Vaikutuskokonaisuuksien selvittäminen on asiantuntevaa ja useimmat arvioinnissa käytettävät menetelmät on kerrottu. Luonnonympäristön selvitykset olivat pääosin riittäviä ja asiantuntevasti laadittuja. Tuusjärven sietokyvyn tarkastelu ja järven tilan kehityksen esittäminen jää arviointiselostuksessa puutteelliseksi. Kuten arviointiselostuksessa mainitaan, on Tuusjärven veden laadusta tietoja 1960-luvulta alkaen ja mm. pohjaeläinnäytteet kuvaavat osaltaan järven tilaa. Olemassa olevan aineiston perusteella voidaan selvittää Tuusjärven veden laadun kehittymistä pitkällä aikavälillä. Kun siihen tietoon lisätään arvioitu uusi kuormitus, voidaan em. tietojen perusteella luoda kuva järven mahdollisesta rehevöitymisestä tai muista haitallisista ilmiöistä. Merkittävin puute arviointiselostuksessa liittyykin siihen, ettei 1-vaihtoehdon vaikutuksia Tuusjärven veden laatuun ja kalastoon ole selvitetty riittävästi. Ympäristöluvan käsittelyn yhteydessä hakijan tulee laskennallisesti/mallintaen esittää kuormituksen vaikutukset Tuusjärveen. Odotettavissa olevia fosfori- ja orgaanisen aineen pitoisuuksia hyväksi käyttäen tulee tarkastella alusveden happipitoisuuksia. Tällöin on mahdollista saada selville järven sisäisen kuormituksen muutos, joka epäedullisissa olosuhteissa saattaa olla suurempi kuin ulkoapäin tuleva kuormitus." Hakija on teettänyt YVA-menettelyn jälkeen mallitarkastelun Lakeanrahkan turvetuotantoalueelta tulevan kuormituksen vaikutuksista Tuusjärveen. Mallitarkastelu on liitetty Itä-Suomen ympäristölupaviraston päätökseen nro 45/07/2, liittyviin asiakirjoihin. HAKEMUKSESTA KÄSITTELY Asian aikaisempi käsittely Itä-Suomen ympäristölupavirastolle saapunut hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla. Tuolloin annetut lausunnot ja muistutukset otetaan huomioon, kun nyt käsitellään aluehallintovirastolle uudelleen käsiteltäväksi palautettua hakemusta, sikäli kuin esitetyt vaatimukset koskevat myös nyt käsiteltävää, täydennettyä ja muutettua hakemusta. Lausuntoja ja muistutuksia selostetaan jäljempänä tarpeellisilta osilta. Hakemuksen tiedottaminen palautuksen jälkeen Hakemus on annettu tiedoksi kuuluttamalla aluehallintovirastossa sekä Juvan ja Rantasalmen kunnissa sekä erityistiedoksiantona asianosaisille. Kuulutuksen julkaisemisesta on ilmoitettu Juvan Lehti -nimisessä lehdessä. Aluehallintovirasto on pyytänyt hakemuksen johdosta lausunnot Etelä-Savon elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukselta, Juvan ja Rantasalmen kunnilta sekä Juvan ja Rantasalmen kuntien ympäristönsuojeluviranomaisilta.

17 17 Lausunnot 1. Etelä-Savon ELY-keskuksen ympäristö- ja luonnonvarat -vastuualue lausuu, että se on antanut lausunnon Lakeanrahkan tuotantoalueen ympäristöluvasta edellisellä hakemuskierroksella ELY-keskuksen kanta on edelleen sama. Voimassa olevan maakuntakaavan turvetuotantotarkastelu Tuusjärven valuma-alueen osalta pitää sisällään nyt hakemuksessa olevan kokonaisalan. Nyt käsittelyssä olevassa hakemuksessa on puhdistustekniikkaa muutettu siten, että pintavalutus on vaihdettu ympärivuotiseksi kemikaloinniksi. Toimenpide on asiallinen ja ympäristönsuojelua parantavana. Vähentyvä humuskuormitus vesistössä edesauttaa myös Rapionkankaan ja Kaukalovuoren pohjaveden laadun pysymistä parempana, koska imeytyvä pintavesi sisältää vähemmän happea kuluttavaa humuskuormitusta. ELY-keskus on antanut valvontatoimena lausunnon, jossa se on hyväksynyt kyseisen puhdistusmenetelmän muutoksen jo nyt toimivalle tuotantoalalle. Tuotantoalaa on kasvatettu aiempaan hakemukseen verrattuna pintavalutuskentistä vapautuvilla osuuksilla. ELY-keskuksella ei ole huomauttamista asian suhteen. 2. Etelä-Savon ELY-keskus ETOK -vastuualue/kalatalous lausuu, että Tuusjärven kalastus on ympärivuotista vapaa-ajankalastusta pääasiassa verkoilla, katiskoilla ja siimavälineillä. Vetouistelun suosio on lisääntynyt sen jälkeen kun järven osakaskunnat yhdistyivät yhdeksi osakaskunnaksi. Vetouistelun suosion takana on myös lisääntynyt kuhakanta. Suurimman osan järven kalansaaliista muodostavat hauki, ahven, kuha ja lahna. Lisäksi järvessä on muikkua, siikaa, taimenta, särkeä, madetta, säynettä, kuoretta ja jonkin verran rapua. Kalastajien mukaan hauki, lahna, kuha ja särki ovat lisääntyneet viime aikoina ja siika vähentynyt. Tuusjärven kalasto ilmentää lievästi rehevän järven kalastoa luvulla järveen on istutettu kuhaa, siikaa ja taimenta. Muikku ja siika lisääntyvät järvessä. Järven kalataloudellista arvoa nostavat hyvälaatuista vettä suosivat syyskutuiset kalalajit ja kuhan menestyminen. Kalastajien mukaan kalastusta haittaa pyydysten likaantuminen ja veden laadun heikkeneminen. Lisäksi kaloissa on joskus makuvirheitä. Myös pohjan liettymisen ja kasvillisuuden sekä vähempiarvoisen kalan kerrotaan lisääntyneen. Vaikka Tuusjärven veden laadussa ei havaita selkeää heikkenemistä, voitaneen vesianalyysien perusteella kuitenkin arvioida, että kuormituksen oleellinen lisääntyminen vaikuttaisi järven tilaan melko nopeasti. Tuusjärven keskisyvyys on noin neljä metriä ja näkösyvyyden ollessa noin kaksi metriä, tuottavaa kerrosta on lähes koko vesipatsaassa. Tällaisessa tilanteessa kuormituksen lisäyksellä voi olla yllättävän suuriakin vaikutuksia. Turvetuotantoalueelta valuu kuivatusvesien mukana ravinteita ja kiintoainetta alapuoliseen Tuusjärveen. Ne vaikuttavat järvessä koko tuotantoketjuun ja vaikutukset näkyvät lopulta mm. syvänteiden happipitoisuuden vajauksena, pyydysten limoittumisena, kasvillisuuden lisääntymisenä, pohjan liettymisenä, elohopean kertymisenä petokaloihin ja kalastushaitan lisääntymisenä. Ympärivuotinen kemiallinen puhdistus vähentää hakemusasiakirjassa esitettyjen laskelmien mukaan pintavalutusmenetel-

18 mään verrattuna ravinteita suhteellisen tehokkaasti, mutta kiintoainekuormitus kasvaa yli kolminkertaiseksi. Kiintoaine tulee haittaamaan kalastusta, mm. verkkojen likaantuminen lisääntyy ja kiintoaineen kertyminen järven pohjaan heikentää pohjalle kutevien kalalajien lisääntymisolosuhteita. Tuusjärvessä näitä lajeja ovat muikku, siika, made ja rapu, joiden lisääntymisolosuhteita kiintoaineen lisääntyminen uhkaa. Kankaistenlammen ja Kummunpuron kalataloudellinen merkitys on hyvin vähäinen, mutta Tuusjärveä voidaan pitää vapaa-ajankalatalouden kannalta merkittävänä järvenä paitsi paikallisille nykyisin myös muualta tuleville uistelijoille. Hakija myöntää turvetuotantoalueen vaikutuksen alapuolisen järven kalastoon ja kalastukseen ja esittää 1000 euron kalatalousmaksua. Summa on pienempi kuin aluehallintoviraston päätöksessä määrätty maksu, joka perustui pintavalutuksen käyttöön 299 ha:n tuotantoalueella. ELY-keskuksen kalatalousviranomainen kuitenkin katsoo, että kiintoaineen lisääntyminen aiheuttaa yleiselle kalatalousedulle sellaista haittaa, ettei kalatalousmaksun alentamiseen, huolimatta kemiallisesta puhdistamisesta, ole perusteita ja esittää, että koko Lakearahkan turvetuotantoalueen haitallisten vaikutusten kompensoimiseksi alapuolisessa vesistössä hakijalle määrätään euron vuotuinen kalatalousmaksu. Tuusjärven valuma-alueen turvetuotantoalueille hyväksyttiin vuonna 2009 kalataloudellinen yhteistarkkailuohjelma. ELY-keskuksen mielestä tarkkailuohjelma on tässä vaiheessa riittävä kun lisäksi otetaan huomioon Lakearahkan laajentaminen. ELYkeskus kuitenkin esittää, että mahdollisessa ympäristöluvassa mainitaan, että ELYkeskus voi muuttaa tarkkailuohjelmaa tarpeelliseksi katsomallaan tavalla. ELY-keskuksen kalatalousviranomaisen mielestä Lakearahkan laajennusosalle voidaan myöntää ympäristölupa. 3. Juvan ja Rantasalmen kuntien ympäristönsuojeluviranomainen (Rantasalmen ympäristölautakunta) ei vastusta uusien tuotantoalojen käyttöönottamista, mikäli tuotannossa ja valmistelussa kerrallaan olevan alueen pinta-ala ei mainittavasti ylitä nykyistä lupa-alaa (184 ha). Lisäksi turpeennoston mahdolliset vaikutukset Kaukalovuoren pohjavesialueeseen on tutkittava asianmukaisesti ennen lupapäätöksen tekemistä. 4. Juvan kunnanhallitus on antanut ympäristölautakunnan kanssa samansisältöisen lausunnon. 5. Rantasalmen kunnan tekninen lautakunta (yhteislautakunta) lausuu, ettei lupaa turvetuotannon laajentamiseen tule myöntää, ennen kuin toiminnan vaikutukset Rapion ja Kaukalovuoren pohjavesialueisiin on asianmukaisesti selvitetty. Tuotannossa ja valmistelussa kerrallaan olevaa aluetta ei tule kasvattaa nykyisestä. Turpeennosto tulee kieltää ja lupaa ei tule myöntää, mikäli toiminta aiheuttaa pohjaveden tason haitallista laskua Kaukalovuoren pohjavesialueella. Juvan ja Rantasalmen vesilaitoksille tulee haitat korvata täysimääräisinä, mikäli vedenhankinta turpeennoston seurauksena vaikeutuu. Tällä hetkellä veden laatu on erinomainen ja laatua seurataan säännöllisesti. 18

19 19 Muistutukset A. AA ja BB (Turhuudentori ) omistavat asuinkiinteistön Pakinmaantien ja Lakeanrahkan turvetuotantoalueelle johtavan Mäkiahon yksityistien risteyksessä. Muistuttajat lausuvat, että Mäkiahontien liittymä on noin 11 metriä leveä ja ajoneuvoyhdistelmät ovat jopa yli 25 metriä pitkiä. Turpeenkuljetukseen käytetyt rekat ajavat toistuvasti muistuttajien pihaa ympäröivän aidan yli Lakeanrahkan turvesuolle mennessään sekä sieltä tullessaan ja rikkovat rajapyykin sekä aidannurkan. Myös raskaan liikenteen aiheuttama tärinä saattaa vaurioittaa asuinrakennuksen perustuksia. Taulut ovat jatkuvasti vinossa, astiat helisevät kaapissa jne. Myös turverekkojen nostama tiepöly ja kuormista leviävä turvepöly aiheuttavat ongelmia. Ikkunoita ei voi pitää kesällä auki, pyykkiä ei voi kuivattaa ulkona, viinimarjoja ei voi kerätä ja kaikki on paksussa hiekka- ja turvepölyssä. Edellä kuvattujen syiden vuoksi muistuttajat vaativat, että kuljetukset Lakeanrahkan turvetuotantoalueelle on järjestettävä muuta kautta. B. CC (Ranta-Rantue ) ja DD (Rantala ) Tuusjärven rantakiinteistöjen omistajina lausuvat, että Rantalan ja Ranta-Rantuen tilat sijaitsevat Tuusjärven pohjoisosassa, koillisrannalla. Tuusjärvi on pohjoisosassa hyvin matala, syvyyttä on keskimäärin vain 2 3 metriä. Panu Hynninen harjoittaa Rantalan tilalla maanviljelystä. Lisäksi Rantalan tilalla on oma rantasauna, jota perhe käyttää aktiivisesti kesäisin. Ranta-Rantuen tilalla on erillinen savusauna ja kolme ranta-asuntoa. Ranta-Rantuen tilalla viettää vapaa-aikaansa kolme nuorta perhettä, jotka tulevat käyttämään tilan asuntoja, mikäli järven kunto sen vain sallii, myös Vapo Oy:n suunnitteleman 25 vuoden turpeenottokauden jälkeen. Tuusjärven kunnon vaikutus tilojen käyttöarvoon on keskeinen. Ympäristöluvan kuvauksen lukemalla jää vaikutelma, että turvetuotannon vaikutuksia on arvioitu vain arvion tilaajan näkökulmasta. Kuitenkin kg kiintoainetta vuodessa ja 22 kg fosforia ja kg typpeä vuodessa matalaan ja kuormittuneeseen järveen kuulostaa virkistyskäytön tulevaisuuden kannalta mahdottomalta yhtälöltä. Jo nykyisen tuotannon aikana on alkanut Tuusjärvessä ilmetä sinilevää. Kuivatusvesien kemiallinen puhdistus saattaa laskea veden ph:ta ja laajamittainen, 331 hehtaarin luonnon vesivaraston kuivattaminen voi aiheuttaa Tuusjärven vedenkorkeuden madaltumista ja näin huonontaa matalien rantojen virkistyskäytön mahdollisuuksia. Kemiallinen puhdistus tuo mukanaan suuremman riskin järven ekosysteemille kuin riittävän iso ja toimiva imeytyskenttä. Muistuttajat vastustavat turvetuotantoalueen laajentamista nykyisestä. Jos turvetuotannon laajennuksen ympäristölupa päädytään kuitenkin myöntämään, täytyy Vapo Oy velvoittaa osallistumaan Tuusjärven mahdollisten kunnostustoimenpiteiden kustannuksiin merkittävällä osuudella. Mikäli turvetuotantoaluetta päädytään laajentamaan ja kemiallisesti käsitellyt vedet päädytään laskemaan Tuusjärveen, on Vapo Oy velvoitettava tekemään kustannuksellaan kattava selvitys Tuusjärven kunnosta lähtö-

Lakeanrahkan turvetuotantoalueen ympäristölupa, Juva ja Rantasalmi

Lakeanrahkan turvetuotantoalueen ympäristölupa, Juva ja Rantasalmi PÄÄTÖS Nro 45/07/2 Dnro ISY-2005-Y-144 Annettu julkipanon jälkeen 2.5.2007 ASIA Lakeanrahkan turvetuotantoalueen ympäristölupa, Juva ja Rantasalmi LUVAN HAKIJA Vapo Oy PL 22 40101 JYVÄSKYLÄ SISÄLLISLUETTELO

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 67/10/1 Dnro ISAVI/54/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.7.2010 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA

SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA AHMA YMPÄRISTÖ OY Projektinro: 20942 i VAPO OY SOIDINSUON (ÄHTÄRI) KALATALOUDELLINEN VELVOITETARKKAILUOHJELMA 22.9.2016 Perttu Tamminen,

Lisätiedot

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela

Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio Janne Suomela Varsinais-Suomen vesien tila: mitä vesistä mitataan ja mitä tulokset kertovat? Raisio 1.12.211 Janne Suomela Varsinais-Suomen päävesistöalueet Kiskonjoki Perniönjoki 147 km 2 Uskelanjoki 566 km 2 Halikonjoki

Lisätiedot

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE

LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE LAKAJOEN (LAPUA JA KUORTANE) KALATALOUDELLINEN YHTEISTARKKAILUOHJELMA VUOSILLE 2018-2025 YKSITYISET TURVETUOTTAJAT POHJANLUMME KY SEINÄJOKI 2018 1 JOHDANTO 1 Lakajoen (Lapua ja Kuortane) kalataloudellinen

Lisätiedot

KUULUTUS Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta

KUULUTUS Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta KUULUTUS VARELY/3424/5723/2016 17.5.2018 Esitys Huosiossuon turvetuotantoalueen velvoitetarkkailuohjelman kalataloustarkkailusta Asia Ohjelmaesitys on toimitettu Varsinais-Suomen ELY-keskuksen kalatalousviranomaiselle

Lisätiedot

Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski.

Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski. Ympäristölautakunta 68 15.10.2014 Lausunto Jari Sojakka Oy, Sarvinevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa, Viitasaari, Kannonkoski, Äänekoski. YMPL 68 Länsi- ja Sisä-Suomen

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 19/2018/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/5454/2017 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2018 ASIA HAKIJA HAKEMUS Saarinevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan raukeaminen, Veteli Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA

ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA ISOJOEN URAKOINTI OY SULKONKEIDAS TARKKAILUOHJELMA Tmi Kairatuuli/ 2015 1 JOHDANTO Isojoen Urakointi Oy:llä on tuotannossa Isojoen Sulkonkeitaalla noin 36 ha:n suuruinen turvetuotantoalue. Sulkonkeitaan

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 63/2012/1 Dnro ISAVI/26/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 21.8.2012 ASIA HAKIJA Viurusuon turvetuotantoalueen ympäristölupa ja vesilain mukainen poikkeuslupa sekä toiminnan- ja

Lisätiedot

Turvetuotannon Ympäristötarkkailut

Turvetuotannon Ympäristötarkkailut Turvetuotannon Ympäristötarkkailut Sisällysluettelo 1. Turvetuotannon ympäristötarkkailut tarkkailutyypeittäin 2. Käyttötarkkailu 3. Päästötarkkailu 4. Vesiensuojelurakenteiden tehon tarkkailu 5. Vaikutustarkkailu

Lisätiedot

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu

Alajärven ja Takajärven vedenlaatu Alajärven ja Takajärven vedenlaatu 1966-16 Alajärvi Alajärven vedenlaatua voidaan kokonaisuudessaan pitää hyvänä. Veden ph on keskimäärin 7,3 (Jutila 1). Yleisellä tasolla alusvesi on lievästi rehevää

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 23/10/1 Dnro PSAVI/162/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.4.2010 ASIA HAKIJA Loljunaavan turvetuotannon lopettamiseen liittyvien jälkihoitotoimien vahvistaminen, Keminmaa Vapo Oy PL

Lisätiedot

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015

A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 16.12.2015 A. Ahlström Kiinteistöt Oy:n ympäristölupahakemus, lausunto Etelä-Suomen aluehallintovirastolle ESAVI/6010/2015 Rakennus- ja ympäristölautakunta 41 A. Ahlström

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 24/2014/1 Dnro PSAVI/337/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 25.3.2014 ASIA HAKIJA Koivulannevan turvetuotantoalueen ympäristölupa, toiminnanaloittamislupa ja vesien johtaminen toisen maalla

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012

PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 66/2012/2 Dnro ISAVI/12/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 12.9.2012 ASIA HAKIJAT Laiturin rakentaminen kiinteistön Pohjoiskorvanniemi 140 407 3 153 edustalle Porovedellä, Iisalmi

Lisätiedot

Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, Oulu, puh

Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, Oulu, puh 1 YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS 15.4.2014 Dnro PSAVI/176/04.08/2012 Hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12 A, 90590 Oulu, puh. 044 551 5700 Asia Hourunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan

Lisätiedot

MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS

MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS PERÄLÄN TURVE OY MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN (ALAJÄRVI) KUORMITUS-, VESISTÖ- JA KALATALOUSTARKKAILUOHJELMAESITYS EUROFINS AHMA OY Projektinro: 20550 PERÄLÄN TURVE OY MILLESPAKANNEVAN JA NASSINNEVAN

Lisätiedot

Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun vaikutusten koontitaulukko LIITE 9

Iso-Lehmisuon ja Matkalamminkurun vaikutusten koontitaulukko LIITE 9 maankäyttöön liikenteeseen ja liikkumiseen tuotanto-, palvelu- ja elinkeinotoimintaan sekä luonnonvarojen käyttöön Maankäyttö säilyy nykyisenä. Iso-Lehmisuon ja Matkalammikurun alue muuttuu osittain luonnontilaisesta

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 56/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-36 Annettu julkipanon jälkeen 1.9.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Mustaisnevan 27,6 ha:n alueen kuivatusvesien tehostamista koskeva

Lisätiedot

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS 19.3.2014 Dnro PSAVI/175/04.08/2012 Ympäristöluvan hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, 90590 Oulu, puh. 044 551 5700 Asia Paarnitsa-aavan turvetuotantoalueen

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 PÄÄTÖS Nro 56/09/2 Dnro Psy-2008-y-124 Annettu julkipanon jälkeen 26.6.2009 ASIA LUVAN HAKIJA Matkalamminkurun turvetuotantoalueen ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Vaala Vapo Oy PL 22 40101

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 35/10/1 Dnro PSAVI/155/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 26.5.2010 1 ASIA HAKIJA Talvivaaran kaivoksen ympäristö- ja vesitalousluvan muuttaminen tärinästä aiheutuvien haittojen estämiseksi,

Lisätiedot

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen

Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013. Annettu julkipanon jälkeen Etelä-Suomi Päätös Nro 181/2013/2 Dnro ESAVI/88/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 3.9.2013 ASIA Roitonsuon turvetuotantoa koskeva ympäristölupa ja vesilain mukainen lupa, Vaasan hallinto-oikeuden uudelleen

Lisätiedot

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet.

Kuva Kuerjoen (FS40, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (FS42, FS41) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-8. Kuerjoen (FS4, Kuerjoki1) ja Kivivuopionojan (, ) tarkkailupisteet. Kuva 1-8-9. Kuerjoki. 189 1.8.4.3 Kuerjoki ja Kivivuopionoja Kuerjoen vedenlaatua on tarkasteltu kahdesta tarkkailupisteestä

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 17/10/1 Dnro PSAVI/2/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 17/10/1 Dnro PSAVI/2/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 17/10/1 Dnro PSAVI/2/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 22.3.2010 ASIA HAKIJA Pahanevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupa ja toiminnanaloittamislupa, Pyhäntä Vapo Oy PL 22 40101 Jyväskylä

Lisätiedot

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue.

Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston ympäristölupavastuualue. Itä-Suomi Ympäristölupavastuualue PÄÄTÖS Nro 35/2011/1 Dnro ISAVI/14/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 8.3.2011 Itä-Suomen ympäristölupaviraston toimintaa jatkaa 1.1.2010 lukien Itä-Suomen aluehallintoviraston

Lisätiedot

Hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen muutoksen ja täydennysten johdosta. Vapo Oy, PL 22, Jyväskylä, puh

Hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen muutoksen ja täydennysten johdosta. Vapo Oy, PL 22, Jyväskylä, puh YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS Uudelleen kuuluttaminen 7.2.2014 Dnro PSAVI/93/04.08/2012 Hakemus kuulutetaan uudelleen hakemuksen muutoksen ja täydennysten johdosta Ympäristöluvan hakija

Lisätiedot

EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma

EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma Kuulutus 1 (2) 24.11.2017 4512/5723/2017 EPV Bioturve Oy Märkänevan turvetuotantoalueen kalataloudellinen tarkkailuohjelma Asia Pohjanlumme Ky on EPV Bioturve Oy:n puolesta 9.11.2017 jättänyt Varsinais-Suomen

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 106/2013/1 Dnro PSAVI/137/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 28.10.2013 ASIA HAKIJA Kivisuo-Suurisuon ympäristöluvan lupamääräysten tarkistaminen ja toiminnanaloittamislupa vesien johtamiseen

Lisätiedot

JUVAN KUNTA HATSOLAN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Ehdotus Kaavaselostus. Asemakaavan kumoaminen koskee Hatsolan alueen asemakaavaa.

JUVAN KUNTA HATSOLAN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Ehdotus Kaavaselostus. Asemakaavan kumoaminen koskee Hatsolan alueen asemakaavaa. JUVAN KUNTA HATSOLAN ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Kaavaselostus Ehdotus 14.5.2018 Asemakaavan kumoaminen koskee Hatsolan alueen asemakaavaa. Kaavan vireilletulo: Kaavan hyväksyminen: Tekninen lautakunta.. 2018

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 148/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 58 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Haitikeitaan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh

Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, Oulu, puh YMPÄRISTÖLUPAHAKEMUKSEN TIEDOKSIANTOKUULUTUS 27.1.2014 Dnro PSAVI/188/04.08/2012 Ympäristöluvan hakija Turveruukki Oy, Teknologiantie 12, 90590 Oulu, puh. 044 551 5700 Asia Ällinsuon turvetuotantoalueen

Lisätiedot

Esitys Vesinevan turvetuotantoalueen (Kurikka) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi

Esitys Vesinevan turvetuotantoalueen (Kurikka) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi Kuulutus 1 (1) 22.1.2019 3331/5723/2018 Esitys Vesinevan turvetuotantoalueen (Kurikka) kalataloudelliseksi tarkkailuohjelmaksi Asia Pohjanlumme Ky on tarkkailuvelvollisen (Apemet A-P.N Ky) puolesta 19.11.2018

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii 1 PÄÄTÖS Nro 38/12/1 Dnro PSAVI/298/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 10.5.2012 ASIA HAKIJA Savilammensuon turvetuotantoalueen ympäristölupa, Ii Vapo Oy PL 22 40101 Jyväskylä 2 SISÄLLYSLUETTELO HAKEMUS...

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 35/07/2 Dnro ISY-2006-Y-212 Annettu julkipanon jälkeen PL JYVÄSKYLÄ

PÄÄTÖS Nro 35/07/2 Dnro ISY-2006-Y-212 Annettu julkipanon jälkeen PL JYVÄSKYLÄ PÄÄTÖS Nro 35/07/2 Dnro ISY-2006-Y-212 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2007 HAKIJA Vapo Oy PL 22 40101 JYVÄSKYLÄ ASIA Pyöreäsuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen tuotantoalueen pintaalan

Lisätiedot

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 10

KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 10 1 KIHNIÖN KUNTA ESITYSLISTA / KOKOUSPÖYTÄKIRJA Nro 10 Tekninen lautakunta 18.10.2017 Kokousaika Kokouspaikka Saapuvilla olleet et Muut saapuvilla olleet 18.10.2017 klo 17.00 Kunnanviraston kokoushuone

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 48/07/1 Dnro Psy-2007-y-54 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

LUPAPÄÄTÖS Nro 48/07/1 Dnro Psy-2007-y-54 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 48/07/1 Dnro Psy-2007-y-54 Annettu julkipanon jälkeen 14.5.2007 ASIA LUVAN HAKIJA Saariaavan turvetuotantoalueen ympäristöluvan mukaisen toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta,

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Nro 2/2017/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/3842/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen

PÄÄTÖS. Nro 2/2017/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/3842/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 2/2017/1 Länsi- ja Sisä-Suomi Dnro LSSAVI/3842/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 13.1.2017 ASIA HAKIJA Kaakimonneva-Vaatimonnevan turvetuotantoalueen ympäristölupa sekä toiminnan aloittamislupa,

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN YLIVIRTAAMASELVITYS 2014-2015 15.2.2017 ESITYKSEN SISÄLTÖ 1. Selvityksen tausta ja lähtöainesto 2. Ylivirtaamatilanteet ja niiden määritys 3. Virtaaman vaikutus vedenlaatuun

Lisätiedot

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014

Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Heinijärven vedenlaatuselvitys 2014 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto 3.12.2014 Johdanto Heinijärven ja siihen laskevien ojien vedenlaatua selvitettiin vuonna 2014 Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Ehdotus Menkijärven kunnostuksen. velvoitetarkkailuohjelmaksi

Ehdotus Menkijärven kunnostuksen. velvoitetarkkailuohjelmaksi Ehdotus Menkijärven kunnostuksen velvoitetarkkailuohjelmaksi Martti Mäkitalo Menkijärvi 9.2.2019 JOHDANTO Länsi ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on myöntänyt 1.2.2016 Menkijärven jakokunnalle luvan Menkijärven

Lisätiedot

Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet

Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet Vaskiluodon Voiman turvetuotantoalueet Kampinneva, Lapua... 3 Haisuneva, Lapua... 4 Hirvineva-Pitkäkangas, Lapua... 5 Peurainneva, Ilmajoki ja Kurikka... 6 Isokerusneva, Ilmajoki ja Jalasjärvi... 7 Pikkukerusneva,

Lisätiedot

LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013

LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013 LUPAPÄÄTÖS Nro 33/2013/2 Dnro PSAVI/45/04.09/2012 Annettu julkipanon jälkeen 4.4.2013 1 ASIA LUVAN HAKIJA Taivallammen kunnostus, Salla Sallan yhteismetsä Tapio Sinkkilä Kuusamontie 25 98900 Salla SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV

VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA ENV VESISTÖN JA KALASTON TARKKAILUSUUNNITELMA TÄYDENNYKSET JA TARKENNUKSET LITTOISTENJÄRVEN OSAKASKUNTIEN HOITOKUNTA 2 (4) 1 Johdanto Vesistön ja kalaston tarkkailu perustuu hoitokunnalle 11.9.2014 myönnettyyn

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 75/06/1 Dnro Psy-2006-y-1 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 75/06/1 Dnro Psy-2006-y-1 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA PÄÄTÖS Nro 75/06/1 Dnro Psy-2006-y-1 Annettu julkipanon jälkeen 9.8.2006 1 ASIA LUVAN HAKIJA Teerilammensuon virtaamansäätöpadon käyttöönotto ja laskeutusaltaiden pinta-alan lisääminen, Pudasjärvi Vapo

Lisätiedot

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää

21 15.04.2014. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää Oulunkaaren ympäristölautakunta 21 15.04.2014 Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Siuruan kylään Pudasjärvelle, hakijana Juha Järvenpää OULYMP 21 HAKIJA Juha Järvenpää Kalliosuontie 517

Lisätiedot

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS

Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS Bioenergia ry TURVETUOTANTOALUEIDEN OMINAISKUORMITUSSELVITYS 2011-2015 15.2.2017 Ominaiskuormitusselvityksen taustaa Turvetuotannon vesistöön kohdistuvaa kuormitusta arvioidaan olemassa olevien tarkkailuaineistojen

Lisätiedot

Lapinlahden Savonjärvi

Lapinlahden Savonjärvi Lapinlahden Savonjärvi Yleisötilaisuus 2.11.2011 Lapinlahden virastotalo Pohjois-Savon ELY -keskus, Veli-Matti Vallinkoski 3.11.2011 1 Savonjärvi 24.8.2011 Lisää viraston nimi, tekijän nimi ja osasto 3.11.2011

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 33/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 19 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 33/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 19 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 33/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 19 Annettu julkipanon jälkeen 16.4.2007 ASIA HAKIJA Sarvinevan pohjoisosan turvetuotannon kuivatusvesien käsittelyä koskeva

Lisätiedot

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591

PÄÄTÖS. Helsinki No YS 1591 PÄÄTÖS Helsinki 30.11.2007 Annettu julkipanon jälkeen Dnro UUS 2007 Y 519 111 No YS 1591 ASIA Päätös ympäristönsuojelulain 101 :n mukaisesta hakemuksesta, joka koskee Mankkaan kaatopaikan sulkemistoimintojen

Lisätiedot

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry

Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Suomen luonnonsuojeluliiton Pohjanmaan piiri ry Valtionkatu 1 60100 SEINÄJOKI p. 06 312 7577 pohjanmaa@sll.fi 27.09.2010 MUISTUTUS Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto PL 200 65101 VAASA DRNO: LSSAVI/200/04.08/2010

Lisätiedot

Lupaprosessi ja hyvä hakemus

Lupaprosessi ja hyvä hakemus Lupaprosessi ja hyvä hakemus Turvetuottajien vesiensuojelukoulutus 9.10.2012 Saarijärvi Etelä-Suomen aluehallintovirasto Raija Aaltonen Lupaprosessi Hakemus vireille Täydentäminen Tiedottaminen Lausunnot,

Lisätiedot

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y

S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y S A V O K A R J A L A N Y M P Ä R I S T Ö T U T K I M U S O Y Endomines Oy B 5193.100 Anne Simanainen (email) Henna Mutanen (email) 18.12.2012 Tiedoksi: Pohjois-Karjalan ely-keskus (email) Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Kurkisuon turvetuotantoaluetta koskeva toiminnan aloittaminen, Soini

Kurkisuon turvetuotantoaluetta koskeva toiminnan aloittaminen, Soini Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 132/2010/1 Dnro LSSAVI/365/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 14.12.2010 ASIA HAKIJA Kurkisuon turvetuotantoaluetta koskeva toiminnan aloittaminen, Soini Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät

Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Varsinais-Suomen suurten jokien nykyinen tila ja siihen vaikuttavat tekijät Veera-hankkeen loppuseminaari 2.11.216 Janne Suomela Varsinais-Suomen ELY-keskus 1 Esityksen sisältö Yleistä alueen joista Jokien

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 138/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 8 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 138/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 8 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 138/2006/4 Dnro LSY 2006 Y 8 Annettu julkipanon jälkeen 3.11.2006 ASIA HAKIJA Länsi Suomen ympäristölupaviraston 28.8.2002 antaman päätöksen nro 50/2002/2

Lisätiedot

Turvetuotannon vesistökuormitus

Turvetuotannon vesistökuormitus Turvetuotannon vesistökuormitus Turvetuottajien vesiensuojelukoulutus, 24.4.2012 Ansa Selänne ja Päivi Saari Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Sisältö Mitä vesistökuormitus on? Mitä

Lisätiedot

Sarvinevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Perho

Sarvinevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Perho Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 75/2012/1 Dnro LSSAVI/186/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 15.6.2012 ASIA HAKIJA Sarvinevan turvetuotantoa koskeva ympäristölupahakemus ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 9/05/2 Dnro Psy-2004-y-139 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 9/05/2 Dnro Psy-2004-y-139 Annettu julkipanon jälkeen ASIA HAKIJA PÄÄTÖS Nro 9/05/2 Dnro Psy-2004-y-139 Annettu julkipanon jälkeen 27.1.2005 1 ASIA HAKIJA Piipsannevan turvetuotantoalueen ulkopuolisten vesien pääsyn estäminen vesiensuojelurakenteisiin, Haapavesi Vapo

Lisätiedot

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO

PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN LAAJENTAMINEN, HANKO PÄÄTÖS UUDELY/1/07.04/2012 9.1.2013 Hangon Satama Länsisatama 10900 Hanko SAANTITODISTUKSELLA PÄÄTÖS YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELYN SOVELTAMISTARVETTA KOSKEVASSA ASIASSA; HANGON LÄNSISATAMAN

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 145/2007/4 Dnro LSY 2007 Y 54 Annettu julkipanon jälkeen 18.12.2007 ASIA HAKIJA Pohjoisnevan turvetuotantoa koskevan Länsi Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Kaskisuo-Linturahkan turvetuotantoalueen ympäristölupa, Joroinen ja Rantasalmi

Kaskisuo-Linturahkan turvetuotantoalueen ympäristölupa, Joroinen ja Rantasalmi PÄÄTÖS Nro 20/08/2 Dnro ISY-2006-Y-251 Annettu julkipanon jälkeen 15.2.2008 ASIA Kaskisuo-Linturahkan turvetuotantoalueen ympäristölupa, Joroinen ja Rantasalmi LUVAN HAKIJAT HK-Energia Oy Partasen Saha

Lisätiedot

Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella, toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Kyyjärvi

Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella, toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta, Kyyjärvi Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 151/2013/1 Dnro LSSAVI/94/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 23.9.2013 ASIA LUVAN HAKIJA Piuharjunnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan muuttaminen Karpatinnevan lisäalueella,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 3/11/1 Dnro PSAVI/339/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 3/11/1 Dnro PSAVI/339/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 3/11/1 Dnro PSAVI/339/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 28.1.2011 ASIA LUVAN HAKIJA Varisnevan turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräyksen muuttaminen, Vihanti Vapo Oy PL 22

Lisätiedot

Ahosuon turvetuotantoalueen YVA

Ahosuon turvetuotantoalueen YVA VESISTÖN KÄYTTÖSELVITYS Tiedustelu osakaskunnille 1. Yhteystiedot Osakaskunta Puheenjohtaja Osoite Puhelin Sähköposti 2. Tiedustelualue Tämä tiedustelu koskee Peuraojan, Koivuojan ja Livojen alaosan vesialueita.

Lisätiedot

PÄÄTÖS Nro 12/05/2 Dnro Psy-2004-y-174 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA

PÄÄTÖS Nro 12/05/2 Dnro Psy-2004-y-174 Annettu julkipanon jälkeen ASIA LUVAN HAKIJA PÄÄTÖS Nro 12/05/2 Dnro Psy-2004-y-174 Annettu julkipanon jälkeen 4.2.2005 1 ASIA LUVAN HAKIJA Hukannevan turvetuotantoalueen vesiensuojelun tehostaminen, Ruukki Turveruukki Oy Teknologiantie 12 A 90570

Lisätiedot

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1.

11 20.03.2015. Maa-aineslain mukainen lupa maa-ainesten ottamiseen Pudasjärven kaupungin Livon kylälle, tilalle Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1. Oulunkaaren ympäristölautakunta 11 20.03.2015 Maa-aineslupahakemus Pudasjärven kaupunki, Livon kylä, Tervatöyräs, Pudasjärven valtionmaa 615-893-10-1, Metsähallitus, MT, Pohjanmaa-Kainuu OULYMP 11 ASIA

Lisätiedot

Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM

Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM Vesiensuojelu soiden ja turvemaiden käytössä Kansallisen suo- ja turvemaiden strategian aloitusseminaari 21.1.2009 Leena-Marja Kauranne, YM 1 Sisältö turpeet ja suot muutamana lukuna suo- ja turvemaiden

Lisätiedot

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014

Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Lausunto 8.5.2014 Wiitaseudun Energia Oy jätevedenpuhdistamon ylimääräiset vesistövesinäytteet 10.4.2014 Tausta: Kalastajat olivat 6.4.2014 tehneet havainnon, että jäällä oli tummaa lietettä lähellä Viitasaaren

Lisätiedot

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin

Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Katsaus Inarijärven kuormitukseen ja vesistövaikutuksiin Annukka Puro-Tahvanainen Saariselkä 18.9.2014 25.9.2014 1 2 Inarijärveen tuleva ravinnekuorma Kokonaisfosfori 55 t/v Kokonaistyppi Piste- ja hajakuormitus

Lisätiedot

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut

Hollolan pienjärvien tila ja seuranta. Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut Hollolan pienjärvien tila ja seuranta Vesiensuojelusuunnittelija Matti Kotakorpi, Lahden ympäristöpalvelut 2016 2017 2018 2019 2020 2021 Pienjärvien seuranta Pienjärvien vedenlaadun seuranta Hollolassa

Lisätiedot

Naarajoen Naarakosken kalataloudellisen kunnostuksen jatkoaikahakemus, Lieksa

Naarajoen Naarakosken kalataloudellisen kunnostuksen jatkoaikahakemus, Lieksa Itä-Suomi PÄÄTÖS Nro 36/2014/2 Dnro ISAVI/4/04.09/2014 Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2014 ASIA HAKIJA Naarajoen Naarakosken kalataloudellisen kunnostuksen jatkoaikahakemus, Lieksa Ruunaan kalastusalue

Lisätiedot

Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010

Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010 Hiidenveden Kirkkojärven ja Mustionselän kalataloudellinen velvoitetarkkailu vuodelta 2010 Jorma Valjus Länsi-Uudenmaan VESI ja YMPÄRISTÖ ry Västra Nylands vatten och miljö rf Julkaisu 223/2011 LÄNSI-UUDENMAAN

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-62 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 46/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-62 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 46/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-62 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2009 ASIA HAKIJA Naarasnevan turvetuotantoalueen vesienkäsittelyn tehostaminen, Soini

Lisätiedot

peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma

peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma Ravinnehuuhtoumien muodostuminen peltovaltaiselta ja luonnontilaiselta valuma alueelta Tuloksia vedenlaadun seurannasta RaHa hankkeessa Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry RaHahankkeen

Lisätiedot

Puula-forum Kalevi Puukko

Puula-forum Kalevi Puukko Puulan Kalastusalue on lakisääteinen yhteistoimintaelin, jonka jäseniä ovat kalavesien omistajat sekä ammatti- ja virkistyskalastuksen edustajat. Puulan kalastusalueen vesipinta-ala on noin 33 km², joka

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki PÄÄTÖS Nro 45/2009/4 Dnro LSY-2009-Y-43 Annettu julkipanon jälkeen 29.5.2009 ASIA HAKIJA Koivansuon turvetuotantoa koskevan Länsi-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila.

Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö ) tarkkailusuunnitelman hyväksymistä, Humppila. Etelä-Suomi Päätös Nro 60/2011/1 Dnro ESAVI/119/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 27.7.2011 ASIA Hakemus, joka koskee PMA-Yhtymä Oy:n käytöstä poistetun teollisuuskaatopaikan (kiinteistö 103 402-45-1)

Lisätiedot

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 104/2013/1 Dnro PSAVI/179/04.08/2012 Annettu julkipanon jälkeen 22.10.2013 ASIA HAKIJA Ällinsuon turvetuotantoalueen lupamääräysten tarkistaminen ja lisäalueen ympäristölupa, Pudasjärvi Turveruukki

Lisätiedot

ASIA Koneellinen kullankaivu Sotajoen varrella valtauksella Majani nro 8119/1, Inari LUVAN HAKIJA

ASIA Koneellinen kullankaivu Sotajoen varrella valtauksella Majani nro 8119/1, Inari LUVAN HAKIJA 1 LUPAPÄÄTÖS PÄÄTÖS Nro 88/12/1 Dnro PSAVI/46/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 24.8.2012 ASIA Koneellinen kullankaivu Sotajoen varrella valtauksella Majani nro 8119/1, Inari LUVAN HAKIJA Veijo Heiskari

Lisätiedot

Matkusjoen kalataloudellisen yhteistarkkailun ohjelma vuodesta 2018 lähtien

Matkusjoen kalataloudellisen yhteistarkkailun ohjelma vuodesta 2018 lähtien TARKKAILUOHJELMA Matkusjoen kalataloudellisen yhteistarkkailun ohjelma vuodesta 2018 lähtien Nab Labs Oy Pekka Sundell Sisällys 1 TARKKAILUVELVOITE... 1 2 TUTKIMUSALUE... 1 2.1 Valumavedet... 1 2.2 Vesistöt

Lisätiedot

Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys

Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys Järven tilapäinen kuivattaminen kalaveden hoitokeinona Esimerkkinä Haapajärven tyhjennys Aarno Karels Etelä-Karjalan kalatalouskeskus ry Valtakunnalliset XXIV Kalastusaluepäivät 16.-18.2.2012 Haapajärven

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 22/09/2 Dnro Psy-2008-y-175 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. PÄÄTÖS Nro 22/09/2 Dnro Psy-2008-y-175 Annettu julkipanon jälkeen PÄÄTÖS Nro 22/09/2 Dnro Psy-2008-y-175 Annettu julkipanon jälkeen 27.2.2009 1 ASIA LUVAN HAKIJA Tavaskannevan turvetuotantoalueelta Vihanninjokeen kulkeutuneen lietteen esiintymistä ja määrää koskeva selvitys,

Lisätiedot

Millä seuraavista alueista kotinne / vapaa-ajan asuntonne / tonttinne sijaitsee?

Millä seuraavista alueista kotinne / vapaa-ajan asuntonne / tonttinne sijaitsee? ASUKASKYSELY 1 (10) Hyvä Vastaanottaja! Tämä kyselytutkimus on osoitettu Endomines Oy:n Karjalan kultalinjan suunniteltujen satelliittilouhosten lähialueen asukkaille. Asukastutkimus on osa ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään?

Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään? Veikö syksyn sateet ravinteet mennessään? - Tuloksia vedenlaadun seurannasta RaHahankkeessa Pasi Valkama Vantaanjoen ja Helsingin seudun vesiensuojeluyhdistys ry Esityksen sisältö Vedenlaadun seuranta

Lisätiedot

muutoksenhausta huolimatta, Perho S u o m

muutoksenhausta huolimatta, Perho S u o m L ä n s i - Päätös Nro 57/2011/1 Dnro LSSAVI/197/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 1.6.2011 ASIA HAKIJA Meranevan turvetuotantoa a koskeva ympäristölupa ja toiminnan aloittaminen muutoksenhausta huolimatta,

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 132/11/1 Dnro PSAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJA. LUPAPÄÄTÖS Nro 132/11/1 Dnro PSAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 1 LUPAPÄÄTÖS Nro 132/11/1 Dnro PSAVI/109/04.08/2011 Annettu julkipanon jälkeen 29.12.2011 ASIA LUVAN HAKIJA Juha Juvanin eläinsuojan toimintaa koskevan ympäristöluvan määrääminen raukeamaan, Muhos Pohjois-Pohjanmaan

Lisätiedot

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014

RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 Vesistöosasto/MM 25.9.2013 Kirjenumero 766/13 Renkajärven suojeluyhdistys ry RENKAJÄRVEN VEDENLAATU KESÄLLÄ 2014 1. YLEISTÄ Renkajärvi on Tammelan ylänköalueella, Hattulan ja Hämeenlinnan kunnissa sijaitseva,

Lisätiedot

VAPO B KONNUN TURVE AY/ TURVERUUKKI OY/

VAPO B KONNUN TURVE AY/ TURVERUUKKI OY/ 1 / 1 VAPO OY/heikki.torpstrom@vapo.fi B 3840.52 KONNUN TURVE AY/ konnun.turve@gmail.com TURVERUUKKI OY/ 21.12.2015 miia.heikkinen@turveruukki.fi Tiedoksi: KUOPION ENERGIA OY/ Pohjois-Savon ely-keskus

Lisätiedot

Hanhisuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräyksen muuttaminen,

Hanhisuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräyksen muuttaminen, Länsi- ja Sisä-Suomi Päätös Nro 58/2014/1 Dnro LSSAVI/6/04.08/2014 Annettu julkipanon jälkeen 31.3.2014 ASIA HAKIJAT Hanhisuon turvetuotantoalueen ympäristöluvan lupamääräyksen muuttaminen, Urjala Hanhisuon

Lisätiedot

Turvetuotannon vesiensuojelu tapaus Jukajoki SciFest tiedekahvila 10.4.2013 Hilkka Heinonen

Turvetuotannon vesiensuojelu tapaus Jukajoki SciFest tiedekahvila 10.4.2013 Hilkka Heinonen Turvetuotannon vesiensuojelu tapaus Jukajoki SciFest tiedekahvila 10.4.2013 Hilkka Heinonen kuvat: Hilkka Heinonen Turvetuotanto ja vesistövaikutusten hallinta: Relevanteista faktoista tehokkaisiin normeihin

Lisätiedot

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi

Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi PÄÄTÖS Nro 28/2019 Dnro ISAVI/3514/2018 Itä-Suomi Annettu julkipanon jälkeen 16.5.2019 ASIA Aloite Horsmanahon ja Pehmytkiven avolouhosten ympäristöluvan muuttamiseksi, Polvijärvi ALOITTEEN VIREILLEPANIJA

Lisätiedot

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012

Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011. Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 Etelä-Suomi Päätös Nro 11/2012/2 Dnro ESAVI/80/04.09/2011 Annettu julkipanon jälkeen 20.1.2012 ASIA HAKIJA Vesijohto- ja viemäriverkoston rakentamista Pohjois-Kustavin saariston merialueelle koskevan Länsi-Suomen

Lisätiedot

Päätöksen lupamääräykset 1 3 ja 16 kuuluivat seuraavasti:

Päätöksen lupamääräykset 1 3 ja 16 kuuluivat seuraavasti: Länsi- ja Sisä-Suomi Ympäristölupavastuualue Päätös Nro 144/2011/1 Dnro LSSAVI/198/04.08/2010 Annettu julkipanon jälkeen 25.11.2011 ASIA Haukinevan turvetuotantoa koskevan Länsi-Suomen ympäristölupaviraston

Lisätiedot

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011

Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Luoteis-Tammelan vesistöjen vedenlaatuselvitys v. 2011 Tiina Tulonen Lammin biologinen asema Helsingin yliopisto Johdanto Tämä raportti on selvitys Luoteis-Tammelan Heinijärven ja siihen laskevien ojien

Lisätiedot

ASIA. LUVAN HAKIJA Tmi Hämäläinen / Sisko Irmeli Hämäläinen Korvenaho 6 A Ilveskorpi

ASIA. LUVAN HAKIJA Tmi Hämäläinen / Sisko Irmeli Hämäläinen Korvenaho 6 A Ilveskorpi YMPÄRISTÖLUPAPÄÄTÖS Nro 76/08/2 Dnro Psy-2008-y-52 Annettu julkipanon jälkeen 19.6.2008 1 ASIA Palanevan tuotantosuunnan muuttaminen myös jyrsinturvetuotannoksi, Vihanti LUVAN HAKIJA Tmi Hämäläinen / Sisko

Lisätiedot

Kyyveden tila ESAELY:n keräämän tiedon pohjalta

Kyyveden tila ESAELY:n keräämän tiedon pohjalta Kyyveden tila ESAELY:n keräämän tiedon pohjalta Vesistöpäivä 15.6 Haukivuori Pekka Sojakka Kyyvesi Pinta-ala 129,9 km 2 Kokonaisrantaviiva 857,261 km Max syvyys 35,25 m Keskisyvyys 4,39 m Tilavuus n. 57

Lisätiedot

Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella

Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella Ympäristösuunnittelija Reijo Lähteenmäki Etelä-Savon ELY Mikkeli 16.11.2010 Kyyveden Suovunselän hoitotarve koekalastus- ja vesianalyysitietojen perusteella Yleistä Kyyvesi kuntoon hankkeen tarkoituksena

Lisätiedot

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018

Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Asta Laari RAPORTTI 2018 nro 863/18 Linkkipuiston maankaatopaikan vesistövaikutusten tarkkailuraportti vuodelta 2018 Tutkimusraportti

Lisätiedot