TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ"

Transkriptio

1 1 TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ RAPORTTI OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄN TOIMINNASTA VUODELTA 2008 JA TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2009 Tampereen yliopistossa on toiminut Kehrä-ryhmä vuodesta 2003, aluksi epävirallisena ryhmänä osana YTHS:n valtakunnallista Kehrä-hanketta ja vuodesta 2005 rehtorin asettamana hyvinvointityöryhmä Kehränä. Vuodesta 2008 alkaen hyvinvointiryhmän (Kehrä-ryhmän) toimintaa on tarkennettu siten, että ryhmän työ keskittyy nimenomaan opiskelijoiden hyvinvointikysymyksiin. Rehtori asetti opiskelijoiden hyvinvointiryhmän kaudeksi Opiskelijoiden hyvinvointiryhmän tehtävänä on 1. tiedottaa opiskelijoille ja opiskelijoiden hyvinvointia edistäville tahoille hyvinvointiteemaan liittyvistä asioista sekä edistää hyvinvointia tukevien tahojen yhteistyötä, 2. toimia keskustelufoorumina, jossa kehitetään ja jaetaan hyviä käytäntöjä opiskelijan opiskelukyvyn ja vastuullisen opiskelun tukemiseksi, 3. järjestää toiminnallisia tapahtumia ja keskustelutilaisuuksia yliopistoyhteisölle sekä 4. toimia valtakunnallisessa yhteistyössä muiden hyvinvointityötä korkeakouluissa tekevien tahojen kanssa Ryhmässä ovat edustettuina seuraavat tahot, jotka nimeävät keskuudestaan 1 2 edustajaa: hallintokeskus, tiedekunnat, laitokset ja erillislaitokset, Tampereen yliopiston ylioppilaskunta, Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö, seurakuntien korkeakoulu- ja oppilaitostyö. Ryhmään kuuluvat seuraavat jäsenet kaudella opintopsykologi Satu Eerola (sijaisena Marika Vanhatalo) opintotukipäällikkö Eini Mäkelä opintoasiainpäällikkö Tuija Puntanen amanuenssi Maarit Similä ( saakka) assistentti Maria Ihonen sosiaalipoliittinen sihteeri Antti-Jukka Huovila ( Niina Kiviaho)

2 2 sosiaalipoliittinen vastaava Kaisa Myllylä yhteisöterveyden vastaava psykologi Henriette Hämeenaho (sijaisena fysioterapeutti Miia Puustinen) liikuntapäällikkö Anneli Mörä-Leino ( saakka) korkeakoulupastori Risto Korhonen kansainvälisten asioiden koordinaattori Kaisa Kurki, asiantuntijana Ryhmän puheenjohtajana on Risto Korhonen, varapuheenjohtajana Eini Mäkelä ja sihteerinä Anneli Mörä-Leino ( saakka). Ryhmä kokoontui vuoden 2008 aikana 6 kertaa. Kehrän nettisivut: 1. TAPAHTUMAT JA MUU TOIMINTA Hyvinvointiorientoivat uusille opiskelijoille Hyvinvointiryhmä järjesti aikaisempien vuosien tapaan uusien yliopistoopiskelijoiden Hyvinvointiorientoivat tapahtuman. Kokonaisuutta on vuosien mittaan kehitetty yhdessä tiedekuntien kanssa. Tapahtuman ideana oli tiedottaa opiskelukykyisyyttä edistävistä asioista omassa opiskelijoille tarkoitetussa tilaisuudessa. Tavoitteena on siten edesauttaa uuden opiskelijan sopeutumista yliopistoyhteisöön ja opintoihin sekä antaa välineitä opinnoissa jaksamiseen. Tilaisuus luo yhdessä tuutoroinnin, tiedekuntien omien orientoivien tapahtumien sekä HOPS -koulutusten kanssa opintojen alkua tukevan kokonaisuuden. Kaikki uudet opiskelijat saivat tiedon hyvinvointiorientoivista hyväksymiskirjeessään. Tilaisuuksien ajankohdat Humanistinen, kasvatustieteiden ja lääketieteellinen tiedekunta: Tiistai klo Pinni B 1100 Informaatiotieteiden, kauppa- ja hallintotieteiden ja yhteiskuntatieteellinen tiedekunta: perjantai klo Pinni B 1100 Tilaisuuksien arviointia Tilaisuuksia on arvioitu erilaisin kokoonpanoin Kehrä-ryhmässä, tiedekuntien opintoasiain päälliköiden kokouksissa sekä YTHS:n terveystyöryhmässä. Uusille opiskelijoille suunnattua hyvinvointiorientoivien sisältöä ja ajankohtaa on tarpeen uudistaa ja kehittää nykyistä tiiviimmässä yhteistyössä tiedekuntien kanssa niin, että tiedekuntien ja hyvinvointiryhmän tilaisuuksista sekä HOPS -tilaisuuksista muodostuisi nykyistä selkeämmin kokonaisuus ja uusille opiskelijoille välittyisi paremmin ajatus siitä, että hyvinvointiteemoilla on merkitystä koko opiskeluajalle. Orientoivien suunnittelua jatketaan tiedekuntien kanssa. Tilaisuuksissa oli yhteensä n. 400 osallistujaa.

3 Kansainvälisten tutkinto-opiskelijoiden hyvinvointiorientoivat Vuonna 2008 järjestettiin ensimmäistä kertaa myös kansainvälisille tutkintoopiskelijoille vastaavanlainen tapahtuma. Introduction to Academic Culture and Degree Studies at UTA - tilaisuus suunniteltiin yhteistyössä opinto- ja kansainvälisten asiain osaston ja opiskelijoiden hyvinvointiryhmän kanssa. Tilaisuuden tarkoituksena oli tarjota kansainvälisille tutkinto-opiskelijoille perustietoa yliopistokulttuurista, opiskelijoiden osallistumisesta yliopiston päätöksentekoon, yliopisto-opiskelijan oppimisesta, opiskelupaineista selviytymisestä, työnhaun lähteistä ja oikeudesta sosiaaliturvaan. Tilaisuuden ajankohta Torstaina klo Pinni A 1081 Tilaisuuden arviointia Kansainvälisille opiskelijoille tarkoitettu tilaisuus onnistui järjestäjien mielestä hyvin. Osallistujille tehdyllä kyselyllä saatu palaute tuki myös tätä arviota. Tilaisuus on tarkoitus järjestää myös ensi vuonna samansisältöisenä. Tilaisuuden ajankohtaa tullaan todennäköisesti hieman aikaistamaan. Tilaisuuteen osallistui 25 opiskelijaa Kehräämässä-palsta Hyvinvointiryhmä ylläpitää Tampereen yliopiston tiede- ja kulttuurilehti Aikalaisessa julkaistavaa Kehräämässä-palstaa. Vuoden 2008 aikana palstalla julkaistiin yhdeksän eri kirjoittajan kirjoitusta seuraavilla otsikoilla: Opiskelijat jännittävät Esteettömyyden haasteita ja mahdollisuuksia Hyvän olon metsästäjät Unen merkitys terveydelle About something that spoils the picture Jos doula tukisi väitöskirjan syntymää Helposti lähestyttävä vai vaikeasti tavoitettava opettaja Vilpistä puhutaan Antakaa mulle töitä! Hitaasti kiiruhtamisen taito 1.4. Hyvän olon viikko Kehrä-ryhmä osallistui Hyvän olon viikon tapahtumaan järjestämällä yliopiston päärakennuksen aulakahviossa kaikille avoimen lauluillan ruokailuineen. Alakuppilan avoin houkutteli paikalle reilut 80 henkeä, joten jatkossakin tapahtuma kannattaa järjestää. Tapahtuma voisi olla esimerkiksi yksi ensi vuodeksi kaavailluista opiskelijoiden vapaailloista (Tamyn ja YTHS:n terveystyöryhmän hanke).

4 4 2. KEHITTÄMISTYÖ VUONNA Opiskelijoiden hyvinvointiryhmän toiminnan terävöittäminen ja aseman vahvistaminen Opiskelijoiden hyvinvointiryhmä ja YTHS:n terveystyöryhmän työnjaon selkiyttäminen on ajankohtaista. Ryhmissä toimii samoja henkilöitä. Tällä on pystytty varmistamaan hyvä tiedonkulku, mutta havaittu myös toiminnan päällekkäisyyttä. Vuonna 2009 hyvinvointiryhmän (kehrä-ryhmän) tavoitteena on opiskelijoiden hyvinvointia edistävien tekijöiden voimakkaampi esilletuominen yliopistoyhteisössä. Kehräryhmän asemaa vahvistamalla on mahdollista toimia nykyistä näkyvämmin ja vaikuttaa paremmin yliopistossa. Ryhmä kartoittaa yliopiston olemassa olevat vaikuttamiskanavat ja tarvittaessa kutsuu näiden tahojen edustajia kokouksiinsa yhteiseen neuvonpitoon. Yliopiston strategia ja siihen vaikuttaminen on vuoden 2009 toiminnassa keskeistä. Ryhmä seuraa ja ottaa kantaa yliopistossa valmisteilla olevaan strategiaan, näkökulmanaan opiskelijoiden hyvinvointia lisäävät tekijät. Hyvinvointiryhmä vaikuttaa yliopistoyhteisössä sekä ryhmänä että yksittäisten jäsentensä ja heidän taustaorganisaatioidensa kautta. Ryhmä on käytettävissä esimerkiksi lausunnonantajana strategian valmisteluprosessissa. Hyvinvointiryhmä on tavannut yliopiston rehtoraattia vuosittain raportoiden heille toiminnastaan. Vuoden 2009 tapaamisella otetaan esille ryhmän tavoite vahvistaa rooliaan mm. lausuntojen antajana hyvinvointiasioissa. Rehtoreiden tapaamisen lisäksi keväällä 2009 on tarkoitus keskustella opetusneuvoston kanssa hyvinvointiteemoista ja tuoda tässäkin yhteydessä esille ryhmän näkemyksiä yliopiston valmisteilla olevasta strategiasta. Hyvinvointiryhmän tavoitteena on toimia myös valtakunnallisella tasolla mm. osallistumalla elokuussa pidettäville Peda-forum päiville, jossa teemana on Miten yliopisto voi?. Valtakunnallinen Kehrä-toiminta jatkuu KYKY-hankkeena SYL:n ja Rehtorien neuvoston johdolla. Tampereen Kehrä-ryhmä osallistuu työskentelyyn ja järjestettäviin seminaareihin aktiivisesti Akateeminen vapaus ja vastuullinen opiskelu Hyvinvointiryhmän tavoitteena on jatkaa keskustelua akateeminen vapaus ja vastuullinen opiskelu - teemasta yliopiston opetuksen ja tutkimuksen kehittämisyksikön kanssa. Ryhmä pitää tärkeänä yhteisvastuullisuutta korostavien yhteisten pelisääntöjen aikaansaamista opiskelukäytänteistä tiedekuntien ja laitosten käyttöön. Perustutkinto-opiskelijoiden lisäksi huomioidaan tässä

5 5 yhteydessä myös jatko-opiskelijat. Kursseille ja tentteihin ilmoittautuneiden opiskelijoiden saapumatta jäämisen taustatekijöitä pyritään hahmottamaan keväällä Hyvinvointia käsittelevät tilaisuudet ja kirjoitukset Kehrä-ryhmä on ryhmänä ja jäsentensä kautta mukana seuraavissa hyvinvointia edistävissä tapahtumissa: Hyvinvointiorientoivat (Orientoivat II) Järjestetään suomalaisille ja kansainvälisille uusille tutkinto-opiskelijoille lukuvuoden alussa. Suunnitellaan yhteistyössä tiedekuntien kanssa. Opiskelijoiden vapaaillat Osallistutaan YTHS:n terveystyöryhmän Vapaa ilta hankkeeseen, joka on tarkoitus käynnistää lukuvuonna Kaamos-tapahtuma Osallistutaan Kaamos-tapahtumaan, joka toteutettaneen marraskuussa 2009 osana opiskelijoiden Vapaailta-hanketta. Tapahtumasta tiedotetaan aikaisempaa paremmin myös kansainvälisille opiskelijoille. Hiirenkorva tapahtuma Mahdollisesti keväällä 2009 toteutettava Alakuppilan avoin, jossa lauluillan teemana ovat valoisat laulut. Tapahtumaa on toivottu vuoden 2008 Kaamosviikon ohjelmassa olleen Synkkien laulujen illan innoittamana. Kehräämässä palstaa Aikalaisessa jatketaan samaan tapaan kuin aikaisempina vuosina. Tavoitteena on julkaista Kehräämässä - kirjoitus joka toisessa Aikalaisen numerossa Opiskelijoiden opiskeluesteet Kehrä-ryhmä seuraa aktiivisesti valtakunnallisen ESOK- hankeen työtä.

6 6 3. TOIMINNAN ARVIOINTI Opiskelijoiden hyvinvointiryhmä pystyy vuoden 2008 toiminnan myötä paikantamaan itsensä aikaisempaa selkeämmin osana yliopistoyhteisöä ja yhtenä sen toimijana. Hyvinvointiryhmän toiminta on vakiintunut mm. uusien opiskelijoiden orientaation tukemisessa ja säännöllisissä lehtikirjoituksissa, joilla osaltaan pidetään esillä opiskelijoiden kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyviä asioita. Ryhmän aseman ja toiminnan vahvistaminen on kuitenkin edelleen tarpeen, jotta hyvinvointiasiat tulevat selkeästi kirjattua mm. yliopiston strategiassa. Uudistuva yliopistolaitos on myös iso haaste opiskelijoiden hyvinvoinnille tulevaisuudessa. Hyvinvointiryhmä tiedostaa traagisten koulutapahtumien ja uhkausten vaikutukset myös yliopistomaailmaan. Ryhmä tuntee vastuuta tässä tilanteessa opetusja ohjaustyötä tekevän henkilöstön ja opiskelijoiden hyvinvoinnista. Hyvinvointiryhmän toiminnan haasteena on edelleenkin hyvinvointia, oppimisen edellytyksiä ja opiskelukykyä kehittävän toiminnan kytkeminen osaksi yliopiston ja sen laitosten omaa vakiintuvaa perustoimintaa; uusien opiskelijoiden vastaanottoa, opintojen suunnittelua ja ohjausta. Ajankohtaista on edelleen säännöllisten tiedotus-, keskustelu- ja yhteistyömuotojen ylläpitäminen sekä yhteisöllisyyden mahdollisuuksien parantaminen.

TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ

TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ 1 TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ RAPORTTI OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄN TOIMINNASTA VUODELTA 2009 JA TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2010 Tampereen yliopistossa on toiminut

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ

TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ 1 TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ RAPORTTI OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄN TOIMINNASTA VUODELTA 2010 JA TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2011 Tampereen yliopistossa on toiminut

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ

TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ 1 TAMPEREEN YLIOPISTON OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄ KEHRÄ RAPORTTI OPISKELIJOIDEN HYVINVOINTIRYHMÄN TOIMINNASTA VUODELTA 2011 JA TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Tampereen yliopistossa on toiminut

Lisätiedot

HYVINVOINTIRYHMÄN VUODEN 2014 TOIMINTA

HYVINVOINTIRYHMÄN VUODEN 2014 TOIMINTA 1/5 HYVINVOINTIRYHMÄN VUODEN 2014 TOIMINTA Hyvinvointiryhmän raportoi vuosittain toiminnastaan ja opiskelijoiden hyvinvoinnin tilasta yliopiston johdolle ja opetusneuvostolle sekä yliopistoyhteisölle.

Lisätiedot

Työelämää ja opintoja iltapäivä Tampere Palaute puhuu seuranta aineistojen hyödyntäminen laitoksilla Leena Ahrio Reeta Eloranta

Työelämää ja opintoja iltapäivä Tampere Palaute puhuu seuranta aineistojen hyödyntäminen laitoksilla Leena Ahrio Reeta Eloranta Työelämää ja opintoja iltapäivä Tampere 28.8.2007 Palaute puhuu seuranta aineistojen hyödyntäminen laitoksilla Leena Ahrio Reeta Eloranta Tavoitteena on luoda kuva opiskelijoilta ja valmistuneilta kerätystä

Lisätiedot

Edunvalvonta ainejärjestöissä

Edunvalvonta ainejärjestöissä Edunvalvonta ainejärjestöissä Mitä kopo- ja sopovastaavat voivat tehdä? Joni, Minttu, Inari, Laura-Maria ja Janne 24.1.2017 Esittäytyminen Inari, Minttu, Joni, Laura-Maria ja Janne Tilaisuuden läpivienti

Lisätiedot

uusi ylioppilas = sama kevät ja edellinen syksy jokainen henkilö esiintyy kussakin luvussa vain kerran

uusi ylioppilas = sama kevät ja edellinen syksy jokainen henkilö esiintyy kussakin luvussa vain kerran Uusien ylioppilaiden osuus päävalinnoissa hakeneet 28,5 % 27,6 % 27,1 % 28,9 % 28,2 % 28,6 % 27,6 % 28,1 % valintakokeisiin osallistuneet 29,3 % 27,7 % 27,1 % 29,8 % 28,4 % 28,7 % 28,3 % 29,3 % hyväksytyt

Lisätiedot

Opintojen ohjaus. Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat

Opintojen ohjaus. Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat Opintojen ohjaus Elina Late, ohjausvastaava Orientoivat 29.8.2017 Opiskelu yliopistossa Yliopisto-opintoihin kuuluu olennaisena osana akateeminen vapaus ja toisaalta myös vastuu omista opinnoista ja niiden

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018

Hallituksen kokous Pöytäkirja 2/2018 Aika: Tiistaina 06.02.2018 kello 18.30 Paikka: Mestarinkatu 2, 20810 Turku Sisällys 1. KOKOUKSEN AVAUS... 2 2. KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS... 2 3. PÖYTÄKIRJANTARKASTAJIEN VALITSEMINEN... 2

Lisätiedot

OPISKELUHYVINVOINTITYÖ JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUSSA. Heini Pietilä 11.4.2012 1

OPISKELUHYVINVOINTITYÖ JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUSSA. Heini Pietilä 11.4.2012 1 OPISKELUHYVINVOINTITYÖ JYVÄSKYLÄN AMMATTIKORKEAKOULUSSA Heini Pietilä 11.4.2012 1 HYVINVOINTITYÖN TAVOITE Tavoitteena on edistää opiskelijan terveyttä ja opiskelukykyä sekä opiskeluyhteisöjen hyvinvointia

Lisätiedot

HOPS ja opintojen suunnittelu

HOPS ja opintojen suunnittelu HOPS ja opintojen suunnittelu Hanna-Mari Kivinen, 8.12.2010 Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta, Fysiikan laitos Mikä ihmeen HOPS? HOPS eli Henkilökohtainen OPintoSuunnitelma HOPS kuuluu 1.8.2005

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET

LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET LEMPÄÄLÄN NUORISOVALTUUSTON TOIMINTAPERIAATTEET Käsitelty Lempäälän nuorisovaltuuston kokouksessa 18.3.2008 Käsitelty liikunta- ja nuorisojaoston kokouksessa 3.4.2008 1. Lempäälän Nuorisovaltuuston toiminta-ajatus

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Aalto yliopisto, Luentosali U3, Otakaari 1

Aalto yliopisto, Luentosali U3, Otakaari 1 ONKS KAIKKI HYVIN? YLIOPISTON JA YTHS:N YHTEISTYÖLLÄ KOHTI HYVINVOIVAA OPISKELUYHTEISÖÄ klo 10.20-10.40 Mikko Inkinen, psykologi ja opiskeluhyvinvoinnin asiantuntija, AllWell?-hanke, Aalto Yliopisto YHTEISTYÖLLÄ

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

OpintoVartu Turun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta, opettajankoulutuslaitos. Mari Broberg

OpintoVartu Turun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta, opettajankoulutuslaitos. Mari Broberg OpintoVartu Turun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta, opettajankoulutuslaitos Mari Broberg OpintoVartu opettajankoulutuslaitoksella yhteisesti sovittu tapa toimia, kun opiskelijan (perustutkinto-

Lisätiedot

Ohjaus Tampereen yliopistossa. Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096

Ohjaus Tampereen yliopistossa. Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096 Ohjaus Tampereen yliopistossa Opetusneuvoston Strategiset rastit seminaari 28.9.2011 klo 13.00-16.00 Pinni B1096 1 Iltapäivän kulku Miksi ohjauksen kokonaissuunnitelma? Opetuksen kehittämispäällikkö Markku

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI, YHTEISÖLLINEN TERVEYDEN EDISTÄMISEN HANKERAHA n:o 1160

LOPPURAPORTTI, YHTEISÖLLINEN TERVEYDEN EDISTÄMISEN HANKERAHA n:o 1160 SAVONLINNAN HYVINVOINTITYÖRYHMÄ Paula Vilpponen YTHS, Savonlinnan toimipiste Kuninkaankartanonkatu 7 57100 Savonlinna LOPPURAPORTTI, YHTEISÖLLINEN TERVEYDEN EDISTÄMISEN HANKERAHA n:o 1160 LÄHDE LIIKKUMAAN

Lisätiedot

FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014

FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014 FINN ARMA Toimintakertomus Akateeminen vuosi 2013-2014 Sovitut tehtävät MITÄ SOVIMME VAASASSA 2013? Ammatillinen koulutus Strategia Tehty! Ei sovittu mutta tehty Ei tehty Viestintä 2013-2014 Tehdyt toimet

Lisätiedot

Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A

Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A Sivu 1/5 Pöytäkirja 36/2017 Aika: 2. marraskuuta 2017 klo 10.15 Paikka: Läsnä jäsenet: Muu jakelu: Neuvotteluhuone Rahiala, Yo-talo A, Rehtorinpellonkatu 4 A Miika Tiainen, puheenjohtaja (poistui kohdassa

Lisätiedot

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-

UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017- UUDET OPETUSSUUNNITELMAT 2017-24.9.2015 Opetussuunnitelmatyön aikataulu Syyskuu 2015: Rehtorin päätös opetussuunnitelmatyön yhteisiksi tavoitteiksi / linjauksiksi 24.9.2015: opetussuunnitelmatyön aloitusseminaari

Lisätiedot

AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK: N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2019 TOIMINTAKERTOMUS 2018 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Tavoitteiden ja teemojen mukainen toiminnan

Lisätiedot

KOOTuki-ryhmän viestinnästä ja yhteistyön tuesta. Pekka Linna,

KOOTuki-ryhmän viestinnästä ja yhteistyön tuesta. Pekka Linna, KOOTuki-ryhmän viestinnästä ja yhteistyön tuesta Pekka Linna, 10.11.2014 Sisältö 1. Strategia 2. Toimintatavat sidosryhmäviestinnässä 3. Kanavat 4. Yhteistyön tukeminen ja yhteisötuottaminen 5. Välineet

Lisätiedot

Ammattiopiston näkökulma. Erityisopettaja Tuula Niskanen Keski-Uudenmaan ammattiopisto 1.12.2015

Ammattiopiston näkökulma. Erityisopettaja Tuula Niskanen Keski-Uudenmaan ammattiopisto 1.12.2015 Ammattiopiston näkökulma Erityisopettaja Tuula Niskanen Keski-Uudenmaan ammattiopisto 1.12.2015 Mitä tukea nuoret haluavat vanhemmilta ja koululta? En oo tajunnu koskaan peruskoulussa matikkaa. Opettajan

Lisätiedot

Johanna Bovellán

Johanna Bovellán 5.6.2009 Johanna Bovellán Ohjaus tiedekunnassa: kanslia, opintoneuvoja, opettajat, opettajatuutorit Ohjaus killassa: ISOhenkilöt, opiskelijatuutorit (jo pidemmällä opinnoissaan olevia opiskelijoita) Tutkinto-ohjelman

Lisätiedot

MaA Joachim Kratochvil Koulutuspoliittinen asiantuntija Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

MaA Joachim Kratochvil Koulutuspoliittinen asiantuntija Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta MaA103 1.12.2015 Joachim Kratochvil Koulutuspoliittinen asiantuntija Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Hallinnon opiskelijaedustaja (halloped). Kaikkien kausi alkaa 1.1.2016 ja päättyy 31.12.2017 Jokaisella

Lisätiedot

Kopo-koulutus. 8.2.2011 Mikko Punkari & Joachim Kratochvil Hallituksen korkeakoulupoliittiset vastaavat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta

Kopo-koulutus. 8.2.2011 Mikko Punkari & Joachim Kratochvil Hallituksen korkeakoulupoliittiset vastaavat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Kopo-koulutus 8.2.2011 Mikko Punkari & Joachim Kratochvil Hallituksen korkeakoulupoliittiset vastaavat Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta Mikä on kopo-vastaava? Kopo valvoo, että opiskelijan oikeudet

Lisätiedot

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos

Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä. Pirjo Koivula Opetusneuvos Sanallinen arviointi ja hyviä normien mukaisia arviointikäytänteitä Pirjo Koivula Opetusneuvos 12 Sanallinen arviointi 2 Arviointi lukuvuoden päättyessä Opintojen aikainen arviointi sisältää myös oppimisprosessin

Lisätiedot

Opiskelukyky -suositusten toteutuminen Tampereen yliopistossa

Opiskelukyky -suositusten toteutuminen Tampereen yliopistossa 1. Opiskelukyvyn edistäminen on suunnitelmallista ja organisoitua koko yliopistossa ja sen kaikissa yhteisöissä. v.2010 YLEIS- ARVOSANA Strategiassa hyvinvoinnin parantaminen tavoitteena muuten aiheesta

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos Kasvatustieteiden yksikkö Muutos Luokanopettajat Muutos Muutos

TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos Kasvatustieteiden yksikkö Muutos Luokanopettajat Muutos Muutos TAMPEREEN YLIOPISTO Muutos 26.8.2015 Kasvatustieteiden yksikkö Muutos 18.9.2015 Luokanopettajat Muutos 28.9.2015 Muutos 17.11.2015 I OPINTOVUOSI (LO 2015) OPETUSOHJELMA SYYSLUKUKAUDELLA 2015 YLEISIÄ VALMIUKSIA

Lisätiedot

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos

OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi. Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos OPS-seminaari: Korkeakouluopiskelijoiden hyvinvointi Hanna Laitinen, yliopistonopettaja Psykologian laitos Jyväskylän yliopiston linjaukset opetussuunnitelmiin ja opetusohjelmiin lukuvuosille 2017-2020

Lisätiedot

9.15-9.30 Kasvatustieteiden tiedekunta toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi Varadekaani Arja Virta

9.15-9.30 Kasvatustieteiden tiedekunta toivottaa uudet opiskelijat tervetulleiksi Varadekaani Arja Virta KKV0 OPISKELIJAKSI YLIOPISTOON (5 op) Kasvatustieteiden laitos Opiskelijaksi yliopistoon-opintojakson aikana tutustutaan yliopistoopiskeluun sekä yliopiston palveluihin, ympäristöön ja organisaatioon.

Lisätiedot

Opettajatuutorin opas

Opettajatuutorin opas Opettajatuutorin opas 2013-2014 Opettajatuutori, olet saanut haastavan ja antoisan tehtävän. Pääset luotsaamaan uudet opiskelijat alkuun kohti diplomi-insinööriksi valmistumista. Opettajatuutorointi kestää

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2017 TOIMINTAKERTOMUS 2016 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmien toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden

Lisätiedot

Työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelman opintojen ohjaussuunnitelma (Pori ja Tampere)

Työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelman opintojen ohjaussuunnitelma (Pori ja Tampere) 1 19.6.2014 Työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelman opintojen ohjaussuunnitelma (Pori ja Tampere) Johdanto Tässä Työn ja hyvinvoinnin maisteriohjelman opintojen ohjaussuunnitelmassa kuvataan opintojen ohjauksen

Lisätiedot

Kasvatustieteiden laitoksen hyvä käytänne

Kasvatustieteiden laitoksen hyvä käytänne Kasvatustieteiden laitoksen hyvä käytänne Opiskelijoiden osallistaminen laitoksen toimintaan Lehtori Elina Oksanen, opiskelijat Elina Liinamaa ja Amélie Martikainen Kasvatustieteiden laitos (laitosten

Lisätiedot

Urheilun valtakunnallinen kehittämistehtävä

Urheilun valtakunnallinen kehittämistehtävä Urheilun valtakunnallinen kehittämistehtävä Annettu tehtävä Valtakunnallinen kehittämistehtävä voi valtioneuvoston asetuksen 486/2017 mukaan sisältää: velvoitteen kehittää ja levittää valtakunnallisesti

Lisätiedot

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA

KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA KOULUTUKSEN ARVIOINTI ALUEEN NÄKÖKULMASTA Helena Rasku-Puttonen Karvin kuulemiskierros KARVIn laatutunnus myönnetty Jyväskylän yliopistolle Mistä kertoo? Jyväskylän yliopistossa on vahva jatkuvan kehittämisen

Lisätiedot

Ristiinpölytys neljän tuulen tiellä Keski-Suomessa. ELO-toiminta Paula Hiltunen Pohjois-Karjalan ELY-keskus

Ristiinpölytys neljän tuulen tiellä Keski-Suomessa. ELO-toiminta Paula Hiltunen Pohjois-Karjalan ELY-keskus Ristiinpölytys neljän tuulen tiellä Keski-Suomessa ELO-toiminta Paula Hiltunen Pohjois-Karjalan ELY-keskus 25.2.2015 Pohjois-Karjalan ELO-toiminta ELY-keskus asetti elinikäisen ohjauksen yhteistyöryhmän

Lisätiedot

TUUTOROINTI. Järjestökoulutus

TUUTOROINTI. Järjestökoulutus TUUTOROINTI Järjestökoulutus 11.2.2014 SESSION KUVAUS Mitä tuutorointi on? Miksi tuutorointiin ja tuutoreihin kannattaa panostaa? Miten tuutorointi liittyy ainejärjestöihin? Mitä tuutorivastaavien tulee

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2014 Prosessiteekkarit ry.

Toimintasuunnitelma 2014 Prosessiteekkarit ry. Toimintasuunnitelma 2014 Prosessiteekkarit ry. 1. Johdanto Prosessiteekkarit (myöh. yhdistys) on vuonna 2012 perustettu teekkariyhdistys, jonka tarkoituksena on yhdistää Kemian tekniikan korkeakoulun opiskelijoita,

Lisätiedot

Ohjatusti onnistuneisiin yliopistoopintoihin. työelämään

Ohjatusti onnistuneisiin yliopistoopintoihin. työelämään Ohjatusti onnistuneisiin yliopistoopintoihin ja osaavana oppijana työelämään Kaisa Karhu, Koulutuspalvelut, Opiskelun tuki .. Ja siitä se ajatus sitten lähti.. Opiskelun merkitys Opiskelutaidot 2 Mikä

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo)

Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info. Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Tietojenkäsittelytieteet Tutkinto-ohjelman info Henrik Hedberg (Heli Alatalo) Orientoivat opinnot 810020Y, 2 op Orientaatioviikko Teemaluennot Pienryhmätoiminta Omaopettajatapaamiset Henkilökohtainen opintosuunnitelma

Lisätiedot

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi

Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi Kansallinen koulutuksen arviointikeskus: Lääketieteen peruskoulutuksen arviointi 2017-2018 Lääkäriliiton peruskoulutuksen Lääkärifoorumi 11.5.2017 Kommenttipuheenvuoro: Arviointiasiantuntija, KT Hannele

Lisätiedot

LAPIN YLIOPISTO PÖYTÄKIRJA

LAPIN YLIOPISTO PÖYTÄKIRJA 1 LAPIN YLIOPISTO 341 2253 + (pj) 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus Lapin yliopiston johtosäännön 33 :n 2 momentin mukaan kutsu hallintoelimen kokoukseen on lähetettävä viimeistään kolme arkipäivää

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS

Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Orientoivat opinnot osa III opintojen suunnittelu ja HOPS Yhteiskunta- ja kulttuuritieteiden yksikkö 21.10.2013 YKYY0 Orientoivat opinnot ja HOPS 2 op 1. Orientoivat I: Tutkinto- ja opintoasiat Ma 2.9

Lisätiedot

Aalto-yliopisto. Raili Pönni

Aalto-yliopisto. Raili Pönni Aalto-yliopisto Raili Pönni 7.9.2017 Aalto-yliopiston organisaatio Insinööritieteiden Kauppa Kemian tekniikan Sähkötekniikan Perustieteiden Taiteiden ja suunnittelun Professorineuvosto Provosti, vararehtorit

Lisätiedot

Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012

Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012 Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012 Historiaa Lahdessa Lahdessa toteutettu aiemmin työvoimakoulutuksena kaksi maahanmuuttajien amk-opintoihin

Lisätiedot

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014

ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat. Järjestökoulutus 11.2.2014 ISYY:n JÄRJESTÖPÄIVÄ Ainejärjestöjen kv-vastaavat Järjestökoulutus 11.2.2014 Keskustelun teemoja Kansainvälisyys yliopistossa ja ylioppilaskunnassa Miten kansainvälisyys tällä hetkellä näkyy ainejärjestöissä?

Lisätiedot

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2.vsk 5.9.2013 Teknillinen tiedekunta 5.9.2013 Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2. vsk Henkilökohtainen opintosuunnitelma opiskelutaidot ehops Mahdollisuus ehopsin tekemiseen

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen. AmKesu syksy 2015

Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen. AmKesu syksy 2015 Ammatillisen koulutuksen alueellinen kehittäminen AmKesu syksy 2015 Esa Karvinen Yksikön päällikkö, opetusneuvos Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus 1 OPH KOULUTUKSEN JA OSAAMISEN KÄRKIHANKKEET 1. Uudet

Lisätiedot

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot, osa Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot, osa 3 28.9.2016 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö LTLY16 Orientoivat opinnot ja HOPS, 2 op Orientoivat opinnot, osat 1-3 Tutkinto-ohjelmien omat infot HOPS: tutkinto-ohjelmien

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille

Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiedotustilaisuus erillisiin erityisopettajan opintoihin hyväksytyille Tiistai 11.6.2013 klo 14-16 Käyttäytymistieteellinen tiedekunta Opettajankoulutuslaitos Erityispedagogiikan koulutus Yleistä opinnoista

Lisätiedot

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu

Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu Uraohjaus korkeakouluopinnoissa 01.12.2011 Valmis tutkinto työelämävalttina -hankkeenpäätösseminaari, Oulu Uraryhmä toiminta Taiteiden tiedekunnassa - Uraryhmä aloitti syksyllä 2010 - Osallistujia 6-8

Lisätiedot

Yliopistostamme valmistuu rohkeita, akateemisia asiantuntijoita, jotka kehittävät maailmaa vastuullisesti.

Yliopistostamme valmistuu rohkeita, akateemisia asiantuntijoita, jotka kehittävät maailmaa vastuullisesti. Jyväskylän yliopistosta valmistuvat ovat vastuullisia, akateemisia asiantuntijoita, jotka muuttavat maailmaa. Koulutustarjontamme on vetovoimaista, monialaista ja vastaa globaaleihin osaamistarpeisiin.

Lisätiedot

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla

Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Opiskelu ja harjoittelu ulkomailla Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat III / syyskuu 2016 Mira Pihlström kansainvälisten asioiden koordinaattori 1) Erasmus-opiskelijavaihto 2)

Lisätiedot

KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari

KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari KUKA JOHTAA KORKEAKOULUOPETUKSEN KEHITTÄMISTÄ? Johtaja Hannu Sirén Yliopisto-opetuksen johtamisen seminaari 17.3.2009 KORKEAKOULUJEN STRATEGIATYÖ Korkeakoulut uudistavat strategiansa vuonna 2010 käytäviin

Lisätiedot

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO Hyväksytty edustajiston syyskokouksessa 5.11.2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 OPISKELIJAKUNTA HUMAKO 2011 Toimintasuunnitelma HUMAKON TEHTÄVÄ YLEISESTI Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO

Lisätiedot

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA

RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA RAISION KAUPUNGIN VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Raision vammaisneuvosto 26.9.2018 VAMMAISNEUVOSTON TOIMINTASUUNNITELMA VUOSILLE 2018-2020 Sisällys VUOSILLE 2018-2020... 0 YLEISTÄ...

Lisätiedot

Kirkon oppilaitosyhteistyö. Opiskeluterveyspäivät 14.-15.11.2011 Oulussa

Kirkon oppilaitosyhteistyö. Opiskeluterveyspäivät 14.-15.11.2011 Oulussa Kirkon oppilaitosyhteistyö Opiskeluterveyspäivät 14.-15.11.2011 Oulussa Pappeja Erit.nuorisotyön ohjaajia Diakoneja Kirkkomuusikoita Muita, mm kasvatausalan osaajia Kirkon oppilaitosyhteistyön tavoitteena

Lisätiedot

Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi

Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi Ensimmäisen opiskeluvuoden merkitys Koulutuspäivä 28.5.2012 Minna Kaartinen-Koutaniemi Erilaiset opiskelijaryhmät Uudet uudet Vanhat uudet, esim. alan vaihtajat Maisterivaiheen uudet Maisterivaiheen vanhat

Lisätiedot

AY-TOIMIHENKILÖTUTKINTO - ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta ay-työntekijöille

AY-TOIMIHENKILÖTUTKINTO - ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta ay-työntekijöille AY-TOIMIHENKILÖTUTKINTO - ammatillista lisä- ja täydennyskoulutusta ay-työntekijöille Tutkinto-opiskelu on suunnattu kaikille SAK:n ja STTK:n ja niiden alaisten liittojen ja työttömyyskassojen työntekijöille.

Lisätiedot

HOPS välineenä. Strategiset rastit: HOPS Sami Hautakangas & Liisa Ahlava

HOPS välineenä. Strategiset rastit: HOPS Sami Hautakangas & Liisa Ahlava 29.3.2012 HOPS välineenä Strategiset rastit: HOPS 29.3.2012 Sami Hautakangas & Liisa Ahlava Kenen/minkä väline? Opiskelijan Ohjausvastaavan / HOPS-opettajan Tutkinto-ohjelman johtajan / vastuutahon Tieteenalayksikön

Lisätiedot

Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina

Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina Valtti - Valmis tutkinto työelämävalttina Toteutusaika 1.10.2008 31.12.2011 Valtakunnallinen kehittämisohjelma TL 2: Työllistymisen ja työmarkkinoilla pysymisen edistäminen sekä syrjäytymisen ehkäiseminen

Lisätiedot

Tampereen yliopiston opiskelijakysely toisen vuoden opiskelijoille Opiskelijoiden näkemyksiä tuutoroinnista

Tampereen yliopiston opiskelijakysely toisen vuoden opiskelijoille Opiskelijoiden näkemyksiä tuutoroinnista Tampereen yliopisto, Opintopalvelut 23.2.2012 / AK Tampereen yliopiston opiskelijakysely toisen vuoden opiskelijoille Opiskelijoiden näkemyksiä tuutoroinnista Toisen vuoden opiskelijat Osallistuitko opiskelijatuutorointiin

Lisätiedot

Oodin osajärjestelmien esittely ja niiden käyttöönotot

Oodin osajärjestelmien esittely ja niiden käyttöönotot Oodin osajärjestelmien esittely ja niiden käyttöönotot 17.4.2007 Oodin osajärjestelmät WinOodi Opintohallinnon työkalu, esim. opinto-oikeuksien ja suoritusten kirjaaminen, raportit WebOodi Työkaluja opiskelijalle,

Lisätiedot

TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä

TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä Insinööritieteiden korkeakoulu/ Opinto- ja opiskelijapalvelut, 27.1.2012, päivitetty 4.4.2014/ VR TUUTOROINNIN TOTEUTUS ENGissä Opiskelija Opintotuutori Opettajatuutori Opintoneuvojat, kilta Opinto- ja

Lisätiedot

Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous

Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous Lukiouudistus Kasvatustieteen alan dekaanien ja yliopistojen opettajankoulutusyksiköiden johtajien kokous 25.10.2017 Tausta Hallituksen päätös lukiouudistuksen toteuttamisesta keväällä 2017. Lukiouudistus

Lisätiedot

Opiskelijakeskeinen oppiminen opiskelukyvyn edistäjänä

Opiskelijakeskeinen oppiminen opiskelukyvyn edistäjänä Opiskelijakeskeinen oppiminen opiskelukyvyn edistäjänä Työpaja 36. Peda-Forum -päivät 24.8.2011 Laura Heinonen, Suomen ylioppilaskuntien liitto Johanna Kujala, Suomen ylioppilaskuntien liitto Ann-Marie

Lisätiedot

Läpäisyn tehostamisohjelman seurantatutkimus. Alustavia havaintoja.

Läpäisyn tehostamisohjelman seurantatutkimus. Alustavia havaintoja. Läpäisyn tehostamisohjelman seurantatutkimus. Alustavia havaintoja. Seminaari 31.10.2012 Jukka Vehviläinen / DiaLoog Lyhyt info seurantatutkimuksesta Seurantatutkimus: vuoden 2012 toiminta / raportti 28.2

Lisätiedot

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015 VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015 Hyväksytty 26.11.2015 LIITTEET 1. Yhteystietoluettelo 2. Vanhusneuvoston esite TARKOITUS Vanhusneuvoston

Lisätiedot

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus

Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Kansainvälisten hankkeiden strateginen ohjaus Myötätuulessa-laivaseminaari, 20.3.2012 Mika Saarinen, yksikön päällikkö, Ammatillinen koulutus, CIMO Ammatillisen koulutuksen kansainvälisyys uudessa KESUssa

Lisätiedot

ORIENTOIVAT OPINNOT, HOPS Tiina Airaksinen

ORIENTOIVAT OPINNOT, HOPS Tiina Airaksinen ORIENTOIVAT OPINNOT, HOPS 7.10.2016 Tiina Airaksinen HUK- TUTKINTO (180 OP) aineopinnot väh. 45 op (sisältää kandidaatintutkielman 6 op) aineopinnot 35 op perusopinnot 25 op Opiskelukokonaisuuden yhteiset

Lisätiedot

LÄÄKETIETEELLISEN TIEDEKUNNAN JOHDANTOPÄIVÄT

LÄÄKETIETEELLISEN TIEDEKUNNAN JOHDANTOPÄIVÄT LÄÄKETIETEELLISEN TIEDEKUNNAN JOHDANTOPÄIVÄT 6.8.2019-12.8.2019 Medisiina D Sakari Alhopuro sali Kiinamyllykatu 10 Turun yliopisto 1 (5) Keltahaalariset tuutorit Medisiinan aulassa toivottavat sinut tervetulleeksi

Lisätiedot

Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa

Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa Kansainvälistymisen kehittämisohjelma Tampereen yliopistossa Kaisa Kurki, kansainvälisten asioiden päällikkö Tampereen yliopisto, strateginen kansainvälinen kehittäminen Sessio: Miten ammattikorkeakoulujen

Lisätiedot

Tulkkaustoiminta Jyväskylän yliopistossa! Viittomakielen keskus! Avoimet ovet !

Tulkkaustoiminta Jyväskylän yliopistossa! Viittomakielen keskus! Avoimet ovet ! Tulkkaustoiminta Jyväskylän yliopistossa! Viittomakielen keskus! Avoimet ovet 25.4.2014! Jyväskylän yliopiston organisaatio! YLIOPISTOKOLLEGIO! HALLITUS! REHTORI! YLIOPISTOPALVELUT! TIEDEKUNNAT! ERILLISLAITOKSET!

Lisätiedot

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa

Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Yhteistyössä on voimaa- Moven hyödyntäminen Kouvolassa Hyvinvointiareena 18.9.2019 Ylilääkäri Eija Puhalainen Rehtori Antti Lautala 20.9.2019 Eija Puhalainen ja Antti Lautala 1 Kouvolan Liikkuva koulu

Lisätiedot

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA

TYÖPAJA: HYVÄ, HUONO OPPIKIRJA Jakelussa mainituille Miten huomioida oppimisvaikeudet oppikirjatyöskentelyssä? Tervetuloa Etelä-Suomen aluehallintoviraston järjestämään kolmeen samansisältöiseen koulutukseen tiistaina 22.3.2011 klo

Lisätiedot

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017

Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 Hyväksytty edustajiston kokouksessa 4/2012 (21.3.2012) STRATEGIA 2017 1 Johdanto Strategian tarkoitus on ohjata ylioppilaskunnan toimintaa ja päätöksentekoa. Ylioppilaskunnan toimijat vaihtuvat useasti,

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 4.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013. LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke

HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013. LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke HUITTISTEN PILOTIN LOPPURAPORTTI 1.10.2012 30.9.2013 LÄNSI 2013 Länsi-Suomen päihde- ja mielenterveystyön jatko- ja juurruttamishanke Tarja Horn Marjo Virtanen 29.10.2013 Sisällysluettelo Johdanto... 3

Lisätiedot

Tässä Hyvinvointipalvelujen järjestämisen maisteriohjelman opintojen ohjaussuunnitelmassa

Tässä Hyvinvointipalvelujen järjestämisen maisteriohjelman opintojen ohjaussuunnitelmassa 1 19.6.2014 Hyvinvointipalvelujen järjestämisen maisteriohjelman opintojen ohjaussuunnitelma Johdanto Tässä Hyvinvointipalvelujen järjestämisen maisteriohjelman opintojen ohjaussuunnitelmassa kuvataan

Lisätiedot

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta 1 Sivistyslautakunta 48 27.08.2015 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta SIVIS 48 Lastensuojelulaki (417/2007) astui voimaan 1.1.2008. Laissa todetaan, että kunnan tai useamman

Lisätiedot

Opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus

Opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus Opiskeluympäristön terveellisyys ja turvallisuus Mitä tehtiin Lappeenrannassa? OPISKELIJAN PAREMPAA TERVEYTTÄ Miten arvioinnin tekeminen sujui? Tapaamisia 3 kertaa Työryhmä: YTHS:n edustus (johtava lääkäri,

Lisätiedot

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta

Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Humanistinen tiedekunta 24.3.2015 Lukuvuoden 2015 2016 työsuunnitelmat YKSITYISKOHTAINEN OHJE SoleTM:n lomakepohja on käytettävissä 30.3.2015. Numerointi vastaa SoleTM:n lomakkeen

Lisätiedot

Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS. Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava

Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS. Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava 29.8.2012 29.8.2012 Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1 2op) Pakollinen opintojakso kandidaatintutkinnossa

Lisätiedot

Kuopion kampuksen koulutuspoliittisen jaoston kokous 5/2014

Kuopion kampuksen koulutuspoliittisen jaoston kokous 5/2014 KOKOUSKUTSU Kokouskutsu Kuopion kampuksen koulutuspoliittisen jaoston kokous 5/2014 Aika: 18.9.2014 klo 16 Paikka: Kuopio, Lukeman kokoushuone, Yliopistonranta 3. ASIALISTA 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen

Lisätiedot

Student Life. Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen

Student Life. Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen Student Life Opiskelijatutoreiden koulutuspäivä 1.9.2012 Suunnittelija Hanna Ahola Strateginen kehittäminen Mitä Student Life on? Student Life on Jyväskylän yliopiston ja jyväskyläläisten kumppaneiden

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen

Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa. Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Tervetuloa opiskelemaan sosiaalityötä Tampereen yliopistossa Tervetulotilaisuus uusille opiskelijoille 3.9.2014 ma. professori Arja Jokinen Onnittelut valinnoistasi Ensinnäkin siitä, että olet valinnut

Lisätiedot

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen

Työpaja Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta / LSuominen Hops-ohjausohjaus maatalousmetsätieteellisessä tiedekunnassa Työpaja 18.8.2011 Leena Suominen ja Outi Vlk Valkama www.helsinki.fi/yliopisto 8.9.2011 1 Hops periaatteet HY:ssä (hops-työryhmän loppuraportti

Lisätiedot

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM

Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki. Marjaana Pelkonen, STM Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Marjaana Pelkonen, STM Opiskeluhuolto muodostaa kokonaisuuden Opiskeluhuollolla tarkoitetaan hyvän oppimisen, hyvän fyysisen ja psyykkisen terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät Sivistystoimiala 18.5. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, Turku

Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, Turku Turun seudun musiikkiopiston kannatusyhdistys- Understödsföreningen för Åbonejdens musikinstitut Mestarinkatu 2, 20810 Turku Hallituksen kokous 1/2017 Aika: Maanantaina 13.2.2017 klo 17.00 Paikka: Mestarinkatu

Lisätiedot

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa

Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Mihin meitä viedään? #uusilukio yhteistyötä rakentamassa Valtakunnalliset Vapaan sivistystyön päivät 2018 Sivistys, kulttuuri ja seikkailu Tiina Silander Uusi lukio tukee ja innostaa! Lukiouudistus on

Lisätiedot

PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ. Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen

PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ. Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen PALAUTTEET OPS-TYÖSSÄ Terhi Skaniakos Strateginen kehittäminen OPETUSSUUNNITELMA OPISKELIJALLE Opetussuunnitelma on tärkeä asiakirja koko korkeakouluyhteisölle. Sen tulee osoittaa opiskelijalle, minkälainen

Lisätiedot