SHIATSU MESTARIKURSSI /10

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "SHIATSU MESTARIKURSSI 2010-2011 3/10"

Transkriptio

1 SHIATSU MESTARIKURSSI /10 HUOMIOITA RAVITSEMUKSESTA Ilmaston vuoksi suomalaiset ovat perinteisesti syöneet enemmän eläinperäisiä tuotteita ja paistettuja ruokia sekä vähemmän vihanneksia tehden itsestään enemmän YANGin. Nykyajan kulku kohti: Valmisruokia Ravintoketjun saastumista Maaperän ehtymistä Saasteita tarkoittaa ruoan laadun kärsimistä. Myös elämäntapojen muutokset viimeisten 100 vuoden aikana ovat aikaansaaneet hyvin erilaisia energiantarpeita. Näemme muissakin maissa jo: Emotionaalisia / henkisiä ongelmia Verensokerin epätasapainoa Immuunijärjestelmän ongelmia Allergioita Rappeuttavia sydänsairauksia Syöpää Näiden ongelmien pahentuessa näemme myös: Hermojärjestelmän ongelmia (MS-tauti, Alzheimer jne) Virustartuntoja huonolaatuisesta ruoasta (BSE) Heikentyneen immuniteetin avaavan oven maailmanlaajuisille tappajille (AIDS, Ebola, mutatoituvat virukset jne) KALSIUMAINEENVAIHDUNTA Aikuisen ihmisen keho sisältää noin 1,2 kg kalsiumia, josta 99% on luurangossa. Luussa on kahta erillistä kalsiumfosfaattivarastoa kiteytymätön vaihe sekä löysästi kristalloitunut vaihe. Myös luuta on kahta erilaista tyyppiä: trabekulaarinen eli hohkainen luu (esim. nikamat) sekä kuoriluu (esim. reisiluu). Luuaines elää jatkuvasti pilkkoutumisen ja muotoutumisen prosessissa. Lapsissa ja nuorissa muotoutuminen on hallitsevaa kun taas aikuisissa pilkkoutuminen vallitsee. Näin normaali ikääntyminen aiheuttaa luukatoa.

2 Loput 1% kalsiumista löytyy solun ulkopuolella olevista nesteistä, solun sisäisistä rakenteista ja solukalvoista. Tällä luurangon ulkopuolisessa kalsiumilla on tärkeä rooli hermoyhteyksissä, lihasten kasvussa ja supistumisessa, veren hyytymisessä, kalvojen läpäisevyydessä, sydämenlyöntien ja hengityksen säätelyssä sekä liikkumiskyvyssä. Kalsiumilla on myös osansa monien entsyymien aktivoimisessa ja ravintoaineiden sekä kuonan liikkumisessa sisään ja ulos solusta. Veren kalsiumtasoa säätelevät useat eri hormonit. Pehmytkudoksen kalsiumtasoja ylläpidetään luun kustannuksella, mikäli kalsiumia ei saada riittävästi ravinnosta tai se ei imeydy. Etenkin nuorilla luun mineraalitaso saattaa tällöin olla riittämätön. Kalsiumin käyttö luusta heikentää luun kestävyyttä. Monet ihmiset kärsivät kalsiuminpuutteesta. USDA:n tutkimuksessa 1997 yksikään aikuisten naisten ryhmä ei saanut suositeltua päiväannosta (800 mg päivässä). Keskimääräinen saanti vuotiailla naisilla oli 530 mg päivässä. Kahvi ja alkoholi poistavat kalsiumia kehosta ja stressi sekä suklaa puolestaan häiritsevät kalsiumin imeytymistä. D-vitamiini tukee imeytymistä, kun taas jotkut yhdisteet yhdisteet (eräät proteiinit, jotkut CHO:t) lisäävät kalsiumin eritystä virtsaan. Imeytymistasot vaihtelevat tarpeen mukaan ja mineraalin eri muotoja on enemmän tai vähemmän saatavilla kehossa. Lapsille sekä raskaana oleville ja imettäville naisille on tarkemmat saantisuositukset. Liiallinen kalsium voi aiheuttaa ummetusta ja asettaa puolet väestöstä kasvaneeseen virtsakivien muodostumisen riskiin. Lisäksi se saattaa ehkäistä muiden hivenaineiden imeytymistä. Kalsiumin puutoksen aiheuttamia ongelmia: lihaskrampit, käsien ja jalkojen puutuminen,. Kihelmöinti, osteoporoosi, heikot ja hauraat luut, nivelkivut, hidas pulssi. AIVOJEN INTEGRAATIO: PIKKUAIVOT Kasvanut kolminkertaiseksi viimeisen miljoonan vuoden aikana. Liittyy tasapainoon, koordinaatioon sekä ajan ja paikan hahmottamiseen. Liikunta kehittää pikkuaivoja. TESTAA: 2 sormenleveyttä taaemmasta aukileesta

3 HOITO: Linkkuveitsitekniikka ja kallonpohjan reuna AIVOJEN INTEGRAATIO: AIVOKUORI Liittyy analysoimiseen, älykkyyteen, muistiin ja nokkeluuteen. Länsimaalainen tapa heikentää aivokuorta turruttamalla aisteja. Aistinautinnot vahvistavat aivokuoren toimintoja. TESTAA: Luu olkapään sisemmässä kulmassa HOITO: Hankaaminen PORTTIEN AVAAMINEN JA TUULTEN JAHTAAMINEN Taolaisen kosmologian mukaan kehon sisällä kiertää samankaltaisia tuulia kuin ulkopuolisessa maailmassakin. Molemmat tuulityypit syntyvät omissa ympäristöissään lämpötilan, paineen, kosteuden ja aktiivisuuden muutoksista. Sisäisillä tuulilla on merkittävä vaikutus terveyteen ja emotionaaliseen hyvinvointiin. Tuuli on chi'tä, joka voi joko mennä sisään kehoon tai nousta kehossa. Tuulet menevät sisään ja poistuvat navan, takaraivon, käsivarsien ja säärien kautta. Hyvä tuuli on tervettä chi'tä. Taoistit nimittävät epäterveellisiä ja poikkeavia tuulia patologisiksi ja perversseiksi sairaiksi tuuliksi. Kun keho on terve, sydän on kuuma, munuaiset kylmät, keuhkot viileät, maksa lämmin ja perna lämpöinen ja kostea. Täten säiden yhdistelmä kehossa on miellyttävä. Kehon ilmasto on kuitenkin harvoin ideaalitilassa. Elimet käyvät jatkuvasti läpi erilaisia lämpötilojen muutoksia, jotka vaikuttavat kehon säätilaan aiheuttaen sisäisten tuulien ja virtausten kehittymisen. Tuulet kuljettavat myrkkyjä pois kehosta. Ne poistuvat usein ilmavaivojen, röyhtäysten, napsuvien nivelten, aivastusten jne. muodossa.

4 Joutuessaan ansaan kehon sisään tuulet saattavat aiheuttaa joitakin seuraavista oireista: Hikka, vaeltavat kivut, kutina, kuumeilu, iho-ongelmat, nivelkipu, painavuuden tunne, saamattomuus, krampit, huimaus, päänsäryt, kihti, halvaantuminen, niveltulehdus. Ne saattavat myös aiheuttaa migreeniä, munuaiskipua, lihaskipuja ja vaikeuttaa elinten toimintaa. Ihottumat ovat hyvä vihje tarkista kyynerpäät, polvet ja niska. Nämä merkit kertovat, että tuulet yrittävät poistua, mutta tarvitsevat hieman apua. A. SAIRAAT TUULET Nämä kaasut muodostuvat ruuista, joita syömme, sään ääriolosuhteista, vuodenaikojen muutoksista, myrkyistä ympäristössä, negatiivisista tunteista sekä muista tekijöistä. Ne voivat jäädä jumiin solmuihin, vyyhteihin ja tukkeumiin kaikkialla järjestelmissä, elimissä ja tilassa elinten välissä. Tämä loukkuun jäänyt energia muuttuu ennen pitkää Taoistien sairaaksi tai pahaksi tuuleksi. 1. SAIRAAT TUULET VOIVAT PAKOILLA JA PIILOUTUA Säännöllinen hieronta voi helpottaa oireita, mutta tuulet saattavat piiloutua toiseen paikkaan. Chi Nei Tsang harjoitus, jonka teemme auttaa poistamaan tuulet kehosta kunnolla. Useimmilla ihmisillä on tukkeutuneita tai ansaan jääneitä tuulia. Ne vaikuttavat paitsi paikallisesti myös koko kehoon, sillä kaikki järjestelmät liittyvät toisiinsa. Kaikkein tärkein puhdistettava alue on vatsa, sillä kaikki meridiaanit kulkevat sen kautta. Kun tämä alue on vapaa, chi voi virrata esteettömästi ja keho toimia tehokkaasti. 2. SAIRAAT TUULET VOIVAT MUODOSTAA MYRKKYJÄ Kun kehossa on sairas tuuli, voi se aiheuttaa myrkkyjen kertymistä. Keho pyrkii poistamaan myrkkyjä lymfajärjestelmän kautta. Tilan muuttuessa krooniseksi imusolmukkeet kaulassa, navassa ja kainalokuopissa turpoavat. Näiden alueiden lempeä hieronta vapauttaa myrkkyjä ja auttaa solmukkeita toimimaan paremmin. Joskus sairas chi voi jäädä jumiin myös vereen.

5 3. MILTÄ SAIRAS ENERGIA TUNTUU KEUHKOT kiemurteleva, kutittava, sairas energia, joka saattaa kerääntyä hoitajan iholle ja lopulta tunkeutua kehoon sisään. Hoidettavan iholla tämä energia voi ilmetä ihottumana, joka saattaa siirtyä hoitajaan. Se voi aiheuttaa kovaa raapimisen tarvetta. MUNUAISET JA VIRTSARAKKO kylmän viileä energia, joka saattaa tunkeutua luihin ja vaikeuttaa liikkumista. MAKSA pureva energia, joka tuntuu ihoa purevilta muurahaisilta. SYDÄN tuottaa kuumaa, polttavaa energiaa ja punoittavaa ihottumaa. PERNA JA VATSA kosteaa energiaa, joka käsiin tunkeutuessaan saa ne tuntumaan märiltä ja tahmeilta. B. HOITOTEKNIIKAT 1. Veren Huuhtelu Nivusissa Paina reisivaltimoa yhtäaikaa nivusten molemmin puolin. Jompikumpi pulssi voi tuntua voimakkaammalta. Paina heikkoa pulssia tukevammin ja pyri harmonisoimaan ne. Paina 36 tai 72 lyönnin ajan. Tämä stimuloi verenkiertoa alavatsassa ja jaloissa sekä rikkoo chin tukkeumia. Jotkut tuulet poistuvat jalkojen kautta. 2.Avataan Portti Tuulten Mereen Etsi Tan Tien pulssi (CV6 hedelmällisyyskanava) ensimmäinen pulssi vatsassa on aortan pulssi Tan Tien on sen alapuolella. Paina peukalolla (tai kyynerpäällä jos kyseessä on isokokoisempi asiakas) ja laske hitaasti kyseisen päivän Tan Tien pulssin numero. Vapauta paine kun olet laskenut vaaditun määrän; vastaanottajan pitäisi tuntea energian virtaavan alakehoon. 3. Avataan Läntisen Tuulen Portti (Vasen munuainen)

6 Etsi piste navan vasemmalla puolella (kello kolmessa) ja paina laskien vaadittu määrä lyöntejä. Juuri ennen kuin vapautat, ohjaa energia ajatuksillasi vasempaan munuaiseen. Vastaanottaja voi tuntea lämmön ja kihelmöivän tunteen virtaavan sinne. 4. Avataan Eteläisen Tuulen Portti (Sydän) Etsi piste navan yläpuolella (kello kahdessatoista) ja paina laskien vaadittu määrä lyöntejä. Juuri ennen kuin vapautat, ohjaa energia ajatuksillasi rintalastaan. Vastaanottaja voi tuntea lämmön ja kihelmöivän tunteen virtaavan sinne. 5. Avataan Itäisen Tuulen Portti (Oikea munuainen) Etsi piste navan oikealla puolella (kello yhdeksässä) ja paina laskien vaadittu määrä lyöntejä. Juuri ennen kuin vapautat, ohjaa energia ajatuksillasi oikeaan munuaiseen. Vastaanottaja voi tuntea lämmön ja kihelmöivän tunteen virtaavan sinne. 6. Avataan Pohjoisen Tuulen Portti(Sukupuolielimet ja virtsarakko) Etsi piste navan alapuolella (kello kuudessa) ja paina laskien vaadittu määrä lyöntejä. Juuri ennen kuin vapautat, ohjaa energia ajatuksillasi sukupuolielimiin ja virtsarakkoon. Vastaanottaja voi tuntea lämmön ja kihelmöivän tunteen virtaavan sinne. 7. Avataan Luoteisen Tuulen Portti (Ohut- ja paksusuoli, vasen munasarja) Etsi pulssi kello neljän ja viiden välillä ja paina laskien vaadittu määrä lyöntejä. Juuri ennen kuin vapautat, ohjaa energia ajatuksillasi ohut- ja paksusuoleen sekä vasempaan munasarjaan. Vastaanottaja voi tuntea lämmön ja kihelmöivän tunteen virtaavan sinne. 8. Avataan Lounaisen Tuulen Portti (Perna, Vatsalaukku, Haima, Kolmoislämmitin ja vasen Keuhko) Etsi pulssi kello yhden ja kahden välillä ja paina laskien vaadittu määrä lyöntejä. Juuri ennen kuin vapautat, ohjaa energia ajatuksillasi pernaan, vatsalaukkuun, haimaan, kolmoislämmittimeen ja vasempaan keuhkoon. Vastaanottaja voi tuntea lämmön ja kihelmöivän tunteen virtaavan sinne.

7 9. Avataan Kaakkoisen Tuulen Portti (Maksa, Sappirakko, oikea Keuhko) Etsi pulssi kello kymmenen ja yhdentoista välillä ja paina laskien vaadittu määrä lyöntejä. Juuri ennen kuin vapautat, ohjaa energia ajatuksillasi maksaan, sappirakkoon ja oikeaan keuhkoon. Vastaanottaja voi tuntea lämmön ja kihelmöivän tunteen virtaavan sinne. 10. Avataan Koillisen Tuulen Portti (Ohut- ja paksusuoli sekä oikea munasarja) Etsi pulssi kello seitsemän ja kahdeksan välillä ja paina laskien vaadittu määrä lyöntejä. Juuri ennen kuin vapautat, ohjaa energia ajatuksillasi ohut- ja paksusuoleen sekä oikeaan munasarjaan. Vastaanottaja voi tuntea lämmön ja kihelmöivän tunteen virtaavan sinne. C. SAIRAIDEN TUULTEN PAISTAMINEN Voimme käyttää paistamista hoitaaksemme sellaiset sairaat tuulet, jotka ovat joko kuumia ja laajenevia tai kylmiä ja supistuvia. 1.KUUMAN TUULEN PAISTAMINEN Paras paikka paistaa tuuli on ohutsuoli. Aseta molemmat kädet ohutsuolen päälle ja tee sydämen ääni. Tämä houkuttelee kuumaa energiaa ja kutsuu siten kuuman tuulen ohutsuoleen. Kun tunnet paineen ja lämmön kuuman tuulen saapuessa, jätä oikea käsi ohutsuolen päälle ja siirrä vasen käsi selän puolelle vastapäätä oikeaa kättä. Tee sydämen ääni uudestaan ja nosta lämpötilaa alueella riittävästi, jotta tuuli poistuu tai paistuu. 2.KYLMÄN TUULEN PAISTAMINEN Kylmiä tuulia voi houkutella ja ohjailla asettamalla oikean käden siihen kohtaan, jossa kylmä tuuli on ja vasemman käden ohutsuolen päälle. Muodosta pallo kylmästä energiasta tekemällä munuaisten ääni se houkuttaa kylmää tuulta. Kun kylmä tuuli on saapunut ohutsuoleen, paista se pitämässä toista kättä vatsan päällä ja toista selän puolella samassa kohtaa. Tee sydämen ääni ja paista tuuli kunnolla välttääksesi kramppeja ohutsuolessa.

8 Värisyttämällä tai tärisyttämällä kättä voit nopeuttaa prosessia, samoin kuin naputtamalla navan ympäristöä sormenpäillä. Jos kylmä tuuli ei tunnu paistuvan pois, kokeile raapia kevyesti ihoa siinä kohtaa, missä kylmä tuuli tuntuu. Tämä muodostaa väliaikaisen portin, jonka kautta tuuli voi paeta. MYRKKYJEN POISTAMINEN VATSALAUKUSTA SIJAINTI J:n muotoinen elin keskilinjalla, ulottuen vasemmalle juuri rintalastan alla. TOIMINTO Ottaa ruuan vastaan ruokatorvesta, varastoi sen ja tyhjentää lopulta pohjukaissuoleen. Erittää entsyymejä ja nesteitä, jotka aloittavat proteiinien pilkkomisen. TEKNIIKKA Aloita ylhäältä peukaloa tai sormea käyttäen ja siirrä paino oikean kylkikaaren alle. Tee pieniä spiraalimaisia liikkeitä. Työskentele alueella kunnes se tuntuu vapautuneen jännityksestä, kivusta ja tukkeutumista. Tee pernan parantava ääni ja pyydä lopuksi hoidettavaa työntämään sormesi pois vatsansa chi'llä. MYRKKYJEN POISTAMINEN MUNUAISISTA SIJAINTI hyvin suojellut ja piilossa selässä, vyötärön yläpuolella. Kelluvat vatsakalvon ulkopuolella. Munuaisia suojaavat niiden ympärille kaartuvat kylkiluut. Munuaiset ovat suunnilleen samankokoiset ja muotoiset kuin korvasi. Ne sykkivät ja pumppaavat kuin sydän, ja ovat kehon syvimmät elimet. TOIMINTO Suodattavat nesteitä poistaen ylimääräiset. Säätelevät mineraalitasoja. Eliminoivat myrkkyjä. Varastoivat chi'tä ajalta ennen syntymää. Tuottavat seksuaalista energiaa.

9 Säätelevät luurangon, luiden ja hampaiden järjestelmiä. TEKNIIKKA 1. Hoidettava on selällään siten, että lantio on kierrettynä oikean lonkan osoittaessa suoraan ylös ja oikean polven ollessa vedettynä rintaa vasten. 2. Aseta tyyny oikean polven taakse tukeaksesi sitä tai käytä omaa polveasi apuna. Pyydä hoidettavaa rentouttamaan hartiansa. 3. Tarkastele aluetta, jossa munuaisen tulisi sijaita selän pinnassa on aavistuksenomainen kuoppa. Käytä molempia käsiä työskennellessäsi: keskisormet hierovat ja loput tukevat. 4. Tavallisesti voidaan tuntea vain munuaisen pohja. Sen pitäisi tuntua vaahtokarkilta pehmeältä ja joustavalta, mutta pinnasta hieman jännittyneeltä. 5. Löydä oikea paikka hoidettavan tuella ja aloita hierominen tehden pieniä ympyröitä. Epätasaisuuden eli pehmeiden sekä kovempien kohtien löytyminen on merkki ongelmista munuaisessa. 6. Mikäli munuainen on hyvin kipeä, ei voi työskennellä kovin pitkään. Joskus munuaista ei edes tavoita liian jännittyneen ympäröivän kudoksen takia. Silloin voidaan hieroa ympäröivää aluetta kunnes se pehmenee ja edetä sitten syvemmälle. 7. Pyydä hoidettavaa tekemään munuaisten parantava ääni jokaisella uloshengityksellä, kun aloitat munuaisen spiraalimaisen painelun. Käytä noin 5 minuuttia kuhunkin munuaiseen. 8. Kun olet lopettanut, pyydä hoidettavaa työntämään sormesi pois munuaisten chi'llä.

SHIATSU MESTARIKURSSI 2010-2011 1/10

SHIATSU MESTARIKURSSI 2010-2011 1/10 SHIATSU MESTARIKURSSI 2010-2011 1/10 KROONINEN VÄSYMYSOIREYHTYMÄ Tunnetaan myös juppi-influenssana, sama virus kuin mononukleoosissa eli pusutaudissa, sukua herpekselle. Levinnyt laajalle Euroopassa ja

Lisätiedot

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki

RAVINTO JA SUOLISTO. Fit4Life. Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki RAVINTO JA SUOLISTO Fit4Life Folasade A. Adebayo M.Sc., Doctoral Student Division of Nutrition University of Helsinki Ruoansulatus järjestelmä: Lisäelimet Sylkirauhaset Hampaat Maksa Haima Sappirakko Tärkeät

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

BI4 IHMISEN BIOLOGIA

BI4 IHMISEN BIOLOGIA BI4 IHMISEN BIOLOGIA Verenkierto toimii elimistön kuljetusjärjestelmänä 6 Avainsanat fibriini fibrinogeeni hiussuoni hyytymistekijät imusuonisto iso verenkierto keuhkoverenkierto laskimo lepovaihe eli

Lisätiedot

Liikunta. Terve 1 ja 2

Liikunta. Terve 1 ja 2 Liikunta Terve 1 ja 2 Käsiteparit: a) fyysinen aktiivisuus liikunta b) terveysliikunta kuntoliikunta c) Nestehukka-lämpöuupumus Fyysinen aktiivisuus: Kaikki liike, joka kasvattaa energiatarvetta lepotilaan

Lisätiedot

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia

Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1 Selkärangan ja lonkan liikkuvuusharjoituksia 1. Lantion rullaus Asetu selällesi ja vie polvet koukkuun. Jalkaterät ovat lantion leveydellä ja suoraan eteenpäin, kädet vartalon vierellä. Oikaise itsesi

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Sisäinen ohje 1 (5) PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi.

Lisätiedot

EFFLEURAGE - sivelyhieronta

EFFLEURAGE - sivelyhieronta EFFLEURAGE - sivelyhieronta Effleurage eli sivelyhieronta on hellävarainen pehmeillä, sivelyillä tehtävä hieronta jolla voit hemmotella asiakastasi joko kasvohoidon alussa rentouttamaan asiakas tai hoidon

Lisätiedot

黃 帝 八 十 一 難 經. Huángdì bāshíyī Nánjīng. Kappale 8 八 難 曰 寸 口 脉 平 而 死 者. 何 謂 也. 然. 諸 十 二 經 脉 者. 皆 係 於 生 氣 之 原.

黃 帝 八 十 一 難 經. Huángdì bāshíyī Nánjīng. Kappale 8 八 難 曰 寸 口 脉 平 而 死 者. 何 謂 也. 然. 諸 十 二 經 脉 者. 皆 係 於 生 氣 之 原. 黃 帝 八 十 一 難 經 Huángdì bāshíyī Nánjīng Klassikkoiltama 12.10.2014 Kappaleita kolmoislämmittimeen liittyen Kappale 8 八 難 曰 寸 口 脉 平 而 死 者. 何 謂 也. 諸 十 二 經 脉 者. 皆 係 於 生 氣 之 原. 所 謂 生 氣 之 原 者. 謂 十 二 經 之 根 本 也.

Lisätiedot

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti

PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti PREDIALYYSI - kun munuaisesi eivät toimi normaalisti Munuaiset ovat pavunmuotoiset elimet ja ne sijaitsevat selkärankasi kummallakin puolella keskimäärin puolessa välissä selkääsi. Munuaiset toimivat suodattimena.

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO

Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit. 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO Ibandronat Stada 150 mg kalvopäällysteiset tabletit 3.11.2014, versio V2.1 RISKIENHALLINTASUUNNITELMAN JULKINEN YHTEENVETO VI.2 Julkisen yhteenvedon osiot VI.2.1b Tietoa sairauden esiintyvyydestä Vuonna

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN

BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) HALLINNAN JA SYVIEN VATSALIHASTEN TYÖSKENTELYN KAKSITOISTA Sivuttainen kurki BAKASANA ELI KURKIASENTO ON YKSI TUNNETUIMMISTA KÄSITASAPAINOASENNOISTA. KUN BAKASANAAN LISÄTÄÄN SELÄN KIERTO, SAADAAN VÄHEMMÄN TUNNETTU PARSVA (SIVU) BAKASANA. KÄSITASAPAINOASANAT

Lisätiedot

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa

Suolisto ja vastustuskyky. Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suolisto ja vastustuskyky Lapin urheiluakatemia koonnut: Kristi Loukusa Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen

VENYTTELYOHJE EVU - 00. Mika Laaksonen VENYTTELYOHJE EVU - 00 Mika Laaksonen MIKSI ON HYVÄ VENYTELLÄ PELIEN JA HARJOITUSTEN JÄLKEEN? Kova harjoittelu ja treeni kiristävät lihaksia, jos venyttely laiminlyödään. Näin lihakset väsyvät nopeammin

Lisätiedot

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n TUNNE PULSSISI ESTÄ AIVOINFARKTI Tunne pulssisi Estä aivoinfarkti Tiedätkö, lyökö sydämesi, kuten sen pitää? Onko sydämen syke säännöllinen vai epäsäännöllinen? Epäsäännöllinen

Lisätiedot

treeniohjelma: Lämmittely

treeniohjelma: Lämmittely treeniohjelma: Lämmittely HARJOITTELE NÄIN: Treenaa kolmesti viikossa vaikkapa maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina, niin keho ehtii palautua treenien välillä. Harjoitus koostuu aina lämmittelystä

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina.

SIVU 1. laittaa mikä tahansa geeli tai akryyli. TrendyNailWraps kynsikalvot ovat erittäin kestäviä ja saatavilla 50 erilaisena mallina. TrendyNailWraps kynsikalvot on valmis- tettu Yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle, joka on niin kestävä että sen pintaa voidaan karhentaa. TrendyNailWraps kynsikalvojen päälle voidaan laittaa

Lisätiedot

Henkilökohtainen harjoitusohjelma

Henkilökohtainen harjoitusohjelma Henkilökohtainen harjoitusohjelma Fysio-MM Oy - Laadukasta kuntoutusta asiakkaan parhaaksi Kinesiocenter Bomba Laatija Mika Mustonen Asiakas Leppoisasti liikkeelle PHT Tabata-kahvakuulalla 25.7.2012 Tabata-sarja

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla

Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita. Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys. Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla Ergonomisten kantovälineiden käyttöohjeita Kiedo ry Keski-Suomen kestovaippa- ja kantoliinayhdistys Kietaisuristi 2 - trikoisella kantoliinalla (voit käyttää peiliä apunasi harjoitellessasi sidontaa) 1.

Lisätiedot

AKUPAINANTA HIERONTA

AKUPAINANTA HIERONTA AKUPAINANTA HIERONTA Johdanto Biodrogan akupainanta hieronta on vaikutukseltaan energisoiva ja virkistävä. Hieronta tukee Chin virtausta. Chi (tai Qi) on perinteisessä Kiinalaisessa kulttuurissa esiintyvä

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015

Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Yläkouluakatemia viikot 6 ja 7 /2015 Suoliston vaikutus terveyteen Vatsa ja suolisto ovat terveyden kulmakiviä -> niiden hyvinvointi heijastuu sekä fyysiseen että psyykkiseen hyvinvointiin Jopa 80% ihmisen

Lisätiedot

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten

Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Venyttely ennaltaehkäisee vaivoja parhaiten Lihaskireys ja alentunut nivelliikkuvuus syntyvät usein kehon yksipuolisesta kuormituksesta, joka pitkään jatkuessaan voi aiheuttaa lihaksiin tasapainohäiriön.

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Luuston viholliset: Luuston haurastuminen. Laihduttaminen ja syömishäiriöt Tupakka Alkoholi Huumeet Kofeiini Lääkkeet

SISÄLTÖ. Luuston viholliset: Luuston haurastuminen. Laihduttaminen ja syömishäiriöt Tupakka Alkoholi Huumeet Kofeiini Lääkkeet LUUSTO 17.11.2015 SISÄLTÖ Luuston viholliset: Laihduttaminen ja syömishäiriöt Tupakka Alkoholi Huumeet Kofeiini Lääkkeet Luuston haurastuminen 2 LUUSTON VIHOLLISET Nau+ntoaineista erityises+ alkoholilla,

Lisätiedot

PhysioTools Online - ed set Sivu 1/7

PhysioTools Online -  ed set Sivu 1/7 PhysioTools Online - emailed set Sivu 1/7 Harjoitusohjelma FYS PKL SELKÄRYHMÄ 2/15 Keski-Suomen SHP Keski-Suomen keskussairaala Keskussairaalantie 19, 40620 Jyväskylä, Suomi ALKULÄMMITTELY Pyöräilyä. Aika:

Lisätiedot

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Taukojumppa Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Olet ehkä huomannut viime vuosina uutisia, joissa kerrotaan istumisen olevan hengenvaarallista.

Lisätiedot

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason

Osa 1 Hengitys ja tuki Ólafur Torfason Osa 1 Hengitys ja tuki 25.01.2018 Ólafur Torfason Hengitys Esimerkkivideo pallean liikkeestä (ei ääntä) https://www.youtube.com/watch?v=5jron_sm5gc Sisäänhengityksen aikana: Pallea liikkuu alaspäin Rintakehä

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Luuston tehtävät Luuston rakenne Luuston muodostuminen ja uusiutuminen Luuston ja hampaiden hyvän huollon merkitys Luustoterveyden kulmakivet

SISÄLTÖ. Luuston tehtävät Luuston rakenne Luuston muodostuminen ja uusiutuminen Luuston ja hampaiden hyvän huollon merkitys Luustoterveyden kulmakivet LUUSTO 2018 SISÄLTÖ Luuston tehtävät Luuston rakenne Luuston muodostuminen ja uusiutuminen Luuston ja hampaiden hyvän huollon merkitys Luustoterveyden kulmakivet LUUSTON TEHTÄVÄT Tukiranka Hampaat (syöminen)

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Anatomia ja fysiologia 1

Anatomia ja fysiologia 1 Anatomia ja fysiologia 1 Tehtävät Laura Partanen 2 Sisällysluettelo Solu... 3 Aktiopotentiaali... 4 Synapsi... 5 Iho... 6 Elimistön kemiallinen koostumus... 7 Kudokset... 8 Veri... 9 Sydän... 10 EKG...

Lisätiedot

KEPPIJUMPAN PERUSLIIKKEITÄ "Keppijumpan isän" Juhani Salakan ohjeita oikeisiin liikesuorituksiin. Perusohje: Aluksi suurin huomio oikeaan suoritustekniikkaan (opetellaan ensin "uimaan" ja mennään vasta

Lisätiedot

SISÄELINTEN TUTKIMUSRAPORTTI

SISÄELINTEN TUTKIMUSRAPORTTI SISÄELINTEN TUTKIMUSRAPORTTI Hanna-Riina Raunio 9c Tutkimme 1.11.2012 biologian tunnilla naudan sisäelimiä. Tutkimme munuaisia, maksaa, keuhkoja ja henkitorvea sekä ruokatorvea ja kieltä. Pidin tutkimisesta,

Lisätiedot

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59 Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: 10.05.2017 07:59 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLAITOS, - Istuen/seisten ilman kenkiä - Pyöritä nilkkaa ja vaihda välillä suuntaa - Heilauta rennosti jalkaa suorana eteen

Lisätiedot

Miten minä kokosin Valtterin

Miten minä kokosin Valtterin Miten minä kokosin Valtterin Minulla oli jo mahdollisuus koota Valtteri kokonaan. Haluan kertoa teille, mitä kaikkea koin Valtterin kanssa. Yhden asian voin jo paljastaa: Valtterin kanssa ei ole tylsää.

Lisätiedot

Aortta on vatsan alueella kulkeva päävaltimo, joka kuljetta verta kaikkiin sisäelimiin.

Aortta on vatsan alueella kulkeva päävaltimo, joka kuljetta verta kaikkiin sisäelimiin. WEEKEND 3 CHI NEI TSANG SISÄELINTEN HUUHTELU Aortta on vatsan alueella kulkeva päävaltimo, joka kuljetta verta kaikkiin sisäelimiin. On yleistä, että kuona, myrkyt ja kuolleet verisolut kerääntyvät sisäelimiin

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus

Liike Sarjat Toistot. A1 Yhden jalan kyykky A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä B1 Punnerrus 1 Liike Sarjat Toistot A1 Yhden jalan kyykky 4 10 12 A2 Polvenkoukistus, kantapäät pyyhkeellä 4 10 12 B1 Punnerrus 4 10 12 B2 Kulmasoutu: kyynär kyljen vierestä ylös, kyynär sivulla alas TAI tarpeeksi

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 24 liikkeen Taiji Sisältö 1. Aloitusliike...2 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 4. Harjaa polvea ja käännä askelta molemmille puolille...7

Lisätiedot

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle

Harjoituksia nivelrikkopotilaalle Harjoituksia nivelrikkopotilaalle www.parempaaelamaa.fi/kipu Lonkat ja polvet Lihasvoima Asetu kylkimakuulle Nosta hitaasti ylempi jalka ilmaan ja tuo se hitaasti takaisin alas Toista 5 10 kertaa kummallakin

Lisätiedot

ENSIAPUA NISKA-HARTIAKIPUUN

ENSIAPUA NISKA-HARTIAKIPUUN ENSIAPUA NISKA-HARTIAKIPUUN 1 Hyvä Nuori! Niska on kipeä, selkää särkee, päätä jomottaa Kuulostaako tutulta? Et ole yksin näiden ongelmien kanssa. Nuorten niska-hartiakivut ja päänsärky ovat yleistyneet

Lisätiedot

Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA

Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA Kenttäpäällikön liikuntavinkki HELMIKUUSSA PILATEKSELLA VAHVA KESKUSTA Helmikuussa hiihto- ja ulkoilukelit ovat parhaimmillaan ja lunta riittää koko Suomessa. Innokkaat ulkoilijat täyttävät hiihtokeskukset

Lisätiedot

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen

Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Bolujem od dijabetesa tip 2 Olen saanut tyypin 2 diabeteksen Kysymyksiä ja vastauksia Pitanja i odgovori Mitä diabetekseen sairastuminen merkitsee? On täysin luonnollista, että diabetekseen sairastunut

Lisätiedot

Hyol Potkut: 1- P1 1- P2 1- P3 2- P4 2- P7 2- P8 3- P11 3- P17 4- P19 4- P22

Hyol Potkut: 1- P1 1- P2 1- P3 2- P4 2- P7 2- P8 3- P11 3- P17 4- P19 4- P22 Hyol Perustekniikat: 1- Käsipuukko 1- Rannekaato 2- Rannelukko 2- Munuaiskaato 3- Kyynärlukko 1 3- Kyynärlukko 2 4- Kyynärvääntö 1 4- Kyynärvääntö 2 5- Pyyhkäisy 5- Poliisiote 6- Sormilukot 6- Kuristukset

Lisätiedot

Lisää toiminnallista voimaa

Lisää toiminnallista voimaa 1 Lisää toiminnallista voimaa Käytä näitä liikkeitä itsenäisenä harjoituksena, alkuverryttelynä kuntosalilla tai valmistautuessasi nostotöihin. Voit käyttää kotona painona esimerkiksi kirjaa. Itsenäisenä

Lisätiedot

Päästä varpaisiin. Tehtävät. Ratkaisut. Päivitetty 8.4.2013 ISBN 978-951-37-6416-6, 978-951-37-6417-3, 978-951-6418-0. Sisällys (ratkaisut) Johdanto

Päästä varpaisiin. Tehtävät. Ratkaisut. Päivitetty 8.4.2013 ISBN 978-951-37-6416-6, 978-951-37-6417-3, 978-951-6418-0. Sisällys (ratkaisut) Johdanto OPETTAJAN AINEISTO Käyttöehdot Päästä varpaisiin Ihmisen anatomia ja fysiologia Eliisa Karhumäki Mari Kärkkäinen (os. Lehtonen) Päivitetty 8.4.2013 ISBN 978-951-37-6416-6, 978-951-37-6417-3, 978-951-6418-0

Lisätiedot

Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala

Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala Itsensä tuntemisen ja johtamisen -kurssi Liikunta, istuminen ja ergonomia 9.3.2017 Vastaava fysioterapeutti Kati Kauppala Sisältö: 1) Liikunnan vaikutus hyvinvointiin 2) Istumisen haitallisuus 3) Hyvä

Lisätiedot

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI!

HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! Miesten jumppaopas HANKI KESTÄVÄ KESKIVARTALO SELKÄSI TUEKSI! TÄSMÄLIIKUNTAA KESKIVARTALOON 2-3 kertaa viikossa 15 min. päivässä HARJOITTELE KEHOLLESI HYVÄ PERUSTA rankasi pysyy hyvässä ryhdissä ja löydät

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA

HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA HARJOITUSOHJELMA PUOLAPUILLA Istumaan nousu Suora vatsalihas, suora reisilihas, leveä peitinkalvon jännittäjälihas. Suoritus: Laita jalat puolapuun alle ja kädet joko niskaan kevyesti (muista kyynärpäät

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

VARMISTA RAVINTEIDEN IMEYTYMINEN! Suihkeemme imeytyvät suoraan iholta tai suun limakalvoilta. Tutkitusti tehokas vaikutus!

VARMISTA RAVINTEIDEN IMEYTYMINEN! Suihkeemme imeytyvät suoraan iholta tai suun limakalvoilta. Tutkitusti tehokas vaikutus! VARMISTA RAVINTEIDEN IMEYTYMINEN! Suihkeemme imeytyvät suoraan iholta tai suun limakalvoilta. Tutkitusti tehokas vaikutus! Yritin nostaa tyttäreni D-vitamiinitasoja 3 vuotta tuloksetta, kunnes löysin DLux3000

Lisätiedot

Ohjeita synnytyksen jälkeen

Ohjeita synnytyksen jälkeen Ohjeita synnytyksen jälkeen 2 3 4 5 1 6 Lantionpohja 1. Lantionpohjan lihaksisto 2. Selkäranka 3. Peräsuoli 4. Kohtu ja emätin 5. Virtsarakko 6. Häpyluu Lantionpohjan lihakset Loppuraskauden aikana ja

Lisätiedot

SUOMEN VOIMISTELULIITTO

SUOMEN VOIMISTELULIITTO NUOREN URHEILIJAN KASVU- JA KEHITYS RISKIT JA MAHDOLLISUUDET Harri Hakkarainen Urheilulääkäri- ja valmentaja Kasvun ja kehityksen jaomelua Rakenteellinen kasvu Koko, pituus, paino, raajojen suhteet jne.

Lisätiedot

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle

Fysioterapeutin ohjeita olkapääpotilaalle Fysioterapia Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Hanneksenrinne 7 60220 Seinäjoki puh. 06 415 4111 Ähtärin sairaala Sairaalantie 4 E 63700 Ähtäri puh. 06 415 7111 Fysioterapia 2

Lisätiedot

Tyypin 2 diabetes ja keho

Tyypin 2 diabetes ja keho ROB TAUB Robilla on tyypin 2 diabetes Tyypin 2 diabetes ja keho Miten diabetes vaikuttaa kehoosi DENISE TROUTMAN Denisellä on tyypin 2 diabetes ROGÉRIO SILVA Rogériolla on tyypin 2 diabetes PORTUGAL tyypin

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

Dinox FitBars. - Harjoitusopas

Dinox FitBars. - Harjoitusopas Dinox FitBars - Harjoitusopas Tässä harjoitusoppaassa on pieni otos miten Dinox FitBareilla voi harjoitella. Liikkeitä ja erilaisia muunnelmia on kymmeniä. Oman kehonpainolla harjoittelu on todella tehokasta

Lisätiedot

Osteoporoosi (luukato)

Osteoporoosi (luukato) Osteoporoosi (luukato) Lääkärikirja Duodecim Pertti Mustajoki, sisätautien erikoislääkäri Osteoporoosi tarkoittaa, että luun kalkkimäärä on vähentynyt ja luun rakenne muuttunut. Silloin luu voi murtua

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.)

Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.) Kuntoutus Olkanivelen leikkauksen jälkeinen peruskuntoutusohjelma (Acromioplastia, AC-resectio yms.) Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri Seinäjoen keskussairaala Fysioterapia Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki

Lisätiedot

Liike Sarjat Toistot

Liike Sarjat Toistot 1 Liike Sarjat Toistot A1 Kyykky tuettuna 3 12 15 A2 Lantionnosto 3 12 15 B1 Punnerrus kädet korokkeella 3 12 15 B2 Kulmasoutu yhdellä kädellä 3 12 15 C Kuppi-keskivartalopito 3 30 45 sekuntia Näin treeni

Lisätiedot

Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy

Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy PS&V-MM 2011 Kyynärvarren ja ranteen vahvistaminen sekä vammojen ennaltaehkäisy Tärkein yksittäinen tekijä sulkapalloilijan kyynärvarren sekä ranteen vammojen ennaltaehkäisyssä on oikea mailaote. Muista

Lisätiedot

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille AKTIVOI KESKIVARTALO Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille VALMENTAJALLE Lentopallo vaatii pelaajalta monipuolista kehonhallintaa ja vakautta.

Lisätiedot

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet

Lonkan tekonivel. Fysioterapiaohjeet Fysioterapia Lonkan tekonivel Fysioterapiaohjeet Seinäjoen keskussairaala Koskenalantie 18 60220 Seinäjoki Puhelin vaihde 06 415 4111 Faksi 06 415 4351 Sähköposti: etunimi.sukunimi@epshp.fi Ähtärin sairaala

Lisätiedot

Liikuntakoneiston huolto

Liikuntakoneiston huolto Liikuntakoneiston huolto Lihakset kaipaavat vahvistamisen lisäksi myös huoltoa. Huolla liikuntakoneistoasi säännöllisin venytyksin ja liikkuvuusharjoituksin. Sisällytä huoltoa jokaiseen harjoitukseesi

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Niskan hoito-opas. Terveystietoa

Niskan hoito-opas. Terveystietoa Niskan hoito-opas Terveystietoa Oy STADA Pharma Ab Salomonkatu 17 B PL 1310, 00101 Helsinki Puh. 0207 416 888 Fax 0207 416 889 Tekijät: Seppo Pehkonen, urheilufysioterapeutti Tytti Nuoramo, työfysioterapeutti

Lisätiedot

PALVELUJEN OPAS. Eläinterapeutti Ritva Oljakka

PALVELUJEN OPAS. Eläinterapeutti Ritva Oljakka PALVELUJEN OPAS Eläinterapeutti Ritva Oljakka Olen Ritva Oljakka, koulutettu koira- ja hevoshieroja Espoosta ja eläinkouluttaja. Eläimet ovat aina olleet osana elämääni ja niiden hyvinvointi on lähellä

Lisätiedot

2-jakoinen treeniohjelma

2-jakoinen treeniohjelma 2-jakoinen treeniohjelma 2-Jakoinen treeniohjelma sopii sinulle, joka olet jo aloittanut kuntosaliharjoittelun. Ohjelmassa on kaksi eri harjoitusta. Ensimmäisessä treenataan alavartalo ja toisessa ylävartalo.

Lisätiedot

VAIPANVAIHTO. Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla!

VAIPANVAIHTO. Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla! VAIPANVAIHTO Muista aina tukea kunnolla vauvan päätä, ellei vauva sitä vielä kannattele kunnolla! HUOM! Tätä ohjetta ei toisteta joka välissä, tässä on asiasta yleishuomautus. 0. Milloin vaihdetaan? Kun

Lisätiedot

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto-

FITLANDIA-TREENIOPAS. - Juoksijan lihaskunto- FITLANDIA-TREENIOPAS - Juoksijan lihaskunto- ASIANTUNTIJA Sanna Malinen Sanna Malinen on 27-vuotias viittä vaille valmis lääkäri. Sanna on harrastanut liikuntaa pikkutytöstä lähtien, ja urheilulajeista

Lisätiedot

Lataa Elinvoimainen vartalo - aktiivinen elämä. Lataa

Lataa Elinvoimainen vartalo - aktiivinen elämä. Lataa Lataa Elinvoimainen vartalo - aktiivinen elämä Lataa ISBN: 9789515847799 Sivumäärä: 351 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 26.45 Mb Lujat luut, joustavat nivelet ja vahvat lihakset antavat hyvän perustan hyvinvoinnille

Lisätiedot

Välineet ja Varusteet. -> Eivät yhdentekeviä

Välineet ja Varusteet. -> Eivät yhdentekeviä Välineet ja Varusteet -> Eivät yhdentekeviä Juoksukengät - Riittävästi tilaa, vähintään 1cm kärjessä - Tukevat ja riittävästi iskuja vaimentavat - Sisään ajetut juoksutapahtumassa - Vaihto 1000-1500 km

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

7. MAKSA JA MUNUAISET

7. MAKSA JA MUNUAISET 7. MAKSA JA MUNUAISET 7.1. Maksa myrkkyjentuhoaja SIJAINTI: Vatsaontelon yläosassa, oikealla puolella, välittömästi pallean alla Painaa reilun kilon RAKENNE: KAKSI LOHKOA: VASEN JA OIKEA (suurempi), VÄLISSÄ

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK

Ensiapukoulutus seuratoimijat. 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Ensiapukoulutus seuratoimijat 04.11.2013 Janne Wall sh ylempi AMK Tavoitteet Elottomuuden tunnistaminen hengitys Tajuttomuus / Elottomuus 112 aktivointi PPE Hengitys Normaali hengitys on rauhallista, tasaista,

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN

ALKUVERRYTTELY: KÄSIEN PYÖRITTELY, SELKÄRULLAUS JA POLVENNOSTOKÄVELY PAIKALLAAN KUNTOPIIRI- OHJELMA KUNTOPIIRITYYPPINEN LIHASKUNTOHARJOITUS Treeni 1 Ikäisesi nuoren suositellaan harrastavan vähintään 3 kertaa viikossa lihaskuntoa, liikkuvuutta ja luiden terveyttä edistävää liikuntaa

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n

SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n SISÄLTÄÄ PULSSIN TUNNUSTELUN ABC:n Tunne pulssisi ESTÄ AIVOINFARKTI Epäsäännöllinen syke voi johtua eteisvärinästä, jonka vakavin seuraus on aivoinfarkti. Eteisvärinän voi havaita itse pulssiaan tunnustelemalla.

Lisätiedot

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi SEISAN 1(12) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) SEISAN 1. Yoi 2. Askel vasemmalla jalalla

Lisätiedot

NIVELLIIKKUVUUSHARJOITTEITA

NIVELLIIKKUVUUSHARJOITTEITA Frisbee vinottain vettä vasten = vastus pienempi kuin edellä. (Kuva 171) Frisbee pystysuoraan vettä vasten = kevyin vastus. (Kuva 172) Frisbeeharjoituksia Useimpia seuraavista frisbee-harjoituksista voi

Lisätiedot

EQ EVERYDAY SE, MITÄ TARVITSET JOKA PÄIVÄ

EQ EVERYDAY SE, MITÄ TARVITSET JOKA PÄIVÄ It s in our nature EQ EVERYDAY SE, MITÄ TARVITSET JOKA PÄIVÄ EQ EVERYDAY sisältää tuotteet Lifeforce ja Vitastrong. Tuotteet on kehitetty täydentämään toisiaan ja varmistamaan kehosi K2-vitamiinin, omega-3-rasvahappojen,

Lisätiedot

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä

tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä ADACOLUMN -HOITO tulehduksellisten suolistosairauksien yhteydessä www.adacolumn.net SISÄLTÖ Maha-suolikanava...4 Haavainen paksusuolitulehdus...6 Crohnin tauti...8 Elimistön puolustusjärjestelmä ja IBD...10

Lisätiedot

Sovitut seuranta-ajat

Sovitut seuranta-ajat KUNTOKIRJA Sovitut seuranta-ajat Pvm/ klo paikka Huomioitavaa/ sovitut asiat Henkilötiedot Nimi: Osoite: Puhelin: Yhteystietoja Lääkäri KYS Puhelin Sairaanhoitaja, Sydänpoliklinikka Puhelin Fysioterapeutti

Lisätiedot

MESOFORCE MESO-TÄYTTÄVÄ HIERONTA

MESOFORCE MESO-TÄYTTÄVÄ HIERONTA HIERONTAOPAS MESOFORCE MESO-TÄYTTÄVÄ HIERONTA Tee kaikki liikkeet kolme kertaa 1. MIKROVERENKIERRON AKTIVOINTI, IHON TIIVIYDEN LISÄÄMINEN SISÄLTÄ a) Tee pyörittelevää liikettä nyrkeillä dekolteelta olkapäitä

Lisätiedot

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle

Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle Ohjeita olkanivelen tähystysleikkauksesta kuntoutuvalle VARSINAIS-SUOMEN SAIRAANHOITOPIIRI EGENTLIGA FINLANDS SJUKVÅRDSDISTRIKT Tämän ohjeen tarkoituksena on selvittää olkanivelen tähystysleikkauksen jälkeistä

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat 1 / 9 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät & Ojentajat 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat

Lisätiedot

1. Teurasporojen kuljetus...4. 2. Ante mortem tarkastus...4. 3. Eläinten nouto tainnutukseen...4. 4. Tainnuttaminen...4. 5. Verenlasku / pisto...

1. Teurasporojen kuljetus...4. 2. Ante mortem tarkastus...4. 3. Eläinten nouto tainnutukseen...4. 4. Tainnuttaminen...4. 5. Verenlasku / pisto... Porotietokansio Teurastusosio Karvonen Seppo, Pieski Kaarina 2007 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Teurasporojen kuljetus...4 2. Ante mortem tarkastus...4 3. Eläinten nouto tainnutukseen...4 4. Tainnuttaminen...4

Lisätiedot

Kunto-ohjelma amputoiduille

Kunto-ohjelma amputoiduille Kunto-ohjelma amputoiduille Yleistä harjoituksista Tässä kirjasessa esitellään harjoitukset, joista kuntoutuksesi alkaa proteesin sovituksen jälkeen. Harjoitukset voi tehdä proteesin kanssa tai ilman

Lisätiedot