1. Tutkintojen yhteiset osaamistavoitteet: akateemiset taidot ja yleiset valmiudet

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. Tutkintojen yhteiset osaamistavoitteet: akateemiset taidot ja yleiset valmiudet"

Transkriptio

1 1 ROMAANINEN FILOLOGIA OPETUSSUUNNITELMA Oppiaineessa annettava opetus perustuu opetussuunnitelmaan. Se on opettajille ja opiskelijoille tarkoitettu ohjeisto siitä, miten ja mitä opiskellaan. Opetussuunnitelmassa kuvataan oppiaineen opintojen kokonaisrakenne ja etenem isjärjestys, opintokokonaisuuksien ja opintojaksojen osaamistavoitteet, opiskeltavat asiasisällöt, opiskelutavat ja opintojaksojen arviointi. Opetussuunnitelmassa kuvataan opintojen kokonaisrakenne. Tarkemmat tiedot kunkin lukuvuoden kontaktiopetuksesta löytyvät Korppi-kurssi- ja opintotietojärjestelmästä.. Termi romaaninen filologia tarkoittaa perinteisesti kaikkien latinasta periytyvien romaanisten kielten tutkimusta kulttuurikontekstissaan. Käytännössä kuitenkin termillä tarkoitetaan ensisijaisesti ranskan kieltä sekä ranskankielistä kulttuuria romaanisen kielija kulttuurialueen kontekstissa. Opintojen päämääränä on antaa opiskelijoille hyvä ranskan kielen taito ja perehdyttää heidät ranskankieliseen kirjallisuuteen ja kulttuuriin sekä romaaniseen kielialueeseen. Romaanisen filologian voi luontevasti yhdistää pääaineena johonkin muuhun kieliaineeseen, kirjallisuustieteeseen, historiaan, taideaineisiin, sosiologiaan, valtio-oppiin tai informaatioteknologiaan. Sivuaineena se soveltuu edellisten lisäksi esimerkiksi valtiotieteiden, viestintätieteiden ja teknisten alojen opiskelijoille. Romaanisen filologian opinnot edellyttävät kiinnostusta kielen ja kulttuurin analyysiin, valmiutta itsenäiseen työskentelyyn ja kansainvälistä suunta utumista. 1. Tutkintojen yhteiset osaamistavoitteet: akateemiset taidot ja yleiset valmiudet Humanististen tieteiden kandidaatti pääaineena romaaninen filologia on oppinut tarkastelemaan kieltä rakenteen, kulttuurin, yhteiskunnan ja viestinnän kannalta. Humanististen tieteiden kandidaatilla on seuraavat akateemiset ja yleiset valmiudet ja taidot (sisältöosaaminen kuvataan perus- ja aineopintojen yhteydessä): Tieteelliset valmiudet Tuntee kielentutkimuksen suuntauksia Osaa suunnitella, toteuttaa ja raportoida suppeahkon tieteellisen tutkimuksen Osaa ohjatusti asettaa tutkimuskysymyksiä ja valita niiden tarkasteluun soveltuvat lähestymistavat ja menetelmät On tietoinen tutkimuksen eettisistä periaatteista Tuntee tieteellisen viestinnän keskeiset käytänteet Omaa valmiudet maisterintutkintoon tarvittavan tieteellisen tutkimuksen tekemiseen Yleiset työskentelytaidot Osaa toimia tehokkaasti ryhmän jäsenenä ja on tutustunut projektityöskentelyyn Osaa viestiä opintojen vaatimalla tavalla suullisesti ja kirjallisesti Hallitsee tiedonhankinnan menetelmiä ja osaa arvioida tietoa kriittisesti Osaa toimia monikielisessä ja kulttuurisessa ympäristössä

2 2 Ammatilliset taidot Ymmärtää teoreettisen tiedon tarpeen opettajan työssä ja muissa kieliasiantuntijan tehtävissä Ymmärtää kieliasiantuntijan roolin moniammatillisessa yhteistyössä Havainnoi kielen käyttöä, vaihtelua ja muutosta On valmis kehittämään asiantuntijuuttaan. Asenteelliset valmiudet Tunnistaa oman kielitaitonsa vahvuudet ja heikkoudet, ja osaa kehittää kielitaitoaan itsenäisesti Ymmärtää kulttuurisen tiedon merkityksen kieliasiantuntijuuden kehittymisessä Filosofian maisterilla pääaineenaan romaaninen filologia on laaja ja monipuolinen näkemys kielen rakenteesta ja kielestä kulttuurisena, yhteiskunnallisena ja kommunikatiivisena ilmiönä. Filosofian maisterilla on seuraavat akateemiset ja yleiset valmiudet ja taidot (sisältöosaaminen kuvataan syventävien opintojen yhteydessä): Tieteelliset valmiudet Tuntee useita kielentutkimuksen suuntauksia ja on perehtynyt lähemmin valitsemaansa erityisalueeseen Osaa suunnitella, toteuttaa ja raportoida laajahkon tieteellisen tutkimuksen Osaa asettaa tutkimuskysymyksiä ja valita niiden tarkasteluun soveltuvat lähestymistavat ja menetelmät Tuntee keskeiset tutkimuseettiset periaatteet ja toimii niiden mukaisesti Hallitsee oman tieteenalansa ja kielialueensa tieteellisen viestinnän keskeiset käytänteet Omaa valmiudet tieteelliseen jatkotutkimukseen omalla alallaan Yleiset työskentelytaidot Hallitsee tiimityön ja projektityöskentelyn On saavuttanut asiantuntijatehtävissä vaadittavat suulliset ja kirjalliset viestintätaidot Hallitsee tiedonhankinnan menetelmiä ja osaa arvioida tietoa kriittisesti Seuraa oman alansa kehityssuuntia ja ajankohtaista keskustelua, tunnistaa ongelmia ja soveltaa asiantuntemustaan niiden ratkaisuun. Osaa toimia monikielisessä ja kulttuurisessa ympäristössä Ammatilliset taidot Suuntautumisvaihtoehdon mukaan hallitsee opettajalta vaadittavat ammatilliset taidot tai osaa toimia muissa kieliasiantuntijan tehtävissä Osaa tuoda esiin kieliasiantuntijan näkökulmia moniammatillisessa yhteistyössä Havainnoi kielen käyttöä, vaihtelua ja muutosta Asenteelliset valmiudet Pitää yllä ja kehittää kielitaitoaan ja kulttuurista asiantuntemustaan Arvostaa asiantuntijuuttaan

3 3 2. Oppiaineen romaaninen filologia opintojen rakenne Romaanisen filologian opinnot jakautuvat kolmeen vaiheeseen seuraavasti: perusopinnot (30 op), aineopinnot (50 op) ja syventävät opinnot (40 op + pro gradu -tutkielma 40 op = 80 op), yhteensä 160 op. Lisäksi on suoritettava kieli- ja viestintäopinnot. Sivuaineopiskelijoiden on mahdollista suorittaa aineopin not 3intopisteen laajuisina ja syventävät opinnot 60 opintopisteen laajuisina. PERUSOPINNOT 30 p Perusopintojen avulla luodaan perusta tuleville romaanisen filologian opinnoille. Perusopinnoista on saatava painotetuksi keskiarvoksi vähintään H, jotta opiskelija voi suorittaa aineopinnot. Kieli- ja viestintätaidot Perusopinnot suoritettuaan opiskelija kykenee viestimään ranskan kielellä hyvin sekä suullisesti että kirjallisesti. Opiskelija osaa kuvata kieltä ja kykenee soveltamaan ranskan kielen rakenteiden tuntemustaan erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Sisältöosaaminen Opiskelija tuntee kielentutkimuksen perusteita ja kielitieteen terminologiaa ja ymmärtää kielitieteellisen tutkimuksen kieltä. Opiskelija osaa perustiedot Ranskan kulttuurista, yhteiskunnasta ja kirjallisuudesta. Perusopinnot 30 op (sivuaineopiskelijoille 27 op) Kieli- ja RFIP010 Ranskan kielen rakenteet viestintätaitoopinnot RFIP015 Fonetiikka ja ääntäminen 4 op RFIP Käännösharjoitukset suomi-ranska ja ranska-suomi RFIP Kirjallinen taito ja suullinen taito 4 op yht.18 op Kulttuuriopinnot RFIP030 Kirjallisuus 4 op RFIP035 Ranskalainen kulttuuri 3 op yht. 7 op Kielitieto-opinnot KLSP002 Johdatusta kieleen ja sen tutkimukseen 3 op RFIP040 Johdantokurssi yleiseen ja romaaniseen kielitieteeseen 2 op yht.

4 4 AINEOPINNOT 50 op (sivuaineopiskelijan aineopinnot ovat laajuudeltaan 3) Kieli- ja viestintätaidot Opiskelijan ranskan kielen taito syvenee edelleen kieli- ja viestintätaitokurssien ja kieliharjoittelun avulla. Sisältöosaaminen Opiskelijan kulttuurintuntemus syvenee edelleen kieliharjoittelun ja kulttuurikurssien avulla. Opiskelija tuntee laajemmin ranskalaista kielitiedettä ja ranskan kielen kehitystä sekä Ranskan historiaa ja kirjallisuutta. Opiskelija valitsee pääaineopintojensa suuntautumisvaihtoehdon ja suorittaa sen johdantokurssin, jolloin hän saa tarvittavat tiedot pystyäkseen syventämään tietojaan alalta syventävissä opinnoissa. Opiskelija tuntee oman alansa tieteellisiä käytänteitä: tuntee ja hallitsee hyvin kielentutkimuksen perusteet, osaa ajatella tieteellisesti, hankkia uutta tietoa ja arvioida sitä ja osaa käyttää tieteellisiä työskentelytapoja. Opiskelija osaa tuottaa tietoa omalta alaltaan ja laatia tutkielman tieteellisen tutkimusprosessin mukaisesti. Opiskelija saa työelämävalmiuksia ja osaa soveltaa oppimaansa työelämässä asiantuntijuusalallaan. Aineopinnoista on saatava painotetuksi keskiarvoksi vähintään H, jotta opiskelija voi suorittaa syventävät opinnot.

5 5 Aineopinnot 50 op (sivuaineopiskelijoille 3) (sivuaineopiskelijat, jotka tekevät myös syventävät opinnot 47 op) RFIA010 Kielioppi RFIA020 Käännösharjoitukset suomi-ranska RFIA021 Käännösharjoitukset ranska-suomi RFIA025 Suullinen taito 7 op 4 op 4 op 2 op yht.17 op Tutkimustyön harjoittelu Kieli- ja viestintätaitoopinnot Suuntautumisvaihtoehdon johdantokurssi RFIA057 Proseminaari 4 op KLSA077 Tutkielman laatimisen perusteet 0 op RFIA058 Kandidaatintutkielma 8 op yht. 12 op A. KLSA120 Johdatus kielen oppimisen ja opettamisen tutkimukseen 3 op B. KLSA320 Johdatus diskurssintutkimukseen 3 op C. KLSA922 Johdatus eurooppalaisen kulttuurin tutkimukseen 3 op yht. 3 op Kulttuuriopinnot RFIA031 Kirjallisuus 3 op RFIA045 Ranskan historia 2 op yht. Kielitieto-opinnot RFIA040 Ranskalainen kielitiede 3 op RFIA047 Ranskan kielen kehitys 2 op yht. Kieliharjoittelu RFIA060 Kieliharjoittelu 4 op Latinan kielen opinnot LATP001 Latina 1 4 op Työharjoittelu RFIA090 Työharjoittelu (vapaavalintainen opintojakso)

6 6 SYVENTÄVÄT OPINNOT 80 op (josta Pro gradu tutkielman osuus on 40 op) Kieli- ja viestintätaidot Opiskelijan ranskan kielen taito hioutuu edelleen viimeisten kieli- ja viestintätaitokurssien avulla. Hänellä on myös vähintään perustiedot jostakin muusta romaanisesta kielestä kuin ranskasta. Sisältöosaaminen Opiskelija syventää ja laajentaa valitsemansa suuntautumisvaihtoehdon tuntemustaan ja valitsemiensa oppiainekohtaisten erikoisalojen tuntemustaan. Opiskelija omaksuu syvällisesti ranskankielisten maiden sosiokulttuurista tietoa. Hän tuntee erittäin hyvin jonkun kielentutkimuksen osa-alueen ja romaanista kielialuetta laajasti. Opiskelija kykenee soveltamaan hankkimaansa tietoa työelämässä ja toimimaan oman alansa asiantuntijana ja kehittäjänä. Opiskelija kykenee itsenäiseen tieteelliseen työskentelyyn. Opiskelija osaa soveltaa oppimaansa itsenäisesti laatimalla tieteellisesti perustellu n esityksen jostakin romaaniseen filologiaan kuuluvasta aiheesta. Opiskelija saa valmiudet tieteelliseen jatkokoulutukseen.

7 7 Syventävät opinnot 80 op (sivuaineopiskelijat 60 op) 1. Oppiainekohtaiset pakolliset kieli- ja viestintätaito-opinnot yht. 1 Kieli- ja viestintätaitoopinnot Toisen romaanisen kielen opinnot RFIS010 Kielioppi RFIS020 Käännösharjoitukset ranska-suomi RFIS035 Toinen romaaninen kieli 4 op 3 op 4 op 2. Tutkimus 50 op (sivuaineopisk. 30 op) Latinan kielen opinnot LATP002 Latina 2 RFIS030 Pro gradu seminaari KLSS721 Johdatusta tutkimuksen tekoon RFIS095 Pro gradu tutkielma RFIS096 Sivuaineen tutkielma 4 op 10 op 0 op 40 op 20 op 3. Suuntautumisvaihtoehdot A tai B tai C 15-2 Opiskelija valitsee yhden suuntautumisvaihtoehdon kursseja vähintään 1 A. Kielen oppiminen ja opettaminen B. Kielenkäyttö ja diskurssi RFIS080 Kielenopetuksen teoria RFIS081 Kontrastiivinen kielen ja kulttuurin tutkimus RFIS083 Käännösharjoitukset suomiranska 3 op RFIS084 Suullinen taito 3 op RFIS092 Työssäoppiminen aineenopettajaksi opiskeleville KLSS101 Toisen kielen oppiminen KLSS108 Kieli ja identiteetti KLSS113 Näkökulmia monikielisyyteen KLSS115 Kielen oppimisen ja opettamisen tutkimussuuntauksia: itseopiskelupaketti KLSS903 Kielikontaktit KLSS905 Kulttuurienvälisen viestinnän perusteet KLSS702 Kvantitatiiviset menetelmät RFIS040 Vertaileva romanistiikka RFIS041 Italia 10 op RFIS042 Espanja 10 op RFIS050 Keskiajan kirjallinen kulttuuri RFIS051 Ranskan kielen varhaisvaiheet 10 op RFIS060 Diskurssianalyysi RFIS061 Kirjallisuuden semiotiikka RFIS062 Muita kielitieteen osa-alueita RFIS082 Jokin muu kielentutkimuksen osa-alue 2 op RFIS083 Käännösharjoitukset suomiranska 3 op RFIS084 Suullinen taito 3 op RFIS090 Työharjoittelu KLSS306 Kriittinen diskurssintutkimus KLSS331 Etnografinen diskurssintutkimus KLSS332 Institutionaalinen diskurssintutkimus

8 8 KLSS334 Diskurssintutkimuksen itseopiskelupaketti KLSS113 Näkökulmia monikielisyyteen KLSS903 Kielikontaktit KLSS905 Kulttuurienvälisen viestinnän perusteet KLSS702 Kvantitatiiviset menetelmät C. Kieli- ja kulttuuri RFIS040 Vertaileva romanistiikka RFIS041 Italia 10 op RFIS042 Espanja 10 op RFIS050 Keskiajan kirjallinen kulttuuri RFIS051 Ranskan kielen varhaisvaiheet 10 op RFIS060 Diskurssianalyysi RFIS061 Kirjallisuuden semiotiikka RFIS062 Muita kielitieteen osa-alueita RFIS070 Ranskankielinen kirjallisuus RFIS071 Ranskankielinen kulttuuri 10 op RFIS081 Kontrastiivinen kielen ja kulttuurin tutkimus RFIS083 Käännösharjoitukset suomiranska 3 op RFIS084 Suullinen taito 3 op RFIS090 Työharjoittelu KLSS901 Eurooppalaisen kulttuurin juuret KLSS903 Kielikontaktit KLSS905 Kulttuurienvälisen viestinnän perusteet KLSS915 Kieli ja kulttuuri: Itseopiskelu, kirjatenttejä KLSS113 Näkökulmia monikielisyyteen KLSS702 Kvantitatiiviset menetelmät Romaanisen filologian syventävien opintojen moduulit I-V ovat: Moduuli I Romaaninen kielialue Moduuli II Keskiajan tutkimus Moduuli III Moderni kielitiede Moduuli IV Ranskankielinen kirjallisuus ja kulttuuri Moduuli V Ranska vieraana kielenä

9 9 3. Opintojen suunnittelu Opintoja suunnitellessaan opiskelijan kannattaa muistaa, että 1 op vastaa n. 27 tunnin työpanosta, johon sisältyy sekä kontaktiopetuksen tunnit että itsenäinen työskentely (esim. kontaktiopetustunneille valmistautuminen, kirjallisten töiden valmistelu, kirjoittaminen, oheiskirjallisuuteen perehtyminen, tenttiin valmistautuminen). Opintojaksot arvioidaan asteikolla 0-5, ellei opintojakson kuvauksessa muuta mainita. Jos opintojakso arvioidaan asteikolla hyväksytty/ hylätty, hyväksytty vastaa arvosanaa 3. Opintokokonaisuuksia koostettaessa hyväksytty-arvosanalla suoritettuja kursseja ei oteta mukaan opintokokonaisuuden keskiarvoa laskettaessa. Opintokokonaisuuksien suorittamisessa on huomioitava myös, että alemmasta opintokokonaisuudesta on saatava arvosanaksi H (hyvä, keskiarvo vähintään 2,50), ennen kuin ylempi opintokokonaisuus voidaan koota. RFI0002 Opettajatuutorointi ja henkilökohtainen opintosuunnitelma (HOPS) 2 op Opiskelija tutustuu yliopistoon opiskeluympäristönä ja akateemisen opiskelun käytänteisiin ensimmäisen opiskeluviikon orientaatiotilaisuuksissa sekä opiskelija- ja opettajatuutoreiden ohjaustapaamisissa. Ensimmäisen vuoden tuutoroinnin jälkeen opiskelija osaa etsiä yliopisto-opintoihinsa liittyvää tietoa eri tavoin ja eri tahoilta opiskella löytämäänsä tiedon varassa tarkoituksenmukaisesti ja päämäärätietoisesti asettaa lyhyen ja myös pitemmän tähtäimen tavoitteita suunnitella ja valita opintojaan työelämän tarpeita huomioiden arvioida valintojaan, osaamistaan ja kehittymistarpeitaan laatia itselleen henkilökohtaisen opintosuunnitelman (HOPS) Korpin ehops sovelluksessa. Opiskelutapa: Opettajatuutorointi on ryhmissä toteutettua opinto-ohjausta. Ryhmät tapaavat noin kerran kuussa syyslukukauden aikana ja niissä keskustellaan akateemisiin opintoihin, uuteen elämänvaiheeseen ja työelämään liittyvistä asioista. Keväällä tapaamisia on noin 3-4. Ryhmätapaamisten lisäksi opiskelija voi halutessaan tavata oman opettajatuutorinsa kahden kesken, jolloin voidaan keskustella tarkemmin opiskelijan henkilökohtaisista kysymyksistä. Opiskelija tekee alustavan HOPSinsa ensimmäisenä opiskeluvuonna osana opettajatuutorointia. Suunnitelma säilyy Korpissa, sitä täydennetään ja päivitetään koko opintojen ajan. Se tarkistetaan ensimmäisen vuoden lisäksi proseminaarin ja seminaarin yhteydessä. Toisena ja kolmantena opiskeluvuonna opettajatuutoriryhmät kokoontuvat kerran lukuvuodessa. Arviointi: Aktiivinen osallistuminen ja HOPSin laatiminen. Opintojakson suoritus on edellytys perusopintokokonaisuuden rekisteröimiselle.

10 10 Henkilökohtainen opintosuunnitelma: HOPS on opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka auttaa opintojen suunnittelussa ja hallinnassa sekä ohjaa hyviin oppimistuloksiin omien tavoitteiden mukaisesti. Se on itsetuntemuksen ja itsensä kehittämisen apuväline. HOPS suuntaa tulevaisuuteen, jopa työelämään asti. HOPS on kuitenkin joustava: vahvuudet ja varsinkin tavoitteet voivat muuttua. Opiskelutapa ja suositus ajoituksesta: Opiskelija tekee alustavan HOPSinsa mahdollisimman varhain ensimmäisenä opiskeluvuonna. Opinto-ohjaaja antaa neuvoja ja tukea HOPSin laadintaan, tai opintosuunnitelma voidaan tehdä osana opettajatutorointia. Suunnitelma säilytetään, sitä täydennetään jo ensimmäisen opiskeluvuoden keväällä ja päivitetään opinto-ohjaajan tuella koko opintojen ajan. HOPS tehdään elektronisena opintosuunnitelmana Korppi-järjestelmässä (ehops). Mikäli opiskelija aikoo suorittaa romaanisen filologian kursseja vaihto-opiskelussa ulkomailla, se on huomioitava HOPSissa siten, että opiskelija ei suorita sellaisia kursseja omassa yliopistossaan, jotka hän aikoo ja voi suorittaa ulkomaisessa vaihtokohteessa. KLSA005 VIERAIDEN KIELTEN URAKURSSI 2 op (kirjataan tutkinnon yleisopintoihin) Opiskelija osaa etsiä työelämään ja työllistymiseen liittyvää tietoa ja keskustella siitä ryhmässä osaa kuvata joitakin vieraiden kielten maistereille tyypillisiä ammattivaihtoehtoja ja niissä tarvittavaa osaamista tiedostaa sivuaineopintojen merkityksen työllistymisessä tunnistaa omat kiinnostuksensa, vahvuutensa ja kehittymisalansa osaa antaa osaamisestaan ja motivaatiostaan positiivisen ja realistisen kuvan työnantajalle Edeltävät tiedot: Opettajatuutorointi ja HOPS. Opiskelutapa: Ryhmä toimii itseohjautuvasti ja määrittelee omia tavoitteitaan, oppimistarpeitaan ja työtapojaan. Ryhmässä hankitaan ja jaetaan tietoa ja keskustellaan opintovalintoihin ja työelämään liittyvistä asioista. Kurssiin kuuluu osana myös osaajat kohtaavat-luentosarja, minkä vuoksi urakurssi pidetään luentosarjan kanssa samaan aikaan vuoroviikoin. Suositus ajoituksesta: opiskeluvuosi. Arviointi: Hyväksytty / hylätty. Kohderyhmä: Muut kuin opettajan ammattiin suuntaavat opiskelijat

11 11 Ulkomailla suoritettavat opinnot Romaanisen filologian pääaineopiskelijan kannattaa sijoittaa mahdollisimman paljon sellaisia kursseja vaihto-opiskelu-vuoteensa, jotka edistävät pääaineen opintoja ja lisäksi mahdollisuuksien mukaan sivuaineen opintoja. Kaikkien kurssien ja moduuleitten opintoja voidaan suorittaa ulkomailla. Ennen ulkom aille lähtöä opintojen korvaavuud esta sovitaan opinto-ohjaajien ja opettajatutoreiden kanssa. Jos opiskelija haluaa suorittaa myös sivuaineen opintoja ulkomailla on niistä sovittava erikseen kyseisessä oppiaineessa ennen ulkomaille opiskeluun lähtöä. Suositus ajoituksesta: Suositus vaihto-opiskeluvuoden ajoitukseksi on pääaineopintojen 2. opiskeluvuosi. 4. Romaaninen filologia -oppiaineen opintojaksot PERUSOPINNOT 30 p (sivuaineopiskelijan perusopinnot ovat laajuudeltaan 27 op). RFIP010 RANSKAN KIELEN RAKENTEET Kurssin käytyään opiskelija hallitsee ranskan kielen normatiivisen kieliopin rakenteet kuten artikkelit, substantiivit, adjektiivit, pronominit, kielto- ja kysymysrakenteet, verbiopin ja lauseenjäsennyksen. Opiskelija kykenee tuottamaan oikein muodostettuja rakenteita erilaisten kielenkäyttötilanteiden mukaan. Opiskelija saa valmiudet myös kielen rakenteen kuvaamiseen ja analysointiin. Opiskelutapa: Kokonaisuuteen sisältyy kaksi osaa, jotka on suoritettava saman lukuvuoden aikana: 1) Kaikille pakollinen lauseenjäsennystä ja kielioppiterminologiaa käsittelevä lyhyt verkkokurssi. Kurssilla käsitellään peruskielioppiterminologiaa. Yhden kuukauden pituinen verkkokurssi sisältää vapaaehtoisia ja pakollisia harjoituksia. Verkkokursseja järjestetään 2 kertaa syyslukukaudella. Opiskelija saa valita hänelle sopivan ajankohdan. Lauseenjäsennysosio on oltava suoritettuna viimeistään ennen kielioppiosion ensimmäistä kertauskuulustelua. 2) Lukuvuoden kestävä kielioppikurssi, jolla perehdytään ranskan kielen normatiivisen kieliopin pääpiirteisiin koulutietoja syventäen. Lukuvuoden kestävät luennot ja niiden pohjalta tehtävät harjoitukset ryhmissä. Syksyllä käsitellään mm. substantiivit, adjektiivit, pronominit, kielto- ja kysymyslauseet ja keväällä keskitytään verbioppiin. Arviointi: 1) Pakollisia harjoituksia, joiden yhteenlaskettu keskiarvo muodostaa lopullisen arvosanan. 2) Kaksi kertauskuulustelua. Koko kurssi (1+2) on oltava suoritettuna ennen RFIA010 -kurssin aloittamista. Loppuarvosanasta lauseenjäsennyksen osuus on 15 % ja kieliopin 85%. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: 1) BACCUS, Grammaire française, Librio ) Oheislukemistona DELATOUR & al., Nouvelle Grammaire du Français, Hachette 2004.

12 12 RFIP015 FONETIIKKA JA ÄÄNTÄMINEN 4 op Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa ääntää ranskaa hyvin. Opiskelija osaa tulkita ranskan monimutkaista oikeinkirjoitusta. Lisäksi hän osaa selittää, miksi ja milloin mikin kirjainyhdistelmä ääntyy tietyllä tavalla. Opiskelutapa: Luento sekä kielistudio- ja verkkoharjoituksia. Luennolla käsitellään fonetiikkaa siinä määrin, kuin se tukee oikean ääntämistavan oppimista ja valotetaan kielistudioharjoituksiin liittyviä teoreettisia ongelmia. Arviointi: 1) fonetiikka: verkossa suoritettavia pakollisia harjoituksia, joiden yhteenlaskettu keskiarvo muodostaa teoria-osan arvosanan. 2) kielistudiossa tapahtuvien ääntämisharjoitusten perusteella an nettu arvosana. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Kurssilla käytetään kurssikirjaa KALMBACH, Phonétique et prononciation du français - Ranskan fonetiikka ja ääntäminen, Kielten laitoksen julkaisuja, Kirja sisältää teoriaosan ja kielistudiossa suoritettavat harjoitukset. RFIP KÄÄNNÖSHARJOITUKSET SUOMI-RANSKA JA RANSKA SUOMI : 1) Käännösharjoitukset suomi-ranska 3 op Kurssin käytyään opiskelija osaa kääntää yksinkertaisia suomenkielisiä tekstejä ranskaksi. Opiskelija on oppinut korjaamaan tavalliset perustason kielioppi- ja sanastovirheet. Hän osaa rakentaa kieliopillisesti korrekteja ranskankielisiä lauseita suomenkielisen tekstin pohjalta. Opiskelutapa: Kurssilla harjoitellaan käännöslauseiden avulla kontrastiivisesti ranskan kielioppia ja sanastoa. Opiskelija valmistaa viikoittain kotona harjoitustekstejä, jotka käsitellään tunnilla opettajan johdolla. Arviointi: Kaksi koetta, joista toinen suoritetaan kotitenttinä tai verkossa suoritettavia pakollisia harjoituksia. Asteikko ) Käännösharjoitukset ranska-suomi 2 op Kurssin käytyään opiskelijalla on kääntämisen perustiedot ja -taidot. Opiskelija pystyy kääntämään samalla sanavarastoaan kartuttaen kaunokirjallista tekstiä sekä erityyppisiä yleiskielisiä asiatekstejä aiheinaan mm. yhteiskunta, kulttuuri, politiikka ja opiskelu. Opiskelija kykenee erottamaan tyylillisiä ja rakenteellisia eroja sekä hahmottamaan tekstin kokonaisuutena pintaa syvemmältä luontevan käännöksen tuottamiseksi hyvällä suomen kielellä. Opiskelutapa: Erityyppisten ei kovin vaikeiden tekstien kääntäminen hyvälle suomen kielelle. Tekstikokoelma sisältää mm. yleiskielisiä asiatekstejä kulttuurista, yhteiskunnasta, opiskelusta sekä jonkun kaunokirjallisen ja erikoisalan tekstin. Aktiivinen osallistuminen kurssille, joka kestää kaksi periodia. Tekstit valmistellaan kotona ja käsitellään tunnilla.

13 13 Yksilö- ja ryhmätyötä. Niiden, joiden äidinkieli ei ole suomi on neuvoteltava kurssin suoritustavasta opettajan kanssa. Arviointi: Kaksi koetta, joista toinen suoritetaan kotitenttinä ja toinen on sanakirjaton tentti. Asteikko 0-5. RFIP KIRJALLINEN JA SUULLINEN TAITO 4 op: 1) Kirjallinen taito 2 op Kurssin käytyään opiskelija osaa kirjoittaa jäsenneltyjä tekstejä. Opiskelijalla on ranskankielisen akateem isen kirjoittamisen perustaidot. Opiskelutapa: Kurssi sisältää monipuolisia kirjoitusharjoituksia kuten esseitä, tiivistelmiä ja referaatteja. Pakolliset harjoitukset, jotka käsitellään opettajan johdolla. Arviointi: Arvosana annetaan harjoitusten perusteella. Asteikko ) Suullinen taito 2 op Kurssin käytyään opiskelija osaa keskustella yleisluontoisista aiheista suhteellisen vaivattomasti. Opiskelutapa: Kurssilla harjoitellaan suullista ilmaisua ranskaksi pienryhmissä. Keskustelut pienryhmissä, erilaiset kuunteluharjoitukset. Arviointi: Aktiivinen osallistuminen harjoituksiin ja suullinen loppukoe. Asteikko 0-5. RFIP030 KIRJALLISUUS 4 op Kurssin käytyään opiskelijalla on yleiskäsitys 1900-luvun ranskalaisesta kirjallisuudesta sekä kirjallisuusanalyysin metodeista. Opiskelutapa: Kurssilla perehdytään 1900-luvun ranskalaiseen kirjallisuuteen. Analysoitavina on mm. seuraavien kirjailijoiden teoksia: Saint-Exupéry, Camus, Duras, Beckett, Ionesco, Gide. Aktiivinen osallistuminen kurssille ja kertauskuulustelu. Arviointi: Kertauskuulustelu tai kirjatentti. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Jos opiskelija suorittaa kurssin kirjatenttinä hänen on perehdyttävä seuraavaan teokseen: JULAUD, La littérature française, Du XIXe siècle à nos jours (Editions First 2008). Lisäksi on luettava neljä kaunokirjallista teosta opettajan ohjeiden mukaan. RFIP035 RANSKALAINEN KULTTUURI 3 op Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on perustiedot nykyranskalaisten kulttuuriviitteiden tulkitsemiseen kirjallisuudessa ja asiateksteissä. Opiskelutapa: Lukuvuod en kestävä kurssi, joka antaa yleiskuvan ranskalaisesta nykyyhteiskunnasta, sen kulttuurista ja taide-elämästä sekä poliittisesta ja sosiaalisesta historiasta. Opetusmateriaali koostuu mm. dia-kuvista. Aktiivinen osallistuminen kurssille tai kirjatentti. Arviointi: Kertauskuulustelu tai kirjatentti. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: STEELE, Civilisation progressive du français avec 400 activités, Niveau intermédiaire, CLE International/ VUEF, 2002.

14 14 KLSP002 JOHDATUSTA KIELEEN JA SEN TUTKIMUKSEEN 3 op Kohderyhmä: Pakollinen opintojakso vain pääaineopiskelijoille. Niiden vieraiden kielten ja suomalaisen viittomakielen sivuaineopiskelijoiden, jotka ovat suorittaneet opintojakson KLSP002 johonkin muuhun kieleen, perusopintojen laajuus on 27 op. Ne vieraiden kielten sivuaineopiskelijat, joiden pääaine on muu kuin kieli, suorittavat tämän opintojakson, ja heidän perusopintojen laajuudeksi tulee 30 op. Opintojakson KLSP002 johonkin muuhun kieleen suorittaneet suomen kielen sivuaineopiskelijat tekevät kurssin sijasta kirjatentin SKIP102. Kurssin käytyään opiskelija osaa tarkastella kieltä tutkimuksen kohteena tunnistaa maailman kielten moninaisuuden ja kielellisen monimuotoisuuden osaa nimetä erilaisia kielentutkimuksen alueita (esim. yleinen ja soveltava kielitiede; sosio- ja psykolingvistinen tutkimus jne.), tarkastelun näkökulmia (esim. kieli ja yhteiskunta) ja tutkimussuuntauksia (esim. strukturalismi) tunnistaa kielitieteen keskeiset kuvaustasot (fonologia, morfologia, syntaksi, leksikko, semantiikka, pragmatiikka) sekä niiden peruskäsitteitä tunnistaa kielten laitoksen tutkimus- ja opetusprofiiliin kuuluvat alueet (kielen oppiminen ja opettaminen, kielenkäyttö ja diskurssi, kieli ja kulttuuri) ja niiden peruskäsitteitä pystyy hankkimaan perustietoa alan kirjallisuudesta ja kielitieteellisiltä verkkosivustoilta ymmärtää kielitieteellisen tiedon merkityksen oman kieliasiantuntijuuden rakentumisessa Opiskelutapa: Luennot, oppimistehtävät ja kirjallisuus. Arviointi: Kertauskuulustelu. Asteikko 0-5. Suositus ajoituksesta: Kurssi suoritetaan ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä ensimmäisessä periodissa. RFIP040 JOHDANTOKURSSI YLEISEEN JA ROMAANISEEN KIELITIETEESEEN 2 op Kurssilla käydään läpi yleisen kielitieteen historia ja nykysuuntaukset sekä tarkastellaan lähemmin romaanisten kielten tutkimusta. Opiskelija hallitsee yleisen ja soveltavan kielitieteen peruskäsitteet ja erityisesti romaanisten kielten tutkimuksen. Hän on perehtynyt yleisen, soveltavan ja romaanisen kielitieteen pääsuuntauksiin. Opiskelutapa: Luentokurssina tai kirjatenttinä. Arviointi: Kertauskuulustelu tai kirjatentti. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Osa 2: yleinen kielitiede: MOESCHLER - AUCHLIN, Introduction à la linguistique contemporaine sivut 1-72, MAINGUENEAU, Aborder la linguistique, KARLSSON, Johdatusta yleiseen kielitieteeseen sivut 24-55, , ,

15 15 Rom aaninen kielitied e: KLIN KEN BERG, Des langues romanes sivut , , , Suositus ajoituksesta: Ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. AINEOPINNOT 50 op (sivuaineopiskelijan aineopinnot ovat laajuudeltaan 3) RFIA010 KIELIOPPI 7 op Kurssin käytyään opiskelija ymmärtää ja osaa selittää muille oppijoille ranskan kielen keskeiset kieliopilliset rakenteet, etenkin pronominijärjestelmän ja siihen liittyvät laajat kieliopin osa-alueet, jotka mahdollistavat sen ymmärtämisen: artikkelit, tarkenteet, verbit, verbirakenteet, objektin käsite. Pronominijärjestelmän hallitseminen on perusedellytys oikeiden jokapäiväisten rakenteiden tuottamiselle. Kurssin käytyään opiskelija osaa soveltaa oppimiaan sääntöjä monipuolisiin lauserakenteisiin ja tuottaa kieliopillisesti koherenttia puhetta ja kirjoitettua tekstiä, esim. tutkielman. Edeltävät tiedot: Ranskan rakenteet- kurssin suoritus. Opiskelutapa: Luento sekä verkkoharjoituksia ja/ tai kontaktiopetuksena tehtyjä harjoituksia. Kirjallisuus: Kurssilla käytetään kurssikirjaa KALMBACH, Grammaire française de l étudiant finnophone, Kielten laitoksen julkaisuja, Arviointi: Pakollisia verkkoharjoituksia sekä osakokeita, jotka suoritetaan myös verkossa. Osakokeita ei voi uusia. Koko kurssin voi uusia tai suorittaa yhdellä pitkällä verkkotentillä tai suullisella tentillä. Asteikko 0-5. RFIA020 KÄÄNNÖSHARJOITUKSET SUOMI-RANSKA 4 op Kurssin käytyään opiskelija osaa kääntää standardikielisiä tekstejä ja on oppinut käyttämään suomi-ranska sanakirjojen lisäksi muita lähteitä. Opiskelija osaa rakentaa monimutkaisia ranskankielisiä lauseita suomenkielisen tekstin pohjalta. Edeltävät tiedot: Perusopintojen suomi-ranska-käännöskurssin suoritus. Opiskelutapa: Kurssilla pyritään syventämään ranskan kieliopin ja sanaston hallintaa kääntämällä keskivaikeita tekstejä. Opiskelija valmistaa viikoittain kotona harjoitustekstejä, jotka tarkastetaan ja käsitellään tunnilla opettajan johdolla. Arviointi: Kaksi koetta, joista toinen suoritetaan kotitenttinä. Asteikko 0-5.

16 16 RFIA021 KÄÄNNÖSHARJOITUKSET RANSKA-SUOMI 4 op Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa kääntää suju vammin keskivaikeita tekstejä. Opiskelijan sanavarasto laajenee aihepiirien laajetessa mm. erilaisiin lehtiteksteihin ja tyyliharjoitteluun. Opiskelija osaa tulkita kielen rakenteita syvällisemmin ja kirjoittaa suomen kieltä sujuvammin. Opiskelija kykenee hahmottamaan käännettävän tekstin sen tarkoituksen mukaan ja siirtymään tyylilajista toiseen. Opiskelija on perehtynyt myös kääntämisprosessin teoreettisiin kysymyksiin. Edeltävät tiedot: Perusopintojen ranska-suomi-käännöskurssin suoritus. Opiskelutapa: Kurssilla syvennetään kääntämisen perustietoja ja -taitoja kääntämällä erityyppisiä melko vaikeita tekstejä, mm. kulttuurin, yhteiskunnan, politiikan ja kaunokirjallisuuden alalta. Kurssi sisältää tyyliharjoituksen. Kääntämisen teoreettisiin näkökohtiin tutustutaan suomenkielisen aineiston pohjalta. Aktiivinen osallistuminen kurssille. Tekstit valmistellaan kotona ja käsitellään tunnilla. Yksilö- ja ryhmätyötä. Niiden, joiden äidinkieli ei ole suomi on neuvoteltava kurssin suoritustavasta opettajan kanssa. Arviointi: Kaksi koetta, joista toinen suoritetaan kotitenttinä ja toinen on sanakirjaton tentti. Asteikko 0-5. RFIA025 SUULLINEN TAITO 2 op Keskusteluharjoituksissa opiskelija oppii ilmaisemaan itseään varmasti ja selkeästi kommunikaatiotilanteen vaatimalla tavalla. Edeltävät tiedot: Perusopintojen suullinen taito-kurssin suoritus. Opiskelutapa: Kurssilla harjoitellaan pienryhmissä erityyppisiä kommunikaatiotilanteita. Keskustelut pienryhmissä ja erilaiset kuunteluharjoitukset. Arviointi: Aktiivinen osallistuminen ku rssille ja suullinen loppukoe. Asteikko 0-5. RFIA031 KIRJALLISUUS 3 op Kurssi on jatkoa perusopintojen kirjallisuuskurssille (RFIP030). Kurssilla syvennetään ranskankielisen kirjallisuuden ja kirjallisuusanalyysin tuntemusta. Analysoitavana on neljän kirjailijan teoksia opettajan valinnan m ukaan: Racine (1600-lu ku), Voltaire (1700- luku), Flaubert, Zola (1800-luku) Kurssin käytyään opiskelijalla on hyvä käsitys ranskankielisestä kirjallisuudesta ja kirjallisuusanalyysin metodeista. Edeltävät tiedot: Perusopintojen kirjallisuuskurssin suoritus. Opiskelutapa: Aktiivinen osallistuminen kurssille. Arviointi: Kertauskuulustelu tai kirjatentti. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Teoksia opettajan ohjeiden mukaan.

17 17 RFIA040 RANSKALAINEN KIELITIEDE 3 op Kokonaisuus syventää perusopinnoissa annettua yleisen ja romaanisen kielitieteen tuntemusta perehdyttäen alasta tehtyyn ranskan kieltä koskevaan tutkimukseen. Kurssin käytyään opiskelija osaa sekä strukturalismiin että diskurssianalyysiin pohjautuvia ajatustapoja ja terminologiaa. Hän kykenee käyttämään niitä tutkimuksessa koskien esim. morfosyntaksia, semantiikkaa, enunsiaatiota, puhuttua tai kirjoitettua diskurssia. Opiskelutapa: Luentokurssi kertauskuulusteluineen tai kirjatentti. Arviointi: Kaksi osakoetta tai kirjatentti. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: SCHOTT-BOURGET, Approches de la linguistique, CHISS - FILLIOLET - MAINGUENEAU, Introduction à la linguistique française, tome 2: syntaxe, communication, poétique (2006), FUCHS - LE GOFFIC, Les linguistiques contemporaines (1992 tai myöh.). RFIA RANSKAN HISTORIA JA RANSKAN KIELEN KEHITYS 4 op: 1) Ranskan historia 2 op Ranskan historian pääpiirteet varhaiskeskiajalta 1900-luvulle. Opiskelijalla on yleiskäsitys Ranskan poliittisesta ja kulttuurisesta kehityksestä. Opiskelija kykenee tulkitsemaan keskeisimmät historiaa koskevat kulttuuriviitteet ranskalaisissa teksteissä. Opiskelutapa: Kurssi kertauskuulusteluineen tai kirjatentti. Arviointi: Kertauskuulustelu tai kirjatentti. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: DELUMEAU, La peur en occident opettajan kanssa sovittavin osin tai LEMARIGNIER, La France médiévale, Institutions et société, s , tai FURET, Penser la révolution française tai muu opettajan kanssa sovittava erikoisteos. 2) Ranskan kielen kehitys 2 op Ranskan kielihistorian tärkeimmät kehityslinjat myöhäislatinasta nykyaikaan. Opiskelijalla on yleiskäsitys ranskan kielen asemasta romaanisessa kieliryhmässä ja muotoutumisesta nykyranskaksi. Opiskelija kykenee analysoimaan ranskan kielen muoto- ja lauseopin sekä sanaston eri kerroksia. Opiskelutapa: Kurssi kertauskuulusteluineen tai kirjatentti. Arviointi: Kertauskuulustelu tai kirjatentti. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: LODGE, Le français: histoire d un dialecte devenu langue. (Fayard 1998), luvut 1-7. (Alkuteos: French: From Dialect to Standard, 1993). PROSEMINAARI, TUTKIELMAN LAATIMISEN PERUSTEET ja KANDIDAATINTUTKIELMA 12 op Kohderyhmä: Pakollinen pääaineopiskelijoille ja niille sivuaineopiskelijoille, jotka tekevät syventävät opinnot. RFIA057 PROSEMINAARI 4 op

18 18 Kurssilla johdatetaan argumentaatioon ja jäsennellyn, dokumentoidun ranskankielisen kirjallisen esityksen laatimiseen. Proseminaari alkaa kielten laitoksen yhteisellä kurssilla tutkielman laatimisen perusteet. Kandidaatintutkielma : humanistisen alan alemman tutkinnon (humanististen tieteiden kandidaatti) tutkielmaa nimitetään kandidaatintutkielmaksi, joka on proseminaarissa tehty tutkielma. Kurssin käytyään opiskelija osaa laatia selkeän, yksityiskohtaisen, jäsennellyn ja dokumentoidun asiatekstin ranskaksi. Hän osaa laatia selkeän suunnitelman ja hallitse laajan kirjallisen projektin vaiheet. Hän osaa käyttää tieteellisille kirjoittamiselle tyypillistä esitystapaa ja osaa kirjoittaa sujuvasti ranskaksi. Edeltävät tiedot: Romaanisen filologian perusopinnot keskiarvolla H sekä aineopintojen kielioppikurssi RFIA010 suoritettuna. Opiskelutapa: Aktiivinen osallistuminen proseminaariin lukuvuoden ajan, yhden esitelmän ja opponoinnin pitäminen. Arviointi: Proseminaarin arvosana määräytyy kirjallisen työn, opponoinnin ja keskusteluun osallistumisen perusteella. Kandidaatintutkielman arvosana on sama kuin proseminaarin arvosana. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Opettajan ohjeiden mukaan. Suositus ajoituksesta: 2. tai 3. opiskeluvuotena. KLSA077 TUTKIELMAN LAATIMISEN PERUSTEET Osaamistavoite: Kurssilla tutustutaan tutkimusprosessin eri vaiheisiin ja kandidaatin tutkielman laatimiseen: aiheenvalintaan ja aineistoihin, aineiston keruuseen ja analyysiin sekä tutkielmatekstin rakentamiseen. Kurssi esittelee tutkimusprosessia erilaisten käytännön esimerkkien kautta. Kurssin suoritettuaan opiskelija osaa: kuvata Kielten laitoksella tehtävää tutkimusta nimetä tutkimusprosessin eri vaiheet kuvata ja vertailla erilaisia tutkimusmenetelmiä, aineistonkeruumenetelmiä ja analyysimenetelmiä pohtia ja valita oman kandidaatintutkielmaansa sopivan aiheen ja siihen sopivat menetelmät valita omaan tutkimusaiheeseensa sopivat menetelmät rakentaa tutkimusraportin Edeltävät tiedot: Perusopinnot ja aineopintojen kielioppikurssi. Opiskelutapa: Luennot ja kokoava loppuraportti. Työskentely jatkuu omassa oppiainekohtaisessa proseminaariryhmässä Arviointi: kurssi on osa oppiainekohtaista proseminaaria, ja se arvioidaan proseminaarin yhteydessä Suositus ajoituksesta: 2. tai 3. opiskeluvuosi, 1. periodi. Kohderyhmä: Kaikki kielten opiskelijat.

19 19 RFIA058 KANDIDAATINTUTKIELMA 8 op : humanistisen alan alemman tu tkinnon (humanististen tieteiden kandidaatti) tutkielmaa nimitetään kandidaatintutkielmaksi, joka on proseminaarissa tehty tutkielma. Kandidaatintutkielman laadittuaan, opiskelija osaa nimetä tutkimussuuntauksia ja käyttää tarkoituksen mukaisella tavalla kielentutkimuksen keskeisimpiä peruskäsitteitä kuvailla tutkimusprosessin eri vaiheet ohjatusti toteuttaa suppeahkon tutkimusprojektin rajata aiheen ja etsiä siihen soveltuvaa tutkimuskirjallisuutta laatia suppean tutkimussuunnitelman muotoilla tutkimusongelman tai -kysymyksen kerätä aineistoa ja analysoida sitä soveltuvilla menetelmillä kirjoittaa tutkimusraportin esitellä tutkimustaan suullisesti SUUNTAUTUMISVAIHTOEHTOJEN JOHDANTOKURSSIT 3 op Johdantokurssi on edellytyksenä useimmille kunkin suuntautumisvaihtoehdon syventävien opintojen kursseille. Sivuaineopiskelija voi halutessaan sisällyttää muun kuin valitsemansa suuntautumisvaihtoehdon johdantokurssin aine- tai syventäviin opintoihin. Johdantokurssit järjestetään vain syksyisin, vaihtoehtojen (A) ja (B) johdantokurssit vain ensimmäisessä periodissa. Osaamistavoitteet ja sisältö: Kielten laitoksessa järjestetään johdantokurssit vuosittain. Kielten laitoksessa on kolme suuntautumisvaihtoehtoa, jotka ovat A. Kielen oppiminen ja opettaminen, B. Kielenkäyttö ja diskurssi, C. Kieli ja kulttuuri. Aineopintovaiheessa opiskelijat valitsevat pääaineessaan oman suuntautumisvaihtoehtonsa ja suorittavat sen johdantokurssin (suuntautumisvaihtoehtojen osaamistavoitekuvaukset löytyvät syventävien opintojen kohdalta, s ). Syventävissä opinnoissa jatketaan valitun alueen opintoja. Johdantokurssi on edellytyksenä ko. suuntautumisvaihtoehdon syventävien opintojen kursseille. Jos opiskelija vaihtaa myöhemmin suuntautumisvaihtoehtonsa, hänen pitää suorittaa myös johdantokurssi uuden suuntautumisvaihtoehtonsa mukaisesti. Sivuaineopiskelijan ei tarvitse valita opintoja yhden suuntautumisvaihtoehdon mukaisesti, vaan hän voi valita vapaasti opintoja kaikista suuntautumisvaihtoehdoista. Sivuaineopiskelijan on kuitenkin käytävä johdantokurssi syventäviä opintoja varten, jos se vaaditaan. Suositus ajoituksesta: 2. tai 3. opiskeluvuosi. Suuntautumisvaihtoehtojen johdantokurssit ovat: A. KLSA120 Johdatusta kielen oppimisen ja opettamisen tutkimukseen 3 op B. KLSA320 Johdatus diskurssintutkimukseen 3 op C. KLSA922 Johdatus eurooppalaisen kulttuurin tutkimukseen 3 op

20 20 Lisäksi laitos järjestää yhteisiä valinnaisia opintojaksoja, joilla täydennetään oppiaineiden omaa tarjontaa. Valinnaiset kurssit vaihtelevat vuosittain. Kunkin oppiaineen opetussuunnitelmassa ja vuosittaisessa opetusohjelmassa määritellään, mitkä yhteiset kurssit opintoihin voi valita ja miten ne niissä sijoittuvat. KLSA120 JOHDATUSTA KIELEN OPPIMISEN JA OPETTAMISEN TUTKIMUKSEEN 3op Kurssin käytyään opiskelija osaa nimetä toisten ja vieraiden kielten sekä äidinkielen oppimisen tutkimuksen keskeisimpiä peruskäsitteitä ja tutkimussuuntauksia tunnistaa kielten oppimiseen vaikuttavia yksilöllisiä ja sosiaalisia tekijöitä (esim. ikä, oppimistyylit, motivaatio) tunnistaa eri äidinkielen, toisen kielen ja vieraan kielen opettamisen erilaisia menetelmiä ja lähestymistapoja osaa nimetä kielen oppimiseen, opettamiseen ja arviointiin liittyviä yhteiskunnallisia, institutionaalisia ja kieli(koulutus)poliittisia taustatekijöitä (esim. opetussuunnitelmat, Eurooppalainen viitekehys, arviointijärjestelmät) osaa hakea tietoa ja lukea alan tutkimuskirjallisuutta opiskelemallaan kielellä osaa soveltaa hankkimaansa tietoa tutkimuksen aihetta ja tutkimuskysymyksiä määritellessään omissa opinnäytteissään Edeltävät tiedot: KLSP002 Johdatusta kieleen ja sen tutkimukseen Opiskelutapa: Luennot, ryhmätyöt, kotitehtävät ja oheislukemista. Arviointi: Oppimistehtävät ja kurssin lopputyö. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Kurssilla jaettavat, oppimistehtäviin liittyvät materiaalit Suositus ajoituksesta: Aineopintojen alkuvaihe. Kohderyhmä: Ruotsin, saksan, venäjän, suomalaisen viittomakielen ja romaanisen filologian opiskelijat. KLSA320 JOHDATUS DISKURSSINTUTKIMUKSEEN 3 op Tutustuminen diskurssintutkimuksen keskeisiin lähtökohtiin, näkökulmiin, käsitteisiin ja kirjallisuuteen. Kurssin käytyään opiskelija ymmärtää diskurssintutkimuksen peruslähtökohdat ja tavoitteet tietää diskurssintutkimuksen keskeiset peruskäsitteet ja lähestymistavat tuntee diskurssintutkimuksen keskeistä peruskirjallisuutta osaa hakea lisätietoa diskurssintutkimuksesta Opiskelutapa: Luennot, itsenäinen työskentely luku - ja aineistomateriaalin kanssa, kotitentti: Osallistuminen kurssin jokaiselle luennolle edellytys kurssin suorittamiselle. Arviointi: Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Pietikäinen, Sari ja Mäntynen, Anne (tulossa). Kurssi kohti diskurssia. Tampere: Vastapaino. Suositus ajoituksesta: Aineopintojen alkuvaihe.

21 21 KLSA922 JOHDATUS EUROOPPALAISEN KULTTUURIN TUTKIMUKSEEN 3 op Kurssin suoritettuaan opiskelijalla on kyky yhdistää oman erikoisalan kulttuuriviitteitä laajempaan eurooppalaiseen kontekstiin ja yleiskäsitys Euroopan eri kieli- ja kulttuurialueista antiikista nykyaikaan. Opiskelutapa: Kaksi periodia kestävä kurssi syksyllä. Aktiivinen osallistuminen luennoille sekä 7-8 sivun dokumentoitu essee (44. riviä/ sivu) annetusta aiheesta. Essee kirjoitetaan opiskeltavalla pääkielellä tai, jos pääkieli on suomi, englanniksi tai mahdollisella sivuainekielellä. Arviointi: Hyväksyttävän esseen laatiminen (ks. ed.) asteikolla 0-5. Suositus ajoituksesta: Aineopintojen alkuvaihe. Kohderyhmä: Kaikki aineopintoja suorittavat kielten opiskelijat, jotka valitsevat laitoksen suuntautumisvaihtoehdon Kieli ja kulttuuri. KLSA923 AN INTRODUCTION TO THE ROMANTICS 5 pts (valinnainen kurssi suuntautumisvaihdon C opiskelijoille, ei kuitenkaan suuntautumisvaihtoehdon johdantokurssi) Learning outcomes: After completing the course students will have studied selected works by Blake, Coleridge, Wordsworth, Percy and Mary Shelley (and possibly some social reformers of the day) from that period of astonishing creative energy from 1770 to 1820, and: be familiar with the Romantic themes of the abuse of reason and the abuse of power as they apply to those works be able to describe some central moral and ethical values in these writers, including ideas of freedom be able to characterize central aspects of the writing style of the selected works and ways in which they may be considered Romantic. Students majoring in a European language other than English will be provided with the option to study an example of Romantic writing in that other language, if they wish to do so, and specifically to consider how it may be Romantic. Prerequisites: For English majors: Introduction to Literary Studies. Mode of study: The course is intended to be as 'user-friendly' as possible. Texts, topics and tasks are posted in advance in Optima, and then in the classes students are given the opportunity to discuss their ideas with one another, usually in small groups first. Some presentations by the course tutor. Some supporting use of TV and / or radio programmes. Recommended timing: Students from the 2nd year onwards Assesment: Written assignment of approximately 1200 words; 0-5. RFIA060 KIELIHARJOITTELU 4 op Opiskelija parantaa kielitaitoaan ja perehtyy Ranskan tai muun ranskankielisen maan elämään, yhteiskuntaan ja kulttuuriin.

22 22 Suoritettuaan kieliharjoittelun opiskelija on syventänyt suullisen taidon osaamistaan ja perehtyneisyyttään kohdemaan kulttuuriin. Opiskelutapa: Yhden kuukauden opiskelu oppiaineen hyväksymällä kielikurssilla tai kahden kuukauden oleskelu ranskaa puhuvassa maassa. Sivuaineopiskelijat käyvät kolmen viikon mittaisen kielikurssin tai oleskelevat 1,5 kuukau tta ranskaa puhuvassa maassa. Arviointi: Opiskelusta tai oleskelusta esitetty esim. työ- tai kurssitodistus. Asteikko hyväksytty/ hylätty. Suositus ajoituksesta: 2. opiskeluvuotena. LATP001 LATINA 1 4 op Opiskelija kykenee apuvälineiden avulla (sanasto, kielioppi) kääntämään yksinkertaista latinankielistä tekstiä suomeksi. Hän tunnistaa ja pystyy muodostamaan latinan yleisiä kieliopillisia rakenteita (esim. substantiivien, adjektiivien ja yleisimpien pronominien taivutus, aktiivi / passiivi, pääaikamuodot). Hän osaa selittää, miksi sana on lauseessa tietyssä muodossa (lauseenjäsennys, joitakin sijamuotojen erityiskäyttöjä). Opetusmuoto: Kurssilla tutustutaan pääpiirteissään latinan kielen p eruskielioppiin ja - sanastoon materiaalina yksinkertaistetut tekstit. Harjoituskurssi ja kertauskuulustelu. Arviointi: Kertauskuulustelu. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Kurssimoniste. Suositus ajoituksesta: Huom! Latina 1 -kurssin tai vastaavan oppimäärän suorittaminen on edellytyksenä Latina 2 -kurssille. Romaanisen filologian aineopintoihin voi sisällyttää seuraavan vapaavalintaisen opintojakson, joka on tarkoitettu niille opiskelijoille, jotka haluavat suorittaa työharjoittelun kandidaatin tutkinnossa: RFIA090 TYÖHARJOITTELU Harjoittelu on asiantuntijuutta kehittävää harjoittelua. Opiskelija osaa soveltaa pääaineessaan ja tarvittaessa sivuaineessaan omaksumiaan tietoja ja taitoja käytännön työtehtävissä ja osaa arvioida niiden käytettävyyttä työtehtävissä sekä uusien tietojen ja taitojen tarvetta. Hän kykenee arvioimaan työharjoittelussa tapahtunutta oppimistaan ja kehittymistään sekä tulevaisuuden kehittymistarpeitaan ja ammatillista suuntautumistaan. Opiskelija osaa kuvata työtehtäviä ja työyhteisön toimintaa. Edeltävät tiedot: Perusopinnot. Opiskelutapa: Opiskelijan suorittama harjoittelu laitoksen hyväksymässä (myös opiskelijan itsensä hankkimassa) harjoittelupaikassa, ja harjoittelun raportointi. Oppiaine määrittelee, mikä harjoittelupaikka sopii työharjoitteluksi. Etusijalla laitoksen tukemiin harjoittelupaikkohin ovat muut kuin opettajaksi opiskelevat pääaineopiskelijat.

23 23 Arviointi: Asteikko hyväksytty/ hylätty. 3 kuukauden harjoittelusta saa, sitten kun harjoitteluraportti on palautettu amanuenssille. Suositus ajoituksesta: 3. opiskeluvuotena aineopintojen loppuvaiheessa. SYVENTÄVÄT OPINNOT 80 op (josta Pro gradu tutkielman osuus on 40 op) 1. Oppiainekohtaiset pakolliset kieli- ja viestintätaito-opinnot Romaanisen filologian oppiainekohtaiset pakolliset opinnot ovat 1 sisältäen seuraavat kurssit: RFIS010 KIELIOPPI 4 op Kurssin käytyään opiskelija osaa käyttää ranskan monimutkaisia sivulauserakenteita. Opiskelijalla on laaja-alainen ja syvällinen tuntemus ranskan kieliopin kaikista osaalueista. Hän osaa soveltaa kaikilla tasoilla oppimaansa kielioppitietoa ja ilmaisemaan itseään monipuolisesti sekä suullisesti että kirjallisesti. Hän osaa kirjoittaa kieliopillisesti oikeaa pitkää asiatekstiä, esim. pro gradu tutkielman. Hän myös pystyy välittämään tätä kielioppitietoa ranskan oppijoille. Edeltävät tiedot: Aineopintojen kielioppikurssin suoritus. Opiskelutapa: Verkkokurssi. Arviointi: Pakollisia verkkoharjoituksia sekä suullinen lopputentti. Asteikko 0-5. Kirjallisuus: Kurssilla käytetään kurssikirjaa KALMBACH, Grammaire française de l étudiant finnophone, Kielten laitoksen julkaisuja, RFIS020 KÄÄNNÖSHARJOITUKSET RANSKA-SUOMI 3 op Kurssin käytyään opiskelija pystyy kääntämään lähes minkä tahansa tyylistä vaativaa tekstiä sujuvasti sanakirjaan koko ajan turvautumatta. Hän kykenee näkemään sanojen ja rakenteiden taakse omaan kulttuuriympäristöön sopivan käännöksen tuottamiseksi. Opiskelija kykenee panostamaan käännökseen luontevuuteen ja merkityssisältöön. Opiskelijalla on myös syvemmät tiedot käännösprosessin kulusta ja erilaisista kääntämiseen liittyvistä ongelmista ja niiden ratkaisuista. Opiskelutapa: Käännetään vaativia eri alojen tekstejä kiinnittäen erityistä huomiota tyyliseikkoihin käännösteoreettista tietoa soveltaen. Painotetaan käännöksen luontevuutta ja merkityssisältöä. Yhteiskuntaa, kulttuuria, tekniikkaa yms. koskevien tekstien lisäksi mm. sarjakuva- ja slangiteksti.

24 24 Aktiivinen osallistuminen kurssille. Tekstit valmistellaan kotona ja käsitellään tunnilla. Yksilö- ja ryhmätyötä. Käännösten lisäksi laaditaan referaatti käännöksen teoriaa käsittelevästä ranskankielisestä aineistosta. Arviointi: Kaksi koetta, joista toinen suoritetaan kotitenttinä ja toinen on sa nakirjaton tentti. Asteikko 0-5. Edeltävät tiedot: Aineopintojen ranska-suomi-käännöskurssin suoritus. RFIS035 TOINEN ROMAANINEN KIELI 4 op Perehtyminen johonkin muuhun romaaniseen kieleen suorittamalla siitä kahden periodin mittainen johdantokurssi. Ks. ESP0005 tai ITAP210. LATP002 LATINA 2 4 op Ks. latinan tutkintovaatimukset. 2) Tutkimus 50 op (sivuaineopiskelijat 30 op) Kohderyhmä: Pakollisia opintoja pääaine- ja sivuaineopiskelijoille. Opetettavien aineiden vähimmäislaajuudet peruskoulun ja lukion pätevyyden saavuttamiseksi on määritelty asetuksessa opetustoimen henkilöstön kelpoisuusvaatimuksista (nro 986/ 98/ 05, 5. ja 10. ). Tiedekuntaneuvoston päätöksen ( ) mukaan perusopetuksen ja lukion kelpoisuus saavutetaan vieraissa kielissä vastaavan pääaineen perus-, aine- ja syventävillä opinnoilla. Huom. uudessa tutkintojärjestelmässä syventävät opinnot aina sisältävät tutkielman. Sivuaineen kautta taikka FM-tutkinnon suorittamisen jälkeen lukion ensim mäisen opetusaineen kelpoisuutta haluava suorittaa syventävät opinnot vähintään 60 op:n laajuisina, joihin sisältyy 20 pisteen ns. sivututkielma. Pelkästään perusopetuksen kelpoisuuteen (ja samalla lukioviran toisen aineen kelpoisuuteen) tarvitaan vieraissa kielissä perus- ja aineopinnot. RFIS030 PRO GRADU -SEMINAARI 10 op Sisältö: Kurssilla perehdytään seminaarityön ja pro gradu tutkielman muotoseikkoihin ja sisältöön, lähdekritiikkiin ja tieteellisen kirjoittamisen prosessiin. Kielten laitoksen yhteiset pro gradu -seminaarit eivät korvaa romaanisen filologian pro gradu -seminaaria. Kurssin käytyään opiskelijalla on valmiudet olemassa olevan tiedon seulomiseen ja uuden tiedon tuottamiseen erityisesti silmällä pitäen pro gradu tutkielman laatimista. Opiskelutapa: Aktiivinen osallistuminen seminaariin lukuvuoden ajan, kaksi esitelmää ja kaksi opponointia. Sivuaineopiskelijat voivat suorittaa seminaarin joko lukuvuoden kestävänä kurssina tai osallistumalla seminaariin vain kahden periodin ajan sekä

Romaaninen filologia KIRJATENTIT OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISESTI alkaen.

Romaaninen filologia KIRJATENTIT OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISESTI alkaen. Romaaninen filologia KIRJATENTIT OPETUSSUUNNITELMAN 2017-2020 MUKAISESTI 1.9.2017 alkaen. Kirjatentit ottaa vastaan se, joka pitää vastaavan kurssin. Kurssin koodi Kurssin nimi Vastaava kirjatentti Tentaattori

Lisätiedot

Ranskalaisen filologian opintokokonaisuuksien rakenne (2009-2011) 402092 Ranskalainen filologia, aineopinnot pääaineopiskelijalle (RRA200P) 45 op

Ranskalaisen filologian opintokokonaisuuksien rakenne (2009-2011) 402092 Ranskalainen filologia, aineopinnot pääaineopiskelijalle (RRA200P) 45 op Ranskalaisen filologian opintokokonaisuuksien rakenne (2009-2011) PÄÄAINEOPISKELIJAT: 402086 Ranskalaisen filologian perusopinnot (RRA100) 25 op 405177 Kielioppi (RRA101) 6 op 405178 Ranskan kielen tuottaminen

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma ssa opiskellaan suomea ja ruotsia aidosti kaksikielisessä ympäristössä. Ohjelmaan sisältyy kolme pääainetta: suomenkieliset opiskelevat pääaineenaan ruotsia, ruotsinkieliset joko ruotsia äidinkielenä tai

Lisätiedot

v OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto 180 op

v OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto 180 op Tampereen yliopisto Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma v. 201 OPINTONSA ALOITTANEIDEN HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA Humanististen

Lisätiedot

Romaaninen filologia KIRJATENTIT OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISESTI alkaen.

Romaaninen filologia KIRJATENTIT OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISESTI alkaen. Romaaninen filologia KIRJATENTIT OPETUSSUUNNITELMAN 2015-2017 MUKAISESTI 1.9.2015 alkaen. Kirjatentit ottaa vastaan se, joka pitää vastaavan kurssin. Kurssin koodi Kurssin nimi Vastaava kirjatentti Tentaattori

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Yleisen kielitieteen ja Fonetiikan peruskurssit ja Suomen kielen rakenne Luokanopettajien korvaavuudet Opettajan

Lisätiedot

Ranskalaisen filologian opintokokonaisuuksien rakenne (2007-2009)

Ranskalaisen filologian opintokokonaisuuksien rakenne (2007-2009) Ranskalaisen filologian opintokokonaisuuksien rakenne (2007-2009) PÄÄAINEOPISKELIJAT: 402086 Ranskalaisen filologian perusopinnot (RRA100) 25 op 402087 Kielioppi (RRA101) 5 op 402088 Ranskan kielen tuottaminen

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS SAKSAN KIELI JA KULTTUURI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Pääaine: Puh: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Ylioppilastutkinnon jälkeen / ennen saksan

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot Ia 2014 Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto,

Lisätiedot

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio

KIELI-, KÄÄNNÖS- JA KIRJALLISUUSTIETEIDEN YKSIKKÖ Orientoivat opinnot, syksy 2011. Tampereen yliopiston organisaatio 1 Tampereen yliopiston organisaatio 2 Tieteenalayksiköt (9 kpl) Biolääketieteellisen teknologian yksikkö Informaatiotieteiden yksikkö Johtamiskorkeakoulu Kasvatustieteiden yksikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelmassa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta.

Lisätiedot

Vastauksia Astérixin opiskelijakyselyyn

Vastauksia Astérixin opiskelijakyselyyn Vastauksia Astérixin opiskelijakyselyyn 2010 21.4.2010 Yliopisto ja yliopiston toimintatavat ei ammattioppilaitos ainoa ammattiin johtava koulutus on opettajakoulutus ei koulu, ei ammattikoulu tutkinnot

Lisätiedot

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset PÄÄAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin tutkintovaatimukset uudistuvat 1.8.2012. Siirtymäaika uusiin tutkintovaatimuksiin päättyy 31.7.2014,

Lisätiedot

RANSKANKIELISTEN MAIDEN KIELI JA KULTTUURI -OPINTOKOKONAISUUS ETUDES FRANÇAISES. Perusopinnot 30 p OPETUSSUUNNITELMA 2009-2012

RANSKANKIELISTEN MAIDEN KIELI JA KULTTUURI -OPINTOKOKONAISUUS ETUDES FRANÇAISES. Perusopinnot 30 p OPETUSSUUNNITELMA 2009-2012 1 RANSKANKIELISTEN MAIDEN KIELI JA KULTTUURI -OPINTOKOKONAISUUS ETUDES FRANÇAISES Perusopinnot 30 p OPETUSSUUNNITELMA 2009-2012 Oppiaineessa annettava opetus perustuu opetussuunnitelmaan. Se on opettajille

Lisätiedot

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE

Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin uudet tutkintovaatimukset SIVUAINEOPISKELIJOILLE Suomen kielen ja kulttuurin tutkintovaatimukset uudistuvat 1.8.2012. Siirtymäaika uusiin tutkintovaatimuksiin päättyy 31.7.2014,

Lisätiedot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä. Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot

Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä. Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot Tervetuloa opiskelemaan suomen kieltä Henkilökunnan esittely Perus- ja aineopintojen rakenne Suomen kieli sivuaineena Opettajan kelpoisuusehdot Henkilökunta syyslukukaudella 2016 Professorit Harri Mantila

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma ssa tarkastellaan kriittisesti kielen, viestinnän ja median ilmiöitä useasta eri näkökulmasta. Ohjelma yhdistää kolmen oppiaineen opintoja, ja se

Lisätiedot

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Yksikössä voi suorittaa humanistisen alan tutkintoja: Humanististen tieteiden kandidaatti 180 op (alempi korkeakoulututkinto) Filosofian maisteri 120

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI

HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI HENKILÖKOHTAINEN OPINTOSUUNNITELMA HOPS RANSKAN KIELI Nimi: Opiskelijanumero: Sähköpostiosoite: Puh: Pääaine: Yo-tutkinnon suoritusvuosi: Sivuaine(et): Minut valittiin ranskan kielen opiskelijaksi vuonna.

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA RANSKANKIELISTEN MAIDEN KIELI JA KULTTUURI-OPINTOKOKONAISUUS ETUDES FRANÇAISES

OPETUSSUUNNITELMA RANSKANKIELISTEN MAIDEN KIELI JA KULTTUURI-OPINTOKOKONAISUUS ETUDES FRANÇAISES 1 OPETUSSUUNNITELMA RANSKANKIELISTEN MAIDEN KIELI JA KULTTUURI-OPINTOKOKONAISUUS ETUDES FRANÇAISES Opetussuunnitelma on opettajille ja opiskelijoille tarkoitettu ohjeisto siitä, mitä ja miten opiskellaan.

Lisätiedot

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö

Orientoivat opinnot 1a Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot 1a 27.8.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Tutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto, 180 op (tavoiteaika 3 vuotta)

Lisätiedot

Miten suunnittelen opintoni?

Miten suunnittelen opintoni? Humanistinen tiedekunta Jyväskylän yliopisto Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos Miten suunnittelen opintoni? PL 35, 40014 Jyväskylän yliopisto 2 SISÄLLYSLUETTELO Opintojen suunnittelu... 3 Tärkeitä

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus Maanpuolustuskorkeakoulusta Annettu Helsingissä 30 päivänä joulukuuta 2008 Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti, joka on tehty puolustusministeriön esittelystä, säädetään Maanpuolustuskorkeakoulusta

Lisätiedot

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op

Korvataan uuden ohjelman opintojaksolla. Suorittamatta jäänyt YPATperuskurssi. tutkinto-ohjelman peruskurssilla, á 5 op Siirtymäsäännökset 2010 YPAT KOULUTUSOHJELMASSA JATKAVILLE (YPATohjelman uusilla YAP-opintosuunnan opintojaksoilla suorittaville) Ohje siitä miten uuden ohjelman opintojaksot korvaavat vanhan koulutusohjelman

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA 2015-2017 RANSKAN KIELI

OPETUSSUUNNITELMA 2015-2017 RANSKAN KIELI OPETUSSUUNNITELMA 2015-2017 RANSKAN KIELI Osoite: PL 1000, FI-90014 Oulun yliopisto Puhelin: 0294 483423 (oppiaineen pääedustaja Heli Heinonen-Aho) ja 0294 483400 (opintoasiainsihteeri Helena Karjalainen)

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 30.8.2018 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I

LAULUMUSIIKIN PÄÄAINE I MUUT KIELIOPINNOT 3la71 Saksan kieli 1 (4 op) 3la31 Italian kieli 1 (4 op) 3la72 Saksan kieli 2 (5 op) 3la32 Italian kieli 2 (5 op) k0-9123 Englannin kielen valmentava opintojakso (3 op) k0-9122 Ruotsin

Lisätiedot

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi

POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA. Lukuvuosi 1 POLIISI (AMK) -MUUNTOKOULUTUS (45 op) OPETUSSUUNNITELMA Lukuvuosi 2015 2016 Opetussuunnitelma on käsitelty koulutustoiminnan ohjausryhmässä 5.5.2015. Poliisiammattikorkeakoulun hallitus on hyväksynyt

Lisätiedot

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa.

Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. Asetus teologisista tutkinnoista 7.4.1995/517 1 LUKU Yleisiä säännöksiä 1 Koulutusvastuu Teologisia tutkintoja voidaan suorittaa Helsingin yliopistossa, Joensuun yliopistossa ja Åbo Akademissa. 2 Tutkinnot

Lisätiedot

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestintätieteiden kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestintätieteiden kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 31.8.2017 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi korkeakoulututkinto,

Lisätiedot

Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita

Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita Vaasan yliopisto kouluttaa uusia terminologian asiantuntijoita Anita Nuopponen Vaasan yliopisto, viestintätieteet Anita.Nuopponen@uv a.f i Sisältö Terminologiaoppia 36 vuotta Vaasan yliopistossa Teknisen

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin hyväksytty

Lisätiedot

ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA 2007 2009

ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA 2007 2009 ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA 2007 2009 Englannin kieli oppiaineena tarkoittaa opetusta ja tutkimusta, jonka kohteena on englantilaisen kielialueen kieli ja kulttuuri. Jyväskylän yliopistossa englannin

Lisätiedot

2 Opintojen kesto ja laajuus

2 Opintojen kesto ja laajuus Wienin yliopisto Fennistiikan BA- opintojen tutkintovaatimukset (epävirallinen, lyhennetty suomennos) Alkuperäiset saksankieliset tutkintovaatimukset on julkaistu Wienin yliopiston ilmoituslehdessä (Mitteilungsblatt

Lisätiedot

Osaamispisteet. Vapaasti valittava

Osaamispisteet. Vapaasti valittava Hyväksymismerkinnät 1 (5) Ammattiopiskelun S2 3 osp Osaaminen arvioidaan opiskelijan keräämän oman alan sanaston sekä portfolion avulla. Oman alan sanavaraston Tekstien ymmärtäminen Luku- ja opiskelustrategioiden

Lisätiedot

ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA 2009 2012

ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA 2009 2012 ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA 2009 2012 Oppiaineessa annettava opetus perustuu opetussuunnitelmaan. Se on opettajille ja opiskelijoille tarkoitettu ohjeisto siitä, miten ja mitä opiskellaan. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista

Infoa voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Infoa 1.8.2015 voimaan astuneesta uudesta opetussuunnitelmasta, uudistetuista säädöksistä ja opintoja koskevista ohjeista Kasvatustieteiden yksikkö 10.9.2015 Arja Tahvola PÄÄAINEPOHJAISTEN KOULUTUSTEN

Lisätiedot

Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista:

Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista: Tervetuloa! Tänään tapahtuu seuraavanlaista: Opiskelijakyselyn tulosten yhteenveto Kehitysehdotuksien puintia Vapaamuotoista keskustelua (kysymyksiä, vastauksia, neuvoja, murheita) Kiva, että olet tullut

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 27.8.2015 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

Ohjeita uusille opiskelijoille. Venäjä äidinkielenä. Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi

Ohjeita uusille opiskelijoille. Venäjä äidinkielenä. Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi Ohjeita uusille opiskelijoille Venäjä äidinkielenä Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi Kääntäjäksi Yhteiset perusopinnot www.helsinki.fi/yliopisto 15.9.2014 1 Venäjä äidinkielenä Venäjä äidinkielenä

Lisätiedot

Tekniikan alan kieliopinnot

Tekniikan alan kieliopinnot Tekniikan alan kieliopinnot 29.8.2019 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien sekä välillä

Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien sekä välillä Vastaavuudet ja siirtymäsäännöt opetussuunnitelmien 2012 2015 sekä 2015 2018 välillä PERUS- JA AINEOPINNOT Perus- ja aineopintojen suurin muutos on se, että jaksot Suomen kielen ja sen tutkimuksen historia

Lisätiedot

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä

Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Infotilaisuus koulutusuudistuksen siirtymäajan päättymisestä 8.10.2014 Kati Toikkanen, opintopäällikkö Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö 2 Koulutusuudistuksen siirtymäaika Tampereen

Lisätiedot

ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA

ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA ENGLANNIN KIELI OPETUSSUUNNITELMA 2009 2012 Oppiaineessa annettava opetus perustuu opetussuunnitelmaan. Se on opettajille ja opiskelijoille tarkoitettu ohjeisto siitä, miten ja mitä opiskellaan. Opetussuunnitelmassa

Lisätiedot

Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma (180 op) Suomen kielen ja kulttuurin opintosuunta lukuvuosi

Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma (180 op) Suomen kielen ja kulttuurin opintosuunta lukuvuosi Kotimaisten kielten ja kirjallisuuksien kandiohjelma (180 op) Suomen kielen ja kulttuurin opintosuunta lukuvuosi 2017 2018 Tässä opetusohjelmassa on opetustiedot niistä opinnoista, jotka on merkitty alla

Lisätiedot

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat:

VERO-OIKEUS Tax Law. Ammatillisten ja tieteellisten tavoitteiden saavuttamiseksi opinnoissa tulevat esille erityisesti seuraavat asiat: VERO-OIKEUS Tax Law Hallintotieteiden kandidaatin ja maisterin tutkintojen tavoitteet Vero-oikeus pääaineena suoritettavan hallintotieteiden kandidaatin tutkinnon (120 ov) ja maisterin tutkinnon (160 ov)

Lisätiedot

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä

Kauppatieteiden maisteri KTM. 31.8.2015 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta. Kaisu Säilä Kauppatieteiden maisteri KTM Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Kaisu Säilä Luennon sisältö Kauppatieteiden maisterin (KTM) tutkinto tutkinnon rakenne Tutkinto-ohjelman osaamistavoitteet Täydentävät

Lisätiedot

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op

Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Kasvatustieteen kandidaatin tutkinto 180 op Tavoite Kasvatustieteen kandidaatin tutkinnon tavoitteena käsityönopettajan koulutuksessa on antaa opiskelijalle perustiedot käsityön kentästä, materiaaleista

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

Sinustako tulevaisuuden opettaja?

Sinustako tulevaisuuden opettaja? Sinustako tulevaisuuden opettaja? Esityksen sisältö Sinustako tulevaisuuden opettaja? Aineenopettajaksi Kielten aineenopettajaksi Opettajankoulutuksessa Sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, millaisessa

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi Aineenopettajainfo 15.9.2017 - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta

Lisätiedot

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen

ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen ehops-opastus 2015-2016 Sisältö Opintosuunnitelman luominen askeleittain Opintosuunnitelman muokkaus Opintojen aikatauluttaminen Perustelujen lisäys Kyselyt: kv- ja oppiainetason kysely Opintosuunnitelman

Lisätiedot

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela

Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma. - tutkinnon sisältö ja rakenne Hanna Korpela Viestinnän, nykysuomen ja englannin kandidaattiohjelma - tutkinnon sisältö ja rakenne - 25.8.2016 Hanna Korpela Perustutkinnot Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto (HuK) on humanistisen alan alempi

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2007-2009) KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT OPINNOT (20 op) KTKO101 Johdatus yliopisto-opiskeluun

Lisätiedot

HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA

HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA HISTORIATIETEIDEN OPISKELU OULUN YLIOPISTOSSA Abipäivät 2018 MIKSI HISTORIA & OULUN YLIOPISTO? Huippuopetusta Huippututkimusta Kansainvälinen Hyvä henki Tiedeyhteisön jäseneksi heti Verkostoidut tulevaisuutta

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / POHJOIS-AMERIKAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

Suomen kielen opinnot syksystä 2017 alkaen. Kielen kehitys ja vaihtelu Kielenhuolto Äänne- ja muoto-oppi

Suomen kielen opinnot syksystä 2017 alkaen. Kielen kehitys ja vaihtelu Kielenhuolto Äänne- ja muoto-oppi Suomen kielen opinnot syksystä 2017 alkaen Perusopinnot 2 EI MUUTOKSIA Kielen kehitys ja vaihtelu Kielenhuolto Äänne- ja muoto-oppi Lauseoppi Tekstioppi Aineopinnot 35 (sivuaine) tai 4 (pääaine) Tekstilajit

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot /

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 27.8.2013 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

LUKUJÄRJESTYKSEN SUUNNITTELU

LUKUJÄRJESTYKSEN SUUNNITTELU LUKUJÄRJESTYKSEN SUUNNITTELU Kieli- ja viestintätieteiden laitos Englannin kieli JYU. Since 1863. 4.9.2018 1 Opintojen työmäärä 1 op vastaa n. 27 tunnin työpanosta, johon sisältyvät sekä kontaktiopetuksen

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

Vanhojen opintojen vastaavuudet

Vanhojen opintojen vastaavuudet Vanhojen opintojen vastaavuudet Tampereen yliopiston opetussuunnitelmat päivitetään kolmen vuoden välein. Opetussuunnitelman vaihtuessa opintoihin ja niiden suorittamiseen tulee yleensä ainakin jonkinlaisia

Lisätiedot

ASETUKSEN MUKAISET KIELIOPINNOT

ASETUKSEN MUKAISET KIELIOPINNOT 1 KIELIOPINNOT KIELIOPINNOT... 1 ASETUKSEN MUKAISET KIELIOPINNOT... 2 X-5 Vieras kieli englanti (5 op)... 2 X-6 Vieras kieli saksa (5 op)... 5 X-7 Toinen kotimainen kieli ruotsi (3 op)... 6 X-0 Toinen

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opintonsa 2009-2010 aloittaneet opiskelijat, opetussuunnitelma 2009-2010) 1 KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP I KIELI- JA VIESTINTÄOPINNOT SEKÄ ORIENTOIVAT

Lisätiedot

Kieliä Jyväskylän yliopistossa

Kieliä Jyväskylän yliopistossa ieliä Jyväskylässä Kieliä Jyväskylän yliopistossa Pääainevalikoimaamme kuuluvat seuraavat kielet: englanti ranska ( romaaninen filologia ) ruotsi saksa suomi suomalainen viittomakieli venäjä Sivuaineena

Lisätiedot

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi

Tekijä: Pirkko Jokinen. Osaamisen arviointi Tekijä: Pirkko Jokinen Osaamisen arviointi Arviointi kohdistuu Osaamisen eli pätevyyden arviointiin = tutkinnon edellyttämät oppimistulokset (learning outcomes) Arvioidaan tiedot, taidot ja asenteet Opintojakson

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Millaisin tavoittein maistereita koulutetaan?

Millaisin tavoittein maistereita koulutetaan? Millaisin tavoittein maistereita koulutetaan? Ritva Jakku-Sihvonen projektinjohtaja, Vokke-projekti, Helsingin yliopisto Maisterin tutkinto voimassa olevan asetuksen mukaan Pääaineen hyvä tuntemus, sivuaineiden

Lisätiedot

Kandidaatin tutkinnon rakenne

Kandidaatin tutkinnon rakenne Kandidaatin tutkinnon rakenne ERITYISPEDAGOGIIKAN KOULUTUS 2016 2020 KANDIDAATIN TUTKINNON RAKENNE 180 op op Kieli-, viestintä ja orientoivat opinnot 20 Kvo Orientoituminen opintoihin (HOPS) ja opiskelutaitojen

Lisätiedot

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla.

OPINTONSA ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman muutokset näkyvät vahvennetulla fontilla. 1 VARHAISERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (VEO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelman 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset

Kielipalvelut-yksikkö TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT. Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset 3 TUTKINTOIHIN KUULUVAT KIELIOPINNOT Kielipalvelut-yksikkö Asetuksen mukaiset kielitaitovaatimukset Valtioneuvoston asetuksessa yliopistojen tutkinnoista (794/2004) 6 määrätään kielitaidosta, että opiskelijan

Lisätiedot

Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa?

Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa? Antropologian vaatimukset vanhoissa ja uusissa koulutusohjelmissa: mikä eroaa? Uusi maisteriohjelma Maisteritutkielma 30 op, vanhassa ohjelmassa 40 op Antropologian kurssimuotoisten opintojen laajuus 50-75

Lisätiedot

Venäjän kielen opinnot

Venäjän kielen opinnot Venäjän kielen opinnot 249 Venäjän kielen opinnot Euroopan unionin jäsenenä Suomelta odotetaan monialaista ja -tasoista Venäjän tuntemusta. Tiedekorkeakouluista valmistuneita venäjän kieltä osaavia haetaan

Lisätiedot

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen

Valmistuminen ja. maisteriopintoihin siirtyminen Valmistuminen ja maisteriopintoihin siirtyminen 3. vuosikurssi kevät 2019 Kevät 2019 Tarkista opinnot omasta opintorekisteristä! Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa https://www.oulu.fi/sites/default/files/ects-

Lisätiedot

Venäjän kielen opinnot

Venäjän kielen opinnot Venäjän kielen opinnot Euroopan unionin jäsenenä Suomelta odotetaan monialaista ja -tasoista Venäjän tuntemusta. Tiedekorkeakouluista valmistuneita venäjän kieltä osaavia haetaan venäjän asiantuntijoiksi

Lisätiedot

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi

AINEENOPETTAJANKOULUTUS. historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi AINEENOPETTAJANKOULUTUS historia ja yhteiskuntaoppi äidinkieli ja kirjallisuus englanti, saksa, ruotsi - SOVELTUVUUSKOE - - OPINTOMENESTYS - Soveltuvuuskoe Soveltuvuuskokeesta voi saada 15 pistettä; alin

Lisätiedot

Kulttuuritaidot Oppilas oppii tuntemaan Ranskaa ja ranskankielisiä alueita ranskankielisille kulttuureille ominaisia tapoja ja kohteliaisuussääntöjä

Kulttuuritaidot Oppilas oppii tuntemaan Ranskaa ja ranskankielisiä alueita ranskankielisille kulttuureille ominaisia tapoja ja kohteliaisuussääntöjä Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 B2 RANSKA VUOSILUOKKA: 8 VUOSIVIIKKOTUNTEJA: 2 Tavoitteet ymmärtämään erittäin selkeästi puhuttuja tai kirjoitettuja lyhyitä viestejä viestintää tavallisimmissa arkielämän

Lisätiedot

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen

Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen Johdatus akateemisiin opintoihin 1 op, kaikille yhteiset luennot Henkilökohtainen opintojen suunnittelu eli HOPS Urapalvelut opintojen alkuvaiheessa uraohjaaja Kirsi Vallius-Leinonen 4.9.2012 Yliopisto-opiskelun

Lisätiedot

RANST2 Ääntäminen ja intonaatio, 2 op RANP2 Suullinen viestintä, 5 op

RANST2 Ääntäminen ja intonaatio, 2 op RANP2 Suullinen viestintä, 5 op Ranskan kielen tutkinto-ohjelma vastaavuustaulukko (myös ranska c-työkielenä) Tutkinto-ohjelman etussuunnitelmatyöryhmä on hyväksynyt nämä vastaavuustaulukot 8.5.2012. Niihin voi kuitenkin tulla vielä

Lisätiedot

Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma

Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelma Venäjän kielen, kulttuurin ja kääntämisen tutkinto-ohjelman opintojen vastaavuudet 2012-2015 ja 2015-2018 Perusopinnot Aineopinnot Ei muutoksia.

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 30.8.2018 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP

KASVATUSTIETEEN KANDIDAATIN TUTKINTO 180 OP 1 ERITYISOPETUKSEN KOULUTUS (EO) (Opetussuunnitelma 2009-2010) OPINTONSA 2005-2008 ALOITTANEIDEN VASTAAVUUDET 2009-2010 OPETUSSUUNNITELMAAN. Opetussuunnitelma 2009-2010 muutokset näkyvät vahvennetulla

Lisätiedot

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset

Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien tutkintovaatimukset Helsingin yliopisto / Käyttäytymistieteiden laitos Kasvatustieteiden (yleinen ja aikuiskasvatustiede) koulutus Siirtymäsäännökset pääaineopiskelijoille Lukuvuosien 2012-2013 - 2014-2015 tutkintovaatimukset

Lisätiedot

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015

Matematiikka ja tilastotiede. Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Matematiikka ja tilastotiede Orientoivat opinnot / 25.8.2015 Tutkinnot Kaksi erillistä ja peräkkäistä tutkintoa: LuK + FM Laajuudet 180 op + 120 op = 300 op Ohjeellinen suoritusaika 3 v + 2 v = 5 v Tutkinnot

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa

Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa Kieli- ja kansainvälisyyspolku Schildtin lukiossa Schildtin lukion kansainvälisyystoiminta on hyvin laajaa, ja tavoitteenamme on tarjota jokaiselle opiskelijalle mahdollisuus kansainvälistyä joko kotikoulussa

Lisätiedot

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET

SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET SOSIAALITYÖKOULUTUKSEN VALTAKUNNALLISET OSAAMISTAVOITTEET Jyväskylän kommentit Kevätseminaari 15-16.5.2017 Mikä yliopistomme koulutuksessa on kuvauksen mukaista? Sosiaalityön ops 2017-2020 hyväksytty huhtikuussa

Lisätiedot

III Sivuaineopintokokonaisuuksien tutkintovaatimukset

III Sivuaineopintokokonaisuuksien tutkintovaatimukset 208 SIVUAINEKOKONAISUUDET, YMPÄRISTÖTIETEIDEN LAITOS III Sivuaineopintokokonaisuuksien tutkintovaatimukset AKVAATTISTEN TIETEIDEN KOULUTUSOHJELMAAN LIITTYVÄT SIVUAINEOPINTO- KOKONAISUUDET 86173 Kala- ja

Lisätiedot

USKONTOTIETEEN HOPS. Humanistinen tiedekunta

USKONTOTIETEEN HOPS. Humanistinen tiedekunta USKONTOTIETEEN HOPS Humanistinen tiedekunta ORIENTOIVIEN OPINTOJEN HOPS (2 op) Jakson aikana opiskelija hankkii valmiudet opintojensa aloittamiseen ja tutkintonsa suunnitteluun sekä tutustuu opiskeluympäristöönsä

Lisätiedot

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS

ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS ALUE- JA KULTTUURINTUTKIMUS / VENÄJÄN JA ITÄ-EUROOPAN TUTKIMUS TUTKINTOVAATIMUKSET PERUSOPINNOT PÄÄAINE- JA SIVUAINEOPISKELIJALLE (XAK100), 25 op Pakolliset yhteiset opinnot (10 op) Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen

Lisätiedot

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa

Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Erilliset opintokokonaisuudet teologisissa oppiaineissa Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus 25 op Oppiainekohtainen erillinen opintokokonaisuus koostuu oppiaineen perusopinnoista (12 op), oppiaineen

Lisätiedot

Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi nykykielten laitoksessa. Helsingin yliopisto humanistinen tiedekunta

Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi nykykielten laitoksessa. Helsingin yliopisto humanistinen tiedekunta Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi nykykielten laitoksessa Helsingin yliopisto humanistinen tiedekunta Tätä kaikkea voit opiskella Nykykielten laitos tarjoaa opetusta kaikkiaan 23 kielessä sekä kieliteknologian

Lisätiedot

SUOMI L3-KIELEN OSAAMISTASON KUVAUKSET yläkoulu ja lukio

SUOMI L3-KIELEN OSAAMISTASON KUVAUKSET yläkoulu ja lukio Schola Europaea Office of the Secretary-General Pedagogical Development Unit Ref.: 2017-01-D-38-fi-3 Orig.: EN SUOMI L3-KIELEN OSAAMISTASON KUVAUKSET yläkoulu ja lukio Language III attainment descriptors

Lisätiedot

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman

Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Kotimaisten kielten kandidaattiohjelma Kandidatprogrammet för de inhemska språken 25.8.2016 Filosofinen tiedekunta Hanna Snellman Koulutusohjelman opinnot Amanuenssi Hanna Snellman (Fabriikki F3428B) puh.

Lisätiedot

Maisteri-info. kevät

Maisteri-info. kevät Maisteri-info kevät 2018 1.3.2018 Kevät 2018 Tarvittaessa hops-keskustelu omaopettajan kanssa Maisterivaiheen hopsin tekeminen oodihops-työkalulla Huolehdi keskeneräiset opinnot valmiiksi -kandintyö, harjoittelu,

Lisätiedot

Alkuorientaation tavoitteet

Alkuorientaation tavoitteet Informaatiotieteiden yksikkö School of Information Sciences SIS Alkuorientaatio Orientoivat opinnot 1 2014 Alkuorientaation tavoitteet tutustuttaa yliopisto-opiskeluun tutustuttaa opiskelijoita Tampereen

Lisätiedot

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO

ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO ENGLANNIN OPPIAINEEN INFO kaikille englannin opiskelijoille to 21.4.2016 klo 16.00 Paikalla englannin oppiaineen pääedustaja professori Paula Kalaja, yliopistonopettaja Jaana Toomar ja amanuenssi Anna-Maria

Lisätiedot

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus

SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus OPETUSSUUNNITELMA SUOMEN KIELI 1 Vuosiluokkien 5-10 saamelainen luokanopettajakoulutus 30 opintopistettä Dutkan- ja oahppostivra dohkkehan 21.6.2013 áššis 72/13 1. OPPIAINEEN YLEISET TIEDOT... 3 1.1. OPPIAINEEN

Lisätiedot

Ohjeita opinnäytetöiden tekijöille, ohjaajille ja tarkastajille 1. Kandidaatintutkielma

Ohjeita opinnäytetöiden tekijöille, ohjaajille ja tarkastajille 1. Kandidaatintutkielma Ohjeita opinnäytetöiden tekijöille, ohjaajille ja tarkastajille 1. Kandidaatintutkielma Tutkintoja koskevan asetuksen (794/2004) 7 :n mukaan alempaan korkeakoulututkintoon johtavan koulutuksen tulee antaa

Lisätiedot

RANS0002 P2. Phonetics and Pronunciation (Fonetiikka ja ääntäminen), O, 2 ECTS. RANS0010 P3. Translation Exercise (Käännösharjoitukset) s, O, 3 ECTS

RANS0002 P2. Phonetics and Pronunciation (Fonetiikka ja ääntäminen), O, 2 ECTS. RANS0010 P3. Translation Exercise (Käännösharjoitukset) s, O, 3 ECTS FRENCH Curriculum of the academic year 2013-2014 BASIC STUDIES (First year, French Studies and French Translation and Interpreting) 25 ECTS, O = Obligatory RANS0001 P1. French Grammar (Kielioppi), O, 4

Lisätiedot

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1

HOPS KTK 2.vsk Teknillinen tiedekunta Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2.vsk 5.9.2013 Teknillinen tiedekunta 5.9.2013 Vaasan yliopisto Opintoasiat Opiskelu tekn. tdk 1 HOPS KTK 2. vsk Henkilökohtainen opintosuunnitelma opiskelutaidot ehops Mahdollisuus ehopsin tekemiseen

Lisätiedot