Kasurilan koulun vuosisuunnitelma lv Opetuksen painopistealueet Siilinjärven opetustoimessa lukuvuonna

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kasurilan koulun vuosisuunnitelma lv Opetuksen painopistealueet Siilinjärven opetustoimessa lukuvuonna"

Transkriptio

1 Opetuksen painopistealueet Siilinjärven opetustoimessa lukuvuonna Liikenneturvallisuus Oppilaiden liikennetietouden lisääminen ja näin liikenneturvallisuuden parantaminen Jalankulkijan ja pyöräilijän liikennesääntöjen osaaminen Koululaisten liikenneturmien ennaltaehkäisy Liikenneopetusta oppitunneilla erityisesti syksyllä ja keväällä Liikenneturvallisuusteemapäivät syksyllä yhdessä Liikenneturvan ohjaajien kanssa Monialainen oppimiskokonaisuus liikenneasioista keväällä Yhteiskuntaopin tunneilla sääntöjä Liikenneturvaviikko (liikennevisa, taitorata, liikenneoppitunteja) Vierailijoiden esityksiä liikenneturva-asioista Pyörillä liikkumiset/retket: liikennekäyttäytyminen 2. Suomen itsenäisyyden 100v. juhlavuosi (kevätlukukausi 2017) Suomi-tietouden lisääminen eri näkökulmista, esim taiteet, yhteiskunta, maantiede ja luonto Oma kotiseutu tutummaksi Suomi-aiheeseen liittyviä esitelmiä Kunnan yhteiseen kuorotapahtumaan osallistuminen Oppilaskunnan vaalit Eri oppiaineiden sisällöt, joissa Suomi-tietoutta Saunaperinteeseen liittyvä käsityö Kasurilan koulun lukuvuoden tavoitteet 1. Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus : Koulukohtaisen opetussuunnitelman hyväksyminen johtokunnassa Henkilökunnan perehdytyksen jatkaminen ja opettajien omaehtoinen perehtyminen tiimeissä Uusi tuntijako ja Siilinjärven perusopetuksen sekä Kasurilan koulun opetussuunnitelma käyttöön Monialaisen oppimiskokonaisuuden järjestäminen Oppilas aktiiviseen oppijan rooliin, toiminnallisempia tehtäviä ja oppitunteja Huoltajien perehdytys ko. asiaan vanhempainillassa Opetussuunnitelman ja sen toteutumisen arviointi 3-4.-lk osallistuu Pikku Yrittäjä-projektiin.

2 2. Erasmus+ - hankkeen toteuttaminen, I know what I want to be : Väliraportin laatiminen Cimo:lle syyskuun loppuun mennessä Erasmus+ -meeting Siilinjärvellä , noin 30 osanottajaa 8 koulusta ympäri Eurooppaa Osallistuminen projektikokoukseen Turkkiin helmi-maaliskuussa Projektiin liittyvät muut tehtävät: kotiseutuun liittyvä tehtävä englanniksi Projektin yhteisesti sovitut tehtävät 3. Esi- ja alkuopetuksen yhteistyön tiivistäminen Tavoitteet: Tiivistää Kasurilan koulun esi- ja alkuopetuksen yhteistyötä ympäristöopin oppiainesisällöissä (S3, S4 ja S6), esiopetuksessa aihepiirit ovat Tutkin ja toimin ympäristössäni kappaleessa : - 3.-luoikkalaiset eskareiden pikkukummeja, 4.luokkalaiset 1.-luokkalaisten kummeja ja 5.-luokkalaiset 2.-luokkalaisten kummeja Yhteiset tunnit pidetään keskiviikkoisin toisella ja kolmannella oppitunnilla, alkaen syyslukukaudella viikolla 43 ja jatkuen kahdeksan viikkoa. Opetus tapahtuu esi- ja alkuopetuksen luokissa, liikuntasalissa sekä koulun lähiympäristössä. Oppimisessa käytetään sekä koulun että esiopetuksen oppimateriaaleja ja opetusvälineitä. Opetus toteutetaan pienryhmissä, joissa on eri-ikäisiä oppilaita. Ryhmiä ohjaavat koulun alkuopettajat, erityisopettaja sekä lastentarhanopettajat, lisäksi toiminnassa on kiinteästi mukana koulunkäynninohjaaja ja esiopetuksen lastenhoitaja. Vastuu opetuksesta ja sen suunnittelusta on aina opettajilla. Opetus suunnitellaan yhteistyössä luokanopettajien, erityisopettajan ja lastentarhanopettajien kanssa. Suunnitteluun on varattu yhteistä aikaa viikoittain (n. 30 min.). Oppimiskokonaisuuden aiheena on kierrätys. Teemoina kierrätyksen lisäksi esille nousevat mm. luonnonvarojen kestävä käyttö, oppilaan oman toiminnan vaikutus lähiympäristöön ja elollinen ja eloton luonto. Opiskelu tapahtuu tutkimalla, havainnoimalla ja toimimalla. Kierrätysteema on mukana myös joulun käsitöissä ja askarteluissa. Mahdollisuuksien mukaan yhteistyötä tehdään koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Monialainen oppimiskokonaisuus Liikenneturvallisuus 3-5pv, keväällä, ks. painopistealueet Liikenneturvallisuus Tavoitteet: Oppilaiden liikennetietouden lisääminen ja näin liikenneturvallisuuden parantaminen Jalankulkijan ja pyöräilijän liikennesääntöjen osaaminen Oppiaineet: AI, MA, YM, YH, KU, KS, LI Yhteistyössä Liikenneturvan ohjaajien kanssa Oppimiskokonaisuutta varten perustetaan työryhmä, joka laatii tarkemman suunnitelman ja esittelee sen muille opettajille ja ohjaajille hyvissä ajoin ennen oppimiskokonaisuuden toteuttamista.

3 Koulun tuntijako ja valinnaisaineet Kasurilan koulu tuntijako alkaen, luokat 1-6 OPPIAINE 1.lk 2.lk 3.lk 4.lk 5.lk 6.lk 1-6 yht. 7.lk 8.lk 9.lk Äidinkieli ja kirjallisuus A1-kieli, Englanti B1-kieli, Ruotsi Matematiikka Ympäristöoppi, luokat Biologia ja maantieto, luokat Fysiikka ja kemia, luokat Terveystieto, luokat 7-9 0,5/1 1,5/ Uskonto / Elämänkatsomustieto /0,5 1/1, Historia ja yhteiskuntaoppi Musiikki Kuvataide Käsityö Liikunta Kotitalous Oppilaanohjaus 0,5 0, Taide- ja taitoaineiden valinnaiset Valinnaiset aineet LUOKKA YHTEENSÄ Vapaaehtoinen A2-kieli, Saksa (2) (2) 6 12 Lukuvuonna luokalla on ympäristöopin tilalla maantietoa ja biologiaa sekä fysiikkaa ja kemiaa (OPH:n määräys 104/011/2014). Kasurilan koulussa noudatetaan Siilinjärven sivistyslautakunnan päättämää tuntijakoa seuraavin tarkennuksin: Luokkien 3 ja 4 taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit 1+1 sijoitetaan 3. luokalla kuvataiteeseen ja 4. luokalla musiikkiin. Luokalla 5 on valinnaisaineita 2vvh ja luokalla 6 1vvh. Oppilas valitsee annetulta tarjottimelta itselleen sopivat aineet. Kasurilan koulussa toinen 5. luokan valinnaistunneista on vain viidesluokkalaisille. Toinen tunneista järjestetään yhdessä 6.luokan kanssa. Tällöin muodostuu opetusryhmiä, joissa on sekä 5.- että 6.-luokkalaisia. Luokan 5 valinnaiset aineet, 1vvh, ovat kädentaidot ja liikunta, joista oppilas valitsee toisen. Luokkien 5 ja 6 yhteiset valinnaiset aineet, joista oppilas valitsee kaksi 0,5 vvh mittaista kurssia. Toinen kurssi toteutuu syksyllä ja toinen keväällä. Tarjolla olevat oppinineet/kurssit ovat: liikunta 0,5h, ilmaisutaito 0,5h, tietokone ja media 0,5h, kuvataide 0,5h, tekninen työ 0,5h ja tekstiilityö 0,5h. Yhteiset valinnaiset aineet luokille 5 ja 6: Tietokone ja mendia, liikunta, kuvataide tekninentyö ja ilmaisutaito. Tarjottimella oli myös tekstiilityö, mutta se ei toteutunut vähäisten valintojen vuoksi. 7-9 yht. 1-9 yht.

4 Valinnaisten aineiden tarkemmat esittelyt: 5. luokka laajuus, 1h: A 5.lk liikunta, syys- ja kevätlukukausi, laajuus 1h. Opettajina Mikko Vehviläinen syyslukukausi ja Anu Naumanen kevätlukukausi. Liikuntatunnit toteutetaan oppilaille annetun ohjelman mukaan joko yksöis- tai kaksoistunteina. Tavoite: liikkuminen mahdollisimman monipuolisesti vuodenajat huomioiden. Oppilaat osallistuvat lajien valintaan ja tuntien suunniteluun. Oppitunteja pidetään koulun salissa ja kentillä /pihalla sekä kunnan urheilualueilla ja liikuntapaikoissa, esim. Ahmon urheilualue ja Tarina golf. Koulun ulkopuolisiin kohteisiin liikutaan pääsääntöisesti polkupyörillä. Todistukseen hyväksymismerkintä. B 5.lk kädentaidot syys- ja kevätlukukausi, laajuus 1h Opettajana on Merja Savolainen Kädentaitotunnit pidetään kaksoistunteina joka toinen viikko oppilaille annetun ohjelman mukaan syys- ja kevätlukukaudella. Tavoitteet: käytetään jo opittuja askartelun ja käsityön tekniikoita sekä uusia tapoja toteuttaa itse suunnittelemia töitä Kädentaitojen valinnaisaineessa yhdistyvät käsityö (tekstiilityö ja tekninen työ), askartelu ja kuvataide. Valmistetaan tuotteita, joissa käytetään askartelun ja käsityön tekniikoita. Todistukseen hyväksymismerkintä 5.ja 6. luokat yhteiset ryhmät, laajuus 2 x 0,5h C Liikunta, eri ryhmät syys- ja kevätlukukaudeksi. Opettajina Anu Naumanen syyslukukausi ja Mikko Vehviläinen kevätlukukausi. Liikuntatunnit toteutetaan oppilaille annetun ohjelman mukaan joko yksöis- tai kaksoistunteina. Tavoiteet luokille 5 ja 6: Liikkuminen mahdollisimman monipuolisesti vuodenajat huomioiden. Syvennetään liikunnan perustaitoja ja harjoitellaan joukkuelajeja. Tutustutaan ryhmää kiinnostaviin uusiin lajeihin. Oppilaat osallistuvat lajien valintaan ja tuntien suunniteluun. Oppitunteja pidetään koulun salissa ja kentillä /pihalla sekä kunnan urheilualueilla ja liikuntapaikoissa, esim. Ahmon

5 urheilualue ja Tarina golf. Koulun ulkopuolisiin kohteisiin liikutaan pääsääntöisesti polkupyörillä. Todistukseen hyväksymismerkintä D Tekninen työ, syyslukukausi Opettaja Seppo Turpeinen. Käsityötunnit pidetään kaksoistunteina oppilaille annetun ohjelman mukaan. Tavoitteet luokille 5 ja 6: Puu- ja metallitekniikoiden hallinnan varmentuminen. Tuotteen valmistaminen oman mielenkiinnon mukaisesti. Oman käyttöesineen tuunaus. Puun ja metallin lisäksi voi käyttää myös muita koulusta löytyviä materiaaleja mahdollisuuksien mukaan, esim. kangasta, muovia, lankoja Oppilaat osallistuvat suunniteluun ja laativat oman suunnitelman mielenkiintonsa mukaan tavoitteiden asettamissa rajoissa. I Todistukseen hyväksymismerkintä E Ilmaisutaito,syyslukukausi, 1h viikossa Opettaja Iida Kristiansson Tavoitteet: Esiintymisvarmuuden lisääminen, vuorovaikutustaitojen kehittyminen ja mielikuvituksen kasvaminen. Tavoitteena on myös valmistella yksi isompi näytelmä /esitys koko kouluille ja mahdollisesti myös huoltajille esitettäväksi. Erilaisia ilmaisutaidon harjoituksia, mm improvisaatio- ja rentoutusharjoituksia, harjoitellaan luovuutta ja rohkeutta, heittäytymistä ja vuorovaikutustaitoja. Työskennellään pääsääntöisesti isoissa luokkatiloissa ja salissa. Työtavat toiminnallisia ja osallistavia. Todistukseen hyväksymismerkintä. F Tietokone ja media, 1h viikossa. Eri ryhmät syys- ja kevätlukukaudeksi. Opettaja Hannu Mustonen Tavoitteet: tietokoneen käytön monipuolinen harjoittelu, perehtyminen tietokoneen ja eri mediavälineiden sovelluksiin ja niiden käyttöön. Harjoitellaan ja opitaan ryhmissä, pareittain ja itsenäisesti esim. animaation tekoa sekä erilaisten esitysten valmistamista ja koodausta. Oman esityksen suunnittelu, toteutus, dokumentointi ja arviointi. Lisäksi älypuhelimen ja älytaulun käyttöä opetustilanteissa.

6 Työskentely tapahtuu pääsääntöisesti koulun atk- ja av-välineillä joko luokissa tai koulun muissa tiloissa sekä koulun pihapiirissä. Oppilaat osallistuvat työskentelyn ideointiin ja osatessaan auttavat toisia oppilaita hyvin osaamissaan asioissa. Todistukseen hyväksymismerkintä. G Kuvataide, 1h viikossa kevätlukukausi Opettaja Merja Savolainen Kaksoistunti joka toinen viikko oppilaille annetun ohjelman mukaan. Tavoitteet: Eri kuvataidetekniikoiden ja ilmaisun oppiminen ja harjoittelu, aiemmin opittujen tekniikoiden ja taitojen varmentaminen, kuvanlukutaidon syventäminen. Kuvataidetyön suunnittelu ja valmistaminen eri tekniikoilla. Omien kuvataiteen taitojen harjoittelu itsenäisesti ja ryhmissä, elämykset ja onnistumisen kokemukset tärkeitä. Harjoitellaan luonnostelua, sommittelua ja keskustellaan toteutuneista töistä ja työprosesseista. Tekniikoita: piirustus, grafiikka, maalaus, muovailu, tilataide, valokuvaus, sarjakuva, graafinen suunnittelu Todistukseen hyväksymismerkintä Koulun ulkopuolinen opetus Opetuksen monipuolistaminen ja toiminnallistaminen Opetus on turvallista ja opetussuunnitelman mukaista koulun ulkopuolellakin. Koulun ulkopuolisessa opetuksessa noudatetaan Siilinjärven koululautakunnan hyväksymiä ohjeita. 1. Koulupäivien ja oppituntien aikana ja joskus myös illalla tapahtuvat retket ja opintokäynnit: luontoretket, työpaikka- ja laitosvierailut, konsertit, teatteriesitykset ja muut kulttuuritilaisuudet, urheilutapahtumat, uimaopetus, kirjastovierailut ja muut koulun opetussuunnitelman mukaiset kohteet. Kohteisiin liikutaan kävellen, pyöräillen, yksityisautoilla (yksilöity lupa huoltajalta), linja-autolla ja julkisilla kulkuneuvoilla. Koulupäivien ja oppituntien aikana tehtävistä retkistä ja opintokäynneistä tehdään kirjallinen suunnitelma, jonka apulaisrehtori hyväksyy allekirjoituksellaan. 2. Opintoretket ja leirikoulut ikäluokalle sopiviin kohteisiin: 1-2 päivää, 6. luokan retki voi kestää 1-5 päivää. Tarkempi retkisuunnitelma turvallisuusohjeineen viimeistään viikkoa ennen retkeä. Apulaisrehtori tekee asiasta Dynasty-päätöksen. 3. Eri luokkien yö- ja iltakoulut, päätökset näistä kuten leirikoulustakin.

7 Välituntivalvonta Välituntivalvontataulukko on vuosisuunnitelman liitteenä ja opettajainhuoneen ilmoitustaululla. Välitunnit ovat toiminnallisia ja turvallisia Jos kaikki oppilaat ovat välitunnilla, silloin valvomassa on kaksi opettajaa ja usein lisäksi koulunkäynninohjaaja. Niillä välitunneilla, jolloin vain n. puolet oppilaista on välitunnilla, valvomassa on kaksi aikuista, joista ainakin toinen on opettaja. Välitunneilla on oppilaiden käytössä liikuntaan aktivoivia välineitä. Välituntisin voidaan järjestetään ajoittain myös välkkäritoimintaa, jolloin asiaan perehdytetyt oppilaat ohjaavat pienempien oppilaiden välituntileikkejä ja pelejä Oppilaskunnan aktiviteetit välituntitoimintaan Välituntien teemaviikot Kerhotoiminta Kasurilan koulun kerhotoiminnalla rikastutetaan opetusta ja tuetaan koulun opetussuunnitelman toteutumista. Kerhotoimintaan käytettään siihen annetut tuntiresurssit, n. 2 vvh Kerhojen sisällöt, tuntimäärät ja ajankohdat määritellään erillisillä rehtorin hyväksymillä kerhopäätöksillä (johtokunta delegoinut rehtorille päätöksenteon). Tiedottaminen ja ilmoittautuminen Kerhoista tiedotetaan erikseen lukuvuoden aikana hyvissä ajoin ennen kerhojen alkua oppilaille ja huoltajille. Ilmoittautuminen etukäteen kerho-opettajan ohjeen mukaan.

8 Yhteistyö eri tahojen kanssa : Yhteistyö eri tahojen kanssa tukee koulun opetussuunnitelman toteuttamista. Huoltajien kanssa tehtävä yhteistyö on aktiivista ja se tukee oppilaan oppimista ja kasvamista. Yhteistyö koulun sidosryhmien kanssa on avointa ja tilanteisiin sopivaa. : Yhteistyötä voidaan tehdä mm. seuraavien tahojen kanssa päivittäin, viikoittain tai harvemmin ko. asiaan sopivalla tavalla. 1.Yhteistyö huoltajien kanssa on jatkuvaa ja luontevaa Yhteistyö on määritelty Siilinjärven opetussuunnitelmassa kohdassa 5.2. Koulu- ja luokkakohtaiset vanhempainillat Yhteydenpitoa huoltajien kanssa jatkuvasti sekä tarpeen ja tilanteen mukaan eri tavoin (Wilma, puhelin, erilaiset tiedotteet, sähköposti, koulun ja luokkien nettisivut...) Hoijks - ja oppimissuunnitelmatapaamiset Arviointikeskustelut ja muut tapaamiset Huoltajien vierailut koululla 2. Yhteistyö Kasurilan koulun vanhempainyhdistyksen kanssa Nimetty vastuuopettaja Teemapäivät ja muut tilaisuudet Muu yhteistyö Hyvän toveruuden kisa (Hymypatsaat) 3. Esiopetuksen kanssa tehtävä yhteistyö, ks. myös Koulun lukuvuoden tavoite 3 Päivittäinen ja viikoittainen yhteistyö, esim. yhteiset tunnit esiopetuksen ja alkuopetuksen välillä, henkilökuntien tiivis yhteistyö Esiopetuksesta ja päivähoidosta kouluun, nivelvaihe OPS Kouluun tutustumispäivä Vanhempainilta esiopetuksen huoltajille toukokuussa Erityisopettajan opetus Kasurilan esiopetusryhmälle Muut esiopetuksen ja koulun yhteiset teemapäivät ja projektit Yhteiset joulu- ja kevätjuhlat Kummiluokkatoiminta alkaa esiopetuksesta 4. Eri koulujen kanssa tehtävä yhteistyö Yhteistyö yläkoulujen kanssa (Ahmo ja Suininlahti), 7. luokalle siirtyminen (nivelvaihe OPS) ja yläkouluun tutustuminen Yhteistyö erityisluokkien ja -opettajien kanssa Opettajien täydennyskoulutus Erilaiset tapahtumat ja projektit koulujen välillä Erilaisten opettajaryhmien pedagogiset tapaamiset Opetussuunnitelmatyö Opettajien kouluvierailut 5. Oppilashuoltoyhteistyö OH-henkilöstön sekä esim. hyvinvointineuvolan ja Alavan sairaalan ym. kanssa Kouluterveydenhoitajan, kuraattorin ja aluepsykologin työ opetuksen tukena Oppilashuollollinen toiminta suunnitelmallista

9 Perheiden kasvatustyön tukeminen 6. Iltapäiväkerhon kanssa tehtävä yhteistyö (Siilinjärven srk:n järjestämää toimintaa) Koulun opetussuunnitelmaa tukevaa toimintaa Henkilöstön yhteistyö Sujuva tiedonkulku 7. Kyläyhteisön ja -toimikunnan kanssa tehtävä yhteistyö eri tempausten ja teemapäivien yms. yhteydessä Tempauksia ja teemapäiviä Koulun opetussuunnitelmaa tukevaa toimintaa 8. Yhteistyö Siilinjärven kunnan eri viranhaltijoiden ja toimielinten kanssa Tekninen toimi, ympäristötoimi yms.: koulun tilat ja ulkoalueet hyvässä kunnossa Kansalaisopiston kursseja koulun tiloissa 9. Yhteistyö Kasurilan laskettelukeskuksen kanssa Hiihtolajien monipuolinen oppiminen Ulkoalueisiin liittyvä yhteistyö 10. Yhteistyö Siilinjärven evankelis-luterilaisen ja ortodoksisen seurakunnan kanssa Seurakunnan pitämät oppitunnit ja tilaisuudet Vierailut seurakunnan tilaisuuksiin, esim. joulu- ja kevätjumalanpalvelukset Erilaisiin tapahtumiin osallistuminen 11. Yhteistyö poliisin ja pelastustoimen kanssa Laillisuus- ja liikennekasvatus Turvallisuuskasvatus Erilaiset harjoitukset, esim. poistumisharjoitus Palotarkastus 12. Yhteistyö eri yhdistysten kanssa Kasurilan kyläyhdistys Kasurilan-Jälän erämiehet ry Urheiluseurat esim. SIPS, ToU, Siipe, Siira... muut yhdistykset, esim. 4H-kerho Iltakäyttäjien kanssa tehtävä yhteistyö Liikuntasalin ja välineiden käyttö suunnitelmallista ja tarkoituksenmukaista.

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman

Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman 2016 Rauman normaalikoulu Perusopetuksen opetussuunnitelman Muutokset luku 1 2019 perusteiden 2014 mukainen opetussuunnitelma Turun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan dekaanin hyväksymä 16.6.2016

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tervetuloa Hatanpään kouluun (rehtori) miksi lähikoulu? koulun käytänteet koulun tuki oppilaalle Liikuntapainotus sisältö ja hakumenettely (Mikko

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 13.1.2014 Lielahden koulu tänään Oppilaita on yhteensä 577-264 oppilasta vuosiluokilla 1-6 - 313 oppilasta vuosiluokilla 7-10 Luokkia - 7. luokkia

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo

Koulutulokkaiden vanhempainaamu. Tiistai klo Koulutulokkaiden vanhempainaamu Tiistai 15.5.2018 klo 8.30-10 TERVETULOA! WELCOME! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 683 oppilasta 36 luokkaa

Lisätiedot

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen

OPSISSA JA OPSISTA. Opetussuunnitelma Joensuun seudun ops, Satu Huttunen OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016 Uudet opetussuunnitelmat otettiin käyttöön 1.8.2016 alkaen kaikissa kouluissa vuosiluokilla 1 6. Perusopetuksen ylemmät vuosiluokat ottavat opetussuunnitelmat

Lisätiedot

Toivalan koulun opetussuunnitelma

Toivalan koulun opetussuunnitelma Toivalan koulun opetussuunnitelma 1. ARVOT JA TOIMINTAKULTTUURI Toivalan koulun arvoja ovat yhteisöllisyys, yhteistyö ja turvallisuus. Koulun toiminnan tavoitteena on luoda turvallinen ja virikkeellinen

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus

Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus Koulutulokkaiden huoltajien tiedotustilaisuus 25.4.2018 Kaukajärven koulu 2018-2019 32 perusopetusryhmää (13 ak, 19 yk) 4 alueellisen erityisopetuksen pienryhmää 2 laaja-alaisten oppimisvaikeuksien erityisopetuksen

Lisätiedot

Koulutulokkaiden vanhempainaamu

Koulutulokkaiden vanhempainaamu Koulutulokkaiden vanhempainaamu Keskiviikko klo 8.30 10 TERVETULOA! Kilonpuisto - meidän koulumme Perustettu 2003 Yhtenäinen peruskoulu; esikoulu, alakoulu, yläkoulu 672 oppilasta 36 luokkaa (POR) 60 päätoimista

Lisätiedot

PARKANON YHTENÄISKOULU

PARKANON YHTENÄISKOULU PARKANON YHTENÄISKOULU Koulu- ja kulttuurikampus Kaarna, Satakunnankatu 36, 39700 Parkano TIEDOTUSLEHTI PERUSOPETUKSEN 7. LUOKKIEN OPPILAILLE JA NÄIDEN HUOLTAJILLE KESÄKUU 2019 REHTORIN TERVEHDYS Yläluokille

Lisätiedot

OPS-2016 kevät Juvan perusopetus

OPS-2016 kevät Juvan perusopetus PS-2016 kevät Juvan perusopetus Pedagogiset iltapäivät johtajat ja ops-koordinaattorit ma 25.1. klo 14.00-15.30 kokoushuone 301 Paikalla: Anne Haakana, Anni Koivunen, Aappo Laitinen, Hannele Penttinen,

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

KESKENERÄINEN ESIMERKKIPOHJA SUUNNITTELULLE

KESKENERÄINEN ESIMERKKIPOHJA SUUNNITTELULLE Monialaisen oppimiskokonaisuuden nimi ja eheyttämisen tapa (OPS:n perusteiden mukaan: OHJE: Tähän voidaan jo merkitä, jos oppilaiden kiinnostuksen kohteet ovat olleet ensisijainen syy oppimiskokonaisuuden

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

KESKENERÄINEN YRITYS TEHDÄ ESIMERKKIPOHJA SUUNNITTELULLE

KESKENERÄINEN YRITYS TEHDÄ ESIMERKKIPOHJA SUUNNITTELULLE Monialaisen oppimiskokonaisuuden nimi ja eheyttämisen tapa (OPS:n perusteiden mukaan: OHJE: Tähän voidaan jo merkitä, jos oppilaiden kiinnostuksen kohteet ovat olleet ensisijainen syy oppimiskokonaisuuden

Lisätiedot

TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 12.1.2016

TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 12.1.2016 TERVETULOA! Tulevien 7. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Mitä odotamme ja mihin pyrimme? Tavoitteenamme on kasvattaa oppilaistamme omatoimisia, vastuuntuntoisia ja hyvin käyttäytyviä nuoria, joilla

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?

Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu? Joensuun seudun opetussuunnitelma Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016...

SISÄLLYSLUETTELO. KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja. 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... i SISÄLLYSLUETTELO KASKO, 19.5.2015 17:30, Pöytäkirja 40 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO... 1 Pykälän liite: Tuntijakoesitys 2016... 4 40, KASKO 19.5.2015 17:30 Sivu 2 OPETUSSUUNNITELMA 2016 TUNTIJAKO

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 3.-10.4.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille SEINÄJOEN LYSEO VALINNAISAINEET 2019 8.lk oppilaille Malli HELMI-sivusta, johon oppilas merkitsee 18.1. valintansa. Ennen sitä valinnat merkitään lomakkeeseen, joka jaetaan 16.1. oppilaille ja joka palautetaan

Lisätiedot

Opetus ja opetusjärjestelyt

Opetus ja opetusjärjestelyt Opetus ja opetusjärjestelyt Kopio: Seppänen, Anne 1/5 Sisällysluettelo Koulupäivän rakenne Monialaiset oppimiskokonaisuudet OVTES-vastuutehtävät Poikkeavat opetusjärjestelyt, koulun ulkopuolella annettava

Lisätiedot

Pakilan yläasteen koulu

Pakilan yläasteen koulu Pakilan yläasteen koulu 6. luokkien vanhempainilta Rehtori Juha Leino Tukioppilastoiminnan tavoitteet Toiset huomioivat käyttäytymisen edistäminen koulussa Nuorten osallisuuden lisääminen koulussa Ongelmien

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta:

Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE. Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Hyvinkään kaupunki Vuosiluokat 3 6 Lv. 2018-2019 ARVIOINTIKESKUSTELULOMAKE Oppilas: Luokka: Keskustelun ajankohta: Tervetuloa arviointikeskusteluun! Arviointikeskustelun tehtävänä on ohjata ja kannustaa

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2017-2018 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 20.3.-2.4.2017 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa

Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa Vantaan alakoulujen Oppimisen arvioinnin toteuttaminen Wilmassa Tässä ohjeistuksessa kuvataan opettajille alakoulun arvioinnin teknistä toteuttamista Wilmassa. Opetussuunnitelman perusteissa ja Vantaan

Lisätiedot

PAAVOLAN KOULUN VANHEMPAINILTA JA 4. LUOKKALAISTEN VANHEMMAT

PAAVOLAN KOULUN VANHEMPAINILTA JA 4. LUOKKALAISTEN VANHEMMAT PAAVOLAN KOULUN VANHEMPAINILTA 4.10.2016 3. JA 4. LUOKKALAISTEN VANHEMMAT Opetussuunnitelma Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Siinä kerrotaan: mitkä arvot ohjaavat oppimista millainen

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016

KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 KEMIJÄRVEN KAUPUNKI HILLATIEN PERUSKOULU TYÖSUUNNITELMA LUKUVUODELLE 2015-2016 Ilpo Tervonen, 18.8.2015 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Hillatien koulussa on turvallinen ja kaikkia kannustava työskentely-ympäristö,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016

Opetussuunnitelma uudistuu. Syksy 2016 Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Uudistus 10 vuoden välein Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa annetaan perusopetuksen

Lisätiedot

TERVETULOA LIELAHDEN KOULUUN 7. LUOKALLE

TERVETULOA LIELAHDEN KOULUUN 7. LUOKALLE TERVETULOA LIELAHDEN KOULUUN 7. LUOKALLE Lielahden koulu Rehtorit Tiina Haanpää ja Sami Jaakkola 1 LIELAHDEN KOULU, arvot turvallisuus luottamus oikeudenmukaisuus yhdessä toimiminen (yhteisöllisyys) 2

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Yleissivistävä koulutus uudistuu Ritva Järvinen

Yleissivistävä koulutus uudistuu Ritva Järvinen Yleissivistävä koulutus uudistuu 12.2.2010 Ritva Järvinen Opetusneuvos Yleissivistävän koulutuksen kehittäminen/ yksikön päällikkö Yleissivistävä koulutus uudistuu; tavoitteet ja tuntijako 2009-2010 Opetusministeri

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet. Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet Vanhempainiltakiertue Iissä syyskuu 2017 Alarannan koulu 20.9.2017 Vuosiluokat 0-6 Jaana Anttonen Uudistuneen perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden taustalla

Lisätiedot

Koulun ulkopuolella annettavan opetuksen opetussuunnitelmalliset ja sosiaaliset tavoitteet

Koulun ulkopuolella annettavan opetuksen opetussuunnitelmalliset ja sosiaaliset tavoitteet VAALAN KUNTA Veneheiton koulu Veneheitontie 790 92830 Veneheitto Puh. 040-186 0012 LUKUVUOSISUUNNITELMA Lukuvuos i 2017 2018 Käsittely Henkilökunnan kokous Toimielimen (siv.ltk.) -hyväksyminen pvm 21.8.2017

Lisätiedot

Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö. Info lyseon lukiolla

Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö. Info lyseon lukiolla Ainekohtainen opetussuunnitelmatyö Info lyseon lukiolla 8.9.2015 Yleistä 16 ainekohtaista kirjoitustiimiä (1-2, 3-6 ja 7-9 ope) 3 yleisen osan kirjoitustiimiä Esiopetuksen työryhmä Ohjausryhmä Mukana normaalikoulu

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi.. LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet koulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 107 koulua * 1 kunnasta (.. mennessä) 800 700 7 00 00 400 0 0 100 1 0 Alakoulut

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset

Joensuun seudun opetussuunnitelma. Keskeiset uudistukset Joensuun seudun opetussuunnitelma Keskeiset uudistukset Opetussuunnitelman käyttöönotto Uuden opetussuunnitelman mukainen opetus alkaa kaikissa kouluissa 1.8.2016 Luokissa 1-6 uusi opetussuunnitelma kokonaisuudessaan

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018

Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Alakoulun 5.-6.luokkien valinnaisaineet Länsituulen koulu Kevät 2018 Valintatarjotin Wilmaan Huoltajat tekevät lastensa kanssa valinnan Wilmaan avattavaan tarjottimeen. A2-tarjotin on avoinna 29.1.-9.2.2018.

Lisätiedot

OPStuki Jyväskylä. Tuuli Murtorinne Marita Kontoniemi

OPStuki Jyväskylä. Tuuli Murtorinne Marita Kontoniemi OPStuki 2016 23.10.2013 Jyväskylä Tuuli Murtorinne Marita Kontoniemi MUUTOS Mitä tehdään? Miksi tehdään? Miten tehdään? www.oph.fi Muutos on hidas prosessi Kulttuuristen perusoletusten muuttaminen kestää

Lisätiedot

Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset LIITE 1

Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset LIITE 1 Aarnivalkean koulun opetussuunitelmamuutokset 1.8.2018- LIITE 1 Opetus- ja varhaiskasvatuslautakunta päätti 9.4.18 ylimääräisessä kokouksessaan, että varhennettu kieli aloitetaan kaikissa Espoon kouluissa

Lisätiedot

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää

Kuparivuoren koulu. 1. Oppilaat. Noin 300. Keskikokoinen koulu. 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Kuparivuoren koulu 1. Oppilaat Noin 300. Keskikokoinen koulu 12 luokkaa ( pienin 15 ja suurin 27 oppilasta) + 3 pienryhmää Oppilaat tulevat pääasiassa keskustan ja Luonnonmaan alueelta, kieliluokilla ja

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Uudenlaista oppimista Mitä tämä tarkoittaa tuleville 7. luokkalaisille? Vanhempainilta Kaarilan koulu

Uudenlaista oppimista Mitä tämä tarkoittaa tuleville 7. luokkalaisille? Vanhempainilta Kaarilan koulu Uudenlaista oppimista Mitä tämä tarkoittaa tuleville 7. luokkalaisille? Vanhempainilta Kaarilan koulu 9.1.2018 Kaarilan koulun historiaa Keskustelu läntisen alueen oppikoulun perustamisesta alkoi keväällä

Lisätiedot

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla.

Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. Oppilaat opiskelevat valinnaisaineita 5. ja 6. luokilla. 5. luokalla on oppilaalla kaksi valinnaisainetta (1h + 1h) ja 6. luokalla yksi valinnaisaine (1h). Eniten valintoja saaneet valinnaisaineet toteutuvat.

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS

Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS Padasjoen lukion aikuislinjan LOPS 1. Padasjoen lukion aikuislinja Padasjoen lukion aikuislinjalla voi suorittaa koko lukion oppimäärän tai opiskella yksittäisiä aineita ja saada niistä erillisen todistuksen.

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille

Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Opetussuunnitelma uudistui mikä muuttui? Tietoja Lielahden koulun huoltajille Mikä on opetussuunnitelma? Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta Siinä kerrotaan Mitä opiskellaan milläkin vuosiluokalla

Lisätiedot

7. luokkalaisten valinnaisaineet

7. luokkalaisten valinnaisaineet 7. luokkalaisten valinnaisaineet Valinnaisaineiden valinta Oppilaiden valinnaisaineiden määrä vaihtelee kielivalintojen takia.. Valinnaisaine on valinnainen valintavaiheessa, tämän jälkeen se kuuluu pakollisena

Lisätiedot

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14 Koulu: Iisveden koulu Lukuvuosi: 2014-2015 Virat ja toimet Viran ja toimen nimike Määrä Lisätietoja Rehtori Luokanopettaja 4 yhdellä rehtorin tehtävät Aineen lehtori Erityisopettaja Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

Uudenlaista oppimista Mitä tämä tarkoittaa tuleville 7. luokkalaisille? Tulevien 7. luokkalaisten vanhempainilta Päivi Ikola, rehtori

Uudenlaista oppimista Mitä tämä tarkoittaa tuleville 7. luokkalaisille? Tulevien 7. luokkalaisten vanhempainilta Päivi Ikola, rehtori Uudenlaista oppimista Mitä tämä tarkoittaa tuleville 7. luokkalaisille? Tulevien 7. luokkalaisten vanhempainilta 11.12.2017 Päivi Ikola, rehtori Kaukajärven koulun esittelyvideo 11.12.2017 Päivi Ikola

Lisätiedot

Hei! Arviointityöryhmä toivottaa kaikille mukavaa kevättä, kesäloma häämöttää jo kuuden viikon päässä

Hei! Arviointityöryhmä toivottaa kaikille mukavaa kevättä, kesäloma häämöttää jo kuuden viikon päässä Hei! Tässä arviointityöryhmän kokoamia ohjeita alakoulun lukuvuosiarviointia varten. Alussa on arviointiasteikko ja arviointilausekkeet luokittain lukuvuosiarviointia varten. Seuraavilla sivuilla ovat

Lisätiedot

Perusopetuksen tuntijako

Perusopetuksen tuntijako Opetus- ja kasvatuslautakunta 117 26.11.2015 Perusopetuksen tuntijako 1.8.2016 998/12.00.01/2015 OPEKAS 117 valmistelijat; sivistysjohtaja Peter Johnson puh. 044 780 9254, koulutoimenjohtaja Per-Olof Nyström

Lisätiedot

YLI-MAARIAN KOULUN ESITTELYTILAISUUS

YLI-MAARIAN KOULUN ESITTELYTILAISUUS YLI-MAARIAN KOULUN ESITTELYTILAISUUS 11.1.2018 - MONITOIMITALO YPSILON JA YLI-MAARIAN KOULU - YLI-MAARIAN KOULUSSA 7. - 9. LUOKALLA - OPETUSSUUNNITELMAAN LIITTYVÄT UUDET TUULET OSALLISUUS, HYVINVOINTI

Lisätiedot

1. Yhteystiedot. 2. Käsittely Pvm. 3. Allekirjoitukset Päiväys. Koulun nimi: Kirkonkulman koulu. Koulun osoite Vanha Tampereentie 153, AURA KK

1. Yhteystiedot. 2. Käsittely Pvm. 3. Allekirjoitukset Päiväys. Koulun nimi: Kirkonkulman koulu. Koulun osoite Vanha Tampereentie 153, AURA KK Koulun nimi: Kirkonkulman koulu Lukuvuosi: 2018-2019 1. Yhteystiedot Koulu Kirkonkulman koulu Koulun osoite Vanha Tampereentie 153, 21370 AURA KK Koulun rehtori Kaisa Olari Puhelinnumero, rehtori / kanslia

Lisätiedot

Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta

Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta Valinnaiset opinnot 5. ja 6. luokalla Kiviniemi ja Takkuranta VALINNAISUUS PERUSOPETUKSESSA Perusopetuksen valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa

Lisätiedot

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT

KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT KAUHAJOEN KAUPUNKI SIVISTYSOSASTO KOTIOPETUKSESSA OLEVAT OPPILAAT TOIMINTAOHJE Sivistyslautakunta 9.6.2010, 92 Päivitys: Sivistyslautakunta 25.5.2011 70 1 Lähtökohta Suomessa vakinaisesti asuvat lapset

Lisätiedot

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen Tiina Tähkä tiina.tahka@oph.fi MAOL Pori 6.10.2012 1 Perusopetuksen fysiikan ja kemian opetussuunnitelmien perusteiden uudistaminen

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Viranhaltijapäätös Toimialajohtaja, sivistys- ja hyvinvointi Päätöspvm

Iisalmen kaupunki Viranhaltijapäätös Toimialajohtaja, sivistys- ja hyvinvointi Päätöspvm Viranhaltija Pykälä 92/2018 Palveluyksikkö Perusopetus- ja lukiokoulutus Asianro IIS/531/12.00.01.02/2017 Toimielin Sivistys- ja hyvinvointilautakunta Päätösluokka 12.00.01.02.42 Asiaotsikko Päätösteksti

Lisätiedot

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1.

Ajankohtaista. Taidelukioviikko 21.1. 25.1. Ajankohtaista Taidelukioviikko.. 5.. Lopputyönäyttely Muutos.. alkaen, näyttelyyn voi tutustua koulupäivien aikana 8.. saakka Promenadikonsertti ti.. klo 8:0 Melartinsalissa, vapaa pääsy, ohjelma 0 Kevyen

Lisätiedot

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv

Valinnaisten aineiden tarjotin - Olkahisen koulutalo lv VALINNAISET AINEET OLKAHISEN KOULUTALOLLA 2018-2019 2 Sisällys Valinnaisten aineiden tarjotin - lv. 2018-2019... 3 Laaja-alainen osaaminen... 4 Esiinnyn... 5 Kuvanveisto... 6 Kädentaidot... 7 Lautapelit...

Lisätiedot

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan

Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan Missä mennään? Mitä meidän kunnassa/koulussa on tehty? Miten uudistustyö on otettu vastaan? Miten eri sidosryhmiä kuullaan opetussuunnitelmaprosessissa? Miten tänä syksynä edetään? Aikataulu Valtioneuvoston

Lisätiedot

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio Kampus tulevaisuuden ajatuksia rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio 1 Uudistuksen aika 2 3 4 Opetussuunnitelma 2016- Laaja-alaiset kokonaisuudet - jatkuva kokonaisuus Monialaiset

Lisätiedot

PAUNUN KOULU KOELISTA SYKSY 2014 31.8.2014. Ma 8.9. MATEMATIIKKA luokka klo luokkatila tilan vaihto 8A 9-10 MA2 8B 9-10 BG2

PAUNUN KOULU KOELISTA SYKSY 2014 31.8.2014. Ma 8.9. MATEMATIIKKA luokka klo luokkatila tilan vaihto 8A 9-10 MA2 8B 9-10 BG2 VIIKKO 37 Ma 8.9. Pe 12.9. Ma 8.9. MATEMATIIKKA luokka klo luokkatila tilan vaihto 8A 9-10 MA2 8B 9-10 BG2 8C 9-10 MA3 8D 9-10 BG1 8E 9-10 AI1 9B (LEL) AI1 RE1 8F 9-10 AI2 Pe 12.9. MATEMATIIKKA luokka

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa 1.4 (s 15) Painotettu opetus kuvataan painotetun opetuksen tuntijako

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet lv. 2017-2018 Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisaineiden valinta tapahtuu Wilmassa huoltajan Wilma-tunnuksella 4. lk oppilaan huoltaja valitsee varsinaisesta

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012

Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012 Yhteenveto koulujen työsuunnitelmista lv. 2011-2012 Koulujen yhteinen teema lukuvuoden 2011-2012 aikana: Kunnassa yhteisesti toteutettava teema on tämän lukuvuoden aikana hyvinvointi. Aihekokonaisuuteen

Lisätiedot

3 OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 3.1 OPPIMISKÄSITYS

3 OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 3.1 OPPIMISKÄSITYS 3 OPETUKSEN TOTEUTTAMINEN 3.1 OPPIMISKÄSITYS Opetussuunnitelman perusteet on laadittu perustuen oppimiskäsitykseen, jossa oppiminen ymmärretään yksilölliseksi ja yhteisölliseksi tietojen ja taitojen rakennusprosessiksi,

Lisätiedot

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely Kirkkonummen kunta Sivistyspalvelut LUKUVUOSISUUNNITELMA 20-20 Koulun nimi Yhteystiedot Koulun osoite ja rehtorin yhteystiedot Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

OPPIMISEN ARVIOINTI. Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017

OPPIMISEN ARVIOINTI. Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017 OPPIMISEN ARVIOINTI Perusopetuksen opetussuunnitelman päivitys 2017 1 OPPIMISEN ARVIOINNIN KOKONAISUUS PL 22 Oppilaan arvioinnilla pyritään ohjaamaan ja kannustamaan opiskelua sekä kehittämään oppilaan

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA

PERUSOPETUKSEN TUNTIJAKO OPS LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA Sisällys LUKU 1 PAIKALLISEN OPETUSSUUNNITELMAN MERKITYS JA LAADINTA... 1 1.1 Opetussuunnitelman perusteet ja paikallinen opetussuunnitelma... 1 1.2 Paikallisen opetussuunnitelman laatimista ohjaavat periaatteet...

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu

Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Alakoulun 5.ja 6. luokkien valinnaiset aineet Länsituulen koulu Matematiikan syventävä kurssi Matematiikan syventävissä opinnoissa tutustutaan esimerkiksi salakirjoitusmenetelmiin, pulmatehtäviin ja matemaattisiin

Lisätiedot

Luokanopettajan tilalle tulee useita aineenopettajia. Melkein kaikissa aineissa on eri opettaja.

Luokanopettajan tilalle tulee useita aineenopettajia. Melkein kaikissa aineissa on eri opettaja. Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta kasvaa, ja monet asiat pitää hoitaa

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot