Tapani Alapeltola Auditorionhoitaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tapani Alapeltola 15.10.2014 Auditorionhoitaja"

Transkriptio

1 1 / 5 ELOKUVATEATTERITOIMINNASTA KANKAANPÄÄSALISSA 1 YLEISTÄ Kankaanpääsalin mahdollisuuksia hyödyntää elokuvateatterina selvitettiin. Asian tiimoilta on oltu yhteydessä mm. Kuusamotalon elokuvateatteria (Kino Kuusamotalo) pyörittävään yrittäjään. Kooltaan Kuusamotalon sali on Kankaanpääsalia isompi (520 paikkaa) mutta tarvittava kalusto elokuvateatterin pyörittämiseen Kankaanpääsalissa on samaa luokkaa joten tekniset vaatimukset kalustolta olisivat täten suurin piirtein vastaavanlaiset. Kino Kuusamotalon yrittäjä hankkii elokuvat eri elokuvien levittäjiltä ja tulot muodostuvat lipputulojen perusteella siten, että yrittäjä saa tietyn prosenttiosuuden myydyistä lipuista. Eri elokuvia pyörii viikossa n. 2-3 ja elokuvia lähetetään lähes joka viikonpäivänä ja viikonloppuisin on useampiakin näytöksiä päivän aikana. 2 TEKNISET VAATIMUKSET 2.1 Serveri Nykyaikainen elokuvateatteri tulee olla digitalisoitu mikä tarkoittaa sitä, että niin kuvantoisto kuin äänentoistonkin tulee olla digitaalisia. Elokuvat jaetaan verkon kautta elokuvateatterin serverille ja tämä edellyttää tietynlaista serveriä (D-Cinema -palvelin) joka pystyy vastaanottamaan lähetettävät elokuvat, joten tämä edellyttää nopeita verkkoyhteyksiä nopeaan tiedoston lataamiseen. Kankaanpääsaliin tulisi siis hankkia serveri elokuvatiedostojen vastaanottoa ja näyttämistä varten. 2.2 Äänentoisto Äänentoiston osalta kaiuttimet riittävät Kankaanpääsalissa elokuvateatterin pyörittämiseen mutta äänen prosessointiin vaaditaan oma erillinen prosessori, vähintään Dolby Digital Surround järjestelmä. Ääniprosessori sekä sen liittämiseen tarvittavat laitteet Kankaanpääsalin äänentoistojärjestelmään tulisivat siis hankintalistalle. 2.3 Valkokangas Kino Kuusamotalon valkokankaan leveys on 10 m, kun taas Kankaanpääsalin 8,5 m. Kino Kuusamotalon yrittäjän mielestä saattaisi Kankaanpääsalin valkokangas juuri ja juuri riittää.

2 2 / 5 Kankaanpääsalin valkokankaan hyödyntämistä rajoittavat kuitenkin olennaisesti katsomon puolella olevat katon näyttämövalaisimet, sillä matalan salin takia näyttämövalot varjostavat jo tavallisellakin projektorilla valkokankaalle joten jos saliin asennettaisiin tehokkaampi projektori, joka hyödyntää laajempaa alaa valkokankaasta, näyttämövalot estäisivät täyden valkokankaan hyödyntämisen korkeussuunnassa. Kino Kuusamotalon sali on paljon korkeampi ja siellä ei ole vastaava näyttämö- ja valotekniikkaa. Todellinen projisioalue Kankaanpääsalissa olisi siis huomattavasti pienempi mitä valkokankaan koko. Näin ollen, jos halutaan tehokkaammalla elokuvaprojektorilla hyödyntää koko valkokankaan tila, täytyisi painava n. satakiloinen vähintään euroa maksava projektori siirtää yleisön joukkoon keskelle salia aina elokuvia varten ja näytöksen jälkeen pois. Tämä käytännössä pienentää projektorin käyttöikää sekä riski on myös suuri muille vahingoille. 2.4 Projektori Digitaalisissa teattereissa käytetään 2K resoluutioisia DLP Cinema videoprojektoreita. Etäisyys valkokankaaseen tarkkaamosta on Kankaanpääsalissa yli 20 m eli tällöin maksimissaan alle 20 metriin heittävät projektorit eivät ole mahdollisia jos projisoidaan tarkkaamosta. 2K DLP projektorit ovat suurikokoisia. Elokuvaprojektorin mitat tulisivat olemaan suurin piirtein valmistajasta riippuen 605 (kork.) x 750 (lev.) x 1130 (syv.) mm. ja projektori tulisi painamaan n kg. 2K projektorien hinnat alkavat eurosta ja koska lyhimmän kantomatkan projektori ei tarkkaamosta projisoitaessa luultavasti riittäisi, hinta tulisi olemaan korkeampi. Projektorin sijoittaminen Kankaanpääsalin tarkkaamoon on tällä hetkellä mahdotonta, sillä kaikki tarkkaamon käytettävä tila on käytössä. Kankaanpääsalin projektori on sijoitettu tarkkaamon oikeaan yläkulmaan. Samoille kohdin pitäisi myös elokuvaprojektori sijoittaa. Elokuvaprojektori on erittäin kookas joten tämän hetkiseen tarkkaamotilaan projektori ei mahdu. Tarkkaamon pöytätila on kokonaisuudessaan käytössä ja elokuvaprojektori tulisi viemään neljäsosan koko pöytäkapasiteetista. Tällä hetkellä projektorin käyttö on rakennettu ohjattavaksi salin AMX-järjestelmällä jotta se olisi mahdollisimman yksinkertainen salin peruskäyttäjille. Jos elokuvateatteritoiminta olisi ulkoistettu ja elokuvaprojektori olisi esim. ulkopuolisen yrittäjän, tämän takia tulisi salissa luultavasti olla kaksi projektoria joka edelleen tekisi projektorien sijoittamisesta hankalampaa. Jos yrittäjän kanssa voitaisiin sopia elokuvaprojektorin käytöstä, se luultavasti aiheuttaisi kustannuksia taas kaupungille. Elokuvaprojektorin tulisi tuolloin myös soveltua salin peruskäyttöön. Toimivaa ratkaisua ei saada tehtyä nykyiseen tarkkaamoon ja vähintäänkin se edellyttäisi tarkkaamon laajennusta ja mittavia muutostöitä tarkkaamoon.

3 3 / 5 Tällöin jouduttaisiin laajentamaan tarkkaamoa leveyssuunnassa jolloin myös salin istuinpaikkoja jouduttaisiin poistamaan. 3 KUSTANNUKSET JA HUOMIOITAVAA 3.1 Kustannukset Kino Kuusamotalon yrittäjä kertoi elokuvateatterin laitteiston kustantaneen n euroa. Kankaanpääsalin osalta kustannukset muodostuisivat laitteistohankinnoista (ääniprosessori + muut tarvittavat laitteet/tarvikkeet, serveri, elokuvaprojektori, valkokangas varauksin) sekä tarkkaamon / salin muutostöistä. Kankaanpääsalin äänentoisto riittäisi kaiuttimien osalta joten siitä ei aiheutuisi kustannuksia. Karkea arvio tarvittavasta laitteistosta aiheutuvista kustannuksista on n euroa ja tämän lisäksi tulisivat tarkkaamon/ salin muutostöistä aiheutuneet kustannukset. Elokuvateatteritoiminta lisäisi myös osaltaan salin siivoustarvetta sekä muita salin ylläpitoon liittyviä kustannuksia. 3.2 Huomioitavaa Elokuvateatteritoimintaa mietittäessä tulisi huomioida useita asioita. Esimerkiksi yksi tärkeä asia on se, että miten elokuvateatteritoiminta rajoittaisi muiden tilaisuuksien järjestämisestä Kankaanpääsalissa ja miten se vaikuttaisi esim. Kankaanpääsalista saatuihin tuloihin. Tuleeko elokuvateatteritoiminnasta tulonmenetyksiä vai tuottoja? Yleisesti ottaen seuraavia asioita kannattaa miettiä elokuvateatteritoiminnan vaikutuksia mietittäessä: Kuka toimintaa pyörittää? kaupunki -> Onko kannattavaa? ulkopuolinen yrittäjä -> Onko halukkaita yrittäjiä? elokuvakerho -> Löytyykö harrastajia tarpeeksi? Elokuvateatteritoiminnan vaikutukset salin peruskäyttöön salivaraukset ja salin muu käyttö -> Elokuvateatteritoiminnan mahdolliset vaikutukset salin käytöstä saataviin tuloihin? salin tekninen toimiminen peruskäytössä -> Salin tulee olla kaikkien helposti käytettävissä peruskäytössä!

4 4 / 5 Miten elokuvateatteritoimintaan liittyvät asiat hoidetaan? esim. oheistuotemyynti kuten virvokkeet ja pikkunaposteltavat -> Saako virvokkeita ja naposteltavia tuoda saliin? -> Jos saa, niin mitkä tulevat olemaan mm. lisäkustannukset siivouksesta ja mahdollisista vahingoista? Elokuvateatteritoiminnan kannattavuus Kilpailu? -> Ympäristökuntien kilpailijoiden tilanne? Mitä lisäarvoa Kankaanpääsalin elokuvateatteri voi tuoda? Asiakaskunta? -> Kuinka kaukaa asiakkaat tulevat? Onko potentiaalisia asiakkaita tarpeeksi? Haasteet? -> Miten saada elokuvateatteri kiinnostavammaksi kuin lisääntyneet sähköiset viihdepalvelut ja kotiteatterit? Riskit? -> Riskien määrä vs. mahdollisuudet? Kustannukset ja niiden jakautuminen Kuka maksaa ja mitä? Ylläpito- ja siivouskustannukset? Muut mahdolliset elokuvateatterista aiheutuvat lisäkustannukset? 4 Yhteenveto Kankaanpääsalin soveltuvuutta elokuvateatteriksi tällä hetkellä rajoittaa tarkkaamon koko johon nykyisessä koossaan tarvittava digitaalisen elokuvateatterin projektori ja muu kalusto ei mahdu johtuen suuresta fyysisestä koostaan. Nykyisellä projektorillakin projisoidessa kuvaa valkokankaalle katsomon puoleiset näyttämövalot osuvat kuvan tielle, koska kulma tarkkaamosta valkokankaalle on niin jyrkkä. Tarkkaamon tilanpuutteen lisäksi haasteeksi tulisi valkokankaan tehokas hyödyntäminen jos käytössä on vielä tehokkaampi projektori.

5 5 / 5 Elokuvateatteritoiminnan vaikutuksia salin muulle käytölle sekä vaikutuksia salista saataviin tuloihin että elokuvateatteritoiminnasta aiheutuviin lisäkustannuksiin tulee myös miettiä. Salissa on tähän mennessä ollut 115 tilaisuutta aikavälillä Suuri osa tilaisuuksista on kaupungin sisäisiä ja n. 30 % on ulkopuolisten järjestämiä eli niitä joista saadaan tuloja. Tilaisuuksien määrää joista saadaan tuloja pitää kasvattaa ja sali on jo ensimmäisen puolen vuoden aikajaksolla ollut hyvin varattuna joten mikä olisi se määrä esim. viikossa, kuinka monta elokuvaesitystä voitaisiin edes järjestää, jotta se olisi Kankaanpääsalin ja kaupungin kannalta kannattavaa? Kino Kuusamotaloon verrattaessa, jos näytöksiä olisi lähes joka päivä tai niitä olisi useampia päivässä kuten Kuusamotalossa, se vaikuttaisi jo erittäin ratkaisevasti Kankaanpääsalin muuhun käyttöön. Olisiko elokuvateatteritoiminta ulkopuoliselle yrittäjälle kannattavaa, jos näytöksiä olisi muutama viikossa? Elokuvakerho on yksi ratkaisu mutta kuka toimintaa pyörittäisi ja löytyisikö Pohjois-Satakunnan alueelta tarpeeksi potentiaalisia alan harrastajia? Onko elokuvakerhon perustaminen kannattavaa niihin kustannuksiin nähden jotta elokuvia pystyisi näyttämään Kankaanpääsalissa elokuvakerhoperiaatteella? Sähköistynyt elokuvien levittäminen erilaisten viihdepalvelujen ja internetin kautta sekä mobiililaitteisiin vuokrattavien elokuvien sekä kotiteattereiden yleistyminen asettaa suureen haasteen perinteisen elokuvateatterin perustamiselle ja sen saamiseksi kannattavaksi joten asiaa kannattaa harkita tarkkaan.