Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs., valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs., valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna"

Transkriptio

1 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Aika klo 08:00-10:15 Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs., valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 111 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjan tarkastajien valinta/pöytäkirjan tarkastus Käsittelyjärjestys Valtuuston päätösten täytäntöönpano Talousarvion 2014 ja taloussuunnitelman valmistelu 196 ja käsittely 116 Taloudellinen tilanne Korkeakoulukeskussopimus Puitesopimus teräsrakentamisen ja ohutlevyteknologian 206 osaamisen kehittämisestä Hämeenlinnassa 119 HAMKin osakkuus FIMECC Oy:ssa Johtavan rehtorin lomat Viranhaltijapäätökset Saapuneet kirjeet Ylläpitäjäseminaarit syksy Seuraava kokous 224

2 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Läsnäolijat Poissa Nimi Tehtävä Lisätiedot Filatov Tarja Puheenjohtaja Heimonen Kai Varapuheenjohtaja Poistui :n 115 aikana klo 9.40 Ilovuori Sari Jäsen Julin Marja-Leena Jäsen Kattainen Jari Jäsen Mäkelä Jouni Jäsen Nieminen Janne Varajäsen Suvi Aaltosen varajäsen Nokkala Hannu Jäsen Ranne Lulu Jäsen Poistui 118 jälkeen klo 9.40 Setälä Matti Jäsen Aaltonen Suvi Jäsen este Lassila-Merisalo Maria Jäsen este Söderlund Seppo Jäsen Muut läsnäolijat Karevesi Severi Valtuuston 2. vpj Lepola Kaisa Valtuuston 1. vpj Puusaari Pertti Esittelijä Pöhö Mirja Pöytäkirjanpitäjä Rautio Sari Valtuuston pj Poistui :n 118 aikana klo 8.45 Martikainen Lassi KT-johtaja 118, 119 asiantuntijana Salminen Janne Vararehtori 118, 119 asiantuntijana Pykälät Sivut Allekirjoitukset Puheenjohtaja TARJA FILATOV Tarja Filatov KAI HEIMONEN Kai Heimonen 118 Pöytäkirjanpitäjä MIRJA PÖHÖ Mirja Pöhö Pöytäkirjan tarkastus SARI ILOVUORI Sari Ilovuori MARJA-LEENA JULIN Marja-Leena Julin

3 PÖYTÄKIRJA 10/ Pöytäkirja yleisesti nähtävänä Todistaa KATI ANKKURI Kati Ankkuri, hallintosihteeri

4 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Yhtymähallitus 111 Esitys: Päätös: Todetaan kokous lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. Todettiin.

5 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Pöytäkirjan tarkastajien valinta/pöytäkirjan tarkastus Yhtymähallitus 112 Pöytäkirja lähetetään tarkastettavaksi. Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa. Esitys: Päätös: Pöytäkirjan tarkastajiksi valitaan Sari Ilovuori ja Marja-Leena Julin. Esityksen mukaisesti.

6 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Käsittelyjärjestys Yhtymähallitus 113 Esitys: Käsittelyjärjestys: , 117, 116, , 115, Päätös: Esityksen mukaisesti.

7 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Valtuuston päätösten täytäntöönpano Yhtymähallitus 114 Esitys: Yhtymähallitus päättää: 1. Kuntalain 56 :n nojalla todeta, että yhtymävaltuuston pidetyssä kokouksessa tehdyt päätökset ovat syntyneet lainmukaisessa järjestyksessä ja, että ne ovat laillisia ja täytäntöönpanokelpoisia. 2. Kuntalain 98 :n nojalla ne panna täytäntöön. Päätös: Esityksen mukaisesti.

8 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Yhtymähallitus Talousarvion 2014 ja taloussuunnitelman valmistelu ja käsittely Yhtymähallitus 102 Taloussuunnitelman valmistelu pohjautuu suurelta osin käynnissä olevaan ammattikorkeakoulujen toimilupaprosessiin sekä opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa kaudelle neuvotellun sopimuksen päälinjauksiin. Tavoitteet ja tulokset perustuvat HAMKin uudistuvaan strategiaan, sekä toimilupahakemukseen. Taloussuunnitelman valmistelussa huomioidaan myös ammattikorkeakoulu-uudistuksen keskeiset linjaukset: Ammattikorkeakoulu-uudistuksen tavoitteena on ammattikorkeakoulu, joka on kansainvälisesti arvostettu, itsenäinen ja vastuullinen osaajien kouluttaja alueellisen kilpailukyvyn rakentaja työelämän uudistaja innovaatioiden kehittäjä Uudistusprosessin tavoitteena on luoda lainsäädännölliset puitteet ja toiminnalliset edellytykset tällaiselle ammattikorkeakoululle. Ammattikorkeakoulu-uudistuksessa: Vahvistetaan ammattikorkeakoulujen edellytyksiä vastata nykyistä itsenäisemmin ja joustavammin työelämän, muun yhteiskunnan ja alueiden muuttuviin kehittämistarpeisiin laadukkaalla opetuksella ja tutkimus- ja kehitystyöllä. Ammattikorkeakoulujen rahoitus- ja säädösohjausta uudistetaan vuoden 2014 alusta vauhdittamaan ammattikorkeakoulujen rakenteellista uudistamista ja toiminnan laadun ja vaikuttavuuden parantamista. Rahoitus uudistetaan tukemaan nykyistä paremmin koulutuksen tavoitteita, kuten opetuksen ja tutkimuksen laadun parantamista. Ammattikorkeakoulujen toimiluvat uudistetaan vuoden 2014 alusta. Toimilupa on valtioneuvoston asetus, jossa säädetään koulutusvastuista ja muista toiminnan edellytyksistä. Nykyistä toimipisteverkkoa kootaan riittävän laajoiksi, laadukkaiksi ja innovatiivisiksi osaamisympäristöiksi.

9 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Yhtymähallitus Vastuu ammattikorkeakoulujen perusrahoituksesta siirretään kokonaan valtiolle ja ammattikorkeakouluista tehdään itsenäisiä oikeushenkilöitä. Valtionosuusjärjestelmän kokonaisuudistuksen aikataulussa arvioidaan, miten ammattikorkeakoulujen rahoituksen siirto kunnilta valtiolle sekä oikeushenkilöaseman muuttaminen toteutetaan. Taloussuunnitelmassa varaudutaan tulossa oleviin suuriin muutoksiin. Hallitusohjelma leikkaa ammattikorkeakoulujen rahoitusta edelleen kauden aikana. Vuoden 2015 rahoitus on hallitusohjelman mukaan noin 126 miljoonaa euroa eli noin 13% pienempi kuin lähtötaso. Aloituspaikkaleikkaukset vaikuttavat myös toiminnan kokonaismääriin jo tehtyjen päätösten mukaisesti. Henkilöstön ja toiminnan osalta jatketaan toimilupahakemuksessa kuvattuja sopeuttamistoimia. Taloussuunnitelmassa valmistaudutaan myös ammattikorkeakoulun muuttumiseen osakeyhtiöksi valmisteilla olevan lain mukaisesti. Taloussuunnitelmassa kuvataan keskeiset rakenteelliset ja toiminnalliset muutokset. Taloussuunnitelman ja strategian kytkentää vahvistetaan. FUAS-liittouman merkitys kasvaa erityisesti yhteisten toimintojen, työelämälähtöisen tutkimuksen sekä opiskelijoille suunnatun opetustarjonnan osalta. Vuoden 2014 talousarvion ja vuosien taloussuunnitelman valmistelu on ollut käynnissä keväästä lähtien osana toimilupa ja strategiaprosessia. Yhtymähallitus käsittelee talousarviota ja taloussuunnitelmaa myös ko kouksissaan ja Yhtymävaltuuston budjettikokous on Esitys: Yhtymähallitus käy lähetekeskustelun talousarvion ja taloussuunnitelman valmistelusta sekä päättää valmistelun ja käsittelyn aikataulun edellä esitetyllä tavalla. Päätös: Esityksen mukaisesti.

10 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus 115 Yleistä Taloussuunnitelma on laadittu vielä voimassa olevan lainsäädännön mukaisesti. Ammattikorkeakouluja koskevan rakennemuutoksen toisen vaiheen lainsäädäntö on tekeillä. Lakimuutoksessa tullaan edellyttämään, että kaikki ammattikorkeakoulut ovat osakeyhtiöitä vuodesta 2015 alkaen. Ammattikorkeakoulun toiminnan keskeiset muutokset ovat toimipiste-verkoston tiivistäminen lopettamalla kolme yksikköä, Hämeenlinnan Korkeakoulukeskuksen rakentaminen Suomen suurimmaksi ammattikorkeakoulupohjaiseksi innovaatiokeskittymäksi sekä työelämälähtöisten tutkimusyksiköiden perustaminen. Koulutuksen toiminnot uudistetaan radikaalisti, koulutustarjontaa supistetaan, työelämäyhteistyötä ja FUAS-liittouman yhteisiä toimintoja vahvistetaan. Rakenteellinen muutos tarkoittaa yli sadan henkilötyövuoden vähentämistä ja samanaikaista koulutuksen laadun turvaamista. Henkilöstöratkaisut on osin jo toteutettu ja tullaan toteuttamaan maltilla säilyttämällä tarvittava osaaminen sekä rakentamalla uutta osaamista ja toimintatapaa. Yhteiset toiminnot on keskitetty tehokkaasti, tavoitteena tasainen toiminnan laatu. Yhteisiä toimintoja kehitetään edelleen sekä FUAS-liittoumassa että HAMKin sisällä. Toimenpiteet vähentävät tukipalveluhenkilöstön kokonaismäärää vaarantamatta toiminnan laatua. Kuntayhtymän toimitilat ovat yhteiskäytössä Hämeen ammattikorkeakoulun ja Hämeen ammatti-instituutin kanssa. Tiloja on vuokrattu pienessä määrin myös ulkopuolisille yhteistyötahoille Tiloista aiheutuvat kustannukset koostuvat kiinteistöjen ylläpito- ja korjauskustannuksista. Kuntayhtymä ja sen jäsenkunnat ovat vuosien aikana toteuttaneet yhteensä yli 100 miljoonan euron toimitilainvestoinnit. Lähivuosien investointisuunnitelman suurimmat investoinnit ovat Hämeenlinnan kantakaupungin toimintojen keskittäminen Hämeenlinnan Korkeakoulukeskukseen sekä Mustialan toimipisteen automatisoidun tutkimus- ja tuotantonavetan rakentaminen. Kampuksien toimitilat ja varustus ovat ajanmukaiset. Luonnonvara-ala yksiköiden lämmitysratkaisut on rakennettu uusiutuvien energiaratkaisujen varaan.

11 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Yhtymähallitus Ammatti-instituutin kehittäminen Ammatti-instituutti on luonnonvara-alalle painottuva oppilaitos, joka toimii kiinteässä yhteistyössä ammattikorkeakoulun kanssa. Lisäksi ammatti-instituutin yhteydessä järjestetään liikenneopettajan erikoisammattitutkintoon johtavaa koulutusta ja toteutetaan liikenneopetuksen pedagogisia kehittämishankkeita. Ammatti-instituutin strategiatyötä, opetussuunnitelmatyötä ja muuta kehittämistä tehdään rinnan ammattikorkeakoulun Biotalouden koulutus- ja tutkimuskeskuksen kanssa. Työskentelyn tavoitteena on vahvistaa luonnonvara-alan kokonaisuutta maan tärkeimpänä luonnonvara-alan ammatillisena kouluttajana. Hämeen ammatti-instituutin suurin sallittu kokonaisopiskelijamäärä on ollut 375 opiskelijaa. Uusimman järjestämislupapäätöksen perusteella kokonaisopiskelijamäärä alenee asteittain vuoteen 2016 mennessä 340 opiskelijaan. Matkailu- ja ravitsemusalan koulutus ajetaan hallitusti alas ja se päättyy vuonna Koska ammatti-instituutin tarjontaa ei voida nykyisillä aloituspaikkamäärillä ja koulutusjärjestelyillä oleellisesti monipuolistaa, laajentaminen ja monipuolistaminen suunnataan ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Lisä- ja täydennyskoulutuksessa tehdään yhteistyötä biotalouden koulutusja tutkimuskeskuksen täydennyskoulutusyksikön kanssa. Hämeen ammatti-instituutti jatkaa mukana Välkky-kumppanuusverkostossa. Verkoston jäsenet kehittävät yhdessä toisen asteen ammatillista koulutusta sekä siihen liittyvää työelämän kehittämis- ja palvelutehtävää. Ammatti-instituutin keskeisinä tavoitteina ovat koulutuksen vetovoima sekä tuloksellisuusrahoituksen vaikuttavuusmittariin vaikuttavat tekijät: Normiajassa valmistuneet (läpäisyaste), normiajassa valmistuneiden työllistyminen (työllistymisaste) sekä valmistumatta jääneet, jotka eivät opiskele tai ole töissä (negatiivinen keskeyttäminen). Uutena tavoitteena on ammatillisen lisä- ja täydennyskoulutuksen opiskelijatyövuosikertymä suoritettua tutkintoa kohden.

12 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Yhtymähallitus Käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa Kuntayhtymän talousarvio ja taloussuunnitelma on laadittu toimintamenorahoituksen, erillisen projektirahoituksen ja muun tulorahoituksen pohjalta. Vuoden 2014 osalta ammattikorkeakoulun kokonaisrahoituksen pohjana on OKM:n kanssa tehty tulos- ja tavoitesopimus sekä uuden rahoitusmallin mukainen tuloksellisuusmittaristo. Ammatti-instituutin rahoituksen perustana on järjestämisluvassa sovittu opiskelijamäärä. Kuntayhtymän arvioidut toimintatuotot talousarviovuonna 2014 ovat 64,7 miljoonaa euroa. Valtionosuudet ja muut opetustuotot ovat 49,1 miljoonaa euroa. Projektitulot ja suoritteiden myyntitulot ovat 11.1 miljoonaa euroa, saadut tuet ja avustukset 2,9 miljoonaa euroa ja muut toimintatulot 1,6 miljoonaa euroa. Rahoitustulojen ja -menojen nettovaikutukseksi on arvioitu 39 tuhatta euroa ylijäämää. Talousarviovuoden toimintamenot ovat 60,7 miljoonaa euroa, josta henkilöstömenot ovat 41 miljoonaa euroa, joka on 67,5 prosenttia toimintamenoista. Palvelujen ostot ovat 11 miljoonaa euroa, aineet, tarvikkeet ja tavarat ovat 5,2 miljoonaa euroa sekä avustukset ja muut toimintamenot ovat 3,5 miljoonaa euroa. Kuntayhtymän vuosikatteeksi arvioidaan 4,2 miljoonaa euroa, poistoiksi 3,6 miljoonaa euroa. Tilikauden ylijäämäksi jää 0,5 miljoonaa euroa. Investointi- ja rahoitusosa Taloussuunnitelmakauden keskeisimmät investoinnit ovat Hämeenlinnan Lahdensivun kampuksen siirto Korkeakoulukeskukseen Visamäkeen, jonne rakentuu aito ammattikorkeakoulupohjainen innovaatiokeskittymä sekä Mustialan opetus-, tutkimus- ja tuotantonavetan rakentamisen loppuun saattaminen. Talousarviovuoden 2014 bruttoinvestoinnit ovat 13,5 miljoonaa euroa ja nettoinvestoinnit 12,5 miljoonaa euroa. Kuntayhtymän kokonaisinvestoinnit taloussuunnitelmakaudella ovat yhteensä 20,3 miljoonaa euroa, josta opetuksellisten investointien osuus 3,9 miljoonaa euroa. Investointeihin tulee myyntituloja, avustuksia ja peruskuntien rahoitusta 6,4 miljoonaa euroa, jolloin nettoinvestointien määrä suunnittelukaudella on 13,9 miljoonaa euroa.

13 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Yhtymähallitus Kuntayhtymän rahoituslaskelmassa talousarviovuoden 2014 ja 2016 suunnitelmavuoden vuosikatteet ovat neljän miljoonan suuruusluokkaa. Vuoden 2015 vuosikate jää kolmeen ja puoleen miljoonaan euroon johtuen siitä, että vuoteen 2015 kohdistuu kaikkein suurimmat rahoitusleikkaukset. Kuntayhtymän oman tulorahoituksen lisäksi investointeihin osallistuvat peruskunnat Tammela ja Hämeenlinna perussopimuksen mukaisesti. Normirahoituksen radikaalisti vähentyessä taloussuunnitelmassa varaudutaan rahoittamaan lainarahoituksella osa korkeakoulukeskuskampuksen rakentamisesta. Esitys talousarvioksi 2014 ja taloussuunnitelmaksi on liitteenä asiakirjoissa. Asiakirjaliite nro 1, 115. Esitys: Yhtymähallitus hyväksyy talousarvion 2014 ja taloussuunnitelman ja päättää lähettää lausunnolle jäsenkuntiin. Jäsenkuntien lausunnot pyydetään mennessä. Päätös: Esityksen mukaisesti.

14 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Taloudellinen tilanne Yhtymähallitus 116 Kuntayhtymän kokonaistuotot olivat 49,3 miljoonaa euroa. Näistä opetustuottojen osuus oli 38,6 miljoonaa euroa. Toimintamenot olivat yhteensä 45,4 miljoonaa euroa, josta henkilöstökulut 31,4 miljoonaa euroa, palvelujen ostot 7,7 miljoonaa euroa ja tarvikkeiden ostot 3,4 miljoonaa euroa sekä muut toiminnan kulut 2,9 miljoonaa euroa. Kyseisen jakson kumulatiivinen vuosikate oli 4,0 miljoonaa euroa. HÄMEEN AMMATILLISEN TULOSLASKELMAOSAVERTAILU 1-9 / 2013 (tuhatta euroa)9 Tot kum. Ta kum. Ero tot - ta Ta Tot kum 1-9 / / 2013 kum / 2012 Toimintatulot Opetustulot valtiolta Muut myyntitulot Tuet ja avustukset Muut toimintatulot Valmistus omaan käyttöön Toimintamenot Henkilöstömenot Palvelujen ostot Aineet, tarvikkeet ja tavarat Avustukset Muut toimintamenot TOIMINTAKATE Rahoitustulot ja -menot Korkotulot Muut rahoitustulot Korkomenot Muut rahoitusmenot VUOSIKATE

15 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Vuoden 2013 talousarvion mukainen investointiohjelma on 4,0 miljoonaa euroa. Rakennushankkeista mennessä oli toteutunut 1,5 miljoonaa euroa ja opetuksellisista hankkeista 0,5 miljoonaa euroa, yhteensä 2,0 miljoonaa euroa. HÄMEEN AMMATILLISEN INVESTOINTIOSAVERTAILU 1-9 / 2013 (tuhatta euroa) Tot kum. Ta kum. Ero tot - ta Ta 1-9 / / 2013 kum Rakennusinvestoinnit Hankkeittain Hämeenlinna, Visamäen kampus Visamäki, korkeakoulukeskuksen rakentaminen, E-talon muutostyöt Menot tulot Netto Visamäki, korkeakoulukeskuksen rakentaminen, H-talon muutostyöt Menot Tulot Netto Visamäki, korkeakoulukeskuksen rakentaminen, Ohutlevykeskus Menot Tulot Netto Visamäki, korkeakoulukeskuksen rakentaminen, A-talon peruskorjaus Menot Tulot Netto

16 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Tot kum. Ta kum. Ero tot - ta Ta 1-9 / / 2013 kum Mustiala Tien perusparannus, tien päällystys Menot Tulot Netto Opiston peruskorjaus Menot Tulot Netto Opetus-, tutkimus- ja tuotantonavetta Menot Tulot Netto Rakennusinvestoinnit yhteensä Menot tulot Netto Opetukselliset ja muut investoinnit Investointikokonaisuus Menot Tulot Netto Investoinnit yhteensä Menot Tulot Netto

17 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus HÄMEEN AMMATILLISEN RAHOITUSLASKELMAOSAVERTAILU 1-9 / 2013 (tuhatta euroa) Tot kum. Ta kum. Ero tot - ta Ta 1-9 / / 2013 kum Varsinainen toiminta ja investoinnit Tulorahoitus Vuosikate Tulorahoituksen korjauserät Investoinnit Investointimenot Rahoitusosuudet investointimenoihin Pysyvien vastaavien hyödykkeiden luovutustulot Varsinainen toiminta ja investoinnit (+/-) Rahoitustoiminta Antolainauksen muutokset Lainakannan muutokset Pitkäaikaisten lainojen lisäys (+) Pitkäaikaisten lainojen vähennys (-) Lyhytaikaisten lainojen muutos (+/-) Oman pääoman muutokset Muut maksuvalmiuden muutokset Toimeksiantojen varojen ja pääomien muutokset Vaihto-omaisuuden muutos Saamisten muutos Korottomien velkojen muutos Rahoitustoiminnan nettokassavirta (+/-) Vaikutus maksuvalmiuteen Esitys: Merkitään tiedoksi taloudellinen tilanne Päätös: Merkittiin tiedoksi.

18 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Korkeakoulukeskussopimus Yhtymähallitus 117 HAMK, Hämeenlinnan kaupunki, Innopark ja Kehke toimivat Hämeenlinnan seudulla läheisessä yhteistyössä. Osapuolet ovat päättäneet, että Visamäen kampusalueesta kehitetään korkeakoulukeskus, jonne keskitetään HAMKin Hämeenlinnan toiminnat, Innoparkin teknologiakeskus- ja yrityskehitystoiminta. Kehittämistyön pohjaksi on solmittu sopimus, jolla HAMK, Hämeenlinnan kaupunki, Innopark ja Kehke sitoutuvat kohdentamaan ja kehittämään toimintaansa seuraavien tavoitteiden saavuttamiseksi. Tavoitteena on synnyttää Hämeenlinnan Visamäen alueelle vahva korkeakoulukeskus, tukea seudun elinkeinostrategiaa, nostaa seutukunnan tutkimus-, kehittämisja innovaatiotoiminta ja -rahoitus uudelle tasolle, tehostaa yritysten kehittämispalveluja sekä erityisesti aktivoida uusien yritysten syntymistä. Toimintaa ohjaa johtoryhmä, joka vastaa yhteisestä strategiasta, vuosittaisesta toimintasuunnitelmasta, resurssoinnista ja seurannasta. Johtoryhmä päättää korkeakoulukeskuksen suunnittelusta, yhteisten TKI- ja palveluyksiköiden organisoinnista sekä erillisten työryhmien perustamisesta ja vastuuhenkilöiden nimeämisestä. Kukin osapuoli nimeää johtoryhmään 2-3 edustajaa. Puheenjohtajana toimii vuorovuosin kunkin osapuolen edustaja. Hämeen ammattikorkeakoulua ovat johtoryhmässä edustaneet rehtori Veijo Hintsanen, kehitysjohtaja Pertti Puusaari ja talousjohtaja Mirja Pöhö. Esitys: Päätös: Hämeen ammattikorkeakoulun edustajiksi johtoryhmään esitetään yhtymähallituksen puheenjohtaja Tarja Filatov rehtori Pertti Puusaari talousjohtaja Mirja Pöhö Esityksen mukaisesti.

19 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Puitesopimus teräsrakentamisen ja ohutlevyteknologian osaamisen kehittämisestä Hämeenlinnassa Yhtymähallitus 118 Puitesopimuksella osapuolet sopivat teräsrakentamisen ja ohut le vy tek no logian osaamisen kehittämisestä Hämeenlinnan seutukunnassa. Tavoitteena on yh teis työn kautta synnyttää alueelle kansallisesti ja kansainvälisesti mer kittä vä alan kehitysympäristö (Steel Construction Excellence Center) eri kou lutus as tei den, yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyönä. Toiminta keskittyy teräs ra ken ta mis- ja ohutlevyalan tutkimustoiminnan ja koulutustarjonnan jatku vuu den varmistamiseen ja kehittämiseen Hämeenlinnassa. Yhteistyö eri kou lu tus as tei den (ammattioppilaitos, ammattikorkea ja yliopisto) välillä on toi min nas sa keskeistä. Toimijoina ovat Hämeen ammattikorkeakoulu, pe rustet ta va Hämeenlinnan seudun kehittämisyhtiö Oy, Ammattiopisto Tavastia se kä Rautaruukki Oyj. HAMK sitoutuu osaltaan yhteensä vuo tuisen satsaukseen toimintaan. HAMK:n Ohutlevykeskus on toiminnan keskiös sä. PUITESOPIMUS TERÄSRAKENTAMISEN JA OHUTLEVYTEKNOLOGIAN OSAAMISEN KEHITTÄMISESTÄ Tällä puitesopimuksella osapuolet sopivat teräsrakentamisen ja ohutlevyteknologian osaamisen kehittämisestä Hämeenlinnan seutukunnassa. Sopimuksessa on esitelty sopijaosapuolet, sopimuksen tarkoitus ja tavoitteet sekä sopijaosapuolten taloudelliset sitoumukset ja velvollisuudet. 1. Sopijaosapuolet Hämeen ammattikorkeakoulu (HAMK) Ammattiopisto Tavastia (Tavastia) Hämeenlinnan kaupunki (Hämeenlinna) Perustettava Hämeenlinnan kehittämisyhtiö Oy (Kehittämisyhtiö) Rautaruukki Oyj (Ruukki) 2. Sopimuksen tausta, tarkoitus ja tavoitteet Metalli- ja teknologiateollisuus on Hämeen seutukunnan elinkeinoelämälle erittäin merkittävää: metalliteollisuuden 350 yritystä työllistävät yli 5000 henkilöä. Hämeen merkittävin elinkeino on teknologiateollisuus, joka tuottaa Hämeen alueen tavaraviennistä 50 %. Koko elinkeinoelämän T&K-investoinneista 56 %:a on peräisin teknologiateollisuudesta.

20 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Uuden teknologian käyttöönotto on ensiarvoisen tärkeää seutukunnan yritysten kilpailukyvyn parantamiselle ja vaatii alueen yritysten, oppilaitosten ja julkisten toimijoiden välistä yhteistyötä ja panostusta tutkimukseen. Laskusuhdanteen mentyä ohi on terästeollisuudessa odotettavissa työvoimapulaa alan eläköitymisen vuoksi. Kanta-Hämeessä tarvitaan tulevaisuudessa uusia monialaisia osaajia, mikä vaatii yhteistyötä yritysten, korkeakoulujen ja yliopistojen välillä. Tämän puitesopimuksen tarkoitus on luoda dynaaminen kehittämisympäristö, joka keskittyy teräsrakentamisen ja ohutlevyteknologian osaamisen edelleen kehittämiseen mm. yrityksissä sekä näiden alojen tutkimustoiminnan ja koulutustarjonnan jatkuvuuden varmistaminen Hämeenlinnan seutukunnan alueella. Tarkoitus on synnyttää alueelle kansallisesti ja kansainvälisesti merkittävä alan huippuosaamiskeskus, joka keskittyy myös metallialan uuden yritystoiminnan ja uusien tuotteiden kehittämiseen. Päämääränä on vahvistaa jo olemassa olevaa ohutlevy- ja teräsrakenteiden osaamiskeskittymää (Ohutlevykeskus) niin, että eri koulutusasteiden, yritysten ja tutkimuslaitosten yhteistyötä hyödynnetään nykyistä tehokkaammin. Tätä uutta sopijaosapuolten muodostamaa osaamiskeskittymää kutsutaan tässä sopimuksessa nimellä Steel Construction Excellence Center (SCEC), jota toteutetaan yhteistyössä Tampereen teknillisen yliopiston ja Seinäjoen alueen kanssa. Se tulee olemaan osa Visamäen kampusalueen Korkeakoulukeskusta, ja kansallisesti merkittävä ja tunnustettu sekä kansainvälisesti tunnettu teräsrakentamisen ja ohutlevyalan tutkimuksen ja koulutuksen tekijä. Näin vahvistetaan nykyisiä metallialan kasvuyrityksiä ja niiden mahdollisuuksia luoda uutta liiketoimintaa sekä luodaan edellytyksiä alueelle sijoittuville ja uusille yrityksille. Sopimuksen keskeinen tavoite on teräsrakentamisen ja ohutlevyalan uusimpia sovelluksia hyödyntävien yritysten syntyminen sekä uuden teknologian, kuten digitaalisuuden ja uusiutuvien energiaratkaisujen sovellusten, hyödyntäminen alueen yritysten kasvun tukena.

21 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Tämän sopimuksen yleiset tavoitteet ovat: luoda kansallisesti merkittävä ja tunnustettu sekä kansainvälisesti tunnettu teräs- ja ohutlevyalan tutkimuksen ja koulutuksen tekijä edistää vuorovaikutusta ja yhteistyötä Hämeen seutukunnan alueen metallituotealalla toimivien yritysten, erityisesti Ruukin, ja oppilaitosten välillä tarjota testaus- ja asiatuntijapalveluja sekä koulutusta ja siten edistää yritysten tuotekehitystä valmistella ja toteuttaa ohutlevytuotteisiin ja teräsrakentamiseen liittyviä julkisrahoitteisia tutkimushankkeita. Tavoitteena ovat erityisesti sopijapuolten yhteiset hankkeet. ylläpitää tutkimusyhteyksiä alan kansallisiin ja kansainvälisiin toimijoihin (esim. tutkimuslaitokset ja yliopistot) edistää alan yritysten kansainvälistymistä lisätä opiskelijoiden kiinnostusta teräsrakenne- ja ohutlevyalaa kohtaan ja lisätä alalta valmistuneiden lukumäärää kehittää teräsrakentamiskoulutusta niin, että alueen yritysten tarpeet tulevat nykyistä paremmin huomioiduiksi esimerkiksi rakentamalla ja toteuttamalla uusia tutkimus- ja oppimisympäristöjä sekä koulutussisältöjä tuoda tiedekorkeakoulun (Tampereen teknillinen yliopisto) koulutusja asiantuntijapalveluita alueelle. Edellä mainittujen tavoitteiden toteutuminen varmistaa osaltaan metallituotteiden valmistuksen jatkumisen alueella ja parantaa alan yritysten kilpailukykyä kehittämällä mm. ohutlevyteknologian osaamista ja lisäämällä alan tuotekehitystä. Lisäksi toteutuminen lisää alan toimijoiden moniosaamista teräsrakentamisen alalla, jossa hyödynnetään eri koulutusasteiden ja tutkimuksen yhteensovittamista sekä eri toimialojen (metalli, LVI, sähkö ja automaatio) luvanvaraisuuksien huomioimista koulutussisällöissä.

22 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Sopijaosapuolet sitoutuvat kukin omalta osaltaan edistämään sopimuksessa mainittujen yleisten tavoitteiden toteutumista sekä erityisesti Steel Construction Excellence Center -osaamiskeskittymän kehittämistä kohdassa 3 tarkemmin yksilöidyllä tavalla. 3. Sopimusosapuolten roolit ja velvollisuudet HAMK kouluttaa opiskelijoita seutukunnan teknologiateollisuuden tarpeisiin 15:ssä tekniikan alan koulutusohjelmassa. HAMKilla on keskeinen asema Hämeenlinnan seutukunnan innovaatioympäristön rakentajana ja kärkiosaamisen kehittymisen tukijana. Erityisesti HAMKin vanhimmalla osaamiskeskittymällä Ohutlevykeskuksella on merkittävä rooli sekä Ruukin että muiden alueen teräsalan toimijoiden tutkimus- ja tuotekehitystoiminnassa. Hämeen ammattikorkeakoulun Ohutlevykeskus on 15 vuotta toiminut ohutlevytuotteiden tutkimus- ja tuotekehityksessä ja on merkittävä ohutlevyteknologian osaaja Suomessa. Tutkimustoiminnan lisäksi Ohutlevykeskus osallistuu aktiivisesti HAMKin opetustoimintaan tekniikan alan koulutusohjelmissa vastaamalla teräsrakenteisiin liittyvistä opintojaksoista sekä ohjaamalla opinnäytetöitä ja harjoittelujaksoja. HAMK on Suomessa ainoa ammattikorkeakoulu, joka tarjoaa teräsrakentamisen pääainevaihtoehdon Construction Engineering -koulutusohjelmassa. Koulutusohjelman antama tutkinto on teknologiateollisuuden työnantajien keskuudessa arvostettu. Yritysten, yliopistojen, toisen asteen opetuksen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyöllä HAMKin tekniikan alan opetusta voidaan kehittää edelleen vastaamaan entistä paremmin seutukunnan yritysten tarpeita. HAMK sitoutuu :n vuosittaiseen rahoitukseen. Rahoitusta käytetään - Ohutlevykeskuksen henkilöstökustannuksiin, jotka liittyvät tämän sopimuksen toteutukseen - tutkimuslaitehankintoihin - hankkeiden omarahoitusosuuksiin - HAMKin ja Ammattiopisto Tavastian väliseen yhteistyöhön (vähintään /vuosi) - yritysyhteistyön kehittämiseen (vähintään /vuosi).

23 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Perustettava Hämeenlinnan kehittämisyhtiö Oy on Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoyhtiö, joka tarjoaa seudun yrityksille palveluja, neuvontaa ja kumppanuutta. Yhtiön visio on tehdä Hämeenlinnan seudusta Etelä-Suomen vetovoimaisin yrittämisen ja asumisen paikka. Tämä toteutuu vahvistamalla elinkeinoelämän ja yritysten toimintamahdollisuuksia sekä kasvattamalla seudun kilpailukykyä ja vetovoimaa. Hämeenlinnan kehittämisyhtiö Oy edistää yritysten verkostoitumista sekä luo mahdollisuuksia kansainvälistymiseen. Yhtiö toimii tiiviissä ja avoimessa yhteistyössä yritysten sekä muiden elinkeinoelämän toimijoiden ja koulutusorganisaatioiden kanssa. Hämeenlinnan kehittämisyhtiö Oy viestii seudun osaamisesta ja vahvuuksista sekä markkinoi seutua hyvänä asuin- ja matkailukohteena sekä yritysten sijoittumispaikkana. Yhtiön omistaa Hämeenlinnan kaupunki. Hämeenlinnan kehittämisyhtiö Oy sitoutuu :n vuosittaiseen rahoitukseen. Rahoitusta käytetään - tämän sopimuksen puitteissa tehtävän yritysyhteistyön koordinointiin sisältyvät henkilöstökustannukset ja ostopalvelut - tämän sopimuksen toimia koskevaan viestintään - yritysyhteistyön kehittämiseen (vähintään /vuosi) - uusien teräsrakenneratkaisuiden ideointi- ja kehitystyöhön (vähintään /vuosi) - pk-yritysten koekohteiden testaukseen ja simulointiin kokeiluympäristössä - uusien sopimuksen piiriin kuuluvien kehitysympäristöjen testaukseen - hankkeiden omarahoitusosuuksiin.

24 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Hämeenlinna kaupunki sijaitsee Suomen väestöllisessä keskipisteessä ja sillä on pitkät teolliset perinteet. Hämeenlinnassa on noin asukasta. Kaupungin suurin teollinen työnantaja on Rautaruukki Oyj. Yksi tärkeimmistä Hämeenlinnan kaupungin elinkeinoelämän kehittämiskärjistä on konepaja- ja metallitoimiala. Hämeenlinnan kaupungin, Kehittämisyhtiön ja Hämeen ammattikorkeakoulun yhteinen Korkeakoulukeskus on koulutuksen sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan tärkeä kehitysympäristö. Hämeenlinnan kaupunki sitoutuu :n vuosittaiseen rahoitukseen. Rahoitusta käytetään - teräsrakentamisen ja ohutlevyteknologian koulutusta edistäviin tarkoituksiin (vähintään /vuosi) - tuomaan yliopistojen tai tutkimuslaitosten koulutus- ja asiantuntijapalveluja SCEC-osaamiskeskittymän käyttöön - tämän sopimuksen tavoitteita edistävien uusien hankkeiden valmisteluun - kansainvälisten verkostojen luomiseen Kaupungin tässä sopimuksessa rahoittamalla koulutustoiminnalla tähdätään ammattioppilaitosten, ammattikorkeakoulun ja yliopiston yhteistyöhön sekä alueen yritysten tarvitsemien koulutuspalvelujen järjestämiseen. Puitesopimuksen ohjausryhmä tekee vuosittain esityksen Hämeenlinnan kaupungille rahoituksen suuntaamisesta. Ammattiopisto Tavastia järjestää kone- ja metallitekniikan peruskoulutusta ja ammattitutkintoja seuraavasti: I Valmistustekniikan koulutusohjelma levyseppähitsaajat koneistajat II Automaatiotekniikan ja kunnossapidon koulutusohjelma kunnossapitoasentajat

25 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Perustutkinnon opiskeluun kuuluu vähintään 24 opintoviikkoa työssäoppimista. Työssäoppiminen järjestetään yhteistyössä elinkeinoalueen työnantajien kanssa. Lukuvuoden aikana työssäoppimiseen osallistuu noin 130 opiskelijaa. Opiskelijatöinä tehdään asiakastöitä, joista esimerkkinä ovat: moduulimitoitetut teräsrakenteet (katokset, varastot, autotalli) erilaiset levy- ja hitsaustyöt sekä koneistustyöt alihankintatyöt hitsaajien pätevyyskokeiden valvonta. Ammattiopisto Tavastia sitoutuu :n vuosittaiseen rahoitukseen. Rahoitusta käytetään kone- ja metalliosaston henkilöstökustannuksiin, jotka liittyvät tämän sopimuksen toteutukseen työssäoppimisen ohjaukseen alueen yrityksissä laiteinvestointeihin hankkeiden omarahoitusosuuksiin Ammattiopisto Tavastian ja HAMKin väliseen yhteistyöhön (vähintään /vuosi). asiakastöiden ohjaukseen ja toteutukseen (vähintään /vuosi) Ammattiopisto Tavastia tekee yhteistyötä Hämeen ammattikorkeakoulun kanssa alan opetuksessa siten, että ammattikorkeakoulun opiskelijat suunnittelevat erilaisia teräs- ja levyrakenteita ja ammattiopiston opiskelijat puolestaan valmistavat suunnitellut rakenteet. Lisäksi yhteistyötä on tehty teräsrakenteiden koekuormitusten ja korroosiokestävyyden osalta. Uudeksi kehityskohteeksi on nostettu aurinkoenergian hyötykäyttö. Tavoitteena on suunnitella koulutusta, joka palvelisi yrityksiä aurinkopaneeli- ja aurinkokeräinjärjestelmien suunnittelussa, asentamisessa, tarkastuksissa ja käyttöönotossa. Koulutus toteutettaisiin yhteistyössä niiden yritysten kanssa, jotka valmistavat kyseisiä järjestelmiä tai niissä tarvittavia komponentteja. Koulutuksen osana rakentuu Ammattiopisto Tavastiaan kansallisesti merkittävä aurinkovoimala. Ruukki on kansainvälisesti merkittävä teräksen ja ohutlevytuotteiden valmistaja ja markkinoija, jonka ohutlevytuotteiden valmistus tapahtuu Hämeenlinnassa. Ruukki on erikoistunut teräkseen ja teräsrakentamiseen. Ruukki toimittaa asiakkailleen energiatehokkaita teräsratkaisuja asumiseen, työhön ja liikkumiseen. Ruukin visio on olla energiatehokkaiden teräsratkaisujen innovatiivinen toimittaja ja rakentaa tulevaisuuden kestävämpää ympäristöä yhteistyössä asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

26 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Ruukki sitoutuu :n vuosittaiseen rahoitukseen. Summa koostuu Rautaruukki Oyj:n, Ruukki Construction Oy:n ja/tai Ruukki Metals Oy:n rahoitusosuuksista. Rahoitusta käytetään Ruukin toimintaa tukeviin tutkimusprojekteihin Ohutlevykeskuksessa suoritettaviin tutkimus- ja testaustöihin Uusien teräsrakenneratkaisuiden ideointi- ja kehitystyöhön erityisesti Ruukin tarpeisiin (vähintään /vuosi). Summa sisältää myös HAMKin saaman suoran rahoitustuen yhteisesti sovituissa julkisrahoitteisissa hankkeissa (kuten Tekes-, EAKR-, ESR-, RFCS-, EU-hankkeet), jotka kuuluvat tämän sopimuksen piiriin. Hankkeen hakuvaiheessa Ruukki ja HAMK yhdessä sopivat sen rahoituksen suuruudesta, joka katsotaan kuuluvaksi Ruukin rahoitusosuuteen. Ruukki (tai sen tytäryhtiöt Ruukki Metals Oy tai Ruukki Construction Oy) tilaavat Ruukin toimintaa tukevat tutkimusprojektit tai Ohutlevykeskuksessa suoritettavat tutkimus- ja testaustyöt erillisillä toimeksiantokohtaisilla tutkimussopimuksilla. Toimeksiantokohtaisissa tutkimussopimuksissa määritellään tarkemmin muun muassa tutkimusten sisältö, vastuu- ja yhteyshenkilöt, aikataulu, kustannusarvio, veloitusperusteet ja laskutustapa, raportointi, tulosaineiston käyttöoikeudet sekä toimeksiantoa varten varatut henkilö- ja laiteresurssit. Selvyyden vuoksi sopijapuolet toteavat, että Ruukki voi rahoittaa tämän sopimuksen piirissä olevia tutkimuksia alle eurolla vuosittain, mikäli sopijapuolilla ei ole riittävästi sellaisia tutkimusprojekteja, jotka Ruukin arvion mukaan tukevat Ruukin liiketoimintaa, mikäli tutkimusprojektit eivät etene suunnittelussa aikataulussa tai eivät laadultaan vastaa sovittua taikka mikäli yksittäiset toimeksiantokohtaiset tutkimussopimukset päättyvät purun tai irtisanomisen johdosta.

27 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Puitesopimuksen rahoitusmalli Puitesopimuksen rahoitusmallia on havainnollistettu kuvassa 1. Rahoitusmalli takaa vuosittaisen kehityspanoksen sopimuksen tavoitteiden toteuttamiseen. Jokainen sopijaosapuoli päättää oman rahoituksensa yksityiskohtaisesta käytöstä tämän sopimuksen tarkoituksia edistävään toimintaan. Jokainen sopijaosapuoli esittää rahoituksensa käyttösuunnitelman puitesopimuksen ohjausryhmälle vuosittain suunnitelmassaan. Jokainen sopijaosapuoli myös raportoi toimistaan ja rahoitusosuutensa käytöstä ohjausryhmälle vuosittain. Laiteinvestointien rahoittamisesta vastaavat sopijaosapuolet itsenäisesti. Ohjausryhmän mahdollisesti ehdottamiin yhteisiin laitehankintoihin osallistumisesta päättää kukin sopijaosapuoli erikseen. Kunkin sopijaosapuolen kehityspanostuksia voidaan käyttää myös julkisen rahoituksen omarahoitusosuuksiin. Erityisen toivottavina pidetään hankkeita, joissa kaikki sopijaosapuolet ovat mukana. Sopimuksen olemassaolo osoittaa julkisen rahoituksen myöntäjille sopimusosapuolten sitoutumisen ja halun synergiaan hankkeita suunniteltaessa. Kuva 1. Puitesopimuksen rahoitusmalli. Esitetyt euromäärät ovat vuosittaisia rahoituksia. Kuvassa on mainittu esimerkkejä rahoituksen käyttökohteista.

28 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Vähintään vuodessa kehityspanoksesta käytetään kolmeen kehityskohteeseen, jotka on nimetty seuraavasti: A. Yritysyhteistyö, B. Koulutusyhteistyö ja C. TKI-ideointi. A. Yritysyhteistyöhön varatun rahoituksen (vähintään ) käytöstä päätetään tapauskohtaisesti puitesopimuksen ohjausryhmässä sille tehtyjen esitysten perusteella. Tässä kehityskohteessa Hämeen ammattikorkeakoulu, Ammattiopisto Tavastia ja Kehittämisyhtiö kukin sitoutuvat vähintään :n vuosittaiseen rahoitukseen. Yritysyhteistyö-kehityskohteen rahoituksella toteutetaan konkreettista vuorovaikutusta ja yhteistyötä Hämeen seutukunnan alueen metallituotealalla toimivien yritysten ja oppilaitosten välillä. Keskeisin toimintamuoto ovat yrityksille tehtävät opiskelijatyöt, joiden toteutusta rahoituksella tuetaan. B. Koulutusyhteistyö koskee eri koulutusasteiden (ammattioppilaitos, ammattikorkeakoulu ja yliopisto) välistä yhteistyötä. Koulutusyhteistyöhön varataan yhteensä vähintään vuodessa. Tämän rahoituksen käytöstä päättää ohjausryhmä sille tehtyjen esitysten perusteella. Tässä kehityskohteessa Hämeen ammattikorkeakoulu ja Ammattiopisto Tavastia sitoutuvat molemmat vähintään :n vuosittaiseen rahoitukseen yhteistoimintansa kehittämisessä. Keskeisenä tavoitteena molemmilla on opiskelijoiden työelämävalmiuksien kehittäminen. Koulutusta kehitetään erityisesti teräsrakennesuunnittelussa ja toteutuksessa, ohutlevytuotteiden valmistustekniikoissa ja pitkäaikaiskestävyyteen liittyvässä problematiikassa. Opetustoimintaa kehitetään suuntaan, joka lisää opiskelijoiden työelämävalmiuksia ja vastaa nykyistä paremmin yritysten osaamistarpeisiin. Opetustoimintaan pyritään liittämään opintokokonaisuuksia, joissa opiskelijat ratkovat yritysten ongelmia. Rahoitusta käytetään opintojaksojen sekä harjoitus- ja opinnäytetöiden aiheuttamiin kustannuksiin (opettajien palkkakustannukset sekä materiaali- ja laitekustannukset). Hämeenlinnan kaupungin vähintään :n vuosittainen rahoituspanos kohdistetaan teräsrakentamisen ja ohutlevyteknologian koulutusta edistäviin tarkoituksiin kuten yliopistotasoisen koulutus- ja tutkimusasiantuntemuksen saamiseen Steel Construction Excellence Centerin piirissä tehtävään koulutus- ja tutkimustoimintaan.

29 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus C. TKI-ideoinnin kohteessa rahoitus (vähintään ) käytetään uusien teräsrakenneratkaisuiden ja -rakenteiden ideointityöhön. Ruukki ja Kehittämisyhtiö kohdentavat kumpikin vähintään euron vuosittaisen kehityspanoksen tähän kehityskohteeseen. Tätä työtä varten muodostetaan työskentelyryhmä sopijaosapuolten asiantuntijoista sekä mahdollisesti ulkopuolisista asiantuntijoista, jotka pyrkivät uusien teräs- ja ohutlevyrakenneratkaisuiden synnyttämiseen, kokeiluun ja edelleen kehittämiseen. Tavoitteena on uusien metallituotteiden ja liiketoiminnan synnyttäminen. Ideoinnin tuloksena syntyneitä ratkaisuja voidaan kehittää edelleen Yritysyhteistyö kehityskohteen rahoituksella. 5. Ohjausryhmä Puitesopimuksen hallinnollisena vastuuorganisaationa toimii HAMK. Sopimuksen piirissä tehtävää toimintaa ohjaa sopijaosapuolten yhteinen ohjausryhmä. Ohjausryhmään kuuluvat sopimuksen allekirjoitushetkellä alla luetellut henkilöt. Kukin sopijaosapuoli voi muuttaa ohjausryhmän edustajan omalla ilmoituksellaan. HAMK Janne Salminen Lassi Martikainen Hämeenlinnan kaupunki Juha Isosuo Ammattiopisto Tavastia Jouni Haajanen Ari Pöllänen Kehittämisyhtiö Timo Kärppä Ruukki Antti Markkula Pekka Roivio Ohjausryhmän tehtävä on johtaa sopijaosapuolten yhteistoimintaa tämän sopimuksen mukaisesti. Ohjausryhmä tekee vuosittain suunnitelman, jonka tulee noudattaa tässä sopimuksessa sovittuja periaatteita. Ohjausryhmään voidaan kutsua sopijaosapuolten yksimielisen päätöksen perusteella asiantuntijajäseniä. Päätökset pyritään tekemään ohjausryhmässä yksimielisesti. Ohjausryhmä voi sopia tarkemmista menettelytavoista ryhmän kesken. 6. Sopimuksen kesto Sopimuskausi alkaa ja päättyy

30 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Sopimuksen voimaantulo Sopimus tulee voimaan, kun sopijaosapuolten hyväksymispäätökset ovat lainvoimaiset ja kukin sopijapuoli on allekirjoittanut tämän sopimuksen. 8. Sopimuksen muuttaminen, purkaminen ja sopimuksesta irtautuminen Kukin sopijapuoli voi esittää muutoksia sopimukseen. Muutoksista päättää ohjausryhmä yksimielisesti tai sopimiensa menettelytapojen mukaisesti. Kukin sopijaosapuoli voi esittää sopimuksen purkamista. Sopimus voidaan purkaa, jos sopimuksen täyttämisen edellytykset raukeavat. Sopimus voidaan purkaa, jos joku sopijaosapuolista laiminlyö tästä sopimuksesta johtuvat velvoitteensa, eikä korjaa rikkomustaan kolmenkymmenen (30) päivän kuluessa tätä koskevan kirjallisen ilmoituksen saatuaan. Sopimuksen purkamisesta päättää ohjausryhmä. Sopimuksen purkaminen voi koskea yhtä tai useampaa sopijapuolta. Muut sopijapuolet voivat jatkaa sopimusta. Jos sopijapuoli hakee, haetaan tai asetetaan konkurssiin tai velkasaneerausmenettelyyn, päättyy tämä sopimus välittömästi kyseisen sopijaosapuolen osalta. 9. Riitaisuuksien ratkaiseminen Tästä sopimuksesta johtuvat mahdolliset riitaisuudet pyritään ratkaisemaan sopijaosapuolten välisin neuvotteluin. Jos mahdollisia riitoja ei saada ratkaistuksi neuvottelemalla, riidat ratkaistaan lopullisesti välimiesmenettelyssä Suomen Keskuskauppakamarin välimiesmenettelysääntöjen mukaisesti. Välimiesoikeus on yksijäseninen ja välimiesmenettely pidetään Helsingissä Suomessa suomen kielellä.

31 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Sopimuskappaleet, päiväys ja allekirjoitukset Tätä sopimusta on tehty viisi (5) samasanaista kappaletta, yksi kullekin sopijaosapuolelle. Hämeenlinnassa Hämeen ammattikorkeakoulu Ammattiopisto Tavastia Hämeenlinnan kaupunki Kehittämisyhtiö Oy Rautaruukki Oyj pp. Pertti Puusaari, rehtori Jouni Haajanen, johtaja Timo Kenakkala, kaupunginjohtaja Mervi Käki, toimitusjohtaja Esitys: Yhtymähallitus hyväksyy puitesopimuksen ja valtuuttaa rehtori Pertti Puusaa ren allekirjoittamaan sopimus. Päätös: Kokous keskeytettiin. Tarja Filatov jääväsi itsensä, koska on Kehittämisyhtiö Oy:n hallituksen jäsen. Sari Rautio jääväsi itsensä, koska on Innopark Programmes Oy:n hallituksen jäsen. Varapuheenjohtaja Kai Heimonen siirtyi johtamaan kokousta. Keskustelun aikana Kai Heimonen teki asiasta pöydälle jättämisesityksen, jotta asiaan ehditään perehtyä. Hannu Nokkala kannatti Kai Heimosen esitystä. Koska asiaa ei voitu yksimielisesti hyväksyä, puheenjohtaja teki seuraavanlaisen äänestysesityksen; esittelijän esitys JAA ja Kai Heimosen esitys EI. Äänestyksessä annettiin 3 JAA-ääntä (Ilovuori, Kattainen, Mäkelä) ja 6 EI-ääntä (Heimonen, Julin, Nieminen, Nokkala, Ranne, Setälä). Puheenjohtaja totesi äänestystuloksen perusteella Kai Heimosen esityksen tulleen yhtymähallituksen päätökseksi. Asia jätetään pöydälle.

32 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus HAMKin osakkuus FIMECC Oy:ssa Yhtymähallitus 119 FIMECC Oy (Finlands Metals and Engineering Competence Cluster Ltd) on metalli- ja koneenrakennusalan yritysten ja tutkimuslaitosten perustama SHOK eli strategisen huippuosaamisen keskittymä. FIMECC Oy on voittoa tavoittelematon osakeyhtiö, jonka osakkaina ovat 19 yritystä, 11 yliopistoa ja tutkimuslaitosta sekä viisi ammattikorkeakoulua. Korkeakoulu pääsee FIMECCin osakkaaksi ostamalla 40 osaketta, joiden hinta on Vuosittaisia jäsenmaksuja ei ole, mutta FIMECC perii tutkimusohjelmien hallinnointimaksua 3,5 % korkeakoulun panostuksesta tutkimusohjelmaan. Pääoma on saatavissa takaisin myymällä osakkeet muille omistajille tai FIMECC:lle. HAMK harkitsee FIMECC Oyn osakkuutta ja tekee selvitystyötä osakkuuden tuomista hyödyistä ja osakkuuteen mahdollisesti liittyvistä riskeistä. Vararehtori Janne Salminen ja KT-johtaja Lassi Martikainen esittelevät osakkuutta asiantuntijoina kokouksessa. Esitys: Päätös: Yhtymähallitus päättää antaa valtuudet toimivalle johdolle jatkaa selvitystyötä. Esityksen mukaisesti.

33 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus Johtavan rehtorin lomat Yhtymähallitus 65 Johtava rehtori Pertti Puusaaren lomaoikeus lomanmääräytymisvuodelta on yhteensä 38 arkipäivää. Johtavan rehtorin lomasuunnitelma: (22 lomapäivää) (5 lomapäivää) Yhteensä 27 lomapäivää. Lomaoikeudesta jää käyttämättä 11 arkipäivää. Talousjohtajan esitys: Päätös: Yhtymähallitus hyväksyy johtavan rehtorin lomasuunnitelman. Esityksen mukaisesti. Pertti Puusaari poistui paikalta esteellisenä pykälän käsittelyn ajaksi. Yhtymähallitus 75 Kiireellisten virkatehtävien vuoksi johtava rehtori Pertti Puusaaren lomapäivä perutaan ja siirtyy pidettäväksi Lomaoikeudesta on tämän jälkeen käyttämättä 11 arkipäivää. Esitys: Päätös: Yhtymähallitus hyväksyy johtavan rehtorin muutetun lomasuunnitelman. Esityksen mukaisesti. Pertti Puusaari poistui paikalta esteellisenä pykälän käsittelyn ajaksi.

34 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus Yhtymähallitus 120 Johtava rehtori Pertti Puusaaren lomaoikeus lomanmääräytymisvuodelta on yhteensä 38 arkipäivää. Lomaoikeutta on jäljellä 11 arkipäivää. Johtavan rehtorin lomasuunnitelma: (4 lomapäivää) (5 lomapäivää) Yhteensä 9 lomapäivää. Lomaoikeudesta jää käyttämättä 2 arkipäivää. Esitys: Päätös: Yhtymähallitus hyväksyy johtavan rehtorin lomasuunnitelman. Esityksen mukaisesti. Pertti Puusaari poistui paikalta esteellisenä pykälän käsittelyn ajaksi.

35 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Viranhaltijapäätökset Yhtymähallitus 121 Viranhaltijat ova tehneet päätöksiä seuraavasti: Viranhaltija Päätökset nrot HAKKY, Pääjohtaja 16 HAKKY, Talousjohtaja 14 HAMK, Rehtori 32 HAMK, Vararehtori 16 HAMI, Rehtori 80-81, 10 AOKK, Johtaja Biotalous, KT-johtaja Yrittäjyys ja liiketoimintaosaaminen, KT-johtaja Luettelo viranhaltijoiden tekemistä päätöksistä on liitteenä asiakirjoissa, Asiakirjaliite nro 3, 121. Esitys: Päätös: Yhtymähallitus päättää olla siirtämättä edellä mainittuja päätöksiä yhtymähallituksen käsiteltäväksi. Esityksen mukaisesti.

36 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Saapuneet kirjeet Yhtymähallitus 122 Saapuneet kirjeet Luettelo saapuneista kirjeistä on liitteenä asiakirjoissa. Asiakirjaliite nro 4, 122. Esitys: Päätös: Merkitään tiedoksi. Merkittiin tiedoksi.

37 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Ylläpitäjäseminaarit syksy 2013 Yhtymähallitus 123 Ylläpitäjäseminaari Tallinnassa Korkeakoulujen ja tiedelaitosten johdon seminaari Oulussa Esitys: Päätös: Merkitään tiedoksi. Esityksen mukaisesti.

38 PÖYTÄKIRJA 10/ Yhtymähallitus Seuraava kokous Yhtymähallitus 124 Yhtymähallituksen vuoden 2013 kokouksista on sovittu kokouksessa kokouksessa 6. Esitys: Päätös: Seuraava kokous pidetään maanantaina klo 8:00, HAMK Riihimäki, 1 krs, neuvotteluhuone prikka, Kaartokatu 2, Riihimäki. Esityksen mukaisesti.

Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs, valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna

Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs, valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna PÖYTÄKIRJA 12/2014 328 Yhtymähallitus Aika 15.12.2014 klo 08:00-08:25 Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs, valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 182 Laillisuuden

Lisätiedot

Kokous- ja kongressihotelli Majvik, Majvikintie 1, 02430 Masala

Kokous- ja kongressihotelli Majvik, Majvikintie 1, 02430 Masala PÖYTÄKIRJA 3/2013 41 Yhtymähallitus Aika 20.03.2013 klo 15:15-16:00 Paikka Kokous- ja kongressihotelli Majvik, Majvikintie 1, 02430 Masala Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 23 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2012 Tuloslaskelma 2012 2011, ulkoinen koko kunta osa I 2012 2011 kasvu % Toimintatuotot Myyntituotot 51 644 46 627 10,8 % Maksutuotot 8 451 8 736-3,3 % Tuet ja avustukset

Lisätiedot

Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs., valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna

Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs., valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna PÖYTÄKIRJA 2/2014 19 Yhtymähallitus Aika 03.03.2014 klo 08:00-10:00 Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs., valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 12 Laillisuuden

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2014 Keskeiset tunnusluvut 2014 TP2013 TP 2014 TA 2015 Tuloveroprosentti 20,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,50 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

Liite 3 UUDENKAUPUNGIN AMMATTIOPISTO NOVIDA LIIKELAITOS. Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma

Liite 3 UUDENKAUPUNGIN AMMATTIOPISTO NOVIDA LIIKELAITOS. Talousarvio 2010 ja taloussuunnitelma UUDENKAUPUNGIN AMMATTIOPISTO NOVIDA LIIKELAITOS Talousarvio 21 ja taloussuunnitelma 21-212 Uudenkaupungin ammattiopisto Novidan johtokunta 3.9.29 TULOSLASKELMA 21-212 1 euroa 22.9.29 14:9 TP 28 Liikevaihto

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2011 Talousarvion tuloslaskelmaosan toteutumisvertailu 2011 osa I Sisältää liikelaitoksen, sisältää sisäiset erät, keskinäiset sisäiset eliminoitu Alkuperäinen Talousarvio-

Lisätiedot

HAMK Visamäki, rakennus A, valtuustosali, Visamäentie 35, Hämeenlinna

HAMK Visamäki, rakennus A, valtuustosali, Visamäentie 35, Hämeenlinna PÖYTÄKIRJA 4/2013 51 Yhtymävaltuusto Aika 10.12.2013 klo 17:35-18:05 Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, valtuustosali, Visamäentie 35, Hämeenlinna Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 25 Kokouksen avaus 54 26

Lisätiedot

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015

Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Siilinjärven kunnan TILINPÄÄTÖS 2015 Keskeiset tunnusluvut 2015 TP 2014 TP 2015 TA 2016 Tuloveroprosentti 21,25 21,25 21,25 Kiinteistöveroprosentti, asunnoista 0,65 0,65 0,65 Kiinteistöveroprosentti, yleinen

Lisätiedot

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3.

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3. TP 2016 Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä Alavieskan kunta 3.3.2017 JY Päivitetty 10.3.2017 ja 13.3.2017 Päivitetty 27.3.2017 Asukasluvun

Lisätiedot

Rahan yksikkö: tuhatta euroa TP 2016 TA 2017 Kehys Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys

Rahan yksikkö: tuhatta euroa TP 2016 TA 2017 Kehys Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys Rahan yksikkö: tuhatta euroa 1 000 TP 2016 TA 2017 Kehys 2018 2019 2020 2021 2022 Tuloslaskelma TP 2016 TA 2017 Kehys 2018 2019 2020 2021 2022 TOIMINTATUOTOT 72 115 84 291 80 261 63 621 63 535 63 453 63

Lisätiedot

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio

Valtuusto 4/2018. Perjantai klo Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski, auditorio KOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ KOKOUSKUTSU ASIALUETTELO Valtuusto 4/2018 KOKOUSTIEDOT Aika Paikka Perjantai 14.12.2018 klo 13.00 Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto, Äänekosken yksikkö Piilolantie 17, Äänekoski,

Lisätiedot

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU PÖYTÄKIRJA 1/2013 1. Hämeen ammattikorkeakoulu, K-talo, Visakaarre 16, Hämeenlinna

HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU PÖYTÄKIRJA 1/2013 1. Hämeen ammattikorkeakoulu, K-talo, Visakaarre 16, Hämeenlinna HÄMEEN AMMATTIKORKEAKOULU PÖYTÄKIRJA 1/2013 1 Hallitus Aika 11.02.2013 klo14:00-16:05 Paikka Hämeen ammattikorkeakoulu, K-talo, Visakaarre 16, Hämeenlinna KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 1 Laillisuuden ja

Lisätiedot

Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma Alavieskan kunta Valtuusto JY

Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma Alavieskan kunta Valtuusto JY Vuoden 2017 talousarvio ja taloussuunnitelma 2017-2019 Alavieskan kunta Valtuusto 19.12.2016 JY Arvio 2016 tilinpäätöksestä tuloslaskelman osalta Poikkeama Tp ennuste - TA 2016 Muutos Tp ennuste - Tp 2015

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

TA 2013 Valtuusto

TA 2013 Valtuusto TA 2013 Valtuusto 12.11.2012 26.11.2012 www.kangasala.fi 1 26.11.2012 www.kangasala.fi 2 TALOUSARVIO 2013 Muutos % ml. vesilaitos TA 2013 TA 2012/ milj. TA 2013 Kokonaismenot 220,3 5,7 ulkoiset Toimintakulut

Lisätiedot

HÄMEEN AMMATILLISEN KORKEAKOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 11/2012 196. Yhtymähallitus. Aika 20.11.2012 klo 17:00-19:00

HÄMEEN AMMATILLISEN KORKEAKOULUTUKSEN KUNTAYHTYMÄ PÖYTÄKIRJA 11/2012 196. Yhtymähallitus. Aika 20.11.2012 klo 17:00-19:00 PÖYTÄKIRJA 11/2012 196 Yhtymähallitus Aika 20.11.2012 klo 17:00-19:00 Paikka Hotelli Tallink Spa, kokoustila Victoria, Tallinna Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 100 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2019 6kk = 50% Verotulojen kertymä 30.6.2018 Talousarvio 30.6.2019 30.6.2019 Tot. % Kunnallisverot 3 846 943 3 456 000 3 727 292 53,9 Kiinteistöverot 35 134 373 500 8 904

Lisätiedot

Rahoitusosa 2013 2016

Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa 2013 2016 Rahoitusosa... 194 Rahoituslaskelma... 194 Rahoitussuunnitelma... 195 Täydentäviä tietoja... 197 Vantaa talousarvio 2013, taloussuunnitelma 2013 2016 193 Rahoitusosa Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulutuksessa tulevaisuus. Johtaja Anita Lehikoinen Educa-messut, Helsinki 28.1.2012

Ammattikorkeakoulutuksessa tulevaisuus. Johtaja Anita Lehikoinen Educa-messut, Helsinki 28.1.2012 Ammattikorkeakoulutuksessa tulevaisuus Johtaja Anita Lehikoinen Educa-messut, Helsinki 28.1.2012 SUOMALAINEN KORKEAKOULULAITOS 2020 Suomalainen korkeakoululaitos on vuonna 2020 laadukkaampi, vaikuttavampi,

Lisätiedot

RAHOITUSOSA. Taloussuunnitelmakauden rahoituslaskelmat. Talousarvion 2004 rahoituslaskelma

RAHOITUSOSA. Taloussuunnitelmakauden rahoituslaskelmat. Talousarvion 2004 rahoituslaskelma 151 RAHOITUSOSA 152 153 RAHOITUSOSA Talousarvion rahoitusosaan kootaan käyttötalous-, tuloslaskelma - ja investointiosan tulojen ja menojen aiheuttama kassavirta (varsinaisen toiminnan ja investointien

Lisätiedot

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3.

TP Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä. Alavieskan kunta 3.3. TP 2016 Väestö Työttömyys Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Tase Aikasarjat: vuosikate, lainat, yli-/alijäämä Alavieskan kunta 3.3.2017 JY Päivitetty 10.3.2017 ja 13.3.2017 Päivitetty 27.3.2017 ja 19.5.2017

Lisätiedot

RAHOITUSOSA. Talousarvion 2005 rahoituslaskelma. Taloussuunnitelmakauden rahoituslaskelmat

RAHOITUSOSA. Talousarvion 2005 rahoituslaskelma. Taloussuunnitelmakauden rahoituslaskelmat RAHOITUSOSA RAHOITUSOSA n rahoitusosaan kootaan käyttötalous-tuloslaskelma- ja investointiosan tulojen ja menojen aiheuttama kassavirta (varsinaisen toiminnan ja investointien kassavirta). Lisäksi rahoitusosaan

Lisätiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot

1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1. Kunnan/kuntayhtymän tilinpäätöstiedot 1.1 Tuloslaskelma, ulkoinen Toimintatuotot Myyntituotot Maksutuotot Tuet ja avustukset Muut toimintatuotot Valmistevarastojen muutos +/- Valmistus omaan käyttöön

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus

Mikkelin kaupungin tilinpäätös Kaupunginhallitus 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 2 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni 17,2 miljoonaa euroa. Talousarviota

Lisätiedot

RAHOITUSOSA 2011 2014

RAHOITUSOSA 2011 2014 279 RAHOITUSOSA 2011 2014 280 281 RAHOITUSOSA Rahoituslaskelma koostuu kaupungin ja liikelaitosten varsinaisen toiminnan ja investointien sekä rahoitustoiminnan rahavirtojen muutoksista. Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1-8/2016

Osavuosikatsaus 1-8/2016 Oheismateriaali nro 1 Osavuosikatsaus 1-8/2016 Liikelaitos Vastuuhenkilö Tilaliikelaitos Toimitilajohtaja Timo Oksanen Toiminta ja siinä tapahtuneet olennaiset muutokset Tilaliikelaitos huolehtii Kouvolan

Lisätiedot

Paikka HAMK, Visamäki, rakennus K, 1. krs., neuvotteluhuone, Visakaarre 16, Hämeenlinna

Paikka HAMK, Visamäki, rakennus K, 1. krs., neuvotteluhuone, Visakaarre 16, Hämeenlinna PÖYTÄKIRJA 7/2012 144 Yhtymähallitus Aika 20.06.2012 klo 18:30-19:00 Paikka HAMK, Visamäki, rakennus K, 1. krs., neuvotteluhuone, Visakaarre 16, Hämeenlinna Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 69 Laillisuuden

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2018 6kk = 50% Verotulojen kertymä Kunnallisverot 3 859 476 3 300 000 3 846 943 58,3 Kiinteistöverot 9 718 367 500 35 134 4,8 Yhteisöverot 533 625 382 500 356 007 46,5 Yhteensä

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020 Lähde: VM 5.9.2016 sekä Kuntaliiton laskelmat Kehitysarviossa on huomioitu kiky-sopimus, mutta ei maakuntauudistusta Kuntien ja kuntayhtymien bruttomenot, mrd. 2014 2015*

Lisätiedot

TALOUSARVION SEURANTA

TALOUSARVION SEURANTA TALOUSARVION SEURANTA 31.8.2018 Tuloslaskelma 1.1. -31.8.2018 Tuloslaskelma ulkoinen TP 2017 1-8/2017 TA 2018 1-8/2018 TA-tot Ylitys/alitus Limingan kunta liikelaitoksin Varsinainen toiminta Toimintatuotot

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien talousarviot ja taloussuunnitelmat kysely

Kuntien ja kuntayhtymien talousarviot ja taloussuunnitelmat kysely Kuntien ja kuntayhtymien talousarviot ja taloussuunnitelmat kysely Kuntien ja kuntayhtymien talousarviot ja taloussuunnitelmat Taloustutkimus Oy toteutti valtiovarainministeriön toimeksiannosta tiedustelun

Lisätiedot

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018

Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 1 Mikkelin kaupungin tilinpäätös 2018 Kaupunginhallitus 1.4.2019 Kaupunginvaltuusto 17.6.2019 Merkittävimmät huomiot toteumasta Tilikauden 2018 alijäämä oli 13,3 miljoonaa euroa. Talouden tulos heikkeni

Lisätiedot

HAMK Riihimäki, 1. krs, neuvotteluhuone prikka, Kaartokatu 2, Riihimäki

HAMK Riihimäki, 1. krs, neuvotteluhuone prikka, Kaartokatu 2, Riihimäki PÖYTÄKIRJA 11/2013 227 Yhtymähallitus Aika 25.11.2013 klo 08:00-10:40 Paikka HAMK Riihimäki, 1. krs, neuvotteluhuone prikka, Kaartokatu 2, Riihimäki Käsitellyt asiat Otsikko Sivu 125 Laillisuuden ja päätösvaltaisuuden

Lisätiedot

RAHOITUSOSA 2012 2015

RAHOITUSOSA 2012 2015 271 RAHOITUSOSA 2012 2015 272 273 RAHOITUSOSA Rahoituslaskelma koostuu kaupungin ja liikelaitosten varsinaisen toiminnan ja investointien sekä rahoitustoiminnan rahavirtojen muutoksista. Rahoituslaskelma

Lisätiedot

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta

Vuosikate Poistot käyttöomaisuudesta TULOSLASKELMA JA SEN TUNNUSLUVUT 2018 2017 2016 2015 2014 1 000 1 000 1 000 1 000 1 000 Toimintatuotot 8 062 8 451 7 781 7 800 7 318 Valmistus omaan käyttöön 60 56 47 67 96 Toimintakulut -53 586-51 555-51

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2016 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Tasekirja Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2013

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2013 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2013 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 2012 TA 2013 TA 2013 Erotus TA 2013 Enn. enn. 4/13 ed. enn. muutos Tulot 1 356 1 387 1 378-9 1 375 3 Menot

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/2012

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/2012 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/212 1 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 211 TA 212 TA 212 Erotus TA 212 Enn. enn. 3/12 ed. enn. muutos Tulot 1 326 1 318 1 356 38 1 35 6 Menot

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen rahoitus. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011

Ammattikorkeakoulujen rahoitus. Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011 Ammattikorkeakoulujen rahoitus Ammattikorkeakoulujen talous- ja hallintopäivät, Rovaniemi Johtaja Hannu Sirén 13.10.2011 Hallitusohjelma Korkeakoulutuksen laatua, tehokkuutta, vaikuttavuutta ja kansainvälistymistä

Lisätiedot

Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja

Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma Kaupunginjohtaja Talousarvio 2019 Taloussuunnitelma 2019-2021 Kaupunginjohtaja 9.10.2018 Lahti rohkea ympäristökaupunki Eteläinen kehätie tuo uusia investointeja LUTin uudet opiskelijat Niemen kampukselle Lahti hakee Euroopan

Lisätiedot

Oivaltamisen iloa. Suomi vuonna 2025. Tekniikan Alojen Foorumi 27.1.2012. Markku Lahtinen. www.tamk.fi. Tammikuu 2012

Oivaltamisen iloa. Suomi vuonna 2025. Tekniikan Alojen Foorumi 27.1.2012. Markku Lahtinen. www.tamk.fi. Tammikuu 2012 Oivaltamisen iloa Suomi vuonna 2025 Tekniikan Alojen Foorumi 27.1.2012 Markku Lahtinen Tammikuu 2012 TAMK Yksi suurimmista Suomen suurimpia ammattikorkeakouluja yli 11 000 opiskelijaa 2500 aloittavaa tutkinto-opiskelijaa

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS 2017 UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI ENNAKKO- TILINPÄÄTÖS Kaupunginhallitus 12.2.2018 SISÄLLYSLUETTELO Sitovuustason olennaiset ylitykset... 1 Yhdistelmä... 2 Pitkä- ja lyhytaikaiset lainat... 3 Verotulot... 4 Palkat

Lisätiedot

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK

Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK Korkeakoulutusta vuodesta 1840 Juuret syvällä Mustialan mullassa V HAMKilla on vuonna 2020 innostavin korkeakoulutus ja työelämälähtöisin tutkimus. Keskeisimmät tunnusluvut

Lisätiedot

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Kokouspäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 22.1.2015 1. Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Kokouspäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 22.1.2015 1. Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka Yhtymähallitus 22.1.2015 1 AIKA Torstai 22.1.2015 klo 17.00-18.10 PAIKKA Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka PÄÄTÖKSENTEKIJÄT Varsinaiset jäsenet: Varajäsenet: Kalle Virta, puheenjohtaja Ari Harju,

Lisätiedot

Lumiainen, Ravintola Face, Torikatu 13, Kankaanpää

Lumiainen, Ravintola Face, Torikatu 13, Kankaanpää KOKOUSKUTSU 9 SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 11.12.2014 1 KOKOUSAIKA Keskiviikko 17.12.2014 klo 17.00-17.37 KOKOUSPAIKKA Lumiainen, Ravintola Face, Torikatu 13, Kankaanpää

Lisätiedot

Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011. Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011

Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011. Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011 Ammattikorkeakoululaitoksen uudistaminen Hallituksen iltakoulu 16.11.2011 Johtaja Anita Lehikoinen 21.11.2011 AMMATTIKORKEAKOULUT OSAKEYHTIÖIKSI Ammattikorkeakoulut ovat jatkossa osakeyhtiöitä ja siten

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/2013

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/2013 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 3/213 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 212 TA 213 TA 213 Erotus TA 213 Enn. enn. 3/13 ed. enn. muutos Tulot 1 356 1 387 1 375-11 1 369 7 Menot -4

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 2/2012

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 2/2012 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 2/212 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 211 TA 212 TA 212 Erotus TA 212 Enn. enn. 2/12 ed. enn. muutos Tulot 1 326 1 318 1 35 32 1 347 3 Menot -4

Lisätiedot

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2012

Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/2012 Talouden ja toiminnan seurantaraportti 4/212 Tuloslaskelma, milj. euroa (sisältäen virastot) TP 211 TA 212 TA 212 Erotus TA 212 Enn. enn. 4/12 ed. enn. muutos Tulot 1 326 1 318 1 355 37 1 356-1 Menot -4

Lisätiedot

Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös

Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös Forssan kaupungin vuoden 2014 tilinpäätös Mediatiedote 8. huhtikuuta 2015 Vuoden 2014 tilinpäätös Tilinpäätös on 0,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Kaupungin vuosikate on 5 miljoonaa euroa eli 283 euroa/asukas.

Lisätiedot

Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla.

Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla. 45 TULOSSUUNNITELMA 46 TULOSSUUNNITELMAN LUKUOHJE Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla. TOIMINTAKATE on ilmoittaa

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri

Kankaanpään kaupunki. Tilinpäätös kaupunginkamreeri Kankaanpään kaupunki Tilinpäätös 2017 1 Tilinpäätösaineisto 1. Tilinpäätös Toimintakertomus Toteutumisvertailu Tilinpäätöslaskelmat Liitetiedot Eriytetyt tilinpäätökset Allekirjoitukset ja merkinnät Luettelot

Lisätiedot

Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs, valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna

Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs, valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna PÖYTÄKIRJA 11/2014 298 Yhtymähallitus 170 24.11.2014 Yhtymähallitus Aika 24.11.2014 klo 08:00-08:55 Paikka HAMK Visamäki, rakennus A, 3. krs, valtuustosali, Visamäentie 35 A, Hämeenlinna Käsitellyt asiat

Lisätiedot

Porvoon ammattiopiston johtosääntö

Porvoon ammattiopiston johtosääntö 12.4.2002 Porvoon ammattiopiston johtosääntö Kyjory 12.4.02 Yh YK PORVOON AMMATTIOPISTON JOHTOSÄÄNTÖ 1.LUKU YLEISTÄ 1. Ylläpitäjä Porvoon ammattiopiston omistaja on Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä ja

Lisätiedot

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014

ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014 ASIKKALAN KUNTA Tilinpäätös 2014 Historiallisen hyvä tulos Ylijäämää kertyi 5,5 miljoonaa euroa, jolloin kumulatiivista ylijäämää taseessa on noin 7,4 miljoonaa euroa. Se on enemmän kuin riittävä puskuri

Lisätiedot

Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015

Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015 Pyhäjoen kunta Talousarvion muutokset 2015 Kunnanhallitus 7.12.2015 Valtuusto 16.12.2015 PYHÄJOEN KUNTA (sitovuus) TALOUSARVION MUUTOKSET VUODELLE 2015 TULOSLASKELMA MUUTOKSET LOPULLINEN (Ulkoinen/Sisäinen)

Lisätiedot

KOKOUSAIKA Tiistai klo KOKOUSPAIKKA

KOKOUSAIKA Tiistai klo KOKOUSPAIKKA KOKOUSKUTSU 6 SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 6.7.2012 1 KOKOUSAIKA Tiistai 17.7.2012 klo 16.00 KOKOUSPAIKKA Porin Suomalainen Klubi, Eteläranta 10, Pori (Nordman-kabinetti,

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi marraskuu Kh Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi marraskuu Kh Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 10.2.2014 Tammi marraskuu Kh. 17.2.2014 Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020

Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020 Kuntatalouden kehitys vuoteen 2020 Lähde: Kuntatalousohjelma 15.9.2016 sekä Kuntaliiton laskelmat Kehitysarviossa on huomioitu kiky-sopimus, mutta ei maakuntauudistusta Kokonaistaloudelliset ennusteet

Lisätiedot

TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT

TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT 1 TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT KVTES: Vaalit Tulot 40 592 0 0 20 000 20 000 Menot 60 455 0 0 20 000 20 000 Netto -19 863 0 0 0 0 Tilintarkastus Tulot 0 0 0 0 0 Menot 27 987 31

Lisätiedot

TALOUSARVIOMUUTOKSET 2014

TALOUSARVIOMUUTOKSET 2014 1 TALOUSARVIOMUUTOKSET 2014 Kaupunginhallitus 22.9.2014 Kaupunginvaltuusto 29.9.2014 2 KÄYTTÖTALOUS JA TULOSLASKELMA HALLINTOPALVELUKESKUS Vastuualue Tulosta parantavat (-) ja tulosta heikentävät (+) Kaupunginhallitus

Lisätiedot

1 000 eur KV Konsernipalvelut Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate

1 000 eur KV Konsernipalvelut Toimintatuotot Toimintakulut Toimintakate LIITE: Vuoden 2017 talousarvion muuttaminen Henkilöstön sivukulujen tarkennus: Konsernipalvelut Toimintatuotot 27 593 27 593 Toimintakulut 30 477-92 30 385 Toimintakate -2 884 92-2 792 Sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät:

ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: ITÄ-UUDENMAAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Käsittelyt ja hyväksynnät: Johtokunta Yhtymähallitus Yhtymävaltuusto 10.6.2008 LIIKELAITOS EDUPOLIN JOHTOSÄÄNTÖ 1. LUKU YLEISTÄ 1 Ylläpitäjä Liikelaitos Edupoli on kuntalain

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA SYYSKUU 2016 Tavoiteprosentti tasaisella kehityksellä 75,0 % Käyttäjä : SARLEP TOTEUTUMAVERTAILU KAUPUNKI ilman liikelaitoksia 13.10.20169:55:18 Tili(T) +muutos

Lisätiedot

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Kokouspäivämäärä Sivu Yhtymähallitus

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Kokouspäivämäärä Sivu Yhtymähallitus Yhtymähallitus 24.1.2017 1 AIKA Tiistai 24.1.2017 klo 17.00-18.14 PAIKKA Sataedu Kokemäki, aulaluokka, 1. krs, (Suoratie 1) PÄÄTÖKSENTEKIJÄT Varsinaiset jäsenet: Varajäsenet: Kalle Virta, puheenjohtaja

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA MARRASKUU 2016 Tavoiteprosentti tasaisella kehityksellä 91,7 % Käyttäjä : SARLEP TOTEUTUMAVERTAILU KAUPUNKI ilman liikelaitoksia 13.12.2016 10:01:09 Tili(T)

Lisätiedot

Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka

Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka KOKOUSKUTSU 1 SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 16.1.2015 1 KOKOUSAIKA Torstai 22.1.2015 klo 17.00 KOKOUSPAIKKA Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka 1 Ammatillisen

Lisätiedot

Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma Maakuntavaltuusto

Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma Maakuntavaltuusto Liite 2 Lisätalousarvio 2019 ja taloussuunnitelma 2019 2021 Maakuntavaltuusto 10.6.2019 1 Sisällysluettelo: 4. Talousarvion ja -suunnitelman rakenne... 2 5. Talousarvion laadinnan yleiset periaatteet...

Lisätiedot

Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta

Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta Ammattikorkeakoulujen tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoiminta Ammattikorkeakoulu on kansainvälisesti arvostettu, autonominen ja vastuullinen: osaajien kouluttaja alueellisen kilpailukyvyn rakentaja

Lisätiedot

Kuntien ja kuntayhtymien taloustilaston tilinpäätöstietojen tiedonkeruun sisältö tilastovuodesta 2015 alkaen

Kuntien ja kuntayhtymien taloustilaston tilinpäätöstietojen tiedonkeruun sisältö tilastovuodesta 2015 alkaen 1(16) Kuntien ja kuntayhtymien taloustilaston tilinpäätöstietojen tiedonkeruun sisältö tilastovuodesta 2015 alkaen 1. KUNNAN JA KUNTAYHTYMÄN TILINPÄÄTÖSLASKELMAT... 2 1.1. Kunnan ja kuntayhtymän tuloslaskelma,

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNKI Kaupunginhallitus Kehyslaskelmat. Taulukko 1:

ESPOON KAUPUNKI Kaupunginhallitus Kehyslaskelmat. Taulukko 1: ESPOON KAUPUNKI Kaupunginhallitus 25.8.2014 Kehyslaskelmat Taulukko 1: Espoon kaupunki: peruskaupunki, liikelaitokset ja erilliset taseyksiköt Vuosien 2015-2017 taloussuunnitelman kehys 14082014 1 000

Lisätiedot

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015

ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 ESPOO KAUPUNKITEKNIIKKA -LIIKELAITOS TALOUSARVIO 2013 SEKÄ TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 Toiminta-ajatus Espoo Kaupunkitekniikka-liikelaitos rakentaa ja ylläpitää katu- ja viheralueita sekä kiinteistöjen

Lisätiedot

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA

JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA JOENSUUN VESI -LIIKELAITOKSEN TALOUSARVIO JA TALOUSSUUNNITELMA 2018-2020 tpjk 28.9.2017 Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain

Lisätiedot

kk=75%

kk=75% 1 Talousarvion toteutuminen 01.01. - 30.09.2017 9 kk=75% Kokonaisuutena syyskuun lopun toteuma näyttää varsin hyvältä. Viime vuoteen verrattuna vuosikate on toteutunut noin 800 000 euroa paremmin ja tilikauden

Lisätiedot

Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla.

Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla. 41 TULOSSUUNNITELMA 42 TULOSSUUNNITELMAN LUKUOHJE Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla. TOIMINTAKATE on ilmoittaa

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 17.4.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot aikavälillä

Lisätiedot

Investointien rahoitus v. 2015-2025 18.9.2013

Investointien rahoitus v. 2015-2025 18.9.2013 Investointien rahoitus v. 2015-2025 18.9.2013 Investointien rahoitus v. 2015-2025 Tulevien vuosien välttämättömien investointien aiheuttamaan rahankäyttöön voidaan varautua kassan riittävyyden osalta ottamalla

Lisätiedot

Väestömuutokset, tammi-huhtikuu

Väestömuutokset, tammi-huhtikuu Iitin kunta Talouskatsaus Tammi-huhtikuu 715/.1./16 31.5.16 Kunnanhallitus 6.6.16 Väestön kehitys ja väestömuutokset 16 Luonnollinen väestön lisäys Syntyn Kuolleet eet vuosi15 63 15 tammi16 helmi16 6 Kuntien

Lisätiedot

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Kokouspäivämäärä Sivu Yhtymähallitus

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Kokouspäivämäärä Sivu Yhtymähallitus Yhtymähallitus 20.10.2016 1 AIKA Torstai 20.10.2016 klo 17.00-18.32 PAIKKA Sataedu Kankaanpää, Kokoushuone (Kuninkaanlähteenkatu) PÄÄTÖKSENTEKIJÄT Varsinaiset jäsenet: Varajäsenet: Kalle Virta, puheenjohtaja

Lisätiedot

VUODEN 2019 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2019 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS

VUODEN 2019 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2019 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS NAKKILAN KUNTA VUODEN 2019 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2019 kpito 30.4.19 Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS TOIMINTAMENOT/-TULOT KUNNANHALLITUS Henkilöstöhallinto,

Lisätiedot

ETELÄ-SAVON KAMPUSKIINTEISTÖT Toimintasuunnitelma ja talousarvio 2019, taloussuunnitelma vuosille KUNTAYHTYMÄ

ETELÄ-SAVON KAMPUSKIINTEISTÖT Toimintasuunnitelma ja talousarvio 2019, taloussuunnitelma vuosille KUNTAYHTYMÄ KUNTAYHTYMÄ Toimintasuunnitelma ja talousarvio 2019 Taloussuunnitelma vuosille 2020-2021 Etelä-Savon kampuskiinteistöt kuntayhtymän hallitus 12.11.2018 90 Etelä-Savon kampuskiinteistöt kuntayhtymän yhtymäkokous

Lisätiedot

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015

TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 2015 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA VUODELLE 215 TILAKESKUS-LIIKELAITOS KÄYTTÖSUUNNITELMA Käyttötalous ja rahoitus Vuoden 215 käyttösuunnitelmassa liikevaihto on 197,7 milj. euroa, talousarviossa

Lisätiedot

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Yhtymähallitus 3.3.2011 1

SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Yhtymähallitus 3.3.2011 1 KOKOUSKUTSU 3 SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 3.3.2011 1 KOKOUSAIKA Tiistai 8.3.2011 klo 17.30 KOKOUSPAIKKA Satakunnan ammattiopisto Kankaanpää, Kuninkaanlähteenkatu

Lisätiedot

KTA 2017 Muutos KTA eur KV

KTA 2017 Muutos KTA eur KV LIITE VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTTAMINEN Eläkemenoperusteisen maksun vähentäminen: Konsernipalvelut Toimintatuotot 27 593 27 593 Valmistus omaan käyttöön 0 0 Toimintakulut 30 653-79 30 574 Toimintakate

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA TOUKOKUU 2017 Tavoiteprosentti tasaisella kehityksellä 41,7 % Näyttö: GL30 Kokkolan kaupunki Sivu: 1 Käyttäjä : SARLEP TOTEUTUMAVERTAILU KAUPUNKI ilman liikelaitoksia

Lisätiedot

Anna Hartikainen (pj.) Matti Notko (vpj.) Kari Rajamäki Jere Räisänen, Zoom-tietoliikenneyhteyden kautta Jukka Savolainen Tuula Väätäinen

Anna Hartikainen (pj.) Matti Notko (vpj.) Kari Rajamäki Jere Räisänen, Zoom-tietoliikenneyhteyden kautta Jukka Savolainen Tuula Väätäinen Aika Perjantai 16.11.2018 klo 10.00 12.14 Paikka Microkadun kampuksen A-osan 2. kerroksen neuvotteluhuone A2008 (käyntiosoite: Technopolis, Microkatu 1, 70210 Kuopio) Läsnä olleet päätösvaltaiset jäsenet

Lisätiedot

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat

Kuntatalouden kehitys vuoteen Lähde: Peruspalveluohjelma sekä Kuntaliiton laskelmat Kuntatalouden kehitys vuoteen 2018 Lähde: Peruspalveluohjelma 3.4.2014 sekä Kuntaliiton laskelmat Kokonaistaloudelliset ennusteet ja taustaoletukset Lähde: Vuodet 2012-2013 Tilastokeskus, vuosien 2014-2018

Lisätiedot

KOKOUSAIKA Torstai klo Sataedu Kankaanpää, kokoushuone, 1. krs

KOKOUSAIKA Torstai klo Sataedu Kankaanpää, kokoushuone, 1. krs KOKOUSKUTSU 8 SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 14.10.2016 1 KOKOUSAIKA Torstai 20.10.2016 klo 17.00 KOKOUSPAIKKA Sataedu Kankaanpää, kokoushuone, 1. krs 53 Yhtymäkokouksen

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 2.1.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä

Lisätiedot

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille Hallitus 51 13.11.2013 Hallitus 75 04.12.2013 Yhtymävaltuusto 26 18.12.2013 Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän talousarvio 2014 ja -suunnitelma vuosille 2015-2017 H 51 (Valmistelija: talousjohtaja

Lisätiedot

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto

Iitin kunta 45/ /2013 Talouskatsaus Tammi-elokuu. Nettomaahanmuutto. lähtömuutto Iitin kunta 45/02.01.02/2013 Talouskatsaus 30.9.2013 Tammi-elokuu Väestön kehitys ja väestömuutokset 2013 Luonnollinen väestön lisäys Kuntien välinen muuttoliike Nettomaahanmuutto Väestönlisäys Väkiluku

Lisätiedot

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA

RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA RAPORTTI TOIMINNAN JA TALOUDEN TOTEUTUMASTA KESÄKUU 2019 Työttömyysaste/toukokuu: 2019 6,7 % 2018 7,4 % Tavoiteprosentti tasaisella kehityksellä 50,0 % Näyttö: GL30 Kokkolan kaupunki Sivu: 1 Käyttäjä :

Lisätiedot

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/

PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/ PELKOSENNIEMEN KUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2016 15 Tekninen lautakunta 29.02.2016 AIKA 29.02.2016 klo 17:00-17:40 PAIKKA Kirkonkylän palo- ja pelastusasema KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 8 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA

Lisätiedot

Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus

Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus JOENSUUN VESI -LIIKELAITOS Joensuun Vesi -liikelaitoksen toiminnan kuvaus Joensuun Vesi -liikelaitoksen tehtävänä on huolehtia vesihuoltolain mukaisesti kaupungin vesihuollosta, joka sisältää vedentuotannon

Lisätiedot

Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka (1. krs)

Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka (1. krs) KOKOUSKUTSU 3 SATAKUNNAN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ Laatimispäivämäärä Sivu Yhtymähallitus 20.3.2015 1 KOKOUSAIKA Torstai 26.3.2015 klo 17.00 KOKOUSPAIKKA Sataedu Kokemäki, Suoratie 1, aulaluokka (1. krs) 9 Kuntayhtymän

Lisätiedot

Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla.

Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla. 39 TULOSSUUNNITELMA 40 TULOSSUUNNITELMAN LUKUOHJE Tuloslaskelmaosan määrärahat sisältyvät vähennyslaskukaavan muotoiseen tuloslaskelmaan, joka on esitetty viereisellä sivulla. TOIMINTAKATE on ilmoittaa

Lisätiedot

TA2018 valmistelu Palvelusopimusneuvottelut syksy 2017

TA2018 valmistelu Palvelusopimusneuvottelut syksy 2017 TA2018 valmistelu Palvelusopimusneuvottelut syksy 2017 TA2018 valmistelu Lappeenrannan kaupunginhallituksen 4.9.2017 linjauksen ja kuntajohtajien neuvottelukunnassa aiemmin käydyn keskustelun pohjalta

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2014; KAUPUNGINJOHTAJAN ESITYS

TALOUSARVIO 2014; KAUPUNGINJOHTAJAN ESITYS 1 TALOUSARVIO 2014; KAUPUNGINJOHTAJAN ESITYS Hallintokunnan Kaup.johtajan Tehtäväalue Tilinpäätös Talousarvio esitys esitys Muutos Muutos% 2012 2013 2014 2014 2013/2014 2013/2014 Vaalit Tulot 40 592 0

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS NAKKILAN KUNTA VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito 30.4.17 Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS TOIMINTAMENOT/-TULOT KESKUSVAALILAUTAKUNTA

Lisätiedot