TEORIA Pikaopas:

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TEORIA Pikaopas: 20.3.2014"

Transkriptio

1 1 TEORIA Pikaopas: Miten saada asiakas valitsemaan meidän tuotteemme - ja vielä maksamaan siitä kunnon hinnan eli mitkä tekijät vaikuttavat asiakkaan valintapäätökseen? Johdanto Yritysmaailma ja kilpailuympäristö ovat muuttuneet viimeisten kahden vuosikymmenen aikana enemmän kuin koskaan aikaisemmin; tarjontaa on yllin kyllin, erilaisia vaihtoehtoja jopa liikaakin, tietoa tuotteista ja palveluista saa ja on tarjolla runsaasti, reaaliaikainen tiedonvälitys on Internetin ja sähköpostin ansiosta helppoa, logististen verkkojen ja kuljetusmenetelmien ansiosta toimitusajat ovat lyhentyneet vaikka toiselta puolelta maapalloa. Toisaalta tuotteiden ja palvelujen elinkaaret lyhenevät, uusia innovaatioita syötetään markkinoille yhä nopeammassa tahdissa. Uusi ja erilainen tuote on markkinoilla harvoin pitkään uusi ja erilainen. Tuotteen tai palvelun tulee olla haluttu, jolloin se on helppo myydä ja hinnoitella. Mutta sitä ei tapahdu ilman todellista lisäarvoa asiakkaalle. Asiakkaille on pystyttävä tarjoamaan jatkuvasti tuotteita, ratkaisuja ja palveluja, joita asiakas arvostaa oikeasti enemmän kuin kilpailevia vaihtoehtoja. Tämän on myös tapahduttava asiakkaan arvostamalla tavalla. Tämän toteuttaminen taasen edellyttää mahdollisuuksia toimia asiakaslähtöisesti; hankinta- ja tuotantokustannusten oltava oikeassa suhteessa asiakkaan kokemaan arvoon ja menetelmät ja keinot hyväksyttäviä Nämä tekijät ja niiden merkitys korostuvat entisestään taantumassa vain parhaat pärjäävät. Miksi joitakin tuotteita tai palveluja jonotetaan, kun taas toisia ei mene kaupaksi millään? Miksi joistakin tuotteista ei asiakas ole valmis maksamaan juuri mitään, kun taas toisista jopa käsittämättömän paljon?

2 2 Mieti seuraavia kysymyksiä yrityksesi osalta huolellisesti Olemme hintakilpailussa Meidän on vaikeata pärjätä kilpailussa Poikkeamme kilpailijoista kovin vähän Kannattavuutemme on epätyydyttävä tai kehittymässä sellaiseksi Markkinaosuutemme on epätyydyttävä tai kehittymässä sellaiseksi Toimintaamme leimaa tehottomuus Kasvu on liian hidasta tai kokonaan pysähtynyt Tuottavuutemme on epätyydyttävä tai kehittymässä sellaiseksi Työskentelyilmapiirimme ei ole kovin hyvä Sovitut toimenpiteet eivät toteudu Olet tyytymätön yrityksesi nykytilaan Jos vastauksesi on yhteenkin yllä olevista kysymyksistä Kyllä, on organisaatiosi asiakaslähtöisyys riittämätön tuottamaan asiakkaalle ylivoimasta arvoa, ja sinun kannattaa tutustua tämän artikkelin ajatuksiin. Artikkeli perustuu monivuotisiin tutkimuksiini ja käytännön kokemuksiini. Aikoinaan 1990-luvulla asiakaslähtöisyydellä ymmärrettiin sitä, että yritys kysyy asiakkaalta, mitä tämä haluaa tai tarvitsee, miten tuotteita ja palveluja tulisi kehittää. Tutkimusten mukaan asiakas osaa kuitenkin vain harvoin (alle 5 % onnistuneista innovaatioista) antaa hyviä ehdotuksia, mikä on täysin ymmärrettävää, sillä eihän hän tunne yrityksen ja sen käyttämän teknologian tai resurssien mahdollisuuksia. Hän on niissä amatööri. Jos taas tuotteiden ja palveluiden innovointi tapahtuu yrityksessä ilman perinpohjaista asiakkaan maailman ymmärtämistä, on arviolta 80 %:n todennäköisyys epäonnistua kehittämisen ja lanseeraamisen panostukset menevät hukkaan. Nykyaikaisella asiakaslähtöisyydellä tarkoitetaan asiakkaan maailman ja ajatusten ja tunteiden tutkimista ja opettelemista, ja edelleen saadun asiakasymmärryksen valjastamista yrityksen kaikkeen kehittämiseen ja toimintaan, jotta Asiakkaan Arvo-kokemus saataisiin mahdollisimman isoksi. Asiakaslähtöisyyden perusajatuksena on, että yrityksen ja sen henkilöstön tärkein tavoite on tuottaa asiakkaalle mahdollisimman hyvää arvoa. Asiakaslähtöisyyden hyötyjä Jos yritys saa kehitettyä ylivoimaisen tai edes kilpailijoita paremman arvokokemuksen asiakkailleen, hyötyy se siitä monin eri tavoin: Ensinnäkin asiakkaat ostavat useammin, enemmän ja parempikatteisia tuotteita ja palveluja. Toiseksi kilpailu vähenee, jolloin asiakkaat ovat valmiita (joskus jopa halukkaita) maksamaan enemmän ja asiakashankintakustannukset alenevat. Kolmanneksi asiakkaat kertovat muille eli puskaradio toimii positiivisesti Edelleen vuorovaikutustilanteista tulee mukavia ja kiinnostavia, mikä johtaa siihen, että sisäinen ilmapiiri paranee ja henkilöstön sitoutuneisuus ja innokkuus - ja sen seurauksena tuottavuus paranevat Asiakkaan Arvo-kokemuksen johtaminen alkaa sillä, että asiakaslähtöisyyden taso niin vahvat kuin kehitystä tarvitsevat tai vaativat alueet selvitetään soveltuvilla analyysimenetelmillä. Analyysin tulosten perusteella tulee sitten päättää tavoitteet, joita kohti aletaan edetä.

3 3 Kilpailun tasot asiakkaan silmin katsottuna ASIAKASLÄHTÖISYYS ASIAKASTYYTYVÄISYYS TUOTE/PALVELU Kuvio esittää vaihtoehtoja asiakkaalle tuotettavan arvon kokonaisvaltaisuudessa. Kapein, mutta helpoin - ja siksi yleisin - kilpailutapa on kilpailla tuotteen tai palvelun ominaisuuksilla. Asiakastyytyväisyysjohtamisen kautta päästään jo selvästi parempiin tuloksiin ja monissa tapauksissa aidon asiakaslähtöisyyden tuomat lisähyödyt ovatkin marginaalisia suhteessa vaadittaviin investointeihin. Tutkimusten mukaan kiistattomasti parhaisiin tuloksiin päästään kokonaisvaltaisella, nykyaikaisella asiakaslähtöisyydellä. Nykyaikaisella asiakaslähtöisyydellä pystytään kehittämään asiakkaalle ylivoimaista arvoa, karistamaan kilpailua ja tehostamaan organisaation toimintaa. Kuva 1 Miten asiakas ajattelee? Mitkä tekijät vaikuttavat asiakkaan valintapäätökseen? Kaupanteossa on yleensä neljä vaihetta; pohdinta ennen päätöstä (tuloksena hankintapäätös), transaktiovaihe (muodostaa suurelta osalta asiakastyytyväisyyden), tilanne kaupanteon jälkeen (peruskivi niin sanotulle asiakasuskollisuudelle eli pitkäaikaisemmalle ja tiiviimmälle asiakassuhteelle) ja usein myös luopumisen tai hävittämisen vaihe. Jotta näissä vaiheissa onnistuttaisiin mahdollisimman hyvin, tulee yrityksen ja sen henkilöstön tuntea asiakkaan käyttäytyminen ja tapa ajatella tapa punnita vaihtoehtoja ja valita mahdollisimman hyvin. Kanon-malli Kun yritykset pyrkivät saamaan asiakkaansa tyytyväisiksi tai ehkä jopa erityisesti ihastuneiksi (Customer Delight) on eri toimenpiteitä ja asiakkaan kokemuksia niistä tarkasteltava kolmena ryhmänä. Japanilainen professori Noriaki Kano kuvaa asiakastyytyväisyyteen vaikuttavia tekijöitä oheisen kuvan mukaan. Kuviosta on jätetty pois kaksi kuvaajaa (suoraa), koska niillä ei ole käytännössä merkitystä.

4 4 Kanon malli C TYYTYVÄISYYS 3 D ODOTUSTEN ALITTUMINEN ODOTUSTEN YLITTYMINEN 2 1 B A TYYTYMÄTTÖMTYYS Kuva 2 Käyrä 1 Edellytys (täytyy olla, niinhän sen pitikin olla, tyytymättömyystekijät) -> tyydyttää perustarpeet, joiden täyttämistä asiakas odottaa, mutta ei osaa aina ilmaista niitä. Odotusten mukainen toiminta ei ole tyytyväisyyden tuottaja, vaan se on odotustekijä, jonka uskotaan automaattisesti toteutuvan (ennakko-odotusten mukaisena). Odotustekijöistä voidaan käyttää myös edellytystekijän nimitystä. Ne ovat tekijöitä, joiden edellytetään toimivan, jotta tuotteeseen oltaisiin tyytyväinen. Odotusten täyttämättömyys eli edellytystekijöiden toteutumattomuus laukaisee tyytymättömyyden (eli on tyytymättömyystekijä). Mikäli nämä tekijät eivät täyty, on asiakas erittäin tyytymätön, mutta jos ne täyttyvät, ei se tuota erityistä tyytyväisyyttä, sillä niiden edellytetäänkin täyttyvän. Edellytystekijöillä on vaikea saavuttaa differointia, sillä edellytykset kehittyvät asiakkaiden kokemuksista jo olevista tuotteista eli erilaiset ominaisuudet eivät ole erilaisia vaan jo olemassa. Näitä tekijöitä osaa asiakas kertoa, sillä niihin asiakas perustaa odotuksensa Käyrä 2 Lineaarinen (mitä enemmän, sen parempi) -> tyydyttää odotetut ja ilmaistut tarpeet. (huonosti hoidettuna aiheuttaa tyytymättömyyttä ja hyvin hoidettuna tuottaa tyytyväisyyttä) Asiakkaan suhtautuminen näihin tekijöihin riippuu siitä, miten niissä on onnistuttu suhteessa asiakkaan odotuksiin. Käyrä 3 Arvo, delight (tyytyväisyystekijät) -> tyydyttää piilevät tarpeet, joita asiakas ei odota eikä ilmaise (arvoa ja/tai tyytyväisyyttä tuottavia tekijöitä). Toimivat useimmiten voimakkaina motivaattoreina ostamiseen. Tyytyväisyyskokemus (eli positiivisen yllätyksen kokeminen) edellyttää jotakin sellaista positiivisesti yllättävää tekijää, jota asiakas ei osannut ennakoida. Näitä tekijöitä asiakas ei yleensä osaa kertoa, vaan ne löytyvät asiakkaan maailman tuntemisen ja yrityksen alansa osaamisen yhdistämisen kautta Huomaa, että malli on dynaaminen; tämän päivän ilahduttajat ovat huomisen edellytyksiä. Arvosuhde-malli Tehdessään valintoja, ohminen asiakkaana tai ihmisenä omassa elämässään - punnitsee hankinnan/valinnan ja eri vaihtoehtojen hyvyyttä arvioimalla, mitä hän uskoo saavansa suhteessa siihen, mitä hän uskoo joutuvansa uhraamaan. Saaminen A = O k x Uhraus Tätä subjektiivista kokemusta kutsutaan Arvokokemukseksi. Arvokokemus muistuttaa arkikielen sanontaa hinta-laatu-suhde ; laadulla ymmärretään asiakkaan kokemaa saamista ja hinta kuvaa

5 5 kaikkia koettuja uhrauksia. Arvokokemuksen tekijät ovat yo kaavassa vain eri puolilla jakoviivaa (hintaa kuvaava Uhraus alapuolella ja laatua kuvaav Saaminen yläpuolella), jotta suuri osamäärä kuvaisi suurta arvoa eli vaihtoehdon hyvyyttä. Kerroin suhteen alussa kertoo erilaisista epäjatkuvuuksista kuten asiakkaan ostokyvystä, ostotilanteesta ja tottumuksista. Saaminen muodostuu kolmesta tekijäryhmästä; substanssista, maineesta ja vuorovaikutuksesta. Substanssi-arvo perustuu tarjottuun tuotteeseen tai palveluun. Substanssi on useimmiten syy ostamiseen. Sillä täytetään jokin tarve. Substanssi koostuu mm tuotteen tai palvelun fyysisistä ominaisuuksista, laadusta (virheettömyydestä, kestävyydestä, mittatarkkuudesta), innovatiivisuudesta, käytettävyydestä, opastuksesta ja ohjeistuksesta, käyttöliittymästä ja käytön helppoudesta, huollettavuudesta ja varaosien saamisesta, käyttökustannussäästöstä ja Maslowin tarvehierarkian tasoista. Se vastaa kysymykseen MITÄ. Koska asiakas tietää tuotteesta tai palvelusta kovin vähän, vaikuttaa hänen kokemukseensa ennen hankintaa hänen käsityksensä tuotemerkistä, tuotteen valmistajasta tai hankintapaikasta (yrityksestä). Maine-arvo tarkoittaa riskin minimointia. Se vaikuttaa erityisesti ensimmäisessä hankinnassa ja kehittyy asiakkaan omien kokemuksien mukaan. Se vastaa kysymykseen KUKA tai KENELTÄ. Vuorovaikutus-arvolla tarkoitetaan sitä, miten asiakas kokee saavansa hankittua itse tuotteen tai palvelun, tai tietoa siitä. Vuorovaikutus pitää sisällään mm saatavuuden ja tarjolla olemisen, maantieteellisen sijainnin, aukioloajat, hankintatapa- ja -kanavavaihtoehdot, toimitusajan, toimitustavan, palvelun toiminnan (itsepalvelu, asiakaspalveluhenkilöstö). Vuorovaikutus-arvoon vaikuttavat myös kuluttajan käsitykset siitä, miten yritys hoitaa eri asiakaskohtaamistilanteet. Se vastaa kysymykseen MITEN. Kuluttaja pohtii kaikkia saamisen osa-alueita neljällä eri tasolla; tunteella, sosiaalisella, toiminnallisella ja taloudellisella. Esimerkkejä eri tekijöistä: Substanssi eli MITÄ emotionaaliset o tyytyväisyys, esteettisyys, ilo, turvallisuus sosiaaliset o status, arvostuksen saaminen, joukkoon kuuluminen toiminnalliset o ominaisuudet, laatu, innovatiivisuus o käytettävyys, opastus, huolto taloudelliset o käyttökustannussäästöt Maine eli KUKA emotionaaliset o luottamus, eettisyys ja arvot suhteessa omiin arvoihin, suhde luontoon sosiaaliset o merkkituotteiden tuoma arvostus toiminnalliset o riskin pieneneminen taloudelliset o jälleenmyyntiarvo Vuorovaikutus eli MITEN emotionaalinen

6 6 o iloa tuottava, tunnelmallinen sosiaalinen o luotettava, arvostava, toiminnallinen o helppo, nopea, aikaa säästävä, ajasta riippumaton taloudellinen o edullinen hankintatapa, Uhraukset koostuvat vastaavista osa-alueista eli tunne-, sosiaaliset, toiminnalliset ja taloudelliset uhraukset. Esimerkkejä ko uhrauksista: Emotionaaliset uhraukset yhteyshenkilön arvostus luottamus riski epäonnistuneesta hankinnasta kiusallinen ostotilanne Sosiaaliset muiden mielipide intiimisti hankalat asiat itsensä nolaaminen Toiminnalliset hankintaan kuluva aika, jonotukset vaadittavat fysiologiset ponnistelut matka Taloudelliset hinta maksuehdot mielikuva siitä, miten hinta suhtautuu muiden maksamaan hintaan Suhteeseen vaikuttaa lisäksi joukko epäjatkuvuustekijöitä kuten ostokyky taloudellinen tai fysiologinen, tottumus jne. Näitä kutsutaan ostokertoimiksi. Arvosuhde on esitettynä matriisimuodossa kuvassa 2. Jokaiseen ruutuun pitäisi miettiä tekijät, joita asiakas pohtii ja arvioi. SAAMINEN UHRAUS SUBSTANSSI MAINE VUORO- VAIKUTUS TUNNE SOSIAALI- SUUS TOIMINNAL- LISUUS TALOUDEL- LISUUS Kuva 3 Erityisen merkittävää on se, että kuluttajan päätökset perustuvat pääosaltaan tunne- ja sosiaalisiin tekijöihin, joiden selville saaminen on erityisen vaikeata, kun taas yritysten markkinointi yleensä vain toiminnallisiin ja taloudellisiin tekijöihin ja vielä painottuen tuotteeseen tai palveluun maineja vuorovaikutustekijöiden jäädessä vähemmälle. Tämä ristiriita selittään usein sen, että yritys ei saa asiakasta ostamaan aina hyvääkään tuotetta, kun asiakas ei ymmärrä tai huomaa niitä arvon tekijöitä, jotka ratkaisevat hänen valintansa, vaikka tuote saattaa sisältää ne ja olla niissä jopa erinomainen. Järkiperusteet ovat toki tärkeitä niillä asiakas perustelee valintaansa usein muille, mutta se ei poista sitä tosiasiaa, että n. 95 prosenttisesti valinnan ratkaisevat tunne ja intuitio.

7 7 Yritys kehittää ominaisuuksia, kun taas asiakas arvostaa kokemiaan hyötyjä Woodruffin kehittämät arvo-kartat kuvaavat erinomaisesti sitä, miten yrityksen kehittämistä tuotteen tai palvelun ominaisuuksista muodostuu asiakkaan kokemia hyötyjä. ARVO ARVO SEURAUS OMINAISUUS Kuva 4 Esimerkkinä voisi olla, kuva 5: Esimerkki Ominaisuus iso tavaratila autossa täysin aukeava takaovi Etu/seuraus helppo pakata eri kokoisia ja muotoisia tavaroita nopea pakata Hyöty eli ARVO helppo lähteä perheen kanssa -> vapaus Kuva 5 Filosofiana arvo-kartassa on toisaalta selvittää asiakkaalle tuotettavat tai asiakkaan tarvitsemat hyödyt ja niiden kautta hakea ne ominaisuudet, jotka saavat aikaan ko hyödyt ja toisaalta miettiä, mitä hyötyjä tuotteen tai palvelun eri ominaisuudet asiakkaalle tuovat, ja kertoa markkinointi- ja myyntiviestinnässä nämä hyödyt. On tärkeätä muistaa, että asiakas ostaa hyötyjen takia ja hyödyistä asiakas on myös valmis maksamaan. Yhteenveto yo teorioista Edellä esitetyt kolme teoriaa asiakkaan tavasta nähdä tuote tai palvelu välineenä täyttää oma tarpeensa eli hyötynä, täydentävät ja tukevat toisiaan. Niitä on myös testattu empiirisesti ja tehty vertailevia yritysselvityksiä, jotka kaikki ilman yhtäkään poikkeusta tukevat niiden ajatuksia. Asiakas tekee siis valinnan punniten saamistaan suhteessa uhrauksiinsa. Saaminen ei muodostu tuotteen tai palvelun ominaisuuksista vaan niiden aikaansaamista hyödyistä. Asiakkaan odottamat hyödyt ovat erilaisia merkitykseltään päätöksessä (ja tyytyväisyyden muodostajina) riippuen siitä, pitääkö asiakas niitä edellytyksinä, toiveina vai yllätyksinä.

8 8 10 askelta Asiakkaan Arvokokemuksen johtamiseen: Miten Asiakkaan Arvo-kokemus sitten saadaan kehitettyä niin, että sillä on oikeasti myönteisiä vaikutuksia yrityksen tulokseen? 1. Johto Yrityksen kääntäminen asiakaslähtöiseksi tarkoittaa usein voimakasta muutosta koko organisaatiossa ja kuten muutosprosessit yleensäkin, se on haastava ja kokonaisvaltainen työ, joka vaatii arvojen muokkaamista, sillä asiakaslähtöisyys on istutettava yrityskulttuurin ytimeen. Jotta tuo onnistuisi, vaatii se johdolta aitoa, asiakaslähtöistä asennoitumista ja täydellistä sitoutumista koko johtoryhmältä siihen. Asiakkaan Arvo-kokemuksen ymmärtäminen ja siihen sitoutuminen vaatii käytännössä paljon keskusteluja ja aikaa johtoryhmältä yhtenäisen käsityksen ja arvoperustan sopimiseksi. 2. Asiakkaan valinta Erityisesti Suomessa - johtuen pienestä väestöstä ja siksi pienestä asiakaskunnasta ei uskalleta erikoistua tai valita tiettyjä asiakasryhmiä, koska pelätään, että asiakkaiden määrä ei riitä kannattavaan toimintaan. Toisaalta aito asiakaslähtöisyys edellyttää kapeiden, arvostuksiltaan ja käyttäytymiseltään homogeenisten segmenttien löytämistä ja tarjonnan kehittämistä tämän segmentin tarpeisiin. Suomessa tämä ristiriita on ratkaistu yleensä kahdella eri tavalla; joko yritys toimii kapealla segmentillä, mutta maailmanlaajuisesti, tai kotimaassa ja usealla segmentillä rinnakkain, kehittäen tarjontansa segmenteittäin kunkin segmentin mukaan. Tärkeintä on valita asiakkaat yritykselle sopivat ja tarjoamasta eniten hyötyvät ja keskittyä niihin. 3. Asiakkaan tunteminen Jotta yritys voisi tuottaa asiakkaalle sellaista arvoa, jota tämä arvostaa, on yrityksen tunnettava asiakas ja hänen maailmansa todella hyvin. Onnistuneet innovaatiot eivät tutkimusten mukaan synny kysymällä asiakkailta (alle 5 %) vaan tarkkailemalla asiakkaita. Asiakas ei voi tietää, mikä on mahdollista, ja siksi ei yleensä myöskään osaa kertoa toiveitaan asiakashyödyt on löydettävä. 4. Asiakasarvon muodostaminen Asiakkaalle tulee kehittää sellainen arvokokemus, että se on arvosuhteella mitattuna ylivoimainen ja asiakkaalle taloudellisesti realistinen. Vaihtoehtoja Porterin mukaan voivat olla (saamisen suhde uhrauksiin): Paljon enemmän kalliimmalla Enemmän samalla hinnalla Samaa halvemmalla Vähemmän paljon halvemmalla Yrityksen mahdollisuudet auttaa asiakasta tämän arvotuotannossa kasvattaa asiakkaan tuloja alentaa asiakkaan kustannuksia vapauttaa asiakkaan sitoutuvaa pääomaa supistaa asiakkaan liiketoimintariskiä tuottaa asiakkaalle mielihyvää tai poistaa mielipahaa lisätä asiakkaan sosiaalista arvostusta (tai tunnetta siitä) saada asiakas pääsemään helpommalla

9 9 5. Asiakasprosessit Asiakasprosesseilla tarkoitetaan tässä niitä tekemisiä ja kokemisia, mitä asiakkaalla on tuotteen ja palvelun hankinnassa ja käyttöönotossa. Ne tulisi tehdä sellaisiksi, että asiakkaan on helppo ja miellyttävä asioida, ja että asiakas kokisi olevansa arvostettu ja haluttu asiakas. Tämä alue tarkoittaa johtamisessa asiakastyytyväisyysjohtamista. 6. Organisaation reagointinopeus Asiakkaan kokema arvo on muuttuva esimerkiksi asiakkaan oman tilanteen tai taloudellisen suhdanteen mukaan. Tämä dynaamisuus edellyttää asiakaslähtöiseltä organisaatiolta ketteryyttä. Strategian, suunnitelmien, tuotteiden, organisaatiorakenteiden ja henkilöstön tehtävien on oltava joustavia ja voitava muuntua nopeastikin. Tämä asettaa vaatimuksia niin rakenteille kuin erityisesti kyvykkyydelle ja sitoutuneisuudelle. 7. Henkilöstön sitoutuneisuus On tuote tai palvelu mikä tahansa asiakaslähtöisyydessä onnistuminen riippuu ihmisistä. Henkilöstö kaikki ovat he sitten asiakaskontakteissa tai ei on saatava ymmärtämään mitä tehdään ja miksi, innostumaan asiakaslähtöisyydestä ja toteuttamaan sisäisen asiakkuuden periaatetta. Tämä lähtee henkilöstön arvostamisesta, avoimesta informaation vaihdosta ja yrityksen lojaalisuudesta henkilöstöään kohtaan. henkilöstön osaaminen ja innostus hinku on kehitettävä huipputasolle. 8. Organisaatio Kahden edellisen kohdan kanssa yhdessä tulisi myös koko organisaatiota kehittää asiakaslähtöiseksi. Tämä tarkoittaa kulttuuria ja arvoja. Sen lisäksi, että asiakas asetetaan keskelle organisaatiota sen tärkeimmäksi asiaksi - se tulee osoittaa ja toteuttaa myös käytännössä. Tämä voidaan toteuttaa arvojohtamisella ja johdon esimerkillä. Tärkeitä ovat myös oikeat ja asiakaslähtöisyyttä vaativat mittarit. 9. Sisäiset prosessit Vaikka asiakaslähtöisyyden ytimenä on kehittää asiakkaalle sellaista arvoa, että hän on valmis maksamaan siitä kunnolla, edellyttää yrityksen kannattavuus sitä, ettei tuloja tärvätä huonolla toteutuksella; tuottavuus, tehokkaat ja asiakaslähtöiset järjestelmät, turhan byrokratian välttäminen. Huomattava Kanon-malliin viitaten - että yrityksen kustannukset voidaan karkeasti jakaa kahteen luokkaan; toisaalta tehottomuuteen ja kannattamattomuuteen vieviin ns. pahoihin kustannuksiin (laatuvirheet, myöhästelyt, turhat työvaiheet jne) ja toisaalta asiakkaan kokemaa arvoa tuottaviin hyviin kustannuksiin. Kun leikkaat kustannuksia ja parannat tuottavuutta, varo kajoamasta hyviin kustannuksiin, sillä samalla voit leikata asiakkaan kokemaa arvoa ja huono kierre on valmis alkamaan. 10. Viestintä Vaikka tarjoama tuottaisi paljon arvoa ja hyötyä asiakkaalle, mutta asiakas ei sitä huomaa, ei sillä suurella arvolla ole vaikutusta asiakkaan ostopäätökseen. On siis ensiarvoisen tärkeätä viestiä arvosta asiakkaille. Se tapahtuu niin ulkoisella viestinnällä kuin vuorovaikutuksessa asiakkaan ja yrityksen henkilöstön kanssa. Viestinnän on oltava asiakkaan käytettävissä silloin, siinä muodossa ja sillä tavalla kuin asiakas haluaa. On syytä muistaa, että asiakkaan aistit valpastuvat huomaamaan hänen tarpeensa ratkaisukeinoja hänen niitä oikeasti etsiessään. Vuorovaikutustilanteiden merkitystä ei koskaan korosta tarpeeksi. Ydinajatuksena on saada asiakas kokemaan olevansa arvostettu asiakas. Asiakkaan on saatava arvostuksen kokemus vuorovaikutuksessa yrityksen ihmisten, järjestelmien ja tuotteiden kanssa myös haastavissa tilanteissa.

10 10 Sopiiko asiakaslähtöisyys taantumassa? Nyt, kun talous on alamaissa, uskotaan saneerauksen olevan ainoan konstin selvitä. Toki kulut tulee sopeuttaa tuloihin, mutta jos keskittyy vain saneeraamaan, menee lapsi usein pesuveden mukana eli asiakasarvo laskee, asiakkaita menetetään ja henkilöstö voi huonosti, mikä näkyy tuottavuudessa kurjistumisen kierre on valmis alkamaan. Kun tulos alkaa heiketä selvästi tai menee jopa tappiolle, voi syy olla periaatteessa kahden lainen; Yleismaailmallinen kysynnän lasku eli taantuma tai lama, jolloin kustannukset ovat kysynnän heikkenemisen takia muuttuneet liian suuriksi ja ne tulee sopeuttaa. Toinen perussyy on oman kilpailukyvyn heikkeneminen ja tällöin saneeraus on paikallaan sillä perusteella, että varmistetaan yrityksen jatkuvuus hankaluuksien yli ja luodaan edellytykset kehittyä, mutta tärkeintä on kehittää asiakkaille tarjottavaa arvoa. Tässä joitakin näkemyksiä asiakaslähtöisyyden puolesta taantumassakin: Asiakkaiden arvostukset muuttuvat ja asiakaslähtöinen yritys aistii muutokset herkemmin ja nopeammin ja muokkaa tarjoamaansa sen mukaisesti. Kun asiakkaiden määrä tai ostot pienenevät, kovenee kilpailu, jolloin houkuttelevuus korostuu asiakas pohtii entistä tarkemmin, mitä uskoo saavansa suhteessa siihen, mitä uskoo joutuvansa uhraamaan. Onnistunut arvoinnovaatio, minkä luomisen perustana on asiakaslähtöisyys, sen lisäksi, että nostaa asiakkaan kokemaa arvoa, myös usein pienentää yrityksen kustannuksia kasvattaa siis katetta kahdella tavalla. Tutkimusten mukaan asiakaslähtöiset yritykset nousevat taantumasta selvästi muita nopeammin ja voimakkaammin. Yhteenveto Asiakkaan Arvo-kokemus siis ratkaisee asiakkaan ostopäätöksen. Sen selvittäminen ja kehittäminen edellyttää asiakkaan maailman perusteellista tuntemista. Kanon-mallin avulla löydetään ne tekijät, jotka heikentävät asiakkaan tyytyväisyyttä. voimakkaimman käyrän arvon tekijöitä selvitetään Arvosuhteella ja näin löydetyt hiomattomat timantit hiotaan arvokartoilla asiakkaan kokemiksi hyödyiksi. Asiakkaan Arvo-kokemuksen johtaminen on varma tie menestymiseen, mutta se ei ole helppo; se vaatii paljon työtä, asenteiden muokkaamista ja yllätys yllätys erittäin paljon kontakteja asiakkaisiin. Tarkastele mitä tahansa menestyvää yritystä, niin huomaat menestyksen selittyvän arvosuhteella (pois lukien lainsäädännöllä rajoitetuissa tilanteissa, joskin niissäkin iso Arvokokemus parantaa tulosta). Kirjoittaja: Artikkelin kirjoittaja, tekniikan tohtori Harri Karkkila on toiminut useiden yritysten johtotehtävissä, tutkinut strategista johtamista ja asiakkaan päätöstekijöitä ja väitellyt aiheesta. Arvosuhde-malli on hänen kehittämänsä. Hän on myös kehittänyt työkaluja eri tekijöiden löytämiseksi ja on kirjoittamassa aiheesta ohjekirjaa. TkT Harri Karkkila toimii konsulttina ja kouluttajana Plusbox Yritysvalmennuksessa. Hänen osaamisensa perustuu pitkään käytännön kokemukseen asiakastyön johdossa, teknisen koulutuksen lisäksi hankittuun strategisen johtamisen ja asiakkuuksien jatkokoulutukseen, omiin tutkimuksiin ja vuosien konsultointiin.

11 11 Asiasta ja viittauksista enemmän: 1. Väitöskirja: Consumer Pre-purchase Decision Taxonomy Harri Karkkila, Oulu Finland Käsikirjoitus kirjaan Arvokokemuksen johtaminen Harri Karkkila 3. Arvokokemus Pikaopas käytännön toteutukseen 4. Internet-sivusto: Aineistoa, työkaluja Siellä myös Pikaopas käytännön toteutuksesta sekä työkaluja - Tuotteen ja palvelun arvon kasvattaminen - Asiakastyytyväisyyttä prosesseja kehittämällä - Hyvän, asiakaslähtöisen strategian luominen

Miten asiakas tekee valintansa?

Miten asiakas tekee valintansa? Miten asiakas tekee valintansa? ja miten me voimme vaikuttaa siihen? TkT Asiantuntija Harri Karkkila Strategia Asiakkaan kokema arvo Asiakastyytyväisyys ja asiakaskokemus Kilpailuedut Yrittäjä Kouluttaja

Lisätiedot

Nonprofit-organisaation markkinointi. Dosentti Pirjo Vuokko

Nonprofit-organisaation markkinointi. Dosentti Pirjo Vuokko Nonprofit-organisaation markkinointi Dosentti Pirjo Vuokko Markkinoinnin lähtökohdat Markkinoinnin lähtökohdat Peruskysymys: Mitä me haluamme olla ja kenelle? Miten tämä saavutetaan? Tärkeää: Kohderyhmälähtöisyys

Lisätiedot

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu

Alustava liiketoimintasuunnitelma. Miksi alustava LTS? Ajattele vaikkapa näin. Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu Alustava liiketoimintasuunnitelma Hyvin suunniteltu on jo melkein puoleksi perustettu 15.1.2013/LTPT1013 22.4.2013/EO1213 HM Miksi alustava LTS? Jäsennetään ja selvennetään aiotun yritystoiminnan kannattavuutta

Lisätiedot

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki

Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Hevospalveluiden tuotteistaminen ja asiakaslähtöinen markkinointi Susanna Lahnamäki Tällä mennään Tuotteistaminen & asiakaslähtöinen markkinointi Vähän teoriaa, enemmän käytäntöä. http://www.youtube.com/watch?v=uk0zrvzvtb4

Lisätiedot

Asiakasmarkkinoinnin määritelmä

Asiakasmarkkinoinnin määritelmä Asiakasmarkkinoinnin määritelmä Markkinointi on asiakaslähtöinen ajattelu- ja toimintatapa, jonka avulla luodaan yrityksille kilpailuetua, tuodaan hyödykkeet markkinoille ostohalua synnyttäen ja rakennetaan

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYNTIKOULUTUS

PORONLIHAN SUORAMYYNTIKOULUTUS LAATUA RAAKA-AINEIDEN JALOSTAMISEEN Elintarvike- ja poroalan koulutushanke PORONLIHAN SUORAMYYNTIKOULUTUS Erkki Viero PORONLIHAN SUORAMYYNTIKOULUTUKSEN TAVOITTEET Asiakaspalvelun ja markkinoinnin merkityksen

Lisätiedot

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1

Kim Polamo Työnohjaukse ks n voi n m voi a Lu L e,,ku inka i t yönohj t aus s autt t a t a t yös t s yös ä s si s. i 1 Kim Polamo Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Työnohjauksen tulos näkyy taseessa.* * Vähentyneinä poissaoloina, parempana työilmapiirinä ja hyvinä asiakassuhteina... kokemuksen

Lisätiedot

Ajatuksia hinnoittelusta. Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin.

Ajatuksia hinnoittelusta. Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin. Ajatuksia hinnoittelusta Hinta on silloin oikea, kun asiakas itkee ja ostaa, mutta ostaa kuitenkin. Hinnoittelu Yritystoiminnan tavoitteena on aina kannattava liiketoiminta ja asiakastyytyväisyys. Hinta

Lisätiedot

Hyvät eväät ETEENPÄIN

Hyvät eväät ETEENPÄIN Hyvät eväät ETEENPÄIN YRITYKSILLE SIIVET Yritysten kehittämispalvelut kaikissa ELY-keskuksissa UUSI PALVELUKOKONAISUUS pk-yrityksille Olipa yrityksesi minkä tahansa haasteen tai muutoksen edessä, saat

Lisätiedot

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT

OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT OSA 5: MARKKINOINNIN KILPAILUKEINOT Markkinointi on Asiakaslähtöistä ajattelu Tuote-, hinta-, jakelutie- ja viestintäratkaisujen tekemistä ja toimenpiteiden toteuttamista mahdollisimman hyvän taloudellisen

Lisätiedot

Miten johdan huolto- ja korjaamotoimintaa laadukkaasti? Autokauppa 2015 6.11.2014 Finlandiatalo

Miten johdan huolto- ja korjaamotoimintaa laadukkaasti? Autokauppa 2015 6.11.2014 Finlandiatalo Miten johdan huolto- ja korjaamotoimintaa laadukkaasti? Autokauppa 2015 6.11.2014 Finlandiatalo Keijo Mäenpää Liikkeenjohdon konsultti Diplomi-insinööri Tavoitteena Sujuvasti toimiva kyvykäs organisaatio

Lisätiedot

KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012. www.matkailukonsultit.fi

KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012. www.matkailukonsultit.fi KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012 www.matkailukonsultit.fi Suomen Matkailukonsultit Oy Mäntyharjunkatu 4, 70820 Kuopio puh. 050-9178 688 info@matkailukonsultit.fi www.matkailukonsultit.fi Jouni Ortju

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 23.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 23.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja

Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja Sami Köykkä Matkailutuotteet ostettaviksi Sessions-työpaja 26.2.2014 Agenda 10:00 Aloitus 10:20 Kertaus 10:45 Vieraileva puhuja 11:30 Lounas 12:15 Ratkaisun suunnittelu 13:20 Toteutussuunnitelma 13:50

Lisätiedot

Yritysvastuun johtaminen

Yritysvastuun johtaminen Yritysvastuun johtaminen Yritysvastuu mahdollisuus ja riski Hyvin hoidettu yritysvastuu on mahdollisuus: Myönteistä julkisuutta ja nostetta yritykselle ja tuotteille Houkutteleva työnantaja, sopimuskumppani

Lisätiedot

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi

Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin. Oskari Lammi Ohjeistus maailman asiakasystävällisimpään myyntiin Oskari Lammi 1 Asiakastyytyväisyys mitä ja miksi Asiakas määrittelee hyvän ja huonon palvelun laadun. Jos palvelun laatu ei tyydytä asiakasta, on hänen

Lisätiedot

Asiakaslähtöinen yrittäjyys

Asiakaslähtöinen yrittäjyys Asiakaslähtöinen yrittäjyys Lämpöyrittäjäpäivät 2012 Joensuu Kimmo Tolvanen 2012 Liiketoimintayksiköt Sähkökauppa Verkkopalvelu Sähköntuotanto PKS-konserni lukuina Liikevaihto 124 milj. Investoinnit 15,1

Lisätiedot

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala

Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä. 27.3.2015 Jokke Eljala Tiivistelmä ostamisesta ja Suomalaisen Työn Liiton merkeistä 27.3.2015 Jokke Eljala Esityksen sisältö 1. Tutkimuksen tausta ja keskeisimmät löydökset 2. Mitä tuotteissa ja palveluissa arvostetaan ja ollaanko

Lisätiedot

REALTIME CUSTOMER INSIGHT. 2015 Wellnator Oy

REALTIME CUSTOMER INSIGHT. 2015 Wellnator Oy REALTIME CUSTOMER INSIGHT YMMÄRRÄ ASIAKASTA Asiakastyytyväisyyttä ja asiakaskokemusta mittaamalla saadaan arvokasta tietoa asiakasrajapinnasta. Analysoimalla tätä tietoa ja reagoimalla siihen asiakassuhteet

Lisätiedot

PUSKARADIO. toimii verkossa. - tutkittua tietoa suosittelusta

PUSKARADIO. toimii verkossa. - tutkittua tietoa suosittelusta PUSKARADIO toimii verkossa - tutkittua tietoa suosittelusta Näin pääset alkuun: 1 2 3 +1 PALVELE ASIAKKAITASI suosittelemisen arvoisesti PYYDÄ ASIAKKAITASI KERTOMAAN saamastaan palvelusta hyväksi havaittuun

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Viestinnän ja johtamisen yhteispeli. TAMK, Teiskontie 33, Tampere klo Tuottavuus ja viestintä

Viestinnän ja johtamisen yhteispeli. TAMK, Teiskontie 33, Tampere klo Tuottavuus ja viestintä Viestinnän ja johtamisen yhteispeli TAMK, Teiskontie 33, Tampere 31.05.3007 klo 12.00 Tuottavuus ja viestintä Teknologiayhteiskunnan haaste Tehokkuuden tavoittelu on aina ohjannut kehitystämme. Ihmisen

Lisätiedot

Vuorovaikutustaidot työnhaussa. Juha Koikkalainen

Vuorovaikutustaidot työnhaussa. Juha Koikkalainen Vuorovaikutustaidot työnhaussa Päivän tavoite Tiedostamme vaikuttamisen merkityksen ja keinot työnhakuprosessissa sekä osaamme täsmentää omaa osaamistamme tulevia työnhakutilanteita varten Päivän sisältö

Lisätiedot

Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä

Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä Palvelumuotoilu ja muotoiluajattelu bisneksessä Hanna-Riina Vuontisjärvi Projektipäällikkö/ Palvelumuotoilija Lapin yliopisto, Taiteiden Tiedekunta hanna-riina.vuontisjarvi@ulapland.fi Mitä palvelumuotoilija

Lisätiedot

SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA

SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA Verkkokauppa ja sähköinen markkinointi Nethit Oy Jani Lehtimäki 28.10.2013 SKJ Business Tämä materiaali ja kaikki siihen liittyvät oikeudet kuuluvat Nethit Oy:lle. Miksi verkkokauppa

Lisätiedot

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen

Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut. Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi. KHT Antti Ollikainen Kasvuun ohjaavat neuvontapalvelut Deloitten menetelmä kasvun tukemiseksi KHT Antti Ollikainen 23.9.2010 Johdanto: miksi yrityksen pitäisi kasvaa? Suuremmalla yrityksellä on helpompaa esimerkiksi näistä

Lisätiedot

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI?

KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? KUMPI OHJAA, STRATEGIA VAI BUDJETTI? Aalto University Executive Education Teemu Malmi Professori, AUSB WORKSHOP Alustus: Budjetti ohjaa, kaikki hyvin? Keskustelu pöydissä Yhteenveto Alustus: Miten varmistan,

Lisätiedot

DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi. Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli

DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi. Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli DOB-Datasta oivalluksia ja bisnestä valmennuskurssi Palvelu- ja asiakaslogiikkaan perustuva liiketoimintamalli 29.3.2017 Klo 12-16 Outi Kinnunen, Laurea Jaakko Porokuokka, Laurea Jyrki Koskinen, COSS cc

Lisätiedot

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi

Sosiaalisen median käyttö autokaupassa. Autoalan Keskusliitto ry 3/2012 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalisen median käyttö autokaupassa Autoalan Keskusliitto ry 3/1 Yhdessä Aalto Yliopisto, Helsingin kauppakorkeakoulu opiskelijatiimi Sosiaalinen media suomessa Kaikista suomalaisista yli % on rekisteröitynyt

Lisätiedot

Yritysyhteenliittymän markkinointi

Yritysyhteenliittymän markkinointi Yritysyhteenliittymän markkinointi Hankintayksikön markkinakartoitus l. RFI Toimittajat voivat markkinoida tuotteitaan ja palveluitaan hankintayksikölle kuten muillekin potentiaalisille asiakkaille - aktiiviset

Lisätiedot

KASVUN JOHTAMINEN KASVUN SUUNNITTELUN, JOHTAMISEN JA MYYNNIN YDINTEESIT OHJELMISTOYRITTÄJIEN JÄSENILTA 16.4.2015

KASVUN JOHTAMINEN KASVUN SUUNNITTELUN, JOHTAMISEN JA MYYNNIN YDINTEESIT OHJELMISTOYRITTÄJIEN JÄSENILTA 16.4.2015 KASVUN JOHTAMINEN KASVUN SUUNNITTELUN, JOHTAMISEN JA MYYNNIN YDINTEESIT OHJELMISTOYRITTÄJIEN JÄSENILTA 16.4.2015 M-FILES Ohjelmistotuoteyritys 250+ työntekijää Toimistot Tampere, Espoo, USA, UK 400 jälleenmyyjää

Lisätiedot

Kun vain paras rekrytointi on kyllin hyvä.

Kun vain paras rekrytointi on kyllin hyvä. Kun vain paras rekrytointi on kyllin hyvä. Rekrytointi voi tulla kalliiksi ilman luotettavaa kumppania. Onnistuneen ja epäonnistuneen rekrytoinnin ero on taloudellisesti merkittävä. Rekrytointi on kriittinen

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja tuottaa tietoliikennepalveluita Pyhäjärven ja Kärsämäen kuntien

Lisätiedot

Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan

Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan Palvelujen kehittäminen yhdistyksen toimintaan asiakasymmärrys kehittämisen lähtökohtana palvelumuotoilun keinoja soveltaen Heli Laurikainen, kyläkehittäjä Aistien avoimia oppimisympäristöjä kehittämässä

Lisätiedot

Yhteenveto 8.9., 22.9. ja 6.10. seminaareista

Yhteenveto 8.9., 22.9. ja 6.10. seminaareista Yhteenveto 8.9., 22.9. ja 6.10. seminaareista Yritykset ja kaupunki luovat Salon kasvun Hannu Salminen, Salon kaupunki Salon elinkeinopoliittisen ohjelman keskeiset tavoitteet: - Kaupungin vetovoimaisuudesta

Lisätiedot

Mitä on markkinointiviestintä?

Mitä on markkinointiviestintä? Mitä on markkinointiviestintä? Tiina Karppinen 17.3.2011 Markkinointiviestintä on yrityksen ulkoisiin sidosryhmiin kohdistuvaa viestintää, jonka tarkoituksena on välillisesti tai suoraan saada aikaan kysyntää

Lisätiedot

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE

MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE MYYNTI- VALMENNUKSEN OSTAJAN OPAS MIISA HELENIUS - POINTVENUE 8 ASIAA, JOTKA KANNATTAA HUOMIOIDA, KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA 8 ASIAA, JOKTA KANNATTAA HUOMIOIDA KUN OSTAA MYYNTI- VALMENNUSTA Olen kerännyt

Lisätiedot

Hyvän digiasiakassuhteen rakentaminen

Hyvän digiasiakassuhteen rakentaminen Hyvän digiasiakassuhteen rakentaminen digimensa hanke Menestyvät suomalaiset asiakasviisaat organisaatiot Asiakasarvon johtaminen ja mittaaminen digitaalisen ajan liiketoimintamalleissa Osallistamalla

Lisätiedot

Kim Polamo T:mi Tarinapakki

Kim Polamo T:mi Tarinapakki Kim Polamo T:mi Tarinapakki Työnohjauksen voima Lue, kuinka työnohjaus auttaa työssäsi. 1 Tässä esitteessä on konkreettisia esimerkkejä työnohjaus -formaatin vaikutuksista. Haluan antaa oikeaa tietoa päätösten

Lisätiedot

Asiakaskokemuksen mittaamisen kehittäminen

Asiakaskokemuksen mittaamisen kehittäminen Asiakaskokemuksen mittaamisen kehittäminen Avo- ja asumispalveluissa 2017 2018 29.11.2017 1 Asiakkaan osallistumisen ympäristöt 1. Asiakaslähtöiset arvot 2. Asiakkuuksien johtaminen 3. Asiakkuudenhallinta

Lisätiedot

Pikaopas Tee tuotteestasi ja palvelustasi asiakkaan haluama ideaa.

Pikaopas Tee tuotteestasi ja palvelustasi asiakkaan haluama ideaa. Sisällys Pikaopas Tee tuotteestasi ja palvelustasi asiakkaan haluama. 10+1 ideaa. Johdanto... 1! 1 Onko tuotteestasi/palvelustasi oikeasti hyötyä asiakkaalle?. 3! 2 Asiakaspalveluprosessien vakioiminen

Lisätiedot

Käytännön laatua matkailuyrityksiin. Petkeljärvi 1.10.2009

Käytännön laatua matkailuyrityksiin. Petkeljärvi 1.10.2009 Käytännön laatua matkailuyrityksiin Petkeljärvi 1.10.2009 Mitä laatu on? Kokonaisvaltainen johtamismalli, joka kattaa kaikki yrityksen toiminnot strategisesta suunnittelusta asiakaspalveluun. 80 % systematiikkaa

Lisätiedot

Jouni Pöllänen Timo Rope ASIAKKUUSJOHTAMINEN. Kuinka kehitän asiakkuuksia ja toimintaa tyytyväisyyskokemuksia. hyödyntäen

Jouni Pöllänen Timo Rope ASIAKKUUSJOHTAMINEN. Kuinka kehitän asiakkuuksia ja toimintaa tyytyväisyyskokemuksia. hyödyntäen Jouni Pöllänen Timo Rope ASIAKKUUSJOHTAMINEN Kuinka kehitän asiakkuuksia ja toimintaa tyytyväisyyskokemuksia hyödyntäen Sisällys Esipuhe 4 1. Johdanto 7 1.1. Aiheen käsitteistön tulkinta-avaimet 7 1.2.

Lisätiedot

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia

MYY PALVELUA. Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia MYY PALVELUA Onnistunut myynti palveluliiketoiminnassa Työpajatyöskentelyn tuloksia Ryhmätyöskentely - tavoitteena ideoida, KUINKA MYYNNIN MUUTTUNEESEEN ROOLIIN VOIDAAN VASTATA? - tarkastellaan kysymystä

Lisätiedot

CREATIVE PRODUCER money money money

CREATIVE PRODUCER money money money CREATIVE PRODUCER money money money 26.11.2009 Lenita Nieminen, KTM, tutkija Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö Liiketoimintamalli tuottojen lähteet (tuote-, palvelu- ja informaatio- ja tulovirrat)

Lisätiedot

Kohti parempaa asiakaskokemusta palvelumuotoilun keinoin. Piia Innanen, Palvelumuotoilu Palo Oy

Kohti parempaa asiakaskokemusta palvelumuotoilun keinoin. Piia Innanen, Palvelumuotoilu Palo Oy Kohti parempaa asiakaskokemusta palvelumuotoilun keinoin Piia Innanen, Palvelumuotoilu Palo Oy @PalvelumPalo palvelumuotoilupalo Palvelumuotoilu Palo Oy Luo sytyttäviä palvelukokemuksia! Autamme palveluntuottajaa

Lisätiedot

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina

Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Elintarvikealan mikroyritysten valmentaminen päivittäistavarakaupan yhteistyökumppaneina Hankkeen tausta Kaupalla on valmiudet toimia kaiken kokoisten tavarantoimittajien kanssa Mikroyritysten pienemmät

Lisätiedot

YRITYSKOHTAINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA + KÄYTÄNNÖN TOIMENPITEET YRITYKSEN MYYNNIN JA MARKKINOINNIN EDISTÄMISEKSI

YRITYSKOHTAINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA + KÄYTÄNNÖN TOIMENPITEET YRITYKSEN MYYNNIN JA MARKKINOINNIN EDISTÄMISEKSI YRITYSKOHTAINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA + KÄYTÄNNÖN TOIMENPITEET YRITYKSEN MYYNNIN JA MARKKINOINNIN EDISTÄMISEKSI Kohderyhmä: mikro-, pienet ja keskisuuret yritykset Kesto: käytettävä kokonaisaika on 5-6

Lisätiedot

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute

Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute Vuorovaikutusta arjessa näkökulmana palaute 28.5.2013 Minna Lappalainen, TtM, TRO, työnohjaaja minna.lappalainen@apropoo.fi Tavoitteena: Erilaisten näkökulmien ja työvälineiden löytäminen arjen vuorovaikutustilanteisiin:

Lisätiedot

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605

AKL 4.4.2014. Tiedolla johtaminen. Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 AKL 4.4.2014 Tiedolla johtaminen Kenneth Ekström- Faros Group 050-5700605 Hieman taustaa Itsestäni : Kenneth Ekström 050-5700605 Usean vuodan kokemus autoalasta Eri tehtäviä vähittäiskaupassa Eri organisaatioissa

Lisätiedot

Metsäsektorin hyväksyttävyys kriisissä

Metsäsektorin hyväksyttävyys kriisissä Metsäsektorin hyväksyttävyys kriisissä Voidaanko brändeillä vaikuttaa? Maaliskuu 2006 Professori Helsingin yliopisto Psykologian laitos gote.nyman@helsinki.fi Mistä tiedämme.? Miten voimme toimia.? Kenelle

Lisätiedot

Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa

Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa Järki & Tunne Mieli 2015 -päivät Verkossa tunteella ja järjellä Kriisiauttaminen verkossa Satu Raappana-Jokinen Verkkokriisityön päällikkö Suomen Mielenterveysseura Se mitä oikeasti haluan tietää on epäselvää.

Lisätiedot

CxO Webinaari Mentoroiva Johtaminen Mitä se on, mitä hyötyä siitä on? Johtamisaktivisti Toni Hinkka

CxO Webinaari Mentoroiva Johtaminen Mitä se on, mitä hyötyä siitä on? Johtamisaktivisti Toni Hinkka CxO Webinaari 31.3.2017 Mentoroiva Johtaminen Mitä se on, mitä hyötyä siitä on? Johtamisaktivisti Toni Hinkka Mitä tarkoittaa mentoroiva johtaja? Toni Hinkka: Mentorin Käsikirja (201X) Mentorointi on menetelmä,

Lisätiedot

Asiakkaiden tunnistaminen ja liidipoten1aalin kasva3aminen Marko Viljanen

Asiakkaiden tunnistaminen ja liidipoten1aalin kasva3aminen Marko Viljanen marko.viljanen@jm.eto.fi gsm 041-5340051 Asiakkaiden tunnistaminen ja liidipoten1aalin kasva3aminen Marko Viljanen Customer Experience Design 21.10.2014 Tunnistaminen, avaaminen ja kehittäminen Haluamme

Lisätiedot

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry

Kvalitatiivinen analyysi. Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Henri Huovinen, analyytikko Osakesäästäjien Keskusliitto ry Laadullinen eli kvalitatiiivinen analyysi Yrityksen tutkimista ei-numeerisin perustein, esim. yrityksen johdon osaamisen, toimialan kilpailutilanteen

Lisätiedot

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään:

on yritystoiminnan keskeisistä liiketoimintapäätöksistä ensimmäinen. Sen varaan kaikki muut päätökset tehdään: Sisällysluettelo Esipuhe 2 1. Segmentointi nykymarkkinoinnissa 5 1.1. Segmentoinnin merkitys 6 1.2. Segmentoinnin toteutuksen ongelmat 8 1.3. Segmentin valintaan vaikuttavat tekijät 10 2. Segmentoinnin

Lisätiedot

Kuluttaja- ja asiakaslähtöisyys. Pirjo Laaksonen Vaasan yliopisto Ähtäri 08.10.2003

Kuluttaja- ja asiakaslähtöisyys. Pirjo Laaksonen Vaasan yliopisto Ähtäri 08.10.2003 Kuluttaja- ja asiakaslähtöisyys Pirjo Laaksonen Vaasan yliopisto Ähtäri 08.10.2003 Kohti kuluttajalähtöistä markkinointia Miten elintarvikeyrittäjät mieltävät kuluttajan? kuluttaja vs asiakas yhdenlainen

Lisätiedot

www.tulosakatemia.fi Toivo Koski Liiketoiminnan käynnistäminen, liiketoiminnan suunnittelu ja taloudelliset laskelmat

www.tulosakatemia.fi Toivo Koski Liiketoiminnan käynnistäminen, liiketoiminnan suunnittelu ja taloudelliset laskelmat Liiketoiminnan käynnistäminen, liiketoiminnan suunnittelu ja taloudelliset laskelmat Jäljempänä esitetty vaiheistettu konsultoinnin sisältökuvaus sopii mm. uuden liiketoiminnan käynnistämiseen (kaupallistamiseen),

Lisätiedot

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten

Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu: mitä, miksi, miten Henkilöstösuunnittelu tulevaisuuden toiminnan suuntaajana - teema-aamupäivä Juha Eskelinen, KTT Melkior Oy 23.9.2015 Viestit 2 Haasteina kiristynyt talous, teknologiamurros,

Lisätiedot

markkinointistrategia

markkinointistrategia Menestyksen markkinointistrategia kaava - Selkeät tavoitteet + Markkinointistrategia + Markkinointisuunnitelma + Tehokas toiminta = Menestys 1. markkinat Käytä alkuun aikaa kaivaaksesi tietoa olemassa

Lisätiedot

ISO/DIS 14001:2014. DNV Business Assurance. All rights reserved.

ISO/DIS 14001:2014. DNV Business Assurance. All rights reserved. ISO/DIS 14001:2014 Organisaation ja sen toimintaympäristön ymmärtäminen sekä Sidosryhmien tarpeiden ja odotusten ymmärtäminen Organisaation toimintaympäristö 4.1 Organisaation ja sen toimintaympäristön

Lisätiedot

ProCoach -kehitysohjelmat

ProCoach -kehitysohjelmat ProCoach -kehitysohjelmat Työkalu kilpailukykyisen liiketoiminnan rakentamiseen Toimintaympäristö muuttuu jatkuvasti ja se näkyy yritysten asiakkailleen tarjoamien palvelujen määrän ja saatavuuden paranemisena,

Lisätiedot

Hankinnan problematiikka

Hankinnan problematiikka Antti Kirmanen Hankinnan problematiikka Toimittajan näkökulma Asiakkaan näkökulma www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 2 1. Ristiriita www.sulava.com www.facebook.com/sulavaoy 3 Asiakas haluaa Onnistuneen

Lisätiedot

Mistä kuulitte eetu-hankkeesta?

Mistä kuulitte eetu-hankkeesta? 40 35 Takaisin yhteenvetoon Mistä kuulitte eetu-hankkeesta? 37% 30 25 23% % 20 15 10 10% 10% 13% 5 3% 3% 0 esitteestä mainoksesta tiedotustilaisuudesta uutisesta sosiaalisen median kautta suoran yhteydenoton

Lisätiedot

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus

Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus Isännöinnin asiakastyytyväisyystutkimus 2010 17.2.2011 Toteutus: 11-12/2010 Vastaajia yhteensä 9783 Tutkimuksen toteutus Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Esityksen sisältö: Tiivistelmä s. 3-12 Numeeriset

Lisätiedot

Laatu, prosessi, tuote ja tuotteistaminen opiskelija-ateriat, kahvio- ja kokouspalvelut

Laatu, prosessi, tuote ja tuotteistaminen opiskelija-ateriat, kahvio- ja kokouspalvelut Laatu, prosessi, tuote ja tuotteistaminen opiskelija-ateriat, kahvio- ja kokouspalvelut Ravintolapalveluverkoston Hyvää Pataa - tapaaminen 7.6.2010 Merja Salminen/Design LiMe Oy Mikä on laatujärjestelmä

Lisätiedot

Kaupan odotukset yhteistyölle elintarvikealan pk-yritysten kanssa

Kaupan odotukset yhteistyölle elintarvikealan pk-yritysten kanssa Kaupan odotukset yhteistyölle elintarvikealan pk-yritysten kanssa Antti Sippola Market-kaupan johtaja SOK Lahti 27.10.2004 Antti Sippola / SOK / 27.10.2004 / dia 0 Asiakkaiden keskeisimpiä odotuksia teollisuudelta

Lisätiedot

Vuorovaikutustaidot työnhaussa. Gailla Oy

Vuorovaikutustaidot työnhaussa. Gailla Oy Vuorovaikutustaidot työnhaussa Paritehtävä Esittele itsesi ja ammatillinen osaamisesi vasemmalla puolella istuvalle vierustoverillesi Aikaa 2 min Paritehtävä Esittele (uusi tuttavuus) äskeinen toverisi

Lisätiedot

FARAX johtamisstrategian räätälöinti

FARAX johtamisstrategian räätälöinti FARAX johtamisstrategian räätälöinti Sisältö Taustaa Johtamisstrategian luominen ja instrumentin luominen Hyödyt ja referenssit Esimerkkejä matriiseista Prosessi Taustaa Esityksessä käydään läpi FaraxGroupin

Lisätiedot

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat

Piilotettu osaaminen. tunnistammeko kansainväliset osaajat Piilotettu osaaminen tunnistammeko kansainväliset osaajat Työpaikoilla tarvitaan uteliaita ja sitkeitä muutoksentekijöitä. Kansainvälisissä osaajissa on juuri näitä ominaisuuksia. Millaista osaamista työelämä

Lisätiedot

Aalto-yliopiston mielikuvakysely Päätulokset

Aalto-yliopiston mielikuvakysely Päätulokset Aalto-yliopiston mielikuvakysely 18.2.-18.3.2011 Päätulokset Selvityksen tarkoitus ja toteutus Aalto-yliopisto tavoittelee tunnettua ja tunnustettua asemaa omaleimaisena maailmanluokan yliopistona vuoteen

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto TEM/EIO nostaa keskusteluun yrityksille tärkeitä pullonkauloja ja luo edellytyksiä toimivalle toimintaympäristölle jossa yritykset voivat uudistua ja kasvaa. Tunnistamme

Lisätiedot

LEAN Prosessijannujen rakkauden kohde, kapitalistin työkalu vai kukkahattujen yhteisöllisyys?

LEAN Prosessijannujen rakkauden kohde, kapitalistin työkalu vai kukkahattujen yhteisöllisyys? LEAN Prosessijannujen rakkauden kohde, kapitalistin työkalu vai kukkahattujen yhteisöllisyys? Tero Reunanen Koulutus- ja tutkimusvastaava Tuotantotalous Liiketoimintaosaaminen ja Prosessien Johtaminen

Lisätiedot

konsultointia parhaasta päästä TYÖMME ON ETSIÄ SÄÄSTÖJÄ. HALUATKO SINÄ SÄÄSTÖJÄ.

konsultointia parhaasta päästä TYÖMME ON ETSIÄ SÄÄSTÖJÄ. HALUATKO SINÄ SÄÄSTÖJÄ. konsultointia parhaasta päästä TYÖMME ON ETSIÄ SÄÄSTÖJÄ. HALUATKO SINÄ SÄÄSTÖJÄ. Toimintaperiaatteemme Maailma kehittyy koko ajan. Yksi menestyksekkään liiketoiminnan kulmakivistä on tämän kehityksen mukana

Lisätiedot

Työn mielekkyys. 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet

Työn mielekkyys. 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet Työn mielekkyys 19.11.2015 Metsäalan ajankohtaistapahtuma Motivaatio ja osaaminen menestymisen avaimet Kati Järvinen Johtava konsultti - Hyvinvointi ja tuottavuus Kokenut henkilöstön ja johtamisen kehittäjä

Lisätiedot

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA

OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN KÄÄNNÄ SIVUA OPAS KASVUYRITTÄJÄN HANKINTOIHIN OSTOT TUKEVAT KASVUA Kasvuyrittäjänä tiedät, että kasvu on ennen muuta tekemistä. Millaisia tekoja tarvitaan tuloksekkaaseen ostamiseen? Tässä Esan seitsemän steppiä, joilla

Lisätiedot

Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3

Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3 Tuo$eiste$ujen palveluiden myyn3 ja markkinoin3 Kimmo Levä Pääsihteeri Auttaa museoita menestymään MUSEOPALVELUJEN SEGMENTOINTI MUSEOPALVELUJEN SEGMENTIT Yhteiskunnalliset palvelut julkiselle sektorille

Lisätiedot

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto

Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus. Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Asiakkaiden osallistaminen on innovaation paras lanseeraus Laura Forsman FFF, Turun Yliopisto Tuotteita käyttävistä ihmisistä on tullut parempia mainoksia, kuin perinteisistä medioista Miksi näin on? 3

Lisätiedot

Johdatus markkinointiin

Johdatus markkinointiin Markkinoinnin perusteet 23A00110 Johdatus markkinointiin Ilona Mikkonen, KTT Aalto yliopiston kauppakorkeakoulu Markkinoinnin laitos Päivän agenda Kuka kukin on? Mitä markkinointi on? Miksi sinun tulisi

Lisätiedot

Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla. Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille

Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla. Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille Brand Compass Arvoa ja kasvua mainetta johtamalla Työkalu omistajille, hallituksille ja johtoryhmille Maine tulee nostaa hallituksen ja johdon agendalle Hallituksen ja johdon tärkein tehtävä on yrityksen

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Avaimia hoivayrittäjyyteen 1 liiketoimintaosaamisesta

Avaimia hoivayrittäjyyteen 1 liiketoimintaosaamisesta Avaimia hoivayrittäjyyteen 1 liiketoimintaosaamisesta perustuen Imatralla 8.3.2011 pidettyyn Avaimia hoivayrittäjyyteen -koulutukseen ja keskusteluun. Kouluttajina yrityspalvelujohtaja Ismo Pöllänen ja

Lisätiedot

Microsoft, 2005. Johtaja näyttää työhyvinvoinnin suunnan Uudista ja uudistu 2005 Martti Mehtälä Microsoft Oy

Microsoft, 2005. Johtaja näyttää työhyvinvoinnin suunnan Uudista ja uudistu 2005 Martti Mehtälä Microsoft Oy Microsoft, 2005 Johtaja näyttää työhyvinvoinnin suunnan Uudista ja uudistu 2005 Martti Mehtälä Microsoft Oy Microsoft Globaalisti Maailman johtava ohjelmistovalmistaja 107 000 työntekijää Liikevaihto 40

Lisätiedot

Perusmyyjästä supermyyjäksi

Perusmyyjästä supermyyjäksi Perusmyyjästä supermyyjäksi Sisällysluettelo ESIPUHE 1. Myynnin syvin olemus 1.1. Ihmisen ymmärrys ostamisen taustalla 1.2. Tunteiden ja järjen paradigma 1.3. Tunne vs. järkiostamisessa 1.4. Ihmisen ymmärrys

Lisätiedot

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa

Case Tenhon tila historiaa. Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Case Tenhon tila historiaa Tila meillä 1920-luvulta Sikoja, lypsylehmiä, viljaa, lampaita, emoja Lampaat 70-luvulla Emolehmät 80-luvun alussa Tilan toimintaa Suomalaisen suoramyynnin pioneeritila Suoramyyntiä

Lisätiedot

LOHAS-näkökulma pakkauksiin LOHASPACK -kyselytutkimuksen tuloksia Virpi Korhonen pakkausasiantuntija

LOHAS-näkökulma pakkauksiin LOHASPACK -kyselytutkimuksen tuloksia Virpi Korhonen pakkausasiantuntija LOHAS-näkökulma pakkauksiin LOHASPACK -kyselytutkimuksen tuloksia 2011 Virpi Korhonen pakkausasiantuntija virpi.korhonen@ptr.fi Lähtökohta Futupack hankkeiden perusteella ekologisuus ja design ovat voimakkaasti

Lisätiedot

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi

Tunneklinikka. Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunneklinikka Mika Peltola 0443336719 www.tunneklinikka.palvelee.fi Tunnekehoterapia on luontaishoitomenetelmä, joka on kehittynyt erilaisten luontaishoitomenetelmien yhdistämisestä yhdeksi hoitomuodoksi.

Lisätiedot

Näyttötutkintojen markkinointi. Olli Vuorinen

Näyttötutkintojen markkinointi. Olli Vuorinen Näyttötutkintojen markkinointi Olli Vuorinen Markkinoinnin peruskysymykset (Mitä on markkinointi?) Miksi markkinoidaan? Mitä markkinoidaan? Kenelle markkinoidaan? Miten markkinoidaan? Miksi markkinoidaan?

Lisätiedot

Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri

Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri Miten hyödynnän tietoa johtamisessa ja toiminnan kehittämisessä? Ermo Haavisto johtajaylilääkäri Johtamisen keskeiset osa-alueet toiminnan suunnittelu ja voimavarojen varaaminen voimavarojen kohdentaminen

Lisätiedot

KUNNAN MAINEEN JA ELINVOIMAN JOHTAMINEN Kaukolämpöpäivät , Mikkeli. Timo Halonen kaupunginjohtaja, Mikkeli VTM, väitöstilaisuus 2.9.

KUNNAN MAINEEN JA ELINVOIMAN JOHTAMINEN Kaukolämpöpäivät , Mikkeli. Timo Halonen kaupunginjohtaja, Mikkeli VTM, väitöstilaisuus 2.9. KUNNAN MAINEEN JA ELINVOIMAN JOHTAMINEN Kaukolämpöpäivät 24.-25.8.2016, Mikkeli Timo Halonen kaupunginjohtaja, Mikkeli VTM, väitöstilaisuus 2.9.2016 Unelmayhteiskunta (Jensen) Tulevaisuuden maailmassa

Lisätiedot

ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN

ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN ASIAKASKOKEMUKSEN MITTAAMINEN Linnoitustie 4 Violin-talo 5 krs., FI-02600 Espoo www.triplewin.fi will invest into customer experience leadership Miten rakennetaan asiakaskokemuksen johtamiseen toimiva

Lisätiedot

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010

MPS Executive Search Johtajuustutkimus. Marraskuu 2010 MPS Executive Search Johtajuustutkimus Marraskuu 2010 Tutkimuksen toteuttaminen Tutkimuksen toteutti tutkimusyhtiö AddValue Internetkyselynä 1....2010. Tutkimuksen kohderyhmänä oli suomalaista yritysjohtoa

Lisätiedot

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet

Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Järjestötoimintaan sitoutumisen haasteet ja mahdollisuudet Sanoista tekoihin tavoitteena turvalliset, elinvoimaiset ja hyvinvoivat alueet seminaari 16.-17.2.2011 Tutkimuksen puheenvuoro Arjen turvaa kylissä

Lisätiedot

YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Teleste Proprietary. All rights reserved.

YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki. Teleste Proprietary. All rights reserved. YHTIÖKOKOUS 9.4.2015 Finlandia-talo, Helsinki VISIO - Alamme johtavana toimijana luomme modernia verkottunutta maailmaa uusien laajakaista- ja videoratkaisujen avulla. 1 Teleste lyhyesti 2 Vuosi 2014 keskeiset

Lisätiedot

Työ on. muuttunut. Digitalisoimme työajanhallinnan.

Työ on. muuttunut. Digitalisoimme työajanhallinnan. Työ on muuttunut Digitalisoimme työajanhallinnan. Työn tulos ei synny sen tekemiseen käytetystä ajasta vaan sen tuottavuudesta. Työ on muuttunut. Digitalisaatio sekä muutokset ympäristössä, yhteiskunnassa

Lisätiedot

ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia. FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy

ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia. FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy ELÄKÖÖN ELÄMÄ JA TYÖ V työhyvinvoinnin ja johtamisen koulutuspäivä 22.10.2014 Palvelu tapana toimia FM Jukka Oresto LAMK / Paideia Oy 1 . KAIKKI MUUTTUU Ansaintalogiikka on muuttumassa tavaroiden saatavuuden

Lisätiedot

Tuotteistaminen, kannattavuus ja tuottavuus museoissa. Kimmo Levä, FM, MBA Museonjohtaja Mobilia

Tuotteistaminen, kannattavuus ja tuottavuus museoissa. Kimmo Levä, FM, MBA Museonjohtaja Mobilia Tuotteistaminen, kannattavuus ja tuottavuus museoissa Kimmo Levä, FM, MBA Museonjohtaja Mobilia Kenelle ja mitä osaamista museot voivat tuotteistaa ja tarjota? MUUTOKSEN PROSESSI 1. ERILAISET TULOKSET

Lisätiedot

Yritysten haasteet muuttuvassa maailmassa

Yritysten haasteet muuttuvassa maailmassa Yritysten haasteet muuttuvassa maailmassa Talous tutuksi 2011 / Sari Rämö 1 SCA Packaging Finland Kuka olen? Sari Rämö, ylioppilas Lahden Yhteiskoulu, KTM Helsingin Kauppakorkeakoulu Oy Hartwall Ab/Oy

Lisätiedot