L1 SÄHKÖMAGNEETTINEN INDUKTIO

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "L1 SÄHKÖMAGNEETTINEN INDUKTIO"

Transkriptio

1 L1 SÄHKÖMAGNEETTINEN INDUKTIO Kun johdekappale liikkuu paikallaan olevassa magneettikentässä, tai paikallaan olevan kappale on muuttuvassa magneettikentässä, syntyy johteeseen sähkökenttä. Tämä indusoi johteeseen jännitteen. Ilmiötä kutsutaan sähkömagneettiseksi induktioksi. Induktiojännitettä voidaan käyttää virtapiirissä, jolloin jännite saa aikaan sähkövirran. Välineet: 3 yleismittaria, kolmivaihemuuntaja, kierroksen käämiä, 600 kierroksen käämi, 300 kierroksen käämi, 75 kierroksen käämi, 3 rautasydäntä, johtimia, muovimuki, pyörivällä alustalla oleva sauvamagneetti, sauvamagneetti, alumiiniputket + sauvamagneetti + rautakappale, alumiinikouru + sauvamagneetti + alumiinirengas, U-magneetti + jalusta, alumiinikampa + teline, metallikuula, pyörivä lieriöhäkki A. Sähkömagneettinen induktio Kytke käämi jännitemittariin, jossa osoitin on keskellä ja liikutetaan sauvamagneettia käämin sisälle ja ulos. Mitä havaitset? Vaihtele käämien kierroslukuja. Mitä havaitset? Mitä magneetin liikkumisnopeuden vaihtelu aiheuttaa? Vertaa tuloksiasi käämin induktiojännitteen lausekkeeseen (esim. MAOL). B. Pyörrevirta Pudota sylinterimäiset rautapalat, joista toinen on magneettinen, pitkien alumiiniputkien läpi yhtä aikaa pehmustetulle alustalle. Vertaa putoamisaikoja ja selitä havainnot. Laita alumiinikouruun sylinterimäinen magneetti, pujota ohut alumiinirengas kourun ympärille ja päästä putoamaan. Mitä havaitset renkaan liikkeessä magneetin kohdalla? Selitä havainnot. Laita alumiinikampa heilahtelemaan U-magneetin sakaroiden väliin siten, että alumiinikamman yhtenäinen osa on magneetin keskellä. Kiskaise alumiinikampa irti telineestä ja vaihda kampamainen osa heilahtelemaan magneetin sakaroiden väliin. Mitä havaitset? Selitä ilmiö.

2 C. Kolmivaihegeneraattorin rakentaminen Aseta kolme 1200 kierroksen käämiä 120 asteen kulmiin toisiinsa nähden. Vie käämeihin rautasydämet ja aseta pyörivällä alustalla oleva sauvamagneetti käämien keskelle kuvan mukaisesti. Kytke jokaiseen käämiin jännitemittari ja laita sauvamagneetti pyörimään. Seuraa jännitemittarien lukemia. Mitä havaitset? Yhdistä käämien toiset navat johtimilla. Näin saadaan ns. nollajohto, jonka jännite-ero maahan on ideaalilla laitteistolla nolla. Miksi? o o Kytke jännitemittari mittaamaan nollajohdon ja yhden käämin vapaan navan välistä jännitettä. Laita magneetti pyörimään. Mitä havaitset? Kytke jännitemittari mittaamaan kahden käämin vapaiden napojen välistä jännitettä. Laita magneetti pyörimään. Mitä havaitset? Sähköverkon jännite tuotetaan kolmivaihegeneraattoreilla. Mikä jännite Suomessa tulee kuluttajille nollajohdon ja käämin vapaasta navasta lähtevän johdon (vaihejohto) välillä? Entä kahden vaihejohdon välillä?

3 D. Kolmivaihemoottorin rakentaminen Kytke nollajohto kolmivaihemuuntajan keskimmäiseen ulostuloon ja vaihejohdot kolmeen muuhun ulostuloon. (Valitse kolmivaihemuuntajan jännitteistä isompi.) Aseta muovimuki käämien keskelle ja laita siihen metallikuula. Mitä havaitset, kun kolmivaihemuuntajaan kytketään virta? Selitä ilmiö. Vaihda roottori käämien keskelle. Mitä havaitset? Selitä ilmiö.

4 L2: RESONANSSI Välineet: Yleismittari, mekaaninen värähtelijä, taajuusgeneraattori, oskilloskooppi, 2 koteloitua kytkintaulu-lamppukantaa, koteloitu kytkintaulu-säätövastus (max 470 Ω), 1200 kierroksen käämi, rautasydän, 600 kierroksen käämi, koteloitu kytkintaulu-kondensaattori (1,0 μf), koteloitu kytkintaulu-välikappale, johtimia, polttimoja, pitkä jousi, pitkä kumilanka, rinkulaksi taivutettava metallilanka, metalliliuskasarja, koteloitu kytkintaulu-kaiutin A. Värähtelytaajuus ja resonanssi Kytke mekaaninen värähtelijä funktiogeneraattoriin. Funktiogeneraattorista säädetään erikseen pienestä säätönapista taajuusalue, jonka jälkeen isompi säätönappi määrittää taajuuden nollan ja valitun maksimin välillä. Taajuus näkyy näytössä. Lisäksi funktiogeneraattorissa on jännitteensäädin ja vaihtojännitteen muodon valitsin. Jälkimmäinen pidetään koko tässä työssä sinimuotoisena. Kytke värähtelijään ympyränmuotoiseksi taivutettu muutaman millimetrin paksuinen metallilanka ja vaihtele värähtelytaajuutta. Mitä havaitset? Kytke suora muutaman metrin pituinen kumilanka ja sitten samanpituinen jousi värähtelijään. Tue jousta lattiaa vasten ja vaihtele värähtelytaajuutta. Mitä havaitset? Kytke eripituisten metalliliuskojen sarja värähtelijään ja vaihtele värähtelytaajuutta. Mitä havaitset? Kytke värähtelijä oskilloskooppiin ja seuraa mekaanisen ja sähköisen värähtelyn yhteyttä ja sinikäyrän muodostumista. Miten jaksonaika näkyy oskilloskoopin kuvaruudulla? B. Vastus vaihtovirtapiirissä Kytke kaksi polttimoa sarjaan funktiogeneraattorista saatavaan sinimuotoiseen vaihtojännitteeseen ja säädä jännitettä niin, että lamppu palaa kirkkaasti noin 50 Hz taajuudella. Pidä jännite vakiona ja kasvata taajuutta nollasta alkaen. Tarkkaile lampun syttymistä ja sammumista ja vertaa sitä taajuuslukemaan. Muuttuuko lampun kirkkaus taajuuden muuttuessa? Mitä fysikaalista suuretta lampun kirkkaus kuvaa? C. Käämi ja vastus vaihtovirtapiirissä Kytke sarjaan lamppu, säätövastus ja käämi, jossa on 600 kierrosta, funktiogeneraattorin sinijännitteeseen. Säätövastus on kytkettävä kuvan mukaisesti ja resistanssi säädettävä minimiin. Tutki piirissä kulkevaa virtaa, kun taajuutta vaihdellaan nollasta hertsistä 10 khz:iin seuraamalla lampun kirkkautta. Mitä havaitset? Pidä jännite vakiona ja toista koe, kun käämissä on rautasydän. Miten havainnot eroavat? Pidä jännite vakiona ja toista koe käämillä, jossa on 1200 kierrosta. Miten havainnot eroavat? Kytke oskilloskoopin ykköskanava mittaamaan jännitettä vastuksen (lamppu + säätövastus) yli ja kakkoskanava käämin yli. Tarkkaile jännitteiden vaihe-eroa. Mitä havaitset?

5 D. Kondensaattori ja vastus vaihtovirtapiirissä Kytke sarjaan lamppu, säätövastus ja 1,0 μf kondensaattori funktiogeneraattorin sinijännitteeseen. Säätövastus on kytkettävä kuvan mukaisesti ja resistanssi säädettävä minimiin. Tutki piirissä kulkevaa virtaa, kun taajuutta vaihdellaan nollasta hertsistä 10 khz:iin seuraamalla lampun kirkkautta. Mitä havaitset? Kytke oskilloskoopin ykköskanava mittaamaan jännitettä vastuksen (lamppu + säätövastus) yli ja kakkoskanava kondensaattorin yli. Tarkkaile jännitteiden vaihe-eroa. Mitä havaitset? E. Vastus, käämi ja kondensaattori vaihtovirtapiirissä (RLC-piiri) Kytke sarjaan lamppu (resistanssin voi mitata yleismittarilla), käämi (1200 kierrosta ilman rautasydäntä, induktanssi merkitty) ja kondensaattori (1,0 μf) funktiogeneraattorin sinijännitteeseen. Vaihtele taajuutta 1kHz:n taajuusalueella. Hae taajuus, jolla lamppu palaa kirkkaimmin. Silloin piirin impedanssi Z on pienimmillään (resonanssitaajuus). Laske resonanssitaajuus (esim. MAOL) ja vertaa sitä mitattuun. Resonanssitaajuus voidaan määrittää myös oskilloskoopilla. Aseta oskilloskooppi x,y-tilaan ja kytke ykköskanava mittaamaan jännitettä käämin ja kakkoskanava kondensaattorin yli. Oskilloskoopin ruudussa näkyy tällöin ellipsi, joka supistuu suoraksi viivaksi resonanssitaajuudella. Aseta oskilloskooppi takaisin normaalitilaan ja tarkkaile jännitteiden vaihe-eroa. Mitä havaitset? Lisää kytkentään kaiutin sarjaan lampun, käämin ja kondensaattorin kanssa. Hae resonanssitaajuus lampun kirkkautta seuraamalla ja kuuntele äänen voimakkuuden vaihtelua. Mitä havaitset? Selitä havainnot.

6 L3: Planckin vakio Huomioitavaa Työssä tarvittavan UV-lampun on lämmettävä 20 minuuttia ennen mittausta. Kytke siis virta lamppuun heti luokkaan saapuessasi, jos aiot käyttää laitteistoa. Lamppua ei ole myöskään syytä sammuttaa eri ryhmien välillä vaan sen voin jättää päällä. Koelaitteistoa pystyttäessä tee paristotesti ja vaihda paristot tarvittaessa. Paristotesti Kytke jännitemittarin maa (COM = common ground) laitteen maadoitettuun napaan ja mittaa laitteen molemmat paristotestinavat. Niiden pitäisi olla +6 V ja -6 V. Jos näin ei ole niin pyydä ohjaajalta uudet paristot laitteeseen. janniteen nollaus (8) Teoreettista pohjaa Einsteinin selitti valosähköisen ilmiön sillä, että en lisäksi että valo emittoituu ja absorboituu tietyn suuruisina energia paketteina, kvantteina, niin valo myös luovuttaa energiaansa kvantteina. Kunkin kvantin energia on suuruudeltaan E = hf, jossa h on Planckin vakio f saapuvan säteilyn taajuus. Energialtaan (taajuudeltaan) riittävän suuren säteilyn osuessa metalliin osa fotonien energiasta kuluu metallin pintaelektronien irroittamiseen. Pinta elektronien irroittaminen vaatii tietyn energian W0 ja tämän energian suuruus riippuu siitä, mikä aine on kyseessä. Säteilyllä voi kuitenkin olla enemmän energiaa kuin mitä irroitustyöhön vaaditaan ja loppu energia menee irronneiden elektronien liike-

7 energiaksi. Saadaan yhtälö E = hf = W0 + Kmax ja tästä voidaan ratkaista elektronien saama suurin mahdollinen liike-energia Kmax = hf - W0 Kiihdytettäessä elektronia jännitteellä U elektroni saa liike-energian Uq, jossa q on yksi alkeisvaraus. Tilanne voidaan myös kääntää toisin päin ja liike-energian Ue omaava elektroni voidaan pysäyttää jännitteellä, jonka suuruus on U. Silloin puhutaan pysäytysjännitteestä. Tässä työssä käytettävällä laitteistolla mitataan säteilyn fotodiodin katodilta irroittamien elektronien pysäyttämiseen tarvittavaa jännitettä. Esimerkiksi jos elektronien pysäyttämiseen tarvitaan -1.5 V jännite niin silloin elektronien maksimi liike-energia elektroni voltteina on 1.5 ev. Muuttamalla valokennolle osuvan säteilyn taajuutta ja mittaamalla vastaavaa pysäytysjännitettä voidaan piirtää (U, f)-kuvaaja, jonka fysikaalisesta kulmakertoimesta voidaan ratkaista Planckin vakio k. Suoran ja f-akselin leikkauskohdasta saadaan rajataajuus f0, joka on pienin taajuus, jolla elektronit irtoavat metallista. Muista myös, että smgsäteilyn tapauksessa taajuus ja aallonpituus liittyvät toisiinsa kaavan λ = cf mukaan, jossa c on valonnopeus. Huomaa, että suureet ovat suoraan verrannollisia toisiinsa. väri taajuus x10 14 Hz UV 8.20 violetti 7.41 sininen 6.88 vihreä 5.49 keltainen 5.19

8 Valonlähde (1) Päälaite fotodiodeineen (2) Hila-linssisysteemi (3) Tukivarren nivel (6) Laitteiston toimintaperiaate Säteilylähteenä toimii elohopeahöyryä sisältävä ns. ultraviolettilamppu. Lamppu säteilee viittä eri aallonpituutta, joista yksi osuu UV-alueelle. Laitteen hila jakaa valon eri kertalukujen spektreiksi ja voit todeta tämän asettamalla esimerkiksi paperin osien päälaitteen ja hilan välille lähelle varjostinta (katso kuva). Huomaat, että spektrit koostuvat viivoista ja viivat vastaavat tarkasti tunnettuja taajuuksia, jotka löydät alla olevasta taulukosta. Päälaitteen fotodiodia valaistaan vuorotellen kullakin viivalla ja mitataan vastaava pysäytysjänniteen arvo. Alkuvalmistelut Kytke lamppuun virta heti kun saavut pisteelle. Lampun lämpeneminen mittaustarkkuuteen vaatii 20 minuuttia. Hila-linssisysteemiä voidaan liikuttaa tankoja pitkin (jäykähkö). Periaatteessa etäisyyden pitäisi kuitenkin olla jo valmiiksi oikea. Päälaitetta voidaan kiertää avaamalla ruuvi. Tämänkin pitäisi kuitenkin olla kohdallaan jo valmiiksi. Varsinainen säätö tapahtuu niveltapin avulla. Liikuttaessasi tappia pöydän pinnan suunnassa, huomaat valojuovien liikkuvan varjostimella (4). Hae aluksi sellainen asento, että varjostimen rakoon osuu väreiksi hajoamaton valkea valojuova, joka vastaa nollatta kertalukua. Tukivarsien pitäisi olla nyt kutakuinkin yhdensuuntaisia. Jos näin ei kuitenkaan ole, liikuta niveltä siten, että varret muodostavat 180 asteen kulman eli ovat siis yhdensuuntaisia. Aukaise ruuvi ja kierrä päälaitetta kunnes valkea juova osuu rakoon ja kiristä ruuvi. Pyöräytä suojakilpi (5) sivuun (huomaat, että sillä on kaksi asentoa). Nyt valojuovan pitäisi mennä laitteen sisään pyöreästä aukosta. Kurkista aukkoon ja huomaat, että valojuova osuu myös pieneen koloon, josta se pääsee fotodiodille. Jos kolo näyttää olevan valojuovan keskellä, säädöt ovat

9 kohdallaan. Ellei näin ole, säädä vielä hila-linssisysteemin etäisyyttä. Kuten edellä todettiin, tarvetta muuttaa säätöjä ei pitäisi olla. Pyöräytä nyt suojakilpi päälle. TYÖ A: Intensiteetin vaikutus pysäytysjännitteeseen Tutkitaan säteilyn intensiteetin vaikutusta pysäytysjännitteen suuruuteen. Kytke päälaitteeseen virta ja valitse jännitemittarista tasavirta alue välillä 0-20 V. Säädä niveltä siten, että valkoisen valon sijaan varjostimen rakoon osuu ensimmäinen sinertävä viiva. Tämä viiva edustaa UV-säteilyä (varjostimen materiaali on sellaista, että siitä heijastuva valo on näkyvää vaikka jollain muulla pinnalla UV-valoa ei havaitsisikaan. Paina päälaitteen nollausnappulaa ja tarkasta pysäytysjännite, jota mittari jää näyttämään. Jos kaikki on kunnossa niin jännitteen pitäisi olla noin 1.8 V. Ota keltainen suodin ja kiinnitä se varjostimeen (pysyy magneettisesti) ja kohdista juova 60% raon kohdalle. Nyt säteilystä pääsee läpi 60%. Paina jälleen nollausnappia ja tarkasta jännitteen arvo. Muista, että pysäytysjännite kertoo katodista irronneiden elektronien maksimaalisen nopeuden. Säilyykö elektronien pysäytysjännite, ja näin ollen liike-energia samana, kun intentsiteetti putoaa 60%:iin alkuperäisestä? Siirrä niveltä siten, että seuraava viiva osuu rakoon ja suorita koe uudestaan. Johtopäätöksiä Metallista irronneiden elektronien maksimaalinen liike-energia ei riipu säteilyn intensiteetistä vaan ainoastaan säteilyn taajuudesta. UV-säteilyn aallonpituus on esimerkiksi sinistä lyhyempää ja näin ollen UV-säteily on suuri energisempää. Vastaavasti sinisen valo on taajudeltaan suurempaa kuin keltainen ja näin ollen myös energisempää. Intensiteetin pienentyessä elektroneja irtoaa harvemmin, mutta niiden pysäyttämiseen vaadittava jännite on kuitenkin koko ajan yhtä suuri. Vertaapa vielä vaikka aikaa, joka kuluu laitteen nollaamisen jälkeen pysäytysjännitteen ilmestymiseen kun käytät 20% ja 80% suodattimia. 20% tapauksessa aika on huomattavasti pidempi. TYÖ B: Planckin vakion kokeellinen määrittäminen Ota edellisessä työssä käytetty intensiteettisuodatin pois varjostimesta. Ota suojakilpi (5) pois ja varmista, että valojuova osuu koloon, kuten edellisessä työssä kuvattiin, tee tarvittaessa säädöt ja laita suojakilpi takaisin paikoilleen. Tutki ensimmäisen kertaluvun spektriä ja mittaa kolmea ensimmäistä viivaa (UV, violetti ja sininen) vastaavat pysäytysjännitteen arvot ja merkitse ne taulukoon. Muista nollata laite ennen jokaisen arvon lukemista. Mitattessa keltaista ja vihreää vastaavia pysäytysjännitteitä on käytettävä vastaavia suodattimia. Tämä tehdään sen takia, jotta huoneesta taikka laitteistosta heijastuvat korkeammat taajuudet saataisin karsittua mahdollisimman tehokkaasti pois. Mittaa oikeaa suodatinta käyttäen nämäkin kaksi arvoa ja merkitse ne taulukkoosi.

10 Jos muut ryhmät käyttävät laitteistoa niin jätä virrat lamppuun ja katkaise virta yleismittarista. Olet valmis analysoimaan juuri tekemiäsi havaintoja. Tulosten käsittelystä Merkitse taulukkoon keräämiäsi havaintopisteitä vastaavat arvot (U, f)-koordinaatistoon. Muista, että U-akselille tuleva pysäytysjännite esitetään elektronivolteissa eikä volteissa.

11 L4: KYLMÄFYSIIKAN KOKEITA NESTETYPELLÄ Työpisteen tarvikkeet nestetyppeä, termospullo typen siirtelyä varten, keitinlasi 250 ml, muovinen 0,5 l limsapullo, vaahtokarkkeja, posliinimalja, haihdutusmalja, ilmapalloja, kumiletkua, metallilankaa, lyijytiuku, suprajohdekappale ja magneettikuutio, muoviset pihdit, yleismittari, johtimia, NTC- ja PTC- puolijohteet, vaaka, pupil-jännitelähde, 600 kierroksen käämi, pitkä rautasydän ja alumiinirengas, suoja-alusta pöydälle, suojavisiiri ja hansikkaat Turvallisuusohjeet Noudata varovaisuutta nestetypen käsittelyssä. Lämpötila on noin -190 C ja iholle joutunut neste aiheuttaa paleltumia. Käytä suojahansikkaita, suojavisiiriä ja suojalaseja. Kaada töitä varten tarvittava määrä nestetyppeä termoskannuun. Älä kaada suuresta säilytysastiasta typpeä suoraan keitinlaseihin tai muihin pieniin astioihin. Älä sulje termospullon korkkia tiiviisti. A. Kvalitatiivisia kokeita Tiputetaan muutama pisara nestetyppeä mittalasissa olevan lämpimän veden päälle. Mitä havaitaan? Miten ilmiö selitetään? Heitetään muutama pisara nestetyppeä pöydän suojalevylle. Miten kuvailisit pisaroiden liikettä? Oletko nähnyt vastaavaa ilmiötä aiemmin? Laitetaan suljettu ja täyteen puhallettu ilmapallo uunivuokaan. Kaadetaan nestetyppeä ilmapallon päälle. Mitä pallolle tapahtuu ja miksi? Tutkitaan kumiletkun taipuisuutta huoneen lämpötilassa ja nestetyppikäsittelyn jälkeen. Tutkitaan metallilangan taipuisuutta huoneenlämpötilassa ja nestetyppikäsittelyn jälkeen. Yritetään taivutella tai katkaista eri metalleja eri lämpötiloissa. Tehdään havainnot ja yritetään selittää ne. Tutkitaan lyijystä tehdyn tiu un sointia huoneen lämpötilassa ja nestetyppijäähdytyksen jälkeen. Tutkitaan, mitä kudokselle tapahtuu, kun se jäähdytetään alhaisiin lämpötiloihin. Upotetaan tuore salaatinlehti nestetyppeen. Mitä havaitaan? Upotetaan vaahtokarkki joksikin aikaa nestetyppeen ja syödään se. Miksi nestetyppeä ei voi juoda, vaikka siinä pidetty vaahtokarkki ei vahingoita ruoansulatuselimistöä? Kaadetaan hieman nestetyppeä tyhjään limsapulloon. Laitetaan tyhjä ilmapallo pullon suulle. Mitä tapahtuu ja miksi?

12 B. Levitaatio Haihdutusmaljassa olevan suprajohdekappaleen päälle asetetaan magneettipala. Havaitaan, ettei suprajohde ole magneettinen. Otetaan sitten magneettipala pois ja kaadetaan nestetyppeä haihdutusmaljaan. Annetaan kiehua hetken aikaa. Magneettipala asetetaan muovipihtien avulla suprajohdepalan päälle. Mitä tapahtuu ja miksi? C. Lämpötilan vaikutus resistanssiin Kytketään vuorotellen NTC- ja PTC-puolijohde yleismittarin kanssa virtapiiriksi. Seurataan resistanssin muutosta, kun puolijohteet viedään huonelämpötilasta nestetyppeen. Miten ilmiö voitaisiin selittää? Asetetaan pitkä rautasydän pystyasennossa olevan käämin sisään. Pudotetaan alumiinirengas rautasydämen ympärille. Käämi kytketään virtalähteen napoihin. Kytketään virta päälle. Mitä havaitaan ja miten havainto selitetään? Toistetaan koe pitämällä alumiinirengasta ensin nestetypessä. Mistä ero havaituissa ilmiöissä johtuu? D. Nestetypen tiheys Kaadetaan nestetyppeä 100 ml:n mittalasiin ja yritetään mitata massa vaa alla ja tilavuus lukemalla millilitra-asteikkoa. Lasketaan nestetypen tiheys. Mitä ongelmia mittaukseen liittyy? Mitkä ilmiöt aiheuttavat mittausvirheitä?

13 Vastausvinkkejä A. Kvalitatiiviset kokeet Höyrystyvän typen lähellä ilma jäähtyy, vesihöyry tiivistyy ja jopa jäätyy. Leidenfrost - nestetyppipisarat liikkuvat lähes kitkatta niiden ympärille syntyneen typpikaasutyynyn varassa kuten vesipisarat kuumalla keittolevyllä. Ilmapallo kutistuu, kun sisällä oleva ilma tihenee. Vesihöyry ja hiilidioksidi tiivistyvät ja jähmettyvät. Rakenneosasten lämpöliike hidastuu ja joustavuus katoaa. Lyijy kovenee lämpötilan laskiessa ja tiuku soi kirkkaammin. B. Levitaatio Magneetin vieminen jäähdytetyn suprajohteen luo synnyttää suuren induktiovirran, koska suprajohteen resistanssi on olematon. Induktiovirran synnyttämä magneettikenttä on sen suuntainen, että se kohdistaa hylkivän voiman magneettipalaan, joka jää leijumaan. C. Lämpötilan vaikutus resistanssiin Sekä NTC- että PTC-puolijohteen resistanssi kasvaa huomattavasti lämpötilan laskiessa nestetypen lämpötilaan. Lämpöliike hidastuu ja samalla varauksenkuljettajien liike vähenee. Alumiinirengas pomppaa siihen syntyvien induktiovirtojen takia. Kun alumiinirengas on jäähdytetty alhaiseen lämpötilaan, se pomppaa paljon korkeammalle. Metallin resistanssi pienenee lämpötilan laskiessa ja induktiovirta ja samalla magneettikenttä kasvavat suuremmiksi. D. Nestetypen tiheys Nestetyppi kiehuu koko ajan ja yhtäaikainen tilavuuden ja lämpötilan lukeminen on vaikeaa. Jos lukemaa odotetaan liian kauan, ympäröivästä ilmasta tiivistynyt vesi vääristää mittaustulosta.

14 L5: Hallin ilmiö, permeabiliteetin Löytyminen mittaus Yhdysvaltalainen Edwin H. Hall ( ) tutki mm. aineiden sähköjohtavuutta ja löysi menetelmän, jolla hän pystyi mittaamaan virrankuljettajien nopeutta aineissa. Hän asetti levynmuotoisen virtajohtimen kohtisuorasti homogeeniseen magneettikenttään ja havaitsi, että johdin polarisoituu kohtisuorasti sekä magneettikenttää että sähkövirran kulkusuuntaa vastaan. Johtimen reunojen välille syntyy mitattava jännite, jota sanotaan Hallin jännitteeksi U H. Tutkimuksen mukaan jännitteen suuruus riippuu magneettivuon tiheydestä, virrankuljettajien tiheydestä ja nopeudesta aineessa. Hall havaitsi ilmiön vuonna Tämä ns. Hallin ilmiö tekee mahdolliseksi mm. tutkia eri materiaalien, kuten metallien, puolijohteiden ja kaasujen sähkönjohtavuuteen vaikuttavia tekijöitä, virrankuljettajien nopeutta ja tiheyttä aineissa ja mitata magneettivuon tiheyttä. Hallin ilmiöön perustuvat monet hyvin herkät lämpö- ja painemittarit sekä säteilyn ilmaisimet. Hallin jännite Kuva esittää magneettikentässä olevaa Hallin levyä, jossa tapahtuvaa ilmiötä tutkitaan. Levyn mitat ovat a, b ja d. Sähkövirran I ja magneettivuon tiheyden B suunnat on merkitty kuvaan. Virrankuljettajiin vaikuttava magneettinen voima on B=qx. Sen suuruus on FB =qvb ja suunta ylöspäin. Kun levy polarisoituu, siihen syntyy sähkökenttä. Se vaikuttaa virrankuljettajiin voimalla FE = qe alaspäin. Virrankuljettajat liikkuvat magneettikentässä ja sähkökentässä suoraan, kun FB = FE eli qvdb = qe. Nyt levyjen reunojen välinen jännite U = Ed = v d Bd. Virrankuljettajien tiheys (kpl/tilavuusyksikkö) levyssä on n = l/(qvda). Levyn poikkipinta-ala A=ad. Hallin jännite, joka voidaan mitata, on siis UH =(RHIB)/d. RH = 1/nq on ns. Hallin kerroin. Metalleissa elektronien nopeus vd on noin 1 mm/s, puolijohteissa paljon suurempi, noin 0,3 m/s. Johdeliuskaan syntyvä Hallin jännite UH on hyvin pieni, μ V, ja puolijohteisiin, esim. germanium- ja piilevyyn, muutamia millivoltteja.

15 Työn tarkoitus ja välineet Tässä työssä mitataan Hallin antureilla virtakäämien magneettikenttiä ja määritetään tyhjiön permeabiliteetti. 1. Tutkitaan virtakäämin magneettikenttää käämin sisällä ja ulkopuolella ja rautasydämen vaikutusta siihen. Mitataan käämissä kulkeva sähkövirta I ja sen synnyttämän magneettikentän vuon tiheys B. 2. Mitataan avoimessa pitkässä käämissä kulkeva sähkövirta I ja magneettivuon tiheys B Käämin keskellä. Mittaustulosten perusteella määritetään tyhjiön permeabiliteetti eli magneettivakio μ 0. Mittauksissa käytettävät välineet ovat: yleisvirtalähde, volttimittari, ampeerimittari tangentiaalinen Hallin anturi, aksiaalinen Hallin anturi, jännitevahvistin ja sen virtalähde käämi (1200 k), rautasydän, pitkä käämi, sähköjohtoja Hallin anturit on kalibroitu siten, että volttimittarin näytössä 1 voltti vastaa 1 milliteslaa, siis 1 V = mt. Työn suoritus Kytke jännitevahvistimeen sen oma virtalähde, volttimittari (COM...V) ja Hallin anturi. Valitse jännitevahvistimesta mittausalue 30 mt ja volttimittarista tasajännitealue. Tällä kytkennällä mitataan magneettivuon tiheys. Hallin anturin tulee olla kohtisuorassa magneettikenttää vastaan. Kytke käämi (1200 k) ja ampeerimittari (COM... 20a) sarjassa yleisvirtalähteeseen. Sijoita Hallin anturi käämin aukon suulle. Mittaa käämin sähkövirta ja magneettivuon tiheys. Merkitse tulokset työselostuksessa olevaan taulukkoon. Älä ylitä käämin sähkövirran kestoa. Laita käämiin rautasydän ja mittaa magneettivuon tiheys rautasydämen päästä. Toista mittaussarja ja merkitse tulokset taulukkoon. Voit myös tutkia magneettivuon tiheyttä käämin ympärillä. Piirrä kuvaajat samaan (I,B) koordinaatistoon ja pohdi rautasydämen vaikutusta käämin magneettikenttään.

16 Virtamittari Jännitelähde Jännitevahvistin Hall-anturi 2. Vaihda käämin paikalle pitkä avoin käämi. Työnnä Hallin anturi Käämin keskelle. Mittaa sähkövirta ja magneettivuon tiheys. Kirjoita tulokset taulukkoon. Huomaa! Suurin sähkövirta on 5 A. Mittaa käämin pituus ja laske johdinkierrosten lukumäärä. Käännä mittausten loputtua virtakatkaisimet 0-asentoon, myös V- ja A- mittareista. Piirrä kuvaaja (I,B) koordinaatistoon. Tutki, antaako mittaus käämin suureyhtälön (MAOL-taulukot s. 119) ennustaman tuloksen. Määritä kuvaajaa käyttäen tyhjiön permeabiliteetti μ0.

17 L7A: Kondensaattorin latautuminen ja purkautuminen yleismittarin avulla Työssä tarkastellaan kondensaattorien latautumista ja purkautumista ajan funktiona. Työn tarkoituksena on selvittää, miten kondensaattorin jännite sekä kondensaattoriyhdistelmät vaikuttavat purkautumiseen. Välineet: Kytkentäalusta, kolme 10 µf:n kondensaattoria, kaksi yleismittaria, kolme 9 V:n paristoa, yksi 1 MΩ:n vastus, johtimia, kello Teoriaa: Kondensaattori on sähköinen komponentti, joka koostuu kahdesta johdelevystä ja niiden välissä olevasta eristekerroksesta. Tasavirtapiirissä kondensaattori käyttäytyy kuin avoin virtapiiri: sen läpi ei kulje virtaa. Kondensaattorin levyille kuitenkin keräytyy varausta ja levyjen välille syntyy jännite. Kondensaattorin kykyä kerätä varausta kuvaa sen kapasitanssi C, joka määritellään C = Q/U, missä Q on kondensaattoriin keräytynyt varaus ja U kondensaattorin levyjen välinen jännite. Kummallekin levylle keräytyy saman suuruinen mutta erimerkkinen varaus. Koska kondensaattorin levyillä on erimerkkisiä varauksenkuljettajia, on kondensaattoreja mahdollista käyttää virtalähteenä. Kondensaattorien rakenteesta ja toimintatavasta johtuen niistä saatavat virrat ovat yleensä hyvin lyhytaikaisia. Kondensaattorin käyttöä virtalähteenä kutsutaan purkamiseksi: kondensaattorin johdelevyiltä puretaan niille kerääntyneet varauksenkuljettajat sähkövirran muodossa. 1. Kondensaattoriin kytketään jännitemittari sekä virtamittari (µa) ja kondensaattori ladataan 1 MΩ:n vastuksen kautta paristolla. Kondensaattorin jännitettä seurataan koko latauksen ajan ja otetaan ylös latautuneen kondensaattorin jännite.

18 2.. Jännitelähde ja yleismittari irroitetaan kondensaattorista. Virtamittarilla seurataan purkatumisvirtaa ajan funktiona. Ylös kirjataan sopivin väliajoin 10 eri arvoa.

19 3. Toistetaan ensimmäinen mittaus 18 V:n jännitteellä, eli lataamalla kondensaattoria kahdella sarjaan kytketyllä paristolla. Toistetaan koe vielä 27 V:n jännitteellä eli kolmella sarjaan kytketyllä paristolla.

20 4. Seuraavaksi tehdään koe ensin kahdella ja sitten kolmella rinnan kytketyllä kondensaattorilla. Mittaukset tehdään 9, 18 ja 27 V:n jännitteellä.

21 5. Piirretään ruutupaperille tulokset (t, I)-koordinaatistoon ja määritetään sähkövaraus Q kullakin jännitteen arvolla ja kullakin kytkennällä fysikaalisena pinta-alana. 6. Piirretään ruutupaperille (U,Q)-koordinaatistoon ja määritetään kondensaattorin kapasitanssi kulmakertoimena. Määritetään varastoituneet energiat fysikaalisina pinta-aloina. 7. Mitataan vielä kondensaattorin kapasitanssi yleismittarilla ja kondensaattoreiden kapasitanssit rinnankytkennässä ja verrataan tuloksia.

22 L7B: KONDENSAATTORIN LATAUTUMINEN JA PURKAUTUMINEN TIEDONKERÄIMELLÄ Työssä tarkastellaan kondensaattorien latautumista ja purkautumista ajan funktiona. Työn tarkoituksena on selvittää, miten kondensaattorin jännite sekä kondensaattoriyhdistelmät vaikuttavat purkautumiseen. Välineet: Kytkentäalusta, 10 µf:n kondensaattori, 9V:n paristo, 1 MΩ:n vastus, johtimia, CBL 2-tiedonkeräin, TIjänniteanturi Teoriaa: Kondensaattori on sähköinen komponentti, joka koostuu kahdesta johdelevystä ja niiden välissä olevasta eristekerroksesta. Tasavirtapiirissä kondensaattori käyttäytyy kuin avoin virtapiiri: sen läpi ei kulje virtaa. Kondensaattorin levyille kuitenkin keräytyy varausta ja levyjen välille syntyy jännite. Kondensaattorin kykyä kerätä varausta kuvaa sen kapasitanssi C, joka määritellään C = Q/U, missä Q on kondensaattoriin keräytynyt varaus ja U kondensaattorin levyjen välinen jännite. Kummallekin levylle keräytyy saman suuruinen mutta erimerkkinen varaus. Koska kondensaattorin levyillä on erimerkkisiä varauksenkuljettajia, on kondensaattoreja mahdollista käyttää virtalähteenä. Kondensaattorien rakenteesta ja toimintatavasta johtuen niistä saatavat virrat ovat yleensä hyvin lyhytaikaisia. Kondensaattorin käyttöä virtalähteenä kutsutaan purkamiseksi: kondensaattorin johdelevyiltä puretaan niille kerääntyneet varauksenkuljettajat sähkövirran muodossa. Kondensaattorin latautuminen: Tee oheisen kytkentäkaavion mukainen kytkentä.

23 Kytke jänniteanturi CBL 2-keräimen kanavaan CH1. 1. Paina ON 2. Paina APPS-näppäintä 3. Siirry kohdistinnäppäimen avulla kohtaan DataMate ja paina ENTER 4. Paina 1 (Setup) 5. Siirry kohdistinnäppäimen avulla kohtaan MODE ja paina ENTER 6. Paina 2 (Time Graph) 7. Paina 2 (Change Time Settings) 8. Kirjoita kohtaan time between samples 0.1 ja kohtaan number of samples Paina 1 (OK) 10. Paina 2 (OK) Sulje virtapiiri ja aloita samalla mittaus painamalla 2 (START). Tutki kondensaattorin latautumiskäyrää. Kondensaattorin purkautuminen: Siirry CBL 2:n päävalikkoon. Poista kytkennästä paristo ja korvaa se johtimella. Sulje virtapiiri ja käynnistä samalla mittaus painamalla 2 (START). Tutki kondensaattorin purkautumiskäyrää.

24

25 L8: Vaihtovirtapiiri A. Vastus vaihtovirtapiirissä Kytketään kaksi polttimoa sarjaan funktiogeneraattorin kanssa. Valitaan funktiogeneraattorista noin 3 V sinimuotoinen jännite, niin että lamppu saadaan palaamaan sopivalla kirkkaudella. Pidetään jännite vakiona ja kasvatetaan taajuutta nollasta alkaen. Muuttuuko lampun kirkkaus taajuuden muuttuessa? Vertaa lampun syttymistä ja sammumista funktiogeneraattorin antaman taajuuslukeman kanssa. B. Käämi vaihtovirtapiirissä Kytke lamppu, vastus ja 600 kierroksen käämi sarjaan funktiogeneraattorin kanssa. Valitse funktiogeneraattorista sinimuotoinen jännite (n. 4 V). Tutki piirissä kulkevaa virtaa samalla kun muutat jännitteen taajuutta välillä 10 Hz ja 10 khz. Merkitse virran ja taajuuden arvot ylös, jotta voit vertailla arvoja myöhemmin.

26 Toista koe siten, että lisäät käämiin rautasydämmen. Mitä havaitset? Toista vielä koe siten, että vaihdat 600 kierroksen käämin 1200 kierroksen käämiin. C. Kondensaattorin vaihtovirtapiirissä Kytke 10 μf kondensaattorin, vastuksen kanssa sarjaan funktiogeneraattorin kanssa. Valitse funktiogeneraattorista sinimuotoinen jännite. Muuta jännitteen taajuutta ja seuraa virran suuruutta mittaamalla yleismittarilla taikka seuraamalla lampun kirkkautta. Mitä havaitset? D. Piirin resonanssitaajuuden määrittäminen Kytke sarjaan lamppu, käämi ja kondensaattori 6,0 V jännitteeseen. Käytä kääminä 1200 kierroksen käämiä ilman rautasydäntä. Vaihtele taajuutta 1 khz taajuusalueella. Koeta etsiä taajuus, jolla lamppu palaa kaikkein kirkkaimmin. Lampun palaessa kirkkaimmillaan piirin impedanssi Z on

27 mahdollisimman pieni (impedanssin tarkoittaa virtapiirin kykyä vastustaa vaihtovirran kulkua). Impedanssin on pienimmillään, kun f = 1/2π (LC) ja tätä arvoa kutsutaan piirin resonanssitaajuudesksi. Vertaa laskennallisesti saatua resonanssitaajuutta mitattuun arvoon. E. Lisätehtävä Lisää D-kohdan sarjaankytkentään kaiutin ja laita käämiin rautasydän. Etsi resonannsikohta lampun kirkkautta seuraamalla. Kuuntele äänenvoimakkuuden vaihtelua. Mitä havaitset? Voidaanko kuuntelemalla äänenvoimakkuutta seurata virran vaihtelua?

Virrankuljettajat liikkuvat magneettikentässä ja sähkökentässä suoraan, kun F = F eli qv B = qe. Nyt levyn reunojen välinen jännite

Virrankuljettajat liikkuvat magneettikentässä ja sähkökentässä suoraan, kun F = F eli qv B = qe. Nyt levyn reunojen välinen jännite TYÖ 4. Magneettikenttämittauksia Johdanto: Hallin ilmiö Ilmiön havaitseminen Yhdysvaltalainen Edwin H. Hall (1855-1938) tutki mm. aineiden sähköjohtavuutta ja löysi menetelmän, jolla hän pystyi mittaamaan

Lisätiedot

RATKAISUT: 22. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi

RATKAISUT: 22. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi Physica 9. painos (0) RATKAST. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi RATKAST:. Vaihtovirtapiiri ja resonanssi. a) Vaihtovirran tehollinen arvo on yhtä suuri kuin sellaisen tasavirran arvo, joka tuottaa vastuksessa

Lisätiedot

Valosähköinen ilmiö. Kirkas valkoinen valo. Himmeä valkoinen valo. Kirkas uv-valo. Himmeä uv-valo

Valosähköinen ilmiö. Kirkas valkoinen valo. Himmeä valkoinen valo. Kirkas uv-valo. Himmeä uv-valo Valosähköinen ilmiö Vuonna 1887 saksalainen fyysikko Heinrich Hertz havaitsi sähkövarauksen purkautuvan metallikappaleen pinnalta, kun siihen kohdistui valoa. Tarkemmissa tutkimuksissa todettiin, että

Lisätiedot

Aiheena tänään. Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio. Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio

Aiheena tänään. Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio. Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio Sähkömagnetismi 2 Aiheena tänään Virtasilmukka magneettikentässä Sähkömagneettinen induktio Vaihtovirtageneraattorin toimintaperiaate Itseinduktio Käämiin vaikuttava momentti Magneettikentässä olevaan

Lisätiedot

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi

Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi Harjoitustehtäviä kokeeseen: Sähköoppi ja magnetismi 3. Selitä: a. Suljettu virtapiiri Suljettu virtapiiri on sähkövirran reitti, jonka muodostavat johdot, paristot ja komponentit. Suljetussa virtapiirissä

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteita o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteet o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

Fy06 Koe 20.5.2015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7

Fy06 Koe 20.5.2015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7 Fy06 Koe 0.5.015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7 alitse kolme tehtävää. 6p/tehtävä. 1. Mitä mieltä olet seuraavista väitteistä. Perustele lyhyesti ovatko väitteet totta vai tarua. a. irtapiirin hehkulamput

Lisätiedot

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä:

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä: FY6 SÄHKÖ Tavoitteet Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää sähköön liittyviä peruskäsitteitä, tutustuu mittaustekniikkaan osaa tehdä sähköopin perusmittauksia sekä rakentaa ja tutkia yksinkertaisia

Lisätiedot

Kuva 1: Vaihtovirtapiiri, jossa on sarjaan kytkettynä resistanssi, kapasitanssi ja induktanssi

Kuva 1: Vaihtovirtapiiri, jossa on sarjaan kytkettynä resistanssi, kapasitanssi ja induktanssi 31 VAIHTOVIRTAPIIRI 311 Lineaarisen vaihtovirtapiirin impedanssi ja vaihe-ero Tarkastellaan kuvan 1 mukaista vaihtovirtapiiriä, jossa on resistanssi R, kapasitanssi C ja induktanssi L sarjassa Jännitelähde

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 28.5.2014, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 28.5.2014, malliratkaisut A1 Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 014 Insinöörivalinnan fysiikan koe 8.5.014, malliratkaisut Kalle ja Anne tekivät fysikaalisia kokeita liukkaalla vaakasuoralla jäällä.

Lisätiedot

suunta kuvassa alaspäin. Virrankuljettajat liikkuvat magneettikentässä ja sähkökentässä suoraan, kun

suunta kuvassa alaspäin. Virrankuljettajat liikkuvat magneettikentässä ja sähkökentässä suoraan, kun TYÖ 4. Magneettikenttämittauksia Johdanto: Hallin ilmiö Ilmiön havaitseminen Yhdysvaltalainen Edwin H. Hall (1855-1938) tutki mm. aineiden sähköjohtavuutta ja löysi menetelmän, jolla hän pystyi mittaamaan

Lisätiedot

Fysiikan luokan Työkansio. Peruskoulu ja lukio

Fysiikan luokan Työkansio. Peruskoulu ja lukio Fysiikan luokan Työkansio Peruskoulu ja lukio PERUSKOULUN TYÖT (P) LUKIO TYÖT (L) P1 Aurinkopaneelitutkimus...1 P2 Sähköparit...2 P3 Vaihtovirran tutkiminen...3 P4 Ohmin laki...4 P5 Induktio...5 P6 Resistanssin

Lisätiedot

2. Pystyasennossa olevaa jousta kuormitettiin erimassaisilla kappaleilla (kuva), jolloin saatiin taulukon mukaiset tulokset.

2. Pystyasennossa olevaa jousta kuormitettiin erimassaisilla kappaleilla (kuva), jolloin saatiin taulukon mukaiset tulokset. Fysiikka syksy 2005 1. Nykyinen käsitys Aurinkokunnan rakenteesta syntyi 1600-luvulla pääasiassa tähtitieteellisten havaintojen perusteella. Aineen pienimpien osasten rakennetta sitä vastoin ei pystytä

Lisätiedot

Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet:

Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet: Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet: PALKKIANTURI Työssä tutustutaan palkkianturin toimintaan ja havainnollistetaan sen avulla pienten ainepitoisuuksien havainnointia. Työn mittaukset on jaettu kolmeen osaan,

Lisätiedot

Kuva 1. Ohmin lain kytkentäkaavio. DC; 0 6 V.

Kuva 1. Ohmin lain kytkentäkaavio. DC; 0 6 V. TYÖ 37. OHMIN LAKI Tehtävä Tutkitaan metallijohtimen päiden välille kytketyn jännitteen ja johtimessa kulkevan sähkövirran välistä riippuvuutta. Todennetaan kokeellisesti Ohmin laki. Välineet Tasajännitelähde

Lisätiedot

Kuva 1. Vastus (R), kondensaattori (C) ja käämi (L). Sinimuotoinen vaihtojännite

Kuva 1. Vastus (R), kondensaattori (C) ja käämi (L). Sinimuotoinen vaihtojännite TYÖ 54. VAIHE-EO JA ESONANSSI Tehtävä Välineet Taustatietoja Tehtävänä on mitata ja tutkia jännitteiden vaihe-eroa vaihtovirtapiirissä, jossa on kaksi vastusta, vastus ja käämi sekä vastus ja kondensaattori.

Lisätiedot

Coulombin laki. Sähkökentän E voimakkuus E = F q

Coulombin laki. Sähkökentän E voimakkuus E = F q Coulombin laki Kahden pistemäisen varatun hiukkasen välinen sähköinen voima F on suoraan verrannollinen varausten Q 1 ja Q 2 tuloon ja kääntäen verrannollinen etäisyyden r neliöön F = k Q 1Q 2 r 2, k =

Lisätiedot

RATKAISUT: 19. Magneettikenttä

RATKAISUT: 19. Magneettikenttä Physica 9 1. painos 1(6) : 19.1 a) Magneettivuo määritellään kaavalla Φ =, jossa on magneettikenttää vastaan kohtisuorassa olevan pinnan pinta-ala ja on magneettikentän magneettivuon tiheys, joka läpäisee

Lisätiedot

1. Tasavirta. Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit. Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla

1. Tasavirta. Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit. Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla Fy3: Sähkö 1. Tasavirta Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla Sähkövirta I Sähkövirran suunta on valittu jännitelähteen plusnavasta miinusnapaan (elektronit

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki.

kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki. Sähkö 25 Esineet saavat sähkövarauksen hankauksessa kipinäpurkauksena, josta salama on esimerkki. Hankauksessa esineet voivat varautua sähköisesti. Varaukset syntyvät, koska hankauksessa kappaleesta siirtyy

Lisätiedot

FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit

FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit Tässä työssä pyritään syventämään vaihtovirtakomponentteihin liittyviä käsitteitä. Tunnetusti esimerkiksi käsitteet impedanssi, reaktanssi ja vaihesiirto ovat aina hyvin

Lisätiedot

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ TYÖOHJE 14.7.2010 JMK, TSU 33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ Laitteisto: Kuva 1. Kytkentä solenoidin ja toroidin magneettikenttien mittausta varten. Käytä samaa digitaalista jännitemittaria molempien

Lisätiedot

7. Resistanssi ja Ohmin laki

7. Resistanssi ja Ohmin laki Nimi: LK: SÄHKÖ-OPPI Tarmo Partanen Teoria (Muista hyödyntää sanastoa) 1. Millä nimellä kuvataan sähköisen komponentin (laitteen, johtimen) sähkön kulkua vastustavaa ominaisuutta? 2. Miten resistanssi

Lisätiedot

Kuva 1. Fotodiodi (vasemmalla) ja tässä työssä käytetty mittauskytkentä (oikealla).

Kuva 1. Fotodiodi (vasemmalla) ja tässä työssä käytetty mittauskytkentä (oikealla). VALOSÄHKÖINEN ILMIÖ 1 Johdanto Valosähköisessä ilmiössä valo, jonka taajuus on f, irrottaa metallilta elektroneja. Koska valo koostuu kvanteista (fotoneista), joiden energia on hf (missä h on Planckin

Lisätiedot

FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ

FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ Työssä perehdytään johteissa ja tässä tapauksessa erityisesti puolijohteissa esiintyvään Hallin ilmiöön, sekä määritetään sitä karakterisoivat Hallin vakio, varaustiheys

Lisätiedot

Luku 27. Tavoiteet Määrittää magneettikentän aiheuttama voima o varattuun hiukkaseen o virtajohtimeen o virtasilmukkaan

Luku 27. Tavoiteet Määrittää magneettikentän aiheuttama voima o varattuun hiukkaseen o virtajohtimeen o virtasilmukkaan Luku 27 Magnetismi Mikä aiheuttaa magneettikentän? Magneettivuon tiheys Virtajohtimeen ja varattuun hiukkaseen vaikuttava voima magneettikentässä Magneettinen dipoli Hallin ilmiö Luku 27 Tavoiteet Määrittää

Lisätiedot

Sähköstatiikka ja magnetismi

Sähköstatiikka ja magnetismi Sähköstatiikka ja magnetismi Johdatus magnetismiin Antti Haarto 19.11.2012 Magneettikenttä Sähkövaraus aiheuttaa ympärilleen sähkökentän Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen myös magneettikentän

Lisätiedot

Muuntajan toiminnasta löytyy tietoja tämän työohjeen teoriaselostuksen lisäksi esimerkiksi viitteistä [1] - [4].

Muuntajan toiminnasta löytyy tietoja tämän työohjeen teoriaselostuksen lisäksi esimerkiksi viitteistä [1] - [4]. FYS 102 / K6. MUUNTAJA 1. Johdanto Muuntajassa on kaksi eristetystä sähköjohdosta kierrettyä kelaa yhdistetty rautasydämellä ensiöpiiriksi ja toisiopiiriksi. Muuntajan toiminta perustuu sähkömagneettiseen

Lisätiedot

FYSIIKKA (FY91): 9. KURSSI: Kertauskurssi KOE 30.01.2014 VASTAA KUUTEEN (6) TEHTÄVÄÄN!!

FYSIIKKA (FY91): 9. KURSSI: Kertauskurssi KOE 30.01.2014 VASTAA KUUTEEN (6) TEHTÄVÄÄN!! FYSIIKKA (FY91): 9. KURSSI: Kertauskurssi KOE 30.01.2014 VASTAA KUUTEEN (6) TEHTÄVÄÄN!! 1. Vastaa, ovatko seuraavat väittämät oikein vai väärin. Perustelua ei tarvitse kirjoittaa. a) Atomi ei voi lähettää

Lisätiedot

Työ 31A VAIHTOVIRTAPIIRI. Pari 1. Jonas Alam Antti Tenhiälä

Työ 31A VAIHTOVIRTAPIIRI. Pari 1. Jonas Alam Antti Tenhiälä Työ 3A VAIHTOVIRTAPIIRI Pari Jonas Alam Antti Tenhiälä Selostuksen laati: Jonas Alam Mittaukset tehty: 0.3.000 Selostus jätetty: 7.3.000 . Johdanto Tasavirtapiirissä sähkövirta ja jännite käyttäytyvät

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: EAOL 1/5 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: Passiiviset komponentit Pvm : vaihtosähköpiirissä Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään vastuksen, kondensaattorin

Lisätiedot

Fysiikka 7. Sähkömagnetismi

Fysiikka 7. Sähkömagnetismi Fysiikka 7 Sähkömagnetismi Magneetti Aineen magneettiset ominaisuudet ovat seurausta atomiydintä kiertävistä elektroneista (ytimen kiertäminen ja spin). Magneettinen vuorovaikutus Etävuorovaikutus Magneetilla

Lisätiedot

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta.

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta. TYÖ 11. Operaatiovahvistin Operaatiovahvistin on mikropiiri ( koostuu useista transistoreista, vastuksista ja kondensaattoreista juotettuna pienelle piipalaselle ), jota voidaan käyttää useisiin eri kytkentöihin.

Lisätiedot

Magneettikenttä. Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen sähkökentän lisäksi myös magneettikentän

Magneettikenttä. Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen sähkökentän lisäksi myös magneettikentän 3. MAGNEETTIKENTTÄ Magneettikenttä Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen sähkökentän lisäksi myös magneettikentän Havaittuja magneettisia perusilmiöitä: Riippumatta magneetin muodosta, sillä on aina

Lisätiedot

FY6 - Soveltavat tehtävät

FY6 - Soveltavat tehtävät FY6 - Soveltavat tehtävät 21. Origossa on 6,0 mikrocoulombin pistevaraus. Koordinaatiston pisteessä (4,0) on 3,0 mikrocoulombin ja pisteessä (0,2) 5,0 mikrocoulombin pistevaraus. Varaukset ovat tyhjiössä.

Lisätiedot

SEISOVA AALTOLIIKE 1. TEORIAA

SEISOVA AALTOLIIKE 1. TEORIAA 1 SEISOVA AALTOLIIKE MOTIVOINTI Työssä tutkitaan poikittaista ja pitkittäistä aaltoliikettä pitkässä langassa ja jousessa. Tarkastellaan seisovaa aaltoliikettä. Määritetään aaltoliikkeen etenemisnopeus

Lisätiedot

Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri)

Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri) Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri) Virta alkaa kulkea, kondensaattori varautua, vastustaa yhä enemmän virran kulkua I Kirchhoffin lait ovat hyvä idea 1. Homogeeniyhtälön yleinen ratkaisu: 2.

Lisätiedot

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys PERMITTIIVISYYS 1 Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset ja ja levyjen välillä

Lisätiedot

TEHTÄVÄT KYTKENTÄKAAVIO

TEHTÄVÄT KYTKENTÄKAAVIO TEHTÄÄT KYTKENTÄKIO 1. a) Mitkä kytkentäkaavion hehkulampuista hehkuvat? b) Kuinka monta eri kulkureittiä sähkövirralla on pariston plusnavalta miinusnavalle? 2. Piirrä sähkölaitteen tai komponentin piirrosmerkki.

Lisätiedot

TN T 3 / / SÄH Ä KÖAS A IOI O TA T Vi taniemen koulu

TN T 3 / / SÄH Ä KÖAS A IOI O TA T Vi taniemen koulu TN 3 / SÄHKÖASIOITA Viitaniemen koulu SÄHKÖSTÄ YLEISESTI SÄHKÖ YMPÄRISTÖSSÄ = monen erilaisen ilmiön yhteinen nimi = nykyihminen tulee harvoin toimeen ilman sähköä SÄHKÖN MUODOT SÄHKÖN MUODOT pistorasioista

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan. cos sin.

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan. cos sin. VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA

SMG-2100: SÄHKÖTEKNIIKKA SMG-: SÄHKÖTEKNIIKKA Passiiviset piirikomponentit vastus kondensaattori käämi Tarkoitus on yrittää ymmärtää passiivisten piirikomponenttien toiminnan taustalle olevat luonnonilmiöt. isäksi johdetaan näiden

Lisätiedot

HALLIN ILMIÖ 1. TUTKITTAVAN ILMIÖN TEORIAA

HALLIN ILMIÖ 1. TUTKITTAVAN ILMIÖN TEORIAA 1 ALLIN ILMIÖ MOTIVOINTI allin ilmiötyössä tarkastellaan johteen varauksenkuljettajiin liittyviä suureita Työssä nähdään kuinka all-kiteeseen generoituu all-jännite allin ilmiön tutkimiseen soveltuvalla

Lisätiedot

2. Sähköisiä perusmittauksia. Yleismittari.

2. Sähköisiä perusmittauksia. Yleismittari. TURUN AMMATTKORKEAKOULU TYÖOHJE 1 TEKNKKA FYSKAN LABORATORO 2.0 2. Sähköisiä perusmittauksia. Yleismittari. 1. Työn tavoite Tutustutaan tärkeimpään sähköiseen perusmittavälineeseen, yleismittariin, suorittamalla

Lisätiedot

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Sähkö- ja magnetismiopin laboratoriotyöt AHTOTAP Työn tavoitteet aihtovirran ja jännitteen suunta vaihtelee ajan funktiona. Esimerkiksi Suomessa käytettävä verkkovirta

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: EAOL 1/6 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: 3 SÄHKÖ Pvm : Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään kolmivaihejärjestelmän vaihe- ja pääjännitteiden suuruudet

Lisätiedot

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3.

a) Piirrä hahmotelma varjostimelle muodostuvan diffraktiokuvion maksimeista 1, 2 ja 3. Ohjeita: Tee jokainen tehtävä siististi omalle sivulleen/sivuilleen. Merkitse jos tehtävä jatkuu seuraavalle konseptille. Kirjoita ratkaisuihin näkyviin tarvittavat välivaiheet ja perustele lyhyesti käyttämästi

Lisätiedot

5. Sähkövirta, jännite

5. Sähkövirta, jännite Nimi: LK: SÄHKÖOPPI Tarmo Partanen Laboratoriotyöt 1. Työ 1/7, jossa tutkit lamppujen rinnan kytkennän vaikutus sähkövirran suuruuteen piirin eri osissa. Mitataan ensin yhden lampun läpi kulkevan virran

Lisätiedot

IMPEDANSSIMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet

IMPEDANSSIMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet 1 IMPEDANSSIMITTAUKSIA 1 Työn tavoitteet Tässä työssä tutustut vaihtojännitteiden ja virtojen sekä vaihtovirtapiirissä olevien komponenttien impedanssien suuruuksien eli vaihtovirtavastusten mittaamiseen.

Lisätiedot

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla PERMITTIIVISYYS Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä. Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset +Q ja Q ja levyjen

Lisätiedot

TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ

TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ 1 Johdanto Suljettu virtasilmukka synnyttää ympärilleen magneettikentän. Kun virtasilmukoita liitetään peräkkäin yhteen, saadaan solenoidi ja solenoidista puolestaan toroidi, kun

Lisätiedot

Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista?

Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista? Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista? 1. Magneettista monopolia ei ole. 2. Sähkövirta aiheuttaa magneettikentän. 3. Magneettikenttä kohdistaa voiman johtimeen, jossa kulkee sähkövirta. Magnetismi Miten

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2012 Insinöörivalinnan fysiikan koe 30.5.2012, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2012 Insinöörivalinnan fysiikan koe 30.5.2012, malliratkaisut A1 Kappale, jonka massa m = 2,1 kg, lähtee liikkeelle levosta paikasta x = 0,0 m pitkin vaakasuoraa alustaa. Kappaleeseen vaikuttaa vaakasuora vetävä voima F, jonka suuruus riippuu paikasta oheisen kuvan

Lisätiedot

SÄHKÖSTATIIKKA JA MAGNETISMI. NTIETS12 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2013

SÄHKÖSTATIIKKA JA MAGNETISMI. NTIETS12 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2013 SÄHKÖSTATIIKKA JA MAGNETISMI NTIETS12 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2013 1. RESISTANSSI Resistanssi kuvaa komponentin tms. kykyä vastustaa sähkövirran kulkua Johtimen tai komponentin jännite on verrannollinen

Lisätiedot

Kuva 8.1 Suoran virrallisen johtimen magneettikenttä (A on tarkastelupiste). /1/

Kuva 8.1 Suoran virrallisen johtimen magneettikenttä (A on tarkastelupiste). /1/ 8 SÄHKÖMAGNETISMI 8.1 Yleistä Magneettisuus on eräs luonnon ilmiö, joka on tunnettu jo kauan, ja varmasti jokaisella on omia kokemuksia magneeteista ja magneettisuudesta. Uudempi havainto (1820, Christian

Lisätiedot

NIMI: LK: 8b. Sähkön käyttö Tarmo Partanen Ota alakoulun FyssaMoppi. Arvaa, mitä tapahtuu eri töissä etukäteen.

NIMI: LK: 8b. Sähkön käyttö Tarmo Partanen Ota alakoulun FyssaMoppi. Arvaa, mitä tapahtuu eri töissä etukäteen. NIMI: LK: 8b. Sähkön käyttö Ota alakoulun FyssaMoppi. Arvaa, mitä tapahtuu eri töissä etukäteen. Sähkön käyttö Ota alakoulun FyssaMoppi 1 ja sieltä Aine ja energia ja Sähkön käyttö ja etsi vastaukset.

Lisätiedot

Sähköoppi. Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona.

Sähköoppi. Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona. Sähköoppi Sähköiset ja magneettiset vuorovaikutukset sekä sähkö energiansiirtokeinona. Sähkövaraus Pienintä sähkövarausta kutsutaan alkeisvaraukseksi. Elektronin varaus negatiivinen ja yhden alkeisvarauksen

Lisätiedot

Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet. DEE Piirianalyysi Risto Mikkonen

Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet. DEE Piirianalyysi Risto Mikkonen DEE-11000 Piirianalyysi Johdatus vaihtosähköön, sinimuotoiset suureet 1 Vaihtovirta vs tasavirta Sähkömagneettinen induktio tuottaa kaikissa pyörivissä generaattoreissa vaihtojännitettä. Vaihtosähköä on

Lisätiedot

ELEKTRONIN LIIKE MAGNEETTIKENTÄSSÄ

ELEKTRONIN LIIKE MAGNEETTIKENTÄSSÄ FYSP105 /1 ELEKTRONIN LIIKE MAGNEETTIKENTÄSSÄ 1 Johdanto Työssä tutkitaan elektronin liikettä homogeenisessa magneettikentässä ja määritetään elektronin ominaisvaraus e/m. Tulosten analyysissa tulee kiinnittää

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKKA. NBIELS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2015

SÄHKÖTEKNIIKKA. NBIELS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2015 SÄHKÖTEKNIIKKA NBIELS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2015 1. PERSKÄSITTEITÄ 1.1. VIRTAPIIRI Virtapiiri on johtimista ja komponenteista tehty reitti, jossa sähkövirta kulkee. 2 Virtapiirissä on vähintään

Lisätiedot

Magneettikentät. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi

Magneettikentät. Haarto & Karhunen. www.turkuamk.fi Magneettikentät Haarto & Karhunen Magneettikenttä Sähkövaraus aiheuttaa ympärilleen sähkökentän Liikkuva sähkövaraus saa aikaan ympärilleen myös magneettikentän Magneettikenttä aiheuttaa voiman liikkuvaan

Lisätiedot

Potentiaali ja sähkökenttä: pistevaraus. kun asetetaan V( ) = 0

Potentiaali ja sähkökenttä: pistevaraus. kun asetetaan V( ) = 0 Potentiaali ja sähkökenttä: pistevaraus kun asetetaan V( ) = 0 Potentiaali ja sähkökenttä: tasaisesti varautut levyt Tiedämme edeltä: sähkökenttä E on vakio A B Huomaa yksiköt: Potentiaalin muutos pituusyksikköä

Lisätiedot

Maxwell ja hänen yhtälönsä mitä seurasi?

Maxwell ja hänen yhtälönsä mitä seurasi? Maxwell ja hänen yhtälönsä mitä seurasi? Oleteaan tyhjiö: ei virtoja ei varauksia Muutos magneettikentässä saisi aikaan sähkökentän. Muutos vuorostaan sähkökentässä saisi aikaan magneettikentän....ja niinhän

Lisätiedot

Kvanttifysiikan perusteet 2017

Kvanttifysiikan perusteet 2017 Kvanttifysiikan perusteet 207 Harjoitus 2: ratkaisut Tehtävä Osoita hyödyntäen Maxwellin yhtälöitä, että tyhjiössä magneettikenttä ja sähkökenttä toteuttavat aaltoyhtälön, missä aallon nopeus on v = c.

Lisätiedot

Sähkö ja magnetismi 2

Sähkö ja magnetismi 2 Kokeellista fysiikkaa luokanopettajille Ari Hämäläinen kevät 2005 Sähkö ja magnetismi 2 Sähkövirran magneettinen vaikutus, sähkövirran suunta Tanskalainen H.C. Ørsted teki v. 1820 fysiikan luennolla seuraavanlaisen

Lisätiedot

SMG-1100: PIIRIANALYYSI I

SMG-1100: PIIRIANALYYSI I SMG-1100: PIIRIANALYYSI I Keskinäisinduktanssi induktiivisesti kytkeytyneet komponentit muuntajan toimintaperiaate T-sijaiskytkentä kytketyn piirin energia KESKINÄISINDUKTANSSI M Faraday: magneettikentän

Lisätiedot

TYÖ 58. VAIMENEVA VÄRÄHTELY, TASASUUNTAUS JA SUODATUS. Tehtävänä on vaimenevan värähtelyn, tasasuuntauksen ja suodatuksen tutkiminen oskilloskoopilla.

TYÖ 58. VAIMENEVA VÄRÄHTELY, TASASUUNTAUS JA SUODATUS. Tehtävänä on vaimenevan värähtelyn, tasasuuntauksen ja suodatuksen tutkiminen oskilloskoopilla. TYÖ 58. VAIMENEVA VÄRÄHTELY, TASASUUNTAUS JA SUODATUS Tehtävä Välineet Tehtävänä on vaimenevan värähtelyn, tasasuuntauksen ja suodatuksen tutkiminen oskilloskoopilla. Kaksoiskanavaoskilloskooppi KENWOOD

Lisätiedot

SÄHKÖTEKNIIKKA. NTUTAS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri kevät 2015

SÄHKÖTEKNIIKKA. NTUTAS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri kevät 2015 SÄHKÖTEKNIIKKA NTTAS13 Tasasähköpiirit Jussi Hurri kevät 2015 1. PERSKÄSITTEITÄ 1.1. VIRTAPIIRI Virtapiiri on johtimista ja komponenteista tehty reitti, jossa sähkövirta kulkee. 2 Virtapiirissä on vähintään

Lisätiedot

SOLENOIDIN MAGNEETTIKENTTÄ

SOLENOIDIN MAGNEETTIKENTTÄ SOLENOIDIN MAGNEETTIKENTTÄ 1 Johdanto Tarkastellaan suljettua pyöreää virtasilmukkaa (virta I), jonka säde on R. Biot-Savartin laista voidaan johtaa magneettivuon tiheydelle virtasilmukan keskiakselilla,

Lisätiedot

SMG-1100: PIIRIANALYYSI I

SMG-1100: PIIRIANALYYSI I SMG-00: PIIIANAYYSI I Passiiviset piirikomponentit vastus kondensaattori käämi Kirja: luku. (vastus), luku 6. (käämi), luku 6. (kondensaattori) uentomoniste: luvut 3., 3. ja 3.3 VASTUS ja ESISTANSSI (Ohm,

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: AMTEK 1/7 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: 3 SÄHKÖ Pvm : Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään kolmivaihejärjestelmän vaihe- ja pääjännitteiden suuruudet

Lisätiedot

Fysiikka 8. Aine ja säteily

Fysiikka 8. Aine ja säteily Fysiikka 8 Aine ja säteily Sähkömagneettinen säteily James Clerk Maxwell esitti v. 1864 sähkövarauksen ja sähkövirran sekä sähkö- ja magneettikentän välisiä riippuvuuksia kuvaavan teorian. Maxwellin teorian

Lisätiedot

a P en.pdf KOKEET;

a P  en.pdf KOKEET; Tässä on vanhoja Sähkömagnetismin kesäkurssin tenttejä ratkaisuineen. Tentaattorina on ollut Hanna Pulkkinen. Huomaa, että tämän kurssin sisältö on hiukan eri kuin Soveltavassa sähkömagnetiikassa, joten

Lisätiedot

Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri)

Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri) Kondensaattori ja vastus piirissä (RC-piiri) Virta alkaa kulkea, kondensaattori varautua, vastustaa yhä enemmän virran kulkua I Kirchhoffin lait ovat hyvä idea 1. Homogeeniyhtälön yleinen ratkaisu: 2.

Lisätiedot

VASTUSMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet

VASTUSMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Sähkö ja magnetismiopin laboratoriotyöt VASTUSMTTAUKSA Työn tavoitteet Tässä työssä tutustut Ohmin lakiin ja joihinkin menetelmiin, joiden avulla vastusten resistansseja

Lisätiedot

Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista?

Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista? Magnetismi Mitä tiedämme magnetismista? 1. Magneettista monopolia ei ole. 2. Sähkövirta aiheuttaa magneettikentän. 3. Magneettikenttä kohdistaa voiman johtimeen, jossa kulkee sähkövirta. Magnetismi Miten

Lisätiedot

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen EMC - Kaapelointi ja kytkeytyminen Kaapelointi merkittävä EMC-ominaisuuksien kannalta yleensä pituudeltaan suurin elektroniikan osa > toimii helposti antennina

Lisätiedot

=. (1) , (2) max. kin

=. (1) , (2) max. kin TYÖ Planc vakion kokeellinen määrittäminen TYÖN TORTTINN PRUSTA JA TYÖOHJ Teoreettinen perusta instein perusteli valosähköisen ilmiön siten, että sähkömagneettinen säteily, sisältäen valon, paitsi emittoituu,

Lisätiedot

- Kahden suoran johtimen välinen magneettinen vuorovaikutus I 1 I 2 I 1 I 2. F= l (Ampèren laki, MAOL s. 124(119) Ampeerin määritelmä (MAOL s.

- Kahden suoran johtimen välinen magneettinen vuorovaikutus I 1 I 2 I 1 I 2. F= l (Ampèren laki, MAOL s. 124(119) Ampeerin määritelmä (MAOL s. 7. KSS: Sähkömagnetismi (FOTON 7: PÄÄKOHDAT). MAGNETSM Magneettiset vuoovaikutukset, Magneettikenttä B = magneettivuon tiheys (yksikkö: T = Vs/m ), MAO s. 67, Fm (magneettikenttää kuvaava vektoisuue; itseisavona

Lisätiedot

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 Mittalaitetekniikka NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 1 1. VAIHTOSÄHKÖ, PERUSKÄSITTEITÄ AC = Alternating current Jatkossa puhutaan vaihtojännitteestä. Yhtä hyvin voitaisiin tarkastella

Lisätiedot

YLEISMITTAREIDEN KÄYTTÄMINEN

YLEISMITTAREIDEN KÄYTTÄMINEN FYSP104 / K1 YLEISMITTAREIDEN KÄYTTÄMINEN Työn tavoitteita Oppia yleismittareiden oikea ja rutiininomainen käyttö. Soveltaa Ohmin lakia mittaustilanteissa Sähköisiin ilmiöihin liittyvissä laboratoriotöissä

Lisätiedot

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet

DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet DEE-11110 Sähkötekniikan perusteet Antti Stenvall Peruskäsitteet Luennon keskeinen termistö ja tavoitteet sähkövaraus teho ja energia potentiaali ja jännite sähkövirta Tarkoitus on määritellä sähkötekniikan

Lisätiedot

1. Mitä tarkoittaa resistanssi? Miten resistanssi lasketaan ja mikä on sen yksikkö?

1. Mitä tarkoittaa resistanssi? Miten resistanssi lasketaan ja mikä on sen yksikkö? 6 Resistanssi ja Ohmin laki 1. Mitä tarkoittaa resistanssi? Miten resistanssi lasketaan ja mikä on sen yksikkö? Se kuvaa sähkövirtaa vastustavaa ominaisuutta. R = U / I, yksikkö ohmi, 1 Ω 2. Mitkä asiat

Lisätiedot

Tehtävä 1. a) sähkövirta = varausta per sekunti, I = dq dt = 1, A = 1, C s protonin varaus on 1, C

Tehtävä 1. a) sähkövirta = varausta per sekunti, I = dq dt = 1, A = 1, C s protonin varaus on 1, C Tehtävä a) sähkövirta = varausta per sekunti, I = dq dt =, 5 0 3 =, 5 0 3 C s protonin varaus on, 6 0 9 C Jaetaan koko virta yksittäisille varauksille:, 5 0 3 C s kpl = 9 05, 6 0 9 s b) di = Jd = J2πrdr,

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 14.11.2013 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

Työ 4249 4h. SÄHKÖVIRRAN ETENEMINEN

Työ 4249 4h. SÄHKÖVIRRAN ETENEMINEN TUUN AMMATTKOKEAKOULU TYÖOHJE 1/7 FYSKAN LABOATOO V. 5.14 Työ 449 4h. SÄHKÖVAN ETENEMNEN TYÖN TAVOTE Perehdytään vaihtovirran etenemiseen värähtelypiirissä eri taajuuksilla eli resonanssi-ilmiöön ja sähköenergian

Lisätiedot

Sähkövirran määrittelylausekkeesta

Sähkövirran määrittelylausekkeesta VRTAPRLASKUT kysyttyjä suureita ovat mm. virrat, potentiaalit, jännitteet, resistanssit, energian- ja tehonkulutus virtapiirin teho lasketaan Joulen laista: P = R 2 sovelletaan Kirchhoffin sääntöjä tuntemattomien

Lisätiedot

Sähköstatiikan laskuissa useat kaavat yksinkertaistuvat hieman, jos vakio C kirjoitetaan muotoon

Sähköstatiikan laskuissa useat kaavat yksinkertaistuvat hieman, jos vakio C kirjoitetaan muotoon 30 SÄHKÖVAKIO 30 Sähkövakio ja Coulombin laki Coulombin lain mukaan kahden tyhjiössä olevan pistevarauksen q ja q 2 välinen voima F on suoraan verrannollinen varauksiin ja kääntäen verrannollinen varausten

Lisätiedot

RATKAISUT: 18. Sähkökenttä

RATKAISUT: 18. Sähkökenttä Physica 9 1. painos 1(7) : 18.1. a) Sähkökenttä on alue, jonka jokaisessa kohdassa varattuun hiukkaseen vaikuttaa sähköinen voia. b) Potentiaali on sähkökenttää kuvaava suure, joka on ääritelty niin, että

Lisätiedot

Fysiikka 7 muistiinpanot

Fysiikka 7 muistiinpanot Fysiikka 7 muistiinpanot 1 Magneettikenttä - Magneetilla navat eli kohtiot S ja N S N - Sovelluksia: kompassi (Maa kuin kestomagneetti) - Kuvataaan kenttäviivoilla kestomagneetit S N N S - tai vektorimerkeillä

Lisätiedot

Menetelmäohjeet. Muuttuvan magneettikentän tutkiminen

Menetelmäohjeet. Muuttuvan magneettikentän tutkiminen Kannuksen lukio Maastossa ja mediahuoneessa hanke Fysiikan tutkimus Muuttuvan magneettikentän tutkiminen Menetelmäohjeet Muuttuvan magneettikentän tutkiminen Työn tarkoitus Opiskelijoille magneettikenttä

Lisätiedot

Sähköopin mittauksia 1

Sähköopin mittauksia 1 Sähköopin mittauksia 1 Sisällysluettelo Pikaohje LoggerPro mittausohjelma... 2 Pikaohje sähköopin anturit... 3 Kytkentäalusta... 4 Sähkövirran perusominaisuudet... 6 Jännitteen perusominaisuudet... 8 Virtapiirin

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 30.10.2014 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

DEE-11110: SÄHKÖTEKNIIKAN PERUSTEET

DEE-11110: SÄHKÖTEKNIIKAN PERUSTEET DEE-0: SÄHKÖTEKNIIKAN PEUSTEET Passiiviset piirikomponentit vastus kondensaattori käämi Tarkoitus on yrittää ymmärtää passiivisten piirikomponenttien toiminnan taustalle olevat luonnonilmiöt. isäksi johdetaan

Lisätiedot

TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT

TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT Työselostuksen laatija: Tommi Tauriainen Luokka: TTE7SN1 Ohjaaja: Jaakko Kaski Työn tekopvm: 02.12.2008 Selostuksen luovutuspvm: 16.12.2008 Tekniikan

Lisätiedot

TASASUUNTAUS JA PUOLIJOHTEET

TASASUUNTAUS JA PUOLIJOHTEET TASASUUNTAUS JA PUOLIJOHTEET (YO-K06+13, YO-K09+13, YO-K05-11,..) Tasasuuntaus Vaihtovirran suunta muuttuu jaksollisesti. Tasasuuntaus muuttaa sähkövirran kulkemaan yhteen suuntaan. Tasasuuntaus toteutetaan

Lisätiedot

a) Kuinka pitkän matkan punnus putoaa, ennen kuin sen liikkeen suunta kääntyy ylöspäin?

a) Kuinka pitkän matkan punnus putoaa, ennen kuin sen liikkeen suunta kääntyy ylöspäin? Luokka 3 Tehtävä 1 Pieni punnus on kiinnitetty venymättömän langan ja kevyen jousen välityksellä tukevaan kannattimeen. Alkutilanteessa punnusta kannatellaan käsin, ja lanka riippuu löysänä kuvan mukaisesti.

Lisätiedot