Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi nykykielten laitoksessa. Helsingin yliopisto humanistinen tiedekunta

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi nykykielten laitoksessa. Helsingin yliopisto humanistinen tiedekunta"

Transkriptio

1 Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi nykykielten laitoksessa Helsingin yliopisto humanistinen tiedekunta

2 Tätä kaikkea voit opiskella Nykykielten laitos tarjoaa opetusta kaikkiaan 23 kielessä sekä kieliteknologian ja yleisen kielitieteen oppiaineissa. Pääaineita on 14. Nykykielten laitos sijaitsee Metsätalossa, aivan Helsingin ytimessä. Hakukohteet englanti espanja italia latvia ja liettua puola, tšekki ja eteläslaavi ranska saksa venäjä vieraana kielenä venäjä äidinkielenä yleinen kielitiede ja kieliteknologia portugalilainen filologia - haku pääaineen vaihdon kautta Pääainevaihtoehdot englantilainen filologia englannin kääntäminen espanjalainen filologia italialainen filologia balttilaiset kielet ja kulttuurit länsi- ja eteläslaavilaiset kielet ja kulttuurit ranskalainen filologia germaaninen filologia saksan kääntäminen Venäjän kieli ja kirjallisuus venäjän kääntäminen Venäjän kieli ja kirjallisuus venäjän kääntäminen yleinen kielitiede kieliteknologia portugalilainen filologia (HuK-tutkinto) Lisäksi opintoja voi suorittaa muun muassa baskin, galegon, hollannin ja katalonian kielessä sekä Ukraina-opintokokonaisuudessa, käännöstieteessä ja tulkkauksessa. Mihin meiltä valmistuu? Nykykielten laitoksella voit opiskella kielen sekä kirjallisuuden ja kulttuurin asiantuntijaksi, aineenopettajaksi tai kääntäjäksi. Hakukohteesta riippuen tarjolla on 1 3 linjaa, jotka valmistavat monipuolisiin työtehtäviin. Englannissa, ranskassa, saksassa ja venäjässä opiskelijoilla on mahdollisuus valita yleisen linjan lisäksi kääntäjä- tai aineenopettajalinja. Kääntäjälinjalle pyritään heti ensimmäisen opiskeluvuoden syksyllä. Aineenopettajakoulutukseen haetaan kevätlukukaudella. Espanjassa ja italiassa opiskelijoilla on mahdollisuus valita yleisen linjan lisäksi aineenopettajalinja, johon pyritään kevätlukukaudella. Balttilaisia samoin kuin länsi- ja eteläslaavilaisia kieliä opiskellaan ainoastaan yleisellä linjalla. Yleisessä kielitieteessä ja kieliteknologiassa ei ole linjajakoa. Yhteisten perusopintojen jälkeen pääaineeksi valitaan toinen oppiaineista.

3

4 Yleinen linja antaa valmiudet työskennellä erilaisissa liike-elämän, teollisuuden, kulttuurielämän ja julkishallinnon tehtävissä. Yritysten lisäksi valmistuneet työllistyvät muun muassa ministeriöihin, media-alalle, kirjastoihin ja muihin kulttuurilaitoksiin, erilaisiin järjestöihin ja kansainvälisiin organisaatioihin sekä matkailualalle. Aineenopettajalinjan opiskelijat suorittavat käyttäytymistieteellisessä tiedekunnassa opettajan pedagogiset opinnot, jotka antavat pätevyyden peruskoulun ja lukion sekä aikuiskoulutuksen kielenopettajaksi. Kääntäjälinjan opiskelijat voivat valmistuttuaan työskennellä kääntäjinä tai tulkkeina sekä erilaisissa kansainvälisen viestinnän asiantuntijatehtävissä esimerkiksi kulttuurin, hallinnon ja liike-elämän alalla. Yleisen kielitieteen ja kieliteknologian opiskelijat työllistyvät valmistuttuaan yrityksiin ja yhteisöihin kielen ja kieliteknologian asiantuntijoiksi. Kaikilla linjoilla osa opiskelijoista jatkaa maisteriksi valmistuttuaan yliopistossa jatko-opiskelijoina ja myöhemmin tutkijoina ja opettajina. Nykykielten laitos on kansainvälisesti tunnettu tutkijoiden yhteisö, joka toimii tieteenalansa näkyvänä vaikuttajana niin maailmalla kuin suomalaisessa yhteiskunnassakin. Laitoksessa tutkitaan muun muassa kielen ja kulttuurin monimuotoisuutta, vuorovaikutusta ja kieliteknologiaa. Miten nykykieliä opiskellaan? Opiskelu nykykielten laitoksella alkaa varsin päämäärätietoisesti, sillä opiskelijan on suoritettava pakollisia opintoja ja valittava monissa oppiaineissa jo syksyn aikana linja, jolle hän suuntautuu. Ensimmäisenä syksynä monelle opiskelijalle onkin laadittu lukujärjestys samaan tapaan kuin lukiossa. Opintoja suoritetaan osallistumalla luennoille, harjoituskursseille ja kirjatentteihin sekä kirjoittamalla esseitä ja oppimispäiväkirjoja. Opintojen edetessä opiskelu muuttuu vapaammaksi. Akateemisen vapauden myötä opiskelijan oma vastuu opintojensa etenemisestä kasvaa. Vaikuta sivuainevalinnoilla uranäkymiisi Sivuaineet ovat tärkeä osa tutkintoa, sillä ne vaikuttavat työnsaantiin. Mieti, mikä sinua kiinnostaa ja mitä taitoja työelämässä tarvitset. Osa sivuaineista on pakollisia. Yleisellä linjalla suoritetaan kielen- ja kirjallisuudentutkimuksen metodiopinnot ja aineenopettajalinjalla opettajan pedagogiset opinnot. Kääntäjälinjan opiskelijat tekevät sivuaineinaan käännöstieteen perusopinnot sekä suomen kielen perusopinnot kääntäjille. Tutkintoon mahtuu useimmiten myös muita sivuaineopintoja nykykielten laitoksen laajasta valikoimasta, humanistisen tiedekunnan muista laitoksista tai jopa muista tiedekunnista tai korkeakouluista. Helsingin yliopiston ainevalikoima on maan monipuolisin: yli 200 oppiainetta 11 tiedekunnassa.

5 Lähde oppiin ulkomaille Moniin oppiaineisiin kuuluu ulkomailla suoritettava kieliharjoittelujakso. Osan tutkinnosta voi suorittaa ulkomaisessa yliopistossa opiskelijavaihdossa, joka kestää lukukauden tai kokonaisen lukuvuoden. Vaihtoon voi lähteä jo ensimmäisen opiskeluvuoden jälkeen. Nykykielten laitoksella ja humanistisella tiedekunnalla on vaihtosopimuksia yliopistoihin ympäri maailmaa. Ota tekniikka haltuun Yliopiston opiskelijoille suunnatut tietotekniikkapalvelut, kuten artikkelitietokannat, e-lehdet, kotihakemistot ja ohjelmistojakelu, ovat käytössäsi heti opintojen alusta. Näihin tutustut myös syksyn pakollisissa ja hyödyllisissä TVT- eli tieto- ja viestintätekniikkaopinnoissa. Laitoksen studiotilojen ja kääntäjille räätälöityjen työkalujen lisäksi Kaisa-talon oppimiskeskus Aleksandria on vain kivenheiton päässä Metsätalosta. Siellä toimivat esimerkiksi Kielikeskus, Opiskelijakirjasto ja Opetusteknologiakeskus. Aleksandrian atk-tiloissa voit työskennellä ympäri vuorokauden.

6 Pikasanasto opintojen alkuun Ainejärjestöön kannattaa liittyä, sillä se yhdistää saman oppiaineen opiskelijoita. Ainejärjestö antaa jäsenilleen tietoa muustakin kuin opiskelusta. Alempi korkeakoulututkinto eli HuK eli humanististen tieteiden kandidaatin eli kandin tutkinto on 180 opintopistettä. Kandiksi valmistuu kolmessa vuodessa. Alumni on jokainen yliopistolainen. Rekisteröidy Alumnikampukselle, niin saat hyvän syyn pyöriä yliopistolla lopun ikääsi. Amanuenssi on oppiaineen sielu, joka vastaa opintoasioista. Mitä amanuenssi ei tiedä, sitä ei tarvitsekaan tietää. Gradu eli pro gradu -tutkielma on opintojen lopputyö. Ei niin paha kuin jotkut sanovat. Hops eli henkilökohtainen opintosuunnitelma auttaa suunnitelmallisessa opiskelussa. Sen tekee jokainen opiskelija. Apua saat Hops-ohjaajalta. Jatkotutkinto tekee maisterista tohtorin. Hyvä vaihtoehto joillekin. Kieli- ja viestintäopinnot ovat osa kaikkia tutkintoja. Niillä tarkoitetaan äidinkielen, toisen kotimaisen kielen ja vieraan (tai tutun!) kielen opintoja. Laitoksen nimi on syytä painaa mieleen. My name is laitos, nykykielten laitos. Opintopiste eli op vastaa keskimäärin 27 tunnin työpanosta. Tutkinnot on mitoitettu opintopisteinä: 180 tekee kandin ja 300 maisterin. Opiskelijatuutori on se kokeneempi opiskelija, joka opastaa sinut opintojen ja opiskelijaelämän arkeen ja juhlaan. Oppiainevastaava on professori tai opettaja, joka tuntee oppiaineen asiat. Hän huolehtii, että oppiaineessa kaikki sujuu hyvin. Perus- ja aineopinnoissa perehdytään koulutusalan tai oppiaineen sisältöön, keskeisiin käsitteisiin, teorioihin ja tutkimusmenetelmiin. Näiden jälkeen olet jo pitkällä. Pääaine ei ole shampoo vaan se oppiaine, jossa opiskelija suorittaa kandintutkinnossa aineopinnot ja maisterintutkinnossa syventävät sekä pyöräyttää vielä päälle gradun. Sivuaineen ei tarvitse sivuta pääainetta. Siinä suoritetaan perus- ja aineopintotasoisia opintoja. Syventävät opinnot tehdään pääaineessa. Niissä mennään pintaa syvemmälle. Pidä huoli, että pääset takaisin pinnalle. Tiedekunta kokoaa yhteen läheisten tieteenalojen laitokset. Tiedekunta päättää muun muassa tutkintovaatimuksista sekä laitosten rahoituksesta. Nykykielten laitos kuuluu humanistiseen tiedekuntaan. Sinä olet siis humanisti. Työharjoittelu on osa opintoja. Kandivaiheen kursseilla opiskelija johdatellaan työelämään. Maisterivaiheessa töitä tehdään jo ihan tosissaan. Valitse hyödyllinen ja samalla mieleinen harjoittelupaikka. WebOodi on verkkopalvelu, jossa esimerkiksi ilmoittaudut kursseille ja selaat suorituksiasi. WebOodi saattaa olla ruma ja hankala käyttää, mutta se on myös paras ystäväsi opintojen suunnittelussa. Ylempi korkeakoulututkinto eli FM-tutkinto eli filosofian maisterin tutkinto on se, minkä professorisi, Suomen hallitus ja äitisi haluaa sinun suorittavan viidessä vuodessa. Siitä tulee kaikille hyvä mieli.

Ohjeita uusille opiskelijoille. Venäjä äidinkielenä. Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi

Ohjeita uusille opiskelijoille. Venäjä äidinkielenä. Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi Ohjeita uusille opiskelijoille Venäjä äidinkielenä Kielen ja kulttuurin asiantuntijaksi Opettajaksi Kääntäjäksi Yhteiset perusopinnot www.helsinki.fi/yliopisto 15.9.2014 1 Venäjä äidinkielenä Venäjä äidinkielenä

Lisätiedot

Minkälaisissa ammateissa germaanisesta filologiasta valmistunut voi toimia?

Minkälaisissa ammateissa germaanisesta filologiasta valmistunut voi toimia? Lisätietoja germaanisen filologian opiskelusta: Lehtori Satu Selkälä puh. (08) 553 3430 satu.selkala(at)oulu.fi Lisätietoja opiskelijavalinnasta: Humanistisen tiedekunnan kanslia Puh. (08) 553 1011 (vaihde)

Lisätiedot

TURUN YLIOPISTO HUMANISTINEN TIEDEKUNTA KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPINTO-OPAS

TURUN YLIOPISTO HUMANISTINEN TIEDEKUNTA KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPINTO-OPAS TURUN YLIOPISTO HUMANISTINEN TIEDEKUNTA KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPINTO-OPAS 2012 2013 2 Julkaisija: TURUN YLIOPISTO Toimittaja: Sami Louekari Sivunvalmistus ja taitto:

Lisätiedot

Toimitus ja taitto Kaisa Kosola, Päivi Kynkäänniemi, Pirjo Tolonen ISSN 0782-9272

Toimitus ja taitto Kaisa Kosola, Päivi Kynkäänniemi, Pirjo Tolonen ISSN 0782-9272 HUMANISTISEN TIEDEKUNNAN OPINTO-OPAS 2013-2015 Toimitus ja taitto Kaisa Kosola, Päivi Kynkäänniemi, Pirjo Tolonen ISSN 0782-9272 Paino Juvenes Print Suomen Yliopistopaino Oy 2013 Sisällysluettelo Oulun

Lisätiedot

KULTTUURITUOTANNON JA

KULTTUURITUOTANNON JA TURUN YLIOPISTO HUMANISTINEN TIEDEKUNTA KULTTUURITUOTANNON JA MAISEMANTUTKIMUKSEN KOULUTUSOHJELMA OPINTO-OPAS 2010 2011 Julkaisija: TURUN YLIOPISTO Toimittaja: Maija Santikko Sivunvalmistus ja taitto:

Lisätiedot

1. Johdanto. Johdanto. 1.1. Oppaan sisältö

1. Johdanto. Johdanto. 1.1. Oppaan sisältö Johdanto 7 1. Johdanto Teknillisen tiedekunnan opinto-opas on tarkoitettu opiskelijan ja opettajan käsikirjaksi. Tiedekunnan opinto-oppaan lisäksi muita tärkeitä oppaita ovat Vaasan yliopiston yleisopas,

Lisätiedot

Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010

Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010 Luonnontieteellisen Tiedekunnan Opinto-opas 2009-2010 ISSN 0782-9302 Toimitus: Heikki Kuoppala Kannen suunnittelu: Oulun yliopisto, Viestintäpalvelut Koulutusohjelmakohtaiset tekstin toimittajat / koostajat:

Lisätiedot

1. Johdanto. Johdanto. 1.1. Oppaan sisältö

1. Johdanto. Johdanto. 1.1. Oppaan sisältö Johdanto 5 1. Johdanto Teknillisen tiedekunnan opinto-opas on tarkoitettu opiskelijan ja opettajan käsikirjaksi. Tiedekunnan opinto-oppaan lisäksi muita tärkeitä oppaita ovat Vaasan yliopiston yleisopas,

Lisätiedot

OPISKELU HUMANISTISESSA TIEDEKUNNASSA. Uusien opiskelijoiden johdantokurssi, kieliaineet 19.8.2015 Opintopäällikkö Sanna Mäkilä

OPISKELU HUMANISTISESSA TIEDEKUNNASSA. Uusien opiskelijoiden johdantokurssi, kieliaineet 19.8.2015 Opintopäällikkö Sanna Mäkilä OPISKELU HUMANISTISESSA TIEDEKUNNASSA Uusien opiskelijoiden johdantokurssi, kieliaineet 19.8.2015 Opintopäällikkö Sanna Mäkilä Käsiteltävät asiat 1. Keskeistä sanastoa 2. Opiskelun luonne 3. Tutkintorakenne

Lisätiedot

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto

Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto Humanististen tieteiden kandidaatin tutkinto Tutkintojärjestelmä Asetuksen 794/2004 mukaisesti tiedekunnassa voi suorittaa humanististen tieteiden kandidaatin (HuK) ja filosofian maisterin (FM) tutkinnot.

Lisätiedot

FOLKLORISTIIKAN OPISKELIJAN OPAS

FOLKLORISTIIKAN OPISKELIJAN OPAS FOLKLORISTIIKAN OPISKELIJAN OPAS Tervetuloa opiskelemaan folkloristiikkaa Helsingin yliopiston Filosofian, historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitokselle! Tähän oppaaseen on koottu tietoa ja

Lisätiedot

Opiskelu yliopistossa

Opiskelu yliopistossa Opiskelu yliopistossa Yliopistossa opiskelu poikkeaa paljon lukiossa, ammatillisessa oppilaitoksessa tai ammattikorkeakoulussa opiskelusta. Yliopisto-opetus on teoreettisempaa ja opiskelija saa ottaa itse

Lisätiedot

Oppe nyt wanha ia noori. Lue sijs hyue lapsi teste / Alcu oppi ilman este.

Oppe nyt wanha ia noori. Lue sijs hyue lapsi teste / Alcu oppi ilman este. INFO- 3/2012 Oppe nyt wanha ia noori. Lue sijs hyue lapsi teste / Alcu oppi ilman este. Päätoimittajat Annele Saikkonen Ilkka Numminen kieleke@lists.utu.fi Kirjoittajat Kirsi-Maria Nummila Annele Saikkonen

Lisätiedot

Opinto-opas 2008 2009

Opinto-opas 2008 2009 Opinto-opas 2008 2009 Vaasan yliopisto Teknillinen tiedekunta Postiosoite: PL 700, 65101 VAASA Käyntiosoite: Wolffintie 34 & Yliopistonranta 10, 65200 VAASA Puhelinvaihde (06) 324 811 Telekopio (06) 324

Lisätiedot

KIELIKOULUTUSPOLIITTINEN PROJEKTI Opettajankoulutuksen teemaryhmä KARTOITUS: ÄIDINKIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN OPETTAJANKOULUTUS SUOMESSA

KIELIKOULUTUSPOLIITTINEN PROJEKTI Opettajankoulutuksen teemaryhmä KARTOITUS: ÄIDINKIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN OPETTAJANKOULUTUS SUOMESSA KIELIKOULUTUSPOLIITTINEN PROJEKTI Opettajankoulutuksen teemaryhmä KARTOITUS: ÄIDINKIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN OPETTAJANKOULUTUS SUOMESSA Anna-Maria Marttinen, Anna Keränen ja Peppi Taalas Soveltavan kielentutkimuksen

Lisätiedot

kansi: sakari viista 2008 tampereen yliopisto Valintaopas 2009

kansi: sakari viista 2008 tampereen yliopisto Valintaopas 2009 kansi: sakari viista 2008 HAKU KAIKKIIN YLIOPISTOIHIN: www.yliopistohaku.fi TÄMÄ VALINTAOPAS VERKOSSA: www.uta.fi/opiskelijaksi valintakansi09.indd 1 tampereen yliopisto Valintaopas 2009 17.10.2008 13:03:27

Lisätiedot

Avoin yliopisto-opetus

Avoin yliopisto-opetus Avoin yliopisto-opetus Opinto-opas 2014 2015 Tervetuloa opiskelemaan avoimeen yliopistoon! Kädessäsi on Turun yliopiston avoimen yliopisto-opetuksen opinto-opas. Tämä opas sisältää tietoa lukuvuonna 2014

Lisätiedot

OPINTO-OPAS 2012-2013

OPINTO-OPAS 2012-2013 OPINTO-OPAS 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO Opinto-oppaan käyttäjälle... 5 Vaasan yliopisto... 5 Kauppatieteellinen tiedekunta... 6 Kauppatieteellisen tiedekunnan hallinto... 6 Tiedekunnan oppiaineet ja koulutusohjelmat...

Lisätiedot

Mikä romanistista tuli isona? Entiseltä romaanisten kielten laitokselta vuosina 2004 2009 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään.

Mikä romanistista tuli isona? Entiseltä romaanisten kielten laitokselta vuosina 2004 2009 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään. Mikä romanistista tuli isona? Entiseltä romaanisten kielten laitokselta vuosina 2004 2009 valmistuneiden maistereiden sijoittuminen työelämään. FT Johanna Isosävi johanna.isosavi[at]helsinki.fi Nykykielten

Lisätiedot

OPETTAJAKELPOISUUS SUOMESSA

OPETTAJAKELPOISUUS SUOMESSA OPETTAJAKELPOISUUS SUOMESSA 0 Sisällysluettelo: Johdanto: Opettajakelpoisuus Suomessa... 2 Luokanopettajan kelpoisuus... 2 Aineenopettajan kelpoisuus... 3 EU/ETA:n ulkopuolisen opettajakoulutuksen rinnastaminen...

Lisätiedot

Opas matematiikan ja tilastotieteen opiskelijoille. Tuomas Nurmi

Opas matematiikan ja tilastotieteen opiskelijoille. Tuomas Nurmi Opas matematiikan ja tilastotieteen opiskelijoille Tuomas Nurmi 2015 Sisältö 1 Johdanto 1 2 Opintojen aloitus 1 2.1 Yleisiä ohjeita........................... 1 2.2 Alun kurssivalinnoista......................

Lisätiedot

Tervetuloa... 1. Opintojen suunnittelu... 2. Henkilökohtainen opintosuunnitelma... 2. Opintojen aikataulutus... 3. Tutkintorakenteet...

Tervetuloa... 1. Opintojen suunnittelu... 2. Henkilökohtainen opintosuunnitelma... 2. Opintojen aikataulutus... 3. Tutkintorakenteet... SISÄLLYSLUETTELO Tervetuloa... 1 Opintojen suunnittelu... 2 Henkilökohtainen opintosuunnitelma... 2 Opintojen aikataulutus... 3 Tutkintorakenteet... 4 Esimerkkejä opintojen aloittamisesta... 7 Korppi...

Lisätiedot

Valintaopas 2014. Urvalsguide

Valintaopas 2014. Urvalsguide Valintaopas 0 Urvalsguide Sisältö/Innehåll Hakijalle... Vaasan yliopisto... Koulutusalat ja tutkinnot... 6 Opiskelijaksi hakeminen 0...0 Kelpoisuus korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin...0 Tärkeät

Lisätiedot

PEREHDYTYSOPAS 2015. Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö

PEREHDYTYSOPAS 2015. Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö PEREHDYTYSOPAS 2015 Turun kauppakorkeakoulu, Porin yksikkö 0 SISÄLLYS TERVETULOA OPISKELEMAAN KAUPPATIETEITÄ PORIIN... 3 Neuvonta ja ohjaus... 4 Opiskelu yliopistossa... 9 Opintoaikojen rajaus... 11 Turun

Lisätiedot

Kauppatieteellinen tiedekunta Opinto-opas 2013-2014

Kauppatieteellinen tiedekunta Opinto-opas 2013-2014 Kauppatieteellinen tiedekunta Opinto-opas 2013-2014 1 SISÄLTÖ Opinto-oppaan käyttäjälle... 3 Vaasan yliopisto... 3 Kauppatieteellinen tiedekunta... 3 Kauppatieteellisen tiedekunnan hallinto... 4 Tiedekunnan

Lisätiedot

Kauppatieteellinen tiedekunta Opinto-opas 2015-16

Kauppatieteellinen tiedekunta Opinto-opas 2015-16 Kauppatieteellinen tiedekunta Opinto-opas 2015-16 1 CONTENTS Opinto-oppaan käyttäjälle... 2 Vaasan yliopisto... 2 Kauppatieteellinen tiedekunta... 2 Tiedekunnan oppiaineet ja koulutusohjelmat... 3 Kauppatieteiden

Lisätiedot

Toimittaja: Hanna Pesonen Kannen suunnittelu: Raimo Ahonen ISSN 0782-9310 Painopaikka: Kalevaprint Oulu 2006

Toimittaja: Hanna Pesonen Kannen suunnittelu: Raimo Ahonen ISSN 0782-9310 Painopaikka: Kalevaprint Oulu 2006 Lääketieteellisen tiedekunnan opinto-opas 2006-2007 Toimittaja: Kannen suunnittelu: Hanna Pesonen Raimo Ahonen ISSN 0782-9310 Painopaikka: Kalevaprint Oulu 2006 SISÄLLYS HYVÄ OPISKELIJA...5 OPISKELU LÄÄKETIETEELLISESSÄ

Lisätiedot

Opinto-opas 2009 2010

Opinto-opas 2009 2010 Opinto-opas 2009 2010 Vaasan yliopisto Kauppatieteellinen tiedekunta Postiosoite: PL 700, 65101 VAASA Käyntiosoite: Wolffintie 34, 65200 VAASA Puhelinvaihde (06) 324 811 Telekopio (06) 324 8179 http://www.uwasa.fi/opiskelu/oppaat/

Lisätiedot

Valintaopas 2015. Urvalsguide

Valintaopas 2015. Urvalsguide Valintaopas 2015 Urvalsguide Sisältö/Innehåll Hakijalle... Vaasan yliopisto... Koulutusalat ja tutkinnot... 6 Opiskelijaksi hakeminen 2015... 10 Kelpoisuus korkeakoulututkintoon johtaviin opintoihin...10

Lisätiedot

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opinto-opas

Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opinto-opas Jyväskylän yliopisto Matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan opinto-opas 2013-2014 Jyväskylä 2013 Opinto-oppaan työryhmä Marja Korhonen Sari Eronen Tiina Hakanen Elina Leskinen Soili Leskinen Leena

Lisätiedot