Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010"

Transkriptio

1 Helsingin kaupunki 1/6 Opetusvirasto, Luonnos: Musiikinluokan varustamisohje: Musiikkiluokkien äänentoistojärjestelmät: Äänentoistojärjestelmän suunnittelu liittyy kiinteästi akustiikkasuunnitteluun ja audiokaapeloinnin suunnitteluun. Nämä suunnitelmat yhdessä muodostavat musiikin oppimisympäristön teknologisen perustan. Niiden lähtökohtana on tilojen toiminnan suunnittelu ja monipuoliset muuntelun mahdollisuudet. Musiikin opetustilojen äänentoistoa suunniteltaessa on lähtökohdaksi asetettava musiikinopetuksen toiminnalliset ja akustiset ratkaisut. Musisoinnin suunta, opetuksen suunta ja videoprojisoinnin suunta määrittelevät sen millaisia järjestelmäratkaisuja tehdään. Lisäksi opetustilan toiminnallinen ja akustinen muunneltavuus tai useamman erillisen opetustilan mahdollisuudet lisäävät muuttujien määrää suunnitteluvaiheessa. Esimerkiksi yksi varsinainen musiikkiluokka, kaksi erillistä opetustilaa, bändiharjoitustilat, äänistudiotoiminta, muutamia erilaisia mahdollisuuksia mainitakseni. Tulevan ohjeistuksen linjanvetona on tässä vaiheessa se, että varsinaisten musiikkiluokkien äänentoistojärjestelmät rakennetaan kiinteiksi. Tärkein syy tähän on äänentoiston merkitys osana musiikkiluokan akustiikkaa, tilan sointia. Kiinteä järjestelmä voidaan rakentaa ja virittää siten, että se sopii optimaalisesti tilan akustiikkaan. Nykyaikainen musiikkikasvatusteknologia edellyttää monimutkaisia kytkentöjä ja laitteistojen yhteensovittamista. Musiikkiluokan äänijärjestelmän purkaminen ja kokoaminen koulun muissa tiloissa tapahtuvaa esitystoimintaa varten on opetuksen näkökulmasta kohtuuton vaatimus. Varsinaiset musiikinopetustilat, musiikkiluokat: Varsinaisessa musiikkiluokassa on suunniteltava audiosähkö ja audiokaapelointi kaiutinpaikoille. Kattoon tai seinille ripustettavat kaiuttimet voidaan sijoittaa ja suunnata siten, että parhaalla mahdollisella tavalla vastaavat tilasuunnittelun vaatimuksia. Huomioitavia asioita ovat mm. Soittajien sijoittuminen, tilan akustiikka, kuulijat ja äänitarkkailija, eli miksaaja (opettajan työpöytä), äänen suunta tilassa, jne Tällainen järjestely mahdollistaa myös pienimuotoiset musiikkiesitykset luokassa. Sähköisesti vahvistetun musisoinnin lisäksi äänentoistojärjestelmä vastaa myös äänitallenteiden toistamisesta ja videoprojisointia tarvitsevien opetusmateriaalin ja tallenteiden äänentoistosta. Tällöin äänen suunta on projisointipinnasta luokkaan päin. Mikäli opetuksen suunta on eri kuin musisoinnin suunta, kuten Hakunilan koulun ehdotuksessa (luonnos 1) ja A. Kiven koulun luokassa 001 (luonnos 2a) on, on tästä suunnata oltava omat kaiuttimet. Nykyteknologialla nämä kaiutinparit voidaan prosessoida käyttämään samaa ääniläh-

2 Helsingin kaupunki 2/6 Opetusvirasto, dettä, eli opetuksen päämikseriä. Samalla luodaan mahdollisuus musiikillisen monikanavaisen äänentoiston opiskeluun. Mikäli on mahdollista rakentaa kaksi musiikkiluokkaa, suositeltavaa on tehdä tiloista akustisesti ja teknisesti erilaiset. Edellä kuvatun Teknologisesti vaativamman ja sähköisesti vahvistettuun musisointiin painottuvan ratkaisun rinnalle voidaan rakentaa akustisempi musiikkiluokka (luonnos 2b). Tällaisen luokan äänentoistojärjestelmä voi olla yksinkertaisempi. Ehdotus: 1. Yksi varsinainen musiikkiluokka 100m²/24 oppilasta. Varsinaiseen musiikkiluokkaan tulee neljä pääkaiutinta, kaksi L/R paria. Luokkaan tulee selkeästi suunnitella tila, jossa livemusisointi tapahtuu. Vastakkaisessa suunnassa on opettajan työpöytä, valkotaulu ja valkokangas / Smartboard(tai vastaava). Pääkaiuttimet A vasen (L) ja A oikea (R) Subwoofer A. Ensimmäinen pääkaiutinpari tulee riittävän kauas seinästä, jotta kiinteästi sijoitettavat soittimet ja yhtye, eli bändi voidaan sijoittaa kaiutinlinjan taakse. Tällöin tulee rakentaa soittajille oma monitorointi musisointialueelle. Pääkaiuttimet B vasen (L) ja B oikea (R) Subwoofer B tulee luokan toiseen päähän. Näitä kaiuttimia käytetään, kun kuunnellaan tallenteita, musiikkia tietokoneelta tai ääntä projisoinnin yhteydessä. Toista kaiutinparia tulee voida myös käyttää monikanava-äänen toistamiseen. Jos valitaan aktiivikaiutinjärjestelmä on huolehdittava myös audiosähkön viemisestä kaiutinpisteiden läheisyyteen. Passiivi-järjestelmässä päätevahvistimet ja kaiutinohjaus tulee sijoittaa opettaja työpisteen läheisyyteen. Äänijärjestelmän hallinta ja ohjaus tapahtuu opettajan työpöydän mikserin ja tietokoneen kautta. Kaikki signaalit reititetään siten, että kytkentöjen muuttamiselle ei ole käytännön tarvetta. Reititysten muuntelu täytyy olla kuitenkin mahdollista laitekannan uusimisen, huollon ja pedagogisten tekijöiden takia. Tätä 4+2 kaiuttimen järjestelmää ohjaamaan tarvitaan erillinen ohjelmoitava kaiutinprosessori, jossa on vähintään 4 sisään menevää linjaa ja vähintään kuusi kaiuttimille ulostulevaa linjaa.

3 Helsingin kaupunki 3/6 Opetusvirasto, Luonnos 1 Kaksi pääkaiutin suuntaa 2. Kaksi musiikkiluokkaa á 70m²/ 20 oppilasta / luokka Luokka 1. Tässä vaihtoehdossa on kaksi erilaista musiikkiluokkaa. Ensimmäinen luokka on periaatteiltaan samanlainen kuin edellä kuvattu. Luokan perälle suunniteltu musisointitila on jopa korotettu noin 100mm muusta lattiatasosta, jolloin syntyy ikään kuin esiintymislava. Luokka on vaimennettu sähköisen äänentoiston vaatimuksia noudattaen.

4 Helsingin kaupunki 4/6 Opetusvirasto, Luonnos 2a, kaksi musiikkiluokkaa, sähköisesti vahvistettu musisointi. Kaksi pääkaiutinsuuntaa Luokka 2. Tässä luokassa lähtökohtana on akustinen ääni: laulu, piano, kitara, kantele, laattasoittimet, jne. Silloin äänen suunta on aina yksittäisestä soittajasta ja laulajasta soiton suuntaan. Sähköinen äänentoisto täytyy silloin rakentaa tilan soivempi akustiikka huomioiden. Tässäkin luokassa tulee olla perussoittimet yhtyemusisointiin, vahvistettuun lauluun ja tallenteiden kuuntelemiseen. Äänijärjestelmä voidaan rakentaa suoraan videoprojisoinnin suunnan mukaiseksi. Pääkaiuttimet vasen (L) ja oikea (R) sekä Subwoofer tulee luokan opettajapöydän ja projisoinnin puoleiseen päähän. Näitä kaiuttimia käytetään sekä musisoinnissa että silloin kun kuunnellaan tallenteita, musiikkia tietokoneelta tai ääntä projisoinnin yhteydessä. Kaiutinjärjestelmää ohjataan opettajapöydän mikserillä, ja ne viritetään master- EQ-limiitterillä tilan akustiikkaan sopivaksi.

5 Helsingin kaupunki 5/6 Opetusvirasto, Luonnos 2b, kaksi musiikkiluokkaa, akustinen ratkaisu. Kaapelointi Musiikin opetustilojen audiokaapelointi tulee rakentaa kiinteäksi opettajan työpisteen ja luokan eri pisteiden välille. Näitä pisteitä ovat: - Kiinteän äänijärjestelmän kaiutinpisteet - Musisointipisteet o Musisointipisteisiin voidaan esim. kiinteistä seinärasioista tuoda ja viedä signaalia erillisten sopivan mittaisten kaukokaapelien avulla - Oppilaiden työasemapisteet o Näissä pisteissä tulee olla sekä audio-, sähkö- että ATK verkkopisteet - Opettajan työpisteen liitännät o Tähän pisteeseen tulee kaikki liitännät. Luokasta tulevat ja sinne lähtevät signaalit, äänentoistojärjestelmän liitännät, sekä mahdolliset studiotarkkaamoon lähtevät ja palaavat signaalit

6 Helsingin kaupunki 6/6 Opetusvirasto, - Erilliset harjoitustilat, bänditilat 35m² - 40m² Erillisissä harjoitustiloissa äänentoisto voidaan toteuttaa kannettavilla kaiutinjärjestelmillä, jolloin niiden siirtäminen muihin tiloihin on yksinkertaisempaa ja mahdollistaa siten tilapäisen äänentoiston saamisen mihin tahansa tarpeelliseen esitystilaan. Näihin tiloihin voidaan äänentoisto rakentaa liikuteltavien järjestelmien avulla. Kummassakin tilassa on oltava erillinen äänentoistojärjestelmä. Usein erilliset bändiharjoitustilat on sijoitettu väestönsuojatiloihin. Jotta tällaista tilaa voidaan käyttää musiikinopetukseen tulee niiden akustiikka suunnitella toimintaa vastaavaksi. Suunnittelussa on tarkoituksenmukaista käyttää irrallisia akustoivia elementtejä. Katon heijastuspintojen vaimentaminen on kuitenkin tarkoituksenmukaista tehdä kiinteillä levyillä. Muunneltava akustiikka on suositeltavaa senkin puolesta, että silloin tiloja voidaan monipuolisemmin käyttää myös studioäänitysten soittotilana. Näiden tilojen audiokaapelointi voidaan rakentaa siten, että pienimuotoinen studiotoiminta on mahdollista. Kiinteä kaapelointi esimerkiksi varaston ja bänditilojen välillä luo mahdollisuuden studiotyyppisen taltiointijärjestelmän rakentamiseen. Studiotilat Nykyisin uusiin kouluihin pyritään suunnittelemaan tilat studioäänitysten toteuttamiseksi. Tällaisten tilojen suunnitteluun on paljon hyvää ohjemateriaalia. Edellä kuvatut tilaratkaisut luovat mahdollisuuden monipuoliseen studiotoimintaan koulujen musiikinopetuksen yhteydessä. Studiotoiminnan liittämisessä koulun musiikinopetukseen on huolehdittava erityisen tarkasti fyysisen infrastruktuurin suunnitteluun. sähköjärjestelmien tulee sopia yhteen, tarkkaamotilojen akustiikka- ja arkkitehtisuunnittelu on tehtävä huolella alan ohjeiden mukaan. Kaapeloinnin rakentamisessa on varmistettava signaaliteiden häiriöttömyys ja kaapeloinnin sekä liitäntöjen laatu ja huolellinen asennus. Tarkkaamot Äänitysstudion tarkkaamoa kouluun rakennettaessa on otettava huomioon monia asioita. Tässä pitäydytään kaapelointiin ja äänentoistojärjestelmän toimivuuteen. Ensin on tietysti sanottava, että tarkkaamon toimivuuden ratkaisee tilan mittasuhteet ja akustiikka. Seuraavaksi tulee yhteys soittotiloihin ja lopulta tekniikka. Tarkkaamon äänijärjestelmästä on hyvin selkeitä ohjeita. Niistä täytyy valita kulloiseenkin tilaan sopiva ratkaisu. Oleellista on, että kaikista musiikinopetuksen tiloista on kaapelointi äänitarkkaamoon. Hyvin tärkeää on myös kunnollisen kuunteluyhteyden rakentaminen tarkkaamon ja soittotilojen välille.

Musiikkiluokan suunnittelussa huomioitavia asioita:

Musiikkiluokan suunnittelussa huomioitavia asioita: Helsingin kaupunki 1/5 Opetusvirasto, Musiikkiluokan suunnittelussa huomioitavia asioita: Luonnos 6.4.2009 Musiikkiluokan suunnittelun lähtökohta on siinä mitä luokassa tehdään, mitä siellä tapahtuu. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

KOULUJEN MUSIIKKIOPETUSTILOJEN SUUNNITTELU JA OHJEISTUS HANKE

KOULUJEN MUSIIKKIOPETUSTILOJEN SUUNNITTELU JA OHJEISTUS HANKE KOULUJEN MUSIIKKIOPETUSTILOJEN SUUNNITTELU JA OHJEISTUS HANKE Juha Unkari Helsingin kaupunki Opetusvirasto/mediakeskus PL 33010, 00099 Helsingin kaupunki juha.unkari@edu.hel.fi Heikki Tuominen FCG Planeko

Lisätiedot

OHJEITA LAIKUNLAVAN PUISTOKONSERTTIESIINTYJILLE

OHJEITA LAIKUNLAVAN PUISTOKONSERTTIESIINTYJILLE 1 OHJEITA LAIKUNLAVAN PUISTOKONSERTTIESIINTYJILLE Tämä Ohje koskee vain niitä tamperelaisia esiintyjäryhmiä, jotka esiintyvät osana Puistokonserttisarjaa. Muille Laikunlavan käyttöönsä vuokranneille esiintyjille

Lisätiedot

Esimerkkejä mediakasvatuksen hyvistä käytänteistä

Esimerkkejä mediakasvatuksen hyvistä käytänteistä Esimerkkejä mediakasvatuksen hyvistä käytänteistä Hyvä käytänne - audiovisuaalinen metodi Audiovisuaalinen mediakasvatus on itsessään hyvä käytänne, joka kannattaa toteuttaa pienryhmissä Sitä voi hyödyntää

Lisätiedot

Turun normaalikoulun remontti: ICT-näkökulma

Turun normaalikoulun remontti: ICT-näkökulma Turun normaalikoulun remontti: ICT-näkökulma Jari Sjo lund Tieto- ja viestintaẗekniikan opetuskaÿto n suunnittelija Turun yliopisto, Turun normaalikoulu jari.sjolund@utu.fi Turun normaalikoulu Varissuon

Lisätiedot

MUSIIKKITEKNOLOGIAN OPPISISÄLLÖT MUSIIKKIOPPILAITOKSISSA. Työryhmän puolesta Matti Ruippo

MUSIIKKITEKNOLOGIAN OPPISISÄLLÖT MUSIIKKIOPPILAITOKSISSA. Työryhmän puolesta Matti Ruippo MUSIIKKITEKNOLOGIAN OPPISISÄLLÖT MUSIIKKIOPPILAITOKSISSA Työryhmän puolesta Matti Ruippo TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA MUSIIKINOPETUKSESSA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA MUSIIKINOPETUKSESSA TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKKA

Lisätiedot

Lisää ääntä. sitä tarvitseville. www.avsound.net

Lisää ääntä. sitä tarvitseville. www.avsound.net Lisää ääntä sitä tarvitseville Sisältöjä Äänentoistojärjestelmän komponentit Kaapeloinnit ja liittimet Äänenmuokkaus äänipöydän nappulat ja liittimet signaalitiet Mikrofonit Alan terminologiaa PA-järjestelmä

Lisätiedot

MUSIIKKITEKNOLOGIAN OPPISISÄLLÖT MUSIIKKIOPPILAITOKSISSA. Työryhmän puolesta Matti Ruippo

MUSIIKKITEKNOLOGIAN OPPISISÄLLÖT MUSIIKKIOPPILAITOKSISSA. Työryhmän puolesta Matti Ruippo MUSIIKKITEKNOLOGIAN OPPISISÄLLÖT MUSIIKKIOPPILAITOKSISSA Työryhmän puolesta Matti Ruippo MUSIIKKITEKNOLOGIAN OPPISISÄLLÖT MUSIIKKIOPPILAITOKSISSA MUSIIKKIOPPILAITOKSISSA "...jos saisimme musiikkiopiston

Lisätiedot

ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016

ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016 ILMOITTAUTUMINEN LUKUVUODELLE 2015 2016 Muskattilaisten ilmoittautuminen ensi lukuvuoden ryhmiin on ajankohtaista. Ilmoittautuminen tapahtuu ohessa jaettavalla ilmoittautumiskaavakkeella. Kaavakkeeseen

Lisätiedot

Miten varustelimme uudistetut oppimistilat koulun peruskorjauksessa

Miten varustelimme uudistetut oppimistilat koulun peruskorjauksessa Miten varustelimme uudistetut oppimistilat koulun peruskorjauksessa Satu Kekki, perusopetuksen rehtori ja Jari Sjo lund, TVT:n opetuskäytön suunnittelija Turun yliopisto, Turun normaalikoulu Turun normaalikoulu

Lisätiedot

Muutetaan ensimmäinen lause: Kilpailuihin voivat ottaa osaa SAKU ry:n jäsenyhteisöjen oppilaitosten ammatillisen koulutuksen opiskelijat, muotoon:

Muutetaan ensimmäinen lause: Kilpailuihin voivat ottaa osaa SAKU ry:n jäsenyhteisöjen oppilaitosten ammatillisen koulutuksen opiskelijat, muotoon: Sääntömuutokset 2016 1. Yleistä 1.3 Osanotto-oikeus Muutetaan ensimmäinen lause: Kilpailuihin voivat ottaa osaa SAKU ry:n jäsenyhteisöjen oppilaitosten ammatillisen koulutuksen opiskelijat, muotoon: Kilpailuihin

Lisätiedot

Building Case. Opinmäen kampus

Building Case. Opinmäen kampus Building Case Opinmäen kampus Opinmäki on Espoon Suurpellon alueelle vuonna 2015 valmistunut moderni oppimiskeskus. Tilat on rakennettu kannustamaan oppilaita kommunikoivaan työskentelyyn ja yhdessä oppimiseen.

Lisätiedot

Äänitetuotanto siirtyy Blu-ray -aikaan!

Äänitetuotanto siirtyy Blu-ray -aikaan! Äänitetuotanto siirtyy Blu-ray -aikaan! Pure Audio on uusi tapa jakaa ja kuunnella korkearesoluutiosta musiikkia kotiteatteriympäristössä. Blu-ray -alustalle äänilevyjä tuottavien ja julkaisevien tahojen

Lisätiedot

Kaiuttimet. Äänentoisto. Klas Granqvist Akun Tehdas / Oy Aku s Factory Ltd

Kaiuttimet. Äänentoisto. Klas Granqvist Akun Tehdas / Oy Aku s Factory Ltd Kaiuttimet Äänentoisto Klas Granqvist Akun Tehdas / Oy Aku s Factory Ltd d&b audiotechnik Pienet kaiutinjärjestlemät Tärkeintä on ymmärtää tapahtuman vaatiman äänentoistojärjestelmän luonne Valintaan vaikuttavat

Lisätiedot

Yleistä. Äänet. Valot. nämä toimet ovat yhteisiä kaikelle käytölle. elokuvakäyttö videotykin käyttö teatterikäyttö

Yleistä. Äänet. Valot. nämä toimet ovat yhteisiä kaikelle käytölle. elokuvakäyttö videotykin käyttö teatterikäyttö 1 Yleistä Kulttuurikellarin käyttöohjeet Tässä ohjeessa käydään läpi Kulttuurikellarin teknisen laitteiston käynnistys-, käyttö- ja sammutustoimet. Ohje on jaettu kolmeen osaan, yleinen käyttö, äänet (sisältäen

Lisätiedot

Building Case. Haaga-Helia Porvoo Campus

Building Case. Haaga-Helia Porvoo Campus Building Case Haaga-Helia Porvoo Campus Kuvat: Kari Palsila Porvoonjoen länsirannalla sijaitseva Porvoo Campus on moderni, kohtaamisia edistävä oppimisympäristö. Vuonna 2011 valmistuneet tilat suunniteltiin

Lisätiedot

VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6

VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6 VALINNAINEN MUSIIKKI -OPPIAINEEN YLEINEN KUVAUS VUOSILUOKALLA 4-6 Oppiaineen tehtävä Syventää ja laajentaa oppilaiden musiikillista osaamista. Luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan

Lisätiedot

MUSIIKINOPETUKSEN TIEDONHALLINTAJÄRJESTELMÄ MeSTRADA on musiikinopetuksen ammattilaisten työskentelyn tueksi kehitetty tiedonhallintajärjestelmä. Se nopeuttaa ja helpottaa musiikinopetukseen liittyviä,

Lisätiedot

Monikanavaäänen perusteet. Tero Koski

Monikanavaäänen perusteet. Tero Koski Monikanavaäänen perusteet Tero Koski Lähtökohdat Monikanavaääni tarkoi6aa äänital8ota, jossa on toiste6avia kanavia enemmän kuin kaksi 2.1 ; 3.0 ; 3.1 ; 4.0 ; 4.1 ; 7.2 ; 10.2 ; 22.2 ; Monikanavaääntä

Lisätiedot

AKUSTINEN SUUNNITTELU HUONETYYPIN PERUSTEELLA

AKUSTINEN SUUNNITTELU HUONETYYPIN PERUSTEELLA HUONETYYPIN PERUSTEELLA Huonetilan käyttötarkoituksella on ratkaiseva merkitys luotavalle akustiselle ympäristölle. Huoneissa, joissa puhutaan, kuten luokkahuoneet ja auditoriot, on tärkeää varmistaa hyvä

Lisätiedot

CLUB FOR FIVE - TEKNINEN RAIDERI Päivitetty: 27.7.2010

CLUB FOR FIVE - TEKNINEN RAIDERI Päivitetty: 27.7.2010 Club For Five esittää a cappella -musiikkia (laulua ilman soitinsäestystä). Äänentoistovaatimuksiltaan yhtye vastaa rock-bändiä, sillä laulajat imitoivat mm. bassoa ja rumpusettiä. Äänentoistojärjestelmän

Lisätiedot

MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1. Sisällön kuvaus:

MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1. Sisällön kuvaus: MUSIIKIN YKSILÖLLISTETTY OPETUS TASO 1 Sisällön kuvaus: Oppilas tutustuu instrumenttinsa perustekniikkaan, opiskelee ohjelmistoa ja löytää musiikillisia ilmaisukeinoja henkilökohtaisten edellytystensä

Lisätiedot

Perusopetuksen (vuosiluokat 1-4) musiikin opetussuunnitelma

Perusopetuksen (vuosiluokat 1-4) musiikin opetussuunnitelma Perusopetuksen (vuosiluokat 1-4) musiikin opetussuunnitelma Deutsche Schule Helsinki Malminkatu 14 00100 Helsinki Finnland Johdanto Musiikilla on yhteiskunnassa merkittävä asema. Se on korvaamaton osa

Lisätiedot

EMO. Espoon musiikkiopisto EMO EMON MELUNTORJUNTAOHJELMA (MTO) PÄHKINÄNKUORESSA

EMO. Espoon musiikkiopisto EMO EMON MELUNTORJUNTAOHJELMA (MTO) PÄHKINÄNKUORESSA EMO Espoon musiikkiopisto EMO EMON MELUNTORJUNTAOHJELMA (MTO) PÄHKINÄNKUORESSA EMON MELUNTORJUNTAOHJELMA (MTO) PÄHKINÄNKUORESSA Tiivistelmä Yleistä MTO on tehty meluasetuksen VNA85/2006 perusteella ja

Lisätiedot

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA Soiton/laulunopiskelu konservatoriossa on tavoitteellinen harrastus, joka vaatii tunneilla käymisen lisäksi sitoutumisen säännölliseen kotiharjoitteluun. Oppilaan viikoittainen

Lisätiedot

Induktiosilmukkavahvistimen tulee toistaa kaikki samat äänet mitä kaiuttimista toistetaan (mm.tietokone, langaton mikrofoni, digiboxi).

Induktiosilmukkavahvistimen tulee toistaa kaikki samat äänet mitä kaiuttimista toistetaan (mm.tietokone, langaton mikrofoni, digiboxi). Liite 2 Yksilöity tilojen käyttötarkoitus Esiopetustilat (507,509,607,609): Järjestelmän toiminnan kuvaus: Käyttäjän työpisteeseen tulee seuraavat laitteet: tietokone, monitori, dokumenttikamera, digiboxi,

Lisätiedot

Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien opetussuunnitelma

Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien opetussuunnitelma Tampereen perusopetuksen musiikkiluokkien 7.-9. opetussuunnitelma 7-9-luokkien kursivoidut lisätään valtakunnallisen OPS:n tavoitteiden perään Oppiaineen tehtävä Vuosiluokkien 7-9 painotetussa musiikinopetuksessa

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Opetuslautakunta OTJ/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/ (5) Opetuslautakunta OTJ/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 6/2012 1 (5) 91 Opetuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Björnberg-Enckellin ym. koulujen IT-strategiaa koskevasta talousarvioaloitteesta HEL 2012-004357

Lisätiedot

Äänen eteneminen ja heijastuminen

Äänen eteneminen ja heijastuminen Äänen ominaisuuksia Ääni on ilmamolekyylien tihentymiä ja harventumia. Aaltoliikettä ja värähtelyä. Värähtelevä kappale synnyttää ääntä. Pistemäinen äänilähde säteilee pallomaisesti ilman esteitä. Käytännössä

Lisätiedot

VESALA. Tekninen rider ja lavakartta kevät 2019 ( ) [Huom. Osat ovat voimassa alkaen.]

VESALA. Tekninen rider ja lavakartta kevät 2019 ( ) [Huom. Osat ovat voimassa alkaen.] Päivitetty 5.2.2019 VESALA Tekninen rider ja lavakartta kevät 2019 (14.3.-27.4.) [Huom. Osat 1-2 + 4-5 ovat voimassa 21.3. alkaen.] Tämä dokumentti sisältää: 1) Lava ja sisäänlastaus 2) Lava (tarpeemme)

Lisätiedot

VAIHTOEHTO. -välitunti. kouluun päiväkotiin kotiin X X X. NEPSY-hanke. Kumppanuus lasten ja nuorten mielenterveystyön palvelurakenteen perustana

VAIHTOEHTO. -välitunti. kouluun päiväkotiin kotiin X X X. NEPSY-hanke. Kumppanuus lasten ja nuorten mielenterveystyön palvelurakenteen perustana VAIHTOEHTO -välitunti X X X kouluun päiväkotiin kotiin NEPSY-hanke NEPTUNUS Kumppanuus lasten ja nuorten mielenterveystyön palvelurakenteen perustana 11 1 10 12 2 9 3 8 7 6 4 5 Monien lasten ja nuorten

Lisätiedot

ÄÄNITTÄMISTÄ STUDIOYMPÄRISTÖSSÄ SOITONOPISKELIJAT STUDIOSSA. Jari Eerola 2015 Tampereen konservatorio (Tampereen yliopisto)

ÄÄNITTÄMISTÄ STUDIOYMPÄRISTÖSSÄ SOITONOPISKELIJAT STUDIOSSA. Jari Eerola 2015 Tampereen konservatorio (Tampereen yliopisto) ÄÄNITTÄMISTÄ STUDIOYMPÄRISTÖSSÄ SOITONOPISKELIJAT STUDIOSSA Jari Eerola 2015 Tampereen konservatorio (Tampereen yliopisto) Tavoite Opiskellaan äänittämistä studio-olosuhteissa Oman soittimen äänittäminen

Lisätiedot

Liite 3 (kalusteet tiloittain)

Liite 3 (kalusteet tiloittain) RANUAN YLÄASTE HANKITTAVAT IRTOKALUSTEET TILOITTAIN 2011 (tarjouksen suunnittelun avuksi) esim. Tila/Kaluste mitat (l x s x k) muu yksilöinti määrä Iskun malli HALLINTOTILAT: tai vastaava Opettajienhuone

Lisätiedot

PAJAVIIKKO 21. 25. 1. 2008 Viikolla 4. korvataan normaali opetus erilaisilla pajoilla.

PAJAVIIKKO 21. 25. 1. 2008 Viikolla 4. korvataan normaali opetus erilaisilla pajoilla. PAJAVIIKKO 21. 25. 1. 2008 Viikolla 4. korvataan normaali opetus erilaisilla pajoilla. MAANANTAI 21.1. KLO PAJAN NIMI SISÄLTÖ HUONE OPETTAJA HUOMIOITAVAA Mukana 12.25 13.05 Ilona, Maria, 13.25 14.05 Tehtävärata

Lisätiedot

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen

MUSIIKKI. Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi. Sari Muhonen MUSIIKKI Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ luoda edellytykset monipuoliseen musiikilliseen toimintaan ja aktiiviseen kulttuuriseen osallisuuteen ohjata

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Musiikkia käytetään välineenä oman kulttuuri-identiteetin etsimisessä ja valmiuksien luomisessa kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen.

Musiikkia käytetään välineenä oman kulttuuri-identiteetin etsimisessä ja valmiuksien luomisessa kulttuurien väliseen vuorovaikutukseen. Musiikki Musiikin opetus perustuu opettajan työtään varten määrittelemiin käsityksiin musiikista tiedonalana. Musiikkipedagogiset valinnat opettaja tekee koulun arvoperustan, yleisten oppimis- ja tiedonkäsitysten

Lisätiedot

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA

YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA YLEISTÄ TIETOA SOITONOPISKELUSTA Soiton/laulunopiskelu konservatoriossa on tavoitteellinen harrastus, joka vaatii tunneilla käymisen lisäksi sitoutumisen säännölliseen kotiharjoitteluun. Oppilaan viikoittainen

Lisätiedot

Musiikkipainotuksen opetussuunnitelma Mainingin koulussa

Musiikkipainotuksen opetussuunnitelma Mainingin koulussa Musiikkipainotuksen opetussuunnitelma Mainingin koulussa Mainingin koulun musiikkipainotuksen opetussuunnitelman pohjana on musiikin yleisopetuksen opetussuunnitelma (Opetushallituksen perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Oppilaan oppimisen arviointi musiikissa (6.lk)

Oppilaan oppimisen arviointi musiikissa (6.lk) Oppilaan oppimisen arviointi musiikissa (6.lk) Opettajan uranaikaisen arviointiosaamisen kehittyminen koulutusosio 2 Sari Muhonen Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu sari.muhonen@viikinnormaalikoulu.fi

Lisätiedot

Kia Koponen. Muotoilun ko / Sisustusarkkitehtuuri KQ12S1SA Metropolia AMK. Malmin pyöräkeskus Projekti 1: Kiintokaluste VIISTE 22/05/2014

Kia Koponen. Muotoilun ko / Sisustusarkkitehtuuri KQ12S1SA Metropolia AMK. Malmin pyöräkeskus Projekti 1: Kiintokaluste VIISTE 22/05/2014 Kia Koponen Muotoilun ko / Sisustusarkkitehtuuri KQ12S1SA Metropolia AMK Malmin pyöräkeskus Projekti 1: Kiintokaluste VIISTE 22/05/2014 Malmin monet kasvot Malmi ennen 1950 Malmi 1980-89 Uusi ja tuleva

Lisätiedot

ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus

ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus TIINA MYLLYNEN Suunnittelija Kuvissa: Ojanperänkankaan koulu, Liminka ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys ja toiminnallisuus 13.09.2018 TIINA MYLLYNEN 13.9.2018 ILO OPPIA! Uuden koulun monikäyttöisyys

Lisätiedot

ADOBE CONNECT PRO. Pikaohje. 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2. 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2

ADOBE CONNECT PRO. Pikaohje. 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2. 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2 ADOBE CONNECT PRO Pikaohje Sisällys 1 Tarvittavat välineet ja sovellukset...2 2 Windowsin ääniominaisuuksien asetukset...2 3 Connect Pro:n käyttö...3 3.1 Kirjautuminen...3 3.2 Audio Setup Wizard...4 3.3

Lisätiedot

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä

Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Hyvinvointia koulupäivään toiminnallisista menetelmistä Kuinka kehitän HELPOSTI oppitunteja toiminnallisempaan suuntaan? 1.Fyysinen aktiivisuus ja koulupäivä Keskustelu - voidaanko meidän koululla samaistua

Lisätiedot

Musiikki. 1-2. luokat 3-4. luokat. Tavoitteet

Musiikki. 1-2. luokat 3-4. luokat. Tavoitteet Musiikki Musiikin opetuksen tehtävänä on auttaa oppilasta löytämään musiikin alueelta kiinnostuksen kohteensa sekä rohkaista oppilasta musiikilliseen toimintaan, antaa hänelle musiikillisen ilmaisun välineitä

Lisätiedot

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke

Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke Kommenttipuheenvuoro Musiikinopetuksen oppimisympäristön kehittämishanke 2008-2010 TeknoDida 5.2.2010 Eija Kauppinen Opetushallitus Eija.kauppinen@oph.fi Otteita opetussuunnitelmien perusteista 1 Oppimiskäsitys

Lisätiedot

00380 Helsinki 00076, Aalto. Tiivistelmä

00380 Helsinki 00076, Aalto. Tiivistelmä Sakari Tervo 1, Jaakko Kestilä 1, Tapio Ilomäki 1, Jukka Pätynen 2 ja Tapio Lokki 2 1 Akukon Oy 2 Tietotekniikan laitos, Hiomotie 19 Aalto yliopisto 00380 Helsinki 00076, Aalto info@akukon.fi etunimi.sukunimi@aalto.fi

Lisätiedot

Parkanon koulukampus. Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa

Parkanon koulukampus. Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa Parkanon koulukampus Pedagogisen suunnittelun johtaminen ja yhteistyö rakennussuunnittelun kanssa elinkaarimallissa Lähtökohdat ja tavoite vuonna 2015 Kaksi alakoulua, yläkoulu ja lukio, 600+100 oppilasta

Lisätiedot

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON Tuotekuvasto 2017 ESITYS NÄYTTÖ PÖYTÄ AUDIO LATAUS PISTEET vakioi positiivisen käyttökokemuksen Kuvassa Presson Cabin sarjan Cabin55-SP2 ja Cabin55-SideTable Pidätämme oikeuden muuttaa tuotteiden rakennetta

Lisätiedot

Genelecaktiivikaiuttimet. kotikäyttöön

Genelecaktiivikaiuttimet. kotikäyttöön Genelecaktiivikaiuttimet kotikäyttöön Aktiivikaiutinteknologian edelläkävijä Genelec Oy:n tehdas ja päämaja Iisalmen Luuniemellä Suomalainen Genelec Oy on perustamisestaan 1978 asti erikoistunut huippulaatuisten

Lisätiedot

Qosmio: Kuule ero. entistä parempi kuuntelukokemus

Qosmio: Kuule ero. entistä parempi kuuntelukokemus Qosmio: Kuule ero PERSONAL COMPUTER HDD/DVD Qosmio TM entistä parempi kuuntelukokemus RECORDER LCD TV WITH TRUBRITE DISPLAY VIRTUAL SURROUND Kun Toshiba kehitti mobiiliviihde- ja tietojärjestelmä Qosmion,

Lisätiedot

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus

Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus MUSIIKIN KURSSIT, jaksomerkinnät koskevat lukuvuotta 2015-2016 Mu2 MONIÄÄNINEN SUOMI, jaksoissa 2, 3 ja 5 Mikä on suomalaista musiikkia, millaista musiikkia Suomessa on tehty ja harrastettu joskus pari

Lisätiedot

ÄÄNI YLEISÖLLE: ÄÄNI LAVALLA: TEKNINEN RIDER eli esiintymissopimuksen liite n:o 2 Päivitetty Tuomme mukanamme - Mikserin (Avid S3L-X).

ÄÄNI YLEISÖLLE: ÄÄNI LAVALLA: TEKNINEN RIDER eli esiintymissopimuksen liite n:o 2 Päivitetty Tuomme mukanamme - Mikserin (Avid S3L-X). ÄÄNI YLEISÖLLE: - Mikserin (Avid S3L-X). - Laadukkaan tehdasvalmisteisen äänentoistojärjestelmän. - 2 kpl Cat7 kaapeleita. - Katettua tilaa äänentarkkailupisteeseen mikserille ja miksaajalle. ÄÄNI LAVALLA:

Lisätiedot

Langaton musiikkikeskus

Langaton musiikkikeskus Tästäkö on kyse? Haluat kuunnella musiikkia tietokoneellasi itunesin tai Windows Media Playerin kautta? Käytät Internetin suoratoistopalveluja (streaming), kuten MySpace, YouTube, Last.fm, Spotify, jne.?

Lisätiedot

Madetojan musiikkilukio PL 45, (Leevi Madetojankatu 1), OULU Puh / Rehtori /Kanslia / Opo

Madetojan musiikkilukio PL 45, (Leevi Madetojankatu 1), OULU Puh / Rehtori /Kanslia / Opo Madetojan musiikkilukio PL 45, (Leevi Madetojankatu 1), 90015 OULU Puh. 044-7039861 / Rehtori 050 316 6683 /Kanslia 044 703 9074 / Opo HAKIJAN OPAS 2018 Madetojan musiikkilukion toiminta-ajatus Koulu antaa

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET MDS BT-80 ASENNUSOHJE. Erinlaisia liitäntätapoja ja vinkkejä siistiin asennukseen

KÄYTTÖOHJEET MDS BT-80 ASENNUSOHJE. Erinlaisia liitäntätapoja ja vinkkejä siistiin asennukseen KÄYTTÖOHJEET MDS BT-80 ASENNUSOHJE Erinlaisia liitäntätapoja ja vinkkejä siistiin asennukseen 1 2 1. MDS BT-80. Digitaalinen vahvistin Bluetooth yhteydellä. Voidaan liittää kaikkiin kaiuttimiin ja systeemeihin.

Lisätiedot

Digitaalinen audio

Digitaalinen audio 8003203 Digitaalinen audio Luennot, kevät 2005 Tuomas Virtanen Tampereen teknillinen yliopisto Kurssin tavoite Johdanto 2 Tarjota tiedot audiosignaalinkäsittelyn perusteista perusoperaatiot, sekä niissä

Lisätiedot

OPETUSTARJOTIN

OPETUSTARJOTIN OPETUSTARJOTIN 2017 2018 Taiteen perusopetus Soitinvalmennus Karuselli Musiikkileikkikoulu Avoin opetus Lyhytkurssit Muut maksut Ilmoittautuminen TAITEEN PERUSOPETUS Perusopetus - laaja oppimäärä Laaja

Lisätiedot

Kartanonrannan kouluun hankittavat soittimet Liitetään tarjoukseen

Kartanonrannan kouluun hankittavat soittimet Liitetään tarjoukseen Kartanonrannan kouluun hankittavat soittimet Liitetään tarjoukseen Rytmisoittimet ja muut koulusoittimet (tuoteryhmä) tekijä Klaveesit, pari, paksuus 7 mm pituus 75 mm Marakassipari Pikkuquiro, 40x95 mm

Lisätiedot

TEKNOEMO-HANKKEEN MALLINNUS

TEKNOEMO-HANKKEEN MALLINNUS Laitteet ja ohjelmistot Espoon musiikkiopiston musiikkiteknologisessa oppimisympäristössä TEKNOEMO-HANKKEEN MALLINNUS 1. TEOREETTINEN VIITEKEHYS TeknoEMO-hanke sijoittuu oppimisympäristön kolmiomalli-kuviossa

Lisätiedot

Studiotekniikan perusteita. Tampereen musiikkiakatemia Studiotekniikka 1 Klas Granqvist

Studiotekniikan perusteita. Tampereen musiikkiakatemia Studiotekniikka 1 Klas Granqvist Studiotekniikan perusteita Tampereen musiikkiakatemia Studiotekniikka 1 Klas Granqvist Kurssin tavoitteet Hallita studion äänityöaseman käyttö moniraitaäänityksessä Ymmärtää mikrofonien ominaisuudet, toimintaperiaatteet

Lisätiedot

VALINTAPERUSTEET MUSIIKKIKASVATUKSEN OPETETTAVAN AINEEN KOKONAISUUTEEN (SIVUAINE 75 op) v. 2016

VALINTAPERUSTEET MUSIIKKIKASVATUKSEN OPETETTAVAN AINEEN KOKONAISUUTEEN (SIVUAINE 75 op) v. 2016 KASVATUSTIETEIDEN TIED EKUNTA VALINTAPERUSTEET MUSIIKKIKASVATUKSEN OPETETTAVAN AINEEN KOKONAISUUTEEN (SIVUAINE 75 op) v. 2016 I HAKUKELPOISUUS Hakukelpoisia ovat henkilöt, joilla on 1(5) voimassa oleva

Lisätiedot

VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS

VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS VIDEOVÄLITTEINEN OPETUS Anne Mohn, Tiina Tarr, VSSHP, TYKS Leena Salminen, Turun yliopisto, hoitotieteen laitos, Minna Syrjäläinen-Lindberg, Yrkeshögskolan Novia Teija Franck, Turun AMK Terveydenhuollon

Lisätiedot

HSPACE / Vuosaaren peruskoulu

HSPACE / Vuosaaren peruskoulu HSPACE / Vuosaaren peruskoulu Ryhmä 4 18.3.2011 Konsepti Monitoimitila ja käytävät, yhdistäminen Kirjaston nykyinen funktio - Äidinkielen opettajien hoidossa - Auki noin 15 min päivässä - Vanhoja kirjoja

Lisätiedot

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus

Cubase perusteet pähkinänkuoressa. Mikä Cubase on? Projektin aloitus Cubase perusteet pähkinänkuoressa 1. Mikä Cubase on? 2. Projektin aloitus 3. Audion äänittäminen. 4. MIDI-tiedon tallentaminen ja virtuaali instrumentit 5. Miksaus. Mikä Cubase on? Cubase on Windows XP

Lisätiedot

KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013

KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013 1 KARKKILAN MUSIIKKIKOULUN OPETUSSUUNNITELMA 22.03.2013 1.Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän tehtävä Karkkilan musiikkikoulu on yksityinen, kannatusyhdistyksen ylläpitämä oppilaitos. Musiikkikoulussa

Lisätiedot

Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa. Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013

Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa. Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 Oppituntitallennus lukiomatematiikan opetuksessa Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 Tallenteet lukiomatematiikassa Juha Pitkänen Kerttulin lukio Aurajoen toimipiste 2013 OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

Verkkokokousympäristön (Connect pro) käyttö yhteistyöoppilaitosten opetuksessa. Avoin yliopisto Lokakuu 2007 Suunnittelija Minna Vänskä

Verkkokokousympäristön (Connect pro) käyttö yhteistyöoppilaitosten opetuksessa. Avoin yliopisto Lokakuu 2007 Suunnittelija Minna Vänskä Verkkokokousympäristön (Connect pro) käyttö yhteistyöoppilaitosten opetuksessa Avoin yliopisto Lokakuu 2007 Suunnittelija Minna Vänskä Verkkokokousympäristössä opettaja voi reaaliaikaisesti mm. puhua ja

Lisätiedot

LEAF-projekti Kysymykset käyttäjälle. Vastauksia 16.4.2012 Laboratoriomestari Juha Heimovirta juha.heimovirta@oulu.fi

LEAF-projekti Kysymykset käyttäjälle. Vastauksia 16.4.2012 Laboratoriomestari Juha Heimovirta juha.heimovirta@oulu.fi LEAF-projekti Kysymykset käyttäjälle Vastauksia 16.4.2012 Laboratoriomestari Juha Heimovirta juha.heimovirta@oulu.fi Valaistus: Valaistus yleiskuvaus toiminnasta Luokkatilojen valaisimet verkkokaton päällä,

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus

KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO. Perusopetus 1 KIRKKONUMMEN MUSIIKKIOPISTO Kirkkonummen musiikkiopisto on kaksikielinen kunnallinen musiikkioppilaitos, joka antaa opetusta kirkkonummelaisille ja siuntiolaisille lapsille ja nuorille. Musiikkiopistossa

Lisätiedot

Mono- ja stereoääni Stereoääni

Mono- ja stereoääni Stereoääni 1 Mitä ääni on? Olet ehkä kuulut puhuttavan ääniaalloista, jotka etenevät ilmassa näkymättöminä. Ääniaallot käyttäytyvät meren aaltojen tapaan. On suurempia aaltoja, jotka ovat voimakkaampia kuin pienet

Lisätiedot

Musiikki MU (2007-2008)

Musiikki MU (2007-2008) Musiikki MU (2007-2008) Opetuksen tavoitteet Musiikinopetuksen tavoitteena on, että opiskelija tiedostaa oman suhteensa musiikkiin ja kykenee arvioimaan sitä sekä oppii arvostamaan erilaisia käsityksiä

Lisätiedot

Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä. Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015

Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä. Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015 Monimuotoinen etäopetus - laatua ja saatavuutta etäisyyksistä välittämättä Kolibri-hanke Kuntamarkkinat 10.9.2015 Etäopetuksen määritelmät Etäopetus tarkoittaa opetusta, jossa oppilas ja opettaja ovat

Lisätiedot

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON

Tuotekuvasto 2017 ESITYS PRESSON KALUSTEET NÄYTTÖ PRESSON KALUSTEET PÖYTÄ PRESSON KALUSTEET AUDIO PRESSON KALUSTEET LATAUS PISTEET PRESSON Tuotekuvasto 2017 ESITYS NÄYTTÖ PÖYTÄ AUDIO LATAUS PISTEET vakioi positiivisen käyttökokemuksen Kuvassa Presson Cabin sarjan Cabin55-SP2 ja Cabin55-SideTable Pidätämme oikeuden muuttaa tuotteiden rakennetta

Lisätiedot

KANGASALAN KULTTUURIKESKUS, KANGAS-ALASALIN AKUSTINEN

KANGASALAN KULTTUURIKESKUS, KANGAS-ALASALIN AKUSTINEN KANGASALAN KULTTUURIKESKUS, KANGAS-ALASALIN AKUSTINEN SUUNNITTELU Sara Vehviläinen 1, Henrik Möller 1, Jukka Ahonen 1 1 Akukon Oy Hiomotie 19 00380 Helsinki info@akukon.fi Tiivistelmä Kangasalan kulttuurikeskus,

Lisätiedot

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS

ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS ASENNUSOPAS - PUUKOOLAUS Merkinnät: B Puukoolauksen leveys tulee olla vähintään 60mm lyhyillä sivuilla. Metallikoolauksen leveys voi olla vähintään 45mm. Jäljellä oleva koolaus voi olla 45 mm leveä. C

Lisätiedot

TAHTO. Tueksi Oppimisessa. Koulutoimenjohtaja Esa Santakallio, Pedagoginen suunnittelija Heini Majaranta Riihimäen kaupunki

TAHTO. Tueksi Oppimisessa. Koulutoimenjohtaja Esa Santakallio, Pedagoginen suunnittelija Heini Majaranta Riihimäen kaupunki TAHTO Teknologia Arje en Hyödyksi ja Tueksi Oppimisessa Koulutoimenjohtaja Esa Santakallio, Pedagoginen suunnittelija Heini Majaranta Riihimäen kaupunki Kansallinen TVT -käytön opetuskäytön suunnitelma

Lisätiedot

Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas

Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas Leppävaaran Reebok Areenan äänentoiston pikaopas Tämän pikaoppaan tarkoituksena on helpottaa järjestelmän käyttöä ja vähentää laitteiston rikkoutumisen riskiä. Mikserin äänenvoimakkuuden säätimet ovat

Lisätiedot

BOOST-100 MASTER V OLUME MIC V OLUME POWER TREBLE BALANCE BASS SUOMI

BOOST-100 MASTER V OLUME MIC V OLUME POWER TREBLE BALANCE BASS SUOMI KARAOKE-MIKSERIVAHVISTIN MASTER V OLUME MIC V OLUME MIC T REBLE MIC B ASS MIC E CHO MIC D ELAY KÄYTTÖOPAS SUOMI Turvaohjeet HUOM! On suositeltavaa kytkeä kaikki tarvittavat laitteet/kaapelit (AV ja kaiutin,

Lisätiedot

Tekniset asiat kesä 2013 ( )

Tekniset asiat kesä 2013 ( ) Tekniset asiat kesä 2013 (18.6.2013) Tämä liite on osa ohjelmamyyntisopimusta. Toimitettava tapahtuman järjestäjälle ja tekniselle henkilökunnalle. Yhteystiedot: Janne Salmu (Etupää) 044 292 7741 salmu.jaa@gmail.com

Lisätiedot

Asennus äänentoistojärjestelmä

Asennus äänentoistojärjestelmä Asennus äänentoistojärjestelmä Uuden äänentoistojärjestelmän käyttöönotto vaatii asennuksen. Autamme mielellämme laitteiston asennuksessa sen liittämisessä ulkoisiin laitteisiin. Sinun tehtäväksi jää musiikista

Lisätiedot

Varustamissuunnitelma / Karhunkorven koulu

Varustamissuunnitelma / Karhunkorven koulu Nurmijärven kunta Sivistystoimi Hallinto- ja talouspalvelut Varustamissuunnitelma / Karhunkorven koulu Laajennus ja peruskorjaus Tila Tuote kpl hankintapaikka à -hinta Ruokailutila C100 pöytä, suorakaide

Lisätiedot

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu

Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Taiteen perusopetuksen valmentavia opintoja antava musiikkileikkikoulu Pähkinätie 6 01710 Vantaa Puh. (09) 530 1100 muskari.musike@kolumbus.fi www.kolumbus.fi/muskari.musike Hämeenkylän musiikkileikkikoulun

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Päällekkäisäänitys Audacityllä

Päällekkäisäänitys Audacityllä Päällekkäisäänitys Audacityllä Periaate: äänitetään soitin kerrallaan niin, että kuullaan aina aikaisemmin äänitetyt osuudet ja voidaan tahdistaa oma soitto niiden mukaan. Äänitarkkailu Jos on erikseen

Lisätiedot

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140)

tehopinta-ala 140 m2 (20x7=140) RT 12-11055 KH X0-00494 LVI 00-10483 SIT 12-610082 Hyötyala-käsitettä käytetään rakennushankkeissa, joissa tilan tarve hankesuunnitelmassa kirjataan tilaohjelmana. Hyötyala kuvaa tilaohjelmaan kuuluvien

Lisätiedot

KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI )

KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI ) KERHOPAKETIN OHJELMA JA TAVOITTEET ( ARABIAN KIELI ) OPETTAJA : FARID BEZZI OULU 2013 1/5 Ohjelman lähtökohdat Arabian kieli kuuluu seemiläisiin kieliin, joita ovat myös heprea ja amhara. Äidinkielenä

Lisätiedot

Aluelähtökohdat: - maisemalliset tekijät, miten iso rakennus istuu rantamaisemassa, järvimaiseman näkyminen

Aluelähtökohdat: - maisemalliset tekijät, miten iso rakennus istuu rantamaisemassa, järvimaiseman näkyminen Aurlahden kesäteatterin ja ravintolan sijoitus Vertailu, vaihtoehdot A, B2, C ja D Lähtökohdat: Rakennus: - kesäteatterin katsomo on määritetty 700-720 hengelle, on selvityksen mukaan edellytys kannattavalle

Lisätiedot

Tiivistelmä. Akustiikan ja esitystekniikan suunnittelun kannalta tämä tuo tiettyjä ongelmia mm työsuunnitelmien tarkistuksen kannalta.

Tiivistelmä. Akustiikan ja esitystekniikan suunnittelun kannalta tämä tuo tiettyjä ongelmia mm työsuunnitelmien tarkistuksen kannalta. WUXIN UUSI OOPPERATALO Henrik Möller 1, Janne Auvinen 2 1 Akukon Oy Hiomotie 19 00380 HELSINKI henrik.moller@akukon.fi 2 LOGOMO Köydenpunojankatu 14 2010000 TURKU janne.auvinen@logomo.fi Tiivistelmä Wuxi

Lisätiedot

TIETOJA DOKUMENTTIKAMERAN TEKNISTEN VAATIMUSTEN MÄÄRITTELYYN HANKINNAN TARJOUSPYYNNÖSSÄ

TIETOJA DOKUMENTTIKAMERAN TEKNISTEN VAATIMUSTEN MÄÄRITTELYYN HANKINNAN TARJOUSPYYNNÖSSÄ TIETOJA DOKUMENTTIKAMERAN TEKNISTEN VAATIMUSTEN MÄÄRITTELYYN HANKINNAN TARJOUSPYYNNÖSSÄ Tarjouspyynnössä haetaan lähtökohtaisesti perusvaatimukset täyttävää käyttötarkoitukseen soveltuvaa laitetta tai

Lisätiedot

Tiistai / Lempäälä. Keskiviikko / Lempäälä LEMPÄÄLÄ

Tiistai / Lempäälä. Keskiviikko / Lempäälä LEMPÄÄLÄ LEMPÄÄLÄ Tiistai / Lempäälä 0550106LV SUPERHEROES AND ANGRY BIRDS LEFFA JA PELIMUSIIKKIA 12.1.2016 10.5.2016 Tiistaisin Klo 16.30 17.15 Hääkivi Opettaja Mikko Kiiski 0530101LV MINIJOUSET 12.1.2016 10.5.2016

Lisätiedot

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille.

Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan musiikkia (PWR1) Valitaan värejä, kuvia tai symboleja erilaisille äänille. Musiikkipäiväkirjani: Maalataan, kirjoitetaan ja luetaan (PWR1) Valitaan

Lisätiedot

Kauko-ohjauslaite GSM rele 2011 v 24.10.2010

Kauko-ohjauslaite GSM rele 2011 v 24.10.2010 Kauko-ohjauslaite GSM rele 2011 v 24.10.2010 Gsmreleen päätoiminnat Etälaiteiden kauko-ohjaus vanhan GSM-puhelimen avulla Laitteessa on neljä releettä ja kaksi lisäohjausta. Yhteensä kuusi ohjausta. Releiden

Lisätiedot

MUSIIKKIOPISTOON! VANTAAN MUSIIKKIOPISTO - VMO

MUSIIKKIOPISTOON! VANTAAN MUSIIKKIOPISTO - VMO MUSIIKKIOPISTOON! VANTAAN MUSIIKKIOPISTO - VMO VANTAAN MUSIIKKIOPISTO - VMO Tule oppilaaksi yhteen Suomen suurimmista musiikkiopistoista! Vantaan musiikkiopisto on Vantaan kaupungin oma oppilaitos, jossa

Lisätiedot

Musiikkiluokat Vantaalla 2015. Tiedote 2. luokkalaisten koteihin

Musiikkiluokat Vantaalla 2015. Tiedote 2. luokkalaisten koteihin Musiikkiluokat Vantaalla 2015 Tiedote 2. luokkalaisten koteihin Musiikkiluokalle?...3 Opetuksen sisältö...3 Haku musiikkiluokalle...4 Opiskelun musiikkiluokalla voi aloittaa myös 7. luokalla...4 Opetus

Lisätiedot

Knauf Soundboard 06/2009. näkymätön. Knauf Soundboard. Kipsilevy, johon on yhdistetty kaiutin

Knauf Soundboard 06/2009. näkymätön. Knauf Soundboard. Kipsilevy, johon on yhdistetty kaiutin 06/2009 Knauf Soundboard näkymätön Kipsilevy, johon on yhdistetty kaiutin Nyt tulee musiikkia seinistä ja katoista Arkkitehtoninen vapaus on nyt mahdollista - myös silloin kun suunnitellaan äänimaailmaa.

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

KAUNIAISTEN KAUPUNKI / (Kulttuuripalvelut ) GRANKULLA STAD / (Kulturtjänsterna ) Päivämäärä Datum N:o Nr TARVESELVITYS 7.6.

KAUNIAISTEN KAUPUNKI / (Kulttuuripalvelut ) GRANKULLA STAD / (Kulturtjänsterna ) Päivämäärä Datum N:o Nr TARVESELVITYS 7.6. TARVESELVITYS 7.6.2016 1/4 UUDEN PAVILJONGIN ÄÄNI- JA VALOTEKNIIKKA 1. Tarve ja sen määrittely Uuden Paviljongin konserttisalin tekniikan (ääni- ja valotekniikan) päivittäminen ajanmukaiseksi, sillä se

Lisätiedot

KRUUNUNHAAN YLÄ-ASTEEN KOULU Teknisen käsityön ja musiikin opetustilojen perusparannus, kosteusvauriokorjaus

KRUUNUNHAAN YLÄ-ASTEEN KOULU Teknisen käsityön ja musiikin opetustilojen perusparannus, kosteusvauriokorjaus ARKKITEHTI- JA INSINÖÖRIOSUUSKUNTA KAARI / ANITTA TUHKANEN 040 582 5351 anitta.tuhkanen@kaari.fi KRUUNUNHAAN YLÄ-ASTEEN KOULU Teknisen käsityön ja musiikin opetustilojen perusparannus, kosteusvauriokorjaus

Lisätiedot