ÅIF:n opas maalivahdeille ja valmentajille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ÅIF:n opas maalivahdeille ja valmentajille"

Transkriptio

1 ÅIF:n opas maalivahdeille ja valmentajille Tehnyt: Arttu Latvajärvi Kuvausmalli: Teemu Martikainen

2 2 Sisällys ÅIF:n opas maalivahdeille ja valmentajille Yleistä maalivahtina olemisesta Maalivahdin varustus Maalivahtia koskevia sääntöjä Maalivahdin harjoittelu Maalivahdin perustorjunta-asento Liikkuminen Perusasiat liikkumisesta Polvilla töpöttäminen Kuopaisu Takajalalla työntäminen Eri liikkumistyylien yhdistelmät Heittäytyminen... 7

3 3 1. Yleistä maalivahtina olemisesta 1.1. Maalivahdin varusteet Kypärä/maski - opettele torjumaan myös maskilla Polvisuojat - löytyy lyhyenä ja pitkänä Paita Pienemmillä riittää paidassa oleva toppaus, mutta vanhemmille kannattaa hankkia myös panssaripaita. Housut Housujen ostossa kannattaa huomioida, että housujen pitää olla riittävän löysät, jotta niissä pystyy liikkumaan vaikeisiinkin asentoihin. Hanskat - jotkut käyttävät hanskoja pidon ja suojaamisen takia. Jotkut taas tykkäävät pelata ilman niitä, jolloin he saavat paremman tuntuman palloon. Kyynärpääsuojat jotkut käyttävät, jotkut ei. Suojaa varsinkin heittäytyessä kyynärpäitä. Kengät kengiksi sopivat parhaiten oikeat maalivahti- tai painijakengät, joiden kärjet liukuvat hyvin lattialla Maalivahtia koskevia sääntöjä Maalin edessä on maalialue (pienempi neliö). Tällä alueella saa olla ainoastaan maalivahti. Maalivahdin alue on isompi neliö, joka näyttää alueen, missä maalivahti saa ottaa pallon käsiin. Joku ruumiinosa pitää olla maalivahdin alueen sisällä, jotta maalivahti saa ottaa pallon käsiinsä. Jos maalivahti on kokonaan maalivahdin alueen ulkopuolella, hänet rinnastetaan kenttäpelaajaan (ei saa pelata molemmat polvet tai käsi maassa, eikä pelata käsillä). Maalivahdin heittäessä palloa, tulee pallon osua maahan tai pelaajaan ennen puolta kenttää Maalivahdin harjoittelu Maalivahdin on panostettava fyysiseen harjoitteluun. Muutamia tärkeitä ominaisuuksia maalivahdilla on venyvyys, reaktio ja koordinaatio. Pitkien pyöritysten aikana maalivahdilta vaaditaan myös hyvää kuntoa. Lihaskunnon pitää olla hyvä ja varsinkin jaloissa tarvitaan räjähtävyyttä, koska liikkuminen polvillaan on raskasta. Maalivahdilta vaaditaan hyvää kehonhallintaa, jotta hän pystyy liikkumaan sujuvasti ja pitämään kroppansa pystyssä liukuessa. Psyykkinen valmennus on maalivahdilla kenties vielä isommassa roolissa kuin kenttäpelaajalla, koska maalivahti on periaatteessa yksilöurheilija joukkueen sisällä. Kenttäpelaajien virheistä suurin osa jää huomaamatta, mutta maalivahdin virheet näkyvät lähes poikkeuksetta tulostaululla. Mikäli virheitä tulee, pitää vain pyrkiä tsemppaamaan maalivahtia entistä enemmän. Tilanteet on hyvä käydä pelien jälkeen maalivahdin kanssa läpi ja miettiä missä onnistuttiin ja samalla miettiä mahdolliset virheet ja mitä niissä olisi voinut tehdä toisin, jotta ensi kerralla niitä ei tapahtuisi. Kokemuksen lisäännyttyä oppii maalivahti lukemaan tilanteita yhä paremmin. Tällöin maalivahti pystyy ennakoimaan pelaajan mahdollisia syöttö- tai laukaisusuuntia, mikä on erittäin tärkeää, jotta pystyy torjumaan esimerkiksi suoraan syötöstä tulevaa laukausta. ÅIF:lla on erikseen maalivahdeille tehty harjoituspankki, josta valmentajat voivat etsiä harjoituksiin maalivahtia kehittäviä harjoitteita.

4 4 2. Maalivahdin perustorjunta-asento Perustorjunta-asento on koko nimensä mukaan asento, josta kaikkien torjuntaliikkeiden tulisi lähteä. Perustorjunta-asennossa maalivahti on polvillaan, takapuoli irti kantapäistä. Tällöin maalivahdin on helppo liikkua joka suuntaan ja kuten kuvasta 3. näkee, hän pystyy liikuttamaan jalkoja ja käsi myös molemmille puolille. Kädet ovat hieman vartalon etupuolella (kuva 2.), jotta ne on helpompi hahmottaa (silmä-käsi - koordinaatio). Niitä voi pitää myös hieman ylhäällä, mutta ei olkapäiden yläpuolella. Hyvä käsien paikka on, kun sormet ovat noin olkapäiden korkeudella. Tällöin maalivahti ehtii sekä korkeisiin että mataliin laukauksiin. Kyynärpäät tulisi pitää lähellä keskivartaloa. Jalkojen tulisi olla takaa yhdessä niin, että varpaat koskevat toisiaan. Tämä helpottaa eri suuntiin liikkeelle lähtöä sekä torjuntaa maalin kulmaan tulevaan laukaukseen (kuva 3.) Jalkoja sivulle kääntämällä torjutaan myös maata pitkin tulevat laukaukset. Kuvassa 3. laukaus on tulossa maalin oikeaan reunaan. Maalivahti reagoi laukaukseen kääntämällä sekä oikean jalan että käden oikealle, jotta torjunta olisi mahdollisimman todennäköinen. Myös katse seuraa jalan ja käden liikettä, jolloin maalivahti huomaa paremmin, että mihin suuntaan pallo torjunnasta kimpoaa, mutta myös hahmottaa jalan ja käden liikkeen paremmin. Kun oikea jalka liikkuu oikealle, liikkuu vasen jalka peittämään jalkovälin. Sama periaate toimii myös toisin päin. Jos vasen jalka liikkuu vasemmalle, liikkuu oikea jalka peittämään jalkovälin. Vastakkainen käsi (kuvassa 3. vasen käsi) pysyy torjunta valmiudessa mahdollista reboundia varten.

5 5 3. Liikkuminen 3.1 Perusasiat liikkumisesta Salibandymaalivahdin tärkein ominaisuus on liike. Liikkeellä maalivahti pystyy peittämään laukaisukulmat, liikkumaan pallon liikkeiden mukaan ja ylipäätään torjumaan tilanteet. Salibandymaalivahdin liikkumiselle suurimman haasteen asettaa se, että maalivahti on useimmiten polvillaan, joka ei kuulu ihmisen normaaleihin liikkumismuotoihin. Polvilla liikkuminen vaatiikin hyvää kehonhallintaa ja voimaa erityisesti jalkoihin ja keskivartaloon. Erilaisia liikkumistyylejä on varmasti yhtä monia kuin on maalivahtejakin, mutta yleisimmät käytössä olevat tyylit ovat: polvilla töpöttäminen, eli liikkuminen polvillaan sivuttain, kuopaisu, jossa sen puolen jalka, johon liike suuntautuu vetää kuopaisemalla maalivahdin liikkeelle, takajalalla työntäminen, jolloin esim. maalivahdin liikkuessa oikealle, työntää vasen jalka maalivahtia eteenpäin sekä viimeisenä vaihtoehtona, jollei millään muulla tyylillä enää ehdi tilanteeseen, on käytettävä heittäytymistä. Liikkumistyyleistä kuopaisua käytetään sekä sivuttaisliikkeessä, että eteenpäin suuntautuvassa liikkeessä. Töpöttäminen ja takajalalla työntäminen on käytössä erityisesti sivuttaisliikkeessä. Monesti näitä kaikkia kuitenkin yhdistellään tilanteen mukaan. Kaikissa liikkumistyyleissä tärkeää on, että maalivahti pysyy koko ajan torjuntavalmiudessa. Eli kädet ovat valmiina torjumaan ja katse seuraa palloa koko ajan. Alla käymme jokaisen liikkumistyylin vielä tarkemmin läpi ja lisäksi on kuvat esimerkkinä eri tyyleistä. 3.2 Polvilla töpöttäminen Polvilla töpöttäminen on melko hidas liikkumistapa, mutta se on erittäin käyttökelpoinen esimerkiksi pelaajan kanttia, eli pallon kanssa sivuttaisliikettä, seuratessa. Töpöttämisessä liikutaan polvilla, siirtäen polvia aina vuorotellen sivulle. On tärkeää huomioida, että liikuttaessa varpaat ovat takana yhdessä peittäen jalkovälin. Töpöttämisen etuna on se, että torjuntavalmius on helppo pitää yllä koko ajan. Monesti töpöttämisestä siirrytään kuopaisuun, jos pelaaja esimerkiksi syöttää pallon kesken kuljettamisen.

6 6 3.3 Kuopaisu Kuopaisussa maalivahti nostaa sen puolen polven ylös mihin on liikkumassa ja kuopaisee koko jalan mitalla itsensä liikkeeseen. Kuopaisun jälkeen tämä liikettä johtava jalka jää suojaamaan jalkoväliä, ettei pallo pääse lipsahtamaan sieltä lävitse. Kuopaisun jälkeen liu utaan polvilla eteenpäin ryhdikkäässä asennossa. Kuopaisun hyvät puolet on, että se mahdollistaa nopean sivuttaisliikkeen siten, että torjunta-asento pysyy koko ajan kuitenkin hyvänä. Kuopaisua käytetään esimerkiksi poikittaissyötöissä mukana liikkumiseen. Sivuttaisliikkeestä esimerkki yläpuolella Kuopaisulla pystytään liikkumaan nopeasti niin sivusuuntaan kuin syvyyssuuntaankin, joten sitä käytetään myös vastaantulossa, jos tulee esimerkiksi syöttö maalin takaa. Tästä esimerkki kuvasarja alapuolella. 3.4 Takajalalla työntäminen Takajalalla työntämistä käytetään sivuttaisliikkumisessa samantapaisissa tilanteissa kuin polvilla töpötystä. Tässä liikkumistavassa taaemmalla jalalla työnnetään itse eteenpäin ja etummainen jalka liukuu lattiaa pitkin. Huonona puolena tässä liikkumistyylissä on, että haaroväli jää helposti auki.

7 7 3.5 Eri liikkumistyylien yhdistelmät Näitä eri liikkumistyylejä yhdistellään monesti tilanteen mukaan. Aluksi saatetaan kuopaista itsemme toiselle puolelle, josta lähdemme esimerkiksi takajalalla työntämään itseämme eteenpäin. 3.6 Heittäytyminen Kun kaikki muut liikkumistyylit ovat liian hitaita, on maalivahdin ainoa mahdollisuus heittäytyä ja pyrkiä näin ehtimään pallon eteen. Tässä tyylissä hyviä puolia ovat, että se mahdollistaa erittäin nopean liikkumisen. Huonona puolena on taas, että se ei peitä maalia kovinkaan hyvin, erityisesti maalin yläosaan jää paljon tilaa ja heittäytymisen jälkeen liikkeen jatkaminen on erittäin hidasta. Heittäytymistä käytetään esimerkiksi pitkän ja kovan poikittaissyötön jälkeen lähtevän laukauksen torjuntaan. Heittäytymisessä on tärkeää saada lattia peittoon, jotta maata pitkin tulevat laukaukset eivät menisi maaliin. Alempi käsi ja jalka siis torjuvat maata pitkin tulevia laukauksia ja ylemmillä kädellä ja jalalla pyritään torjumaan korkeampia laukauksia. Katse tulee pyrkiä pitämään koko ajan pallossa, jotta pallon liikkeisiin on vielä mahdollista reagoida kesken liikkeen.

8 8 3.7 Taaksepäin liikkuminen Taaksepäin liikkuminen on hieman harvemmin käytetty liikkumismuoto ja siitä on paljon erilaisia variaatioita. Useimmiten taaksepäin liike tapahtuu viistosti sivulle, esimerkiksi pelaajan liikkeen tai syötön mukaan. Tällöin käytetään jo aiemmin mainittuja liikkumistyylejä, kuten kuopaisua. Kuitenkin esim. läpiajoissa maalivahdille paras ratkaisu voi olla suora peruuttaminen taaksepäin. Tällä keinolla tarkoituksena on aluksi peittää pelaajalta parhaat laukaisukulmat olemalla vastassa ja kun pelaaja liikkuu lähemmäs, peruuttaa maalivahti lähemmäs maalia ja helpottaa näin ollen mahdollisen harhautuksen torjuntaa. Taaksepäin liikkumisessa toinen polvi nostetaan maasta ja tällä jalalla työnnetään itseä taaksepäin säilyttäen torjunta-asento koko ajan. Jotkut käyttävät tässä apuna toista kättä, mutta siinä heikkoutena on, että liikkumiseen käytetyllä kädellä ei pysty torjumaan liikkeen aikana. Tätä voi kuitenkin myös testata harjoituksissa. 3.8 Liikkuminen pallo maalin takana Pallon ollessa maalin takana, asettaa se suuria lisähaasteita maalivahdin toiminnalle. Maalivahdin tulisi pystyä samaan aikaan seuraamaan sekä pallon liikettä maalin takana, että muita vastustajan kenttäpelaajia siltä varalta, että maalin takana oleva pelaaja syöttääkin pallon maalin eteen. Tämä on vaikeaa ja edellyttää hyvää yhteispeliä oman joukkueen kenttäpelaajien kanssa.

9 9 Maalivahti voi sopia kenttäpelaajien kanssa, että he pitävät toisen kulman, jolloin maalivahti voi olla hieman enemmän toisella kulmalla. Tästäkin huolimatta on maalivahdin hallittava hyvin ja nopeasti tolpalta tolpalle liike. Vaikka pallo olisi maalin takana, tulee maalivahdin pitää rintamasuunta koko ajan kentälle päin, jotta hän pystyy mahdollisimman nopeasti torjumaan maalin eteen tulevista syötöistä lähtevät laukaukset. Maalivahdin kannattaa katsoa palloa samalta puolelta mahdollisimman pitkään ja harjoitella liikkuminen siten, että voi liikkua tolpalta tolpalle ilman katselu puolen vaihtoa. Kun maalivahti katsoo pelaajan ja pallon liikkeen mahdollisimman pitkään samalta puolelta, on pelaajan vaikeampi tehdä ratkaisu silloin, kun maalivahti kääntää päätään ja tällöin maalivahti pysyy paremmin tilanteessa mukana. Maalivahti kääntää siis päänsä ja kroppansa kohti toista tolppaa vasta silloin, kun pelaaja menee selkeästi maalin toiselle puolelle. Kuten kuvasta näkyy, liike tapahtuu selkä tolppaa kohti niin, että taaimmainen jalka liukuu kiinni tolppaan ja estää näin maata pitkin tulevat vanhanaikaisen yritykset. Tästä asennosta on nopea kääntää vartalo uudelle tolpalle, mutta myös pääsee nopeasti vanhaan tolppaan takaisin kiinni. 4. Sijoittuminen Oikea sijoittuminen on avainasia maalivahtipelissä. Maalivahdin sijoittumistaito kehittyy kokemuksen myötä ja sen harjoittelemiseen kannattaa käyttää paljon aikaa. Sijoittumisen opetteluun hyvä apu on, kun katsoo omaa peliään tai harjoitteluaan videolta. Alla esimerkkejä hyvästä ja huonosta sijoittumisesta eri tilanteissa. Yllä olevista kuvista huomaa, millainen vaikutus vastaantulolla on maalivahdin peittävyyteen. Vastaantulossa tulee pitää kuitenkin maltti mukana, sillä jos maalivahti tulee joka tilanteessa paljon vastaan, on hänelle helpompi tehdä maali esimerkiksi suoraan syötöstä. Käsien pitäminen ylhäällä pään vieressä on useimmiten turhaa, sillä maalivahdin tullessa vastaan hän torjuu tällöin ylimeneviä laukauksia. Vastaantulon yhteydessä käsiä voi pitää vielä hieman kuvaakin matalammalla, jotta käsien alle ei jää niin paljoa tilaa. Vastaantulossa ja sijoittumisessa yleensäkin on tietenkin otettava huomioon maalivahdin koko. Jos maalivahti on erittäin isokokoinen, niin hän peittää syvemmälläkin maalissa enemmän. Jos maalivahti taas on pienikokoinen, niin häneltä vaaditaan enemmän vastaantuloa, jotta hän peittäisi tilanteet paremmin. Isokokoinen maalivahti pärjää näin ollen yleensä hieman pienemmillä liikkeillä, kun pienikokoinen joutuu liikkumaan enemmän vastaan ja näin ollen myös enemmän sivusuunnassa. 5. Heittäminen Heittotaito on salibandymaalivahdille tärkeä ominaisuus. Hyvällä heittotaidolla maalivahti pystyy helpottamaan joukkueensa pelin avaamista, eikä maalivahdin ole aina pakko antaa palloa lähimmälle omalle pelaajalle. Maalivahdilta lähtevät pitkät heitot voivat monesti myös yllättää vastustajan, koska yleensä

10 10 vastustajakin odottaa maalivahdin avaavan lyhyellä avauksella. Salibandymaalivahdilla on käytössä käytännössä kaksi varteenotettavaa heittotyyliä: pitkä suora heitto, jossa pallo pomppii korkealle tai maata pitkin heitettävä kierreheitto. Pitkää heittoa käytetään, kun maalivahdin pitää avata peliä ohi vastustajan ja kierreheittoa käytetään, kun maalivahdin ja oman pelaajan välissä ei ole vastustajia, mutta välimatkaa on kuitenkin hieman. 5.1 Pitkä heitto pompulla Pitkää pomppivaa heittoa käytetään esimerkiksi silloin, kun oma pelaaja liikkuu vastustajan puolustajien taakse ja pallo tulisi saada puolustajien ohitse. Heitettäessä maalivahti nousee nopeasti pystyyn, ottaa terävän ristiaskeleen (oikea kätisillä oikea jalka astuu vasemman ylitse ristiin). Tämän jälkeen pään takana oleva heittokäsi lähtee kyynärpää johtoisesti heittämään palloa maata kohden niin, että pallo osuu ensimmäisen kerran maahan noin 4-6 metriä maalivahdin etupuolella. Paikka missä pallo osuu ensi kertaa maahan, on täysin tilanteesta riippuvaa. Mitä lähempänä maalivahtia ensimmäinen pomppu on, sitä korkeammalle pallo myös pomppaa. Jokainen pomppu syö myös pallon vauhtia, joten jos pallo pitää saada pomppaamaan korkealle ja menemään pitkälle, on heitossa käytettävä paljon voimaa. Korkeaa pomppua tarvitaan, jos pallo pitäisi esimerkiksi saada nousemaan vastustajan puolustajan ylitse. Pomppuheiton huono puoli on, että se on vaikea ottaa haltuun myös omille kenttäpelaajille. Pompulla tuleva heitto vaatii paljon harjoittelua, jotta tositilanteessa pallo tulee omalle pelaajalle, eikä päädy vastustajan lapaan. Heittoharjoittelu onkin hyvä ottaa osaksi jokaisia harjoituksia ja heittäminen on yksi helpommin omalla ajalla kehitettävistä taidoista maalivahtipelissä.

11 Kierreheitto maata pitkin Kierreheitolla maalivahti pystyy avaamaan peliä nopeasti, mutta siinä tärkeintä on, että oman kenttäpelaajan on helppo ottaa heitto haltuun. Kierreheitossa maalivahti nousee myös nopeasti pystyyn, mutta heitto lähtee enemmän sivulta kuin pomppuheitossa. Heitettäessä tukijalka on edessä ja heitettävä käsi kiertyy koko matkalta sisäänpäin. Juuri ennen pallosta irrottamista, tehdään loppukierre heittoon vielä ranteella kääntäen kämmentä pikkusormi edellä ylöspäin. Tällöin palloon tulee ns. vastakierre, joka imee pallosta pomput sen osuessa lattiaan. Kierreheitolla pystyy avaamaan kovaa, pitkälle ja myös erittäin tarkkaan, kunhan sitä on harjoitellut riittävästi. Sen huonona puolena on, että myös vastustajan on helppo saada pallo haltuun, mikäli heitto suuntautuu vastustajaa kohti. Harjoitellessa kierreheittoa, kannattaa aluksi treenata heitto kuntoon hiljaisemmilla heitoilla ja tämän jälkeen pikkuhiljaa nostaa heittojen voimakkuutta.

ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki

ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki ÅIF:n maalivahdille suunnattujen harjoituksien harjoituspankki Muutama huomioitava asia maalivahtiharjoituksissa: - Harjoitukset tehdään maalivahtien ehdoilla (esim. suoraan syötöstä harjoituksissa odotetaan,

Lisätiedot

TORJUNNAN VALINTA. Mitä torjuntaa kannattaa käyttää?

TORJUNNAN VALINTA. Mitä torjuntaa kannattaa käyttää? TORJUNNAN VALINTA Maalivahdin pääsääntöisesti käyttämät torjunnat antavat mahdollisuuden luokitella maalivahti joko pystytorjujaksi (stand up), V-tyylin maalivahdiksi (butterfly) tai energiamaalivahdiksi.

Lisätiedot

Opas omatoimiseen harjoitteluun

Opas omatoimiseen harjoitteluun Opas omatoimiseen harjoitteluun Muista myös taitopassi ja kuperkeikkapassi Tämä on opas omatoimiseen jalkapallotaitojen harjoitteluun. Oppaasta saat vinkkejä eri tekniikoiden opetteluun. Katso ja opi videolta

Lisätiedot

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto

Sininen Nopea Katse Vaihto Punainen Kesto Maalintekoa Sininen oma kuljetus syötä itselle ennen merkkiä. Nopea käännös yksi kosketus katse kohteeseen hae tyhjätila, maalivahdinliike. Katse palloon lauo liike perään, irtopallot maaliin. Haetaan

Lisätiedot

Pesäpallon perustekniikat. Eero Pitkänen Aineseminaari 2ov Liikunnan sivuaineopinnot Joensuun yliopisto kevät 2003

Pesäpallon perustekniikat. Eero Pitkänen Aineseminaari 2ov Liikunnan sivuaineopinnot Joensuun yliopisto kevät 2003 Pesäpallon perustekniikat Eero Pitkänen Aineseminaari 2ov Liikunnan sivuaineopinnot Joensuun yliopisto kevät 2003 Pesäpallon perustekniikoita ovat heitto kiinniotto syöttö lyönti peruslyönti näpäys Heitto

Lisätiedot

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi

SEISAN 1(12) SEISAN. 1. Yoi SEISAN 1(12) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) SEISAN 1. Yoi 2. Askel vasemmalla jalalla

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1

LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 LIPPUPALLODEMO 1,5 H 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2. OPETUSKESKUSTELU: OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Hard Core Keskivartalo

Hard Core Keskivartalo Hard Core Keskivartalo Keskivartalo kuntopiiri kestävyysurheilijalle Keskity jokaisessa liikkeessä keskivartaloon ja siihen että paketti pysyy kasassa. Staattisissa liikkeissä lankkupito toimii perusasentona.

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

TAITOKOULU OSA 7. Tervetuloa Taitokoulun seitsemännelle oppitunnille! Nyt lisätään laukaukseen tehoa ja viimeistellään kuin Selänne!

TAITOKOULU OSA 7. Tervetuloa Taitokoulun seitsemännelle oppitunnille! Nyt lisätään laukaukseen tehoa ja viimeistellään kuin Selänne! TAITOKOULU OSA 7 Tässä syntyy Teemu Selänteen NHL-uran maali numero 667. St. Louisin maalivahti Brian Elliott seuraa Anaheimin 42-vuotiaan hyökkääjän virheetöntä suoritusta. Tässä Teemu on mestari Lisää

Lisätiedot

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa

Vaikutus: etureisi Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa Venyttelyohje: Jalat 1. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja Ota nilkasta kiinni vastakkaisella kädellä ja vedä kantapäätä kohti pakaraa. Paina lantiota eteen. 2. Vaikutus: etureisi, lonkan koukistaja

Lisätiedot

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA Sormilyönti (passi) o liike nopeasti pallon alle, lantio pallon alle o juoksuvauhdin pysäytys, tasapainoinen asento, toinen (oikea) jalka hiukan eteen: pienellä askeleella

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman

VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman VALMIUSASENTO SEISTEN vasen jalka hieman oikean jalan etupuolella jalkaterät hartian leveyden verran erillään sivusuunnassa jalkaterät ovat hieman sisäänpäin kääntyneenä polvet hieman koukussa, paino molemmilla

Lisätiedot

LAJITEKNIIKOIDEN OPETUSJÄRJESTYS G-E2 JUNIORIT

LAJITEKNIIKOIDEN OPETUSJÄRJESTYS G-E2 JUNIORIT Kristian Vuorinen Junioripäällikkö Karhu-Kissat Ry LAJITEKNIIKOIDEN OPETUSJÄRJESTYS G-E2 JUNIORIT Lajitekniikoiden opetusjärjestys on valmentajien työkalu/ohjenuora nuorempien ikäluokkien harjoituksia

Lisätiedot

2.2. Puolustuspelimallit

2.2. Puolustuspelimallit 2.2. Puolustuspelimallit Puolustuksen perustaidot Sali 1.) Puolustusasento - matala, istuva asento - selkä suorana, pää polvien välissä jalat ja pää muodostavat kolmion - alempana kuin hyökkääjä Preparation

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

Potkutekniikka: vinkkejä 1. N. 45 asteen vauhti, potkaiseva jalka 45 kulmassa (varpaat eivät osoita suoraan maahan) 2. Tukijalka jättää tilaa potkaisevalle jalalle. Tukijalka on lähes pallon tasalla. 3.

Lisätiedot

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle.

3. Katse kääntyy 90 astetta oikealle, siis 45 astetta rintamasuunnasta ja vielä 90 astetta takaisin vasemmalle. CHINTO 1(14) Kuvien lähde: Gijomonkai ry:n katavideo Tekstien lähde: Shoko-Ryu kolleegio Shoko-Ryu vyokoevaatimukset (Lokakuu 2003 Tarkistettu versio helmikuu 2004 ) CHINTO 1. Yoi 2. Katse kääntyy 45 astetta

Lisätiedot

MAALIVAHTI. www.turunnappulaliiga.fi

MAALIVAHTI. www.turunnappulaliiga.fi MAALIVAHTI www.turunnappulaliiga.fi Maalivahdin opetus Maalivahdin opetus alkaa ensimmäisestä maalillaolokerrasta. Maalivahdin opastaminen on kuin palapelin kokoamista. Ensin kasataan suuret runkopalat:

Lisätiedot

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI

Taso 1. Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI 1. Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi x 10 3. Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi x 10 5. Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

RYHMITYS FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2

RYHMITYS FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2 RYHMITYS 4 4-2 FJK B PELITAPA, RYHMITYS 4 4 2 KÄYNNISTÄMINEN (tarkoitetaan vaihetta, jossa peli käynnistetään maalivahdilta) Pyritään avaamaan peliä lyhyellä -> toppareille / AKK:lle, jos mahdollista (vastustajia

Lisätiedot

ACK Maalivahtivalmennuslinja

ACK Maalivahtivalmennuslinja ACK Maalivahtivalmennuslinja 10.10.2016 Joonas Salmimäki ACK Maalivahtivalmentaja PELISÄÄNNÖT 1. Asenne ja halu kehittyä hyväksi maalivahdiksi 2. Kunnioitus valmentajaa, muita pelaajia ja maalivahteja

Lisätiedot

VENYTTELYOHJE B-juniorit

VENYTTELYOHJE B-juniorit VENYTTELYOHJE B-juniorit Venyttelyn perusteet: Toisin kuin yleensä uskotaan, lihasta voidaan venyttää myös ennen tai jälkeen raskaan suorituksen. Venyttelyn ja lihaksen venyttämisen kesto riippuu siitä,

Lisätiedot

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6

1. Aloitusliike...2. 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3. 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 24 liikkeen Taiji Sisältö 1. Aloitusliike...2 2. Villihevosen harjan jakaminen molemmille puolille...3 3. Valkoinen kurki levittää siipensä...6 4. Harjaa polvea ja käännä askelta molemmille puolille...7

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

Mahdollisimman leveä V-torjunta

Mahdollisimman leveä V-torjunta Mahdollisimman leveä V-torjunta Monella V-tyylin maalivahdilla on toiveena saada torjunta-asennostaan entistä leveämpi ja peittävämpi. Toivotaan että V olisi HannuToivosmaisen, AriAhosmaisen tai KariLehtosmaisen

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT syöttäminen - sisäteräsyöttö

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT syöttäminen - sisäteräsyöttö 76 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT syöttäminen - sisäteräsyöttö haltuunotto - jalkapohjalla - sisäterällä kuljettaminen PELITAIDOT pallollinen pelaaja palloton

Lisätiedot

JÄÄHARJOITTELUN PAINOPISTEET IKÄKAUSITTAIN. MV-Valmennus Kiekko-Vantaa Itä

JÄÄHARJOITTELUN PAINOPISTEET IKÄKAUSITTAIN. MV-Valmennus Kiekko-Vantaa Itä JÄÄHARJOITTELUN PAINOPISTEET IKÄKAUSITTAIN MV-Valmennus Kiekko-Vantaa Itä MV-Valmennuksen tavoitteet Tarjota parhaat mahdolliset eväät kasvaa ja kehittyä ihmisenä, urheilijana ja maalivahtina Tukea maalivahtien

Lisätiedot

LIPPUPALLODEMO 90min 1

LIPPUPALLODEMO 90min 1 LIPPUPALLODEMO 90min 1 1.TUTUSTUMINEN PALLOON pareittain heittoharjoittelua kahdessa rivissä huomioi turvallisuusseikat - rauhallisia, tarkkoja heittoja 2 2.OPETUSKESKUSTELU a) OTE PALLOSTA HEITOSSA etusormi

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I

Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I Harjoitussuunnitelma viikko 13 Harhauttaminen I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

3. Koordinaatioharjoittelu:

3. Koordinaatioharjoittelu: 55 LIITE 2/2 3. Koordinaatioharjoittelu: Koordinaatio askelluksilla pyritään harjoittamaan juoksemisen osa-alueita. Askellukset toimivat erinomaisena harjoitteena askeltiheyden sekä askelkontaktin harjoittamiseen.

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Sandokai Aikido Jo-katat

Sandokai Aikido Jo-katat Sandokai Aikido Jo-katat Kirjoittaja: Virpi Jylhä Tässä ovat nuotit Jo-katoihin 6, 8, 13, 22 ja 31. Muista kuitenkin, että katoja voi tehdä myös eri tavoilla ja on tärkeää opetella ne siten, kuin oma opettaja

Lisätiedot

MAALINTEKO- KOULUTUSPÄIVÄT Suomen Urheiluopisto, Vierumäki

MAALINTEKO- KOULUTUSPÄIVÄT Suomen Urheiluopisto, Vierumäki MAALINTEKO- KOULUTUSPÄIVÄT 14.-15.12.2007 Suomen Urheiluopisto, Vierumäki Työkaluja maalintekoon Mikko Saarinen Ilari Näckel JOHDANTO Jokainen maalintekohetki on erilainen ja ainutlaatuinen (tilanne, tila,

Lisätiedot

TORJUNTA TORJUNNAN KEHITTELY

TORJUNTA TORJUNNAN KEHITTELY TORJUNTA Torjunta on lentopalloilun ensimmäinen ja tärkein puolustusmuoto. Torjunnan tehtävä on peittää sovittu alue kentästä ja näin helpottaa takapelaajien kenttäpuolustusta. Torjunnalla voidaan myös

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II

Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II Harjoitussuunnitelma viikko 6 Pallo haltuun II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT pallotemput 92 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT pallotemput yleistä pallotaitavuutta ja -silmää kehittäviä vaikeutuvat temput motivoivat mahdollista harjoitella erilaisilla

Lisätiedot

Perustaitoja. Syötöt: Sisäsyrjäsyöttö. Laukaukset:

Perustaitoja. Syötöt: Sisäsyrjäsyöttö. Laukaukset: Perustaitoja Syötöt: katsekontakti syötettävään katse palloon potkuhetkellä tukijalan paikka painopiste pallon päällä tasapainotus käsillä osumakohta palloon jalka hieman irti maasta jalan saatto " potkaise

Lisätiedot

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm.

3. Kehittävä venyttely: Kehittävällä venyttelyllä kehitetään lihasten liikkuvuutta, joilla on suoria vaikutuksia mm. Liikkuvuuden kehittäminen Venyttelyn merkitys koripalloilijalle voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: Valmistava venyttely: suoritetaan ennen harjoitusta tai peliä! Valmistavassa venyttelyssä avataan

Lisätiedot

TEKNIIKAN OSA-ALUEITA

TEKNIIKAN OSA-ALUEITA KÄDEN LIIKE KORIPALLON KÄSITTELYSSÄ JA SUORITUKSISSA. On hyvä opettaa heti alusta käsien liike niin pallonkäsittelyyn kuuluvissa kuljetuksessa kuin syötöissä sekä tietysti heitoissa. Periaatteessa käsi

Lisätiedot

KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET. TEKNISET TAIDOT valmiusasento

KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET. TEKNISET TAIDOT valmiusasento 84 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT valmiusasento palloon tottuminen syöttäminen - rannesyöttö polvet koukussa, painopiste alhaalla pää pystyssä, katse pelissä

Lisätiedot

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue

Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Hiha- ja sormilyönnin ydinkohdat Must do -asiat valmentajien tueksi! Tuulevi Piesanen/Lännen alue Tarkkana tekniikoissa Perustekniikoissa tulee vaatia mini-ikäisistä alkaen oikeita suorituksia. Opettelemalla

Lisätiedot

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja

Laitilan Jyske ry 5.4.15 Toimintakäsikirja Keskivartalolihaskuntoharjoituksia Seuraavassa on muutamia keskivartalon voimaan ja hallintaan keskittyviä harjoituksia. Aluksi esitetyt määrät voivat tuntua isoilta. Voitkin aluksi aloittaa pienemmistä

Lisätiedot

Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa.

Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa. PERUSTEKNIIKKA MAILAOTE Mailaote on perusasia, joka tulee opetella heti alusta alkaen oikein. Myöhemmin virheiden korjaaminen on vaikeampaa ja vie enemmän aikaa. Tärkeitä ohjeita: - ranteen tulee olla

Lisätiedot

Peli-idea puolustuspeli. Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto)

Peli-idea puolustuspeli. Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto) Peli-idea puolustuspeli Hyökkäysalueella puolustaminen (muoto). - Jätä hieman vapaaksi vastustajan puolustuslinjan pelaajia, houkuttele syöttämään, prässää nopeasti ja samanaikaisesti! Peli-idea puolustuspeli.

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto 58 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT TEKNISET TAIDOT heittäminen - perusheitto kiinniottaminen - ilmasta - maasta vastakkaisuus -periaate painonsiirto takaa eteen pallo sormissa,

Lisätiedot

NappulaKlubin kotiläksypaketti (yhteensä 60 osaa)

NappulaKlubin kotiläksypaketti (yhteensä 60 osaa) NappulaKlubin kotiläksypaketti (yhteensä 60 osaa) DRIBBLING (5 kpl) Dribbling 1 A. Leipomiset sisäsyrjillä: paikallaan, eteenpäin, taaksepäin, ympäri B. Jalkapohjat pallon päälle: paikallaan, eteenpäin,

Lisätiedot

Kaikki Pelissätehtäväkortit

Kaikki Pelissätehtäväkortit Kaikki Pelissätehtäväkortit 10. Pallon ilmassa pito vauhdissa Merkitse lähtö ja maalilinja 10 metrin päähän toisistaan. Ponnauttele palloa jalalla samalla kävellen eteenpäin lähtölinjalta maalilinjalle

Lisätiedot

KANSAINVÄLISEN PELIN VAATIMUKSET SJL Lasse Sampakoski

KANSAINVÄLISEN PELIN VAATIMUKSET SJL Lasse Sampakoski KANSAINVÄLISEN PELIN VAATIMUKSET 9.2.2012 SJL Lasse Sampakoski MAALINTEKOTILANTEET tärkeitä termejä ja pelifilosofiaa Tavallinen laukaus on laukaus johon maalivahti ehtii hyvin sijoittumaan, hänellä on

Lisätiedot

Yhden pelaajan pallokontrollitemput

Yhden pelaajan pallokontrollitemput Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

Timanttimerkin suorittamisen voi aloittaa aikaisintaan sinä vuonna, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta (8v.).

Timanttimerkin suorittamisen voi aloittaa aikaisintaan sinä vuonna, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta (8v.). päivitetty 15.12.2018 TIMANTTIMERKKI Timanttimerkin suorittamisen voi aloittaa aikaisintaan sinä vuonna, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta (8v.). Timanttimerkki suoritetaan erillisissä arviointitilaisuuksissa.

Lisätiedot

Kaikki Pelissätehtäväkortit

Kaikki Pelissätehtäväkortit Kaikki Pelissätehtäväkortit 1. Salmiakkikuljetus Lapsi kuljettaa salmiakkiruudun ympäri ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen suuntaan. Pelaajan tulee käyttää vasenta ja oikeaa jalkaa. Toinen ja neljäs

Lisätiedot

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010

Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Loimaan Korikonkarit Valmentajakerho Petri Kajander 13.4.2010 Aihe: Puolustus / joukkuepuolustus (pelaajavartiointi) Mikään puolustusmuoto ei toimi, jollei pelaaja osaa puolustuksen perustaitoja. Joukkuepuolustus

Lisätiedot

Iloisia harjoitteluhetkiä!

Iloisia harjoitteluhetkiä! Tämä opas on tehty tukemaan kotona tapahtuvaa liikuntaharjoittelua. Se sisältää osiot lihaskunto-, liikkuvuus ja tasapainoharjoittelusta. Liikkeet ja harjoitteet on valittu siten, että ne pystytään suorittamaan

Lisätiedot

TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI

TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI BOING-temppuradalle on suunniteltu kahdeksan erilaista temppua, joista radan järjestäjä on valinnut osan BOING-temppurataan. Suorituspaikkojen ohjeet saat suorituspaikoilta

Lisätiedot

OMASSA SEURAYMPÄRISTÖSSÄ TOTEUTETTAVAT TESTIT

OMASSA SEURAYMPÄRISTÖSSÄ TOTEUTETTAVAT TESTIT OMASSA SEURAYMPÄRISTÖSSÄ TOTEUTETTAVAT TESTIT -Suorittakaa testit ennen kehittymisen seuranta -tapahtumaa joukkueenne omassa ympäristössä. Kirjatkaa tulokset ylös MyEWay-järjestelmään ennen tapahtumaan

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Pallo tutuksi II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Kultamerkin suoritettuaan ja sinä vuonna, jolloin voimistelija täyttää 8 vuotta, voi aloittaa suorittamaan timanttimerkin liikkeitä.

Kultamerkin suoritettuaan ja sinä vuonna, jolloin voimistelija täyttää 8 vuotta, voi aloittaa suorittamaan timanttimerkin liikkeitä. päivitetty 15.12.2018 KULTAMERKKI Merkkiliikkeiden suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. Merkkiliikesuoritukset voi tehdä kotisalilla oman seuran valmentajan suorittaessa arvioinnin. Arvioiva valmentaja

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

Testi 1 Torjuntakontrolli

Testi 1 Torjuntakontrolli Testi 1 Torjuntakontrolli Valmistelu, Testi 1 (1) Mittaa 7,31 metriä maaliviivalta pelaajan laukaisualueelle. (2) Käytä spraymaalia merkitäksesi laukaisupaikka. Käyttämällä spraymaalilla merkittyä laukaisupaikkaa

Lisätiedot

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. LAJITAIDOT juokseminen - perusjuoksu

KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT. LAJITAIDOT juokseminen - perusjuoksu 40 A KESKEISIMMÄT OPPIMISTAVOITTEET KOROSTETTAVAT YDINKOHDAT LAJITAIDOT juokseminen - perusjuoksu liike ja voima suuntautuvat eteenpäin -> sivuttaisliike pois käsien korostunut käyttö vartalo hieman etunojassa,

Lisätiedot

Paritekniikat Sanbon kumite

Paritekniikat Sanbon kumite Paritekniikat Sanbon kumite Sanbon kumitet ovat ensimmäiset paritekniikat, joissa aloitetaan tärkeimpien wadoryu periaatteiden harjoittelu. Näistä voidaan mainita mm. Nagasu, Inasu, Noru. Yleisesti nämä

Lisätiedot

MVLT Maalivahtipelin perusteet Suomen Jääkiekkoliitto /

MVLT Maalivahtipelin perusteet Suomen Jääkiekkoliitto / MVLT 17.8. 19.8.2012 Maalivahtipelin perusteet / Maalivahtipelin tavoitteet Maalinteon estäminen Kiekon riistäminen Tilan poistaminen vastustajalta Hyökkäysvalmius / Maalivahtipelin filosofiaa Lähtökohta

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN

OHJE / PELIOHJE 1 (5) TUOTE: Tasapainokortit SISÄLTÖ KEHITTÄÄ PELAAMINEN OHJE / PELIOHJE 1 (5) Pelityyppi: tasapainoharjoitukset Pelaajat: 1+ pelaajaa Ikäsuositus: yli 3-vuotiaille Peliaika: - SISÄLTÖ 8 tasapainokorttia, joissa yksi asento molemmilla puolilla o 2 vihreää (aloittelijataso)

Lisätiedot

Paritekniikat Sanbon kumite

Paritekniikat Sanbon kumite Paritekniikat Sanbon kumite Sanbon kumitet ovat ensimmäiset paritekniikat, joissa aloitetaan tärkeimpien wadoryu periaatteiden harjoittelu. Näistä voidaan mainita mm. Nagasu, Inasu, Noru. Yleisesti nämä

Lisätiedot

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN

TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN TAKLAAMINEN BLOKKAAMINEN HUOMIOI TURVASEIKAT harjoitteissa valmentajan selkeät komennot - pilli hammassuojat käyttöön harjoituksissa niska kiinni hartiasuojiin, jolloin katse on eteenpäin. Mahdollinen

Lisätiedot

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59

Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: :59 Prepared by: Tiina Kukonlehto Date: 10.05.2017 07:59 OULU-KOILLISMAAN PELASTUSLAITOS, - Istuen/seisten ilman kenkiä - Pyöritä nilkkaa ja vaihda välillä suuntaa - Heilauta rennosti jalkaa suorana eteen

Lisätiedot

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit

P97 seututaitokoulu (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit P97 seututaitokoulu 29.12 2007 (1h,45min) Taitokuja + 4v4 teemapelit -Liivien jako/teemat /lohkojen teko, n.10 min -Taitokujat 2 kpl, n.20 min -Pienpelit lohkoissa 1-5 15min/lohko (yht75min) 4+4pel.ryhmät/ohjaaja

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS

KOULUTUSKIERTUE 2005. Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS KOULUTUSKIERTUE 2005 Äänekoski, Jyväskylä, Tampere, Turku, Salo ja Järvenpää MALLIHARJOITUS Harjoitus 1: Alkulämpö (kuva 1) (noin 20min) Pallonkäsittelyharjoitus kahdella pallolla. Pareittain puolessa

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I

Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I Harjoitussuunnitelma viikko 5 Pallo haltuun I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Sisältö. 1. Säännöt 2. Pelin kulku 3. Osa-alueet 4. Beach volleyn ja lentopallon erot

Sisältö. 1. Säännöt 2. Pelin kulku 3. Osa-alueet 4. Beach volleyn ja lentopallon erot BEACH VOLLEY -OPAS Sisältö 1. Säännöt 2. Pelin kulku 3. Osa-alueet 4. Beach volleyn ja lentopallon erot Beach volleyn säännöt 1/2 Pelataan 2vs2, ei vaihtopelaajia eikä valmentajaa pelin aikana. Kenttä

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat

KOTIKUNTOILUOPAS. Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat KOTIKUNTOILUOPAS Selkä, vatsa, jalat, kädet, niska ja hartiat Tämä opas on tehty opinnäytetyönä aiheena Seniorit kuntoon kotikonstein. Oppaan ovat tehneet Kouvolan seudun ammattiopiston sosiaali- ja terveysalan

Lisätiedot

C-tytöt, omatoiminen jakso 2.7. 25.7.2012

C-tytöt, omatoiminen jakso 2.7. 25.7.2012 C-tytöt, omatoiminen jakso 2.7. 25.7.2012 Ma Ti Ke To Pe La Su 2.7. 3.7. 4.7. 5.7. 6.7. 7.7. 8.7. Kuntopiiri Lenkki, 1 h Loikat Lenkki, 1h 15 min 9.7. 10.7. 11.7. 12.7. 13.7. 14.7. 15.7. Naruhyppely Lenkki,

Lisätiedot

Testistö Taru Hockey. E-juniorit: Kesällä tehtävät testit x 2 (toukokuu ja elokuu):

Testistö Taru Hockey. E-juniorit: Kesällä tehtävät testit x 2 (toukokuu ja elokuu): Testistö Taru Hockey Seuran eri ikäluokkien joukkueet tekevät jääkauden ja niin sanotun oheisharjoittelukauden aikana seuran edellyttämät testit. Testien tarkoituksena on antaa pelaajille motivoivaa tietoa

Lisätiedot

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin

Keskitason ohjelma. Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle. 1. Alkulämmittely hiihtoliike. 2. Viivakävely eteenpäin LIITE 3 Kotivoimisteluohjelma luustokuntoutujalle Keskitason ohjelma Tee liikkeitä päivittäin. Tee jokaista liikettä aluksi 10 liikkeen sarja. Pidä pieni tauko ja toista samat liikkeet toiset. Muista hyvä

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I

Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I Harjoitussuunnitelma viikko 11 Pysähtyminen ja liikkeelle lähtö I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Street workout Aloittelijan opas

Street workout Aloittelijan opas Street workout Aloittelijan opas Street workout on liikuntamuoto, jossa käytetään omaa kehonpainoa vastuksena. Laji on vapaamuotoista kehonpainoharjoittelua. Kehonpainoharjoittelu sopii kaikille lähtötasosta

Lisätiedot

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään

1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään SÄÄNNÖT PELIAIKA 1) Peliaika on 18 minuuttia. 2) Peliaika on juokseva. OSALLISTUJAT Pelaajat 1) Pelin ollessa käynnissä kummastakin joukkueesta saa olla samanaikaisesti kentällä enintään kuusi pelaajaa,

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1, Olkapäät, Ojentajat & Hauis 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka

Lisätiedot

Liikuntaohjelma: viikot 1-6

Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Liikuntaohjelma: viikot 1-6 Tässä on erinomainen koko kehoa hyödyntävä liikuntaohjelma, joka tarkoitettu aloittelijoille. Se sopii täydellisesti normaaliin elämäntyyliin, sillä voit harjoitella koska sinulle

Lisätiedot

OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki. OL = xxx VL = xxx 10 = xxx K = xxx

OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki. OL = xxx VL = xxx 10 = xxx K = xxx TERMIT: MV = Maalivahti OP = Oikea puolustaja VP = Vasen puolustaja KK = Keskikenttä OL = Oikea laita VL = Vasen laita 10 = Piilokärki K = Kärki AVAUSKOKOONPANO: MV = xxx OP = xxx VP = xxx KK = xxx Vaihtomiehet:

Lisätiedot

MAALIVAHTIOPAS JOHDANTO

MAALIVAHTIOPAS JOHDANTO MAALIVAHTIOPAS 2008 JOHDANTO MAALIVAHTIOPAS Tämä opas on tukimateriaali videolle MAALIVAHTIPELI SALIBANDYSSÄ. Se on suunnattu valmentajille ja maalivahdeille. Tästä oppaasta voit kerrata maalivahtipelin

Lisätiedot

FC ESPOO. Pelitavan pääpiirteet 9v9

FC ESPOO. Pelitavan pääpiirteet 9v9 FC ESPOO Pelitavan pääpiirteet 9v9 ISO KUVA: - Rohkea: Pelaaja uskaltaa käyttää taitojaan joka osa-alueella - Liikkuva: Pelaajan liikkuminen on monipuolista ja nopeaa - Taitava: Pelaajalla on perustaidot

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015

JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 JÄÄPALLO-OHJAAJAN OPAS 2014-2015 Leikkejä, luisteluharjoitteita ja lajiharjoitteita lapsille ja nuorille Toteutettu yhteistyössä Ruotsin jääpalloliiton kanssa Harjoitusten rakenne esimerkki 60 min: Huomioi

Lisätiedot

Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016

Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016 Nokian Palloseura - Valmennuslinjaus ja pelitapa F6-E11 2016 Tausta Valmennus on pitkäjänteistä työtä. Yhdessä vuodessa ehditään vähän mutta 10-vuodessa enemmän. Emme pysty kehittämään kaikkia asioita

Lisätiedot

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5

1 C : V I N O P E N K K I P U N N E R R U S K Ä S I P A I N O I L L A 2-3 X 5 K O K O VARTALON TEHOTREENI - N. 60MIN - 2-3 X VIIKOSSA Tee tämä harjoitus kolme kertaa viikossa ja lepää vähintään yksi päivä harjoitusten välissä. Voit siis tehdä harjoituksen esimerkiksi maanantaisin,

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

PELINOMAISET MAALINTEKOHARJOITTEET

PELINOMAISET MAALINTEKOHARJOITTEET PELINOMAISET MAALINTEKOHARJOITTEET 1. Maalinteko 1v1 vastakkaisiin maaleihin Tilanne käynnistyy valmentajan merkistä molemmilta maaleilta yhtäaikaa. Puolustava pelaaja syöttää lyhyen kuljetuksen jälkeen

Lisätiedot

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja

Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi: Ohjekirja Tai Chi Qigong Shibashi videon liitemateriaali (Saat ilmaisen kopion videosta: www.taichi18.com) Voit vapaasti jakaa ohjekirjan niiden kanssa, jotka tarvitsevat sitä,

Lisätiedot

ACK 5v5 Pelikirja

ACK 5v5 Pelikirja 1 ACK 5v5 Pelikirja 10.10.2016 5v5 yleistä Innostaminen ja onnistuminen avainasiassa Oikeantasoista ja kannustavaa toimintaa Pelipaikkojen ja niiden tehtävien tiedostaminen Puolustussuuntaan pelipaikkojen

Lisätiedot

Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta

Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta Coerver harjoitus 1: Pallonhallinta Pelaajamuodostelma 1) Paikallaan juoksu pallo jalkojen välissä. (polvet hieman koukussa) 2) Tikkaus pallon syöttely jalkojen välissä mahd. nopeasti (kisa: lasketaan

Lisätiedot

VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET. Asko Nuutinen

VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET. Asko Nuutinen VALMENTAJA 1 AMMUNNAN PERUSTEET Asko Nuutinen Ammunnan perusteet - tuuli Kuvat: Jami Aho Malli: Eija Salonen Asko Nuutinen - Ammunta on taitolaji joka on opittavissa harjoittelemalla - perusteet heti oikein

Lisätiedot