*: 8% 0: 0% 1: 8% *: 8% 0: 0% 1: 8% 2: 62%

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "*: 8% 0: 0% 1: 8% *: 8% 0: 0% 1: 8% 2: 62%"

Transkriptio

1 Itsearviointi 1. Viestintä ja markkinointi oppisopimuskoulutuksessa *Viestintä: Oppisopimuskeskus: -painottaa viestinnässään oppisopimuskoulutuksen olevan ensisijaisesti työpaikalla tapahtuvaa koulutusta ja korostaa oppisopimuskoulutuksen markkinoinnissa järjestämismuodon erityispiirteitä ja edellytyksiä.-tiedottaa niistä mahdollisuuksista, joita oppisopimuskoulutus järjestämismuotona tarjoaa. 3: 23% 1: 8% 2: 62% *Tiedotusvastuu: Oppisopimuskeskus tiedottaa asianmukaisesti ja ymmärrettävästi eri toimijoiden vastuista ja velvoitteista oppisopimuskoulutuksessa. 3: 8% 1: 8% 2: 77% *Markkinoinnin kohdentaminen: Oppisopimuskeskus kohdentaa oppisopimuskoulutuksen markkinoinnin ensisijaisesti koulutuksen järjestäjän työssäkäyntialueelle työvoimatarpeen ja kysynnän pohjalta.

2 3: 17% 1: 17% 2: 58% *Verkostomainen toimintatapa: Oppisopimuskeskus tekee oppisopimuskoulutusta koskevassa viestimisessä ja markkinoinnissa alueellista yhteistyötä hyödyntäen eri oppisopimuskoulutuksen järjestäjien osaamista ja asiantuntijaverkostoja. 3: 8% 1: 15% 2: 62%

3 2. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 3 - Mielestäni koko ajan kehitty se on asiakas palvelun kannalta hyvä. - + Kansio uusittu - esite ja www-sivu (alkavat koulutukset) odottaa päivitystä - Oppisopimus yleiskäsite ja viestinnässä ei ole erityistä painotusta työpaikalla tapahtuvasta koulutuksesta. Tiedotusvastuuseen liittyen ei toimistokohtaista ja yhteistä näkemystä, miten toteutuu käytännön tasolla? 3. Työ- / virkasuhteen tai yrittäjyyden ehtojen täyttyminen *Oppisopimuksen soveltuvuus: Oppisopimuskeskus arvioi yhdessä yrityksen ja opiskelijan kanssa, onko oppisopimus mahdollinen koulutuksen järjestämisen muoto. Oppisopimuskeskuksen henkilöstö tuntee oppisopimustyösuhteelle ja yrittäjäopiskelijan yrittäjyydelle asetetut kriteerit. 1: 0% 3: 38% 2: 54% *Oppisopimus työsopimuksena: Oppisopimustoimisto selvittää ja varmistaa yhdessä työnantajan ja opiskelijan kanssa, että työ- suhde vastaa oppisopimukselle asetettuja kriteerejä. 1: 0% 3: 54% 2: 38% *Virkamiehen oppisopimus: Oppisopimustoimisto selvittää ja varmistaa yhdessä työnantajan ja opiskelijan kanssa,

4 että virkasuhde vastaa oppisopimukselle asetettuja kriteerejä 3: 23% 1: 0% 2: 69% *Yrittäjän oppisopimus: Oppisopimustoimisto selvittää ja varmistaa yhdessä yrittäjäopiskelijan kanssa, että opiskelijan yritystoiminta vastaa yrittäjän oppisopimuskoulutuksessa asetettuja kriteerejä. 3: 23% 1: 8% 2: 62%

5 4. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 2 - Vielä kehitettävä - Luotetaan yleisesti työantajan arviointikykyyn tehdä tai ylläpitää työsopimus, johon oppisopimus linkitetään. 5. Osaamistarpeiden selvittäminen *Osaamistarpeen kartoitus: Oppisopimuskeskus neuvottelee työpaikan / yrityksen ja yksilön kanssa siitä, millaista osaamista nämä tarvitsevat, miten koulutus voisi tukea osaamisen kehittämistä ja millaisia koulutuksen järjestämismuotoja on käytettävissä osaamistarpeeseen vastaamiseksi. 3: 23% 1: 23% 2: 46% *Osaamistarvekartoituksen välineet: Oppisopimuskeskus käyttää luotettavia ja alalle ominaisia osaamistarvekartoituksen välineitä ja menetelmiä selvittäessään työpaikan / yrityksen ja yksilön osaamistarpeen. 3: 0% 2: 46% 1: 46% *Osaamistarpeiden kohtaaminen: Oppisopimuskeskus tukee työpaikkaa / yritystä ja yksilöitä näille yhteisten osaamistarpeiden tunnistamisessa ja jäsentämisessä.

6 3: 15% 1: 31% 2: 46% 6. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: Koulutuksen suunnittelu käynnistyy hyvissä ajoin ennen oppisopimuskoulutuksen alkua suunnittelu- /yhteistyö-/työpalavereissa asianosaisten kanssa - Osaamistarvekartoituksen välineistössä kehitettävää - Osaamistarvekartoituksia ei varsinaisesti tehdä. Oppisopimus perustuu kysyntälhtöisyyteen ja opiskelijan tai työantajan haluun solmia oppisopimus, jolloin se myös tehdään mikäli vähimmäisehdot oppisopimukselle ovat olemassa. Tutkintotavoitteisessa oppisopimuksessa tutkinnon osien valinnassa tehdään yhteistyötä oppilaitoksen kanssa mikäli mahdollista. - Asiantuntemustamme ei välttämättä osata vielä hyödyntää: meidän tulee olla aktiivisia ja "mainostaa/ markkinoida" MITEN VOIMME PALVELLA- mottoamme entistä vahvemmin. Osaamistarpeiden kautta suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin- prosessi edellyttää laajaa ja myös syvällistä ympäröivän yhteiskunnan tuntemusta sekä herkkyyttää ja asiantuntemusta käynnistää tällaisia keskusteluja eril. organisaatioiden kanssa. 7. Työpaikan soveltuvuus oppimisympäristöksi *Työpaikalle asetettujen edellytysten arviointi: Oppisopimuskeskus arvioi ja varmistaa ennen oppisopimuksen solmimista työpaikan soveltuvuuden koulutustyöpaikaksi esim. tekemällä tarvittaessa työpaikkakäynnin. Oppisopimustoimisto varmistaa, että -työnantaja ymmärtää, mitä oppisopimuskoulutus ja työpaikalla tapahtuva koulutus tarkoittavat ko. tilanteessa (näyttötutkintoon valmistava koulutus, ammatillinen peruskoulutus tai ei-tutkintoon valmistava lisäkoulutus), -työnantaja on tietoinen oppisopimuksen koulutus- ja ohjaustehtävän hoitamiseen tarvittavista resurssi- ja osaamisedellytyksistä sekä toimii aktiivisesti näiden edellytysten turvaamiseksi, -työnantaja järjestää opiskelijalle mahdollisuuden tehdä ammattiin kuuluvia, tutkinnon ammattitaitovaatimusten tai muun osaamistavoitteen mukaisia työtehtäviä, -nimetyllä työpaikkakouluttajalla on edellytykset toimia opiskelijan ohjaajana niin, että opiskelija voi saavuttaa tavoittelemansa ammattitaidon ja suorittaa tavoitteena olevan tutkinnon tai tavoitteeksi asetetut osaamiskokonaisuudet, -työnantaja sitoutuu siihen, että opiskelijalla on työsuhteensa puitteissa mahdollisuus osallistua tietopuolisiin opintoihin ja tutkintotilaisuuksiin tai ammattiosaamisen näyttöihin.

7 3: 8% 1: 15% 2: 69% *Työpaikan liiketoiminnan soveltuvuus: Oppisopimuskeskus perehtyy työpaikan toimintaan, tehtäväkenttään, sen laajuuteen ja niihin työtehtäviin, joiden puitteissa oppisopimuskoulutusta on tarkoitus järjestää. Oppisopimustoimisto arvioi ja varmistaa, että oppisopimustyöpaikan toiminta on sellaista, että opiskelijan on mahdollista tehdä tutkinnon perusteiden ammattitaitovaatimuksiin tai muihin koulutukselle asetettuihin osaamistavoitteisiin nähden kyllin monipuolisia työtehtäviä. 3: 8% 1: 15% 2: 69% *Työpaikkakouluttajan koulutustehtävän edellyttämä ammattitaito: Oppisopimustoimisto varmistaa, että työnantaja nimeää työpaikkakouluttajan, jolla on oppisopimuskoulutuksen tavoitteisiin nähden riittävä alan ammattitaito, asiantuntemus, työkokemus ja ohjausosaaminen.

8 3: 8% 2: 38% 1: 46% *Perehtyneisyys työpaikkakouluttajan tehtäviin: Oppisopimuskeskus varmistaa työpaikkakouluttajan tehtävässään tarvitseman ohjaus- ja arviointiosaamisen ja järjestää tarvittaessa valmennusta osaamisen lisäämiseksi. 3: 0% 2: 23% 1: 62% *Työpaikalla tapahtuvan koulutuksen tukitoimet yrittäjän oppisopimuksessa: Oppisopimustoimistolla on toimivat ohjauksen ja neuvonnan toimintatavat (esim. mentorointi) yrittäjälle työpaikalla tapahtuvan koulutuksen järjestämisessä.

9 3: 0% 2: 15% 0: 8% 1: 62% 8. Kommentit liittyen edelliseen kysymykseen: Vastaajien määrä: 5 - Annamme mahdollisuuden työpaikkakoulutukseen, kaikki eivät silti tule. Pitäisikö pakottaa? - Vähän liian paljon jää vielä työpaikkakouluttajien omaan varaan varmistaa se, että hänellä on riittävä perehtyneisyys ohjaus- ja arviointiosaamiseen. Asia ei monestikaan todennäköisesti riittävästi aukene sillä, että työpaikkakouluttajan rooli käydään lyhyesti läpi oppisopimusta allekirjoitettaessa. - + Arvioin tilanteen ja perehdytän kansion avulla keskeiset asiat heti uusien oppisopimuskoulutusten alkamisen yhteydessä työpaikkakouluttajalle - Hakeutumisvaiheessa ei ole aina tietoa työpaikkakouluttajien koulutuksesta ym. tärkeistä päivämääristä - Koulutusvaiheessa työpaikkakouluttajien työn tukemiseen pitäisi olla monipuolisempi työkalupakki ja monimuotoisemmat menetelmät ts. muutakin viestintää tarvitaan, kun "kapulakielinen" arviointipyyntö - Työtehtäväkartoitus tehdään niiltä osin kun yhteinen kartoitus on käyettävissä. Työtehtäviä ei arvioida suhteessa siihen mitä pitäisi tehdä ja miten työtehtävät vastaavat ko henkilön osaamisvajeisiin. Työpaikkaouluttajan valmiuksia ei tarkastella resurssien ja pedagogisten valmiuksien valossa. Hyvä vain kun joku nimi löytyy työpaikkakouluttajaksi. Työpaikkakouluttajien koulutusta järjestetään, mutta volyymit suhteellisen pieniä virtaumaan nähden. - Työssäoppimisen arviointeja ei seurata systemaattisesti. Yksi krittisimmistä asioista on työpaikkakouluttajan nimeäminen. MIten varmistamme oskin puolelta asian aina ideaalisti? Nykymuotoinen työpaikkakouluttajakoulutus ei takaa sitä, että ohjaustoiminta työssä toteutuísi. Pitäisi luoda malli, joka systemaattisesti velvoittaa opiskelijan ja työpaikkakouluttajan edes tapaamaan toisiaan säännnöllisesti ja pohtimaan tutkinnon perusteiden vs. työtehtävien vs. suoriutumisen kautta asioita.

10 9. Oppisopimus-opiskelijan edellytysten arviointi *Opiskelijan opiskeluvalmiudet: Oppisopimuskeskus, opiskelija ja työnantaja ottavat huomioon opiskelijan elämäntilanteen ja henkilökohtaiset ominaisuudet arvioidessaan opiskelijan edellytyksiä opiskella oppisopimuskoulutuksella. 3: 8% 1: 15% 2: 69% *Sitoutuminen: Oppisopimuskeskus varmistaa yhdessä työnantajan kanssa, että opiskelija sitoutuu työpaikalla tapahtuvaan koulutukseen, tietopuolisten opintojen suorittamiseen sekä tutkintotilaisuuksiin osallistumiseen tutkintotavoitteisessa koulutuksessa ja ymmärtää oppisopimuskoulutuksen haastavuuden itsenäisenä opiskeluna. 3: 0% 1: 23% 2: 69% *Aiemmin hankitun osaamisen huomioon ottaminen: Oppisopimuskeskus arvioi yhdessä työnantajan kanssa alustavasti opiskelijan osaamisen ja ammattitaidon tasoa, jotta voidaan yhdessä opiskelijan kanssa varmistua, sopia ja asettaa tavoitteeksi haluttu tutkintotaso, tutkinto, tutkinnon osat tai muut osaamistavoitteet (ei-tutkintotavoitteinen).

11 3: 8% 1: 31% 2: 54% 10. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 3 - Tuohon sitoutumiseen liittyen kyllä tuo opiskelijoiden sitoutuminen välilä mietityttää, jos esim. opiskelijan lähettämiä esitietoja odotetaan ja kysellään perään pitkään. Ehkä pitäisi hellittää monesti aiemmin; varmasti opiskelijan omasta motivaatiosta kertoo paljon, jos ei saa aikaseksi niitä lähettää. Välillä tuntuu, että pidämme niin kynsin ja hampain kiinni saaduista opiskelijaehdokkaista, että ei haluta nähdä opiskelijoiden motivaation puutetta. - Yleensä ko asia on jäänyt tutkinnon järjestäjän/oppilaitoksen vastuulle. Varsinaista opiskeluohjelmaa pedagogisessa mielessä ei laadita. Opiskelijan opiskeluvalmiuksia ei systemaattisesti arvioida. Yleensä tehdään objektiivisiin havaintoihin liittyvä arvionti kussakin tapauksissa. Ryhmäkohtaisissa sovellutuksissa tehtävä jää yleensä oppilaitoksen edustajan arvioinnin varaan. Opiskelija arvioi pääsääntöisesti itse (98%) mitä osaa,mitä tarvitsee, miten selviytyy opinnoista/työpaikalla oppisopimuksensa kanssa. - Vaikka arvioinkin opisk. opisk.valmiudet sekä sitoutumisen 2; niin olen osittain huolissani asiasta = ovat myös kriittisiä asioita. AHOT ei ole vielä arkipäivää! Miten voimme edesauttaa kumppaneitamme asiassa? Mitä voimme itse tehdä? 11. Tietopuolisten opintojen ja tutkinto-tilaisuuksien saatavuus *Tietopuolisen opintojen ja tutkintotilaisuuksien saatavuus: Oppisopimuskeskus varmistaa, että suunniteltavaan oppisopi-mukseen on saatavissa sisällöllisesti ja ajallisesti sopivaa tieto-puolista koulutusta ja tutkintotilaisuudet ovat järjestettävissä.

12 1: 0% 3: 46% 2: 38% 12. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 3 - Tietopuolisten opintojen saatavuus varmistetaan aina ennen opson solmimista. - Nähdäkseni tämä asia on kunnossa. - Huomioitavaa: onko tasalaatuista? 13. Oppisopimus-koulutuksen edellytysten dokumentointi *Edellytysten dokumentointi: Oppisopimuskeskus käynnistää henkilökohtaisen opiskeluohjelman laadinnan osana hakeutumisen henkilökohtaistamista ja dokumentoi sovitut asiat. 3: 15% 1: 15% 2: 62%

13 14. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 2 - Lomaketyöryhmän työ tuo täydennyksiä - Kyseessä on pikemminkin karkea suunnitelma oppisopimuksen toteuttamisesta joka liitetetään oppisopimuksen yhteyteen sitä hyväksyttäessä. "Dokumentoi sovitut asiat" -tarvitsee yhteisen tulkinnan, nyt jokaisella toimijalla on oma tulkintasa asiasta Tukimuodoista informointi *Palkkatuki: Oppisopimuskeskus opastaa työnantajaa tarvittaessa palkkatukea koskevassa asioinnissa työ- ja elinkeinotoimiston kanssa. 1: 0% 2: 31% 3: 62% 16. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 1 - Yleensä pyydetään selvittämään asia ennen oppisopimuksen solmimista TE-toimiston kanssa, joka on asiantuntija omalla sektorillaan..

14 17. Vastuu ja yhteistyö koulutuksen suunnittelussa *Koulutuksen kokonaissuunnittelusta vastaaminen: Oppisopimustoimisto vastaa siitä, että työpaikalla tapahtuvan koulutuksen ja tietopuolisten opintojen suunnittelu muodostavat oppimistavoitteiden kannalta johdonmukaisen kokonaisuuden. 3: 8% 1: 8% 2: 77% *Yhteistyö: Oppisopimuskeskus solmii ja ylläpitää aktiivisesti hyviä ja toimivia yhteistyösuhteita työpaikkakouluttajiin ja tietopuolisen opintojen järjestäjiin varmistaakseen opiskelijalle suunnitellun oppisopimuskoulutuksen saatavuuden. 3: 8% 1: 33% 2: 50% *Opiskeluvastuun tukeminen: Oppisopimuskeskus tekee yhteistyötä tietopuolisten opintojen järjestäjän kanssa varmistaakseen, että opiskelija tiedostaa vastuunsa omasta oppimisesta ja ammattitaidon kehittymisestä tutkinnon suorittamiseksi tai osaamistavoitteiden saavuttamiseksi (ei-tutkintotavoitteinen).

15 3: 8% 1: 23% 2: 62% 18. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 3 - Valitettavasti ajan puutteen vuoksi yhteydenpito työpaikkakouluttajiin ja oppilaitoksiin jää liian vähälle oppisopimuksen solmimisen jälkeen. - Oppilaitoksen kanssa tehdään karkea suunnitelma tietopuolisen koulutuksen ja tutkintotilaisuuksien järjestämisestä. Suunniteltujen opintojen toteutuminen jää saatujen laskutustietojen tai muun ilmenneen huomattavan laatupoikkeaman varaan. Esim. Opiskelija ottaa yhteyttä. - Ei tutkintotavoitteinen opiskelu on käytännössä henkilökoulutusta vastaava prosessi jossa oppisopimuskeskus luottaa tietopuolisen opintojen järjestäjään ko asiassa. Meillä ei ole systemaattista mallia, mitä/ kuka/ miten ylläpidetään ja seurataan asioita. Poikkeamia lienee käytännön tasolla esim. työpareittain? 19. Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen *Resurssien riittävyys: Oppisopimuskeskus vastaa, että opiskelijan aikaisemman ammattitaidon, osaamisen ja muiden opiskelun kannalta oleellisten lähtökohtien selvittämiseksi on varattu riittävät resurssit. Osaamisen tunnistaminen tehdään yhteistyössä työnantajan, opiskelijan, tutkinnon järjestäjän ja oppisopimustoimiston kanssa yhteisesti sovitun työnjaon mukaisesti.

16 3: 8% 1: 15% 2: 69% *Osaamisen tunnistamisen menettelyt: Oppisopimuskeskus vastaa, että opiskelijan aiemmin hankittua osaamista tunnistettaessa hyödynnetään monipuolisesti eri ammattialoille soveltuvia osaamisen tunnistamismenetelmiä. 3: 8% *: 17% 1: 25% 2: 50% *Osaamisen tunnistaminen: Oppisopimuskeskus vastaa, että osaamisen tunnistamisessa on otettu huomioon yrityksen osaamistarpeet, opiskelijan tarpeet, valmiudet ja aikaisempi osaaminen suhteessa tavoitteena olevaan tutkintoon tai muihin osaamisvaatimuksiin (ei-tutkintotavoitteinen).

17 3: 8% 1: 23% 2: 54% *Tutkinnon sopivuus opiskelijalle: Oppisopimuskeskus vastaa, että osaamiskartoituksen, työpaikan ja opiskelijan henkilö-kohtaisten edellytysten perusteella päätetään, soveltuuko tutkinto opiskelijalle. Mikäli tutkinto ei ole sopiva, opiskelija ohjataan hänelle paremmin soveltuvaan tutkintoon tai muihin hänelle sopiviin palveluihin. 1: 8% 3: 42% 2: 42% *Jatkotoimenpiteistä päättäminen: Oppisopimuskeskus vastaa, että opiskelijan aiemmin hankittuun osaamiseen perustuen arvioidaan, onko opiskelijalla tunnustettua osaamista, miltä osin opiskelijalla oleva osaaminen on riittävää tutkintotilaisuuksiin osallistumiseksi ja miten paljon opiskelijan tarvitsee hankkia lisää ammattitaitoa suorittaakseen tutkinnon tai saavuttaakseen muut osaamistavoitteet (ei-tutkintotavoitteinen).

18 3: 8% 0: 8% 2: 31% 1: 38% *Dokumentointi: Oppisopimuskeskus vastaa, että opiskelijan aiempi osaaminen, työkokemus ja päätetyt jatkotoimenpiteet dokumentoidaan osana hakeutumisen henkilökohtaistamista. 3: 15% 0: 8% 1: 15% 2: 46% *Koulutuksesta sopiminen: Selvitysten perusteella oppisopimuskeskus päättää, onko oppisopimus tarkoituksenmukaisin koulutusmuoto. Oppisopimustoimisto sopii yhdessä osapuolten kanssa siitä, mitä koulutusta opiskelija tarvitsee tutkinnon suorittamiseksi tai sovittujen osaamisvaatimusten saavuttamiseksi (eitutkintotavoitteinen).

19 3: 33% 1: 8% 2: 50% 20. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 5 - Tämä menee aika paljon tutkinnon järjestäjän tehtäväksi - Pohdituttaa: Vaikka vastaamme osaamisen tunnistamisesta, mikä on riittävä taso? Mikä on oman osaamiseni taso osaamisen tunnistamisessa? Jos vastaan jostakin, on minun osattava luonnollisesti asia siten kuin sen itse tekisin? - - Hakeutumisvaihe voisi näkyä paremmin jo hankintasopimuksessa - Oppilaitokset eivät aina lähde yhteistyöhön ennen oppisopimusta ja hankintasopimusta - Koulutuksesta sopiminen perustuu karkeaan arviointiin oppisopimuksen edellytyksistä. Oppilaitosten tavoite on saada ryhmät täyteen ja taata maksimi rahoitus opiskelijaa kohden, jolloin vallalla olevat motiivit eivät tue osaamiskartoitusta tai siitä johdettavia toimenpiteitä. Tutkinnon järjestäjän rooli ja vastuu on nousemassa paremmin esille ja henkilökohtaistamista koskevan määräyksen yhä tietoisempaa käytäntöön soveltamista tikentuvien rahoituspäätösten myötä. Oppisopimuskeskus luottaa siihen että asiat menevät oikein... - Kriittinen osuus. Joiltain osin en olisi vielä antanut arviota 2, mutta toisaalta 1 olisi ollut liian vaatimaton arvio. Tässä pn meillä paljon edelleen tehtävää, vaikka hyvässä vauhdissa olemmekin. 21. Työpaikalla tapahtuvan koulutuksen suunnittelu *Keskeisistä työtehtävistä sopiminen: Oppisopimuskeskus kartoittaa ja sopii työnantajan ja työpaikkakouluttajan kanssa työtehtävät, joita tekemällä opiskelija työpaikkakouluttajan ohjaamana hankkii oppisopimuksen tavoitteena olevan osaamisen.

20 3: 8% 1: 15% 2: 62% *Keskeisistä työtehtävien dokumentointi: Oppisopimuskeskus varmistaa, että sovitut keskeiset työtehtävät dokumentoidaan henkilökohtaiseen opiskeluohjelmaan. 3: 23% 1: 8% 2: 54% *Työnjako ja vastuut: Oppisopimuskeskus selventää työnanta-jalle ja työpaikkakouluttajalle näiden vastuut, velvoitteet ja työn-jaon periaatteet työpaikalla tapahtuvassa koulutuksessa sekä tarvittaessa opastaa osapuolia työnjaon suunnittelussa.

21 3: 0% 1: 8% 2: 77% 22. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 5 - Työtehtäväkartoitus - Keskeisiin työtehtäviin arvosanoiksi 2, koska kaikkista tutkinnoista ei ole olemassa vielä työtehtäväkartoituksia. - +Työtehtäväkartoitus on hyvällä mallilla -Työpaikalla tapahtuvan koulutuksen suunnittelussa kehitettävää - Yleensä kirjataan ja dokumentoidaan ne työtehtävät joita opiskelija tekee työpaikalla. Niitä työtehtäviä ei tunnisteta eikä kirjata erikseen mitä työtehtäviä tulisi tehdä jotta osaaminen tai ammattitaito lisääntyisi. - Työnjako, roolit ja vastuut käydään oppisopimuksen allekirjoitustilanteessa yhdessä lävitse. Usein työpaikkakouluttaja ei ole läsnä ja informointi ym. perehdytys jää työanatajan edustajan tehtäväksi. Oppisopimuskansio/info materiaali toimitetaan joka tapauksessa ao henkilöille. Vastuu jää työpaikalle. Puutteena se, ettei kaikkiin tutkintoihin ole työtehtäväkartoituksia. Miten silloin toimimme? MIllaisia keskusteluja tutkinnon perusteiden kautta käydään? 23. Tietopuoliset opintojen suunnittelu *Tietopuolisten opintojen sisältö: Oppisopimuskeskus seuraa, että opiskelijalle sovitut tietopuoliset opinnot tukevat ja täydentävät työpaikalla tapahtuvaa opiskelua, ja ne ovat kohdennettu opiskelijan osaamistavoitteiden mukaisesti.

22 3: 0% 2: 54% 1: 31% *Yhteistyö tietopuolisten opintojen järjestämisessä: Oppisopimuskeskus tekee kiinteää yhteistyötä tietopuolisten opintojen järjestäjän kanssa opiskelijan osaamistavoitteiden määrittämisessä oppimistavoitteiksi. 3: 8% 2: 38% 1: 38% *Tietopuolisten opintojen ajoitus: Oppisopimuskeskus varmistaa tietopuolisten opintojen ajoittamisen koulutusajalle yhteistyössä tietopuolisen koulutuksen järjestäjän, työnantajan ja opiskelijan kanssa.

23 3: 8% 2: 46% 1: 31% 24. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 4 - Tässä omalla kohdalla vielä paljon työssä opittavaa, koen olleeni ehkä jotensakin "oppilaitosten armoilla" - On todella vaikeaa seurata, miten tietopuolinen koulutus todella toteutetaan ja kohdentuuko se opiskelijan osaamistavoitteiden mukaisesti. Perustuu pitkälti luottamukseen ja siihen, mitä opiskelijat kertovat. Luulenpa, että osaamistavoitteiden määrittäminen oppimistavoitteksi jää myös pitkälti tietopuolisen koulutuksen järjestäjän vastuulle. - Luotetaan siihen että alussa tehty karkea kurssisuunnitelma toteutuu. Koulutusohjelma etenee oppilaitoksen kurssikalenterin mukaan, yksilöllinen ohjaus ja kohdentaminen jää opiskelijan vastuulle. Opintojen päättyessä kysellään opintosuoritteiden perään. - Onko meillä toiminta tasalaatuista vai tyydymmekä siihen, mitä meille tarjotaan? 25. Muut oppimista tukevat järjestelyt *Neuvonta ja ohjaus: Oppisopimuskeskus on määritellyt neuvonta-, ohjaus- ja tukipalvelujen kokonaisuuden, miten oppisopimustoimisto hyödyntää asiantuntemusta opiskelijan ohjauksessa.

24 3: 0% 1: 15% 2: 69% *Erityisen tuen tarve: Oppisopimuskeskus varmistaa, että opiskelijan opiskelua mahdollisesti vaikeuttavat asiat ja erityis-tarpeet tunnistetaan (lukemis-, kirjoittamis- ja liikuntavaikeudet sekä terveydelliset tai kulttuurilliset tekijät). 3: 17% *: 25% 0: 8% 2: 33% 1: 17% *Tukitoimista sopiminen: Oppisopimuskeskus varmistaa, että opiskelijan tunnistetut tarpeet otetaan huomioon opiskelijan opiskelua tukevissa järjestelyissä niin, että mahdollistetaan työpaikalla tapahtuva koulutus, sitä tukevat tietopuoliset opinnot, ammattiosaamisen näytöt (ammatillinen peruskoulutus) ja tutkinnon suorittaminen. Sovitut toimenpiteet kirjataan henkilökohtaiseen opiskeluohjelmaan.

25 3: 8% *: 33% 2: 50% 1: 8% *Tukitoimien saatavuus: Oppisopimuskeskus varmistaa, että opiskelijalle on tarjolla tarvittavia tukitoimia ja - materiaaleja kokooppimissopimuskoulutuksen ajan. 3: 8% *: 33% 2: 33% 1: 25%

26 26. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 6 - Hyvä Jore! - Jos ja kun tarpeet tunnistetaan, niin apua on saatavilla. Minulla haastena tunnistaminen. - Erityisen tuen tarpeeseen vastaaminen jää todennäköisesti aika paljon tietopuolisen koulutuksen järjestäjän vastuulle. Myös tarpeen tunnistaminen voi oppisopimusta solmittaessa olla hankalaa. - Tehtävänäni on huomata mahdolliset viittaukset tukitarpeesta ja tuoda nämä esille alan tarkastajalle + Jormalle - + Oma erityisopettaja, asiantuntija opsossa -> Kaikkien koulutustarkastajien tulisi huomioida työssään, koska - Tuen tarve ei selviä aina hakeutumisvaiheessa => Onneksi koulutusvaiheessakin voidaan vielä käynnistää tuki - Tietopuolisen ja tutkinnon järjestäjän valmiudet huomioida erityisopiskelijaa ja järjestää tukitoimia vaihtelee, seurantapalavereissa tulee välillä yllätyksiä. - Mitään systemaattista tunnistamis- tai kartoittamismenettelyä erityisen tuen tarpeen kartoittamiseksi ei ole sovittu. HOJKS tapaukset ovat marginaalisia poikkeamia opiskelijavirtaumasta. Oppisopimukset perustuvat pääsääntöisesti työantajan tekemään arvioon henkilön sopivuudesta työtehtäväänsä. Oppisopimuksen edellytykset arvioidaan yleisesti tästä tarkastelukulmasta. 27. Henkilökohtaisen opiskeluohjelma kaikissa oppisopimus-koulutuksissa *Henkilökohtaisen opiskeluohjelman sitovuus: Oppisopimuskeskus varmistaa, että opiskelija, työnantaja ja tietopuolisten opintojen järjestäjä ymmärtävät henkilökohtaisen opiskeluohjelman olevan konkreettinen suunnitelma opiskelijan tarvitseman ammattitaidon hankkimiseksi ja sitoutuvat noudattamaan suunnitelmaa. 3: 8% *: 23% 2: 46% 1: 23% *Henkilökohtaisen opiskeluohjelman sisältö: Oppisopimuskeskus vastaa, että henkilökohtainen opiskeluohjelma sisältää seuraavat tiedot: suoritettava tutkinto, opetuksessa noudatettava opetussuunnitelma tai näyttötutkinnon peruste sekä tutkinnon laajuus; keskeiset työtehtävät; koulutuksen sisältyvä tietopuolinen opetus; tietopuolisten opintojen ajoittuminen koulutusajalle; vastuulliset kouluttajat; sekä muut opintojen järjestämisen kannalta tarpeelliset seikat

27 3: 15% 1: 0% 2: 69% *Henkilökohtaisen opiskeluohjelman laadinnan ajoitus: Oppisopimuskeskus, työnantaja ja opiskelija laativat yhdessä henkilökohtaisen opiskeluohjelman niin, että se on liitettävissä oppisopimukseen sopimusta hyväksyttäessä. 3: 8% 0: 8% 1: 15% 2: 54% *Dokumentointi: Oppisopimuskeskus varmistaa, että henkilökohtainen opiskeluohjelma laaditaan kaikille oppisopimusopiskelijoille. Lisäksi ammatillisessa peruskoulutuksena järjestettävänä koulutuksessa opiskelijalle laaditaan lisäksi henkilökohtainen opiskelusuunnitelma, näyttötutkintotavoitteisessa koulutuksessa toteutetaan ja dokumentoidaan kolmivaiheinen henkilökohtaistaminen.

28 3: 15% 1: 15% 2: 54% 28. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 5 - Oppisopimuskeskus ei pysty varmistamaan että opiskelija ja työnanataja sitoutuisivat noudattamaan henkilökohtaista opiskeluohjelmaa tarpeeksi hyvin... - Tämä on edelleen minulle hieman epäselvä. Koen tekeväni oikein, mutta kaipaan riittävän tason tarkempaa määrittelyä. Tosin mielestäni jokainen oppis on uniikki ja erityinen, vaatii erilaisia toimenpiteitä. - Kiireellisissä rekrytointitilanteissa, palkkatukiasiakkaiden kanssa on joustettu aikataulussa. Harkintaa on käytetty hakijan eduksi työllistymisen vuoksi. - Henkilökohtainen opiskeluohjelma laaditaan ja on karkea suunnitelma opiskelun suorittamiseksi, mikä liitetään oppisopimuksen liitteeksi. Täyttää yleensä nimellisesti ko asetuksen 6 pykälän kriteerit. Keskeiset työtehtävät katso edelliset kommentit. Tietopuolinen opetus yleensä aika epämääräisesti. Henkilökohtaismiseen liittyvät asiat oppilaitoksen dokumentoinnin kautta. Henkilökohtaistamista koskevat asiakirjat pääsääntöisesti opiskelijan itsensä täydentämiä mkl. osaamiskartoitukset. Dokumentoidulla henkilökohtaisella opiskeluohjelmalla ei ole ole pedagogisen ajattelun kanssa tällä hetkellä mitään yhteistä viitekehystä. - Tämä osuus on hyvällä mallilla, mutta ei vielä kiitettävällä tasolla. 29. Henkilökohtaisen opiskelu-suunnitelma ammatillisena peruskoulutuksena järjestettävässä koulutuksessa *Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laadintaan osallistujat: Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman laadintaan osallistuvat opiskelijan kanssa neuvotellen opettaja tai opettajat, oppisopimuskeskus ja tarvittaessa opinto-ohjaaja. Koulutustyöpaikan edustaja ja tietopuolisten opintojen järjestäjä tekevät yhteistyötä, missä otetaan huomioon koulutustyöpaikan tarpeet.

29 3: 8% *: 38% 2: 38% 1: 15% *Henkilökohtaisen opiskelusuunnitelman sisältö: Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma sisältää seuraavat tiedot: opiskelijan yksilölliset valinnat,opinnoissa etenemisen, oppimisen arvioinnin, opiskelijan osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen, työssäoppimisen paikat ja ajat, ammattiosaamisen näytöt 3: 8% *: 38% 2: 38% 1: 15%

30 30. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 6 - Näitä on n iin vähän, että vaikea arvioida. Tulee lisääntymään 2+1 kautta - En ole tehnyt yhtäkään ops-perusteista. - Ei ole ollut OPS-perusteisiä sopimuksia - - Ops perusteisesta koulutusta järjestetty vähemmän opsona - Nuorten opettajia pitäisi perehdyttää enemmän opsoon - Menee täysin oppilaitoksen protokollan ja dokumentaation mukaan ja siihen luotamme. Neuvoteluissa olemmen mukana tarpeen mukaan. - Meillä lienee poikkeavia käytänteitä, vai kuinkas? 31. Henkilö-kohtaistaminen näyttötutkinto-tavoitteissa koulutuksessa *Henkilökohtaistamisen menettelyt: Oppisopimuskeskuksella on sovitut toimintatavat henkilökohtaistamisen huomioon ottamiseksi ja toteuttamiseksi oppisopimuskoulutuksen suunnittelussa yhteistyössä työnantajan, työpaikkakouluttajan, tietopuolisten opintojen järjestäjän ja muiden koulutuksen asiantuntijoiden kanssa. 3: 0% 1: 15% 2: 69% *Vastuu henkilökohtaistamisesta: Oppisopimuskeskus vastaa, että oppisopimisopiskelijaksi hakeutuvan lähtötilanne otetaan huomioon, aiemmin hankittu osaaminen tunnistetaan, tutkinnon sopivuus varmistetaan, tutkinto ja tietopuoliset opinnot hankitaan ja erityistukien tarve selvitetään.

31 3: 23% 0: 8% 1: 0% 2: 62% *Henkilökohtaistamisen dokumentointi: Oppisopimuskeskusksella on menettely, miten opiskelijan tutkintoon tai valmistavaan koulutukseen hakeutumisen, näyttötutkinnon suorittamisen ja tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistamisessa huomioon otetut tiedot, laaditut suunnitelmat ja sovitut toimenpiteet dokumentoituina muodostavat henkilökohtaistamisen asiakirjan / asiakirjakokonaisuuden. 3: 8% 0: 8% 1: 0% 2: 69% *Tiedon kulun varmistaminen: Oppisopimuskeskus varmistaa henkilökohtaistamiseen liittyvän tiedonkulun tietopuolisten opintojen ja näyttötutkinnon järjestäjille.

32 3: 0% 0: 8% 2: 54% 1: 23% 32. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: Vaatii pitkäjänteistä kehitystyötä verkostossa - Hankintasopimuksen päivitystarve - Ihan uusi toimintaympäristö oppisopimustoimessa operoiville. Tutkinnon järjestäjän vastuu oppilaitoksissakin on vielä hakusessa... - Viimepäivinä olemme saaneet kokemuksen siitä, että em. asiat eivät ole olleet kunnossa omankaan opiskelijamme osalta. 33. Tietopuolisten opintojen ja tutkintojen järjestämisen hankkiminen *Koulutuksen hankinta: Oppisopimuskeskus noudattaa hankintalainsäädäntöä hankkiessaan ja sopiessaan tietopuolisten opintojen ja tutkinnon suorittamisen järjestelyjä. Oppisopimustoimisto arvioi kilpailutuksessa palvelun saatavuuden ja hinnan lisäksi oppisopimuskoulutus-prosessin laadukkuutta ja sen ohjaamisen resursointia. 3: 15% 1: 31% 2: 38%

33 *Tietopuolisten opintojen järjestäjän asiantuntemus: Oppisopimuskeskus varmistaa laadukkaan oppisopimuskoulutuksen suunnittelun huolehtimalla, että tietopuolisen opintojen järjestäjällä on riittävä tutkintojärjestelmän ja työelämän osaamisvaatimuksia koskeva asiantuntemus ja tämä asiantuntemus on käytettävissä jo suunnitteluvaiheessa. 3: 0% 1: 8% 2: 77% *Näyttötutkintojen järjestämissopimus ja -suunnitelmat: Oppisopimuskeskus varmistaa, että tutkinnon järjestäjäksi hankitulla taholla on näyttötutkintojen järjestämissopimus ja sen liitteenä selkeät järjestämissuunnitelmat, joiden mukaan tutkinnon järjestäjä toimii. 3: 15% 1: 23% 2: 46% *Tutkinnon suorittamisesta sopiminen: Oppisopimuskeskus sopii tutkintotilaisuuksien järjestämisestä tutkinnon järjestäjän kanssa ja varmistaa, että opiskelijaa koskevat tiedot, jotka liitty-vät tutkinnon suorittamiseen, ovat tutkinnon järjestäjän käytettävissä.

34 3: 15% 1: 0% 2: 69% 34. Kommentit liittyen edelliseen kysymysryhmään: Vastaajien määrä: 6 - Hankinta-asintuntemusta kaivataan lisää. Ja hankintalakia rikotaan siinä mielessä, että kaikkia vuoden aikana ylittäviä hankintoja ei kilpailuteta. Ainoastaan ryhmät. - Kilpailutus/hankinnat haaste - Yleinen kommentti loppuun! Suurin osa kysymyksistä kohdentuu tarkastajan työtehtäviin eli suunnittelijana tsekkaan, huomioin ja tuon tarkastajan tietoon asioita, mutta näen että päävastuu on tarkastajalla, minkä takia oma taso kysymyksien osalta ei voi olla tasoa k3. - Tästä minulla on vähän kokemusta - Kilpailutus/hankintaprosessi vaatii kehittämistä - Toiminta perustuu luottamukseen yhetisessä toimintaverkostossa ja pyrimme valitsemaan hyvää ja positiivista laatua tuottavat yhteistyökumppanit. - Koulutuksen hankinta ja kilpailutus: toiminta ei aukotonta, vaatii tarkennusta ja asiantuntemuksen lisäämistä. 35. Vastaajan tiedot: Nimi: - Jorma Käyhkö - Satu Matikainen - Tuula Korppi-Tommola - Virginia Quispe - vesa riekki - Päivi Ranto - Marjaana Saarnio - Heli Mattila - Irja Ylönen - Maaru - Eija Kravik - Tapio karvonen

35 - Anne Vuorinen Tehtävä: - Koulutustarkastaja - Koulutussihteeri - Koulutussuunnittelija - Toimistoharjoittelija - Koulutustarkastaja - Koulutustarkastaja - koulutussuunnittelija - Koulutussuunnittelija - Koulutustarkastaja - toimistonhoitaja - toimistosihteeri - Koulutustarkastaja - Oppisopimusjohtaja

Muokkaa lomaketta [ PRIIMA itsearviointilomake: Oppisopimuskoulutuksen edellytys...

Muokkaa lomaketta [ PRIIMA itsearviointilomake: Oppisopimuskoulutuksen edellytys... Sivu 1/5 13vastaukset Tiivistelmä Näytä vastaukset kokonaisuudessaan Vastaajan tiedot Heli Mattila, Keuda oppisopimuskeskus, Koulutussuunnittelija Satu Matikainen Keudan oppisopimuskeskuskoulutussihteeri

Lisätiedot

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen

OPPISOPIMUS. www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUS www.esedu.fi/oppisopimus oppisopimuspalvelut Tapani Rytkönen OPPISOPIMUSKOULUTUS TYÖSSÄ OPPIMINEN TEORIAOPINNOT TUTKINTOTILAISUUDET työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä järjestettäviä

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA

HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA HENKILÖKOHTAISTAMINEN JA ARVIOINTI OPPISOPIMUSKOULUTUKSESSA 19 20.11.2009 Koulutuspäivien avauspuheenvuoro, Henkilökohtaistaminen säädöksissä Opetusneuvos Lea Lakio Lea Lakio 19.11.2009 www.oph.fi HENKILÖKOHTAISTAMINEN

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä. Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio. tori SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Savon koulutuskuntayhtymä Kauppakatu 28 B 3.krs, Kauppakeskus Aapeli (PL 87) 70110 Kuopio tori t Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Hakeminen ja hakeutuminen oppisopimuskoulutukseen

Hakeminen ja hakeutuminen oppisopimuskoulutukseen Hakeminen ja hakeutuminen oppisopimuskoulutukseen Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Prosessin asiakastarpeet ja -odotukset Prosessin lähtötilanne Prosessin

Lisätiedot

Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen!

Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen! OPPISOPIMUS Tervetuloa työpaikkakouluttajien valmennukseen! KEUDA 1 1.4.2015 OPPISOPIMUS Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Omistajakunnat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula sekä

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutusprosessin käynnistämisen lähtökohdat sekä työpaikalla tapahtuvan koulutuksen ja tietopuolisten opintojen laadukas järjestäminen

Oppisopimuskoulutusprosessin käynnistämisen lähtökohdat sekä työpaikalla tapahtuvan koulutuksen ja tietopuolisten opintojen laadukas järjestäminen Oppisopimuskoulutusprosessin käynnistämisen lähtökohdat sekä työpaikalla tapahtuvan koulutuksen ja tietopuolisten opintojen laadukas järjestäminen Jouni Kyllönen Oppisopimuskoulutuksen erityispiirteet

Lisätiedot

14.10.2013 Päivi Yli-Karro WinNova,

14.10.2013 Päivi Yli-Karro WinNova, Oppisopimustoiminnan i i i ajankohtaiskatsaus k t 14.10.2013 Päivi Yli-Karro WinNova, Henkilöstö 3 ½ koulutustarkastajaa 4 ½ koulutussihteeriä Toimipisteet Otavankatu 5A, Pori ja Satamakatu 17, Rauma Eniten

Lisätiedot

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS. Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio. Asiakaspalvelu p. 044 785 3067

SAVON OPPISOPIMUSKESKUS. Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio. Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 SAVON OPPISOPIMUSKESKUS Kauppakatu 28 B 3.krs, (Kauppakeskus Aapeli) (PL 87) 70110 Kuopio Asiakaspalvelu p. 044 785 3067 www.sakky.fi/oppisopimuskoulutus etunimi.sukunimi(at)sakky.fi tai oppisopimuskeskus@sakky.fi

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus ja tarkastukset - käytännön esimerkkejä ja mitä niistä olisi opittavaa? Tuija Laukkanen Syksy 2013

Oppisopimuskoulutus ja tarkastukset - käytännön esimerkkejä ja mitä niistä olisi opittavaa? Tuija Laukkanen Syksy 2013 Oppisopimuskoulutus ja tarkastukset - käytännön esimerkkejä ja mitä niistä olisi opittavaa? Tuija Laukkanen Syksy 2013 Käytännön esimerkit ja mitä niistä olisi opittavaa? Tarkastuskohteet ja päätökset;

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille

Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille 11.5.2011 Oppisopimuskoulutuksen laatuhankkeen loppuraportin keskeiset viestit koulutuksen järjestäjille Pasi Kankare, Opetushallitus Oppisopimusten määrän kehitys Oppisopimuskoulutuksella koko tutkinnon

Lisätiedot

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja

Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen. (työpaja 4) Oulu Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Raamit ja tuki henkilökohtaistamiseen (työpaja 4) Ammatillisen koulutuksen reformi kohti uusia toimintatapoja Oulu 27.9.2017 Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta, jossa tunnistetaan ja

Lisätiedot

Sisältö Mitä muuta merkitään?

Sisältö Mitä muuta merkitään? HOKSin rakenne Asetuksen (673/2017, 9 ) kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen kehittämissuunnitelmaan ainakin seuraavat tiedot: 1) suoritettava tutkinto tai valmentava

Lisätiedot

Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen. Verkostoista voimaa -seminaari , Amiedu

Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen. Verkostoista voimaa -seminaari , Amiedu Opintojen yksilöllistäminen ja henkilökohtaistaminen Verkostoista voimaa -seminaari 9.10.2017, Amiedu Sisältö Ammatillisen koulutuksen reformin mukainen henkilökohtaistaminen (Laki 531/2017) Pohdinta ryhmissä

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen prosessi

Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistamisen prosessi Henkilökohtaistaminen, osaamisen osoittaminen ja osaamisen arviointi ammatillisen koulutuksen reformin mukaisesti Tampere 14-15.11.2017 Henkilökohtaistaminen ennen reformia

Lisätiedot

Näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen suunnittelu ja organisointi

Näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen suunnittelu ja organisointi Näyttötutkintoon valmistavan koulutuksen suunnittelu ja organisointi Luokka Ydinprosessit Prosessin tarkoitus Valmistavan koulutuksen järjestäminen tutkinnon suorittajan ja työelämän tarpeisiin Prosessin

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Työssäoppiminen laissa (630/1998)ja asetuksessa (811/1998) koulutuksesta

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisprosessi oppisopimuskoulutuksessa

Henkilökohtaistamisprosessi oppisopimuskoulutuksessa Henkilökohtaistamisprosessi oppisopimuskoulutuksessa 28.9.2016 Paasitorni, Helsinki Opetusneuvos Riikka Vacker Henkilökohtaistaminen näyttötutkinnoissa Mitä tarkoittaa? Opiskelijan aiemmin hankitun osaamisen

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN ERITYISPIIRTEET. Omnian oppisopimustoimisto Tarmo Välikoski, oppisopimusjohtaja

OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN ERITYISPIIRTEET. Omnian oppisopimustoimisto Tarmo Välikoski, oppisopimusjohtaja OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN ERITYISPIIRTEET Omnian oppisopimustoimisto Tarmo Välikoski, oppisopimusjohtaja Oppisopimuskoulutus on käytännönläheistä Oppisopimuskoulutus on ammatillisen koulutuksen järjestämismuoto,

Lisätiedot

22.02.12. Oppisopimus. - väylä ammattitaitoon. Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus. www.pkky.

22.02.12. Oppisopimus. - väylä ammattitaitoon. Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus. www.pkky. Oppisopimus - väylä ammattitaitoon Pirjo Leskinen koulutustarkastaja Pohjois-Karjalan oppisopimuskeskus www.pkky.fi/oppisopimus Määritelmä: OPPISOPIMUS ON PÄÄOSIN TYÖPAIKALLA KÄYTÄNNÖN TYÖTEHTÄVISSÄ TAPAHTUVA

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset

Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Oppaan nimi Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Voimaantulo 19.06.2018 SISÄLTÖ 1. Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys

Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys Henkilökohtaistaminen, arvioinnin uudet käytännöt ja todistusmääräys Opso ry:n syysseminaari 29.10.2015 Tampere Riikka Vacker opetusneuvos Henkilökohtaistaminen 1.8.2015 alkaen Valtioneuvoston asetus 794/2015,

Lisätiedot

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo

Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista. Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo Uusi ammatillisen koulutuksen lainsäädäntö monipuolistaa osaamisen hankkimista Opetusneuvos Elise Virnes Kuhmo-talo 18.9.2017 TARVELÄHTÖISTÄ KOULUTUSTA Keskeiset käsitteet Henkilökohtaistaminen = toiminta,

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi ASIAKASLÄHTÖINEN NÄYTTÖTUTKINTOTOIMINTA

Lisätiedot

Ammatillinen perustutkinto oppisopimuskoulutuksella

Ammatillinen perustutkinto oppisopimuskoulutuksella Ammatillinen perustutkinto oppisopimuskoulutuksella Tuija Laukkanen 14.11.2013 19.11.2013 1 Oppisopimuskoulutuksen lähtökohdat koulutuksen järjestäjä, jolla on OKM:n myöntämä ammatillisen peruskoulutuksen

Lisätiedot

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017

Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen. Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Osaamisperusteisuus ja henkilökohtaistaminen Markku Kokkonen Ammatillinen koulutus ajassa seminaari Huhtikuu 2017 Esityksen sisältö Osaamisperusteisuus ammatillisessa koulutuksessa Ammatillisen koulutuksen

Lisätiedot

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi

Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Näyttötutkintojen henkilökohtaistaminen ja arviointi Logistiikan koulutuksen kehittämispäivät 24.-25.3.2010 Henkilökohtaistamista ohjaavat säädökset ja ohjeet 1/2 Laki ammatillisesta aikuiskoulutuksesta

Lisätiedot

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän 2+1 -malli. Vastuut toimijoiden kesken

Jyväskylän koulutuskuntayhtymän 2+1 -malli. Vastuut toimijoiden kesken Jyväskylän koulutuskuntayhtymän 2+1 -malli Vastuut toimijoiden kesken 2 + 1 malliin siirtymisen edellytykset Opiskelijalla tulee olla: ammattitaito täydentävät opinnot (20 ov) suoritettu 18 v ikä, pääsääntöisesti

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen

OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI. LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen OPPISOPIMUSKOULUTUS SELKOSUOMEKSI LATUVA - laatua, tukea ja valmennusta työssä tapahtuvaan ammatillisen kielen oppimiseen Oppisopimuskoulutus Alkupalaveri, jossa arvioidaan oppisopimuksen edellytykset.

Lisätiedot

SATAKUNNAN OPPISOPIMUSKESKUS. Oppisopimuskoulutuksen opas. opettajalle

SATAKUNNAN OPPISOPIMUSKESKUS. Oppisopimuskoulutuksen opas. opettajalle SATAKUNNAN OPPISOPIMUSKESKUS Oppisopimuskoulutuksen opas opettajalle Hyvä opettaja Tämä opas on tarkoitettu tietopuolisen koulutusta toteuttavan opettajan tueksi koulutuksen eri vaiheissa. Opas ei käsittele

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä - Keuda

Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä - Keuda Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä - Keuda Omistajakunnat Järvenpää, Kerava, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Tuusula, Sipoo Opiskelijoita noin 7 000, henkilökuntaa noin 620 12 koulutusyksikköä (Järvenpää,

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto

Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Henkilökohtaistaminen sosiaali- ja terveysalan perustutkinto Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus

Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi. Markku Kokkonen Opetushallitus Oppimisen aikainen arviointi Näyttötutkinnon suorittajan arviointi Markku Kokkonen Opetushallitus L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998, 8 ) Koulutuksen järjestäjä päättää näyttötutkintoon valmistavan

Lisätiedot

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.

Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa. Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2. Työssäoppimisen toteutuksen suunnittelu omassa opetussuunnitelmassa Työelämälähtöisen ammatillisen koulutuksen ajankohtaispäivä 3.2.2014 Suunnittelun lähtökohdat Suunnittelun pohjana aina voimassa oleva

Lisätiedot

Omnian oppisopimustoimisto järjestää työpaikkakouluttajille ilmaista koulutusta, joka tukee työpaikalla tapahtuvaa opiskelijan ohjausta.

Omnian oppisopimustoimisto järjestää työpaikkakouluttajille ilmaista koulutusta, joka tukee työpaikalla tapahtuvaa opiskelijan ohjausta. Yleistä oppisopimuksesta Oppisopimustoimisto laatii virallisen oppisopimuksen yhdessä työnantajan ja opiskelijan kanssa. Oppisopimus on juridisesti pätevä määräaikainen työsopimus, jossa noudatetaan normaaleja

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Opiskelijan ja näyttötutkinnon suorittajan arviointi 6-7.2.2013 Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUOHJELMA

HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUOHJELMA KJ LOGO TÄHÄN Sivu 1 / 5 HENKILÖKOHTAINEN OPISKELUOHJELMA Tämä asiakirja sisältää asetuksen ammatillisesta koulutuksesta (811/98) sekä asetuksen ammatilliseen aikuiskoulutukseen liittyvästä henkilökohtaistamisesta

Lisätiedot

PRIIMA-HANKE Itsearvioinnin tulokset Oppisopimuskoulutuksen toteuttaminen. 29.5.2012 Helsingin oppisopimustoimisto

PRIIMA-HANKE Itsearvioinnin tulokset Oppisopimuskoulutuksen toteuttaminen. 29.5.2012 Helsingin oppisopimustoimisto PRIIMA-HANKE Itsearvioinnin tulokset Oppisopimuskoulutuksen toteuttaminen 29.5.2012 Helsingin oppisopimustoimisto Sivu 2 / 8 Helsingin oppisopimustoimiston itsearviointi Arviointialue: Oppisopimuskoulutuksen

Lisätiedot

Näyttötutkintoon valmistava ja ammatillisena peruskoulutuksena järjestettävä oppisopimuskoulutus

Näyttötutkintoon valmistava ja ammatillisena peruskoulutuksena järjestettävä oppisopimuskoulutus Näyttötutkintoon valmistava ja ammatillisena peruskoulutuksena järjestettävä oppisopimuskoulutus OPPISOPIMUSKOULUTUKSEN LAATUPÄIVÄT SYKSY 2013 Opetusneuvos Lea Lakio Opetusneuvos Riikka Vacker Tarkastusneuvos

Lisätiedot

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa

Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen näyttötutkinnoissa Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Henkilökohtaistaminen Laki ammatillisesta

Lisätiedot

Yleistä ajankohtaista ja oppisopimuskoulutus

Yleistä ajankohtaista ja oppisopimuskoulutus Yleistä ajankohtaista ja oppisopimuskoulutus Vankilaopetuspäivät 7.-8.10.2015 Tampere Riikka Vacker opetusneuvos Ammatillisen perus- ja aikuiskoulutus yksikkö 1.8.2015 alkaen, työn alla juuri nyt näyttötutkintoihin

Lisätiedot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma 19.3.2009 Pirkko Laurila Osaamisen ja sivistyksen asialla Tutkinnon perusteiden ja koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman hierarkia Laki ja asetukset Ammatillisen

Lisätiedot

TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS 3 OV

TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS 3 OV TYÖPAIKKAOHJAAJIEN KOULUTUS 3 OV Määräykset ja ohjeet 2012:41 Opetushallitus ja tekijät Määräykset ja ohjeet 2012:41 ISBN 978-952-13-5271-3 (nid.) ISBN 978-952-13-5272-0 (pdf) ISSN-L 1798-887X ISSN 1798-887X

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS. Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET. Työelämä. 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPIMINEN JA OHJAUS

OPPISOPIMUSKOULUTUS. Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET. Työelämä. 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPIMINEN JA OHJAUS Oppisopimusopiskelijoiden liikkuvuusjaksot ja ECVET 14.10.2014 Virpi Spangar ECVET expert OPPISOPIMUSKOULUTUS OPPIMINEN JA OHJAUS AMMATTIALAN TYÖPAIKASSA OPPIMINEN JA OHJAUS KOULUSSA PALKKA Työelämä OPINTOSOSIAALISET

Lisätiedot

Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda

Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda Kirjastoalan koulutus Tieto- ja kirjastopalvelujen ammattitutkinto 12.12.2018 Reija Piilola Keski-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä Keuda Ammatillinen koulutus Liiketoiminnan perustutkinto 180, merkonomi:

Lisätiedot

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto

AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA. Ylijohtaja Mika Tammilehto AMMATILLISEN ERITYISOPETUKSEN JA AMMATILLISEN ERITYISOPETTAJAN TULEVAISUUDENKUVIA Ylijohtaja Mika Tammilehto 5.10.2018 Uusi ammatillinen koulutus 1.1.2018 alkaen Uusia mahdollisuuksia Joustava palvelutarjonta:

Lisätiedot

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET

AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET AMMATILLISESTA KOULUTUKSESTA ANNETUN LAIN (531/2017) JA ASETUKSEN SIIRTYMÄSÄÄNNÖKSET Ammatillisen tutkinnon suorittamista ja ammatillista koulutusta koskevat yleiset siirtymäsäännökset Vuoden 2018 alusta

Lisätiedot

Oppisopimustoimisto. Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063. Piilolantie 17 44100 ÄÄNEKOSKI

Oppisopimustoimisto. Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063. Piilolantie 17 44100 ÄÄNEKOSKI Oppisopimustoimisto Äänekosken oppisopimustoimisto: Koulutustarkastaja Heli Skantz 014-5192 218, 040-766 4063 Koulutussuunnittelija Janne Autioniemi 0400-475 611, 014-5192 232 Koulutussuunnittelija Maarit

Lisätiedot

HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ ( ) Käsitteet ja selitteet

HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ ( ) Käsitteet ja selitteet HENKILÖKOHTAISEN OSAAMISEN KEHITTÄMISSUUNNITELMAN TIETOSISÄLTÖ JA KÄSITTEISTÖ (19.12.2017) Asetuksen (673/2017) 9 :n 1 momentin kohta Koulutuksen järjestäjä merkitsee opiskelijan henkilökohtaiseen osaamisen

Lisätiedot

Korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisen täydennyskoulutuksen suunnittelu ja toteutus (2 pv), 9.-10.10.2012

Korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisen täydennyskoulutuksen suunnittelu ja toteutus (2 pv), 9.-10.10.2012 Korkeakoulutettujen oppisopimustyyppisen täydennyskoulutuksen suunnittelu ja toteutus (2 pv), 9.-10.10.2012 FUTUREX Sopimukset korkea-asteen oppisopimustyyppisessä koulutuksessa 9.-10.10.2012 Tarita Tuomola,

Lisätiedot

26.4.2012. HARVA-kehttämishanke Merja Tuomola Tiina Garcia 2011-2012

26.4.2012. HARVA-kehttämishanke Merja Tuomola Tiina Garcia 2011-2012 HARVA-kehttämishanke Merja Tuomola Tiina Garcia 2011-2012 Oppisopimusopiskelija voi saavuttaa mahdollisimman hyvin tutkinnon ammattitaitovaatimukset ja selviytyä työtehtävistään oppimisvaikeuksistaan tai

Lisätiedot

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8.

Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus. Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille. Hyväksytty 1.0/27.8. Ammattiopisto Luovi Ammatillinen peruskoulutus Opetussuunnitelman yhteinen osa opiskelijoille Hyväksytty 1.0/27.8.2009 Johtoryhmä Opetussuunnitelma 2.0/24.06.2010 2 (20) Sisällysluettelo 1 Tietoa Ammattiopisto

Lisätiedot

Nuorten Oppisopimuskoulutus

Nuorten Oppisopimuskoulutus Nuorten Oppisopimuskoulutus Oppisopimuksella tarkoitetaan työpaikalla käytännön työtehtävien yhteydessä harjoitettavia ammatillisia opintoja, joita täydennetään tietopuolisilla opinnoilla. Työ + koulu

Lisätiedot

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet

Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Opettajan arviointiosaamisen ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet Ammattitaitovaatimukset ja koulutusohjelman perusteet VALIDOINTITEHTÄVÄ OSAAVAA ARVIOINTIA -HANKE luonnos 28. elokuuta

Lisätiedot

Tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistaminen

Tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistaminen Tarvittavan ammattitaidon hankkimisen henkilökohtaistaminen Luokka Prosessin tarkoitus Prosessin omistaja Prosessin asiakkaat ja sidosryhmät Prosessin asiakastarpeet ja -odotukset Prosessin lähtötilanne

Lisätiedot

Näyttötutkintojen ja tutkintotoimikuntien tilannekatsaus

Näyttötutkintojen ja tutkintotoimikuntien tilannekatsaus Näyttötutkintojen ja tutkintotoimikuntien tilannekatsaus Luonnonvara- ja ympäristöalan ammatillisen koulutuksen kehittämispäivä 3.-4.11.2015 Anne Liimatainen Esityksen aiheet Ajankohtaiset säädösmuutokset

Lisätiedot

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA

Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Osaamisen arviointi näytöissä OPISKELIJA Näytöt ja osaamisen arviointi Laki ammatillisesta koulutuksesta Asetus ammatillisesta koulutuksesta Osaamisen tunnistamisen ja tunnustamisen mitoituksen periaatteet

Lisätiedot

HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN. Sari Sirén

HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN. Sari Sirén HOKS MUKAUTTAMINEN POIKKEAMINEN Sari Sirén 14.12.2018 HOKS henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma Kaikille opiskelijoille opintojen alussa Täydentyy opintojen aikana Sisältää ohjauksen ja tuen

Lisätiedot

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi

Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Työmarkkinakeskusjärjestöjen esitykset 18.10.2012 koulutuksen ja työelämän yhteistyön kehittämiseksi Ehdotukset valmisteltu työurasopimuksen pohjalta käynnistetyssä työryhmässä keskusjärjestötasolla. Neuvottelut

Lisätiedot

Lisätietoja ja syvempää tietoa työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ja koulutuksesta ja

Lisätietoja ja syvempää tietoa työpaikalla tapahtuvasta oppimisesta ja koulutuksesta  ja Starttikoulutus 1 Sisällys Mitä oppisopimuskoulutus tarkoittaa? 2 Yhteistyön osapuolet, roolit ja tehtävät 3-5 Oppisopimuksen alussa sovittavat asiat 7-8 Työpaikalla tapahtuvan koulutuksen suunnittelu

Lisätiedot

ERITYISOPETUS JA ERITYINEN TUKI NYT. Leena Selkivuori JAMK/AOKK Hämeenlinna

ERITYISOPETUS JA ERITYINEN TUKI NYT. Leena Selkivuori JAMK/AOKK Hämeenlinna ERITYISOPETUS JA ERITYINEN TUKI NYT Leena Selkivuori JAMK/AOKK 2.11. Hämeenlinna Erityisopetuksena järjestettävän opetuksen osuus (2015 Tike) Koulutuslaji OPS-perusteinen ammatillinen peruskoulutus n.

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt

Ammattiosaamisen näytöt Työpaikkaohjaaja kouluttajakoulutus Veijo Kykkänen Ammattiosaamisen näytöt Ammattiosaamisen näytöt ovat ammatillisten perustutkintojen opetussuunnitelmaperusteisessa koulutuksessa osa opiskelijan arviointia.

Lisätiedot

Vertaisarvioinnin opas

Vertaisarvioinnin opas Luonnos Vertaisarvioinnin opas Kansalliset arviointialueet ja -kriteerit oppisopimuskoulutukseen Vertaisarvioinnin opas Kansalliset arviointialueet ja -kriteerit näyttötutkintoperusteiseen koulutukseen

Lisätiedot

TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA

TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA TUTKINTOJEN UUDISTUKSEEN LIITTYVÄ OSAAMISPERUSTEISUUS PEDAGOGISEN KULTTUURIN MUUTTAJANA Sirkka-Liisa Kärki Ammatillinen peruskoulutus -yksikön päällikkö, opetusneuvos Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

LIITE 1 - KOULUTUSPALVELUN LAADULLISET EHDOT OMN/140/ / TIETOPUOLINEN KOULUTUS JA NÄYTTÖTUTKINNON JÄRJESTÄMINEN

LIITE 1 - KOULUTUSPALVELUN LAADULLISET EHDOT OMN/140/ / TIETOPUOLINEN KOULUTUS JA NÄYTTÖTUTKINNON JÄRJESTÄMINEN TIETOPUOLINEN KOULUTUS JA NÄYTTÖTUTKINNON JÄRJESTÄMINEN Tässä palvelukuvauksessa määritellään tutkinnon tavoitteet, toimintatavan kuvaukset sekä palvelutasovaatimukset. Hankintasopimuksessa edellytetään

Lisätiedot

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015

Muutoksia 1.8.2015. Muutoksia 1.8.2015 Muutoksia 1.8.2015 Laki ammatillisesta koulutuksesta L787/2014 tulee voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle mahdollisuuden yksilölliseen

Lisätiedot

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset

Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Oppimisen aikainen arviointi Osallistumistodistukset Markku Kokkonen Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi L ammatillisesta aikuiskoulutuksesta (631/1998,

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen oppisopimuskoulutuksessa. Jouni Kyllönen

Henkilökohtaistaminen oppisopimuskoulutuksessa. Jouni Kyllönen Henkilökohtaistaminen oppisopimuskoulutuksessa Jouni Kyllönen Oppisopimuskoulutuksen järjestäjä Velvollinen vastaamaan kaikesta oppisopimuskoulutuksen johdosta ja valvonnasta, kuten Oppisopimuksen hyväksymisestä

Lisätiedot

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena

Axxell Utbildning Ab. Opiskelu aikuisena Axxell Utbildning Ab Opiskelu aikuisena 1. YLEISTÄ VALMISTAVASTA KOULUTUKSESTA JA NÄYTTÖTUTKINNOISTA Näyttötutkintojärjestelmä perustuu läheiseen yhteistyöhön työelämän kanssa ja tarjoaa etenkin aikuisille

Lisätiedot

Suositus henkilökohtaistamisen ohjaukseen näyttötutkinnon eri vaiheissa

Suositus henkilökohtaistamisen ohjaukseen näyttötutkinnon eri vaiheissa Suositus henkilökohtaistamisen ohjaukseen näyttötutkinnon eri vaiheissa Ohjauksen palvelutuokiot Satakunnan Opin ovi ja yhteistyötä koulutukseen! Satakunnan Opin ovi ja yhteistyötä koulutukseen! projektit

Lisätiedot

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano

Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano Vammaisten valmentava ja kuntouttava opetus ja ohjaus opetussuunnitelman perusteiden toimeenpano 3. 4.12.2009, Helsinki Liisa Metsola Ammattikoulutuksen kehittäminen-yksikkö Liiisa.metsola@oph.fi Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Laadunvarmistuksen ajoitus ja mittarin valinta oppisopimuskoulutuksessa

Laadunvarmistuksen ajoitus ja mittarin valinta oppisopimuskoulutuksessa Laadunvarmistuksen ajoitus ja mittarin valinta oppisopimuskoulutuksessa yhteys henkilökohtaistamiseen apulaisrehtori Aiheen käsittely Esimerkki laadunvarmistuksesta, alustus 40 min Pohdintatehtävät, ryhmätyö

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi

Ammatillisen koulutuksen reformi Ammatillisen koulutuksen reformi Laki ammatillisesta koulutuksesta hyväksyttiin eduskunnassa 30.6.2017 Keskeiset muutokset Uusi laki ammatillisesta koulutuksesta voimaan 1.1.2018 Yksi näyttöön perustuva

Lisätiedot

Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset

Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Oppaan nimi Henkilökohtaistamisen toimintamallin kuvaukset Voimaantulo 27.08.2018 SISÄLTÖ 1. Henkilökohtaistamisen

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Yleistietoa yrittäjän oppisopimuksesta - Unikan ja Omnian oppisopimustoimiston järjestämänä

Yleistietoa yrittäjän oppisopimuksesta - Unikan ja Omnian oppisopimustoimiston järjestämänä Yleistietoa yrittäjän oppisopimuksesta - Unikan ja Omnian oppisopimustoimiston järjestämänä Yrittäjän oppisopimus Parturi-kampaajan oppisopimuskoulutus on parturi-kampaamossa työn ohessa tapahtuvaa oppimista,

Lisätiedot

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE

OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE OPPISOPIMUSKOULUTUS TIETOA OPISKELIJALLE JA TYÖPAIKALLE www.varia.fi SISÄLLYS Mitä oppisopimuskoulutus on?... 2 Oppisopimuskoulutus ja yleinen tutkintorakenne... 4 Oppisopimusprosessi... 5 Oppisopimuksen

Lisätiedot

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen

Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Henkilökohtaistamista koskevan asetuksen soveltaminen Ammatillisen aikuiskoulutuksen ja näyttötutkintotoiminnan kehittämisseminaari Maaliskuu 2016 Markku Kokkonen Ammatillinen perus- ja aikuiskoulutus

Lisätiedot

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON

TIE NÄYTTÖTUTKINTOON TIE NÄYTTÖTUTKINTOON Käytännönläheinen opiskelijan opas Porvoon Kauppaoppilaitos Yrityspalvelu Företagsservice Opistokuja 1, 06100 Porvoo www.pkol.fi 019-5740700 yp@ pkol.fi 1 Opas on tarkoitettu opiskelemaan

Lisätiedot

Erityisryhmät henkilökohtaistamisessa

Erityisryhmät henkilökohtaistamisessa Erityisryhmät henkilökohtaistamisessa Näyttötutkintotoiminnan kehittämisseminaari Syksy 2014 Sanna Penttinen Ammatillinen aikuiskoulutus Ohjauksen ja tukitoimien tarve Lähtökohtaisesti kaikki tutkinnon

Lisätiedot

Tervetuloa. oppisopimuskoulutukseen

Tervetuloa. oppisopimuskoulutukseen Tervetuloa oppisopimuskoulutukseen Stadin oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus Tervetuloa oppisopimuskoulutukseen! Kun haluat yhdistää työnteon ja opiskelun, oppisopimuskoulutus on juuri sinulle sopiva

Lisätiedot

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia

Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto. Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Ammatillinen peruskoulutus vs. näyttötutkinto Tutke-uudistuksen myötä tulevia muutoksia Erja Kotimäki 14.3.2014 Osaava työelämäpedagogi -koulutus Ammatillisessa peruskoulutuksessa opiskelijan arviointia

Lisätiedot

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset

Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Kestävän kehityksen kriteerit, ammatilliset oppilaitokset Osa 1: Kestävän kehityksen asioiden johtaminen Arvot ja strategiat KRITEERI 1 Kestävä kehitys sisältyy oppilaitoksen arvoihin, ja niiden sisältöä

Lisätiedot

Salon seudun oppisopimuskeskus

Salon seudun oppisopimuskeskus Salon seudun oppisopimuskeskus Asiakaspalaute ajalta 9/2014 8/2015 SopimusPro Työsuhteiset opiskelijat Työnantajat/Työpaikkakouluttajat Yrittäjäopiskelijat Yrittäjäopiskelijoita ohjaavat yrittäjät Oppisopimusopiskelijan

Lisätiedot

Työpaikkaohjaajakoulutus

Työpaikkaohjaajakoulutus Työpaikkaohjaajakoulutus 3 ov Ilmoittautuminen: www.osao.fi/koulutuskalenteri Lisätietoja: Anu Hultqvist Koulutuspäällikkö, OSAO anu.hultqvist@osao.fi Koulutuksen toteutus Kontaktiopetuksena: Oppilaitoksella

Lisätiedot

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen opiskelun eri vaiheissa, CASE- yhteenveto

Työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen opiskelun eri vaiheissa, CASE- yhteenveto Työpaikalla tapahtuvan oppimisen edistäminen opiskelun eri vaiheissa, CASE- yhteenveto HAKEUTUMISVAIHE Työpaikan etsintä ja sen valinta Opiskelijan soveltuvuuden arviointi Yhteydenotot työpaikkoihin (s-posti,

Lisätiedot

työpaikkaohjaajan opas

työpaikkaohjaajan opas työpaikkaohjaajan opas LUKIJALLE Tähän oppaaseen on koottu ohjauksessa huomioitavat ydinasiat, jotka antavat vinkkejä työssä tapahtuvan oppimisen suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin. Paljon lisämateriaalia

Lisätiedot

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.

Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4. Osaamisperusteisuuden vahvistaminen ja yksilöllisyyden mahdollistaminen koulutuksen järjestäjän opetussuunnitelman toimeenpanossa 17.4.2015 Opetusneuvos, M. Lahdenkauppi Tutkintojärjestelmän kehittämisen

Lisätiedot

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII -

Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus - TEKEMÄLLÄ OPPII - Pirkanmaan oppisopimuskeskus p Perus, ammatti- ja erikoisammattitutkintokoulutusta Yhteistyöoppilaitokset 17 kuntaa Valittavana yli 360 tutkintoa Tietopuolinen

Lisätiedot

Satakunnan oppisopimuskeskus

Satakunnan oppisopimuskeskus Satakunnan oppisopimuskeskus Henkilöstö Koulutustarkastajat Janne Koskela, Riitta Lehtonen, Juha Nurmi, Anne Nurmimäki (Rauma) Koulutussihteerit: Sirpa Häyhtiö, Kirsi Aulapalo, Kirsi Jokisuo, Satu Uusi-Uola

Lisätiedot

SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO OPPISOPIMUSTOIMISTO. Ari Haapasaari

SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO OPPISOPIMUSTOIMISTO. Ari Haapasaari SAVONLINNAN AMMATTI- JA AIKUISOPISTO OPPISOPIMUSTOIMISTO Ari Haapasaari MIKSI OPPISOPIMUSKOULUTUS? Oppisopimuskoulutus on yrittäjälle hyvä vaihtoehto kun haluat laajentaa tai päivittää omaa ammatillista

Lisätiedot

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu

Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammattiosaamisen näytöt / tutkintotilaisuudet ammattillisessa koulutuksessa osa 2. Terhi Puntila, Tampereen seudun ammattiopisto, Tredu Ammatilliset tutkinnot Yhteensä yli 350 kpl erilaisia tutkintoja

Lisätiedot

Reformi puheesta nostettua

Reformi puheesta nostettua Reformi puheesta nostettua Ammatillisen koulutuksen tavoitteet Kohottaa ja ylläpitää väestön ammatillista osaamista Antaa mahdollisuus ammattitaidon osoittamiseen sen hankkimistavasta riippumatta Kehittää

Lisätiedot

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen

Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen Maahanmuuttajien ammatillisen koulutuksen ja näyttöjen kehittäminen Maahanmuuttajien ammatillinen koulutus 19. 20.3.2009, Helsinki Opetushallitus Ulla Nieminen, Koulutuskeskus Salpaus Taustaa Osuma-projekti,

Lisätiedot

Muutokset 1.8.2015 alkaen

Muutokset 1.8.2015 alkaen Muutokset 1.8.2015 alkaen Laki ammatillisesta peruskoulutuksesta (L630/1998, muutos L787/2014) tuli voimaan 1.8.2015 Koulutuksen järjestäjä: laatii ja hyväksyy opetussuunnitelman (14 ), joka antaa opiskelijalle

Lisätiedot

Henkilökohtaistaminen perhepäivähoitajan ammattitutkinnossa

Henkilökohtaistaminen perhepäivähoitajan ammattitutkinnossa Henkilökohtaistaminen perhepäivähoitajan ammattitutkinnossa Helsinki 19.3.2015 Markku Kokkonen Ammatillinen aikuiskoulutus Opetushallitus 1 Osaamisen ja sivistyksen asialla Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi

Lisätiedot

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ

AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ AMMATILLISEN KOULUTUKSEN REFORMI JA TYÖELÄMÄ- YHTEISTYÖ LVI-koulutus 2018 -seminaari MS Viking Mariella to 28.9.2017 opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.fi Työelämäyhteistyön monet muodot Ammatillisten

Lisätiedot