FiRe STANDARDI versio 6 Liite 6 Täydentävät menetelmät Sivu 1(9)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "FiRe STANDARDI versio 6 Liite 6 Täydentävät menetelmät Sivu 1(9)"

Transkriptio

1 Täydentävät menetelmät Sivu 1(9) Kiekkomenetelmää täydentävät menetelmät Sisällys Sisällys E-testi; MIC-määritys Beetalaktamaasimääritys Apilatesti (amerikkalaisittain: Modified Hodge test MHT Nitrocefin-testi ESBL-määritys Kaksoiskiekkotesti Kaksois-E-testi Stafylokokkien oksasilliiniresistenssin määritys - MRS, MRSA Seulonta kiekkomenetelmällä (Liite 1, Liite 3a) MIC-määritys PBP2a:n määritys agglutinaatiotestillä MecA-geenin määritys Stafylokokkien vankomysiiniresistenssin määritys Enterokokin vankomysiiniresistenssin määritys Stafylo- ja streptokokkien indusoituva klindamysiiniresistenssi (MLS B )...9 Alla kuvatut menetelmät ovat CLSI:n mukaisia, paitsi E-testi, jota CLSI:n herkkyysmääritystandardi ei tunne. 1. E-testi; MIC-määritys Lääkkeen pienin estävä pitoisuus (Minimal Inhibitory Concentration, MIC) kertoo, mikä lääkepitoisuus vähintään tarvitaan estämään bakteerin kasvu. Kun tietyn lääkkeen MIC infektion aiheuttajan suhteen tunnetaan, voidaan, ottamalla huomioon lääkkeen farmakokineettiset ominaisuudet, vakavissa infektioissa säätää lääkkeen annostus tarkemmin sopivaksi kuin pelkän SIR-tulkinnan perusteella. MIC-määrityksellä päästään myös tarkempaan resistenssin tason määritykseen kuin kiekkomenetelmällä. E-testin rinnalle on v tullut Oxoidin vastaava tuote. Tuotteen toimivuudesta on toistaiseksi hyvin vähän tietoa Periaate E-testi muodostuu kovasta muoviliuskasta, jonka toiselle puolelle on kiinnitetty lääkegradientti ja toisella puolella on MIC-asteikko, jonka yksikkönä on mg/l. Liuska asetetaan tasaisen bakteeriympin päälle jolloin lääke alkaa liueta ja diffundoitua agariin. Testiliuskan välittömään läheisyyteen stabiloituu pitoisuusgradientti, joka vastaa asteikon lukemia. Inkubaation jälkeen voidan MIC-arvo määrittää tarkastelemalla mihin asti bakteeri asteikolla kasvaa.

2 Täydentävät menetelmät Sivu 2(9) 1.2. Määritys (perustuu valmistajan ohjeeseen) Elatusaineet, ympit ja testiolosuhteet ovat muutamin poikkeuksin samat kuin kiekkotestissä. E-testin valmistajalla on yksityiskohtaiset ohjeet ja hyvä kuvasarja, joiden avulla testin tulkinta onnistuu vaikeissakin tapauksissa Ota testiliuskat pakastimesta huoneen lämpöön ja anna temperoitua (vrt. bakteerilääkekiekot) Siirrosta tutkittava bakteerikanta asianmukaiselle herkkyysmääritysmaljalle tasaiseksi ympiksi aivan, kuten kiekkoherkkyysmääritystä tehtäessä Aseta testiliuska pintakuivalle maljalle ympin päälle siten, että liuska on kauttaaltaan hyvässä kontaktissa maljan pinnan kanssa. Poista mahdolliset ilmakuplat painelemalla liuskaa kevyesti esim. pinseteillä Aseta malja kansi alaspäin asianmukaiseen atmosfääriin ja lämpötilaan ja inkuboi yli yön ja tarvittaessa ad. 24 h - ks. kohta Tarkastele kasvustoa, tarvittaessa suurennuslasilla tai pesäkemikroskoopilla sen selvittämiseksi, missä estovyöhykkeen reuna leikkaa liuskaa - ks. kohta Tulos: lääkkeen MIC tutkittavalle bakteerikannalle on se lukema, jonka kohdalla estovyöhyke leikkaa testiliuskaa. Jos leikkauspiste on lukemien välissä, kirjataan MICarvoksi lukemista suurempi Tulkinta: SIR-tulkinta, ks. liite 3b Erityistä huomioitavaa Useimmissa tapauksissa estovyöhyke on terävärajainen ja sen reunan leikkauspiste liuskalla yksiselitteinen ja selkeä. Eräissä tapauksissa resistenssi ilmenee (kuten kiekkotestissäkin) heterogeenisena, eli hentona kasvuna tai erillispesäkkeinä, jotka tulee huomioida. Inkubaatioajan jatkamainen täyteen vuorokauteen (24 h) on joskus tarpeen heterogeenisen resistenssin toteamiseksi; ks valmistajan ohjeet 1.4. Viitteet Etest technical manual, AB Biodisk, Solna, Sweden. 2. Beetalaktamaasimääritys Beetalaktamaaseiksi kutsutaan bakteerien tuottamia entsyymejä, jotka inaktivoivat beetalaktaamiryhmän bakteerilääkkeitä katkaisemalla tietyn sidoksen lääkemolekyylin ydinosassa. Beetalaktamaasit vaihtelevat substraattispesifiteetiltään joidenkin ollessa erikoistuneita penisilliinien ja toisten taas kefalosporiinien inaktivointiin. Kaikki gramnegatiiviset ja useimmat grampositiiviset bakteerit tuottavat luonnostaan beetalaktamaaseja. Kromosomaalina niiden tuotanto on tiukasti kontrolloitu eikä niillä ole

3 Täydentävät menetelmät Sivu 3(9) käytännön merkitystä resistenssitekijöinä. Jos kontrolli purkautuu mutaation vaikutuksesta tai jos entsyymiä koodaava geeni irtoaa kromosomista siirtyen plasmidiin, tuottaa bakteeri beetalaktamaasia jatkuvasti ja korkea entsyymipitoisuus johtaa bakteerin resistenssiin niitä beetalaktaameja kohtaan, joita kyseinen enstyymi pystyy inaktivoimaan. Apila- ja Nitrocefin-testit ovat tarpeen ja soveltuvat beetalaktamaasimääritykseen silloin, kun bakteeri erittää entsyymiä ympäristöönsä ja resistenssi ei välttämättä ilmene penisilliini- /ampisilliiniestorenkaan merkittävänä pienenemisenä. Näin on laita stafylokokkien, hemofilusten, neisserioiden ja M.catarrhalis-kantojen suhteen. Kaikkien näiden bakteeriryhmien tuottamat, lähes poikkeuksetta plasmidivälitteiset, beetalaktamaasit ovat luonteeltaan penisillinaaseja. Apila-testi soveltuu myös ainakin enterobakteerien karbapenemaasimääritykseen. Sen toimivuudesta muiden gramnegatiivisten bakteerien karbapenemaasimärityksessä ei ole toistaiseksi näyttöä. Ns. laajakirjoisten beetalaktamaasien (ESBL - Extended Spectrum BetaLactamases) määritykseen apila- ja Nitrocefin-testit eivät sovellu Apilatesti (amerikkalaisittain: Modified Hodge test MHT Periaate Testi tapahtuu maljalla, jolle on siirrostettu tasaiseksi ympiksi tutkittavalle beetalaktaamille herkkä bakteerikanta (indikaattorikanta), maljan keskelle on asetettu penisilliiniä sisältävä kiekko ja maljan reunalta kohtisuoraan kiekkoon asti siirrostettu runsaana viivasiirroksena tutkittava bakteerikanta. Tutkittavan kannan tuottama beetalaktamaasi hajottaa kiekosta maljaan diffundoituneen beetalaktaamin, mikä ilmenee kyseiselle beetalaktaamille herkän indikaattorikannan kasvuna viivan läheisyydessä Määritys (kuva, taulukko) Tee tutkittavalle beeatlaktaamille herkän indikaattorikannan tuoreelta puhdasviljelmältä McFarland 0.5 vahvuinen suspensio keittosuolaan ja siirrosta suspensiota vanutikulla tasaiseksi ympiksi (vrt. kiekkoherkkyysmääritys) maljan keskialueelle niin, että cm maljan reunasta jää vapaaksi Aseta maljan keskelle asianmukainen (taulukko) beetalaktaamikiekko painamalle se kevyesti maljan pintaan Siirrosta tutkittavat bakteerikannat suoraan pesäkkeestä vahvana ymppinä viivaksi alkaen maljan reunalta kiekkoon saakka (kuva). Jokaiseen sarjaan liitetään positiivinen ja negatiivinen kontrolli Inkuboi maljaa 35 o C:ssa yli yön, tarvittaessa hiilidioksidiatmosfäärissä Tulos: Bakteeri tuottaa beetalaktamaasia, jos indikaattorikannan estorenkaan reuna taipuu kiekkoa kohti tutkittavan kannan siirrosta myötäillen (kuva). Pienikin taipuminen on merkki beetalaktamaasin tuotosta.

4 Täydentävät menetelmät Sivu 4(9) Tulkinta: Testin tuloksen ollessa positiivinen, tulee kanta tulkita resistentiksi tietyille beetalaktaameille (taulukko) riippumatta näiden lääkkeiden kiekko- tai MIC-tuloksista.. Kuva Taulukko Tutkittavat bakteerilajit Stafylokokit Haemophilus, Moraxella Penisilliinit Karbapenemaasi Enterobakteerit 1 Penisillinaasi Micrococcus luteus (esim.) E. coli ATCC Konrollikannat; posit. (+) ja neg. (-) S. aureus ATCC (+) ATCC (-) K. pneumoniae ATCC BAA-1705 (+) ATCC BAA-1706 (-) Beetalaktamaasi Bakteerilääkekiekko Penisilliini 10 mcg Ampisilliini 10 mcg Erta-/meropeneemi 10 mcg Indikaattorikanta Tulkinta: R Karbapeneemit Viitteet Kjällander J, Myrbäck KE. A simple test for penicillinase production. Acta Pathol Microbiol Scand 1964;61: Nitrocefin-testi Periaate Nitrocefin on kliinisesti tehoton, kromogeeninen kefalosporiini, joka inaktivoituu (ja muuttuu samalla keltaisesta punaiseksi) minkä tahansa beetalaktamaasin vaikutuksesta. Nitrocefiniä on tarjolla sekä puhtaana aineena että valmiiksi imupaperikiekkoihin tai liuskoihin imeytettynä. Kaupallisia kiekkoja/liuskoja käytettäessä on noudatettava valmistajan ohjeita Määritys 1 Testin toimivuudesta nonfermentatiivisten bakteerien karbapenemaasien osoittamiseen ei ole näyttöä. 2 Jos kannan MIC ertapeneemille on 2 mg/l tai imi-/meropeneemille 4 mg/l, saattaa kyseinen lääke olla tehokas karbapenemaasin tuotosta huolimatta.

5 Täydentävät menetelmät Sivu 5(9) Imeytä tippa Nitrocefin-liuosta imupaperiin tai kostuta ainetta sisältävä kiekko/liuska vedellä Siirrosta tutkittavaa bakteeria 1-3 pesäkettä (koosta riippuen) imupaperille Inkuboi huoneenlämmössä ad. 2 minuuttia Tulos: Beetalaktamaasin vaikutuksesta keltainen Nitrocefin muuttuu punaiseksi ja tulos on positiivinen Tulkinta: Positiivinen tulos alussa luetelluilla bakteereilla merkitsee samaa kuin positiivinen apilatestitulos; ks Huomautuksia Nitrocefin on huono beetalaktamaasi-induktori ja negatiivinen tulos on luotettava ainoastaan bakteerin tuottaessa entsyymiä jatkuvasti. Stafylokokeilla beetalaktamaasin tuotto voi olla indusoituvaa ja siksi ymppi testiin tulisi ottaa kiekkoherkkyysmaljalta jonkin beetalaktaamikiekon läheisyydestä Viitteet Swenson JM, Hindler JA, Peterson LR. Special tests for detecting antibacterial resistance. In: Murray PR, Baron EJ, Pfaller MA, et al., eds. Manual of Clinical Microbiology. 7th ed. Washington DC: American Society for Microbiology; 1999: ESBL-määritys ESBL:t ovat TEM-, SHV- OXA- tai CTX-M-sukuisia, plasmidivälitteisiä beetalaktamaaseja. Ne ovat kehittyneet substraattispesifiteetiltään laajakirjoisiksi pistemutaatioiden kautta ja pystyvät pensilliinien lisäksi inaktivoimaan kefalosporiineja ja monobaktaameja (atstreonaami). Kuten TEM- ja SHV-kantaentsyymit, ovat ESBLt estettävissä spesifisillä beetalaktamaasi-inhibiittoreilla, kuten klavulaanihapolla tai tatsobaktaamilla, mihin ominaisuuteen perustuvat alla kuvatut osoitusmenetelmät. E. colitai klebsiellakanta, joka on alentunut herkkyydeltään kolmannen polven kefalosporiinia tai atstreonaamia kohtaan (Liite 3a), on mahdollinen ESBL-tuottaja, minkä varmistaminen voi tapahtua jommalla kummalla alla kuvatulla testillä Kaksoiskiekkotesti Suoritus Normaalin kiekkoherkkyysmäärityksen tapaan testataan kannan herkkyys kefotaksiimille ja keftatsidiimille sekä näiden klavulaanihappokombinaatioille ja verrataan estorenkaiden kokoa. Jos klavulaanihappokombinoitu lääkekiekko antaa vähintään 5 mm suuremman eston kuin kiekko, jossa on lääkettä ilman klavulaanihappoa, tuottaa kanta ESBLa Huomautukset

6 Täydentävät menetelmät Sivu 6(9) Bakteerin samaan aikaan tuottama inhibiittoriresistentti beetalaktamaasi (esim. ampctyyppi) tai permeabiliteettimutaatio voi maskeerata ESBLn Viitteet Performance Standards for Antimicrobial Disk Susceptibility Tests; Sixteenth International Supplement. CLSI Document M100-S19, Clinical and Laboratory Standards Institute, Wayne, PA, USA Steward CD, Rasheed JK, Hubert SK, Biddle JW, Raney PM, Anderson GJ, Williams PP, Brittain KL, Oliver A, McGowan Jr JE, Tenover FC. Characterization of clinical isolates of Klebsiella pneumoniae from 19 laboratories using the NCCLS extended spectrum betalactamase detection methods. J Clin Microbiol 2001;39: Kaksois-E-testi Suoritus Normaalin E-testi-herkkyysmäärityksen tapaan tehdään bakteerille MIC-määritys kefotaksiimille ja keftatsidiimille sekä näiden klavulaanihappokombinaatioille käyttäen tarkoitukseen valmistettuja kaksois-e-testiliuskoja (CT/CTL ja TZ/TZL). Jos klavulaanihappokombinoidulla liuskalla saadaan vähintään 8 kertaa pienempi MIC-arvo kuin liuskalla, jossa on lääkettä ilman klavulaanihappoa, tuottaa kanta klassista ESBLa Huomautukset Jos bakteeri kasvaa yli kombinaatioliuskan (CTL, TZL) skaalan, ei suhdelukua voida laskea eikä arvioida, tuottaako kanta ESBLa vai ei. Tällöin kannan herkkyys beetalaktaameille ja niiden beetalaktamaasi-inhibiittori-kombinaatioille vastataan kyseisten lääkkeiden herkkyysmääritystulosten mukaan Viitteet Cormican MG, Marshall SA, Jones RN. Detection of extended-spectrum beta-lactamase (ESBL)-producing strains by the Etest ESBL Screen. J Clin Microbiol 1996;34: Stafylokokkien oksasilliiniresistenssin määritys - MRS, MRSA Beetalaktamaasivälitteisen penisilliiniresistenssin lisäksi stafylokokeilla esiintyy resistenssiä myös ns. stafylokokkipenisilliinejä kohtaan, jotka aikanaan kehitettiin kestämään suvun tuottamia beetalaktamaaseja. Tätä resistenssiä kutsutaan ensimmäisen stafylokokkipenisilliin mukaan metisilliiniresistenssiksi ja resistenttiä stafylokokkia lyhenteellä MRS - metisilliinille resistentti stafylokokki. S. aureuksen ollessa kyseessä on lyhenne MRSA. Metisilliiniä ei enää aikoihin ole käytetty hoidossa eikä edes herkkyysmäärityksessä, jossa sen on korvannut toinen stafylokokkipenisilliini: oksasilliini. MRS on stafylokkipenisilliinien lisäksi resistentti kaikille muillekin beetalaktaameille (Liite 7).

7 Täydentävät menetelmät Sivu 7(9) Oksasilliini(metisilliini-)-resistenssi stafylokokilla johtuu bakteerin hankkimasta mecageenistä, jonka alkuperää ei tunneta. Geenin tuote on bakteerille uusi soluseinän rakennukseen osallistuva entsyymi (ns. PBP2a), jonka toimintaa oksasilliini ja muut beetalaktaamiryhmän lääkkeeet eivät pysty estämään. Toisin sanoen: bakteeri pystyy PBP2a-entsyymillä korvaamaan niiden soluseinää rakentavien entsyymien toiminnan, joita eri beetalaktaamit inhiboivat. PBP2a:n tuoton säätely on hyvin monimutkainen ja siksi PBP2a:n määrä bakteerin solukalvolla vaihtelee suuresti vaikuttaen resistenssin ilmenemiseen Seulonta kiekkomenetelmällä (Liite 1, Liite 3a) CLSIn mukaan oksasilliini- (1 µg) ja kefoksitiini- (30 µg) kiekot ovat yhtä herkkiä MRSA:n seulontamenetelminä. Kefoksitiinikiekkoa pidetään kuitenkin spesifisempänä, erityisesti koagulaasinegatiivisten kantojen suhteen Oksasilliinikiekkoa käytettäessä resistenssi saattaa ilmetä heterogeenisena. Jotta hento kasvu tai pienet pesäkkeet eivät jäisi huomaamatta, suosittelee CLSI Mueller Hinton - maljalle tehdyn määrityksen inkubaatiota täydet 24 tuntia o C:ssa. Pitkä inkubaatio on rutiinidiagnostiikassa epäkäytännöllistä ja samaan tulokseen päästään normaalilla yli yön (18 h) inkubaatiolla jos elatusaineeseen on lisätty suolaa vähintään 2 %. Tätä korkeampi suolapitoisuus ei ole tarpeen ja haitallinenkin estäen osaa stafylokokkikannoista kasvamasta Kefoksitiinikiekko antaa CLSIn mukaan selkeämmän estorenkaan kuin oksasilliini. Myös kefoksitiiniherkkyys täytyy varmistaa inkuboimalla maljaa täydet 24 h ja tarkastelemalla sitä taittuvassa valossa heterogeenisen kasvun havaitsemiseksi. Kefoksitiinitulkintaa ei pidä vastata, vaan kefoksitiinille herkät kannat tulkitaan oksasilliinille herkiksi Käytettiinpä 24 h inkubaatiota tai suolamaljaa, oksasilliini- tai kefoksitiinikiekkoa, beetalaktamaasia runsaasti tuottavat kannat saattavat antaa tulkinnaksi I tai R ja siksi kannan resistenssi täytyy aina varmistaa vähintään E-testillä ja PBP2a-antigeeniosoitustetillä Kaikki MRSA-kannat tulee varmistaa meca-geenimäärityksellä MIC-määritys (Liite 3b) Oksasilliini-MIC määritetään E-testillä valmistajan ohjeen mukaan seuraavasti: Tee tutkittavan kannan puhdasviljelmästä McFarland 0.5 -vahvuinen ymppi keittosuolaan ottaen kasvustoa mahdollisimman läheltä oksasilliinikiekkoa Siirrosta tasaiseksi ympiksi Mueller Hinton maljalle jossa lisättynä 2 % NaCl Aseta oksasilliini-e-testiliuska ympin päälle pintakuivalle maljalle välttäen ilmakuplien jäämistä liuskan alle Inkuboi 35 o C:ssa ad. 24 h Tarkastele estovyöhykettä, tarvittaessa suurennuslasilla tai pesäkemikroskoopilla hennon kasvun ja pienten pesäkkeiden havaitsemiseksi.

8 Täydentävät menetelmät Sivu 8(9) Tulos: kannan oksasilliini-mic on se lukema, jonka yläpuolla ei enää näy minkäänlaista kasvua, pienet ja harvassakin sijaisevat erillispesäkkeet huomioiden. HUOM: Lopullinen MIC-tulos tulee lukea vasta 24 h:n inkubaation jälkeen! Tulkinta (Liite 3b): Suomalaisen kokemuksen mukaan S. aureus-kannat, joiden MIC 64 mg/l ovat käytännössä aina varmistuneet MRSA-kannoiksi, eikä niiltä näinollen välttämättä tarvitse varmistaa meca-geenin olemassaoloa. MIC-tuloksen ollessa 4-8 mg/l eli "matala" R, saattaa kyseessä olla ns. beetalaktamaasin suurtuottaja (BORSA; Borderline Oxacillin- Resistant S. Aureus) eikä lainkaan MRSA. MIC-arvon jäädessä alle I/R-tulkintarajan, ei todennäköisesti kyseessä ole MRS. Näissä tapauksissa tulos tulee varmentaa mecamäärityksellä (3.3.) HUOM: Jos kannan oksasilliini-mic 4 mg/l, voidaan se vastata oksasilliinille resistentiksi vaikka meca-testin tulos olisi negatiivinen! Koska tällöin kyseessä ei kuitenkaan ole MRSA, on vastaukseen syytä liittä kommentti, esim.: Kyseessä on oksasilliiniherkkyydeltään alentunut kanta mutta ei MRSA, eikä siis sairaalahygienisesti täerkeä PBP2a:n määritys agglutinaatiotestillä Määritelmän mukaan kaikki MRS:t omaavat PBP2a:n. Jos testitulos on positiivinen, viittaa se vahvasti MRS:han. PBP2a:n määrä bakteerissa voi kuitenkin vaihdella, eikä negatiiviseksi jäänyt testitulos poissulje MRSA-epäilyä. meca-testillä voidaan varmistaa onko kyseessä MRS. Noudata huolellisesti käyttämäsi testikitin ohjeita Tee tutkittavasta bakteerista suspensio poimien kasvustoa oksasilliinikiekon ympäriltä Tee testi käyttäen positiivisena kontrollina heteroresistenttiä MRSA-kantaa (esim. ATCC 43300) Tulos: Selkeä agglutinaatio kertoo PBP2a:n läsnäolosta ja tulos on positiivinen Tulkinta: Jos tulos on ollut selkeä positiivinen ja kannan oksasilliini-mic tulkinnaltaan R, on kanta MRS. Jos agglutinaatiotulos on epäselvä tai tulos on ristiriitainen E-testituloksen kanssa, on kannasta syytä tehdä meca-määritys MecA-geenin määritys MecA-geenin läsnäolo stafylokokilla määritetään PCR-menetelmällä. Menetelmä on spesifinen ja sen tulos kertoo varmuudella, onko kanta MRS vai ei. 4. Stafylokokkien vankomysiiniresistenssin määritys Kiekkotesti on todettu sopimattoman epäherkäksi vankomysiiniherkkyydeltään alentuneiden stafylokokkikantojen herkkyysmääritykseen. Vankomysiinille täysin resistentit S. aureus -

9 Täydentävät menetelmät Sivu 9(9) kannat, ns. VRSA-kannat, joilla resistenssin mekanismi on sama kuin VRE:lla (vanageeni), kasvavat kiinni 30 mcg vankomysiinikiekkoon, joten ne kiekkomenetelmällä kyllä löytyvät. Stafylokokkien vankomysiiniresistenssi voidaan luotettavimmin määrittää E-testillä käyttäen BHI-agaria ja riittävän pitkää inkubaatiota (24 h); ks. testin valmistajan ohje. 5. Enterokokin vankomysiiniresistenssin määritys Enterokokin vankomysiinireistenssi seulotaan kiekkomenetelmän avulla. Epäilyttävälle (vankomysiini I/R tai vankomysiiniestorenkaan reuna häipyvä) kannalle tehdään MICmääritys E-testillä huolellisesti valmistajan ohjeiden mukaan. Myös kannan tunnistus on syytä tehdä tarkkaan, sillä eräillä harvinaisilla enterokokkilajeilla vankomysiiniresistenssiä esiintyy luonnostaan. Vankomysiiniherkkyydeltään alentuneet kannat on syytä lähettää referenssilaboratorioon geneettistä testausta varten. 6. Stafylo- ja streptokokkien indusoituva klindamysiiniresistenssi (MLS B ) Stafylo- streptokokeilla esiintyy indusoituvaa klindamysiiniresistenssiä (indusoituva MLS B - resistenssi),joka ilmenee kiekkotestissä erytromysiiniresistenssinä klindamysiiniestorenkaan jäädessä suureksi. Asettamalla klindamysiini- ja erytromysiinikiekot kiekottajassa vierekkäisiin paikkoihin, ilmenee resistenssi maljalla klindamysiiniestorenkaan litistymisenä erytromysiinikiekon puolella. Ilmiö johtuu siitä, että erytromysiini toimii resistenssin induktorina. Tällainen kanta tulee klindamysiiniestorenkaan halkaisijasta riippumatta tulkita resistentiksi klindamysiinille Jotta resistenssitieto siirtyisi Finres-tietokantaan, on klindamysiinitulos (=estorenkaan halkaisija) merkittävä R:ksi riippumatta siitä, mikä estorenkaan halkaisija todellisuudessa on.

ESBL-, AmpC- ja karbapenemaasituoton tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmillä

ESBL-, AmpC- ja karbapenemaasituoton tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmillä Vastuuhenkilö Suvi Nykäsenoja Sivu/sivut 1 / 5 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat CLSI Document M31-A3, Vol. 28, No 8. Performance Standards for Antimicrobial Disk and Dilution Susceptibility Tests for

Lisätiedot

ESBL-tuoton varmistaminen kiekkoherkkyysmenetelmällä

ESBL-tuoton varmistaminen kiekkoherkkyysmenetelmällä Vastuuhenkilö Suvi Nykäsenoja Sivu/sivut 1 / 5 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat CLSI Document M31-A3, Vol. 28, No 8. Performance Standards for Antimicrobial Disk and Dilution Susceptibility Tests for

Lisätiedot

FiRe STANDARDI versio 6 Liite 5 Bakteeriryhmäkohtaiset kommentit Sivu 1(9)

FiRe STANDARDI versio 6 Liite 5 Bakteeriryhmäkohtaiset kommentit Sivu 1(9) Bakteeriryhmäkohtaiset kommentit Sivu 1(9) Bakteeriryhmäkohtaiset kommentit Sisällys 1. Enterobakteerit...1 1.0. Beetalaktamaasivälitteinen resistenssi...1 1.1. E. coli...3 1.2. Klebsiella...3 1.3. Proteus

Lisätiedot

ESBL-, AmpC- ja karbapenemaasituoton tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmillä

ESBL-, AmpC- ja karbapenemaasituoton tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmillä Vastuuhenkilö Suvi Nykäsenoja Sivu/sivut 1 / 5 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat CLSI. Performance Standards for Antimicrobial Disk and Dilution Susceptibility Tests for Bacteria Isolated from Animals;

Lisätiedot

Labquality-päivät OVATKO MONIRESISTENTIT BAKTEERIT KURISSA? Antti Hakanen Tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osasto (TATO)

Labquality-päivät OVATKO MONIRESISTENTIT BAKTEERIT KURISSA? Antti Hakanen Tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osasto (TATO) Labquality-päivät 5.2.2009 OVATKO MONIRESISTENTIT BAKTEERIT KURISSA? Antti Hakanen Tartuntatautiseurannan ja -torjunnan osasto (TATO) Eivät ainakaan ulkomailla Moniresistenssin murheenkryynit Moniresistentti

Lisätiedot

evira-3484-liite-2-sir-tulkintarajat.xlsx kiekossa S I R AMINOGLYKOSIDIT Enterobacteriacae, Pseudomonas aeruginosa 10 mg

evira-3484-liite-2-sir-tulkintarajat.xlsx kiekossa S I R AMINOGLYKOSIDIT Enterobacteriacae, Pseudomonas aeruginosa 10 mg Sivu 1 Evira 3484/liite2/2019 VERTAILULABORATORIOTOIMINTA MIKROBILÄÄKEHERKKYYDEN TESTAAMINEN Liite 2. Kiekkoherkkyysmenetelmän SIR-tulkintarajat 1,2,3 Mikrobilääkkeen määrä Estovyöhykkeen halkaisija (mm)

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa Kaisu Rantakokko-Jalava

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa Kaisu Rantakokko-Jalava Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2015 Kaisu Rantakokko-Jalava 29.2.2016 Stafylokokkien resistenssi (% R) vuonna 2015 kliiniset näytteet (1 kanta/potilas) S. aureus S. epidermidis aikuiset

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2017

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2017 Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2017 Kaisu Rantakokko-Jalava Tyks Kliininen mikrobiologia 2.3.2018 Stafylokokkien resistenssi (% R) vuonna 2017 kliiniset näytteet (1 kanta/potilas) S.

Lisätiedot

Suositus ESBL:ää ja plasmidivälitteistä AmpC-β-laktamaasia tuottavien bakteerien diagnostiikasta

Suositus ESBL:ää ja plasmidivälitteistä AmpC-β-laktamaasia tuottavien bakteerien diagnostiikasta Suositus ESBL:ää ja plasmidivälitteistä AmpC-β-laktamaasia tuottavien bakteerien diagnostiikasta Suositustyöryhmä: Jari Jalava (pj.), THL Anne-Mari Rissanen, ISLAB Martti Vaara, HUSLAB Juha Kirveskari,

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013 Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2013 Olli Meurman Kliininen mikrobiologia Vuodesta 2011 alkaen tulkinta EUCAST-standardin mukaan, joten tulokset eivät ole kaikilta osin vertailukelpoisia

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2018

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2018 Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2018 Kaisu Rantakokko-Jalava Tyks Kliininen mikrobiologia 21.3.2019 Stafylokokkien resistenssi (% R) vuonna 2018 kliiniset näytteet (1 kanta/potilas) S.

Lisätiedot

VERTAILULABORATORIOTOIMINTA Evira 3484/liite 2/versio 8

VERTAILULABORATORIOTOIMINTA Evira 3484/liite 2/versio 8 Liite 2. Kiekkoherkkyysmenetelmän SIR-tulkintarajat 1,2,3 Sivu 1 VERTAILULABORATORIOTOIMINTA Evira 3484/liite 2/versio 8 MIKROBILÄÄKEHERKKYYDEN TESTAAMINEN AMINOGLYKOSIDIT Gentamisiini Koira Enterobacteriacae,

Lisätiedot

VERTAILULABORATORIOTOIMINTA

VERTAILULABORATORIOTOIMINTA VERTAILULABORATORIOTOIMINTA MIKROBILÄÄKEHERKKYYDEN TESTAAMINEN Liite 3. Testattavat mikrobilääkkeet Staphylococcus sp. ß-laktamaasitesti* G-penisilliini amoksisilliinikl. happo kefalotiini 2 oksasilliini**:

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 2018

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 2018 Mikrobilääkeresistenssi ssä www.islab.fi Terveydenhuollon-ammattilaiselle Mikrobiologian tilastoja kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi:

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2009

Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2009 Antibioottiresistenssitilanne Varsinais-Suomessa 2009 Olli Meurman Kliininen mikrobiologia Streptokokkien resistenssi (% R) vuonna 2009 koko aineisto (1 kanta/potilas) S. pyogenes S. agalactiae Str. -h

Lisätiedot

Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE. Alueellinen koulutus Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen

Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE. Alueellinen koulutus Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE Alueellinen koulutus 5.10.2018 Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen Esityksen sisältö Mikrobien antibioottiresistenssi Moniresistentit bakteerit (MDR) MRSA = Methicillin

Lisätiedot

Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE. Alueellinen koulutus Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen

Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE. Alueellinen koulutus Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen Moniresistentit mikrobit MRSA, ESBL, CPE ja VRE Alueellinen koulutus 5.10.2018 Mikrobiologi Terhi Tuhkalainen Esityksen sisältö Mikrobien antibioottiresistenssi Moniresistentit bakteerit (MDR) MRSA = Methicillin

Lisätiedot

Moniresistenttien bakteereiden aiheuttamat infektiot sairaalassa

Moniresistenttien bakteereiden aiheuttamat infektiot sairaalassa Moniresistenttien bakteereiden aiheuttamat infektiot sairaalassa Risto Vuento Ylilääkäri Fimlab mikrobiologia risto.vuento@fimlab.fi 1 Sidonnaisuudet kahden viimeisen vuoden ajalta LKT, dosentti, kl. mikrobiologian

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 2017

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä 2017 Mikrobilääkeresistenssi ssä www.islab.fi Terveydenhuollon-ammattilaiselle Mikrobiologian tilastoja kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi:

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2016 JKauranen

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2016 JKauranen Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 216 1 Huom! n määrä tarkoittaa niiden kantojen lukumäärää, joille on tehty herkkyysmääritys. Löydösmäärät voivat olla isompia. MRSA,VRE ja ESBL-löydöksissä

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2017 JKauranen

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2017 JKauranen Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 17 1 Huom! MRSA,VRE ja ESBL-löydöksissä mukana myös Keski-Pohjanmaan, Länsi-Pohjan ja Kainuun seulontalöydöksiä. Kliiniset näytteet tarkoittavat muita

Lisätiedot

MIKROBILÄÄKERESISTENSSITILANNE 2014

MIKROBILÄÄKERESISTENSSITILANNE 2014 MIKROBILÄÄKERESISTENSSITILANNE 2014 Seuraavissa taulukoissa tutkittujen tapausten lukumäärä ja niistä lasketut prosenttiluvut on ilmoitettu potilaittain. Esitettyjä lukuja arvioitaessa on huomioitava,

Lisätiedot

Bakteerien mikrobilääkeresistenssi Suomessa

Bakteerien mikrobilääkeresistenssi Suomessa Marianne Gunell Jari Jalava TYÖPAPERI Suomessa Finres 2012 1 2014 TYÖPAPERI 1/2014 Marianne Gunell ja Jari Jalava Suomessa Finres 2012 FiRe ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Finres 2012 -työpaperin toimittamisesta

Lisätiedot

Laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavat bakteerit ja MRSA - Uudet ilmoitettavat eläintaudit

Laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavat bakteerit ja MRSA - Uudet ilmoitettavat eläintaudit Laajakirjoisia beetalaktamaaseja tuottavat bakteerit ja MRSA - Uudet ilmoitettavat eläintaudit Erikoistutkija Suvi Nykäsenoja Jaostopäällikkö Antibioottijaosto Elintarvike- ja rehumikrobiologian tutkimusyksikkö

Lisätiedot

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi:

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi: KYSRES mikrobilääkeresistenssitilanne ssä vuonna kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi: Kuopion aluelaboratorio,

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2015 JKauranen

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2015 JKauranen Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 215 1 Huom! n määrä tarkoittaa niiden kantojen lukumäärää, joille on tehty herkkyysmääritys. Löydösmäärät voivat olla isompia. MRSA,VRE ja ESBL-löydöksissä

Lisätiedot

Grampositiivisten bakteerien resistenssimekanismien toteaminen EUCAST suositus

Grampositiivisten bakteerien resistenssimekanismien toteaminen EUCAST suositus Grampositiivisten bakteerien resistenssimekanismien toteaminen EUCAST suositus Laura Lindholm THL, Mikrobilääkeresistenssiyksikkö 2.10.2013 Fire-päivä, syksy 2013 / Laura Lindholm 1 EUCAST suositus resistenssimekanismien

Lisätiedot

Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella:

Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella: Bakteereja tunnistetaan a) muodon perusteella: ja b) värjäytyvyyden perusteella: 1) Gram-positiiviset Soluseinän ulkokalvo värjäytyy 2) Gram negatiiviset Soluseinän ulkokalvo jää värjäytymättä Laborointi

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilastot

Mikrobilääkeresistenssitilastot Mikrobilääkeresistenssitilastot 12-17 Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri (EPSHP alue) Seinäjoen keskussairaala, Kliininen mikrobiologia Kerttu Saha R+I % 45 35 25 15 5 Escherichia coli 12-17, EPSHP Veriviljelynäytteet,

Lisätiedot

Kierrospalaute: Moniresistenttien bakteerien seulonta

Kierrospalaute: Moniresistenttien bakteerien seulonta Kierrospalaute: Moniresistenttien bakteerien seulonta Labquality Days 9.2.2017 Kaisu Rantakokko-Jalava Moniresistenttien bakteerien seulontatutkimuksia MRSA MRSAVi (4358) MRSACt (4982) geenivarmistus MRSANhO

Lisätiedot

gramnegatiiviset sauvat

gramnegatiiviset sauvat Karbapenemaasia tuottavat gramnegatiiviset sauvat Jari Jalava, FT Sisältö 1. Karbapenemaasit 2. Karbapenemaasien kliininen merkitys 3. Epidemiologinen tilanne 4. Karbapeneemeille resistenttien kantojen

Lisätiedot

KROMOGEENISET MALJAT, PERIAATE, TAUSTA. Pauliina Kärpänoja Laaduntarkkailupäivät 2007

KROMOGEENISET MALJAT, PERIAATE, TAUSTA. Pauliina Kärpänoja Laaduntarkkailupäivät 2007 KROMOGEENISET MALJAT, PERIAATE, TAUSTA Pauliina Kärpänoja Laaduntarkkailupäivät 2007 Yleinen periaate Kromogeenisella maljalla tarkoitetaan elatusainetta, joka sisältää väriyhdisteen (kromogeenin). Kromogeeni

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savossa 2016

Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savossa 2016 Mikrobilääkeresistenssi Pohjois-Savossa www.islab.fi Terveydenhuollon-ammattilaiselle Mikrobiologian tilastoja mikrobilääkeresistenssitilanne ssä vuonna kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien nimeäminen ja lyhenteet Jari Jalava, FT

Moniresistenttien mikrobien nimeäminen ja lyhenteet Jari Jalava, FT Moniresistenttien mikrobien nimeäminen ja lyhenteet Jari Jalava, FT 1.10.2013 Moniresistenssin määrittäminen Yleensä: resistentti = I+R Hankittu resistenssiominaisuus 1. Resistenssiprofiili Yleensä resistenssi

Lisätiedot

Pihkauutteen mikrobiologiaa

Pihkauutteen mikrobiologiaa Pihkauutteen mikrobiologiaa 1. Taustaa Lapin ammattiopiston toimeksiannosta tutkittiin pihka / kasvisöljyseoksen antimikrobista tehoa. 2. Tutkimusmenetelmä Antimikrobinen teho arvioitiin sovelletulla agardiffuusiomenetelmällä

Lisätiedot

Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka.

Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka. Vastuuhenkilöt Hakola Satu, Sivu/sivut 1 / 5 Koagulaasipositiivisten stafylokokkien määrittäminen. Pesäkelaskentatekniikka. 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat ISO 6888-1:1999,/ Amd 1:2003, muunnos. (Baird-Parker

Lisätiedot

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi: Kuopion aluelaboratorio, Kliininen mikrobiologia

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi: Kuopion aluelaboratorio, Kliininen mikrobiologia KYSRES mikrobilääkeresistenssitilanne ssä vuonna kliinisesti tärkeimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi: Streptococcus pneumoniae

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Antibioottiresistenssitilanne Pohjoispohjanmaalla 2012 J Kauranen

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla / / Antibioottiresistenssitilanne Pohjoispohjanmaalla 2012 J Kauranen Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 212 1 Huom! Herkkyysmääritykset perustuvat vuodesta 211 alkaen pääosin EUCAST-standardin menetelmiin ja tulkintoihin, joten tulokset eivät ole kaikilta

Lisätiedot

Bakteerien antibioottiherkkyyden tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmällä

Bakteerien antibioottiherkkyyden tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmällä Vastuuhenkilö Suvi Nykäsenoja, Sivu/sivut 1 / 8 Bakteerien antibioottiherkkyyden tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmällä 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat Performance Standards for Antimicrobial Disk and

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2013. / 23.4.2014 / Antibioottiresistenssitilanne Pohjoispohjanmaalla 2013 J Kauranen

Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 2013. / 23.4.2014 / Antibioottiresistenssitilanne Pohjoispohjanmaalla 2013 J Kauranen Mikrobilääkeresistenssitilanne Pohjois-Pohjanmaalla 213 1 Huom! Herkkyysmääritykset perustuvat vuodesta 211 alkaen pääosin EUCAST-standardin menetelmiin ja tulkintoihin, joten tulokset eivät ole kaikilta

Lisätiedot

Liite 2. Kiekkoherkkyysmenetelmän SIR-tulkintarajat 1,2,3 Mikrobilääkkeen määrä Estovyöhykkeen halkaisija (mm)

Liite 2. Kiekkoherkkyysmenetelmän SIR-tulkintarajat 1,2,3 Mikrobilääkkeen määrä Estovyöhykkeen halkaisija (mm) Sivu 1 Liite 2. Kiekkoherkkyysmenetelmän SIR-tulkintarajat 1,2,3 AMINOGLYKOSIDIT Gentamysiini Koira Enterobacteriacae 10 g 16 13-15 12 Pseudomonas aeruginosa 10 g 16 13-15 12 Hevonen Enterobacteriacae

Lisätiedot

Pihkauutteen mikrobiologiaa. Perusselvitys pihkajalosteen antimikrobisista ominaisuuksista

Pihkauutteen mikrobiologiaa. Perusselvitys pihkajalosteen antimikrobisista ominaisuuksista Pihkauutteen mikrobiologiaa Perusselvitys pihkajalosteen antimikrobisista ominaisuuksista Rainer Peltola Täsmätietoa Lapin luonnontuotteista maakunnalle 2016 Pihkauutteen mikrobiologiaa Perusselvitys

Lisätiedot

ENTEROBAKTEERIEN LAAJAKIRJOISTEN BEETALAKTAMAASIEN TUNNISTAMINEN

ENTEROBAKTEERIEN LAAJAKIRJOISTEN BEETALAKTAMAASIEN TUNNISTAMINEN ENTEROBAKTEERIEN LAAJAKIRJOISTEN BEETALAKTAMAASIEN TUNNISTAMINEN Ulla Sulkula Mari Vahteri Opinnäytetyö Lokakuu 2015 Bioanalytiikan koulutusohjelma TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Bioanalyytikkokoulutus,

Lisätiedot

Suositus karbapenemaaseja tuottavien gramnegatiivisten sauvabakteerien laboratoriodiagnostiikasta ja kantajuusseulonnoista

Suositus karbapenemaaseja tuottavien gramnegatiivisten sauvabakteerien laboratoriodiagnostiikasta ja kantajuusseulonnoista Suositus karbapenemaaseja tuottavien gramnegatiivisten sauvabakteerien laboratoriodiagnostiikasta ja kantajuusseulonnoista Suositustyöryhmä: Suositustyöryhmän puheenjohtaja: Martti Vaara HUSLAB Vastaava

Lisätiedot

Suositus sienten lääkeherkkyyden määrittämiseksi Versio 1.0

Suositus sienten lääkeherkkyyden määrittämiseksi Versio 1.0 Suositus sienten lääkeherkkyyden määrittämiseksi Versio 1.0 FiRe Suomalainen mikrobilääkeresistenssin tutkimusryhmä - Finnish Study Group for Antimicrobial Resistance (FiRe), 2008 1 Kirjoittaja Markku

Lisätiedot

Bakteerien antibioottiherkkyyden tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmällä

Bakteerien antibioottiherkkyyden tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmällä Vastuuhenkilö Suvi Nykäsenoja, Sivu/sivut 1 / 9 Bakteerien antibioottiherkkyyden tutkiminen kiekkoherkkyysmenetelmällä 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat CLSI. Performance Standards for Antimicrobial Disk

Lisätiedot

VITEK2 -käyttökokemuksia

VITEK2 -käyttökokemuksia VITEK2 -käyttökokemuksia Päijät-Hämeen keskussairaala Lähtötilanne Miten työvoimaresurssi riittää laboratoriossa? Onko käsityönä tehtävä massatutkimus = virtsaviljely automatisoitavissa? Voidaanko elatuskeittiön

Lisätiedot

Kierrospalautteita: herkkyysmääritykset. Antti Nissinen, FT Keski-Suomen keskussairaala

Kierrospalautteita: herkkyysmääritykset. Antti Nissinen, FT Keski-Suomen keskussairaala Kierrospalautteita: herkkyysmääritykset Antti Nissinen, FT Keski-Suomen keskussairaala Lääkeherkkyysmäärityksen tavoite on löytää hankittu resistenssi 2 Finres 2012 3 Finres 2012 4 Finres 2012 5 Suomessa

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssi Suomessa. Miika Bergman LL, FM, erikoistutkija Mikrobilääkeresistenssiyksikkö (TAMI)

Mikrobilääkeresistenssi Suomessa. Miika Bergman LL, FM, erikoistutkija Mikrobilääkeresistenssiyksikkö (TAMI) Mikrobilääkeresistenssi Suomessa Miika Bergman LL, FM, erikoistutkija Mikrobilääkeresistenssiyksikkö (TAMI) Sisältö Mikrobilääkeresistenssin seuranta FiRe TTR SIRO Kohdennetut tutkimukset esim. karbapenemaasidiagnostiikka

Lisätiedot

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi: Kuopion aluelaboratorio, Kliininen mikrobiologia

KYSRES Herkkyysmääritysstandardi: Kuopion aluelaboratorio, Kliininen mikrobiologia KYSRES mikrobilääkeresistenssitilanne ssä vuonna kliinisesti merkittävimmät bakteerilajit ja näytelaadut yksi kyseisen lajin bakteerikantalöydös/potilas Herkkyysmääritysstandardi: Streptococcus pneumoniae

Lisätiedot

HUSRES HERKKYYSTILASTOT 2018

HUSRES HERKKYYSTILASTOT 2018 HUSRES HERKKYYSTILASTOT 2018 Suvi Korhonen, FM, erikoistuva sairaalamikrobiologi Johanna Haiko, FT, sairaalamikrobiologi Anu Pätäri-Sampo, LT, v.a. osastonylilääkäri Sisällysluettelo Staphylococcus aureus

Lisätiedot

Moniresistentit bakteerit

Moniresistentit bakteerit 25.8.2014 1 Moniresistentit bakteerit MRSA = Metisilliini Resistentti Staphylococcus aureus Staphylococcus aureus on yleinen terveiden henkilöiden nenän limakalvoilla ja iholla elävä grampositiivinen kokkibakteeri.

Lisätiedot

Bakteerin lääkeherkkyyden määrittäminen kiekkomenetelmällä Versio 6

Bakteerin lääkeherkkyyden määrittäminen kiekkomenetelmällä Versio 6 FiRe STANDARDI v. 6 7.03.2009 Bakteerin lääkeherkkyyden määrittäminen kiekkomenetelmällä Versio 6 FiRe Suomalainen mikrobilääkeresistenssin tutkimusryhmä - Finnish Study Group for Antimicrobial Resistance

Lisätiedot

Mira Id ja Elina Simola Vaikuttaako suosituksesta poikkeaminen kiekkomenetelmällä suoritettavan antibioottiherkkyysmäärityksen tulokseen?

Mira Id ja Elina Simola Vaikuttaako suosituksesta poikkeaminen kiekkomenetelmällä suoritettavan antibioottiherkkyysmäärityksen tulokseen? Mira Id ja Elina Simola Vaikuttaako suosituksesta poikkeaminen kiekkomenetelmällä suoritettavan antibioottiherkkyysmäärityksen tulokseen? Metropolia Ammattikorkeakoulu Terveys- ja hoitoala Bioanalytiikka

Lisätiedot

HUSRES HERKKYYSTILASTOT 2017

HUSRES HERKKYYSTILASTOT 2017 HUSRES HERKKYYSTILASTOT 2017 JOHANNA HAIKO, FT, SAIRAALAMIKROBIOLOGI SUVI KORHONEN, FM, ERIKOISTUVA SAIRAALAMIKROBIOLOGI ANU PÄTÄRI-SAMPO, LT, V.A. OSASTONYLILÄÄKÄRI SISÄLLYSLUETTELO 1/2 HUSRES 2017 4

Lisätiedot

Ajankohtaista laboratorionäytteistä

Ajankohtaista laboratorionäytteistä Ajankohtaista laboratorionäytteistä Kaisu Rantakokko-Jalava Oyl, Tyks Kliininen mikrobiologia 30.11.2018 Sairaalahygieniayksikön alueellinen koulutus Ajankohtaista laboratorionäytteistä Etusivu uusiks:

Lisätiedot

Ovatko MDR-mikrobit samanlaisia?

Ovatko MDR-mikrobit samanlaisia? Ovatko MDR-mikrobit samanlaisia? Risto Vuento 1 Onko sillä merkitystä, että MDR-mikrobit ovat samanlaisia tai erilaisia? Yleisesti kaikkeen hankittuun resistenssiin pitäisi suhtautua vakavasti Varotoimet

Lisätiedot

Siirtyminen EUCASTstandardiin-mikä. Jari Kauranen erikoistuva lääkäri OYS/mikrobiologian lab.

Siirtyminen EUCASTstandardiin-mikä. Jari Kauranen erikoistuva lääkäri OYS/mikrobiologian lab. Siirtyminen EUCASTstandardiin-mikä muuttuu? Jari Kauranen erikoistuva lääkäri OYS/mikrobiologian lab. vuoden 2011 alussa siirrytään uuteen EUCAST-herkkyysmääritysstandardiin Esityksen pohjana vuoden 2009

Lisätiedot

UHKAAKO ANTIBIOOTTIEN TEHOTTOMUUS (ANTIBIOOTTIRESISTENSSI)? ANTTI NISSINEN FT, KLIINISEN MIKROBIOLOGIAN DOSENTTI

UHKAAKO ANTIBIOOTTIEN TEHOTTOMUUS (ANTIBIOOTTIRESISTENSSI)? ANTTI NISSINEN FT, KLIINISEN MIKROBIOLOGIAN DOSENTTI UHKAAKO ANTIBIOOTTIEN TEHOTTOMUUS (ANTIBIOOTTIRESISTENSSI)? ANTTI NISSINEN FT, KLIINISEN MIKROBIOLOGIAN DOSENTTI IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO 28.11.2018 2 IKÄÄNTYVIEN YLIOPISTO 28.11.2018 3 Antibiootti on mikrobin

Lisätiedot

Ohje moniresistenttien bakteerien diagnostiikasta Toteaminen, resistenssimekanismit ja kantajuusseulonnat

Ohje moniresistenttien bakteerien diagnostiikasta Toteaminen, resistenssimekanismit ja kantajuusseulonnat OHJAUS Ohje moniresistenttien bakteerien diagnostiikasta Toteaminen, resistenssimekanismit ja kantajuusseulonnat Jari Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Bakteeri-infektiot-yksikkö Kiinamyllynkatu

Lisätiedot

Antibioottiresistenssitilanne Pohjois- Pohjanmaalla 2011

Antibioottiresistenssitilanne Pohjois- Pohjanmaalla 2011 1 Antibioottiresistenssitilanne Pohjois- Pohjanmaalla 211 2 Huom! Herkkyysmääritykset perustuvat vuodesta 211 alkaen pääosin EUCAST-standardin menetelmiin ja tulkintoihin, joten tulokset eivät ole kaikilta

Lisätiedot

06.10.2015. Mitä ovat moniresistentit bakteerit (=MDR) MDR = multi-drug resistant = moniresistentti KÄYTÄNNÖSSÄ:

06.10.2015. Mitä ovat moniresistentit bakteerit (=MDR) MDR = multi-drug resistant = moniresistentti KÄYTÄNNÖSSÄ: Mitä ovat moniresistentit bakteerit (=MD) MD pähkinänkuoressa: Anne-Mari issanen Kliinisen mikrobiologian erikoislääkäri, ISLAB Kuopio 8.10.2015 bakteeri Liikkuva geenielementti MD-bakteeri MD = multi-drug

Lisätiedot

MRSA-kantojen seulonta rikastusten ja selektiivisen kiinteän kasvatusalustan avulla

MRSA-kantojen seulonta rikastusten ja selektiivisen kiinteän kasvatusalustan avulla Vastuuhenkilö Nykäsenoja Suvi Sivu/sivut 1 / 6 MRSA-kantojen seulonta rikastusten ja selektiivisen kiinteän kasvatusalustan avulla 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat Euroopan yhteisön referenssilaboratorion

Lisätiedot

Mikrobien monilääkeresistenssi. Jari Jalava, FT

Mikrobien monilääkeresistenssi. Jari Jalava, FT Mikrobien monilääkeresistenssi Jari Jalava, FT Käsitteitä, lyhenteitä MRSA - metisilliiniresistentti Staphylococcus aureus, resistenssi kaikille -laktaamiantibiooteille mukaan lukien kefalosporiinit (meca/c-geenit)

Lisätiedot

S. AUREUS -KANTOJEN KEFOKSITIINIKIEKKO- HERKKYYSMÄÄRITYKSEN VERIFIOINTI

S. AUREUS -KANTOJEN KEFOKSITIINIKIEKKO- HERKKYYSMÄÄRITYKSEN VERIFIOINTI S. AUREUS -KANTOJEN KEFOKSITIINIKIEKKO- HERKKYYSMÄÄRITYKSEN VERIFIOINTI Heidi Ikäläinen Jonna Sääskö Opinnäytetyö Elokuu 2016 Bioanalyytikkokoulutus TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Bioanalyytikkokoulutus

Lisätiedot

Karbapenemaasin tuottajien epidemiologiaa. Jari Jalava, FT

Karbapenemaasin tuottajien epidemiologiaa. Jari Jalava, FT Karbapenemaasin tuottajien epidemiologiaa Jari Jalava, FT 26.3.2014 Terminologiaa CPE = Karbapenemaasia tuottava enterobakteeri ESBL = Laajakirjoista beetalaktamaasia tuottava enterobakteeri ST = sekvenssityyppi

Lisätiedot

Resistenttien bakteerien

Resistenttien bakteerien Resistenttien bakteerien seulontamenetelmät TYKSLABissa MRSA, VRE, ESBL ja muut moniresistentit sauvat Kaisu Rantakokko Jalava Labqualityn neuvottelukokous 12.11.2010 Moniresistenttien bakteerien seulontatutkimukset

Lisätiedot

ESBL kantajuus Suomessa kliinisen tutkimuksen satoa

ESBL kantajuus Suomessa kliinisen tutkimuksen satoa ESBL kantajuus Suomessa kliinisen tutkimuksen satoa FT, yliopisto-opettaja Lääketieteellinen Mikrobiologia ja Immunologia Turun yliopisto Pitääkö olla huolissaan? Lähde: Review on Antimicrobial Resistance

Lisätiedot

Phoenix Automated Microbiology System. Terhi Miikkulainen-Lahti HUSLAB

Phoenix Automated Microbiology System. Terhi Miikkulainen-Lahti HUSLAB Phoenix Automated Microbiology System Terhi Miikkulainen-Lahti HUSLAB 03.11.2009 Phoenix AP Phoenix automaatti BDXpert system Kuva: BD Phoenix AP Phoenix AP laimentaa näytteen (0,5 tai 0,25 McF) Valmistaa

Lisätiedot

SELEKTIIVISTEN VILJELYMALJOJEN TESTAUS KARBAPENEEMIRESIS- TENTTIEN BAKTEERIEN SEULONNASSA

SELEKTIIVISTEN VILJELYMALJOJEN TESTAUS KARBAPENEEMIRESIS- TENTTIEN BAKTEERIEN SEULONNASSA Opinnäytetyö (AMK) Bioanalyytikkokoulutus NBIOAS14 2017 Elena Ahola SELEKTIIVISTEN VILJELYMALJOJEN TESTAUS KARBAPENEEMIRESIS- TENTTIEN BAKTEERIEN SEULONNASSA CHROMagar msupercarba - ja Brilliance CRE -viljelymaljojen

Lisätiedot

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto

Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mika Paldanius Osastonhoitaja TtM, FT Mikrobiologian laboratorio Moniresistenttien mikrobien näytteenotto Mikrobit ovat erittäin muuntautumiskykyisiä Antibioottihoidoista

Lisätiedot

Bakteerien mikrobilääkeherkkyys Suomessa

Bakteerien mikrobilääkeherkkyys Suomessa TYÖPAPERI luonnos/2013 Marianne Gunell Suomessa Finres 2012 FiRe ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Finres 2012 työpaperin toimittamisesta vastaa Marianne Gunell Työpaperi-sarjassa julkaistavan raportin

Lisätiedot

CLAVUBACTIN 50/12,5 mg tabletti koirille ja kissoille. 500/125 mg tabletti koirille Amoksisilliini

CLAVUBACTIN 50/12,5 mg tabletti koirille ja kissoille. 500/125 mg tabletti koirille Amoksisilliini 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI CLAVUBACTIN 50/12,5 mg tabletti koirille ja kissoille CLAVUBACTIN 250/62,5 mg tabletti koirille CLAVUBACTIN 500/125 mg tabletti koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttavat

Lisätiedot

Antibioottien käyttö sairaalassa

Antibioottien käyttö sairaalassa Antibioottien käyttö sairaalassa Risto Renkonen Haartman instituutti Beetalaktaamit Peruspenisilliinit Bentsyylipenisilliini (G-penisilliini; vain parentet) Prokaiinipenisilliini (vain parenteraaliseesti)

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO. Valmistetta ei saa antaa kanille, marsulle, hamsterille, gerbiilille eikä muille pienille jyrsijöille.

VALMISTEYHTEENVETO. Valmistetta ei saa antaa kanille, marsulle, hamsterille, gerbiilille eikä muille pienille jyrsijöille. 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Amovet vet 150 mg/ml injektioneste, suspensio VALMISTEYHTEENVETO 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS 1 ml sisältää: Vaikuttava aine: Amoksisilliinitrihydraatti (172,1 mg) vastaten

Lisätiedot

KYSRES Kuopion aluelaboratorio, Kliininen mikrobiologia

KYSRES Kuopion aluelaboratorio, Kliininen mikrobiologia KYSRES 11 mikrobilääkkeiden resistenssitilanne Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä vuonna 11 kliinisesti merkittävimmät bakteerilajit ja näytelaadut UUTTA: vuoden 11 alussa Suomessa otettiin käyttöön EUCAST-herkkyysmääritysstandardi

Lisätiedot

MRSA-kantojen seulonta rikastuksen ja selektiivisen kiinteän kasvatusalustan avulla

MRSA-kantojen seulonta rikastuksen ja selektiivisen kiinteän kasvatusalustan avulla Vastuuhenkilö Nykäsenoja Suvi Sivu/sivut 1 / 7 MRSA-kantojen seulonta rikastuksen ja selektiivisen kiinteän kasvatusalustan avulla 1 Menetelmäviitteet ja poikkeamat Euroopan yhteisön referenssilaboratorion

Lisätiedot

ESBL-E.coli, linjaus OYS ERVA:lla. Niina Kerttula infektiolääkäri OYS

ESBL-E.coli, linjaus OYS ERVA:lla. Niina Kerttula infektiolääkäri OYS ESBL-E.coli, linjaus OYS ERVA:lla Niina Kerttula infektiolääkäri OYS 30.9.2016 1 Muutos ESBL-E.coli linjauksissa OYS sairaanhoitopiirin alueella 14.9.2015 alkaen potilaita, joilla todettu ESBL- E.coli,

Lisätiedot

Uudet tekniikat infektio- diagnostiikassa

Uudet tekniikat infektio- diagnostiikassa Uudet tekniikat infektio- diagnostiikassa Labquality Days 5.2.2015 Kaisu Rantakokko-Jalava Tyks mikrobiologia ja genetiikka VSSHP Tyks-Sapa-liikelaitos Uusia tuulia kl. mikrobiologiassa MALDI-TOF bakteerien

Lisätiedot

ESBL-KANTOJEN PIPERASILLIINI- TATSOBAKTAAMIHERKKYYS- MÄÄRITYS ERI MENETELMILLÄ

ESBL-KANTOJEN PIPERASILLIINI- TATSOBAKTAAMIHERKKYYS- MÄÄRITYS ERI MENETELMILLÄ Opinnäytetyö (AMK) Bioanalytiikan koulutusohjelma Bioanalytiikka 2013 Paula Lehtonen & Anniina Toivonen ESBL-KANTOJEN PIPERASILLIINI- TATSOBAKTAAMIHERKKYYS- MÄÄRITYS ERI MENETELMILLÄ OPINNÄYTETYÖ (AMK)

Lisätiedot

Mikrobilääkeresistenssitilanne Suomessa ja maailmalla

Mikrobilääkeresistenssitilanne Suomessa ja maailmalla Mikrobilääkeresistenssitilanne Suomessa ja maailmalla Jari Jalava, FT 7.4.2017 1 Mikrobilääkeresistenssin seurantamekanismit FiRe - Finnish Study Group for Antimicrobial Resistance Tartuntatautirekisteri

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. CLAVUBACTIN 500/125 mg tabletti koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Vaikuttavat aineet:

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. CLAVUBACTIN 500/125 mg tabletti koirille 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Vaikuttavat aineet: 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI CLAVUBACTIN 500/125 mg tabletti koirille VALMISTEYHTEENVETO 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Vaikuttavat aineet: Amoksisilliini (amoksisilliinitrihydraattina) Klavulaanihappo

Lisätiedot

Validointi ja verifiointi kliinisen mikrobiologian laboratoriossa

Validointi ja verifiointi kliinisen mikrobiologian laboratoriossa Validointi ja verifiointi kliinisen mikrobiologian laboratoriossa Neuvottelukokous mikrobiologisten laboratorioiden edustajille 2.11.2007 Eveliina Tarkka VALIDOINTI käsitteitä Varmistetaan, että menetelmä

Lisätiedot

Bakteeri-infektioiden rationaalinen hoito

Bakteeri-infektioiden rationaalinen hoito 54. Bakteeri-infektioiden rationaalinen hoito Bakteeri-infektioiden rationaalinen hoito Bakteerilääkkeet ovat olleet käytössä jo 65 vuoden ajan. Sulfonamidien ensimmäiset johdokset otettiin käyttöön 1930-luvun

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 2/2012

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 2/2012 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 2/2012 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO

LIITE I VALMISTEYHTEENVETO [Version 7.2, 12/2008] LIITE I VALMISTEYHTEENVETO 1 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI Mastitar retard vet. intramammaarisuspensio 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi ruisku (8 g) sisältää vaikuttavina aineina:

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 3/2012 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet

Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet Mikrobiologian diagnostiikan uudet tuulet Alueellinen mikrobiologian ja infektioiden torjunnan toimintayksikön koulutuspäivä 21.10.2014 Sairaalamikrobiologi Kerttu Saha Uudet PCR-tutkimukset Mikrobiologian

Lisätiedot

Sisältö. Taustaa 8.11.2010. Antibioottien käyttö ja resistenssitilanne: seuraeläimet ja hevoset. Taustaa. Lääkkeiden käyttö ja resistenssi

Sisältö. Taustaa 8.11.2010. Antibioottien käyttö ja resistenssitilanne: seuraeläimet ja hevoset. Taustaa. Lääkkeiden käyttö ja resistenssi Antibioottien käyttö ja resistenssitilanne: seuraeläimet ja hevoset Merja Rantala, ELT Tarttuvien eläintautien erik.ell Kliininen opettaja (mikrobiologia) ELTDK/HY ja FINRESVet työryhmä Antibioottipäivä

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2010

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2010 Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely 1 4/2010 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400% pesäkekasvun

Lisätiedot

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI

VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI VALMISTEYHTEENVETO 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI SYNULOX vet 40 mg/10 mg tabletti, koiralle ja kissalle SYNULOX vet 200 mg/50 mg tabletti, koiralle ja kissalle SYNULOX vet 400 mg/100 mg tabletti, koiralle 2. LAADULLINEN

Lisätiedot

PD-hoidon komplikaatiot

PD-hoidon komplikaatiot Sisäinen ohje 1 (5) PD-hoidon komplikaatiot Peritoniitti eli vatsakalvon tulehdus: Peritoniitin yleisin aiheuttaja on staphylococcus aureus. Staphylococcus epidermiksen osuus on pienempi. Harvinaisempia

Lisätiedot

Mikrobilääkkeet. Soluseinämään vaikuttavat bakteerilääkkeet. Suu- ja hammassairauksien hoidossa käytettävät mikrobilääkkeet

Mikrobilääkkeet. Soluseinämään vaikuttavat bakteerilääkkeet. Suu- ja hammassairauksien hoidossa käytettävät mikrobilääkkeet Mikrobilääkkeet Suu- ja hammassairauksien hoidossa käytettävät mikrobilääkkeet Bakteerilääkkeet Sienilääkkeet Viruslääkkeet Parasiittilääkkeet Pekka Rauhala 2013 Biolääketieteen laitos, HY Bakteerilääkkeiden

Lisätiedot

Hevosista eristettyjen bakteerien herkkyys mikrobilääkkeille

Hevosista eristettyjen bakteerien herkkyys mikrobilääkkeille Hevosista eristettyjen bakteerien herkkyys mikrobilääkkeille Lääkepäivä 22.5.2013 ELK Merita Määttä Kuva: Merita Määttä Keskeiset asiat Suomessa hevosilla yleisimmin esiintyvät bakteerit Hevosilla esiintyvien

Lisätiedot

Veriviljelypositiiviset sairaalainfektiot vuosina 1999 2002

Veriviljelypositiiviset sairaalainfektiot vuosina 1999 2002 Kansanterveylaitoksen julkaisuja KTL B10/2004 Veriviljelypositiiviset sairaalainfektiot vuosina 1999 2002 Tiivistelmä Yleistä Vuosina 1999 2002 sairaalainfektio-ohjelmaan (SIRO) osallistui 7 sairaalaa.

Lisätiedot

onko panostettava tartunnan torjuntaan vai lisäksi infektiontorjuntaan? Mari Kanerva SIRO-päivä

onko panostettava tartunnan torjuntaan vai lisäksi infektiontorjuntaan? Mari Kanerva SIRO-päivä Moniresistenttien ongelmamikrobien aiheuttama sairaalainfektiotaakka onko panostettava tartunnan torjuntaan vai lisäksi infektiontorjuntaan? Mari Kanerva SIRO-päivä 2.10.2013 Moniresistenttien mikrobien

Lisätiedot

Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Ikaalinen 22.3.2012. Terveydenhuoltoeläinlääkäri Hannele Nauholz

Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Ikaalinen 22.3.2012. Terveydenhuoltoeläinlääkäri Hannele Nauholz Siipikarjan terveys- ja hyvinvointipäivä Ikaalinen 22.3.2012 Terveydenhuoltoeläinlääkäri Hannele Nauholz Saksa, Nordrhein-Westfalen 11/2011 962 tuotantopolven broilerikasvatuserää 182 eri tilalta Helmi-kesäkuu

Lisätiedot

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Cefabactin vet 500 mg tabletti koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi tabletti sisältää:

1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI. Cefabactin vet 500 mg tabletti koiralle 2. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS. Yksi tabletti sisältää: 1. ELÄINLÄÄKKEEN NIMI vet 500 mg tabletti koiralle. LAADULLINEN JA MÄÄRÄLLINEN KOOSTUMUS Yksi tabletti sisältää: Vaikuttava aine: Kefaleksiini (kefaleksiinimonohydraattina) 500 mg Apuaine(et): Täydellinen

Lisätiedot

Beetalaktaamirengas Avoterveydenhuollon penisilliinit

Beetalaktaamirengas Avoterveydenhuollon penisilliinit Bakteerilääkkeiden vaikutusmekanismit Tarkoitus olla valikoivasti toksinen Vain pro- mutta ei eukaryooteille Peptidoglykaanisynteesin esto Betalaktaamit, kuten penisilliini Proteiinisynteesin esto Tetrasykliinit

Lisätiedot

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros

Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Labquality Ulkoinen laadunarviointikierros Bakteeriviljely ilj l 1 2/2010 Kuvat ja teksti: Markku Koskela Mikrobiologian ylilääkäri OYS, Oulu Huom! Käyttäkää yläpalkin suurennusmahdollisuutta 100-400%

Lisätiedot