Harjoitus - Ostoprosessi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Harjoitus - Ostoprosessi"

Transkriptio

1 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 1 (15) Harjoitus - Ostoprosessi Taustaa ja yleiskuva harjoituksen kulusta: Uusi asiakas Lähiöliikenne Oy haluaa maalata linja-autonsa ja on lähestynyt yritystäsi haluten ostaa 100 tölkkiä tiettyä maalisävyä (auringonkeltainen), jota ei ole yrityksesi myyntivalikoimassa. Olet kuitenkin löytänyt toimittajan, jolta voit tätä maalia ostaa. Tehtävänäsi on ostajana: A. Perustaa uusi nimike Luodaan nimikekortti Ostot > Suunnittelu > Nimikkeet B. Perustaa uusi toimittaja Luodaan toimittajakortti Myynti ja markkinointi > Myynti > Asiakkaat C. Ostaa nimikettä toimittajalta varastoon Syötetään ostotilaus (ja tulostetaan lähetettäväksi toimittajalle) Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset Kun maali saapuu, toimit varastotyöntekijänä ja tehtävänäsi on: D. Vastaanottaa osatoimitus varastoon Vastaanotto Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset > F11 > Vastaanotto E. Vastaanottaa lopputoimitus ja kirjata tilauksen ostolasku Vastaanotto ja kirjaus Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset > F11 > Vastaanotto ja laskutus F. Kun koko tilaus on vastaanotettu ja ostolasku kirjattu, siirtyy ostotilaus historiaan Kirjatut laskut Ostot > Historia > Kirjatut laskut Kun kirjatun laskun eräpäivä lähestyy, työskentelet taloushallinnossa: G. Ajetaan raportti erääntyvistä ostoveloista Taloushallinto > Ostovelat > Raportit > Ostovelkojen tilanne H. Ajetaan toiminto Ehdota toimittajamaksuja ja kirjataan maksu kirjanpitoon Taloushallinto > Ostovelat > Maksupäiväkirjat > Maksut > Ehdota toimittajamaksuja Taloushallinto > Ostovelat > Maksupäiväkirjat > Kirjaus > Kirjaa

2 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 2 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi A. Nimikkeen perustaminen Harjoituksen yksinkertaistamiseksi täytetään vain nimikekortin pakolliset tiedot. 1. Työkalut > Käsittelypvm > vaihda Tämä vaihdetaan siksi, että pääsemme käymään läpi koko tapahtumaketjun ja saamme käsiteltyä myöhemmän vaiheen eräpäivät oikein. Käsittelypvm vaihdettaessa tuleee kaikki ikkunat olla suljettuna. Huomaa, että jos kesken harjoituksen joudut jostain syystä poistumaan NAVista, käsittelypvm pitää vaihtaa uudelleen. 2. Ostot > Suunnittelu > Nimikkeet Ohjelma avaa viimeksi käytetyn nimikkeen kortin. Et voii syöttää uuden nimikkeen tietoja suoraan tälle nimikekortille, koska silloin muuttaisit jo olemassa olevan nimikkeen tietoja! On siiss tärkeää muistaa avata uusi, tyhjä nimikekortti (seuraava kohta). 3. Avaaa uusi nimikekortti (F3 tai painike Uusi yläpalkissa). Yleinen välilehti 4. Valitse Nro kentän painike avataksesi numerosarjat. 5. Valitse NIMIKE2 (maali) > OK. Tämän sarjan seuraava vapaa numero tulee nimikkeen numeroksi. Mikä se on? Kirjoita Kuvauss kenttäänn Maali, auringonkeltainen. Valitse Perusmittayksikkö kentän, avautuvasta ikkunasta Koodi kentän ja valitse luettelosta TÖLKKI > OK > OK Kirjoita Hyllynroo kenttään B6 määritelläksesii nimikkeelle paikan varastossa. Laskutus välilehti 6. Arvostusmenetelmä FIFO 7. Yksikkökustannus 1,40 8. Viimeinen välitön kustannus 1,40 9. Hinta-/Tuottolaskenta > Tuotto=Hin nta-kustannus 10. Yksikköhinta 2,70 Huomaa, että Tuotto-% kenttä näyttää nyt laskennallisen tuoton. Mikä se on? 11. Yleinen tuotteen kirjausryhmä VÄH.MYYNTI 12. Tuotteen ALV-kirjausryhmä kirjausryhmä JÄL.MYYNTI Nimike on perustettu (NAVissaa ei tarvita erillistä allennusta) Yleinen-välilehdeltä nähdään, että nimikkeen saldo = 0 (kentässä Varasto) eikä sitä ole avoimilla osto- tai myyntitilauksilla ALV Varaston

3 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 3 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi B. Toimittajan perustaminenn Harjoituksen yksinkertaistamiseksi täytetään vain toimittajakortin pakolliset tiedot. 1. Ostot > Suunnittelu > Toimittajat Ohjelma avaa viimeksi käytetyn toimittajan kortin. 2. Avaaa uusi toimittajakortti (F3 tai painike Uusi yläpalkissa). Yleinen -välilehti 3. Valitse Nro kentässä Enter. Vain yksi numerosarja on avattu toimittajille, joten seuraava vapaa toimittajan numero ilmestyy kenttään. k Mikä se on? 4. Kirjoita Nimi kenttään XYZ Maalitukku. 5. Osoite Hämeentie Postinumero Huomaa, että postinumeron perusteella ilmestyy Kaupunki kenttään kaupungin nimi. Mikä se on? o 7. Maa-/aluekoodi FI 8. Kontakti Laura Oskarsson 9. Y-tunnus Laskutus välilehti 10. Yleinen liiketoim. kirjausryhmä KANSALL. 11. Liiketoiminnan ALV-kirjausryhmä KANSALL. K 12. Toimittajan kirjausryhmä KOTIMAAN Maksut välilehti 13. Kohdistustapa Manuaalinen 14. Maksuehtojen koodi 14 PÄIVÄÄ Toimittaja on perustettu Yleinen välilehdeltä nähdään, että meillä ei ole toimittajallee ostovelkaa (kenttä Saldo (PVA) = 0)

4 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 4 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi C. Ostotilauksen luonti Vaikka asiakass on tällä hetkellä halukas ostamaan 100 tölkkiä maalia, päätät ostaaa varastoon saman tien 200 tölkkiä, koska asiakas todennäköisesti palaa myöhemmin ostamaan lisää. 1. Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset Ohjelma avaa ensimmäisen olemassa olevann ostotilauksen. 2. Avaaa uusi ostotilaus (F3 tai painike Uusi yläpalkissa). Tilauksen otsikkotiedot (yläosan tiedot) 3. Paina Nro -kentässä Enter, jolloin uusi u tilausnumero ilmestyy automaattisesti. Mikä se on? 4. Tavarantoimittajan nro kentässä valitse v, hae äsken luotu toimittaja XYZ Maalitukku, OK ja paina Enter.. Huomaa, että osa kentistä tulee automaattisesti toimittajan tiedoista, muttaa voit muuttaa niitä aina vielä tilauskohtaisesti. 5. Huomaa päivämäärä Asiakirjan pvm kentässä. Käy Laskutus välilehdellä katsomassa Eräpäivää.. Mikä se on? Mikä yhteys tällä on toimittajakortille syötettyihin tietoihin? Tilauksen rivitiedot (alaosan tiedot) 6. Vie kursori ensimmäisellee tilausriville. 7. Valitse Tyyppi kenttään Nimike. Siirry Enter illä Nro kenttään. Koska rivin Tyypiksi valittiin nimike, Nro-kenttä edustaa nimikenumeroa. 8. Hae kenttään valikosta Nimikeluette elo ikkuna, etsi Maali, auringonkeltainen. Valitse se, OK jaa paina Enter. Huomaa, että nimikkeen kuvaus tulee nimikekortista. 9. Kirjoita Määrä -kenttään Valitse Sijaintikoodi kenttään SININEN Tämä tarkoittaaa varastoa. 11. Mikä arvo on kentässä Rivisumma ilman ALVia? Kuinka NAV on sen laskenut? Huomaa, että vetämällä voit leventää sarakkeita nähdäksesi otsikon tekstin kokonaan. 12. Mitkä määrät ovat kentissä Vastaanotettava määrä ja Laskutettava määrä? 13. Älä sulje tilausta.

5 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 5 (15) D. Vastaanotto varastoon (osatoimitus, ei laskutusta) Vastaanotetaan 100 tölkkiä maalia. Määrää ei makseta vielä, koska on sovittu maksusta vasta kun loputkin 100 tölkkiä on toimitettu. 1. Katsotaan ensin ostotilauksen tilastoa: valitse F9 tai alapainikkeista Tilaus > Tilasto Ikkunasta nähdään nopeasti yleiskatsaus vastaanotetuista ja laskutetuista määristä tilauksella. Yleinen -välilehti: koko tilauksen tiedot Laskutus välilehti: laskutustiedot Toimitus välilehti: toimitustiedot Toimittaja välilehti: tiedot ko. toimittajalta 2. Valitse Esc palataksesi ostotilaukseen 3. Mene Vastaanotettava määrä kenttään ja vaihda arvoksi 100 Huomioi, että Laskutettava määräkin vaihtuu. Mikä se on? 4. Tyhjennä arvo Laskutettava määrä kentästä. Otat siis osan tilauksesta vastaan, mutta et vielä valmistaudu maksamaan toimittajalle (koska vasta osa tilauksesta saapunut). 5. Valitse jälleen F9 tai Tilaus > Tilasto Yleinen -välilehti: yhä koko tilauksen tiedot Laskutus välilehti: huomaa että täällä on nyt 0, koska tyhjensit arvon Laskutettava määrä kentästä. Toimitus välilehti: osatoimituksen tiedot 6. Valitse Esc palataksesi ostotilaukseen 7. Valitse F11 (tai alapainikkeista Kirjaus > Kirjaa) Oletuksena ohjelma tarjoaa Vastaanotto ja laskutus, mutta tätä EI valita, koska laskua ei vielä kirjata, kts. seuraava kohta. 8. Haluat kirjata vain osatoimituksen, joten vaihda valinnaksi Vastaanotto > OK Ostotilaus säilyy avoimena kahdesta syystä: a. joko vain osatoimitus on kirjattu b. tai pelkkä vastaanotto on kirjattu ilman laskua. 9. Älä sulje tilausta. 10. Käy katsomassa nimikekortin Yleinen -välilehteä: kentässä Varasto on vastaanottamasi 100 ja Määrä ostotilauksessa on vielä toimittamaton 100. Sulje nimikekortti ja palataan ostotilaukseen (Ostot > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset).

6 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 6 (15) E. Vastaanotto varastoon (koko toimitus ja laskutus) Kuukausi on kulunut ja loput 100 tölkkiä maalia on saapunut varastoon yhdessä toimittajan laskun kanssa. Kirjaat nyt ostotilauksen loput 100 tölkkiä vastaanotetuksi ja samalla koko ostolaskun maksettavaksi. 1. Valitse F9 tai alapainikkeista Tilaus > Tilasto Yleinen -välilehti: koko tilauksen tiedot Laskutus välilehti: laskutustiedot Toimitus välilehti: toimitustiedot Toimittaja välilehti: tiedot ko. toimittajalta 2. Valitse Esc palataksesi ostotilaukseen. 3. Koska kuukausi on kulunut edellisen toimituksen vastaanottamisesta, mene tilauksen otsikkotietoihin ja vaihda Kirjauspvm:ksi Mikä on uusi Eräpvm? 4. Syötä Toimittajan laskunro -kenttään Pakollinen tieto: ostolaskussa on toimittajan laskunumero, joka syötetään tässä, jotta pystytään yhdistämään toimitus siitä tulleeseen laskuun. 5. Mene Laskutus välilehdelle > Laskuviesti > syötä Viitenumero; pakollinen tieto 6. Valitse F11 (tai Kirjaus > Kirjaa) Oletuksena ohjelma tarjoaa Vastaanotto ja laskutus 7. OK Huomaa, että ostotilaus katoaa (siirtyy ostohistoriaan) ja näytöllä on jo eri tilaus. Tekemästäsi tilauksesta on tullut kaksi uutta kirjausdokumenttia: yksi kirjattu ostolasku + yksi kirjattu vastaanotto 8. Käy katsomassa nimikekortin Yleinen -välilehteä: kentässä Varasto on vastaanottamasi 200 ja Määrä ostotilauksessa on 0. Sulje nimikekortti. F. Ostohistoria 1. Valitse Ostot > Historia > Kirjatut laskut 2. Valitse F5 listataksesi kaikki kirjatut laskut 3. Vieritä näyttöä päästäksesi listan viimeiseen laskuun ja valitse OK avataksesi se. Mikä on kirjatun laskun numero (näkyy ikkunan otsikossa)?

7 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 7 (15) Valmistellaan ostolaskun maksua toimittajalle Useimmilla yrityksillä on käytössään integroitu nettipankkisovellus, jonka avulla varsinainen maksu hoidetaan. Siksi tässä harjoituksessa ei käydä läpi varsinaista maksuprosessia, vaan tyypillisiä ostoreskontratoimintoja ennen ostolaskun maksua sekä suoritetun maksun jälkeistä kirjausta kirjanpitoon. Työskennellessäsi taloushallinnossa ajat säännöllisesti erääntyvien ostovelkojen (=ostoreskontra) raportin ennen maksua toimittajille. Aja raportti kuukauden jaksolta kaikista toimittajista, joiden lasku erääntyy mennessä, ja tulosta se. Joukossa on myös velka toimittajalle XYZ Maalitukku, joka sinun on maksettava viimeistään Jotta toimintoa voidaan paremmin havainnollistaa, vaihdetaan käsittelypäivämäärä lähemmäksi laskun eräpäivää. G. Ajetaan raportti erääntyvistä ostoveloista 1. Työkalut > Käsittelypvm > vaihda Taloushallinto > Ostovelat > Raportit > Ostovelkojen tilanne Toimittaja välilehdellä voisit suodattaa haluamasi toimittajat eri Toimittajakortin tiedoilla. Nro kenttä vastaa Toimittajanumeroa. Koska ajat raportin kaikista toimittajista, et syötä siihen mitään. 3. Valitse Vaihtoehdot välilehti 4. Kirjoita Tilanne kenttään Tämä määrittää mihin asti erääntyminen lasketaan. 5. Tilanne per kenttä: jätä Eräpäivä valituksi. Tässä voi valita, lasketaanko erääntyminen eräpäivästä, kirjauspäivämäärästä vai asiakirjan päivämäärästä. 6. Jakson pituus > kirjoita 1K (=yksi kuukausi) Tämä määrittelee erääntymisjakson pituuden. 7. Lisää ruksi Tulosta yksityiskohdat ruutuun. 8. Valitse Esikatselu Huomaa, että 2. sivulla viimeisenä ostovelkana on erääntyvä XYZ Maalitukku.

8 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 8 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi Sulje esikatseluu oikean yläkulman ruksista. r H. Ajetaan toiminto Ehdota toimittajamaksuja jaa kirjataan maksu kirjanpitoon 1. Taloushallinto > Ostovelat > Maksupäiväkirjatt 2. Valitse alapainikkeista Maksut > Ehdota toimittajamaksuja 3. Toimittaja välilehden Suodatin kentässä valitse ja etsi toimittaja XYZ Maalitukkuu > OK. Haemme siis vain tämän yhden toimittajan maksuehdotuksia. 4. Siirry Vaihtoehdot välilehdelle. 5. Viimeinen maksupvm > Kirjauspvm > Vastatilin tyyppi > valitse alasvetovalikosta Pankkitili 8. Vastatilin nro > valitse HUP (Hgin uusi u pankki). 9. Pankkimaksun tyyppi > jätä tyhjäksi 10. OK Saatt ilmoituksen Kaikille valuutoillee on luotu ehdotetut toimittajamaksun rivit. Nyt olet luonut maksupäiväkirjan joka suomalaisissa yhtiöissä lähetettäisi iin pankkiohjelman kautta pankkiin maksettavaksi. Meillä ei ole pankkiohjelmaa käytössä tällä kurssilla joten oletamme että tämä työ onn tehty. 11. Sulje ikkuna. 12. Seuraavana päivänä näet tiliotteeltaa että suoritus 341,60 on lähtenyt pankkitililtä XYZ Maalitukulle. Voit siis kirjata maksun kirjanpitoon. Taloushallinto > Ostovelat > Maksupäiväkirjat > alapainike Kirjaus > Kirjaa > Yes 13. Sulje ikkuna ja käy katsomassa toimittajakortilta paljonko olemme vielä velkaa XYZ Maalitukulle? (Välilehti Yleinen,

9 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 9 (15) Tommi Turunen, Heli Kortesalmi kenttä Saldo (PVA). 14. Tarkista myös ostovelat -raportti. Taloushallinto > Ostovelat > Raportit > Ostovelkojen tilanne > Esikatselu. Tätä ostolaskua ei pitäisi olla enäää auki. 15. Katso vielä koko tapahtumaketju jonka olet tehnyt: Ostot > Historia > Kirjatut laskut. Valitse tämä laskutapahtuma ja valitse alapainikkeistaa Navigoi. Ostoprosessi on nyt käyty läpi ja siirrymme myyntiprosessiin.

10 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 10 (15) OstoMyyntiprosessiHarj.docx Harjoitus Myyntiprosessi Tämä on jatkoa aiemmin tehdylle ostoprosessiharjoitukselle. Uusi asiakas, Lähiöliikenne Oy, haluaa ostaa 100 tölkkiä tiettyä maalisävyä, auringonkeltainen. Edellisessä harjoituksessa luotiin tämä nimike, nimikkeen toimittaja ja ostettiin tältä varastoon 200 tölkkiä ko. maalia. Tässä tehtävässä myydään ko. maalia Lähiöliikenne Oy:lle. Tehtävänäsi on tilaustenkäsittelijänä/myyjänä: I. Perustaa uusi asiakas Luodaan asiakaskortti Myynti ja markkinointi > Myynti > Asiakkaat J. Tehdä asiakkaalle tarjous Tehdään myyntitarjous Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tarjoukset K. Muuttaa asiakkaan hyväksymä tarjous tilaukseksi Muutetaan tilaus tarjoukseksi Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tarjoukset > Tee tilaus Tehtävänäsi on varastotyöntekijänä: L. Toimittaa osa tilauksesta Toimitus Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset > F11 > Toimitus M. Toimittaa loput tilauksesta ja kirjata lasku Toimitus ja laskutus Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset > F11 > Toimitus ja laskutus N. Kun koko tilaus on toimitettu ja myyntilasku kirjattu, siirtyy myyntitilaus historiaan Kirjatut laskut Myynti ja markkinointi > Historia > Kirjatut laskut Lopuksi työskentelet taloushallinnossa: O. Kirjaa asiakkaan maksama lasku Taloushallinto > Kassanhallinta > Kassapäiväkirjat

11 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu OstoMyyntiprosessiHarj.docx Tommi Turunen, Heli Kortesalmi NAV harjoitus (15) I. Asiakkaan perustaminen Harjoituksen yksinkertaistamiseksi täytetään vain pakolliset tiedot. 14. Työkalut > Käsittelypvm > vaihda Käsittelypvm vaihdettaessa tuleee kaikki ikkunat olla suljettuna. Palaamme siiss taas kuukauden taaksepäinn (ostoprosessin lopputilanteesta)! Huomaa, että jos kesken harjoituksen joudut jostain syystä poistumaan NAVista, käsittelypvm pitää vaihtaa uudelleen. 15. Myynti ja markkinointi > Myynti > Asiakkaat Ohjelma avaa viimeksi käytetyn asiakkaan kortin. 16. Avaaa uusi asiakaskortti (F3 tai painike Uusi yläpalkissa). Yleinen välilehti 17. Valitse Enter saadaksesi automaattisesti seuraava vapaa asiakasnumero. Mikä se on? 18. Nimi Lähiöliikenne Oy. 19. Osoite Vauhtitie Postinumero Huomaa, että postinumeron perusteella ilmestyy Kaupunki kenttään kaupungin nimi. Mikä se on? o 21. Maa-/aluekoodi FI. 22. Kontakti Martti Lonka Laskutus välilehti 23. Yleinen liiketoiminnan kirjausryhmää KANSALLL 24. Liiketoiminnan yleinen ALV-kirjausryhmä KANSALL 25. Asiakkaan kirjausryhmä KOTIMAAN N Maksut välilehti 26. Kohdistustapa Manuaalinen 27. Maksuehtojen koodi 14 PÄIVÄÄ 28. Sulje Asiakaskortti Asiakas on perustettu Yleinen-välilehdeltä nähdään, että asiakas ei ole meillee velkaa (kenttä Saldo (PVA) = 0)

12 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu OstoMyyntiprosessiHarj.docx Tommi Turunen, Heli Kortesalmi NAV harjoitus (15) J. Myyntitarjous 1. Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsittelemik inen > Tarjoukset Ikkuna aukeaa a tyhjänä, koska aiempia tarjouksia ei ole. 2. Paina Enter saadaksesi tarjoukselle e automaattisesti numeron. Mikä se on? Tarjouksen otsikkotiedo 3. Tilausasiakkaan nro kentässä valitse Lähiöliikenne Oy > OK. Paina Enter. ja hae listasta Tarjouksen rivitiedot 4. Valitse tilausrivillä Tyyppi valikostaa Nimike 5. Valitse Nro kentän alasvetovalikosta nimike Maali, auringonkeltainen Huomaa, että yksikköhinta ilmestyyy nimikekortilta Yksikkö ilman ALV kenttään. 6. Hae sijaintikoodi kenttään VIHREÄ, Enter Huomaa, että ikkunan oikeassa laidassa Nimikkeen tiedot paneelissa Saatavuus näyttää 0. Tämä johtuuu siitä, että tuote ostettiin edellisessä harjoituksessa varastoonn SININEN. 7. Vaihda sijaintikoodiksi SININEN, Enter Saatavuus on nyt Kirjoita Määrä kenttään Tarjous on valmis ja voidaan tulostaa Tulostaa painikkeella lähetettäväksi asiakkaalle. Ei tehdää sitä nyt, vaan katsotaan vain esikatselussa: valitse Tulosta Esikatselu. Sulje Esikatselu lopuksi. K. Kopioidaan tarjouksesta tilaus Asiakas on hyväksynyt tarjouksent n sellaisenaan. 14. Paina Tee tilaus painiketta tarjousikkunassa. 15. Vahvista toimenpide > Yes

13 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 13 (15) OstoMyyntiprosessiHarj.docx Huomaa, että ikkuna (ja tarjous) katoaa. Sitä ei enää ole, sillä kaikki sen tiedot ovat kopioituneet tilaukseksi. 3. Käy katsomassa tilausta Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset. Mikä sen numero on? L. Tilauksen toimitus (osatoimitus, ei laskua) Asiakas on toivonut toimitusta kahdessa erässä, mutta yhdellä laskulla (toisen toimituserän mukana). Ensin toimitetaan 1. erä (50 tölkkiä) maalia. 11. Myynti ja markkinointi > Tilauksen käsitteleminen > Tilaukset Viimeksi käsitelty tilaus aukeaa näytölle. 12. Hae aiemmin tekemäsi tilaus näytölle. Huomaa Laskutus -välilehdellä, että Eräpvm:ksi on ilmestynyt pvm. Mikä se on? Kuinka ohjelma on sen laskenut? 13. Siirry ensimmäisellä tilausrivillä kenttien Toimitettava määrä ja Laskutettava määrä kohdalle (vieritä näyttöä alareunasta oikealle) ja vedä ne otsikoista (drag&drop) Määrä kentän perään (elleivät jo ole). 14. Vaihda Toimitettava määrä kenttään arvo 50 Huomaa, että Laskutettava määrä vaihtuu samaksi. 15. Tyhjennä arvo kentästä Laskutettava määrä 16. Katsotaan myyntitilauksen tilastoa: valitse F9 tai Tilaus > Tilasto Ikkunasta nähdään nopeasti yleiskatsaus toimitus- ja laskutustiedoista myyntitilauksella. Yleinen -välilehti: koko tilauksen tiedot Laskutus välilehti: laskutustiedot Toimitus välilehti: toimitustiedot Asiakas välilehti: asiakaskohtaiset tiedot Mikä arvo on Toimitus -välilehdellä kentässä Yhteensä Sis. ALV? 17. Valitse Esc palataksesi myyntitilaukseen 18. Valitse F11 (tai Kirjaus > Kirjaa) Oletuksena ohjelma tarjoaa Toimitus ja laskutus, mutta vaihda valinnaksi Toimitus > OK Asiakas halusi laskun vasta 2. erän mukana.

14 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 14 (15) OstoMyyntiprosessiHarj.docx 19. Valitse näytön alapainikkeista Tilaus > Toimitukset Täältä näet Kirjatut myyntitoimitukset 20. Valitse ensimmäinen (ainoa) myyntitoimitusrivi ja klikkaa alapainikkeista Toimitus > Kortti (vaihto+f5) avataksesi myyntitilausrivin tiedot ja tarkastele niitä. Mikä on kirjatun myyntitoimituksen numero? 21. Sulje kaikki toimitusikkunat palataksesi tilaukseen (Esc tai oikean yläkulman ruksi). 22. Käy katsomassa nimikekortilta varastosaldoa (kenttä Varasto). Mikä se on? M. Tilauksen toimitus (koko toimitus ja laskutus) Asiakas on valmis vastaanottamaan 2. erän: loput 50 tölkkiä ja laskun. N. Myyntihistoria 9. Valitse F11 (tai Kirjaus > Kirjaa) Oletuksena ohjelma tarjoaa Toimitus ja laskutus 10. OK Huomaa, että myyntitilaus katoaa (siirtyy myyntihistoriaan). 11. Sulje tilausikkuna. Käy taas katsomassa nimikekortilta varastosaldoa. Mikä se on? Myös asiakkaan kortille on ilmaantunut myyntisaamisiamme (Saldo (PVA)). Kuinka paljon sitä on? 1. Myynti ja markkinointi > Historia > Kirjatut laskut 2. Valitse F5 avataksesi Kirjatut myyntilaskut ikkuna ja hae äsken kirjaamasi tilaus (viimeisenä). Mikä sen numero on?

15 HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 15 (15) OstoMyyntiprosessiHarj.docx O. Kirjaa asiakkaan maksama lasku Pankista saadulle tiliotteelle on ilmestynyt maksusuoritus Lähiöliikenne Oy:ltä. Kirjaat laskun maksetuksi kirjanpitoosi. Asiakas ei ole käyttänyt viitenumeroa joten et voi käyttää automaattikohdistusta vaan kirjaat tapahtuman käsin. 1. Käy katsomassa kuinka paljon Lähiöliikenne Oy on meille velkaa: Taloushallinto > Myyntisaamiset > Asiakkaat. Valitse Lähiöliikenne Oy. Mikä summa näkyy SALDO (PVA) -kentässä? Tämä on asiakkaan velka meille. 2. Taloushallinto > Kassanhallinta > Kassapäiväkirjat. Syötä kirjauspäivämäärä Valitse tilityyppi > Asiakas, Tilinumeroksi hae asiakasluettelosta Lähiöliikenne Oy 4. Syötä summa kenttään pankkitilillä oleva arvo -329,40 (miinusmerkkinen koska kirjaamme myyntisaamistilin kreditpuolelle). 5. Valitse alasvetovalikosta vastatilin tyyppi > Pankkitili 6. Vastatilin numero > HUP (debet puoli kirjauksesta kirjataan tänne). 7. Kohdistetaan asiakirjatyyppiin > Lasku 8. Kohdistetaan asiakirjaan nro > hae alasvetovalikosta tekemäsi lasku maaleista. (Tämä kirjaus kuittaa ko. laskun maksetuksi). OK. 9. Enter ja siirryt seuraavalle riville maksupäiväkirjassa. 10. Vie maksusuoritus kirjanpitoon: Kirjaus > Kirjaa > Yes. 11. Käy asiakkaan kortilla katsomassa mikä summa on nyt Saldo (PVA) kentässä? Harjoitus päättyy tähän. Huom! Harjoituksen kaikki vaiheet A O voidaan toistaa käyttäen esim. - nimikkeen kuvauksena Maali1, auringonkeltainen - toimittajan nimenä XYZ Maalitukku1 - asiakkaan nimenä Lähiöliikenne1 Numerosarjat kaikissa kohdissa antavat tietenkin eri numerot (seuraavat vapaat).

Harjoitus Nimikekulujen kirjaaminen (sekä osto- ja myyntiprosessin kertaus)

Harjoitus Nimikekulujen kirjaaminen (sekä osto- ja myyntiprosessin kertaus) HAAGA-HELIA ammattikorkeakoulu NAV harjoitus 1 (6) Harjoitus Nimikekulujen kirjaaminen (sekä osto- ja myyntiprosessin kertaus) Tehtävä voidaan suorittaa itsenäisenä. Aiemmat harjoitukset, joiden osaamista

Lisätiedot

Osto- ja myyntiprosessi

Osto- ja myyntiprosessi Osto- ja myyntiprosessi Microsoft Dynamics NAV 1 Harjoitus käy läpi oston ja myynnin perusprosessit Maalitölkit ostetaan ja myydään sellaisenaan eteenpäin = jälleenmyynti Viedään prosessit läpi NAVilla

Lisätiedot

Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista

Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista Sisältö 1. Luennot ja käsitteet 10 pistettä 2. NAVin käyttö 20 pistettä Läpäisyyn vaaditaan 12 pistettä, joista vähintään 8 on NAVin käytöstä. Luennot ja käsitteet

Lisätiedot

Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista

Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista Mitä tentissä tulee osata? 50 % arvioinnista Sisältö 1. Luennot ja käsitteet 10 pistettä 2. NAVin käyttö 20 pistettä Läpäisyyn vaaditaan 12 pistettä, joista vähintään 8 on NAVin käytöstä. Luennot ja käsitteet

Lisätiedot

NAV - aloitus Microsoft Dynamics NAV 5.0

NAV - aloitus Microsoft Dynamics NAV 5.0 NAV - aloitus Microsoft Dynamics NAV 5.0 1 NAVin käytöstä harjoituksissa jokaisella on oma yritys opettaja jakaa henkilökohtaisen yritysnumeron ja opastaa kirjautumisen samalla koneella työskennellessä

Lisätiedot

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron

OmaVero. Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron OmaVero Näin ilmoitat ja maksat arvonlisäveron Kirjaudu OmaVeropalveluun osoitteessa www.vero.fi/omavero. Klikkaa sinistä Kirjaudu sisään -painiketta. Kirjautumisen jälkeen näytölle avautuu OmaVero-palvelun

Lisätiedot

Toimituksen laskuttaminen erissä

Toimituksen laskuttaminen erissä 1 Toimituksen laskuttaminen erissä Johdanto Laskutus voidaan toimitusprojekteissa sopia monella eri tavalla: Ennakkoon maksetut toimitukset ( esim. nettikauppa), Ennakkomaksu ( käsiraha), ja loppusumma

Lisätiedot

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen 1 Pankkitositteen tietojen kohdentaminen Johdanto Pankkitapahtumien (tiliotteen) tietojen linkitys kirjanpitoon (maksutapahtumien kohdistus laskuihin) voi joskus olla työlästä (jos maksutapahtuman tiedot

Lisätiedot

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen

Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen 1 Toimittajan laskusta maksun kirjaukseen Johdanto Maksujen kirjaaminen Odoo ssa on selväpiirteinen toimenpide, ja sen avulla voi myös seurata yrityksen tuloksen kehittymistä on-line. Erääntyneiden maksujen

Lisätiedot

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto

Sisäänkirjaus Uloskirjaus. Yritystieto Sisäänkirjaus Uloskirjaus Yritystieto Kustannusarvio PartSmart Siirrä PartSmart tiedosto Näytä PartSmart ostoslistat Lataa PartSmartHinnasto Tuotteet Lisävarusteet SNOW ATV PWC Öljytuotteet Öljyt, Snow

Lisätiedot

Enterprise by Hansaworld Käyttöopas

Enterprise by Hansaworld Käyttöopas Enterprise by Hansaworld Käyttöopas Pöllänen, Marko 2016 P2P Laurea-ammattikorkeakoulu Yksikkö Käyttöopas Enterprise by Hansaworld Marko Pöllänen P2P, Liiketalous Käyttöopas Lokakuu, 2016 Sisällys 1 Johdanto...

Lisätiedot

Lindab eshop käyttöohjeet

Lindab eshop käyttöohjeet Lindab eshop käyttöohjeet A good thinking company Sisältö lindab we simplify construction Sivut 3-10: Kirjautuminen eshoppiin ja tilauksen teko Sivut 11-14: Tilausrivien pikasyöttö Sivut 15-21: Asiakkaan

Lisätiedot

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN

OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN OPAS VERKKOLASKUTUKSEEN 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo. 2 1. Passeliin kirjautuminen. 3 2. Luo uusi asiakas asiakaskortistoon.. 3 3. Uuden laskun tekeminen.. 5 4. Laskun lähettäminen verkkolaskuna...

Lisätiedot

lindab we simplify construction eshop Käyttöohjeet

lindab we simplify construction eshop Käyttöohjeet eshop Käyttöohjeet www.lindab.fi/eshop Sisältö Sivut 3-10: Kirjautuminen eshoppiin ja tilauksen teko Sivut 11-14: Tilausrivien pikasyöttö Sivut 15-21: Asiakkaan tietoihin liittyvät toiminnot 2 Kirjautuminen

Lisätiedot

CSV-tilaukset 31.5.2006

CSV-tilaukset 31.5.2006 CSV-tilaukset 31.5.2006 CSV-tilaukset 2(7) 1 JOHDANTO... 3 2 TIEDOSTORAKENNE... 3 2.1 Kommentti... 3 2.2 Tilaus... 3 2.3 Tilausrivi... 6 3 TUKI... 7 CSV-tilaukset 3(7) 1 JOHDANTO Tämä dokumentti kuvaa

Lisätiedot

Käyttö ohjeet kirpputorille

Käyttö ohjeet kirpputorille Käyttö ohjeet kirpputorille Asiakas kortisto Oma asiakaskortti kaikille (Tilitys, sopimukset, viivakoodihintalaput) Tuote kortit Lisätään kaikki Alv: sisältävät tuotteet. (Myyntipaikat, kahvila, muut tuotteet)

Lisätiedot

Visma Avendo E40. Visma Avendo ja vuodenvaihde Visma Avendo Oy, 2011

Visma Avendo E40. Visma Avendo ja vuodenvaihde Visma Avendo Oy, 2011 Visma Avendo E40 Visma Avendo ja vuodenvaihde 2012 5.12.2011 Asiakaspalvelu: HelpDesk: www.visma.fi/helpdesk Visma Avendon asiakaspalvelu: 0207 560 608 Visma Avendo Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin

Lisätiedot

NAV - aloitus. Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 RTC. (RTC = Role Tailored Client = roolipohjainen käyttöliittymä) 1 Tommi Turunen

NAV - aloitus. Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 RTC. (RTC = Role Tailored Client = roolipohjainen käyttöliittymä) 1 Tommi Turunen NAV - aloitus Microsoft Dynamics NAV 2009 R2 RTC (RTC = Role Tailored Client = roolipohjainen käyttöliittymä) 1 NAV harjoituksista 1 Ensisijainen tarkoitus oppia esimerkkien kautta tyypillisiä ominaisuuksia,

Lisätiedot

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO

STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO STS UUDEN SEUDULLISEN TAPAHTUMAN TEKO Valitse vasemmasta reunasta kohta Sisällöt Valitse painike Lisää uusi Tapahtuma Tämän jälkeen valitse kieleksi Suomi VÄLILEHTI 1 PERUSTIEDOT Valittuasi kieleksi suomen,

Lisätiedot

Timanttiset-verkkokauppa, ohje

Timanttiset-verkkokauppa, ohje Timanttiset-verkkokauppa, ohje Sisältö 1. Tuotteen ostaminen (kuluttaja)... 2 2. Osuuskunnan rooli tilausprosessissa... 6 3. Kauppiaan rooli tilausprosessissa... 7 Verkkokauppalähetteen ja -laskutuksen

Lisätiedot

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje

Oy Oticon Ab. Korvakappale.fi. Käyttöohje Oy Oticon Ab Korvakappale.fi Käyttöohje 15 1 Sisältö 2 Yleistä... 3 3 Käyttäjätilit ja kirjautuminen... 3 3.1 Käyttäjätilit... 3 3.2 Pääkäyttäjätilin tilaaminen... 4 3.3 Kirjautuminen... 5 4 Peruskäyttäjän

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento. Ikkuna aukeaa. Voit valita Näytettävät opinnot - osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation

Omapalvelu. Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014. Tieto Corporation Omapalvelu Omapalvelu - ohje Päivityspaketti 1/ 2014 Omapalvelu / Kirjautuminen pankkitunnuksilla Asiakas kirjautuu Omille sivuille kunnan nettisivujen linkin kautta. Sivulle kirjaudutaan Vetuma-tunnistuksen

Lisätiedot

Metron. nettikauppaohjeet

Metron. nettikauppaohjeet Metron nettikauppaohjeet 2012 WIHURI OY AARNIO METRO Sivu 1/24 Sisällys 1 Johdanto ja nettikauppaan kirjautuminen 2 2 Tuotehaku 3 2.1 Ean-vähittäisyksikönkoodilla 4 2.2 Tuotteen nimellä 4 2.3 Nimellä ja

Lisätiedot

Avaa sovellus (PERUSAURORA)

Avaa sovellus (PERUSAURORA) 23.12.2010. Päivitetty 12.01.2011. Täydennetty 01.02.2011 Kaarina Karjalainen 1 Tehdyn numeron kopioiminen omalle osastolle Tämä on ohje numeroiden kopioimista varattaville/lainattaville lehdille. Pääsääntönä

Lisätiedot

SEJO OY VERKKOKAUPAN OHJEET: Tässä linkki verkkokauppamme sivustolle http://verkkokauppa.sejo.fi/ Olet saanut sähköpostilla käyttäjätunnuksen ja salasanan, joilla pääset kirjautumaan verkkokauppaamme.

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Visma Avendo Laskutus

Visma Avendo Laskutus Visma Avendo Laskutus Visma Avendo ja vuodenvaihde 2012 5.12.2011 Asiakaspalvelu: HelpDesk: www.visma.fi/helpdesk Visma Avendon asiakaspalvelu: 0207 560 608 Visma Avendo Oy pidättää itsellään oikeuden

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

PALVELUNTUOTTAJA TAPAHTUMIEN KIRJAAMINEN PSOP-JÄRJESTELMÄÄN. Helsingin kaupunki: Suun terveydenhuollon palvelut

PALVELUNTUOTTAJA TAPAHTUMIEN KIRJAAMINEN PSOP-JÄRJESTELMÄÄN. Helsingin kaupunki: Suun terveydenhuollon palvelut PALVELUNTUOTTAJA TAPAHTUMIEN KIRJAAMINEN PSOP-JÄRJESTELMÄÄN Helsingin kaupunki: Suun terveydenhuollon palvelut PALVELUT: SUUN TERVEYDENHUOLTO 1 Sisällys 23.2.2017 1 EDELLYTYKSET TAPAHTUMAKIRJAUKSILLE...

Lisätiedot

Tuomarit. 1. Järjestelmään kirjautuminen

Tuomarit. 1. Järjestelmään kirjautuminen Tuomarit Taso järjestelmässä hoidetaan Suomen Palloliiton valtakunnallisten sarjojen, sekä järjestelmän käyttöönottaneiden piirien erotuomariasettelut ja tulospalvelu (mm. sähköiset pöytäkirjat). 1. Järjestelmään

Lisätiedot

KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen

KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen KILVET...2 ATJ Aloitussivu...2 Päävalikko...3 Kilpisarjatilausten haku...4 Kilpisarjatilaukset...5 Kilpisarjatilaus...6 Kilpisarjatilauksen vastaanotto...7 Kilpien hallinnointi valikko...8 Kilpivarastojen

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

1 Rekisteröityminen Supplier Portal palvelun käyttäjäksi

1 Rekisteröityminen Supplier Portal palvelun käyttäjäksi Ostoreskontra Supplier Portal toimittajaportaali -ohje Sivu 1 / 15 SUPPLIER PORTAL TOIMITTAJAPORTAALI OHJE TOIMITTAJILLE Verkkolaskutuspalvelun käyttöönottamiseksi laskun lähettäjän tulee rekisteröityä

Lisätiedot

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ

HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ 1 HYVÄKSILUKEMISEN TEKEMINEN ILMAN ENNAKKOPÄÄTÖSTÄ Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta komento Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät

Lisätiedot

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön

Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Ohje UCPorin julkisten lukujärjestyksien käyttöön Lukujärjestyspalvelun osoite: http://lukujarjestys.ucpori.fi Lukujärjestyslistalla näkyy sekä opintokokonaisuuksia, että yksittäisten kurssien lukujärjestyksiä.

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata Opinto-oppaassa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Lehden ennakkotilaus Lehden päivä- ja etäjakelu

Lehden ennakkotilaus Lehden päivä- ja etäjakelu Lehden ennakkotilaus Lehden päivä- ja etäjakelu Postittamisen työpöytä Käyttöohje Sisältö Valitse lehti jolle ennakkotilaus tehdään dia Tarkista lehden yhteyshenkilö ja aloita tilauksen tekeminen dia Anna

Lisätiedot

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS

STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS STANDARD TALOUSHALLINNON KÄYTTÖOPAS Standard Taloushallinto Käyttöopas page 1/6 Table of Contents PERUSIKKUNA... 3 HENKILÖKOHTAINEN TYÖPÖYTÄ... 4 ASETUKSET PERUSKÄYTTÖÄ VARTEN... 5 Yritystiedot... 5 Henkilöt

Lisätiedot

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri

Liveseuranta (1/9) Suomen Palloliiton Tampereen piiri Liveseuranta (1/9) Liveseuranta on kätevä tapa hoitaa ottelupöytäkirjan täyttäminen jo itse ottelun aikana. Suosittelemme sen käyttämistä sarjasta riippumatta, jolloin kaikki tarpeellinen pystytään tekemään

Lisätiedot

Ohjeita Irman käyttöön. 1) Uuden käyttäjän luominen 2) Lisenssin lunastaminen 3) Kilpailuihin ilmoittautuminen 4) Viesteihin ilmoittautuminen

Ohjeita Irman käyttöön. 1) Uuden käyttäjän luominen 2) Lisenssin lunastaminen 3) Kilpailuihin ilmoittautuminen 4) Viesteihin ilmoittautuminen Ohjeita Irman käyttöön 1) Uuden käyttäjän luominen 2) Lisenssin lunastaminen 3) Kilpailuihin ilmoittautuminen 4) Viesteihin ilmoittautuminen Mene osoitteeseen irma.suunnistusliitto.fi Paina oikeasta yläkulmasta

Lisätiedot

ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella.

ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella. Sivu 1(7) Sopimuslaskutus ProCountorin Sopimuslaskutus -ominaisuus mahdollistaa sopimustietojen tallentamisen asiakkaalle ja asiakkaiden laskuttamisen sopimusten perusteella. Sopimus Kullekin asiakkaalle

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE)

OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN TILASTOINTI AIKUISTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT (LIVE) OTTELUN LIVE-TILASTOINNIN ALOITTAMINEN JA LOPETTAMINEN MATCH KEY 1) HAE MATCH KEY BASKETHOTELLISTA kirjaudu baskethotelliin etsi Minun otteluni

Lisätiedot

Lehden ennakkotilaus valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteeton lehti

Lehden ennakkotilaus valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteeton lehti Lehden ennakkotilaus valtakunnallinen jakelupalvelu osoitteeton lehti Postittamisen työpöytä Käyttöohje Sisältö Valitse lehti jolle ennakkotilaus tehdään dia Tarkista lehden yhteyshenkilö ja aloita tilauksen

Lisätiedot

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE

SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE SUOMEN EKONOMIEN CRM-OHJEET YHDISTYKSILLE 1 SUOMEN EKONOMIEN CRM-KÄYTTÖOHJE YHDISTYKSILLE (ohjeen sisältämät jäsenet ovat testidataa, eivätkä perustu aitoihin jäsenyyksiin) Tervetuloa käyttämään Suomen

Lisätiedot

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN

HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN 1 HYVÄKSILUETTUJEN SUORITUSTEN REKISTERÖIMINEN Valitse Opintojen rekisteröinti -valikosta Hyväksilukeminen. Voit valita Näytettävät opinnot -osiosta, mitkä opiskelijan suorituksista näkyvät aktiivisina

Lisätiedot

Myyntilaskutus. Myyntilaskutus

Myyntilaskutus. Myyntilaskutus Koulutuksen tavoitteet Laskutusprosessi Myyntitilauksen luonti ja siihen liitteen liittäminen, liitteen poistaminen ja avoimen erän tarkastelu Myyntitilauksen luonti maksupostein prr- osalle ja avoimen

Lisätiedot

Discendum Oy

Discendum Oy 1 CV+ ansioluettelon luominen ja muokkaus CV+ - Yleistä 3 CV+ -ansioluettelon luominen 5 Tietojen muokkaaminen Perustoiminnot 7 CV+ sisältöjen otsikoiden muokkaus 8 Koulutus- ja työkokemustiedot Todistuksen

Lisätiedot

FORMATIIVINEN ARVIOINTI

FORMATIIVINEN ARVIOINTI FORMATIIVINEN ARVIOINTI (OHJEISTUKSESSA KÄYTETTY VISMAN YLEISIÄ OHJEITA FORMATIIVISEN ARVIOINNIN TEKEMISESTÄ. LISÄTIETOJA VISMA.FI) 1 OPETTAJAN ARVIOINTINÄKYMÄ Opettaja pääsee tekemään formatiivista arviointia

Lisätiedot

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti.

Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. TULOSTUSTEN MUOKKAUS Ohjelman lasku, lähete jne. tulostuksia voidaan muokata seuraavasti. Valitaan Asetukset - Tulostukset ja esille tulleesta ikkunasta valitaan tuloste jota halutaan muokata. Aseta ensin

Lisätiedot

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo:

RAPORTIT. 1. Yleistä. Sisällysluettelo: RAPORTIT Sisällysluettelo: 1. Yleistä 2. Rekisteristä löytyvät raporttipohjat Normaalit Valmiit Kiinteät raportit ja työkalut 3. Uuden raportin luominen 4. Osoitetarrat ja sähköpostin lähettäminen suoraan

Lisätiedot

NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot

NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot NEPTON JÄSENTIETO-KOULUTUS 15.12.2015 TAMPEREELLA PÄÄKIRJASTO METSOSSA - aihealueita ja muistiinpanot Markkinointi & tiedottaminen Henkilöryhmät ja rajatut käyttöoikeudet esim. ohjaajille Liikuntasetelien

Lisätiedot

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun.

Yrityksen sisäinen tunnus Henkilönumero tai muu yrityskohtainen tunniste, mikäli tieto on tallennettu verkkopalveluun. 1(7) KORTINHALTIJAN HALLINTA Kortinhaltijan nimetty sivu sisältää kortinhaltijan henkilö-, korttitili-, kortti- ja maksutiedot. Sivulle pääsee hakemalla kortinhaltijan tietoja ja avaamalla hakutuloksesta

Lisätiedot

Opintokohteiden muokkaus

Opintokohteiden muokkaus 1 Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata WebOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasMuokkaaja-oikeudet. WebOodin käyttölupia

Lisätiedot

SAP NAVIGOINTI. Yleistä SAPista JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO

SAP NAVIGOINTI. Yleistä SAPista JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Yleistä SAPista - Yritys = 2100 Jyväskylän yliopisto - Tyks-ryhmä = Tiedekunta - Tulosyksikkö = Laitos - Kustannuspaikka = Laitos (ent. VA) - Transaktiokoodi/tekninen nimi = alfanumeerinen tunniste joka

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Sähköisten palveluseteleiden käyttöönotto Palveluseteli- ja ostopalvelut (PSOP)- järjestelmässä. Oulun kaupunki, Hyvinvointipalvelut

Sähköisten palveluseteleiden käyttöönotto Palveluseteli- ja ostopalvelut (PSOP)- järjestelmässä. Oulun kaupunki, Hyvinvointipalvelut Sähköisten palveluseteleiden käyttöönotto Palveluseteli- ja ostopalvelut (PSOP)- järjestelmässä Oulun kaupunki, Hyvinvointipalvelut Sähköiset palvelusetelit Kaikki Oulun hyvinvointipalvelujen palvelusetelit

Lisätiedot

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä

Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa - Kassa käyttöliittymä Elisa Kassa sovelluksen päänäkymä voidaan jakaa kolmeen osaan. 1. Osuus käsittää asiakasta, tuotetta ja työntekijää koskevan tiedon. a. Asiakaskentästä voidaan etsiä

Lisätiedot

Golli-palvelun käyttöohje. Huhtikuu 2016

Golli-palvelun käyttöohje. Huhtikuu 2016 Golli-palvelun käyttöohje Huhtikuu 2016 Sisällysluettelo 1 Yleistä... 3 1.1 Sisäänkirjautuminen Golliin... 3 1.2 Gollin aikakatkaisu... 4 1.3 Gollin selainkäyttöliittymä rakenne ja toiminnot... 4 2 Organisaatio-

Lisätiedot

Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti

Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti 1 Ensimmäisen myyntiprojektin tarjouksen luonti Johdanto Tarjous on dokumentti, jossa määritellään myytävä tuote tai palvelu, sekä sen hinta. Asiakas voi hyväksyä tarjouksen (jolloin seuraava vaihe on

Lisätiedot

Erotuomareiden TASO-ohjeistus

Erotuomareiden TASO-ohjeistus Erotuomareiden TASO-ohjeistus 1 Järjestelmään kirjautuminen Palveluun kirjaudutaan osoitteessa https://taso.palloliitto.fi Ensimmäisellä kirjautumiskerralla tunnukset ovat: Käyttäjätunnus: Oma nimi, esim.

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014

Ryhmät. Pauliina Munter/Suvi Junes Tampereen yliopisto/ Tietohallinto 2014 1 Ryhmät Moodlessa voi jakaa opiskelijoita pienempiin alaryhmiin, joilla toimitaan esim. keskustelualueella tai työskennellään wikissä. Ryhmätoiminto on hyödyllinen, jos kurssilla on paljon osallistujia

Lisätiedot

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle

Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Tuusulan kunta Päivitetty 29.2.2016 Kasvatus- ja sivistystoimi Timmi 4.1. sähköinen asiointi ohje hakijalle Sisällys Rekisteröityminen yksityishenkilönä... 2 Organisaation (rekisteröityneen seuran ja yhdistyksen)

Lisätiedot

PlanMan Project 2015 projektihallintaohjelmisto loma-aikataulu

PlanMan Project 2015 projektihallintaohjelmisto loma-aikataulu PlanMan Project 2015 projektihallintaohjelmisto loma-aikataulu (PlanMan Project 2015 projektihallintaohjelmisto on PlanMan Oy:n kehittämä ja ylläpitämä tuote) 23.10.2015 Pekka Väätänen Loma-aikataulupohjan

Lisätiedot

Projektien matkasuunnitelmien ja matkalaskujen tiliöintitietojen muuttaminen Travelissa

Projektien matkasuunnitelmien ja matkalaskujen tiliöintitietojen muuttaminen Travelissa Projektien matkasuunnitelmien ja matkalaskujen tiliöintitietojen muuttaminen Travelissa Katso yleisohjeet matkasuunnitelman ja matkalaskun tekemiseen Loorasta Travelin Matkustajan ohjeesta; https://www.loora.fi/intra/download/materials/henkilöstöasiat/hh-sarja/matkustaminen/travel_matkustajan%20ohje.pdf

Lisätiedot

Sisällys. Käyttöohje. Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys

Sisällys. Käyttöohje. Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys Käyttöohje Kilometrien syöttö ja muokkaus, sekä palkanlaskentaan vietävän laskutuksen lisäys Sisällys 1 Kilometrien syöttö...2 1.1 Uusien kilometrien syöttö kun ajetaan Profiilin autoilla...2 1.1.1 Normaali

Lisätiedot

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet

Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Elisa Yritysnumeropalvelun tavoitettavuuspalvelu Pääkäyttäjän ohjeet Tavoitettavuusasetusten hallinta Oma Elisa -käyttöliittymällä Koska sovellusta kehitetään jatkuvasti, pidättää Elisa Oyj oikeudet muutoksiin.

Lisätiedot

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen

Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen tekeminen it-arvi Ohjeet sovelluksen käyttöön KÄYNNISTYS: - Sovellus käynnistetään tuplanapauttamalla kuvaketta Esteettomyysarviointi.exe. ETUSIVU: Aloita uusi kartoitus -painikkeesta käynnistyy uuden kartoituksen

Lisätiedot

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana.

Painonhallinta. Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Painonhallinta Sisäänkirjautuminen Kirjaudu sovellukseen antamalla käyttäjätunnus ja salasana. Kuva 1 Sisäänkirjautuminen Yleistä Painonhallinta toimii internet-selaimella, mutta liikuttaessa sovelluksessa,

Lisätiedot

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille:

Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Lappi.fi -pikaohje Kittilän kylille: Tämän pikaohjeen avulla pääsette alkuun sivujenne tekemisessä, mutta suosittelemme täydellisten Lappi.fi -ohjeiden lukemista ennen sivujenne tekemistä. Ohjeet löytyvät

Lisätiedot

Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille

Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace/Wosbee -kauppiaille Päivitetty 18.11.2011 1(8) Maksuturvan pikaopas Smilehouse Workspace-kauppialle Maksuturva-palvelun käyttö on tehty sinulle mahdollisimman

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry

Suomen Lions-liitto ry Suomen Lions liitto ry 1 DOKUMENTIN YLEISTIEDOT Dokumentti sisältää lyhennetyn tapahtumien tallennusohjeen. Mahdolliset kysymykset voit lähettää osoitteeseen lionsraportointi (at) lions.fi. 2 TAPAHTUMIEN

Lisätiedot

KGU kannassa omaisuuden hallinta moduuli on valmiiksi asennettu.

KGU kannassa omaisuuden hallinta moduuli on valmiiksi asennettu. 1 Investointien hallinta ja poistot Investointien (esimerkiksi koneet ja laitteet, maa-alueet ja kiinteistöt) hallinta Odoo kirjanpidossa tehdään "Omaisuuden hallinta" moduulin alaisuudessa. Siellä voidaan

Lisätiedot

Kuva: Ilpo Okkonen

Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS OHJAAJAN OHJE 14.2.2017 Kuva: Ilpo Okkonen OodiHOPS Oulun yliopistossa Oulun yliopiston koulutusneuvosto on päättänyt, että OodiHOPS-toiminto otetaan käyttöön vähintään aloittavilla opiskelijoilla

Lisätiedot

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT

OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN TILASTOINTI NUORTEN VALTAKUNNALLISET SARJAT OTTELUN ALOITTAMINEN - TILASTON LOG-TIEDOSTON HAKEMINEN BASKETHOTELLISTA (tilasto ei livenä) Kirjaudu joukkueen yhteyshenkilön tunnuksilla baskethotelliin.

Lisätiedot

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen

Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Suoritusten seuranta ja opiskelijan edistyminen Opettaja voi halutessaan ottaa käyttöön toiminnon, jossa hän määrittelee etenemispolun opintojaksolle. Hän voi jokaisen aktiviteetin kohdalla määritellä

Lisätiedot

1. Valitse suunniteltu valmistumisvuosi alasvetovalikosta ja tallenna valinta. 2. Luo uusi HOPS painikkeella pääset tekemään HOPSia.

1. Valitse suunniteltu valmistumisvuosi alasvetovalikosta ja tallenna valinta. 2. Luo uusi HOPS painikkeella pääset tekemään HOPSia. ehopsin käyttöohje opiskelijalle 1.2 versio Ennen kuin aloitat hopsin tekemisen, tutustu huolella tiedekuntasi HOPS ohjeistukseen ja pääaineesi/koulutusohjelmasi tutkintorakenteeseen. Tiedekuntakohtaisissa

Lisätiedot

Karttapalvelun käyttöohjeet

Karttapalvelun käyttöohjeet Karttapalvelun käyttöohjeet 1 Yleistä... 2 2 Aloitusnäkymä... 2 3 Liikkuminen kartalla... 3 4 Vasemman laidan valikko... 3 4.1 Kaavayhdistelmä... 3 4.2 Valmistelussa olevat kaavat... 3 4.3 Kaavamerkinnät...

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO. Standard Taloushallinto Verkkolaskutus Sivu 1/9

SISÄLLYSLUETTELO. Standard Taloushallinto Verkkolaskutus Sivu 1/9 SISÄLLYSLUETTELO Johdanto... 2 Käyttöönotto... 3 Verkkolaskutuksen aktivointi... 3 Järjestelmän asetukset ja liikekumppanitiedot... 3 Yritystiedot -asetus... 3 Liitteet verkkolaskuille...7 Verkkolaskujen

Lisätiedot

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus

OpasOodi Opintokohteiden muokkaus 1 OpasOodi Opintokohteiden muokkaus Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opintokohteita voidaan muokata n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasMuokkaaja-oikeudet. n käyttölupia

Lisätiedot

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje

S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje S-ryhmän Verkkolaskuportaali Pikaohje 1 Yleistä Verkkolaskuportaali on internetissä toimiva sovellus, jonka kautta voi lähettää verkkolaskuja Verkkolaskuportaali soveltuu toimittajille, joilla ei ole sopimusta

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Julkaistu. 1 Johdanto... 2

Julkaistu. 1 Johdanto... 2 OHJE 1 (6) RPAS-verkkokurssi Käyttöohje Sisällysluettelo 1 Johdanto... 2 2 Koulutusportaalin käyttöönotto... 2 2.1 Siirtyminen koulutusportaaliin... 2 2.2 Salasanan pyytäminen ensimmäisellä kerralla...

Lisätiedot

Tuomarit. 1 Järjestelmään kirjautuminen

Tuomarit. 1 Järjestelmään kirjautuminen Tuomarit Taso järjestelmässä hoidetaan Suomen Palloliiton valtakunnallisten sarjojen, sekä järjestelmän käyttöönottaneiden piirien erotuomariasettelut ja tulospalvelu (mm. sähköiset pöytäkirjat). 1 Järjestelmään

Lisätiedot

- Jalkapalloa jokaiselle -

- Jalkapalloa jokaiselle - Kauden vaihto Ohjeita ylläpitäjille Arto Kalliola - Jalkapalloa jokaiselle - KAUDEN VAIHTAMINEN JOPOX-JÄRJESTELMÄSSÄ Yleistä Kun toimintakausi lähestyy loppuaan, luodaan Jopox-järjestelmään seuraavaa kautta

Lisätiedot

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla

Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla Asiakirjojen ja valokuvien skannaaminen Canon Canoscan -skannerilla 1. Kytke skanneriin virta painamalla skannerin oikealla puolella olevaa virtakytkintä. 2. Avaa skannerin kansi. 3. Aseta valokuva/asiakirja

Lisätiedot

OPAS RESURS BANKIN YRITYSPALVELUIHIN

OPAS RESURS BANKIN YRITYSPALVELUIHIN OPAS RESURS BANKIN YRITYSPALVELUIHIN www.resursbank.fi OTA YHTEYTTÄ YHTEYSTIEDOT LIIKKEILLE Osasto Puhelin Aukioloajat Milloin Luottolinja (09) 622 4309 ma pe klo 8 21 la 9 18, su 12 18 Yleisnumero luoton

Lisätiedot

Valuuttamääräisen velan tai sen lyhennyksen yhteydessä syntyvä realisoitunut kurssiero kirjataan tilille 5110 Realisoituneet kurssierot veloista.

Valuuttamääräisen velan tai sen lyhennyksen yhteydessä syntyvä realisoitunut kurssiero kirjataan tilille 5110 Realisoituneet kurssierot veloista. 1.1 Kurssierot Valuuttamääräiset liiketapahtumat merkitään kirjanpitoon pääsääntöisesti tapahtuman syntymispäivän mukaiseen kurssiin Suomen rahaksi muutettuna. Muuntoperusteena käytetään Euroopan keskuspankin

Lisätiedot

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin

Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Valkeakoski-opiston tuntiopettajien ohje Hellewiin Kirjautuminen... 2 Omien henkilötietojen päivitys ja osaaminen kohdan täydentäminen... 2 Omien kurssien tarkastelu... 3 Kurssin lisääminen kopioimalla

Lisätiedot

LUKUKAUSI-ILMOITTAUTUMINEN

LUKUKAUSI-ILMOITTAUTUMINEN LUKUKAUSI-ILMOITTAUTUMINEN 15.8.2014 Yleistä Opiskelija voi ilmoittautua läsnä- tai poissaolevaksi myös WebOodin kautta. Läsnäolevaksi ilmoittautuva opiskelija voi maksaa ylioppilaskunnan jäsenmaksun,

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus

Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus Kaupungin varauspalvelu, venepaikan varaus kirjautuminen palveluun: https://asiointi.rauma.fi/epermit/fi/reservation Tämän ohjeen alussa kerrotaan miten luodaan käyttäjätunnus palveluun ja link itetään

Lisätiedot

KauppiasExtranet -käyttöohje verkkokaupalle

KauppiasExtranet -käyttöohje verkkokaupalle KauppiasExtranet -käyttöohje verkkokaupalle Versio 1.4 Syyskuu 2010 KauppiasExtranet 2(16) Sisältö 1 Yleistä KauppiasExtranet:sta... 3 2 KauppiasExtranetin toiminnallisuus... 3 2.1 Kirjautuminen... 3 2.2

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Accelerating Your Success. PlanMill 16. Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle

Accelerating Your Success. PlanMill 16. Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle PlanMill 16 Uusi PlanMill 16 käyttöliittymä - käyttöohjeet loppukäyttäjälle Miksi uusi käyttöliittymä? Käyttöliittymäuudistukseen on monta syytä: Teknisesti vanhan käyttöliittymän arkkitehtuuri on tulossa

Lisätiedot

4.6 Kurssin palauttaminen

4.6 Kurssin palauttaminen 4.6 Kurssin palauttaminen Yleistä kurssin palauttamisesta Kurssipohjan tulee olla luotuna Moodleen ennen kuin sen päälle voi palauttaa varmuuskopion. Yleensä palauttaminen kannattaa tehdä siten, että entisen

Lisätiedot

Hakusuosikit UNIFAUN

Hakusuosikit UNIFAUN Hakusuosikit UNIFAUN WWW.UNIFAUN.COM 8. ELOKUUTA 2016 Sisällysluettelo 1 Hakusuosikit... 3 1.1 Käsitteitä... 3 1.2 Symboleita ja painikkeita... 4 1.3 Luo Hakusuosikki... 4 1.3.1 Päivämäärä... 5 1.4 Jaa

Lisätiedot