Nuoressa on voima positiivisen pedagogiikan mahdollisuuksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nuoressa on voima positiivisen pedagogiikan mahdollisuuksia"

Transkriptio

1 Nuoressa on voima positiivisen pedagogiikan mahdollisuuksia Vahvuudet, unelmat, tulevaisuus! Erja Sandberg KT, EO

2 Mitä tulee paikalle kun sinä tulet paikalle? (Esa Saarinen)

3 MIKSI VAHVUUDET?

4 Kun siirryin yläasteelle pistin täysin ranttaliksi; häiriköin ja pinnasin minkäkerkesin. Alisuoriuduin siis pahasti, päästötodistuksen ka. oli 6,8. Kävin yläasteen jälkeen vielä10-luokan, se sujui hyvin kannustavan ja vahvuuksia korostavan opettajan ansiosta, vaikka menin erään toisen oppilaan kanssa luokalle diagnoosilla näiden kanssa ei pärjää kukaan. Tämä opettaja todellakin teki kaikkensa että itsetuntomme kohenisi, löytäisimme itsemme ja oman uramme. Väitöstutkimuksesta: Sandberg, E. (2016). ADHD perheessä opetus-, sosiaali- ja terveystoimen tukimuodot ja niiden koettu vaikutus. Helsingin yliopisto.

5 Tutkimuksestani (Sandberg, 2016) Aikuisten ADHD-ominaisuudella varustettujen henkilöiden kokemukset kouluajan vahvuusperustaisesta ohjauksesta ja opetuksesta ovat positiivisia. Aineistossa on kuvauksia aiempien vuosikymmenten opettajista, jotka painottivat oppilaiden vahvuuksia. -> Kuvattiin käänteentekeväksi tekijäksi alisuoriutumiselle, oppimiselle ja oppilaan itsetunnolle, koko myöhemmälle elämälle. Tukea tarvinneet aikuiset muistavat aikuisuudessa hyvin opettajien ja ohjaajien asenteet ja toimintamallit. Suurella osalla tutkimukseni ADHD-oireisista aikuisista henkilöistä on negatiivinen käsitys itsestä ja heikko itsetunto. Tuntevat kelpaamattomuutta yhteiskuntaan.

6 Ajattelutavan muutos Kun selvitämme heikkouksia, saamme esiin heikkouksia. (esim. oppimisvaikeustestit). On valtavasti lääketieteellisiä, erityispedagogisia ja psykologisia testejä, joilla kyetään näyttämään oppijan heikkoudet. Esimerkiksi oppimisvaikeus tai keskittymisen vaikeus on elämässä vain yksi asia, nuori voi pärjätä superlahjakkaana myös pulmien kanssa ja suuntautua vahvuuksiensa suuntaan. (Ohjattava!) Meillä on taipumus keskittyä siihen puoleen, mikä on heikosti. Ei vahvuuksia. Heikkousperustaiset testit Opiskelijan heikot kohdat

7 Ajattelutavan muutos Kun selvitetään vahvuuksia, saadaan esiin vahvuuksia! Ydinvahvuuksia, joissa voidaan loistaa. Piilossa olevia vahvuuksia, joita voidaan kehittää. Samalla teemme näkyväksi opiskelijan hyviä puolia. Ei heikkouksia. Vahvuusperustaiset testit Opiskelijan vahvat kohdat

8 Heikot vs. vahvat kohdat Meidän tulee käyttää rinnakkain heikkojen kohtien todentamista ja vahvojen kohtien vahvistamista! -> Autetaan esimerkiksi oppimisvaikeuksissa, samalla muistutellaan ja ohjataan vahvuuksien suuntaan ja vahvistetaan nuoren positiivista käsitystä itsestään. Negatiiviset tapahtumat ja huomiot jättävät isomman, jopa kymmenkertaisen jäljen opiskelijaan. Päivittäin heikoista kohdista muistuttelemalla opiskelija alkaa uskoa olevansa heikko, huono tms. Kokeile! Työpäivässäsi oli monta hyvää ja onnistunutta asiaa, mutta yksi meni pieleen. Mitä muistat parhaiten päivästäsi?

9 VAHVUUSPERUSTAISEN PSYKOLOGIAN TAUSTAA

10 Ydinvahvuudet Jokaisella henkilöllä on keskimäärin 5 ydinvahvuutta. linssi jonka läpi katsot maailmaa Vaikuttavat siihen miten käyttäydyt, mitä arvostat, miten toimit, miten tunnet. Koet vahvuuden sopivan hyvin sinuun ja haluat käyttää vahvuutta. Vahvuuden käyttäminen ei kuluta energiaasi vaan tuo sitä lisää. Oppiminen tapahtuu nopeasti vahvuuden avulla. Opettajana tai ohjaajana tehtävänäsi on löytää nuorilta nämä ydinvahvuudet!

11 Positiivisen psykologian taustalla Psykologian perinteet pohjaavat toiseen maailmansotaan, traumatisoituneiden sotilaiden hoitoon. Psykiatria ja psykologia yhdessä pyrkivät luokittelemaan mielen sairauksia ja kehittelemään hoitomalleja rintamalla olleille itsetuhoisille, masentuneille ym. henkilöille. -> Suuri hyöty erilaisten mielenterveyden ongelmien diagnosointiin ja hoitoon. -> Psykologia juuttui vuosikymmeniksi tarkastelemaan sairausperustaisesti ihmisluonnetta (sairausmalli). Tarvittiin myös jotain muuta!

12 Persoonallisuuspsykologia Psykologian yksi haara Tavoitteena persoonallisuuden eri puolien kuvaaminen, selittäminen tai ennustaminen. Tutkimuskohteina usein yksittäisten persoonallisuuden ominaisuuksien väliset yhteydet. Ihmisen persoonallisuus kehittyy ympäristön kanssa vuoropuheluna. (esim. opiskelija - ohjaaja/opettaja) Positiivinen psykologia kuuluu personallisuuspsykologiaan.

13 Positiivinen psykologia pyrkii vastaamaan kysymykseen: Voiko psykologia tuottaa tietoa, jonka avulla voidaan lisätä hyvinvointia yhtä suuressa mittakaavassa? Keskittyy tutkimaan yksilön vahvuuksia ja voimavaroja heikkouden ja puutteiden tarkastelun sijaan (Seligman & Csikszentmihalyi, 2000). Panostetaan TIETOISESTI siihen mikä toimii!

14 -> Perinteinen psykologia ja positiivinen psykologia täydentävät toisiaan. (vrt. sairaanhoito terveydenhuolto)

15 Marie Jahoda ( ) Itävaltalainen positiivinen psykologi Kritisoi psykologian keskittymistä mielen sairauksiin ja halusi tuoda ihmisen hyvinvoinnin keskiöön. Määritteli 5 hyvinvoivan ihmisen ominaisuutta: 1. Ajanhallintataidot 2. Mielekkäät sosiaaliset suhteet 3. Tehokas toimiminen toisten ihmisten kanssa 4. Hyvä itsetunto 5. Aktiivisuus Hyvinvoinnin saavuttaminen vaatii muutakin kuin pahoinvoinnin poistamisen. (Jahoda, 1958)

16 Positiivisen psykologian tavoitteet 1. Olla yhtä kiinnostunut ihmisen heikkouksista ja vahvuuksista. 2. Olla yhtä kiinnostunut rakentamaan vahvuuksia kuin korjaamaan heikkouksia. 3. Olla yhtä kiinnostunut tekemään normaalien ihmisten elämästä täydellisempää (ml. nerot ja lahjakkaat). Keskeisenä teoreettisena lähtökohtana on keskittää näkökulma siihen mikä toimii. Tavoitteena ei ole vain ennaltaehkäisy vaan parhauden mahdollistuminen. Kun tunnemme omat ja toistemme vahvuudet, on helpompi onnistua. Prof. Martin Seligman

17 Seligmanin (2011) kehittämä PERMA-malli Pennsylvanian yliopistosta. Hyvinvointi jakautuu: 1. Positive emotions (myönteiset tunteet) 2. Engagement (sitoutuminen, heittäytyminen) 3. Relationships (aidot ihmissuhteet) 4. Meaning (merkityksellisyys) 5. Accomplishment (aikaansaaminen, tulokset)

18 Kasvun ajattelumalli (growth mindset) Prof. Carol Dweck Fixed mindset (kiinteä, meissä on synnynnäinen tietty älykkyys, joka ei muutu). Growth mindset (uskomme, että voimme kehittyä ja muuttua), kykyä kehittyä suuntaan jos toiseenkin. Keskity prosessissa onnistumisiin, yrittämiseen, sinnikkyyteen ym. pelkän optimaalisen lopputuloksen sijaan. -> Hermosolut luovat vahvempia yhteyksiä. -> Laajentaa opiskelijan ajattelua.

19

20 Sonja Lyubomirsky Onnellisuustutkija, psykologian professori, USA. Positiivinen psykologia ei ole onnellisuuspsykologiaa, mutta onnellisuudella on merkitystä ihmisen hyvinvointiin. Happiness pie ( Onnellisuuden piirakka ) Onnellisuus perittyä 50 % Olosuhteet 10 % (esim. perhe, varakkuus) Omat asenteet itseen ja vahvuuksien tunnistaminen 40 % Minäkäsitys!

21 Positiivisen psykologian vahvuusperustaisia sovelluksia on kehitetty ja kehitetään edelleen varhaiskasvatukseen, kouluun, työelämään, johtamiseen.. -> Pedagogiikka, kuntoutus- ja terapiatyö, työnohjaus, työhyvinvointi ym. Konkreettisena työkaluna ja pohjana käytetään esimerkiksi VIA tai KTA vahvuustestiä. Luonteenvahvuudet ovat ruori ja polttoaine, jotka energisoivat lahjamme, osaamisemme. (Linkins, 2012)

22 Vahvuusperustainen ohjaus ja opetus Soveltamista opetukseen, ohjaamiseen ja kasvatukseen, täydentää kasvatustieteen kenttää. Keskiössä osallistuminen, vahvuudet, myönteiset tunteet. -> Oppiminen ja hyvinvointi rakentuu toimintaympäristöjen ja yksilön välisessä vuorovaikutuksessa. Vahvuudet ovat väyliä nähdä tietoisesti hyvää. Hyvien asioiden huomaaminen, micro moments. Hyvä edellä. Vahvuusperustainen opetus ei tarkoita heikkouksissa auttamisen unohtamista, vaan tietoista keskittymistä hyvään. Rinnakkain. Ydinvahvuudet ovat opiskelijan diagnosoituja voimatyökaluja ihmisten kanssa toimimiseen, opiskeluun ja koko elämään. Vahvuuskieli, vahvojen puolien sanoittaminen Tulevaisuuteen suuntautuminen, innostaminen, kannustaminen Tavoitteena nuoren vahva itsetunto ja positiivinen minäkuva.

23 Kenelle vahvuusperusteista ohjausta ja opetusta? Jokaiselle!

24 Mitä opetat nuorelle? Mitä haluaisit opettaa opiskelijalle, reppuun tulevaisuuden voimavaroiksi, voimatyökaluiksi? Kun lapsi, nuori tai aikuinen kohtaa vastoinkäymisiä, kuinka selviämme niistä yli?

25 Miksi luonteenvahvuuksia kouluun? Sosiaaliset taidot kehittyvät, ryhmädynamiikan ymmärtäminen. Uteliaisuus ja luovuus kasvaa. Luokkahuoneen ilmapiiri paranee -> akateemiset tulokset kasvavat/kehittyvät. Sinnikkyys luonteenvahvuuksista on yhteydessä vahvimmin opintomenestyksen kanssa. Arviointikyky, itsesäätelykyky, oppimisen ilo ja harkitsevaisuus ovat vahvasti yhteydessä opintomenestyksen kanssa. Vahvuuksien voima perustuu siihen, että voimme ottaa itsestämme ja toisistamme voimavaroja, jotka muuten jäävät piiloon. Tuodaan hyvät ja voimauttavat asiat esiin. Hyvää pitää tuoda tarkoituksella esiin, jotta oppijan minäkuva pysyy korkealla.

26 Vahvuuksia myös kotiin Vanhempien kasvatus vaihtelee. -> Vahvuuksilla vahvaksi elämään Vanhempien uskomukset vakiintuvat. -> Osalla tukea tarvitsevien oppilaiden vanhemmilla samantyyppistä problematiikkaa ja ovat tottuneet vain heikkous-ajatteluun! Koulun ja kodin yhteistyö, jatkumoajattelu. Nuori pärjää vastoinkäymisten äärellä. Positiivinen, kannustava palaute myös kotona. Itsetunnon ja minäkuvan kehitys jokaisessa ympäristössä.

27 Kokeakseen jonkin taidon, kyvyn tai persoonan alueen vahvuudekseen, opiskelija tarvitsee, että joku hänelle tärkeä ulkopuolinen ihminen 1) tunnistaa taidon ja antaa siitä 2) positiivista palautetta. -> Lisää nuoren itsearvostusta ja itseluottamusta. -> Oppii hyödyntämään vahvuuksiaan, pystyy paremmin selviytymään epäonnistumista tai vaikeuksista. -> Motivoi.

28 MITEN VAHVUUSPERUSTAISTA OPETUSTA JA OHJAUSTA TOTEUTETAAN?

29 Vahvuuspedagogiikan toteuttaminen 1. Omien vahvuuksien tunnistaminen (vahvuustesti), 2. Oppilaille/opiskelijoille/ohjattaville testin teettäminen. 3. Kannustaminen ja vahvuuksien havainnoiminen arjessa. 4. Aktiivinen toimijuus, näkymätön näkyväksi, dokumentointi, sanoittaminen. 5. Kokemusten jakaminen ja merkitysten anto, sosiaalinen tuki, vuorovaikutus, merkitysten ymmärtäminen, yhteisöllisyys, ryhmään kuuluminen, vertaisuus.

30 Jokaisessa nuoressa on valtava potentiaali ja voima! Se täytyy vain saada esiin. Miten sinä saat omassa työssäsi sen esiin jokaiselle nuorelle näkyväksi? myös heille (ja etenkin heille), jotka eivät usko itseensä ja mahdollisuuksiinsa?

31 Wilman tuntimerkinnät TAI

32 OPS 2016 korostaa vahvuuksia Ohjaa oppilaita löytämään omat vahvuutensa ja rakentamaan tulevaisuutta oppimisen keinoin. Yhteisö antaa sopivia haasteita ja tukee vahvuuksien löytämistä ja hyödyntämistä. Erityisen tärkeätä on rohkaista oppilaita tunnistamaan oma erityislaatunsa, omat vahvuutensa ja kehittymismahdollisuutensa sekä arvostamaan itseään. Koulutyön järjestämisessä otetaan huomioon kaikkien oppilaiden tarpeet, edellytykset ja vahvuudet. Huoltajien ja muiden tahojen kanssa tehtävä yhteistyö tukee tässä onnistumista.

33 The science of character What are your character strengths?

34 6 hyvettä aihealueittain 24 luonteenvahvuutta Luonteenvahvuudet pohjaavat antiikin kreikkaan, hyveisiin

35 Muutamia luonteenvahvuuksia Sinnikkyys - ponnistelua tekemisen ja oppimisen eteen Itsesäätely - kyky säädellä omia tunteita ja stressiä Myötätunto - empatiataitoja, myötätuntoa, ystävällisyyttä Uteliaisuus - tiedon janoa, uuden tutkimista, kyselemistä Reiluus tasapuolisuutta, oikean ja väärän tunnistamista Ystävällisyys huomaavaista käyttäytymistä ilman vastapalvelua Sosiaalinen älykkyys kykyä ymmärtää toisten käytöstä ja tunteita vuorovaikutustilanteessa Rohkeus Uskaltaa vaikka pelottaa tai ei tiedä tulevasta Aristoteles: Rohkeat ihmiset tulevat rohkeammiksi kun he tekevät rohkeampia tekoja. Rohkeus on luonteenvahvuus joka kehittyy kun sitä käytetään.

36 Sinnikkyys jalostaa lahjojamme, On rohkeus tuoda osaaminen esiin, Itsesäätelykykyä tarvitaan kun olemme toistemme kanssa, tuemme toisiamme. Jos emme tunnista vahvuuksiamme. Mitä hyötyä silloin on osaamisesta?

Miten tukea nuorta alkavalla uralla?

Miten tukea nuorta alkavalla uralla? Miten tukea nuorta alkavalla uralla? Nuorta asennetta työelämään Vanhustyön Trainee hanke 23.10.2017 Erja Sandberg KT, erityispedagogi Taustalla Paljon epäonnistumisenkokemuksia, jotka aiheuttavat: 1.

Lisätiedot

Nuori sinussa on sitä jotakin!

Nuori sinussa on sitä jotakin! Nuori sinussa on sitä jotakin! 28.3.2018 Kaisa Vuorinen COPYRIGHT @KAISA VUORINEN Kaisavuo Positiivinen pedagogiikka kaisavuorinenn KAISA VUORINEN KM, ERITYISOPETTAJA kaisa.vuorinen@helsinki.fi KAISAVUORINEN.COM

Lisätiedot

Iloa, optimismia ja vahvuuksia Lapsen hyvinvoinnin te ta

Iloa, optimismia ja vahvuuksia Lapsen hyvinvoinnin te ta Iloa, optimismia ja vahvuuksia Lapsen hyvinvoinnin teemailta Osallistu sosiaalisessa mediassa Facebook ja instagram #positiivinenkasvatus Twitterissä @poskasvatus Mistä tietää, että lapsi voi hyvin? Lapsen

Lisätiedot

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi

Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Oppimista tukeva, yhteisöllinen arviointi Nokia 16.9.2015 Päivi Nilivaara 1 17.9.2015 Mikä edistää oppimista? Resurssit Opiskeluun käytetty aika Palautteen anto Tvt opetusvälineenä Kotitausta Luokalle

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA

TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA TERVEISET OPETUSHALLITUKSESTA Oppimisen ja osaamisen iloa Uudet opetussuunnitelmalinjaukset todeksi Irmeli Halinen Opetusneuvos Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPPIMINEN OPETUS JA OPISKELU PAIKALLISET

Lisätiedot

Että minut ois huomioitu tyttönä, jolla on ongelmia, eikä tyttönä, joka on ongelma. Erja Sandberg KT, EO Helsingin yliopisto Erityispedagogiikka

Että minut ois huomioitu tyttönä, jolla on ongelmia, eikä tyttönä, joka on ongelma. Erja Sandberg KT, EO Helsingin yliopisto Erityispedagogiikka Että minut ois huomioitu tyttönä, jolla on ongelmia, eikä tyttönä, joka on ongelma Erja Sandberg KT, EO Helsingin yliopisto Erityispedagogiikka Tutkimuksesta Erja Sandberg, KT, EO ADHD perheessä Opetus,-

Lisätiedot

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta

OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta OPS2016 painottaa toimintakulttuurin muutosta, projektitutkija 2.11.2016 OPS2016 Muovaa käsitystä oppimisesta Oppimisen ilo Oppijan aktiivinen rooli, ongelmanratkaisutaidot Monipuoliset oppimisympäristöt

Lisätiedot

Pedagogisen hyvinvoinnin rakennusaineita. Kristiina Lappalainen Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät

Pedagogisen hyvinvoinnin rakennusaineita. Kristiina Lappalainen Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät Pedagogisen hyvinvoinnin rakennusaineita Kristiina Lappalainen Itä-Suomen rehtori- ja johtajuuspäivät 5.9.2013 Pedagoginen hyvinvointi Oppiminen ja hyvinvointi voidaan hahmottaa yksilön kasvu- ja kehitysprosessin

Lisätiedot

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen

Opetussuunnitelmat. uudistuvat Tarja Ruohonen Opetussuunnitelmat uudistuvat 2016 Tarja Ruohonen OPS-uudistuksen tavoitteita: Kasvun ja oppimisen jatkumon vahvistaminen Rakennetaan olemassaoleville vahvuuksille Määritellään kasvatustyötä ja toimintakulttuurin

Lisätiedot

Nuorisotyo oppitunneilla

Nuorisotyo oppitunneilla Nuorisotyo oppitunneilla Mitä oppituntien aiheita? Kauanko kestää? Missä toteutetaan? Miten toteutetaan? Työmenetelmiä? Keitä pari- tai yhteistyössä? Laaja-alaiset osaamiskokonaisuudet 1. Ajattelu ja oppimaan

Lisätiedot

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman

Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Miten sulla menee? Oulussa halutaan kuulla lapsia ja nuoria. Susanna Hellsten Arto Willman Oppilaiden puhetta hyvinvoinnista Siksi en viittaa paljon mutta olen kehittynyt siinä ja en välitä vaikka moititaankin

Lisätiedot

Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014

Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014 Miten työyhteisökokemus synnyttää asiakaskokemuksen? Merja Fischer Merja@posemotions.com Seinäjoki 8.5.2014 Ihmiset haluavat olla synny0ämässä jotain itseään suurempaa. Työelämän arvot vastuu on jokaisella

Lisätiedot

Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle

Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle Positiivisen ilmapiirin merkitys oppimiselle ja osallistumiselle Pikkuparlamentti 25,10.2013/Arvostava vuorovaikutus, yliopistonopettaja KTK/erityispedagogiikka erja.kautto-knape@jyu.fi 2 Positiivisen

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus

Opetussuunnitelmauudistus Suomessa Tiina Tähkä, Opetushallitus Opetussuunnitelmauudistus Suomessa 2.6.2015 Tiina Tähkä, Opetushallitus MAHDOLLINEN KOULUKOHTAINEN OPS ja sen varaan rakentuva vuosisuunnitelma PAIKALLINEN OPETUSSUUNNITELMA Paikalliset tarpeet ja linjaukset

Lisätiedot

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään

1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Satakieli-teesit 1. Lapsi on päähenkilö omassa elämässään Lapsuus on arvokas ja merkityksellinen aika ihmisen elämässä se on arvojen ja persoonallisuuden muotoutumisen aikaa. Jokaisella lapsella on oikeus

Lisätiedot

Kasvatus- ja opetusjohtaja Lari Marjamäki

Kasvatus- ja opetusjohtaja Lari Marjamäki Kasvatus- ja opetusjohtaja Lari Marjamäki merkitystä on: Käytössä olevilla resursseilla asenteilla arvoilla omaksutulla perustehtävällä Olemassa olevalla tukijärjestelmällä yhteistyöllä vanhempien ja muiden

Lisätiedot

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii!

Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Nuorisotyö ja koulu ne yhteen soppii! Minna Koirikivi, Centria-ammattikorkeakoulu Reetta Leppälä, Centria-ammattikorkeakoulu Mari Myllylä, Alavieskan kunta Paula Santapakka, Centria-ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

H e l i I s o m ä k i N e u r o p s y k o l o g i a n e r i k o i s p s y k o l o g i P s y k o l o g i a n t o h t o r i L U D U S

H e l i I s o m ä k i N e u r o p s y k o l o g i a n e r i k o i s p s y k o l o g i P s y k o l o g i a n t o h t o r i L U D U S H e l i I s o m ä k i N e u r o p s y k o l o g i a n e r i k o i s p s y k o l o g i P s y k o l o g i a n t o h t o r i L U D U S LUDUS TUTKIMUS- JA KUNTOUTUSPALVELUT OY Mäkitorpantie 3B, HELSINKI Liesikuja

Lisätiedot

Oppimisen ja koulun käynnin tuki

Oppimisen ja koulun käynnin tuki Oppimis- ja ohjauskeskus Valteri / Valteri-koulu Oppimisen ja koulun käynnin tuki Erityisasiantuntemus: autismin kirjo, neuropsykiatriset häiriöt, kieli ja kommunikointi, kuuleminen, näkeminen, liikkuminen

Lisätiedot

Avaimet onnistuneeseen nivelvaiheeseen erityistä tukea tarvitsevalla nuorella. Oulu

Avaimet onnistuneeseen nivelvaiheeseen erityistä tukea tarvitsevalla nuorella. Oulu Avaimet onnistuneeseen nivelvaiheeseen erityistä tukea tarvitsevalla nuorella Oulu 20.1.2017 Kristiina Lappalainen Itä-Suomen yliopisto (Joensuu) kristiina.lappalainen@uef.fi Vahvuusnäkökulma (strenght-based

Lisätiedot

Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016

Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016 Alakoulun LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 21.4.2016 Tytti Solantaus 2016 1 I LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELUUN VALMISTAUTUMINEN 1. Lapset puheeksi keskustelun tarkoitus Lapset puheeksi keskustelun pyrkimyksenä on

Lisätiedot

Lotta Uusitalo-Malmivaara

Lotta Uusitalo-Malmivaara HYVÄÄ ON USEIN HOUKUTELTAVA GOOD OR EVIL? PAHA ON VOIMAKKAAMPI KUIN HYVÄ (BAUMEISTER, 2001) Evoluutio valinnut keskittymään vaaroihin ja riskeihin, eloonjäämisen ehto On varauduttava pahimpaan Negatiiviset

Lisätiedot

Kouluhyvinvoinnin vahvistaminen osallisuutta kehittämällä TIINA ANNEVIRTA, OKL, TURUN YLIOPISTO EMMI VIRTANEN, KESKUSKOULU, LIETO

Kouluhyvinvoinnin vahvistaminen osallisuutta kehittämällä TIINA ANNEVIRTA, OKL, TURUN YLIOPISTO EMMI VIRTANEN, KESKUSKOULU, LIETO Kouluhyvinvoinnin vahvistaminen osallisuutta kehittämällä TIINA ANNEVIRTA, OKL, TURUN YLIOPISTO EMMI VIRTANEN, KESKUSKOULU, LIETO Hyvinvointia tukeva kouluarki 2 Koululla on yhä tärkeämpi rooli lapsen

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

Luonteenvahvuudet oppimisen pohjalla

Luonteenvahvuudet oppimisen pohjalla Luonteenvahvuudet oppimisen pohjalla Itsesäätely ennustaa akateemista menestystä älykkyysosamäärää paremmin (Duckworth & Seligman, 2006) Good or evil? Paha on voimakkaampi kuin hyvä (Baumeister, 2001)

Lisätiedot

KASVUA JA OPPIMISTA TUKEVA TOIMINTAKULTTUURI

KASVUA JA OPPIMISTA TUKEVA TOIMINTAKULTTUURI KASVUA JA OPPIMISTA TUKEVA TOIMINTAKULTTUURI L U O N N O S P E R U S O P E T U K S E N O P E T U S S U U N N I T E L M A N P E R U S T E I K S I 2 0 1 4 ( 1 4. 1 1. 2 0 1 2 ) KOULUN TOIMINTAKULTTUURI Historiallisesti

Lisätiedot

Kokeile ja kehitä -seminaari 7.11

Kokeile ja kehitä -seminaari 7.11 Kokeile ja kehitä -seminaari 7.11 Miten ohjaustilanteissa voidaan tunnistaa hyvinvoinnin ja opinnoissa onnistumisen yhteys? Arto Saloranta TOTEEMI TOIMIJUUS Itsesäätely Itseohjautuvuus Vastuunotto Päätöksentekokyky

Lisätiedot

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen

Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta. Uudistuva esiopetus Helsinki Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Opetussuunnitelmauudistus opettajan näkökulmasta Uudistuva esiopetus Helsinki 4.12.2014 Lastentarhanopettajaliitto puheenjohtaja Anitta Pakanen Uudistus luo mahdollisuuksia Pohtia omaa opettajuutta Pohtia

Lisätiedot

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 %

Oppilaiden Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % Vanhemmat 1061 33 3,1 % Oppilaiden lkm Vastanneita Vastaus-% Oppilaat 4. - 9.lk 570 108 18,9 % 1061 33 3,1 % Muu Oppilaan tausta ei ole taakka Vähemmistökulttuurien tuntemus Oman kulttuurin arvostaminen Yhteisen päätöksenteon

Lisätiedot

Varhainen tukihyvinvoinnin. lapselle

Varhainen tukihyvinvoinnin. lapselle Tiedosta hyvinvointia Varhaisen tuen tutkimus ja kehittäminen 1 Varhainen tukihyvinvoinnin edellytys lapselle KT, erikoistutkija Liisa Heinämäki Stakes Liisa Heinämäki Tiedosta hyvinvointia Varhaisen tuen

Lisätiedot

8.3.2011. Hannu Tonteri Työpsykologi www.jalava-tonteri.fi. jalava & tonteri. Pro Labor

8.3.2011. Hannu Tonteri Työpsykologi www.jalava-tonteri.fi. jalava & tonteri. Pro Labor 8.3.2011 Työpsykologi www.jalava-tonteri.fi Tavoite Työhyvinvoinnin näkökulmia Positiivinen työpsykologia Voimavara lähestymistapa Esimerkki Työhyvinvoinnin näkökulmia Yksilönäkökulma Työhyvinvointi on

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

VIA Character Strengths testiohjeet /Erja Sandberg KT, EO

VIA Character Strengths testiohjeet /Erja Sandberg KT, EO VIA Character Strengths testiohjeet /Erja Sandberg KT, EO VIA on tieteelliseen tutkimukseen pohjaava luonteenvahvuustesti. Se on verkossa vapaasti ja maksutta saatavilla. Voit käyttää sitä opiskelijoidesi

Lisätiedot

Tervetuloa Hannunniitun kouluun!

Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Tervetuloa Hannunniitun kouluun! Yhdessä kulkien, matkalla kasvaen, kaikesta oppien. - Saara Mälkönen 2015- PERUSOPETUS Perusopetuksen on annettava mahdollisuus monipuoliseen kasvuun, oppimiseen ja terveen

Lisätiedot

Sosioemotionaalisen terveyden kehityskulkujen muotoutuminen ja vahvistaminen neuvolassa

Sosioemotionaalisen terveyden kehityskulkujen muotoutuminen ja vahvistaminen neuvolassa Sosioemotionaalisen terveyden kehityskulkujen muotoutuminen ja vahvistaminen neuvolassa Valtakunnalliset neuvolapäivät 22.10.2014, Helsinki Minna Rytkönen, TtT, Th minna.rytkonen@uef.fi Sosioemotionaalinen

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Oppimisvaikeudet ja tunneelämän. -yhteyksien ymmärtäminen

Oppimisvaikeudet ja tunneelämän. -yhteyksien ymmärtäminen Oppimisvaikeudet ja tunneelämän ongelmat -yhteyksien ymmärtäminen Nina Kultti-Lavikainen Lastentutkimusklinikka Niilo Mäki Instituutti & Jyväskylän perheneuvola Kognitiivinen psykoterapeutti, neuropsykologi

Lisätiedot

HUOMAA HYVÄ! Mari Thure-Sivola, 3, Iloedu consulting Oy

HUOMAA HYVÄ! Mari Thure-Sivola, 3, Iloedu consulting Oy HUOMAA HYVÄ! Mari Thure-Sivola, 3,.12.2018 Iloedu consulting Oy Mari Thure-Sivola Mari Thure-Sivola, 3.12.2018 Iloedu consulting Oy Mari Thure-Sivola, 24.11.2018 Iloedu consulting Oy HYVÄÄ SAA KYLVÄÄ KUKKURAMITOILLA

Lisätiedot

Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015

Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015 Alakoulun opettajan ja vanhemman LAPSET PUHEEKSI LOKIKIRJA 16.12.2015 Tytti Solantaus 2014 1 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

Lupa loistaa positiivisen psykologian eväitä hyvään elämään. Krisse Lipponen TaitoBa oy

Lupa loistaa positiivisen psykologian eväitä hyvään elämään. Krisse Lipponen TaitoBa oy Lupa loistaa positiivisen psykologian eväitä hyvään elämään TaitoBa oy Positiivinen psykologia hyvin eri kuin ratkes Empiristinen tieteenkäsitys Tullaan eri tieteen traditioista mutta päädytään samanlaisiin

Lisätiedot

Oppimisen tunnistaminen ja opintoihin kiinnittyminen. - Kiinnittymismittarin pilottivaiheen tarkastelua Sirpa Törmä/ CC1-projekti/Tay

Oppimisen tunnistaminen ja opintoihin kiinnittyminen. - Kiinnittymismittarin pilottivaiheen tarkastelua Sirpa Törmä/ CC1-projekti/Tay Oppimisen tunnistaminen ja opintoihin kiinnittyminen - Kiinnittymismittarin pilottivaiheen tarkastelua Sirpa Törmä/ CC1-projekti/Tay Kiinnittymismittari Tutkimusperustainen kysely oppimisen ja toimintakäytäntöjen

Lisätiedot

F R I E N D S - sinut itsensä kanssa

F R I E N D S - sinut itsensä kanssa F R I E N D S - sinut itsensä kanssa Marianne Takala kehittämissuunnittelija, psykoterapeutti Iloa kouluun - koulutuspäiv ivä Seinäjoella 1.4.2011 Tavoitteena ja haasteena hyvä elämä Suomalainen koulu

Lisätiedot

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa.

Ohjevihko on tuotettu YVI- hankkeessa. Kuvat ClipArt Yrittäjyyskasvatus oppimisen perustana -ohjevihkonen on tarkoitettu yleissivistävän opettajankoulutuksen opiskelijoiden ja ohjaajien käyttöön. Materiaali on mahdollista saada myös PowerPoint

Lisätiedot

11. Oppimismotivaatio ja tehokas oppiminen. (s )

11. Oppimismotivaatio ja tehokas oppiminen. (s ) 11. Oppimismotivaatio ja tehokas oppiminen (s. 124-133) Käsitys itsestä oppijana käsitys itsestä oppijana muodostuu kokemusten pohjalta vaikuttavat esim. skeemat itsestä oppijana ja oppiaineesta tunteet

Lisätiedot

Maailma muuttuu, kehittyykö valmennus? Jukka Tiikkaja, koulutuspäällikkö (valmennus) Valmennus- ja seuratoimintaseminaari 25.4.

Maailma muuttuu, kehittyykö valmennus? Jukka Tiikkaja, koulutuspäällikkö (valmennus) Valmennus- ja seuratoimintaseminaari 25.4. Maailma muuttuu, kehittyykö valmennus? Jukka Tiikkaja, koulutuspäällikkö (valmennus) Valmennus- ja seuratoimintaseminaari 25.4.2014, Lappeenranta Alustuksen teemat Mistä tulossa? Ympäristö ja kehittyminen

Lisätiedot

Toimintakulttuuri muutoksessa

Toimintakulttuuri muutoksessa Toimintakulttuuri muutoksessa Mervin messissä- työskentely Keskustelu- ja muistiinkirjaamistehtävät A ja B: A-tehtävä: Jokaisen lapsen ainutlaatuisuus oppijana Ymmärretään lapsen ainutlaatuisuus oppijana(yksilönä)

Lisätiedot

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Meille tärkeitä asioita ovat turvallisen, kannustavan ja luotettavan kasvatusilmapiirin luominen. Lapselle opetetaan vastuullisuutta;

Lisätiedot

KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ

KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ KASVATUS, OPETUS JA KUNTOUTUS ELÄMÄNLAADUN KEHITTÄJINÄ Kukka-Maaria Vänskä (@riihimaki.fi) OPETUKSEN TAVOITTEENA UUDEN ASIAN TAI TAIDON OPPIMINEN TERAPIAN TAVOITTEENA KEHITYKSEN TUKEMINEN UUSIEN TAITOJEN

Lisätiedot

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Dosentti Elina Kontu Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

MITÄ ON HYVINVOINNIN JA MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN SEKÄ MIELENTERVEYTTÄ EDISTÄVÄ OPPIMISYMPÄRISTÖ

MITÄ ON HYVINVOINNIN JA MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN SEKÄ MIELENTERVEYTTÄ EDISTÄVÄ OPPIMISYMPÄRISTÖ 1 MITÄ ON HYVINVOINNIN JA MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN SEKÄ MIELENTERVEYTTÄ EDISTÄVÄ OPPIMISYMPÄRISTÖ AVI Tampere 29.10.2015 Annarilla Ahtola, PsT, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Yliopistonlehtori,

Lisätiedot

Mikä auttaa selviytymään?

Mikä auttaa selviytymään? Mikä auttaa selviytymään? Johanna Korkeamäki, tutkija, VTM Kuntoutusalan tutkimus- ja kehittämiskeskus, Kuntoutussäätiö johanna.korkeamaki@kuntoutussaatio.fi Tutkimuksen tausta Osana Kuntoutussäätiön Opi

Lisätiedot

Miksi koulu on olemassa?

Miksi koulu on olemassa? Miksi koulu on olemassa? Oppilaan hyvinvointi Oppilaan hyvinvointi Oppimisen ilo Uskallus ottaa vastaan tehtäviä Halu ponnistella Usko omiin mahdollisuuksiin Suomalaisen koulutuspolitiikan vahvuuksia

Lisätiedot

Mahtispalautteen antaminen

Mahtispalautteen antaminen Opettajan vinkit Tekniset asiat 1. Luo luokkasi oman ope-tilisi kautta, täyttämällä luokan tiedot ja lisäämällä oppilaat yksitellen. Paina save and lock settings. Huomaathan, että sen ja tulosta QR-koodit.

Lisätiedot

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017

OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ. Päivitetty 2017 70-20-10 - OPITAAN YHDESSÄ! OPAS MEILLE KAIKILLE OPPIMISESTA TYÖELÄMÄSSÄ Päivitetty 2017 O. Ala-Nissilä, T. Kauma, J. Kröger, T. Leppänen, M. Nissén-Feldt, E. Penttilä, S. Raatikainen, I. Sankkila, L.

Lisätiedot

Erilaisen oppijan ohjaaminen

Erilaisen oppijan ohjaaminen Tutkimuspäällikkö Anna-Liisa Lämsä Ammattiopisto Luovi Näkökulmiani koulutukseen Opetus Opiskelijahuolto Opetuksen hallinto Tutkimus ja kehittämistyö Työskentely eri rooleissa, eri koulutusasteilla Koulumaailman

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

ONNELLISUUS TYÖSSÄ? HENRY Foorumi 2012. Anne Hyvén Työpsykologi

ONNELLISUUS TYÖSSÄ? HENRY Foorumi 2012. Anne Hyvén Työpsykologi ONNELLISUUS TYÖSSÄ? HENRY Foorumi 2012 Anne Hyvén Työpsykologi Esityksen kysymyksiä Mitä on onnellisuus? Onko työllä yhteyttä onnellisuuteen? Miksi emme usko aistejamme työn onnellisuudesta? Miksi vaivautua

Lisätiedot

Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä

Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä Oppimisen pulmista oppimisen iloon -teemaryhmä Opinnollinen kuntoutus Aija Lund 2007 Ryhmän teemat: Lukemisen ja kirjoittamisen vaikeudet (Jukka Nevala ja Marjukka Peltonen) Tekstinymmärtäminen ja sen

Lisätiedot

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta

Suuntana ajatteleva koulu. Liperin vanhempainilta Suuntana ajatteleva koulu Liperin vanhempainilta 20.11.2017 OPH:n rahoittama hanke Akaan perusasteen koulut (8) Lappeenrannasta kolme koulua Viinijärven alakoulu, Liperi Helsingin yliopiston koulutuksen

Lisätiedot

MIELENTERVEYS ON ELÄMÄNTAITOA

MIELENTERVEYS ON ELÄMÄNTAITOA MIELENTERVEYS ON ELÄMÄNTAITOA turvaverkon varmistaminen mielen- terveystaitojen oppiminen yhteisöllisen oppilaitoskulttuurin rakentaminen HYVINVOIVA OPPILAITOS voimavarojen tunnistaminen ja vahvistaminen

Lisätiedot

MATEMATIIKKA. Elina Mantere Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi. Elina Mantere

MATEMATIIKKA. Elina Mantere Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi. Elina Mantere MATEMATIIKKA Helsingin normaalilyseo elina.mantere@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Kehittää loogista, täsmällistä ja luovaa matemaattista ajattelua. Luoda pohja matemaattisten käsitteiden ja rakenteiden

Lisätiedot

VIVA! taitoa ikääntyvien mielen hyvinvoinnin tukemiseen

VIVA! taitoa ikääntyvien mielen hyvinvoinnin tukemiseen VIVA! taitoa ikääntyvien mielen hyvinvoinnin tukemiseen 9.5.2017 Toimialapäällikkö Sirkkaliisa Heimonen ja kehittämisasiantuntija Mari Juote Al VIVA! Voimaantumista vahvistava ohjaus Tavoitteena luoda

Lisätiedot

Opettajien innostus aihetta kohtaan on ilmeinen, ja koulutusta vahvuuspohjaiseen pedagogiikkaan kaivataan lisää. Vahvuusopetukseen.

Opettajien innostus aihetta kohtaan on ilmeinen, ja koulutusta vahvuuspohjaiseen pedagogiikkaan kaivataan lisää. Vahvuusopetukseen. Johdanto Kasvatuksen ja koulun tehtävä on lisätä maailmaan hyvää sekä opettaa taitoja, jotka palvelevat yksilöä, yhteisöä ja koko yhteiskuntaa. Minkään asian opettamisesta ei ole hyötyä, jos osaaminen

Lisätiedot

Opas itseluottamuksen kasvattamiseen koulussa.

Opas itseluottamuksen kasvattamiseen koulussa. Opas itseluottamuksen kasvattamiseen koulussa. Jenni Kallio palomacorento oy @jenni_kallio Materiaalin Copyright 2014 Palomacorento Oy. Kaikki oikeuden pidätetään. Materiaalissa esitettyjä ajatuksia saa

Lisätiedot

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06

Leikki interventiona. Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa. Eira Suhonen 6.6.06 Leikki interventiona Aikuisen kannustava puuttuminen vuorovaikutustaitojen harjaannuttamisessa Eira Suhonen 6.6.06 Erityispedagogiikka Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Interventio laaja-alainen systemaattinen

Lisätiedot

Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä

Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä OPS 2016 Yhteistyön ja luottamuksen kulttuuri Lisääntyvä yhteistyön tarve Osaamisen kehittäminen edellyttää oppiainerajat ylittävää yhteistyötä Opetuksen eheys edellyttää opettajien yhteissuunnittelua

Lisätiedot

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan

Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan Tervetuloa Halkokarin koulun vanhempainiltaan 5.9.2016 Opetussuunnitelma = OPS Opetussuunnitelma on suunnitelma siitä, miten opetus järjestetään. Se on kaiken koulun opetuksen ja toiminnan perusta. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari

Koti, koulu ja lapsen paras. Kari Uusikylä MLL -seminaari Koti, koulu ja lapsen paras Kari Uusikylä MLL -seminaari 30.09.2016 Miksi yhteistyötä? Siksi, että se on lapsen etu Opiskelu tehostuu Ongelmat tunnistetaan Muodostuu aito kouluyhteisö, turvallinen, välittävä,

Lisätiedot

Kohti seuraavaa sataa

Kohti seuraavaa sataa Kohti seuraavaa sataa Suomen keskeiset kysymykset 2020-luvulla 8.12.2017 POSTERINÄYTTELYN TULOKSIA Keskeiset kysymykset TOP 10 Miten irtikytketään hyvinvointi luonnonvarojen kestämättömästä käytöstä ja

Lisätiedot

Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa

Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa Ohjaava ja valmentava työote ohjauksessa Kouvolan seudun ammattiopisto Kati Pakkala & Kristina Ström Opevalmentaa.fi LUONNOS Valmentava työote ja valmentajan keinot Lähde: Pakkala & Ström. 2018. Ope valmentaa.

Lisätiedot

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Ulla Sirviö-Hyttinen, Suomen Lions liitto ry./ Lions Quest-ohjelmat Sanna Jattu, Nuorten keskus ry Anna-Maija Lahtinen, Suomen lasten ja nuorten säätiö Elämäntaidot

Lisätiedot

Nuoren itsetunnon vahvistaminen

Nuoren itsetunnon vahvistaminen Nuoren itsetunnon vahvistaminen Eväitä vanhemmuuteen 24.10.2013 Tuulevi Larri Psyk.sh, työnohjaaja Kriisi-ja perhetyöntekijä SPR, Nuorten Turvatalo Mitä itsetunto oikein onkaan Pieni katsaus tunnetaitoihin

Lisätiedot

MUUTOS ON MAHDOLLISUUS

MUUTOS ON MAHDOLLISUUS MUUTOS ON MAHDOLLISUUS Miten autan itseäni onnistumaan muutosten keskellä Varkaus, syksy 2016 Ilona Rauhala psykologiaa johtajille @IlonaRauhala ilonarauhala.fi Materiaalin Copyright 2016 Palomacorento

Lisätiedot

Kohti Lapsiystävällistä Oulua

Kohti Lapsiystävällistä Oulua Kohti Lapsiystävällistä Oulua Kokemuksellinen hyvinvointitieto Suunnittelija Susanna Hellsten Hyvinvointipäällikkö Arto Willman Oulun kaupunki, Sivistys- ja kulttuuripalvelut Mitä kaikki lapset tarvitsevat

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

Oppimisen ja hyvinvoinnin edistäminen positiivisen pedagogiikan keinoin. KT, LO Eliisa Leskisenoja Joensuu ja seutukunnat, VESO 29.9.

Oppimisen ja hyvinvoinnin edistäminen positiivisen pedagogiikan keinoin. KT, LO Eliisa Leskisenoja Joensuu ja seutukunnat, VESO 29.9. Oppimisen ja hyvinvoinnin edistäminen positiivisen pedagogiikan keinoin KT, LO Eliisa Leskisenoja Joensuu ja seutukunnat, VESO 29.9.2018 Käsiteltäviä teemoja: positiivinen psykologia ja kasvatus myönteisten

Lisätiedot

PSYKOLOGINEN PÄÄOMA. ja miten sitä johdetaan. Ammattikeittiöosaajat ry, Ilona Rauhala psykologiaa ilonarauhala.

PSYKOLOGINEN PÄÄOMA. ja miten sitä johdetaan. Ammattikeittiöosaajat ry, Ilona Rauhala psykologiaa ilonarauhala. PSYKOLOGINEN PÄÄOMA ja miten sitä johdetaan. Ammattikeittiöosaajat ry, 11.10.2016 Ilona Rauhala psykologiaa johtajille @IlonaRauhala ilonarauhala.fi Materiaalin Copyright 2016 Ilona Rauhala Oy. Kaikki

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda

Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda Opetussuunnitelman perusteet esi- ja perusopetuksessa Osa ohjausjärjestelmää, jonka tarkoitus on varmistaa opetuksen tasa-arvo ja laatu sekä luoda hyvät edellytykset oppilaiden kasvulle, kehitykselle ja

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Arvioinnin l Arvioinn uonne ja ylei in l set uonne ja ylei periaat set teet periaat Käsitteet marraskuun hautomo 2014

Arvioinnin l Arvioinn uonne ja ylei in l set uonne ja ylei periaat set teet periaat Käsitteet marraskuun hautomo 2014 Koulun nimi: Kunnas Arvioinnin luonne ja yleiset periaatteet Oppimisen arvioinnissa arvioinnin kohteena on oppilaan oppimisen edistyminen ja tavoitteiden toteutuminen tarkasteltavan ajanjakson päättyessä.

Lisätiedot

Ratkaisukeskeisyyden historiaa Lappeenrannassa

Ratkaisukeskeisyyden historiaa Lappeenrannassa Ratkaisukeskeisyyden historiaa Lappeenrannassa Kirsi Saukkola Psykiatrinen sairaanhoitaja Ratkaisukeskeinen neuropsykiatrinen valmentaja Työnohjaaja ETELÄ-SUOMEN OPPIMISEN JA KASVUN TUEN PÄIVÄT 21.3.2018

Lisätiedot

Psykologinen pääoma kestävän työhyvinvoinnin lähteenä

Psykologinen pääoma kestävän työhyvinvoinnin lähteenä Psykologinen pääoma kestävän työhyvinvoinnin lähteenä KT Ohjelmajohtaja Kirsi Heikkilä-Tammi KTM Kehittämisasiantuntija Riitta-Liisa Larjovuori Tampereen yliopisto, Työhyvinvoinnin tutkimus- ja kehittämisryhmä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja

Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v ja v Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Perusopetuksen laatukriteerit v. 2011, v. 2013 ja v. 2014 18.11.2014 Jouni Kurkela Sivistysjohtaja Opetusministeriö on 1.3.2010 myöntänyt 10 000 ja 29.12.2011 8000 Tyrnävän kunnalle opetus- ja kulttuuritoimen

Lisätiedot

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla

Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Osallisuutta etsimässä Hepolan koululla Pienryhmän erityisluokanopettaja Kati Evinsalo Yhdessä osallisuuteen Yläkoulun kehitysvammaisten nuorten pienryhmässä kahdeksan 13-17-vuotiaan (7.-9.lk) nuoren ja

Lisätiedot

Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin

Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin Kerhotoiminta mahdollistaa lahjakkuuden ja erityisvahvuuden tukemisen Leo Pahkin Täällä saa tehdä niitä asioita, joista on kiinnostunut Kerhojen tarjoamista eri lahjakkuuden alueiden tukemiseen Kerhoissa

Lisätiedot

Luonnetaidot Ihminen muuttuu sellaiseksi, jona häntä pidetään. (Jean Paul)

Luonnetaidot Ihminen muuttuu sellaiseksi, jona häntä pidetään. (Jean Paul) Luonnetaidot Ihminen muuttuu sellaiseksi, jona häntä pidetään. (Jean Paul) Kodin ja koulun kasvuyhteisöilta Saunalahden koulu 18.1.2017 KASVUYHTEISÖJEN ARVON MITTA ON NIIDEN KYKY TOTEUTTAA HYVEISIIN JA

Lisätiedot

Vahvuudet ja koulu pohdintaa positiivisen psykologian näkökulmasta. Syvien vahvuuksien koulu- seminaari. Taina Laane 2013

Vahvuudet ja koulu pohdintaa positiivisen psykologian näkökulmasta. Syvien vahvuuksien koulu- seminaari. Taina Laane 2013 Vahvuudet ja koulu pohdintaa positiivisen psykologian näkökulmasta Syvien vahvuuksien koulu- seminaari Taina Laane 2013 Mistä me keräämme tietoa? Psykologiassa julkaistuja tutkimusartikkeleita (Luthansa

Lisätiedot

Aivokuntoluento. Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy

Aivokuntoluento. Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy Aivokuntoluento Jaakko Kauramäki, TkT Aivokunto Oy Itsensä johtaminen muutostilanteessa aivojen näkökulmasta Tieturi / Ruoholahti 23.1.2013 1. Aivot muutostilassa 2. Päätöksenteko, tunteet työelämässä

Lisätiedot

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen

Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen Esikoulunopettajan ja huoltajan välinen LAPSET PUHEEKSI keskustelu Muokattu työversio 19.8.2015 LAPSET PUHEEKSI KESKUSTELU 1. Esittely, tutustuminen, menetelmän tarkoituksen ja keskustelun kulun selvittäminen

Lisätiedot

OPStuki TYÖPAJA Rauma

OPStuki TYÖPAJA Rauma OPStuki TYÖPAJA 2. 29.1.2014 Rauma kouluttajat: Tuija Saarivirta Paula Äimälä Pohdintaan tarvitaan jokaisen aivot ja sydän IRMELI HALINEN OPStuki TYÖPAJA 2 Tulevaisuuden koulu Oppiminen ja opiskelu muutoksessa

Lisätiedot

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille

Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille Jyväskylän kaupungin kasvun ja oppimisen toimintaperiaatteet ja kehittämisen tavoitteet vuosille 2016-2020 Minusta ja meistä tulee jotain. KuntaKesu on kehittämisprosessi, joka on ohjaava johtamisen työkalu

Lisätiedot

ARVIOINTIKESKUSTELUT PERUSOPETUKSEN VUOSILUOKILLA 3-6

ARVIOINTIKESKUSTELUT PERUSOPETUKSEN VUOSILUOKILLA 3-6 ARVIOINTIKESKUSTELUT PERUSOPETUKSEN VUOSILUOKILLA 3-6 Oppilaan nimi ja syntymäaika VUOSILUOKKA 3 Oppimaan oppimisen taidot tiedot itsestä oppijana: vahvuudet ja kehittämisen kohteet tavoitteenasettelutaito

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä

Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä Ops-prosessi pedagogisen ja strategisen kehittämisen näkökulmasta Opetusneuvos Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS 1 Tulevaisuuden koulun linjauksia etsimässä 2 1 Yleissivistävän

Lisätiedot

Positiivisuuden ja vahvuuksien pedagogiikka

Positiivisuuden ja vahvuuksien pedagogiikka Positiivisuuden ja vahvuuksien pedagogiikka Professori Lasse Lipponen Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos VARHAISKASVATUSPÄIVÄ 23.04.2015 Lapsen hyvinvoinnin edistäminen varhaiskasvatuksessa Kun

Lisätiedot

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke

Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke Learning by doing tekemällä ammatin oppiminen, pedagogiikan kehittämishanke 2 Pedagoginen kehittäminen Ilmiöperusteinen oppiminen Learnig by doing tekemällä oppiminen Kokemuksellinen oppiminen 3 Toteuttajataho

Lisätiedot