Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta!"

Transkriptio

1 Kathmandu Nepalin vammaiset lapset ja nuoret Kummikirje 2/2012 Hyvä tukija! Terveisiä Nepalin vammaisilta lapsilta ja nuorilta! Kuva 1: Sokeiden koulun oppilaiden aamujumppa, Dharan (kuva: Christina Grönholm) Nepal on yksi maailman taloudellisesti köyhimpiä maita; lähes puolet asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Kastijärjestelmä on virallisesti lopetettu, mutta kastiajattelu elää yhä käytännössä vahvana. Kasti määrää aseman ja kohtalon yhteiskunnassa. Sekä alimpaan kastiin kuuluvat että vammaiset lapset ja nuoret ovat yhteiskunnassa huonoimmassa asemassa. Suomen Lähetysseura haluaa toimia ja parantaa nimenomaan kaikkein köyhimpien ja hyljeksityimpien ihmisten elämää. Lähetysseura on tukenut Nepalissa kummityön kautta vammaisten lasten ja nuorten koulutusta vuodesta Yhteistyöjärjestönä on paikallinen kansalaisjärjestö Forward Looking, jonka toiminta on kasvanut nopeasti viime vuosina. Vammaistyön tarve Nepalissa on suuri. Vammaisuuden uskotaan olevan seurausta edellisen elämän synneistä ja ansaittu kohtalo, siksi vammaisia lapsia usein piilotellaan. Vammaisten lasten koulutukseen pääseminen on usein kummiohjeman kaltaisen avun varassa! Kummityön tarve kasvaa sitä mukaa kuin vammaisten tietoisuus omista oikeuksistaan ja mahdollisuuksistaan lisääntyy. Forward Lookingin työ on ollut erittäin merkittävää myös siksi, että sen vaikuttamistyö on lisännyt tietoisuutta vammaisuudesta ja muokannut ympäristön asenteita sitä kohtaan. Te suomalaiset kummit tuette Forward Lookingin kautta yhteensä 450 lapsen ja nuoren koulunkäyntiä ja ammattiopintoja. Työ on laajaa; kummioppilaita on monissa oppilaitoksissa eri puolilla Nepalia. Pyrimme siihen, että kaikki kummioppilaamme koulutetaan ammattiin asti, jolloin heillä on mahdollisuus itsenäisesti tulla toimeen ja he voivat pärjätä heitä syrjivässä yhteiskunnassa.

2 Vaikka Nepalissa yleisesti on edetty viime vuosina kohtalaisen hyvin YK:n vuosituhattavoitteessa koulutus kaikille (yli 95 % kouluikäisistä aloittaa koulun), eri tutkimusten mukaan arvioidaan, että esimerkiksi kuuroista yhä jopa 70 % on jäänyt vaille minkäänlaista koulutusta. Kuva 2: Buddhiman Tamang Satyawoti Higher Secondary Schoolista Dhadingin läänistä, jossa tuemme neljää fyysisesti vammaista nuorta. Työmme arvioitiin Suomen Lähetysseuran Forward Lookingin kautta tekemä kummityö vammaisten lasten ja nuorten parissa arvioitiin viime keväänä Lähetysseuran aloitteesta. Arvioinnin teki ulkopuolinen taho. Taloudenhoidossa löytyi puutteita, jotka johtivat muutoksiin järjestön hallinnossa. Itse kummitoiminta todettiin vaikuttavaksi, vaikka kehitettävää toki löytyi siitäkin. Nepalin kummiyhdyshenkilönä ja vammaistyön neuvonantajana pitkään toiminut Kirsti Kirjavainen toteaa, että: Nepalissa korruptio on valitettavan yleistä ja on selvä, että kaikkea toimintaa pitää seurata jatkuvasti ja perusteelliset evaluaatiot on tehtävä muutaman vuoden välein. Lähetysseuralle on hyvin tärkeää, että toiminta on läpinäkyvää ja että me itse sekä yhteistyöjärjestömme olemme esimerkkejä ympäristölle, emme vain sanoissa vaan myös teoissa. Forward Lookingin taloudenhoito tutkittiin perusteellisesti. Henkilökuntaa jouduttiin osittain vaihtamaan ja järjestöllä on nyt uusi toiminnanjohtaja, joka on aiemmin toiminut sairaalan johtajana, sekä taloudenhoitaja, jolla on maisteritason tutkinto taloudessa. Johtokuntaa on vahvistettu talousasioiden asiantuntemuksella ja seurantaa tehostetaan entisestään. Järjestön taloushallinnon tarkistuksen yhteydessä tehtiin myös kummitoiminnan evaluaatio, jota varten haastateltiin yli sataa kummituen saajaa, perheitä ja opettajia. Evaluaatiossa todettiin, että järjestön taloushallinnon puutteet eivät ole vaikuttaneet kummituen saajiin. Rahat ovat tulleet joskus vähän myöhässä, mutta kaikki ovat saaneet heille kuuluvat avustukset. Oli liikuttavaa nähdä se kiitollisuus, mitä kummituen saajat tuntevat opiskelumahdollisuuksistaan. Kummituki on pieni, parikymmentä euroa kuussa, mutta näiden ihmisten kohdalla se on tosiaan merkinnyt koko elämän muuttumista. Ilman sitä he eivät olisi päässeet kouluun tai voisi opiskella ammattiin., Kirsti Kirjavainen kertoo ja jatkaa: Kummituen saajien määrää ei ole lähiaikoina tarkoitus paljon kasvattaa vaan keskitymme laatuun.

3 Tavoitteena ei ole tarjota vain koulutusmahdollisuuksia vaan myös ammattikoulutusta ja tukea työllistymiseen. Koulutuksen seurauksena on mm. luotu noin sata uutta työpaikkaa vammaisille ja tälläkin hetkellä 20 näkö- ja kuulovammaista on opettajaharjoittelussa voidakseen aikanaan työskennellä opettajina. Kuva 3: Tyttö Gorkhan Manakamanan kuurojen koululta pelaamassa hirsipuuta. (Kuva: Riikka Vuoristo-Virta) Kertomus Prithvi Narayan Campukselta Prithvi Narayan Campus Pokharassa Keski-Nepalissa on oppilaiden lukumäärällä mitattuna yksi Nepalin suurimmista valtion ylläpitämistä kouluista. Suomen Lähetysseuran kummit tukevat Forward Lookingin kautta kuutta vammaista koulun oppilasta. Kuumana ja sateisena heinäkuun päivänä kävimme yhdessä nepali-työparini Mandiran kanssa tutustumassa kampukseen ja kummioppilaisiimme. Koulu toimii suurella alueella ja koulurakennuksia on paljon. Kävelemme poikien asuntolalle, jossa meitä on vastaanottamassa pieni joukko noin 20-vuotiaita, iloisia ja kohteliaita nuoria miehiä. Damodar Regmi, 28, kävelee ontuen meitä vastaan. En kuitenkaan kiinnitä huomiota ontumiseen, vaan iloisina tuikkiviin silmiin. Hän esittelee meille hieman poikien asuntolaa, jossa sade ropisee sisään vähän sieltä täältä ja etsii meille sitten paikan, jonne voimme istua. Istumme hämärään saliin, ruokalaan. Muurahaisia kipittää lattioilla ja pöydillä, joku pojista peseytyy ulkona pienen suihkun alla kulman takana. Damodar hymyilee ja juttelee paljon. Minulle tulee kiire kirjoittaa kaikki ylös. Välillä nuoria miehiä kävelee ohitsemme, joku pysähtyy tervehtimään ja kuuntelemaan. Joku kysyy Mandiralta, miten voisi päästä Forward Lookingin kummioppilaaksi. Damodar opiskelee kasvatustieteiden maisteriksi. Forward Looking alkoi tukea hänen opintojaan jo neljä vuotta sitten, minkä ansiosta hän pystyi lukemaan kandidaatiksi. Nyt hän opiskelee uuden stipendin turvin maisteriksi. Damodar on kotoisin Tanahunin läänistä, ja omassa kylässään hän on edelleen ainoa maisteriksi opiskeleva. Hän kasvoi köyhässä yksinhuoltajaperheessä ilman isää kuuden veljen ja kahden siskon kanssa. Hän on perheen ainoa vammainen; polio vammautti hänen toisen jalkansa täysin liikuntakyvyttömäksi. Damodarilla on kuitenkin tekojalka, joten hän pystyy nykyisin liikkumaan melko hyvin. Damodar hyväksyttiin kylässään kouluun vammaisuuden takia vasta 7-vuotiaana (yleensä nepalilaiset lapset aloittavat koulun hyvin varhain, jo 3-4- vuotiaina). Naapurit hyljeksivät häntä hänen vammansa takia, eikä hän päässyt kulkemaan kouluun, jonne oli 1,5 tunnin kävelymatka yhteen suuntaan. Niinpä hän pääsi aloittamaan koulun vasta 12-vuotiaana. Köyhän perheen äiti päätti kuitenkin tehdä kaikkensa vammaisen lapsensa kouluttamiseksi ja myi perheen omistaman vesipuhvelin, jotta Damodar sai aloittaa koulunkäynnin Prithvi Narayan Campuksella.

4 Damodar on kovin kiinnostunut teatterista ja draamallisesta ilmaisusta. Hän haluaa kertoa vammaisten elämästä ja kokemuksista draaman avulla. Damodar sai myös mahdollisuuden osallistua viikon kestäneeseen koulutukseen Kathmandussa, jossa vammaiset opiskelijat laativat yhdessä esityksen Nepalin hallitukselle, miten vammaiset tulisi ottaa huomioon uudessa, suunnitteilla olevassa perustuslaissa. Toivon voivani parantaa Nepalin vammaisten asemaa ja kasvattaa tietoisuutta vammaisista ja heidän ihmisoikeuksistaan., Damodar toteaa silmät tuikkien. Kuvat 4 & 5: Damodar (vasemmalla), Rajesh (oikealla). Alamme juuri saada haastattelua valmiiksi, kun ruokasaliin tulee valkoisen kepin kanssa kävelevä toinen iloisen näköinen nuorimies, Rajesh Aryal. Rajesh tervehtii meitä iloisesti ja melkein ensimmäisenä huudahtaa, ettei hän tarvitse enää tukea Forward Lookingilta, sillä hän on saanut työpaikan! Rehellinen, iloinen, ystävällinen nuorimies, kirjoitan vihkooni. Kristitty Rajesh on valittu opettajaksi peruskouluun Länsi-Nepaliin Salyan-nimiseen lääniin, josta hän on myös kotoisin. Hän opiskelee kuitenkin samanaikaisesti kolmatta vuotta kandidaatin tutkintoa ja nyt Rajesh onkin tullut kampukselle suorittamaan tenttejä. Peruskoululaisilla on sopivasti juuri kesäloma. Kristityksi Rajesh kääntyi viisi vuotta sitten. Rajeshin elämään on mahtunut kovin monta hylätyksi tulemista. Rajeshin ollessa 1-vuotias perhe muutti Intiaan. Elämä oli vaikeaa, eikä muuttunut ainakaan helpommaksi perheenäidin kuoltua kuuden Intiassa vietetyn vuoden jälkeen. Äitipuoli muutti perheeseen, mutta Rajesh ja hänen siskonsa kokivat, etteivät saaneet osakseen oikeaa äidin rakkautta ja huomiota. 14-vuoden ikäisenä Rajesh sai pahan silmätulehduksen. Isä ei kuitenkaan suostunut viemään poikaa sairaalaan. Seitsemän päivän päästä Rajesh oli menettänyt näkökykynsä, eikä näköä voitu enää palauttaa. Samoihin aikoihin Rajeshin siskon oli lopetettava koulunkäynti kotitöiden takia. Rajesh ja hänen siskonsa olivat surullisia ja masentuneita ja sisarukset päättivät karata kotoa. Heidän onnistuikin paeta ja palata Nepaliin Intiasta. Sisko kuitenkin hylkäsi Rajeshin heidän päästyään Nepaliin. Onnekseen Rajesh pääsi töihin hotelliin, joten hän pystyi jotenkuten elättämään itsensä. Ystävän avulla Rajesh sai kuulla sokeiden yhdistyksestä (Nepal Association of Blind, NAB). Yhdistyksen työntekijät opettivatkin Rajeshille pistekirjoituksen, jonka avulla Rajesh oppi hyvin nopeasti lukemaan ja kirjoittamaan. Pistekirjoitus avasi ovet koulutukseen. Ilman rahaa ei kuitenkaan koskaan voi saada korkeampaa koulutusta, ja jälleen kerran Rajesh koki itsensä hylätyksi ja elämän nujertamaksi. Rajeshin sinnikyys kuitenkin palkittiin kun hän sai stipendin koulua varten Forward Lookingin kautta.

5 Rajeshin elämässä on asiat nyt hyvin. Rajesh on kuitenkin huolissaan vammaisten, erityisesti sokeiden, tilanteesta Salyan-läänissä, jossa hänen kokemuksensa mukaan eivät edes siellä toimivat pienet vammaisjärjestöt huomioi sokeita. Rajesh on alkanut ajaa sokeiden oikeuksia, mutta helppoa se ei ole ollut, ja hän onkin saanut toisinaan pelätä jopa henkensä puolesta. Rajesh toivoo voivansa alkaa tehdä yhteistyötä Forward Lookingin kanssa Salyanissa. Lopuksi Rajesh toteaa, että vaikka ihminen kokisi olevansa elämässään kuinka yksin ja hylätty, Jumala ei koskaan hylkää ja Hän on aina kanssamme. Vaikka mitä esteitä elämässä tulisi vastaan, ne voi aina voittaa kun uskoo itseensä ja luottaa Jumalaan., hän toteaa. Minun ja Mandiran on aika sanoa jäähyviset Prithvi Naryanin vammaisille opiskelijoille. Sade on lakannut, kävelemme liukasta polkua pitkin takaisin. Osaisinpa minäkin kiittää ja iloita kaikesta siitä, mitä on tässä ja nyt, mietin. Uuden työntekijän terveiset Tämän kirjeen takana on Suomen Lähetysseuran uusi Nepalin kummiyhdyshenkilö Anni Takko. Muutin perheeni (mies ja 6-, 4- ja 2-vuotiaat lapset) kanssa Kathmanduun helmikuun alussa Aluksi olimme kielikoulussa ja viime kesäkuusta lähtien olen työskennellyt Lähetysseuran kummiyhdyshenkilönä ja tiedottajana. Työhöni kuuluu kummityömme arviointia ja kehittämistä, kaikissa kummikohteissa vierailua ja niistä tiedottamista. Olen iloinen saadessani tehdä työtä yhdessä työparini Mandiran ja koko Lähetysseuran Nepal-tiimin kanssa. Olen vaikuttunut siitä, miten kummituki todella auttaa ja menee perille! Minuun voit olla yhteydessä sähköpostitse: postitse: FELM Jhamsikhel, Lalitpur -3 G.P.O E.P.C Kathmandu, Nepal Kummina teet todella arvokasta työtä! Kiitos kaikkien Nepalin vammaisten lasten ja nuorten puolesta! Kuva 6: Uusi kummiyhdyshenkilö perheineen jeepin kyydissä (kuva: Maria Westerling) Kummina olet korvaamaton kutsu ystäväsikin! Suomen Lähetysseura, PL 154 (Käyntiosoite: Tähtitorninkatu 18), Helsinki, puh Tilaa uutiskirje:

Tervehdys sateisesta ja kuumasta Kathmandusta!

Tervehdys sateisesta ja kuumasta Kathmandusta! Takkojen perheen nimikkokirje 2/2013 Kathmandu 07.06.2013 Heikki, Anni, Minttu, Santtu ja Siiri Takko FELM, Lalitpur-3, Jhamsikhel, G.P.O. 8975 E.P.C. 2250, Kathmandu, Nepal Meidän perheen blogi : www.takotmaailmankatolla.blogspot.com

Lisätiedot

sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri 14.10.2014

sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri 14.10.2014 Anni ja Heikki Takko sekä lapset Minttu, Santtu ja Siiri Kathmandu, Nepal 14.10.2014 Nepalissa on parhaillaan menossa suurimmat vuosittaiset hindujuhlat, dashain ja tihar. Dashain näkyy selkeästi kaupunkikuvassa,

Lisätiedot

Sanansaattajien radiotyö Intiassa

Sanansaattajien radiotyö Intiassa 1 / 7 Sanansaattajien radiotyö Intiassa (Tv-työstä on erillinen esitys.) PowerPoint-esitys, johon sisältyy video Kolme kuuntelijakertomusta Intiasta (4:50) Ohjeeksi: Kopioi powerpoint-esitys ja video tikulta

Lisätiedot

Tulevaisuus. uusiksi 2 2010. Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet. Maatalouden lapsityöläiset

Tulevaisuus. uusiksi 2 2010. Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet. Maatalouden lapsityöläiset Tulevaisuus uusiksi 2 2010 Kohti kaikille avointa koulua vammaisten lasten oikeudet Maatalouden lapsityöläiset Loppu lasten ruumiilliselle kuritukselle PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Pienessä Karuguarun kylässä

Lisätiedot

Suomen Lähetysseura Sampo Pankki IBAN FI38 8000 1400 1611 30 Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki puh. 09 12 971 www.suomenlahetysseura.

Suomen Lähetysseura Sampo Pankki IBAN FI38 8000 1400 1611 30 Tähtitorninkatu 18, 00140 Helsinki puh. 09 12 971 www.suomenlahetysseura. Meidät toivotettiin lämpimästi tervetulleeksi sekä FELM Nepalin (vas.) että Forward Lookingin (oik.) tiimeihin. Lämpimät terveiset Kathmandusta, Nepalista! Haluamme aloittaa ystäväkirjeemme anteeksipyynnöllä:

Lisätiedot

Nuorten näkemyksiä inklusiivisesta koulutuksesta

Nuorten näkemyksiä inklusiivisesta koulutuksesta Nuorten näkemyksiä inklusiivisesta koulutuksesta Euroopan parlamentin kuuleminen Bryssel, marraskuu 2011 Nuorten näkemyksiä inklusiivisesta koulutuksesta Euroopan parlamentin kuuleminen Bryssel, marraskuu

Lisätiedot

Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo

Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo 1/2007 Rainer Kauniston Rafael-nukke on hiv-aidsin haavoittama orpo Ulkoministeri Erkki Tuomioja: YK:ta tarvitaan edelleen Jokaiselle lapselle Terveys, koulutus, tasa-arvo, turva LAPSISTA KASVAA MAAILMA

Lisätiedot

Meillä on suunnaton onni

Meillä on suunnaton onni 2 2010 Tyttöjen leirillä oli tyttöjen juttuja Puuhaa ja peuhaa vauvan kanssa Meillä on suunnaton onni Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista tässä numerossa 3 4 7 16 21 22 25 26 27 Pääkirjoitus Kannustavia

Lisätiedot

Jumala tekee suuria tekoja. Tervetuloa tutustumaan nykyajan lähetystyöhön. Pääsihteerit Elina ja Jussi: 5/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 3.6.

Jumala tekee suuria tekoja. Tervetuloa tutustumaan nykyajan lähetystyöhön. Pääsihteerit Elina ja Jussi: 5/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 3.6. Pääsky 5/2015 Rovaniemen seurakuntalehti 3.6.2015 Pääsihteerit Elina ja Jussi: Jumala tekee suuria tekoja. Tervetuloa tutustumaan nykyajan lähetystyöhön. Juhlat onnistuvat vain satojen vapaaehtoisten avulla.

Lisätiedot

Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan

Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan Tulevaisuus uusiksi 2 2011 Itä-Afrikassa apua tarvitaan vielä pitkään Hyväksikäytetyt lapset turvaan Etiopiassa Tukiperheet auttavat vanhempia jaksamaan PÄÄKIRJOITUS Hyvä lukija Kun lapsi tuntee olevansa

Lisätiedot

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2014

KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2014 KuvaSeppälä-yhtiöiden sidosryhmälehti 2 2014 LUKEMISTA OPETTAJILLE 70 vuotta tuli täyteen - työnteko maittaa yhä s. 12 Lapsiasiavaltuutettu edistää yli miljoonan lapsen oikeuksia s. 4 Seppälän Koulukuvat

Lisätiedot

7/2011 CP-LEHTI. Rauhallista joulua

7/2011 CP-LEHTI. Rauhallista joulua 7/2011 CP-LEHTI Rauhallista joulua 2 SISÄLLYS CP-LEHTI 2011:7 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki - puh. 09-540 7540, fax 09-5407 5460 - keskus klo 9-16 - www.cp-liitto.fi, toimisto@cp-liitto.fi

Lisätiedot

Lapsiperheet. Barnfamiljer. Lape Väestöliiton jäseneksi. Yhdistysvieraana Suomen Vanhempainliitto. Me velttoilijat. 01/2012 http://www.lape.

Lapsiperheet. Barnfamiljer. Lape Väestöliiton jäseneksi. Yhdistysvieraana Suomen Vanhempainliitto. Me velttoilijat. 01/2012 http://www.lape. LAPSIPERHEIDEN ETUJÄRJESTÖ R.Y. - barnfamiljernas Intresseorganisation r.f. - JÄSENLEHTI 01/2012 Lapsiperheet Barnfamiljer 01/2012 http://www.lape.fi Lape Väestöliiton jäseneksi KOLUMNI: Me velttoilijat

Lisätiedot

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana

Kylässä oli ihanaa elää. Koskettava selviytymistarina. Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana 1 2015 Kylässä oli ihanaa elää Koskettava selviytymistarina Kai Lomma 35 vuotta lapsi kylän johtajana Testamenttilahjoittaja Miksi halusin testamentata SOS-Lapsikylälle? Pääkirjoitus Sisältö 2 PÄÄKIRJOITUS

Lisätiedot

Seurakuntatervehdys 2/2008

Seurakuntatervehdys 2/2008 Seurakuntatervehdys Lappeenrannan ev.lut. seurakuntien tiedotuslehti 41.vuosikerta 2/2008 Jo joutui armas aika ja suvi suloinen. Kauniisti joka paikkaa koristaa kukkanen. Nyt siunaustaan suopi taas lämpö

Lisätiedot

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä!

Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Pohjoismainen hyvinvointikeskus Ideavihko Varhainen tuki perheille -projektin tulokset 1 Pohjolan lapset Nuorilla on väliä! Julkaisija: Pohjoismainen hyvinvointikeskus

Lisätiedot

Espoon vapaaseurakunnan lehti nro 3/2013 6.10.2013. kuva: Jarkko Vertanen

Espoon vapaaseurakunnan lehti nro 3/2013 6.10.2013. kuva: Jarkko Vertanen Espoon vapaaseurakunnan lehti nro 3/2013 6.10.2013 Matinkylän Kaivolla pidetään seurakuntamme jumalanpalvelus joka toinen sunnuntai. Monet eri kristilliset tahot toimivat viikon mittaan näissä samoissa

Lisätiedot

Uusi Elämä. Olen kokenut Jumalan todellisuuden. Karjalasta kajahtaa Kristillisiä videolähetyksiä

Uusi Elämä. Olen kokenut Jumalan todellisuuden. Karjalasta kajahtaa Kristillisiä videolähetyksiä Tohmajärvi Extra Rakkauden ja toivon sanomaa sivut 3-5, 7-10 ja 12 Uusi Elämä Riippumaton, yhteiskristillinen herätyslehti - Uusi Elämä, PL 755, 20101 Turku - www.uusielama.net Nro 2/2011 Noora Hirvonen:

Lisätiedot

Kehitysvammaisten Tukiliiton julkaisusarja 3/2012. Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Kehitysvammaisten Tukiliiton julkaisusarja 3/2012. Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Kehitysvammaisten Tukiliiton julkaisusarja 3/2012 Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Sisältö Tutustutaanko?... 4 Minulla on kehitysvamma... 6 Kehitysvammaisten Tukiliiton

Lisätiedot

Ihme ja kumma. Sisällysluettelo:

Ihme ja kumma. Sisällysluettelo: Ihme ja kumma Sisällysluettelo: Kutsuttu muuttumaan 2 Mikä ihmisille on mahdotonta, se on Jumalalle mahdollista! 3 Mitä tästä opimme... 8 Oletko syntinen vai vanhurskas? 9 Herätys Albaniassa 10 22012 Elämämme

Lisätiedot

URLY. universaaleja! UNELMAT OVAT. kas siinä vasta Pulma. taksvärkkikampanjaan? unohdetussa Paratiisissa MATKALLA MADAGASKARIN NUORTEN LEHTI NUORILLE

URLY. universaaleja! UNELMAT OVAT. kas siinä vasta Pulma. taksvärkkikampanjaan? unohdetussa Paratiisissa MATKALLA MADAGASKARIN NUORTEN LEHTI NUORILLE NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY SYÖDÄKÖ VAI EIKÖ SYÖDÄ kas siinä vasta Pulma MATKALLA MADAGASKARIN unohdetussa Paratiisissa MITÄ HYVÄÄ TEEN OSALLISTUMALLA taksvärkkikampanjaan? OLETKO YLI 13-VUOTIAS NUORI?

Lisätiedot

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja

Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana. Paja Tampereen NMKY:n ja seurakuntayhtymän Messinpaja nuorten tukijana Paja 1 Miksi kukaan ei ole koskaan puhunut mulle asioita, joita te puhutte?, kysyin. Parikymmentä vuotta elämää elettynä vail la aikuisen

Lisätiedot

TUNTOSARVI. xxxx. Yle-vero kaikille - mitä sillä saa? Ari Suutarlan syntymäpäiväjuhlissa oli lämmin tunnelma. xxxx. Nro 1 Tammikuu 2013

TUNTOSARVI. xxxx. Yle-vero kaikille - mitä sillä saa? Ari Suutarlan syntymäpäiväjuhlissa oli lämmin tunnelma. xxxx. Nro 1 Tammikuu 2013 TUNTOSARVI Nro 1 Tammikuu 2013 Suomen Kuurosokeat ry Ari Suutarlan syntymäpäiväjuhlissa oli lämmin tunnelma xxxx xxxx Yle-vero kaikille - mitä sillä saa? Sisältö Pääkirjoitus: Tyytyväisin mielin takaisin

Lisätiedot

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT

NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT ISBN 978-952-457-405-1 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT RAPORTIN LAATIJA: EIJA SEPPÄNEN, FOUNTAIN PARK OY HELSINKI 2008 SISÄLLYSLUETTELO ESIPUHE 5 NUORTEN TULEVAISUUSKUVAT TUTKIMUKSEN

Lisätiedot

Neljä kaupunkimissiota valmisteluvaiheessa

Neljä kaupunkimissiota valmisteluvaiheessa ITÄPORTTI Kristillisen medialähetystyön erikoislehti Maaliskuu 2007 Nro 2 Neljä kaupunkimissiota valmisteluvaiheessa Krasnojarskissa lähes 10 000 ihmistä uskoon Pääkirjoitus Hedelmällinen missio Siperiassa

Lisätiedot

Vuosikirja 2014 Oikeus oppimiseen ja omiin vahvuuksiin. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö KVPS Tukena Oy

Vuosikirja 2014 Oikeus oppimiseen ja omiin vahvuuksiin. Kehitysvammaisten Palvelusäätiö KVPS Tukena Oy Vuosikirja 2014 Oikeus oppimiseen ja omiin vahvuuksiin 1 vuosikirja 2014 sisältö 3 Uudistamme KVPS-konsernin strategian uudistunein voimin 4 Tilapäishoitopalvelut auttavat perheitä jaksamaan 5 Kiinteistötoimi

Lisätiedot

käyttöön Taiteen uranuurtajat Korkeakoulutetut agendalle Visiona saavutettavuus Kierrätys tuotteistuu JUTTUTYYPPI

käyttöön Taiteen uranuurtajat Korkeakoulutetut agendalle Visiona saavutettavuus Kierrätys tuotteistuu JUTTUTYYPPI JUTTUTYYPPI käyttöön OSATYÖKYKYISTEN TYÖLLISTYMISEN ERIKOISLEHTI 2/2014 Taiteen uranuurtajat Korkeakoulutetut agendalle Visiona saavutettavuus Kierrätys tuotteistuu KYVYT KÄYTTÖÖN 2/2014 PÄÄKIRJOITUS Anne

Lisätiedot

Sanalla. sanoen. Syyskuu 47/2014. Kuka laulaisi rakkaudesta nenetseille? sivu 3 Tundran laulut sivu 8

Sanalla. sanoen. Syyskuu 47/2014. Kuka laulaisi rakkaudesta nenetseille? sivu 3 Tundran laulut sivu 8 Sanalla Syyskuu 47/2014 sanoen Kutsu Siperiaan Kuka laulaisi rakkaudesta nenetseille? sivu 3 Tundran laulut sivu 8 ALUSSA OLI SANA KUN VALOT SYTTYIVÄT stuin aamuisin kahvilassa, joka avautuu poikkeuksellisesti

Lisätiedot

-liike on ihmisen muotoinen. Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus

-liike on ihmisen muotoinen. Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus -liike on ihmisen muotoinen 3 2011 Nuoret Lapset Sivistys Miniluotto Köyhät Vertaisyhteisö Innovaatio Mielenterveyskuntoutujat Naisten keskus 2 11 3 [ pääkirjoitus ] Setlemettisanasto Kaikkea muuta kuin

Lisätiedot

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET

Valmennusasiakkaita vuonna 2013 oli 517 JUPITER-SÄÄTIÖN PERUSTAJAJÄSENET VUOSIKERTOMUS 2013 Jupiter-säätiö pähkinänkuoressa JUPITERIN VALMENNUSPALVELUT valmentavat työhön ja koulutukseen - työtä tai harjoittelua joko Jupiterin työyksiköissä tai ulkopuolisilla työpaikoilla tai

Lisätiedot