Nonverbaalinen yhteys toiseen Kohti luotettavampaa ihmisten tulkintaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Nonverbaalinen yhteys toiseen Kohti luotettavampaa ihmisten tulkintaa"

Transkriptio

1 Nonverbaalinen yhteys toiseen Kohti luotettavampaa ihmisten tulkintaa KAINUUN JA POHJOIS- POHJANMAAN ALUEELLISET NUORTEN TYÖPAJAPÄIVÄT Franz Schnider Nuorisotoimi

2 Paul Watzlawick: ei voi ei kommunikoida Ollessaan toisten ihmisten seurassa, ihminen ei voi olla kommunikoimatta!

3 Apua! Kehoni puhuu! Mutta en tiedä, mitä se sanoo!

4 Vaikutamme aina toisiimme ihmisinä- suuntaan tai toiseen

5 Kimi kuuli hauskan tarinan

6 Kimi kuuli surullisen tarinan

7 Kimi kuuli ärsyttävän tarinan

8 Kimi kuuli mielenkiintoisen tarinan

9 Kimi kuuli tyrmistättävän tarinan

10 Kimi kuuli, mitä psykoterapiassa todellisuudessa tapahtuu

11 Miten kiinnostuin mikroilmeistä ja mikroeleiden tulkinnasta? Transferenssi: mitä se on? Peilisolut Ihmisten tajunta ei aina tiedä kaikkea mitä alitajunta tietää. Joskus tajuntakin tietää, mutta ihminen ei halua tai kykene sanottaa. Kokemukset työnohjauksesta: miten kertoa jotakin tärkeää asiasta, mistä ei ehkä kumminkaan mitään ymmärrä.

12 Tiedostamaton havainnointi Subliminaalisten kuvien vaikutus on todettu psykologisissa tutkimuksissa. Havaintopsykologiassa on itse asiassa käytetty erittäin paljon nopeasti välähtäviä kuvia. Kuva voi vaikuttaa ilman, että ihminen tietää edes nähneensä kuvaa. Myös auditiivisista ärsykkeistä on näyttöä, että ihminen kykenee tietyissä tapauksissa kuulemaan tiedostamattaan.

13 Jos halutaan, ettei kuva siirry vahingossa tietoisuuteen à Väläytetyn kuvan jälkeen kuvan aluetta ei tulisi jättää tyhjäksi, vaan täyttää se maskilla, eli toisella kuvalla. Tämä johtuu kuvamuistista eli ikonisesta muistista, joka tallentaa kuvan jopa puoleksi sekunniksi tai sekunniksi - ehkä jonkinlaiseksi matriisiksi hermosoluverkkoon. Esittämällä toinen kuva väläytetyn kuvan jälkeen väläytetty kuva "maskataan" ja näin estetään sen tietoinen havaitseminen.

14 Kuudes aisti Ihmisellä on kyky tiedostamattaan havaita vuorovaikutuksessa useita nonverbaalisia vihjeitä, jotka vaikuttavat emootioihin enemmän kuin arvaakaan.

15 7 perustunnetta onnellisuus yllättyneisyys pelko surullisuus viha inho halveksunta

16 Mitkä emootiot ovat tärkeitä? Toivo Halu Rakkaus Romantiikka Seksuaalisuus ja erotiikka Innostus Kateus Viha Epäluuloisuus Kosto Taikausko Ahneus PELKO NÄITÄ KUN KYKENEE ALITAJUISESTI VIESTITTÄMÄÄN JA NÄISTÄ TEHOKKAIN ON, JOS KYKENEE ESTÄMÄÄN ALITAJUISESTI PELON

17 Esimerkiksi Ihminen valitsee sen vaihtoehdon, joka aikaansaa enemmän toivoa. Ihmiset pelkäävät yleensä köyhyyttä, vanhemista, sairautta, kuolemaa jne Ihmiset valitsevat sen vaihtoehdon, joka kykenee aikaansaamaan eniten pelon vähenemää.

18 TUNTEET OVAT TOTTA - Tunteet eivät aktivoidu sattumalta. - Tunteilla on tarkoitus (yleensä kokijalleen hyvä) - Tunteisiin on mahdollista vaikuttaa.

19 Tunteet liiketaloudellisesta näkökulmasta o Tyytyväiset työntekijät tuottavat 40 prosenttia enemmän liikevaihtoa kuin tyytymättömät. o Organisaation ilmapiiri selittää jopa prosenttia liiketuloksesta. o Johdon toiminta selittää jopa prosenttia organisaation ilmapiiristä. o Työtyytymättömyys maksaa miljardeja poissaolot, sairastelut, työtehon heikkeneminen.

20 MIKÄ ON TUNTEEN (KOKIJALLEEN ALUN PERIN HYVÄ) FUNKTIO? o Tunteilla on viesti mitä tämä tunne haluaa? o Vireystason nousu mahdollistaa toiminnan o Vireystason lasku- mahdollistaa rauhoittumisen, pysähtymisen o Tunteet ovat energiaa: välttämiseen tähtäävää, pysäyttävää, ohjaavaa minkä suuntaista tunneenergiaa näen? o Jotta voimme vaikuttaa tunteisiin, meidän on pysähdyttävä o Kuuntelemaan tunteita ja niiden kirjoa toisten ja omien.

21 Everything is not as is seems o Primaarit eli ensisijaiset tunteet niitä tunteita, joita tilanteet ja kokemukset luovat. o Toissijaiset tunteet suojaavat minää joltain itseä uhkaavalta tunnekokemukselta. o Esim. ahdistus suojaa avuttomuudelta, viha suojaa surulta jne.

22 FEELINGS Primaaritunne Reaktiivinen tunne Ymmärrettäva ja looginen tunne ko tilanteessa Sekundääritunne Tarkoituksena estäa primaaritunne Ei useinkaan looginen alitajunnan aikaansaannos Välinetunne Opitun seurauksena ihminen käyttää tunteita keinoina aikaansaada itselleen mielihyvän lisääntymistä tai mielipahan vähenemää.

23 Tiedostamaton Dissosiaatio torjunta DEFENSSIMEKANISMIT o On mahdollista, että henkilö ei itse oivalla mikä hänessä laukaisee jonkin tunteen. o Defenssien tarkoitus on minän suojaaminen sillä hetkellä liian vaikeilta vaikuttavilta tunteilta.

24 ESIMERKIKSI Torjunta, kieltäminen ja kiistäminen à vaikea ja ahdistava asia katoaa, kun sitä ei nähdä Taantuma eli regressio à palataan ikäänsä varhaisemmalle kehitysasteelle, koska ei haluta kantaa odotettua vastuuta omasta ja toisten hyvinvoinnista Projektio eli heijastaminen à omat hankalat ajatukset, toimintaimpulssit ja käyttäytymispiirteet siirretään itsen ulkopuolelle

25 Projektio eli heijastaminen o Pelkään olevani huonompi. syytän muita huonoiksi. o En ole täysin rehellinen. syytän muita epärehellisiksi o Olen salaa vihainen. syytän muita vihaisiksi.

26 Minkälaisia ihmisiä olette? Minkälaisia tarpeita Teillä on?

27 Pienryhmätehtävä Kertokaa kohta vuorotellen toisillenne 2-3 hengen ryhmissä tarina itsestänne. Puhukaa pääasiassa totta, mutta ujuttakaa tarinaanne 2-3 muunneltua totuutta. Katsotaan jäättekö kiinni vai meneekö tarinanne kokonaisuudessaan läpi. Tämän jälkeen esittele parisi ryhmälle.

28 Vuorovaikutus Vuorovaikutukseen ja kommunikaatioon sisältyy aina useampi ulottuvuus, tärkeitä: sisältö (mitä käsitellään) suhde (asemat, valta, ilmapiiri: luottamus, epäily, pelko...) Jollakin on yleensä vuorovaikutusvastuu Vuorovaikutuksen estyminen voi olla defenssiivistä (tiedostettua tai tiedostamatonta).

29 Vuorovaikutustaidot Vuorovaikutustaitojen peruskysymyksiä: Osaanko ilmaista itseäni? Osaanko kuunnella > kuulenko? Haluanko ymmärtää? Ymmärränkö? Välitänkö? Tykkäänkö? Ilmaisu ei ole (onneksi) vain verbaalista. Sanaton ilmaisu sisältää ilme- ja elekielen, tekojen kielen, kehon kielen, esine- ja tilakielen

30 Jos vuorovaikutus ei onnistu? Vuorovaikutusta ei voi pakottaa eikä kiirehtiä pidemmälle kuin mihin Toinen on valmis. Ihminen usein tietää miten paljon hän kestää Myönteinen tunnesuhde Mieti aina, oletko itse riittävän kunnioittava ja ystävällinen kaikkia osapuolia kohtaan. 30

31 Vuorovaikutus tilana Se, mitä Toinen voi vuorovaikutukseen tuoda, riippuu siitä, millaisen tilan pystymme hänellä järjestämään. Jokainen tuo vuorovaikutukseen paitsi itsensä myös oman historiansa ja aiemmat kokemuksensa vuorovaikutussuhteista. Molemminpuolisuus toteutuu välissä = vuorovaikutustilassa. 31

32 Vuorovaikutus kuunteluna Kuuntelun tilaan asettuessani: laitan ennakkokäsitykset syrjään, en oleta suotta yritän ymmärtää, mitä toinen sanoo TURVALLISINTA on aloittaa SANA-tasosta, mitkä olivat ne sanat, jotka kuulin, sen jälkeen vasta lähdettäisiin tutkimaan mitä nämä sanat tarkoittivat? Tarkistan, käsitinkö mitä olen yrittänyt ymmärtää Sanat luovat todellisuutta! 32

33 Järki tarvitsee tunteita Ihmisiä ei usein ahdista se mitä on sanottu, vaan enemmänkin se miten on sanottu. Tunteisiin kannattaa yrittää vaikuttaa. Tunteet tarttuvat. Ei ole niin väliä millä se positiivisen tunteen lisääminen ja negatiivisen tunteen vähenemä aikaansaadaan. Tärkeää ovat myös puitteet ja konkreettinen toiminta. Tunteet aikaansaavat kehossa asioita, joten kehollisestikin voidaan vaikuttaa tunteisiin.

34 Suhde, se on kaikista tärkein! Ennen kuin voi olla kunnollista keskustelua, tulee olla jonkunlainen vuorovaikutussuhde. Suhteen laatu on suoraan verrannollinen keskustelun vaikuttavuuteen. POHTIKAA HETKI Minkälaisia keinoja meillä on vaikuttaa siihen, että suhde eri keskustelukumppaneihimme olisi mahdollisimman hyvä?

35 Tunneäly

36 Tunteet - aidon toiminnan todellinen käynnistäjä "Tunne on järkeä voimakkaampi vaikuttaja. Jos organisaatiossa (tai kotona) yrittää saada muutosta aikaan järjellä, ei se onnistu, mikäli tunteen tuomat ajatukset ovat järkiperusteiden kanssa ristiriidassa. Ihminen on voimakkaasti tunteiden mukaan elävä olento

37 Tunneälyn olemus Ihmisellä on kaksi mieltä; järjen mieli ja tunteen mieli. Jonkin asian hyväksyminen vain järjellä ei onnistu - tunne on aina saatava mukaan Tunteen reaktiot ovat huomattavasti järkeilyä nopeampia. Siksi tunteet pääsevät joskus valloilleen ennen kuin järki saa ne kontrolliin Tunnereaktio on nopea, mutta epätarkka; sinne päinkin olevat tapahtumat tms. saattavat aiheuttaa opitun tunnereaktion

38 Tunteet vs kognitiivisrationaalinen Kun ihmisen limbinen järjestelmä aktivoituu, aktivoituvat alemmat aivokerrokset ja lopulta ihminen toimii ns. selkäydinreaktioiden varassa. Mitä enemmän limbinen järjestelmä aktivoituu, sitä vähemmän hän edes kykenee käyttämään ylempiä aivokerroksiaan, eli järkevään ajatteluun.

39 Ääritilanteissa normaalia Selkäydinreaktiot: Tiedostamaton päätös, jossa karkeasti kolme vaihtoehtoa: 1. Taistele 2. Pakene 3. Jähmety Näiden tarkoituksena on pitää ihminen elossa.

40 Minkälaisiin asioihin? Keskustellaan hetki tyypillisestä haastavasta vuorovaikutustilanteesta, jota saatamme työssämme kohdata. Minkälaisiin asioihin kiinnitätte toisessa huomiota? Entä itsessänne?

41 Eleet ja kehonkieli

42 Normeeraus tärkeää! Miksi on tärkeää jutella aluksi niitä näitä Miksi palaverien alussa usein tarjotaan kuumaa juotavaa Minkälainen on ihmisen ele- ja ilmekieli normaalissa tilanteessa? Näin on helpompi huomata poikkeukset normaalista Kun ele- ja ilmekieli muuttuu, myös ajatuksissa ja tunteissa tapahtuu muutoksia. 42

43 NORMING Osa nonverbaalisista viesteistä ja reaktioista on suhteellisen universaalia. Osa on kulttuuri- ja kontekstisidonnaista. Osa on yksilöllistä. Norming= omien havaintomekanismien kalibrointi vastaamaan toisen osapuolen yksilöllistä nonverbaalisen kielen karttaa. Eli Minkälainen nonverbaliikka on kenellekin tavanomaista. 43

44

45 Relax & norming Jotta saamme selville, minkälaista on ihmisen normaali vuorovaikutus, tulee tilanteen ja siinä olijoiden olla jossakin määrin rento. Jännittyneisyys vääristää helposti vuorovaikutuksen. F2F vuorovaikutuksen ja TXT vuorovaikutuksen välillä on eroja

46 Ilme vs mikroilme Ele vs mikroele Ilme kestää pidempään Ilmeen voi teeskennellä Ilmeen yleensä tiedostaa Mikroilme tulee kun yrittää salata tunteensa Mikroilme kestää sekunnin murto-osan. Jotkut kykenevät subliminaalisesti havaitsemaan toisten mikroilmeitä. Ele voi olla tiedostettu tai tiedostamaton Mikroeleitä on vaikea kontrolloida ja ne ovat tiedostamattomia

47 James Bond Johnny English

48 Donald Trump ensimmäisessä vaaliväittelyssä

49 Donald Trump ensimmäisessä vaaliväittelyssä

50

51

52

53

54

55

56

57

58

59

60

61 Ilmeet Suru Halveksunta Pelko Hämmästys Suru Hämmästys Suru Inho tai viha Ilo halveksunta

62 Kylmyys, muoti, uskonto, naamiasasu

63 Eleet ja kehon kieli

64

65 Silmien kertomaa Kun henkilö on innostunut ja valmis ratkaisemaan ongelmia, hänen pupillinsa laajenevat huomattavasti. Kun laajentuminen saavuttaa ääripisteen, henkilö on valmis tekemään päätöksen, joka on todennäköisesti myönteinen. Kulmakarvojen kohottaminen on merkkinä siitä, että henkilö ei ole uhkaava ja saa tuntemattomankin usein hymyilemään. Kulmakarvojen kohottamista pidetään alistumisen tai myöntyväisyyden merkkinä. Esiteltäessä henkilö, joka katsoo ensiksi toisaalle, on alistuvampi.

66 Silmien kertomaa (jatkuu) Kiinteä katsekontakti: jos henkilön silmäterät ovat laajentuneet, hän on kiinnostunut sinusta, jos silmäterät supistuvat, hän haastaa tai uhmaa sinua. Kaikkein uhkaavin katse saadaan aikaan siristämällä silmiä ja suuntaamalla katse toiseen henkilöön kehon liikkuessa vain vähän tai ei ollenkaan. Pään liikkeen kiivaus osoittaa, miten vihainen joku on.

67 Valehtelu näkyy silmistä Valehtelijat katsovat ihmisiä kiinteästi silmiin. Jos joku silmäilee sinua sivuttain, tarkkaile hänen kulmakarvojaan. Jos ne ovat koholla, henkilö pitää sinusta, jos eivät, hän ei pidä sinusta. Jos henkilö alkaa räpytellä silmiään nopeammin, on todennäköistä, että hän valehtelee. Katseen harhailu on merkki ikävystymisestä tai hermostuneisuudesta.

68 Silmien käyttö hyvien suhteiden luomisessa Kun tapaat henkilön ensimmäistä kertaa, purista hänen kättään ja katso häntä kiinteästi silmiin. Sen jälkeen anna hänelle ainakin kolme sekuntia aikaa katsella sinua keskeyttämättä. Edistääksesi hyvää yhteisymmärrystä katso toista osapuolta silmiin % yhdessä viettämästänne ajasta.

69 On kuitenkin muistettava kulttuurierot! Pitkä katse kahden amerikkalaisen välillä merkitsee läheisyyttä. Itämaisten kansojen keskuudessa puhekumppaniin tuijottaminen on merkki huonosto kasvatuksesta. Englannissa sivistynyt kuuntelija seuraa tarkkavaisesti katseeellaan puhujaa ja nyökkää välillä osoittaakseen, että on kiinnostunut.

70 Kulmakarvat ovat ilme vahvarit

71 Ajatusten lukeminen silmistä Jos henkilö muistaa jotain näkemäänsä (minkä värinen hänen kotitalonsa on), hän katsoo ylös oikealle (sinun näkökulmastasi), jos hän kuvittelee jotain (millainen hänen talonsa olisi violetin väriseksi maalattuna), hän katsoo ylös vasemmalle. Jos henkilö katsoo oikealle sivulle (sinun näkökulmastasi), hän muistaa jotakin kuulemaansa. Jos hän kuvittelee jotain ääntä, hän katsoo vastapäiseen suuntaan. Muistaessaan jonkin tunne-elämyksen, henkilö katsoo alas vasemmalle (sinun näkökulmastasi). Puhuessaan itsekseen henkilö katsoo (sinun näkökulmastasi) alas oikealle.

72 Millainen asento, millainen olo Minusta tuntuu mukavammalta, kun käsivarteni ovat ristissä. Kun tietty kehon asento tuntuu hyvältä, se johtuu mielentilasta. Kysy itseltäsi, milloin tuntisit olosi mukavaksi käsivarret ristissä, kun vietät aikaa rakkaasi kanssa. Oletko nähnyt kenenkään ristivän käsivartensa silloin, kun he ovat innostuneita tai kiihtyneitä jostakin?

73 Kättelyn salat Kätellessä henkilö, jonka käsi on päällimmäisenä, pyrkii dominoimaan, ja päinvastoin. Tasa-arvoinen kättely, jossa kumpikaan ei dominoi ja molempien puristus on yhtä voimakas, edistää parhaiten hyviä suhteita.

74 Kättelyn salat (jatkuu) Älä käytä kättelyyn molempia käsiä äläkä muuten kosketa käteltävää henkilöä ellei suhteesi häneen ole hyvin läheinen. Vierasta henkilöä kätellessä vain lyhyen kosketuksen kyynärpäähän on havaittu edistävän hyvää vaikutelmaa.

75 Totuus löytyy käsien ja kehon kielestä Kämmenien näyttäminen on arvokas vihje siitä, onko henkilö avoin ja rehellinen. Kämmenien näyttäminen kertoo rehellisyydestä. Jos joku sanoo, ettei hän voi tehdä jotakin, ja näyttää kätensä, hän puhuu totta. Jos puhuessasi näytät usein kämmeniäsi saat toisetkin puhumaan totuudenmukaisemmin.

76 Käsien ja kehon kieli (jatkuu) Käsien nyrkkiin puristaminen toisen henkilön edessä ilmaisee negatiivisen reaktion hillitsemistä tai tukahduttamista. Ranteen pitäminen selän takana ilmaisee pyrkimystä itsehillintään. Kun joku asettaa päänsä avoimien käsien varaan kuin tarjottimelle, hän ilmaisee ihailevansa sinua. (Paras kehon asento, jos haluat vetää ihmisiä puoleesi.)

77 Käsien ja kehon kieli (jatkuu) Olemattoman nukan nyppiminen ilmaisee, että henkilö haluaa salata mielipiteensä. Kun joku pitää käsiään toisiinsa kiedottuina edessään, hän tuntee itsensä haavoittuvaksi.

78 Ärsyttävä kehon ja käsien kieli Sormella osoittaminen on yksi ärsyttävimmistä eleistä. Älä koskaan hiero peukaloa ja etusormea yhteen muiden ihmisten läsnä ollessa. Käsien hierominen yhteen ilmaisee, että henkilö odottaa jotain myönteistä. Hieromisen nopeudesta voi päätellä, kenen katsotaan hyötyvän. Hyvin hitaasti hierova odottaa tuloksia tai hyötyä vain itselleen.

79 Arvovaltainen kehon ja käsien kieli Käsien pitäminen edessä sormet ylöspäin, niin että sormenpäät koskettavat toisiaan () ilmaisee itseluottamusta. Tätä elettä kannattaa käyttää säästeliäästi. Painamalla etusormea peukaloa vasten ilmaiset, että sinulla on arvo- ja vaikutusvaltaa, mutta et ole aggressiivinen. Kädet selän takana ilmaisevat itsevarmuutta ja ylemmyyttä.

80 Arvovaltainen kehon ja käsien kieli (jatkuu) Lanteilla olevat kädet ilmaisevat, että henkilö on dominoiva, paitsi jos kyynärpäät ovat lähellä kehoa, jolloin asento on alistuva/myöntyvä. Peukaloiden työntäminen housunkauluksen sisään käsien lanteilla pitämisen sijasta osoittaa, että henkilö on hyvin aggressiivinen. Peukaloiden sojottaminen taskuista merkitsee, että kyseinen henkilö tuntee itsensä muita paremmaksi.

81 Käsivarret ristissä Käsivarret ristissä edessä tarkoittaa, että kyseinen henkilö kokee olonsa uhatuksi, ei pidä jostakin tai ei luota johonkin tai johonkuhun. Käsivarsien ristiminen vähentää uskottavuutta. Käsivarsien ristiminen ja hauislihaksista kiinnipitäminen ilmaisee epävarmuutta. Jos puristat kätesi nyrkkiin samalla kun ristit käsivartesi, ihmiset pitävät sinua vihamielisenä. Jos henkilön käsivarret ovat ristissä ja peukalot osoittavat ylöspäin, hän alkaa suhtautua sinuun suopeasti.

82 Näkymättömät raja-aidat Joissakin tilanteissa naiset käyttävät käsilaukkuaan suojana itsensä ja sellaisen henkilön välillä, johon he eivät luota. Jos henkilö asettaa juomalasin vastakkaiselle puolelle siitä kädestä, jolla nostaa lasin, hän tuntee olonsa epämukavaksi.

83 Sydämestä puhuminen Puheen emootioiden totuudenmukaisuutta lisää kun ihminen kädellään puhuu sydämestään käsin. Käsi sydämellä.

84 Keskisormen näyttö Joskus kun toinen ihminen ärsyttää, hänelle tulee näytettyä keskaria vahingossa. Silmäkulman mukamas hierominen keskisormella TAI Keskisormi poskella ja muut sormet leuan alla Keskisormella huulien taputtelu, yleensä toisen tarina ärsyttää.

85 Nenän koskettelu Nenässä on paisuvaiskudosta. Joskus kun ihminen valehtelee, nenää rupeaa kutittelemaan ja nenän näplääminen voi olla tästä signaali. Hitaampi nenän näpläys, nenän hierominen saattaa merkitä että ihminen suunittelee jotakin, hänellä voi olla pahat mielessä. Nenän kaivaminen yleensä osoittaa ikävystymistä ja suomalainen mies ikävystyy helposti erityisesti liikennevaloissa odottaessaan: Kuinka moni kaivaa nenää?

86 Nyökkäykset ja pudistukset Kun ihminen puhuu totta hän yleensä nyökkää kyllä viestien yhteydessä ja pudistelee päätään ei viestien yhteydessä. Alkava nyökkäys tai pudistus voi paljastaa totuuden, jos esimerkiksi alkaa nyökkäämään mutta sanookin ei ja lopulta pudistaa päätään, niin luultavasti se alkava nyökkäys oli enemmän totta, ja oikea vastaus on kyllä. Oikeat eleet tulevat mikrosekunnin edellä puhetta. Tehdyt eleet taas tulevat hieman jäljessä tai maksimissaan yhtä aikaa puheen kanssa.

87 Käden eleillä korostaminen Jos ihminen puhuu totta ja haluaa tästä vakuuttaa, hänen käsieleensä ovat saman suuntaisia kuin mihin suuntaan katsoo ja puhuu, ja lisäksi eleet hivenen edellä puhetta. Jos taas ei puhu totta, eleet eivät ole tahdissa puheen kanssa ja voivat osoittaa jopa kokonaan eri suuntaan kuin mihin suuntaan katsoo ja puhuu. Clinton: I did not have sex with that woman.

88 Puheen korostaminen Jos ihminen puhuu totta, hänen ei ole pakko korostaa jokaista sanaa. Clinton: I did not have sex with that woman! Jos ihminen puhuu totta, hänen ei ole pakko toistella koko ajan totuutta. Jos ihminen puhuu totta, hänen ei ole pakko kertoa kamalan paljon yksityiskohtia.

89 Jalkojen kertomaa Mies / nainen epävarmaa

90 Jalkojen kertomaa Ihminen seisoo kapeassa haara-asennossa > itsevarmuutta. Ihminen seisoo leveässä haara-asennossa > haluaa tehdä vaikutuksen. Ihminen seisoo jalat tiukasti vierekkäin > pelokkuutta ja jännitteisyyttä. Jalkaterät yhdensuuntiaset > tarkkavaisuutta Jalkaterät sisäänpäin > epävarmuutta Jalkaterät ulospäin > itsevarmuutta.

91 Jalkojen kertomaa Ihminen seisoo jalkojensa sisäsivuilla > jännittyneisyyttä. Ihminen seisoo jalkojensa ulkoreunoilla > hermostuneisuutta.

92 Jalkojen kertomaa Säärien ja jalkaterien asennot tarjoavat erittäin hyödyllistä informaatiota, koska ihmiset pystyvät kontrolloimaan niitä vain vähän. Tästä syystä kokousten osanottajat tuntevat usein olonsa mukavaksi vain silloin, kun heidän jalkansa ovat piilossa pöydän alla. Jos haluat näyttää nuorelta ja elinvoimaiselta, kävele ripeästi ja heiluta samalla käsivarsiasi. Jalkateräsi osoittavat suuntaan, johon haluat mennä.

93 Jalkojen kertomaa (jatkuu) Yksi tapa rentouttaa ihmisiä ja estää heitä ristimästä jalkojaan on kuuman juoman, esim. kahvin tai teen tarjoaminen. Toinen tapa saada ihmiset rentoutumaan on pyytää heitä kertomaan jotain myönteistä. Älä koskaan istu jalat ristissä ja nosta molempia käsiäsi pään taakse. Erityisesti naiset kokevat tämän erittäin vastenmielisenä eleenä. Huomaa peilisolut!

94 Vältä näitä viestejä Jalkojen heiluttelu on merkki siitä, että henkilö haluaa pois tilanteesta. Hajareisin istuminen ilmaisee, että henkilö on avoin tai dominoiva, kun taas ristissä olevat jalat viittaavat sulkeutuneisuuteen tai epävarmuuteen. Jos jalat ovat ristissä, polvi osoittaa suuntaan, jota henkilö pitää parempana. Älä koskaan pyydä henkilöä tekemään päätöstä, jos hänen jalkansa ja käsivartensa ovat samanaikaisesti ristissä.

95 Vältä näitä viestejä (jatkuu) Jos henkilön jalat ovat ristissä ja hän pitää niitä paikoillaan käsillään, se on merkki itsepäisyydestä. Henkilö, joka lukitsee nilkkansa yhteen, puree itse asiassa huultaan ja pidättelee kielteistä tunnetta. Tuolin selkänojan kääntäminen toista henkilöä kohti ilmaisee halua hallita/kontrolloida.

96 Jalkojen myönteisiä viestejä Erityisesti naiset ristivät jalkojaan sellaisten ihmisten seurassa, joista he pitävät. Jos he pitävät henkilöstä hyvin paljon, he ristivät jalkansa samansuuntaisesti. Jos henkilö liikuttaa jalkaansa sinua kohti, hän tuntee todella saavansa yhteyden sinuun.

97 Mitä suu kertoo Hymyn vilpittömyyden voi tarkistaa rypyistä silmien ympärillä. Hymyileminen saa toisissa usein aikaan samanlaisen reaktion. Paljon hymyilevät ihmiset herättävät usein myönteisiä reaktioita. Hymyilevä ihminen puhuu todennäköisesti totta. Teeskennelty hymy näkyy usein selvemmin kasvojen toisella puolella. Hymy myös kuuluu äänessä. Hymyllä on mahdollista muuttaa tarinan sävyä

98 Mitä suu kertoo (jatkuu) Kireä hymy (hampaat eivät näy) ilmaisee, että kyseinen henkilö pyrkii säilyttämään salaisuuden. Kun joku hymyilee pää alaspäin taivutettuna ja katse ylöspäin suunnattuna, hän tuntee vetoa sinuun.

99 Mitä suu kertoo (jatkuu) Nauraminen on useimmista myönteistä ja saa niin sinut itsesi kuin toisetkin tuntemaan olonsa mukavaksi. Nauru liittyy enemmän yhteydentunteeseen kuin huumoriin. Nauraminen rentouttaa. Hymyilevät ihmiset ovat vakuuttavampia/ parempia suostuttelemaan. Ihmiset käyttävät haukottelua yhteyden luomiseen ja aggressioiden välttämiseen.

100 Häpeä ja syyllisyys Huulet töröllä ylöspäin (leukaefekti) ja kulmakarvat alas on yleensä häpeän tai syyllisyyden merkki. Suu kuin surussa ja pää sivulle olkapääreaktion kera merkitsee ettei ihminen itsekään usko kertomaansa. Huulet kiinni ja katse alaspäin viestii myös syyllisyyttä

101 Viha Ilmeet, mikroilmeet

102 Halveksunta

103 Inho

104 Pelko

105 Onnellisuus

106 Surullisuus

107 Yllätys

108 Psykologinen havainnointi

109 Pohditaanpa Miten arvioitte psyykkistä tilaa? Mitä asioita havainnoit? Miten havainnoit? Millaiset havainnot ovat esimerkiksi uuden työntekijän tai asiakkaan arvioimiseksi tärkeitä?

110 Ulkonäkö ja olemus Mitä havainnoidaan? Siisteys Asiallinen pukeutuminen Kehon asennot ja ryhti (kehonkieli) Motoriikka ja eleet Nopeus/hitaus Motoriikan tarkkuus Jähmeys Ilmeet

111 Mitä havainnoidaan haastateltavasta? Mieliala- ja tunnereaktiot Matala/korkea mieliala (masennus, maanisuus) Onnellisuus ja ilo Tunneilmaisun voimakkuus/laimeus Tunnereaktioiden oikeellisuus ja oikeutus Kyvyttömyys ilmaista ja tunnistaa tunteita Tunteiden torjunta Empatiakyky tai sen puute

112 Impulsiivisuus Ahdistuneisuus ja sen aste Pelot Psyykkinen kipu, tuskaisuus, surureaktiot Pettymyksen tunteet Aggressiivisuus

113 Mitä havainnoidaan haastateltavasta? Ajatustoiminta ja puhe Puheen nopeus/hitaus Äänenpainot Puheen sisältö, ajatuskulut Puheen loogisuus, assosiaatiot Todellisuudentaju (puheen kautta ajatukset ja sisäinen maailma tulevat ilmi)

114 Mitä havainnoidaan haastateltavasta? Aistitoiminnot Miten ja mitä Näkee, kuulee, maistaa, haistaa, tuntee à vastaako todellisuutta (todellisuudentaju) Orientoituminen Aika ja paikka Oma itse, muut Tilanne Kyky hahmottaa organisaatio, sen tehtävät ja oma rooli siinä Kyky hahmottaa realistisesti itsensä ja muiden mahdollisuudet ja rajoitteet

115 Mitä havainnoidaan haastateltavasta? Muisti Lyhytkestoinen muisti Pitkäkestoinen muisti Älylliset toiminnot Looginen ajattelu Älyllinen toimintakyky

116 Mitä havainnoidaan haastateltavasta? Keskittymiskyky Miten pystyy keskittymään esim. vuorovaikutukseen, toimintaan Arvostelukyky Toimiiko adekvaatisti, tilanteen edellyttämällä tavalla Impulssikontrolli Miten pärjää jos on hieman stressiä? Miten menettelee tilanteissa, joissa käsitellään arvolatautuneita asioita? Miten käsittelee negatiivisia impulssejaan?

117 Tunne- elämän ongelmien oireet a) Motivaatio ja vireystaso o o o o o o aloitekyvyttömyys haluttomuus väsymys tyytymättömyys, kyynisyys unettomuus levottomuus b) Kognitiiviset toiminnot o o o o muistamattomuus ajattelun kapeutuminen hajamielisyys päätöksenteon vaikeus

118 c) Persoonallisuuden muutokset o o o minäkuvan mureneminen itseluottamuksen heikkeneminen ongelmien suurentelu d) Tunne-elämän muutokset o o o o o pettymys välinpitämättömyys rauhattomuus hajanaisuus kireys

119 e) Sosiaalisten taitojen muutokset o vetäytyminen o kyvyttömyys toimia roolin mukaisesti o vieraantuminen arvoista tai normeista f) Epämääräiset kehon tuntemukset o vatsavaivat o hiustenlähtö o lievä lämpöily o öinen hikoilu o oksettava olo

120 Tai vaihtoehtoisesti Erittäin puhelias, toimelias ja fyysisesti rauhaton Sosiaalisesti estoton Suuruusharhainen Kohonneen itsetunnon omaava Joskus harhaluuloinen, aisti- ja vainoharhainen ja sekava

121 Tottuminen habit Ihminen tekee suurimman osan asioista vanhasta tottumuksesta, kun on tottunut aina näin tekemään. Kun teemme päätöksiä, yllättävän iso osa niistä ovat ennalta määrättyjä, koska ne tulevat tottumuksesta. Tottumus voi olla hyvä ja luoda turvallisuutta. Tottumus voi myös estää kehitystä. On myös yksinkertaisesti huonoja tottumuksia ja tapoja.

122 Laadukas vuorovaikutus vaatii Aikaa Huomiota Kunnioitusta

123 Kiitos!

Jotta saamme selville, minkälaista on ihmisen normaali vuorovaikutus, tulee tilanteen ja siinä olijoiden olla jossakin määrin rento.

Jotta saamme selville, minkälaista on ihmisen normaali vuorovaikutus, tulee tilanteen ja siinä olijoiden olla jossakin määrin rento. Jotta saamme selville, minkälaista on ihmisen normaali vuorovaikutus, tulee tilanteen ja siinä olijoiden olla jossakin määrin rento. Jännittyneisyys vääristää helposti vuorovaikutuksen. F2F vuorovaikutuksen

Lisätiedot

Vuorovaikutus- ja viestintätaidot haastavissa asiakastilanteissa ja tiimityössä

Vuorovaikutus- ja viestintätaidot haastavissa asiakastilanteissa ja tiimityössä Vuorovaikutus- ja viestintätaidot haastavissa asiakastilanteissa ja tiimityössä PUHTAUSALAN ESIMIES- JA ASIANTUNTIJAPÄIVÄT 24.-25.1.2019 Hilton Helsinki Strand Franz Schnider Miksi? Ääritilanteissa normaalia

Lisätiedot

Nonverbaalinen yhteys toiseen. Franz Schnider

Nonverbaalinen yhteys toiseen. Franz Schnider Nonverbaalinen yhteys toiseen Franz Schnider Paul Watzlawick: ei voi ei kommunikoida Ollessaan toisten ihmisten seurassa, ihminen ei voi olla kommunikoimatta! Apua! Kehoni puhuu! Mutta en tiedä, mitä se

Lisätiedot

Mahdollisuuksia kulttuurien kohdatessa

Mahdollisuuksia kulttuurien kohdatessa Mahdollisuuksia kulttuurien kohdatessa Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto / Asunto-osasto Asiakaspalvelu 24.9.2015 Franz Schnider Suomen Psykologinen Instituutti Tästä puhutaan Nähdään kun tavataan Mitä

Lisätiedot

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita.

Perustunteita. Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita Ihmisellä on paljon erilaisia tunteita. Osa niistä on perustunteita. Perustunteita ovat: ilo, suru, pelko, viha, inho ja häpeä. Niitä on kaikilla ihmisillä. Ilo Ilon tunne on hyvä tunne.

Lisätiedot

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan.

Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Mitä tunteet ovat? Kukaan ei tiedä tarkasti, mitä tunteet oikein ovat. Kuitenkin jokainen ihminen kokee tunteita koko ajan. Tunteet voivat olla miellyttäviä tai epämiellyttäviä ja ne muuttuvat ja vaihtuvat.

Lisätiedot

Tunnetaitojen merkitys mielenterveydelle

Tunnetaitojen merkitys mielenterveydelle Valtakunnallinen nuorisotyön koulutus Tampereella 22.-23.4.2013 Tunnetaitojen merkitys mielenterveydelle Psykologi, psykoterapeutti, YET Tiina Röning Rokua 28.10.2015 Mitä on tunne? Erilaisia selitystapoja

Lisätiedot

Työkaluja haastavien tunteiden käsittelyyn

Työkaluja haastavien tunteiden käsittelyyn Hyvinvoiva oppilaitos - Tietoa ja hyviä käytänteitä opetukseen Työkaluja haastavien tunteiden käsittelyyn Psykologi Psykoterapeutti, YET Tiina Röning Yhteistyössä: Mielen hyvinvoinnin opettajakoulutukset,

Lisätiedot

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 24 liikkeen Taiji Sisältö 1. Aloitusliike...2 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 4. Harjaa polvea ja käännä askelta molemmille puolille...7

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista

5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista 5 asiaa, jotka sinun on hyvä tietää sinun aivoista VILMA HEISKANEN 26.11.2014 Lähde: http://powerofpositivity.com/5-things-must-know-mind/ Puhu parin kanssa Lue parin kanssa aivoista Mitä ajattelet? Oletko

Lisätiedot

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus

Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Asiakkaan kohtaaminen ja vuorovaikutus Hyvään elämään kuuluu Itsemääräämisoikeuden toteutuminen sekä oikeus kunnioittavaan kohteluun vuorovaikutukseen ja oman tahdon ilmaisuun tulla aidosti kuulluksi ja

Lisätiedot

SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille

SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille SomeBody -mittari lapsen/nuoren läheisille (vanhemmat) ja lapsen/nuoren kanssa toimiville ammattilaisille SomeBody -toiminta on alkamassa. Ennen toiminnan alkua pyydämme sinua lapsen/nuoren kanssa toimivana

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

Omat rajat ja turvaohjeet

Omat rajat ja turvaohjeet Omat rajat ja turvaohjeet Jokaisella ihmisellä on oikeus omaan kehoonsa. Se tarkoittaa, että myös sinä päätät itse, kuka saa koskettaa sinua. Sinä saat myös päättää, mihin paikkoihin toinen ihminen saa

Lisätiedot

Muistisairaan ihmisen kohtaaminen Uudenmaan Muistiluotsi Muistiohjaaja Tanja Koljonen

Muistisairaan ihmisen kohtaaminen Uudenmaan Muistiluotsi Muistiohjaaja Tanja Koljonen Muistisairaan ihmisen kohtaaminen 22.5.2017 Uudenmaan Muistiluotsi Muistiohjaaja Tanja Koljonen Muistisairaudet Suomessa Lähes 193 000 muistisairasta ihmistä 14 500 uutta sairastunutta vuosittain 7 000

Lisätiedot

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus

Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus Tutustu itsemyötätuntoon - verkkokoulutus 18.10.2016 Emilia Kujala Sosiaalipsykologi (VTM), mindfulness-kouluttaja, sertifioitu jooganopettaja, KKT-psykoterapeuttiopiskelija Jos joku ystävistäsi puhuisi

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

Avoimella kädellä taputus muutaman kerran olkapäähän.

Avoimella kädellä taputus muutaman kerran olkapäähän. Pikaviestit Kyllä-palaute (jatka, saa puhua / viittoa) Avoimella kädellä taputus muutaman kerran olkapäähän. käden liike: ylös-alas liike, kevyt liikkeen nopeus: voi vaihdella liikkeen toisto:voi vaihdella

Lisätiedot

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT

TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT TYÖKALUJA SELKEÄÄN SEKSUAALITERVEYSKASVATUKSEEN TURVATAIDOT Turvaympyrä i TUTUT IHMISET Sinun kehosi on tärkeä ja arvokas. Kukaan ei saa koskea siihen ilman sinun lupaa. Tärkeä tietää: Suorista käsi eteesi

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala

MASENNUS. Terveystieto. Anne Partala MASENNUS Terveystieto Anne Partala MITÄ ON MASENNUS? Masennus on sairaus Sairaus, joka voi tulla kenen tahansa kohdalle Sairaus, josta voi parantua Masennus eroaa normaalista tunteiden vaihtelusta Kannattaa

Lisätiedot

MIKÄ ON TUNNE? Tunne on spontaani reaktio, jonka synnyttää tietyn asian, henkilön tai paikan ajatteleminen tai kohtaaminen.

MIKÄ ON TUNNE? Tunne on spontaani reaktio, jonka synnyttää tietyn asian, henkilön tai paikan ajatteleminen tai kohtaaminen. Tunteet SISÄLTÖ Mikä on tunne? Tunteet parisuhteessa Mistä tunne syntyy? Tunnetaakat menneisyydestä Neljä tunnetaitoa 1. Tunnistaminen 2. Nimeäminen 3. Ilmaiseminen 4. Vastaanottaminen MIKÄ ON TUNNE?

Lisätiedot

HARJOITEPANKKI VOIMA

HARJOITEPANKKI VOIMA HARJOITEPANKKI VOIMA VOIMAHARJOITTELU / Jalkakyykky Vaihe 1. Avustettu jalkakyykky Pidä katse suoraan eteenpäin. Pidä hyvä ryhti ja selkä suorana. Seiso haara-asennossa jalat hartioiden leveydellä siten,

Lisätiedot

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015

Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi. Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Valmistaudu peliin, keskity omaan pelaamiseesi Porin Narukerä Markku Gardin 6.2.2015 Mentaaliharjoittelun perusta (hyvä tietää) Aivot ohjaavat - hermojärjestelmät, hormonit ja lihakset toimeenpanevat Omat

Lisätiedot

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET

Kuolevan potilaan kohtaaminen. Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Kuolevan potilaan kohtaaminen Heidi Penttinen, LT Syöpätautien erikoislääkäri, Syöpäkeskus, HUS Psykoterapeutti, YET Mikä tämän esityksen tavoite on? Saada neuvoja kuolevan ihmisen kohtaamiseen. Saada

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

TERVETULOA! yhteistä elämää

TERVETULOA! yhteistä elämää TERVETULOA! Vuoroin vaikuttamassa Parisuhdekouluttajat Liisa Välilä ja Sari Liljeström Parisuhdetyytyväisyys Miten perustarpeeni suhteessa täyttyvät? Tarpeiden ja tunteiden tiedostaminen lisää ymmärrystä

Lisätiedot

SomeBody -mittari. Omien tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen. Pvm: Nimi:

SomeBody -mittari. Omien tunteiden tunnistaminen ja ilmaiseminen. Pvm: Nimi: SomeBody -mittari Pvm: Nimi: Arvioi asteikolla 0-10 taitoasi ja osaamistasi seuraavissa väittämissä. Asteikon toinen ääripää (0) merkitsee, ettet tunnista väittämässä ilmaistua taitoa tai osaamista itsessäsi

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA

iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA iloa yhdessä liikkuen KUMINAUHALLA VOIMAA LIHASVOIMAHARJOITUSTEN LIIKEPANKKI HARTIASEUDUN LIIKKEET VETO LEUKAAN Kohota kyynärpäät ylös ja venytä kuminauhaa leuan alle. HARTIASEUDUN LIIKKEET HARTIOIDEN

Lisätiedot

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET)

Tukikeskustelukoulutus. Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Tukikeskustelukoulutus Tukikeskustelutyökaluna Olen jotain erityistä (Peter Vermeulen) Sari Kujanpää Psykologi, psykoterapeutti (VET) Peter Vermeulen Olen jotakin erityistä Kuinka kertoa lapsille ja nuorille

Lisätiedot

KANNUSTAVA PALAUTTEENANTO

KANNUSTAVA PALAUTTEENANTO KANNUSTAVA PALAUTTEENANTO AAVALLA MERELLÄ AVOIMIN PURJEIN Purjevene keskellä merta, ilman kompassia Joka suuntaan pääsee ja jossain vaiheessa osuu rannalle - mutta minne ja koska PALAUTTEEN ANTAMINEN JA

Lisätiedot

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit

Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset : Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisen taito lastensuojelussa/ Lasse-koulutukset 2014-2015: Kokemusasiantuntijoiden viestit Kohtaamisessa tärkeää: Katse, ääni, kehon kieli Älä pelkää ottaa vaikeita asioita puheeksi: puhu suoraan,

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö. Anneli Raatikainen 3.2.2015

Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö. Anneli Raatikainen 3.2.2015 Erilaiset päihteet, niiden vaikutukset ja miten tunnistaa niiden käyttö Anneli Raatikainen 3.2.2015 AIHEITA: - Päihdeongelman kehittyminen - Eri päihteiden vaikutuksia - Päihteiden käytön tunnistaminen

Lisätiedot

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen

52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen 52 Michelle Kristensen Kuva: wichmann+bendtsen Katseletko kateellisena crossfit-harrastajia, jotka tekevät hetkessä kymmenen leuanvetoa? Kuivaa kyyneleet ja tartu toimeen, sillä sinäkin pystyt kyllä samaan!

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

Vuorovaikutus kovilla valituksen uhka ilmassa -vuorovaikutuksen koetinkivet- Marianne Riekki, LL, yle el, vs. ayl, Oulun Kaupunki Kliininen opettaja,

Vuorovaikutus kovilla valituksen uhka ilmassa -vuorovaikutuksen koetinkivet- Marianne Riekki, LL, yle el, vs. ayl, Oulun Kaupunki Kliininen opettaja, Vuorovaikutus kovilla valituksen uhka ilmassa -vuorovaikutuksen koetinkivet- Marianne Riekki, LL, yle el, vs. ayl, Oulun Kaupunki Kliininen opettaja, Oulun Yliopisto Yhteys on työn perusta Auttaminen perustuu

Lisätiedot

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN

HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN HAASTEELLISEN OPPILAAN TAI VANHEMMAN KOHTAAMINEN Aggressiivisen asiakkaan kohtaaminen Sisällys: - Aggression tasot - Kokonaisvalmiuden saavuttaminen - Pelon oireet - Pelko toiminnan ohjaajana - Keinot

Lisätiedot

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi videon liitemateriaali (Saat ilmaisen kopion videosta: www.taichi18.com) Voit vapaasti jakaa ohjekirjan niiden kanssa, jotka tarvitsevat sitä,

Lisätiedot

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi

ESIINTYMINEN. Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi ESIINTYMINEN Laura Elo Cambiare p. 040 748 7884 laura@johtajuustaito.fi Jännitys hyvä renki huono isäntä Kumpi kuvaa sinua? Jännitys auttaa minua. Jännitys lamaannuttaa ja vaikeuttaa esillä oloani. Jännitys

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön?

Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön? Finnclean-messut 11.5.2017 Miten voin itse luoda mielekkään työyhteisön? Luennon aiheet Millaisia keinoja meillä on vaikuttaa itse oman työyhteisön hyvinvointiin? Millaisessa työilmapiirissä viihdyt ja

Lisätiedot

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana

Taukojumppa. Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Taukojumppa Kuinka tehostat kehonmuokkausta ja parannat terveyttäsi muutamassa sekunnissa arkipäivän aikana Olet ehkä huomannut viime vuosina uutisia, joissa kerrotaan istumisen olevan hengenvaarallista.

Lisätiedot

Epävakaa persoonallisuus näkyvä, mutta näkymätön Seminaari Espoossa 16.10.2013 Psykologi Hanna Böhme

Epävakaa persoonallisuus näkyvä, mutta näkymätön Seminaari Espoossa 16.10.2013 Psykologi Hanna Böhme Epävakaa persoonallisuus näkyvä, mutta näkymätön Seminaari Espoossa 16.10.2013 Psykologi Hanna Böhme pitää sinua välillä joko erittäin hyvänä tai erittäin pahana 0n sinulle ajoittain syyttä vihainen tai

Lisätiedot

Dialoginen vauvatanssi varhaisen vuorovaikutuksen tukena. Ohjausmateriaali vanhemmille

Dialoginen vauvatanssi varhaisen vuorovaikutuksen tukena. Ohjausmateriaali vanhemmille Dialoginen vauvatanssi varhaisen vuorovaikutuksen tukena Ohjausmateriaali vanhemmille Hyvä äiti ja isä! Tämän diaesityksen tarkoitus on kertoa sinulle varhaista vuorovaikutusta tukevasta menetelmästä,

Lisätiedot

Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia

Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia Tiina Röning Psykologi, Psykoterapeutti Tampereen urheiluakatemia Kuormitus vs lepo Kuormituksen kokonaisuus aina yksilöllinen, fyysistä ja psyykkistä mahdoton tarkasti erottaa (stressi, kehon reaktiot,

Lisätiedot

Yhdistyspäivä

Yhdistyspäivä Yhdistyspäivä 7.4.2017 Esiintyminen Joissa ihmiset puhuvat toistensa kanssa ovat esiintymistilanteita (Pelias1992). Suppeammin vain teatteri-ilmaisu tai esteettisen tekstin esittäminen Tavallisimpia esiintymisiä

Lisätiedot

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut.

Rohkeus. Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Rohkeus Olet uskaltanut tehdä asioita, vaikka jännittäisi. Olet uskaltanut puolustaa muita ja vastustaa vääryyttä, sekä olla eri mieltä kuin muut. Innostus Olet suhtautunut innokkaasti ja energisesti uusiin

Lisätiedot

Viestintä ja vuorovaikutus - ongelmien syy vai ratkaisu

Viestintä ja vuorovaikutus - ongelmien syy vai ratkaisu Viestintä ja vuorovaikutus - ongelmien syy vai ratkaisu LABORATORIOALAN LUENTOPÄIVÄT 7.5.2019 Petri Varjonen, sopimusala-asiamies, Ammattiliitto Pro Turun aluetoimisto Vuorovaikutustaidot - viestit - vuoropuhelu

Lisätiedot

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana

Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Millaiseen kouluun mahtuvat kaikki? Opettajan kommunikaatiosuhde ja ymmärrys vuorovaikutuksen voimasta Kaikkien Koulun mahdollistajana Dosentti Elina Kontu Helsingin yliopisto Opettajankoulutuslaitos,

Lisätiedot

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely

Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely Yllättävän, keskustelun aikana puhkeavan ristiriidan käsittely TOIMI NÄIN Pysäytä keskustelu hetkeksi ja sanoita havaitsemasi ristiriita. Kysy osallistujilta, mitä he ajattelevat havainnostasi. Sopikaa

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa:

HYP on lyhenne sanoista Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin HYP on asenne ja yhdessäolotapa: Huomioivaa Yhdessäoloa Päivittäin ihmisille, jotka ovat vaarassa jäädä yksin HYP jakson käynnistyskokous Tutustu myös opasvihkoon Sheridan Forster: Huomioivan yhdessäolon malli HYP Mikä HYP on HYP on lyhenne

Lisätiedot

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa.

Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. Miten saat ihmiset pitämään itsestäsi vähemmässä kuin 90 sekunnissa. ENSIVAIKUTELMA miten voit parantaa sitä Olen listannut toimivia tapoja hyvän ensivaikutelman antamiseksi. Poimi omasi ja ota käyttöön.

Lisätiedot

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN

2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. KUUNTELEMINEN 1. Katso henkilöä, joka puhuu 2. Mieti, mitä hän sanoo 3. Odota omaa vuoroasi 4. Sano, mitä haluat sanoa 2. KESKUSTELUN ALOITTAMINEN 1. Tervehdi 2. Jutustele 3. Päättele, kuunteleeko toinen

Lisätiedot

Projektinhallintapäivä Päivi Kähönen-Anttila

Projektinhallintapäivä Päivi Kähönen-Anttila Projektinhallintapäivä 5.6.2019 Päivi Kähönen-Anttila 1.Omistajuus Epäselvät tehtävänannot tai tehtävän osoittaminen useammalle henkilölle aiheuttaa ennen pitkää haasteita ja herättää epäluottamusta tiimin

Lisätiedot

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan.

Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen. vikaan. KYLLÄ, JA Onnistut yrittämässäsi ja saavutat enemmän kuin odotit, enemmän kuin kukaan osasi odottaa. KYLLÄ, MUTTA Onnistut yrittämässäsi, mutta jokin täysin epäolennainen asia menee vikaan. EI, MUTTA Et

Lisätiedot

Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen

Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen Vaikeiden asioiden puheeksiottaminen Työterveyspsykologi Hanna Wikman- Heinonen KKT-keskus Arvo Esityksen tavoite Antaa perustietoa puheeksiottamisesta ja siinä huomioitavista tekijöistä Antaa käytännön

Lisätiedot

Psyykkinen toimintakyky

Psyykkinen toimintakyky Psyykkinen toimintakyky Toimintakyky = ihmisen ominaisuuksien ja ympäristön suhde : kun ympäristö vastaa yksilön ominaisuuksia, ihminen kykenee toimimaan jos ihmisellä ei ole fyysisiä tai psykososiaalisia

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

* sanaton viestintä kehon kautta. perheessä * koulutus ja ammattiidentiteetti. * opitut mallit ajatella, tuntea ja toimia

* sanaton viestintä kehon kautta. perheessä * koulutus ja ammattiidentiteetti. * opitut mallit ajatella, tuntea ja toimia KOULUTTAJAN VUOROVAIKUTUSTAIDOT/ PALOTARUS 2010- suurleiri /T.Laurén Persoonallisuus (Tony Dunderfelt, 2009): FYYSINEN MINÄ SOSIAALINEN MINÄ * suhde omaan kehoon * sanaton viestintä kehon kautta * asema

Lisätiedot

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta

Tekijät: Kerstin Wallner ja Klaus Miltenberger ( 2010) Lisenssi Projekt Spiel:n kautta Art. Nr. 22421 Move & Twist Iloinen toimintapeli, jossa pienet leppäkertut yrittävät kiivetä kukan vartta pitkin ylös päästäkseen kauniin kukan luo. Tehtävästä suoriutumiseen leppäkertut tarvitsevat kuitenkin

Lisätiedot

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet

Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Alkukartoitus Opiskeluvalmiudet Päivämäärä.. Oppilaitos.. Nimi.. Tehtävä 1 Millainen kielenoppija sinä olet? Merkitse rastilla (x) lauseet, jotka kertovat sinun tyylistäsi oppia ja käyttää kieltä. 1. Muistan

Lisätiedot

Mikä lasta suojaa? Oma näkökulma lapsen kuulemisten kautta: perheasioiden sovittelut, olosuhdeselvitykset, täytäntöönpanosovittelut

Mikä lasta suojaa? Oma näkökulma lapsen kuulemisten kautta: perheasioiden sovittelut, olosuhdeselvitykset, täytäntöönpanosovittelut Mikä lasta suojaa? Oma näkökulma lapsen kuulemisten kautta: perheasioiden sovittelut, olosuhdeselvitykset, täytäntöönpanosovittelut Isän ja äidin välissä. Lapsen kuulemisen psykologinen kehys huolto- ja

Lisätiedot

BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA

BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA Pysy lomalla ja matkoillakin teräskunnossa, tekemällä 5 tehokasta ja nopeaa treeniohjelmaa Seuraavassa 2 bonustreeniohjelmaa artikkelista Treenaa kotona Muscle&Fitness Hers-lehden

Lisätiedot

Arvojen tunnistaminen

Arvojen tunnistaminen Arvojen tunnistaminen Viikko 2 Arvojen tunnistamisen neljä ilmansuuntaa ovat työ, ihmissuhteet, vapaa-aika, terveys. Näiden isojen otsakkeiden alle alat jäsentää tarkentavia huomioita. Arvoja ei voi tunnistaa

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria. Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja

Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria. Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja Kohti yhdessä tekemisen kulttuuria Merja Mäkisalo-Ropponen SH, TtT, kansanedustaja Yhdessä tekemisen hyödyt Perustehtävän laadukas toteutuminen Toimijoiden hyvinvointi Toimijoiden hyvinvoinnin vaikutus

Lisätiedot

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja Keskivartalolihaskuntoharjoituksia Seuraavassa on muutamia keskivartalon voimaan ja hallintaan keskittyviä harjoituksia. Aluksi esitetyt määrät voivat tuntua isoilta. Voitkin aluksi aloittaa pienemmistä

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori

Vanhemmuuden tuen reseptikirja. Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori Vanhemmuuden tuen reseptikirja Pohjois-Pohjanmaan LAPE Marjut Parhiala, aluekoordinaattori > Lisää > alatunniste: lisää oma nimi Vanhemmuus on terveen psyykkisen kasvun kasteluvesi (kasvuntuki.fi) Reseptikirjan

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain

SISÄLTÖ. Kehitä kuuntelutaitojasi Tarkista, kuulitko oikein Hyvät sanat avaavat korvat Kasvokkain Sanat SISÄLTÖ Puhuminen ja kuunteleminen tie läheisyyteen Mitä on viestintä? Puhumisen tasoja Miten puhun? Keskustelu itsensä kanssa Puhumisen esteitä Kuuntelemisen tasoja Tahdo kuunnella Kehitä kuuntelutaitojasi

Lisätiedot

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa

Lily Murray. Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa NÄYTESIVUT Lily Murray Ei hätää! Tehtäväkirja sinulle, jota joskus ahdistaa tai stressaa Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Esipuhe Näytesivut Tutustu kirjaan verkkokaupassamme

Lisätiedot

FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY

FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY NÄYTESIVUT Julia Pöyhönen Heidi Livingston FANNI JA SUURI TUNNEMÖYKKY Tunteiden tunnistamisen ja nimeämisen harjoitteleminen Tässä pdf-tiedostossa on mukana kirjasta seuraavat näytteet: Sisällys Näyteaukeamat

Lisätiedot

Kokemuksia Unesco-projektista

Kokemuksia Unesco-projektista Kokemuksia Unesco-projektista Puheviestinnän harjoitusten tavoitteet Kuuden oppitunnin mittaisen jakson aikana asetin tavoitteiksi seuraavia oppimis- ja kasvatustavoitteita: Oppilas oppii esittämään omia

Lisätiedot

Voimaa arkeen, esiintymistaito, osa 1. c/o Katja Kujala

Voimaa arkeen, esiintymistaito, osa 1. c/o Katja Kujala Voimaa arkeen, esiintymistaito, osa 1 Katja Kujala Ensivaikutelma Luodaan täysin vieraasta henkilöstä sadasosasekunneissa Pukeutuminen Kehon kieli Äänenkäyttö, puheilmaisu, puhetapa (esim. murre) Ystävä

Lisätiedot

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016

Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa. Kaisa Pietilä 28.1.2016 K Kognitiivisen psykoterapian lähestymistapa elämyspedagogiikassa Kaisa Pietilä 28.1.2016 Työpajan lähtökohdat Jokaisella on mahdollisuus lisätä työhönsä terapeuttisia elementtejä kysyä ja kyseenalaistaa

Lisätiedot

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö

8-99- vuotiaille taikuri + yleisö 8-99- vuotiaille taikuri + yleisö Pelin tavoite: Tulla taikuriksi FI Sisältö: 61 korttia (48 kortin pakka + 6 tuplatausta korttia + 1 lyhyt kortti + 6 temppukorttia 4 perhettä (punainen, sininen, vihreä,

Lisätiedot

Itsetunto. Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään.

Itsetunto. Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Itsetunto Itsetunto tarkoittaa ihmisen tunteita ja ajatuksia itsestään sekä sitä miten hän kunnioittaa ja arvostaa itseään. Kaikista tärkein vaihe itsetunnon kehittymisessä on lapsuus ja nuoruus. Olen

Lisätiedot

KUVALIITE ESIMERKKI 1. Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4.

KUVALIITE ESIMERKKI 1. Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4. KUVALIITE Samu Pehkonen (2013). Kättely ja kättelemättä jättäminen. Esimerkkejä politiikasta ja urheilusta. Kosmopolis 43:4. ESIMERKKI 1 E V1 Kuva 1 Kansalliskokousedustaja (E) nousee lavalle noutamaan

Lisätiedot

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen

Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus. Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoren asiakkaan kohtaaminen motivoiva vuorovaikutus Ulla Heimonen & Minna Piirainen Nuoret haluavat, että Aikuinen pysähtyy nuoria varten, vaikka tuntisikin asian sillä hetkellä vähemmän tärkeäksi. Aikuinen

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Vuorovaikutustyylit. Lähde: Kauppila Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot. PS-kustannus.

Vuorovaikutustyylit. Lähde: Kauppila Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot. PS-kustannus. Vuorovaikutustyylit Lähde: Kauppila 2011. Vuorovaikutus- ja sosiaaliset taidot. PS-kustannus. Vuorovaikutuksen perusmuotoja Ystävällinen vuorovaikutustyyli Vuorovaikutus on kohteliasta ja ymmärtävää. Tyylin

Lisätiedot

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi.

Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Piirrä silmät kiinni vasemmalla kädellä oma muoto kuvasi ja esittele itsesi muille. Halaa itseäsi. Mistä kuva kertoo? Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. Levitä käsivartesi ja sano: Aaah, minä olen ihana. Katso ympärillesi ja kerro viisi kaunista asiaa, jotka näet. Piirrä silmät kiinni vasemmalla

Lisätiedot

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista. tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 1 tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida tekstit tehtävä sidor_layout 1 019-01-09 14:06 Sida 3 Sano sinua vastapäätä olevalle jotain kaunista.

Lisätiedot

Kommunikointia veden alla

Kommunikointia veden alla Kommunikointia veden alla Pyrimme veden alla ollessamme kommunikoimaan toisten sukeltajien kanssa ensinnäkin siksi, että näin sukeltaminen on turvallisempaa. Toiseksi se on myös mukavampaa, kun on mahdollista

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Viisi tapaa tuoda mindfulness työpäivääsi

Viisi tapaa tuoda mindfulness työpäivääsi Viisi tapaa tuoda mindfulness työpäivääsi Mindfulness eli tietoinen hyväksyvä läsnäolo on kokemuksen ja oman olotilan havainnointia. Läsnäoloharjoituksessa tarkoitus ei ole muuttaa kokemusta: olennaista

Lisätiedot

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus

Tehtävät. tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8. Tunteet kehossani. ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Tehtävät tunteisiin liittyvät tehtävät 1 8 1 Tunteet kehossani Kirjoita tai piirrä, missä seuraavassa listatut tunteet tuntuvat kehossasi ilo viha jännitys häpeä ahdistus onnellisuus Mukailtu lähde: mielenterveystalo.fi

Lisätiedot

LAPSEN SURU. Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen

LAPSEN SURU. Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen LAPSEN SURU Pirkanmaan Hoitokoti Sh Merja Turunen Lapsen maailma Lapset ymmärtävät asiat omalla tavallaan ja vaikka ahdistuisivatkin, he saavat itsensä kokoisia kokemuksia elämänsä rakennusaineiksi. Aikuinen

Lisätiedot

S O S I A A L I S E N T Y Y L I N P R O F I I L I

S O S I A A L I S E N T Y Y L I N P R O F I I L I S O S I A A L I S E N T Y Y L I N P R O F I I L I Sosiaalinen tyyli TYYLI Asiakeskeinen D C B A 1 Kyselevä 2 -------- Suunnitteleva -------- --------- Käynnistävä --------- 3 SINÄ 4 ----------- Rakentava

Lisätiedot

Kädet seppeleellä. TEKSTI janne kontala kuva lina jelanski PIIRROKSET emmi valve. viisitoista

Kädet seppeleellä. TEKSTI janne kontala kuva lina jelanski PIIRROKSET emmi valve. viisitoista neljätoista Tutustuin malasanaan 25 vuotta sitten aasialaisessa suurkaupungissa. siellä ihmisillä oli tapana kyykkiä jalkakäytävällä aina kun liikennevalot näyttivät punaista. Myöhemmin sain selville,

Lisätiedot

Hei, mulla ois yksi juttu. LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti

Hei, mulla ois yksi juttu. LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti Hei, mulla ois yksi juttu LAPSEN VÄKIVALTAKOKEMUKSEN VARHAINEN TUNNISTAMINEN KOULUSSA Outi Abrahamsson, perhepsykoterapeutti Hei, mul ois yks juttu! -lapsen väkivaltakokemuksen varhainen tunnistaminen

Lisätiedot

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti

Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Stressinhallintaa itsensä johtamisen ja kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin avulla Anne Karilahti Valmennuksen sisältö Mitä stressi on? Mielen ja tunteiden johtaminen Itsensä johtaminen stressin hallinnan työkaluna

Lisätiedot

Kuinka kohtaat seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja kaltoinkohtelun uhrin

Kuinka kohtaat seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja kaltoinkohtelun uhrin Kuinka kohtaat seksuaalisuutta loukkaavan väkivallan ja kaltoinkohtelun uhrin Uhrin auttamisen lähtökohtana on aina empaattinen ja asiallinen kohtaaminen. Kuuntele ja usko siihen, mitä uhri kertoo. On

Lisätiedot

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY

The Adult Temperament Questionnaire (the ATQ, 77-item short form) AIKUISEN TEMPERAMENTTIKYSELY 2007 Mary K. Rothbart, D. E. Evans. All Rights Reserved. Finnish translation: Professor Katri Räikkönen-Talvitie and the Developmental Psychology Research Group, University of Helsinki, Finland The Adult

Lisätiedot

Mielekästä ikääntymistä

Mielekästä ikääntymistä Mielekästä ikääntymistä Koko kylä huolehtii vastuu ikääntyvistä kuuluu kaikille Psykologi Mervi Fadjukov Alueelliset mielenterveys-ja päihdepalvelut PHHYKY 20.3.2019 Vanhuus yksi elämänvaihe Yksilöllinen

Lisätiedot

FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana. kesän peleihin. Markku Gardin 1.4.2014

FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana. kesän peleihin. Markku Gardin 1.4.2014 FcJazzC14 Mentaalisesti vahvana kesän peleihin Markku Gardin 1.4.2014 Mentaalitarinoita "Peliä edeltävänä iltana makaan vuoteessani ja kuvittelen mielessäni, kuinka teen maalin ja kuinka pelaan hyvin.

Lisätiedot