Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille ja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille ja"

Transkriptio

1 HELSINGIN YLIOPISTO KÄYTTÄYTYMISTIETEELLINEN TIEDEKUNTA Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille ja Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen laajuinen opintokokonaisuus muodostuu yliopistopedagogiikan perusopinnoista (2intopistettä) ja aineopinnoista (3intopistettä). Yliopistopedagogiikan 60 opintopisteen laajuinen perus- ja aineopintojen opintokokonaisuus antaa asetuksen 986/1998 (muutosasetus 865/2005) mukaisen opettajan pedagogisen kelpoisuuden. Perusopinnot (2) sisältävät seuraavat opintojaksot: YP 1 Opetus ja oppiminen yliopistossa* YP 2 Opetuksen linjakas suunnittelu, toteutus ja arviointi* YP 3 Ohjaus yliopistossa YP 4 Oppimisen arviointi ja palautteen antaminen YP 5 Oman opetuksen tutkiminen ja kehittäminen* Aineopinnot (3) sisältävät seuraavat opintojaksot: Sisältöopinnot (17 op) YA 1 Tieteenalakohtainen yliopistopedagogiikka* YA 2 Opetussuunnitelma- ja laatutyö yliopistossa YA 3 Koulutus kansainvälisessä toimintaympäristössä YA 4 Oppimisen psykologia YA 5 Ryhmässä oppiminen Opetusharjoittelu (10 op) YA 6 Opetusharjoittelu yliopistossa* YA 7 Opetusharjoittelu koulu- ja aikuisopetuksessa* Tutkimus (8 op) YA 8 Yliopistopedagogiikan tutkimus 4 op 3 op 3 op 4 op 3 op 8 op *Sisältää ohjattua opetusharjoittelua (yht. 20 op)

2 LYHENNE YP YLIOPISTOPEDAGOGIIKAN PERUSOPINNOT YP PERUS Opintokokonaisuus Grundstudier i universitetspedagogik Basic studies in university pedagogy YP Yliopistopedagogiikan perusopinnot Yliopistopedagogiikan perusopinnoissa osallistuja tulee tietoiseksi omista opetus- ja oppimiskäsityksistään ja saa valmiuksia opetuksen suunnitteluun, toteuttamiseen sekä kehittämiseen. Hän kehittää opettajan identiteettiään tutkijan identiteetin rinnalla ja tunnistaa nämä osaksi yliopisto-opettajuuttaan. Hän perehtyy yliopistopedagogiikan peruskäsitteisiin ja teorioihin sekä soveltaa niitä omassa opetustyössään. ARVOSTELUASTEIKKO Opintokokonaisuus arvioidaan asteikolla 1-5, arvosana määräytyy 1-5 arvioitujen opintojaksojen opintopistemäärällä painotetun keskiarvon perusteella. Yliopistopedagogiikan perusopintojen opintojaksoja järjestetään sekä Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikön toimesta että yhteistyössä eri tiedekuntien pedagogisten lehtoreiden kanssa. jen toteutuksessa otetaan huomioon eri tieteenalojen ja oppiaineiden erityispiirteet sekä käytetään erilaisia opetusteknologisia sovelluksia, jotka tukevat oppimistavoitteiden saavuttamista. Osa opintojakson kirjallisuudesta sovitaan jakson vastuuopettajan kanssa. Tämä antaa mahdollisuuden perehtyä uusimpaan yliopistopedagogiseen tutkimukseen sekä ottaa huomioon yliopisto-opettajien yksilölliset ja tieteenalakohtaiset tarpeet. Yliopistopedagogiikan perusopinnot sisältävät ohjattua harjoittelua 9 op. YP 1 OPETUS JA OPPIMINEN YLIOPISTOSSA LYHENNE YP 1 Undervisning och lärande vid universitetet Teaching and learning in Higher Education

3 YP 1 Opetus ja oppiminen yliopistossa - Osallistuja tuntee yliopisto-oppimisen ja -opetuksen keskeisiä tutkimuksia sekä pystyy soveltamaan tutkimustuloksia oman alansa opetuksen ja opiskelun tarkasteluun. Hän osaa soveltaa yliopistopedagogiikan peruskäsitteitä analysoidessaan opiskelua, oppimista sekä opettajan toimintaa. Osallistuja pystyy tarkastelemaan erilaisia opetus-oppimisympäristöjä myös opiskelijan perspektiivistä. Osallistuminen opetukseen ja ryhmätyöskentelyyn. Oppimistehtävät: vertaisryhmille annettavat tehtävät, opiskelijan haastattelutehtävä, opetuksen havainnointitehtävä ja oman oppimisen arviointi. Lindblom-Ylänne, S. & Nevgi, A. (toim.) (2009). Yliopisto-opettajan käsikirja. Helsinki: WSOY. Luvut: 1-6. Opetuksesta vastaavan opettajan kanssa sovittu kirjallisuus. Sisältää ohjattua harjoittelua 1 op. YP 2 OPETUKSEN LINJAKAS SUUNNITTELU, TOTEUTUS JA LYHENNE YP 2 Undervisningens konstruktiva planering och utvärdering Constructive alignment in course design YP 2 Opetuksen linjakas suunnittelu, toteutus ja arviointi Suositus: YP 1 Opetus ja oppiminen yliopistossa Osallistuja osaa soveltaa konstruktiivisesti linjakkaan opetuksen periaatteita opetuksen suunnittelussa ja toteutuksessa. Hän osaa valita tarkoituksenmukaiset ja tilanteeseen sopivat opetus- ja arviointimenetelmät ja hyödyntää tarvittaessa opetusteknologiaa opetuksessaan pedagogisesti mielekkäällä tavalla. Osallistuja tunnistaa oman pedagogisen ajattelutapansa, kykenee arvioimaan toisten opettajien opetusta sekä reflektoimaan omaa opetustaan. Hän osaa laatia kurssin opetussuunnitelman ja kehittää opetustaitojaan. Osallistuminen opetukseen ja ryhmätyöskentelyyn. Opetuksen havainnointi, palautteen antaminen ja vastaanottaminen (vertaistoiminta). Oppimistehtävät: vertaisryhmille annettavat tehtävät,

4 opetussuunnitelman laatiminen, opetustuokio, vertaistoimintaraportti ja oman oppimisen arviointi. Lindblom-Ylänne, S. & Nevgi, A. (toim.) (2009). Yliopisto-opettajan käsikirja. Helsinki: WSOY. Luvut: Sisältää ohjattua harjoittelua 3 op. Kurssit YP 1 ja YP 2 muodostavat yhdessä Yliopistopedagogiikka I 10 op:n laajuiset opinnot. YP 3 OHJAUS YLIOPISTOSSA LYHENNE YP 3 Handledning vid universitetet Academic supervision YP 3 Tieteellisen työprosessin ohjaus Ei edellytetä aiempia yliopistopedagogiikan opintoja n käytyään osallistuja tunnistaa ja osaa analysoida keskeisiä ohjausprosessia sääteleviä tekijöitä. Hän osaa hahmottaa ohjauksen oppimisprosessin tukemisena ja analysoida ohjausprosessia eri näkökulmista. Osallistuja oppii tuntemaan erilaisia ohjauksen keinoja ja työtapoja. Hän hahmottaa ohjauksen sekä yksilö-, ryhmä- että yhteisötason toimintana ja osaa soveltaa ohjausajattelua oman toimintaansa. Kurssilla perehdytään erityisesti väitöskirjojen, pro gradujen ja kandidaatintutkielmien ohjauksen kysymyksiin ja lisäksi mahdollisesti muihin yliopistokontekstissa relevantteihin ohjausnäkökulmiin. Kurssilla hyödynnetään osallistavia ja aktivoivia työmenetelmiä. Kurssin suorittaminen edellyttää osallistumista lähiopetukseen ja pienryhmätyöskentelyyn sekä kurssin harjoitustehtävien tekemistä. Kurssi sisältää sekä yksilö- että ryhmätehtäviä. Opetuksesta vastaavan opettajan kanssa sovittu kirjallisuus ja lisäksi: Soini, T. & Pyhältö, K. (toim.)(2012) Akateeminen ohjaus tohtorikoulutuksessa. Tampere: Tampere University Press. Vehviläinen, S. (2014). Ohjaustyön opas. Tallinna: Gaudeamus.

5 YP 4 OPPIMISEN JA PALAUTTEEN ANTAMINEN LYHENNE YP 4 Att utvärdera lärande och ge respons Assessment of learning and giving feedback YP 4 Oppimisen arviointi ja palautteen antaminen Suositus: YP 1 Opetus ja oppiminen yliopistossa suoritettuna YP 2 Opetuksen linjakas suunnittelu, toteutus ja arviointi suoritettuna Osallistuja tunnistaa arvioinnin merkityksen osana oppimisprosessia. Hän osaa analysoida ja vertailla erilaisia arviointimenetelmiä sekä palautteen antamisen tapoja oikeudenmukaisuuden ja luotettavuuden näkökulmasta. Hän osaa eritellä ja perustella omia arviointimenetelmiään sekä kehittää niitä konstruktiivisesti linjakkaan opetuksen mukaisesti. Hän osaa arvioida oman oppiaineensa tai tiedekuntansa arviointi- ja palautekäytäntöjä ja saa valmiuksia osallistua niiden kehittämiseen. Hän osaa suhteuttaa omat arviointikäytäntönsä oppiaineensa tai tiedekuntansa arviointi- ja palautekäytäntöihin Osallistuminen opetukseen ja ryhmätyöskentelyyn. Opetuksessa hyödynnetään tutkivan oppimisen menetelmiä ja digitaalisen oppimisympäristön tarjoamia mahdollisuuksia ryhmätyöskentelyyn. Kirjalliset tehtävät ja ryhmässä toteutetut arviointitehtävät sekä oppimisportfolio. Ryhmätyössä yhteisesti / opettajan ohjaamina haetut tieteelliset artikkelit, jotka käsittelevät uusinta tutkimustietoa oppimisen ja opetuksen arviointikäytänteistä ja oppimisesta. Biggs, J & Tang, C. (2011) Teaching for Quality Learning at University. Buckinham: SRHE and Open University Press Imprint. 4th Ed. Kirja on saatavissa e-kirjana, Nelli, Academic collection, ebooks (EBSCOhost).

6 YP 5 OPETUKSEN TUTKIMUSPOHJAINEN KEHITTÄMINEN LYHENNE YP 5 Forskningsbaserad utveckling av undervisningen Evidence-based development of teaching YP 5 Oman opetuksen kehittäminen ja opetusharjoittelu Suositus: YP 1 Opetus ja oppiminen yliopistossa suoritettuna YP 2 Opetuksen linjakas suunnittelu, toteutus ja arviointi suoritettuna Osallistujan pedagoginen ajattelu kehittyy oman toiminnan arvioinnin, saadun palautteen sekä vuorovaikutuksellisten oppimistilanteiden perusteella. Hän osaa antaa rakentavaa palautetta opetuksesta sekä kehittää omaa opetustaan saamansa palautteen perusteella. Osallistuja kykenee analysoimaan omia opetuskäytäntöjään yliopistopedagogisen tutkimustiedon valossa sekä osaa soveltaa kyseistä tietoa opetuksen kehittämiseen. Osallistuminen opetukseen ja ryhmätyöskentelyyn. Ohjattu opetusharjoittelu toteutetaan vertaistoimintana palautetta hyödyntäen. Vertaistoiminnasta laaditaan raportti, joka arvioidaan asteikolla hyväksytty/täydennettävä. lla laaditaan opetuksen kehittämistehtävä, jossa valitaan jokin oman opetus- tai ohjaustyön osa-alue kehittämisen kohteeksi. Tehtävässä perehdytään aihetta koskevaan tutkimuskirjallisuuteen sekä sovelletaan tutkimusten tuloksia ja teoreettista tietoa omaan opetusja/tai ohjaustyöhön. Opetuksen kehittämistehtävä raportoidaan kirjallisesti. Opetuksesta vastaavan opettajan kanssa sovittu kirjallisuus. ARVOSTELUASTEIKKO 0 5 Sisältää ohjattua harjoittelua.

7 LYHENNE TAVOITTEET YA YLIOPISTOPEDAGOGIIKAN AINEOPINNOT YA AINE Opintokokonaisuus Ämnesstudier i universitetspedagogik Subject studies in university pedagogy YA Yliopistopedagogiikan aineopinnot 3 3 Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2 Yliopistopedagogiikan aineopinnoissa osallistuja kehittää pedagogista asiantuntemustaan omalla tieteenalallaan ja harjaantuu tarkastelemaan opetussuunnitelmallisia sekä didaktisia ratkaisuja. Hän syventää käsitystään oppimisesta sekä yksilöllisenä että yhteisöllisenä prosessina ja saa valmiuksia yliopistopedagogisen tutkimuksen tekemiseen. Osallistuja perehtyy koulutukseen ja kasvatukseen yhteiskunnallisena, historiallisena ja kulttuurisena ilmiönä ja harjaantuu arvioimaan yliopistoa osana kansallista koulutusjärjestelmää. Hän saa valmiuksia yliopistollisen koulutuksen kehittämiseen ja laadun arviointiin. Hän kehittää pedagogista asiantuntemustaan sekä oman tieteenalansa / oppiaineensa opetuksessa että laajentaa pedagogista osaamistaan koulu- ja aikuisopetukseen. ARVOSTELUASTEIKKO Opintokokonaisuus arvioidaan asteikolla 1-5, arvosana määräytyy 1-5 arvioitujen opintojaksojen opintopistemäärällä painotetun keskiarvon perusteella. Sisältää ohjattua harjoittelua 11 op. YA 1 TIETEENALAKOHTAINEN YLIOPISTOPEDAGOGIIKKA LYHENNE YA 1 Ämnesspecifik universitetspedagogik Discipline-specific university pedagogy YA 1.1 YA 1 Didaktiikka ja tieteenalakohtainen opetus 4 op Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2.

8 ARVOINTI Osallistuja tuntee yliopistopedagogiikan alan ja lähtökohdat. Hän osaa eritellä opetussuunnitelmallisia ratkaisuja omalla tieteenalallaan ja erityisesti omassa oppiaineessaan. Hän kykenee analysoimaan omaa opetustaan sekä rakentamaan oppiaineensa pedagogiikkaa tutkimusperustaisesti. Osallistuminen opetukseen ja pienryhmätoimintaan sekä oppiainekohtaista pedagogiikkaa käsittelevä kirjallisen työn laatiminen. n arvosana perustuu kirjalliseen työhön. Kansanen P Tirri K, Meri M, Krokfors L. Husu J. Jyrhämä R Teachers' Pedagogical Thinking. Theoretical Landscapes, Practical Challenges. New York : American University Studies: Series 14, Education. Vol pdf Lisäksi muita yliopisto-opetusta ja -oppimista käsitteleviä tieteellisiä artikkeleita. Sisältää ohjattua harjoittelua 1 op. YA 2 OPETUSSUUNNITELMA- JA LAATUTYÖ YLIOPISTOSSA LYHENNE YA 2 Undervisningsplanerings- och kvalitetsarbete vid universitetet Curriculum design and quality assurance in higher education YA 2 ARVOINTI YA 2 Opetussuunnitelma- ja laatutyö yliopistossa 3 op Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2 Osallistuja tietää, mistä yliopisto-opetuksen laatu koostuu ja tuntee erilaisia laadun arviointitapoja. Hän tuntee Helsingin yliopiston palautejärjestelmät, niiden taustat ja käytön. Osallistuja osaa arvioida yliopisto-opetuksen laatua laitoksen, tiedekunnan sekä koko yliopiston näkökulmista. Hän ymmärtää, miten kansalliset ja kansainväliset linjaukset vaikuttavat opetussuunnitelmaan ja laatutyöhön. Osallistuminen opetukseen ja ryhmätyöskentelyyn. Kurssiin liittyy harjoitustyö, jossa perehdytään ja analysoidaan jonkin oman yliopiston tai toisen yliopiston laatutyötä. Lindblom-Ylänne, S. & Nevgi, A. (toim.) (2009). Yliopisto-opettajan käsikirja. Helsinki: WSOY. Luvut:

9 Lisäksi opetuksesta vastaavan opettajan kanssa sovittu muu kirjallisuus. YA 3 KOULUTUS KANSAINVÄLISESSÄ TOIMINTAYMPÄRISTÖSSÄ LYHENNE YA 3 Utbildning i en internationell miljö Education in an international perspective YA 3 YA 3 Koulutus ja yhteiskunta 3 op Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2 Osallistuja tuntee erityisesti suomalaisen koulutusjärjestelmän ja ymmärtää yhteiskunnan, kulttuurin ja koulutuksen välisiä suhteita ja ajankohtaisia haasteita. Hän ymmärtää yliopistokoulutuksen yhteiskunnallisen kehityksen ja osaa tarkastella koulutusta kulttuurisesta sekä kansainvälisestä näkökulmasta. Hän tunnistaa millaisia vaatimuksia kansainvälisyys ja monikulttuurisuus asettavat yliopistokoulutukselle ja sen kehittämiselle. Osallistuminen opetukseen ja pienryhmätoimintaan. Opettajan kanssa sovitut tieteelliset artikkelit tai teokset ja verkkomateriaalit. YA 4 OPPIMISEN PSYKOLOGIA LYHENNE YA 4 Inlärningspsykologi Psychology of learning

10 YA 4 Oppimisen psykologia 4 op Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2 Osallistuja tuntee psykologian teoreettista käsitteistöä ja viimeaikaista psykologista tutkimusta. Osallistujalla on syvällinen ymmärrys oppimisesta psykologisena prosessina ja valmiuksia tunnistaa oppimisvaikeuksia ja -haasteita. Osallistuminen opetukseen ja ryhmätyöskentelyyn. Suullinen ryhmätentti. Inkinen, M., Mikkonen, J., Heikkilä, A., Tukiainen, M. & Lindblom-Ylänne, S. (2012). Aikaansaamattomuuden psykologiaa. Psykologia, 47 (03), Lindblom-Ylänne, S. (2003). Broadening understanding of the phenomenon of dissonance. Studies in Higher Education, 28, Vermunt, J. & Endedijk, M. (2010). Patterns in teacher learning in different phases of the professional career. Learning and Individual Differences, Sekä opettajan kanssa sovitut artikkelit. YA 5 RYHMÄSSÄ OPPIMINEN LYHENNE YA 5 Lärande i grupp Learning in groups YA 5 Ryhmässä oppiminen 3 op Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2 Osallistuja osaa arvioida ryhmäprosessien merkityksen oppimiselle ja opiskelulle. Hän osaa tukea oppimista edistävää vuorovaikutusta opiskelijaryhmissä. Osallistuja osaa kuvata ryhmän muodostumisen vaiheet ja arvioida millaiset tekijät estävät ryhmää toimimasta. Osallistuja osaa soveltaa omaan opetukseensa ryhmätehtäviä siten että ne edistävät opiskelijoiden oppimista.

11 Kontaktiopetus, yhteistoiminnallinen ryhmätyö, itsenäinen työskentely Soveltuvin osin seuraavat teokset: Hakkarainen, K., Lonka, K. & Lipponen, L. (2004). Tutkiva oppiminen. Järki, tunteet ja kulttuuri oppimisen sytyttäjinä. Porvoo: WSOY. Pennington, C.D. (2005). Pienryhmän sosiaalipsykologiaa. Helsinki: Gaudeamus. Sahlberg, Pasi & Saharan, Schlomo. (toim.) (2002). Yhteistoiminnallisen oppimisen käsikirja. Porvoo: WSOY. Sekä opettajan kanssa sovittu kirjallisuus. YA 6 OPETUSHARJOITTELU YLIOPISTOSSA LYHENNE YA 6 Praktik vid universitetet Practical training in higher education YA 6 Opetusharjoittelu yliopistossa Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2 Osallistuja syventää pedagogista ajatteluaan, kehittää opetustaitoaan sekä kykyään reflektoida omaa toimintaansa. Hän osaa eritellä oppimiseen vaikuttavia yksilöllisiä sekä yhteisöllisiä tekijöitä ja kykenee ottamaan niitä huomioon opetuksessaan. Lisäksi osallistuja tuntee oppiaineensa tutkinnon rakentumisen periaatteet ja hänellä on valmiuksia osallistua opetuksen kehittämiseen laitostasolla. Harjoittelu koostuu omaan työhön liittyvästä ohjatusta opetuksesta, opetuksen havainnoinnista sekä perehtymisestä oman oppiaineen tutkintovaatimusten laadintaan. Harjoittelukokemusten pohjalta laaditaan harjoitteluraportti. Lisäksi jakso sisältää lähiopetusta sekä reflektioseminaareja. Erilliset tehtävät muodostavat kokonaisuuden, jonka perusteella opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty-täydennettävä. Lindblom-Ylänne, S. & Nevgi, A. (toim.) (2009). Yliopisto-opettajan käsikirja. Helsinki: WSOY.

12 Lisäksi muuta yliopisto-opetusta ja -oppimista käsittelevää tutkimuskirjallisuutta. ARVOSTELUASTEIKKO Hyväksytty-täydennettävä Osallistuja laatii aineopintojen alkaessa opetusharjoitteluaan koskevan henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS). Sisältää ohjattua harjoittelua. YA 7 OPETUSHARJOITTELU KOULU- JA AIKUISOPETUKSESSA LYHENNE YA 7 Praktik inom skola och vuxenutbildning Practical training in school and adult education ARVOSTELUASTEIKKO YA 7 Opetusharjoittelu koulu- ja aikuisopetuksessa Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2 ja YA 3 Koulutus ja yhteiskunta 4 op Harjoittelu koostuu ohjatusta opetuksesta, opetuksen havainnoinnista sekä perehtymisestä harjoitteluoppilaitoksen tutkintovaatimuksiin ja opetus-oppimiskultturiin. Harjoittelukokemusten pohjalta laaditaan harjoitteluraportti. Lisäksi jakso sisältää lähiopetusta sekä reflektioseminaareja. Erilliset tehtävät muodostavat kokonaisuuden, jonka perusteella opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty-täydennettävä. Ohjattu opetusharjoittelu. Harjoittelukokemusten pohjalta laaditaan harjoitteluraportti. Lisäksi jakso sisältää reflektioseminaareja. Harjoitteluohjeet, harjoitteluoppilaitoksen opetussuunnitelmat sekä muu harjoitteluun liittyvä materiaali Opetushallituksen verkkosivusto: Opetussuunnitelmien ja tutkintojen perusteet yleissivistävässä koulutuksessa ja aikuiskoulutuksessa Opetus- ja kulttuuriministeriön verkkosivusto: Hyväksytty-täydennettävä Sisältää ohjattua harjoittelua.

13 YA 8 YLIOPISTOPEDAGOGIIKAN TUTKIMUS LYHENNE YA 8 Universitetspedagogisk forskning Research in Higher Education YA 8 Yliopistopedagogiikan tutkimus 8 op Yliopistopedagogiikan perusopinnot 2 Osallistuja kykenee tekemään empiiristä yliopistopedagogista tutkimusta. Hän osaa tutkielmaa tehdessään soveltaa erilaisia tiedonhankintatapoja, käyttää kasvatustieteellisiä tietokantoja sekä käsitellä tutkimusaineistoja. Lisäksi osallistuja ymmärtää yliopistopedagogisen tutkimuksen metodologisia ratkaisuja, menetelmävalintoja ja sisältöjä. Osallistuja pystyy kriittisesti arvioimaan yliopistopedagogisia tutkimuksia. Osallistuminen opetukseen. Tutkielman laatiminen ja esittäminen seminaarissa sekä opponenttina toimiminen. Osallistuja laatii tieteellisen tutkielman, jonka laajuus on noin 20 sivua. OHEIS SOVELTUVIN OSIN: Ronkainen, S., Lindblom-Ylänne, S., Pehkonen, L. ja Paavilainen, E. (2014). Tutkimuksen voimasanat. Helsinki: Sanoma Pro. Kniivilä, S., Lindblom-Ylänne, S. ja Mäntynen, A. (2007). Tiede ja teksti. Tehoa ja taitoa tutkielman kirjoittamiseen. Helsinki: WSOY. Vehkalahti, K. (2008). Kyselytutkimuksen mittarit ja menetelmät. Vammala: Tammi Ruotsinkielinen vaihtoehto: Strömquist, S Uppsatshandboken. Hallgren & Fallgren studieförlag.

Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille

Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille HELSINGIN YLIOPISTO HYVÄKSYTTY KÄYTTÄYTYMISTIETEELLINEN TIEDEKUNTA KÄYTT 14.5.2013 LIITE 1 24 Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille

Lisätiedot

YLIOPISTOPEDAGOGIIKAN 60 OPINTOPISTEEN OPINTOKOKONAISUUDEN OPETUSSUUNNITELMA

YLIOPISTOPEDAGOGIIKAN 60 OPINTOPISTEEN OPINTOKOKONAISUUDEN OPETUSSUUNNITELMA YLIOPISTOPEDAGOGIIKAN 60 OPINTOPISTEEN OPINTOKOKONAISUUDEN OPETUSSUUNNITELMA Yliopistopedagogiikan 60 opintopisteen laajuiset arvosanaopinnot muodostuvat yliopistopedagogiikan 2intopisteen laajuisista

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus

Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus Opettajan pedagogiset opinnot, yliopistopedagogiikka (60 op) Infotilaisuus 24.4.2018 Hakeminen ja hakukelpoisuus 15.6.2018 mennessä suoritettuna yliopistopedagogiikan edeltäviä opintoja 40 op (perusopinnot

Lisätiedot

Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille 2011 2012 ja 2012 2013

Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille 2011 2012 ja 2012 2013 HELSINGIN YLIOPISTO HYVÄKSYTTY KÄYTT 22.3.2011 LIITE 1 7 KÄYTTÄYTYMISTIETEELLINEN TIEDEKUNTA Yliopistopedagogiikan perus- ja aineopintojen 60 opintopisteen opintokokonaisuuden tutkintovaatimukset lukuvuosille

Lisätiedot

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen Valmistuminen ja maisteriopintoihin siirtyminen 3. vuosikurssi kevät 2019 Kevät 2019 Tarkista opinnot omasta opintorekisteristä! Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa https://www.oulu.fi/sites/default/files/ects-

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. Opettajan pedagogiset opinnot 60 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS Opettajan pedagogiset opinnot 60 op Pedaopas 2015-2016 Sisällys 1. Opettajan pedagogisten opintojen osaamistavoitteet... 3 2. Opettajan pedagogisten

Lisätiedot

Maisteri-info. kevät

Maisteri-info. kevät Maisteri-info kevät 2018 1.3.2018 Kevät 2018 Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa Maisterivaiheen hopsin tekeminen oodihops-työkalulla Huolehdi keskeneräiset opinnot valmiiksi -kandintyö, harjoittelu,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op

KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS. KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op KASVATUSTIETEIDEN YKSIKKÖ VARHAISKASVATUKSEN KOULUTUS KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus - Pedagoginen harjoittelu 10 op Pedaopas 2016-2017 KASVARPH Pedagoginen harjoittelu / Varhaiskasvatus

Lisätiedot

LIIKUNNAN DIDAKTIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS (25 op) TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE

LIIKUNNAN DIDAKTIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS (25 op) TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE LIIKUNNAN DIDAKTIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS (25 op) TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE 2012 2015 LIIKUNNAN DIDAKTIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS 25 OP (TUNNISTE 61640) Biämnesstudier i fysisk fostrans didaktik

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit

Helsingin yliopiston Opettajien akatemian kriteerit n kriteerit 1. Oman opetus- ja ohjausosaamisen jatkuva kehittäminen Erinomaisuus näkyy mm. siten, että opettaja arvioi ja kehittää systemaattisesti opettamiseen ja ohjaukseen liittyvää omaa toimintaansa

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

Yliopistopedagogiikan perusopinnot

Yliopistopedagogiikan perusopinnot Yliopistopedagogiikkaa tutkivasti oppien Arviointi- ja palautekäytänteet kielten opetuksessa (YP4 2014-2015) Johanna Vaattovaara & Marjo Vesalainen 24.4.2015 Yliopistopedagogiikan perusopinnot Yliopistopedagogiikka

Lisätiedot

Sulautuvan linjakkaan opetuksen kurssisuunnittelun avaimet. Työpaja. Sulautuvan linjakkaan opetuksen suunnittelu. Taina Joutsenvirta 12.3.

Sulautuvan linjakkaan opetuksen kurssisuunnittelun avaimet. Työpaja. Sulautuvan linjakkaan opetuksen suunnittelu. Taina Joutsenvirta 12.3. Sulautuvan linjakkaan opetuksen kurssisuunnittelun avaimet Taina Joutsenvirta 12.3.2010 Työpaja Työpajassa tutustutaan sulautuvan opetuksen suunnittelun avaintekijöihin Käytetään ryhmässä tapahtuvassa

Lisätiedot

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta

Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Vertaisvuorovaikutus tekee tiedon eläväksi Avoimen opiskelijoiden kokemuksia hyvästä opetuksesta Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 3.3.2010 Saara Repo Tutkimusaineisto Avoimen yliopiston opiskelijat,

Lisätiedot

Konstruktiivisesti linjakas opetus. Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila

Konstruktiivisesti linjakas opetus. Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila Konstruktiivisesti linjakas opetus Saara Repo Avoimen yliopiston pedagoginen kahvila 17.11.2014 Opetuksen linjakkuus (Biggs & Tang 2007) Seuraavat opetuksen osat tukevat toisiaan oppimistavoitteet sisällöt

Lisätiedot

LIIKUNTAPEDAGOGIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS 25 op TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE

LIIKUNTAPEDAGOGIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS 25 op TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE LIIKUNTAPEDAGOGIIKAN PERUSOPINTOKOKONAISUUS 25 op TUTKINTOVAATIMUKSET VUOSILLE 2016 2021 RAKENNE 1. LIIKUNTAPEDAGOGIIKKA 5op 2. LIIKUNTAPEDAGOGIIKAN SOVELTAMINEN 10 op 3. KOULULIIKUNNAN HAVAINNOINTI JA

Lisätiedot

Opettajan pedagogiset opinnot

Opettajan pedagogiset opinnot Opettajan pedagogiset opinnot Ainedidaktisten opintojen vertailu Opintojen rakenne (60 op) Yliopisto Kasvatustiede Ainedidaktiikka Harjoittelu 27 13 12 28 25 15 12 (+3?) 26 19 21 19 1 Ainedidaktiset kurssit

Lisätiedot

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa

Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Työelämäharjoittelu sosionomi (AMK) tutkinnossa Metropolia ammattikorkeakoulun sosiaalialan koulutusohjelma Mervi Nyman Koulutusohjelman toteutuksen lähtökohdat Koulutusohjelman opetussuunnitelma perustuu

Lisätiedot

Käsityökasvatuksen (tekninen työ) perusopinnot (28 op)

Käsityökasvatuksen (tekninen työ) perusopinnot (28 op) RAKENNE Käsityökasvatuksen (tekninen työ) perusopinnot (28 op) KÄSITYÖN DIDAKTIIKAN PERUSOSA Teknisen työn osuus 3 op TEKNISEN TYÖN DIDAKTIIKAN SIVUAINEKOKONAISUUS 25 op 1. Teknisen työn materiaalit, työkalut,

Lisätiedot

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä

Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Lokikirjojen käyttö arviointimenetelmänä Kaisu Rättyä Itä-Suomen yliopisto Tero Juuti Tampereen teknillinen yliopisto Teoreettinen viitekehys kognitiiviskonstruktivistinen oppimiskäsitys opettajan tiedon

Lisätiedot

Laadukas oppiminen ja opetus Avoimessa yliopistossa. Saara Repo Pedagoginen yliopistonlehtori Avoin yliopisto Helsingin yliopisto 4.9.

Laadukas oppiminen ja opetus Avoimessa yliopistossa. Saara Repo Pedagoginen yliopistonlehtori Avoin yliopisto Helsingin yliopisto 4.9. Laadukas oppiminen ja opetus Avoimessa yliopistossa Saara Repo Pedagoginen yliopistonlehtori Avoin yliopisto Helsingin yliopisto 4.9.2012 Opetus Avoimessa yliopistossa Aina Helsingin yliopiston tutkintovaatimusten

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot

Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot OPINTO-OPAS 2007 2008 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysalan laitos Sosiaali- ja terveysalan erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUKSEN ERIKOISTUMISOPINNOT, TUKEA LAPSELLE KUMPPANUUTTA KASVATTAJALLE

Lisätiedot

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa

Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Harjoittelu omassa opetustyössä ammatillisen koulutuksen parissa Ohjeet opiskelijalle Opiskelija harjoittelee omassa opetustyössään ammatillisessa koulutuksessa. Opetusharjoittelussa keskeisenä tavoitteena

Lisätiedot

Opetuksen ja ohjauksen laatu

Opetuksen ja ohjauksen laatu Opetuksen ja ohjauksen laatu Linjakkaasti yhdessä III Avoimien yliopistojen ja kesäyliopistojen johdon seminaari 27.4.2012 Pedagoginen yliopistonlehtori Saara Repo Koulutussuunnittelija Satu-Tuulia Vuoksenranta

Lisätiedot

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET Jyväskylän kommentit Kevätseminaari 15-16.5.2017 Mikä yliopistomme koulutuksessa on kuvauksen mukaista? Sosiaalityön ops 2017-2020 hyväksytty huhtikuussa

Lisätiedot

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista

Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Tutkimustietoa oppimisen arvioinnista Miten arviointi suuntaa oppimista? Viivi Virtanen 28.2.2011 1/10 Millä keinoin opiskelijan saisi oppimaan sen mitä opetan? 2/10 Miten arviointi vaikuttaa siihen, miten

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 1 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset Helsingin yliopisto / Käyttäytymistieteiden laitos Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) koulutus Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien 2012-2013 - 2014-2015 tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009

Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Sulautuva yliopisto opetus, syksy 2009 Opettaja: verkkopedagogiikan asiantuntija Taina Joutsenvirta Aika: keskiviikkoina klo 16 18 4.11., 18.11., 2.12., 16.12.2009 Paikka: Metsätalo U40, sali 27 Kurssin

Lisätiedot

YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN

YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN YLIOPISTO- OPETTAJANA KEHITTYMINEN SARI LINDBLOM-YLÄNNE PROFESSOR I UNIVERSITETSPEDAGOGIK UNIVERSITETSPEDAGOGISTA FORSKINS- OCH UTVECKLINGSENHETEN (YTY) HELSINGFORS UNIVERSITET MUUTOKSEN VAIKEUS JA HITAUS

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille

Siirtymäsäännökset Avoimen yliopiston sivuaineopiskelijoille Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2016 ja haluat jatkaa opintojasi 1.8.2016 jälkeen? Uudet tutkintovaatimukset tulevat voimaan 1.8.2016. Lue, miten

Lisätiedot

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo

A-jakso: viikot B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti klo A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-13 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 25.10.2016 klo 12.30-14.00 paikka L302 A-jakson Infotilaisuus 25.10. 2016 klo 14.15 14.35 Normaalikoulun

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) sivuaineopiskelijoiden info lv. 2017-2018 kasvatustieteen perusopintoja koordinoiva opettaja Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi Perusopinnot sivuaineopiskelijalle

Lisätiedot

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä

Lähiopetus Monimuoto-opetus (=puhelinvälit-teisesti ja kirjeitse) Verkko-opetus EduWeb ympäristössä 1 HY/ Päivitetty 19.4.2017 Lehtori Pirkko Raudaskosken opetusura yliopistossa Opettajanurani käynnistyi yliopistossa toimiessani syyslukukausina 1992 ja 1995 Kasvatustieteen laitoksella aikuiskasvatustieteen

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO Opetustaidon arviointi

HELSINGIN YLIOPISTO Opetustaidon arviointi HELSINGIN YLIOPISTO Opetustaidon arviointi 22.5.2017/ONE Opetustaito arvioidaan Helsingin yliopistossa opetus- ja tutkimustehtäviä täytettäessä ja dosentuuria haettaessa. Opetustaidon arvioinnissa kiinnitetään

Lisätiedot

Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi?

Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi? Oletko aloittanut kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) opinnot ennen 1.8.2012 ja haluat jatkaa opintojasi? Uudet tutkintovaatimukset tulevat voimaan 1.8.12. Lue, miten jatkat opintojasi.

Lisätiedot

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma

ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS (EP), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus Limingan Kansanopisto-Taidekoulu 2015-2016

Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus Limingan Kansanopisto-Taidekoulu 2015-2016 Kasvatustiede 25 op (aya250504), lähiopetus -Taidekoulu 2015-2016 MUUTOKSET MAHDOLLISIA! Opintotyyppi Perusopintoja Koulutusala Kasvatustieteellinen Oppiaine Kasvatustiede Vastaava yliopisto Oulun yliopisto

Lisätiedot

AMMATTIPEDAGOGINEN OSAAMINEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN SUUNNITTELUSSA, TOTEUTUKSESSA JA ARVIOINNISSA 38 op. Pedagoginen osaaminen I (5 op)

AMMATTIPEDAGOGINEN OSAAMINEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN SUUNNITTELUSSA, TOTEUTUKSESSA JA ARVIOINNISSA 38 op. Pedagoginen osaaminen I (5 op) Ammatillinen opettajankoulutus (60 op): Ammattipedagogisen osaamisen (38 op) osaamistavoitteet ja arviointikriteerit AMMATTIPEDAGOGINEN OSAAMINEN OPETUKSEN JA OHJAUKSEN SUUNNITTELUSSA, TOTEUTUKSESSA JA

Lisätiedot

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen

Opetuksen suunnittelun lähtökohdat. Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Opetuksen suunnittelun lähtökohdat Keväällä 2018 Johanna Kainulainen Shulmanin (esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen

Lisätiedot

YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE

YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE YLIOPISTOKURSSIT TOISEN ASTEEN OPISKELIJOILLE Psykologia Kasvatustiede Oikeustiede Lääketiede/farmasia/biologia Lukuvuonna 2018 2019 (Ennakkotieto, muutokset mahdollisia) Psykologiasta Kehityspsykologian

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi

HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi HELSINGIN YLIOPISTO Lääketieteellinen tiedekunta Opetustaidon arviointi Helsingin yliopiston opintoasiainneuvosto on 22.5.2017 päättänyt seuraavaa opetustaidon arvioinnista: Opetustaito arvioidaan Helsingin

Lisätiedot

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op)

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö järjestää lukuvuosina 2011 2013 Erilliset yliopistopedagogiikkaan

Lisätiedot

2 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2019

2 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2019 2 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2019 4 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus 2019 6 Ammatillinen opettajankoulutus Ammatillinen erityisopettajankoulutus

Lisätiedot

Tärkeää tietoa aineenopettajan koulutuksen uusille opiskelijoille 2018

Tärkeää tietoa aineenopettajan koulutuksen uusille opiskelijoille 2018 Tärkeää tietoa aineenopettajan koulutuksen uusille opiskelijoille 2018 Huom! Lue lisäksi huolella läpi Opettajan pedagogiset opinnot -sivu https://guide.student.helsinki.fi/fi/artikkeli/opettajan-pedagogiset-opinnot

Lisätiedot

Opetuksen tavoitteet

Opetuksen tavoitteet 5.20 Kuvataide Kuvataideopetuksen lähtökohtana on kulttuurisesti monimuotoinen todellisuus, jota tutkitaan kuvia tuottamalla ja tulkitsemalla. Opiskelijoiden kokemukset, mielikuvitus, luova ajattelu ja

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS. OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi

AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS. OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi AMMATILLISEN OPETTAJAKORKEAKOULUN AMMATILLINEN OPINTO-OHJAAJANKOULUTUS OULUN SEUDUN AMMATTIKORKEAKOULU :: alanopettajaksi.fi 13 14 Hyvä opiskelija! Tervetuloa opiskelemaan Oulun Ammatillisessa opettajakorkeakoulussa.

Lisätiedot

LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA

LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA LÄHI- JA VERKKO- OPETUKSEEN OSALLISTUNEIDEN KOKEMUKSIA OPETUKSESTA Tarja Tuononen, KM, tohtorikoulutettava Yliopistopedagogiikan keskus Jenni Krapu, Yliopisto-opettaja, Avoin yliopisto Risto Uro, Yliopistonlehtori,

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info

KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv sivuaineopiskelijoiden info KASVATUSTIETEEN PERUSOPINNOT (25 op) lv. 2018 2019 sivuaineopiskelijoiden info Kasvatustieteiden perusopintojen koordinaattori Maarit Koskinen maarit.g.koskinen@jyu.fi JYU. Since 1863. 7.9.18 1 Infon rakenne

Lisätiedot

OHJAUSSUUNNITELMA. Filosofian tutkinto-ohjelma. Ohjaus filosofian tutkinto-ohjelmassa

OHJAUSSUUNNITELMA. Filosofian tutkinto-ohjelma. Ohjaus filosofian tutkinto-ohjelmassa OHJAUSSUUNNITELMA Filosofian tutkinto-ohjelma Ohjaus filosofian tutkinto-ohjelmassa Filosofian tutkinto-ohjelmassa annettava ohjaus kohdistuu sekä opiskelijan opintojen ohjaukseen että opinnäytetöiden

Lisätiedot

KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014

KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014 KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT (30 op) 15.1.2014 joulukuu 2014 Aikuis- ja täydennyskoulutuspalvelut Linnankatu 6, PL 51, 87101 KAJAANI www.aikopa.fi KIVUNHOIDON AMMATILLISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE

HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Opettajan pedagogiset opinnot yliopisto-opettajille Pilottikoulutus 2011-2013, Oulun yliopisto, kasvatustieteiden tiedekunta Harjoittelu (laaja-alainen opettaja) 7 op HARJOITTELUOHJE OPISKELIJALLE Harjoittelusta

Lisätiedot

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu.

Ydinteema on oppimisen ohjaaminen ja erityisesti opetuksen suunnittelu. A-jakso: viikot 45 50 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 10-14 Aloitusseminaari ABC-jakson harjoittelijoille ti 23.10.2011 klo 12.30-14.00. C jakson infotilaisuus ti 19.2. 2013 Normaalikoulun luokka B

Lisätiedot

Minkälaista tutkimusta yliopistopedagogiikasta tehdään?

Minkälaista tutkimusta yliopistopedagogiikasta tehdään? Minkälaista tutkimusta yliopistopedagogiikasta tehdään? Sari Lindblom-Ylänne Yliopistopedagogiikan professori Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö (YTY) Kasvatustieteen laitos Käyttäytymistieteellinen

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2010 2011

OPINTO-OPAS 2010 2011 OPINTO-OPAS 2010 2011 Lahden ammattikorkeakoulu Muotoilu- ja taideinstituutti Erikoistumisopinnot 60 op Taiteen perusopettajan pedagogiset erikoistumisopinnot TAITEEN PERUSOPETTAJAN PEDAGOGISET ERIKOISTUMISOPINNOT

Lisätiedot

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4

Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus. Esipuhe 3. Johdanto 4 Sisällys Opetussuunnitelma 2019 / Ammatillinen opettajankoulutus Esipuhe 3 Johdanto 4 1 Opettajankoulutuksen rakenne 5 1.1 Ammatillisen opettajan ydinosaaminen 5 1.2 Opettajankoulutuksen tavoitteet ja

Lisätiedot

Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi

Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi 2017 OPINTOJAKSO Luokanopettajakoulutuksen erillisvalinta. Pedagogiset haasteet tutkimuksessa: kirjapakettikurssi (408014S) 4 op Kasvatustieteiden

Lisätiedot

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017

POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 2017 POLIISIAMMATTIKORKEAKOULUN PEDAGOGISET LINJAUKSET 07 Poliisiammattikorkeakoulun (Polamk) pedagogisten linjausten tavoitteena on varmistaa yhteinen käsitys opetuksesta ja oppimisesta, laadukas opetustoiminta

Lisätiedot

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset

Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Yliopistotason opetussuunnitelmalinjaukset Aalto-yliopiston akateemisten asiain komitea 30.8.2011 Alkaneen lukuvuoden aikana suunnitellaan yliopiston perustutkintojen opetussuunnitelmat ja tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Ohjelma 4/15/2011. Opettajien pedagoginen perehdytys Viikki ja Kumpula Leena Suominen Nina Aremo Outi Valkama

Ohjelma 4/15/2011. Opettajien pedagoginen perehdytys Viikki ja Kumpula Leena Suominen Nina Aremo Outi Valkama Opettajien pedagoginen perehdytys Viikki ja Kumpula 13.4.2011 Leena Suominen Nina Aremo Outi Valkama 12.15-13.00 Mitä on pedagoginen perehdyttäminen + esittely 13.00-14.00 Oppiminen ja opetus ~ 14.00 Kahvi

Lisätiedot

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen

Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Etusijalla oppiminen ideoita lukion pedagogiseen kehittämiseen Lukiopäivät 11.-12.11.2015 Eija Kauppinen, Kimmo Koskinen, Anu Halvari & Leo Pahkin Perusteiden oppimiskäsitys (1) Oppiminen on seurausta

Lisätiedot

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2. Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu

Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu 2. Jyväskylän normaalikoulu - opetusharjoittelu Opetusharjoittelu 2 OKLA3029 (6 op) Osaaminen ja asiantuntijuus 2 1 Aikatauluja A-jakso: viikot 44 49 B-jakso: viikot 2 7 C-jakso: viikot 8-14 Aloitusluento ABC-jakson harjoittelijoille ti 24.10.2017 klo

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH

Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH Kieli- ja kulttuuritietoinen opetus 1-15 op OPH 2017 2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa ensisijassa perusopetuksen

Lisätiedot

Opiskelu ja oppiminen yliopistossa kysely Helsingin yliopistossa

Opiskelu ja oppiminen yliopistossa kysely Helsingin yliopistossa Opiskelu ja oppiminen yliopistossa kysely Helsingin yliopistossa Sari Lindblom-Ylänne & Anna Parpala Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö YTY Kyselyn käytön tavoitteet Tutkimusperustainen

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Tutkintovaatimukset 2015-2020

Tutkintovaatimukset 2015-2020 TAIDEYLIOPISTO Teatterikorkeakoulu Tanssinopettajan maisteriohjelman opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Teatteriopettajan maisteriohjelman opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Erilliset opettajan pedagogiset

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2012 2016 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op eo ped A I A II AIII Viestintä- ja orientoivat opinnot 20 Vo 1 Orientoituminen yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op)

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö toteuttaa lukuvuonna 2009 2011 pilottiluontoisena koulutuksena

Lisätiedot

JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA

JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA JATKUVA JA MONIPUOLINEN ARVIOINTI LUKIOSSA MITEN SELVITÄ HENGISSÄ? HYOL:n kesäkurssi 6.6.2017 Hanna Toikkanen ARVIOINTI YHTEYDESSÄ OPPIMISKÄSITYKSEEN (LOPS) Opetussuunnitelman perusteet pohjautuvat oppimiskäsitykseen,

Lisätiedot

Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot

Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot Kohti matematiikan opettajuutta - aineenopettajaopiskelijoille suunnatut matematiikan opintojaksot 15.8.2018 Simo Ali-Löytty, Terhi Kaarakka ja Elina Viro Sisältö TTY:n aineenopettajakoulutuksen tutkintorakenne

Lisätiedot

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma

Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma Ammattialakohtaisen opintokokonaisuuden toteutussuunnitelma VE08 / Opetuksen suunnittelu ja arviointi / Opsa / 6op / 160h Opintojakson tavoitteena on suunnitella erilaisille opiskelijoille sopiviin oppimisympäristöihin

Lisätiedot

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu

B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa Vuonna 2009 kiintiö oli 35, hakijoita oli 122 Maisteriksi valmistu Aineenopettajan koulutukseen hakevien infotilaisuus 10.2.2010 Opintoasiainsuunnittelija Sanna Lumikko Teologinen tiedekunta B-koulutusohjelma B-koulutusohjelmaan l vuonna 2010 voidaan hyväksyä 30 opiskelijaa

Lisätiedot

Käsityönopettajakoulutus Degree Programme in Textile Teacher Education Savonlinnan kampus

Käsityönopettajakoulutus Degree Programme in Textile Teacher Education Savonlinnan kampus Käsityönopettajakoulutus Degree Programme in Tetile Teacher Education Savonlinnan kampus Käsityönopettajakoulutus koostuu Kasvatustieteen kandidaatin (180op) ja Kasvatustieteen maisterin tutkinnoista (120op).

Lisätiedot

Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS. Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava

Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS. Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1) ja HOPS Paavo Arvola, FT, yliopistotutkija, HOPS-vastaava 29.8.2012 29.8.2012 Opintojen ohjattu suunnittelu (ITIY1 2op) Pakollinen opintojakso kandidaatintutkinnossa

Lisätiedot

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus 25 op Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus koostuu oppiaineen perusopinnoista (12 op), oppiaineen

Lisätiedot

Opettajille suunnatut erikoistumiskoulutukset - toteutuksia ja kokemuksia ensimmäisestä vuodesta

Opettajille suunnatut erikoistumiskoulutukset - toteutuksia ja kokemuksia ensimmäisestä vuodesta Opettajille suunnatut erikoistumiskoulutukset - toteutuksia ja kokemuksia ensimmäisestä vuodesta Keväällä 2016 käynnistyivät koulutusohjelmat: - Oppiminen ja opettaminen digitaalisissa ympäristöissä (60

Lisätiedot

Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset

Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset Filosofinen tiedekunta / Hallintotieteet Hallintotieteiden perustutkintojen määräykset Tutkintojen järjestämistä ja suorittamista koskevat määräykset tarkentavat opetusta ja tutkintoja sääteleviä lakeja,

Lisätiedot

Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin

Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin Pedagogisen koulutuksen ja opetuskokemuksen vaikutus yliopisto-opettajien opetuksellisiin lähestymistapoihin Liisa Postareff, Anne Nevgi & Sari Lindblom-Ylänne Helsingin yliopisto Tutkimuksen tarkoitus

Lisätiedot

Horisontti

Horisontti Horisontti 19.11.2015 Vuosiluokkaistaminen. Mitä tehdään ennen sitä? Oppimiskäsitys Eriyttäminen ja oppimisen tuki Oppiaine Laaja-alainen osaaminen Oppimisen arvioinnin periaatteet Oppimisympäristöt Tärkeää

Lisätiedot

Joni Forsell/ EDU OPS-TYÖ 2018 Opintojen mitoitus suhteessa opintopistemäärään

Joni Forsell/ EDU OPS-TYÖ 2018 Opintojen mitoitus suhteessa opintopistemäärään Joni Forsell/24.7.18 EDU OPS-TYÖ 2018 Opintojen mitoitus suhteessa opintopistemäärään Alustus EDUn opetussuunnitelmatyössä on noussut eri instansseissa ja tilaisuuksissa toistuvasti esiin perustavanlaatuinen

Lisätiedot

Hoitotieteen pääaine: terveystieteiden kandidaattiopintojen eteneminen

Hoitotieteen pääaine: terveystieteiden kandidaattiopintojen eteneminen Hoitotieteen pääaine: terveystieteiden kandidaattiopintojen eteneminen 1. lukuvuosi, syksy Orientoivat opinnot Orientaatio yliopisto-opiskeluun Hoitotieteen opintojen suunnittelu ja HOPS (jatkuu keväällä)

Lisätiedot

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon?

Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Mitä opittiin, kun suurten opiskelijamäärien opetus ja ohjaus sulautettiin verkkoon? Case Sosiaali/Terveyshallintotieteen aineopinnot 35 op Koulutus- ja kehittämispalvelu Aducate; suunnittelija TtM Ulla

Lisätiedot

VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017

VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO), opetussuunnitelma 2014-2017 Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op I Kieli- ja viestintäopinnot sekä orientoivat opinnot, 20 op: KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011

Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011 Minna Koskinen Yanzu-seminaari 12.11.2011 } Pedagogiset näkökulmat taito opettaa, koulutuspolitiikan ymmärrys, itsevarmuuden kasvu opettajana } Palkkaan liittyvät näkökulmat Pätevä opettaja saa yleensä

Lisätiedot

Kansallinen seminaari

Kansallinen seminaari Kansallinen seminaari Matemaattis- luonnontieteellisten aineiden aineenopettajakoulutuksen pedagogisten opintojen tutkintovaatimukset Matemaattis- luonnontieteellisten aineiden didaktiikka luokanopettajakoulutuksessa

Lisätiedot

LT /FT tutkinto. Tutkinnon rakenne

LT /FT tutkinto. Tutkinnon rakenne LT /FT tutkinto Tutkinnon rakenne Lääketieteellisessä tiedekunnassa voi suorittaa seuraavat jatkotutkinnot: lääketieteen tohtori (LT) filosofian tohtori (FT) ja filosofian lisensiaatti (FL) (lääketieteellisen

Lisätiedot

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden

Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden Sulautuvan opetuksen seminaari, Helsingin yliopisto, 8.3.2012 Saara Repo, HY, Avoin yliopisto Paavo Pylkkänen, Filosofian laitos, HY ja Skövden korkeakoulu, Ruotsi Kurssin esittely Opiskelijapalautteen

Lisätiedot

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Tavoite Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon tavoitteena käsityönopettajan koulutuksessa on antaa opiskelijalle perustiedot käsityön kentästä, materiaaleista

Lisätiedot

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op)

Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Erilliset yliopistopedagogiikkaan suuntautuvat opettajan pedagogiset opinnot (60 op) Yliopistopedagogiikan tutkimus- ja kehittämisyksikkö toteuttaa lukuvuonna 2009 2011 pilottiluontoisena koulutuksena

Lisätiedot

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa

Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto A. Harjoittelu Oulun seudun harjoitteluverkostossa Vaihtoehto B. Harjoittelu Rovaniemen seudun harjoitteluverkostossa Ohjeet opiskelijalle Vaihtoehdoissa A ja B opiskelija harjoittelee joko

Lisätiedot

Opettajana kehittymisen juonne Helsingin yliopiston yliopistopedagogisessa koulutuksessa

Opettajana kehittymisen juonne Helsingin yliopiston yliopistopedagogisessa koulutuksessa Aino-Maija Lahtinen & Anne Nevgi aino-maija.lahtinen@helsinki.fi, anne.nevgi@helsinki.fi Opettajana kehittymisen juonne Helsingin yliopiston yliopistopedagogisessa koulutuksessa Yliopisto-opetuksen kehittämisen

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus

OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus OPINTO-OPAS 2013 Lahden ammattikorkeakoulu Sosiaali- ja terveysala Aikuiskoulutus Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot 30 op Sosiaalialan erikoistumisopinnot/ Erityiskasvatuksen erikoistumisopinnot ERITYISKASVATUS

Lisätiedot

OPINTOPOLKU lukuvuosi

OPINTOPOLKU lukuvuosi OPINTOPOLKU lukuvuosi 2019 2020 Opintojen jakautuminen periodeihin Luokanopettajan opintosuunta, kasvatustiede, Vanhoilla tutkintovaatimuksilla opintoja jatkavat Opetusperiodit Syyslukukausi 2019 Intensiivijakso

Lisätiedot

Curriculum Vitae 2016

Curriculum Vitae 2016 Curriculum Vitae 2016 Enni Annika Kiiski (os. Sjöblom) Proviisori, yliopisto-opettaja, jatko-opiskelija Farmasian tiedekunta, HY Farmakologian ja lääkehoidon osasto Kliinisen farmasian ryhmä / Sosiaalifarmasia

Lisätiedot

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan:

Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: Vanhan kertausta?(oklp410): Shulmanin(esim. 1987) mukaan opettajan opetuksessaan tarvitsema tieto jakaantuu seitsemään kategoriaan: 1. sisältötietoon 2. yleiseen pedagogiseen tietoon 3. opetussuunnitelmalliseen

Lisätiedot

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH

Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH Suomen kielen oppija opetusryhmässäni OPH 2017-2018 Opettajankoulutuslaitoksen Sat@Oppi järjestää yhteistyössä opettajankoulutuslaitoksen Rauman ja Turun yksiköiden kanssa perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1)

Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) Tiede ja tutkimus (Teemaopintokurssi TO1.1) : Opiskelija kehittää monitieteellistä ja kriittistä ajattelua tutustuu tiedemaailman käytäntöihin harjaantuu lukemaan ja arvioimaan tieteellisiä tutkimuksia

Lisätiedot

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus OPETUSSUUNNITELMA SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus 30 opintopistettä Dutkan- ja oahppostivra dohkkehan 21.6.2013 áššis 72/13 1. OPPIAINEEN YLEISET TIEDOT... 3 1.1. OPPIAINEEN

Lisätiedot