Miten henkilöstöravintola voi tukea yrityksen vastuullisuusstrategiaa?

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Miten henkilöstöravintola voi tukea yrityksen vastuullisuusstrategiaa?"

Transkriptio

1 Miten henkilöstöravintola voi tukea yrityksen vastuullisuusstrategiaa?

2 Sisällys Lukijalle s. 3 Yritysten strateginen vastuullisuus s. 4 Miten henkilöstöravintola voi tukea yrityksen vastuullisuusstrategiaa? s. 6 Henkilöstöravintolan ja asiakasyrityksen yhteistyö s. 7 Ekologinen vastuu s. 8 Taloudellinen vastuu s. 14 Sosiaalinen vastuu s. 16 Haluatko lisätietoja? s. 17 Antell s. 18

3 Lukijalle Liiketoiminnan kestävyys sekä yritysvastuullisuus kuuluvat nykypäivänä lähes jokaisen yrityksen tavoitteisiin. Vastuullisuuteen panostaminen on yrityksen maineen ja liiketoiminnan kannalta kannattavaa. Vastuullisuuteen panostamalla voidaan lisäksi saada aikaan kustannussäästöjä ja vähentää riskejä. Vastuullisuusstrategiassa tulisi huomioida yrityksen oman toiminnan lisäksi myös yrityksen keskeiset sidosryhmät, koska myös näiden toiminnalla voi olla merkittävä vaikutus toiminnan vastuullisuuteen. Aktiivinen yhteistyö sidosryhmien, kuten asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden sekä henkilöstöravintolan kanssa onkin keskeinen osa strategista vastuullisuutta sekä kestävien strategioiden jalkauttamista. Tämä opas on tarkoitettu yritysvastuullisuuden kehittämisestä sekä henkilöstöravintolatoiminnasta kiinnostuneille. Oppaassa käymme läpi, mitä yritysvastuullisuudella tarkoitetaan sekä miten henkilöstöravintola voi käytännössä tukea yrityksen vastuullisuusstrategiaa niin ekologisen, taloudellisen kuin sosiaalisenkin vastuun osalta. Antoisia lukuhetkiä oppaan parissa toivottaa Antell

4 Yritysten strateginen vastuullisuus Yritystoiminnan vastuullisuus ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkästään suurten yritysten maineen säilyttämistä sijoittajien ja kuluttajien silmissä. Yhteiskunnan taloudellisen, ekologisen ja sosiaalisen vastuun tukeminen ja kestävän liiketoiminnan rakentaminen kuuluu nykypäivänä yhä useamman yrityksen tavoitteisiin. Kestävän kehityksen tukeminen on tullut jäädäkseen. Se haastaa myös pienemmät yritykset kehittämään toimintaansa suuntaan, jossa kestävyys on oleellinen osa liiketoiminnan motiiveja, tekemistä ja tuottoja. Kestävän kehityksen tukeminen sekä taloudellisten ja sosiaalisten vastuiden huomioiminen on yrityksen maineen ja bisneksen kannalta kannattavaa. Vastuullisuuteen panostamalla saadaan aikaan kustannussäästöjä esimerkiksi energiankulutusta tai hävikkiä vähentämällä. Vastuullisen toiminnan avulla yritys myös vähentää riskejä. Yritysten yhteiskuntavastuulla tai yritysvastuulla tarkoitetaan yritysten velvoitetta toimia vastuullisesti ja kestävän kehityksen periaatteita noudattaen. Yritysten yhteiskuntavastuu voidaan jakaa kolmeen ulottuvuuteen: taloudelliseen, ekologiseen ja sosiaaliseen. Henkilöstöravintolan toiminnalla on vaikutusta kaikkiin kolmeen ulottuvuuteen ja tekemällä yhteistyötä palvelun tarjoajan kanssa, voi yritys varmistaa, että vastuut toteutuvat myös henkilöstöravintolan osalta.

5 Yritysvastuu Vastuullisuus on investointi, jonka voi odottaa pitkällä aikavälillä maksavan itsensä moninkertaisesti takaisin. Myös lainsäädännön paineet yrityksiä kohtaan kasvavat esimerkiksi EU-maiden yhteisten yritysvastuulinjausten myötä. Jokaisen yli 500 henkeä työllistävän pörssiyhtiön (liikevaihto yli 40 milj. tai tase 20 milj. ) tai yleisen edun kannalta merkityksellisen yhtiön tuleekin raportoida vastuullisuudestaan vuodesta 2017 alkaen. Sitran teettämän tutkimuksen mukaan yritykset hyödyntävät kolmea kestävän kehityksen strategiaa: riskienhallinta-, kustannustehokkuus- sekä erottautumisstrategiaa. Nämä kolme erilaista strategiaa eivät ole toisistaan erillisiä, mutta ne vaativat erilaisia investointeja ja tuovat kilpailuetua eri aikaväleillä. Kestävien strategioiden jalkautuksen ytimeen kuuluu aktiivinen yhteistyö yrityksen erilaisten sidosryhmien, niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden ja tavarantoimittajien kuin työterveyden ja henkilöstöravintolankin kanssa.

6 Miten henkilöstöravintola voi tukea yrityksen vastuullisuusstrategiaa?

7 Henkilöstöravintolan ja asiakasyrityksen yhteistyö Tiiviin yhteistyön ja hyvän kommunikoinnin kautta asiakasyrityksen vastuullisuustavoitteita voidaan viedä eteenpäin ja toteuttaa myös henkilöstöravintolassa. Tavoitteet voivat linkittyä esimerkiksi yrityksen arvoihin tai työpaikan riskitekijöihin. Konkreettisia tavoitteita, joihin henkilöstöravintolan toiminta voidaan nivoa tiiviisti yhteen, ovat esimerkiksi sairauspoissaolojen vähentäminen tai jätemäärien pienentäminen. Jos asiakasyritys vie eteenpäin organisaatiossaan Green office -ajattelua tai kiinteistö on LEED-sertifioitu, tulee näiden olla vahvasti sidottuja myös henkilöstöravintolan toimintaan. Sama periaate koskee myös yrityksen arvoja ja muita käytäntöjä, kuten esimerkiksi savuttomuutta. Osa henkilöstöravintoloista räätälöi ruokalistoja sekä tarjoaa lisätietoa terveellisistä ruokavalinnoista tukien yrityksen ponnisteluja muun muassa kolesterolin tai painon nousua vastaan. Kehitystyö yrityksen sidosryhmien, kuten henkilöstöravintolan kanssa on keskeinen osa strategista vastuullisuutta. Asiakasyrityksen ja henkilöstöravintolapalvelun tarjoajan välinen sujuva yhteistyö on edellytys paitsi ravintolan tehokkaalle toiminnalle ja yrityksen henkilöstön hyvinvoinnille, myös vastuullisuustavoitteiden toteuttamiselle kokonaisvaltaisesti. Seuraavaksi käymme läpi, miten henkilöstöravintola voi käytännössä tukea yrityksen vastuullisuusstrategiaa niin ekologisen, taloudellisen kuin sosiaalisenkin vastuun osalta.

8 Ekologinen vastuu Ruokahävikin vähentäminen Ruokahävikin vähentäminen on kansantaloudellisesti merkittävä ekologinen teko. Se on asia, joka kiinnostaa niin kuluttajia kuin yrityksiä. Keinoja hävikin vähentämiseen on useita. Kaikki alkaa hyvästä suunnittelusta sekä asiakasyrityksen ja henkilöstöravintolan tiiviistä yhteistyöstä. Henkilöstöravintolassa on oltava tietoisia esimerkiksi juhlapyhien ja loma-aikojen vaikutuksesta ravintolassa asioivien määrään, jotta tämä voidaan ottaa huomioon ruokalistojen suunnitteluvaiheessa ja raaka-ainetilauksia tehtäessä. Paras tapa vähentää ruokahävikkiä on tarjota hyvää ruokaa. Kun tarjolla on juuri kyseisen ravintolan asiakaskunnalle hyvin maistuvaa ruokaa, on hävikin määrä luonnollisesti pienempi. Keräämällä palautetta palveluntarjoaja voi aktiivisesti pyrkiä selvittämään millaiset ruoat koetaan maistuvampia. Tieto auttaa muokkaamaan lounaslistoja asiakaskunnan makuun sopivaksi. Henkilöstöravintolassa on mahdollista myös ohjata ruokailijoita tekemään parempia valintoja ruoan määrän suhteen. On parempi hakea lisää kuin ottaa liikaa, josta osa päätyy roskiin. Lautaskoon pienentämisellä on myös tutkitusti positiivinen vaikutus ruokahävikin määrään. Ruokahävikin määrään on mahdollista vaikuttaa myös ruokalistojen suunnittelulla, tehokkaalla varastonkierrolla, -seurannalla sekä joustavilla ostosopimuksilla.

9 Tiesitkö? Hyvän suunnittelun lisäksi itse ruoanvalmistusprosessilla on suuri merkitys ruokahävikin määrään. Jos tarjottava ruoka on mahdollista valmistaa erissä, on se aina järkevämpää kuin valmistaa kaikki kerralla ja vain toivoa, että mahdollisimman suuri osa siitä myös syödään. Ruoan jaksottaisessa valmistuksessa kaikkea lounaalla tarjottavaa ruokaa ei tehdäkään valmiiksi heti, vaan sitä mukaa kun ruokaa menee. Tämä toimintatapa vaatii kuitenkin huolellista suunnitelmallisuutta sekä raaka-aineiden esivalmistelua, jotta ruoka ei pääse loppumaan kesken pahimman lounasruuhkan. Jaksottaisen valmistuksen etu on se, että esivalmisteltuja raaka-aineita on mahdollista hyödyntää myös seuraavana päivänä, kun niitä ei ole lämmitetty ja tehty valmiiksi saakka.

10 Keinoja ruokahävikin vähentämiseksi: Hyvä suunnittelu ja sujuva yhteistyö asiakasyrityksen kanssa. Asiakasyrityksen tarpeiden, toiveiden ja mieltymysten mukaan suunnitellut ruokalistat. Hyvä, maistuva ruoka. Hävikin vähentämiseen sekä kierrättämiseen kannustaminen ja siitä tiedottaminen ravintolassa. Linjastossa yhden lautasen malli kahden tai jopa kolmen sijaan. Pienempi lautaskoko. Tehokas varastonkierto ja -seuranta. Hyvät ostosopimukset ja niiden noudattaminen. Ruoan jaksottainen erävalmistus.

11 Tiesitkö? Henkilöstöravintolan ruokahävikin määrään sekä raakaainekustannuksiin on mahdollista vaikuttaa valitsemalla teollisesti tuotettujen valmisteiden sijaan aitoja, puhtaita raaka-aineita. Aidot raaka-aineet ovat paitsi edullisempia, myös maukkaampia eli kaikkien kannalta parempia vaihtoehtoja. Lue lisää aidoista raaka-aineista itte tehdystä ruoasta oppaastamme Mitä itte tehty ruoka tarkoittaa?

12 Ekologinen vastuu Energiatehokkuuden lisääminen ja hiilijalanjäljen pienentäminen Energiatehokkuuden parantamiseen henkilöstöravintolassa on useita keinoja. Perinteisesti henkilöstöravintola on auki vain osan päivästä, jolloin esimerkiksi ilmastointia ja valaistusta on mahdollista säätää niin, että ne ovat automaattisesti alhaisemmalla tasolla tai kokonaan pois päältä silloin kun ravintolassakaan ei ole työntekijöitä tai asiakkaita. Henkilöstöravintolan energiatehokkuuteen on syytä kiinnittää huomiota jo uutta ravintolaa tehdessä tai remontoidessa, mutta monia asioita on mahdollista parantaa jälkikäteenkin. Yksi tällainen on esimerkiksi henkilöstöravintolan laitekanta. Jos esimerkiksi jääkaapit, uunit tai tiskikoneet ovat vanhoja tai vaikkapa täysin erikokoiselle kapasiteetille tarkoitettuja, on näiden energiankulutuskin todennäköisesti suurempaa. Energiatehokkuutta on mahdollista parantaa myös tehostamalla ravintolan omaa toimintaa. Esimerkiksi astianpesuun kuluu henkilöstöravintoloissa huomattava määrä energiaa. Tiskin määrää on mahdollista vähentää muun muassa siirtymällä yhden lautasen malliin ja luopumalla erillisistä leipälautasista. Ekologisuus tulisi huomioida myös erilaisissa pakkausmateriaaleissa, kertakäyttöastioissa ja servieteissä, joita henkilöstöravintolassa on käytössä. Valitsemalla tuotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista, on mahdollista pienentää hiilijalanjälkeä.

13 Tiesitkö? Työnteko on tekniikan kehittymisen myötä muuttunut radikaalisti viime vuosien aikana. Työnteko onnistuukin nykyään lähes missä ja milloin vain. Työkulttuurin muutoksella on ollut vaikutusta myös ruokailutottumuksiimme. Monet korvaavat perinteisen raskaan lounaan nykyään kevyemmällä vaihtoehdolla, mutta toisaalta pieniä välipaloja syödään useammin pitkin päivää. Työnteon ja ruokailutottumusten muutos näkyy väistämättä myös henkilöstöravintolan toiminnassa. Isot kokouswienerit on korvattu smoothieilla. Moni aiemmin joka päivä ravintolassa lounaansa nauttinut työntekijä työskenteleekin nyt osan ajasta kotitoimistosta käsin tai reissun päältä. Työnteon muuttuessa henkilöstöravintoloiden tulee vastata sekä työntekijöiden, että työnantajien muuttuneisiin tarpeisiin tarjoamalla aina asiakkaidensa tarpeita vastaavia palveluja.

14 Taloudellinen vastuu Koska yrityksen taloudelliseen vastuuseen kuuluu muun muassa yrityksen kilpailukyvystä huolehtiminen, on äärimmäisen tärkeää, että yritys on niin tuotteidensa kuin henkilöstönsä osalta täydessä terässä. Kun henkilöstö syö säännöllisesti hyvää ja ravitsevaa ruokaa, on sillä positiivinen vaikutus työtehoon ja toisaalta pidemmällä aikavälillä sairauspoissaolojen vähenemiseen. Kun henkilöstö ruokailee yrityksen tiloissa olevassa henkilöstöravintolassa, säästyy enemmän aikaa myös itse työn teolle lounasravintolan metsästämisen ja sinne kulkemisen sijaan. Jotta yrityksen liiketoiminta olisi taloudellisesti kestävää, on yrityksen arvojen sekä muiden periaatteiden noudattaminen ja näihin sitoutuminen ehdottoman tärkeää myös henkilöstöravintolassa. Asiakkaan sekä henkilöstöravintolapalveluntarjoajan arvojen läpikäynti sekä näiden kohtaaminen onkin syytä käydä huolella läpi jo yhteistyöstä neuvoteltaessa.

15 Sosiaalinen vastuu Työnantajan sosiaaliseen vastuuseen kuuluu terveellisen ja turvallisen työympäristön ja hyvin toimivan työyhteisön luominen, työhön liittyvien sairauksien ennaltaehkäisy ja työntekijöiden työ- ja toimintakyvyn ylläpitäminen ja edistäminen. Henkilöstöravintolan toiminnalla on yhteys moniin edellä mainittuihin asioihin. Työpaikkaruokailulla on suuri vaikutus työntekijöiden sosiaaliseen hyvinvointiin. Lounastauko on tarkoitettu työstä palautumiseen ja sosiaaliseen kanssakäymiseen työkavereiden kanssa. Työyhteisön yhteiset lounas- ja kahvihetket tarjoavat mahdollisuuden pieneen hengähdystaukoon työnteosta. Monet hyvät omaan työhön liittyvät ideat ja ajatukset ovat syntyneet juuri yhteisten lounas- tai kahvitaukojen yhteydessä kun ajatukset ovat päässeet tuulettumaan. Yhteiset lounashetket edistävät myös yhteishengen parantumista, kun lounastauolla on mahdollisuus jutella muustakin kuin työasioista. Ihmiset tutustuvat toisiinsa paremmin ja tämä heijastuu myös yhteistyön sujumiseen. Hyvä yhteishenki näkyy iloisuutena ja työkavereista välittämisenä. Henkilöstöravintola ja sen tarjoama ruoka vaikuttavat merkittävästi työntekijöiden ruokavalioon onhan lounas yksi päivän suurimmista aterioista. Ruokalistat voidaan räätälöidä tukemaan yrityksen ponnisteluja esimerkiksi kolesterolin tai painon nousua vastaan. Henkilöstöravintola voi tukea terveelliseen elämäntapaan tähtäämistä myös tarjoamalla lisätietoa terveellisistä ruokavalinnoista. On esimerkiksi tutkittu, että työpaikallaan lounastavat syövät keskimääräistä enemmän kasviksia ja kalaa.

16 Sosiaalinen vastuu Oikeanlainen lounasruoka parantaa vireystilaa ja työtehoa. Säännöllinen ateriarytmi tukee pitkäkestoista ja tehokasta aivotyöskentelyä, joten lounasta ei kannata jättää työpäivän aikana väliin. Liian raskas ruoka väsyttää, mutta kevyt ja samalla monipuolinen ateria on ihanne. Lounaan olisikin hyvä sisältää runsaasti kasviksia, joiden käyttäminen tukee myös painonhallintaa. Henkilöstöravintolan on myös mahdollista tuoda helpotusta työntekijän arkeen. Aikaa säästyy, kun lounastauolla ei tarvitse lähteä etsimään lounasta tarjoavaa ravintolaa. Ruokailu henkilöstöravintolassa on työntekijälle monesti edullisempaa verrattuna muuhun ravintolatarjontaan. Monissa henkilöstöravintoloissa on tarjolla erilaisia päivän mittaan nautittavia välipaloja ja ruokaa voi olla mahdollista ostaa myös kotiin vietäväksi. Oma henkilöstöravintola voidaan nähdä työsuhde-etuna, josta on hyötyä sekä yritykselle että työntekijälle. Hyvä työpaikkaruoka sekä viihtyisä henkilöstöravintola on jo yksi iso kilpailuvaltti, kun yritys rekrytoi osaavaa henkilökuntaa.

17 Haluatko lisätietoja? Henkilöstöravintolan hankinta tai vaihto on suuri päätös, jolla on vaikutusta lähes jokaisen yrityksessä työskentelevän arkeen. Toimiessaan hyvin, henkilöstöravintolaan investointi kannattaa, sillä se edistää työntekijöiden hyvinvointia ja tehostaa ajankäyttöä. Henkilöstöravintolapalveluita tarjoavia yrityksiä vertaillessa kannattaa varmistaa, että palveluntarjoaja pystyy rakentamaan juuri sellaisen kokonaisuuden, joka on yritykselle sopiva. Palveluntarjoajien tarjoamat, hinnoittelu ja tapa toimia ovat hyvin erilaisia, joten kannattaa pohtia mitä haluaa ja haastaa tarjoajat vastaamaan juuri teidän tarpeeseenne. Antell on koonnut avuksesi yrityksille suunnatun sivuston, josta löytyy hyödyllistä tietoa ja asiantuntijamateriaaleja henkilöstöravintola-asioista kiinnostuneille yrityspäättäjille. Tutustu Yrityksille-sivuihin.

18 Aidosti hyvää vuodesta 1880 Antellin juuret ulottuvat aina vuoteen 1880, jolloin Katri Antell ryhtyi myymään leipomaansa leipää Oulun torilla. Hyvänmakuisten tuotteiden maine kiiri kovaa vauhtia ja siitä alkoi Antellin tarina. Tänään Antell on valtakunnallinen henkilöstöravintola-, kahvila- ja leipomoalan yritys. Antell-Ravintoloiden maistuvaa ja itte tehtyä ruokaa tarjoaa noin 100 henkilöstöravintolaa Suomessa. Antell on edelleenkin perheyritys, jossa vaalitaan jo aikoinaan Katrille tärkeitä asioita: herkullisuutta, aitoutta, yksilöllisyyttä ja asiakkaan kuuntelemista. Antell-Ravintolat on laadukas valinta, koska: Antell on tutkitusti yritysasiakkaiden mielestä Suomen paras henkilöstöravintola-alan yritys Antellin tuotteiden laatu, asiakaspalvelu, toiminnan kehittäminen ja työnantajamaine on alan muita toimijoita parempi Antellin toiminta perustuu avoimeen ja läheiseen kumppanuuteen asiakasyrityksen kanssa Ei rajoittavia konsepteja: Arjen päätökset tekevät ne ihmiset, jotka ovat suoraan tekemisissä asiakkaiden kanssa Antellin tarjoama toteutetaan yksilöllisesti asiakasyrityksen tarpeita vastaaviksi. Antellilla on sata erilaista lounaslistaa päivittäin.

19

Mitä itte tehty ruoka tarkoittaa?

Mitä itte tehty ruoka tarkoittaa? Mitä itte tehty ruoka tarkoittaa? Sisällys Lukijalle s. 3 Mitä itte tehdyllä tarkoitetaan? s. 4 Vähemmän on enemmän s. 5 Miten itte tehty näkyy käytännössä? s. 6 Itte tehty lupaus s. 8 Itte tehdyn ruoan

Lisätiedot

Henkilöstöravintolapalveluiden ostajan opas

Henkilöstöravintolapalveluiden ostajan opas Henkilöstöravintolapalveluiden ostajan opas Sisällys Lukijalle s. 3 Miksi investoida henkilöstöravintolaan? s. 4 Milloin henkilöstöravintolan vaihtoa kannattaa harkita? s. 5 Vastaako nykyinen henkilöstöravintolasi

Lisätiedot

Miten yrityksesi voisi hyötyä henkilöstöravintolasta?

Miten yrityksesi voisi hyötyä henkilöstöravintolasta? Miten yrityksesi voisi hyötyä henkilöstöravintolasta? Sisällys Lukijalle s. 3 Henkilöstöravintola s. 4 Työpaikkaruokailu s. 5 Henkilöstöravintolan hyödyt s. 7 Henkilöstöravintolan hyödyt työntekijälle

Lisätiedot

Lukijalle s. 3. Mitä työhyvinvoinnilla tarkoitetaan? s. 4. Mistä työhyvinvointi koostuu? s. 5. Hyvän johtamisen vaikutus työhyvinvointiin s.

Lukijalle s. 3. Mitä työhyvinvoinnilla tarkoitetaan? s. 4. Mistä työhyvinvointi koostuu? s. 5. Hyvän johtamisen vaikutus työhyvinvointiin s. Työhyvinvoinnin ABC Sisällys Lukijalle s. 3 Mitä työhyvinvoinnilla tarkoitetaan? s. 4 Mistä työhyvinvointi koostuu? s. 5 Hyvän johtamisen vaikutus työhyvinvointiin s. 7 Mikä vaikutus ruokailulla on työhyvinvointiin?

Lisätiedot

Vastuullisuussuunnitelma 2018

Vastuullisuussuunnitelma 2018 Vastuullisuussuunnitelma 2018 Kelan vastuullisuussuunnitelma perustuu Kelan yhteiskunnalliseen asemaan. Olemme kansallisesti merkittävä toimija, ja toimintamme heijastuu laajasti koko yhteiskuntaan. Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan

Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Ruuasta vauhtia ja virtaa työhön ja vapaa-aikaan Espoon Technopolis Business Breakfast 13.2.2014 ETM, Laillistettu ravitsemusterapeutti Päivi Manni-Pettersson Päivi Manni-Pettersson 11.2.2014 1 TÄMÄN AAMUN

Lisätiedot

HÄVIKKIMESTARIN ESITTELY GREEN KEY -TE TAPÄIVÄ RUOKAHÄVIKISTÄ LOTTA TOIVONEN, YMPÄRISTÖJOHTAMISEN ASIANTUNTIJA

HÄVIKKIMESTARIN ESITTELY GREEN KEY -TE TAPÄIVÄ RUOKAHÄVIKISTÄ LOTTA TOIVONEN, YMPÄRISTÖJOHTAMISEN ASIANTUNTIJA HÄVIKKIMESTARIN ESITTELY GREEN KEY -TEEMAILTAPÄIVÄ RUOKAHÄVIKISTÄ 30.8.2016 LOTTA TOIVONEN, YMPÄRISTÖJOHTAMISEN ASIANTUNTIJA Lassila & Tikanoja Oyj 1 ESITYKSEN RUNKO Keruuseinä Tehtävänanto Miten ja miksi

Lisätiedot

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN

Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN Pidämme huolen P IDÄ M ME HUOLEN 2 Inergia on monipuolinen energia-alan ammattilainen läheinen, inhimillinen ja lappilaisten tarpeita aidosti ymmärtävä Alkusanat Inergian toiminta-ajatus on selkeä: Inergia-konserni

Lisätiedot

Vastuullisuuden kehittäminen Hepokatissa

Vastuullisuuden kehittäminen Hepokatissa Vastuullisuuden kehittäminen Hepokatissa Maria Utti/ Yrittäjä Majoitus Hepokatti www.majoitushepokatti.fi FB: www.facebook.com/bbhepokatti Instagram: https://www.instagram.com/bbhepokatti/ Majoitus Hepokatti

Lisätiedot

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan

Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Espoo Catering -liikelaitos Kohokohtia arjesta juhlaan Haluamme palvella asiakkaitamme Espoo Catering -liikelaitos järjestää Espoon kaupungin ateriapalvelut. Palveluhenkiset alan ammattilaiset tuottavat

Lisätiedot

Kestävät liiketoimintaratkaisut! Bisneksen tulostekijät! #FIBS_RP15!!

Kestävät liiketoimintaratkaisut! Bisneksen tulostekijät! #FIBS_RP15!! Kestävät liiketoimintaratkaisut! Bisneksen tulostekijät! #FIBS_RP15!! !!! Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS on Suomen johtava yritysvastuuverkosto. Autamme yrityksiä tekemään parempaa liiketoimintaa

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/ (5) Kaupunginhallitus Asia/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 43/2018 1 (5) 706 V 28.11.2018, Valtuutettu Leo Straniuksen aloite terveellisen ruuan ja Sydänmerkki-aterioiden edistämisestä Päätös esitti kaupunginvaltuustolle seuraavaa:

Lisätiedot

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI

ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI ONNISTU HANKINNASSASI JULKISTEN HANKINTOJEN AMMATTITAITOA ORGANISAATIOSI HYÖDYKSI Ju-Ha Consulting Oy 8.11.2017 www.juhaconsulting.fi 1 Vastuulliset elintarvikehankinnat Ruokapalveluhankinnat mahdollisuus

Lisätiedot

Digitaalinen riskienhallinnan työkalu: Riskit haltuun helposti ja nopeasti. Riskienhallinta ja kestävä kehitys: Velvollisuudet eduksi

Digitaalinen riskienhallinnan työkalu: Riskit haltuun helposti ja nopeasti. Riskienhallinta ja kestävä kehitys: Velvollisuudet eduksi Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa 2/3: Kilpailuetua tavoitteellisuudella 4. Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa 1/3: Kestävästi tehokkuutta Kestävä kehitys valmistavassa teollisuudessa

Lisätiedot

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ!

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Paikallista ruokaa julkisiin ruokapalveluihin - rahat omalle alueelle Yritysten kanssa tehty tuotekehitystyö ja sen merkitys Palvelujohtaja Paula Juvonen 15.9.2016 Arkea Oy

Lisätiedot

HÄVIKIN HALLINTA RUOKAPALVELUISSA - PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Nordic Food Waste: Food banks and food redistribution työpaja 27.5.

HÄVIKIN HALLINTA RUOKAPALVELUISSA - PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Nordic Food Waste: Food banks and food redistribution työpaja 27.5. HÄVIKIN HALLINTA RUOKAPALVELUISSA - PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Nordic Food Waste: Food banks and food redistribution työpaja 27.5.2016 Arkea Oy Arkea Oy tuottaa ruoka-, siivous-, turvallisuus- ja kiinteistönhoitopalveluja.

Lisätiedot

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen

Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN. 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Kirsi Englund RATKAISUJA ARKIRUOKAAN 4 askelta helppoon hyvinsyömiseen Osa 2: ASKELEET PAREMPAAN ARKIRUOKAAN Panosta oikeisiin asioihin, ruokavalion perusteet kuntoon Arkiruoka kuntoon mikä on oleellista

Lisätiedot

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15

Ruokavalinnoilla on merkitystä. s. 8 15 Ruokavalinnoilla on merkitystä s. 8 15 1 Tavoitteet Ruokavalintoihin vaikuttavat tekijät Taito tunnistaa elintarvikkeiden terveellisyydestä kertovia piirteitä 2 Pohdittavaksi Kuka perheessäsi vastaa siitä,

Lisätiedot

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos

Hyvinvointia työstä. Kemppainen, Rahkonen, Korkiakangas, Laitinen Työterveyslaitos Hyvinvointia työstä Herättelevät kysymykset ammattikuljettajalle Terveenä ja hyvinvoivana jo työuran alussa POHDI OMAA TERVEYSKÄYTTÄYTYMISTÄSI VASTAAMALLA SEURAAVIIN KYSYMYKSIIN: TYÖ Kuinka monta tuntia

Lisätiedot

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset

Ekologisen innovaation merkitys. Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Ekologisen innovaation merkitys Ympäristön kannalta hyvät liiketoimintapäätökset Meidän kaikkien täytyy ottaa ekologinen innovaatio huomioon Kun 53 % eurooppalaisten yritysten päätöksentekijöistä pitää

Lisätiedot

Ruokaketjun vastuullisuuspäivä Säätytalolla

Ruokaketjun vastuullisuuspäivä Säätytalolla Ruokaketjun vastuullisuuspäivä 19.4.2012 Säätytalolla 10.30- Avaussanat, Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja 1. sessio: Elintarvikeketjun ruokahävikki Ruokahävikin määrä, syyt, vähentämiskeinot

Lisätiedot

OP Mäntsälän yhteiskuntavastuuohjelma

OP Mäntsälän yhteiskuntavastuuohjelma OP Mäntsälän yhteiskuntavastuuohjelma Paikallisuus ja yhteiskunta Kestävä taloudellinen menestyminen Hyvinvointi ja turvallisuus paikallisesti ja valtakunnallisesti Ympäristö Oman toiminnan ympäristövaikutusten

Lisätiedot

Maineesta ja vastuullisuudesta kasvun veturi? 21.11.2013 Case LähiTapiola Johtaja Anu Pylkkänen, Yhteiskuntavastuu ja edunvalvonta

Maineesta ja vastuullisuudesta kasvun veturi? 21.11.2013 Case LähiTapiola Johtaja Anu Pylkkänen, Yhteiskuntavastuu ja edunvalvonta Maineesta ja vastuullisuudesta kasvun veturi? 21.11.2013 Case Johtaja Anu Pylkkänen, Yhteiskuntavastuu ja edunvalvonta Tämä on Suomalainen, vakavarainen finanssiryhmittymä, joka palvelee henkilö-, maatila-,

Lisätiedot

Opiskelijan palveluksessa

Opiskelijan palveluksessa 1 Opiskelijan palveluksessa Ylioppilaskunnan yritystoimintaa Helsingin yliopiston ylioppilaskunta hoitaa liiketoimintaansa HYY Yhtymän kautta. 2 Yhtymän tehtävänä on: - tuottaa voittoa omistajalleen jotta

Lisätiedot

Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa

Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa Ruokaa päätyy hävikkiin kaikkialla maailmassa Ruoantuotanto ja kulutus maailmassa on jakautunut hyvin epätasa arvoisesti. Länsimaissa tuotetaan ruokaa yli tarpeiden, kun taas kehittyvissä maissa ruoantuotanto

Lisätiedot

Nutrime-älylinjasto. terveellisempiä palveluja ruokailijoille. Katarina Furstenborg / 18.3.14

Nutrime-älylinjasto. terveellisempiä palveluja ruokailijoille. Katarina Furstenborg / 18.3.14 Nutrime-älylinjasto innovaatiolla uusia, terveellisempiä palveluja ruokailijoille Katarina Furstenborg / 18.3.14 Konsepti Tulevaisuuden buffet-yksikköön on ensimmäistä kertaa historiassa integroitu älykäs

Lisätiedot

Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto

Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto Vantaan Energian sidosryhmäkyselyn yhteenveto Sidosryhmäkysely Vantaan Energian sidosryhmäkysely toteutettiin 11.-20.9.2013 Kyselyyn vastasi 445 henkilöä. Vastausprosentti oli 27,6. - Yksityisasiakas 157

Lisätiedot

OTAMME SIISTEYDEN HENKILÖKOHTAISESTI

OTAMME SIISTEYDEN HENKILÖKOHTAISESTI 2017 OTAMME SIISTEYDEN HENKILÖKOHTAISESTI SOPIMUSSIIVOUS- TILAUSTYÖ- KOTI TOIMITILA- RAKENNUSLIIKKEILLE KOULUTUKSET TUNNUSLUVUT LIIKEVAIHTO 2,3 MILJ. 2,6 MILJ. 2,8 MILJ. 100 400 washilaista apunasi kohdetta

Lisätiedot

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Miten hankitaan kestävää ja vastuullista palveluntuottajan näkökulma Paula Juvonen

PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Miten hankitaan kestävää ja vastuullista palveluntuottajan näkökulma Paula Juvonen PAREMPAA ARKEA, OLKAA HYVÄ! Miten hankitaan kestävää ja vastuullista palveluntuottajan näkökulma 24.11.2016 Paula Juvonen Arkea Oy Arkea Oy tuottaa ruoka-, siivous-, turvallisuus- ja kiinteistönhoitopalveluja.

Lisätiedot

Antell johtaa toimintaa mittareista saadun tiedon avulla

Antell johtaa toimintaa mittareista saadun tiedon avulla Antell johtaa toimintaa mittareista saadun tiedon avulla Työturvallisuuspäivän alueseminaari, 28.4.2017 Riitta Anttila, Henkilöstö- ja työhyvinvointijohtaja, Antell Antell pähkinänkuoressa Valtakunnallinen

Lisätiedot

Aina vihreä ja tuore 30 vuotta kattokasvihuoneviljelyä

Aina vihreä ja tuore 30 vuotta kattokasvihuoneviljelyä Vastuullinen Famifarm Vastuullisuutemme on hyvin käytännönläheistä toimintaa, ja se perustuu pohjimmiltaan yrityksemme arvoihin ja tavoitteisiin sekä niiden saavuttamiseen. Haluamme tämän julkaisun kautta

Lisätiedot

Lounas ilman tarjotinta

Lounas ilman tarjotinta Lounas ilman tarjotinta versio 2 9.12.2016 Heikkoja signaaleja, mahdollinen tuleva trendi? Jukka Mäkelä Lounas ilman tarjotinta? Osa lounaspaikoista on siirtynyt (esim. Keuda ja ravintola Santeri) ja osa

Lisätiedot

Ylin johto yritysvastuun suunnannäyttäjänä. Ratkaisun paikka 2013. Anni Vepsäläinen 14.5.2013

Ylin johto yritysvastuun suunnannäyttäjänä. Ratkaisun paikka 2013. Anni Vepsäläinen 14.5.2013 Ylin johto yritysvastuun suunnannäyttäjänä Ratkaisun paikka 2013 Anni Vepsäläinen 14.5.2013 Esityksen rakenne Lyhyt yrityksen ja sen taustan esittely Vastuuajattelu Diacorissa Yritysjohdon roolista yritysvastuussa

Lisätiedot

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin

TUTKIVA OPPIMINEN, HAVAINNOINTI: Tutustutaan ympäristömerkkeihin PERUSTELE VÄITTÄMÄT: Ympäristöystävällinen ruoka Ruokaa syödään päivittäin ja ruokavalinnoilla on suuri vaikutus ympäristöön. Tutustutaan erilaisiin tapoihin vähentää oman syömisen ympäristökuormitusta.

Lisätiedot

Palveluntuottajien eettinen näkökulma

Palveluntuottajien eettinen näkökulma Palveluntuottajien eettinen näkökulma Pirkanmaan sote-uudistuksen eettiset ulottuvuudet, Tampere 15.3.2017 Hyvinvointialan liitto lyhyesti Hyvinvointialan liitto edistää yksityisten sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään?

Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään? Sairaan hyvä sisäympäristö miten se tehdään? Kari Reijula, professori Teemajohtaja Käyttäjälähtöiset toimivat työtilat teema-alue Esittäjän nimi 4.12.2012 Merkittävien kosteus- ja homevaurioiden kustannukset

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Yhtiökokous 2018 Kimmo Alkio @kalkio Digitaalinen vallankumous etenee uuden datan avulla Rajaton kapasiteetti Autonomisuus Tekoäly Kyberturvallisuus Digitaaliset hankintaketjut

Lisätiedot

Työhyvinvointi ja johtaminen

Työhyvinvointi ja johtaminen Työhyvinvointi ja johtaminen Minna Kohmo, Henki-Tapiola 30.11.2011 23.11.2011 1 Tämä on Tapiola Noin 3 000 tapiolalaista palvelee noin 960 000 kuluttaja-asiakasta 63 000 yrittäjää 60 000 maa- ja metsätalousasiakasta

Lisätiedot

It s As u l Ik t Im n An e El y S. E - - - - - - - Aa u a V Ri N Ka U I n 4.9. 0 4

It s As u l Ik t Im n An e El y S. E - - - - - - - Aa u a V Ri N Ka U I n 4.9. 0 4 It s As u l Ik t Im n An e El y S E - - - - - - - Aa u a V Ri N Ka U I n 4.9. 0 4 FIBS! Perustettu vuonna 2000 Suomen ainoa riippumaton ja voittoa tavoittelematon yritysvastuuverkosto Autamme jäseniämme

Lisätiedot

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23)

Kuntastrategia Kh Liite 8 ( 105) Kv Liite 1 ( 23) Kuntastrategia 2019-2025 Kh 20.5.2019 Liite 8 ( 105) Kv 10.6.2019 Liite 1 ( 23) Ihmisen kokoinen Marttila 2000 Asukasta 100 Työntekijää 11 Esimiestä 220 Yritystä 530 Työpaikkaa 41 Yhdistystä Kuntastrategia

Lisätiedot

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella

Veikeä vilja, kiva kuitu. Toteutettu osin MMM:n tuella Veikeä vilja, kiva kuitu Toteutettu osin MMM:n tuella Mitä isot edellä sitä pienet perässä Aikuisilla on vastuu lasten terveellisistä ruokavalinnoista ja säännöllisestä ateriarytmistä. Yhdessä syöminen

Lisätiedot

Ruokahävikin vähentäminen ravitsemispalveluissa

Ruokahävikin vähentäminen ravitsemispalveluissa Ruokahävikin vähentäminen ravitsemispalveluissa Ravintolafoorumi 2016 Kirsi Silvennoinen kirsi.silvennoinen@luke.fi @UglyFruitAndVeg Taustaa: Foodspill-tutkimus 2010 2012 Hankkeessa selvitettiin ruokahävikkiä

Lisätiedot

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1

Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Yritysvastuu sosiaalialalla 30.10.2013 AN 1 Sosiaalialan yritysvastuu tarkoittaa yrityksen vastuuta omista yhteiskunnallisista vaikutuksistaan toimia, jotka hyödyttävät työntekijöitä ja muita yrityksen

Lisätiedot

Hyvinvointi elintarvikeketjussa, teot ja tavoitteet kommenttipuheenvuoro Elintarvikeketjun visio ja uutispäivä 3.12.2010 Tiina Lampisjärvi Ruoka tyydyttää inhimillisiä tarpeita ja tuo hyvinvointia Maslowin

Lisätiedot

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin...

Sisällys. 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... Sisällys Esipuhe...11 Kirjoittajat... 15 1 Aamu... 17 1.1 Hyvin vai huonosti nukuttu yö? Yöunen vaikutus terveyteen, painonhallintaan ja seuraavan päivän ruokavalintoihin... 17 Mitä unen aikana tapahtuu?...18

Lisätiedot

HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2011 2016 KAARINA ON TYÖPAIKKA JOSSA JOKAINEN TIETÄÄ TEHTÄVÄNSÄ JA VASTUUNSA JA ON YLPEÄ TYÖSTÄÄN!

HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2011 2016 KAARINA ON TYÖPAIKKA JOSSA JOKAINEN TIETÄÄ TEHTÄVÄNSÄ JA VASTUUNSA JA ON YLPEÄ TYÖSTÄÄN! HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2011 2016 KAARINA ON TYÖPAIKKA JOSSA JOKAINEN TIETÄÄ TEHTÄVÄNSÄ JA VASTUUNSA JA ON YLPEÄ TYÖSTÄÄN! HENKILÖSTÖSTRATEGIA Vie kaupunkia kohti visiota Kertoo, millainen työnantaja haluamme

Lisätiedot

KÄYTTÖTAPAUSLUETTELO. Valitse Yammer sosiaaliseksi työtilaksi, niin yhteistyö, innovaatio ja sitoutuminen sujuvat itsestään.

KÄYTTÖTAPAUSLUETTELO. Valitse Yammer sosiaaliseksi työtilaksi, niin yhteistyö, innovaatio ja sitoutuminen sujuvat itsestään. KÄYTTÖTAPAUSLUETTELO Valitse Yammer sosiaaliseksi työtilaksi, niin yhteistyö, innovaatio ja sitoutuminen sujuvat itsestään. Yammer-käyttötapausluettelo Yammer on sosiaalinen työtila se helpottaa päivitysten

Lisätiedot

KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA. Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä

KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA. Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä KESTÄVÄN KEHITYKSEN HYÖDYNTÄMINEN LIIKETOIMINNASSA Osaamisesta uutta kasvua ja kilpailukykyä Uusi innovatiivinen KOULUTUS Vahvista yrityksesi kestävän kehityksen, riskienhallinnan sekä kiertotalouden osaamista

Lisätiedot

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä

LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä LUOMUKO KALLISTA? Luomun käyttöhintavertailu ammattikeittiöissä Ruokapalvelut osana elintarvikeketjua Suomessa nautitaan julkisissa ruokapalveluissa n. 380 miljoonaa ateriaa vuodessa, joihin hankitaan

Lisätiedot

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto!

FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto! FIBS Suomen johtava yritysvastuuverkosto Yritysvastuuverkosto FIBS tarjoaa ajankohtaista tietoa yritysvastuun parhaista käytännöistä, trendeistä ja työkaluista, tukea vastuullisuustoiminnan kehittämiseen,

Lisätiedot

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen

Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä. Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Ravitsemuksen ABC Perhe-elämän erityiskysymyksiä Kuopion Reippaan Voimistelijat Ry Ravitsemustieteen opiskelija Noora Mikkonen Aikataulu 25.10. Energiaravintoaineiden kirjo: energian tarve ja hiilihydraatit

Lisätiedot

Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena

Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena Salliva syöminen opiskelukyvyn ja hyvinvoinnin tukena Jonna Kekäläinen, terveydenhoitaja yamk 14.03.2019 Mitä on hyvä ja salliva syöminen? Terveyttä edistävää + Hyvää vireystilaa ylläpitävää + Sosiaalista

Lisätiedot

KESTÄVÄÄ TYÖTÄ CASE L&T Jorma Mikkonen, yhteiskuntasuhdejohtaja Eben 17.11.2015

KESTÄVÄÄ TYÖTÄ CASE L&T Jorma Mikkonen, yhteiskuntasuhdejohtaja Eben 17.11.2015 KESTÄVÄÄ TYÖTÄ CASE L&T Jorma Mikkonen, yhteiskuntasuhdejohtaja Eben 17.11.2015 Lassila & Tikanoja Oyj 2 MAAILMA ON RAJUSSA MURROKSESSA Lassila & Tikanoja Oyj Mukaillen: Finland Futures Research Centre

Lisätiedot

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009. Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009

VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009. Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009 VÄLIPALALLA ON VÄLIÄ 2009 Ulla Rauramo Leipätiedotus ry 3.11.2009 Leipätiedotus ja kouluruokailu 2002 alkaen Nauti vapaasti viljasta I- II 2002-2007 Uusia tapoja lisätä nuorten viljatuotteiden kulutusta

Lisätiedot

SUSTAINABLE TRAVEL FINLAND -ohjelma ja -merkki MIKÄ, MIKSI JA MITEN?

SUSTAINABLE TRAVEL FINLAND -ohjelma ja -merkki MIKÄ, MIKSI JA MITEN? SUSTAINABLE TRAVEL FINLAND -ohjelma ja -merkki MIKÄ, MIKSI JA MITEN? Mikä on Sustainable Travel Finland Sustainable Travel Finland on kehityspolku ja merkki joka tarjoaa yrityksille ja destinaatioille

Lisätiedot

Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke

Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke Sodankylän kunnan keskuskeittiöhanke Hankkeen taustaa Kunnanvaltuuston päätös rakentaa Sodankylään uusi keskuskeittiö Tavoitteena löytää uusi, kannattavampi ja tehokkaampi toimintatapa Uuteen keskuskeittiöön

Lisätiedot

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013

VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11.2013 VASTUULLISUUS JA RUOKA ATERIA 13 -tapahtuma 5.11. Meri Vehkaperä, KTL, lehtori, konsultti S-posti: meri.vehkapera@haaga-helia.fi Puh. 040 514 0646 2 Tänään aiheena Vastuullisuuden käsitteitä ja tasoja

Lisätiedot

Kyselytutkimus suomalaisten ravintoloiden kala- ja äyriäistarjonnan ympäristövastuullisuudesta

Kyselytutkimus suomalaisten ravintoloiden kala- ja äyriäistarjonnan ympäristövastuullisuudesta Kalle Erkkilä / WWF Kyselytutkimus suomalaisten ravintoloiden kala- ja äyriäistarjonnan ympäristövastuullisuudesta TNS Gallup / WWF Suomi Kestävällä kalalla -hanke 2013 Kohderyhmä ja tutkimuksen toteutus

Lisätiedot

Tarkoituksemme ohjaa meitä

Tarkoituksemme ohjaa meitä Neste ja vastuullisuus Talous tutuksi 18.9.2019 Tiina Landau, vastuullisuuspäällikkö Esityksen rakenne Neste yrityksenä Liiketoiminnan vastuullisuus Raportointi vastuullisuudesta Keskustelu sijoittajien

Lisätiedot

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti

SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti SEMINAARI: Innovaatioita ja uutta kasvua kiertotaloudesta ja kestävästä kehityksestä Osaamisen kehittäminen - koulutuspilotti 28.11.2017 Ulla Jaakkola, TTY Pori Kestävän kehityksen koulutuspilotti - Toteutetaan

Lisätiedot

Ateria 14. 4.11.2014 Gluteeniton ruokavalio ja asiakasnäkökulma HoReCa:ssa. Katri Hautanen Fria Bröd

Ateria 14. 4.11.2014 Gluteeniton ruokavalio ja asiakasnäkökulma HoReCa:ssa. Katri Hautanen Fria Bröd Ateria 14 4.11.2014 Gluteeniton ruokavalio ja asiakasnäkökulma HoReCa:ssa Katri Hautanen Fria Bröd Agenda Gluteeniton ruokavalio kenelle ja miksi? Hyvä gluteeniton elämä kuinka HoReCa-toimijana voin vaikuttaa

Lisätiedot

Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Liiketoimintaprosessien ekologisuuden parantamisen mahdollisuudet

Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Liiketoimintaprosessien ekologisuuden parantamisen mahdollisuudet Moduuli 4 Johdanto vihreään talouteen Liiketoimintaprosessien ekologisuuden parantamisen mahdollisuudet Hanke on rahoitettu Euroopan komission tuella. Tästä julkaisusta (tiedotteesta) vastaa ainoastaan

Lisätiedot

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja

Boliden Kokkola. vastuullinen sinkintuottaja Boliden Kokkola vastuullinen sinkintuottaja Sinkkiteknologian edelläkävijä Luotettavaa laatua Boliden Kokkola on yksi maailman suurimmista sinkkitehtaista. Tehtaan päätuotteet ovat puhdas sinkki ja siitä

Lisätiedot

Varman toimitilahakijan opas. Löydät parhaat ratkaisut tomitilatarpeisiin Varmasti!

Varman toimitilahakijan opas. Löydät parhaat ratkaisut tomitilatarpeisiin Varmasti! Varman toimitilahakijan opas Löydät parhaat ratkaisut tomitilatarpeisiin Varmasti! Varman toimitilahakijan opas Varmalla on tarjota runsaasti vaihtoehtoja erilaisten yritysten moninaisiin toimitilatarpeisiin.

Lisätiedot

Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1

Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1 Metsä Tissue Oyj ı 10/2014 ı 1 SAGA ja Metsä Tissue Yksi maailman johtavista tiivispaperin valmistajista SAGA-valikoimaan kuuluvat korkealaatuiset leivin- ja ruoanlaittopaperit koti- ja ammattikeittiöihin

Lisätiedot

TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ!

TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ! TEHDÄÄN YHDESSÄ HYVÄÄ TYÖTÄ! VMP PÄHKINÄNKUORESSA Mikä VMP Group on? Olemme yksi Suomen suurimmista työnantajista ja rekrytoijista. Toimimme Suomen lisäksi Virossa, Ruotsissa, Espanjassa ja Romaniassa.

Lisätiedot

Vastuullinen Sijoittaminen

Vastuullinen Sijoittaminen Vastuullinen Sijoittaminen Mikko Koskela 3/2018 Agenda Mitä vastuullisuus tarkoittaa? Vastuullisuuden valintoja Ovatko trendit sijoittajalle uhkia vai mahdollisuuksia? 2 Mitä vastuullisuus on? Jostakin

Lisätiedot

Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani

Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani Raision liikevaihto kasvoi ja liiketulos parani Raision huhti-kesäkuu 2019 toimitusjohtaja Pekka Kuusniemi talousjohtaja Toni Rannikko Raisio Oyj 7.8.2019 Raision Q2/2019: liikevaihto kasvoi ja liiketulos

Lisätiedot

Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja

Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja Peab pohjoismainen yhteiskuntarakentaja EVENTES BUSINESS GARDEN Espoo 1 Liikeideamme Peab on rakennusalan yritys, jonka tärkein tavoite on ehdoton LAATU ja AMMATTITAITO rakennusprosessin kaikissa vaiheissa.

Lisätiedot

ENNAKOINNILLA MENESTYSTÄ - Keski-Suomen ruokaketjun tulevaisuus työpaja Tuija Sinisalo

ENNAKOINNILLA MENESTYSTÄ - Keski-Suomen ruokaketjun tulevaisuus työpaja Tuija Sinisalo ENNAKOINNILLA MENESTYSTÄ - Keski-Suomen ruokaketjun tulevaisuus työpaja 20.2.2018 Tuija Sinisalo Poprasus, kasvis&kala,scene-prot Viime aikoina on paljon käyty keskustelua kasvisruuan edistämisestä ja

Lisätiedot

LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ

LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ LAPE UUDISTUSOHJELMA TUOMO LUKKARI, MUUTOSAGENTTI Ω OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ- PROSESSI HYVINVOINTI JA SEN JOHTAMINEN MUODOSTUVAN MAAKUNNAN HAASTEET JA MAHDOLLISUUDET LAPE

Lisätiedot

IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS

IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS IKEA FOOD KESTÄVÄ KEHITYS Page 1 IKEA FOOD PRODUCT DEVELOPMENT PROCESS 2010 "Voin sanoa, että sekä IKEA että sen henkilökunta ovat parhaat tietämäni. Yhteishenki on mahtava, ja haluamme kaikki olla mukana

Lisätiedot

Luomu keittiöissä. Luomuruokaseminaari Mikkeli

Luomu keittiöissä. Luomuruokaseminaari Mikkeli Luomu keittiöissä Luomuruokaseminaari 15.11.2016 Mikkeli Savon koulutuskuntayhtymän asiantuntijayksikkö Edistää kestävän ruokaketjun toteuttamista julkisissa ruokapalveluissa, mm. lähi- ja luomuruoan käytön

Lisätiedot

energiaviisaiden elämäntapojen portinvartija

energiaviisaiden elämäntapojen portinvartija HR energiaviisaiden elämäntapojen portinvartija 2 Työ on tärkein osa ihmisen elämän sisältöä yli 65 v. 46-55 v 26-35 v Lyhyt ammattikoulutus Opistotaso Akateeminen 0 25 50 75 100 Täysin samaa mieltä Jokseenkin

Lisätiedot

SUUNNITELMISSA LISTAUTUMINEN? TEKIR

SUUNNITELMISSA LISTAUTUMINEN? TEKIR SUUNNITELMISSA LISTAUTUMINEN? TEKIR Listautuminen vaikuttaa lähes kaikkeen yrityksen toimintaan: liiketoimintaan, asiakassuhteisiin, hallintoon, viestintään, talousraportointiin, markkinointiin, tunnettuuteen

Lisätiedot

Työkaarityökalulla tuloksia

Työkaarityökalulla tuloksia Työkaarityökalulla tuloksia Asiantuntija Tarja Räty, TTK Työkaariajattelu työpaikan arjessa miten onnistumme yhdessä? Kehittämisen edellytyksiä Työkaarimallin käytäntöön saattamista Työura- ja kehityskeskustelut

Lisätiedot

Ympäristö huomioon seura-arjessa

Ympäristö huomioon seura-arjessa Ympäristö huomioon seura-arjessa Vastuu ympäristöstä on meidän jokaisen asia Seuratoiminnassa voimme toteuttaa arjen pieniä ja fiksuja valintoja ja samalla olla mukana ilmastotalkoissa. #fiksuseura #ympäristövastuu

Lisätiedot

Strategian tiivistys Kaupunginhallitus

Strategian tiivistys Kaupunginhallitus Strategian tiivistys Kaupunginhallitus 21.3. Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä yliopisto-

Lisätiedot

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä

Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Osaaminen ja työhyvinvointi järjestötyössä Heidi Ristolainen 2016 Opintokeskus Sivis 2016 Esittely Kerro lyhyesti, kuka olet ja mistä tulet. Millaisia ajatuksia sana työhyvinvointi sinussa herättää? Orientaatio

Lisätiedot

Ravintolatekstiilipalvelut. Tarjoile laadukas kokemus asiakkaalle

Ravintolatekstiilipalvelut. Tarjoile laadukas kokemus asiakkaalle Ravintolatekstiilipalvelut Tarjoile laadukas kokemus asiakkaalle Tekstiilipalvelujen vahva ja osaava ammattilainen Lindström on suomalainen perheyritys, joka perustettiin jo vuonna 1848. Jatkuvan ja pitkäjänteisen

Lisätiedot

Ruoan hinta vs. asiakasvaatimukset. Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? 6.11.2012 Elina Särmälä, ruokapalvelujohtaja Saimaan Tukipalvelut Oy

Ruoan hinta vs. asiakasvaatimukset. Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? 6.11.2012 Elina Särmälä, ruokapalvelujohtaja Saimaan Tukipalvelut Oy Ruoan hinta vs. asiakasvaatimukset. Miten selviämme tulevaisuuden haasteista? 6.11.2012 Elina Särmälä, ruokapalvelujohtaja Saimaan Tukipalvelut Oy Saimaan Tukipalvelut Oy Saimaan Tukipalvelut Oy aloitti

Lisätiedot

Pienet teot -sovellus

Pienet teot -sovellus Pienet teot -sovellus Marja Harjumaa, FT, erikoistutkija Teknologian tutkimuskeskus VTT Tarve On vanhanaikaista ajatella, että kansalainen on terveyspalveluiden kohde, joka sairastuessaan vastaanottaa

Lisätiedot

Sisältö. Sisältö Taustaa Ympäristövastuu Sosiaalinen vastuu Taloudellinen vastuu 2 KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT

Sisältö. Sisältö Taustaa Ympäristövastuu Sosiaalinen vastuu Taloudellinen vastuu 2 KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT YMPÄRISTÖ- JA YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI Sisältö 2 3 4 5 6 Sisältö Taustaa Ympäristövastuu Sosiaalinen vastuu Taloudellinen vastuu 2 KERAVAN ENERGIA -YHTIÖT TAUSTAA Keravan Energian

Lisätiedot

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO

HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO Sivu 1 HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO TUTKINNON OSA: LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Sivu 2 LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Tutkinnon suorittaja Tutkintotilaisuuden paikka Tutkintotilaisuuden aika

Lisätiedot

Informaatio voimassa 1. syyskuuta lähtien 2017 Lue enemmän: Ateriat kotiin. Kotiin kuljetuksen ohjeet

Informaatio voimassa 1. syyskuuta lähtien 2017 Lue enemmän:  Ateriat kotiin. Kotiin kuljetuksen ohjeet Informaatio voimassa 1. syyskuuta lähtien 2017 Lue enemmän: www.umea.se/dinmaltid Ateriat kotiin Kotiin kuljetuksen ohjeet Sisältö Kuka voi saada ateriat kotiin kuljetettuina... 3 Aterioiden tarjonta...

Lisätiedot

Strategian raportointi 2016 Kaupunginhallitus

Strategian raportointi 2016 Kaupunginhallitus Strategian raportointi Kaupunginhallitus 2.5.2017 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI Eloisassa, puhtaassa ja turvallisessa Lappeenrannassa on kaikenikäisten hyvä elää. Lappeenrantalaiset kehittävät aktiivisesti yritysystävällistä

Lisätiedot

Suomen 5. suurin ammattikorkeakoulu

Suomen 5. suurin ammattikorkeakoulu Suomen 5. suurin ammattikorkeakoulu Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk aloitti toimintansa vuoden 2017 alussa, Kampukset: Kotka, Kouvola, Mikkeli ja Savonlinna Toiminta-alueena Etelä-Savo ja Kymenlaakso

Lisätiedot

HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala

HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala HOTELLI- RAVINTOLA- JA CATERINGALAN PERUSTUTKINTO, kokin osaamisala OPISKELIJAN NIMI: Tämä arviointikaavake on tarkoitettu opiskelijan itsearvioimistaitojen vahvistamiseen ja työpaikkaohjaajan käyttöön:

Lisätiedot

Lounasruokien valmistus 40 osp. Ammattitaitovaatimukset

Lounasruokien valmistus 40 osp. Ammattitaitovaatimukset Lounasruokien valmistus 40 osp Ammattitaitovaatimukset vastaanottaa, varastoi ja säilyttää raaka-aineita ja muita tarvikkeita käsittelee ja käyttää eri jalostusasteella olevia elintarvikkeita valmistaa

Lisätiedot

À la carte -ruoanvalmistus 30 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa

À la carte -ruoanvalmistus 30 osp. Ammattitaitovaatimukset. Opiskelija osaa À la carte -ruoanvalmistus 30 osp Ammattitaitovaatimukset Opiskelija osaa aikatauluttaa ja suunnitella päivittäiset työtehtävänsä esivalmistaa ja valmistaa ruokaravintolan à la carte -listan ruokia, lisäkkeitä

Lisätiedot

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö

Kunnan toiminta-ajatus. Laadukkaat peruspalvelut. Yhteistyö ja yhteisöllisyys. Hyvä ja turvallinen elinympäristö Visio vuodelle 2025 Marttila on elinvoimainen ja yhteisöllinen, maltillisesti kasvava kunta, joka järjestää asukkailleen laadukkaat ja edulliset palvelut sekä turvaa yrittämisen perusedellytykset. Kunnan

Lisätiedot

Kärkkäinen Oy arvot 2019

Kärkkäinen Oy arvot 2019 Kärkkäinen Oy arvot 2019 Kärkkäinen Oy konsernin (jäljempänä yhtiö tai Kärkkäinen Oy) toimintaa ohjaavat kolme arvoa: luotettava, tehokas ja yhteistyö. Yhtiön arvot on yhteisesti hyväksytty ja ne perustuvat

Lisätiedot

Seamk:n kehittämistoiminta omistajanvaihdosten edistämiseksi Ostamalla yrittäjäksi

Seamk:n kehittämistoiminta omistajanvaihdosten edistämiseksi Ostamalla yrittäjäksi Metropolia/Hyrrät Helsinki 5.9.2014 Seamk:n kehittämistoiminta omistajanvaihdosten edistämiseksi Ostamalla yrittäjäksi juha.tall@seamk.fi Euroopan komission yritysten omistajanvaihdosten asiantuntijaryhmän

Lisätiedot

TRIPLEWIN KEHITYSTARINA

TRIPLEWIN KEHITYSTARINA TRIPLEWIN KEHITYSTARINA Mistä olemme tulossa, mitä olemme tänään ja mihin olemme menossa? will invest into customer xperience leadership TripleWinin juuret ovat General Motorsissa (GM) ja Saturn automerkissä

Lisätiedot

Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista

Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista Työpohja 1: Ideointi tulevaisuuden mahdollisuuksista ja potentiaalista Tuote palveluna Nyt Tulevaisuuden mahdollisuudet Taloudellinen potentiaali Elinkaaren pidentäminen Verkoston optimointi Digitaaliset

Lisätiedot

Kunniamaininnat tuottavuusyhteistyöstä 2012

Kunniamaininnat tuottavuusyhteistyöstä 2012 Kunniamaininnat tuottavuusyhteistyöstä 2012 RTK-Palvelu Oy: Kohti hyvää, monikulttuurista työyhteisöä RTK-Palvelu Oy on aktiivisesti kehittänyt työyhteisöään. RTK-Palvelu Oy on valtakunnallinen kiinteistöpalvelualan

Lisätiedot

Vastuullisuus K-ryhmässä. Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä

Vastuullisuus K-ryhmässä. Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä Vastuullisuus K-ryhmässä Matti Kalervo, vastuullisuusjohtaja, K-ryhmä K-ryhmä tänään #1 Suomen suurin ja Pohjois-Euroopan 3. suurin vähittäiskauppias Vähittäismyynti noin 13 mrd Henkilöstö 41 000 Maksetut

Lisätiedot

Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi

Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi Paikalliset tuotteet ruokapöytään ja aitojamakuja.fi Päivi Töyli Aitoja makuja -hanke, projektipäällikkö Koulutus- ja kehittämiskeskus Brahea, TY Aitoja makuja -hanke (2009-2011) toteuttaa Manner-Suomen

Lisätiedot

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON

FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON FSC-SERTIFIOINTI YHDISTÄÄ KANNATTAVAN JA VASTUULLISEN METSÄNHOIDON Oletko kiinnostunut taloudellisesti kannattavasta metsänhoidosta, joka huomioi monipuolisesti myös ympäristöarvot ja sosiaaliset näkökulmat?

Lisätiedot

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI

SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI SANASTO HOTELLI-, RAVINTOLA- JA CATERING-ALAN PERUSTUTKINTO: KOKKI 4. TUTKINNON OSA LOUNASRUOKIEN VALMISTUS Lounasruokien valmistus 2/5 A Aistinvarainen (raaka-aineista) Ajoitus, aikataulu Alkuperä (raaka-aineen)

Lisätiedot