Harjoitus - Ostoprosessi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harjoitus - Ostoprosessi"

Transkriptio

1 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 1 (15) Harjoitus - Ostoprosessi Taustaa ja yleiskuva harjoituksen kulusta: Uusi asiakas Lähiöliikenne Oy haluaa maalata linja-autonsa ja on lähestynyt yritystäsi haluten ostaa 100 tölkkiä tiettyä maalisävyä (auringonkeltainen), jota ei ole yrityksesi myyntivalikoimassa. Olet kuitenkin löytänyt toimittajan, jolta voit tätä maalia ostaa. Tehtävänäsi on ostajana: A. Perustaa uusi nimike Luodaan nimikekortti Ostot > Suunnittelu > Nimikkeet B. Perustaa uusi toimittaja Luodaan toimittajakortti Myynti ja markkinointi > Myynti > Asiakkaat C. Ostaa nimikettä toimittajalta varastoon Syötetään ostotilaus (ja tulostetaan lähetettäväksi toimittajalle) Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset Kun maali saapuu, toimit varastotyöntekijänä ja tehtävänäsi on: D. Vastaanottaa osatoimitus varastoon Vastaanotto Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset > F11 > Vastaanotto E. Vastaanottaa lopputoimitus ja kirjata tilauksen ostolasku Vastaanotto ja kirjaus Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset > F11 > Vastaanotto ja laskutus F. Kun koko tilaus on vastaanotettu ja ostolasku kirjattu, siirtyy ostotilaus historiaan Kirjatut laskut Ostot > Historia > Kirjatut laskut Kun kirjatun laskun eräpäivä lähestyy, työskentelet taloushallinnossa: G. Ajetaan raportti erääntyvistä ostoveloista Taloushallinto > Ostovelat > Raportit > Ostovelkojen tilanne H. Ajetaan toiminto Ehdota toimittajamaksuja ja kirjataan maksu kirjanpitoon Taloushallinto > Ostovelat > Maksupäiväkirjat > Maksut > Ehdota toimittajamaksuja Taloushallinto > Ostovelat > Maksupäiväkirjat > Kirjaus > Kirjaa

2 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 2 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi A. Nimikkeen perustaminen Harjoituksen yksinkertaistamiseksi täytetään vain nimikekortin pakolliset tiedot. 1. Työkalut > Käsittelypvm > vaihda Tämä vaihdetaan siksi, että pääsemme käymään läpi koko tapahtumaketjun ja saamme käsiteltyä myöhemmän vaiheen eräpäivät oikein. Käsittelypvm vaihdettaessa tuleee kaikki ikkunat olla suljettuna. Huomaa, että jos kesken harjoituksen joudut jostain syystä poistumaan NAVista, käsittelypvm pitää vaihtaa uudelleen. 2. Ostot > Suunnittelu > Nimikkeet Ohjelma avaa viimeksi käytetyn nimikkeen kortin. Et voii syöttää uuden nimikkeen tietoja suoraan tälle nimikekortille, koska silloin muuttaisit jo olemassa olevan nimikkeen tietoja! On siiss tärkeää muistaa avata uusi, tyhjä nimikekortti (seuraava kohta). 3. Avaaa uusi nimikekortti (F3 tai painike Uusi yläpalkissa). Yleinen välilehti 4. Valitse Nro kentän painike avataksesi numerosarjat. 5. Valitse NIMIKE2 (maali) > OK. Tämän sarjan seuraava vapaa numero tulee nimikkeen numeroksi. Mikä se on? Kirjoita Kuvauss kenttäänn Maali, auringonkeltainen. Valitse Perusmittayksikkö kentän, avautuvasta ikkunasta Koodi kentän ja valitse luettelosta TÖLKKI > OK > OK Kirjoita Hyllynroo kenttään B6 määritelläksesii nimikkeelle paikan varastossa. Laskutus välilehti 6. Arvostusmenetelmä FIFO 7. Yksikkökustannus 1,40 8. Viimeinen välitön kustannus 1,40 9. Hinta-/Tuottolaskenta > Tuotto=Hin nta-kustannus 10. Yksikköhinta 2,70 Huomaa, että Tuotto-% kenttä näyttää nyt laskennallisen tuoton. Mikä se on? 11. Yleinen tuotteen kirjausryhmä VÄH.MYYNTI 12. Tuotteen ALV-kirjausryhmä kirjausryhmä JÄL.MYYNTI Nimike on perustettu (NAVissaa ei tarvita erillistä allennusta) Yleinen-välilehdeltä nähdään, että nimikkeen saldo = 0 (kentässä Varasto) eikä sitä ole avoimilla osto- tai myyntitilauksilla ALV Varaston

3 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 3 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi B. Toimittajan perustaminenn Harjoituksen yksinkertaistamiseksi täytetään vain toimittajakortin pakolliset tiedot. 1. Ostot > Suunnittelu > Toimittajat Ohjelma avaa viimeksi käytetyn toimittajan kortin. 2. Avaaa uusi toimittajakortti (F3 tai painike Uusi yläpalkissa). Yleinen -välilehti 3. Valitse Nro kentässä Enter. Vain yksi numerosarja on avattu toimittajille, joten seuraava vapaa toimittajan numero ilmestyy kenttään. k Mikä se on? 4. Kirjoita Nimi kenttään XYZ Maalitukku. 5. Osoite Hämeentie Postinumero Huomaa, että postinumeron perusteella ilmestyy Kaupunki kenttään kaupungin nimi. Mikä se on? o 7. Maa-/aluekoodi FI 8. Kontakti Laura Oskarsson 9. Y-tunnus Laskutus välilehti 10. Yleinen liiketoim. kirjausryhmä KANSALL. 11. Liiketoiminnan ALV-kirjausryhmä KANSALL. K 12. Toimittajan kirjausryhmä KOTIMAAN Maksut välilehti 13. Kohdistustapa Manuaalinen 14. Maksuehtojen koodi 14 PÄIVÄÄ Toimittaja on perustettu Yleinen välilehdeltä nähdään, että meillä ei ole toimittajallee ostovelkaa (kenttä Saldo (PVA) = 0)

4 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 4 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi C. Ostotilauksen luonti Vaikka asiakass on tällä hetkellä halukas ostamaan 100 tölkkiä maalia, päätät ostaaa varastoon saman tien 200 tölkkiä, koska asiakas todennäköisesti palaa myöhemmin ostamaan lisää. 1. Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset Ohjelma avaa ensimmäisen olemassa olevann ostotilauksen. 2. Avaaa uusi ostotilaus (F3 tai painike Uusi yläpalkissa). Tilauksen otsikkotiedot (yläosan tiedot) 3. Paina Nro -kentässä Enter, jolloin uusi u tilausnumero ilmestyy automaattisesti. Mikä se on? 4. Tavarantoimittajan nro kentässä valitse v, hae äsken luotu toimittaja XYZ Maalitukku, OK ja paina Enter.. Huomaa, että osa kentistä tulee automaattisesti toimittajan tiedoista, muttaa voit muuttaa niitä aina vielä tilauskohtaisesti. 5. Huomaa päivämäärä Asiakirjan pvm kentässä. Käy Laskutus välilehdellä katsomassa Eräpäivää.. Mikä se on? Mikä yhteys tällä on toimittajakortille syötettyihin tietoihin? Tilauksen rivitiedot (alaosan tiedot) 6. Vie kursori ensimmäisellee tilausriville. 7. Valitse Tyyppi kenttään Nimike. Siirry Enter illä Nro kenttään. Koska rivin Tyypiksi valittiin nimike, Nro-kenttä edustaa nimikenumeroa. 8. Hae kenttään valikosta Nimikeluette elo ikkuna, etsi Maali, auringonkeltainen. Valitse se, OK jaa paina Enter. Huomaa, että nimikkeen kuvaus tulee nimikekortista. 9. Kirjoita Määrä -kenttään Valitse Sijaintikoodi kenttään SININEN Tämä tarkoittaaa varastoa. 11. Mikä arvo on kentässä Rivisumma ilman ALVia? Kuinka NAV on sen laskenut? Huomaa, että vetämällä voit leventää sarakkeita nähdäksesi otsikon tekstin kokonaan. 12. Mitkä määrät ovat kentissä Vastaanotettava määrä ja Laskutettava määrä? 13. Älä sulje tilausta.

5 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 5 (15) D. Vastaanotto varastoon (osatoimitus, ei laskutusta) Vastaanotetaan 100 tölkkiä maalia. Määrää ei makseta vielä, koska on sovittu maksusta vasta kun loputkin 100 tölkkiä on toimitettu. 1. Katsotaan ensin ostotilauksen tilastoa: valitse F9 tai alapainikkeista Tilaus > Tilasto Ikkunasta nähdään nopeasti yleiskatsaus vastaanotetuista ja laskutetuista määristä tilauksella. Yleinen -välilehti: koko tilauksen tiedot Laskutus välilehti: laskutustiedot Toimitus välilehti: toimitustiedot Toimittaja välilehti: tiedot ko. toimittajalta 2. Valitse Esc palataksesi ostotilaukseen 3. Mene Vastaanotettava määrä kenttään ja vaihda arvoksi 100 Huomioi, että Laskutettava määräkin vaihtuu. Mikä se on? 4. Tyhjennä arvo Laskutettava määrä kentästä. Otat siis osan tilauksesta vastaan, mutta et vielä valmistaudu maksamaan toimittajalle (koska vasta osa tilauksesta saapunut). 5. Valitse jälleen F9 tai Tilaus > Tilasto Yleinen -välilehti: yhä koko tilauksen tiedot Laskutus välilehti: huomaa että täällä on nyt 0, koska tyhjensit arvon Laskutettava määrä kentästä. Toimitus välilehti: osatoimituksen tiedot 6. Valitse Esc palataksesi ostotilaukseen 7. Valitse F11 (tai alapainikkeista Kirjaus > Kirjaa) Oletuksena ohjelma tarjoaa Vastaanotto ja laskutus, mutta tätä EI valita, koska laskua ei vielä kirjata, kts. seuraava kohta. 8. Haluat kirjata vain osatoimituksen, joten vaihda valinnaksi Vastaanotto > OK Ostotilaus säilyy avoimena kahdesta syystä: a. joko vain osatoimitus on kirjattu b. tai pelkkä vastaanotto on kirjattu ilman laskua. 9. Älä sulje tilausta. 10. Käy katsomassa nimikekortin Yleinen -välilehteä: kentässä Varasto on vastaanottamasi 100 ja Määrä ostotilauksessa on vielä toimittamaton 100. Sulje nimikekortti ja palataan ostotilaukseen (Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset).

6 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 6 (15) E. Vastaanotto varastoon (koko toimitus ja laskutus) Kuukausi on kulunut ja loput 100 tölkkiä maalia on saapunut varastoon yhdessä toimittajan laskun kanssa. Kirjaat nyt ostotilauksen loput 100 tölkkiä vastaanotetuksi ja samalla koko ostolaskun maksettavaksi. 1. Valitse F9 tai alapainikkeista Tilaus > Tilasto Yleinen -välilehti: koko tilauksen tiedot Laskutus välilehti: laskutustiedot Toimitus välilehti: toimitustiedot Toimittaja välilehti: tiedot ko. toimittajalta 2. Valitse Esc palataksesi ostotilaukseen. 3. Koska kuukausi on kulunut edellisen toimituksen vastaanottamisesta, mene tilauksen otsikkotietoihin ja vaihda Kirjauspvm:ksi Mikä on uusi Eräpvm? 4. Syötä Toimittajan laskunro -kenttään Pakollinen tieto: ostolaskussa on toimittajan laskunumero, joka syötetään tässä, jotta pystytään yhdistämään toimitus siitä tulleeseen laskuun. 5. Mene Laskutus välilehdelle > Laskuviesti > syötä Viitenumero; pakollinen tieto 6. Valitse F11 (tai Kirjaus > Kirjaa) Oletuksena ohjelma tarjoaa Vastaanotto ja laskutus 7. OK Huomaa, että ostotilaus katoaa (siirtyy ostohistoriaan) ja näytöllä on jo eri tilaus. Tekemästäsi tilauksesta on tullut kaksi uutta kirjausdokumenttia: yksi kirjattu ostolasku + yksi kirjattu vastaanotto 8. Käy katsomassa nimikekortin Yleinen -välilehteä: kentässä Varasto on vastaanottamasi 200 ja Määrä ostotilauksessa on 0. Sulje nimikekortti. F. Ostohistoria 1. Valitse Ostot > Historia > Kirjatut laskut 2. Valitse F5 listataksesi kaikki kirjatut laskut 3. Vieritä näyttöä päästäksesi listan viimeiseen laskuun ja valitse OK avataksesi se. Mikä on kirjatun laskun numero (näkyy ikkunan otsikossa)?

7 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 7 (15) Valmistellaan ostolaskun maksua toimittajalle Useimmilla yrityksillä on käytössään integroitu nettipankkisovellus, jonka avulla varsinainen maksu hoidetaan. Siksi tässä harjoituksessa ei käydä läpi varsinaista maksuprosessia, vaan tyypillisiä ostoreskontratoimintoja ennen ostolaskun maksua sekä suoritetun maksun jälkeistä kirjausta kirjanpitoon. Työskennellessäsi taloushallinnossa ajat säännöllisesti erääntyvien ostovelkojen (=ostoreskontra) raportin ennen maksua toimittajille. Aja raportti kuukauden jaksolta kaikista toimittajista, joiden lasku erääntyy mennessä, ja tulosta se. Joukossa on myös velka toimittajalle XYZ Maalitukku, joka sinun on maksettava viimeistään Jotta toimintoa voidaan paremmin havainnollistaa, vaihdetaan käsittelypäivämäärä lähemmäksi laskun eräpäivää. G. Ajetaan raportti erääntyvistä ostoveloista 1. Työkalut > Käsittelypvm > vaihda Taloushallinto > Ostovelat > Raportit > Ostovelkojen tilanne Toimittaja välilehdellä voisit suodattaa haluamasi toimittajat eri Toimittajakortin tiedoilla. Nro kenttä vastaa Toimittajanumeroa. Koska ajat raportin kaikista toimittajista, et syötä siihen mitään. 3. Valitse Vaihtoehdot välilehti 4. Kirjoita Tilanne kenttään Tämä määrittää mihin asti erääntyminen lasketaan. 5. Tilanne per kenttä: jätä Eräpäivä valituksi. Tässä voi valita, lasketaanko erääntyminen eräpäivästä, kirjauspäivämäärästä vai asiakirjan päivämäärästä. 6. Jakson pituus > kirjoita 1K (=yksi kuukausi) Tämä määrittelee erääntymisjakson pituuden. 7. Lisää ruksi Tulosta yksityiskohdat ruutuun. 8. Valitse Esikatselu Huomaa, että 2. sivulla viimeisenä ostovelkana on erääntyvä XYZ Maalitukku.

8 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 8 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi Sulje esikatseluu oikean yläkulman ruksista. r H. Ajetaan toiminto Ehdota toimittajamaksuja jaa kirjataan maksu kirjanpitoon 1. Taloushallinto > Ostovelat > Maksupäiväkirjatt 2. Valitse alapainikkeista Maksut > Ehdota toimittajamaksuja 3. Toimittaja välilehden Suodatin kentässä valitse ja etsi toimittaja XYZ Maalitukkuu > OK. Haemme siis vain tämän yhden toimittajan maksuehdotuksia. 4. Siirry Vaihtoehdot välilehdelle. 5. Viimeinen maksupvm > Kirjauspvm > Vastatilin tyyppi > valitse alasvetovalikosta Pankkitili 8. Vastatilin nro > valitse HUP (Hgin uusi u pankki). 9. Pankkimaksun tyyppi > jätä tyhjäksi 10. OK Saatt ilmoituksen Kaikille valuutoillee on luotu ehdotetut toimittajamaksun rivit. Nyt olet luonut maksupäiväkirjan joka suomalaisissa yhtiöissä lähetettäisi iin pankkiohjelman kautta pankkiin maksettavaksi. Meillä ei ole pankkiohjelmaa käytössä tällä kurssilla joten oletamme että tämä työ onn tehty. 11. Sulje ikkuna. 12. Seuraavana päivänä näet tiliotteeltaa että suoritus 341,60 on lähtenyt pankkitililtä XYZ Maalitukulle. Voit siis kirjata maksun kirjanpitoon. Taloushallinto > Ostovelat > Maksupäiväkirjat > alapainike Kirjaus > Kirjaa > Yes 13. Sulje ikkuna ja käy katsomassa toimittajakortilta paljonko olemme vielä velkaa XYZ Maalitukulle? (Välilehti Yleinen,

9 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 9 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi kenttä Saldo (PVA). 14. Tarkista myös ostovelat -raportti. Taloushallinto > Ostovelat > Raportit > Ostovelkojen tilanne > Esikatselu. Tätä ostolaskua ei pitäisi olla enäää auki. 15. Katso vielä koko tapahtumaketju jonka olet tehnyt: Ostot > Historia > Kirjatut laskut. Valitse tämä laskutapahtuma ja valitse alapainikkeistaa Navigoi. Ostoprosessi on nyt käyty läpi ja siirrymme myyntiprosessiin.

10 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 10 (15) OstoMyyntiprosessiHarj.docx Harjoitus Myyntiprosessi Tämä on jatkoa aiemmin tehdylle ostoprosessiharjoitukselle. Uusi asiakas, Lähiöliikenne Oy, haluaa ostaa 100 tölkkiä tiettyä maalisävyä, auringonkeltainen. Edellisessä harjoituksessa luotiin tämä nimike, nimikkeen toimittaja ja ostettiin tältä varastoon 200 tölkkiä ko. maalia. Tässä tehtävässä myydään ko. maalia Lähiöliikenne Oy:lle. Tehtävänäsi on tilaustenkäsittelijänä/myyjänä: I. Perustaa uusi asiakas Luodaan asiakaskortti Myynti ja markkinointi > Myynti > Asiakkaat J. Tehdä asiakkaalle tarjous Tehdään myyntitarjous Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tarjoukset K. Muuttaa asiakkaan hyväksymä tarjous tilaukseksi Muutetaan tilaus tarjoukseksi Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tarjoukset > Tee tilaus Tehtävänäsi on varastotyöntekijänä: L. Toimittaa osa tilauksesta Toimitus Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset > F11 > Toimitus M. Toimittaa loput tilauksesta ja kirjata lasku Toimitus ja laskutus Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset > F11 > Toimitus ja laskutus N. Kun koko tilaus on toimitettu ja myyntilasku kirjattu, siirtyy myyntitilaus historiaan Kirjatut laskut Myynti ja markkinointi > Historia > Kirjatut laskut Lopuksi työskentelet taloushallinnossa: O. Kirjaa asiakkaan maksama lasku Taloushallinto > Kassanhallinta > Kassapäiväkirjat

11 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu OstoMyyntiprosessiHarj.docx Tommi Turunen, Heli Kortesalmi NAV harjoitus (15) I. Asiakkaan perustaminen Harjoituksen yksinkertaistamiseksi täytetään vain pakolliset tiedot. 14. Työkalut > Käsittelypvm > vaihda Käsittelypvm vaihdettaessa tuleee kaikki ikkunat olla suljettuna. Palaamme siiss taas kuukauden taaksepäinn (ostoprosessin lopputilanteesta)! Huomaa, että jos kesken harjoituksen joudut jostain syystä poistumaan NAVista, käsittelypvm pitää vaihtaa uudelleen. 15. Myynti ja markkinointi > Myynti > Asiakkaat Ohjelma avaa viimeksi käytetyn asiakkaan kortin. 16. Avaaa uusi asiakaskortti (F3 tai painike Uusi yläpalkissa). Yleinen välilehti 17. Valitse Enter saadaksesi automaattisesti seuraava vapaa asiakasnumero. Mikä se on? 18. Nimi Lähiöliikenne Oy. 19. Osoite Vauhtitie Postinumero Huomaa, että postinumeron perusteella ilmestyy Kaupunki kenttään kaupungin nimi. Mikä se on? o 21. Maa-/aluekoodi FI. 22. Kontakti Martti Lonka Laskutus välilehti 23. Yleinen liiketoiminnan kirjausryhmää KANSALLL 24. Liiketoiminnan yleinen ALV-kirjausryhmä KANSALL 25. Asiakkaan kirjausryhmä KOTIMAAN N Maksut välilehti 26. Kohdistustapa Manuaalinen 27. Maksuehtojen koodi 14 PÄIVÄÄ 28. Sulje Asiakaskortti Asiakas on perustettu Yleinen-välilehdeltä nähdään, että asiakas ei ole meillee velkaa (kenttä Saldo (PVA) = 0)

12 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu OstoMyyntiprosessiHarj.docx Tommi Turunen, Heli Kortesalmi NAV harjoitus (15) J. Myyntitarjous 1. Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsittelemik inen > Tarjoukset Ikkuna aukeaa a tyhjänä, koska aiempia tarjouksia ei ole. 2. Paina Enter saadaksesi tarjoukselle e automaattisesti numeron. Mikä se on? Tarjouksen otsikkotiedo 3. Tilausasiakkaan nro kentässä valitse Lähiöliikenne Oy > OK. Paina Enter. ja hae listasta Tarjouksen rivitiedot 4. Valitse tilausrivillä Tyyppi valikostaa Nimike 5. Valitse Nro kentän alasvetovalikosta nimike Maali, auringonkeltainen Huomaa, että yksikköhinta ilmestyyy nimikekortilta Yksikkö ilman ALV kenttään. 6. Hae sijaintikoodi kenttään VIHREÄ, Enter Huomaa, että ikkunan oikeassa laidassa Nimikkeen tiedot paneelissa Saatavuus näyttää 0. Tämä johtuuu siitä, että tuote ostettiin edellisessä harjoituksessa varastoonn SININEN. 7. Vaihda sijaintikoodiksi SININEN, Enter Saatavuus on nyt Kirjoita Määrä kenttään Tarjous on valmis ja voidaan tulostaa Tulostaa painikkeella lähetettäväksi asiakkaalle. Ei tehdää sitä nyt, vaan katsotaan vain esikatselussa: valitse Tulosta Esikatselu. Sulje Esikatselu lopuksi. K. Kopioidaan tarjouksesta tilaus Asiakas on hyväksynyt tarjouksent n sellaisenaan. 14. Paina Tee tilaus painiketta tarjousikkunassa. 15. Vahvista toimenpide > Yes

13 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 13 (15) OstoMyyntiprosessiHarj.docx Huomaa, että ikkuna (ja tarjous) katoaa. Sitä ei enää ole, sillä kaikki sen tiedot ovat kopioituneet tilaukseksi. 3. Käy katsomassa tilausta Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset. Mikä sen numero on? L. Tilauksen toimitus (osatoimitus, ei laskua) Asiakas on toivonut toimitusta kahdessa erässä, mutta yhdellä laskulla (toisen toimituserän mukana). Ensin toimitetaan 1. erä (50 tölkkiä) maalia. 11. Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset Viimeksi käsitelty tilaus aukeaa näytölle. 12. Hae aiemmin tekemäsi tilaus näytölle. Huomaa Laskutus -välilehdellä, että Eräpvm:ksi on ilmestynyt pvm. Mikä se on? Kuinka ohjelma on sen laskenut? 13. Siirry ensimmäisellä tilausrivillä kenttien Toimitettava määrä ja Laskutettava määrä kohdalle (vieritä näyttöä alareunasta oikealle) ja vedä ne otsikoista (drag&drop) Määrä kentän perään (elleivät jo ole). 14. Vaihda Toimitettava määrä kenttään arvo 50 Huomaa, että Laskutettava määrä vaihtuu samaksi. 15. Tyhjennä arvo kentästä Laskutettava määrä 16. Katsotaan myyntitilauksen tilastoa: valitse F9 tai Tilaus > Tilasto Ikkunasta nähdään nopeasti yleiskatsaus toimitus- ja laskutustiedoista myyntitilauksella. Yleinen -välilehti: koko tilauksen tiedot Laskutus välilehti: laskutustiedot Toimitus välilehti: toimitustiedot Asiakas välilehti: asiakaskohtaiset tiedot Mikä arvo on Toimitus -välilehdellä kentässä Yhteensä Sis. ALV? 17. Valitse Esc palataksesi myyntitilaukseen 18. Valitse F11 (tai Kirjaus > Kirjaa) Oletuksena ohjelma tarjoaa Toimitus ja laskutus, mutta vaihda valinnaksi Toimitus > OK Asiakas halusi laskun vasta 2. erän mukana.

14 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 14 (15) OstoMyyntiprosessiHarj.docx 19. Valitse näytön alapainikkeista Tilaus > Toimitukset Täältä näet Kirjatut myyntitoimitukset 20. Valitse ensimmäinen (ainoa) myyntitoimitusrivi ja klikkaa alapainikkeista Toimitus > Kortti (vaihto+f5) avataksesi myyntitilausrivin tiedot ja tarkastele niitä. Mikä on kirjatun myyntitoimituksen numero? 21. Sulje kaikki toimitusikkunat palataksesi tilaukseen (Esc tai oikean yläkulman ruksi). 22. Käy katsomassa nimikekortilta varastosaldoa (kenttä Varasto). Mikä se on? M. Tilauksen toimitus (koko toimitus ja laskutus) Asiakas on valmis vastaanottamaan 2. erän: loput 50 tölkkiä ja laskun. N. Myyntihistoria 9. Valitse F11 (tai Kirjaus > Kirjaa) Oletuksena ohjelma tarjoaa Toimitus ja laskutus 10. OK Huomaa, että myyntitilaus katoaa (siirtyy myyntihistoriaan). 11. Sulje tilausikkuna. Käy taas katsomassa nimikekortilta varastosaldoa. Mikä se on? Myös asiakkaan kortille on ilmaantunut myyntisaamisiamme (Saldo (PVA)). Kuinka paljon sitä on? 1. Myynti ja markkinointi > Historia > Kirjatut laskut 2. Valitse F5 avataksesi Kirjatut myyntilaskut ikkuna ja hae äsken kirjaamasi tilaus (viimeisenä). Mikä sen numero on?

15 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 15 (15) OstoMyyntiprosessiHarj.docx O. Kirjaa asiakkaan maksama lasku Pankista saadulle tiliotteelle on ilmestynyt maksusuoritus Lähiöliikenne Oy:ltä. Kirjaat laskun maksetuksi kirjanpitoosi. Asiakas ei ole käyttänyt viitenumeroa joten et voi käyttää automaattikohdistusta vaan kirjaat tapahtuman käsin. 1. Käy katsomassa kuinka paljon Lähiöliikenne Oy on meille velkaa: Taloushallinto > Myyntisaamiset > Asiakkaat. Valitse Lähiöliikenne Oy. Mikä summa näkyy SALDO (PVA) -kentässä? Tämä on asiakkaan velka meille. 2. Taloushallinto > Kassanhallinta > Kassapäiväkirjat. Syötä kirjauspäivämäärä Valitse tilityyppi > Asiakas, Tilinumeroksi hae asiakasluettelosta Lähiöliikenne Oy 4. Syötä summa kenttään pankkitilillä oleva arvo -329,40 (miinusmerkkinen koska kirjaamme myyntisaamistilin kreditpuolelle). 5. Valitse alasvetovalikosta vastatilin tyyppi > Pankkitili 6. Vastatilin numero > HUP (debet puoli kirjauksesta kirjataan tänne). 7. Kohdistetaan asiakirjatyyppiin > Lasku 8. Kohdistetaan asiakirjaan nro > hae alasvetovalikosta tekemäsi lasku maaleista. (Tämä kirjaus kuittaa ko. laskun maksetuksi). OK. 9. Enter ja siirryt seuraavalle riville maksupäiväkirjassa. 10. Vie maksusuoritus kirjanpitoon: Kirjaus > Kirjaa > Yes. 11. Käy asiakkaan kortilla katsomassa mikä summa on nyt Saldo (PVA) kentässä? Harjoitus päättyy tähän. Huom! Harjoituksen kaikki vaiheet A O voidaan toistaa käyttäen esim. - nimikkeen kuvauksena Maali1, auringonkeltainen - toimittajan nimenä XYZ Maalitukku1 - asiakkaan nimenä Lähiöliikenne1 Numerosarjat kaikissa kohdissa antavat tietenkin eri numerot (seuraavat vapaat).

ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013

ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013 ASTERI ISÄNNÖINTI KÄYTTÖOHJEET 11/2013 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 Päivystys 0400-316 088 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO TUKI JA INTERNET... 7 1 LISENSSIEHDOT... 8 2 ASENTAMINEN...

Lisätiedot

HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu

HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu HENKILÖTIEDOT SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 2. Henkilötiedot 2.1 Pikahaku 2.2 Henkilön lisääminen 2.2.1 Jäsenen vanha sportti-id / hetu 2.2.2 Uuden henkilön lisääminen 2.2.3 Täytettävät kentät uutta henkilöä

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3

EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 EXCEL - TAULUKKOLASKENTA...2 ALOITUS...2 PERUSTAULUKKO...3 TYÖKIRJA...3 SOLUJEN TÄYTTÄMINEN JA MUOKKAAMINEN...4 SOLUUN KIRJOITTAMINEN...4 TEKSTIEN JA LUKUJEN KORJAUS...5 TEKSTIEN JA LUKUJEN MUOKKAUS...5

Lisätiedot

Tiedon tuonti. Sisältö

Tiedon tuonti. Sisältö Tiedon tuonti Sisältö Yleistä... 2 Vaihe 1 Tietojen valmistelu... 2 Vaihe 2 Testaaminen... 4 Vaihe 3 Oikeellisuuden tarkistus... 5 Vaihe 4 Kenttien liittäminen... 7 Vaihe 5 Luontitapa... 10 1 Tiedon tuonti

Lisätiedot

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu

Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Automaation ohjaus- ja hallintapalvelu Ounet on talotekniikan keskitetyn etähallinnan internet-palvelu. Se on tarkoitettu Ouman-automaatiolaitteiden etäkäyttöön niin tietokoneen kuin mobiililaitteenkin

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2

1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 TomTom ONE/XL/XXL 1. Asennus Asennus 1 2 3 4 2 5 6 5 6 + 7 2 SEC 8 1 2 3 3 1 2 3 180 4 5 4 2. Pakkauksen sisältö Pakkauksen sisältö a TomTom ONE/XL/ XXL b EasyPort TM -pidike c Autolaturi d RDS-TMC-liikennevastaanotin*

Lisätiedot

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78)

Condes. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI. Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 7 KOULUTUSMATERIAALI Copyright 2004 OL-Fellows. Kopiointi kielletty Sivu 1 (78) Sisältö KOULUTUKSEN SISÄLTÖ... 3 MIKÄ ON CONDES?... 4 CONDESIN OSAT JA

Lisätiedot

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010

Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Käsikirja Käsikirja Mathcad 15.0 Lokakuu 2010 Copyright 2010 Parametric Technology Corporation. Parametric Technology Corporation omistaa sekä tämän ohjelman että siihen kuuluvan dokumentaation tekijänoikeudet.

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6

SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 IVUT SISÄLLYSLUETTELO: JOHDANTO 3 SUUNNITTELU JA ORGANISOINTI TALKOISSA 5 NÄIN PÄÄSET ALKUUN 6 YLLÄPITOTILANÄKYMÄN TYÖKALUT 8 Valikkorivi 8 Palkki sivujen järjestyksen vaihtamiseen 8 SIVUJEN LUOMINEN

Lisätiedot

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS

NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS NAVIGON 20 EASY NAVIGON 20 PLUS Käyttöohjekirja Suomi Kesäkuu 2010 Kuvake yliviivatusta roskatynnyristä pyörillä, tarkoittaa että tuote Euroopan yhteisössä täytyy hävittää erillisessä jätehuoltopisteessä.

Lisätiedot

Rediteq Oy 30.4.2008 1

Rediteq Oy 30.4.2008 1 Rediteq Oy 30.4.2008 1 SISÄLLYSLUETTELO Yrityksen allekirjoitusoikeuden omaavan henkilön eli seurantahenkilön käyttöliittymä... 2 1 Yleistä... 2 2 Palveluun kirjautuminen... 3 2.1 Unohtuiko salasana?...

Lisätiedot

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0

Ovaport. Käyttöohje. ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Ovaport Käyttöohje ID6640 V13 27.1.2015 Ohjelmaversiot 1.8.0-1.8.0 Sisällysluettelo Esittely...3 Käyttöönotto...3 Kirjautuminen...4 Käyttöliittymä...6 Kokonaiskuva-sivu... 11 Hälytykset-sivu... 24 Raportointi-sivu...

Lisätiedot

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille

FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille FACEBOOK-KURSSI Aloittelijoille HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi FACEBOOK-KURSSI 1 Sisältö Rekisteröityminen... 2 Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS

Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Seppo Luhtasaari SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seinäjoki 2015 SUKUTUTKIJAN ATK-OPAS SukuJutut 1.3.2015 Copyright 1993-2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Atk-Palvelu Luhtasaari Oy Seppo

Lisätiedot

LIIKUNTA-/TYKYSETELIEN TAI TYKY ONLINEN KÄYTTÖ KOKKOLA CITY RUNILLA

LIIKUNTA-/TYKYSETELIEN TAI TYKY ONLINEN KÄYTTÖ KOKKOLA CITY RUNILLA OHJEITA INGO-ILMOITTAUTUMISJÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN LIIKUNTA-/TYKYSETELIEN TAI TYKY ONLINEN KÄYTTÖ KOKKOLA CITY RUNILLA Ilmoittautuminen tehdään normaalisti osoitteessa www.kepli.ingo.fi YKSITTÄINEN ILMOITTAUTUJA:

Lisätiedot

Henix-palkanlaskenta, versio 14

Henix-palkanlaskenta, versio 14 Henix-palkanlaskenta, versio 14 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2012 puh. (09) 503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Hakemisto Hakemisto... 1 1. Yleistä... 4 2. Ohjelman käyttöönottovaihe... 5 2.1. Parametrien

Lisätiedot

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ

1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ 1 (5) TYÖNANTAJAN / TYÖPAIKKAKOULUTTAJAN KÄYTTÖLIITTYMÄ Koulutuskorvauksen hakemista ja arviointilomakkeen täyttämistä varten työnantaja / työpaikkakouluttaja saa sähköpostiinsa ilmoituksen. Tämän jälkeen

Lisätiedot

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen

Word 2010 Tehokas käyttö Hannu Matikainen Word 2010 Tehokas käyttö Päivitetty 2.11.2012 2000-2012 Sisällysluettelo: 1 Johdanto... 1 2 Asetukset... 1 2.1 Oletusasetukset... 1 2.2 Riviväli ja välistys... 1 3 Tyylit asiakirjassa... 4 3.1 Yleistä

Lisätiedot

Järjestävän seuran toimenpiteet kilpailun ilmoittautumisen avaamiseksi (kansallinen, SM ja avoin sekä AM)

Järjestävän seuran toimenpiteet kilpailun ilmoittautumisen avaamiseksi (kansallinen, SM ja avoin sekä AM) Järjestävän seuran toimenpiteet kilpailun ilmoittautumisen avaamiseksi (kansallinen, SM ja avoin sekä AM) 1. Kirjaudu IRMAan seuran pääkäyttäjänä. 2. Valitse Kilpailuhallinta kohdan kautta halutun kilpailun

Lisätiedot

TomTom Start 20-sarjan viiteopas

TomTom Start 20-sarjan viiteopas TomTom Start 20-sarjan viiteopas Sisällys Pakkauksen sisältö 6 Pakkauksen sisältö... 6 Lue minut ensin 7 Asentaminen autoon... 7 Käynnistäminen ja sammuttaminen... 7 Määrittäminen... 7 GPS-vastaanotto...

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

Winres-käyttäjän käsikirja 15.11.2013 Oma tuotanto 1 (26)

Winres-käyttäjän käsikirja 15.11.2013 Oma tuotanto 1 (26) 12. OMA TUOTANTO SISÄLTÖ 12.1. VARAAMINEN 12.1.1. Yleistä 12.1.2. Varaustilanne 12.1.3. Varaaminen 12.1.4. Matkustajatiedot Henkilötiedot Majoitus Kuljetus Lisäpalvelut 12.2. MATKUSTAJALUETTELOT 12.2.1.

Lisätiedot

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa!

Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! Palautuskansio moduuli, ja sen vuorovaikutukset tehtävien annossa! - Elikkä tässä ohjeessa näet kuinka voit tehdä peda.net palveluun koti/etätehtäviä tai vaikka kokeitten tekoa, tapoja on rajattomasti.

Lisätiedot

Wilman huoltajaopas 2013

Wilman huoltajaopas 2013 Wilman huoltajaopas 2013 Wilma ja siihen kirjautuminen... 2 Mikä Wilma on?... 2 Ketkä voivat käyttää Wilmaa?... 2 Mitä Wilmalla voi tehdä?... 2 Kirjautuminen... 2 Ongelmatilanteita sisään kirjauduttaessa...

Lisätiedot

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0

TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 TD käyttöohje Kisakone versio 2.0 SFL Suomen frisbeeliitto Kisakone 1.0 TD Käyttöohje 2009-2010 SISÄLLYSLUETTELO 1. JOHDANTO... 4 1.1 KÄYTTÖTARKOITUS... 4 1.2 KÄYTTÄJÄT... 4 1.3 YHTEENSOPIVUUS... 5 1.4

Lisätiedot

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas

Maarit Hynninen-Ojala. Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Moodle 2.3.2+ Opiskelijan opas Sisällys 1 Opiskelijana Moodlessa ohje 1 1.1 Kirjautuminen Moodleen 1 1.2 Etusivu 2 1.3 Navigointi 3 1.4 Minun Moodleni 4 1.5 Omat käyttäjätiedot 4 1.6 Omien käyttäjätietojen

Lisätiedot

Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat

Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat Digitaalinen postitusjärjestelmä DM300c ja DM400c -sarjat Käyttöopas Sisällysluettelo Kappale 1 Kappale 2 Kappale 3 Johdanto Digitaalisesta postitusjärjestelmästä...1-2 IntelliLink :stä...1-3 Postivaatimukset...1-3

Lisätiedot

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014

Windows 7. Hannu Matikainen. Päivitetty 4.7.2014 Windows 7 Hannu Matikainen Päivitetty 4.7.2014 Sisältö WINDOWS-VERSIOT... 1 TYÖPÖYTÄ... 1 KUVAKKEET... 2 Kuvakkeiden ominaisuudet... 3 Pikakuvakkeet... 3 TEHTÄVÄPALKKI... 4 Tehtäväpalkin kuvakkeet... 5

Lisätiedot