Sisu, tahto ja haastavat tunteet miten tuen nuorta aggression portailla?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sisu, tahto ja haastavat tunteet miten tuen nuorta aggression portailla?"

Transkriptio

1 Sisu, tahto ja haastavat tunteet miten tuen nuorta aggression portailla? Espoonlahden yläkoulu Raisa Cacciatore lastenpsykiatri, nuorisolääkäri, tietokirjailija,

2 Aggression portaat Haastavien tunteiden kasvatusmalli kouluille, nuorisotyöhön ja varhaiskasvatuksen ammattilaisille Kasvatustieteiden tohtori Jaana Hintikka väitteli Aggression portaat -mallin vaikuttavuudesta erityiskoulun 8-13-vuotiailla oppilailla. Lasten ja nuorten hyvinvointia voidaan edistää yksinkertaisilla, suunnitelmallisilla ja määrätietoisilla tavoilla.

3 Klassikot, vanhemmille Tunnetaitojen käsikirja NUORELLE

4 Aggression näkyvyys rikostilastoissa eri ikäisillä IKÄ Poliisin tietoon tulleita varkaus- ja pahoinpitelyrikoksia ikäryhmän henkeä kohden vuonna Laskettu Tilastokeskuksen luvuista. (Kivivuori 2005.)

5 KYLMÄT (proaktiivisesti) (reaktiivisesti) KUUMAT

6 Rikoslain alaisista teoista kiinnijääneet ikäryhmän asukasta kohden Miehet Naiset IKÄ v & yli SUKUPUOLI Liikennepsykologia, psykologian laitos, S. Laapotti Lähde: Criminal statistics, England and Wales, London:HMSO. Kirjasta: Trew, K., Kremer, J. (toim.) Gender & Psychology. Arnold:London.

7 Väkivalta & yläaste, THL Kouluterveyskysely Joka neljäs (23%) 8.-9.lk pojista on ollut tappelussa viimeksi kuluneen vuoden aikana ja 5 % yli neljä kertaa. Tyttöjen luvut vain kolmanneksen poikien luvuista (7% tapellut). Noin joka viides kahdeksannen luokan oppilas kokee väkivallan uhan ainakin jonkin verran haittaavaan koulutyötä. Kouluterveyskysely 2012, tiedot luokkalaisista, THL

8 Tunteita on kaikilla Niitä saa olla. Se on normaalia. Tunne on pelkkä tunne. Tunteita tulee ja menee. Olet eri asia kuin tunteesi. Aggressio on tunne, ei teko

9 Tunteet tarttuvat Voit itse säädellä tunnetta Älä ole tahdoton tunneastia Huomaa, mitä viestität

10 Aggression hallintaa pitää opettaa! Siinä on se sekunnin sadasosan mittainen harkintahetki, jolloin päätät, annatko naksahtaa päässäsi, vai et. Tunne on pelkkä tunne, se menee ohi. Suuren tunteen hetkellä et ajattele oikein. Opettele aikalisä ja liikennevalot.

11 Oman aggression hallinta Auttaa kohtaamaan lapsen haasteellisuuden. Auttaa ymmärtämään lapsen kehityksen. Auttaa antamaan aikuisemman ja rakentavan mallin tunteiden hallintaan. Auttaa olemaan vastaamatta vihalla (tai väkivallalla) lasten ja nuorten normaaliin kehitykseen. Ennaltaehkäisee riitoja ja huonoa itsetuntoa. Edistää mukavaa oloa päivähoidossa, kotona ja koulussa.

12 Uutta kasvatusosaamista!

13 Tärkeintä on turvallinen, riehumaton läsnäolija, joka pysyy rauhallisena.

14 Aggression hallinta on oppimisprosessi Opettaa, että vastuu oman tunnetilan säätelystä on itsellä. Opettaa, että jokainen on vastuussa teoistaan. Opettaa rakentavia tapoja purkaa tunneenergiaa.

15 RAIVO HÄPEÄ AGGRESSIO UHO MUSTASUK- KAISUUS

16 Aggressio on MUUTOSVOIMA Aggressio ei ole väkivaltaa. Se on voima, pelkkä tunne, ei vielä teko. Sen voiman tarkoitus on johtaa terveeseen itsetuntoon ja itsenäistymiseen. Ilman lapsuuden uhmaa ja murrosiän kuohuntaa nuori ei itsenäistyisi vanhemmistaan ja kodistaan.

17 Tunteita on kaikilla! Niitä saa olla Se on normaalia Tunne on pelkkä tunne Tunteita tulee ja menee Olet eri asia kuin tunteesi POIKIEN PUHELIN VÄESTÖLIITTO

18 ÄRSYKE REAKTIOT -Ajatuksia -Tunteita -Kehon reaktiot KÄYTÖS

19 Liikennevalomalli PUNAINEN KELTAINEN VIHREÄ PYSÄHDY / SEIS AJATTELE. MITEN RAUHOITUT? MITEN ESITÄT TOIMI

20 Turvalliset, rauhoittavat mielikuvat Kuva: Petri Heimonen 2004 Ajatukset vaikuttavat kehoon

21

22 Hoida omaa jaksamistasi Ole itsesäätelyn ja rakentavan riitelyn malli Siedä tunteita. Ole luja ja turvallinen kallio mieluummin kuin arvaamaton tulivuori! Raisa Cacciatore, 2016

23 Tavallinen tarina Alistava, mitätöivä, ankara kasvatus tai niukka ja aggression kieltävä kasvatus Omat tunnetaidot heikot Ei malleja, osaamista rakentavaan aggression hallintaan Aggression hallintatilanteissa ymmällään, epälooginen, pulassa oleva aikuinen

24 Ärtyneen kommunikoinnin kehä Ärtynyt, loukkaantunut Rakastava, hyvää tarkoittava ihminen Ärtynyt, loukkaantunut Rakastava, hyvää tarkoittava ihminen Katja Myllyviita: Peace! Selviytymisopas vanhemmille. Duodecim 2012

25 Uutta kasvatusosaamista!

26 Miksi ihminen korottaa ääntään? Kun ei se tajua muuten! Et kuuntele!

27 Mitä validointi on? Kuuntelua, kuullun ymmärtämistä ja sen kertomista. Ymmärrän mitä sanoit ja se on loogista. Ei edellytä itse asian hyväksymistä. Viestisi on tullut perille. Toista kuin papukaija Katja Myllyviita: Peace! Selviytymisopas vanhemmille. Duodecim 2012

28 Ymmärrä ja kerro se = validoi Hänen negatiivinen tunnetilansa vähenee Hän ilmaisee itseään tarkemmin ja rennommin Häntä on helpompi ymmärtää Katja Myllyviita: Peace! Selviytymisopas vanhemmille. Duodecim 2012

29 Ei näin Älä koske siihen! En mä oo ollu koskemassa! Aina sä huudat! Ite huudat! Vaan näin Älä koske siihen! Et halua että minä kosken siihen. No en!... Haluan tehdä tämän rauhassa! Haluat työrauhan. yleensä kolme validointia riittää

30 Validointi auttaa! Tuo tilanteeseen turvaa Rauhoittaa tunteita Kertoo arvostuksesta Luo läheisyyttä Rakentaa luottamusta Toisen on helpompi puhua aroista asioista Murtaa kielteisyyden kehän Vähentää vihaa ja tuomitsevuutta Helpottaa kaikin tavoin kohtaamista Edistää neuvottelun onnistumista Katja Myllyviita: Peace! Selviytymisopas vanhemmille. Duodecim 2012

31

32 Pikkulapsi opettelee tunnistamaan ja nimeämään tunteitaan... Äiti, mä oon surullinen! No voi, oletko surullinen, itke vain. Se helpottaa. Äiti, mä oon iloinen! Hauska juttu, huomaan, että olet tosi iloinen! Elämä on joskus ihanaa! Äiti, mä tahdon! Et voi saada!!!

33 Opitaan tunteista Puhu tunteista! Kysy tunteista! Anna tunteille nimiä! Siedä tunteita!

34 Aggressioenergialla rakentuvat Itsearvostus, itsetunto Erillisyys, omat rajat, kyky pitää puoliaan Sosiaaliset taidot Tunnetaidot Halu suojata itseään Kyky sanoa EI!

35 10-12 vuotta Epävarmuus ja hämmennys: En tiedä miten pitää olla! Kaikki muuttuu, minä muutun, mitä tästä tulee? Olisinpa vielä pieni!

36 12-15 vuotta Tunteeni on vahvin ja tärkein. En tottele! Otan, minkä halua, ja haluan paljon. Vanhat arvot joutavat roskiin! Hylkään entisen! Rakastan jännitystä! Pysähtyminen on pahinta! Haluan olla iso!

37 13-16 vuotta Olen aivan yksin. Joudun yksin kohtaamaan elämän ja kuoleman. Vanhemmillani on omat ongelmansa. Ihmisillä on rooleja. Huomaavatko muut, että olen erilainen?

38 14-17 vuotta Haastan, häiriköin ja provosoin! Testaan onko teistä vastusta ja turvaa! Etäännyn vanhempieni toiveista, koska tahdon olla oma itseni! Peitän hämmennyksen ja epävarmuuden uhoon!

39 14-18 vuotta Kavereiden kanssa olen kokonainen ja pärjään. Kaverit ymmärtävät ja huolehtivat minusta. Hyväksyn, että ryhmän arvot ohittavat yksilön arvot. Testaan arvoja ja rajoja.

40 16-19 vuotta Suunnittelen tulevaisuutta, teen päätöksiä. Minua ei kohdella enää kuin lasta! Olen saman arvoinen kuin sinä. Ellet arvosta minua, hylkään sinut!

41 17-25v Kotona en koe olevani aikuinen! En halua olla enää perheessäni. Katson suuntani ja lähden. Pärjään paremmin ilman teitä.

42

43 Ole itsesäätelyn ja rakentavan toiminnan malli Siedä tunteita Ole luja ja turvallinen kallio mieluummin kuin arvaamaton tulivuori!

44 Aggressio positiivisena voimavarana Pidän puoleni! Sanon mielipiteeni! Taistelen oikeudenmukaisuuden puolesta! Olen samanarvoinen kuin muut! Siedän tunteita ja pärjään niiden kanssa. Nautin elämästä!

45 Kuinka aggressiota voi purkaa? Mikään ei saa mennä rikki Keneenkään ei saa sattua Mitään peruuttamatonta ei saa tapahtua Estää saa, muttei kostaa Aikuisen vastuulla rauhoittaa tilannetta.

46 Lapsi/nuori tarvitsee taitoja, ei vain kieltoja.

47 Epäonnistuminen ja virheet Saako nuori tehdä virheitä? Miten suhtaudut? Mikä tunne herää? Teetkö sinä virheitä? Voiko nuori kertoa sinulle epäonnistumisesta ja tuottamastaan pettymyksestä?

48 Opeta pettymyksen sietoa Pysähdy vaikean tunteen äärelle Mene luo Hyväksy Älä kiirehdi poistamaan tunnetta Siedä omatkin tunteesi Käännä myönteiseen Kärsimys kuuluu elämään Sen kanssa on pärjättävä.

49 Kärsimys = vastoinkäyminen + potutus Vältä potutusbonus Itsensä ruoskiminen ei motivoi. Älä hauku ja syyttele itseäsi tai lasta. Jos haluat pärjätä paremmin vastoinkäymisten ja mokan hetkellä, opettele ja opeta itsemyötätunto. Silloin toimintakykysi säilyy. Sen avulla nouset nopeasti itsetuntokuopasta. Osaa ja opeta itsemyötätunto. Cacciatore ja Karukivi: Mieletön fiilis! Tammi 2014

50 Itsemyötätunto Ole itse itsesi paras ystävä. Erityisen tärkeää on hyväksyä oma harmi ja pettymys, kun mokaa tai epäonnistuu. Cacciatore ja Karukivi: Mieletön fiilis! Tammi 2014

51 Kolme sääntöä lapsen vihan ja raivon alta selviämiseksi 1. Älä raivostu itse. Muista että lapsi/nuori provosoi ja etsii mallia hallita omia tunteitaan: anna se. Koita pysyä asiallisena, ei ivaa, loukkauksia tai dramatiikkaa.

52 Kolme sääntöä lapsen vihan ja raivon alta selviämiseksi 2. Määrittele kiistan tärkeys ja toimi sen mukaan (koppa A, B vai C): A) Elintärkeä: puolusta kantaasi toiminnalla, hakemalla nuori, estämällä lyönti. B) Työstämisen väärtti: puolusta periaatteita väittelemällä ja seuraamuksilla, uudelleen ja uudelleen. C) Ei tärkeä: anna mennä toisesta korvasta ulos. Tunteita saa tuulettaa. Jaa ja lohduta.

53 Kolme sääntöä lapsen vihan ja raivon alta selviämiseksi 3. Hoida jaksamisesi. Mene vaikka terapiaan, keskustele ystävien tai ammattilaisten kanssa, jotta jaksat uskoa siihen, mitä olet tekemässä, että olet järkevä ja normaali ja rakastat vaikka rajoitat.

54 Uutta kasvatusosaamista!

55 UUTUUS Tunnetaitojen käsikirja NUORILLE...ja kaikille aikuisille

56 Urpot.fi verkkopalvelu TULE TYKKÄÄMÄÄN!

57 Turvataito-juliste alakouluun, päivähoitoon, neuvolaan, kotiin. Selkokielellä Tulosta oma A3 juliste: uus

Mieletön fiilis RAISA CACCIATORE Lastenpsykiatri, nuorisolääkäri, tietokirjailija, kouluttaja, Sertifioitu EMDR-terapeutti

Mieletön fiilis RAISA CACCIATORE Lastenpsykiatri, nuorisolääkäri, tietokirjailija, kouluttaja, Sertifioitu EMDR-terapeutti Mieletön fiilis RAISA CACCIATORE Lastenpsykiatri, nuorisolääkäri, tietokirjailija, kouluttaja, Sertifioitu EMDR-terapeutti Lapin nuorten MOP-hanke 16.5.2018 Miten suhtaudut pettymykseen? Miten opetat elämänhallintaan?

Lisätiedot

Lapseniko villipeto?

Lapseniko villipeto? Lapseniko villipeto? Raisa Cacciatore lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija www.vaestoliitto.fi www.raisacacciatore.fi Aggression hallinta on oppimisprosessi Opitaan tuntemaan itseä ja

Lisätiedot

Haastavat tunteet ja aggression hallinta elinikäistä opettelua

Haastavat tunteet ja aggression hallinta elinikäistä opettelua Haastavat tunteet ja aggression hallinta elinikäistä opettelua Lappeenranta 14.2.2018 Raisa Cacciatore lastenpsykiatri, nuorisolääkäri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija www.vaestoliitto.fi, www.raisacacciatore.fi

Lisätiedot

Vanhemmuuden vaikeat tunteet. Raisa Cacciatore, Lastenpsykiatri, Nuorisolääkäri, Väestöliiton vanhemmuustiimi

Vanhemmuuden vaikeat tunteet. Raisa Cacciatore, Lastenpsykiatri, Nuorisolääkäri, Väestöliiton vanhemmuustiimi Vanhemmuuden vaikeat tunteet Raisa Cacciatore, Lastenpsykiatri, Nuorisolääkäri, Väestöliiton vanhemmuustiimi 9.11.2017 Riittämättömyys Kyllästyminen Yksinäisyys Uupumus Pettymys Ahdistus Pelot Viha Jos

Lisätiedot

Elämänhallinnan aakkoset Miten suhtautua lapsen kiukkuun ja pettymykseen?

Elämänhallinnan aakkoset Miten suhtautua lapsen kiukkuun ja pettymykseen? Elämänhallinnan aakkoset Miten suhtautua lapsen kiukkuun ja pettymykseen? Miten opettaisit elämänhallintaa? Innostunut ja omat tunteensa tunnistava lapsi voi hyvin ja löytää oman polkunsa. Raisa Cacciatore

Lisätiedot

Haastavat tunteet ja aggression hallinta elinikäistä opettelua

Haastavat tunteet ja aggression hallinta elinikäistä opettelua Haastavat tunteet ja aggression hallinta elinikäistä opettelua Lahti 20.11.2015 Raisa Cacciatore lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija www.raisacacciatore.fi Aggression näkyvyys rikostilastoissa

Lisätiedot

Mielen hyvinvoinnin lautasmalli

Mielen hyvinvoinnin lautasmalli Mielen hyvinvoinnin lautasmalli Raisa Cacciatore Lastenpsykiatri, Väestöliiton vanhemmuuskeskuksen johtaja, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija www.raisacacciatore.fi Tuusula 27.2.2013 JYVÄSKYLÄ 29.10.2015

Lisätiedot

Sisu, tahto ja haastavat tunteet - Miten autan lasta aggression portailla?

Sisu, tahto ja haastavat tunteet - Miten autan lasta aggression portailla? Sisu, tahto ja haastavat tunteet - Miten autan lasta aggression portailla? Helsinki 28.11.2013 Raisa Cacciatore lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija www.vaestoliitto.fi, www.raisacacciatore.fi

Lisätiedot

Mielen hyvinvoinnin lautasmalli mitä lapsi ja nuori tarvitsee?

Mielen hyvinvoinnin lautasmalli mitä lapsi ja nuori tarvitsee? Mielen hyvinvoinnin lautasmalli mitä lapsi ja nuori tarvitsee? Raisa Cacciatore Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija www.vaestoliitto.fi www.raisacacciatore.fi Joensuu 28.10.2013 Kasvu

Lisätiedot

Nuoren itsetunnon vahvistaminen

Nuoren itsetunnon vahvistaminen Nuoren itsetunnon vahvistaminen Eväitä vanhemmuuteen 24.10.2013 Tuulevi Larri Psyk.sh, työnohjaaja Kriisi-ja perhetyöntekijä SPR, Nuorten Turvatalo Mitä itsetunto oikein onkaan Pieni katsaus tunnetaitoihin

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen

SISÄLTÖ. Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Seksuaalisuus SISÄLTÖ Keho ja seksuaalisuus Tunteet ja seksuaalisuus Tytöksi ja pojaksi Isä ja lapset Äiti ja lapset Mallioppiminen Lapsen kysymykset Lapsen häiritty seksuaalisuus Suojele lasta ja nuorta

Lisätiedot

FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY

FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY NÄYTESIVUT Julia Pöyhönen Heidi Livingston FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY Tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Näyteaukeamat

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat

SISÄLTÖ. Sano näin itsellesi Ohjaa lasta Jos lapsi on jatkuvasti vihainen Kun aikuista suututtaa Ole etuviisas Kun aikuisen tunteet kiehuvat Tunteet SISÄLTÖ Värikylläinen tunne-elämä Tunne on aina viesti Olet malli tunteiden ilmaisemisessa Auta lasta tunnistamaan Auta lasta nimeämään Kiukku lapsen haasteena Kun lapsi kiukustuu Sano näin itsellesi

Lisätiedot

Katja Koski. Tasapainoisen vanhemman 6 suurinta salaisuutta

Katja Koski. Tasapainoisen vanhemman 6 suurinta salaisuutta Tasapainoisen vanhemman 6 suurinta salaisuutta Katja Koski 1. Laita kännykkä pois 2. Lapset tekemään jotain mukavaa 3. Ota muistiinpanovälineet esille Tervetuloa! Vanhemmat sanoivat näin: Kannustava ja

Lisätiedot

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa

Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Tunteita seurustelua ja muuta suhdetoimintaa Seksuaalisuus: On ominaisuus, joka on jokaisella ihmisellä syntymästä lähtien muuttuu koko elämän ajan kasvun, kehityksen sekä ikääntymisen mukana koska seksuaalisuus

Lisätiedot

Miten haluat kasvattaa lapsesi?

Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 2 tekstit lapsi sidor_layout 209-0-09 3:50 Sida 3 Miten haluat kasvattaa lapsesi? tekstit lapsi sidor_layout

Lisätiedot

MURKKUILUA! EKSÄ TAJUU?!? Jämijärvi Koulukuraattori Kati Jokinen Koulupsykologi Katja Väljä

MURKKUILUA! EKSÄ TAJUU?!? Jämijärvi Koulukuraattori Kati Jokinen Koulupsykologi Katja Väljä MURKKUILUA! EKSÄ TAJUU?!? Jämijärvi 4.10.2018 Koulukuraattori Kati Jokinen Koulupsykologi Katja Väljä MUA ÄRSYTTÄÄ Raivostun nykyään helposti ja valitan pienestä. Sitten äiti hermostuu ja alkaa niuhottaa.

Lisätiedot

Iloa vanhemmuuteen, Työkaluja arkeen. RAISA CACCIATORE Lastenpsykiatri, tietokirjailija, kouluttaja PORVOO

Iloa vanhemmuuteen, Työkaluja arkeen. RAISA CACCIATORE Lastenpsykiatri, tietokirjailija, kouluttaja PORVOO Iloa vanhemmuuteen, Työkaluja arkeen RAISA CACCIATORE Lastenpsykiatri, tietokirjailija, kouluttaja PORVOO 17.11. 2016 Miten suhtaudut kiukkuun ja pettymykseen? Miten opetat elämänhallintaa? Pärjäätkö itse?

Lisätiedot

Lempeän kasvatuksen viikko 2018 TUNNETAIDOT

Lempeän kasvatuksen viikko 2018 TUNNETAIDOT Lempeän kasvatuksen viikko 2018 TUNNETAIDOT Tunnetaidot Tunnetaidot ja kiintymysvanhemmuus Mitä tunteet ja tunnetaidot ovat? Tunnetaitojen kehitysaskeleet (ja opettaminen) Miten lapsen viha täytyy ymmärtää

Lisätiedot

#lupakertoa - asennekysely

#lupakertoa - asennekysely #lupakertoa - asennekysely Tajua Mut! -toimintamallin #lupakertoa -kampanja rohkaisi nuoria pyytämään apua ilman häpeää tai pelkoa. Kampanjan yhteydessä toteutettiin avoin asennekysely. Kysely selvitti

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Tunne- ja turvataitoja lapsille

Tunne- ja turvataitoja lapsille Tunne- ja turvataitoja lapsille Koulutus Pori 15.10.2018 Minna Andell Mirja Ylenius-Lehtonen 2 Kaija Lajunen 15.1.15 Päivän ohjelma 12.30 Koulutuspäivä alkaa tutustumalla turvataitokasvatuksen taustaan

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Millainen mies on minulle? Lapsi kasvaa ihmissuhteessa

Millainen mies on minulle? Lapsi kasvaa ihmissuhteessa Millainen mies on minulle? Lapsi kasvaa ihmissuhteessa Raisa Cacciatore Vanhemmuuskeskuksen johtaja, lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija Mieheyteen sekä pojan ja miehen seksuaalisuuteen

Lisätiedot

Lapsen ja nuoren itsetunnon tukeminen

Lapsen ja nuoren itsetunnon tukeminen Lapsen ja nuoren itsetunnon tukeminen Lastenpsykiatri Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan asiantuntijalääkäri Nuorten Avoimet Ovet, Nuska, Miehen Aika, Perheverkko Folkhälsanin nuorisopoliklinikka Itsetunto

Lisätiedot

Mielen hyvinvoinnin lautasmalli

Mielen hyvinvoinnin lautasmalli Mielen hyvinvoinnin lautasmalli Raisa Cacciatore VÄESTÖLIITTO Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija www.vaestoliitto.fi www.raisacacciatore.fi 2013 Kasvu ja kehitys monta asiaa samanaikaisesti

Lisätiedot

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit.

OIVALLUS. arviointi- ja väittämäkortit. OIVALLUS arviointi- ja väittämäkortit ARVIOINTIASTEIKKOKORTIT EN KOSKAAN 0 SATUNNAISESTI 1 MELKO USEIN 2 PÄÄSÄÄNTÖISESTI/AINA 3 PERUSTAIDOT A 1.1 Käytöstavat Vastaan kun tervehditään. A 1.2 Käytöstavat

Lisätiedot

KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne. Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori

KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne. Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori KEHO ON LEIKKI - kirjan rakenne Susanne Ingman-Friberg kätilö YAMK projektikoordinaattori OSA 1 Tutkimus Mitä on lapsen seksuaalisuus Väestöliitossa tehty LASEKE-tutkimus Ammattilaisten ajatuksia lasten

Lisätiedot

Pienen lapsen kiukku. KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto

Pienen lapsen kiukku. KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto Pienen lapsen kiukku KK Elisa Haapala ja KK Sallamari Keto-Tokoi Oulun yliopisto Sisältö: Lapsen psyykkisen kehityksen vaiheet Temperamentti Mikä lasta kiukuttaa? Konstit ja keinot kiukkutilanteissa Tavoitteet:

Lisätiedot

Hei, mulla ois yksi juttu. LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti

Hei, mulla ois yksi juttu. LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti Hei, mulla ois yksi juttu LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti Hei, mul ois yks juttu! -lapsen väkivaltakokemuksen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Opetusalan turvallisuusfoorumi MAPA riskityöpajan yhteenveto. Lilja Palo, Minna Nikula

Opetusalan turvallisuusfoorumi MAPA riskityöpajan yhteenveto. Lilja Palo, Minna Nikula Opetusalan turvallisuusfoorumi MAPA riskityöpajan yhteenveto Lilja Palo, Minna Nikula MAPA Management of Actual or Potential Aggression Haasteellisen käyttäytymisen ennaltaehkäisyä ja hallintaa käsittelevä

Lisätiedot

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde

FamilyBoost. Vanhemmuuden voimalähde on suomalainen verkkosivusto, joka tarjoaa luotettavaa ja helposti omaksuttavaa perhepsykologista tietoa sekä psykologien luotsaamia verkkokursseja lapsiperheiden vanhemmille. Lisää jaksamista vanhempana

Lisätiedot

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti

Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti Tampereen Kaupunkilähetys ry, 2013 Rongankotikeskus Seksuaaliterveyttä kehitysvammaisille -projekti 2012-2016 Teksti ja kansainvälisten seksuaalioikeuksien (World Association for Sexual Health, WAS 2014)

Lisätiedot

KRIISISSÄ OLEVAN NUOREN KOHTAAMINEN

KRIISISSÄ OLEVAN NUOREN KOHTAAMINEN KRIISISSÄ OLEVAN NUOREN KOHTAAMINEN Katja Laamanen kriisityöntekijä, Nuorten kriisipiste Kuvat: Oscar Lehtinen NUORTEN KRIISIPISTE Yksilöllisesti suunniteltua ja toteutettua ammatillista keskusteluapua

Lisätiedot

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE

VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE VANHEMMAN HAASTATTELULOMAKE Lapsi Vanhempi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI VANHEMMAN SILMIN Kerro minulle lapsestasi. Millainen hän mielestäsi on? Kerro omin sanoin tai käytä alla olevia kuvauksia:

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

1 Aikuistumista ja arjen arvoja

1 Aikuistumista ja arjen arvoja 1 Aikuistumista ja arjen arvoja Mikä on parasta nuoruudessa? aikuisuudessa? 1.1 Aikuistuminen Viime vuosikymmenien muutos: - Lapsuus on lyhentynyt ja lasten fyysinen kehitys nopeutunut. - Aikuisuuteen

Lisätiedot

Yksinhuoltajana monikkoperheessä

Yksinhuoltajana monikkoperheessä Yksinhuoltajana monikkoperheessä J A N N A R A N T A L A L A S T E N P S Y K I A T R I A N E R I K O I S L Ä Ä K Ä R I P A R I - JA P E R H E P S Y K O T E R A P E U T T I 4. 9. 2 0 1 5 w w w. j a n n

Lisätiedot

Työkaluja kriisitilanteiden käsittelyyn

Työkaluja kriisitilanteiden käsittelyyn Hyvinvoiva oppilaitos - Tietoa ja hyviä käytänteitä opetukseen Työkaluja kriisitilanteiden käsittelyyn Psykologi Psykoterapeutti, YET Tiina Röning Yhteistyössä: Mielen hyvinvoinnin opettajakoulutukset,

Lisätiedot

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena

TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena TUEXI lasten, nuorten ja perheiden tukena Turun alueen koordinaattori Karoliina Kallio KM ja Salon ja Paimion koordinaattori Sirpa Stenström sosiaaliohjaaja Miten nuori ohjautuu toimintaan? Kunnan ammattilainen

Lisätiedot

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari Koti, koulu ja lapsen paras Kari Uusikylä MLL -seminaari 30.09.2016 Miksi yhteistyötä? Siksi, että se on lapsen etu Opiskelu tehostuu Ongelmat tunnistetaan Muodostuu aito kouluyhteisö, turvallinen, välittävä,

Lisätiedot

Nuoret liikenteessä. Antero Lammi Koulutuspäällikkö

Nuoret liikenteessä. Antero Lammi Koulutuspäällikkö Nuoret liikenteessä Antero Lammi Koulutuspäällikkö Nuorten vakavissa onnettomuuksissa on usein iso kasauma riskejä Nuorten liikenneturvallisuustilanne Vuonna 2009 18-20 vuotiaita kuolleita 30 ja loukkaantuneita

Lisätiedot

Juha Metelinen, VET-perheterapeutti Kuopion kaupunki, SIHTI-työryhmä Elli-Maija Laaksamo, VET-perheterapeutti Yksityinen ammatinharjoittaja

Juha Metelinen, VET-perheterapeutti Kuopion kaupunki, SIHTI-työryhmä Elli-Maija Laaksamo, VET-perheterapeutti Yksityinen ammatinharjoittaja Juha Metelinen, VET-perheterapeutti Kuopion kaupunki, SIHTI-työryhmä Elli-Maija Laaksamo, VET-perheterapeutti Yksityinen ammatinharjoittaja Väkivaltafoorumi 16.8.2012 Perheväkivallasta ja riskistä Tutkimusjakso

Lisätiedot

Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin. Porin Ässät C-1 22.10.2014. Markku Gardin

Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin. Porin Ässät C-1 22.10.2014. Markku Gardin Keskity jo harjoituksissa - keskity peleissäkin - panosta onnistumisiin Porin Ässät C-1 22.10.2014 Markku Gardin Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit

Lisätiedot

Mammakavereiden keinot. joilla. pysyt rauhallisena. kiukkukohtauksen yltyessä. infernaaliseksi... (C) KATJA KOSKI, mammakaveri.fi

Mammakavereiden keinot. joilla. pysyt rauhallisena. kiukkukohtauksen yltyessä. infernaaliseksi... (C) KATJA KOSKI, mammakaveri.fi Mammakavereiden keinot joilla pysyt rauhallisena kiukkukohtauksen yltyessä infernaaliseksi... (C) KATJA KOSKI, mammakaveri.fi Sivut 2 Miksi aikuinen ryhtyy huutamaan, kun lapsi saa kiukkukohtauksen? 3

Lisätiedot

Lapsen sosiaalisen kehityksen tukeminen ja kiusaamisen ehkäisy

Lapsen sosiaalisen kehityksen tukeminen ja kiusaamisen ehkäisy Lapsen sosiaalisen kehityksen tukeminen ja kiusaamisen ehkäisy 14.10.2016 Osa-alueet Ennaltaehkäisy Tapahtuneen selvittely Roolittamisen purku Jannan malli 1. Haasta omat ennakkokäsityksesi! 2. Kysy lapselta!

Lisätiedot

Pusuhippaa, lääkärileikkejä ja haikaravauvoja Pieni lapsi seksuaalisuuden portailla

Pusuhippaa, lääkärileikkejä ja haikaravauvoja Pieni lapsi seksuaalisuuden portailla Raisa Cacciatore Pusuhippaa, lääkärileikkejä ja haikaravauvoja Pieni lapsi seksuaalisuuden portailla Lastenpsykiatri, tietokirjailija Väestöliiton asiantuntijalääkäri www.vaestoliitto.fi www.raisacacciatore.fi

Lisätiedot

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Elintapaohjaus mikä toimii, mikä motivoi Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Vaikuttava elintapaohjaus Neuvokas perhe työvälineillä 1/2 Tutkimusnäytön mukaan vaikuttavan elintapaohjuksen elementtejä

Lisätiedot

TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA. Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo,

TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA. Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo, TURVATAIDOILLA KOHTI SUKUPUOLTEN TASA-ARVOA Jussi Aaltonen Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan juhlaseminaari, Säätytalo, 14.11.2012 Lähtökohdat Naisiin kohdistuvan väkivallan vähentämisen ohjelman toimenpidekirjaus

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN IHMISSUHTEET SEKSUAALITERVEYSTIETÄMYKSEN JA TUEN TARPEIDEN ARVIOINTI OSIO 4 EI JOO 1. Tuntematon ja tuttu ihminen Tavoite: Tuntemattoman ja tutun eron ymmärtäminen.

Lisätiedot

Lataa Peace! - Katja Myllyviita. Lataa

Lataa Peace! - Katja Myllyviita. Lataa Lataa Peace! - Katja Myllyviita Lataa Kirjailija: Katja Myllyviita ISBN: 9789516569102 Sivumäärä: 126 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 27.18 Mb Peace! - Selviytymisopas nuorten vanhemmille auttaa sinua tunnistamaan

Lisätiedot

Kurjenpesän päiväkodin TOISTA KUNNIOITTAVAN KÄYTÖKSEN SUUNNITELMA toimintakaudeksi

Kurjenpesän päiväkodin TOISTA KUNNIOITTAVAN KÄYTÖKSEN SUUNNITELMA toimintakaudeksi Kurjenpesän päiväkodin TOISTA KUNNIOITTAVAN KÄYTÖKSEN SUUNNITELMA toimintakaudeksi 2016-2017 12.10.2016 Kiusaaminen on Kielteisten tekojen kohdistamista toiseen Loukkaavaa käytöstä kiusattua kohtaan Ratkaisevaa

Lisätiedot

Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu. Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki

Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu. Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki Huolen puheeksiotto Motivoiva keskustelu Pelineuvola-Tour Pelituki Eija Myllymäki Rahapelaaminen puheeksi neutraalistimalli (THL) https://www.innokyla.fi/web/malli794561 https://www.innokyla.fi/documents/794562/1

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n seminaari pidämme puolta pidämme huolta

Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n seminaari pidämme puolta pidämme huolta 15.15 palautekeskustelu Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry:n seminaari pidämme puolta pidämme huolta 11.00 Tilaisuuden avaus ja ajankohtaista Omaishoitajat ja Läheiset Liitto ry 11.15 Puhtia hyvästä itsetunnosta

Lisätiedot

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017

Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä. Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Miks toi sai enemmän?! - millintarkkaa sisarusrakkautta monikkoperheessä Janna Rantala Lastenpsykiatri Pari- ja perhepsykoterapeutti Helmikuu 2017 Ennakkokäsityksiä Mitä sisarussuhteelta ylipäätään odotetaan

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori)

Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Koulupoissalokysely SRAS-R (Lapsi/nuori) Lapsilla ja nuorilla on joskus erilaisia syitä jäädä pois koulusta. Joillakin on koulussa paha olla, joillakin on vaikeuksia toisten ihmisten kanssa, jotkut vain

Lisätiedot

HENKISTÄ TASAPAINOILUA

HENKISTÄ TASAPAINOILUA HENKISTÄ TASAPAINOILUA www.tasapainoa.fi TASAPAINOA! Kaiken ei tarvitse olla täydellisesti, itse asiassa kaikki ei koskaan ole täydellisesti. Tässä diasarjassa käydään läpi asioita, jotka vaikuttavat siihen,

Lisätiedot

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN?

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? Hannamari Honkanen, kätilö, HUS MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? 1 Työssä jaksaminen vai loppuun palaminen? 1. Katse kutsumuksen juurelle +/-? 5. Katse koulutukseen, "konttoriin" ja kulisseihin +/-? Työssä

Lisätiedot

TURVATAITOJA NUORILLE

TURVATAITOJA NUORILLE TURVATAITOJA NUORILLE Opas sukupuolisen häirinnän ja seksuaalisen väkivallan ehkäisyyn Jussi Aaltonen Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät, Kalastajatorppa, 30.11.2012 Lähtökohdat

Lisätiedot

Nuoren hyvinvointi Mitä koulu voi tehdä?

Nuoren hyvinvointi Mitä koulu voi tehdä? Nuoren hyvinvointi Mitä koulu voi tehdä? Raisa Cacciatore Lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija Väestöliitto www.vaestoliitto.fi, www.raisacacciatore.fi Educa 28.1.12 Hyvinvoiva nuori

Lisätiedot

PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA

PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA PERHEINTERVENTIOIDEN SOVELTAMINEN LASTEN JA NUORTEN VASTAANOTOLLA Mielenterveyskeskus Lasten ja nuorten vastaanotto 0-20 v. lasten ja nuorten tunne-el elämään, käyttäytymiseen ytymiseen ja kehitykseen

Lisätiedot

Lapset netissä Opas vanhemmille. Yhteistyössä

Lapset netissä Opas vanhemmille. Yhteistyössä Lapset netissä Opas vanhemmille Yhteistyössä Kukaan ei ole digitaitoinen syntyessään Lapset ottavat nopeasti uusia teknologioita haltuun. He ovat syntyneet kännykkä kädessä ja siksi heitä usein kutsutaan

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Yksikön esittely Pretzissä. http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share Yksikön esittely Pretzissä http://prezi.com/ktbm3nyfyvni/?utm_campaig n=share&utm_medium=copy&rc=ex0share NUORET RAKENTAVAT MIELIPITEITÄÄN Onko aikuisista tukea sosiaalisessa mediassa? Ilmo Jokinen Nuoruuden

Lisätiedot

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus 18.10.2016 Emilia Kujala Sosiaalipsykologi (VTM), mindfulness-kouluttaja, sertifioitu jooganopettaja, KKT-psykoterapeuttiopiskelija Jos joku ystävistäsi puhuisi

Lisätiedot

Hallitsevat uskomukset ja minäkuvan työstäminen Aija Paakkunainen 1

Hallitsevat uskomukset ja minäkuvan työstäminen Aija Paakkunainen 1 Hallitsevat uskomukset ja minäkuvan työstäminen 3.12.2015 Aija Paakkunainen 1 Tunnista hallitsevat uskomukset ja tunnelukkosi Väärät uskomukset: itsestä, työstä, parisuhteesta, onnellisuudesta Uskomus

Lisätiedot

VUOSIRAPORTTI Susanna Winter Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Suomen Mielenterveysseura. mielenterveysseura.fi/kriisipuhelin

VUOSIRAPORTTI Susanna Winter Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Suomen Mielenterveysseura. mielenterveysseura.fi/kriisipuhelin VUOSIRAPORTTI 2018 Susanna Winter Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Suomen Mielenterveysseura /kriisipuhelin Vuonna 2017 avioeroon päättyi 13 485 avioliittoa, hieman edellisvuotta vähemmän. (Tilastokeskus)

Lisätiedot

Rajallista rakkautta - turvattua tulevaisuutta - Lapsen hyvä kasvu ja kehitys

Rajallista rakkautta - turvattua tulevaisuutta - Lapsen hyvä kasvu ja kehitys Rajallista rakkautta - turvattua tulevaisuutta - Lapsen hyvä kasvu ja kehitys Haapajärvi 20.2.2014 klo 18 Perheneuvonnan koordinaattori Minna Oulasmaa Vanhempana on helppo hyväksyä lapsi joka tekee aikuisten

Lisätiedot

Nettiluento - Mitä aggressio on ja mitä se ei ole. Väestöliitto Perheaikaa.fi

Nettiluento - Mitä aggressio on ja mitä se ei ole. Väestöliitto Perheaikaa.fi Nettiluento - Mitä aggressio on ja mitä se ei ole Väestöliitto Perheaikaa.fi 17.3.2016 Mika Lehtonen Psykiatrinen sairaanhoitaja Psykoterapeutti Seksuaaliterapeutti Aggressiokasvattaja (Aggression portaat-malli)

Lisätiedot

Tarvitaanko miestä lapsen ja nuoren maailmassa? Raisa Cacciatore Vanhemmuuskeskuksen johtaja, lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija

Tarvitaanko miestä lapsen ja nuoren maailmassa? Raisa Cacciatore Vanhemmuuskeskuksen johtaja, lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija Tarvitaanko miestä lapsen ja nuoren maailmassa? Raisa Cacciatore Vanhemmuuskeskuksen johtaja, lastenpsykiatri, asiantuntijalääkäri, tietokirjailija Mieheyteen sekä pojan ja miehen seksuaalisuuteen liittyy

Lisätiedot

Nainen ja seksuaalisuus

Nainen ja seksuaalisuus Nainen ja seksuaalisuus Kun syntyy tyttönä on Kela-kortissa naisen henkilötunnus. Onko hän nainen? Millaista on olla nainen? Naisen keho Kun tytöstä tulee nainen, naiseus näkyy monella tavalla. Ulospäin

Lisätiedot

Valppaat vanhemmat. Valppaat vanhemmat

Valppaat vanhemmat. Valppaat vanhemmat Voit tulostaa pelin kopiopaperille. Leikkaa ja liimaa kortit sitten kartongille tai pahville. Kontaktimuovilla tai laminaatilla saat korteista kestävämmät. Jos tulostimesi ottaa vastaan paksumpaa paperia

Lisätiedot

TERVETULOA! yhteistä elämää

TERVETULOA! yhteistä elämää TERVETULOA! Vuoroin vaikuttamassa Parisuhdekouluttajat Liisa Välilä ja Sari Liljeström Parisuhdetyytyväisyys Miten perustarpeeni suhteessa täyttyvät? Tarpeiden ja tunteiden tiedostaminen lisää ymmärrystä

Lisätiedot

ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ

ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ ITSEMYÖTÄTUNTO JA IRTI ITSEKRITIIKISTÄ - Näkökulmia omaan jaksamiseen Sosiaali- ja terveydenhuoltoalan ergonomiaseminaari, Turku 14.6.2019 Ronnie Grandell Työterveyspsykologi, Johtajuuscoach, tietokirjailija

Lisätiedot

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Dosentti Elina Kontu Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry

raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry #MUNPERHEET? Ketä kuuluu sun perheeseen? 27.6.2018 Kello 13.00 18.00 MUKANA: J Ä R J E S TÄ J ÄT : 13 15-vuotiaat Perhehoitokumppanit Suomessa Oy:n nuoret raportti Reetta Peltonen Pesäpuu Ry # M u n p

Lisätiedot

Mies ja seksuaalisuus

Mies ja seksuaalisuus Mies ja seksuaalisuus Kun syntyy poikana on Kela-kortissa miehen henkilötunnus. Onko hän mies? Millaista on olla mies? Miehen keho eli vartalo Kehon kehittyminen miehen kehoksi alkaa, kun pojan vartalo

Lisätiedot

Alakouluhanke Workshop

Alakouluhanke Workshop Valtakunnallinen nuorisotyön koulutus Tampereella 22.-23.4.2013 Alakouluhanke Workshop Mieli-päivien sessio Pienet mielet lapset ja perheet Riikka Nurmi KM, LO, draamaopettaja Kriisit ja selviytymisen

Lisätiedot

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina

TERVETULOA VOIMANPESÄÄN. Miian tarina TERVETULOA VOIMANPESÄÄN Miian tarina Ajattelin, että tää on viimeinen ovi, jonka avaan. Oon hakenut apua jo niin monesta paikasta tuntuu, että kukaan ei osaa auttaa. Sossu sanoi, että mun kannattais mennä

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

Odotusaika. Hyvät vanhemmat

Odotusaika. Hyvät vanhemmat Janakkala- Hattulan perusterveydenhuollon yhtstoiminta-alue Janakkalan neuvola Odotusaika Hyvät vanhemmat Lapsen odotus ja syntyminen ovat suuria ilonaihta. Ne tuovat kuitenkin myös uusia haastta perheelämään

Lisätiedot

Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin

Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin Lasten näkökulma perheen hyvinvointiin 15.5.2014 Väestöliiton hallituksen puheenjohtaja 1 Miten Suomen 1.1 miljoonaa lasta voivat? Miten lasten ihmisoikeudet toteutuvat? Lasten hyvinvoinnin ulottuvuudet

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen

MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Varsinais-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus VASSO MIEHEN ROOLIEN MUUTOKSET JA PERHE SIIRTOLAISUUDESSA Palvelujärjestelmän kohtaaminen Mies Suomessa, Suomi miehessä-luentosarja Helsinki 26.11.2008 MERJA

Lisätiedot

Varhainen tukihyvinvoinnin. lapselle

Varhainen tukihyvinvoinnin. lapselle Tiedosta hyvinvointia Varhaisen tuen tutkimus ja kehittäminen 1 Varhainen tukihyvinvoinnin edellytys lapselle KT, erikoistutkija Liisa Heinämäki Stakes Liisa Heinämäki Tiedosta hyvinvointia Varhaisen tuen

Lisätiedot

Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde?

Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde? tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 1 tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 2 tekstit parisuhde sidor_layout 1 2019-01-09 13:2 Sida 3 Millainen on mielestäsi hyvä parisuhde?

Lisätiedot

FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI

FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI NÄYTESIVUT Julia Pöyhönen Heidi Livingston FANNI JA IHMEELLINEN TUNNELÄMPÖMITTARI Tunnesäätelyn harjoitteleminen Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Näyteaukeamat Tutustu

Lisätiedot

Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys!

Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys! Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys! Samin teesit Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Polku Akateemiset, kauniit ja rohkeat Kehittäminen vs. byrokratia Kiitos! Tukihenkilöiden

Lisätiedot

Väkivallan uhan hallinta työpaikoilla

Väkivallan uhan hallinta työpaikoilla Väkivallan uhan hallinta työpaikoilla Työpaikan puheenvuoro : Kiinamyllyn koulu (sairaalaopetus) Nimi : Niina Ekqvist KIINAMYLLYN KOULU KARTALLA U-sairaala Nuoriso Datacity Nimi Kiinamyllyn koulu Vastaa

Lisätiedot

Miten tukea nuorta alkavalla uralla?

Miten tukea nuorta alkavalla uralla? Miten tukea nuorta alkavalla uralla? Nuorta asennetta työelämään Vanhustyön Trainee hanke 23.10.2017 Erja Sandberg KT, erityispedagogi Taustalla Paljon epäonnistumisenkokemuksia, jotka aiheuttavat: 1.

Lisätiedot

Stressi ja mielenterveys

Stressi ja mielenterveys Stressi ja mielenterveys Jokainen ihminen sietää tietyn määrän stressiä. Kun sietokyvyn raja ylittyy, stressi alkaa haitata elämää. Se voi aiheuttaa esimerkiksi unettomuutta. Voit vaikuttaa omaan mielenterveyteesi,

Lisätiedot

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa

Lapsi tarvitsee ympärilleen luotettavia, sanansa pitäviä ja vastuunsa kantavia aikuisia. Silloin lapsi saa olla lapsi. Tämä vahvistaa lapsen uskoa Luottamus SISÄLTÖ Perusluottamus syntyy Vastavuoroinen kiintymyssuhde Pieni on suurta Lapsi luottaa luonnostaan Lapsen luottamuksen peruspilarit arjessa Lapsen itseluottamus vahvistuu Luottamuksen huoneentaulu

Lisätiedot