Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kathmandu Hyvä kummi! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kathmandu 06.05.2013. Hyvä kummi! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!"

Transkriptio

1 Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kathmandu Kummikirje 1/2013 Hyvä kummi! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Talven kylmyys on ohi ja Nepalissa nautitaan jo kesän lämmöstä. Nepalin vammaisten lasten ja nuorten kummina tuet Forward Lookingin, nepalilaisen kumppanijärjestömme, kautta 372 vammaisen lapsen ja nuoren koulunkäyntiä ja opiskelua. Forward Lookingin alla on kaikkiaan lähes 450 kummilasta ja nuorta, joista 372 on näkö-, kuulo- tai liikuntavammaisia. Kuva 1: Baglungin kuurojen koulun esiopetusryhmästä. (Kuva: Riikka Vuoristo-Virta) Nämä kummiohjelman kautta tukemamme 372 vammaista lasta ja nuorta ovat kotoisin ja opiskelevat eri puolilla Nepalia. Kouluja, joiden vammaisia opiskelijoita tuemme, on mukana lähes sata. Kuitenkin valtaosa kummilapsistamme opiskelee yhteensä kolmessatoista koulussa. Kummioppilaiden määrällä mitattuna suurimmat tukemamme koulut ovat Baglungin kuurojen koulu, Dharanin kuurojen ja näkövammaisten koulut ja Gorkhan kuurojen koulu. Viidenneksi eniten vammaisia oppilaitamme on Kathmandun kyljessä sijaitsevassa koulussa Bhaktapurissa. Heistä suurin osa tulee eri puolilta Nepalia Kathmanduun opiskelemaan korkeakoulututkintoa. Korkeasti koulutetut vammaiset toimivat usein roolimalleina ja esimerkkeinä muille niin muille vammaisille kuin poliittisille päättäjillekin - ja siten myös raivaavat vammaisten tietä Nepalissa. Kummiohjelman puitteissa tuetaan paitsi kouluja, myös vammaisten asuntoloita sekä inklusiivisia resurssiluokkia. Kummituki mahdollistaa kouluun pääsyn sellaisille oppilaille, jotka muuten jäisivät koulutuksen ulkopuolelle vammansa, taloudellisen tilanteen ja vaikean kouluun pääsyn vuoksi. Viime aikoina on erityisesti kiinnitetty huomiota siihen, että kaikkein vaikeimmin tavoitettavat vammaiset saataisiin tuen piiriin. Usein tämä tarkoittaa aktiivista työtä näiden vammaisten löytämiseksi, sillä he eivät ole itse tietoisia tai kykeneväisiä hakemaan mukaan kummiohjelmaan. Kummituki tarkoittaa usein myös asuntolapaikkan ja

2 ympärivuorokautisen huolenpidon tarjoamista. Kumppanikoulujen opetuksen laadukkuutta tuetaan muun muassa järjestämällä opettajille koulutusta ja tuottamalla opetusmateriaaleja. Forward Looking tekee myös monipuolista vaikuttamistyötä vammaisten aseman parantamiseksi Nepalissa. Maassa, jossa yhä usein uskotaan vammaisuuden olevan rangaistus edellisen elämän teoista ja siksi hyvin häpeällinen asia. Forward Looking tukee vammaisten lasten koulutuksen alalla tehtävää tutkimusta ja luo yhteyksiä eri tahojen välillä. Näitä tahoja ovat esimerkiksi paikalliset vammaisjärjestöt ja koulutuksia suunnittelevat ja asetuksia säätävät virkamiehet. Tavoitteena on vammaisten lasten koulutuksen kehittäminen koko maassa. Juuri nyt viimeistellään kyselylomakkeita koko maan kattavaa laajaa kuurojen opetuksen tutkimusta varten. Tätä Forwad Lookingin tukemaa tutkimusta ovat toteuttamassa Nepalin kuurojen liitto sekä joitakin virkamiehiä opetusministeriöstä. Ministeriö tulee käyttämään tämän tutkimuksen tuloksia pohjana tulevissa suunnitelmissaan kuurojen opetuksen ja opettajien koulutuksen järjestämiseksi maassa. On erittäin tärkeää tarjota vammaisille lapsille ja nuorille mahdollisuus koulutukseen ja laadukkaaseen opetukseen. Koulutuksen kautta he voivat saada töitä ja lisäksi niin perheet, viranomaiset, opettajat kuin muut vammaiset näkevät vammaisenkin ihmisen olevan taidokas ja pärjäävä. Lisäksi kun vammaisjärjestöt saavat pikku hiljaa koulutettua väkeä omasta joukostaan, he ovat kykenevämpiä itse ajamaan omia asioitaan ja oikeuksiaan. Vammaistyön neuvonantajamme Riikka Vuoristo-Virta on kevään aikana vieraillut Forward Lookingin kohteissa. Dharanin näkövammaisten koulu sijaitsee Kaakkois-Nepalissa ja on Nepalin ainoa näkövammaisten koulu. Koulusta löytyy Nepalin mittapuussa paljon erityismateriaalia ja osaamista ja koulun rehtori on vahvasti omistautunut työlleen sekä valmis toteuttamaan uusia ajatuksia. Uutena toimintamuotona on koulussa aloitettu moninäkövammaisten lasten opetus tähdäten siihen, että lapset oppivat elämässä tarvittavia taitoja, eikä heidän tarvitse edetä akateemisesti lukuvuosia ylöspäin. Opetusta muokataan yksilölliseksi siten, että esimerkiksi eräälle tytölle, jonka perhe pitää pientä ruokaravintolaa, pyritään opettamaan vihannesten pilkkomista ja muita yksinkertaisia taitoja, joilla hän pystyy tulevaisuudessa auttamaan perhettään tulonhankinnassa. Dharanin kaltaisen erityiskoulun suurin ongelma kuitenkin on, ettei Nepalin valtio sitoudu vahvasti tukemaan koulua, vaan Nepalissa painotetaan enemmän inklusiivisista opetusta tai resurssiluokkia yleisopetuksen yhteydessä. Erityiskouluja tarvitaan kuitenkin myös mallikouluiksi ja resurssikouluiksi, joissa voidaan paitsi kehittää sopivia opetusmetodeja, myös jakaa tietoa muihin kouluihin. Kuva 2: Dharanin koulun moninäkövammaisten luokan oppilaita harjoittelemassa kädentaitoja. (Kuva: Riikka Vuoristo-Virta)

3 Toinen tukemamme erityiskoulu, Baglungin kuurojen koulu, sijaitsee Länsi-Nepalin kukkula-alueella Baglungissa. Koulussa vierailivat myös Lähetysseuran vapaaehtoiset Riikka ja Larimatti Teelmäki, jotka vajaan viikon ajan opettivat hip-hopia ja jazztanssia kaikille koulun lähes sadalle oppilaalle. Oppilaat olivat hyvin innokkaita oppimaan tanssia ja lähtipä koulun rehtorikin mukaan rytmin vietäväksi. Baglungin kuurojen koulussa vallitsee opetuksen suhteen hieno ilmapiiri. Vaikka materiaalia ei ole paljon, opettajat koettavat kaikin keinoin kannustaen, hymyillen, leikkien, piirtäen ja muut keinot hyväksikäyttäen saada lapset ymmärtämään asiat ja oppimaan. Tällainen ilmapiiri on Nepalin kouluissa poikkeuksellinen. Koulussa toteutettiin viime syksynä kuukauden kestävä viittomakielen kurssi oppilaiden perheenjäsenille. Tällainen kurssitus on todella tärkeää, sillä usein perheet eivät ole valmiita ottamaan vastuuta kuuroista lapsistaan. Vaikka lapset koulussa oppisivatkin viittomakielen, ovat he lähes täysin ulkopuolella perheensä elämästä ja tapahtumista, jos kukaan perheenjäsen ei osaa viittomakieltä. Baglungissa on meneillään muihin Nepalin kuurojen kouluihin verrattuna uraauurtava suunnitelma, jonka mukaan kahden vuoden päästä aloitettaisiin ammatillinen opetus 9. luokasta eteenpäin. Tavoitteena on, että tutkinnon lisäksi oppilailla olisi hallussaan myös taitoja, jotka todella auttavat elämässä eteenpäin. Kuva 3: Kuurojen poikien yhdistetty asuntola ja koululuokka Chisapanissa, Bankessa. (Kuva: Riikka Vuoristo-Virta) Tuemme vammaisia lapsia myös Banken ja Kailalin lääneissä kaukana Lounais-Nepalissa. Yksi heistä on 10- vuotias Meena Joshi. Hän on ollut syntymästään saakka liikuntavammainen. Perhe on köyhä, eikä heillä ole ollut rahaa hoitoihin. Meenalla on veli ja sisko, isä työskentelee Intiassa ja äiti huolehtii kotona perheestään. Kummituen avulla Meena opiskelee nyt neljännellä luokalla Chaumalan kylässä Kailalin läänissä. Sunila Chaudhari opiskelee 8. luokalla Pahalmanpurissa Kailalin läänissä. Sunilan perhe on myös hyvin köyhä, eikä vanhemmilla ollut varaa maksaa lastensa koulumaksuja. Sunila on lyhytkasvuinen, minkä vuoksi opiskelu on ollut hänelle vieläkin vaikeampaa. Nyt kummituen turvin opiskelu sujuu paremmin ja Sunila on hyvin innostunut, sekä lahjakas opinnoissaan. Aion opiskella luokalle 12 asti ja jatkaa sen jälkeen räätälikurssille, Sunila suunnittelee.

4 Kuva 4: Meena Joshi (kuva: Laxmi Shrestha) Kuva 5: Sunila Chaudhari (kuva: Laxmi Shrestha) Terveisiä myös näkövammaisilta opiskelijoiltamme Dhadingin läänistä. Tuemme siellä 10 näkövammaisen lapsen koulunkäyntiä ja elämistä asuntolassa. Asuntolassa he saavat, paitsi kodinomaisen ympäristön, opetusta pistekirjoituksessa. Pistekirjoituksen avulla näkövammaiset pystyvät opiskelemaan. Koulussa, jota näkövammaiset lapsemme käyvät, on 1200 opiskelijaa. Tapasin Bipran Ostin (13) ja Om Kumari Magarin (15) asuntolassa lounastauolla. Kumpikaan heistä ei ole täysin sokea, mutta eivät esimerkiksi pysty lukemaan tavallista tekstiä. Näkövamma heillä molemmilla on ollut syntymästä saakka. Lukujärjestys hostellissa on tiukka. Lapset heräävät joka aamu kello viisi. Peseytymisen jälkeen he aloittavat päivän opiskelun. Asuntolalle tulee tukiopettaja opettamaan lapsille pistekirjoitusta. Tukiopetuksen jälkeen he nauttivat aamupalaa ja lähtevät kouluun puoli kymmeneksi. Koulua kestää neljään saakka, ja välissä lapset tulevat asuntolalle lounastauolle. Lapset syövät kaksi kertaa päivässä tyypillistä nepalilaista ruokaa daalbahtia; linssikastiketta ja riisiä. Koulupäivän jälkeenkin lapset vielä opiskelevat tukiopettajan johdolla pistekirjoitusta asuntolalla. Nukkumaan mennään puoli yhdeksältä. Päivässä on siis vain muutama tunti vapaata leikkiaikaa. Sekä Bipran että Om tykkäävät paitsi leikkiä, myös laulaa lauluja. Kysymykseen tulevaisuuden haaveesta molemmat kertovat haluavansa tulla opettajaksi. Bipran on onnekas, sillä hänen äitinsä työskentelee asuntolalla ruuanlaittajana, mutta Omin oma koti on kaukana. Om pääsee kotiin joka vuosi kuukaudeksi dashainin aikaan. Hänen kyläänsä on matkustettava kaksi tuntia bussilla ja käveltävä kolme tuntia tieltä. Isä tulee aina Omia vastaan. Omilla on kolme sisarusta, he kaikki ovat normaalisti näkeviä. Om kertoo kuitenkin aina välillä ikävöivänsä kotiin. Kuva 6: Bipran ja Om.

5 Kuva 7: Lukemaan harjoittelua tukiopettajan avustuksella. Tuen tarvitsijoita on Nepalissa paljon. Forward Lookingin työntekijöiden kanssa joudumme usein pohtimaan ja käymään läpi kriitereitä, joiden pohjalta esimerkiksi valitaan uudet kummioppilaat. Toukokuun alussa haastattelin Laxmi Shresthan kanssa muutamia uusia hakijoita Kathmandun toimistollamme. He hakivat tukea korkeakoulututkintoa varten. Yksi hakijoista oli 22-vuotias Saraswati Katuwal. Hän on kotoisin Itä- Nepalista, läheltä Intian rajaa. Saraswati on jalkavammainen ja siksi kulkee ontuen. Hän on köyhästä perheestä. Perheen isä kuoli sisällissodan aikana. Saraswati sai kuitenkin käydä koulun loppuun omassa kotikylässään. Nyt hän on tullut Kathmanduun voidakseen opiskella lisää. Saraswati asuu Kathmandussa siskonsa ja tämän lasten kanssa. Saraswati on yrittänyt tehdä kotiapulaisen töitä, mutta jalkavamman takia työnteko on ollut vaikeaa. Hänen haaveenaan on saada tutkinto ja muuttaa takaisin kotikyläänsä, jossa voisi työskennellä opettajana tai tehdä sosiaalityötä. Hakemuksien ja haastattelun jälkeen teemme arvion hakijasta, kuuluuko hän niihin, jotka todella tarvitsevat tukea ja jotka täyttävät kriteerit. Tämän jälkeen päätökset uusien oppilaiden valitsemiseksi tekee Forward Lookingin johtokunta. Ensi kirjeessä voin kertoa, onko Saraswati päässyt tuen piiriin. Kuva 8: Laxmi Shrestha haastattelee tukea korkeakouluopintoja varten hakevaa Saraswatia.

6 Kummina teet todella arvokasta työtä! Kiitos kaikkien Nepalin vammaisten lasten ja nuorten puolesta! Terveisin Nepalista Anni Takko, kummityön koordinaattori ja Riikka Vuoristo-Virta, vammaistyön neuvonantaja Jos haluat lähettää postia vammaisille opiskelijoillemme, voit lähettää postia osoitteeseen: FELM / Anni Takko / Kummiposti Jhamsikhel, Lalitpur -3 G.P.O E.P.C Kathmandu, Nepal Ryhmille tarkoitetut kirjeet luemme tai näytämme kaikille ääneen. Samalla on kiva näyttää kuvia Suomesta ja kertoa teistä kummeista. Kummina olet korvaamaton kutsu ystäväsikin! Suomen Lähetysseura, PL 154 (Käyntiosoite: Tähtitorninkatu 18), Helsinki Puh kummit@suomenlahetysseura.fi Tilaa uutiskirje:

Hyvä kummi! Namaste. Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Hyvä kummi! Namaste. Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kathmandu 24.4.2014 Kummikirje 1/2014 Hyvä kummi! Namaste Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Nepalissa on taas lämmin poikkeuksellisen kylmän ja pitkän

Lisätiedot

Vammaisten lasten koulutus hankeraportti 2/2014, Nepal

Vammaisten lasten koulutus hankeraportti 2/2014, Nepal 1 Vammaisten lasten koulutus hankeraportti 2/2014, Nepal Kumppani Forward Looking Hankkeen kuvaus Suomen Lähetysseuran tuki vammaisten lasten kouluille menee paikallisen kumppanin Forward Lookingin (FL)

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii! Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii! Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 1/2013 07.05.2013 Kathmandu Mugun dalit-tyttöjen kummeille Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii! Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kuva 1: Kummioppilaita odottamassa vuoroaan, kun projektityöntekijät

Lisätiedot

Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Kathmandu 22.10.2012 Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kummikirje 2/2012 Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Kuva 1: Sokeiden koulun oppilaiden aamujumppa, Dharan (kuva: Christina

Lisätiedot

Namaste Nepalin kummi!

Namaste Nepalin kummi! Namaste Nepalin kummi! Vuosi alkaa olla loppupuolella ja usein se tarkoittaa, että on aika katsoa hieman kulunutta vuotta taaksepäin ennen kuin vaihdamme kalenterimme taas uusiin. Kummityössä olemme katsoneet

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste. Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Hyvä kummi! Namaste. Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Nepalin vammaiset lapset ja nuoret 25.11.2015 Kummikirje 2/2015 Hyvä kummi! Namaste Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Uusi humanitaarinen kriisi uhkaa Nepalia Kevään kummikirjeen aloitin

Lisätiedot

Tervehdys pikku hiljaa viilenevästä Kathmandusta!

Tervehdys pikku hiljaa viilenevästä Kathmandusta! Takkojen perheen nimikkokirje 3/2013 Kathmandu 10.10.2013 Heikki, Anni, Minttu, Santtu ja Siiri Takko FELM, Lalitpur-3, Jhamsikhel, G.P.O. 8975 E.P.C. 2250, Kathmandu, Nepal Meidän perheen blogi : www.takotmaailmankatolla.blogspot.com

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 1/2014 Kathmandu 22.5.2014 Mugun dalit-tyttöjen kummeille Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kuva 1: Kylänäkymää Mugussa. (Kuva: Hannaleena Pölkki) Nepaliin

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 2/2013 14.11.2013 Kathmandu Mugun dalit-tyttöjen kummeille Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kuva 1: Maisemaa Mugussa Yleistä tietoa Mugun dalit-tyttöjen

Lisätiedot

Tervehdys Nepalista sinulle kummi!

Tervehdys Nepalista sinulle kummi! Tervehdys Nepalista sinulle kummi! Terveiset sateisesta Kathmandusta. Tänä keväänä onkin sadellut normaalia enemmän, vaikka varsinainen sadekausi on vasta alkamassa. Monet pelkäävät, että viime syksyn

Lisätiedot

Sara ja Prakash Dhakal 2 / 2015 1.7.2015

Sara ja Prakash Dhakal 2 / 2015 1.7.2015 Sara ja Prakash Dhakal 2 / 2015 1.7.2015 Aurinkoisia terveisiä Suomesta, Nurmijärveltä! Kevät on ollut monin tavoin erilainen ja paljon on tapahtunut, näistä tunnelmista on hyvä kirjoittaa juuri ennen

Lisätiedot

Dhakalien nimikkokirje 2/2014. Saran työn aloitus

Dhakalien nimikkokirje 2/2014. Saran työn aloitus 22.8.2014 Dhakalien nimikkokirje 2/2014 Tervehdys sateisesta, mutta helteisestä Kathmandusta! Toivottavasti kesänne oli mukava. Kuten kesä Suomessa, nämä kuumat, kosteat ja sateiset kuukaudet menivät Nepalissakin

Lisätiedot

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA

OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA OPPIMISEN JA KOULUNKÄYNNIN TUKI KOULUARJESSA PERUSOPETUSLAKI Perusopetuslain muutos voimaan 1.1.2011 Lain lähtökohtana on oppilaan oikeus saada oppimiseen ja koulunkäyntiin tarvitsemansa tuki oikea-aikaisesti

Lisätiedot

sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri 14.10.2014

sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri 14.10.2014 Anni ja Heikki Takko sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri Kathmandu, Nepal 14.10.2014 Nepalissa on parhaillaan menossa suurimmat vuosittaiset hindujuhlat, dashain ja tihar. Dashain näkyy selkeästi kaupunkikuvassa,

Lisätiedot

Hyvä kummi! Jaimashi. Terveisiä Nepalin kristityiltä opiskelijoilta!

Hyvä kummi! Jaimashi. Terveisiä Nepalin kristityiltä opiskelijoilta! Kummikirje 1/2014 Kathmandu 28.4.2014 FOCUS-opiskelijoiden kummeille Hyvä kummi! Jaimashi Terveisiä Nepalin kristityiltä opiskelijoilta! Nepalissa on taas lämmin poikkeuksellisen kylmän ja pitkän talven

Lisätiedot

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal 1 FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal Kumppani FOCUS-Nepal Hankkeen kuvaus FOCUS on nepalilainen kansalaisjärjestö ja Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppani, joka työskentelee erityisesti

Lisätiedot

Ystäväkirje 2/2012 Mugun dalit tytöt, kummityö, Nepal

Ystäväkirje 2/2012 Mugun dalit tytöt, kummityö, Nepal Ystäväkirje 2/2012 Mugun dalit tytöt, kummityö, Nepal Hyvät ystävät, Mugun tyttöjen kummit ja ryhmät, jaimasihi ja namaste eli terveiset Nepalista. Monet syksyiset kiitokset teille niin kummituesta kuin

Lisätiedot

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla Tikkasten nimikkokirje maaliskuu 2013 Kamwene! Kamwene on Maaliskuu 2013 bena-heimon kibenankielinen tervehdys, jota käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska miten ihmiset ilostuvat

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Kontiolahden koulu

Kontiolahden koulu Kontiolahden koulu 18.3.2017 MIKÄ ON JOPO-LUOKKA? Opetus joustaa ei oppilas JOPO (joustava perusopetus) on työelämäpainotteinen ja toiminnallinen tapa suorittaa peruskoulun yhdeksäs vuosiluokka. Tavoitteena

Lisätiedot

Ystavakirje 2012 Nepalia kannattavat seurakunnat ja yhteisot

Ystavakirje 2012 Nepalia kannattavat seurakunnat ja yhteisot Ystavakirje 2012 Nepalia kannattavat seurakunnat ja yhteisot Namaste ja jaimasihi Nepalista kaikilta laheteiltamme seka kirkollisilta- etta kehitystyhteistyo kumppaneiltamme. Tama kirje on erityisesti

Lisätiedot

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa 1 Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa arvokkaampia. Fidan kristilliset kumppanijärjestöt osoittavat

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 2/2014 Kathmandu 19.11.2014 Mugun dalit-tyttöjen kummeille Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kuva 1: Perhe Balchorin kylästä Mugusta. Nepalin kylmä kausi

Lisätiedot

Kevättervehdys Kathmandusta!

Kevättervehdys Kathmandusta! Takkojen perheen nimikkokirje 1/2014 Kathmandu 12.2.2014 Heikki, Anni, Minttu, Santtu ja Siiri Takko FELM, Lalitpur-3, Jhamsikhel, G.P.O. 8975 E.P.C. 2250, Kathmandu, Nepal Meidän perheen blogi : www.takotmaailmankatolla.blogspot.com

Lisätiedot

Miten säästän uuteen käännykkään? Kuinka paljon rahaa tarvitsemme luokan juhlaan? Miten hankimme rahaa luokkaretkeen?

Miten säästän uuteen käännykkään? Kuinka paljon rahaa tarvitsemme luokan juhlaan? Miten hankimme rahaa luokkaretkeen? Miten säästän uuteen käännykkään? Kuinka paljon rahaa tarvitsemme luokan juhlaan? Miten hankimme rahaa luokkaretkeen? Talousasioiden tuntemus ja ymmärtäminen eivät ole itsestäänselvyys nykypäivän lapsille

Lisätiedot

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite

Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Suomen perusopetuslain tarkoitus ja tavoite Yksi- vai kaksikielisiä kouluja? 13.3.2013 Bob Karlsson Johtaja Kielelliset oikeudet! Perustuslain näkökulmasta julkisen vallan tehtävänä on edistää perusoikeuksien

Lisätiedot

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA)

MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) MODUULI 1 TÄRKEÄT VERBIREKTIOT (VERBI + KYSYMYSSANA) ASUA + MISSÄ TYKÄTÄ + MISTÄ MENNÄ + MIHIN ANTAA + KENELLE SOITTAA + MITÄ OLLA + KENELLÄ KYSYÄ + KENELTÄ TAVATA + KENET MATKUSTAA + MILLÄ MISSÄ asua

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET

Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Muonion kunta/sivistystoimi KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEN PERIAATTEET Sivistyslautakunta 6.8.2012 Sisällys 1. JOHDANTO...3 2. PERUSOPETUS...3 2.1 OPETUKSEN JÄRJESTÄMINEN...3 2.2 OPPILAAT...3 2.3 OPPILASKULJETUKSET...4

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 1/2016 28.4.2016 Mugun dalit-tyttöjen kummeille Kuulumisia Nepalista Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kauppasaarto Intian ja Nepalin rajalla, josta kerroin

Lisätiedot

Suomen Lähetysseura Sampo Pankki IBAN FI38 8000 1400 1611 30 Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki puh. 09 12 971 www.suomenlahetysseura.

Suomen Lähetysseura Sampo Pankki IBAN FI38 8000 1400 1611 30 Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki puh. 09 12 971 www.suomenlahetysseura. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi sekä FELM Nepalin (vas.) että Forward Lookingin (oik.) tiimeihin. Lämpimät terveiset Kathmandusta, Nepalista! Haluamme aloittaa ystäväkirjeemme anteeksipyynnöllä:

Lisätiedot

Ystäväkirje 3/2012 Kirsti Kirjavainen, Nepal

Ystäväkirje 3/2012 Kirsti Kirjavainen, Nepal Ystäväkirje 3/2012 Kirsti Kirjavainen, Nepal Hyvät ystävät, jaimasihi ja namaste eli terveiset Nepalista. Monet syksyiset kiitokset teille niin tuesta kuin rukouksesta monen vuoden ajan tukijoinani täällä

Lisätiedot

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA

Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA 2014 Tutkimus nuorten tulevaisuuden suunnitelmista TIIVISTELMÄ PÄÄRAPORTISTA Kun koulu loppuu -tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää yläkoululaisten ja lukiolaisten tulevaisuuden suunnitelmia,

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Tätä me vaadimme. Haluamme jokainen tehdä omat valintamme VAALITEESI #1

Tätä me vaadimme. Haluamme jokainen tehdä omat valintamme VAALITEESI #1 VAALITEESI #1 Haluamme jokainen tehdä omat valintamme Yhdenvertaisuus on oikeutta ja mahdollisuutta elää tavallista arkea ja sinun itsesi näköistä elämää niin kuin näkevä samanikäinen ja samassa elämäntilanteessa

Lisätiedot

Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys

Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys Kemin kaupungin koulu- ja päiväkotiverkkojen tarveselvitys Vastaajia yhteensä 261 kpl Naisia 195kpl (74,7%) Miehiä 66 kpl (25,3%) Vastanneiden ikä Mielestäni alakoulun (0-6 lk) oppilaan lähikoulun tulisi

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Terveisiä kummityön arjesta ja juhlasta!

Terveisiä kummityön arjesta ja juhlasta! Kiinan kummikirje 2-2010 3.12.2010 Hongkong Terveisiä kummityön arjesta ja juhlasta! Tänä syksynä tuli kuluneeksi 10 vuotta siitä, kun kummioppilastyö aloitettiin Hunanin maakunnassa. Lokakuun kummimatka

Lisätiedot

Lapsilla on oikeus hyvään ruokaan! Maria Kaisa Aula Lasten ruokakasvatus -seminaarin avaus, Jyväskylä

Lapsilla on oikeus hyvään ruokaan! Maria Kaisa Aula Lasten ruokakasvatus -seminaarin avaus, Jyväskylä Lapsilla on oikeus hyvään ruokaan! Maria Kaisa Aula Lasten ruokakasvatus -seminaarin avaus, Jyväskylä 11.2.2014 1 Lapsiasiavaltuutettu Ottaa selvää lasten mielipiteistä ja kertoo niistä aikuisille. Selvittää,

Lisätiedot

Vammaiset afgaanit 2016

Vammaiset afgaanit 2016 1 of 7 Vammaiset afgaanit 2016 Vammaiset afgaanit on ajankohtainen 15 minuutin radio-ohjelma Afganistanin vammaisista ja heidän auttamisestaan. Ohjelmat esitetään Radio Deissä lauantaina 20.2. ja 20.3.2016.

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

Tuuve ja Monni Online

Tuuve ja Monni Online tuuve.fi, monnionline.fi Tuuve ja Monni Online Tuettua verkko-opetusta erityistilanteissa 2016 2019 Johanna Sergejeff Esimerkki kotona opiskelun tukemisesta Opettajat laativat tehtäväpaketteja, jotka toimitetaan

Lisätiedot

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä JOPO Joustava perusopetus 1/2 Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä Uudenmaankatu 17 Rehtori Janne Peräsalmi 05800 Hyvinkää Vehkojan koulu 0400-756276 janne.peräsalmi@hyvinkää.fi

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Lähi-idän aluetta leimaavat levottomuudet ja väkivallan uhka. Eniten tilanteesta kärsivät lapset.

Lähi-idän aluetta leimaavat levottomuudet ja väkivallan uhka. Eniten tilanteesta kärsivät lapset. Lähi-idän aluetta leimaavat levottomuudet ja väkivallan uhka. Eniten tilanteesta kärsivät lapset. Suomen Lähetysseuran työn keskiössä on lasten oikeuksien toteutuminen. Jokaisella lapsella on oikeus hyvään

Lisätiedot

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II

Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Perusopetuksen päättövaiheessa maahan tulleiden opetusjärjestelyt II Esimerkkejä Vaasa: Nivelluokat Jyväskylä: JOPO mmt oppilaille Kontiolahti: Jatkoluokat MOKU 18.9.2009 Vaasan nivelluokat 1 Nivelluokat

Lisätiedot

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen Nuorten aikuisten osaamisohjelma Ville Heinonen Tausta Nuorten yhteiskuntatakuu Erillinen ohjelma 20 29-vuotiaille, vailla toisen asteen tutkintoa oleville Lisärahoitus ammatti- ja erikoisammattitutkintoon

Lisätiedot

Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi!

Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi! Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi! Terveiset kylmenevästä Kathmandusta! Syksy on ollut kummityön osalta monipuolinen. Kesän jälkeen Nepalissa alkoi kummityön evaluaatio eli arviointi, joka toteutettiin

Lisätiedot

Sara ja Prakash Dhakal 1 / 2015 9.3.2015

Sara ja Prakash Dhakal 1 / 2015 9.3.2015 Sara ja Prakash Dhakal 1 / 2015 9.3.2015 Aurinkoisia terveisiä Kathmandusta! Uusi vuosi on alkanut vauhdilla ja tohinalla, siksi kirjeenkin kirjoittaminen on viivästynyt. Paljon on tapahtunut, sekä töissä

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! MLL:n Uudenmaan piiri Asemapäällikönkatu 12 C 00520 Helsinki Tel. +358 44 0470 407 uudenmaan.piiri@mll.fi uudenmaanpiiri.mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin

Lisätiedot

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto

Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015. opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Valmentavat koulutukset Vankilaopetuksenpäivät 2015 Tampere 7.10.2015 opetusneuvos Anne Mårtensson Ammatillisen koulutuksen osasto Säädökset Hallitus antoi eduskunnalle 23.10.2014 esityksen ammatillisesta

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliiton Varsinais-Suomen piiri ry Perhetalo Heideken Sepänkatu 3 20700 Turku p. 02 273 6000 info.varsinais-suomi@mll.fi Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan!

SELKOESITE. Tule mukaan toimintaan! SELKOESITE Tule mukaan toimintaan! Mannerheimin Lastensuojeluliitto Mannerheimin Lastensuojeluliitto (MLL) on vuonna 1920 perustettu kansalaisjärjestö edistää lasten, nuorten ja lapsiperheiden hyvinvointia

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Etiopian kynnyksellä Vammaisten naisten oikeuksien ja toimeentulon edistäminen Kynnyksen ja Marttaliiton hankkeessa, Marttaliitto 2017

Etiopian kynnyksellä Vammaisten naisten oikeuksien ja toimeentulon edistäminen Kynnyksen ja Marttaliiton hankkeessa, Marttaliitto 2017 Etiopian kynnyksellä Vammaisten naisten oikeuksien ja toimeentulon edistäminen Kynnyksen ja Marttaliiton hankkeessa, Marttaliitto 2017 Mitä sinulle tulee mieleen sanasta vammaisuus? Millaisia lähestymistapoja

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen

Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa. 29.3.2012 Ikaalinen Kolmiportainen tuki alakoulun arjessa 29.3.2012 Ikaalinen Ohjelma Klo 14-14.20 Yleinen, tehostettu ja erityinen tuki opetussuunnitelman perusteissa aluekoordinaattorit Marika Korpinurmi, Mari Silvennoinen

Lisätiedot

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022

Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Lappeenrannan lukiokoulutuksen strateginen kehittämissuunnitelma Suomen paras lukiokoulutus 2022 Painopistealueet Kivijalka: Turvallinen oppisympäristö Yhteisöllisyys ja yhdessä tekeminen Kannustava ilmapiiri

Lisätiedot

Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta

Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta Tutkimus opettajien odotuksista ja asenteista: Sähköiset oppimateriaalit osana opetusta #digikoulu Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää peruskoulun ja lukion opettajien odotuksia ja

Lisätiedot

Sara ja Prakash Dhakal 3/ Täällä monsuunikausi on loppumassa ja kaunis syksy tekee tuloaan.

Sara ja Prakash Dhakal 3/ Täällä monsuunikausi on loppumassa ja kaunis syksy tekee tuloaan. Sara ja Prakash Dhakal 3/ 2016 28.9.2016 Syysterveiset Kathmandusta! Täällä monsuunikausi on loppumassa ja kaunis syksy tekee tuloaan. Heinäkuun ja elokuun alun olimme Suomessa, teimme kaksi nimikkoseurakuntavierailua

Lisätiedot

LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille

LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille LUVA - lukioon valmistava koulutus maahanmuuttajille LUVA on suomenkielisen lukion suorittamiseen valmentava lukuvuosi maahanmuuttajille ja vieraskielisille nuorille. LUVAn aikana opiskellaan mm. suomea

Lisätiedot

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut

Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Opetussuunnitelmakysely - Oppilaat OPS-kysely, yhteenveto/kaikki koulut Mäntsälä n = 1613 Oletko kokenut, että seuraavia asioita on mielestäsi enemmän, saman verran tai vähemmän kuin Oppitunnilla istutaan

Lisätiedot

Vammaisten lasten koulutus, Nepal

Vammaisten lasten koulutus, Nepal 1 Vammaisten lasten koulutus, Nepal Kumppani Forward Looking Hankkeen kuvaus Suomen Lähetysseura tukee vammaisten lasten koulutusta paikallisen kumppanin Forward Lookingin (FL) kautta. Forward Looking

Lisätiedot

Kesätervehdys Kathmandusta!

Kesätervehdys Kathmandusta! Takkojen perheen nimikkokirje 2/2014 Kathmandu 17.6.2014 Heikki, Anni, Minttu, Santtu ja Siiri Takko anni.takko@felm.org heikki.takko@felm.org FELM, Lalitpur-3, Jhamsikhel, G.P.O. 8975 E.P.C. 2250, Kathmandu,

Lisätiedot

Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011

Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011 Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011 Maa/alue Hanke Senegal Kirkon koulutyö Hankenumero 13430 Kumppani Raportoija Senegalin Lutherilainen kirkko / ELS Raportoijia: Niokhor Séne (kummityön vastuuhenkilö)

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan tie ammatilliseen koulutukseen ja työelämään KUNTOUTUSPÄIVÄT 19.3.2010 Juhani Pirttiniemi opetusneuvos, KT Opetushallitus Säädöstaustaa: L 631/1998 8 : Ammatillista

Lisätiedot

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ

HYVINKÄÄN KAUPUNKI Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 05800 HYVINKÄÄ Sivistystoimi/ Hallinto Kankurinkatu 4-6 20.10.2015 Alakoulujen rehtorit ENSIMMÄISEN VIERAAN KIELEN VALINTA JA MUSIIKKILUOKALLE PYRKIMINEN Tämän kirjeen liitteenä on 2. luokkalaisten vanhemmille jaettava

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Metsokankaan

Lisätiedot

YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS

YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS YK:N VAMMAISTEN IHMISTEN OIKEUKSIA KOSKEVA YLEISSOPIMUS Tekstin kokoaminen ja kuvat: Tommi Kivimäki SOPIMUKSEN ARTIKLAT 5-30: 5. Vammaisten syrjintä on kielletty Vammaisten ihmisten on saatava tietoa ymmärrettävässä

Lisätiedot

Kokemuksia ja mahdollisuuksia vapaa sivistystyö nuorisotakuun ja maahanmuuttajien koulutuksen toteuttajana 7.3.2013, Helsinki,

Kokemuksia ja mahdollisuuksia vapaa sivistystyö nuorisotakuun ja maahanmuuttajien koulutuksen toteuttajana 7.3.2013, Helsinki, Kokemuksia ja mahdoisuuksia vapaa sivistystyö nuorisotakuun ja maahanmuuttajien kouutuksen toteuttajana 7.3.2013, Hesinki, Kuopion kansaaisopisto: Maria Normi ja Johanna Jussia SUOMEA MAAHANMUUTTAJANUORILLE

Lisätiedot

Erityisliikunnan ammattikoulutuksen näkymiä Karjalan tasavallassa

Erityisliikunnan ammattikoulutuksen näkymiä Karjalan tasavallassa PETROSKOIN PEDAGOGINEN OPISTO Erityisliikunnan ammattikoulutuksen näkymiä Karjalan tasavallassa Valeria Denisenko, Petroskoin pedagogisen opiston johtaja PETROSKOIN PEDAGOGINEN OPISTO Pietarin valtiollisen

Lisätiedot

SKYOPE turvapaikanhakijan opintopolkua rakentamassa

SKYOPE turvapaikanhakijan opintopolkua rakentamassa SKYOPE turvapaikanhakijan opintopolkua rakentamassa Kaisa Rontu Moni tuntee kotoutumiskoulutuksen, mutta kuinka moni tietää, miten turvapaikanhakijat vastaanottokeskuksissa opiskelevat? Turvapaikanhakijoiden

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA

VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Muistio Opetusneuvos 5.5.2014 Jussi Pihkala VALTIONEUVOSTON ASETUS PERUSOPETUSASETUKSEN MUUTTAMISESTA 1 Johdanto 2 Nykytila Koulunkäyntiavustajien lukeminen osaksi opettaja-oppilassuhdetta

Lisätiedot

Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen. Lempäälä

Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen. Lempäälä Vaativan erityisen tuen opetuksen Toimintasuunnitelman laatiminen Lempäälä 1 Taustalla vaikuttavat Kuntastrategia: Huolehdimme siitä, että kouluissa ja päiväkodeissa pystytään huomioimaan jokainen lapsi

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Multian kunta Varhaiskasvatus Päivähoito Lapselle eväät elämään laitetaan ja kirjaksi taitetaan. Yhdessä lapsi, äiti, isä ja hoitoväki näin lapsen hyväksi näki. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes

Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Nivelvaiheen uudet mallit Koulutuspolitiikan osasto Ammatillisen koulutuksen vastuualue Elise Virnes Lähtökohta Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelmassa vuosille 2011-2016 on edellytetty, että

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen

Aito HSO ry. Hyvä sijoitus osaamiseen Aito HSO ry Hyvä sijoitus osaamiseen Aidossa elämässä tarvitaan oikeaa kumppania Työelämä on iso osa elämäämme. Se kulkee aivan samoin periaattein kuin muukin meitä ympäröivä maailma. Siellä on haasteita,

Lisätiedot

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013

Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Nuorten elämäntaitojen vahvistaminen 27.11.2013 Ulla Sirviö-Hyttinen, Suomen Lions liitto ry./ Lions Quest-ohjelmat Sanna Jattu, Nuorten keskus ry Anna-Maija Lahtinen, Suomen lasten ja nuorten säätiö Elämäntaidot

Lisätiedot

KEHITYSVAMMAISTEN LASTEN PALVELUJEN KEHITTÄMISEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT- TYÖPAJA

KEHITYSVAMMAISTEN LASTEN PALVELUJEN KEHITTÄMISEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT- TYÖPAJA KEHAS OHJELMA KEHITYSVAMMAISTEN LASTEN PALVELUJEN KEHITTÄMISEN HYVÄT KÄYTÄNNÖT- TYÖPAJA 18.3.2015 STM 1 2 Kehitysvammaisia on massamme opetettu yli 100 vuotta Vaikeimmin kehitysvammaiset on vapautettu

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö

Hyvinvoinnin puolesta. Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Hyvinvoinnin puolesta Toiminnan suojelija: Tasavallan presidentti Sauli Niinistö Johtava lasten liikuttaja Missio Edistää lasten sekä nuorten terveyttä ja sosiaalista hyvinvointia liikunnan avulla Yli

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA ROMANILASTEN PERUSOPETUKSEN TUKEMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO 1. Romanioppilaiden määrä ja opetuksen vastuutahot kunnassa 3 2. Romanioppilaan kohtaaminen 4 3. Suvaitsevaisuuden ja hyvien

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014

Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Nuorten aktiivisuuden kulttuurin rakentaminen 19.8.2014 Ajattelun muuttaminen on ZestMarkin työtä VANHA AJATTELU JA VANHA TOIMINTA " ZestMark on nuorten valmentamisen ja oppimistapahtumien asiantuntija.

Lisätiedot

Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys!

Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys! Tavallisen ihmisen merkitys lastensuojelussa? Pienillä teoilla suuri merkitys! Samin teesit Vapaaehtoistoiminnan periaatteet Polku Akateemiset, kauniit ja rohkeat Kehittäminen vs. byrokratia Kiitos! Tukihenkilöiden

Lisätiedot

Ilmastovastuun oppimisen kysely 2019

Ilmastovastuun oppimisen kysely 2019 Ilmastovastuun oppimisen kysely 2019 Kysely ilmastovastuun oppimisesta oppilaille, opiskelijoille, opettajille ja koulutuksen toimijoille ja sidosryhmille Kevät 2019 Ilmastovastuu koulutuksessa -vaikutusohjelma

Lisätiedot