Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!"

Transkriptio

1 Kathmandu Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kummikirje 2/2012 Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Kuva 1: Sokeiden koulun oppilaiden aamujumppa, Dharan (kuva: Christina Grönholm) Nepal on yksi maailman taloudellisesti köyhimpiä maita; lähes puolet asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Kastijärjestelmä on virallisesti lopetettu, mutta kastiajattelu elää yhä käytännössä vahvana. Kasti määrää aseman ja kohtalon yhteiskunnassa. Sekä alimpaan kastiin kuuluvat että vammaiset lapset ja nuoret ovat yhteiskunnassa huonoimmassa asemassa. Suomen Lähetysseura haluaa toimia ja parantaa nimenomaan kaikkein köyhimpien ja hyljeksityimpien ihmisten elämää. Lähetysseura on tukenut Nepalissa kummityön kautta vammaisten lasten ja nuorten koulutusta vuodesta Yhteistyöjärjestönä on paikallinen kansalaisjärjestö Forward Looking, jonka toiminta on kasvanut nopeasti viime vuosina. Vammaistyön tarve Nepalissa on suuri. Vammaisuuden uskotaan olevan seurausta edellisen elämän synneistä ja ansaittu kohtalo, siksi vammaisia lapsia usein piilotellaan. Vammaisten lasten koulutukseen pääseminen on usein kummiohjeman kaltaisen avun varassa! Kummityön tarve kasvaa sitä mukaa kuin vammaisten tietoisuus omista oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan lisääntyy. Forward Lookingin työ on ollut erittäin merkittävää myös siksi, että sen vaikuttamistyö on lisännyt tietoisuutta vammaisuudesta ja muokannut ympäristön asenteita sitä kohtaan. Te suomalaiset kummit tuette Forward Lookingin kautta yhteensä 450 lapsen ja nuoren koulunkäyntiä ja ammattiopintoja. Työ on laajaa; kummioppilaita on monissa oppilaitoksissa eri puolilla Nepalia. Pyrimme siihen, että kaikki kummioppilaamme koulutetaan ammattiin asti, jolloin heillä on mahdollisuus itsenäisesti tulla toimeen ja he voivat pärjätä heitä syrjivässä yhteiskunnassa.

2 Vaikka Nepalissa yleisesti on edetty viime vuosina kohtalaisen hyvin YK:n vuosituhattavoitteessa koulutus kaikille (yli 95 % kouluikäisistä aloittaa koulun), eri tutkimusten mukaan arvioidaan, että esimerkiksi kuuroista yhä jopa 70 % on jäänyt vaille minkäänlaista koulutusta. Kuva 2: Buddhiman Tamang Satyawoti Higher Secondary Schoolista Dhadingin läänistä, jossa tuemme neljää fyysisesti vammaista nuorta. Työmme arvioitiin Suomen Lähetysseuran Forward Lookingin kautta tekemä kummityö vammaisten lasten ja nuorten parissa arvioitiin viime keväänä Lähetysseuran aloitteesta. Arvioinnin teki ulkopuolinen taho. Taloudenhoidossa löytyi puutteita, jotka johtivat muutoksiin järjestön hallinnossa. Itse kummitoiminta todettiin vaikuttavaksi, vaikka kehitettävää toki löytyi siitäkin. Nepalin kummiyhdyshenkilönä ja vammaistyön neuvonantajana pitkään toiminut Kirsti Kirjavainen toteaa, että: Nepalissa korruptio on valitettavan yleistä ja on selvä, että kaikkea toimintaa pitää seurata jatkuvasti ja perusteelliset evaluaatiot on tehtävä muutaman vuoden välein. Lähetysseuralle on hyvin tärkeää, että toiminta on läpinäkyvää ja että me itse sekä yhteistyöjärjestömme olemme esimerkkejä ympäristölle, emme vain sanoissa vaan myös teoissa. Forward Lookingin taloudenhoito tutkittiin perusteellisesti. Henkilökuntaa jouduttiin osittain vaihtamaan ja järjestöllä on nyt uusi toiminnanjohtaja, joka on aiemmin toiminut sairaalan johtajana, sekä taloudenhoitaja, jolla on maisteritason tutkinto taloudessa. Johtokuntaa on vahvistettu talousasioiden asiantuntemuksella ja seurantaa tehostetaan entisestään. Järjestön taloushallinnon tarkistuksen yhteydessä tehtiin myös kummitoiminnan evaluaatio, jota varten haastateltiin yli sataa kummituen saajaa, perheitä ja opettajia. Evaluaatiossa todettiin, että järjestön taloushallinnon puutteet eivät ole vaikuttaneet kummituen saajiin. Rahat ovat tulleet joskus vähän myöhässä, mutta kaikki ovat saaneet heille kuuluvat avustukset. Oli liikuttavaa nähdä se kiitollisuus, mitä kummituen saajat tuntevat opiskelumahdollisuuksistaan. Kummituki on pieni, parikymmentä euroa kuussa, mutta näiden ihmisten kohdalla se on tosiaan merkinnyt koko elämän muuttumista. Ilman sitä he eivät olisi päässeet kouluun tai voisi opiskella ammattiin., Kirsti Kirjavainen kertoo ja jatkaa: Kummituen saajien määrää ei ole lähiaikoina tarkoitus paljon kasvattaa vaan keskitymme laatuun.

3 Tavoitteena ei ole tarjota vain koulutusmahdollisuuksia vaan myös ammattikoulutusta ja tukea työllistymiseen. Koulutuksen seurauksena on mm. luotu noin sata uutta työpaikkaa vammaisille ja tälläkin hetkellä 20 näkö- ja kuulovammaista on opettajaharjoittelussa voidakseen aikanaan työskennellä opettajina. Kuva 3: Tyttö Gorkhan Manakamanan kuurojen koululta pelaamassa hirsipuuta. (Kuva: Riikka Vuoristo-Virta) Kertomus Prithvi Narayan Campukselta Prithvi Narayan Campus Pokharassa Keski-Nepalissa on oppilaiden lukumäärällä mitattuna yksi Nepalin suurimmista valtion ylläpitämistä kouluista. Suomen Lähetysseuran kummit tukevat Forward Lookingin kautta kuutta vammaista koulun oppilasta. Kuumana ja sateisena heinäkuun päivänä kävimme yhdessä nepali-työparini Mandiran kanssa tutustumassa kampukseen ja kummioppilaisiimme. Koulu toimii suurella alueella ja koulurakennuksia on paljon. Kävelemme poikien asuntolalle, jossa meitä on vastaanottamassa pieni joukko noin 20-vuotiaita, iloisia ja kohteliaita nuoria miehiä. Damodar Regmi, 28, kävelee ontuen meitä vastaan. En kuitenkaan kiinnitä huomiota ontumiseen, vaan iloisina tuikkiviin silmiin. Hän esittelee meille hieman poikien asuntolaa, jossa sade ropisee sisään vähän sieltä täältä ja etsii meille sitten paikan, jonne voimme istua. Istumme hämärään saliin, ruokalaan. Muurahaisia kipittää lattioilla ja pöydillä, joku pojista peseytyy ulkona pienen suihkun alla kulman takana. Damodar hymyilee ja juttelee paljon. Minulle tulee kiire kirjoittaa kaikki ylös. Välillä nuoria miehiä kävelee ohitsemme, joku pysähtyy tervehtimään ja kuuntelemaan. Joku kysyy Mandiralta, miten voisi päästä Forward Lookingin kummioppilaaksi. Damodar opiskelee kasvatustieteiden maisteriksi. Forward Looking alkoi tukea hänen opintojaan jo neljä vuotta sitten, minkä ansiosta hän pystyi lukemaan kandidaatiksi. Nyt hän opiskelee uuden stipendin turvin maisteriksi. Damodar on kotoisin Tanahunin läänistä, ja omassa kylässään hän on edelleen ainoa maisteriksi opiskeleva. Hän kasvoi köyhässä yksinhuoltajaperheessä ilman isää kuuden veljen ja kahden siskon kanssa. Hän on perheen ainoa vammainen; polio vammautti hänen toisen jalkansa täysin liikuntakyvyttömäksi. Damodarilla on kuitenkin tekojalka, joten hän pystyy nykyisin liikkumaan melko hyvin. Damodar hyväksyttiin kylässään kouluun vammaisuuden takia vasta 7-vuotiaana (yleensä nepalilaiset lapset aloittavat koulun hyvin varhain, jo 3-4- vuotiaina). Naapurit hyljeksivät häntä hänen vammansa takia, eikä hän päässyt kulkemaan kouluun, jonne oli 1,5 tunnin kävelymatka yhteen suuntaan. Niinpä hän pääsi aloittamaan koulun vasta 12-vuotiaana. Köyhän perheen äiti päätti kuitenkin tehdä kaikkensa vammaisen lapsensa kouluttamiseksi ja myi perheen omistaman vesipuhvelin, jotta Damodar sai aloittaa koulunkäynnin Prithvi Narayan Campuksella.

4 Damodar on kovin kiinnostunut teatterista ja draamallisesta ilmaisusta. Hän haluaa kertoa vammaisten elämästä ja kokemuksista draaman avulla. Damodar sai myös mahdollisuuden osallistua viikon kestäneeseen koulutukseen Kathmandussa, jossa vammaiset opiskelijat laativat yhdessä esityksen Nepalin hallitukselle, miten vammaiset tulisi ottaa huomioon uudessa, suunnitteilla olevassa perustuslaissa. Toivon voivani parantaa Nepalin vammaisten asemaa ja kasvattaa tietoisuutta vammaisista ja heidän ihmisoikeuksistaan., Damodar toteaa silmät tuikkien. Kuvat 4 & 5: Damodar (vasemmalla), Rajesh (oikealla). Alamme juuri saada haastattelua valmiiksi, kun ruokasaliin tulee valkoisen kepin kanssa kävelevä toinen iloisen näköinen nuorimies, Rajesh Aryal. Rajesh tervehtii meitä iloisesti ja melkein ensimmäisenä huudahtaa, ettei hän tarvitse enää tukea Forward Lookingilta, sillä hän on saanut työpaikan! Rehellinen, iloinen, ystävällinen nuorimies, kirjoitan vihkooni. Kristitty Rajesh on valittu opettajaksi peruskouluun Länsi-Nepaliin Salyan-nimiseen lääniin, josta hän on myös kotoisin. Hän opiskelee kuitenkin samanaikaisesti kolmatta vuotta kandidaatin tutkintoa ja nyt Rajesh onkin tullut kampukselle suorittamaan tenttejä. Peruskoululaisilla on sopivasti juuri kesäloma. Kristityksi Rajesh kääntyi viisi vuotta sitten. Rajeshin elämään on mahtunut kovin monta hylätyksi tulemista. Rajeshin ollessa 1-vuotias perhe muutti Intiaan. Elämä oli vaikeaa, eikä muuttunut ainakaan helpommaksi perheenäidin kuoltua kuuden Intiassa vietetyn vuoden jälkeen. Äitipuoli muutti perheeseen, mutta Rajesh ja hänen siskonsa kokivat, etteivät saaneet osakseen oikeaa äidin rakkautta ja huomiota. 14-vuoden ikäisenä Rajesh sai pahan silmätulehduksen. Isä ei kuitenkaan suostunut viemään poikaa sairaalaan. Seitsemän päivän päästä Rajesh oli menettänyt näkökykynsä, eikä näköä voitu enää palauttaa. Samoihin aikoihin Rajeshin siskon oli lopetettava koulunkäynti kotitöiden takia. Rajesh ja hänen siskonsa olivat surullisia ja masentuneita ja sisarukset päättivät karata kotoa. Heidän onnistuikin paeta ja palata Nepaliin Intiasta. Sisko kuitenkin hylkäsi Rajeshin heidän päästyään Nepaliin. Onnekseen Rajesh pääsi töihin hotelliin, joten hän pystyi jotenkuten elättämään itsensä. Ystävän avulla Rajesh sai kuulla sokeiden yhdistyksestä (Nepal Association of Blind, NAB). Yhdistyksen työntekijät opettivatkin Rajeshille pistekirjoituksen, jonka avulla Rajesh oppi hyvin nopeasti lukemaan ja kirjoittamaan. Pistekirjoitus avasi ovet koulutukseen. Ilman rahaa ei kuitenkaan koskaan voi saada korkeampaa koulutusta, ja jälleen kerran Rajesh koki itsensä hylätyksi ja elämän nujertamaksi. Rajeshin sinnikyys kuitenkin palkittiin kun hän sai stipendin koulua varten Forward Lookingin kautta.

5 Rajeshin elämässä on asiat nyt hyvin. Rajesh on kuitenkin huolissaan vammaisten, erityisesti sokeiden, tilanteesta Salyan-läänissä, jossa hänen kokemuksensa mukaan eivät edes siellä toimivat pienet vammaisjärjestöt huomioi sokeita. Rajesh on alkanut ajaa sokeiden oikeuksia, mutta helppoa se ei ole ollut, ja hän onkin saanut toisinaan pelätä jopa henkensä puolesta. Rajesh toivoo voivansa alkaa tehdä yhteistyötä Forward Lookingin kanssa Salyanissa. Lopuksi Rajesh toteaa, että vaikka ihminen kokisi olevansa elämässään kuinka yksin ja hylätty, Jumala ei koskaan hylkää ja Hän on aina kanssamme. Vaikka mitä esteitä elämässä tulisi vastaan, ne voi aina voittaa kun uskoo itseensä ja luottaa Jumalaan., hän toteaa. Minun ja Mandiran on aika sanoa jäähyviset Prithvi Naryanin vammaisille opiskelijoille. Sade on lakannut, kävelemme liukasta polkua pitkin takaisin. Osaisinpa minäkin kiittää ja iloita kaikesta siitä, mitä on tässä ja nyt, mietin. Uuden työntekijän terveiset Tämän kirjeen takana on Suomen Lähetysseuran uusi Nepalin kummiyhdyshenkilö Anni Takko. Muutin perheeni (mies ja 6-, 4- ja 2-vuotiaat lapset) kanssa Kathmanduun helmikuun alussa Aluksi olimme kielikoulussa ja viime kesäkuusta lähtien olen työskennellyt Lähetysseuran kummiyhdyshenkilönä ja tiedottajana. Työhöni kuuluu kummityömme arviointia ja kehittämistä, kaikissa kummikohteissa vierailua ja niistä tiedottamista. Olen iloinen saadessani tehdä työtä yhdessä työparini Mandiran ja koko Lähetysseuran Nepal-tiimin kanssa. Olen vaikuttunut siitä, miten kummituki todella auttaa ja menee perille! Minuun voit olla yhteydessä sähköpostitse: postitse: FELM Jhamsikhel, Lalitpur -3 G.P.O E.P.C Kathmandu, Nepal Kummina teet todella arvokasta työtä! Kiitos kaikkien Nepalin vammaisten lasten ja nuorten puolesta! Kuva 6: Uusi kummiyhdyshenkilö perheineen jeepin kyydissä (kuva: Maria Westerling) Kummina olet korvaamaton kutsu ystäväsikin! Suomen Lähetysseura, PL 154 (Käyntiosoite: Tähtitorninkatu 18), Helsinki, puh Tilaa uutiskirje:

Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kathmandu 06.05.2013. Hyvä kummi! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kathmandu 06.05.2013. Hyvä kummi! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kathmandu 06.05.2013 Kummikirje 1/2013 Hyvä kummi! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Talven kylmyys on ohi ja Nepalissa nautitaan jo kesän lämmöstä.

Lisätiedot

Vammaisten lasten koulutus hankeraportti 2/2014, Nepal

Vammaisten lasten koulutus hankeraportti 2/2014, Nepal 1 Vammaisten lasten koulutus hankeraportti 2/2014, Nepal Kumppani Forward Looking Hankkeen kuvaus Suomen Lähetysseuran tuki vammaisten lasten kouluille menee paikallisen kumppanin Forward Lookingin (FL)

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii! Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii! Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 1/2013 07.05.2013 Kathmandu Mugun dalit-tyttöjen kummeille Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii! Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kuva 1: Kummioppilaita odottamassa vuoroaan, kun projektityöntekijät

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste. Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Hyvä kummi! Namaste. Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kathmandu 24.4.2014 Kummikirje 1/2014 Hyvä kummi! Namaste Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Nepalissa on taas lämmin poikkeuksellisen kylmän ja pitkän

Lisätiedot

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017

Minun elämäni. Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, 2017 Minun elämäni Kirjoita 10 lausetta sinun elämästäsi. Voit laittaa myös kuvan. :) SANNA JANUARY 11, Nid Minä olen syntynyt Buriramissa Thaimaassa. Minun perheeni oli iskä äiskä 2 veljeä ja 2 siskoa. Minun

Lisätiedot

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa

Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa 1 Nepalissa kastittomat ovat edelleen yhteiskunnan alinta pohjasakkaa. Kastittomat lapset syntyvät ja kuolevat luullen, etteivät ole likaista rottaa arvokkaampia. Fidan kristilliset kumppanijärjestöt osoittavat

Lisätiedot

Ystäväkirje 2/2012 Mugun dalit tytöt, kummityö, Nepal

Ystäväkirje 2/2012 Mugun dalit tytöt, kummityö, Nepal Ystäväkirje 2/2012 Mugun dalit tytöt, kummityö, Nepal Hyvät ystävät, Mugun tyttöjen kummit ja ryhmät, jaimasihi ja namaste eli terveiset Nepalista. Monet syksyiset kiitokset teille niin kummituesta kuin

Lisätiedot

Löydätkö tien. taivaaseen?

Löydätkö tien. taivaaseen? Löydätkö tien taivaaseen? OLETKO KOSKAAN EKSYNYT? LÄHDITKÖ KULKEMAAN VÄÄRÄÄ TIETÄ? Jos olet väärällä tiellä, et voi löytää perille. Jumala kertoo Raamatussa, miten löydät tien taivaaseen. Jumala on luonut

Lisätiedot

Hyvä kummi! Jaimashi. Terveisiä Nepalin kristityiltä opiskelijoilta!

Hyvä kummi! Jaimashi. Terveisiä Nepalin kristityiltä opiskelijoilta! Kummikirje 1/2014 Kathmandu 28.4.2014 FOCUS-opiskelijoiden kummeille Hyvä kummi! Jaimashi Terveisiä Nepalin kristityiltä opiskelijoilta! Nepalissa on taas lämmin poikkeuksellisen kylmän ja pitkän talven

Lisätiedot

Namaste Nepalin kummi!

Namaste Nepalin kummi! Namaste Nepalin kummi! Vuosi alkaa olla loppupuolella ja usein se tarkoittaa, että on aika katsoa hieman kulunutta vuotta taaksepäin ennen kuin vaihdamme kalenterimme taas uusiin. Kummityössä olemme katsoneet

Lisätiedot

Sara ja Prakash Dhakal 2 / 2015 1.7.2015

Sara ja Prakash Dhakal 2 / 2015 1.7.2015 Sara ja Prakash Dhakal 2 / 2015 1.7.2015 Aurinkoisia terveisiä Suomesta, Nurmijärveltä! Kevät on ollut monin tavoin erilainen ja paljon on tapahtunut, näistä tunnelmista on hyvä kirjoittaa juuri ennen

Lisätiedot

Tervehdys Nepalista sinulle kummi!

Tervehdys Nepalista sinulle kummi! Tervehdys Nepalista sinulle kummi! Terveiset sateisesta Kathmandusta. Tänä keväänä onkin sadellut normaalia enemmän, vaikka varsinainen sadekausi on vasta alkamassa. Monet pelkäävät, että viime syksyn

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu. lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. 3. Minulla on riittävästi aikaa

Lisätiedot

Tervehdys pikku hiljaa viilenevästä Kathmandusta!

Tervehdys pikku hiljaa viilenevästä Kathmandusta! Takkojen perheen nimikkokirje 3/2013 Kathmandu 10.10.2013 Heikki, Anni, Minttu, Santtu ja Siiri Takko FELM, Lalitpur-3, Jhamsikhel, G.P.O. 8975 E.P.C. 2250, Kathmandu, Nepal Meidän perheen blogi : www.takotmaailmankatolla.blogspot.com

Lisätiedot

Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi!

Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi! Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi! Terveiset kylmenevästä Kathmandusta! Syksy on ollut kummityön osalta monipuolinen. Kesän jälkeen Nepalissa alkoi kummityön evaluaatio eli arviointi, joka toteutettiin

Lisätiedot

Ystavakirje 2012 Nepalia kannattavat seurakunnat ja yhteisot

Ystavakirje 2012 Nepalia kannattavat seurakunnat ja yhteisot Ystavakirje 2012 Nepalia kannattavat seurakunnat ja yhteisot Namaste ja jaimasihi Nepalista kaikilta laheteiltamme seka kirkollisilta- etta kehitystyhteistyo kumppaneiltamme. Tama kirje on erityisesti

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 1/2014 Kathmandu 22.5.2014 Mugun dalit-tyttöjen kummeille Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kuva 1: Kylänäkymää Mugussa. (Kuva: Hannaleena Pölkki) Nepaliin

Lisätiedot

Maanviljelijä ja kylvösiemen

Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje syksy 2016 25.11.2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kiitos teille kaikille tuesta ja esirukouksista Viipurin turvakodin toiminnan puolesta! Teidän avullanne lapsen elämä muuttuu

Lisätiedot

Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi!

Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi! Jouluinen tervehdys Nepalista sinulle kummi! Terveiset kylmenevästä Kathmandusta! Syksy on ollut kummityön osalta monipuolinen. Kesän jälkeen Nepalissa alkoi kummityön evaluaatio eli arviointi, joka toteutettiin

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

Dhakalien nimikkokirje 2/2014. Saran työn aloitus

Dhakalien nimikkokirje 2/2014. Saran työn aloitus 22.8.2014 Dhakalien nimikkokirje 2/2014 Tervehdys sateisesta, mutta helteisestä Kathmandusta! Toivottavasti kesänne oli mukava. Kuten kesä Suomessa, nämä kuumat, kosteat ja sateiset kuukaudet menivät Nepalissakin

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 2/2013 14.11.2013 Kathmandu Mugun dalit-tyttöjen kummeille Hyvä kummi! Namaste ja jaimasshii Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kuva 1: Maisemaa Mugussa Yleistä tietoa Mugun dalit-tyttöjen

Lisätiedot

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta

Vapaa-ajan toiminnat. Ei ikinä totta. Joskus totta. Aina totta Kommentit. Yleensä totta Vapaa-ajan toiminnat 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja toimintaan, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin tehdä kaikkea. riittävästi aikaa toimintaan ja

Lisätiedot

Suomen Lähetysseura Sampo Pankki IBAN FI38 8000 1400 1611 30 Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki puh. 09 12 971 www.suomenlahetysseura.

Suomen Lähetysseura Sampo Pankki IBAN FI38 8000 1400 1611 30 Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki puh. 09 12 971 www.suomenlahetysseura. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi sekä FELM Nepalin (vas.) että Forward Lookingin (oik.) tiimeihin. Lämpimät terveiset Kathmandusta, Nepalista! Haluamme aloittaa ystäväkirjeemme anteeksipyynnöllä:

Lisätiedot

Ystäväkirje 3/2012 Kirsti Kirjavainen, Nepal

Ystäväkirje 3/2012 Kirsti Kirjavainen, Nepal Ystäväkirje 3/2012 Kirsti Kirjavainen, Nepal Hyvät ystävät, jaimasihi ja namaste eli terveiset Nepalista. Monet syksyiset kiitokset teille niin tuesta kuin rukouksesta monen vuoden ajan tukijoinani täällä

Lisätiedot

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika.

Tähän alle/taakse voi listata huomioita aiheesta Leikki ja vapaa aika. Leikki ja vapaa-aika Lähes aina 1. Yhteisössäni minulla on paikkoja leikkiin, peleihin ja urheiluun. 2. Löydän helposti yhteisöstäni kavereita, joiden kanssa voin leikkiä. riittävästi aikaa leikkiä ja

Lisätiedot

Tässä on innokas nuorimmainen kitkemässä rikkaruohoja pois. Hän on se joka menestyy parhaiten koulussa ja rakastaa tehdä asioita itsekseen.

Tässä on innokas nuorimmainen kitkemässä rikkaruohoja pois. Hän on se joka menestyy parhaiten koulussa ja rakastaa tehdä asioita itsekseen. Rakkaat ystävät, On ilo kirjoittaa teille kaikille taas. Haluan käyttää tämän tilaisuuden jakaakseni kanssanne iloni siitä että lapset ovat viimeinkin päässet vierailulle. (Niin kuin yllä olevasta kuvasta

Lisätiedot

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa

Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Nuorten osallisuuden toteutuminen Vailla huoltajaa Suomessa olevien turvapaikanhakijalasten edustajien koulutushankkeessa Kokemusasiantuntija Anita Sinanbegovic ja VTM, suunnittelija Kia Lundqvist, Turun

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika

Nettiraamattu. lapsille. Tuhlaajapoika Nettiraamattu lapsille Tuhlaajapoika Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Lazarus Sovittaja: Ruth Klassen; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2012 Bible for Children,

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Sara ja Prakash Dhakal 1 / 2015 9.3.2015

Sara ja Prakash Dhakal 1 / 2015 9.3.2015 Sara ja Prakash Dhakal 1 / 2015 9.3.2015 Aurinkoisia terveisiä Kathmandusta! Uusi vuosi on alkanut vauhdilla ja tohinalla, siksi kirjeenkin kirjoittaminen on viivästynyt. Paljon on tapahtunut, sekä töissä

Lisätiedot

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal

FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal 1 FOCUS stipendiaattitoiminnan nimikkoraportti 2/2014, Nepal Kumppani FOCUS-Nepal Hankkeen kuvaus FOCUS on nepalilainen kansalaisjärjestö ja Suomen Lähetysseuran yhteistyökumppani, joka työskentelee erityisesti

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee?

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Teot SISÄLTÖ Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Lapsen taidot Tärkeitä kysymyksiä Yhteinen aika Tutkittua tietoa Teot ovat valintoja

Lisätiedot

Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä

Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä Vammaisten ihmisten elämä kehitys maissa on selviytymistaistelua päivästä toiseen. He ovat heikommassa asemassa kuin kukaan muu tässä maailmassa Sinä voit auttaa heitä selviytymään. Maailmassa on kaikkiaan

Lisätiedot

Sinä olet kuin Miina, koska...

Sinä olet kuin Miina, koska... Sinä olet kuin Miina, koska... Autat ihmisiä. Teet parhaasi. Toimit rohkeasti. Kannat vastuuta. Puolustat heikompia. Tarkkailet maailmaa. Opettelet uusia asioita. Ryhdyt työhön reippaasti. Teet jotain

Lisätiedot

Sara ja Prakash Dhakal 3 / 2014 26.11.2014

Sara ja Prakash Dhakal 3 / 2014 26.11.2014 Sara ja Prakash Dhakal 3 / 2014 26.11.2014 Terveisiä Kathmandusta! Kun ilma kylmenee, työvuoden loppumisen lähestyminen lämmittää meitä. Kiireisistä aikatauluista huolimatta, olemme pysyneet terveinä ja

Lisätiedot

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115

Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 Yhteenvetoa kyselystä ILTAPÄIVÄTOIMINTA JA KERHOT 1.- 2.LK. kyselyn yhteenvetoa (6.2019) Vastaajien kokonaismäärä: 115 1. OLEN (rastita itsellesi oikea vaihtoehto) 6 VUOTTA 7 VUOTTA 8 VUOTTA 9 VUOTTA 1%

Lisätiedot

9.1. Mikä sinulla on?

9.1. Mikä sinulla on? 9.kappale (yhdeksäs kappale) 9.1. Mikä sinulla on? Minulla on yskä. Minulla on nuha. Minulla on kuumetta. Minulla on kurkku kipeä. Minulla on vesirokko. Minulla on flunssa. Minulla on vatsa kipeä. Minulla

Lisätiedot

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016

SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 SAAVUTETTAVUUSOHJELMA 2014 2016 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä, Yhteinen kirkkoneuvosto 28.11.2013 1 SISÄLLYSLUETTELO JOHDANTO.2 1. SAAVUTETTAVA SEURAKUNTA.2 2. FYYSINEN SAAVUTETTAVUUS ELI ESTEETÖN

Lisätiedot

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015

MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA. Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 MIES JA NAINEN JUMALAN LUOMUKSINA Matin ja Maijan eväät Pekka Tuovinen, 15.11.2015 LUOMINEN 1) Raamattu kertoo kaiken olevaisen synnystä yksinkertaisen (entisajan) maailmankuvan puitteissa. 2) Raamatun

Lisätiedot

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA

TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA TERVEISET TÄÄLTÄ IMATRAN POUTAPILVEN PALVELUKODISTA KERROMME KULUNEEN VUODEN KUULUMISISTA JA VIIME VUODEN MIELEENPAINUVISTA TAPAHTUMISTA Talvella oli paljon pakkasta ja lunta. Paljon vaatteita päälle ja

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN

MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN MARIA MARGARETHA JA EVA STINA KATAINEN Tämä tarina on kertomus kahdesta sisaresta. Sisarukset syntyivät Savossa, Pielaveden Heinämäellä. Heidän isänsä nimi oli Lars Katainen ja äitinsä etunimi oli Gretha.

Lisätiedot

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net

Majakka-ilta 21.11.2015. antti.ronkainen@majakka.net Majakka-ilta 21.11.2015 antti.ronkainen@majakka.net Majakka-seurakunta Majakan missio: Majakka-seurakunta kutsuu, opettaa, palvelee, varustaa, lähtee ja lähettää! Majakan arvolauseke: Yhdessä olemme aivan

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies

Nettiraamattu. lapsille. Jumalan. mies Nettiraamattu lapsille Jumalan lähettämä mies Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta

Nettiraamattu lapsille. Prinssi joesta Nettiraamattu lapsille Prinssi joesta Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org 2011

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä

Vammaisohjelma 2009-2011. Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Vammaisohjelma 2009-2011 Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän vammaisohjelma Johdanto Seurakuntayhtymän vammaisohjelma pohjautuu vammaistyöstä saatuihin kokemuksiin. Vammaistyön

Lisätiedot

Jumalan lupaus Abrahamille

Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla

Kamwene. käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska. miten ihmiset ilostuvat kun tervehdimme heitä heidän omalla Tikkasten nimikkokirje maaliskuu 2013 Kamwene! Kamwene on Maaliskuu 2013 bena-heimon kibenankielinen tervehdys, jota käytämme tervehtiessämme ihmisiä Njomben alueella. On hauska miten ihmiset ilostuvat

Lisätiedot

Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011

Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011 Nimikkosopimushankkeen raportti 2/2011 Maa/alue Hanke Senegal Kirkon koulutyö Hankenumero 13430 Kumppani Raportoija Senegalin Lutherilainen kirkko / ELS Raportoijia: Niokhor Séne (kummityön vastuuhenkilö)

Lisätiedot

Tämän leirivihon omistaa:

Tämän leirivihon omistaa: Tämän leirivihon omistaa: 1 Tervetuloa kesäleirille! Raamiksilla tutustumme Evankeliumin väreihin. o Keltainen kertoo Jumalasta ja taivaasta, johon pääsen uskomalla Jeesukseen. o Musta kertoo, että olen

Lisätiedot

Fidan projektikylän etuudet

Fidan projektikylän etuudet Säännöt Pelin tavoitteena on, että ainakin yksi kylän lapsista saa käydä koulun loppuun. Peli aloitetaan seisten. Kyläläinen, joka kuolee tai joutuu poistumaan koulusta tai kylästä, istuu alas. Jos vähintään

Lisätiedot

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet

Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Kansalaisen oikeudet ja velvollisuudet Oikeus (laki sanoo, että saa tehdä jotakin) Suomen uusi perustuslaki tuli voimaan 1.3.2000. Perustuslaki on tärkeä laki. Perustuslaki kertoo, mitä ihmiset saavat

Lisätiedot

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi

Suomalainen. työelämätietous. Pikku-koto kurssi Suomalainen työelämätietous Pikku-koto kurssi Työelämätietoutta - Suomalaisia pidetään ahkerasti työtä tekevänä kansana. - Erityisen haluttuja työntekijöitä tulee Pohjanmaalta. - Nykyisin Suomessa on paljon

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN

MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN MINUN HYVÄ OLONI OSA II: OMAN HYVINVOINNIN POHTIMINEN Tähän vihkoon on koottu kysymyksiä, jotka auttavat sinua miettimään omaa vointiasi. Vihkon kysymykset auttavat sinua myös miettimään, millaista apua

Lisätiedot

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä.

Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. elämä alkaa tästä 2008 Evangelism Explosion International Kaikki oikeudet pidätetään. Ei saa kopioida missään muodossa ilman kirjallista lupaa. Raamatun lainaukset vuoden 1992 raamatunkäännöksestä. Asteikolla

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen

Nettiraamattu lapsille. Maanviljelijä ja kylvösiemen Nettiraamattu lapsille Maanviljelijä ja kylvösiemen Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste. Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Hyvä kummi! Namaste. Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Nepalin vammaiset lapset ja nuoret 25.11.2015 Kummikirje 2/2015 Hyvä kummi! Namaste Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Uusi humanitaarinen kriisi uhkaa Nepalia Kevään kummikirjeen aloitin

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Me lähdemme Herran huoneeseen

Me lähdemme Herran huoneeseen Me lähdemme l Herran huoneeseen "Jumalanpalvelus - seurakunnan elämän lähde Keminmaan seurakunnan ja Hengen uudistus kirkossamme ry:n talvitapahtuma 23.-25.1.2009 Reijo Telaranta Ilo valtasi minut, kun

Lisätiedot

sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri 14.10.2014

sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri 14.10.2014 Anni ja Heikki Takko sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri Kathmandu, Nepal 14.10.2014 Nepalissa on parhaillaan menossa suurimmat vuosittaiset hindujuhlat, dashain ja tihar. Dashain näkyy selkeästi kaupunkikuvassa,

Lisätiedot

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu. lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA

PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA PERFEKTIN JA PLUSKVAMPERFEKTIN KERTAUSTA Miten perfekti muodostetaan? Perusmuoto Perfekti 1. verbityyppi ottaa olen, olet, on ottanut, olemme, olette, ovat en ole, et ole, ei ole ottanut emme ole, ette

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille

Nettiraamattu lapsille. Jumalan lupaus Abrahamille Nettiraamattu lapsille Jumalan lupaus Abrahamille Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: M. Maillot; Tammy S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi.

Vas. Tina ja keskellä Thaimaalaisia joita kävimme tapaamassa ja lahjoittamassa thaimaalaista ruokaa, jota oli tuotu Kirkolle jaettavaksi. Kaija Grundell Kaohsiung, Taiwan 29.04.2016 Terveiset kesäisen kuumasta Kaohsiungista! Päivälämpötila jo yli +30! Kielenopiskeluni päättyi helmikuun lopussa. Alla kuvassa opettajiani ja takarivissä opiskelutovereita,

Lisätiedot

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon

Kuva: Unelmien koulu, jonka on piirtänyt 12-vuotias Elish Nepalista. Lapsi on mukana Fidan kummiohjelmassa, ja koulu jota hän käy, on hyvin paljon 1 Suomen keskustelussa mainitaan usein OPPIMISVELVOLLISUUS, mutta kyseessä on lapsen oikeus käydä koulua YK:n Lapsen oikeuksien sopimuksen 28. artikla: Lapsilla on oikeus käydä koulua. Lapsityö (LOS 31.

Lisätiedot

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä

Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Nettiraamattu lapsille Jeesus ruokkii 5000 ihmistä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO

Lisätiedot

Saa mitä haluat -valmennus

Saa mitä haluat -valmennus Saa mitä haluat -valmennus Valmennuksen jälkeen Huom! Katso ensin harjoituksiin liittyvä video ja tee sitten vasta tämän materiaalin tehtävät. Varaa tähän aikaa itsellesi vähintään puoli tuntia. Suosittelen

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 1/2016 28.4.2016 Mugun dalit-tyttöjen kummeille Kuulumisia Nepalista Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kauppasaarto Intian ja Nepalin rajalla, josta kerroin

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Sara ja Prakash Dhakal 2/

Sara ja Prakash Dhakal 2/ Sara ja Prakash Dhakal 2/ 2016 28.6.2016 Kesäterveiset Kathmandusta! Kiitos jälleen kaikista muistamisista ja rukouksista, ne kantavat meitä täällä arjen pyöristyksessä! Ilma täällä oli keväällä kuiva

Lisätiedot

Sara ja Prakash Dhakal 3/ Täällä monsuunikausi on loppumassa ja kaunis syksy tekee tuloaan.

Sara ja Prakash Dhakal 3/ Täällä monsuunikausi on loppumassa ja kaunis syksy tekee tuloaan. Sara ja Prakash Dhakal 3/ 2016 28.9.2016 Syysterveiset Kathmandusta! Täällä monsuunikausi on loppumassa ja kaunis syksy tekee tuloaan. Heinäkuun ja elokuun alun olimme Suomessa, teimme kaksi nimikkoseurakuntavierailua

Lisätiedot

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE Sanasto ja lämmittely Perhe-alias YKSIN ISOÄITI ERONNUT RASKAANA SINKKU ANOPPI NAIMATON SORMUS LAPSETON KIHLOISSA KOTI UUSPERHE VANHEMMAT PARISKUNTA PUOLISO NAMISISSA SINKKU AVIOLIITOSSA VAIMO SUURPERHE

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä

Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä TULOHAASTATTELU Nimi Nuoren nro Haastattelun suorittaja (1.kerta) Päivä Haastattelun suorittaja (2.kerta) Päivä Tulohaastattelun tarkoituksena on nuoren mielipiteiden kuuleminen ja nuoren tilanteen laajempi

Lisätiedot

Jeesus parantaa sokean

Jeesus parantaa sokean Nettiraamattu lapsille Jeesus parantaa sokean Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Janie Forest Sovittaja: Ruth Klassen Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org BFC PO Box 3

Lisätiedot

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä

Nettiraamattu lapsille. Jeesuksen ihmeitä Nettiraamattu lapsille Jeesuksen ihmeitä Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: Byron Unger; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma

Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Kiperiä kysymyksiä Matt. 5: 21-48 Reino Saarelma Opetus Neljä jaksoa Vihasta ja riidasta (Matt. 5:21-26) Aviorikoksesta (5:27-32) Vannomisesta (5:33-37) Vihamiesten rakastamisesta (5:38-48) Matt.5:21-26

Lisätiedot

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA!

VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! VIITTOMAKIELI TOMAKIELI P PEL ELAST ASTAA AA! 1 Ulkona on kaunis ilma. Noah herää. Häntä eivät herätä auringonsäteet vaan herätyskello, joka vilkuttaa valoa ja tärisee. Noah on kuuro ja siksi hänen herätyskellonsa

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Näkökulmia Kouluterveyskyselystä

Näkökulmia Kouluterveyskyselystä Näkökulmia Kouluterveyskyselystä Yhteiskuntatakuu työryhmän kokous 18.10.2011 18.10.2011 Riikka Puusniekka 1 Kouluterveyskysely 1995 2011 Toteutettu vuosittain, samat kunnat vastausvuorossa aina joka toinen

Lisätiedot

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä!

Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi. Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kummikirje 2/2014 Kathmandu 19.11.2014 Mugun dalit-tyttöjen kummeille Hyvä kummi! Namaste ja jaimashi Terveisiä Nepalin Mugun dalit-tytöiltä! Kuva 1: Perhe Balchorin kylästä Mugusta. Nepalin kylmä kausi

Lisätiedot

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja.

Täytyy-lause. Minun täytyy lukea kirja. Täytyy-lause Minun täytyy lukea kirja. Kenen? (-N) TÄYTYY / EI TARVITSE perusmuoto missä? mistä? mihin? milloin? miten? millä? Minun täytyy olla luokassa. Pojan täytyy tulla kotiin aikaisin. Heidän täytyy

Lisätiedot

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä

LASTEN OIKEUDET. Setan Transtukipiste. Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä LASTEN OIKEUDET Setan Transtukipiste Oikeudesta olla prinssi tai prinsessa tai miettiä vielä >> SUKUPUOLEN MONINAISUUS ON JOIDENKIN LASTEN OMINAISUUS Joskus lapsi haluaa olla välillä poika ja välillä tyttö.

Lisätiedot

Prinssistä paimeneksi

Prinssistä paimeneksi Nettiraamattu lapsille Prinssistä paimeneksi Kirjoittaja: Edward Hughes Kuvittaja: M. Maillot; Lazarus Sovittaja: E. Frischbutter; Sarah S. Kääntäjä: Anni Kernaghan Tuottaja: Bible for Children www.m1914.org

Lisätiedot

PAPERITTOMAT -Passiopolku

PAPERITTOMAT -Passiopolku PAPERITTOMAT -Passiopolku P a s s i o p o l k u E t a p p i 1 Taistelu perheen puolesta Kotona Nigeriassa oli pelkkää köyhyyttä. Rahaa ei aina ollut ruokaan, saati kouluun. Asuimme koko perhe samassa majassa.

Lisätiedot

Hyvät Elämän siiville -hankkeen kummit ja ystävät!

Hyvät Elämän siiville -hankkeen kummit ja ystävät! Adventin aikaan 2012 Hyvät Elämän siiville -hankkeen kummit ja ystävät! Näin iloiset ja leveät terveiset lähettää Ilja kummeille Pyhän Marian kirkon lapsille järjestetystä Adventtitapahtumasta. Sinä teet

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliitto - kansalaisjärjestö. Jyrki Pinomaa Jyväskylä 23.2.2012

Kehitysvammaisten Tukiliitto - kansalaisjärjestö. Jyrki Pinomaa Jyväskylä 23.2.2012 Kehitysvammaisten Tukiliitto - kansalaisjärjestö Jyrki Pinomaa Jyväskylä 23.2.2012 KVPS Tukena Oy Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Kehitysvammaisten Tukiliitto ry yhdistys yhdistys yhdistys yhdistys yhdistys

Lisätiedot

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus

VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus VUOSAAREN SEURAKUNNAN STRATEGIA Missio, visio ja toiminta-ajatus Missio Välitämme pelastuksen evankeliumia Jumalan armosta sanoin ja teoin. Visio Seurakuntamme on armon ja rauhan yhteisö, joka tuo ajallista

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Seinäjoen raportissa käsitellään sekä Tamperelaisten että Seinäjokelaisten nuorten vastauksia.

Lisätiedot

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014

Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 Turun lapsi- ja nuorisotutkimuskeskus Nuoret luupin alla Leena Haanpää ja Sanna Roos 2014 LASTEN JA NUORTEN KUULEMISJÄRJESTELMÄ Syyslukukausi Arviointi ja kehittäminen Teemojen valinta Kuntayhteistyö Etenemissuunnitelma

Lisätiedot

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli

SEISKALUOKKA. Itsetuntemus ja sukupuoli SEISKALUOKKA Itsetuntemus ja sukupuoli Tavoite ja toteutus Tunnin tavoitteena on, että oppilaat pohtivat sukupuolen vaikutusta kykyjensä ja mielenkiinnon kohteidensa muotoutumisessa. Tarkastelun kohteena

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot