Valtioiden rajat ylittävä vapaaehtoistoiminta EU:ssa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valtioiden rajat ylittävä vapaaehtoistoiminta EU:ssa"

Transkriptio

1 P7_TA(2012)0236 Valtioiden rajat ylittävä vapaaehtoistoiminta EU:ssa Euroopan parlamentin päätöslauselma 12. kesäkuuta 2012 valtioiden rajat ylittävän vapaaehtoistoiminnan tunnustamisesta ja edistämisestä EU:ssa (2011/2293(INI)) Euroopan parlamentti, joka ottaa huomioon Euroopan unionin perusoikeuskirjan, ottaa huomioon Euroopan unionin toiminnasta tehdyn sopimuksen (SEUT) 165, 166 ja 214 artiklan, ottaa huomioon nuorisotoimintaohjelman (Youth in Action) perustamisesta ajanjaksoksi marraskuuta 2006 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1719/2006/EY 1, ottaa huomioon elinikäisen oppimisen toimintaohjelman perustamisesta 15. marraskuuta 2006 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1720/2006/EY 2, ottaa huomioon aktiivisen Euroopan kansalaisuuden edistämiseksi vuosina toteutettavasta Kansalaisten Eurooppa -ohjelmasta 12. joulukuuta 2006 tehdyn Euroopan parlamentin ja neuvoston päätöksen N:o 1904/2006/EY 3, ottaa huomioon aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistoiminnan Euroopan teemavuodesta (2011) 27. marraskuuta 2009 tehdyn neuvoston päätöksen 2010/37/EY 4, ottaa huomioon neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien 24. huhtikuuta 2006 antaman päätöslauselman epävirallisen oppimisen ja arkioppimisen merkityksen tunnustamisesta Euroopan nuorisoalalla 5, ottaa huomioon 27. marraskuuta 2007 annetun neuvoston päätöslauselman nuorten vapaaehtoistoiminnasta (14427/1/2007), ottaa huomioon neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien 16. toukokuuta 2007 antaman päätöslauselman nuorten vapaaehtoistoimintaa koskevien yhteisten tavoitteiden täytäntöönpanosta 6, ottaa huomioon 20. marraskuuta 2008 annetun neuvoston suosituksen nuorten vapaaehtoisten liikkuvuudesta Euroopan unionissa 7, EUVL L 327, , s. 30. EUVL L 327, , s. 45. EUVL L 378, , s. 32. EUVL L 17, , s. 43. EUVL C 168, , s. 1. EUVL C 241, , s. 1. EUVL C 319, , s. 8.

2 ottaa huomioon koulutukseen liittyvästä valtioiden rajat ylittävästä liikkuvuudesta yhteisössä Liikkuvuutta koskeva eurooppalainen laatuperuskirja 18. joulukuuta 2006 annetun Euroopan parlamentin ja neuvoston suosituksen 2006/961/EY 1, ottaa huomioon 10. maaliskuuta 2011 hyväksymänsä kannanoton keskinäisten yhtiöiden, yhdistysten ja säätiöiden eurooppalaisen peruskirjan laatimiseen 2, ottaa huomioon 3. lokakuuta 2011 annetut neuvoston päätelmät vapaaehtoistoiminnan asemasta sosiaalipolitiikassa (14552/2011), ottaa huomioon 29. marraskuuta 2011 annetut neuvoston päätelmät urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan merkityksestä aktiivisen kansalaisuuden edistämisessä 3, ottaa huomioon 27. lokakuuta 2010 annetun komission asiakirjan "Katsaus Euroopan unionin kansalaisuuteen vuonna 2010 Unionin kansalaisoikeuksien esteiden poistaminen" (COM(2010)0603), ottaa huomioon 5. syyskuuta 2007 annetun komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle aiheesta "Nuorten saaminen täysipainoisemmin mukaan koulutukseen, työelämään ja yhteiskunnan toimintaan" (COM(2007)0498), ottaa huomioon 27. huhtikuuta 2009 annetun komission tiedonannon neuvostolle, Euroopan parlamentille, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle ja alueiden komitealle aiheesta "EU:n nuorisostrategia Satsataan nuorten vaikutusmahdollisuuksiin Uudistetulla avoimella koordinointimenetelmällä kiinni nuorison haasteisiin ja mahdollisuuksiin" (COM(2009)0200), ottaa huomioon 3. maaliskuuta 2010 annetun komission tiedonannon "Eurooppa 2020: Älykkään, kestävän ja osallistavan kasvun strategia" (COM(2010)2020), ottaa huomioon 15. syyskuuta 2010 annetun komission tiedonannon Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle aiheesta "Nuoret liikkeellä Aloite nuorten potentiaalin vapauttamiseksi tavoitteena älykäs, kestävä ja osallistava kasvu Euroopan unionissa" (COM(2010)0477), ottaa huomioon 20. syyskuuta 2011 annetun komission tiedonannon Euroopan parlamentille, neuvostolle, Euroopan talous- ja sosiaalikomitealle sekä alueiden komitealle EU:n politiikasta ja vapaaehtoistyöstä: valtioiden rajat ylittävän vapaaehtoistoiminnan tunnustaminen ja edistäminen EU:ssa (COM(2011)0568), ottaa huomioon 23. marraskuuta 2010 annetun komission tiedonannon Euroopan parlamentille ja neuvostolle aiheesta "EU:n kansalaisten solidaarisuuden ilmaiseminen vapaaehtoistyön avulla Alustavia pohdintoja Euroopan humanitaarisen avun vapaaehtoisjoukoista" (COM(2010)0683), EUVL L 394, , s. 5. Hyväksytyt tekstit, P7_TA(2011)0101. EUVL C 372, , s. 24.

3 ottaa huomioon 22. huhtikuuta 2008 antamansa päätöslauselman vapaaehtoistyön roolista taloudellisen ja sosiaalisen yhteenkuuluvuuden edistämisessä 1, ottaa huomioon työjärjestyksen 48 artiklan, ottaa huomioon kulttuuri- ja koulutusvaliokunnan mietinnön sekä työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunnan lausunnon (A7-0166/2012), A. ottaa huomioon, että vapaaehtoistoiminnalla tarkoitetaan toimintaa, myös virallista, epävirallista, epämuodollista ja ammatillista koulutusta ja oppimista, joka tapahtuu henkilön omasta vapaasta tahdosta ja halusta taloudellista hyötyä ja voittoa tavoittelematta ja joka hyödyttää vapaaehtoisia, vapaaehtoisjärjestön palveluja käyttäviä henkilöitä, yhteisöjä ja koko yhteiskuntaa; B. toteaa, että aktiivista kansalaisuutta edistävän vapaaehtoistoiminnan Euroopan teemavuosi (2011) oli menestys ja vaikutuksiltaan myönteinen kansallisesti, alueellisesti, paikallisesti ja unionin tasolla, sillä se lisäsi julkista näkyvyyttä ja tietoisuutta asiasta, ja toteaa, että tämän pitäisi näkyä yhteiskuntapolitiikan suunnittelussa; C. katsoo, että vapaaehtoistoiminta sopii arkioppimisen muotona kaikenikäisille ja että se edistää yksilön kehitystä ja yhteisöllisyyttä, vahvistaa demokratiaa, kansalaisarvoja, yhteiskunnallista solidaarisuutta ja osallistumista demokraattiseen elämään, kulttuurienvälistä oppimista sekä sosiaalisten ja ammatillisten taitojen omaksumista ja tukee Euroopan unionin toiminnan tavoitteita sosiaalisen osallisuuden, syrjinnän torjunnan, työllisyyden, koulutuksen, kulttuurin, taitojen kehittämisen ja kansalaisuuden aloilla; D. katsoo, että vapaaehtoistoiminta on tärkeä tekijä sosiaalisen pääoman ja kehityksen luomisessa ja sosioekonomisen yhteenkuuluvuuden edistämisessä ja että epävirallisen oppimisen kautta voidaan auttaa vapaaehtoistyöntekijöitä omaksumaan taitoja, jotka parantavat heidän työllistyvyyttään ja edistävät siten Eurooppa kasvustrategiaa; E. panee merkille, että vapaaehtoistoiminnassa on mukana kasvava määrä kaikenikäisiä EU:n kansalaisia koulutuksen, kulttuurin, nuorisopolitiikan, urheilun, ympäristöasioiden, kestävän kehityksen, terveydenhuollon, maahanmuuton, oikeuksien edistämisen, yritysten yhteiskuntavastuun sekä EU:n ja kolmansien maiden välisten suhteiden aloilla; F. panee merkille, että vapaaehtoistoimintaan liittyvät kulttuurit, perinteet, oikeusjärjestelmät ja järjestelyt ovat hyvin erilaisia eri jäsenvaltioissa, mutta sitkeät esteet haittaavat sen harjoittamista, koska sitä ei oteta joko lainkaan tai riittävästi huomioon monien jäsenvaltioiden kansallisissa oikeusjärjestelmissä, ja huomauttaa, että vapaaehtoistoiminta ei saa korvata tehtäviä, joista voisi mahdollisesti syntyä palkallisia työpaikkoja; G. toteaa, että talouskriisi ja julkisen talouden vakauttaminen vaarantavat monien sellaisten kansalaisjärjestöjen ja vapaaehtoistoiminnan harjoittajien rahoituksen kestävyyden, 1 EUVL C 259 E, , s. 9.

4 jotka työskentelevät päivittäin aktiivisen kansalaisuuden, solidaarisuuden ja sosiaalisen osallisuuden hyväksi kaikkialla Euroopassa; H. toteaa, että talouskriisi sekä poliittiset ja taloudelliset tekijät vaikuttavat vapaaehtoistoiminnan kestävään rahoitukseen ja varainkeruuseen; I. toteaa, että monilla vapaaehtoishankkeilla ja -järjestöillä ei ole resursseja saada ja varmistaa rahoitusta EU:n nykyisistä ohjelmista liiallisen byrokratian vuoksi; J. katsoo, että EU:n toiminta tuo lisäarvoa, sillä se edistää jäsenvaltioiden yhteistyötä sekä vapaaehtoistoimintaa koskevien tietojen ja hyvien käytäntöjen vaihtoa, kunhan toissijaisuusperiaatetta kunnioitetaan; 1. kehottaa niitä jäsenvaltioita, joilla ei ole selkeää tai riittävää oikeudellista kehystä vapaaehtoistoimintaa varten, luomaan sellaisen ja laatimaan kansallisia strategioita vapaaehtoistoiminnan edistämiseksi, myös vapaaehtoistyöntekijöiden oikeuksien tunnustamiseksi, sekä takaamaan laadun, suojelun ja kaikille syrjimättä yhtäläiset mahdollisuudet erityisesti riittävään terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan; 2. kehottaa niitä jäsenvaltioita, jotka eivät ole saaneet aikaan merkittävää edistymistä vapaaehtoistoiminnassa, kiinnittämään tähän alaan vastaisuudessa lisää huomiota päätöksenteossa, ohjelmissa ja rahoituksessa; 3. kehottaa jäsenvaltioita varmistamaan, että vapaaehtoistyöntekijöiden oikeudet ja velvollisuudet tunnustetaan ja niitä kunnioitetaan ja että vapaaehtoistyöntekijät ovat itse niistä tietoisia; ehdottaa tältä osin, että jäsenvaltiot käyttäisivät tätä alaa koskevan päätöksenteon ja kansallisen lainsäädännön perustana vapaaehtoistyöntekijöiden oikeuksia ja velvollisuuksia koskevaa eurooppalaista peruskirjaa, joka laadittiin toisen Youth Convention on Volunteering -tapahtuman sidosryhmäkonferenssissa vuonna 2011; 4. kehottaa kansallisia, alueellisia ja paikallisia sekä unionin viranomaisia kiinnittämään erityistä huomiota vähäosaisiin nuoriin ja muita heikommassa asemassa oleviin nuoriin (erityisesti vammaisiin henkilöihin), jotta nämä voisivat osallistua vapaaehtoistoimintaan ja saada sitä kautta riittävää koulutuksellista ja taloudellista tukea; 5. toteaa, että vapaaehtoistoiminta vähentää sosiaalisen syrjäytymisen vaaraa ja että on tärkeää houkutella toimintaan mukaan kaikkien yhteiskuntaryhmien edustajia ja erityisesti vammaisia henkilöitä; katsoo, että vapaaehtoistoimintaa on tehtävä paremmin tunnetuksi ja että on tärkeää poistaa siltä kaikenlaiset esteet; 6. katsoo, että myös maahanmuuttajien ja vähemmistöjen on voitava osallistua vapaaehtoistoimintaan, koska siten voidaan merkittävästi edistää kyseisten ryhmien kotoutumista ja sosiaalista osallisuutta; 7. panee merkille EU:n jäsenvaltioiden ja kolmansien maiden vapaaehtoistyöntekijöiden yhteistyön hyödyt ja korostaa, että tällainen yhteistyö on erityisen tärkeää Euroopan naapuruuspolitiikan yhteydessä; panee myös merkille, että vapaaehtoistoiminnan perushyödyn lisäksi se saattaa edistää demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta

5 kolmansissa maissa; 8. kehottaa neuvostoa ja komissiota edistymään neuvotteluissa, jotta voidaan helpottaa EU:hun vapaaehtoistyöhön pyrkivien muiden kuin EU:n kansalaisten viisumijärjestelyjä, mikäli he täyttävät vapaaehtoistoiminnan harjoittamisen kriteerit; 9. pyytää jäsenvaltioita panemaan täytäntöön kolmansien maiden kansalaisten opiskelua, opiskelijavaihtoa, palkatonta harjoittelua tai vapaaehtoistyötä varten tapahtuvan maahanpääsyn edellytyksistä annetun neuvoston direktiivin 2004/114/EY 1 säännökset ja yksinkertaistamaan viisumien myöntämismenettelyjä niiden osalta, jotka haluavat harjoittaa vapaaehtoistoimintaa osana EU:n naapuruuspolitiikkaa; 10. toteaa, että vapaaehtoistoiminta saa kansalaiset osallistumaan paikalliseen ja valtioiden rajat ylittävään taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävään kehitykseen ja että sen avulla voidaan katastrofien sattuessa usein varmistaa nopea apu; toteaa, että tällä on merkitystä solidaarisuuden, aktiivisen kansalaisuuden ja kulttuurienvälisen oppimisen edistämisessä, se antaa vapaaehtoistyöntekijälle mahdollisuuden oppia työskentelymaan kieltä ja kulttuuria ja auttaa lujittamaan sosiaalista yhteenkuuluvuutta ja osallistavaa demokratiaa; 11. kehottaa jäsenvaltioita tunnustamaan valtioiden rajat ylittävään vapaaehtoistoimintaan osallistumisesta kansalaisille koituvat hyödyt, kun nämä saavat uusia taitoja, mikä edistää heidän työllistymistään ja liikkuvuuttaan ja vahvistaa sosiaalista osallisuutta, sekä tukemaan unionin eri maissa toimivien vapaaehtoisjärjestöjen välistä yhteistyötä kaikenikäisten vapaaehtoistyöntekijöiden liikkuvuuden edistämiseksi koko Euroopassa, koska samalla voidaan lisätä vastavuoroista kulttuurienvälistä oppimista; 12. kehottaa komissiota parantamaan vapaaehtoisjärjestöjen ja -keskusten mahdollisuuksia järjestää tiedotusta ja koulutusta sekä koordinoida vapaaehtoistyöntekijöiden ja vapaaehtoisjärjestöjen toimintaa; 13. pyytää komissiota julkaisemaan kertomuksen, jossa selvitetään valtioiden rajat ylittävän vapaaehtoistoiminnan esteet, esimerkiksi vakuutusten ikärajat, ja tarvittaessa tekemään lainsäädäntöehdotuksia; 14. katsoo, että laadukas vapaaehtoistoiminta on taattava sekä kansallisissa että rajat ylittävissä yhteyksissä jäsennetyssä kehyksessä, joka sisältää vapaaehtoistyöntekijöiden kattavan tiedotuksen ja asianmukaisen koulutuksen, kuten nykyiset hyvät käytännöt, sekä toiminnanharjoittajien ja järjestöjen vastaanottovalmiuksien kehittämisen paikallisella ja kansallisella tasolla; katsoo, että on myös tunnustettava vapaaehtoistyöntekijöiden oikeus sovittaa yhteen vapaaehtoistoiminta ja yksityiselämä sekä luotava tarvittavaa infrastruktuuria kaikilla tasoilla; 15. korostaa, että on tärkeää kehittää toimintaa, jossa voidaan ottaa huomioon ja kanavoida mahdollisten vapaaehtoistyöntekijöiden pyrkimykset, hyödyntää kunkin yksilön omia voimavaroja ja parantaa kaikkien tahojen ja kumppanuuksien harjoittaman vapaaehtoistoiminnan laatua kaikissa jäsenvaltioissa siten, että painopisteenä on valtioiden rajat ylittävä vapaaehtoistoiminta; 1 EUVL L 375, , s. 12.

6 16. kehottaa jäsenvaltioita edistämään vapaaehtoisajan käyttämistä unionin hankkeiden rahoituksen vastikkeena erityisesti valtioiden rajat ylittävissä aloitteissa; 17. kehottaa jäsenvaltioita laatimaan kansainvälistä vapaaehtoistoimintaa koskevia aloitteita ja ohjelmia, jotka ulottuvat EU:n rajojen ulkopuolelle, ja kiinnittää huomiota onnistuneisiin esimerkkeihin ja käytäntöihin, joita tietyissä jäsenvaltioissa on jo tällä alalla; 18. kehottaa jäsenvaltioita edistämään koulutusohjelmia ja laatimaan oppaita ja aineistoa vapaaehtoistoiminnan hallinnoinnista sekä luomaan järjestelmiä, joilla ihmisiä motivoidaan osallistumaan rajat ylittävään vapaaehtoistoimintaan; 19. pyytää komissiota, kansallisia, alueellisia ja paikallisia viranomaisia sekä erilaisia kansalaisyhteiskunnan järjestöjä parantamaan tiedotusverkostoja, jotta kaikki olisivat tietoisia vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista, puuttumaan osallistumisen esteisiin, parantamaan vapaaehtoistoiminnan parhaiden käytäntöjen leviämistä ja edistämään rajat ylittävää yhteistyötä; 20. ehdottaa sen vuoksi, että yhteistyössä tällä alalla toimivien järjestöjen ja yhdistysten ja erityisesti niiden eurooppalaisten verkostojen kanssa luodaan keskitetty EU:n portaali, joka sisältää parhaita käytäntöjä koskevan vapaaehtoistoiminnan resurssipankin sekä valtioiden rajat ylittävää vapaaehtoistoimintaa käsittelevän osion, josta saa tietoa olemassa olevista ohjelmista sekä niihin liittyvistä kustannuksista ja ehdoista, jotta voidaan vaihtaa tietoja vapaaehtoistoiminnan hallinnollisista rasitteista, oikeudellisista ja verotuksellisista näkökohdista, esteistä ohjelmiin osallistumisessa sekä parhaista tavoista puuttua niihin; 21. kehottaa jäsenvaltioita ottamaan käyttöön vapaaehtoistyön mittaamista koskevan Kansainvälisen työjärjestön (ILO) oppaan ja voittoa tavoittelemattomia järjestöjä koskevan YK:n käsikirjan, jotta vapaaehtoistoiminnan merkityksestä sekä vapaaehtoistyöntekijöiden ja toiminnanharjoittajien tarpeista koko unionissa saataisiin vertailukelpoisia tilastotietoja ja muita tietoja ja siten selkeä käsitys; 22. kehottaa komissiota kannustamaan jäsenvaltioita ottamaan käyttöön vapaaehtoistyön mittaamista koskevan ILO:n oppaan, jotta saadaan luotettavaa ja vertailukelpoista tietoa, joka voi auttaa parantamaan seurantaa ja poliittista päätöksentekoa; 23. korostaa, että ikääntyvät ihmiset voivat vapaaehtoistoimintaan osallistumalla helpottaa siirtymistään työelämästä eläkkeelle ja vähentää asteittain aktiivista työntekoa; 24. korostaa, että myös ikääntyneille, jotka ovat kiinnostuneita vapaaehtoistoiminnasta toisessa EU:n jäsenvaltiossa, on tärkeää tarjota tietoa, riittävää rahoitusta ja tukea, jotta voidaan edistää aktiivista ikääntymistä tietojen ja kokemusten kannalta arvokkaana voimavarana yhteiskunnalle; 25. toteaa, että vapaaehtoistoiminta edistää integraatiota, sosiaalista osallisuutta ja sosiaalista innovointia ja voi myös auttaa torjumaan köyhyyttä, mikä puolestaan edistää taloudellista ja sosiaalista yhteenkuuluvuutta; toteaa, että vapaaehtoistoiminta edistää myös sukupolvien välistä solidaarisuutta rohkaisemalla nuoria ja ikääntyneitä

7 kansalaisia yhteistyöhön ja että se edistää aktiivista ikääntymistä ja yhteiskunnallista osallistumista kaikissa elämänvaiheissa sekä auttaa parantamaan ympäristönsuojelua; 26. toteaa, että vapaaehtoistoiminta lisää suvaitsevaisuutta, synnyttää inhimillistä ja sosiaalista pääomaa ja on tärkeä tekijä sosiaalisesti syrjäytyneiden ryhmien voimaannuttamisessa; pitää tärkeänä mahdollisimman laajaa valtioiden rajat ylittävää vapaaehtoistoimintaa ja kehottaa komissiota tekemään unionin ohjelmista entistä osallistavampia ja avaamaan ne kaikille ikäryhmille; 27. kannustaa jäsenvaltioita vahvistamaan vapaaehtoistoimintaa koskevat kansalliset tavoitteet ja laatimaan virallisia selvityksiä vapaaehtoistoiminnasta sekä seuraamaan ja arvioimaan sitä; 28. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita lisäämään vapaaehtoistoiminnan näkyvyyttä urheilun alalla, erityisesti ruohonjuuritasolla, tunnustamaan vapaaehtoisten johtamien urheilujärjestöjen merkityksen kulttuurin lujittamisessa, sosiaalisen osallisuuden edistämisessä ja yhteisöjen vahvistamisessa sekä vähentämään urheiluun liittyvän vapaaehtoistoiminnan esteitä kaikkialla unionissa; 29. kehottaa kansallisia, alueellisia ja paikallisia sekä unionin viranomaisia tunnustamaan vapaaehtoistoiminnan suuren merkityksen ympäristönsuojelussa ja tukemaan vapaaehtoistoimintaa ympäristökasvatuksen, ennaltaehkäisytoimien ja kriisinhallinnan sekä taide- ja kulttuuriperinnön suojelun alalla; 30. kehottaa unionissa toimivia yrityksiä tukemaan aktiivisesti nykyisten ja eläkkeelle siirtyneiden työntekijöidensä osallistumista vapaaehtoistoimintaan; 31. tukee komission ehdotusta eurooppalaisen osaamispassin käyttöönotosta, jotta vapaaehtoistoiminnassa hankitut taidot voidaan tunnustaa virallisesti sekä ammatillisissa että oppimiseen liittyvissä yhteyksissä, mikä kannustaisi mahdollisia vapaaehtoistyöntekijöitä ja loisi yhteyden epävirallisen oppimisen ja virallisen koulutuksen välille; 32. korostaa, että eurooppalaisen osaamispassin ei pitäisi olla joukko uusia, erillisiä todistuksia vaan pikemminkin kattava asiakirja, jossa vapaaehtoistyöntekijöiden toivomusten mukaan mainittaisiin kaikki elinikäisen oppimisen kautta saadut käytännön kokemukset, opinnot sekä pehmeät ja ammatilliset taidot, myös vapaaehtoistoiminnassa saadut taidot; 33. ehdottaa sen vuoksi, että vapaaehtoistoiminnassa saadut taidot otetaan huomioon opiskelijoiden eurooppalaisessa opintosuoritusten ja arvosanojen siirtojärjestelmässä (ECTS); 34. pyytää komissiota harkitsemaan vastaavanlaisen järjestelmän kehittämistä aikuisten yliopiston ulkopuolella vapaaehtoistoiminnassa hankkimien taitojen laskentaa ja tunnustamista varten; 35. kehottaa komissiota toteuttamaan eurooppalaisen osaamispassin mahdollisimman pian; korostaa, että vapaaehtoistoiminnassa hankitut taidot ovat hyödyllisiä työelämässä ja tuovat lisäarvoa ansioluetteloon; katsoo, että vapaaehtoistoiminta voi auttaa nuoria

8 heidän uravalinnoissaan; 36. pitää tärkeänä, että vapaaehtoistoiminnassa hankitut taidot tunnustetaan epävirallisena oppimisena ja arkioppimisena sekä työkokemuksena; 37. katsoo, että vapaaehtoistyöntekijät saavat mahdollisuuden laajentaa näköalojaan ja kehittää persoonaansa, ja korostaa, että vapaaehtoistoiminta tuottaa jäsenvaltioille myös taloudellista hyötyä, kun vapaaehtoistoimintaan osallistuvat antavat panoksensa myös bruttokansantuotteen muodostumiseen; 38. kehottaa komissiota tarkastelemaan eurooppalaisen osaamispassin yhteydessä johdonmukaisen ja siirrettävissä olevan toimintamallin tarvetta niiden vapaaehtoistyöntekijöiden arvioimiseksi ja hyväksymiseksi, jotka työskentelevät lasten ja/tai yhteiskunnan haavoittuvimpien jäsenten parissa; 39. kehottaa jäsenvaltioita luomaan mekanismeja epävirallisen ja virallisen oppimisen tulosten todentamiseksi, jotta virallisen koulutusjärjestelmän ulkopuolella hankittujen taitojen arvostus ja siirrettävyys paranisivat, erityisesti mahdollistamalla ylimääräisten ECTS-pisteiden saamisen yliopistossa vapaaehtoistoiminnan vuoksi, ja luomaan vapaaehtoistoiminnassa hankittujen taitojen standardoidun tunnustamismekanismin ECTS-järjestelmässä sekä selvittämään, miten voidaan poistaa vapaaehtoistyöntekijöiden verotukselliset esteet valtioiden rajat ylittävässä toiminnassa; 40. ehdottaa, että eurooppalaiseen tutkintojen viitekehykseen luodaan ja sisällytetään vapaaehtoisvalmentajien koulutusta ja pätevyyttä koskeva kehys, jotta voidaan parantaa vapaaehtoisvalmentajien liikkuvuutta ja tehostaa vapaaehtoistoiminnassa hankittujen taitojen siirrettävyyttä; 41. kehottaa jäsenvaltioita tukemaan työntekijöiden vapaaehtoistoimintaa ja työnantajien tukemaa vapaaehtoistoimintaa myös yritysten yhteiskuntavastuun puitteissa; 42. tukee komission ehdotusta Euroopan humanitaarisen avun vapaaehtoisjoukkojen perustamisesta, koska siten voitaisiin lisätä vapaaehtoistyöntekijöiden osallistumista EU:n humanitaarista apua koskevan politiikan mukaisiin solidaarisuustoimiin; 43. kehottaa komissiota kyseisiä vapaaehtoisjoukkoja perustaessaan ottamaan alusta lähtien huomioon nykyiset rakenteet ja käyttämään niitä aktiivisesti; painottaa myös, että rakenteiden päällekkäisyys pelastuspalvelun alalla ei ole toivottavaa ja sitä on vältettävä; 44. kehottaa kansallisia, alueellisia ja paikallisia sekä unionin viranomaisia varmistamaan riittävän ja vakaan rahoituksen ja yksinkertaistamaan hallinnollisia menettelyjä, myös verokannustimia, vapaaehtoistoimintaa harjoittavien järjestöjen, yhdistysten ja verkostojen ja erityisesti pienten ja resursseiltaan rajallisten yhdistysten kannalta, jotta voidaan parantaa niiden asemaa, toimintaa ja saavutuksia yhteiskunnan hyväksi; 45. pyytää sen vuoksi selventämään yhdistyksille myönnettävien avustusten käsitettä, jotta yhdistysten rahoitusta ei enää sekoitettaisi valtiontukeen, joka saattaisi haitata kilpailua finanssialalla;

9 46. kehottaa komissiota ehdottamaan mekanismia, jonka myötä kansalaisyhteiskuntaa vahvistamaan pyrkivät jäsenvaltiot saavat vapauttaa arvonlisäverosta kaikki tai useimmat voittoa tavoittelemattomien vapaaehtoisjärjestöjen toteuttamat toimet ja tapahtumat; korostaa, että tällaista mekanismia olisi sovellettava ainakin pienimpiin voittoa tavoittelemattomiin järjestöihin; 47. kehottaa jäsenvaltioita varmistamaan vapaaehtoistyöntekijöiden oikeusvarmuuden erityisesti vakuutuskysymysten osalta, jotta eri jäsenvaltioiden erilaiset järjestelmät kannustaisivat valtioiden rajat ylittävään vapaaehtoistoimintaan; kehottaa huolehtimaan myös siitä, että vapaaehtoistyöntekijöille tiedotetaan paremmin heidän oikeuksistaan ja eri jäsenvaltioiden asiaan liittyvistä sääntely- ja institutionaalisista järjestelyistä; 48. kehottaa komissiota auttamaan purkamaan nykyisiä esteitä; 49. kehottaa jäsenvaltioita tarkastelemaan rajat ylittäviä vero- ja sosiaaliturvajärjestelyjään rajat ylittävän vapaaehtoistoiminnan yhteydessä, jotta voidaan varmistaa, että ne eivät muodosta lisäesteitä vapaaehtoistoiminnalle ja että vapaaehtoistyöntekijät voivat saada heille asetuksen (EY) N:o 883/2004 mukaan kuuluvat sosiaaliturvaetuudet; 50. korostaa, että vaikka vapaaehtoistoiminta on merkittävä taloudellinen ja yhteiskunnallinen voimavara, sitä ei saa pitää säännöllisen palkkatyön vaihtoehtona tai korvikkeena, eivätkä valtiot saa missään tapauksessa laiminlyödä sen varjolla omia sosiaalisia velvoitteitaan; 51. katsoo, että tätä näkökohtaa on syytä korostaa erityisesti hoitoalalla, jossa vapaaehtoistoiminnan osuus lisääntyy jatkuvasti; korostaa myös, että vapaaehtoistoiminnan edistäminen taitojen hankkimiseksi, kehittämiseksi tai ylläpitämiseksi ei saisi johtaa siihen, että vapaaehtoistoiminnasta tulisi pakollista, sillä tämä vaarantaisi sen perustavan luonteen; 52. pyytää kansallisia, alueellisia ja paikallisia sekä unionin viranomaisia toimittamaan vapaaehtoistoiminnan toimijoille ja kumppaneille tietoa nykyisistä EU:n ohjelmista, erityisesti niistä, joiden tavoitteena on Euroopan alueellinen yhteistyö koheesiopolitiikan yhteydessä, ja helpottamaan ohjelmiin pääsyä, jotta nämä voisivat entistä tehokkaammin hyödyntää niitä hankkeissaan ja valtioiden rajat ylittävässä toiminnassaan; 53. kehottaa jäsenvaltioita edistämään ja toteuttamaan kansallisia rajat ylittävän vapaaehtoistoiminnan järjestelmiä, jotta voidaan edistää toiminnan kehittymistä kaikkialla EU:ssa; 54. pyytää komissiota erityisesti uusien monivuotisten ohjelmien kehittämisen yhteydessä ja vapaaehtoistoiminnan Euroopan teemavuodesta 2011 saatujen tärkeiden kokemusten perusteella varmistamaan, että vapaaehtoishankkeiden sekä vapaaehtoistoimintaa järjestävien rakenteiden rahoitus taataan, sekä kehittämään ja edistämään toimielinten välistä tehokasta koordinointia vapaaehtoistoiminnan aseman parantamiseksi EU:n politiikoissa; 55. kehottaa komissiota varmistamaan, että tiedot saatavilla olevasta rahoituksesta ja asianomaisista ohjelmista ovat vapaaehtoisten johtamien hankkeiden saatavilla ja että

10 liiallinen byrokratia ei tee hakumenettelyistä hankalia; 56. kehottaa komissiota varmistamaan, että eri alojen ohjelmille myönnetään riittävästi rahoitusta valtioiden rajat ylittävän vapaaehtoistoiminnan tukemiseksi; kehottaa jäsenvaltioita toteuttamaan aktiivisesti toimia, joilla tuetaan kansallista ja kansainvälistä vapaaehtoistoimintaa; kehottaa kiinnittämään erityistä huomiota vapaaehtoistoiminnan infrastruktuurien taloudelliseen tukeen; katsoo, että julkiset tuet vapaaehtoistoiminnalle olisi myönnettävä mitään järjestöä syrjimättä; 57. ehdottaa, että luodaan eri jäsenvaltioissa toimivien vapaaehtoisjärjestöjen rajat ylittävä verkosto koordinoimalla nykyisten järjestöjen toimintaa ja helpottamalla kokemusten ja hyvien käytäntöjen vaihtoa; katsoo, että uusia yhteyspisteitä olisi avattava vain niissä jäsenvaltioissa, joilla ei vielä ole tällaisia rakenteita; 58. pyytää komissiota ehdottamaan yhdistysten eurooppalaista peruskirjaa, jotta voidaan tarjota niiden toiminnalle oikeudellinen kehys, vähentää valtioiden rajat ylittävään vapaaehtoistoimintaan liittyviä hallinnollisia kustannuksia ja luoda unionin tasolla vapaaehtoisia rakenteita, joilla kannustetaan vapaaehtoistyöntekijöiden liikkuvuuteen EU:ssa; 59. korostaa vapaaehtoistoiminnan merkitystä unionin politiikkojen edistämisessä; 60. kehottaa komissiota tunnustamaan vapaaehtoistoiminnan merkityksen kaikilla unionin politiikanaloilla ja edistämään sitä, ottamaan huomioon sen laaja-alaisuuden ja varmistamaan, että myös itse politiikanalat edistävät vapaaehtoistoiminnan kehittämistä ja kaikkien sosiaalisten ryhmien osallistumista toimintaan; 61. kehottaa komissiota tunnustamaan unionin ohjelmissa ja hankkeissa vapaaehtoistoiminnan yhteisölle tuottaman todellisen arvon; 62. kehottaa komissiota myöntämään riittävästi varoja Euroopan vapaaehtoiskeskusten kehitysrahaston perustamiseen vapaaehtoistoimintaa tukevien infrastruktuurien kehittämistä varten; 63. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita tekemään mahdolliseksi vapaaehtoistoiminnan ajallisen panoksen sisällyttämisen osarahoituksena kaikkiin EU:n rahoittamiin ohjelmiin luontaissuorituksena, jolla on taloudellista arvoa; 64. kehottaa komissiota ja jäsenvaltioita säilyttämään jatkuvuuden vuoden 2011 ja tulevien vuosien välillä siten, että vapaaehtoistoiminnan ulottuvuus sisällytetään vahvasti sekä aktiivisen ikääntymisen eurooppalaiseen teemavuoteen (2012) että ehdotettuun Euroopan unionin kansalaisuuden teemavuoteen (2013), koska vapaaehtoistoiminta on aktiivisen kansalaisuuden muoto, joka edistää myös ikääntyneiden kansalaisten sosiaalista integraatiota; 65. pitää tärkeänä vapaaehtoistoiminnan edistämistä erityisesti Euroopan unionin kansalaisuuden teemavuotena 2013 ja kehottaa komissiota sisällyttämään vapaaehtoistoiminnan tukemisen kansainvälisiin kehitysyhteistyötoimiin, jotta voitaisiin saavuttaa kaikki vuosituhannen kehitystavoitteiden mukaiset tavoitteet;

11 66. kannattaa sitä, että solidaarisuutta koskevaa ehdotusta tarkasteltaisiin muodollisesti EU:n toimielinten välisessä henkilöresurssiohjelmassa, jolla helpotetaan toimielinten henkilöstön ja harjoittelijoiden osallistumista vapaaehtoistoimintaan sekä humanitaariseen ja sosiaaliseen toimintaan paitsi osana henkilöstökoulutusta myös vapaa-ajan vapaaehtoistoimintana; 67. korostaa, että ehdotettu ohjelma tuo kustannussäästöjä ja runsaasti lisäarvoa ja se voisi helpottaa EU:n toimintalinjojen ja ohjelmien täytäntöönpanoa; 68. kehottaa komissiota säilyttämään hyödylliset yhteyspisteet, jotka on perustettu sekä lukuisia kansalaisyhteiskunnan vapaaehtoisjärjestöjä ja verkostoja kattavan EYV 2011 Alliance -aloitteen ja sitä seuranneen vapaaehtoisfoorumin kanssa että kansallisten koordinointielinten, strategisten kumppaneiden ja kansallisten hallitusten kanssa, ottaen huomioon vapaaehtoistoiminnasta vastaavien tahojen laajan kirjon unionissa, ja kannustaa näitä yhteyspisteitä käyttämään ehdotettua keskitettyä EU:n portaalia, joka toimisi yleiseurooppalaisena foorumina ja jonka avulla voidaan parantaa koordinointia ja lisätä valtioiden rajat ylittävää toimintaa; 69. korostaa yhteysverkostojen merkitystä ja hyvien käytäntöjen vaihtoa levitettäessä tietoa nykyisistä EU:n menettelyistä, joiden avulla voidaan tukea valtioiden rajat ylittävää vapaaehtoistoimintaa; 70. pyytää komissiota sopivaksi katsomassaan yhteydessä noudattamaan suosituksia, jotka sisältyvät EYV 2011 Alliance -aloitteeseen osallistuneiden vapaaehtoisjärjestöjen laatimaan eurooppalaisen vapaaehtoistoiminnan toimenpideohjelmaan (Policy Agenda on Volunteering in Europe, PAVE); 71. kehottaa puhemiestä välittämään tämän päätöslauselman neuvostolle ja komissiolle sekä jäsenvaltioiden hallituksille ja parlamenteille.

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS Euroopan parlamentti 2014-2019 Istuntoasiakirja B8-1126/2016 19.10.2016 PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS suullisesti vastattavan kysymyksen B8-1803/2016 johdosta työjärjestyksen 128 artiklan 5 kohdan mukaisesti eurooppalaisesta

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. kesäkuuta 2011 (24.06) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. kesäkuuta 2011 (24.06) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. kesäkuuta 2011 (24.06) (OR. en) 11844/11 SOC 586 EDUC 207 ILMOITUS Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 10535/11 SOC 422

Lisätiedot

Puheenjohtajavaltio esitti tämän jälkeen ehdotuksen neuvoston päätelmiksi eurooppalaisesta oikeusalan koulutuksesta 2.

Puheenjohtajavaltio esitti tämän jälkeen ehdotuksen neuvoston päätelmiksi eurooppalaisesta oikeusalan koulutuksesta 2. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 19. lokakuuta 2011 (24.10) (OR. en) 15690/11 JAI 743 JUSTPEN 8 JUSTCIV 272 ILMOITUS Lähettäjä: Puheenjohtajavaltio Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.8.2012 COM(2012) 439 final 2012/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS tehostetun yhteistyön yleistä kehystä koskevan Euroopan unionin ja Euroopan lennonvarmistusjärjestön välisen

Lisätiedot

10417/16 team/vpy/si 1 DG B 3A

10417/16 team/vpy/si 1 DG B 3A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 17. kesäkuuta 2016 (OR. en) 10417/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat SOC 418 GENDER 29 ANTIDISCRIM 41 FREMP

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. toukokuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. toukokuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. toukokuuta 2017 (OR. en) 8035/17 JEUN 48 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Ed. asiak. nro: 7679/17 JEUN 39 Asia: Pysyvien edustajien komitea

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan ohessa edellä mainittu sosiaalisen suojelun komitean lausunto kokoontuvaa EPSCO-neuvostoa varten.

Valtuuskunnille toimitetaan ohessa edellä mainittu sosiaalisen suojelun komitean lausunto kokoontuvaa EPSCO-neuvostoa varten. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 15. helmikuuta 2011 (18.02) (OR. en) 6491/11 SOC 124 SAATE Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Sosiaalisen suojelun komitea Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) / Neuvosto

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS

Ehdotus NEUVOSTON ASETUS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 3.12.2012 COM(2012) 682 final 2012/0321 (NLE) C7-0421/12 Ehdotus NEUVOSTON ASETUS eurooppalaiseen tutkimusinfrastruktuurikonsortioon (ERIC) sovellettavasta yhteisön oikeudellisesta

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan liitteessä neuvoston istunnossaan marraskuuta 2016 hyväksymät päätelmät urheiludiplomatiasta.

Valtuuskunnille toimitetaan liitteessä neuvoston istunnossaan marraskuuta 2016 hyväksymät päätelmät urheiludiplomatiasta. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. marraskuuta 2016 (OR. en) 14279/16 SPORT 79 FREMP 180 RELEX 932 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 22. marraskuuta 2016

Lisätiedot

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta

Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 16.4.2010 2009/2151(INI) TARKISTUKSET 1-12 Antigoni Papadopoulou (PE439.890v01-00) mietinnöstä komission tiedonannosta

Lisätiedot

Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS

Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta 25.2.2011 2010/2211(INI) LAUSUNTOLUONNOS kulttuuri- ja koulutusvaliokunnalta kestävän Euroopan unionin poliittisia haasteita ja rahoitusta

Lisätiedot

LIITTEET. asiakirjasta KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

LIITTEET. asiakirjasta KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 20.1.2017 COM(2017) 22 final ANNEXES 1 to 2 LIITTEET asiakirjasta KOMISSION KERTOMUS EUROOPAN PARLAMENTILLE, NEUVOSTOLLE, EUROOPAN TALOUS- JA SOSIAALIKOMITEALLE JA ALUEIDEN KOMITEALLE

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0111/171. Tarkistus. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0111/171. Tarkistus. Isabella Adinolfi, Rosa D'Amato, Rolandas Paksas EFDD-ryhmän puolesta 25.3.2019 A8-0111/171 171 Johdanto-osan 2 kappale (2) Komissio esitti 14 päivänä marraskuuta 2017 antamassaan tiedonannossa Eurooppalaisen identiteetin vahvistaminen koulutuksen ja kulttuurin avulla visionsa

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Koulutus-, nuoriso- ja liikuntasektorit yhdessä pyritään siihen, että eri sektoreiden prioriteetit tukevat toisiaan: SYNERGIAA! tuettavien toimien

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. marraskuuta 2016 (OR. en) 13645/1/16 REV 1 SPORT 72 FREMP 170 RELEX 884 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto

Lisätiedot

EHDOTUSPYYNTÖ EAC/S23/2019. Vaihto ja liikkuvuus urheilussa

EHDOTUSPYYNTÖ EAC/S23/2019. Vaihto ja liikkuvuus urheilussa EHDOTUSPYYNTÖ EAC/S23/2019 Vaihto ja liikkuvuus urheilussa Tämän ehdotuspyynnön avulla toteutetaan valmistelutoimi Vaihto ja liikkuvuus urheilussa 12 päivänä maaliskuuta 2019 annetun komission päätöksen

Lisätiedot

Pysyvien edustajien komitea totesi 2. toukokuuta 2018 pidetyssä kokouksessaan, että edellä mainituista päätelmistä oli päästy yksimielisyyteen.

Pysyvien edustajien komitea totesi 2. toukokuuta 2018 pidetyssä kokouksessaan, että edellä mainituista päätelmistä oli päästy yksimielisyyteen. Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 4. toukokuuta 2018 (OR. en) 8301/18 ILMOITUS Lähettäjä: Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) Vastaanottaja: Neuvosto JEUN 48 MIGR 51 SOC 213 EDUC 134 Ed. asiak. nro:

Lisätiedot

Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM

Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM Työministeriö EDUSKUNTAKIRJELMÄ TM2005-00146 MP Vattulainen Eeva 21.10.2005 VASTAANOTTAJA Eduskunta Suuri valiokunta Viite Asia EU/Komission tiedonanto neuvostolle, parlamentille ja sosiaalikomitealle

Lisätiedot

EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet. Sirpa Pietikäinen 2017

EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet. Sirpa Pietikäinen 2017 EU-kansalaisen vaikutusmahdollisuudet Sirpa Pietikäinen 2017 Euroopan unionin kansalaisuus Unionin kansalaisuus luotiin Maastrichtin sopimuksessa vuonna 1992 Unionin kansalainen on jokainen, jolla on jonkin

Lisätiedot

1. Esityslistan hyväksyminen Liitteessä olevien I-kohtien hyväksyminen

1. Esityslistan hyväksyminen Liitteessä olevien I-kohtien hyväksyminen Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. toukokuuta 2017 (OR. en) 8839/17 OJ CRP1 17 ESITYSLISTAEHDOTUS Asia: PYSYVIEN EDUSTAJIEN KOMITEAN 2627. kokous (Coreper I) Päivä: 10. toukokuuta 2017 Aika: klo 10.00

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Tarkistus. Isabella Adinolfi EFDD-ryhmän puolesta 6.9.2018 A8-0060/179 179 Johdanto-osan 8 kappale (8) Euroopan solidaarisuusjoukkojen olisi avattava nuorille uusia mahdollisuuksia tehdä vapaaehtoistyötä ja suorittaa harjoittelu- ja työjaksoja solidaarisuuteen

Lisätiedot

12225/16 joh/kr/jk 1 DG B 1C

12225/16 joh/kr/jk 1 DG B 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 23. syyskuuta 2016 (OR. en) 12225/16 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto N 559 SOC 526 EMPL 347 ANTIDISCRIM

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 8. joulukuuta 2016 (OR. en) 15349/16 JUSTCIV 318 EJUSTICE 213 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 8. joulukuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

9635/17 team/pmm/jk 1 DGE 1C

9635/17 team/pmm/jk 1 DGE 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. toukokuuta 2017 (OR. en) 9635/17 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 24. toukokuuta 2017 Vastaanottaja: Ed. asiak. nro:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2018 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2018 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2018 (OR. en) 7104/18 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat LIMITE JEUN 29 MIGR 35 SOC 139 EDUC 97 Ed. asiak.

Lisätiedot

10667/16 team/mmy/vb 1 DGG 2B

10667/16 team/mmy/vb 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2016 (OR. en) 10667/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat FSTR 35 FC 29 REGIO 42 SOC 434 AGRISTR

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0278/2. Tarkistus. Christel Schaldemose ja muita 6.4.2016 A8-0278/2 2 Johdanto-osan A kappale A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin talouskasvua ja työpaikkojen luomista elvyttävä väline; A. katsoo, että sisämarkkinat ovat keskeinen unionin

Lisätiedot

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 13.12.2011 B7-0729/2011 PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS suullisesti vastattavien kysymysten B7-0673/2011 ja B7-0674/2011 johdosta työjärjestyksen 115 artiklan 5 kohdan

Lisätiedot

Nuorisotyöryhmä pääsi kokouksessaan 11. lokakuuta 2010 yhteisymmärrykseen ehdotuksesta päätöslauselmaksi sellaisena kuin se on liitteessä.

Nuorisotyöryhmä pääsi kokouksessaan 11. lokakuuta 2010 yhteisymmärrykseen ehdotuksesta päätöslauselmaksi sellaisena kuin se on liitteessä. EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 13. lokakuuta 2010 (22.10) (OR. en) 14847/10 JEUN 41 SOC 643 ILMOITUS Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) / Neuvosto

Lisätiedot

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin *

Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * P5_TA(2002)0498 Työturvallisuus- ja työterveyslainsäädännön soveltaminen itsenäisiin ammatinharjoittajiin * Euroopan parlamentin lainsäädäntöpäätöslauselma ehdotuksesta neuvoston suositukseksi työturvallisuus-

Lisätiedot

MAANANTAI 22. TOUKOKUUTA 2017 (klo 10.00)

MAANANTAI 22. TOUKOKUUTA 2017 (klo 10.00) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 18. toukokuuta 2017 (OR. en) 9206/17 ESITYSLISTAEHDOTUS Asia: OJ CONS 28 EDUC 184 JEUN 66 CULT 62 AUDIO 67 SPORT 37 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTON 3541. istunto (koulutus,

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0389/31. Tarkistus. Dominique Bilde ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0389/31. Tarkistus. Dominique Bilde ENF-ryhmän puolesta 25.1.2017 A8-0389/31 31 78 kohta 78. korostaa, että Erasmus-järjestelmän kautta ulkomailla suoritettujen opintojaksojen määrä on kasvanut tasaisesti vuodesta 2008 alkaen talous-, rahoitus- ja sosiaalikriisistä

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta 2014/2040(BUD) 6.8.2014 TARKISTUKSET 1-10 Danuta Maria Hübner (PE537.156v01-00) Euroopan unionin yleisestä talousarviosta

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297 HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Viite Asia EU; Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B

15466/14 team/hkd/akv 1 DGG 2B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 14. marraskuuta 2014 (OR. en) 15466/14 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio Neuvosto Ed. asiak. nro: 14799/14 FSTR 66 FC 46 REGIO 126 SOC 777 AGRISTR

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/2008(INI)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/2008(INI) Euroopan parlamentti 2014-2019 Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta 2016/2008(INI) 05.10.2016 MIETINTÖLUONNOS sähköisestä demokratiasta Euroopan unionissa: mahdollisuudet ja haasteet

Lisätiedot

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto

Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma. Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Erasmus + Uusi koulutus-, nuoriso- ja urheilualan ohjelma Minna Polvinen, Koulutuspolitiikan osasto Koulutuksen merkitys tuottavuuden, innovoinnin, kasvun kannalta tärkeämpää kuin koskaan aiemmin Ohjelmalla

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0150/1. Tarkistus. Beatrix von Storch ECR-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI B8-0150/1. Tarkistus. Beatrix von Storch ECR-ryhmän puolesta 1.2.2016 B8-0150/1 1 Johdanto-osan F a kappale (uusi) F a. katsoo, että uusia lainsäädäntöehdotuksia ei pidä hyväksyä niin kauan kuin nykyistä EU:n lainsäädäntöä ja politiikkavälineitä ei ole saatettu

Lisätiedot

14209/17 1 DG E - 1C

14209/17 1 DG E - 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. marraskuuta 2017 (OR. en) 14209/17 CULT 139 DIGIT 238 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro:

Lisätiedot

TYÖASIAKIRJA. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI

TYÖASIAKIRJA. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta 9.3.2015 TYÖASIAKIRJA Kertomus aktiivisen ikääntymisen ja sukupolvien välisen solidaarisuuden eurooppalaisen teemavuoden 2012

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0079/193. Tarkistus

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0079/193. Tarkistus 6.3.2019 A8-0079/193 193 Johdanto-osan 10 kappale (10) Näiden toimien olisi hyödytettävä yhteisöjä ja samalla tuettava osallistujan henkilökohtaista, koulutuksellista, yhteiskunnallista, kansalaisuuteen

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. lokakuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. lokakuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 21. lokakuuta 2016 (OR. en) 13413/16 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto EDUC 331 SOC 630 EMPL 426 MI 646

Lisätiedot

10062/19 team/as/mh 1 JAI.1

10062/19 team/as/mh 1 JAI.1 Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 6. kesäkuuta 2019 (OR. en) 10062/19 ENFOPOL 289 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 6. kesäkuuta 2019 Vastaanottaja: Valtuuskunnat

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS Euroopan parlamentti 2014-2019 Aluekehitysvaliokunta 2016/0393(COD) 14.6.2017 ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi asetuksen (EY) N:o 1059/2003 muuttamisesta

Lisätiedot

8340/11 VHK/mrc DG G 2B

8340/11 VHK/mrc DG G 2B EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. huhtikuuta 2011 (OR. en) 8340/11 Toimielinten välinen asia: 2011/0007 (CNS) SOC 293 ECON 172 EDUC 63 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden

Lisätiedot

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010)

Oikeudellisten asioiden valiokunta ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 11.11.2010 ILMOITUS JÄSENILLE (26/2010) Asia: Ruotsin Riksdagenin lausunto perusteluineen muutetusta ehdotuksesta Euroopan parlamentin

Lisätiedot

Sosiaalisen vuoropuhelun elvyttäminen

Sosiaalisen vuoropuhelun elvyttäminen Sosiaalisen vuoropuhelun elvyttäminen Eurooppalaisten työmarkkinaosapuolten, Euroopan komission ja Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajavaltion lausuma Työmarkkinaosapuolten välisen vuoropuhelun edistäminen

Lisätiedot

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Budjettivaliokunta 9.10.2013 2013/2227(BUD) MIETINTÖLUONNOS neuvoston kannasta esitykseen Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 8/2013 varainhoitovuodeksi 2013, pääluokka

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Kehitysyhteistyövaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Kehitysyhteistyövaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kehitysyhteistyövaliokunta 2013/2058(INI) 7.2.2014 MIETINTÖLUONNOS EU:n vuotta 2013 koskevasta kertomuksesta kehitykseen vaikuttavien politiikkojen johdonmukaisuudesta (2013/2058(INI))

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/2119(INI)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/2119(INI) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 5.12.2013 2013/2119(INI) MIETINTÖLUONNOS 29. vuosikertomuksesta Euroopan unionin oikeuden soveltamisen valvonnasta (2011) (2013/2119(INI))

Lisätiedot

(Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) PÄÄTÖSLAUSELMAT NEUVOSTO

(Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) PÄÄTÖSLAUSELMAT NEUVOSTO 9.6.2011 Euroopan unionin virallinen lehti C 169/1 I (Päätöslauselmat, suositukset ja lausunnot) PÄÄTÖSLAUSELMAT NEUVOSTO Neuvoston ja neuvostossa kokoontuneiden jäsenvaltioiden hallitusten edustajien

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 27. kesäkuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0089 (NLE) 8330/1/16 REV 1 ASIM 60 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS Italian ja Kreikan hyväksi

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 28. huhtikuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON PÄÄTÖS luvan antamisesta tiiviimpään

Lisätiedot

Euroopan kansalaisten teemavuosi ) Veera Parko, valtioneuvoston EU-sihteeristö

Euroopan kansalaisten teemavuosi ) Veera Parko, valtioneuvoston EU-sihteeristö Euroopan kansalaisten teemavuosi 2013 1) Veera Parko, valtioneuvoston EU-sihteeristö Kansalaisten teemavuoden taustalla Vuosi Euroopan parlamentin vaaleihin 20 vuotta EU-kansalaisuuden luomisesta (Maastricht)

Lisätiedot

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG

11917/1/12 REV 1 ADD 1 hkd,mn/vpy/tia 1 DQPG EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. lokakuuta 2012 (10.10) (OR. fr) Toimielinten välinen asia: 2010/0197 (COD) 11917/1/12 REV 1 ADD 1 WTO 244 FDI 20 CODEC 1777 PARLNAT 324 NEUVOSTON PERUSTELUT Asia:

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2017 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2017 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 5. huhtikuuta 2017 (OR. en) 7935/17 CULT 34 RELEX 290 DEVGEN 54 COMPET 236 ENFOCUSTOM 92 EDUC 131 COHOM 46 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Ed. asiak. nro: Asia: Neuvoston

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 26. toukokuuta 2014 (OR. en) 9905/1/14 REV 1 MIGR 78 SOC 365

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 26. toukokuuta 2014 (OR. en) 9905/1/14 REV 1 MIGR 78 SOC 365 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 26. toukokuuta 2014 (OR. en) 9905/1/14 REV 1 MIGR 78 SOC 365 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea (Coreper

Lisätiedot

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena Eurooppa-neuvoston edellä mainitussa kokouksessa hyväksymät päätelmät.

Valtuuskunnille toimitetaan oheisena Eurooppa-neuvoston edellä mainitussa kokouksessa hyväksymät päätelmät. Eurooppa-neuvosto Bryssel, 14. joulukuuta 2017 (OR. en) EUCO 19/17 CO EUR 24 CONCL 7 SAATE Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Vastaanottaja: Valtuuskunnat Asia: Eurooppa-neuvoston kokous (14. joulukuuta

Lisätiedot

OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO. I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet

OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO. I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet OIKAISU Kansalaisten Eurooppa -ohjelmaoppaaseen I LUKU JOHDANTO I.4 Kansalaisten Eurooppa -ohjelman painopisteaiheet Pysyvät painopisteaiheet (sivut 6-8) korvataan seuraavasti: Painopisteaiheet Vuoden

Lisätiedot

B8-0027/2014 } B8-0051/2014 } B8-0053/2014 } B8-0058/2014 } RC1/Am. 1

B8-0027/2014 } B8-0051/2014 } B8-0053/2014 } B8-0058/2014 } RC1/Am. 1 B8-0058/2014 } RC1/Am. 1 1 Johdanto-osan 8 a viite (uusi) ottaa huomioon 15. huhtikuuta 2014 annetun Euroopan parlamentin päätöslauselman 2013/2176(INI)1, 1 Hyväksytyt tekstit, P7_TA(2014)0394. B8-0058/2014

Lisätiedot

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI. raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitean perustamisesta. (kodifioitu toisinto)

EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO. Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI. raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitean perustamisesta. (kodifioitu toisinto) EUROOPAN YHTEISÖJEN KOMISSIO Bryssel 26.05.2003 KOM(2003) 298 lopullinen 2003/0103 (CNS) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖKSEKSI raha-, rahoitus- ja maksutasetilastokomitean perustamisesta (kodifioitu toisinto)

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 10. maaliskuuta 2015 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2014/0259 (NLE) 6732/15 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: SOC 150 EMPL 77 MIGR 13 JAI 149 NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 2004 2009 Naisten oikeuksien ja sukupuolten tasa-arvon valiokunta 2008/2245(INI) 24.2.2009 TARKISTUKSET 1-16 Mietintöluonnos Anna Záborská (PE418.282v01-00) naisten ja miesten välisen

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. toukokuuta 2009 (29.05) (OR. en) 10140/09 CRIMORG 81 ENFOPOL 142 TRANS 211

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 20. toukokuuta 2009 (29.05) (OR. en) 10140/09 CRIMORG 81 ENFOPOL 142 TRANS 211 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 20. toukokuuta 2009 (29.05) (OR. en) 10140/09 CRIMORG 81 ENFOPOL 142 TRANS 211 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Pääsihteeristö Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2210(INI) 18.3.2015. perheyrityksistä Euroopassa (2014/2210(INI))

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2014/2210(INI) 18.3.2015. perheyrityksistä Euroopassa (2014/2210(INI)) EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta 18.3.2015 2014/2210(INI) MIETINTÖLUONNOS perheyrityksistä Euroopassa (2014/2210(INI)) Teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunta

Lisätiedot

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS

Talousarvion valvontavaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Talousarvion valvontavaliokunta 2010/2184(DEC) 3.2.2011 MIETINTÖLUONNOS vastuuvapauden myöntämisestä yhteisön kalastuksenvalvontaviraston talousarvion toteuttamisesta varainhoitovuonna

Lisätiedot

7863/15 sj/msu/si 1 DG E - 1 C

7863/15 sj/msu/si 1 DG E - 1 C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. huhtikuuta 2015 (OR. en) 7863/15 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto JEUN 24 EMPL 134 SOC 226 EDUC

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0048/7. Tarkistus. Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0048/7. Tarkistus. Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen ENF-ryhmän puolesta 8.3.2018 A8-0048/7 7 Marco Zanni, Stanisław Żółtek, André Elissen Johdanto-osan B kappale B. ottaa huomioon, että vuosien 2014 2020 monivuotinen rahoituskehys osoittautui nopeasti riittämättömäksi pyrittäessä

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 2.3.2015 COM(2015) 98 final 2015/0051 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS jäsenvaltioiden työllisyyspolitiikan suuntaviivoista FI FI PERUSTELUT Euroopan unionin toiminnasta tehdyssä

Lisätiedot

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/0009(COD) talous- ja raha-asioiden valiokunnalta

LAUSUNTOLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2015/0009(COD) talous- ja raha-asioiden valiokunnalta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2015/0009(COD) 6.3.2015 LAUSUNTOLUONNOS talous- ja raha-asioiden valiokunnalta budjettivaliokunnalle ja talous- ja raha-asioiden valiokunnalle

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Conseil UE Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 22. syyskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 12041/16 LIMITE PUBLIC FISC 133 ECOFIN 782 ILMOITUS Lähettäjä: Vastaanottaja: Puheenjohtajavaltio

Lisätiedot

14894/16 team/msu/ts 1 DGD 1C

14894/16 team/msu/ts 1 DGD 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 7. joulukuuta 2016 (OR. en) 14894/16 JAI 1006 ENFOCUSTOM 203 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Neuvoston pääsihteeristö Päivämäärä: 6. joulukuuta 2016 Vastaanottaja:

Lisätiedot

9498/17 eho/mmy/akv DG B 1C

9498/17 eho/mmy/akv DG B 1C Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 2. kesäkuuta 2017 (OR. en) 9498/17 SOC 416 EMPL 324 EDUC 249 SAN 208 ECON 441 SAATE Lähettäjä: Vastaanottaja: Asia: Työllisyyskomitea ja sosiaalisen suojelun komitea

Lisätiedot

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 4. kesäkuuta 2008 (05.06) (OR. en) 10091/08 SOC 326 EDUC 157

EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 4. kesäkuuta 2008 (05.06) (OR. en) 10091/08 SOC 326 EDUC 157 EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 4. kesäkuuta 2008 (05.06) (OR. en) 10091/08 SOC 326 EDUC 157 ILMOITUS Lähettäjä: Pysyvien edustajien komitea (Coreper I) Vastaanottaja: Neuvosto (työllisyys, sosiaalipolitiikka,

Lisätiedot

EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO

EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO TIEDONANTO EUROOPAN KOMISSIO OIKEUS- JA KULUTTAJA-ASIOIDEN PÄÄOSASTO Bryssel 18. tammikuuta 2019 REV1 korvaa 21. marraskuuta 2017 päivätyn tiedonannon TIEDONANTO YHDISTYNEEN KUNINGASKUNNAN ERO EUROOPAN UNIONISTA

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta 2015/0026(COD) 4.3.2015 ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston asetukseksi Euroopan sosiaalirahastosta

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 Työllisyys- ja sosiaalivaliokunta 2004 6. kesäkuuta 2001 PE 305.694/1-21 TARKISTUKSET 1-21 LAUSUNTOLUONNOS: Jean Lambert (PE 305.694) YHTEISÖN MAAHANMUUTTOPOLITIIKKA Päätöslauselmaesitys

Lisätiedot

Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle

Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta LAUSUNTOLUONNOS. teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kulttuuri- ja koulutusvaliokunta 30.5.2012 2011/0299(COD) LAUSUNTOLUONNOS kulttuuri- ja koulutusvaliokunnalta teollisuus-, tutkimus- ja energiavaliokunnalle ehdotuksesta

Lisätiedot

Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta MIETINTÖLUONNOS

Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Perussopimus-, työjärjestys- ja toimielinasioiden valiokunta 2010/2291(ACI) 2.3.2011 MIETINTÖLUONNOS Euroopan parlamentin ja komission välisen toimielinten sopimuksen tekemisestä

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/2320(INI) Lausuntoluonnos Liadh Ní Riada (PE580.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2015/2320(INI) Lausuntoluonnos Liadh Ní Riada (PE580. Euroopan parlamentti 2014-2019 Budjettivaliokunta 2015/2320(INI) 28.4.2016 TARKISTUKSET 1-33 Liadh Ní Riada (PE580.580v01-00) parhaasta tavasta hyödyntää pk-yritysten mahdollisuudet työpaikkojen luontiin

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta

EUROOPAN PARLAMENTTI Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Työllisyyden ja sosiaaliasioiden valiokunta 10.12.2014 2014/2075(DEC) TARKISTUKSET 1-19 Marian Harkin (PE541.520v02-00) vastuuvapauden myöntämisestä Euroopan unionin yleisen

Lisätiedot

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0334(NLE)

*** SUOSITUSLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2012/0334(NLE) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 10.6.2013 2012/0334(NLE) *** SUOSITUSLUONNOS esityksestä neuvoston päätökseksi viisumien myöntämisen helpottamista

Lisätiedot

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0009/55. Tarkistus. Marine Le Pen ENF-ryhmän puolesta

FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI A8-0009/55. Tarkistus. Marine Le Pen ENF-ryhmän puolesta 27.1.2016 A8-0009/55 55 Johdanto-osan A kappale A. toteaa, että TiSA-neuvotteluilla olisi tehostettava kansainvälistä sääntelyä, ei heikennettävä kansallista sääntelyä; A. toteaa, että TiSA-neuvotteluissa

Lisätiedot

Edellyttäen, että edellä mainitut valtuuskunnat poistavat varaumansa, pysyvien edustajien komiteaa ja neuvostoa pyydetään

Edellyttäen, että edellä mainitut valtuuskunnat poistavat varaumansa, pysyvien edustajien komiteaa ja neuvostoa pyydetään EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 2. kesäkuuta 2003 (04.06) (OR. en) 9771/03 EUROJUST 12 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Puheenjohtajavaltio Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea / Neuvosto Ed. asiak.

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI EUROOPAN PARLAMENTTI 1999 2004 Teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunta 26. helmikuuta 2002 VÄLIAIKAINEN LAUSUNTOLUONNOS teollisuus-, ulkomaankauppa-, tutkimus- ja energiavaliokunnalta

Lisätiedot

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN

NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN NEUVOTTELUT BULGARIAN JA ROMANIAN LIITTYMISESTÄ EUROOPAN UNIONIIN Bryssel, 31. maaliskuuta 2005 (OR. en) AA 24/2/05 REV 2 LIITTYMISSOPIMUS: JULISTUKSET EHDOTUS: SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Valtuuskunnille

Lisätiedot

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en)

Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 24. marraskuuta 2016 (OR. en) Toimielinten välinen asia: 2016/0209 (CNS) 13885/16 SC 181 ECON 984 SÄÄDÖKSET JA MUUT VÄLINEET Asia: NEUVOSTON DIREKTIIVI direktiivin 2011/16/EU

Lisätiedot

TARKISTUKSET 1-15. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/2130(INI) 17.12.2013. Lausuntoluonnos Nuno Melo. PE524.619v01-00

TARKISTUKSET 1-15. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2013/2130(INI) 17.12.2013. Lausuntoluonnos Nuno Melo. PE524.619v01-00 EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Kansalaisvapauksien sekä oikeus- ja sisäasioiden valiokunta 17.12.2013 2013/2130(INI) TARKISTUKSET 1-15 Nuno Melo (PE524.605v01-00) Lissabonin sopimuksen täytäntöönpanosta

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 25.7.2017 COM(2017) 384 final 2017/0162 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS Euroopan unionin ja Armenian tasavallan välisen viisumien myöntämisen helpottamista koskevan sopimuksen

Lisätiedot

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2275(INI)

MIETINTÖLUONNOS. FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI 2011/2275(INI) EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Oikeudellisten asioiden valiokunta 11.9.2012 2011/2275(INI) MIETINTÖLUONNOS 28. vuosikertomuksesta EU:n lainsäädännön soveltamisen valvonnasta (2010) (2011/2275(INI)) Oikeudellisten

Lisätiedot

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS

PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Istuntoasiakirja 15.5.2012 B7-0000/2012 PÄÄTÖSLAUSELMAESITYS suullisesti vastattavan kysymyksen B7-0000/2012 johdosta työjärjestyksen 115 artiklan 5 kohdan mukaisesti pienten

Lisätiedot

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen

Suomen kannan valmistelu komission antamaan ehdotukseen Opetus- ja kulttuuriministeriö PERUSMUISTIO OKM2017-00224 YVA Pastila-Eklund Mari AMOS 09.11.2017 JULKINEN Asia EU; Koulutus: Komission ehdotus neuvoston suositukseksi laadukkaan ja tehokkaan oppisopimuskoulutuksen

Lisätiedot

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/2149(INI) Lausuntoluonnos Franz Obermayr (PE602.

TARKISTUKSET FI Moninaisuudessaan yhtenäinen FI. Euroopan parlamentti 2016/2149(INI) Lausuntoluonnos Franz Obermayr (PE602. Euroopan parlamentti 2014-2019 Kansainvälisen kaupan valiokunta 2016/2149(INI) 23.6.2017 TARKISTUKSET 1-13 Franz Obermayr (PE602.824v01-00) perussopimusten määräysten täytäntöönpanosta kansallisten parlamenttien

Lisätiedot

Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa

Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa Vapaaehtoistyön mittarit EU:ssa ja Suomessa Miksi vapaaehtoistyötä edistetään ja mitataan EU:ssa? EU:n politiikassa vapaaehtoistyö on nähty muutosvoimana, joka osaltaan edistää Eurooppa 2020 kasvustrategian

Lisätiedot

***I MIETINTÖLUONNOS

***I MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2009-2014 Ympäristön, kansanterveyden ja elintarvikkeiden turvallisuuden valiokunta 23.11.2012 2012/0202(COD) ***I MIETINTÖLUONNOS ehdotuksesta Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista

Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS. ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 12.7.2016 COM(2016) 456 final 2016/0213 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON PÄÄTÖS ehdotuksesta energiayhteisön luettelon vahvistamiseksi energiainfrastruktuurihankkeista FI FI PERUSTELUT

Lisätiedot

6068/16 team/hkd/vb 1 DGG 1B

6068/16 team/hkd/vb 1 DGG 1B Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 12. helmikuuta 2016 (OR. en) 6068/16 YHTEENVETO ASIAN KÄSITTELYSTÄ Lähettäjä: Vastaanottaja: Neuvoston pääsihteeristö Valtuuskunnat Ed. asiak. nro: 5783/1/16 REV 1 Asia:

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS

EUROOPAN PARLAMENTTI Budjettivaliokunta MIETINTÖLUONNOS EUROOPAN PARLAMENTTI 2014-2019 Budjettivaliokunta 24.10.2014 2014/XXXX(BUD) MIETINTÖLUONNOS neuvoston kannasta esitykseen Euroopan unionin lisätalousarvioksi nro 6/2014 varainhoitovuodeksi 2014, pääluokka

Lisätiedot

15216/17 paf/js/jk 1 DG D 1 A

15216/17 paf/js/jk 1 DG D 1 A Euroopan unionin neuvosto Bryssel, 1. joulukuuta 2017 (OR. en) 15216/17 FAUXDOC 68 ENFOPOL 590 COMIX 809 ILMOITUS: I/A-KOHTA Lähettäjä: Puheenjohtajavaltio Vastaanottaja: Pysyvien edustajien komitea (Coreper

Lisätiedot

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20

PUBLIC LIMITE FI EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO. Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20 Conseil UE EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 18. heinäkuuta 2011 (05.08) (OR. en) 10548/11 PUBLIC LIMITE PV/CONS 31 EDUC 102 JEUN 32 CULT 34 SPORT 20 EHDOTUS PÖYTÄKIRJAKSI 1 Asia: Euroopan unionin neuvoston

Lisätiedot