VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti"

Transkriptio

1 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA Haltian vuoropäiväkoti Yksikön varhaiskasvatussuunnitelma ja työsuunnitelma hyväksytty: Riitta Ranta Päiväkodin johtaja Annikki Pietilä Johtokunnan puheenjohtaja Yksikön varhaiskasvatussuunnitelman ja työsuunnitelman toteutuksen arviointi: Riitta Ranta Päiväkodin johtaja Annikki Pietilä Johtokunnan puheenjohtaja

2 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 (13)

3 3 (13) OSA A: HALTIAN VUOROPÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haltian vuoropäiväkodin varhaiskasvatussuunnitelman pohjana ovat valtakunnallinen varhaiskasvatussuunnitelman perusteet sekä Janakkalan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma. Haltian vuoropäiväkotiin kuuluu seitsemän lapsiryhmää. Näistä neljä ryhmää toimii Turengin keskustan palveluiden lähellä, viihtyisässä emotalossa. Harvialan koulun yhteydessä sijaitsevat kolme ryhmää, jotka toteuttavat yhteistyötä koulun kanssa ja hyödyntävät lähiluonnon mahdollisuuksia. ARVOT JA TOIMINTA-AJATUS Toiminta-ajatus Haltian vuoropäiväkodin toiminta-ajatuksena on tarjota lapsille elämyksellistä varhaiskasvatusta viihtyisässä ja kehittävässä toimintaympäristössä. Toimimme myönteisessä ja kannustavassa ilmapiirissä huomioiden perheet yksilöllisesti, tasavertaisesti ja oikeudenmukaisesti. Arvot Yksilöllisyys: Erilaiset ihmiset ovat rikkaus ja yksilöinä kohdattuina he luovat toimivan yhteisön. Yksilöllisyyden tukemiseksi ryhmien toiminnan suunnittelun perustana ovat lapsilähtöisyys ja lasten varhaiskasvatussuunnitelmat. Jokainen lapsi huomioidaan omana itsenään, tarpeiden, toiveiden ja tavoitteiden siivittämänä hoitovuorosta riippumatta. Kunnioitus: Jokainen lapsi ja aikuinen on arvokas. Avoimuus ja kunnioitus luovat ilmapiirin, jossa keskustelu ja aito kohtaaminen niin perheiden kuin työkavereiden kanssa on mahdollista.

4 4 (13) Turvallisuus: Turvallisuuden perustana ovat aito kohtaaminen ja läsnäolo. Riittävä ja mahdollisimman pysyvä henkilökunta sekä toimivat tilat luovat perheille ja eritoten lapsille turvallisuuden tunteen. Huolehdimme myös työntekijöiden fyysisestä ja psyykkisestä turvallisuudesta. LAPSELLE OMINAISET TAVAT TOIMIA Kaikki ohjattu toiminta perustuu lapsihavainnoinnille. Leikki on toiminnan perusta, minkä avulla oppiminen on lapselle luontaista. Lapselle on ominaista toimia myös liikkuen, tutkien ja eri taiteen alojen välityksellä itseään toteuttaen. Leikki Leikkiessään lapsi käsittelee oppimiaan asioita sekä oppii vuorovaikutustaitoja. Leikin muoto ja rakenne kehittyvät lapsen iän myötä. Aikuinen voi toimia leikin ohjaajana tai leikkiympäristön rikastuttajana lapsihavainnoinnin pohjalta. Päiväkotimme leikkiympäristössä huomioidaan lapsen kasvu ja kehitys tarjoamalla vaihtelevia välineitä. Liikkuminen Liikunta kehittää lapsen motoristen taitojen lisäksi tiedollisia ja sosiaalisia taitoja. Liikkuminen on oppimisen ja kokemisen väylä. Liikkuminen mahdollistetaan päivittäin ja liikuntavälineitä pidetään lasten ulottuvilla omaehtoisen liikunnan lisäämiseksi. Toteutamme ohjattuja liikuntatuokioita erilaisissa ympäristöissä, sisällä ja ulkona, vuodenaikojen mukaan. Tutkiminen Lapsella on aistit avoinna näkemään, kuulemaan, haistamaan, maistamaan ja koskettamaan. Havainnointi ja pohdiskelut tuovat esiin kysymyksiä, joihin vastauksia etsimällä oppii uutta. Yritykset, erehdykset, onnistumiset ja oivallukset auttavat maailman jäsentämisessä. Onnistumisen kokemukset vahvistavat itsetuntoa ja lisäävät oppimisen iloa. Tutkimista tehdään lasten kanssa myös ohjatusti erilaisissa toimintahetkissä ja -ympäristöissä.

5 5 (13) Taiteellinen kokeminen ja ilmaiseminen Päiväkodissamme annetaan mahdollisuus lapsen taiteelliseen ilmaisuun päivittäin. Musiikkia, satuja, loruja, draamaa ja kädentaitoja toteutetaan viikoittain. Lasten omaehtoista ilmaisua tuetaan pitämällä välineet ja materiaalit lasten ulottuvilla. Nautimme myös ulkopuolisten tahojen järjestämistä kulttuurielämyksistä. KIELI JA KOMMUNIKAATIO Haltian vuoropäiväkodissa lapsi kohdataan kiireettömässä ilmapiirissä. Lapsen ja kasvattajan keskinäiseen kohtaamiseen päivittäin kiinnitetään huomiota. Pienryhmätoiminta tukee lapsen kohtaamista yksilönä ja tarjoaa mahdollisuuden vuorovaikutukseen rauhallisessa toimintaympäristössä. Kielellinen kehitys on yksilöllinen prosessi. Lapsihavainnoinnin avulla kasvattajat suunnittelevat toimintaa, joka tukee kielen kehitystä jokaisen lapsen yksilöllisistä tarpeista lähtien. Erityistä tukea kielen kehityksessä tarvitsevien lasten kanssa toimiessa tämä otetaan erityisesti huomioon. Aikuisen antama kielellinen esimerkki vahvistaa lapsen kielen oppimista. Monipuoliset kielelliset harjoitteet kuten sadut, lorut, pelit, tehtävät ja laulaminen kuuluvat jokaisen hoitopäivän toiminnalliseen sisältöön. SISÄLLÖLLISET ORIENTAATIOT Orientaatioiden käsitteellä tarkoitetaan sitä, että tarkoituksena ei ole sisältöjen opiskelu, vaan sellaisten välineiden ja valmiuksien hankinnan aloittaminen, joiden avulla lapsi vähitellen pystyy perehtymään, ymmärtämään ja kokemaan ympäröivän maailman monimuotoisia ilmiöitä. Kokonaisvaltaisen oppimisen keinoin yhdistetään yhden aihealueen eri sisällölliset orientaatiot. Toiminnassa huomioidaan lasten kiinnostuksen kohteet ja arjesta nousevat kokemukset. Leikkiä hyödynnetään oppimisen välineenä. Toteutuksessa hyödynnetään lapsiryhmän sekä aikuisten luovuutta.

6 6 (13) Matemaattinen orientaatio Matemaattinen orientaatio perustuu vertaamiseen, päättelemiseen, laskemiseen ja ongelmanratkaisuun arjen eri tilanteissa leikinomaisesti. Luonnontieteellinen orientaatio Havainnoimalla, tutkimalla ja kokeilemalla syvennytään luonnon ilmiöihin. Tämän orientaation aiheet moninaisine ilmiöineen, eläimineen ja kasveineen eri vuodenaikoina ovat lapsen lähiympäristössä, sisällä ja ulkona. Historiallis-yhteiskunnallinen orientaatio Historiallis-yhteiskunnallisessa orientaatiossa rakennetaan lasten kanssa kuvaa menneisyydestä samoin kuin nykyisyydestä niistä kertovien esineiden ja dokumenttien avulla. Esteettinen orientaatio Esteettinen orientaatio avautuu havaitsemisen, kuuntelemisen, tuntemisen ja luomisen, mutta myös kuvittelun sekä intuition avulla. Lapsi oppii arvostamaan kauneutta ja hahmottamaan omia näkemyksiään. Eettinen orientaatio Eettisessä orientaatiossa tarkastellaan arvo- ja normimaailman kysymyksiä. Lasten jokapäiväinen elämä sisältää tilanteita ja tapahtumia, joita voidaan pohtia ja tarkastella oikean ja väärän, hyvän ja pahan sekä totuuden ja valheen näkökulmista. Uskonnollis-katsomuksellinen orientaatio Uskonnollis-katsomuksellisessa orientaatiossa perehdytään lapsen oman uskonnon tai katsomuksen perinteeseen sekä tapoihin ja käytäntöihin. Lapselle tarjotaan mahdollisuus hiljaisuuteen ja ihmettelyyn, kyselemiseen ja pohdintaan.

7 7 (13) OPPIMIS- JA TOIMINTAYMPÄRISTÖ Oppimisympäristön kehittämisessä huomioimme lasten osallisuuden. Keskustelemme lasten kanssa toimintaympäristön luomisesta ja muokkaamisesta. Annamme leikille tilaa sekä aikaa kehittyä ja kasvaa. Aikuisen läsnäololla rikastutamme leikkiä sekä tuemme lapsen kasvua ja oppimista. Varmistamme, että ympäristön välineet ovat ehjät, turvalliset ja lasten ulottuvilla. Hyödynnämme oppimis- ja toimintaympäristönä päiväkodin sisä- ja ulkotilojen lisäksi lähiympäristöä. KASVATUSKUMPPANUUS Kasvattajan ja lapsen välillä Päiväkodissamme jokainen lapsi kohdataan omana itsenään. Lapset saavat elää fyysisesti ja psyykkisesti turvallisessa ja kunnioittavassa toimintaympäristössä. Kasvattajan ja vanhemman / huoltajan välillä Vanhempien kanssa tehtävän tasavertaisen ja vastavuoroisen yhteistyön perustana on molemminpuolinen kunnioitus. Yhteistyössämme kaikkien aikuisten yhteisenä tavoitteena on lapsen hyvinvointi.

8 8 (13) Kasvattajien kesken Arvostavassa ja avoimessa ilmapiirissä sitoudumme päiväkotimme yhteisiin tavoitteisiin ja sopimuksiin. Varhaiserityiskasvatuksen asioissa teemme yhteistyötä kiertävän erityislastentarhanopettajan kanssa. Muiden yhteistyötahojen kanssa Lapsen hyvinvointiin tähdäten teemme yhteistyötä niiden asiantuntijoiden kanssa, jotka tukevat lapsen kasvua päivähoidon ulkopuolella, esimerkiksi neuvola ja sosiaalityö. Toimintavuoden aikana - Mahdollistamme pehmeää ja turvallista päivähoidon aloitusta: uusien perheiden tutustuminen päiväkotiin, aloituskeskustelut ja lyhyet, ensimmäiset hoitopäivät (ns. pehmeä lasku) - Käytämme tiedottamiseen monia eri keinoja: päivittäiset keskustelut, Tenavanetti, puhelut, tekstiviestit, sähköposti, ilmoitustaulut. - Tenavanetti on kodin ja päiväkodin välinen sähköinen vuorovaikutuskanava. - Kahdesti vuodessa kasvatuskeskustelut, joiden yhteydessä varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen tavoitteineen sekä arviointi - Mahdollisuus tulla seuraamaan lapsen päivähoitopäivää eli ns. vasuvierailu - Vanhempain- ja perheillat - Juhlat ja muut yhteistapahtumat Varhaiskasvatussuunnitelman laatimiseen on osallistunut Haltian vuoropäiväkodin koko henkilöstö. Kuvitus: lasten päivähoitaja Susanna Paloposki

9 9 (13) OSA B: VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA VARHAISKASVATUSYKSIKKÖ: Haltian vuoropäiväkoti Osoite: Haltiantie 8, Turenki Puhelin: Sähköpostiosoite: Ryhmät ja henkilökunta Päiväkodin johtaja Riitta Ranta Emotalon (Haltiantie 8) ryhmät: Mansikat: 1 4-v. ryhmä Eija Ahlgren, lastentarhanopettaja Merja-Maria Flinck, lasten päivähoitaja ( asti) Leena Kurkela, lasten päivähoitaja Linda Malmberg, lasten päivähoitaja Sari Miettinen, lasten päivähoitaja Päivi Mäkinen, lastenhoitaja Heini Pajunen, lasten päivähoitaja Puolukat: 2 5-v. ryhmä Kaisa Kilpinen, lastentarhanopettaja Mari Prittinen, lastentarhanopettaja Laura Honkanen, lasten päivähoitaja Päivi Salo, lasten päivähoitaja Astri Painilainen, varhaiserityiskasvatuksen lasten päivähoitaja Mustikat: 5 6-v. ryhmä Marja Järvi, lastentarhanopettaja Mervi Kivinen, lastentarhanopettaja Anu Rasinkangas, lasten päivähoitaja Anne Niskala, lasten päivähoitaja ( ) Päivi Lähteenmäki, avoimen toiminnan lastentarhanopettaja (perjantaisin Haltiassa) Vadelmat: 2 5-v. ryhmä Kirsi Siika-aho, lastentarhanopettaja Laura Heinonen, lasten päivähoitaja Heidi Vilkman, lasten päivähoitaja Milla Vähätalo, ryhmäavustaja

10 10 (13) Harvialan (Sääjärventie 43) ryhmät: Karpalot: 1 3-v. ryhmä Anne Anamo, lastentarhanopettaja Jenni Höök, lasten päivähoitaja Susanna Paloposki, lasten päivähoitaja Kirsikat: 3 5-v. ryhmä Minna Kivelä, lastentarhanopettaja Anna-Mari Kontkanen, lasten päivähoitaja Katja Tammisto, lasten päivähoitaja Kati Mäenharju, varhaiserityiskasvatuksen lasten päivähoitaja Hillat: 6-v. ryhmä Salla Luokkanen, lastentarhanopettaja Nanne Kaleva, lasten päivähoitaja Arja Seppälä, lasten päivähoitaja / Taija Tretjakov, lasten päivähoitaja Johtokunta Huoltajajäsenet Annikki Pietilä, puheenjohtaja Pekka Laitinen, varapuheenjohtaja Pirkko Eskola Markku Pennanen Mikko Rantala Henkilöstöjäsenet Marja Järvi Anu Rasinkangas Esittelijä (päiväkodin johtaja) Riitta Ranta Varajäsenet Marko Kokkinen Jenni Laitinen Iiro Tuikka Jarmo Pilli-Sihvola Henna Pirttilä Varajäsenet Minna Kivelä Laura Heinonen Varajohtaja Kaisa Kilpinen Lautakunnan edustaja Maria Penttinen Harvialan koulun huoltajaedustaja Terhi Liljedahl Harvialan koulun henkilöstöedustaja Anu Lindstén Varaedustaja Annamaaria Lahtinen Varaedustaja Susanna Kalliokoski

11 11 (13) Toimintavuoden tavoitteet ja teemat Toiminnan suunnittelun perustana ovat lapsihavainnointi ja lasten varhaiskasvatussuunnitelmat. Näistä rakentuvat ryhmien opetussuunnitelmat, joissa varhaiskasvatussuunnitelman sisällöt tarkennetaan huomioiden lasten ikä, kehitystaso sekä kiinnostuksen kohteet. Toimintavuoden teemat syntyvät lapsihavainnoinnin perusteella huomioiden kunkin lapsiryhmän kiinnostuksen kohteet. Liikunta arjessa: Panostamme liikunnalliseen arkeen Janakkalan varhaiskasvatuksen liikuntasuunnitelmaa ja liikunnan vuosikelloa toteuttaen. Huomioimme liikkumisen mahdollisuuden päivittäin päiväkodin sisätiloissa ja pihalla sekä lähiympäristössä. Luonto ja kierrätys: Ohjaamme lapsia luontoa suojelevaan ja säästävään toimintaan. Kulttuuri: Annamme lapsille mahdollisuuden nauttia monipuolisista, lasten ja aikuisten toteuttamista kulttuurielämyksistä. Toimintavuoden tapahtumat, retket ja juhlat Syksy 2015 Jean Sibelius-juhlavuoden huomiointi Liikuntatapahtuma (emotalossa) Ryhmäkohtaiset vanhempainillat Jari Sinkkosen luento Kulttuuripolku Kirjaviikot Puurojuhlat Kevät 2016 Tärkeän aikuisen päivä Toiminnallinen perhetapahtuma Ryhmäkohtaiset kevätretket Ryhmäkohtaiset kevätjuhlat Ryhmä- ja yksikkökohtaiset teemoihin ja projekteihin liittyvät tapahtumat, retket ja juhlat Emotalossa liikunta- ja kulttuuripäivät Jos toimintavuoden aikana järjestetään maksullista toimintaa (esim. konsertti, teatteri), se on vapaaehtoista. Päiväkodissa tarjotaan yhtäaikaisesti maksutonta toimintaa.

12 12 (13) Työyhteisön kehittäminen toimintavuoden aikana Ryhmän opetussuunnitelma - auttaa vanhempien kanssa käytyjen keskustelujen ja ryhmässä tehtyjen lapsihavainnointien siirtymistä ryhmätason suunnittelun tueksi - kertoo, miten ryhmässä toimitaan, jotta jokaisen lapsen hyvinvointi ja oppiminen edistyvät - sisältää lapsiryhmän tarpeet ja vanhempien toiveet suhteessa varhaiskasvatussuunnitelman keskeisiin periaatteisiin Palaverikäytänteet - henkilöstöpalaveri kerran viikossa / joka toinen viikko, pääsääntöisesti tiistaisin klo tiimipalaverit kerran viikossa (1 h / viikko / tiimi) - tiimien suunnittelupäivät 2 kertaa vuodessa: syksyllä 5 h / tiimi ja keväällä 2,5 h / tiimi - lastentarhanopettajien pedagoginen ryhmä kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa - lasten päivähoitajien ryhmä kokoontuu vähintään kaksi kertaa vuodessa - koko päiväkodin henkilöstön iltapalaverit ja koulutusillat tarpeen mukaan Täydennyskoulutukset - jokainen työntekijä osallistuu täydennyskoulutuksiin täydennyskoulutusvelvoitteen mukaisesti 3 pv / vuosi / työntekijä Kehityskeskustelut - joka toinen vuosi henkilökohtaiset kehityskeskustelut - joka vuosi tiimikehityskeskustelut Suunnittelu- ja työhyvinvointipäivä - kesäkuun 2016 alussa - päivän sisällöt ja aiheet nousevat esiin toimintavuoden aikana Tiedonkulku työyhteisössä - Tiimien välisessä tiedottamisessa käytämme mm. viestivihkoja, kahvihuoneen valkotaulua ja sähköpostia. Viikoittaisissa henkilöstöpalavereissa varataan aikaa tiimien väliseen tiedottamiseen ja kuulumisten vaihtoon. - Tiimien sisäisen viestinnän keinoja ovat mm. tiimipalaverit, viestivihko ja tietokoneen muistilaput.

13 13 (13) Tiedonkulku päiväkodin ja perheen välillä - päivittäiset keskustelut lasta tuodessa ja hakiessa - jokaiselle lapselle laaditaan syksyllä yhdessä vanhempien / huoltajien kanssa lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (= vasu), jota arvioidaan keväällä - vasu-keskustelun yhteydessä vanhemmilla on mahdollisuus vierailla lapsensa ryhmässä havainnoimassa omaa lastaan (= vasuvierailu) - vanhempain- / perheillat - johtokunta on varhaiskasvatuksen edustuksellinen tiedonkulun foorumi, joka kokoontuu kaksi kertaa vuodessa - toiminnan tiedottamisessa käytämme sähköistä viestintäkanavaa Tenavanettiä, joka sisältää myös lapsen kasvun kansion - ryhmien ilmoitustauluilta löytyy tietoa kunkin ryhmän toiminnasta Toteutuneen varhaiskasvatussuunnitelman ja työsuunnitelman arviointi Tapahtumat, juhlat ja retket ovat toteutuneet suunnitelman mukaisesti. Vanhempainillat toteutettiin joko ryhmäkohtaisina tai useamman ryhmän yhteisinä. Vanhempien vasu-vierailuihin tarjottiin mahdollisuus sekä syksyllä että keväällä. Toiminnallinen perhetapahtuma järjestetään kaikkien Turengin päiväkotien yhteisenä tapahtumana Perhetapahtumassa on liikunta- ja kulttuuripisteitä sekä Ants in the Pantsin konsertti ja piknik-alue. Liikunta on ollut olennainen osa päiväkotimme arkea. Lasten kanssa on liikuttu monipuolisesti ympäri vuoden. Päivittäisen liikunnan lisäksi lapsille on järjestetty liikunnallisia tapahtumia vuoden aikana. Kulttuuriviikon lisäksi lapsilla on ollut mahdollisuus nauttia monipuolisista kulttuurielämyksistä ympäri vuoden joko kulttuuritoimen tai päiväkodin henkilöstön järjestämänä. Emotalossa on toteutettu koko talon yhteisiä perjantai-aamupäiviä, joissa on ollut joko ohjelmassa joko liikuntaa tai kulttuuria. Harvialassa päiväkodin lapset ja henkilöstö ovat osallistuneet mm. koulun konsertteihin. Olemme ohjanneet lapsia luontoa suojelevaan ja säästävään toimintaan. Lasten ja vanhempien osallisuutta toiminnan suunnitteluun ja dokumentointiin on lisätty.

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA 2016-2017 JANAKKALAN KUNTA Haltian vuoropäiväkoti Yksikön varhaiskasvatussuunnitelma ja työsuunnitelma 2016-2017 hyväksytty:. 2016 Riitta Ranta Päiväkodin johtaja

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA Haltian vuoropäiväkoti Yksikön varhaiskasvatussuunnitelma ja työsuunnitelma 2014-2015 hyväksytty:. 2014 Riitta Ranta Päiväkodin johtaja

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2015-2016 JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2015-2016 JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2015-2016 JANAKKALAN KUNTA Haltian vuoropäiväkoti Työsuunnitelma 2015 2016 hyväksytty:. 2015 Riitta Ranta Päiväkodin johtaja Annikki Pietilä Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA. Haltian vuoropäiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2016-2017 JANAKKALAN KUNTA Haltian vuoropäiväkoti Työsuunnitelma 2016 2017 hyväksytty:. 2016 Riitta Ranta Päiväkodin johtaja Annikki Pietilä Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU

RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU RYHMÄVASU = LAPSIRYHMÄN TOIMINNAN SUUNNITTELU 2016-2017 Liite 1 Toimintasuunnitelma suunnittelu pohjautuu lasten ja vanhempien osallisuuden mahdollistamiseen (aloitus- ja vasukeskustelut on käyty ennen

Lisätiedot

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma

Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma Yksityisen perhepäivähoidon omavalvonta- ja varhaiskasvatussuunnitelma 1. Palvelujen tuottajaa koskevat tiedot Palvelun tuottaja/vastuuhenkilö, yhteystiedot, Y-tunnus Lapsiryhmän ikärakenne Perushoitotilat/muut

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2012 2013 PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI Työsuunnitelma hyväksytty:..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman toteutuksen arviointi:..20

Lisätiedot

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012

KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 KATAJALAAKSON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2012 Katajalaakson päiväkoti - päiväkotimme sijaitsee Katajalaaksossa rauhallisessa ympäristössä - päiväkodissamme on 96 hoitopaikkaa viidessä eri ryhmässä:

Lisätiedot

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU

HALLILAN PÄIVÄKOTI. Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU HALLILAN PÄIVÄKOTI Varhaiskasvatussuunnitelma - VASU Päiväkodissamme toimii 6 ryhmää: Nuput Pallerot Tenavat Naperot Nappulat Muksut Toiminta-ajatus Meille on tärkeää, että lapsi kokee olonsa turvalliseksi

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Martinniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Me toteutamme päiväkodissamme suunnitelmallista ja joustavaa työotetta. Huolehdimme sekä fyysisestä että psyykkisestä turvallisuudesta.

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Lappi Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Lappi TOIMINTAKULTTUURI YKSIKÖSSÄMME Tarjoamme lapsille hoivaa ja huolenpitoa maanantaista sunnuntaihin 24/7 Varhaiskasvatusta toteutetaan huomioiden lapsen hoitovuorot

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma

Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma Hintan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Opimme yhdessä ja jaamme oppimaamme, minkä pohjalta kehitämme toimintaamme ja toimintaympäristöjämme. Luomme avoimen ja kannustavan ilmapiirin,

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme

Lisätiedot

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma Honkimaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pienryhmätoiminta on päiväkodissamme toimintatapa, jota toteutamme jokaisessa ryhmässä ja kehitämme sitä jatkuvasti. Näin toimien mahdollistamme

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2019-2020 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2013 2014 PIKKUNIITUN VUOROPÄIVÄKOTI Työsuunnitelma hyväksytty:..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman toteutuksen arviointi:..20

Lisätiedot

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kaukajärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS LEIKKI LUOVUUS YSTÄVYYS TUNTEET TURVALLISUUS LAPSI EI LEIKI OPPIAKSEEN, MUTTA OPPII LEIKKIESSÄÄN Leikissä lapsi oppii toimimaan yhdessä

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Savotta-aukion päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Tavoitteet Tärkeimpiä arvoja meillä ovat välittäminen, turvallisuus ja itsensä toteuttaminen. Toimintaamme

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SIILIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA SISÄLLYS 1. Siilin päiväkoti 2. Päiväkodin tärkeät asiat 3. Lapsilähtöisyys 4. Varhaiskasvatuksen suunnittelu 5. Varhaiskasvatuksen toteuttaminen 6. Erityinen

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JYRÄNGÖN VARHAISKASVATUSALUE 12.6.2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. Toimintaympäristö 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Tavoitteet 4. Oppimisympäristö 5. Toiminnan perusta 6. Toiminta lapsen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti

VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti VARHAISKASVATUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2013 2014 JANAKKALAN KUNTA Kettukallion päiväkoti Työsuunnitelma hyväksytty: 5.9.2013 Marianna Kokko Päiväkodin johtaja Karoliina Häivälä Johtokunnan varapuheenjohtaja

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Meripirtti Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelma Toimintasuunnitelmassa kuvaamme, miten varhaiskasvatusta käytännössä pedagogisesti toteutetaan Meripirtissä.

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma Saarelan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Joustavassa pienryhmätoiminnassamme lapset saavat leikkiä ja oppia rauhallisessa ja kiireettömässä ilmapiirissä. Tällöin jää aikaa huomioida

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Värtön päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme keskeinen tekijä on toistemme arvostaminen. Annamme lapsille leikkitilaa

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma

PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI Ryhmäperhepäiväkoti Pikku-Peippo Varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO Ryhmiksen toiminta-ajatus 1. Kasvatuspäämäärät ja tavoitteet 1.1 Arvoperusta 1.2 Hyvinvoiva lapsi 1.3 Päivähoidon

Lisätiedot

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla

Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma. Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Atalan päiväkoti Metsästäjän päiväkoti Atala-Metsästäjän päivähoitoyksikköön kuuluu 3 esiopetusryhmää Atalan koululla Toiminta-ajatus Luomme

Lisätiedot

RYHMIS PEUKALOISEN VASU

RYHMIS PEUKALOISEN VASU RYHMIS PEUKALOISEN VASU Ryhmis Peukaloinen 01.01.2014 Karjalanharjuntie 3 R 56 50100 Mikkeli 015-177 002/ 044 794 5329 peukaloinenrpphk@mikkeli.fi Yksikön esittely Peukaloisessa hoidossa 12 lasta, joiden

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma

Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma Pyykösjärven päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme pienryhmätoimintaa on kaikissa päivän tilanteissa ja se on suunniteltu hyvin. Tarjoamme lapsille monipuolista tekemistä,

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA Kettukallion päiväkoti Työsuunnitelma 2014 2015 hyväksytty:. 2014 Marianna Kokko Päiväkodin johtaja Jere Lindroos Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Onnenkenkä sijaitsee Orimattilassa Pennalan kylässä. Vieressä toimivat koulu sekä kaupungin päiväkoti, joiden kanssa teemme yhteistyötä. Lasten kanssa teemme retkiä

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Apila-Lemmikin toimintasuunnitelmassa kuvataan, miten varhaiskasvatusta käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma perustuu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin ja Helsingin

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsiryhmäkohtainen varhaiskasvatussuunnitelma Itsearvioinnin, ryhmätyöskentelyn ja suunnittelun tueksi Ryhmävasu tehdään kauden alussa ja sitä arvioidaan vähintään kaksi kertaa toimikauden aikana; vuoden

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKOTI LIITE: VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KETTUKALLION PÄIVÄKOTI LIITE: VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KETTUKALLION PÄIVÄKOTI LIITE: VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 PÄIVÄKODIN ESITTELY Kettukallion päiväkoti sijaitsee Janakkalan Tervakoskella kolmessa eri osoitteessa - Kettukalliontie 2:ssa koulun kanssa

Lisätiedot

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA TAHINIEMEN PÄIVÄKOTI Päiväkotimme sijaitsee Tahiniemessä, Pieksäjärven rannalla, rauhallisella omakotialueella. Lähistöllä on uimaranta ja metsikköä,

Lisätiedot

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012

HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 HELILÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2011-2012 PÄIVÄKOTIMME TOIMINTA-AJATUS: tarjoamme hyvällä ammattitaidolla laadukasta varhaiskasvatusta alle 6 -vuotiaille lapsille meillä lapsella on mahdollisuus

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Haikara-Ruuti 2017-18 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Haikara- Ruudissa pedagogisesti käytännössä toteutetaan.

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma

Maaselän päiväkodin. varhaiskasvatussuunnitelma Maaselän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. VARHAISKASVATUKSEN TOTEUTTAMINEN 2.1 Leikkiminen 2.2 Liikkuminen 2.3 Tutkiminen 2.4 Taiteellinen kokeminen, ilmaiseminen ja

Lisätiedot

Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma

Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma Sampolassa, Sampolassa tutkitaan ja opitaan. Ihmetellen yhdessä, meidän lähiluonnossa. Leikkien ja iloiten. (säv. Jaakko kulta, san. Liisa Talus) Sampolan päiväkodin ja Lastun toimintasuunnitelma 2017-2018

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alku - Käpylinna 2017-2018 Sisältö Toimintakausi 2017-2018 3 Toimintakulttuuri 4 Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä 5 Leikkiin ja vuorovaikutukseen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma

Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma Pikku-Vesaisen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme jatkettu aukiolo joustaa perheiden erilaisten hoidontarpeiden mukaan. Tällöin myös sisarukset saavat toimia samassa

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1.NAPAPIIRIN PÄIVÄKOTI Napapiirin päiväkoti on ollut toiminnassa vuodesta 2012. Talossa on yhteensä 8 ryhmää joista Hallat 3-6-v sijaitsee erillisessä rakennuksessa.

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011

PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2011 (Suunnitelma pohjautuu Länsi-Saimaan kuntien Seudulliseen Varhaiskasvatussuunnitelmaan (SeutuVasuun) PÄIVÄKOTI TIITIÄINEN Osoite: Kanavakuja 7,

Lisätiedot

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA KYÖSTIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA Kyöstin päiväkoti Kyöstin päiväkoti on 105-paikkainen yksikkö, joka on kahdessa eri rakennuksessa toimiva kokonaisuus. Idyllisessä Kartano-rakennuksessa

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

NURMIJÄRVEN KUNTA. Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma NURMIJÄRVEN KUNTA Lepsämän päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 SISÄLTÖ JOHDANTO... 3 1. LEPSÄMÄN PÄIVÄKODIN ARVOT... 4 1.1 LAPSILÄHTÖISYYS... 4 1.2 KASVATUSKUMPPANUUS... 4 1.3 TOIMIVA TYÖYHTEISÖ...

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU

PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU PROFESSORINTIEN PÄIVÄKODIN VASU SISÄLLYSLUETTELO 1. TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. TOIMIVA KASVATTAJAYHTEISÖ 4. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 5. OPPIMISEN ILO 6. KIELEN JA VUOROVAIKUTUKSEN

Lisätiedot

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkotimme sijaitsee keskeisellä paikalla kuntakeskuksessa. Tämä mahdollistaa yhteistyön yläkoulun, lukion, kirjaston,

Lisätiedot

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma

Poutapilvi. Varhaiskasvatussuunnitelma Poutapilvi Varhaiskasvatussuunnitelma Sisällysluettelo 1. Poutapilvi s. 3 2. Arvot s. 5 3. Pienryhmät s. 7 4. Kasvatuskumppanuus s. 8 5. Hyvinvoiva lapsi s. 10 Perushoitotilanteet 6. Lapselle ominaiset

Lisätiedot

Määrlahden päiväkodin VASU

Määrlahden päiväkodin VASU Määrlahden päiväkodin VASU Tämä on Määrlahden päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma VASU. Tämä suunnitelma pohjautuu Loviisan kaupungin vuonna 2011 käyttöön ottamaan varhaiskasvatussuunnitelmaan. VASUSSAMME

Lisätiedot

Simunan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Simunan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 Simunan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 Simunan laulu Metsän suojassa Simunassa on meidän päiväkoti. Täällä on kivaa meillä, kaikilla kavereilla. Päiväkoti Simunassa kaikilla leppoista

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma

Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma Kiiminkijoen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Yhteiset tilat koulun kanssa mahdollistavat sen, että tilat ja henkilöstö tulevat tutuiksi lapsille jo päiväkotiaikana. Tämä helpottaa

Lisätiedot

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA MÄKITUVAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2014 2015 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO 2. ARVOT 2.1 VASTUULLISUUS 2.2 AVOIMUUS 2.3 UUDISTUMISKYKY 2.4 YHTEISTYÖ JA PALVELUHENKISYYS 3. TOIMINTA-AJATUS 4.

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot