Laskutus merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Laskutus. 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet"

Transkriptio

1 Laskutus merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2 Ohjeita käsikirjan lukijalle Käsikirjan avulla Ecom tulee tutuksi ja ohjelmaa oppii käyttämään monipuolisemmin. Kaikkien Ecomin käsikirjojen periaatteena on, että mallin avulla oppii ja itse tekemällä sen myös opitun tiedon myös muistaa paremmin. Jokaisessa käsikirjassa on oma sisällysluettelonsa, jonka avulla saa myös haettavan aiheen hyvin esille. Käsikirjan sivut on kolmen eri ryhmään tarvittavan tietotaidon mukaan. Useimmat käsikirjan sivut on merkitty kirjaimin sen mukaan, miten paljon Ecomia on käyttänyt. A Mikäli kuvassa ei ole lainkaan symbolia, tai siinä on symboli A, on se tarkoitettu kaikille käsikirjan käyttäjille. Se palvelee etenkin sellaisia käyttäjiä, jotka ovat Ecomin ensikäyttäjiä tai ovat käyttäneet ohjelmistoa harvakseltaan. C Symboli vaatii hereillä olon lisäksi usein myös kokemusta Ecomin käytöstä, jotta sivun käsittelemä asia saadaan käytäntöön. Tällaisen sivun voi hypätä yli Ecomin ensiaskeleilla ja käyttöönottovaiheessa. Tämä on eksperttikäyttäjän sivu, jossa vaaditaan usein jo tietojenkäsittelyn ammattitaitoa ja suurta tarkkaavaisuutta. Ja on hyvä muistaa, että Ecomin puhelintuki on olemassa teitä varten. Puhelintuen numero on Puhelintuen numero löytyy aina myös osoitteesta Mikäli ette saa suoraan Ecomin puhelintukeen yhteyttä, soitamme teille takaisin. Huomioitavaa on myös, että Ecomin puhelintuken takaisisoitto tulee eri numeroista, kuin mitä puhelintuen numero on. Mikäli sivulla on kahvipaussin kuva, kannattaa aiheeseen paneutua vähän syvemmin ja ottaa vaikka kuppi kahvia ja miettiä rauhassa käsiteltävää aihetta. Aihe ei ole välttämättä hankala, mutta se vaatii hetken paneutumista. 2013

3 1. Ecom Laskutus A Ecom Laskutusohjelmiston avulla pystytään hallitsemaan jopa satojentuhansien tuotteiden valikoimaa erittäin kätevästi. Se on kehitetty vaativaan laskuttamisen ja se sisältää erinomaisen paljon erilaisia ominaisuuksia, joita käsitellään tässä käsikirjassa.

4 1.1 Laskutusoletukset Jotta laskutusohjelmiston ominaisuuksista saadaan parempi kuva, on hyvä käydä läpi ohjelmiston oletustiedot. Laskutuksen oletusikkunoissa määritellään laskutuksen perusoletukset, laskutusehdot ja laskujen ja lähetteiden tulostukseen liittyvät toimenpiteet. Laskutus ja Läheteoletukset löytyvät valikosta Ohjelmat, Laskutus ja myyntireskontra ja Laskutus- ja myyntireskontraoletukset. Alla olevasta ikkunasta Valikko on otettu esiin Valikko-painikkeella, josta löytyvät kaikki samat valinnat, kuin Ohjelmat-valikosta.

5 1.2 Laskutuksen perusoletukset, numerot ja minimikate% Laskutuksen oletusikkunan ensimmäinen esille avautuva sivu on Perusoletukset. Tällä sivulla määritetään numerot laskuille ja lähetteille, joita ohjelma päivittää automaattisesti. Alla näkyviä numeroita ohjelma ehdottaa seuraavan uuden laskun/lähetteen numeroksi. Jos numero on tyhjä, ei ohjelmistoa ole vielä käytetty. Minimikatteeseen määritetään nimensä mukaisesti minimikatteen, jota hyödynnetään ohjelmassa eri tavalla: Jos myyntiohjelmistoissa (esimerkiksi laskurivillä) tuotteen kate on alle minimikatteen, näyttää ohjelma tällaisen rivin sinisenä Tuotetta perustettaessa ohjelma kertoo tuotteen olevan alle minimikatteen, jos tuotteen hinnoittelusivulla tuote on alle tällä sivulla annetun minimikate%. Tuotteiden hinnoittelussa (ohjelmat tuotteet ja tuotteiden hinnoittelu), kun valitaan tukkureiden hinnoittelutapa, ehdottaa ohjelma oletuksena tätä minimikatetta 4/4 sivulla.

6 1.21 Laskutusoletukset, oletuskate% letuskatetta käytetään oletuksena tuoterekisterissä uuden tuotteen luonnissa tuotehinnoittelusivulla uotteen hinnoittelussa. Se tulee oletuksena myös, kun hinnoitellaan tuotteet omalla katteella ja sama ate kaikille tuotteille- hinnoittelutapaa (ohjelmat, tuotteet ja tuotteiden hinnoittelu).

7 1.22 Laskutusoletukset Laskutusoletuksen Perus-alavälilehdellä määritetään myös huomautuspäivien lukumäärä, jonka aikana asiakas voi huomauttaa, mikäli laskussa on jotain epäselvää. Huomautuspäivien lukumäärän tullessa täyteen voidaan asiakkaalle lähettää maksukehotus. Viivästyskorolla määritetään korkolaskulla käytettävä korkoprosentin arvo, joka tulostuu laskulle ja jota Ecomin korkolaskutusohjelma ehdottaa käytettäväksi. Viitteemme -kentän tieto kopioituu laskulle oletuksena. Tähän voidaan kirjoittaa tietoa, jos laskutuksessa on aina sama viitteemme-teksti käytössä. Esimerkiksi pienessä yrityksessä yrittäjän nimi.

8 1.23 Laskutusoletukset, salasanamääritykset comissa voidaan rajoittaa käyttäjien käyttöoikeuksia tätä kautta antamalla salasana lähete- ja/tai askutusohjelmalle erikseen tässä ikkunassa. Tätä toimintoa käytetään harvemmin tänä päivänä, illä Ecomissa on erillinen käyttötunnukset ja käyttöoikeuksien hallinta, josta on oma erillinen äsikirjansakin. os Ecom läheterekisterin katetietojen katsontaa haluaa rajoittaa käyttäjiltä, asetetaan rasti tähän alintaan. Silloin Ecom ei näytä lainkaan hintatiedot-painiketta, jolloin rivikohtainen kate ja koko ähetteen katetieto on piilossa.

9 1.24 Kohdistettujen töiden ja tuotteiden pudotusvalinta Laskutus- ja myyntireskontraoletuksiin on lisätty valinta Pudota kohdistetut työt ja tuotteet aina. Kun tämä valinta on päällä, estää se kohdistettujen töiden ja tuotteiden pudottamisen peruuttamisen. Näin estetään näiden tietojen puuttumisen lähetteeltä/laskulta. C

10 1.25 Tilinumerot laskulomakkeelle A Laskulle tulostettavat tilinumerot kirjataan tähän ikkunaan. Ecom tekee periteisistä tilinumeroista automaattisesti Eurooppalaisen standardin mukaisia tilinumeroita, kunhan tähän ikkunaan kirjataan tilinumerot periniteisessä muodossa ensin. Yritykselle on varattu tilaa neljälle tilinumerolle. Tilinumeroon voi kirjoittaa yhden sanan ennen varsinaista tilinumeroa. Tilinumero kirjataan tähän ikkunaan väliviivalla. Kun tilinumero on syötetty, tekee ohjelma siitä automaattisesti IAN-muodossa olevan tilinumeron ja siihen kiinteästi liittyvän IC/SWIFT koodin nykymuotoisen tilinumerostandardin mukaan. Ensimmäisen laskun yhteydessä ohjelma kysyy tilinumeron ja tallentaa sen tänne, jos sitä ei ole aiemmin perustettu. Joten ei ole aivan välttämätöntä tehdä tilinumeroa tähän ikkunaan.

11 1.3 Oletusmaksuehdot / lähetetilat aksuehdot / Lähetetilat löytyvät laskutus- ja myyntireskontraoletusten alta toinen alavälilehti. aksuehtoihin kirjataan ne maksuehdot, joita yritys tavallisesti käyttää. Huomioi, että ohjelma laskee aksuehdon alkunumeroiden mukaan. Aloita maksuehto aina numerolla. usi maksuehto syötetään painamalla ensin plus-painiketta ja vastaavasti valittu maksuehto voidaan oistaa painamalla miinus-painiketta. rityksen käyttämä Oletusmaksuehto valitaan alla näkyvästä oletusikkunasta. letusmaksuehtoa käytetään laskutuksessa, mikäli asiakkaalle ei ole valittu omaa maksuehtoa. ämän ikkunan oikealla puolella olevia Lähetetiloja käsitellään erikseen omassa lähetekäsikirjassa.

12 1.4 Tulostusoletukset, laskutus A Laskun tulostukseen liittyviä aiheita on koottu laskutus- ja myyntireskontraoletuksien tulostusalavälilehdelle. Oletukset löytyvät Ohjelmat-valikon laskutusvalinnan alta. Loppusumman pyöristys määritetään ylimmässä kentässä. Laskun loppusumma voidaan jättää pyöristämättä tai pyöristää lähimpään 5 tai 10 senttiin. Kun valintaa muutetaaan, kohdistuu muutos uusiin laskuihin. Laskukohtainen vapaalla tekstillä valitaan laskukohtaisen vapaan tekstin esiintymiskohta. Vapaa teksti on laskutusikkunan toisena alavälilehtenä, johon voi kirjoittaa laskuun liittyviä huomioita /lasku. Laskun vapaa tekstin toiminto käsitellään myöhemmin tässä käsikirjassa. Laskutuksessa käytössä oleva laskulomake talletettu laskutusoletuksiin, Alavetovalikosta valitaan käytettävä laskulomake. Lomakepohjia on valmiina yli kaksikymmentä, joista osa tulostetaan valmiille laskupohjalle (painettu).toiset lomakepohjat on suunniteltu käytettäväksi tyhjälle A4-paperille (lanko). Laskulomakkeita voi kokeilla laskutuksen tulostusikkunan kautta, jossa laskulomakkeita voi vaihtaa. Samassa yhteydessä voi rastittaa haluamansa laskulomakkeen oletuslomakkeeksi. Tieto päivittyy tähän ikkunaan. Alla näkyvä laskulomake on Ecomin yleisimmin käytössä oleva lomake ja oletuslomake. Laskulomakkeen perässä olevaan annetaan oletuksena tulostettavien laskujen lukumäärä.

13 1.41 laskutusoletukset, yleinen vapaa teksti A Tuotemalli nimen perään kenttä näyttää tuotteen nimen lisäksi myös tuotemalli-tiedon yhdistäen kentät yhdeksi kentäksi lasku- ja läheteriveille. Tuoterekisterissä oleva tuotteen nimi on jaettu kahteen osaan, tuotenimeen ja tuotemalliin. Tuotemallin on ns. tekninen lisäosa tuotenimelle ja alla oleva rasti on käytössä lähes poikkeuksetta. Yleisiin vapaisiin teksteihin laskulle ja lähetteisiin voi kirjoittaa jonkun yleisluonteisin asian, kuten oman yrityksen osoitemuutoksen. Laskulomakkeiden vapaa teksti tulostaa tiedot kaikille laskuille niin pitkään, kun tänne on teksti tallennettuna.

14 1.42 Muokkaa lomakkeita Erillisessä lasku- ja lähetelomakkeiden teko -käsikirjassa on kerrottu yksityiskohtaisesti lasku- ja lähetelomakkeiden teosta. Lomakkeita muokataan muokkaa lomakkeita painikkeen alta.

15 1.5 Myyntitilit Myyntitilin tietoihin on lisätty alv% ja valinta kuuluuko tili käännetyn alv:n piiriin. Oletuksiin on myös lisätty mahdollisuus päivittää oletusmyyntitilit Ecomin palvelimelta. Käänteisen ALV-käytännön vuoksi myyntitileihin on nyt lisätty alv% ja Käännetty alv kentät. Alv% - kenttä antaa rivikohtaisesti arvolisäveron osuuden laskun tiliöintivälilehdelle ja sitä kautta myös kuukausittain ajettaville laskutuksen päiväkirjoille. Käännetyn alv-kentän ollessa K, antaa ohjelma tulostettavaan laskuun ilmoituksen käännetyn alv:n käsittelystä laskulle, joka tulee näkyä tällaisissa laskuissa. Tällaiseen laskuun ei myöskään tule erillistä alv -erittelyä. Yrityksen haluama oletustili valitaan ikkunan alaosassa.

16 2 Tuotteiden hinnoittelu laskutukselle Tuotteiden hinnoittelu on monimuotoinen prosessi, johon on useita erilaisia lähestymistapoja. Ecomissa on erillinen tuotteiden hinnoittelukäsikirja, jossa keskitytään myyntihinnan luomiseen asiakkaille. Siihen on koottu keskeiset hinnoitteluun vaikuttavat tekijät. Kun tuotteiden hinnoittelu ja asiakkaille annettava alennuspolitiikkaan on panostettu ja toimintamalli suunniteltu, tehostaa se koko yrityksen toimintaa erittäin paljon. Perusperiaate Ecomissa on seuraava: 1. Ensin hinnoitellaan tuotteet Tuotehinnoittelu tehdään yleensä heti tuotetietojen siirron jälkeen. Ecom ehdottaa sitä automaattisesti. Tuotehintojen määritykset on käsitelty Tuotteet-käsikirjassa. Katso myös Sähkö- ja LVI-alojen tuotekäsikirjat tarvittaessa. 2. Toisessa vaiheessa määritellään asiakkaiden hinnat ja alennukset. Asiakaskohtaista hinnoittelua on käsitelty sekä tässä käsikirjassa että asiakkaat-käsikirjassa.

17 3 Ecom laskutus A Laskutusohjelma löytyy Ecomin ollessa avattuna valitsemalla ylävalikosta kohta Ohjelmat, Laskutus ja myyntireskontra ja Laskutus ja myyntireskontra. Alla olevaan ikkunaan Ohjelmien valikko on haettu valikko-painikkeen kautta. Helpoin tapa on kuitenkin painaa suoraan laskutus-pikapainiketta.

18 3.1 Ensimmäisen ja uuden laskun teko A Uutta laskua aloitetaan tekemään aina painamalla ylärivin plus-painiketta.

19 3.11 Laskutuksen oletustietojen syöttö A nsimmäisen laskun teon yhteydessä Ecom kysyy omassa ikkunassaan (kuva alla) seuraavat tiedot, os niitä ei ole laskutusoletuksiin jo aiemmin määritetty laskutusoletuksiin. Laskutusoletukset käsiteltiin ämän käsikirjan alussa. os alla olevan mukainen ikkuna avautuu, on siinä olevat tiedot hyvä täyttää puuttuvilta osin. Kun askuttajan perustiedot on syötetty annetaan yrityksen pankkitilinumerotiedot. Kun yrityksen käyttämä perinteinen tilinumero on syötetty, tekee ohjelma automaattisesti IANmuotoisen tilinumeron ja IC/SWIFT koodin. Kun nämä tiedot on syötetty, painetaan OKpainiketta. Ecom näyttää laskulomakkeella molemmat muodot. Sen lisäksi molemmille syöttötavoille on tehty oikeellisuustarkistus. Tilinumeron voi syöttää kummassa muodossa tahansa ja ohjelma tekee toisen muodon automaattisesti.

20 3.12 Ensimmäisen laskunumeron syöttö A Ensimmäisen laskun kohdalla Ecom kysyy ensimmäisen laskun numeroa, josta laskun numerosarja alkaa. OK-painikkeella numero siirtyy laskulle laskunro-kenttään. Laskun numerointia voi muuttaa laskutusoletuksista, mikäli numerosarjaa halutaan muuttaa. Laskun numero siirtyy laskunro-kenttään.

21 3.2 Laskun tila A Laskun tila kertoo, onko lasku Avoin (lasku on vielä kesken ja tulostamatta), Perusperiaate on, että avoimia laskuja ei yrityksessä tulisi olla, vaan lasku tehdään aina kerralla valmiiksi. Keskeneräiset laskutettava työt olisi hyvä tehdä läheteohjelmassa ja kun ne ovat laskutusvalmiita, siirretään ne laskutukseen napin painalluksella. Laskutettu (kun lasku on tulostettu, siirtyy tila automaattisesti laskutetuksi) Osittain suoritettu tai Suoritettu. Laskujen tila -kenttää on hyvä pitää ajan tasalla. Kun asiakas maksaa laskun, kirjataan ne Suoritukset-alavälilehdelle, jota kautta myös laskun tila päivittyy automaattisesti. Myyntireskontra-käsikirjassa kerrotaan tarkemmin laskujen suorittamisesta.

22 3.3 Laskun päivämäärät A Seuraava kenttä on Laskun päivämäärä (Pvm). Ohjelma ehdottaa automaattisesti laskun tekopäivämäärää, joka on sama kuin koneen päivämäärä. Sen voi muuttaa joko käsin tai painamalla hiirellä päivämääräkentän takana olevaa painiketta, jolloin laskun eteen ilmestyy kalenteri-ikkuna. Siitä voi valita halutun päivämäärän. Valinta hyväksytään painamalla haluttua päivämäärää hiirellä. Ohjelma laskee eräpäivän automaattisesti käyttäen laskun päivämäärää ja maksuehtoa.

23 4 Asiakkaan haku laskulle A Asiakas haetaan painamalla hiirellä Asiakasnumero-kentän takana olevaa Kansio-painiketta, joka tuo esiin asiakkaan hakuikkunan. Asiakasnumeron voi myös syöttää suoraan sille varattuun kenttään. Uuden laskun teossa ohjelma hyppää automaattisesti asiakasnumero-kenttään, jolloin voi painaa suoraan funktionäppäintä F5. Ohjelma avaa asiakashakuikkunan.

24 4.1 Asiakashakuikkuna A Asiakashakuikkunassa näkyvät oletuksena kaikki Ecomissa näkyvät asiakkaat. Ennen uuden asiakkaan luontia on tarkistettava, ettei asiakasta ole jo aiemmin perustettu. Uudessa ohjelmistossa ei ole luonnollisesti yhtään asiakasta perustettuna. Asiakasta voi hakea numeron, asiakkaan nimen tai lähiosoitteen mukaan. Hakuavaimeen kirjoitetaan hakuehto, jolloin haku ikkuna päivittyy haun mukaan (avainhaku). Suodattava haku jättää vain hakuehdon täyttävät asiakkaat näkyviin jättäen kaikki muut asiakkaat pois ikkunasta. Asiakashausta on kerrottu tarkemmin asiakas-käsikirjassa.

25 4.11 Asiakkaan haku laskutukseen asiakasnimellä A siakasta haetaan alla olevasta ikkunasta asiakkaan nimen mukaan, jolloin musta piste on tämän entän yläpuolella. Tällöin asiakkaat ovat aakkosjärjestyksessä ylhäältä alaspäin tämän kentän ukaan. akuavaimeen on kirjoitettu hakuehto, jolloin ohjelma on etsinyt ensimmäisen hakuehdon täyttävän imen ja ehdottaa sitä valittavaksi (pieni musta kolmio nimen vasemmassa reunassa). Jos aettavaa asiakasta ei löydy, voi haun vielä varmistaa painamalla Suodattavaa hakua.

26 4.12 Suodattava asiakashaku ja asiakkaan lisäys A un hakuehto on annettu ja painettu sen jälkeen suodattavaa hakua, hakee ohjelma siakasnimestä ja lähisoitteesta annettua hakuehtoa ja tuo esiin kaikki ne asiakkaat, joista tämä akuehto löytyy. Suodattavalla haulla estetään tehokkaasti lisäämästä samaa asiakasta rekisteriin seampaan kertaan. Suodattavasta asiakashausta pääsee takaisin painamalla uudestaan vainhaku-painiketta, jolloin kaikki asiakkaat ovat taas näkyvillä. Jos asiakasta ei löydy uodattavankaan haun kautta, on syytä olettaa, että asiakasta ei ole Ecomiin perustettu. uden asiakkaan lisäys tapahtuu painamalla Lisää -painiketta. hjelma siirtyy asiakkaan tehtäväikkunaan ja siellä suoraan uuden asiakkaan tekoon.

27 4.2 Asiakkaan perustaminen A un perustetaan uutta asiakasta, avautuu alla näkyvä ikkuna. Ecom ehdottaa automaattisesti uutta siakasnumeroa. Seuraavaksi kirjoitetaan asiakkaan perustiedot asiakasikkunaan.

28 4.3 Asiakkaan perustiedot A kkunan yläosaan on nyt kirjattu asiakkaan perustiedot (toimitusosoite) sisältäen asiakkaan nimen, oimitusosoitteen ja muut yhteystiedot. Asiakaskäsikirjassa käsitellään tarkemmin asiakkaaseen iittyvät aiheet, joten se kannattaa lukea myös hyvin. Jos asiakkaan toimitusosoite(yllä) ja askutusosoite (kuvassa alla) ovat samat, ei alla näkyvään laskutusosoite-välilehteen tarvitse kirjata itään, sillä ohjelma kopioi automaattisesti yläikkunan tiedot myös laskutusosoitteeksi. siakkaan keskellä oleva muistioon voi kirjata tärkeitä asioita asiakkaasta.

29 4.31 Asiakkaan myyntiehdot A Asiakastietojen alaikkunassa on asiakkaaseen liittyviä myyntiehtoja. Maksuehdot- kenttään voidaan määrittää asiakkaan maksuehto, jos se poikkeaa yrityksen käyttämästä yleisestä maksuehdosta, joka on kirjattu laskutuksen oletustiedoissa valmiiksi. Jos kentän jättää tyhjäksi, käyttää ohjelma automaattisesti oletusmaksuehtoa. Viitteenne-kenttään voi kirjata asiakkaan yhteyshenkilön tiedot valmiiksi.

30 4.32 Käänteisen alv:n asettaminen asiakkaalle A ikäli asiakkaalle lähetetään lähes aina käänteisen alv:n mukaisia laskuja, voidaan asiakkaalle settaa valmiiksi käännetyn alv päälle. Se tapahtuu valitsemalla alv-velvollisuus myyntitili yyntitili-kenttään. Alasvetovalikon saa päälle painamalla myyntitili-kentän perässä olevaa olmiopainiketta. Tämän jälkeen ohjelma ehdottaa laskutuksessa käännetyn alv:n käyttöä, kun siakkaalle tehdään uutta laskua. Toki laskutuksessa voidaan vielä muuttaa laskun tavallisen alväytännön mukaiseksi vaihtamalla laskulle haluttu myyntitili. Saman toiminnon voi pistää päälle myös illoin, kun asiakkaalle tehdään esimerkiksi ulkomaankauppaa, jolloin alv on nolla. Tälle asiakkaalle ei istetä käänteistä alv:tä oletuksena päälle. Suositeltavaa on, että samalla laskulla ei laskuteta sekä normaaleja, että käännettyjä alv rivejä, mutta se on mahdollista, kunhan valitsee lomakkeen jossa on riveillä alv sarake (esim. lanko, rivikohtainen ALV 1).

31 4.4 Asiakaskohtaisia hinnoittelutapoja A Seuraavilla sivuilla käsitellään asiakaskohtaisia hinnoittelutapoja. Ne on kaikki käsitelty seuraavilla sivuilla. Ne kaikki ovat yllä olevan otsikkonumerosarjan alanumeroita, joten voit hypätä näiden yli, jos aihe ei ole ajankohtainen. Asiakaskohtaiset hinnoittelutavat ovat kaikki vaikeustasoltaan b-tasoa, jolloin ne vaativat panostusta, kun ne otetaan käyttöön. Aivan alkuvaiheessa ne voi jättää huomioimatta. Oikeanlaisella automatisoinnilla on kuitenkin merkittävä tehtävä, kun laskutusprosessi halutaan tehokkaaksi ja sujuvaksi. Kun alennukset tulevat automaattiseksi asiakkaalle, nopeutuu laskutus ja vanhojen laskujen tarkistelu jää pois. -tunnus kertoo vaikeusasteesta.

32 4.41 Vakiokatteen määritys ja ykköstukun hinnan määritys Vakiokatteen määrittäminen asiakkaalle on erikoishinnoittelutapa, jossa kenttään kerrottu vakiokate huolehtii siitä, että tuotteista saatava kate on aina sama. Ohjelma tuottaa tällöin itse myyntihinnan laskien nettohintaan määrätyn katteen. Jos vakiokate lasketaan alennuksilla, käyttää ohjelma tuotteen normaalia myyntihintaa antaen alennukseen automaattisesti sen verran, että vakiokateprosenttikenttään annettu kate täyttyy. Asiakkaat käsikirjassa on kerrottu aiheesta lisää. Käytä Ykköstukkurin hintaa valinnalla muutetaan asiakkaan hinnoitteluperusteita niin, että asiakkaalla on käytössä aina kunkin tuotteen ykköstukkuriksi merkitty hinta. Tällä on merkitystä silloin, jos tuotteet on hinnoiteltu jollain muulla tavoin, kuin ykköstukkurin hinnan mukaisesti.

33 4.42 Asiakaskohtaiset automaattialennukset Kun yrityksellä on käytössä automaattiset alennuskäytännöt, vähentää se aivan suunnattomasti laskutukseen käytettävää aikaa, kun alennuksia ei tarvitse miettiä joka riville erikseen. Tämä jättää pois myös vertailun vanhoihin laskuihin, kun hinnat ja alennukset ovat valmiiksi mietitty kohdalleen. Oman katteen mukaista hinnoittelusta on kerrottu tarkemmin asiakkaat-käsikirjassa.

34 4.421 Asiakkaan Alet-välilehti, automaattialennuksille Mikäli yrityksellä on käytössä automaattisia alennuksen antotapoja asiakkailleen, tehdään ne seuraavaksi. Asiakasrekisterin toisena välilehtenä on Alet-sivu, josta on valittu Oman katteen mukaan käytettävä alennustapa. Tämä on yksi tärkeimmistä aiheista, mitä laskutukseen liittyy.

35 4.422 Asiakkaan alet oman katteen mukaan Asiakasalennustavaksi on nyt valittu Oman katteen mukaan valinta. Alennustaulukkona on tällä asiakkaalla Ei asiakaskohtaista alennusta -taulu. Seuraavaksi valitaan asiakkaalle alennustaulu.

36 4.423 Alennustaulun valinta Alennustaulukko-kentän oikeasta reunasta löytyy painike, joka avaa valintaikkunan. Alla olevassa ikkunassa on nyt näkyvissä yrityksen käyttämät alennustaulut. Alla näkyvästä ikkunasta valitaan nyt Perusasiakas asiakastaulun alennuskäytäntö.

37 4.424 Asiakaskohtainen aletaulu valittu A Kun asiakkaalle valitaan asiakaskohtainen alennustaulu, saa asiakas alennusta perustuen myytävien tuotteiden katteeseen. Kun tuoterekisterin tuotteet on hinnoiteltu valmiiksi ja asiakkaalle valittu haluttu alennustaulu, alkaa ohjelmisto antamaan alennuksia tuotteen katteen mukaan. Esimerkki, jos tuotteen kate olisi 40 % antaisi laskutusohjelma alennusta automaattisesti 5 %, koska tuotteen kate osuisi riville 35-40, jossa alennusprosentti on 5. Asiakkaan alennustaulujen toiminnasta kerrotaan tarkemmin asiakkaat käsikirjassa.

38 4.43 Asiakkaan myyntihinnat os asiakkaalle on sovittu yksittäiselle tuotteelle ja vain tälle asiakkaalle oleva erikoishinta, voidaan se allentaa Myyntihinnat-alavälilehdelle. Annettu hinta on veroton. Ohjelma ottaa tämän ikkunan autta olevat hinnat käyttöön myyntiohjelmissa. äyttö estetty valinnalla voidaan esimerkiksi laskutuslisä-tuote valita tähän ikkunaan ja asettaa äyttö estetty-rasti päälle, jolloin tuotetta ei voi laskulle valita tämän asiakkaan kohdalla. un jokin tuote halutaan automaattiseksi laskulle, valitaan silloin oletustuote-valinta päälle. aluttu oletuslukumäärä voidaan samalla antaa Määrä kenttään.

39 4.44 Asiakashinnastot Jos yrityksellä on käytössä erilaisia asiakashinnastoja esimerkiksi asiakaskohtaisten työveloitushintojen käsittelyyn, haetaan esille asiakkaan alta Hinnastot-alavälilehti ja valitaan käytetty hinnasto painamalla alavälilehdeltä löytyvää plus-painiketta. Ohjelma avaa ikkunan, josta valitaan asiakkaalle soveltuva hinnasto. Yrityksen käyttämät hinnastot tehdään asiakasoletuksissa ja ohjeet sen tekoon on esitelty erillisessä asiakkaat-käsikirjassa, Ohjelma käyttää valitun hinnaston hintaa laskutuksessa. Asiakashinnastojen etuna on, että niitä voidaan hallita ja päivittää huomattavasti tehokkaammin, kuin yksittäisiä asiakaskohtaisia hintoja.

40 4.45 Laskutusnimen syöttö asiakkaalle A Asiakastietojen yläosassa on asiakkaan toimitusosoite, joka tulostuu lähetteelle. Mikäli laskutusosoite on sama, voidaan ikkunasta poistua hyväksy-painikkeella. Ohjelma kopioi automaattisesti toimitusosoitteen tiedot alla olevaan ikkunaan. Jos laskutusosoite poikkeaa toimitusosoitteesta, kirjataan se alla olevaan Laskutusoletukset-välilehdelle laskutusnimiin ja -osoitteisiin, jotka tulostuu laskuun. Asiakashakuikkunaan pääsee takaisin painamalla Hyväksy-painiketta.

41 4.46 Paluu asiakashakuikkunaan A Kun asiakas on luotu ja tiedot hyväksytty, palaa ohjelma takaisin asiakashakuikkunaan. Uusi asiakas on valittuna, jolloin Ok-painikkeella ohjelma palaa takaisin laskutukseen. Jos asiakastietoja haluaa vielä muuttaa, voidaan painaa muuta-painiketta, jolloin valitun asiakkaan tiedot avautuvat ikkunaan.

42 4.47 Asiakas valittu laskulle A Asiakkaan numero ja nimi näkyy nyt laskutusikkunassa. Ohjelma hakee kaikki osoitetiedot laskutukseen asiakasrekisteristä laskutusoletukset-alavälilehdeltä.

43 4.5 Projektin liittäminen laskulle Projekti- ja mahdollinen alaprojektinumero voidaan lisätä suoraan Projektinro-kenttiin. Projekti voidaan syöttää suoraan tai se voidaan hakea näkyviin kansio-painikkeella. Sieltä on mahdollista perustaa myös uusi projekti. Projekti-alavälilehdellä voidaan saman laskun eri laskuriviä kohdistaa useammallekin projektilla. Rivit voidaan kohdistaa myös laskutushistoriaan siirretyille laskulle. Jos laskulla on jo syötettynä projektinumero, niin projektinumerohaku ehdottaa tätä numeroa automaattisesti projektihaussa.

44 4.6 Myyntitilin valinta laskulle A Kirjanpidon myyntitili valitaan laskulle Myyntitilit kohtaan. Ohjelmassa olevat myyntilit saadaan esille kentän perässä olevasta painikkeesta. Yleensä tätä toimintoa käytetään, jos laskutetaan ulkomaalle menevää laskua, käänteisen ALV:n perusteista laskua tai laskutetaan muuten poikkeavalla ALV:llä olevaa laskua. Kun laskulle valitaan myyntitili, antaa ohjelma oletuksena kaikille laskuriville tämän valitun myyntitilin, joka näkyy tiliöinti-välilehdellä.

45 4.61 Käänteisen alv:n käyttö laskulla A Kun asiakkaalle tehdään käännetyn alv:n muotoinen lasku, valitaan myyntitiliksi Käännetty alvvelvollisuus. Tämän jälkeen kaikki laskurivit tulevat automaattisesti siten, että alv% on nolla ja sen lisäksi tulostettuun laskuun tulee vielä erikseen maininta käännetyn alv:n käytöstä. Tämä on ainut toimenpide, joka tarvitsee tehdä käytettäessä käänteistä alv:a. Jos asiakkaalle tehdään pääsääntöisesti käännetyn alv:n piirissä olevia laskuja, kannattaa asetus määrittää suoraan asiakkaan tietoihin kohtaan myyntitili.

46 4.7 Myyjä laskulle A Laskulle kirjataan myyjä joko suoraan numerolla tai myyjä-kentän perässä olevalla kansiopainikeella, joka avaa esiin yrityksen myyjät. Kun myyjä on valittu, painetaan OK-painiketta. Myyjät perustetaan Ecomissa Ohjelmat-valikon alle perusoletuksiin henkilöt-alavälilehdelle. Kun käyttäjätunnukset on otettu Ecomissa käyttöön, tuo ohjelma automaattisesti myyjänumeron laskulle, jos myyjätieto on kohdistettu käyttäjissä tiettyyn myyjänumeroon. Käyttäjätunnuksista on oma käsikirjansa, johon kannattaa tutustua.

47 4.8 Laskun kohde A Laskutusikkunan oikealla olevaan kohde-kenttään syötetään laskun kohdetieto jota ei tulosteta laskuun vaan se on yrityksen sisäistä tietoa. Koska kohde näkyy laskuhaussa, käytetään kohteessa usein osoitetta tai jotain vastaavaa tietoa, jolla laskun etsintää voi helpottaa. Kohdekentän pituus on 40 merkkiä.

48 4.9 Asiakkaan merkki A siakkaan merkki kentän tiedot tulostuu laskuun lukuun ottamatta esipainettuja lomakkeita, joissa ällaista kenttää ei ole olemassa. Tähän kenttään annetaan asiakkaalle merkitsevää tietoa ehtävästä työstä. Tässä voi olla asiakkaan työnumero tai kustannuspaikka tai jokin muu merkitsevä ieto, minkä asiakas haluaa laskulle näkyvän.

49 4.10 Laskun viitetiedot A askun perustauluun saa nyt syötettyä sekä Viitteemme, että Viitteenne tiedot. Molempiin kenttiin oi asettaa myös oletustiedot valmiiksi. Oma Viitteemme oletus annetaan laskutusoletuksissa ja siakkaan Viitteenne kenttään voidaan antaa oletus jo asiakastietoihin valmiiksi. Molemmat kentät ulostuvat laskulle. iite-kenttien pituudet ovat 40 merkkiä molemmat. Asiakkaan vaihto ei tyhjennä viitekenttää.

50 4.11 Kustannuspaikka Kustannuspaikalla määritetään se yrityksen ryhmä, joka työn on suorittanut. Yrityksen käyttämät kustannuspaikat saa esille kentän takana olevasta kansio-painikkeesta. Ohjelma avaa ikkunan, josta kustannuspaikan voi valita. OK painikkeella valittu kustannuspaikka siirtyy laskulle. Kustannuspaikka on rivikohtainen tieto, joka päivittyy automaattisesti, kun pääikkunaan on asetettu kustannuspaikkatieto valmiiksi.

51 5 Laskun muut yleiset tiedot Laskulle oleelliset perustiedot on nyt syötetty. Tiedot on syötetty lasku yhteensä sivulle, joka on aina ensimmäisenä ylävälilehtenä laskutusikkunassa. Varsinaisen laskun tietoja on sijoitettu myös laskun alle alakansioon. Toisella sivulla on laskun laskutusehtoja. Ikkunasta toiseen pääsee myös näppäimistöltä painamalla yhtä aikaa CTRL+NUOLI -näppäimiä.

52 5.1 Lasku yhteensä ja eräpäivän muodostus Laskun summat yhteensä - tiedot kirjautuvat automaattisesti laskurivien syötön mukaan. Näitä tietoja ei voi muuttaa (harmaa taustaväri). Laskun eräpäivä lasketaan automaattisesti Maksuehto -kentän alkunumeroiden mukaan. Jos asiakkaalle ei ole kirjattu omaa maksuehtoa, ohjelma hakee oletusmaksuehdon laskutusoletuksesta. Maksuehtoa voi myös muuttaa. Tärkeää on, että heti Maksuehto -kentän alkuun tulee maksupäivien lukumäärä. Jos maksuehdossa on annettu kassa-alennus (esim. 30 PV NETTO 14 PV -2%), niin ohjelma lisää muistioon kassaeräpäivän ja kassa-alennetun loppusumman, joka tulostuu myös laskulle

53 5.2 Laskutusehdot Laskutusehdot /laskutuspäiväkirja on toinen laskutietojen yläkansio. Nämä tiedot tulevat esiin painamalla hiirellä laskutusehtojen otsikkoa. Huom.pv ja viivästyskorko päivittyvät uuteen laskuun laskutuksen perustiedoista automaattisesti. Huom. pv kertoo, miten kauan asiakkaalla on aikaa valittaa, mikäli laskussa on jotain epäselvää. Laskuun tulevan viitenumeron ohjelma laskee automaattisesti. Se sisältää laskun numeron ja pankin vaatiman tarkistuksen. Seuraavaksi tarkastellaan laskurivejä. Seuraavaksi otetaan Lasku yhteensä - sivun uudestaan esille painamalla kyseistä otsaketta.

54 5.3 Vapaa teksti laskulle A Vapaateksti on jaettu kahteen osaan. Asiakkaalle tarkoitettu selvitys tulostuu laskuun. Laskutus- oletuksissa voi valita, haluaako laskukohtaisen tekstin ennen laskurivejä vai laskurivien jälkeen. Omaan käyttöön tarkoitettu vapaa teksti on tarkoitettu sisäiseen käyttöön. Siinä voi olla esimerkiksi työohjeita ja kommentteja työn suorituksesta.

55 6 Laskurivit A askutusriveille syötetään kaikki asiakkaalle tehdyt tuotteet. Tuoteriveille oi hakea tuotteita mm. eri tuotealojen tiedoista, omasta tietokannasta tai syöttämällä tiedot suoraan uoteriville. Uuden ja ensimmäisen laskurivin syöttö aloitetaan painamalla ikkunan alaosan plusainiketta, joka löytyy Tuoterivit-alaväliehdeltä. Se on aina oletuksena ensimmäisenä esillä. Plus-painikkeen jälkeen ohjelma siirtyy uudelle riville (tai ensimmäiselle). Tuote haetaan alarivin kansio-painikkeella. Seuraavaksi haetaan tuoterekisteristä laskutettavat tuotteet. Jos olet muuttamassa rivin tietoa lisäämisen sijasta, ohjelma kysyy tällöin, oletko lisäämässä vai muuttamassa tietoa. Tuotehaun saa esille myös näppäimistöltä painamalla tuotenumeron kohdalla F5 -funktionäppäintä. Laskulle voi myös määritellä sen tuotealan, mistä tuotteita halutaan hakea. Oletustuotelan määrittäminen helpottaa rivisyöttöä, kun voi valita oletukseksi juuri sen tuotealan, mitä käytetään.

56 6.1 Tuotteen haku laskutukseen A Tuotehaku on jokaisessa Ecom-ohjelmaosassa samanlainen. Tuoterekisterikäsikirjojen tuotehaussa esittelevässä kohdassa käsitellään yksityiskohtaisesti tuotehaun monipuolisia ominaisuuksia. Tässä ohjeessa keskitytään käsittelemään lähinnä laskutuksen kannalta olennaisia tuotehaun erikoisuuksia.

57 6.11 Tuotehakuikkuna A Tuotteita voi hakea suoralla (avainhaku valittuna) tuotehaulla Tuotenumeron, Tuotteen nimen tai Tuotemallin mukaan. Hakuavaimeen kirjoitetaan haluttu hakukriteeri. Ecom juoksee hakukriteerin syötön mukaan saman tien syöttämäsi kriteerien mukaan.

58 6.12 Tuotteen etsintä A Heti, kun hakukenttään kirjoitetaan tekstiä, reagoi hakuikkuna ja siirtyy kirjoituksen mukaiseen paikkaan tuoteluettelossa. Hakutavaksi on nyt valittu tuotemalli ja Hakuavaimeen on kirjoitettu hakuehto. Hakuikkuna on hakenut ensimmäisen hakuehdon täyttävän tuotteen tuotemallikenttään (välilyönti vaikuttaa haun lopputulokseen, joten usein kannattaa kokeilla hakua välilyönnillä ja ilman sitä). Tuotteita voi selata alla olevasta taulusta painamalla kerran näppäimistön sarkain-näppäintä ja sen jälkeen hakuikkunassa voi liikkua näppäimistön nuolinäppäimillä tai tuotteen voi valita myös hiirellä.

59 6.13 Tuotekuva hakuikkunassa A os tuotteesta on kuva, tunnistaa sen keltaisesta kansiokuvasta dokumentit sarakkeessa. kun ansiota painaa hiirellä kaksi kertaa, avaa ohjelma kuvan hakuikkunan alareunaan. Kuvan saa myös uki oletusohjelmaan hiiren kaksoispainalluksella. vainhakuikkunassa näkyy verottoman hinnan lisäksi myös verollinen á-hinta.

60 6.14 Tuotteen valinta laskulle A Tuote valitaan laskulle painamalla hiirellä kaksi kertaa haluttua riviä tai painamalla Enternäppäintä, jolloin ohjelma kysyy tuotteen lukumäärää ehdottaen yhtä kappaletta. Hakuikkunan Valitse-painikkeella voidaan tuote myös valita laskulle. Kun tuote on valittu, ohjelma kysyy, lukumäärää esiin tulevassa ikkunassa. Valittavaksi lukumääräksi ehdotetaan oletuksena yhtä kappaletta. Määrän voi muuttaa antamalla haluttu määrä suoraan näppäimistöltä oletuksena annetun määrän päälle. Valittu tuote näkyy taustalla. Enter-näppäin tai OK-painike vie rivin laskulle. Tuotteen haun jälkeen ohjelma jää taustalla näkyvään hakuikkunaan, jotta loput laskutettavat tuotteet voidaan hakea samalla kertaa. Laskutukseen haetut tuotteet saavat oman värin eli niistä tulee ns. aktiivisesti käytettyjä tuotteita, jotka löytyvät helpommin seuraavalla kerralla. Aktiivisuuden voi myös merkitä suoraan hakuikkunassa valmiiksi.

61 6.141 Poikkeavan käyttöyksikön hallinta Kun tuotehausta poimitaan tuote, jonka myynti- ja käyttöyksikkö eroavat, niin määrän voi nyt syöttää kummassa yksikössä tahansa (esimerkkituote joko metreinä tai kappaleina). Jos tuotteella on poikkeavat yksiköt, antaa ohjelma nyt mahdollisuuden syöttää määrät molemmilla tavoilla. Ohjelma tuo rivit näkyviin laskuriville käyttöyksikön hinnoin. Ohjelma värjää tällaisen tuotteen määrä-kentän oranssilla kehyksellä laskurivillä.

62 6.15 Suodattava tuotehaku A Suodattava tuotehaku on erittäin hyvä ja tehokas tapa hakea tuotteita. Hakuavaimeen kirjoitetaan haettavaa tietoa, jonka jälkeen painetaan suodattava-haku painiketta, jolloin sen väri muuttuu harmaaksi. Suodattava haku poikkeaa avainhausta siinä, että se hakee tietoa kerralla sekä tuotenimi että tuotemalli-kentästä. Sen lisäksi se hakee haettua tietoa nimien keskeltä, eikä vain alusta, kuten avainhaku tekee. Suodattavassa haussa on aina hakuehdon täytyttyä painettava suodattava-hakupainiketta. Ohjelma hakee esiin kaikki tuotteet, joissa haettava sana esiintyy. OK-painikkeella tuote siirtyy laskulle. Suodattavaan tuotehakuun kannattaa tutustua paremmin tuotekäsikirjojen avulla. Hae kaikista tuotealoista -valinnalla ohjelma etsii kaikki tuotteet, vaikka ne eivät olisikaan oikeasta tuotealasta. Sen käyttö on kätevää LVI-alalla erityisesti, kun tuotteet on eroteltu kahteen eri tuotealaan. Kun suodattava haku on päällä ja Vain aktiiviset tuotteet valittu ja hakusanaan kirjoitettu haluttu hakusana, on ohjelma hakenut hakusanan sisältämät aktiiviset tuotteet näkyviin. Kaikki muut tuotteet on suodatettu pois. HUOMIOITAVAA: jotta aktiiviset tuotteet päivittyvät, on sanahaun päivitys ajettava (ohjelmat, tuotteet ja sanahaun päivitys). Vain varastotuotteet -haku toimii samalla tavoin. Suodattavassa tuotehaussa on painike Päivitä haku, jolla voi päivittää Suodattavan haun välittömästi ajan tasalle esim. aktiivisten tuotteiden osalta.

63 6.16 Tuotehakuikkunan hintatiedot Kun tuotehakuikkunassa halutaan katsoa valitun tuotteen hintatietoja, voidaan se tehdä parillakin eri tavailla. Uudempi tapa on painaa CTRL-näppäintä pohjaan ja pitää painike pohjassa, jolloin ohjelma avaa hakuikkunan yläpuolelle ikkunan, josta löytyy tuotteen kaikki toimittajat hintoineen. Mikäli tuote halutaan hinnoitella vertailemalla toimittajien antamia tuotehintoja, tapahtuu se painamalla tuotehaun Hintatiedot -painiketta. Sen alta voi valita sekä halutun toimittajan hinnan että valita laskutettavan määrän. Vasemmalla näkyy tuotteiden hinnoittelun määrittämä hinta tuotteen ykköstukkurin hinnoilla ja oikealla on näkyvissä kaikki tätä tuotetta toimittavat toimittajat hintoineen. Oikealta voi valita sen toimittajan, jonka hintaa haluaa laskutuksessa käyttää ja ylhäällä olevalla Valitse -painikkeella valitaan laskutettava määrä samalla tavalla, kuin normaalissa tuotehaussa. Valinnan. jälkeen ohjelma palaa hakuikkunaan

64 6.17 Tuotelisäys omasta tuoterekisteristä A Tuotehaussa on painettu takaisin avainhakuun ja hakusana on tyhjennetty. Omat myytävät tuotteet on luetteloitu omaan hinnastoon, joka avataan oikeasta yläikkunasta hiiren painalluksella. Listasta valitaan Työveloitus -niminen tuote, painetaan Valitse-painiketta, annetaan eteen avautuvaan ikkunaan laskutettavien tuntien lukumäärä ja painetaan OK-painiketta. Kun laskun kaikki tuotteet on valittu, painetaan Sulje-painiketta. Ohjelma palaa laskutusohjelmaan. Kaikki haetut tuotteet ovat nyt laskulla. Omien tuotteiden teko käsitellään erikseen (tuotekäsikirja)

65 6.2 Tuotteen lisäys suoraan laskulle A Laskulle voi lisätä tuotteita suoraan antamalla tuotealan ja tuotenumeron, jolloin Ecom hakee kaikki tarvittavat tiedot laskuriville näkyviin. Sen lisäksi riville voi kirjata tuotteita, joita ei ole tuoterekisterissä. Lisäys tapahtuu painamalla laskurivien plus -painiketta. Ohjelma lisää uuden rivin laskutukseen, jolle voi kirjoittaa vapaasti uuden tuotteen tiedot. Laskurivin tiedot syötetään kenttä kerrallaan. Siirtyminen kentästä toiseen tapahtuu sarkain -näppäimellä (näppäimistön vasemmassa reunassa Caps Lock -näppäimen yläpuolella) tai hiirellä. Jokaisen laskurivin kenttään voi syöttää tietoa. Alla olevaan ikkunaan on syötetty käsin erikoistyön tiedot suoraan laskuriville. Huom! Anna ainakin sellaisille tuotteille oma yksilöivä tuotenumero, jotka halutaan myöhemmin ehkä lisätä tuoterekisteriin. Kun alv% muutetaan riville, niin laskee myös verollisen a-hinnan uudestaan.

66 6.21 Laskurivitietojen muutos ja tarkistus A itä tahansa tuoterivin tietoa voi muuttaa helposti. Jos hintaa muutetaan on hyvä tietää, että Ecom isältää automaattisen hintatarkistuksen. Ohjelma ilmoittaa värein, jos tuotteen myyntihinta on eikkokatteinen (sininen väri), nollakatteella tai jopa alle oman ostohinnan (punainen väri). inkki: Kun laskuriville syöttää ns. vapaan rivin, jota ei ole tuoterekisterissä, kannattaa á-verotonenttään syöttää ensin tuotteen ostohinta ja sen jälkeen muuttaa se myyntihinnaksi. Tämä siksi, että com antaa tällaiselle riville oletuksena ostohinnaksi saman arvon, kuin mitä myyntihintakin on. Mikäli tuoterivien hintoja haluaa tarkistaa, valitaan ensin haluttu rivi ja painetaan Hintatiedot -painiketta, josta näkee kerralla, miten hinta on muodostunut ja vielä sen, paljonko laskurivistä on jäämässä rahaa taloon. Täällä voi myös lisätä nettohinnan sellaiselle tuotteelle, jolla sellaista ei ole.

67 6.22 Ostohinnan muuttaminen käsin syötetylle tuotteelle Kun Ecomin laskutusohjelmaan on syötetty tuote käsin suoraan laskutusriville, antaa ohjelma ostohinnaksi saman hinnan, kuin mitä myyntihinnaksi määritettiin. Tämä siksi, ettei ohjelma näyttäisi ainakaan liian hyvää katetta tällaista tuotetta syötettäessä sekä riville, että koko laskulle. Ostohinta-painiketta painamalla ohjelma avaa ikkunan, jossa voi tuotteelle antaa oikean ostohinnan. Näin saadaan sekä rivin kate, että koko laskun kate oikeaksi. OK-painikkeella ikkuna sulkeutuu.

68 6.23 Tuotteen myyntiyksikön tarkistus A ****TÄRKEÄÄ**** Jos toimittajan myyntiyksikkö poikkeaa siitä yksiköstä, jolla tuote myydään, ilmoittaa ohjelma siitä nyt laskurivillä värjäämällä määräkentän kehyksen oranssiksi. Kun tuoterivi on valittu, näkyy siitä vielä erillinen oranssi ilmoitus ikkunan alaosassa. Tämä väri tarkoittaa aina sitä, on syytä tarkistaa, että tuotteen hinta on oikea suhteessa myytävään yksikköön.

69 6.3 Rivin lisäys laskurivien väliin Usein varsinkin pitkässä laskussa laskurivien siirtely on hankalaa. Tällöin on huomattavasti helpompaa lisätä tuote kahden laskurivin väliin. Kun tällaista laskua on tekemässä, on huolehdittava siitä, että laskutus on muutostilassa, eli kynä -painiketta on painettu ja laskun hyväksy ja hylkää - painikkeissa on värit. Kun lasku on muokkaustilassa, valitaan se tuoterivi (kuvassa vasemmalla alin rivi), johon uusi tuote halutaan siirtää ja painetaan näppäimistöltä kahta nåppåintä yhtä aikaa, eli Alt+Insert-näppäiyhdistelmää, jolloin valittu rivi siirtyy yhden rivin alaspäin (Alempi kuva) ja sen yläpuolelle syntyy vapaa tuoterivi. Tälle riville voi nyt vapaasti syöttää haluamansa tuotteen tiedot.

70 6.31 Tyhjä rivi ja tekstirivit laskurivien väliin Jos laskurivillä jättää Määrä -kentän tyhjäksi, tekee Ecom siitä uusiin laskutulosteisiin (ei näytölle vaan paperille) tyhjän rivin ilman euro- tai arvonlisämerkintöjä. Rivin voi jättää joko kokonaan tyhjäksi tai siihen voi syöttää 50 merkkiä tekstiä / rivi (kuvassa 3. laskurivi). Kokonaan tyhjä rivi laskulle tehdään jättämällä Määrä-kenttä tyhjäksi ja antamalla yksi välilyönti laskuriville tuotenimeen, joka ei näy, mutta joka mahdollistaa rivin tallettamisen. Näin mahdollistetaan uuden tyhjän rivin teko tyhjän rivin perään.

71 6.4 Laskun ja laskurivin hintojen tarkistus Mikäli tuoterivien hintoja haluaa tarkistaa, valitaan ensin se laskurivi, jonka hintatietoja halutaan tarkastella ja sen jälkeen painetaan Hintatiedot -painiketta, josta näkee kerralla, miten hinta on muodostunut ja vielä sen, paljonko laskurivistä on jäämässä rahaa taloon.

72 6.41 Hintojen tarkistus ja laskurivin nettohinta limpänä näkyy tuotteen ykköstukkuri ja ukkurin antama tuotteen myyntihinta. euraavalla rivillä on tukkurin antama ale tässä aleja ei ajettu sisään) ja sen alla stohinta. äiden alla ovat omat kate % ja kate. uoterekisterin mukainen uotemyyntihinta näkyy seuraavalla ivillä. siakaskohtainen kerroin tulee asiakasleikkunasta. Tämä hinta näkyy laskurivillä uotteen á-hintana. siakkaan saamat alennukset näkyvät nnen asiakkaan myyntihintaa. siakkaan saama hinta ja yyntilukumäärät näkyvät seuraavilla iveillä. uotteesta jäävä nettokate kertoo, paljonko alitusta laskurivistä jää katetta. oko laskun katetiedot näkyy Lasku - okerossa. K-painikkeella saa Hintatiedot-ikkunan uljettua.

73 6.42 Tuotteen toimittajien hinnat A Kun laskutusrivillä tai tuotehakuikkunassa painetaan halutulla rivillä näppäimistöstä Ctrl-painike pohjaan, niin avaa erillisen ikkunan, josta näkee tuotteen eri toimittajien hinnat. Painamalla samalla rivin numeroa, niin valitsee halutun tukun hinnan myyntihinnaksi. Shift+Ctrl painikkeet yhdessä painettuna antaa ikkunan, jossa ohjelma näyttää hinnat verollisena. Toimittajan hinnan voi vaihtaa lennosta painamalla CTRL-painiketta samaan aikaan toimittajan edessä olevan numeron kanssa. Mikäli halutaan käyttää tuoterekisterin antamaa hintaa, painetaan CTRL ja 9-numeroa yhtä aikaa.

74 6.5 Tuotteen lisäys laskusta tuoterekisteriin Jos laskutettu tuote ei ole valmiina tuoterekisterissä, voidaan se lisätä sinne erillisellä Siirtopainikkeella. Kun painiketta painaa hiirellä, kysyy ohjelma ostohinnan ja alennuskäsittelyn. Ecom siirtää valitun (alla näkyvässä ikkunassa pienellä kolmiolla rivin edessä) rivin tuotteen tiedot tuoterekisteriin. Tuote siirtyy laskuriviltä valitun tuotealan alle omaksi tuotteekseen OKpainikkeella.

75 6.6 Laskurivien järjestyksen vaihtaminen Kun jotain laskuriviä halutaan siirtää toiseen paikkaan ylös- tai alaspäin, tapahtuu se siihen tarkoitukseen tehdyillä painikkeilla. Ensin valitaan siirrettävä laskurivi ja sen jälkeen riviä siirretään haluttuun suuntaan.

76 6.7 Useamman laskurivin siirto kerralla Kun laskutusohjelmistossa halutaan siirtää useampi laskurivi kerralla, voidaan halutut rivit tummata, jonka jälkeen niitä voidaan siirtää rivinsiirtopainikkeilla. Rivien tummaus tapahtuu painamalla halutun rivin kohdalla Hiiren oikeaa painiketta, jolloin ohjelma tuo esiin valikon, josta voi rivien tummauksen asettaa päälle. Jos haluaa valita useamman peräkkäisen rivin kerralla, valitaan Rivien valinta päälle - valitse ensimmäinen rivi toiminto.

77 6.71 Useamman rivin siirto ja poisto kerralla Kun rivien valinta asetetaan päälle, voidaan tämän jälkeen hiirellä valita halutut laskurivit painamalla haluttua riviä kerran. Kun riviä painaa toisen kerran, rivin tummaus vapautuu. rivien ei tarvitse olla peräkkäisessä järjestyksessä. Tämän jälkeen rivejä voi siirtää ylös tai alas rivinsiirtopainikkeilla. Kun rivit on siirretty haluttuun kohtaan voidaan rivin valinta ottaa pois päältä hiiren oikealla painikkeella. Valitsemalla viimeinen rivi-valintaa valitsee ohjelma kaikki väliin jääneet rivit kerralla. Samalla tavoin voi poistaa useamman rivin kerralla painamalla valinnan jälkeen laskurivien miinuspainiketta.

78 6.71 Useamman rivin siirto ja poisto kerralla Kun rivien valinta asetetaan päälle, voidaan tämän jälkeen hiirellä valita halutut laskurivit painamalla haluttua riviä kerran. Kun riviä painaa toisen kerran, rivin tummaus vapautuu. rivien ei tarvitse olla peräkkäisessä järjestyksessä. Tämän jälkeen rivejä voi siirtää ylös tai alas rivinsiirtopainikkeilla. Kun rivit on siirretty haluttuun kohtaan voidaan rivin valinta ottaa pois päältä hiiren oikealla painikkeella. Valitsemalla viimeinen rivi-valintaa valitsee ohjelma kaikki väliin jääneet rivit kerralla. Samalla tavoin voi poistaa useamman rivin kerralla painamalla valinnan jälkeen laskurivien miinuspainiketta.

79 6.72 Useamman rivin siirto ja poisto kerralla Ecomissa voidaan valita myös useampi peräkkäinen rivi kerralla painamalla halutun ensimmäisen rivin kohdalla hiiren oikeaa painiketta ja valita eteen tulevasta valikosta Rivien valinta päälle - valitse ensimmäinen rivi valintaa. Sen jälkeen valitaan se viimeinen rivi, joka halutaan siirtää ja valitaan hiiren oikealla painikkeella viimeisen rivin valinta. Kun rivit on valittu, painetaan siirtopainikkeita Tämän jälkeen voidaan siirtää yhdellä siirrolla isompikin määrä rivejä haluttuun suuntaan. Esimerkiksi alimman rivin siirto ylimmäksi on mahdollista yhdellä siirrolla.

80 6.8 Välisumma laskulle A Välisumman saa aikaiseksi painamalla halutulla laskurivillä =-painiketta. Kuvassa olevaan laskuun on ensin eritelty tarvike välisummalla, jolloin myös työn saa eriteltyä omaksi välisummakseen. Alla olevaan kuvaan on asetettu välisummat työrivien alle ja vielä tuoterivien alle toinen välisumma. Näin esimerkiksi kotitalousvähennys on helpossa muodossa laskulla. Välisumma näkyy erillisenä rivinä vasta tulostetussa laskussa.

81 6.9 Laskurivit tuotenumerojärjestykseen ja hinnan päivitys Laskurivit voi asettaa tuotenumeroittain järjestykseen. Se tapahtuu painamalla laskurivien yläpuolella olevalla oikeanpuoleisella erikoispainikkeella. Painike asettaa laskurivit järjestykseen tuotealan ja tuotenumeron mukaan. Tällä tavoin voidaan pitkää laskua tai lähetettä käydä läpi ja tarkistaa, että kaikki tuotteet on. Päivitä hinnat painikkeen avulla voidaan hinnat päivittää uudestaan tuoterekisterissä olevilla hinnoilla. Ohjelma kysyy omassa ikkunassaan, mitkä hinnat halutaan päivittää. Myyntihinnatvalinta on oletuksena rastitettu. Samalla kertaa voi päivittää myös ostohinnat ja tuotenimitiedot.

82 7 Laskun hyväksyntä, hylkäys ja tulostaminen A Kun tehdään uutta laskua, tai jo olemassa olevan laskun tietoja muutetaan, menevät lähes kaikki ylärivin painonapit harmaiksi (kuvassa alla), jolloin ne eivät ole tässä tilassa käytössä. Silloin voit joko hyväksyä tai hylätä muutokset. Hylkäys -painike palauttaa laskun tilan aina edelliseen hyväksyntään asti. Jos hylkäys suoritetaan laskuun, jota ei ole kertaakaan hyväksytty, katoaa koko lasku. Ennen hylkäystä ohjelma kysyy, että haluatko hylätä muutokset. Laskun tulostus tallettaa laskun automaattisesti. Hyväksynnän tai hylkäyksen jälkeen muihin painikkeisiin tulee väri ja voit taas käyttää niitä. Laskun pikatulostus on ominaisuus, joka ohittaa tämän ikkunan ja aloittaa tulostamisen suoraan. Pikatulostus tapahtuu painamalla Tulosta-painiketta hiiren oikealla painikkeella. Pikatulostus onnistuu myös painamalla Alt+p näppäimiä yhtä aikaa.

83 7.1 Laskun tulostus A Sivulla voi vaihtaa tulosteteiden lukumäärää ja vaihtaa tulostettavien laskujen päivämäärää. Laskulomakkeen valinta voidaan suorittaa tällä sivulla. Lähetetulostuksille on tehty erilliset lomakkeet, joita voi ajaa myös tätä kautta. Lähetteen tulostus ei muuta laskun tilaa avoimesta laskutetuksi. Lisäksi voi valita kaikki tulostettavat avoimet laskut kerralla Valitse-painikkeella. Laskun tulostus alkaa Tulosta-painikkeen painamisen jälkeen. Laskulomakkeiden esikatselun saa esiin painamalla Esikatselu painiketta.

84 7.2 Laskun esikatseluikkuna A Laskun esikatseluikkuna näyttää laskun sellaisenaan, kun se tulostettaisiin paperille. Tulostapainikkeella laskun voi tulostaa ja sulje-painikkeella esikatseluikkuna suljetaan, jolloin ohjelma palaa takaisin Ecomiin. Laskun lähettäminen sähköpostiin onnistuu painamalla Sähköposti-painiketta.

85 7.21 Laskun lähetys sähköpostiin ilman sähköpostiohjelmaa comista voi lähettää sähköpostiohjelman myös ilman, että edes avataan omaa sähköpostiohjelmaa. ällöin valitaan Suora lähetys. Tämä valinta tarvitsee Suoran lähetyksen alla olevien lisämääritysten ohdistukset, jotta lähetys vastaanottajalle onnistuu. Myös lähettäjän sähköpostiosoite on hyvä äärittää sille osoitettuun kenttään. iesti-kenttään voi kirjoittaa sähköpostia selventävän viestin vastaanottajalle.. Ok-painikkeella ähköposti lähtee vastaanottajan sähköpostiin.

86 7.22 Laskun lähetys sähköpostiin Kun lasku halutaan lähettää oman tietokoneen sähköpostiohjelmiston kautta, valitaan Windowsin oletussähköpostiohjelma, jolloin ohjelma avaa lähetysvaiheessa automaattisesti Esimerkiksi Windowsin Outlook-ohjelman, josta viestin lähetetään vastaanottajalle. Mitään muita valintoja ei silloin tarvitse tehdä, vaan painetaan suoraan OK-painiketta.

87 7.24 Tulostettu lasku A Kun lasku on tulostettu, muuttuu laskun tila laskutetuksi. Tämän jälkeen laskunumeroa ei voi muuttaa, sillä sen voi tehdä vain avoimelle laskulle. Toiminto estää jo laskutetun laskun numeron muuttumisen vahingossa.

88 8 Muut laskutusominaisuudet A Seuraavilla sivuilla käsitellään muita laskutukseen oleellisesti liittyviä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi vapaan tekstin lisäystä laskulle oikean laskun etsintää Laskun kopiointia Sähköisen laskun teko

89 8.1 Vapaatekstit laskutuksessa A Vapaan tekstin asiakkaalle -osioon kirjataan laskun selvitys, joka tulostuu myös laskulle. Ecomissa vapaa teksti näkyy myös suoraan keskellä laskutusikkunaa. Näin laskuttaja näkee heti, mitä tekstiä tulostettuun laskuun on tulossa. Se näkyy asiakkaalle-osiossa. Laskutusoletuksissa valitaan, haluaako tulostettavaan laskuun vapaatekstin ennen laskurivejä vai laskurivien jälkeen. Omaan käyttöön osio ei tulostu laskulle, vaan se on yrityksen sisäistä tietoa, jossa voi olla työn etenemisestä kertova kuvaus.

90 8.11 Vapaatekstikentän asettelu Vapaatekstiosion kokoa säädellään kentän alaosassa olevalla pitkällä säätöpainikkeella. Jos painiketta painaa hiirellä kerran, menee kenttä piiloon ja jos hiiren painikkeen painaa pohjaan ja samalla liikuttaa hiirtä, muuttuu vapaatekstialueen koko hiiren suunnan mukana.

91 8.12 Vapaateksti -Alavälilehti os kirjoitettavan tekstin määrä on suuri, kannattaa silloin avata Vapaa-teksti-alavälilehti, joka avaa oko ikkunan alaosan vapaa-tekstialueeksi. Se on jaettu kahteen osaan samalla tavoin, kuin askurivit-välilehdelläkin. UOMOITAVAA: Ohjelma antaa kirjoittaa riville paljon enemmän, kuin mitä laskulle tulostuu. irjoitettaessa on siis itse huolehdittava siitä, että milloin rivinvaihdon Enterillä suorittaa. itkään erikoismerkit eivät myöskään tulostu tulostimelle.

92 8.2 Laskun haku laskutuksesta A Laskutuksen avaus tuo esille yleensä viimeisimmän tehdyn laskun (sillä oletuksella, että sillä on yleensä myös suurin laskunumero). Tehtyjä laskuja voi selata yksitellen tai etsiä taskulamppupainikkeen avulla. Laskutushaku muistaa nyt myös aiemman haun tuloksen jättäen sen valituksi seuraavaa laskua haettaessa. Tämä auttaa silloin, kun asiakkaalla on useampi lasku auki.

93 8.21 Laskun hakuikkuna A Laskujen hakuikkunan ylätaulussa näkyy laskunnumeron, asiakasnumeron ja -päivämäärän lisäksi myös laskun kohde, Asiakkaan merkki, sekä viitteemme ja viitteenne tekstit, jotka kaikki ovat hakukenttinä. Sen lisäksi asiakashakuikkunassa näkyy laskun päiväys, projektinumero, prioriteetti, laskun tila sekä sen loppusumma. Asiakastiedot ovat näkyvissä ikkunan alaosassa asiakasnumeroa lukuun ottamatta, joka on yläpuolella olevissa tiedoissa. Sama hakuikkuna on myös laskutushistoriassa.

94 8.22 Laskun haku hakuavaimella A Kun laskua haetaan hakuavaimen mukaan, valitaan ensin se hakutapa, millä laskua haetaan. Tämän jälkeen kirjoitetaan haluttu hakuehto hakuavainkenttään. Alla olevaan hakuikkunaan on ensin valittu hakutavaksi laskunro-kenttä ja sen jälkeen on hakuavainkenttään kirjattu etsittävän laskun numero. Valitun laskun jonka erottaa pienestä mustasta kolmiosta rivin vasemmassa reunassa ja OK-painikkeella ohjelma avaa valitun laskun tiedot laskutusikkunaan ja hakuikkuna sulkeutuu. Laskutushaun tuloksen voi siirtää vielä erikseen Exceliin, jolloin listaa voi vielä muokata haluamakseen. Sen lisäksi ohjelma näyttää sinisellä sellaiset laskut, joihin on kohdistettu töitä tai tarvikkeita.

95 8.23 Laskun haku asiakkaan nimellä A un laskua etsitään asiakkaan nimellä, asetetaan asiakkaan nimi-kentän yläpuolella oleva haku äälle. Kun laskuja haetaan asiakkaan nimellä, näkyy hakuikkunassa aina pelkästään valittuna levan asiakkaan laskut, eikä mitään muita laskuja. Kaikki laskut tulevat näkyviin, kun valitsee jonkin akuikkunan yläikkunassa olevan laskun hakutavan. hjelma siirtyy heti aakkosjärjestyksessä ensimmäisen asiakkaan nimen kohdalle ja näyttää tämän voimet laskut, jos niitä on. Kuvassa alla ei ole yhtään avointa laskua valitulla asiakkaalla, sillä askuikkuna on tyhjä. euraavaksi kirjoitetaan hakuavaimeen etsittävän asiakkaan nimi tai sen osa.

96 8.24 Asiakasnimi syötettynä hakuavaimeen A un asiakasnimi tai sen osaa on syötetty hakuavaimeen, reagoi ohjelma siihen heti ja alkaa päivittää kunan alaosassa olevaa asiakastaulua. Hakuavaimeen on nyt kirjoitettu asiakkaan nimeä ja lataulussa olevaan asiakashakuikkunaan on tullut ensimmäinen hakuehdon täyttävä asiakas äkyviin ja ylätaulussa näkyy asiakkaan laskutuksessa olevat laskut. OK-painikkeella ohjelma vaisi nyt Mika Aallolle tehdyn laskun esille.

97 8.25 Suodattava haku laskutuksessa A uodattava haku suodattaa nimensä mukaisesti sellaiset laskut pois, jotka eivät ole suodatukseen alitun kentän arvon mukaisia. n tärkeää huomata, että jos haku on asiakkaan nimen mukaan, ei ohjelma näytä, kun tietyn siakkaan laskut kerralla. Siksi hakutapa on siirretty laskunumeron mukaan järjestykseen. askun tila -kenttään on valittu laskutetut laskut, jolloin kaikki muut laskut on suodatettu pois. uodatuksella voidaan rajata radikaalisti laskujen määrää, jolloin haettu lasku löytyy helpommin.

98 8.3 Laskun haku asiakkaan kautta A rittäin käyttökelpoinen tapa etsiä asiakkaan lasku on avata suoraan asiakkaat-ohjelma ja etsiä siakas asiakashaun kautta esille. un hakusanaan kirjoitetaan hakuehto, ja painetaan suodattava haku, etsii ohjelma kaikki ne siakkaat, joiden asiakasnimestä tai lähiosoitteesta löytyy hakuehdon täyttävät kriteerit. kkunasta valitaan haluttu asiakas esille ja painetaan OK-painiketta.

99 8.31 Asiakkaan laskut A Kun oikea asiakas on löytynyt, valitaan laskutus-alavälilehti, joka tuo esiin tämän asiakkaan avoimet laskut. Alla olevasta listasta valitaan haluttu lasku ja tuplaklikataan riviä, jolloin ohjelma avaa laskun asiakasikkunan päälle. Ja kun lasku suljetaan, palautuu ohjelma asiakkaisiin.

100 8.4 Asiakkaalla on jo avoin lasku Jos asiakkaalle on jo avoin lasku laskutuksessa ja olet tekemässä samalle asiakkaalle uutta laskua, ilmoittaa ohjelma siitä seuraavasti. Jos lisätään avoimeen laskuun tietoa, valitaan Kyllä -vaihtoehto. Jos taas halutaan tehdä uusi lasku, valitaan ei vaihtoehto. Perusperiaate on, että laskut tehdään aina heti valmiiksi ja lähetteelle kerätään kaskeneräiset työt. Kun työ on valmis tehdään lähetteestä lasku napin painalluksella. Periaate on, ettei laskutuksessa tulisi olla lainkaan avoimia laskuja, vaan laskuttamattomat työt tulisi olla aina läheteohjelmassa ja siirtää laskutukseen vasta, kun ne voidaan laskuttaa saman tien.

101 8.5 Tuotteiden ja töiden pudotus laskuriveille Ecomissa on mahdollista pudottaa tarvikkeita suoraan ostolaskuilta ja töitä projektin massasyötön kautta suoraan laskuriveiksi. Tämä aihe käsitellään tarkemmin Ecomin läheteohjelmassa, josta on oma lähetekäsikirjansa. Siihen kannattaa ehdottomasti tutustua. Jos asiakkaalle suoraan, asiakkaan laskulle tai asiakkaan lähetteelle on kohdistettu ostolaskurivejä Ecomin OVT-ostolaskutuksen rivit alavälilehdellä, avaa ohjelmisto pudotusikkunan heti, kun muuttuu muokkaustilaan. Valitut rivit tipahtavat laskutukseen automaattisesti, kun OK-painiketta on painettu. Valittuja rivejä voi myös olla tiputtamatta laskulle tai lähetteelle. Kun valitsee sellaisen rivin, jota ei asiakkaalta laskuteta ja painaa Ei laskuteta painiketta. Tällöin ne rivit jäävät pois laskutuksesta ja näiden rivien kulut tulevat projektille ostolaskujen kautta. Asiakkaan muuttaminen laskulle ei vaikuta laskulle tiputettavien tuotteiden kohdistumiseen. Jos laskulta puuttuu asiakasnumero tai laskunumero, niin kohdistettuja töitä/tarvikkeita ei pudoteta.

102 8.6 Laskun kopiointi ja hyvityslaskun teko Laskun kopioiminen uuden laskun pohjaksi tapahtuu seuraavasti: ensin valitaan se lasku, joka halutaan kopioida ja sen jälkeen painetaan Kopioi -painiketta, jolloin ohjelma kysyy ensin, että haluatko tehdä tästä laskusta hyvityslaskun. Kun tähän vastaa ei, tekee ohjelma uuden laskun uudella laskunumerolla ja antaa alkuperäistä laskua vastaavat tiedot uuden laskun pohjaksi. Sen jälkeen tietoja voi muuttaa haluamakseen. Jos kysymykseen vastaa kyllä, tekee ohjelma hyvityslaskun miinusmerkkisin summin ja kertoo vapaaseen tekstiin, että tämä lasku hyvittää Laskun kopiointi kysyy erikseen, että kopioidaanko myös dokumentit uuteen laskuun. Kysymys esitetään vain, jos laskulle on liitetty dokumentteja dokumentit välilehdellä. Ecom tulostaa laskun otsikoksi hyvityslaskun, jos laskun loppusumma on negatiivinen.

103 8.7 Laskun poisto A Laskun voi poistaa painamalla alla näkyvää miinus-painiketta. Alla näkyvä lasku on hyväksytty ja se on katselutilassa. Näin myös miinus-painikkeessa on väri. Laskun poisto kysyy ensin, että haluatko varmasti poistaa kyseisen laskun, ja kun siihen vastaa kyllä, poistuu lasku kokonaan. Tällä tavoin voi poistaa harjoituslaskut koneeltaan. Muutoin laskuja ei kannata poistaa, sillä myyntireskontraohjelmisto siirtää kaikki suoritetut laskut laskutushistoriaan automaattisesti omissa rutiineissaan. Näin laskutuksessa on vain keskeneräiset laskut.

104 9 Sähköiset laskut ja laskutuspalvelut Ecomin laskutusohjelmalla sähköisten laskujen lähettäminen on kätevintä tehdä Ecom Maventa toimintoa käyttäen. Ecom Maventa on Ecomin sisäänrakennettu sähköisen laskun lähetystapa, jolla sähköisen laskutuksen käyttöönotto ja käyttö on erittäin kätevää. Siihen liittyvät käsikirjavideot löytyvät internetistä Ecomin sivuilta. Sähköisen laskun käyttöönottovideo löytyy osoitteesta: Sähköisen laskun opetusvideo löytyy osoitteesta: Seuraavaksi käydään asetusten teko tässä käsikirjassa läpi.

105 9.1 Sähköisen laskun palvelun avaus Ecom Maventapalvelu on älykäs tapa lähettää ja vastaanottaa sähköisiä laskuja. Sen edut ovat lähinnä siinä, että se on suoraan yhdistettävissä käytössä olevaan ohjelman rakenteisiin niin, että sähköisten laskujen lähetys on mahdollisimman helppoa ja nopeaa. Ecom Maventa otetaan käyttöön laskutusoletuksista, jonka saa auki Valikon kautta valitsemalla Laskutus ja myyntireskontra ja sen alta Laskutus- ja myyntireskontraoletukset.

106 9.11 Ecom Maventa laskun asetukset Laskutusoletuksista valitaan Sähköinen lasku välilehti.

107 9.12 Ecom Maventa asetukset Laskutusoletusten Sähköinen lasku välilehdelle tulee oletuksena esiin Ecom-Maventa asetustiedot. Jos Maventa on asennettu jo aiemmin, on API avain -kentässä arvo. Silloin ei ohjelmistoa tarvitse asentaa uudestaan. Ennen rekisteröitymistä tulee Y-tunnus kentässä olla yrityksen rekisteröintitunnus. Yrityksen nimi on ohjelmassa valmiina jo asennusvaiheessa. Mikäli API avain kenttä on tyhjä, aloitetaan asennus painamalla Rekisteröidy Ecom-Maventa palveluun painiketta. Ohjelma avaa uuden ikkunan.

108 9.2 Maventa rekisteröitymisikkuna Yrityksen nimi ja Y-tunnus tulevat suoraan Ecomin oletuksista. Yrityksen nimeähän ei voi itse muuttaa, vaan siitä on tehtävä pyyntö Ecomin puhelintukeen, joka voi muuttaa yrityksen nimen. Y- tunnuksen voi muuttaa Ecomin oletussivuilta, joka näkyi edellisen sivun tiedoissa. Sulkemalla tämän ikkunan ohjelma palautuu asetuksiin, johon voi Y-tunnuksen päivittää.

109 9.21 Maventa rekisteröityminen Seuraavaksi tarkistetaan yrityksen yhteystiedot ja sähköisestä laskutuksesta vastaavan henkilön yhteystiedot yrityksessä. Ecomin laskutusoletuksiin asetetut pankkitilit näkyvät alla olevassa ikkunassa pankkitilit-osiossa. Pankkitilejä ei pääse tässä ikkunassa muokkaamaan, vaan muokkaukset ja korjaukset tehdään Ecomissa. Sähköisessä laskussa näkyvät pankkitilit valitaan ota käyttöön valinnalla. Yksi tili on määritettävä oletustiliksi, joka on sähköisen laskun oletustili.

110 9.22 Maventa rekisteröityminen, tulostuspalvelu Kun myyntilaskuja lähetetään sähköisesti asiakkaalle, voidaan kaikki laskut ohjata lähtemään Ecomista sähköisesti eteenpäin. Siis myös ne laskut, jotka menevät paperiversiona asiakkaille. Tämä tapahtuu silloin, kun Ecomista on valittu sekä sähköinen lasku että tulostuspalvelu päälle. Ne laskut, joita ei voida välittää sähköisesti vastaanottajalle, ohjautuvat automaattisesti tulostuspalvelun kautta paperilaskuiksi asiakkaille. Tulostuspalveluun menevän laskun ulkoasuna kannattaa käyttää Ecomin lomakkeita. Silloin laskun ulkoasua vastaa Ecomista tulostettavan laskun ulkoasua. Jos tulostettavia laskuja lähetetään myös ulkomaille, tulee valita se alue, mihin laskuja lähetetään. Oletuksena on kotimaan laskut (Suomi). Jos laskuja lähetetään ulkomaille, on myös laskulle syytä asettaa oikea maakoodi laskun Maa-kenttään. Pois käytöstä valinnalla estetään laskujen siirtyminen Tulostuspalveluun. Tällöin lasku ei välttämättä lähde lainkaan asiakkaalle, mikä ei ole suotavaa luonnollisesti. Lähetysluokka kertoo, minkä postin lähetysluokassa haluaa laskut lähetettäväksi.

111 9.23 Maventa, Sähköisten ostolaskujen vastaanotto ja sopimusehtojen hyväksyntä os yrityksellä on Ecomin ostolaskuohjelmisto käytössä, kannattaa Maventa ostolaskujen astaanotto ottaa käyttöön, sillä sen avulla moni laskun lähettäjä pystyy lähettämään laskunsa uoraan Ecomiin. Mikäli tämä asetus otetaan käyttöön, on sähköisten laskujen vastaanotto otettava äyttöön ja sitä on myös muistettava käyttää, sillä sinne alkaa ostolaskuja myös tulla. os ostolaskuja ei Ecomissa käsitellä, valitaan kohta älä vastaanota ostolaskuja Maventaan. un sopimusehdot on läpikäyty ja ehdot hyväksytty, rastitetaan hyväksymisehto ja painetaan OKainiketta. Ohjelma lähettää tiedot Maventa-palveluun.

112 9.24 Maventa rekisteröinti-ilmoitus Kun Ok-painiketta on painettu, ilmoittaa ohjelma vielä ohjelmiston aktivointiin vaadittavasta toiminnasta. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että saatte sähköpostin Maventalta, jossa teitä pyydetään aktivoitumaan sähköisten laskujen välityspalveluun. Sähköpostissa on linkki, jota painamallla pääsee suoraan sivulle, jossa aktivoinnin voi tehdä. Sen jälkeen palvelu on aktivoitu ja käytössä. Okpainikkeella rekisteröinti alkaa. Ohjelma palaa Ecomiin ja Api-avaimessa tulisi nyt näkyä arvo. Rekisteröinti-ikkuna kertoo rekisteröinnin vaiheet ja ilmoittaa lopuksi, kun rekisteröinti on suoritettu. Sulje-painikkeella ikkunan voi sulkea. Ohjelma palaa Ecomiin ja Api-avaimessa tulisi nyt näkyä arvo.

113 9.3 Maventa rekisteröinti suoritettu Kun yritys on rekisteröitynyt Maventa-palveluun Ecomin kautta, on API-avain saanut arvon. Se on tae onnistuneesta rekisteröitymisestä. Palvelu aukeaa käyttöön vasta, kun Maventan kautta tulleeseen sähköpostin aktivointilinkkiin vastataan ja aktivoidaan palvelu käyttöön. Käytössä olevat palvelut kohtaan valitaan yleensä silloin Sähköinen myyntilasku, jos vain niille asiakkaille lähetetään myyntilasku sähköisesti, joille on asiakastietoihin määritetty verkkolaskutusosoite. Jos kaikki laskut halutaan lähettää Ecomista sähköisesti eteenpäin, valitaan Sähköinen myyntilasku + tulostuspalvelu, jolloin Ecom lähettää kaikki laskut Maventan kautta sähköisesti eteenpäin. Ja ne asiakkaat, joilla on määritetty verkkolaskuosoite, tai Y-Tunnus, lähtevät sähköisesti asiakkaalle asti. Ja ne asiakkaat, joilla ei ole verkkolaskuosoitetta, menevät tulostuspalvelun kautta paperisina asiakkaalle. Jos myyntilaskuja ei haluta lainkaan lähettää sähköisesti asiakkaille, valitaan ylin vaihtoehto. Silloin on Maventa-palveluun todennäköisesti kuitenkin valittu ostolaskujen vastaanotto, jolloin ostolaskuja otetaan vastaan Ecomiin.

114 9.4 Asiakaskohtaiset määritykset sähköiseen laskuun Kun asiakkaalle halutaan lähettää lasku Maventan kautta sähköisenä, on siinä kaksi mahdollisuutta: Jos kaikki laskut lähetetään maventa-palvelun kautta, riittää y-tunnuksen lisääminen asiakastietoihin. Ohjelma käy tarkistamassa y-tunnuksen avulla yrityksen taakse annetun verkkolaskuosoitteen ja lähettää laskun automaattisesti siihen osoitteeseen. Mikäli vain tiettyjen asiakkaiden laskut halutaan lähettää sähköisenä, on laskutusoletuksissa valittu pelkästään sähköinen lasku ja sen lisäksi asiakastietoihin määritetään asiakkaan verkkolaskuosoite kohtaan Ecom-Maventa. Tällöin annettaisiin Ecomin Verkkolaskuosoite-kenttään asiakkaan verkkolaskuosoite, joka on tässä tapauksessa Nyt sitä ei tarvitse asettaa.

115 9.5 Laskun lähettäminen sähköisenä Maventa-palveluun Laskun teko sinänsä ei muutu, vaikka lasku lähetettäisiinkin sähköisenä Maventa-palveluun. Ainoastaan laskun tulostus muuttuu siten, että ei ehkä enää tarvitse laskusta ottaa kopioita, kuin ehkä omaan käyttöön. Kun laskut on tehty ja laskutusikkuna suljetaan, kysyy Ecom seuraavan kysymyksen, jos tehtyjen laskujen joukossa on sähköisesti lähetettäviä laskuja. Vastaamalla kyllä alla olevaan kysymykseen, ohjelma avaa Maventa laskujen lähetysikkunan, josta laskut voi lähettää.

116 9.5 Ecom Maventa sähköisen laskun lähetysikkuna askujen lähetysikkunassa vasemmassa laatikossa näkyy ne laskut, joita ei ole vielä lähetetty ähköisesti eteenpäin. Lähetä-painikkeen painallus aloittaa laskujen lähetyksen. Lähetetyt laatikko ertoo lähetyksen edistymisen ja kertoo lopuksi sen onnistumisesta. Jos lähetyksessä tulee irhetilanne, tulee siitä tieto oikeanpuoleiseen laatikkoon.

117 9.6 Liitetiedostojen liittäminen Maventalaskuun un asiakkaalle halutaan lähettää laskun mukana liitetiedostoja, on ne ensin liitettävä laskun okumentit-sivulle. Ja kun lasku on tulostettu, kysyy ohjelma laskuun liittyvien liitetiedostojen ähetyksestä erillisessä ikkunassa. Ikkunan alla on lista tiedostotyypeistä, joita voidaan lähettää iitetiedostona eteenpäin. Sen lisäksi on huomioitava, että vain pdf-tyyppiset liitteet on mahdollista älittää paperisina liitteinä asiakkaille.

118 10 muut sähköiset laskun lähetystavat Perinteisempi, eli pankkien tai jonkun muun operaattorin kautta välitettävät sähköiset laskut on kerrottu seuraavassa osiossa Trust laskutus on laskutuspalvelun yksi muoto, jonka avulla laskutuksen suoritukset voi ulkoistaa Perintätoimiin asti. Trust Perinnän opetusvideo löytyy internetistä osoitteesta

119 10.1 Finvoice laskutus Finvoice laskutus on toiselta nimeltä elasku. Finvoicen ideana on välittää laskun tiedot tiedostomuodossa asiakkaalle, joka voi ottaa laskun vastaan joko paperilla tai tiedostona omaan järjestelmäänsä. Tavoitteena on vähentää laskutusrutiineihin menevää aikaa ja rahaa. Tällä hetkellä ainakin isot yritykset haluavat vähentää ostolaskujen käsittelyyn menevää aikaa, jolloin he myös haluavat heille laskuja lähettävän tahon lähettävän ne finvoice-muotoisina. Kun yritys haluaa tehdä Finvoice-sopimuksen, tehdään se useimmiten oman pankin kanssa. Kun pankilta on saatu omat Finvoice-tunnukset, voidaan asetukset määrittää Ecomin laskutusohjelmaan valmiiksi ja aloittaa Finvoice-laskuttaminen.

120 10.2 Finvoice laskutusasetukset Laskutusohjelmiston Finvoice-asetukset määritetään laskutus- ja myyntireskontraoletuksissa.

121 10.3 Finvoice asetukset Finvoice-asetukset löytyvät Sähköinen lasku-alavälilehdeltä. Kun valittu sivu on auki, löytyy Finvoice-laskun tiedot kohdasta Muu palveluntarjoaja.

122 10.4 Finvoicen asetuskenttien selitykset Lähetys välittäjän kautta (esim. Pankki) Tähän asetetaan yleensä rasti päälle, sillä aineisto välitetään lähes poikkeuksetta jonkin välittäjän kautta. Finvoice-osoite Finvoice-osoite on usein sama, kuin tilinumeronne IAN-muodossa. Tämä tieto saadaan siltä yritykseltä, jonka kanssa on solmittu sopimus finvoice-aineiston välittämisestä (yleensä pankki). Välittäjän osoite Tähän kirjataan välittävän yhtiön osoite, joka saadaan myös finvoice-sopimusosapuolelta (yleensä pankki). Tallenna laskut samaan tiedostoon Jos halutaan lähettää laskut yhtenä tiedostona eteenpäin, asetetaan rasti päälle. Tämän ongelmana on se, että jos haluaa vielä muuttaa laskua, tarvitsee tiedosto ensin poistaa ja tulostaa kaikki samassa aineistossa olevat laskut uudestaan. Ecom muodostaa Finvoice-aineiston tulostamisen yhteydessä Ecom-kansion alle Finvoice-kansioon laskut-nimisen tiedoston(oletuksena c:\ecom\finvoice\laskut). Jos valintaa ei ole päällä, löytää tulostetut laskut tästä kansiosta laskun numerolla, sillä tiedostot on nimetty laskun numeron mukaan. Tulostuspalvelu, asiakkaan oletusosoite Finvoice-välittäjällä voi olla jokin erityistunniste niille asiakkaille, joiden laskut halutaan välittää paperimuodossa välittäjän kautta. tämä tulee kyseeseen silloin, jos yritys on sopinut välittäjän kanssa myös paperilaskujen välittämisen finvoice-välittäjän kautta. Ennen palvelun käyttämistä kannattaa tarkistaa, että finvoicella välitetyn paperilaskun ulkoasu on tyydyttävä, sillä samanlainen se ei ole tavallisen Ecomista tulostettavan laskun kanssa. Tilinumero IAN-muodossa Tämä tilinumeromuoto saadaan selville oman pankin kautta. IAN tilinumeron pituus on määritetty 18- merkin mittaiseksi. IC/SWIFT-koodi Tunnuksen voi joko kirjoittaa itse tai hakea kentän perässä olevasta alavetovalikosta. Myös tämä tieto saadaan pankilta. Usein se on sama kuin ylempänä ollut välittäjän osoite. Rahoitusyhtiö (Factoring) Jos yritys on myynyt omat myyntilaskunsa eteenpäin rahoitusyhtiölle, määritetään nämä tiedot rahoitusyhtiön antamien sopimusten mukaisesti.

123 10.5 Finvoice asiakaskohtainen määritys invoicen lähettäminen asiakkaalle vaatii asiakaskohtaiset Finvoice-osoitteet, kun lasku halutaan älittää finvoicella eteenpäin asiakkaalle asti. Määritykset tehdään asiakkaan alle Laskutusoletuksetälilehdelle. Jos yrityksellä on sopimus kaikkien laskujen lähettämisestä finvoicen kautta, tehdään siakaskohtainen finvoice määritys niille asiakkaille, joilla sellainen löytyy. Alla oleviin kenttiin irjoitetaan Finvoice-osoite, asiakkaan välittäjän osoite ja mahdollinen lisätunnus (OVTunnuksen osasto), jos asiakkaalla on käytössään useampi finvoice-osoite. Asiakkaiden finvoicesoitteita löytyy osoitteesta

124 10.6 Finvoice laskun tulostaminen Finvoice-laskun lähetys ei juuri poikkea tavallisen laskun tulostusrutiinista. Kun oletustiedot on tehty sekä yritykselle että asiakkaalle, painetaan tulosta kuvaketta. Avautuvassa tulostusikkunassa on Finvoice-valinta, joka on automaattisesti päällä, kun lasku lähetetään eteenpäin finvoicemuotoisena. Tulosta painikkeella lasku tulostuu ja aineistosta muodostuu finvoice tiedosto Ecomin kansion alle Finvoice-välilehdelle (Oletus c:\ecom\finvoice\). Tiedoston nimi voi olla laskut, kun ne kerätään koontitiedostona eteenpäin. Jos tiedostot luodaan kukin omaksi tiedostoksi, löytyvät ne laskunumeron mukaisesti nimettyinä.

Laskutus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Laskutus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Laskutus Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom Laskutus...3 1.1 Laskutusoletukset...3 1.2 Laskutuksen perusoletukset...4 1.21 Laskutusoletukset, minimikate%...4 1.22

Lisätiedot

Käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet

Käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet Käyttäjätunnukset ja käyttöoikeudet Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1 Käyttäjätunnusten käyttö...3 1. Käyttäjätunnukset ja salasanat...3 1.1 Käyttäjätunnuksien teko...4

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tähän käsikirjaan on koottu Ecomiin liittyviä yleisiä aiheita ja toimintatapoja, joiden opiskelemisesta on hyötyä kaikille Ecomin käyttäjille. 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan

Lisätiedot

Ecom hinnastopalvelu, Sähköala merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

Ecom hinnastopalvelu, Sähköala merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ecom hinnastopalvelu, Sähköala 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan lukijalle Käsikirjan avulla Ecom tulee tutuksi ja ohjelmaa oppii käyttämään monipuolisemmin. Kaikkien

Lisätiedot

Version päivittäminen

Version päivittäminen Version päivittäminen Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1 Uuden version haku internetistä ja ohjelmiston rekisteröinti...3 1.1 Ohjelmiston Rekisteröiminen...3 1.2 Internet-rekisteröinnin

Lisätiedot

Tarviketarjous. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Tarviketarjous. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Tarviketarjous Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom Tarviketarjous...3 1.1 Tarviketarjouksen teko rivikohtaisin tiedoin...3 1.2 Tarviketarjous kassaohjelmiston aputyökaluna...4

Lisätiedot

Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut. TaikaTapahtumat -käyttöohje Laskutus Tapahtumahallinnassa Osallistuja-, koonti- ja tilaajalaskut TaikaTapahtumat -käyttöohje Laskutus tapahtumahallinnassa Ennen laskutusta varmista että osallistujat on kohdistettu asiakashallintaan

Lisätiedot

Kassa. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Kassa. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Kassa Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom kassa...3 1 Kassaoletukset...3 1.1. Kassaoletukset...4 1.1.1 Kassaoletusten käyttörajoitukset...4 1.2 Tulostusoletukset...5

Lisätiedot

Ecom hinnastopalvelu LV-, Ilma- ja Kylmäala

Ecom hinnastopalvelu LV-, Ilma- ja Kylmäala Ecom hinnastopalvelu LV-, Ilma- ja Kylmäala 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Tuote- ja hintatietojen päivitys Ecom OVeTista Ecom Ovet hinnastopalvelu on tehty palvelemaan Ecomin LVI-, Kylmä-

Lisätiedot

Varasto. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Varasto. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Varasto Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Varasto-oletusten läpikäynti...3 1.1 Varastopaikat...4 2 Varastotapahtumien syöttö jo käytössä olevaan Ecomin ohjelmistoon...4

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat

Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat Visma Fivaldi -käsikirja Asiakaskohtaiset hinnat 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Ylävalikko... 4 3 Vasemman laidan painikkeet... 5 4 Erikoishinnoittelut ruutu... 6 5 Raportit... 12 1 Yleistä Fivaldi Asiakaskohtaiset

Lisätiedot

Etätuki. Puh: Fax:

Etätuki. Puh: Fax: Etätuki Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom Etätukiohjelma...3 1.1 Ecom Etätukiohjelma...3 2 Remoteus etätukiohjelmisto...4 2.1 Remoteus Etätuen käynnistys...4

Lisätiedot

Ostotilaus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Ostotilaus. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Ostotilaus Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom ostotilaus...3 1.1 Ostotilausoletukset...3 1.1 Ostotilauksen perusoletukset...4 1.2 Toimitusosoitteet oletuksina...4

Lisätiedot

Procountor laskutusliittymä

Procountor laskutusliittymä Päiväys: 25.3.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Tarkastanut: Matti Immonen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.2 Liittymän toimintaperiaate... 3 2 Liittymän

Lisätiedot

TaikaLaskut. pikaohje

TaikaLaskut. pikaohje TaikaLaskut pikaohje Laskutus Laskut sivulla voi lisätä / muuttaa / käsitellä laskuja. Uusi lasku lisätään Lisää uusi -linkistä. Laskuja voi hakea erilaisilla kriteereillä: Näytä: kaikki, avoimet, lähetetyt,

Lisätiedot

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti.

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. TULOSTUSTEN MUOKKAUS Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. Valitaan Asetukset - Tulostukset ja esille tulleesta ikkunasta valitaan tuloste jota halutaan muokata. Aseta ensin

Lisätiedot

OVeT hinnastopalvelu (Sähkö)

OVeT hinnastopalvelu (Sähkö) OVeT hinnastopalvelu (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1 Automaattinen tuote- ja hintatietojen päivitys Ecom OVeTista...2 2 Ecom OVeT-palveluun valittavat tiedostot...2

Lisätiedot

Asiakkaat ja toimittajat

Asiakkaat ja toimittajat Asiakkaat ja toimittajat Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Toimittajat...3 1.1 Toimittajan haku ja lisäys...3 1.2 Toimittajan tietojen poisto...4 1.3 Toimittajan dokumentit

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden

Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden 1 Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen haku Salasanan vaihto

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet

2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Asiakkaat 2013 2013 -merkistä tunnistat uudet ominaisuudet Ohjeita käsikirjan lukijalle Käsikirjan avulla Ecom tulee tutuksi ja ohjelmaa oppii käyttämään monipuolisemmin. Kaikkien Ecomin käsikirjojen periaatteena

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

KYMP Webmail -palvelu

KYMP Webmail -palvelu KYMP Webmail -palvelu Sisältö 1. Kirjautuminen... 3 2. Viestin merkinnät... 4 3. Viestien lukeminen... 4 Viestiin vastaaminen... 4 Viestin välittäminen edelleen / uudelleen ohjaus... 5 4. Viestin kirjoittaminen...

Lisätiedot

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä

17 BUDJETOINTI. Asiakaskohtainen Budjetti. 17.1 Ylläpito-ohjelma. Dafo Versio 10 BUDJETOINTI. Käyttöohje. BudgCust. 17.1.1 Yleistä 17 Asiakaskohtainen Budjetti 17.1 Ylläpito-ohjelma 17.1.1 Yleistä BudgCust Ohjelmalla avataan järjestelmään asiakaskohtaisia budjetteja, jotka annetaan kuukausitasolla (oletus). 17.1.2 Parametrit Ohjelmaa

Lisätiedot

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut.

Voit hakea asiakasta nimellä sivun alapalkissa Tarkennettu haku -valinnalla tai sivun yläpalkissa olevalla valinnalla Haut. 1 2 Syötetään haettavan tai lisättävän yrityksen Y-tunnus (tai asiakasnumero). Asiakasnumero on A+8 merkkiä tai 8 merkkiä ja kohta Asiakasnumero rastitettuna. Järjestelmä antaa jokaiselle henkilölle ja

Lisätiedot

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan

Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Ohje Hammasvälineen verkkokauppaan Hammasvälineen uusi verkkokauppa löytyy osoitteesta kauppa.hammasvaline.fi Sisäänkirjautuminen Paina yläpalkin Kirjaudu sisään -painiketta. Sisäänkirjautumisikkuna avautuu.

Lisätiedot

1PROJEKTISEURANTA. Henkilökohtaisten palkkalajien syöttö projektiin

1PROJEKTISEURANTA. Henkilökohtaisten palkkalajien syöttö projektiin 1PROJEKTISEURANTA Henkilökohtaisten palkkalajien syöttö projektiin 1 1 Henkilökohtainen palkkalajien syöttötaulu Ecomin projektiseurannassa on erillinen toiminta, jonka avulla palkansaajat voivat syöttää

Lisätiedot

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä

Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto helposti navetta-automaation ja tuotosseurannan välillä Tiedonsiirto VMS-, Alpro- tai DelProtuotannonohjausjärjestelmästä Ammuohjelmistoon 5/2014 Asennettavat ohjelmat ja versiot VMS-Management

Lisätiedot

Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys

Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys Laskutuspalvelu Yksittäisen e-laskun lähetys Laskutuspalvelun kautta voit tehdä ja lähettää e-laskuja yritys- ja kuluttaja-asiakkaille. Voit katsella ja tulostaa lähetettyjä e-laskuja sekä kopioida vanhan

Lisätiedot

Toimittajaportaalin pikaohje

Toimittajaportaalin pikaohje 1 Toimittajaportaalin pikaohje Toimittajaportaalin rekisteröityminen Toimittajaportaalin sisäänkirjautuminen Laskun luonti Liitteen lisääminen laskulle Asiakkaiden hallinta Uuden asiakkaan lisääminen Laskujen

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Asiakas kortisto Oma asiakaskortti kaikille (Tilitys, sopimukset, viivakoodihintalaput) Tuote kortit Lisätään kaikki Alv: sisältävät tuotteet. (Myyntipaikat, kahvila, muut tuotteet)

Lisätiedot

OVeT hinnastopalvelu (LVI)

OVeT hinnastopalvelu (LVI) OVeT hinnastopalvelu (LVI) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1 Automaattinen tuote- ja hintatietojen päivitys Ecom OVeTista...2 2 Tiedostojen valinta Ecom OVeTista...2

Lisätiedot

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2

Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Sisällys Clerica Web-sovellusten käytön aloittaminen 2 Kirjautuminen järjestelmään 2 Myyntilaskut 2 Ostolaskujen käsittely 4 Uuden laskun syöttö 6 Palkkailmoituslomake 8 Palkkailmoituksesta kopio 9 Henkilötietojen

Lisätiedot

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta.

Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. 2 Käsikirjan paperiversiota ei enää ylläpidetä ohjeen päivämäärän jälkeen. Viimeisimmät versiot ohjeista löydät ohjelman Help-ruudulta. Sisällys 1 Yleistä... 3 1.1 Kirjanpitolain uudistus 2016... 3 Liitetietotosite...

Lisätiedot

Ostolaskujen haku Netvisorista

Ostolaskujen haku Netvisorista Ostolaskujen haku Netvisorista Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 2 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Osaprojektien

Lisätiedot

Balanssi laskutus Oikeudet muutoksiin pidätetään. 18.2.2009 1/6

Balanssi laskutus Oikeudet muutoksiin pidätetään. 18.2.2009 1/6 18.2.2009 1/6 Balanssista on kaksi erilaista laskutusohjelmatuotetta, Balanssi Easy laskutus ja Balanssi laskutus. Alla olevassa taulukossa on tuotteiden ominaisuudet ja eroavaisuudet. Merkkien selitykset:

Lisätiedot

Tuotteet (LVI) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Tuotteet (LVI) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Tuotteet (LVI) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. LVI-Tuoterekisteri...3 1.1 Tuoteoletukset...3 1.11 Tuoteoletukset...4 1.2 Muut tuoteoletustiedot...4 2. Tuotetiedot...5

Lisätiedot

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40

Visma.net Approval. Versiosaate 1.40 Visma.net Approval Versiosaate 1.40 Nimi ja ikoni Uusi nimi: Visma.net Approval Visma.net Approval Centerin uusi nimi on lyhennys Visma.net Approval. Nimi otettiin käyttöön, koska se soveltuu paremmin

Lisätiedot

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö

CABAS. Perusominaisuuksien käyttö CABAS Perusominaisuuksien käyttö Aloitussivu s.3-4 Laskelman luominen s.5-6 Omistajan/Ajoneuvon tiedot s.7-8 Vahinkotiedot s.9 Veloitukset s.10 Korjauskohteet s.11 Toimenpiteet/korjauskohteet s.12-14 Pintaoikaisu

Lisätiedot

OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN

OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN OHJE BE ONLINE VERKKOKAUPPAAN BE Online on verkkokauppa, joka antaa mahdollisuuden BE Groupin asiakkaille syöttää ostotilauksen suoraan BE Groupin Dynamics AX järjestelmään ja kysellä tilauksen tilaa.

Lisätiedot

LASKUTUSPALVELU. Sivu 1 / 24. Danske Bank Oyj Rekisteröity kotipaikka ja osoite Helsinki, Hiililaiturinkuja 2, 00075 DANSKE BANK. Y-tunnus 1730744-7

LASKUTUSPALVELU. Sivu 1 / 24. Danske Bank Oyj Rekisteröity kotipaikka ja osoite Helsinki, Hiililaiturinkuja 2, 00075 DANSKE BANK. Y-tunnus 1730744-7 LASKUTUSPALVELU Laskutuspalvelun kautta voit tehdä ja lähettää e-laskuja yritys- ja kuluttaja-asiakkaille sekä suoramaksuja kuluttajaasiakkaille. Voit katsella ja tulostaa lähetettyjä e-laskuja ja suoramaksuja

Lisätiedot

Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje

Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje Larppa-laskutusohjelma v1.1 Ohje Larppa-laskutusohjelma Larppa-laskutusohjelma on tarkoitettu pienen yrityksen laskujen tulostamiseen ja arkistointiin. Ohjelma tarvitsee Microsoft Excel ohjelman toimiakseen

Lisätiedot

Procountor laskutusliittymä

Procountor laskutusliittymä Päiväys: 25.3.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Tarkastanut: Matti Immonen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.1 Liittymän käyttötarkoitus... 3 1.2 Liittymän toimintaperiaate... 3 2 Liittymän

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

Basware Supplier Portal. Toimittajaportaalin käyttöohje Osekkin toimittajille

Basware Supplier Portal. Toimittajaportaalin käyttöohje Osekkin toimittajille Basware Supplier Portal Toimittajaportaalin käyttöohje Osekkin toimittajille Baswaren toimittajaportaali on tarkoitettu sellaisille toimittajille, joilla ei ole mahdollisuutta lähettää verkkolaskuja omasta

Lisätiedot

Fivaldi laskutusliittymä

Fivaldi laskutusliittymä Päiväys: 25.6.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 Liittymän käyttöönotto... 3 1.1 Liittymän aktivointi... 3 1.2 Asiakasnumeroinnin toteutus VallueFramessa... 3 1.3 Asiakastietojen määrittely

Lisätiedot

Visma Fivaldi -käsikirja Alennukset/ hinnoittelu

Visma Fivaldi -käsikirja Alennukset/ hinnoittelu Visma Fivaldi -käsikirja Alennukset/ hinnoittelu 2 Sisällys 1 Yleistä... 3 2 Vasemman laidan painikkeet... 4 3 Myynti (= myyntitilauksien automaattialennukset)... 5 4 Osto (= ostotilauksien automaattialennukset)...

Lisätiedot

Kirjautuminen Timmiin

Kirjautuminen Timmiin Sisällys Kirjautuminen Timmiin... 1 Tilojen haku... 2 Pikkukalenteri... 5 Hakemuksen teko... 6 Yöpymiskäyttö... 7 Hakemuksen lisätiedot... 7 Oheisvarattavat... 7 Varaukset Oma asiointi... 9 Vapaa-ajan

Lisätiedot

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTALUETTELON HINNOITTELU SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. YH-LUETTELON HINNOITTELU SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma)

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Helsingin yliopisto WinOodi Sivu 1/5 Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Opetustapahtumien hakua tarvitaan sekä opetustapahtumien käsittelyssä että raporttien tulostamisessa. Ohjeessa käsitellään

Lisätiedot

Tuotteet. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Tuotteet. Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Tuotteet Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Tuotteet...3 1.1 Tuoteoletukset...3 1.11 Tuotealojen hallinta...4 1.2 Muut tuoteoletustiedot...4 1.3 Tuotetietojen poisto...5

Lisätiedot

1PROJEKTISEURANTA. Projektiseuranta, määritysosa

1PROJEKTISEURANTA. Projektiseuranta, määritysosa 1PROJEKTISEURANTA Projektiseuranta, määritysosa 1 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle Käsikirjaa voi lukea monessa eri vaiheessa ja monella eri tavoin. Siihen kannattaa tutustua jo ennen, kuin ohjelmistoa kokeilee

Lisätiedot

Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Suomen Asiakastieto. Käyttäjän käsikirja

Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Suomen Asiakastieto. Käyttäjän käsikirja Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Suomen Asiakastieto Käyttäjän käsikirja Oppaan päiväys: 4.5.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Nova -asiakaspalvelu: puh: 0207 560 508 (ylläpitoasiakkaat)

Lisätiedot

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma)

Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Helsingin yliopisto WinOodi 1 (5) Opetustapahtumien hakeminen (Hae - Opetustapahtuma) Opetustapahtumien hakua tarvitaan sekä opetustapahtumien käsittelyssä että raporttien tulostamisessa. Ohjeessa käsitellään

Lisätiedot

Basware Supplier Portal (Toimittajaportaali)

Basware Supplier Portal (Toimittajaportaali) Basware Supplier Portal (Toimittajaportaali) Baswaren toimittajaportaalin avulla toimittajat voivat lähettää laskuja sähköisessä muodossa. Laskun lähettäjän tulee rekisteröityä Baswaren toimittajaportaalipalveluun

Lisätiedot

Lomakkeiden muokkaus

Lomakkeiden muokkaus Lomakkeiden muokkaus Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom lomakkeiden muokkausohjelma...3 1.1 Lomakeohjelman sijainti...4 1.2 Lomakeohjelman avaus...4 1.3 Lomakkeen

Lisätiedot

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta

Pipfrog AS www.pipfrog.com. Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinta Tilausten hallinnassa on neljän tyyppisiä dokumentteja: Tilaukset, laskut, lähetykset ja hyvityslaskut, Tilaus on ensimmäinen dokumentti, jonka joko ostaja on luonnut

Lisätiedot

Sisällysluettelo. v.0.9 2

Sisällysluettelo. v.0.9 2 Käyttöopas Sisällysluettelo DYNAROAD HENKILÖKUNTA... 3 TIEPROJEKTIN LUOMINEN... 4 DYNAROAD KÄYTTÄJÄ... 5 TIEPROJEKTIN MUOKKAUS... 6 Työkohdetyyppien lisääminen... 7 Työkohteen lisääminen... 8 Urakoitsijoiden

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Avaa päävalikosta Asiakas kortisto luo Asiakasrekisteri kortti asiakkaalle. Kun luot asiakkaan klikkaa "lisää" valitse Kyllä ja "lisää uusi kortti/rivi?" Täytä asiakkaan tiedot,

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

1 PALKANLASKENTA, TYVI VUOSI-ILMOITUS

1 PALKANLASKENTA, TYVI VUOSI-ILMOITUS 1 PALKANLASKENTA, TYVI VUOSI-ILMOITUS Ecom 3 ohjelmassa Tyvi Vuosi-ilmoitus on erillinen ohjelmaosio, joka löytyy Kaukosäätimestä Palkanlaskenta-valikon alta kohdasta TYVI-raportit. Ohjelman voi avata

Lisätiedot

1 Projektiraportit. 1.1 Projektikohtaiset raportit

1 Projektiraportit. 1.1 Projektikohtaiset raportit 1 Projektiraportit 1.1 Projektikohtaiset raportit Suoraan yksittäiseen valittuun projektiin liitetyt raportit saa esille painamalla halutun projektin kohdalla tulostus-painiketta, jonka jälkeen ohjelma

Lisätiedot

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 2 1. Passeliin kirjautuminen. 3 2. Luo uusi asiakas asiakaskortistoon.. 3 3. Uuden laskun tekeminen.. 5 4. Laskun lähettäminen verkkolaskuna...

Lisätiedot

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export

10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10. ASIAKASHALLINTA CRM; Osoitetarrat, ryhmäsähköposti ja export 10.1. PERIAATE CRM asiakashallintajärjestelmästä voidaan tulostaa osoitetarrat, lähettää ryhmäsähköpostia sekä exportata (viedä) hakutuloksia

Lisätiedot

http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta

http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta http://portal.exxonmobil.com Sähköinen tilaustenhallinta Käyttöohjeet Turvallinen kirjautuminen ExxonMobil-portaaliin Syötä käyttäjätunnuksesi: eu... Syötä salasanasi ************ Valitse login. Klikkaa

Lisätiedot

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY

Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Laatija: Staria Oyj Ostolaskujen käsittelyohje versio 0.1 Hyväksyjä: Jukka Suonvieri 18.08.2010 OSTOLASKUJEN KÄSITTELY Jeeves eattest ostolaskujen kierrätys Tarkastettavista/hyväksyttävistä ostolaskuista

Lisätiedot

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description.

MINIKASSA käyttöohje. Nets Finland Oy. v.1.3. MiniECR Guide for Telium2. Classification. Document type Instruction. Document description. Oy MINIKASSA käyttöohje v.1.3 1 (9) Contents 1. YLEISTÄ... 3 1.1 MINIKASSA... 3 1.2 NÄPPÄIMISTÖ JA TOIMINNOT... 3 1.3 VALIKOISSA LIIKKUMINEN... 3 1.4 TAPAHTUMIEN LÄHETYS... 4 2. MINIKASSA... 4 2.1 MYYNTITAPAHTUMA...

Lisätiedot

Tuotteet (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi

Tuotteet (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi Tuotteet (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Tuotteet...3 1.1 Tuoteoletukset...3 1.2 Tuoteoletukset...4 1.3 Tuntiveloituslaskelma...4 1.2 Varasto-ohjelman käynnistys...5

Lisätiedot

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo

Kuljetus-Lastu. Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje. IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Kuljetus-Lastu Laskutusohjelman asennus- ja käyttöohje IT-Apu Lahtiluoma Karhuniityntie 16 02810 Espoo Myynti/Tuki 050 491 3771 petri.lahtiluoma@itapu-lahtiluoma.fi TERVETULOA TUTUSTUMAAN KULJETUS-LASTU-LASKUTUSOHJELMAAN!

Lisätiedot

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty.

Kortinhaltijat joilla on maksukeskeytys Maksuryhmään liitettyjen kortinhaltijoiden lukumäärä, joiden maksut ovat tilapäisesti keskeytetty. 1(6) MAKSURYHMÄN HALLINTA Maksuryhmäkohtaiselle sivulle pääset klikkaamalla yksittäisen maksuryhmän nimeä verkkopalvelun etusivulla tai valitsemalla ryhmän Maksuryhmät - osion listalta. Sivun tiedot ja

Lisätiedot

HEKA OY Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.-17.5.2013. Kurssimateriaali

HEKA OY Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.-17.5.2013. Kurssimateriaali HEKA OY Koulutuspäivät Vanajanlinna 16.5.-17.5.2013 Kurssimateriaali Päiväys: 10.5.2013. Visma Software Oyj pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa ja/tai

Lisätiedot

Ohjelmiston aloitusopas ja oletustiedot

Ohjelmiston aloitusopas ja oletustiedot Ohjelmiston aloitusopas ja oletustiedot Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom Ohjelman avaus...3 1.1 Ecom salasana- ja ohjelmiston päivitysikkuna...3 1.2 Käyttäjäkohtainen

Lisätiedot

HUIPPUSTORE.FI REKISTERÖITYMINEN

HUIPPUSTORE.FI REKISTERÖITYMINEN HUIPPUSTORE.FI REKISTERÖITYMINEN Miksi kannattaa rekisteröityä? 1. Saat heti käyttöösi edullisemmat hinnat 2. Yritykset, seurat ja julkishallinto saavat käyttöön muiden maksutapojen lisäksi laskutuksen

Lisätiedot

ENSIN KUITENKIN ALKU UN YKSI T ÄRKEÄ INFO JÄSENYYKSIEN PÄÄTT ÄM ISEST Ä:

ENSIN KUITENKIN ALKU UN YKSI T ÄRKEÄ INFO JÄSENYYKSIEN PÄÄTT ÄM ISEST Ä: 18.12.2014 1 (8) MOIKKA! Tämä on neljäs PäPan tuottama Kuksakirje ja se keskittyy erityisesti tapahtumalaskutukseen. Kirje kannattaakin välittää lippukunnassa taloudenhoitajalle ja jäsenrekisterinhoitajalle.

Lisätiedot

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta.

Tulosta yrityksesi tuloslaskelma ja tase myöhempää tarkastusta varten. Ota varmuuskopio tilanteesta ennen tilimuunnosta. Tilimuunnosohje 1 (5) Tilimuunnosajo Tilimuunnosajo täytyy tehdä jos halutaan vaihtaa yritykselle tilikartta ja säilyttää tilien tapahtumat. Tilikartan vaihtoa varten perustetaan uusi yritys, jonne muunnosajossa

Lisätiedot

Tarjouslaskenta (Sähkö)

Tarjouslaskenta (Sähkö) Tarjouslaskenta (Sähkö) Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Tarjouslaskennan perusoletukset...3 1.1 Tarjouslaskennan perusoletukset. Laskennallinen tuntihinta...4 1.1.1

Lisätiedot

Verkkopalvelun käyttöohje

Verkkopalvelun käyttöohje Cheminent Oy 17.5.2005 Verkkopalvelun käyttöohje Sisällysluettelo Rekisteröityminen verkkopalveluun... 1 Kirjautuminen verkkopalveluun... 2 Tuotehaku... 2 Suosikkituotteet... 2 Ostoskori... 2 Tuotteiden

Lisätiedot

Octo käyttöohje 1. Sisältö

Octo käyttöohje 1. Sisältö Octo käyttöohje 1 Sisältö Sisältö...1 Sisäänkirjautuminen...2 Etusivu...2 Uimarihaku...3 Uimariryhmät...4 Seurahaku...4 Kilpailutilastot...5 Ilmoittautuminen kilpailuun...6 Kilpailuun ilmoittautuminen...7

Lisätiedot

Netvisor laskutusliittymä

Netvisor laskutusliittymä Päiväys: 9.4.2015 Laatinut: Riitta Kemppainen Sisällysluettelo 1 ValueFrameen tehtävät määritykset... 3 1.1 1.2 1.3 1.4 1.5 2 Laskujen lähetys... 6 2.1 2.2 2.3 3 Yleiset ValueFrame-määritykset... 3 Operaattoritunnukset...

Lisätiedot

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes

Moodlen lohkot. Lohkojen lisääminen: Lohkojen muokkaaminen: Tampereen yliopisto/tietohallinto 2017 Suvi Junes Moodlen lohkot Lohkojen lisääminen: Moodlen lohkot sisältävät kurssialueen hallinnointiin liittyviä toimintoja. Kun saat uuden tyhjän kurssialueen, sen molemmilla reunoilla on valmiina muutama keskeinen

Lisätiedot

VIS Arviomies ja Automaster 5.8

VIS Arviomies ja Automaster 5.8 1 VIS Arviomies ja Automaster 5.8 Grey-Hen Oy. Kaikki oikeudet pidätetään. Päivitetty 09.02.2005 2 VIS Arviomies ja Automaster 5.8 integraation käyttöohje SISÄLLYSLUETTELO 1. VIS Arviomies Automaster 5.8

Lisätiedot

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen.

Fixcom Webmail ohje. Allekirjoitus. Voit lisätä yhden tai useamman allekirjoituksen. Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1

Excel Perusteet. 2005 Päivi Vartiainen 1 Excel Perusteet 2005 Päivi Vartiainen 1 SISÄLLYS 1 Excel peruskäyttö... 3 2 Fonttikoon vaihtaminen koko taulukkoon... 3 3 Sarakkeen ja rivin lisäys... 4 4 Solun sisällön ja kaavojen kopioiminen... 5 5

Lisätiedot

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä

Sisällysluettelo 1 Johdanto Root, koko Opalan pääkäyttäjä OPALA Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto 4 2 Root, koko Opalan pääkäyttäjä...5 2.1 Sisäänkirjautuminen.5 2.2 Käyttäjätunnukset 6 2.2.1 Pääkäyttäjätunnukset.6 2.2.1.1 Luo. 7 2.2.1.2 Muokka/poista 8

Lisätiedot

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen 1 Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Sisällysluettelo Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen... 2 Tenttien opiskelijalistojen tulostaminen... 3

Lisätiedot

Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti

Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti 1 Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti Johdanto Tarjous on dokumentti, jossa määritellään myytävä tuote tai palvelu, sekä sen hinta. Asiakas voi hyväksyä tarjouksen (jolloin seuraava vaihe on

Lisätiedot

Nettikaupan uudistukset

Nettikaupan uudistukset WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 3/12 Nettikaupan uudistukset 1 Johdanto 4 2 Ohjattu tilaaminen omien tilauspohjien avulla 4 3 Tilauspohjat 7 3.1 Muokkailtavuus 7 3.2 Tilauspohjan vanhentuminen 8 3.3 Ilmoitus

Lisätiedot

OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN

OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN 1 OHJE VERKKOKAUPASSA ASIOINTIIN Sisällysluettelo Tuotevalikoima... 2 Verkkokauppaan kirjautuminen... 3 Tuotteet... 3 Tuotteiden hakeminen... 3 Tuotteen tiedot... 5 Miten asiakas on aikaisemmin tilannut

Lisätiedot

Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt

Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt Esapekka Kuikka ja Hellevi Lilja, #188765 1 (9) Verkkolaskutuspalvelun käyttöohje toimittajille Senaatti-kiinteistöt OHJE # 188765 2 (9) SISÄLLYSLUETTELO Sisältö 1 Verkkolaskutuspalvelu... 3 2 Verkkolaskutuspalveluun

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe

https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Jäsenrekisteriin kirjautuminen Avaa internet ja kirjoita selaimen osoitekenttään: https://njr.yap.fi/cgi-bin/soj2/dispat.exe Kirjoita käyttäjätunnus ja salasana, ja paina Sisäänkirjaus. Kirjauduttua avautuu

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN

ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN ORGANISAATION KIRJAUTUMINEN TURVASIRU.FI-PALVELUUN Organisaatiot kuten eläinsuojeluyhdistykset kirjautuvat KIRJAUTUMINEN ORGANISAATIOT-osiosta: http://www.turvasiru.fi/pet/turvasiru.jsp Organisaatioiden

Lisätiedot

Asiointipalvelun ohje

Asiointipalvelun ohje Asiointipalvelun ohje Yleistä 1. Kirjautuminen 2. Yhteystiedot 3. Vastaustavan valinta 1. Yleistä 2. Palkkatietojen lataaminen tiedostosta 4. Lomake 1. Yleistä 2. Linkit ja vastaajan tiedot 3. Lomakekäsittely

Lisätiedot

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali

Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi Pohjantähden sähköinen vakuutushakemus Koulutus- ja esittelymateriaali Laturi on Pohjantähden selainpohjainen vakuutushakemusjärjestelmä, jolla välitetään liikenne- ja ajoneuvovakuutushakemukset

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9

KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9 1 / 18 KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUTUMINEN JÄRJESTELMÄÄN...2 JÄLKITOIMITUSKÄSITTELY...8 TUOTTEEN ETSIMINEN TILAUSTA TEHDESSÄ...9 ETSIMINEN TUOTTEEN LYHENTEEN AVULLA...9 ETSIMINEN TUOTEKOODIN OSAN

Lisätiedot

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen

OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Helsingin yliopisto WebOodi 1 OpeOodi Opiskelijalistojen tulostaminen, opiskelijoiden hallinta ja sähköpostin lähettäminen Opetustapahtuman opiskelijalistan tulostaminen Ilmoittautuneista opiskelijoista

Lisätiedot