Bull- ja Bear-sertifikaatit

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Bull- ja Bear-sertifikaatit"

Transkriptio

1 Bull- ja Bear-sertifikaatit Jokaiselle sijoittajalle sopiva vipuvaikutus Tuotetietoja Achieving more together

2

3 Vivuta markkinanäkemyksesi 3 Vivuta markkinanäkemyksesi Aurinkovoiteen suojakerroin valitaan aina yksilöllisen ihotyypin mukaan. Löydettyään itselleen sopivan suojakertoimen voi auringonpalvoja nauttia auringosta itse valitsemallaan voimakkuudella. Commerzbankin Bull- ja Bear sertifikaatit toimivat vastaavalla tavalla. Riippuen näkemyksestäsi tiettyyn kohde-etuuteen voit valita haluamasi vipukertoimen, jolla haluat osallistua kohdeetuuden päivittäisiin hinnanmuutoksiin. Commerzbank laskee liikkeeseen Bull- ja Bear-sertifikaatteja eri vipukertoimilla, jotta voit valita juuri sen vipuvaikutuksen, jolla haluat osallistua kohdeetuuden liikkeisiin ja joista voit valita omaan riski-tuotto-profiiliisi sopivan tuotteen. Bull- ja Bear-sertifikaatit soveltuvat sijoittajille, joilla on selkeä näkemys kohdeetuuden kehityksestä tiettynä ajanjaksona ja jotka haluavat osallistua valitsemallaan vipuvaikutuksella kohde-etuuden hinnan selkeään trendiin tai lyhytaikaisiin muutoksiin. Bull- ja Bear-sertifikaatit ovat instrumentteja, joiden avulla voit sijoittaa sekä nousevilla että laskevilla markkinoilla. Bull-sertifikaattien avulla voit sijoittaa nouseviin markkinoihin, kun taas Bearsertifikaattien arvo nousee kohde-etuuden hinnan laskiessa. Kullakin Commerzbankin Bull- ja Bearsertifikaatilla on päättymätön juoksuaika, ja ne perustuvat Commerzbankin laskemaan indeksiin. Kukin indeksi seuraa kohdeetuutensa päivittäistä tuottoa jokaisena kaupankäyntipäivänä. Commerzbankin laskemat indeksit ovat nimeltään faktoriindeksejä. Kohde-etuuden tyypistä riippuen sinulla on mahdollisuus valita eri vipukertoimista ja näin sijoittaa joko nouseviin (Bull) tai laskeviin (Bear) kursseihin. Vipukerroin osoittaa voimakkuuden, jolla faktori-indeksi seuraa kohde-etuuden päivittäisiä liikkeitä. Voit valita haluamasi sertifikaatin vipukertoimella + 2, + 3, + 4 (Bull) tai 1, 2, 3, 4 (Bear). Sertifikaattien sisäänrakennettu vipuvaikutus mahdollistaa moninkertaisen osallistumisen kohde-etuuden päivänsisäisiin liikkeisiin sekä ylös- (Bull) että alaspäin (Bear) liikuttaessa. Commerzbankin Bull- ja Bear-sertifikaattien vipuvaikutus pysyy tasaisena päivästä päivään rajoittamattoman ajan, sillä sertifikaateilla ei ole määrättyä päättymispäivää. Päivittäinen vipuvaikutus on tasainen ainoastaan edellisenä päivänä asetetusta viitehinnasta aina kohde-etuuden päätöskurssiin asti, tai kun viitehinta asetetaan päivän kuluessa uudestaan suojamekanismin lauettua (katso seuraava kappale).

4 4 Vivuta markkinanäkemyksesi Bull- ja Bear-sertifikaatit ovat Commerzbankin liikkeeseen laskemia arvopapereita. Sertifikaatit listataan Helsingin pörssissä, jotta sijoittajille taataan hinnoittelun läpinäkyvyys, likviditeetti markkinoilla sekä kaupankäynnin helppous. Commerzbank tarjoaa markkinatakaajana kaikille sertifikaateille likviditeetin, jotta niillä voidaan käydä kauppaa välittäjän kautta yhtä helposti kuin osakkeilla. Commerzbankin Bull- ja Bear-sertifikaatit tarjoavat sinulle mm. seuraavat mahdollisuudet: Jos uskot, että OMXH15-indeksin arvo nousee, voit valita Bull-sertifikaatin, jonka kohde-etuutena on OMXH15-indeksi ja jonka vipuvaikutus on 2 tai 3. Vipuvaikutuskerroin 2 on tarjolla myös sertifikaatteihin, joissa kohde-etuutena on osake. DAX-indeksifutuuriin on tarjolla myös vipukerroin 4. Jos kuitenkin uskot OMXH15-indeksin laskuun, voit sijoittaa Bear-sertifikaattiin, jonka kohde-etuutena on OMXH15-indeksi ja jonka vipuvaikutus on joko 2 tai 3. Esimerkki päätösprosessista: Päätös: Uskot nouseviin markkinoihin. BULL Millaisen vipuvaikutuksen haluat, kaksin- vai kolminkertaisen? Kolminkertainen Esimerkki: Olet valinnut kohde-etuudeksi OMXH15-indeksin ja uskot, että indeksin hinta nousee. Saadaksesi maksimaalisen tuoton valitset tuotteista riskisimmän eli sertifikaatin, jonka vipuvaikutus on kolminkertainen. Näin ollen tulet valinneeksi BULL OMXH15 X3 C sertifikaatin.

5 Suojamekanismi 5 Suojamekanismi Ennen sijoittamista Bull- ja Bearsertifikaatteihin sijoittajan tulee ymmärtää, että vipuvaikutus toimii molempiin suuntiin. Jos odotat markkinoiden nousevan ja ostat BULL 4X sertifikaatin, saatat kärsiä nelinkertaisen tappion, jos markkinat eivät nousekaan odotetusti vaan päinvastoin laskevat. kohde-etuutena olevan osakkeen hinta on noussut 30 prosenttia. Kun kohde-etuutena on joko indeksi tai futuuri, suojamekanismi aktivoituu Bull-sertifikaattien tapauksessa jo 20 prosentin suuruisesta kohde-etuuden hinnanlaskusta ja Bear-sertifikaattien tapauksessa 20 prosentin suuruisesta kohde- etuuden hinnannoususta. Äärimmäisessä tapauksessa Bull- ja Bearsertifikaatti erääntyisi arvottomana, mikäli kohde-etuuden liikkeen ansiosta sertifikaatin päivänsisäinen vaihtelu olisi 100 prosenttia. BULL 4X tapauksessa kohde-etuuden hinnan tulisi tällöin liikkua 25 prosenttia alaspäin. Sertifikaatin erääntyminen arvottomana olisi verrattavissa turbowarrantin knock-out - tapahtumaan tai futuuriposition pakolliseen sulkemiseen vakuusvaateen ( margin call ) takia. Tällaisen ääritilanteen välttämiseksi Commerzbankin Bull- ja Bear-sertifikaatteihin on rakennettu sisään eräänlainen suojamekanismi. Tämä mekanismi estää sertifikaattien erääntymisen arvottomana. Vaikka Bull ja Bear-sertifikaatit eivät eräännykään arvottomina, ne voivat aiheuttaa epäsuotuisissa olosuhteissa tappion, joka vastaa lähes koko sijoitettua pääomaa. Kohdeetuuden hinnan pudotessa päivänsisäisesti 33,33 prosenttia BULL 3X sertifikaatti erääntyisi arvottomana, sillä vipuvaikutus ei voimista ainoastaan kohde-etuuden hinnannousua vaan myös hinnanlaskua, joka tässä tapauksessa olisi 100 prosenttia. Täydellisen tappion rajaamiseksi Bearsertifikaatin suojamekanismi laukeaa, kun Mukautus: Suojamekanismi laukeaa, kun kohde-etuuden hinta on liikkunut 30 prosenttia epäsuotuisaan suuntaan osakkeissa ja 20 prosenttia indekseissä ja futuureissa. Faktori-indeksin mukautus toteutetaan simuloimalla uusi kaupankäyntipäivä. Esim. BULL 3Xsertifikaatin tapauksessa uusi viitetaso tulevien tuottojen laskemiseksi on 70 prosenttia kohde-etuutena olevan osakkeen edellisen päivän päätöskurssista heti kun kohde-etuutena olevan osakkeen arvo on pudonnut päivänsisäisesti 30 prosenttia tai enemmän edellispäivän päätöskurssista. Aina kun kohde-etuuden hinta putoaa 30 prosenttia lisää edellisestä asetetusta viitehinnasta, suojamekanismi laukeaa ja uusi mukautus tehdään samalla mekanismilla. Osakkeen hinnan jatkaessa laskuaan edelleen osakkeen hinnanlaskun kokonaisvaikutus Bull-sertifikaatissa heikkenee. Kohde-etuuden hinnan lähtiessä nousuun mukautuksen jälkeen myös sertifikaatin arvonnousu on heikompaa kuin ennen mukautusta. Sama pätee toisinpäin Bear-sertifikaattiin.

6 6 Suojamekanismi esimerkki Suojamekanismi esimerkki BULL 4X-sertifikaatti: Oletetaan, että BULL 4X-sertifikaatin kohdeetuutena olevan indeksifutuurin hinta putoaa 25 prosenttia edellispäivän päätöskurssista 100 tämänpäiväiseen kurssiin 75. Jos suojamekanismia ei olisi lainkaan, kohdeetuutena olevan indeksifutuurin 25 prosentin lasku aiheuttaisi täydellisen tappion (100 prosenttia) BULL 4X-sertifikaatille, sillä sertifikaatti nelinkertaistaa kohde-etuuden päivätuoton. Onneksi kuitenkin tässä tapauksessa suojamekanismi laukeaa, kun indeksifutuurin hinta on pudonnut 20 prosenttia (100 80). Suojamekanismi toimii yksinkertaisella tavalla: esimerkin faktori-indeksille asetetaan uusi viitehinta 80 indeksipisteessä, ja loppupäivän tuotto lasketaan uuden viitehinnan perusteella. Sertifikaatin vastaava hinta 20 euroa saadaan vähentämällä sen alkuperäisestä 100 euron viitehinnasta kohde-etuuden tuotto 20 prosenttia kerrottuna neljällä ( 80 prosenttia). Uusi hinta 20 euroa otetaan sertifikaatin tuotonlaskennan uudeksi viitehinnaksi mukautuksen jälkeen (vastaava taso faktori-indeksissä on siis 80 indeksipistettä). Käymme seuraavassa esimerkissä läpi, miten uuden viitehinnan asettaminen (mukautus) estää täydellisen tappion Bull & Bear-sertifikaattien tapauksessa. Kohde-etuuden hinta jatkaa laskuaan. Esimerkissämme indeksifutuurin arvo putoaa siis 75 pisteeseen. BULL 4X-sertifikaatti ei kuitenkaan muutu arvottomaksi, sillä suojamekanismi laukeaa automaattisesti kohde-etuuden pudotessa 80 pisteeseen, ja samalla Bull-sertifikaatin viitehinnaksi asetetaan 20 euroa. Kohde-etuutena olevan indeksifutuurin putoaminen 75 indeksipisteeseen olisi 6,25 prosenttia laskettuna 80 indeksipisteen viitehinnasta. BULL 4X-sertifikaatti antaa kohde-etuudelle nelinkertaisen vipuvaikutuksen, joten Bull-sertifikaatin tuotoksi 20 euron viitehinnasta katsottuna muodostuu 25 prosenttia. Tämä tarkoittaa sitä, että Bull-sertifikaatilla olisi arvoa vielä 15 euroa (20 euroa 25 prosenttia). Ilman suojamekanismia Bull-sertifikaattiin sijoittanut olisi menettänyt koko sijoittamansa pääoman. Jos osake kuitenkin putoaa päivän aikana lähes 100 prosenttia, tappioksi muodostuu lähes koko sijoitettu pääoma suojamekanismista huolimatta. Kohde-etuuden hinta elpyy Kohde-etuuden hinnan elpyessä vielä saman päivän aikana ja noustessa 75 pisteestä 100 pisteeseen muodostuu nousuksi päivän alimmalta tasolta 25 prosenttia, joka lasketaan viitehinnaksi asetetun 80 indeksi pisteen perusteella. BULL 4X-sertifikaatti nelinkertaistaa kohde-etuuden päivätuoton ja nousisi näin ollen 100 prosenttia suojamekanismin laukeamisen seurauksena asetetusta 20 eurosta. Sertifikaatin hinnaksi muodostuisi tässä tapauksessa 40 euroa.

7 Suojamekanismi esimerkki 7 On tärkeää huomata, että vaikka kohdeetuuden päätöskurssi olisi sama kuin edellisen päivän päätöskurssi, tarkoittaen ettei kohde-etuuden tuotossa ole tapahtunut minkäänlaista nettomuutosta, BULL 4X- sertifikaatti olisi menettänyt 60 prosenttia arvostaan. Tämä johtuu suojamekanismin laukeamisesta kohde-etuuden 20 prosentin suuruisen päivänsisäisen laskun takia. Esimerkki: Suojamekanismi BULL 4X-sertifikaatilla Kehitys Kohde-etuuden hintakehitys BULL 4X-sertifikaatin hintakehitys Päätöskurssi 1 päivä 100 pistettä 100 euroa Kohde-etuus putoaa 25 prosenttia päivänsisäisesti: (a) suojamekanismi laukeaa automaattisesti, kun kohde-etuuden hinta on pudonnut 20 prosenttia, ja uusi viitehinta asetetaan aivan kuin uusi kaupankäyntipäivä olisi alkanut. Kohde-etuutena olevan indeksin uudeksi viitehinnaksi asetetaan kohde-etuuden 20 prosenttia pudonnut kurssitaso (b) pudottuaan 25 prosenttia kohde-etuuden hinta olisi 75 pistettä, joka vastaa 6,25 prosentin pudotusta 80 pisteen tasolta, joka on uusi viitehinta. BULL 4X-sertifikaatti nelinkertaistaa tämän tuoton, joten sertifikaatin arvo laskisi 25 prosenttia viitehinnastaan 20 euroa. 80 pistettä 20 euroa Sertifikaatin uusi viitehinta 75 pistettä 15 euroa Muita skeenarioita päivän 1 aikana mukautuksen jälkeen (a) kohde-etuuden hinta nousee Kohde-etuutena olevan indeksin päivätuotto olisi tässä tapauksessa 12 prosenttia verrattuna edellisen päivän päätöskurssiin 100 pistettä. Johtuen kohde-etuuden voimakkaista päivänsisäisistä liikkeistä, jolloin 80 pisteen ( 20 prosentin) indeksitaso saavutettiin ja suojamekanismi laukesi automaattisesti, uusi viitetaso asetetaan aivan kuin uusi kaupankäyntipäivä olisi alkanut. Kohde-etuuden taso 80 pistettä ja sertifikaatin hinta 20 euroa asetetaan uusiksi viitetasoiksi. Näistä katsoen kohde-etuuden taso 88 pistettä vastaa 10 prosentin nousua ja näin ollen BULL 4X-sertifikaatti nousisi 4 x 10 prosenttia = 40 prosenttia päätyen tasolle 28 euroa viitetasolta 20 euroa. (b) kohde-etuuden arvo laskee Kohde-etuuden hinta on laskenut 12,5 prosenttia uudesta viitetasosta 80 pistettä. BULL 4X-sertifikaatin arvo putoaisi 4 x 12,5 prosenttia = 50 prosenttia viitetasolta 20 euroa tasolle 10 euroa. 88 pistettä 28 euroa 70 pistettä 10 euroa

8 8 Kohde-etuusindeksin erityispiirteet Kohde-etuusindeksin erityispiirteet Bull- ja Bear-sertifikaattien suora yhteys niiden kohde-etuutena olevaan faktoriindeksiin takaa sijoittajalle tuotteen läpinäkyvyyden: kun kohde-etuuden hinta nousee jonain tiettynä päivänä, nousee kyseiseen kohde-etuuteen sidotun Bullsertifikaatin arvo valitun vipuvaikutuksen mukaan (välityspalkkioita ja korkokustannuksia ei ole otettu huomioon). Toisaalta jos kohde-etuuden hinta putoaa, laskee myös Bull-sertifikaatin hinta valitun vipukertoimen mukaan. Bear-sertifikaatti toimii päinvastaisella tavalla. Indeksirakenne Jokainen Bull- ja Bear-sertifikaatti perustuu Commerzbankin kohde-etuuden hintakehityksen perusteella laskemaan faktori-indeksiin. Indeksien rakenne koostuu kulloinkin kahdesta komponentista: ns. Bull-indekseissä vipukomponentista ja rahoituskomponentista, kun taas ns. Bear-indekseissä vipukomponentista ja korkokomponentista. Faktori-indeksin rakenne varmistaa, että esimerkiksi BEAR 3X-indeksin vipukomponentti laskee täsmälleen 3 prosenttia, kun kohde-etuutena oleva osake nousee päivän aikana yhden prosentin. Toisaalta BULL 3X-indeksin vipukomponentti nousee täsmälleen 3 prosenttia. Lisäksi Bear-indeksin arvo voi nousta korkokomponentin ansiosta niin kauan kuin päivittäinen korko on suurempi kuin hallinnointipalkkio ja takaisinostosopimuksen kustannukset (koostuu osakkeiden lyhyeksimyyntiin tarvittavasta sopimuksesta) yhteensä. Muussa tapauksessa negatiivinen korkokomponentti johtaa Bear-indeksin arvon laskuun. Bullindekseissä rahoituskomponentti vähennetään aina faktori-indeksin arvosta, koska osakkeiden osto rahoitetaan lainarahalla. Markkinatilanteesta riippuva päivän korkotaso vaikuttaa ratkaisevasti indeksien koron ja rahoituskustannusten määrään. Esimerkiksi korkotason ollessa alhainen myös Bull-indeksin Faktori-indeksin rakenne Bear-indeksi Bull-indeksi Vipukomponentti Vipuvaikutusta vastaavan osakemäärän myynti + Mahdollinen osinko osingon irtoamispäivänä Vipukomponentti Vipuvaikutusta vastaavan osakemäärän osto + Mahdollinen osinko osingon irtoamispäivänä + Korkokomponentti Korkotuotto sijoitetusta pääomasta ja lyhyeksimyynnistä Takaisinostosopimuksen kustannukset Hallinnointipalkkio Rahoituskomponentti Osakkeiden ostoa varten otetun luoton rahoituskustannukset + Luoton ottamisesta aiheutuneet muut kulut + Hallinnointipalkkio

9 Kohde-etuusindeksin erityispiirteet 9 rahoituskustannukset ovat erittäin pienet, mutta samalla Bear-indeksin korkokomponentti on todennäköisemmin negatiivinen. Edellä esitellyn vipuvaikutuksen toimivuuden takaamiseksi indeksit tarkistetaan jokaisena kaupankäyntipäivänä. Tämä takaa sen, että vipukomponentti vahvistaa kohde-etuuden päivittäistä suhteellista kurssivaihtelua valitulla vipuvaikutuksella. Yhtä kaupankäyntipäivää pidempänä ajanjaksona ei tuottoa kuitenkaan voida laskea yksinkertaisesti kertomalla osakkeen tuottoa valitulla vipuvaikutuksella. Indeksin tuotto riippuu pitkälti siitä, millaista polkua kohde-etuuden reitti on seurannut valitulla ajanjaksolla. Esimerkki: Ensimmäisessä esimerkissä oletetaan, että osakkeen arvo on 100 euroa päivänä 0 ja nousee sen jälkeen kunakin 10 päivänä 1 eurolla. Osakkeen tuotoksi tällä aikavälillä muodostuu 10 prosenttia. Trendinomaisen kurssikehityksen ansiosta Bull-indeksi tuottaa paremmin kuin osaketuotto suoraan valitulla vipuvaikutuksella kerrottuna. BULL 3Xindeksin tuotoksi saadaan 20,89 prosenttia, BULL 3X-indeksi tuottaa 32,74 prosenttia ja BULL 4X-indeksi kasvaa 45,63 prosenttia. Bear-indeksien prosentuaalinen tappio heikkenee vastaavasti: BEAR 2X-indeksi 17,58 prosenttia, BEAR 3X-indeksi 25,29 prosenttia ja BEAR 4X-indeksi 32,33 prosenttia. Tämä vaikutus on käänteinen osakkeen hinnan laskiessa trendinomaisesti. Alla olevassa esimerkissä tarkastellaan selkeyden vuoksi ainoastaan vipukomponentin vaikutusta. Korko- tai rahoituskomponentti joko vahvistaa tai heikentää vaikutusta. Vipukomponenttien vaikutus faktori-indeksien päivittäiseen arvonkehitykseen Indeksi Osake BULL X4-indeksi BULL X3-indeksi BULL X2-indeksi BEAR X1-indeksi BEAR X2-indeksi BEAR X3-indeksi BEAR X4-indeksi Päivä

10 10 Kaupankäynti Bull- ja Bear-sertifikaateilla Kaupankäynti Bull- ja Bearsertifikaateilla Commerzbankin liikkeeseen laskemat Bull- ja Bear-sertifikaatit ovat tuotteita, jotka tarjoavat sijoittajalle mahdollisuuden sijoittaa eri kohde-etuuksiin vipuvaikutuksen kanssa. Normaalisti sijoittajien etsiessä vaihtoehtoja warranteille ja turbowarranteille he käyttävät futuureja tai hinnanerosopimuksia (CFD), joissa molemmissa on ennaltamäärätyt vakuusvaatimukset. Näitä vaatimuksia ei kuitenkaan ole Bull- ja Bear-sertifikaateilla kauppaa käytäessä, vaan liikkeeseenlaskija kantaa rahoitus- ja korkokustannukset itse. Tämä ratkaisu mahdollistaa helpon kaupankäynnin Bull- ja Bear-sertifikaateilla pörssissä, takaa täyden läpinäkyvyyden tuotteen hinnoitteluun sekä pörssin ja Finanssivalvonnan suorittaman valvonnan. Bull- ja Bear-sertifikaattien listaaminen pörssiin merkitsee sijoittajalle kaupankäynnin helppoutta. Voit käydä sertifikaateilla kauppaa samalla tavalla kuin millä tahansa muulla pörssiin listatulla tuotteella, kuten osakkeilla. Tarvitset ainoastaan arvo-osuustilin pankissa tai välittäjällä, jolla on yhteys pörssiin, jossa sertifikaatit ovat listattuina. Commerzbank toimii myös Bull- ja Bearsertifikaattien markkinatakaajana antaen tuotteille jatkuvasti osto- ja myyntitarjouksia pörssin kaupankäyntiaikoina. Markkinatakauksen minimivaatimusten täyttymistä valvoo pörssi, jossa sertifikaatit ovat listattuina. Nämä vaatimukset määrittävät suurimman mahdollisen spreadin (osto- ja myyntikurssin erotus) sekä pienimmän mahdollisen kaupankäyntivolyymin, joka takaajan on tarjottava sertifikaatin osto- ja myyntilaidalle normaaleissa markkinaolosuhteissa. Bull- ja Bear-sertifikaatit ovat ihanteellisia tuotteita sijoittajille, jotka hakevat vipuvaikutusta sijoituksiinsa ja ymmärtävät samalla tuotteen riskit ja mahdollisuudet.

11 Käytännön tietoa 11 Käytännön tietoa Liikkeeseenlaskija Commerzbank AG Juoksuaika Rajoittamaton, ei päättymispäivää Kohde-etuus Indeksi, jonka arvo lasketaan indeksin kohde-etuutena olevan osakkeen, indeksin tai hyödykkeen tuoton perusteella kohdeetuuden päätöskurssista päätöskurssiin Kerroin 1:1 Vähimmäismäärä 1 sertifikaatti Emissiohinta 10 EUR Hallinnointipalkkio Indeksit 0,5 prosenttia vuodessa; osakkeet 0,7 prosenttia vuodessa Välityspalkkio Ostaessasi tai myydessäsi Commerzbankin Bull- ja Bearsertifikaatteja maksat välittäjällesi normaalin välityspalkkion samaan tapaan kuin käydessäsi kauppaa osakkeilla. Commerzbank ei veloita välityspalkkiota. Kaupankäynti Commerzbank toimii Bull- ja Bear-sertifikaattien markkinatakaajana Helsingin pörssin kaupankäyntiaikoina normaaleissa markkinaolosuhteissa. Kaupankäynti Bull- ja Bear-sertifikaateilla on siis yhtä helppoa kuin kaupankäynti osakkeilla ja warranteilla. Arvostuspäivä Arvostuspäivä on aina viides indeksinlaskentapäivä ennen kulloistakin lunastuspäivää. Lunastus Lunastuspäivä on aina Frankfurt am Mainin viimeinen pankkipäivä maaliskuussa, kesäkuussa, syyskuussa ja joulukuussa. Sertifikaatit lunastetaan euroissa.

12 12 Käytännön tietoa Irtisanomisoikeus Commerzbankilla on oikeus irtisanoa sertifikaatit joko maaliskuun, kesäkuun, syyskuun tai joulukuun viimeisenä pankkipäivänä minä vuonna tahansa. Irtisanominen tulee julkistaa vähintään 30 kalenteripäivää ennen vastaavaa irtisanomispäivää. Takaisinmaksu Voi tapahtua minä pörssipäivänä tahansa myymällä sertifikaatti pörssissä*. Pörssipäivittäisen takaisinmaksun lisäksi sijoittajalla on mahdollisuus irtisanoa sertifikaatti sen jokaisena lunastuspäivänä. Irtisanomisaika on tällöin 20 pankkipäivää. Sertifikaatin nimi Jokaisella sertifikaatilla on pörssissä koodi, joka kuvaa sertifikaatin ominaisuuksia. Koodi BULL OMXH15 X3 C kertoo, että kysessä on Bull-sertifikaatti, jonka kohde-etuutena on OMXH15-indeksi ja jonka päivittäinen vipuvaikutus on 3. Liikkeellelaskija on Commerzbank AG, mitä kuvaa kirjain C. * Normaaleissa markkinaolosuhteissa.

13 Tärkeä tietää Bull ja Bear-sertifikaateista 13 Tärkeä tietää Bull ja Bearsertifikaateista Mahdollisuudet Läpinäkyvyys passiivisen indeksistruktuurin ansiosta: sertifikaatti seuraa tarkasti kohde-etuuden (osake, indeksi, hyödyke) hintaa. Ei merkintä- tai lunastuskustannuksia. Rajoittamaton juoksuaika. Voit valita eri vipuvaikutusten välillä oman riskiprofiilisi mukaan. Joustavuus: voit sijoittaa sekä nouseviin (Bull-sertifikaatti) että laskeviin (Bear-sertifikaatti) markkinoihin. Tasainen vipuvaikutus takaa sen, että sertifikaatin hinta on aina linjassa kulloistenkin markkinaolosuhteiden kanssa. Vipuvaikutus asetetaan aina kohde-etuuden päätöskurssin perusteella, mutta se saattaa muuttua päivän aikana kohde-etuuden hinnan liikkuessa. Rajoittamattoman juoksuajan ansiosta sijoittajan ei aina tarvitse etsiä uusia tuotteita voimakkaiden markkinaliikkeiden jälkeen. Päivittäin tapahtuva vipuvaikutuksen automaattinen uudelleenasettaminen takaa aina luvatun vipuvaikutuksen päätöskurssista päätöskurssiin. Bull- ja Bear-sertifikaateilla ei ole knockout-tasoa eikä niihin liity pakollista position sulkemista kuten turbowarranteilla, futuureilla tai hinnanerosopimuksilla (CFD). Vipuvaikutuksen rahoittaa liikkeellelaskija, eikä sijoittaja tarvitse vakuustiliä. Liikkeeseenlaskija kantaa sijoittajan luottoriskin täysin; ei pankki tai välittäjä, joille pitäisi luovuttaa vakuuksia (selvyyden vuoksi, jos sijoittaja on hankkinut sertifikaattinsa lainarahalla, liikkeeseenlaskija ei kuitenkaan vastaa mistään lainan takaisinmaksuun liittyvistä sijoittajan velvoitteista). Bull- ja Bear-sertifikaateilla ei ole implisiittistä volatiliteettia. Riskit Ostamalla Bull- tai Bear-sertifikaatin kannat kohde-etuuden markkinariskin, joka vastaa valittua vipuvaikutusta. Tämä tarkoittaa sitä, että valitsemasi vipuvaikutus määrittää riskitasosi. Mitä suuremman vipuvaikutuksen valitset sertifikaatille, sitä suurempi on riski. Suojamekanismista huolimatta sinulle voi aiheutua päivänsisäisesti tappio, joka vastaa lähes koko sijoitettua pääomaa. Pitkällä aikavälillä kohde-etuutena olevan osakkeen hinnanvaihtelut voivat aiheuttaa indeksin arvonalentumista Bull- ja Bear-sertifikaateissa. Ostaessasi Commerzbankin Bull- ja Bear-sertifikaatin kannat Commerzbankin liikkeeseenlaskijariskin. Niissä sertifikaateissa, joissa kohde-etuus noteerataan muussa valuutassa kuin euroissa, myös valuuttakurssimuutokset vaikuttavat sertifikaatin hintaan. Tämän vuoksi sertifikaattisi arvo voi joko nousta tai laskea. Muita sertifikaatteihin sijoittamiseen liittyviä riskejä on kuvattu Commerzbankin ohjelmaesitteessä Scandinavian Notes/ Certificates Programme. Sertifikaatit lasketaan liikkeeseen Commerzbankin ohjelmaesitteen Scandinavian Notes/ Certificates Programme mukaisesti. Esite on saatavilla osoitteesta www10. warrants.commerzbank.com/cocoon/retail/ SiteContent/10/10/2/265/75/EFBase_ Prospectus_-_Scandinavia.pdf.

14 14 Vastuuvapauslauseke Vastuuvapauslauseke Tässä esitteessä kuvataan joitakin mutta ei kuitenkaan kaikkia Bull- ja Bear sertifikaatteihin liittyviä riskejä sekä muita Bull- ja Bearsertifikaatteja koskevia tärkeitä näkökohtia. Sinun tulisi käydä kauppaa Bull- ja Bear-sertifikaateilla ainoastaan, mikäli ymmärrät sijoituksen toimintaperiaatteen ja ottamasi riskin laajuuden. Kaupankäynti Bullja Bear-sertifikaateilla ei välttämättä sovellu kaikille, jotka saavat nämä tiedot käsiinsä. Ennen sijoituspäätösten tekemistä sinun tulisi tutustua esitteeseen, joka muodostaa perustan Bull ja Bearsertifikaattien noteeraukselle, tai antaa pankkisi tai välittäjäsi selittää esitteen sinulle. Joihinkin Bull- ja Bear-sertifikaatteihin liittyy vipuvaikutus, mikä tarkoittaa, että suhteellisen pieni muutos kohdeetuutena olevassa osakkeessa tai indeksifutuurissa saattaa aiheuttaa suuren muutoksen Bull- ja Bear-sertifikaatin hinnassa. Tämä voi koitua eduksesi tai vahingoksesi. Sijoittajia muistutetaan siitä, että kaikkeen sijoittamiseen liittyy taloudellinen riski. Poikkeuksellisissa markkinaolosuhteissa sijoitusta saattaa olla vaikeaa myydä. Bull- ja Bear-sertifikaattien osto- ja myyntihintoja ei aina välttämättä taata, ja vaikka näin tehtäisiin, sijoittajan saattaa olla joskus vaikeaa saada sertifikaateista markkinahintaa. Commerzbank AG saattaa olla ainoa toimija, joka antaa hintoja joillekin tai kaikille Bull- ja Bearsertifikaateille. Tämä saattaa vaikuttaa haitallisesti sijoituksen arvoon. Valuuttakurssien muutokset saattavat vaikuttaa kielteisesti Bull- ja Bear sertifikaattien ja ulkomailla noteerattujen yritysten kurssiin. Bull- ja Bear-sertifikaatteihin voi liittyä joissakin maissa erityyppisiä asiakkaita koskevia kaupankäyntirajoituksia. Aiempi arvonkehitys ei ole tae tulevasta tuotosta. Bull- ja Bearsertifikaattien arvo voi sekä nousta että laskea, eikä sijoittaja saa välttämättä sijoittamaansa pääomaa kokonaan takaisin. Bull- ja Bear-sertifikaatin vipuvaikutus tarkoittaa, että sijoitetun pääoman arvo vaihtelee kohde-etuutena olevan rahoitusvälineen arvoa enemmän.

15 Kaikki tiedot ovat peräisin Commerzbank AG:n luotettavina pitämistä lähteistä, mutta Commerzbank AG ei anna mitään vakuutusta tai takuuta näiden tietojen oikeellisuudesta. Kaikki tiedot saattavat muuttua ilman, että muutoksesta ilmoitetaan erikseen. Nämä tiedot on koottu vain tiedotustarkoituksessa, eikä niitä ole tarkoitettu eikä niitä näin ollen saa tulkita tarjoukseksi tai kehotukseksi ostaa tai myydä Bull- ja Bear-sertifikaatteja. Commerzbank-konserni ja konsernin henkilöstö voivat niin ikään omistaa tai hankkia omistukseensa kyseisiä arvopapereita tai johdannaisia taikka käydä kauppaa niillä sekä myydä niitä sopivaksi katsomanaan ajankohtana. Commerzbankkonserni voi laskea liikkeeseen Bull- ja Bear-sertifikaatteja, jotka kohdistuvat yrityksiin, joiden kanssa sillä on pankki- tai muu liikesuhde. Commerzbank-konserni ei vastaa mistään kuluista, tappioista tai vahingoista, jotka syntyvät näiden tietojen käytön seurauksena tai millään tavalla liittyvät niiden käyttöön. Commerzbank AG antaa ainoastaan tietoja tuotteistaan, ei sijoitusneuvontaa. Mikäli tarvitset lisätietoja Bull- ja Bear-sertifikaateista tai käyt niillä kauppaa, ole hyvä ja ota yhteyttä omaan sijoitusneuvojaasi. Näiden tietojen julkaisija on Commerzbank AG NASDAQ, OMX, NASDAQ OMX ja OMXH15 Index TM ovat NASDAQ OMX Group, Inc.:n (yhdessä osakkuusyhtiöidensä kanssa jäljempänä Yhtiöt ) rekisteröityjä tavaramerkkejä, ja Commerzbank AG on lisensoinut nämä tavaramerkit käyttöönsä. Yhtiöt eivät ole tarkastaneet tuotteiden, joiden kohde-etuutena on OMXH15 Index TM - indeksi, lainmukaisuutta tai soveltuvuutta. Yhtiöt eivät myöskään laske liikkeeseen, suosittele, myy tai markkinoi kyseisiä tuotteita. YHTIÖT EIVÄ ANNA MITÄÄN VAKUUTUSTA EIVÄTKÄ OTA MITÄÄN VASTUUTA KYSEISISTÄ TUOTTEISTA.

16 Commerzbank AG Corporates & Markets Equity Markets & Commodities Mainzer Landstraße Frankfurt Warranttilinja: (maksuton) Sähköposti: Kotisivut: www10.warrants.commerzbank.com

Lisätuottoa Bull- ja Bear-sertifikaateilla

Lisätuottoa Bull- ja Bear-sertifikaateilla Lisätuottoa Bull- ja Bear-sertifikaateilla Sisältö Commerzbank AG Bull & Bear perusteet Sertikaatin komponentit Esimerkkejä Vertailua muihin tuotteisiin Suojamekanismi Mahdollisuudet ja riskit 1 Commerzbank

Lisätiedot

Pääoman vapauttaminen muihin sijoituksiin johdannaisten avulla. Johannes Ankelo Equity Derivatives - Public Distribution

Pääoman vapauttaminen muihin sijoituksiin johdannaisten avulla. Johannes Ankelo Equity Derivatives - Public Distribution Pääoman vapauttaminen muihin sijoituksiin johdannaisten avulla Sisältö Commerzbank AG Markkinatakaajan rooli Vipuvaikutus Bull & Bear Mahdollisuudet ja riskit 1 Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin pankki

Lisätiedot

Sijoitusmahdollisuudet hyödykkeisiin johdannaisten avulla

Sijoitusmahdollisuudet hyödykkeisiin johdannaisten avulla Sijoitusmahdollisuudet hyödykkeisiin johdannaisten avulla Sisältö Commerzbank AG Kulta, Hopea, Öljy ja VIX Bull & Bear Mini Future BEST Mahdollisuudet ja riskit 1 Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin

Lisätiedot

Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla

Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla Päiväkohtaista vipua Bull & Bear -sertifikaateilla Matias Juslin Equity Derivatives Public Distribution 21. marraskuuta 2013 Bull & Bear -sertifikaatit: Johdanto Pörssissä treidattu sertifikaatti, jolla

Lisätiedot

Warrantit. Vipuvaikutusta Tarjoava Vaihtoehto. Achieving more together

Warrantit. Vipuvaikutusta Tarjoava Vaihtoehto. Achieving more together Warrantit Vipuvaikutusta Tarjoava Vaihtoehto Achieving more together Warrantit Vipuvaikutusta Tarjoava Vaihtoehto Warrantit Warrantti on rahoitusinstrumentti, jonka kohdeetuutena on tietty osake tai osakeindeksi.

Lisätiedot

Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla. Johannes Ankelo Arvopaperi Aamuseminaari

Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla. Johannes Ankelo Arvopaperi Aamuseminaari Suojaa ja tuottoa laskevilla markkinoilla Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin pankki Euroopan johtavia strukturoitujen tuotteiden liikkeellelaskijoita Yli 50 erilaista tuotetyyppiä listattuna Saksan

Lisätiedot

Oletko Bull, Bear vai Chicken?

Oletko Bull, Bear vai Chicken? www.handelsbanken.fi/bullbear Handelsbankenin bull & Bear -sertifikaatit Oletko Bull, Bear vai Chicken? Bull Valmiina hyökkäykseen sarvet ojossa uskoen markkinan nousuun. Mikäli olet oikeassa, saat nousun

Lisätiedot

RBS Warrantit NOKIA DAX. SIP Nordic AB Alexander Tiainen Maaliskuu 2011

RBS Warrantit NOKIA DAX. SIP Nordic AB Alexander Tiainen Maaliskuu 2011 RBS Warrantit DAX NOKIA SIP Nordic AB Alexander Tiainen Maaliskuu 2011 RBS Warrantit Ensimmäiset warrantit Suomen markkinoille Kaksi kohde-etuutta kilpailukykyisillä ehdoilla ; DAX ja NOKIA Hyvät spreadit

Lisätiedot

Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST. Tuotetietoa

Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST. Tuotetietoa Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST Tuotetietoa Sisältö I 3 Sisältö Mini Futuuri 04 Mistä vipuvaikutus muodostuu? Päivittäinen rahoituskustannus Stop loss -taso ja jäännösarvon laskeminen Esimerkki Mini

Lisätiedot

Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla

Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla Käy kauppaa RBS minifutuureilla FIM Direct Pro -palvelulla Kaupankäynti RBS minifutuureilla on kasvanut voimakkaasti viimeisen kahden vuoden aikana. Haluamme tällä lyhyellä oppaalla lisätä ymmärrystä näihin

Lisätiedot

Turbo Warrantit. Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi. Achieving more together

Turbo Warrantit. Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi. Achieving more together Turbo Warrantit Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi Achieving more together Turbo Warrantit Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi Vivulla Vauhtia Sijoituksillesi Kuten hyvin tiedetään, osakemarkkinat eivät aina

Lisätiedot

Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST

Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST Mini Futuuri & Mini Futuuri BEST Sisältö 04 Mini Futuurit Mistä vipuvaikutus muodostuu? Päivittäinen rahoituskustannus Stop loss -taso ja jäännösarvon laskeminen Esimerkki 10 Mini Futuuri BEST Mini Futuuri

Lisätiedot

Aktiivinen pörssikauppa Mini-futuureilla

Aktiivinen pörssikauppa Mini-futuureilla RBS MINI-FUTUURIT, WARRANTIT, OPEN END SERTIFIKAATIT Aktiivinen pörssikauppa Mini-futuureilla Mika Raukko, SIP Nordic Oy www.aktiiviporssikauppa.com Agenda Mini-futuurit Mikä on Mini-futuuri? Kohde-etuudet

Lisätiedot

WARRANTTIOHJELMA LISTALLEOTTOESITE LOPULLISET EHDOT

WARRANTTIOHJELMA LISTALLEOTTOESITE LOPULLISET EHDOT WARRANTTIOHJELMA LISTALLEOTTOESITE LOPULLISET EHDOT Lopulliset ehdot liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on Fortum Oyj:n osake Erä A: 500.000 Long Turboa Viimeinen

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 28 syyskuuta 2011

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 28 syyskuuta 2011 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 28 syyskuuta 2011 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 23. maaliskuuta 2011 voimaan

Lisätiedot

Pörssilistatut sertifikaatit (BULL & BEAR)

Pörssilistatut sertifikaatit (BULL & BEAR) MARKKINOINTIMATERIAALI 26.5.2016 Pörssilistatut sertifikaatit (BULL & BEAR) Pörssikaupankäyntiä useilla eri kohde-etuuksilla ja pienillä kaupankäyntikustannuksilla Merkintäaika: Jatkuva Kohde-etuus: Osakkeet,

Lisätiedot

Sijoitus isolla vivulla Bull & Bear

Sijoitus isolla vivulla Bull & Bear Sijoitus isolla vivulla Bull & Bear Siiri Vehmer 31.8.2016 Runko Käyttötarkoituksista Miksi BULL & BEAR? Muutama esimerkki tuotteen toiminnasta Case Brexit: Ottivatko sijoittajat näkemystä sertifikaattien

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 26 toukokuuta 2011

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 26 toukokuuta 2011 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 26 toukokuuta 2011 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 23. maaliskuuta 2011 voimaan

Lisätiedot

UPM Kymmene CLN

UPM Kymmene CLN UPM Kymmene CLN 30.1.2014 UPM Kymmene Credit Linked Note, Market Recovery Danske Bankin liikkeeseenlaskema Credit Linked Note tarjoaa mahdollisuuden hyötyä UPM Kymmenen ja Danske Bankin luottoriskihinnoittelusta

Lisätiedot

Warrantit - vipua salkkuun

Warrantit - vipua salkkuun Warrantit - vipua salkkuun Warrantti on option kaltainen arvopaperisoitu sijoitusinstrumentti, joka antaa sijoittajalle mahdollisuuden hyötyä kohde-etuuden arvon muutoksista. Esittely Warrantti on option

Lisätiedot

Indeksisertifikaatti. Indeksisertifikaateilla voi hyötyä sekä. nousu- että laskumarkkinoista. Sertifi - kaatin tyypistä riippuu, saako sijoittaja

Indeksisertifikaatti. Indeksisertifikaateilla voi hyötyä sekä. nousu- että laskumarkkinoista. Sertifi - kaatin tyypistä riippuu, saako sijoittaja Indeksisertifikaatti Indeksisertifikaateilla voi hyötyä sekä nousu- että laskumarkkinoista. Sertifi - kaatin tyypistä riippuu, saako sijoittaja tuottoa kohde-etuuden noustessa vai laskiessa. Lisätuoton

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 1 maaliskuuta 2013

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 1 maaliskuuta 2013 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 1 maaliskuuta 2013 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 28. maaliskuuta 2012 voimaan

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 12 joulukuuta 2011

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 12 joulukuuta 2011 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 12 joulukuuta 2011 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 23. maaliskuuta 2011 voimaan

Lisätiedot

OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000

OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000 OPTIOT Vipua ja suojausta - mutta mitä se maksaa? Remburssi Investment Group 23.5.2000 MARKKINAKATSAUS AGENDA Lyhyt johdanto optioihin Näkemysesimerkki 1: kuinka tehdä voittoa kurssien laskiessa Näkemysesimerkki

Lisätiedot

19.4.2010 BULL SAHKO X2 H. Kohde-etuus: SHB Power

19.4.2010 BULL SAHKO X2 H. Kohde-etuus: SHB Power 19.4.2010 BULL SAHKO X2 H Kohde-etuus: SHB Power Lopulliset ehdot Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta saadaan ainoastaan Perusesitteestä sekä näistä Lopullisista Ehdoista. Perusesitteen

Lisätiedot

Pörssilistatut sertifikaatit (BULL & BEAR)

Pörssilistatut sertifikaatit (BULL & BEAR) MARKKINOINTIMATERIAALI Maaliskuu 2017 Pörssilistatut sertifikaatit (BULL & BEAR) Pörssikaupankäyntiä useilla eri kohde-etuuksilla ja pienillä kaupankäyntikustannuksilla Merkintäaika: Jatkuva Kohde-etuus:

Lisätiedot

UNLIMITED TURBOT BNP PARIBAS EDUCATED TRADING

UNLIMITED TURBOT BNP PARIBAS EDUCATED TRADING UNLIMITED TURBOT Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin. Unlimited turbot ovat korkeariskisiä sijoituksia Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry:n riskiluokituksen mukaisesti ne ovat korkean

Lisätiedot

Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille

Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille Keitä olemme Miten pörssi toimii Miten voit käyttää pörssinoteerattuja sijoitustuotteita Sijoittajamestari

Lisätiedot

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 15 maaliskuuta 2011

Warrantit. Kohteena: Nokia Oyj. Liikkeeseenlaskupäivä: 15 maaliskuuta 2011 Warrantit Kohteena: Nokia Oyj Liikkeeseenlaskupäivä: 15 maaliskuuta 2011 Lopulliset ehdot Warrantit Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta on saatavilla ainoastaan 29. huhtikuuta 2010 voimaan

Lisätiedot

Viputuotteet yksityissijoittajan näkökulmasta. Pörssin avoimet ovet , Miikka Kuusi, Meklari

Viputuotteet yksityissijoittajan näkökulmasta. Pörssin avoimet ovet , Miikka Kuusi, Meklari Viputuotteet yksityissijoittajan näkökulmasta Pörssin avoimet ovet 31.8.2016, Miikka Kuusi, Meklari 1 Vastuunrajoitus Tämä esitys on yleisesitys. Sijoittajaa kehotetaan perehtymään tarkemmin materiaalissa

Lisätiedot

TURBOWARRANTIT Opi, analysoi ja käy kauppaa

TURBOWARRANTIT Opi, analysoi ja käy kauppaa TURBOWARRANTIT Opi, analysoi ja käy kauppaa Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry:n riskiluokituksen mukaisesti ne ovat korkean riskin (riskiluokka 3) tuotteita. Tämä esite on tarkoitettu

Lisätiedot

Osakemarkkinoille indeksien kautta. 2.9.2014 Lassi Järvinen, Nordea Markets

Osakemarkkinoille indeksien kautta. 2.9.2014 Lassi Järvinen, Nordea Markets Osakemarkkinoille indeksien kautta 2.9.2014 Lassi Järvinen, Nordea Markets Mrd. dollaria Pörssinoteerattujen tuotteiden määrä kasvanut merkittävästi 2000-luvulla 6 000 3 000 5 000 2 500 4 000 2 000 3 000

Lisätiedot

Minifutuurit. WArrantit turbowarrantit minifutuurit. Tuote-esite

Minifutuurit. WArrantit turbowarrantit minifutuurit. Tuote-esite WArrantit turbowarrantit minifutuurit Minifutuurit Tuote-esite Nämä tiedot on tarkoitettu vain markkinointiin. Koko perusesite ja siihen liittyvät lopulliset ehdot ovat saatavilla osoitteesta https://fi.citifirst.com/fi/showpage.aspx?pageid=147

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa Viimeinen kaupankäyntipäivä:

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Viimeinen kaupankäyntipäivä: 26.5.2006

Lisätiedot

MARKKINOINTIMATERIAALI Tammikuu Warrantit Potkua sijoitusportfolioosi

MARKKINOINTIMATERIAALI Tammikuu Warrantit Potkua sijoitusportfolioosi MARKKINOINTIMATERIAALI Tammikuu 2017 Warrantit Potkua sijoitusportfolioosi Warrantit Warrantit antavat mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin ja osakeindekseihin. Tuottoa voi saada sekä nousuettä laskumarkkinassa.

Lisätiedot

Osakesalkun rakentaminen sertifikaattituotteiden avulla kaaoksen keskellä. Equity Derivatives Nils Schalin 21.10.2008

Osakesalkun rakentaminen sertifikaattituotteiden avulla kaaoksen keskellä. Equity Derivatives Nils Schalin 21.10.2008 Osakesalkun rakentaminen sertifikaattituotteiden avulla kaaoksen keskellä Equity Derivatives Nils Schalin 21.10.2008 1 Agenda Nordea Markets uudet tuotteet Tausta Nordean ajankohtainen sertifikaattitarjonta:

Lisätiedot

CitiFirst. Bull & Bear-sertifikaatit

CitiFirst. Bull & Bear-sertifikaatit CitiFirst Bull & Bear-sertifikaatit 2 CitiFirst Yhteystiedot 0800 9 4386 fi.citifirst.com sijoitustuotteet@citi.com Citigroup Global Markets Deutschland AG Att: Warrants and Certificates Finland Reuterweg

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on DAX indeksi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on DAX indeksi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on DAX indeksi Erä A: 1.000.000 ostowarranttia Toteutushinta: 3900 indeksipistettä Erä

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/SEK valuuttakurssi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/SEK valuuttakurssi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/SEK valuuttakurssi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa Viimeinen

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa Viimeinen

Lisätiedot

Optiot 1. Tervetuloa webinaariin!

Optiot 1. Tervetuloa webinaariin! Optiot 1 Tervetuloa webinaariin! Optiot 1 on peruskurssi optioista kiinnostuneelle sijoittajalle. Webinaarissa käydään läpi mm. mikä optio on, miten sitä voi käyttää ja mistä kannattaa lähteä liikkeelle.

Lisätiedot

Tietoa hyödykeoptioista

Tietoa hyödykeoptioista Tietoa hyödykeoptioista Tämä esite sisältää tietoa Danske Bankin kautta tehtävistä hyödykeoptiosopimuksista. Hyödykkeet ovat jalostamattomia tuotteita tai puolijalosteita, joita tarvitaan lopputuotteiden

Lisätiedot

Määrä. Kertaluontoiset veloitukset: 0. Oheispalveluihin liittyvät veloitukset: 0

Määrä. Kertaluontoiset veloitukset: 0. Oheispalveluihin liittyvät veloitukset: 0 Tuotonvaihtosopimus, osake Alla kuvaus rahoitusvälineeseen ja sijoituspalvelun antamiseen liittyvistä kuluista. Kuluesimerkki Alla esimerkki kuluista, jotka on laskettu esimerkkisummalle. Kulut näytetään

Lisätiedot

Yleiskatsaus. Jos et ole vielä uutiskirjeen tilaaja, klikkaa TÄSTÄ tai lähetä sähköpostia osoitteeseen listatut@sipnordic.fi

Yleiskatsaus. Jos et ole vielä uutiskirjeen tilaaja, klikkaa TÄSTÄ tai lähetä sähköpostia osoitteeseen listatut@sipnordic.fi v.26 Jos et ole vielä uutiskirjeen tilaaja, klikkaa TÄSTÄ tai lähetä sähköpostia osoitteeseen listatut@sipnordic.fi www.aktiiviporssikauppa.com Yleiskatsaus Kohde-etuus Suositus 1 viikko 1 kuukausi LONG-tuote

Lisätiedot

Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille

Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille Nordic Derivatives Exchange - Pohjoismaiden johtava markkinapaikka pörssinoteeratuille sijoitustuotteille Keitä olemme Miten pörssi toimii Miten voit hyötyä pörssinoteeratuista sijoitustuotteista Keitä

Lisätiedot

NORDEA BANK AB:N (PUBL) JA NORDEA PANKKI SUOMI OYJ:N WARRANTTI- JA SERTIFIKAATTIOHJELMA SARJAN 2 MARKKINAWARRANTTIEN LOPULLISET EHDOT

NORDEA BANK AB:N (PUBL) JA NORDEA PANKKI SUOMI OYJ:N WARRANTTI- JA SERTIFIKAATTIOHJELMA SARJAN 2 MARKKINAWARRANTTIEN LOPULLISET EHDOT Tämä on käännös alkuperäisestä ruotsinkielisestä tekstistä. Mahdollisessa ristiriitatilanteessa sovelletaan ruotsinkielisiä lopullisia ehtoja. NORDEA BANK AB:N (PUBL) JA NORDEA PANKKI SUOMI OYJ:N WARRANTTI-

Lisätiedot

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi

Osakekaupankäynti 1, peruskurssi Osakekaupankäynti 1, peruskurssi Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa käydään läpi mm. mikä osake on, miten pörssi toimii ja miten osakesäästämisen voi aloittaa. Lisäksi tutustutaan Nordnetin työkaluihin.

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 8 Optioiden hinnoittelusta

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 8 Optioiden hinnoittelusta Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola luento 8 Optioiden hinnoittelusta 1. Optioiden erilaiset kohde-etuudet 1.1. Osakeoptiot Yksi optio antaa yleensä oikeuden ostaa/myydä 1 kpl kohdeetuutena olevia

Lisätiedot

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV

SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV Danske Bank Oyj, www.danskebank.fi SAMPO PANKKI KORKO-OBLIGAATIO 1609: KORKOKAULURI XV Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank Oyj Lainan ISIN-koodi: FI4000050000 KORKOKAULURI XV Viiden

Lisätiedot

Uuden Sukupolven Indeksituotteet. Nils Schalin Equity & Fund Linked Derivatives Nordea Markets - Stockholm 23.3.2010

Uuden Sukupolven Indeksituotteet. Nils Schalin Equity & Fund Linked Derivatives Nordea Markets - Stockholm 23.3.2010 Uuden Sukupolven Indeksituotteet Nils Schalin Equity & Fund Linked Derivatives Nordea Markets - Stockholm 23.3.2010 Uuden Sukupolven Indeksituotteet Indeksisijoittaminen Euroopassa Sijoittajien vaatimukset

Lisätiedot

Nordnetin luottowebinaari

Nordnetin luottowebinaari Nordnetin luottowebinaari Tervetuloa webinaariin! Webinaarissa opit käyttämään luottoa kaupankäynnissä. Lisää ostovoimaa luotolla, käytä salkkuasi luoton vakuutena ja paranna tuottomahdollisuuksia. Webinaarissa

Lisätiedot

Turbowarrantit Unlimited Turbot WARRANTIT TURBOT MINIFUTUURIT. Tuote-esite

Turbowarrantit Unlimited Turbot WARRANTIT TURBOT MINIFUTUURIT. Tuote-esite WARRANTIT TURBOT MINIFUTUURIT Turbowarrantit Unlimited Turbot Tuote-esite Nämä tiedot on tarkoitettu vain markkinointiin. Koko perusesite ja siihen liittyvät lopulliset ehdot ovat saatavilla osoitteesta

Lisätiedot

SIJOITUS SELKEÄLLÄ VIPUVAIKUTUKSELLA

SIJOITUS SELKEÄLLÄ VIPUVAIKUTUKSELLA SIJOITUS SELKEÄLLÄ VIPUVAIKUTUKSELLA SISÄLTÖ YHTEENVETO 4 BULL & BEAR 6 NÄIN SE TOIMII: BULL 8 NÄIN SE TOIMII: BEAR 10 SAMA VIPUVAIKUTUS JOKA PÄIVÄ 13 Maanantai 09.17 DAX +0.9% SINULLE SOPIVA SIJOITUS

Lisätiedot

19.4.2010 BULL KULTA X2 H. Kohde-etuus: Termiinisopimus kulta ( GC )

19.4.2010 BULL KULTA X2 H. Kohde-etuus: Termiinisopimus kulta ( GC ) 19.4.2010 BULL KULTA X2 H Kohde-etuus: Termiinisopimus kulta ( GC ) Lopulliset ehdot Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta saadaan ainoastaan Perusesitteestä sekä näistä Lopullisista Ehdoista.

Lisätiedot

CitiFirst. Discount Sertifikaatit

CitiFirst. Discount Sertifikaatit CitiFirst 2 CitiFirst 3 Yhteystiedot 0800 9 4386 Sijoita osakkeeseen alennuksella ovat sijoitustuotteita, jotka mahdollistavat sijoittamisen kohdeetuuteen suoraa sijoitusta edullisempaan hankintahintaan.

Lisätiedot

EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT. Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin

EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT. Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin BNP PARIBAS EDUCATED TRADING MINIFUTUURIT Tämä esite on tarkoitettu markkinointiin Minifutuurit ovat korkeariskisiä sijoituksia Suomen Strukturoitujen Sijoitustuotteiden yhdistys ry:n riskiluokituksen

Lisätiedot

Optiot 2. Tervetuloa webinaariin!

Optiot 2. Tervetuloa webinaariin! Optiot 2 Tervetuloa webinaariin! Optiot 2 on jatkokurssi optioista kiinnostuneelle sijoittajalle. Webinaarissa jatketaan optioiden käsittelyä ja syvennymme johdannaisten maailmaan. Webinaarissa käydään

Lisätiedot

Minifutuurit - Vipua sijoitukseen

Minifutuurit - Vipua sijoitukseen Minifutuurit - Vipua sijoitukseen Minifutuurit ovat arvopaperisoituja sijoitusinstrumentteja, jossa sijoittaja pääsee käyttämään osakkeen liikkeen täysimääräisesti hyödykseen ilman, että sijoittaa koko

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on STORA ENSO OYJ:n osake

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on STORA ENSO OYJ:n osake SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on STORA ENSO OYJ:n osake Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa Viimeinen

Lisätiedot

DANSKE BANK INDEKSIOBLIGAATIO 1043B: AASIA II - TUOTTOHAKUINEN - Tilannekatsaus ISIN: FI

DANSKE BANK INDEKSIOBLIGAATIO 1043B: AASIA II - TUOTTOHAKUINEN - Tilannekatsaus ISIN: FI Tuotteen yleiset ehdot Sijoitusstrategia Pääomaturva Danske Bank Indeksiobligaatio Aasia II - lainaan sijoittava hyötyy nimellispääomaturvatusti indeksikorin kehityksestä. Indeksikoriin kuuluu tasapainoin

Lisätiedot

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi

Hanken Svenska handelshögskolan / Hanken School of Economics www.hanken.fi Sijoittajan sanastoa Pörssisäätiön sijoituskoulu VERO 2014 Prof. Minna Martikainen Hanken School of Economics, Finland Sijoitusmaailman termistö ja logiikka, omat toimet ja näin luen. SIJOITUSMAAILMAN

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on EUR/USD valuuttakurssi Erä A: 1.000.000 ostowarranttia Toteutushinta: USD 1,30 Erä B:

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen 5.000.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavia myyntiwarrantteja, joiden kohde-etuutena on STORA ENSO OYJ:n osake Päättymispäivänä automaattisesti toteutettavat

Lisätiedot

POHJOLA FORTUM AUTOCALL 11/2012 LAINAKOHTAISET EHDOT

POHJOLA FORTUM AUTOCALL 11/2012 LAINAKOHTAISET EHDOT POHJOLA FORTUM AUTOCALL 11/2012 LAINAKOHTAISET EHDOT Nämä Lainakohtaiset ehdot muodostavat yhdessä Pohjola Pankki Oyj:n 28.5.2012 päivätyn ja julkaistun sekä 31.5.2012 ja 1.8.2012 täydennetyn joukkovelkakirjaohjelman

Lisätiedot

HOPEA H. Kohde-etuus: Termiinisopimus hopea ( SI )

HOPEA H. Kohde-etuus: Termiinisopimus hopea ( SI ) 22.3.2011 HOPEA H Kohde-etuus: Termiinisopimus hopea ( SI ) Lopulliset ehdot Täydelliset tiedot Handelsbankenista ja tarjouksesta saadaan ainoastaan 29. huhtikuuta 2010 päivätystä Ohjelmaesitteestä sekä

Lisätiedot

Vontobelin Bull & Bear -sertifikaatit Nyt nostetaan tasoa. Vontobel Investment Banking

Vontobelin Bull & Bear -sertifikaatit Nyt nostetaan tasoa. Vontobel Investment Banking Vontobelin Bull & Bear -sertifikaatit Nyt nostetaan tasoa Vontobel Investment Banking 1 2 I korthet Sijoitusten jatkuvaa parantamista Bull & Bear -sertifikaatit ovat helppo ja tehokas tapa hyödyntää sekä

Lisätiedot

Sampo Autocall. Danske Bank DDBO FE64:

Sampo Autocall. Danske Bank DDBO FE64: Danske Bank DDBO FE64: Sampo Autocall Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S. Lainan liikkeeseenlaskijan asiamies: Danske Bank Oyj Lainan ISIN-koodi: XS1577777938 Sampo Autocall Sampo

Lisätiedot

Danske Bank DDBO 3017: Nokia Autocall 2018. Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S Lainan ISIN-koodi: XS129002590

Danske Bank DDBO 3017: Nokia Autocall 2018. Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S Lainan ISIN-koodi: XS129002590 Danske Bank DDBO 3017: Nokia Autocall 2018 Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S Lainan ISIN-koodi: XS129002590 Nokia Autocall 2018 Nokian kurssi on laskenut muun markkinan mukana

Lisätiedot

Indeksilaina. Pääomaturvattu sijoitusratkaisu

Indeksilaina. Pääomaturvattu sijoitusratkaisu Indeksilaina Pääomaturvattu sijoitusratkaisu 2 Pääomaturvattua sijoittamista indeksilainoilla Indeksilainalla on mahdollista tavoitella tuottoa pääomaa turvaavasti. Indeksilainasijoitus tarjoaakin kätevän

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen 5.000.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavaa ostowarranttia, joiden kohde-etuutena on DAX indeksi Päättymispäivänä automaattisesti toteutettavat eurooppalaiset

Lisätiedot

Indeksiobligaatio Aasia III -sijoituskori

Indeksiobligaatio Aasia III -sijoituskori Indeksiobligaatio Aasia III -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Indeksiobligaatio Aasia III -sijoituskori Keskeiset ehdot Sijoituskorin hoitaja: Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö Myyntiaika: 21.12.2012

Lisätiedot

Nokia Autocall 2. Danske Bank DDBO FE49:

Nokia Autocall 2. Danske Bank DDBO FE49: Danske Bank DDBO FE49: Nokia Autocall 2 Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S. Lainan liikkeeseenlaskijan asiamies: Danske Bank Oyj Lainan ISIN-koodi: XS1531143748 Päivitetty 7.12.2016

Lisätiedot

Liikkeeseenlaskija maksaa automaattisesti selvityssumman lopullisten ehtojen mukaisesti. Erääntymispäivä ja viimeinen

Liikkeeseenlaskija maksaa automaattisesti selvityssumman lopullisten ehtojen mukaisesti. Erääntymispäivä ja viimeinen DANSKE BANK A/S PÖRSSITIEDOTE Danske Bank A/S laskee liikkeeseen 22 turbowarranttisarjaa 22.4.2015 Danske Bank A/S:llä on Finanssivalvonnan 2.7.2014 hyväksymä warrantti- ja sertifikaattiohjelmaesite, jota

Lisätiedot

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen

Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Sijoittaisinko indeksilainaan, rahastoon tai sijoitussidonnaiseen vakuutukseen Rahamuseo 2.11.2010 2.11.2010 Tero Oikarinen ja Johanna Örndahl Esimerkkejä suorista sijoituksista Osakkeet Korot Hyödykkeet

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Long Turboa Viimeinen kaupankäyntipäivä:

Lisätiedot

Nokia Discount-sertifikaatti. DC NOK7C 5.30CG Sijoita Nokiaan alennuksella

Nokia Discount-sertifikaatti. DC NOK7C 5.30CG Sijoita Nokiaan alennuksella Nokia Discount-sertifikaatti 1 Nokia Discount-sertifikaatti DC NOK7C 5.30CG Sijoita Nokiaan alennuksella 2 CitiFirst Nokia Oyj Nokia Oyj:n kurssikehitys 20.6.2011 17.6.2016. Lähde: Reuters 8 6 Euroa 4

Lisätiedot

A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit

A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit A250A0100 Finanssi-investoinnit 5. harjoitukset 14.4.2015 Futuurit ja termiinit ehtävä 5.1 Kesäkuun 3. päivä ostaja O ja myyjä M sopivat syyskuussa erääntyvästä 25 kappaleen OMX Helsinki CAP-indeksifutuurin

Lisätiedot

Sijoituskorin säännöt

Sijoituskorin säännöt Indeksiobligaatio USA -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Indeksiobligaatio USA -sijoituskori Keskeiset ehdot Sijoituskorin hoitaja Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö Myyntiaika 14.2.2013-5.4.2013 Kohde-etuus

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin warrantteihin, joiden kohde-etuutena on DAX -indeksi Erä A: 2.000.000 ostowarranttia Erä B: 2.000.000 myyntiwarranttia Viimeinen

Lisätiedot

Korkokauluri X -sijoituskori

Korkokauluri X -sijoituskori Korkokauluri X -sijoituskori Sijoituskorin säännöt Korkokauluri X -sijoituskori Keskeiset ehdot Sijoituskorin hoitaja: Mandatum Henkivakuutusosakeyhtiö Myyntiaika: 18.4. 7.6.2012 Kohde-etuus: Sampo Pankki

Lisätiedot

Liikkeeseenlaskijaa ja lainaa koskevat tiedot ilmenevät Ohjelmaesitteestä, viitatuista asiakirjoista ja näistä lainakohtaisista ehdoista.

Liikkeeseenlaskijaa ja lainaa koskevat tiedot ilmenevät Ohjelmaesitteestä, viitatuista asiakirjoista ja näistä lainakohtaisista ehdoista. SUOMEN HYPOTEEKKIYHDISTYKSEN JOUKKOVELKAKIRJALAINA 1/2008 LAINAKOHTAISET EHDOT 1. Sopimusehdot Nämä lainakohtaiset ehdot muodostavat yhdessä 17.11.2008 päivättyyn Ohjelmaesitteeseen sisältyvien Suomen

Lisätiedot

UnlimitedTurbos SINULLE, JOKA HALUAT KÄYDÄ KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA

UnlimitedTurbos SINULLE, JOKA HALUAT KÄYDÄ KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA UnlimitedTurbos SINULLE, JOKA HALUAT KÄYDÄ KAUPPAA KORKEALLA, TAI ERITTÄIN KORKEALLA VIPUVAIKUTUKSELLA Maanantai 10.10 DAX + 0.7% SISÄLTÖ UNLIMITED TURBOT 7 NÄIN SE TOIMII: LONG 9 NÄIN SE TOIMII: SHORT

Lisätiedot

This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com. Hedgehog Oy:n Rapidfire-pääomalaina

This watermark does not appear in the registered version - http://www.clicktoconvert.com. Hedgehog Oy:n Rapidfire-pääomalaina Hedgehog Oy:n Rapidfire-pääomalaina Sisältö Lyhyt lainaesite Hedgehog Oy Rapidfire lainaehdot Rapidfire testaus Miten Rapidfireen voi sijoittaa Yhteystiedot ã 2004 Hedgehog Oy E Koskinen / 2 Rapidfire-pääomalaina

Lisätiedot

Q&A. 1) Kuka voi lainata osakkeita?

Q&A. 1) Kuka voi lainata osakkeita? Q&A 1) Kuka voi lainata osakkeita? Kaikki sijoittajat voivat ottaa lainaksi osakkeita, mutta osakkeita voi antaa lainaksi vain sijoittajat, joiden sijoitukset kuuluvat elinkeinoverotuksen piiriin. 2) Mitä

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE LISTALLEOTTOESITTEEN PERUSOSAN TÄYDENNYSOSA TEKNISET EHDOT WARRANTEILLE, JOIDEN KOHDE-ETUUTENA ON VALUUTTAKURSSI

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE LISTALLEOTTOESITTEEN PERUSOSAN TÄYDENNYSOSA TEKNISET EHDOT WARRANTEILLE, JOIDEN KOHDE-ETUUTENA ON VALUUTTAKURSSI SOCIÉTÉ GÉNÉRALE LISTALLEOTTOESITTEEN PERUSOSAN TÄYDENNYSOSA TEKNISET EHDOT WARRANTEILLE, JOIDEN KOHDE-ETUUTENA ON VALUUTTAKURSSI Tämä Listalleottoesitteen perusosan täydennysosa ( Täydennysosa ) täydentää

Lisätiedot

DANSKE BANK DDBO 1079B: Osakeobligaatio Eurooppa II Tuottohakuinen - Tilannekatsaus ISIN: FI

DANSKE BANK DDBO 1079B: Osakeobligaatio Eurooppa II Tuottohakuinen - Tilannekatsaus ISIN: FI Tuotteen yleiset ehdot Sijoitusstrategia Pääomaturva Danske Bank Osakeobligaatio Eurooppa II (Tuottohakuinen) -sijoitusobligaatioon sijoittava hyötyy kohde-etuutena olevan osakekorin mahdollisesta suotuisasta

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on BRENT BLEND CRUDE OIL -futuuri

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on BRENT BLEND CRUDE OIL -futuuri SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen Suomessa liikkeeseen laskettaviin Turboihin, joiden kohde-etuutena on BRENT BLEND CRUDE OIL -futuuri Erä A: 2.000.000 Long Turboa Erä B: 2.000.000 Short Turboa

Lisätiedot

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 2 Termiini- ja futuurihintojen määräytyminen

Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola. luento 2 Termiini- ja futuurihintojen määräytyminen Rahoitusriskit ja johdannaiset Matti Estola luento 2 ermiini- ja futuurihintojen määräytyminen 1. ermiinien hinnoittelusta Esimerkki 1 Olkoon kullan spot -hinta $ 300 unssilta, riskitön korko 5 % vuodessa

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen 5 000 000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavaa myyntiwarranttia, joiden kohde-etuutena on DAX indeksi Päättymispäivänä automaattisesti toteutettavat

Lisätiedot

Daimler Autocall. Danske Bank DDBO FE85:

Daimler Autocall. Danske Bank DDBO FE85: Danske Bank DDBO FE85: Daimler Autocall Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S. Lainan liikkeeseenlaskijan asiamies: Danske Bank Oyj Lainan ISIN-koodi: XS1668031872 Daimler Autocall

Lisätiedot

ETELÄ-EUROOPPA STRUKTUURILAINA 2

ETELÄ-EUROOPPA STRUKTUURILAINA 2 Danske Bank DDBO 2030: ETELÄ-EUROOPPA STRUKTUURILAINA 2 Myynnissä 31.10.2014 asti Laina-aika: 6.11.2014-20.11.2019 Etelä-Eurooppa Struktuurilaina 2 Etelä-Euroopassa on nähtävissä taloustilanteen kohenemisen

Lisätiedot

Bull & Bear Markkinointimateriaali lokakuu 2017

Bull & Bear Markkinointimateriaali lokakuu 2017 Bull & Bear Markkinointimateriaali lokakuu 2017 1 Bull & Bear päivänsisäistä vipua Nordean pörssinoteeratut Bull- & Bear-sertifikaatit antavat mahdollisuuden sijoittaa osakkeisiin, osakeindekseihin ja

Lisätiedot

Nokia Autocall 3 päivitetty

Nokia Autocall 3 päivitetty Danske Bank DDBO FE53: Nokia Autocall 3 päivitetty 25.1.2017 Tietoa lainasta: Lainan liikkeeseenlaskija: Danske Bank A/S. Lainan liikkeeseenlaskijan asiamies: Danske Bank Oyj Lainan ISIN-koodi: XS1547361409

Lisätiedot

DANSKE BANK DDBO 1081B: Osakeobligaatio Maailma III Tuottohakuinen - Tilannekatsaus ISIN: FI

DANSKE BANK DDBO 1081B: Osakeobligaatio Maailma III Tuottohakuinen - Tilannekatsaus ISIN: FI Tuotteen yleiset ehdot Sijoitusstrategia Pääomaturva Danske Bank Osakeobligaatio Maailma III (Tuottohakuinen) -sijoitusobligaatioon sijoittava hyötyy kohde-etuutena olevan osakekorin mahdollisesta suotuisasta

Lisätiedot

Commerzbank Akatemia. Warranttikaupan perusteet. Johannes Ankelo Equity derivatives - Public Distribution Commerzbank Akatemia

Commerzbank Akatemia. Warranttikaupan perusteet. Johannes Ankelo Equity derivatives - Public Distribution Commerzbank Akatemia Commerzbank Akatemia Warranttikaupan perusteet Commerzbank AG Saksan toiseksi suurin pankki Euroopan johtavia strukturoitujen tuotteiden liikkeellelaskijoita Yli 50 erilaista tuotetyyppiä listattuna Saksan

Lisätiedot

KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN

KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN 00 N:o 22 LIITE KAUPANKÄYNTIVARASTON POSITIORISKIN LASKEMINEN. Positioriskin laskemisessa käytettävät määritelmät Tässä liitteessä tarkoitetaan: arvopaperin nettopositiolla samanlajisen arvopaperin pitkien

Lisätiedot

DANSKE BANK INDEKSIOBLIGAATIO 1066A: INDEKSIOBLIGAATIO MAAILMA - MALTILLINEN - Tilannekatsaus ISIN: FI

DANSKE BANK INDEKSIOBLIGAATIO 1066A: INDEKSIOBLIGAATIO MAAILMA - MALTILLINEN - Tilannekatsaus ISIN: FI Tuotteen yleiset ehdot Sijoitusstrategia Pääomaturva Danske Bank Indeksiobligaatio Maailma III -sijoitusobligaatioon sijoittava hyötyy Yhdysvaltojen, Euroopan, Aasian ja Tyynenmeren alueen osakemarkkinoita

Lisätiedot

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen 400.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavia ostowarrantteja, joiden kohde-etuutena on

SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE. liittyen 400.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavia ostowarrantteja, joiden kohde-etuutena on SOCIÉTÉ GÉNÉRALE HINNOITTELULIITE liittyen 400.000 kappaleeseen Suomessa liikkeeseen laskettavia ostowarrantteja, joiden kohde-etuutena on BRENT BLEND CRUDE OIL futuuri Päättymispäivänä automaattisesti

Lisätiedot

DANSKE BANK DDBO 1084B: Osakeobligaatio Saksa Tuottohakuinen - Tilannekatsaus ISIN: FI

DANSKE BANK DDBO 1084B: Osakeobligaatio Saksa Tuottohakuinen - Tilannekatsaus ISIN: FI Tuotteen yleiset ehdot Sijoitusstrategia Pääomaturva Danske Bank Osakeobligaatio Saksa (Tuottohakuinen) -sijoitusobligaatioon sijoittava hyötyy kohde-etuutena olevan osakekorin mahdollisesta suotuisasta

Lisätiedot