Tapani Alapeltola Auditorionhoitaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tapani Alapeltola 15.10.2014 Auditorionhoitaja"

Transkriptio

1 1 / 5 ELOKUVATEATTERITOIMINNASTA KANKAANPÄÄSALISSA 1 YLEISTÄ Kankaanpääsalin mahdollisuuksia hyödyntää elokuvateatterina selvitettiin. Asian tiimoilta on oltu yhteydessä mm. Kuusamotalon elokuvateatteria (Kino Kuusamotalo) pyörittävään yrittäjään. Kooltaan Kuusamotalon sali on Kankaanpääsalia isompi (520 paikkaa) mutta tarvittava kalusto elokuvateatterin pyörittämiseen Kankaanpääsalissa on samaa luokkaa joten tekniset vaatimukset kalustolta olisivat täten suurin piirtein vastaavanlaiset. Kino Kuusamotalon yrittäjä hankkii elokuvat eri elokuvien levittäjiltä ja tulot muodostuvat lipputulojen perusteella siten, että yrittäjä saa tietyn prosenttiosuuden myydyistä lipuista. Eri elokuvia pyörii viikossa n. 2-3 ja elokuvia lähetetään lähes joka viikonpäivänä ja viikonloppuisin on useampiakin näytöksiä päivän aikana. 2 TEKNISET VAATIMUKSET 2.1 Serveri Nykyaikainen elokuvateatteri tulee olla digitalisoitu mikä tarkoittaa sitä, että niin kuvantoisto kuin äänentoistonkin tulee olla digitaalisia. Elokuvat jaetaan verkon kautta elokuvateatterin serverille ja tämä edellyttää tietynlaista serveriä (D-Cinema -palvelin) joka pystyy vastaanottamaan lähetettävät elokuvat, joten tämä edellyttää nopeita verkkoyhteyksiä nopeaan tiedoston lataamiseen. Kankaanpääsaliin tulisi siis hankkia serveri elokuvatiedostojen vastaanottoa ja näyttämistä varten. 2.2 Äänentoisto Äänentoiston osalta kaiuttimet riittävät Kankaanpääsalissa elokuvateatterin pyörittämiseen mutta äänen prosessointiin vaaditaan oma erillinen prosessori, vähintään Dolby Digital Surround järjestelmä. Ääniprosessori sekä sen liittämiseen tarvittavat laitteet Kankaanpääsalin äänentoistojärjestelmään tulisivat siis hankintalistalle. 2.3 Valkokangas Kino Kuusamotalon valkokankaan leveys on 10 m, kun taas Kankaanpääsalin 8,5 m. Kino Kuusamotalon yrittäjän mielestä saattaisi Kankaanpääsalin valkokangas juuri ja juuri riittää.

2 2 / 5 Kankaanpääsalin valkokankaan hyödyntämistä rajoittavat kuitenkin olennaisesti katsomon puolella olevat katon näyttämövalaisimet, sillä matalan salin takia näyttämövalot varjostavat jo tavallisellakin projektorilla valkokankaalle joten jos saliin asennettaisiin tehokkaampi projektori, joka hyödyntää laajempaa alaa valkokankaasta, näyttämövalot estäisivät täyden valkokankaan hyödyntämisen korkeussuunnassa. Kino Kuusamotalon sali on paljon korkeampi ja siellä ei ole vastaava näyttämö- ja valotekniikkaa. Todellinen projisioalue Kankaanpääsalissa olisi siis huomattavasti pienempi mitä valkokankaan koko. Näin ollen, jos halutaan tehokkaammalla elokuvaprojektorilla hyödyntää koko valkokankaan tila, täytyisi painava n. satakiloinen vähintään euroa maksava projektori siirtää yleisön joukkoon keskelle salia aina elokuvia varten ja näytöksen jälkeen pois. Tämä käytännössä pienentää projektorin käyttöikää sekä riski on myös suuri muille vahingoille. 2.4 Projektori Digitaalisissa teattereissa käytetään 2K resoluutioisia DLP Cinema videoprojektoreita. Etäisyys valkokankaaseen tarkkaamosta on Kankaanpääsalissa yli 20 m eli tällöin maksimissaan alle 20 metriin heittävät projektorit eivät ole mahdollisia jos projisoidaan tarkkaamosta. 2K DLP projektorit ovat suurikokoisia. Elokuvaprojektorin mitat tulisivat olemaan suurin piirtein valmistajasta riippuen 605 (kork.) x 750 (lev.) x 1130 (syv.) mm. ja projektori tulisi painamaan n kg. 2K projektorien hinnat alkavat eurosta ja koska lyhimmän kantomatkan projektori ei tarkkaamosta projisoitaessa luultavasti riittäisi, hinta tulisi olemaan korkeampi. Projektorin sijoittaminen Kankaanpääsalin tarkkaamoon on tällä hetkellä mahdotonta, sillä kaikki tarkkaamon käytettävä tila on käytössä. Kankaanpääsalin projektori on sijoitettu tarkkaamon oikeaan yläkulmaan. Samoille kohdin pitäisi myös elokuvaprojektori sijoittaa. Elokuvaprojektori on erittäin kookas joten tämän hetkiseen tarkkaamotilaan projektori ei mahdu. Tarkkaamon pöytätila on kokonaisuudessaan käytössä ja elokuvaprojektori tulisi viemään neljäsosan koko pöytäkapasiteetista. Tällä hetkellä projektorin käyttö on rakennettu ohjattavaksi salin AMX-järjestelmällä jotta se olisi mahdollisimman yksinkertainen salin peruskäyttäjille. Jos elokuvateatteritoiminta olisi ulkoistettu ja elokuvaprojektori olisi esim. ulkopuolisen yrittäjän, tämän takia tulisi salissa luultavasti olla kaksi projektoria joka edelleen tekisi projektorien sijoittamisesta hankalampaa. Jos yrittäjän kanssa voitaisiin sopia elokuvaprojektorin käytöstä, se luultavasti aiheuttaisi kustannuksia taas kaupungille. Elokuvaprojektorin tulisi tuolloin myös soveltua salin peruskäyttöön. Toimivaa ratkaisua ei saada tehtyä nykyiseen tarkkaamoon ja vähintäänkin se edellyttäisi tarkkaamon laajennusta ja mittavia muutostöitä tarkkaamoon.

3 3 / 5 Tällöin jouduttaisiin laajentamaan tarkkaamoa leveyssuunnassa jolloin myös salin istuinpaikkoja jouduttaisiin poistamaan. 3 KUSTANNUKSET JA HUOMIOITAVAA 3.1 Kustannukset Kino Kuusamotalon yrittäjä kertoi elokuvateatterin laitteiston kustantaneen n euroa. Kankaanpääsalin osalta kustannukset muodostuisivat laitteistohankinnoista (ääniprosessori + muut tarvittavat laitteet/tarvikkeet, serveri, elokuvaprojektori, valkokangas varauksin) sekä tarkkaamon / salin muutostöistä. Kankaanpääsalin äänentoisto riittäisi kaiuttimien osalta joten siitä ei aiheutuisi kustannuksia. Karkea arvio tarvittavasta laitteistosta aiheutuvista kustannuksista on n euroa ja tämän lisäksi tulisivat tarkkaamon/ salin muutostöistä aiheutuneet kustannukset. Elokuvateatteritoiminta lisäisi myös osaltaan salin siivoustarvetta sekä muita salin ylläpitoon liittyviä kustannuksia. 3.2 Huomioitavaa Elokuvateatteritoimintaa mietittäessä tulisi huomioida useita asioita. Esimerkiksi yksi tärkeä asia on se, että miten elokuvateatteritoiminta rajoittaisi muiden tilaisuuksien järjestämisestä Kankaanpääsalissa ja miten se vaikuttaisi esim. Kankaanpääsalista saatuihin tuloihin. Tuleeko elokuvateatteritoiminnasta tulonmenetyksiä vai tuottoja? Yleisesti ottaen seuraavia asioita kannattaa miettiä elokuvateatteritoiminnan vaikutuksia mietittäessä: Kuka toimintaa pyörittää? kaupunki -> Onko kannattavaa? ulkopuolinen yrittäjä -> Onko halukkaita yrittäjiä? elokuvakerho -> Löytyykö harrastajia tarpeeksi? Elokuvateatteritoiminnan vaikutukset salin peruskäyttöön salivaraukset ja salin muu käyttö -> Elokuvateatteritoiminnan mahdolliset vaikutukset salin käytöstä saataviin tuloihin? salin tekninen toimiminen peruskäytössä -> Salin tulee olla kaikkien helposti käytettävissä peruskäytössä!

4 4 / 5 Miten elokuvateatteritoimintaan liittyvät asiat hoidetaan? esim. oheistuotemyynti kuten virvokkeet ja pikkunaposteltavat -> Saako virvokkeita ja naposteltavia tuoda saliin? -> Jos saa, niin mitkä tulevat olemaan mm. lisäkustannukset siivouksesta ja mahdollisista vahingoista? Elokuvateatteritoiminnan kannattavuus Kilpailu? -> Ympäristökuntien kilpailijoiden tilanne? Mitä lisäarvoa Kankaanpääsalin elokuvateatteri voi tuoda? Asiakaskunta? -> Kuinka kaukaa asiakkaat tulevat? Onko potentiaalisia asiakkaita tarpeeksi? Haasteet? -> Miten saada elokuvateatteri kiinnostavammaksi kuin lisääntyneet sähköiset viihdepalvelut ja kotiteatterit? Riskit? -> Riskien määrä vs. mahdollisuudet? Kustannukset ja niiden jakautuminen Kuka maksaa ja mitä? Ylläpito- ja siivouskustannukset? Muut mahdolliset elokuvateatterista aiheutuvat lisäkustannukset? 4 Yhteenveto Kankaanpääsalin soveltuvuutta elokuvateatteriksi tällä hetkellä rajoittaa tarkkaamon koko johon nykyisessä koossaan tarvittava digitaalisen elokuvateatterin projektori ja muu kalusto ei mahdu johtuen suuresta fyysisestä koostaan. Nykyisellä projektorillakin projisoidessa kuvaa valkokankaalle katsomon puoleiset näyttämövalot osuvat kuvan tielle, koska kulma tarkkaamosta valkokankaalle on niin jyrkkä. Tarkkaamon tilanpuutteen lisäksi haasteeksi tulisi valkokankaan tehokas hyödyntäminen jos käytössä on vielä tehokkaampi projektori.

5 5 / 5 Elokuvateatteritoiminnan vaikutuksia salin muulle käytölle sekä vaikutuksia salista saataviin tuloihin että elokuvateatteritoiminnasta aiheutuviin lisäkustannuksiin tulee myös miettiä. Salissa on tähän mennessä ollut 115 tilaisuutta aikavälillä Suuri osa tilaisuuksista on kaupungin sisäisiä ja n. 30 % on ulkopuolisten järjestämiä eli niitä joista saadaan tuloja. Tilaisuuksien määrää joista saadaan tuloja pitää kasvattaa ja sali on jo ensimmäisen puolen vuoden aikajaksolla ollut hyvin varattuna joten mikä olisi se määrä esim. viikossa, kuinka monta elokuvaesitystä voitaisiin edes järjestää, jotta se olisi Kankaanpääsalin ja kaupungin kannalta kannattavaa? Kino Kuusamotaloon verrattaessa, jos näytöksiä olisi lähes joka päivä tai niitä olisi useampia päivässä kuten Kuusamotalossa, se vaikuttaisi jo erittäin ratkaisevasti Kankaanpääsalin muuhun käyttöön. Olisiko elokuvateatteritoiminta ulkopuoliselle yrittäjälle kannattavaa, jos näytöksiä olisi muutama viikossa? Elokuvakerho on yksi ratkaisu mutta kuka toimintaa pyörittäisi ja löytyisikö Pohjois-Satakunnan alueelta tarpeeksi potentiaalisia alan harrastajia? Onko elokuvakerhon perustaminen kannattavaa niihin kustannuksiin nähden jotta elokuvia pystyisi näyttämään Kankaanpääsalissa elokuvakerhoperiaatteella? Sähköistynyt elokuvien levittäminen erilaisten viihdepalvelujen ja internetin kautta sekä mobiililaitteisiin vuokrattavien elokuvien sekä kotiteattereiden yleistyminen asettaa suureen haasteen perinteisen elokuvateatterin perustamiselle ja sen saamiseksi kannattavaksi joten asiaa kannattaa harkita tarkkaan.

Induktiosilmukkavahvistimen tulee toistaa kaikki samat äänet mitä kaiuttimista toistetaan (mm.tietokone, langaton mikrofoni, digiboxi).

Induktiosilmukkavahvistimen tulee toistaa kaikki samat äänet mitä kaiuttimista toistetaan (mm.tietokone, langaton mikrofoni, digiboxi). Liite 2 Yksilöity tilojen käyttötarkoitus Esiopetustilat (507,509,607,609): Järjestelmän toiminnan kuvaus: Käyttäjän työpisteeseen tulee seuraavat laitteet: tietokone, monitori, dokumenttikamera, digiboxi,

Lisätiedot

Elokuvateatterin liikepaikkasuunnittelu -Paikkatiedon hyödyntäminen

Elokuvateatterin liikepaikkasuunnittelu -Paikkatiedon hyödyntäminen Elokuvateatterin liikepaikkasuunnittelu -Paikkatiedon hyödyntäminen Paikkatietomarkkinat 5.11.2014 Vesa Aittomäki, CFO, Finnkino Oy FINNKINO LYHYESTI Perustettu vuonna 1986 Kuuluu Pohjoismaiden ja Baltian

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/24 10.02.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/24 10.02.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2014 1 (5) 170 V 26.2.2014, Sj / Valtuutettu Pentti Arajärven aloite Laakson ratsastusstadionin katsomon käyttämisestä ulkoilmaelokuvanäyttämönä HEL 2013-012358 T 00 00

Lisätiedot

FINNKINO Adprofit Junior 2017

FINNKINO Adprofit Junior 2017 FINNKINO Adprofit Junior 2017 Haaste Arkisin elokuvissa ei käy tarpeeksi katsojia. Insight Elokuvissa käyminen on useille sosiaalinen tapahtuma, mutta arkisin voi olla hankalaa saada kaveria mukaan. Ratkaisu

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain muuttamisesta

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain muuttamisesta VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 16.11.2017 Johtava asiantuntija Ari Herrala Suomen Kuljetus ja Logistiikka

Lisätiedot

Kiasman taidekilpailu / 27.3.2015 mennessä tulleet kysymykset vastauksineen

Kiasman taidekilpailu / 27.3.2015 mennessä tulleet kysymykset vastauksineen Kiasman taidekilpailu / 27.3.2015 mennessä tulleet kysymykset vastauksineen 1. Mikä on voittaneen ehdotuksen palkintosumma? Jokainen kilpailun toiseen vaiheeseen valittu luonnosidea palkitaan 7000 eurolla

Lisätiedot

HiTechnic -kompassisensorin käyttäminen NXT-G -ympäristössä

HiTechnic -kompassisensorin käyttäminen NXT-G -ympäristössä NXT -kompassisensori NXT -roboteihin on saatavilla kahdenlaisia kompasseja: Wiltronics kompassit (tilaukset: http://www.wiltronics.com.au/) ja HiTechnic kompassit (NMC1034 Compass) (tilaukset: http://www.hitechnic.com/products).

Lisätiedot

KERAVA-SALI Keuda-talossa

KERAVA-SALI Keuda-talossa KERAVA-SALI Keuda-talossa konsertille, seminaarille, teatteriesitykselle tai operetille? Kerava-sali sopii kaikkiin edellä mainittuihin tarkoituksiin erinomaisesti. Lisäksi sali on mainio paikka järjestää

Lisätiedot

Qosmio: Kuule ero. entistä parempi kuuntelukokemus

Qosmio: Kuule ero. entistä parempi kuuntelukokemus Qosmio: Kuule ero PERSONAL COMPUTER HDD/DVD Qosmio TM entistä parempi kuuntelukokemus RECORDER LCD TV WITH TRUBRITE DISPLAY VIRTUAL SURROUND Kun Toshiba kehitti mobiiliviihde- ja tietojärjestelmä Qosmion,

Lisätiedot

AdProfit Finnkino Kun odotat valkokankaalta enemmän. Iiris Isoaho, Linda Leinonen

AdProfit Finnkino Kun odotat valkokankaalta enemmän. Iiris Isoaho, Linda Leinonen AdProfit Finnkino Kun odotat valkokankaalta enemmän. Iiris Isoaho, Linda Leinonen 1. Lähtötilanne 2. Kampanja 3. Tavoitteet 4. Kohderyhmä 5. Sosiaalinen media 6. Kampanjasivut 7. Ulkomainonta 8. Kampanjan

Lisätiedot

luento ja esitelmätilaisuuksien pitämiseen.

luento ja esitelmätilaisuuksien pitämiseen. WILJAMI WILJAMIN KÄYNTIOSOITE Urheilukatu 1 Rovaniemen kulttuurilautakunta on vuokrannut Wiljamin monikäyttötilaksi rovaniemeläisille taide - ja kulttuuriyhdistyksille sekä muille toimijoille. Wiljami

Lisätiedot

Kaakosta voimaa. Tuulivoiman ja bioenergian osaamisen kehittäminen Kaakkois-Suomessa. Cursor, Kinno, Lappeenranta Innovation, Imatran seudun kehitys

Kaakosta voimaa. Tuulivoiman ja bioenergian osaamisen kehittäminen Kaakkois-Suomessa. Cursor, Kinno, Lappeenranta Innovation, Imatran seudun kehitys 17.03.2010 Kaakosta voimaa Tuulivoiman ja bioenergian osaamisen kehittäminen Kaakkois-Suomessa Cursor, Kinno, Lappeenranta Innovation, Imatran seudun kehitys Toteutusaika 1.9.2009-31.12.2011 Kokonaisbudjetti

Lisätiedot

SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA

SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA Verkkokauppa ja sähköinen markkinointi Nethit Oy Jani Lehtimäki 28.10.2013 SKJ Business Tämä materiaali ja kaikki siihen liittyvät oikeudet kuuluvat Nethit Oy:lle. Miksi verkkokauppa

Lisätiedot

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013

Pauliina Munter / Suvi Junes Tampereen yliopisto/tietohallinto 2013 Tehtävä 2.2. Tehtävä-työkalun avulla opiskelijat voivat palauttaa tehtäviä Moodleen opettajan arvioitaviksi. Palautettu tehtävä näkyy ainoastaan opettajalle, ei toisille opiskelijoille. Tehtävä-työkalun

Lisätiedot

Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta

Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1 (5) Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1. Luentosalin AV-tekniikka ja esityksen valmistelu Messukeskuksen luentotilojen perusvarustukseen kuuluu langallinen nettiyhteys puhujapöntössä, kannettava

Lisätiedot

Vastuullinen sijoittaminen kannattaa. Vastuullinen sijoittaminen 10.6.2010 Anna Hyrske ja Magdalena Lönnroth

Vastuullinen sijoittaminen kannattaa. Vastuullinen sijoittaminen 10.6.2010 Anna Hyrske ja Magdalena Lönnroth Vastuullinen sijoittaminen kannattaa Vastuullinen sijoittaminen 10.6.2010 Anna Hyrske ja Magdalena Lönnroth Kuinka uudesta hypetyksestä vastuullisessa sijoittamisessa on kyse? - Onko vastuullinen sijoittaminen

Lisätiedot

Teleskooppikatsomo. Suunnittelu

Teleskooppikatsomo. Suunnittelu Teleskooppikatsomo Suunnittelu Katsomon rakenne ja mitoitus SYVYYS (elementin etenemä) NOUSU (kahden elementin lattiapinnan korkeusero) LEVEYS (elementti ja lohko) PORRAS (sijoitus vapaasti elementtiin)

Lisätiedot

PROMOOTIOT JA TAPAHTUMAT WILLASSA OHJEET PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE

PROMOOTIOT JA TAPAHTUMAT WILLASSA OHJEET PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE PROMOOTIOT JA TAPAHTUMAT WILLASSA OHJEET PROMOOTION JÄRJESTÄJÄLLE KAUPPAKESKUS WILLA Sijaitsee Hyvinkäällä. Pinta-alaltaan Suomen 10. suurin kauppakeskus Näyttävät digitaaliset ratkaisut kasvavassa Hyvinkään

Lisätiedot

ICT-yrityksen vastuuvakuutus. 19.4.2012 Tiina Schaarschmidt-Pernaa

ICT-yrityksen vastuuvakuutus. 19.4.2012 Tiina Schaarschmidt-Pernaa ICT-yrityksen vastuuvakuutus 19.4.2012 Tiina Schaarschmidt-Pernaa Sanomalehdistä poimittua 2 Koodausvirhe Virhe koodissa. Muoviankkaperhe tukki tuotantolinjan. Eräs eteläsuomalainen IT-yritys oli saanut

Lisätiedot

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta

VAHVA SUOMALAINEN. Suomi Finland 100. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta VAHVA SUOMALAINEN Suomi Finland 100 Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi ajokorttilain 61 :n muuttamisesta Liikenne- ja viestintävaliokunta 29.11.2017 Johtava asiantuntija Ari Herrala Suomen Kuljetus

Lisätiedot

LAAJEMMAN KUNTAKUITUVERKON RAKENTAMINEN: POHJOIS-SATAKUNNAN KUITUVERKKOHANKE

LAAJEMMAN KUNTAKUITUVERKON RAKENTAMINEN: POHJOIS-SATAKUNNAN KUITUVERKKOHANKE LAAJEMMAN KUNTAKUITUVERKON RAKENTAMINEN: POHJOIS-SATAKUNNAN KUITUVERKKOHANKE Digitaalisen tiedon määrä tuplaantuu kahden vuoden välein. Tämä lisää tiedonsiirtotarvetta! Tiedonsiirron määrä tuplaantuu joka

Lisätiedot

Alv. sis. hintoihin; liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet 24 %, kaupungin sisäinen käyttö 0 %

Alv. sis. hintoihin; liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet 24 %, kaupungin sisäinen käyttö 0 % Liikuntapalveluiden hinnasto Kentät Urpolan lämmitettävä tekonurmi, talvikausi TALVIKAUSI (lämmitettävä aika) Aikuiset 17,00 27,00 A-juniorit ja nuoremmat 9,00 12,00 Kaupunginosaseurat ja kylätoimikunnat

Lisätiedot

VUORES, KOUKKURANTA. Julkisivuvärit ja lämmitysratkaisut 16.11.2012

VUORES, KOUKKURANTA. Julkisivuvärit ja lämmitysratkaisut 16.11.2012 VUORES, KOUKKURANTA Tontinkäyttösuositus Julkisivuvärit ja lämmitysratkaisut 16.11.2012 liittyy rakentamistapaohjeeseen ro-8263 TONTINKÄYTTÖSUOSITUS Esimerkkinä korttelin 7685 tontit 1, 2, 3 ja 4. Päärakennusten

Lisätiedot

Kirjastojärjestelmät ja laitteistoympäristö - tilannekatsaus

Kirjastojärjestelmät ja laitteistoympäristö - tilannekatsaus Kirjastojärjestelmät ja laitteistoympäristö - tilannekatsaus Linnea2-AMKIT yhteiskokous 2014-08-29 Markku Heinäsenaho Edellisessä kokouksessa sovittua Edellisessä kokouksessa sovittiin selvitettäväksi:

Lisätiedot

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt

Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt Sosiaalisen median mahdollisuudet & hyödyt 2018 WWW.PITKOSPUU.FI Sosiaalisen median mahdollisuudet Sosiaalinen media eli some, on tuonut tulleessaan muutoksen markkinointiin niin suunnittelussa kuin toteutuksessa.

Lisätiedot

Yleistä. Äänet. Valot. nämä toimet ovat yhteisiä kaikelle käytölle. elokuvakäyttö videotykin käyttö teatterikäyttö

Yleistä. Äänet. Valot. nämä toimet ovat yhteisiä kaikelle käytölle. elokuvakäyttö videotykin käyttö teatterikäyttö 1 Yleistä Kulttuurikellarin käyttöohjeet Tässä ohjeessa käydään läpi Kulttuurikellarin teknisen laitteiston käynnistys-, käyttö- ja sammutustoimet. Ohje on jaettu kolmeen osaan, yleinen käyttö, äänet (sisältäen

Lisätiedot

Digitaalinen markkinointi ja myynti Mitä DIVA meille kertoi?

Digitaalinen markkinointi ja myynti Mitä DIVA meille kertoi? Digitaalinen markkinointi ja myynti Mitä DIVA meille kertoi? Myynnin Digiloikka, 11/5/2017 Tommi Laukkanen UEF // University of Eastern Finland Asiakkaan ostopäätösprosessi TARPEEN TUNNISTAMINEN INFORMAATION

Lisätiedot

Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010

Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 Helsingin kaupunki 1/6 Opetusvirasto, Luonnos: 30.3.2009 Musiikinluokan varustamisohje: Musiikkiluokkien äänentoistojärjestelmät: Äänentoistojärjestelmän suunnittelu liittyy kiinteästi akustiikkasuunnitteluun

Lisätiedot

ALUMIINIPUKKI- NOSTURIT. 1000 kg 1500 kg 3000 kg

ALUMIINIPUKKI- NOSTURIT. 1000 kg 1500 kg 3000 kg ALUMIINIPUKKI- NOSTURIT 1000 kg 1500 kg 3000 kg AluP FOLDED kokoon taitettava 1500 kg Alumiinipukkeja oikeassa koossa oikeaan paikkaan. Mallistoon kuuluu kolmen kokoista pukkia joista löytyy oikea jokaiseen

Lisätiedot

Kärjentie 18, 14770 ETELÄINEN Puh. 040 5406979, fax 042 5406979. Sivu 3. Copyright 2012 Finnwind Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. www.finnwind.

Kärjentie 18, 14770 ETELÄINEN Puh. 040 5406979, fax 042 5406979. Sivu 3. Copyright 2012 Finnwind Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. www.finnwind. Finnwind Oy o sähkön mikrotuotantojärjestelmät 2 50 kw o aurinkosähkö, pientuulivoima, offgrid ratkaisut o Asiakaskohderyhmät yritykset julkiset kohteet talo- ja rakennusteollisuus maatalousyrittäjät omakotitalot

Lisätiedot

TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA

TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA VIITASAAREN KAUPUNKI Maankäyttö 10.3.2010 TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVA KORTTELIT 270-274 SEKÄ NIIHIN LIITTYVÄT VIRKISTYS- JA KATUALUEET RAKENNUSTAPAOHJEET TUHMALANNIEMEN ASEMAKAAVAN RAKENNUSTAPAOHJEET 2 KORTTELI

Lisätiedot

MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO. 1.1 Sopijapuolet. Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä

MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO. 1.1 Sopijapuolet. Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä 1 MAANVUOKRASOPIMUS 1 JOHDANTO 1.1 Sopijapuolet Vuokranantaja: Jämsän kaupunki Y- 0175622-1 Seppolantie 10 42100 Jämsä Vuokralainen: Jämsän Vesi liikelaitos Y-0175622-1-300 Teollisuuskatu 10 42100 Jämsä

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelusuunnitelma

Ikäihmisten palvelusuunnitelma Kirjasto- ja kulttuuripalvelut Ikäihmisten palvelusuunnitelma 2016-2018 Kuva Sirkku Petäjä www.nurmijarvi.fi Palveluja ikäihmisille Kirjasto- ja kulttuuripalvelut laati ensimmäisen ikäihmisten palvelusuunnitelman

Lisätiedot

Nuorten videokilpailu

Nuorten videokilpailu Nuorten videokilpailu Videokilpailun teemana on Minun Juva. Kilpailussa kuvataan, miltä Juva näyttää nyt (vuonna 2017) nuorten silmin. Kilpailulla tarjotaan nuorille nykyaikainen kanava ilmaista itseään

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 HKL-LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA 19.3.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 HKL-LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA 19.3.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 5 JOUKKOLIIKENTEEN LIIKENNEVALOETUUSJÄRJESTELMIEN JATKOKEHITYS HKL EHDOTUS Johtokunta päättänee ettei joukkoliikennelautakunnan (29.5.2008) tekemän hankepäätöksen

Lisätiedot

Digiväylä. Workshop 1

Digiväylä. Workshop 1 Digiväylä Workshop 1 Mikä on digiväylä Mobiili palvelualusta Outokummun yrityksille Matkailuun ja vanhaan kaivokseen vahvasti liittyvä Aarrekaupunki konseptin hyödyntäminen Valtaväylän ja katuympäristön

Lisätiedot

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään.

Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta osaaminen olisi nähtävissä tuotteena. Aluksi jako neljään. 28.12.2007 HN Palvelun tuotteistaminen, palvelutuote Miksi on oltava tuote? Jotta olisi jotain myytävää! Voiko osaaminen olla tuote? Tässä keskitymme palveluiden kehittämiseen ja niistä viestimiseen jotta

Lisätiedot

Elokuvateatteri Gildan digitalisointi

Elokuvateatteri Gildan digitalisointi Selonteko digitalisoinnin vaikutuksista Ammattikorkeakoulun opinnäytetyö Mediatekniikan koulutusohjelma Riihimäki, 16.04.2012 Jani Antti Immonen TIIVISTELMÄ Riihimäki Mediatekniikan koulutusohjelma Tekijä

Lisätiedot

SOPIMUS TILAISUUDEN JÄRJESTÄMISESTÄ

SOPIMUS TILAISUUDEN JÄRJESTÄMISESTÄ Kauppaporvarin kulttuuri- ja kongressitilat Raahesalin lipunmyynti Kirkkokatu 28, 92100 Raahe Kirkkokatu 28, 92100 Raahe tilavaraukset puh. 044 439 3232 puh. 044 439 3237 tekniikanhoitaja puh. 044 439

Lisätiedot

Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta

Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta Arvoa tuottava IPR-salkku ei synny sattumalta IPR-lakimies Ari-Pekka Launne Helsinki 3.6.2015 Oikeuksien varmistaminen Tuotekehitys Markkinoilletulo Brändi TUOTE ja sen SUOJAUS Kartoitus Seuranta Palaute

Lisätiedot

KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA

KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA KOKOUKSET JA TAPAHTUMAT TAPAAMISIIN BULEVARDILLA Tervetuloa Klaus K -hotelliin. Tee hyvä päätös, tule Bulevardille Merkittävällä kadulla on aina maamerkki, talo jonka kaikki tietävät. Bulevardilla Klaus

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI / (Kulttuuripalvelut ) GRANKULLA STAD / (Kulturtjänsterna ) Päivämäärä Datum N:o Nr TARVESELVITYS 7.6.

KAUNIAISTEN KAUPUNKI / (Kulttuuripalvelut ) GRANKULLA STAD / (Kulturtjänsterna ) Päivämäärä Datum N:o Nr TARVESELVITYS 7.6. TARVESELVITYS 7.6.2016 1/4 UUDEN PAVILJONGIN ÄÄNI- JA VALOTEKNIIKKA 1. Tarve ja sen määrittely Uuden Paviljongin konserttisalin tekniikan (ääni- ja valotekniikan) päivittäminen ajanmukaiseksi, sillä se

Lisätiedot

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen

Internetpalvelut. matkalla. 03.05.2012 Mikko Sairanen Internetpalvelut matkalla 03.05.2012 Mikko Sairanen Täyden palvelun mobiilitoimisto Suunnittelu Toteutus Tuki & ylläpito Jatkokehitys 2 Palvelut Mobiilisivustot ja sovellukset Tabletsovellukset Smart-TV

Lisätiedot

KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI.

KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI. KÄYTÖN JÄLKEEN HUOLEHDI, ETTÄ KAIKKI PALAUTETAAN PAIKALLEEN JA LAITTEET SAMMUTETAAN ASIANMUKAISESTI. Sisällys 1. Perusvalaistus ja valkokangas... 1 2. Tietokone, dokumenttikamera, kevyt äänentoisto, netti

Lisätiedot

Jakelutoiminta kansainvälistymisen toisena tukijalkana?

Jakelutoiminta kansainvälistymisen toisena tukijalkana? Jakelutoiminta kansainvälistymisen toisena tukijalkana? Erkki Järvinen toimitusjohtaja CMD, Kansainvälistymisstrategia Taustaa 2 n kansainvälistymisen keihäänkärjiksi valitut toimialat: Lehtijakelutoiminta

Lisätiedot

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti

RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti RAPORTTI 25.2.2011 SUORITETUISTA KÄYTETTÄVYYSTESTEISTÄ Luuppi-projekti Saila Oldén 1. JOHDANTO Tässä raportissa kuvataan perjantaina 25.2.2011 Luuppi-projektin tiimoilta suoritettujen käytettävyystestien

Lisätiedot

Liikuntapaikkojen käyttöhinnasto 1.6.2015 alkaen Alv sisältyy hintoihin, liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet/vuokrat 24 %

Liikuntapaikkojen käyttöhinnasto 1.6.2015 alkaen Alv sisältyy hintoihin, liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet/vuokrat 24 % Liikuntapaikkojen käyttöhinnasto 1.6.2015 alkaen Alv sisältyy hintoihin, liikuntatapahtumat 10 %, muut tilaisuudet/vuokrat 24 % Ulkoliikuntapaikat (kentät, ladut) Hänninkenttä, kesäkausi Harjoitukset Aikuiset

Lisätiedot

Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä?

Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä? Miten päätöksentekijä voi hallita joukkoliikenteen kustannuskehitystä? Suomen Paikallisliikenneliiton 43. vuosikokousseminaari Heikki Metsäranta Strafica Oy Esityksen sisältö 1. Kustannuksista 2. Tavoitteista

Lisätiedot

Ohjeita videoluennon tai webinaarin pakalliskatsomon järjestämiseen yhdistyksessä

Ohjeita videoluennon tai webinaarin pakalliskatsomon järjestämiseen yhdistyksessä Ohjeita videoluennon tai webinaarin pakalliskatsomon järjestämiseen yhdistyksessä Tilaisuuden suunnittelu Varaa tapahtumaan hyvissä ajoin sopiva ja riittävän iso tila. Varmista, että tilassa on tarvittavat

Lisätiedot

Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com

Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com Internetajanvaraus Opus Internet ajanvaraus on maksullinen lisäominaisuus. Lue lisää www.opusdental.com Kuinka Opus Internet ajanvaraus toimii? OpusOnlineClient Opus Online Client on ohjelmisto, joka huolehtii

Lisätiedot

Sähköä, ruutia Lähettäjän työskentelyä

Sähköä, ruutia Lähettäjän työskentelyä Sähköä, ruutia Lähettäjän työskentelyä Sähköase/Ruutiase Sähköase ja siihen liitetty äänentoisto toistaa komennot ja laukauksen ensisijaisesti urheilijoille lähtöpaikalla tällä kokoonpanolla. Sekä sisällä,

Lisätiedot

Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa

Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa Myydään Kahvila Kerman liiketoiminta Varkaudessa Yrityksen nimi: Kahvila Kerma Ky Yrityksen osoite: Kauppakatu 48, Varkaus Internet-osoite: www.facebook.com Perustamisvuosi: 2012 Toimiala: Majoitus, ravintola,

Lisätiedot

MITEN RAKENTAA MENESTYVÄ VERKKOKAUPPA? Keskiviikko 4.12.2013 klo 12.00 15.00 MITÄ YRITYKSESI TULEE TIETÄÄ VERKKOKAUPPAA PERUSTETTAESSA?

MITEN RAKENTAA MENESTYVÄ VERKKOKAUPPA? Keskiviikko 4.12.2013 klo 12.00 15.00 MITÄ YRITYKSESI TULEE TIETÄÄ VERKKOKAUPPAA PERUSTETTAESSA? MITEN RAKENTAA MENESTYVÄ VERKKOKAUPPA? Keskiviikko 4.12.2013 klo 12.00 15.00 MITÄ YRITYKSESI TULEE TIETÄÄ VERKKOKAUPPAA PERUSTETTAESSA? Toimitusjohtaja Petri Luukkonen, BusinessVercco Oy Taustaa BusinessVERCCO

Lisätiedot

Liite 3 Yksilöity tilojen käyttötarkoitus. Esiopetustilat osio A:

Liite 3 Yksilöity tilojen käyttötarkoitus. Esiopetustilat osio A: Liite Yksilöity tilojen käyttötarkoitus Esiopetustilat osio A: nro Tilat suunnitellaan esiopetusikäisille. Mahdollisuus käyttää tilaa myös 1 luokkalaisten iltapäivähoitoon. laadulliset kriteerit pisteet

Lisätiedot

RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE

RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE Yleiskuvaus Mittalaite tutkiin virtapiirin johtavuutta ja ilmaisee virtapiirissä olevan puhtaasti resistiivisen vastuksen. Mittalaitteen toiminnallisuus on parhaimmillaan, kun

Lisätiedot

POSELLIN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -MAKSUT

POSELLIN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -MAKSUT POSELLIN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -MAKSUT Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta hyväksynyt 19.10.2016 66 Voimaantulopäivä KÄYTTÖSÄÄNNÖT: 1. Tiloja käytetään ensisijaisesti kulttuuritilaisuuksien järjestämiseen 2.

Lisätiedot

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta

Operatiiviset päivät Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta Operatiiviset päivät 15.-17.11.2017 Ohjeita luennoitsijoille AV-tekniikasta 1. Luentosalin AV-tekniikka ja esityksen valmistelu Helsingin Messukeskuksen luentotilojen varustukseen kuuluu verkkoliittymä

Lisätiedot

Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS

Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS Febdok 5.5.x, Varmuuskopiot OHJEISTUS Sisällys 1 YLEISTÄ 1 2 VARMUUSKOPIOT 2 2.1 TÄYDELLINEN VARMUUSKOPIO PERUSKÄYTTÄJÄN TUNNUKSILLA 2 2.2 VARMUUSKOPIOT ADMIN TUNNUKSILLA 4 2.2.1 TÄYDELLINEN VARMUUSKOPIO

Lisätiedot

TESC Tampereen Messu- ja Urheilukeskus

TESC Tampereen Messu- ja Urheilukeskus tuhansia tilaisuuksia TESC Tampereen Messu- ja Urheilukeskus Tampereen Messu- ja Urheilukeskus (TESC)...2 Hallit... 3 Kokous-, VIP- ja seminaaritilat... 4 Sijainti kartalla... 5 Fouga / Tuisku / Viima...

Lisätiedot

POSELLIN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -MAKSUT

POSELLIN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -MAKSUT POSELLIN KÄYTTÖSÄÄNNÖT JA -MAKSUT Sivistysvaliokunta hyväksynyt 25.10.2017 Voimaantulopäivä KÄYTTÖSÄÄNNÖT: 1. Tiloja käytetään ensisijaisesti kulttuuritilaisuuksien järjestämiseen 2. Lisäksi tiloissa voidaan

Lisätiedot

TYYn uusi videotykki - esimerkkejä

TYYn uusi videotykki - esimerkkejä TYYH 31/2014 Liite 1 TYYn uusi videotykki - esimerkkejä Gigantti Philips PicoPix PPX3407-349 Philips PicoPix on pienikokoinen ja kevyt taskukokoinen LED-videoprojektori. Saat laadukkaan kuvan missä vain

Lisätiedot

TEKNINEN RAIDERI 2012

TEKNINEN RAIDERI 2012 TEKNINEN RAIDERI 2012 Ääni Jani Tuppurainen 040 4105461 jani.tuppurainen@gmail.com Yhteys Timo Pönni 044 5055594 carnaldemise@gmail.com Päivitetty 16.5.2012 Ääni: - Äänentoistojärjestelmän tulee olla nykyaikainen

Lisätiedot

KISSANMAANKATU 20. Optiplan Oy ENERGIATALOUS. Y-tunnus 0775337-1 Helsinki Turku Tampere www.optiplan.fi. Åkerlundinkatu 11 C Puh.

KISSANMAANKATU 20. Optiplan Oy ENERGIATALOUS. Y-tunnus 0775337-1 Helsinki Turku Tampere www.optiplan.fi. Åkerlundinkatu 11 C Puh. KISSANMAANKATU 20 Optiplan Oy Y-tunnus 0775337-1 Helsinki Turku Tampere www.optiplan.fi Mannerheimintie 105 Helsinginkatu 15, Åkerlundinkatu 11 C Puh. 010 507 6000 PL 48, 00281 Helsinki PL 124, 20101 Turku

Lisätiedot

Juha Henriksson. Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen. 5.12.2005 Dr. Juha Henriksson Finnish Jazz & Pop Archive

Juha Henriksson. Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen. 5.12.2005 Dr. Juha Henriksson Finnish Jazz & Pop Archive Juha Henriksson Digitointiprojektin hallinta ja ulkoistaminen 1 Digitointiprojekti Digitointiprojekti on paljon muutakin kuin pelkkää digitointia. Itse asiassa kyse ei ole projektista, vaan jatkuvasta

Lisätiedot

koe. näe. turvaa. viihdy. helposti.

koe. näe. turvaa. viihdy. helposti. koe. näe. turvaa. viihdy. helposti. viihtyisä koti on toimiva kokonaisuus Juuri sinulle sopivalla järjestelmällä saat viihtyisän ja helposti hallittavan kodin. Kun suunnittelet uutta tai kunnostat vanhaa,

Lisätiedot

Verkottumisen mahdollisuudet

Verkottumisen mahdollisuudet Verkottumisen mahdollisuudet Verkostojen luominen kannattaa aloittaa varhain Pro-hankinta Oy Ota selvää, minkälaisia oman toimialan hankintailmoitukset ovat käytä esim. Credita palvelua, josta löytyy myös

Lisätiedot

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita

Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu 7.2.2013 Ratkaisuita Helsingin seitsemäsluokkalaisten matematiikkakilpailu..013 Ratkaisuita 1. Eräs kirjakauppa myy pokkareita yhdeksällä eurolla kappale, ja siellä on meneillään mainoskampanja, jossa seitsemän sellaista ostettuaan

Lisätiedot

NYKYINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI VOIMAAN HEINÄKUUSSA 2010

NYKYINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI VOIMAAN HEINÄKUUSSA 2010 NYKYINEN ASUNTO-OSAKEYHTIÖLAKI VOIMAAN HEINÄKUUSSA 2010 Uudistunut Asunto-osakeyhtiölaki astui voimaan 1. heinäkuuta 2010. Valvontayrityksen näkökulmasta uusi laki selkeyttää alan pelisääntöjä, ja se luonnollisesti

Lisätiedot

KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012. www.matkailukonsultit.fi

KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012. www.matkailukonsultit.fi KYLIEN TARINAT EUROIKSI! 2.11.2012 www.matkailukonsultit.fi Suomen Matkailukonsultit Oy Mäntyharjunkatu 4, 70820 Kuopio puh. 050-9178 688 info@matkailukonsultit.fi www.matkailukonsultit.fi Jouni Ortju

Lisätiedot

Aineistojen avoimuus tutkijan oikeudet vs. instituution oikeudet

Aineistojen avoimuus tutkijan oikeudet vs. instituution oikeudet Aineistojen avoimuus tutkijan oikeudet vs. instituution oikeudet Valtakunnallisten eettisten toimikuntien seminaari, säätytalo 24.9.2009 Professori Niklas Bruun IPR University Center, Helsingin yliopisto

Lisätiedot

Eurooppa, minulla on asiaa

Eurooppa, minulla on asiaa Eurooppa, minulla on asiaa Lähetä Euroopan unionille viesti valokuvan avulla! Euroopan kansalaisten teemavuoteen liittyen järjestettävä valokuvauskilpailu Säännöt 1.1 Kilpailuun osallistujien on oltava

Lisätiedot

Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa

Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa Virtuoosi POS-järjestelmien joukossa Menestyvä liiketoiminta muistuttaa monin osin huippuunsa viritettyä orkesteria jossa eri osien sopusuhtainen vuorovaikutus ja integrointi luovat sykähdyttävän esityksen.

Lisätiedot

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta.

Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Tehtävä 1 Kertominen Sinulla on 1 minuutti aikaa valmistautua tehtävään. Sinulla on 1,5 minuuttia aikaa puhua aiheesta. Kertominen Tehtävä 1 Millainen ajankäyttäjä olet? Miten suhtaudut aikaan? Oletko

Lisätiedot

Akvaariokeskustelu-menetelmästä

Akvaariokeskustelu-menetelmästä Akvaariokeskustelu-menetelmästä Matti Vuori, www.mattivuori.net 11.2.2009 1(11) Sisällysluettelo Yleistä 3 Akvaarion perusasetelma 4 Miten avoin akvaario toimii 6 Menestystekijät 8 Toinen malli: Suljettu

Lisätiedot

SOME. Sosiaalisen median hyödyntäminen kuluttajamarkkinoinnissa. S.E.V.I. Consulting Group Oy

SOME. Sosiaalisen median hyödyntäminen kuluttajamarkkinoinnissa. S.E.V.I. Consulting Group Oy SOME Sosiaalisen median hyödyntäminen kuluttajamarkkinoinnissa TIEDONLÄHDE Facebookista on tullut uusi Google: kuluttajien ensisijainen tiedonlähde on monesti sosiaalinen media Kuluttajat muodostavat mielipiteensä

Lisätiedot

Yksityissijoittajatutkimus

Yksityissijoittajatutkimus Yksityissijoittajatutkimus Helsingin kauppakorkeakoulu Veraventure Oy Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen toteutti Helsingin kauppakorkeakoulu Tutkimus toteutettiin kyselytutkimuksena, jonka kohteena olivat

Lisätiedot

Julkisen hallinnon IT-markkinat ja kilpailu

Julkisen hallinnon IT-markkinat ja kilpailu Julkisen hallinnon IT-markkinat ja kilpailu Asiantuntija Jukka Lehtonen, EK ICT-hankintafoorumi 2.3.2012 Hankintasääntelyn vaikutus kilpailuun? Onnistuneen IT-hankinnan kannalta on haasteellista, jos ostoksen

Lisätiedot

Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa. Timo Santi DigiPhilos Oy

Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa. Timo Santi DigiPhilos Oy Digisovittimien testaus ja laitteiden linkitys HDpalveluissa Timo Santi DigiPhilos Oy CA-linkitysprojektin tavoitteet Saada korkealaatuista, kuluttajaa kiinnostavaa HD-sisältöä tarjolle Suomen kaapelitelevisioverkkoihin.

Lisätiedot

Virka-autot yhteiskäyttöön Tampereella ja Porvoossa. LIVE-tilaisuus 19.11.2013

Virka-autot yhteiskäyttöön Tampereella ja Porvoossa. LIVE-tilaisuus 19.11.2013 Virka-autot yhteiskäyttöön Tampereella ja Porvoossa LIVE-tilaisuus 19.11.2013 Yhteiskäyttöautopalvelun kehittämisen vaihtoehtoja Yksiköiden vähäisessä käytössä olevat autot Tampere: Henkilöautojen tilauskeskus

Lisätiedot

Metsähakkeen logistinen ketju ja taloudelliset kokonaisvaikutukset. Suomen Vesitieyhdistys ry - Metsähakeprojekti

Metsähakkeen logistinen ketju ja taloudelliset kokonaisvaikutukset. Suomen Vesitieyhdistys ry - Metsähakeprojekti Metsähakkeen logistinen ketju ja taloudelliset kokonaisvaikutukset Suomen Vesitieyhdistys ry - Metsähakeprojekti TAUSTOJA >> Suomen metsien kasvu on 225 milj.im3 (90 milj.m3), josta yli 100 milj.im3 (40

Lisätiedot

Tekla Valmistelija: Jaakko Nopanen, ,

Tekla Valmistelija: Jaakko Nopanen, , Tekninen lautakunta 9 16.03.2017 Kunnan sisäliikuntatilojen käyttömaksut vuonna 2017 1248/00/2017 Tekla 16.03.2017 9 Valmistelija: Jaakko Nopanen, 040 186 5055, jaakko.nopanen@savitaipale.fi 63 Liikuntatilojen

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Yleiset säännöt 2, 3. Mittaus 4. Katsastus 4. Akku / Kaapelit moottoritilassa 4-5. Vahvistin, Kaiutinkotelo(t), Kaapelit 5-6

Sisällysluettelo. Yleiset säännöt 2, 3. Mittaus 4. Katsastus 4. Akku / Kaapelit moottoritilassa 4-5. Vahvistin, Kaiutinkotelo(t), Kaapelit 5-6 1 Sisällysluettelo Yleiset säännöt 2, 3 Mittaus 4 Katsastus 4 Akku / Kaapelit moottoritilassa 4-5 Vahvistin, Kaiutinkotelo(t), Kaapelit 5-6 Luokat 6-7 Pistetaulukko 7 Osallistumismaksu 8 2 Team EastAudio

Lisätiedot

Muuttuko metsänhoito luonnonmukaisemmaksi metsälakimuutoksilla?

Muuttuko metsänhoito luonnonmukaisemmaksi metsälakimuutoksilla? Muuttuko metsänhoito luonnonmukaisemmaksi metsälakimuutoksilla? Sauli Valkonen Metsäntutkimuslaitos (METLA) 2.4.2013 1 Luonnonmukaisempi metsänhoito? Häiriödynamiikkamalli Metsien luontaista kehitystä

Lisätiedot

Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot

Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot Indeksiosuusrahastot eli ETF-rahastot ETF = Exchange-Traded Funds (Pörssinoteerattu rahasto) Rahastoyhtiön ylläpitämä, yleensä passiivinen sijoitusrahasto Seuraa tiettyä markkinaa, yleensä jotain indeksiä

Lisätiedot

Vahvinmies-kilpailun säännöt

Vahvinmies-kilpailun säännöt Vahvinmies-kilpailun säännöt 1. Lajit ja niiden toteutus 1.1. Tukkipunnerrus - tukin paino on 65 kiloa - toteutusmuotona toistot/minuutti - tuomaristo laskee suoritukset ja täten myös hylkää vajaat punnerrukset

Lisätiedot

1. Koulutilojen ulkopuolisilta käyttäjiltä perittävät maksut säännöllisestä käytöstä:

1. Koulutilojen ulkopuolisilta käyttäjiltä perittävät maksut säännöllisestä käytöstä: KOULUTOIMI 1. Koulutilojen ulkopuolisilta käyttäjiltä perittävät maksut säännöllisestä käytöstä: yli 100m² liikuntatila alle 100m²liikuntatila luokkatila erityisluokka tai -tila lisäksi atk-luokka 6,00

Lisätiedot

Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu

Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu Puhutaan rahasta! Jenni Kallionsivu www.rahaarattaisiin.fi Varainhankinnan tarpeet ja tavoitteet 62% Varainhankintaa osana työtään tekevien järjestötyöntekijöiden määrän kasvu vuodesta 2011 vuoteen 2016

Lisätiedot

Integrointi. Ohjelmistotekniikka kevät 2003

Integrointi. Ohjelmistotekniikka kevät 2003 Integrointi Ohjelmistotekniikka kevät 2003 ERP (Toiminnanohjausjärjestelmä) Myynti Henkilöstö, palkanlaskenta Kirjanpito Myynti Myyjät Extranet Tietovarasto Laskutus, reskontrat Asiakas ERP Asiakasrekisteri

Lisätiedot

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA?

MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? MITÄ BLOGIIN, WIKIIN TAI KOTISIVUILLE SAA LAITTAA? Tekijänoikeudet ja tietosuoja verkossa Ella Kiesi 26.3.2009 www.oph.fi Osaamisen ja sivistyksen asialla Vaikuttava lainsäädäntö Tekijänoikeuslaki 404/1961

Lisätiedot

Sote- integraatio. pj. Janne Parikka siht. Jukka Lindberg

Sote- integraatio. pj. Janne Parikka siht. Jukka Lindberg Sote- integraatio pj. Janne Parikka siht. Jukka Lindberg Aihe: Sote-integraatio ja asukas- ja asiakaslähtöisyys - Vammaispalveluissa asiakkaat ovat 100% myös terveydenhuollon asiakkaita, ei pidä luukuttaa

Lisätiedot

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA

SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA SISÄINEN OHJE SO 21 1 (5) SO 21 KILPAILULAINSÄÄDÄNNÖN HUOMIOON OTTAMINEN STANDARDOINNISSA Vahvistettu :n hallituksessa 2014-09-19 1 Toimintaohjeiden tarkoitus ja soveltaminen Näiden sisäisten toimintaohjeiden

Lisätiedot

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO

YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO YRITTÄJÄTESTIN YHTEENVETO Alla oleva kaavio kuvastaa tehdyn testin tuloksia eri osa-alueilla. Kaavion alla on arviot tilanteestasi koskien henkilökohtaisia ominaisuuksiasi, kokemusta ja osaamista, markkinoita

Lisätiedot

Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu

Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä monienergiaratkaisu Realgreen on kiinteistöön integroitava aurinko- ja tuulivoimaa hyödyntävä ENERGIARATKAISU KIINTEISTÖN KILPAILUKYVYN SÄILYTTÄMISEKSI Osaksi kiinteistöä integroitava Realgreen- tuottaa sähköä aurinko- ja

Lisätiedot

KOTIMAISEN ELOKUVAN YLEISÖT -TUTKIMUS 2013

KOTIMAISEN ELOKUVAN YLEISÖT -TUTKIMUS 2013 KOTIMAISEN ELOKUVAN YLEISÖT -TUTKIMUS 2013 LÄHTÖKOHTA Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten suomalaiset katsovat elokuvia eri jakelukanavissa ja millaiset ovat katselutottumukset Lisäksi selvitettiin

Lisätiedot

Kanta-asiakaspäivät 26.3.-2.4. Kanta-asiakasetu:

Kanta-asiakaspäivät 26.3.-2.4. Kanta-asiakasetu: KOTIKÄYNTEJÄ SUORITETAAN Kanta-asiakaspäivät 26.3.-2.4. Jos tyydyt vain parhaaseen: B&O A2 Bluetooth -kaiutin 349,- Korotonta ja kulutonta maksuaikaa 6kk Kanta-asiakasetu: 20 euroa alennusta yli 100 euron

Lisätiedot

LEAF-projekti Kysymykset käyttäjälle. Vastauksia 16.4.2012 Laboratoriomestari Juha Heimovirta juha.heimovirta@oulu.fi

LEAF-projekti Kysymykset käyttäjälle. Vastauksia 16.4.2012 Laboratoriomestari Juha Heimovirta juha.heimovirta@oulu.fi LEAF-projekti Kysymykset käyttäjälle Vastauksia 16.4.2012 Laboratoriomestari Juha Heimovirta juha.heimovirta@oulu.fi Valaistus: Valaistus yleiskuvaus toiminnasta Luokkatilojen valaisimet verkkokaton päällä,

Lisätiedot

Ohjeita Sysmän Teatteritalon vuokraajalle

Ohjeita Sysmän Teatteritalon vuokraajalle Ohjeita Sysmän Teatteritalon vuokraajalle Pyydämme ystävällisesti huomioimaan seuraavat ohjeet yleisön turvallisuuden varmistamiseksi ja ylimääräisten kustannusten välttämiseksi. Vuokraaja sitoutuu luovuttamaan

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 11 12.02.2015. 11 Asianro 7103/10.03.00.03/2014

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 11 12.02.2015. 11 Asianro 7103/10.03.00.03/2014 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 2/2015 1 (1) 11 Asianro 7103/10.03.00.03/2014 Oikaisuvaatimus / Vs. tarkastusarkkitehti Saara Revon päätös 24.11.2014 943 / 12-14-2 / Hiihtäjäntie 15 / jätekatos Vs. rakennustarkastaja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 198. Valtuusto Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 198. Valtuusto Sivu 1 / 1 Valtuusto 14.11.2016 Sivu 1 / 1 2496/2016 08.01.00 Kaupunginhallitus 283 26.9.2016 Valtuusto 171 31.10.2016 198 Valtuustoaloite Espoon yli 68-vuotiaiden eläkeläisten liikkumisesta julkisella liikenteellä

Lisätiedot

VINDÄNGENIN MUSIIKKISALIN JA KARATALON KERAMIIKKASALIN KÄYTTÖPERIAATTEET JA KORVAUSPERUSTEET

VINDÄNGENIN MUSIIKKISALIN JA KARATALON KERAMIIKKASALIN KÄYTTÖPERIAATTEET JA KORVAUSPERUSTEET 1 VINDÄNGENIN MUSIIKKISALIN JA KARATALON KERAMIIKKASALIN KÄYTTÖPERIAATTEET JA KORVAUSPERUSTEET Vindängenin musiikkisalin käyttöä hallinnoi ruotsinkielisten sivistyspalvelujen tulosyksikkö. Musiikkisalia

Lisätiedot