Puotinkylän Valtin Futisliikkari 3-5 vuotiaille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Puotinkylän Valtin Futisliikkari 3-5 vuotiaille"

Transkriptio

1 Puotinkylän Valtin Futisliikkari 3-5 vuotiaille TAVOITTEENA ON TARJOTA MONIPUOLISTA JA KOKONAISVALTAISTA TOIMINTAA, MISSÄ LAPSI ON TOIMINNAN KESKIPISTE Annetaan virikkeitä ja opetetaan taitoja Lapselle henkilökohtainen hyväolo liikunnan kautta tutustutaan palloon välineenä OHJAAJA TEKEE OPPIMISTAPAHTUMAN LAPSELLE KIINNOSTAVAKSI JA MYÖNTEISEKSI Huomioiminen Kannustus, rohkaisu Aitous ja vilpittömyys Vaativa, ei kuitenkaan komenteleva LIIKKAREISSA HUOMIOITAVA LIIKUNNALLISET TAIDOT Kehon hallinta Rytmikyky, koordinaatio Perusliikkuminen (liikkuminen, hyppääminen jne.) Käsittelytaito (silmä-käsi ja silmä-jalka koordinaatio) Reaktiokyky Erityiset lajitaidot esim. kuljettaminen, laukaus jne. HUOMIOIDAAN MYÖS SOSIAALINEN KEHITYS Oman osallistumisen merkitys Muiden liikkarilaisten hyväksyminen Yhteistyö reilun pelin -asenne Voittamaan/häviämään oppiminen LAPSI EI LEIKI TIETOISESTI KEHITTYÄKSEEN, VAAN KOSKA SE ON HAUSKAA JA TUOTTAA ILOA!

2 Futisliikkaritunnin rakenne Kokoontuminen yhteen (5min) rauhoittuminen, nimenhuuto, kuulumiset, tunnin esittely Alkuleikki/-lämmittely (10min) valmistautuminen ja keskittyminen liikkariin, energian purku Yleistaitavuus (10min) Perusliikkumista ja kehonhallintaa tukevat harjoitteet/leikit Esim. kuperkeikka, karhukävely yms. Taito-osio (10min) Esim. Pallonpotkaiseminen sisäterällä Oikea tekniikka Lapsen keskittyminen Peliosio (15min) Erilaisia pelejä pallolla Lopputuokio (5min) Kokoontuminen yhteen Palaute: lapset kertovat mitä tänään tehtiin?, mikä oli kivaa?, mikä mälsää? Kiitokset ja hei-hei

3 Harjoitteet - Leikit Taitavuuden osa-alueet Orientoitumis - eli suuntautumiskyky Kyky tajuta raajojen ja kehon asennot sekä niiden muutokset Erottelukyky Kyky säädellä lihasjännitystä ja rentoutta sekä liikesujuvuutta ja taloudellisuutta Reaktiokyky Kyky reagoida tarkoituksenmukaisesti ja nopeasti eri aisteilla vastaanotettuihin ärsykkeisiin Rytmikyky Kyky liikkeiden/suorituksen tarkoituksenmukaisen rytmin löytämiseen ja toteuttamiseen Tasapainokyky Tasapainon ylläpitäminen (säilyttäminen) ja sen uudelleen saavuttaminen Yhdistelykyky Osaliikkeiden yhdistäminen yhtäaikaisten liikkeiden tekeminen Muuntelu mukautumis - ja sopeutumiskyky Kyky sopeuttaa liikeradat ja voimankäyttö muuttuviin tilanteisiin ja olosuhteisiin Ohjauskyky Liikkeen tarkkuus ja vakiointi Kyky erilaistumiseen Kykyä tehdä erot läheisesti samankaltaisten liikkeiden välillä Ketteryyskyky Kyky nopeaan kehon liikesuunnanmuutokseen Ennakointi Liikevaraston suuruus ja hyväksikäyttö

4 Hippa Kehitettävä ominaisuus: Ketteryyskyky, reaktiokyky, suuntautumiskyky ja yhdistelykyky Säännöt: Leikitään rajatulla alueella ja alueen koko riippuu pelaajien määrästä. Hipalla on liivi kädessä ja koskettuaan toista pelaajaa vaihtuu hippa. Entinen hippa antaa liivin pois uudelle hipalle. Uusi hippa ei saa ottaa edellistä hippaa heti kiinni. Hippoja voi olla enemmänkin kuin yksi riippuen pelaajien määrästä. X-Hippa Kehitettävä ominaisuus: Ketteryyskyky, reaktiokyky, suuntautumiskyky ja yhdistelykyky Säännöt: Leikitään rajatulla alueella ja alueen koko riippuu pelaajien määrästä. Valitaan 1-3 hippaa pelaajamäärästä riippuen. Kun hippa saa kosketettua pelaajaa jää hän paikalleen X-asentoon. Kiinni saadun pelaajan voi pelastaa menemällä hänen jalkojensa välistä. Pelastavaa pelaajaa ei saa ottaa kiinni. Leikki loppuu kun kaikki pelaajat on saatu kiinni tai aika tulee täyteen. Banaanihippa Kehitettävä ominaisuus: Tasapainokyky, ketteryyskyky, reaktiokyky, suuntautumiskyky ja yhdistelykyky Säännöt: Leikitään rajatulla alueella ja alueen koko riippuu pelaajien määrästä. Valitaan 1-3 hippaa pelaajamäärästä riippuen. Kun hippa saa kosketettua pelaajaa jää hän paikalleen seisomaan yhdellä jalalla ja kädet yhdessä päänpäällä. Kiinni saadun pelaajan voi pelastaa koskettamalla häntä jolloin banaanin kuori aukeaa (kädet viedään sivuille). Pelastavaa pelaajaa ei saa ottaa kiinni. Leikki loppuu kun kaikki pelaajat on saatu kiinni tai aika tulee täyteen. Kissa ja hiiri Kehitettävä ominaisuus: Ketteryyskyky, reaktiokyky, suuntautumiskyky ja yhdistelykyky Säännöt: Valitaan yksi kissa ja loput ovat hiiriä. Kissa aloitta pesien välistä ja hiiret yrittävät yksitellen päästä jompaankumpaan pesistä. Jos kissa saa kosketettua hiirtä, tulee hiirestä kissa.

5 Kuka pelkää puolustajaa (ilman palloa) Kehitettävä ominaisuus: Ketteryyskyky, reaktiokyky, suuntautumiskyky ja yhdistelykyky Säännöt: Valitaan yksi puolustaja joka aloittaa alueen keskeltä. Molemmissa kentän päissä on turva alueet jonne puolustaja ei saa mennä. Leikki alkaa kun puolustaja huutaa kuka pelkää puolustajaa! jolloin pelaajat lähtevät liikkeelle ja yrittävät päästä kentän toisessa päässä olevalle turva-alueelle. Puolustajan koskettua pelaaja tulee hänestä myös puolustaja. Leikki jatkuu niin kauan kunnes on vain yksi pelaaja jäljellä jolloin hän on voittaja. Pallovajan tyhjennys Kehitettävä ominaisuus: Ketteryyskyky, reaktiokyky, suuntautumiskyky ja yhdistelykyky Säännöt: Pelaajat tyhjentävät pallovajaa, joka sijaitsee vartioidun alueen takana. Pelaajien on päästävä alueen läpi ilman, että vartija koskettaa häntä. Kun pelaaja pääsee pallovajalle, tulee hänen kuljettaa pallo pujotteluradan läpi oman ryhmän pallokasaan. Jos vartija koskettaa pelaajaa, on tämän palattava oman ryhmänsä luo. Leikki loppuu siihen kun kaikki pallot on noudettu.

6 Harjoitteet Yleistaito Eri ikävaiheissa harjoiteltavat yleistaidot 3-4 vuotiaat Juoksu etuperin ja takaperin Kuperkeikka eteenpäin Rapukävely Karhukävely 5 vuotiaat Silta Mittarimato Jänishyppely Rapukävely Karhukävely Yleistaitoja harjoitellaan leikkien ja erillisen harjoitusosion kautta esim. juokseminen opitaan hyvin erilaisten hippojen kautta ja esim. kuperkeikan tekoa opetellaan erillisesti ilman leikkejä.

7 Harjoitteet Perustaito Harjoiteltavat perustaidot 3-5 vuotiaille Kuljettaminen Pysähtyminen Pujottelu Laukaisu Maa Meri Laiva Kehitettävä ominaisuus: Kuljettaminen ja pysähtyminen Säännöt: Jokaisella pelaajalla tulee olla oma pallo. Ohjaaja huutaa jonkun kolmesta vaihtoehdosta: maa, meri tai laiva. Pelaajat lähtevät kuljettamaan palloa kyseiselle alueelle pysäyttäen pallon alueen sisällä jaloin. Kehotetaan pitämään pallo lähellä jalkaa jolloin pysähtyminen on helpompaa. Pallon kuljettamis- ja pysähtymistapoja voidaan vaihdella. Kuka pelkää puolustajaa (pallon kanssa) Kehitettävä ominaisuus: Kuljettaminen, harhauttaminen ja pysähtyminen Säännöt: Valitaan yksi puolustaja joka aloittaa alueen keskeltä. Molemmissa kentän päissä on turva alueet jonne puolustaja ei saa mennä. Leikki alkaa kun puolustaja huutaa kuka pelkää puolustajaa! jolloin pelaajat lähtevät liikkeelle ja yrittävät päästä kuljettamalla kentän toisessa päässä olevalle turva-alueelle. Kun, puolustaja koskettaa pelaajan palloa tulee hänestä myös puolustaja. Leikki jatkuu niin kauan kunnes on vain yksi pelaaja jäljellä jolloin hän on voittaja.

8 Oravat varkaissa Kehitettävä ominaisuus: Kuljettaminen ja pysähtyminen Säännöt: Jaetaan 3-4 ryhmää joilla jokaisella oma pesä joissa yhtä monta palloa. Pelaajat lähtevät liikkeelle ohjaajan merkistä ja hakevat toisten ryhmien pesästä palloja ja kuljettavat ja pysäyttävät pallon omaan pesään. Pelaaja saa kuljettaa kerrallaan vain yhtä palloa ja toiselta pelaajalta ei saa ottaa palloa. Omaan pesään ei myöskään saa jäädä suojelemaan palloja. Kesto 45s-90s. Liikennepoliisi Kehitettävä ominaisuus: Kuljettaminen ja laukaisu Säännöt: Pelaaja kuljettaa kohti ohjaajaa (liikennepoliisi) joka näyttää kumpaan maaliin (keltainen tai vihreä) pelaajan on laukaistava pallo. Maalit merkataan keltaisella ja vihreällä liivillä. Pallorosvo Kehitettävä ominaisuus: Kuljettaminen ja suojaaminen Säännöt: Valitaan 1-3 pallorosvoa ja lopuilla pelaajilla on omat pallot. Pelaajat liikkuvat vapaasti alueella ja pallorovot yrittävät saada heiltä pallon pois. Jos rosvo saa pallon pois, tulee pallon menettäneestä pelaajasta uusi rosvo. Uusi rosvo ei saa ottaa heti palloa samalta pelaajalta joka sai häneltä pallon pois. Kesto 1-2 min.

9 Popparikone Kehitettävä ominaisuus: Kuljettaminen ja pysähtyminen Säännöt: Ohjaaja kerää kaikki pallot käännetyn maalin sisään (popparikone) ja alkaa heitellä palloja ympäri salia ja pelaajat kuljettavat eri tavoilla pallot takaisin popparikoneeseen. Tavoite on että popparikone ei tyhjenisi kokonaan. Temppurata Kehitettävä ominaisuus: Kuljettaminen, pujottelu, pysähtyminen ja laukaisu Säännöt: Ohjaaja rakentaa radan jossa on erilaisia osioita joita pelaajien tulee tehdä. Harjoitteet Pelit Loppupelit pelataan 2v2 tai 3v3 peleinä jolloin maksimoidaan kosketukset palloon ja pelaajat pysyvät aktiivisina ja innokkaina. 3-4 vuotiainen pelien pituus on 2-3 min ja 5 vuotiaiden pelien pituus on 3-5 min jolloin pelaajat jaksavat pelata aktiivisesti ja jolloin he eivät joudu olemaan pitkään vaihdossa.

10 Futisliikkarikausi ja siirtyminen ikäluokkatoimintaan FUTISLIIKKARI KAUSI ON JAETTU SYKSY- JA KEVÄT KAUTEEN Syyskausi on syyskuun alku joulukuun alku Kevätkausi on tammikuun alku huhtikuun alku FUTISLIIKKARI MAKSUT Futisliikkari maksu sisältää ohjaajat, vakuutuksen ja paidan Syyskausi 80 Kevätkausi 80 Kokokausi 140 SIIRTYMINEN IKÄLUOKKATOIMINTAAN Ikäluokkatoiminta on systemaattisempaa jolloin harjoituksia on 2 kertaa viikossa ja pelejä noin joka toinen viikko Futisliikkarit loppuvat huhtikuun alussa, jolloin mahdollisuus siirtyä suoraan nuorimman ikäluokan toimintaan mukaan Ikäluokkien yhteystiedot löytyvät ja lisätietoja Sami Lehtiniemi, , IKÄLUOKKATOIMINNAN MAKSUT Seuran kausimaksu 220 /vuosi Seuran kausimaksu sisältää jäsenyys, hallinto, olosuhteet Puma Areena ja koulun salit, valmennus ja koulutus, seuran toimiston hoitokulut ja seuran pukukoppi rakennus, turnausvälineistö yms. Joukkueen kuukausimaksu on joukkuekohtainen Kuukausimaksu sisältää kenttämaksun, valmennuksen, varusteet, turnaukset yms.

11 Seuran yhteystiedot TOIMINNANJOHTAJA Kennet Holmström, , Seuran yleinen hallinto VALMENNUSPÄÄLLIKKÖ Jarno Taiha, , Isonkentän valmennus ja ohjaaminen JUNIORIPÄÄLLIKKÖ Sami Lehtiniemi, , Pienenkentän valmennus ja ohjaaminen Futisliikkarit

JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE

JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE JALKAPALLOLEIKKEJÄ 4-10-VUOTIAILLE Sanna Vara KULJETUSHARJOITTEITA Formula-ajot Kuljetetaan palloa ja harjoitellaan pysäyttämistä. Toimintamuoto: Perustaitojen harjoittelu Liikuntataidot: Käveleminen,

Lisätiedot

VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT 2. KOTKAN NAPPULOIDEN TOIMINTALINJA. Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin.

VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT 2. KOTKAN NAPPULOIDEN TOIMINTALINJA. Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin. VALMENTAJAKANSIO 1. KOTKAN NAPPULOIDEN ARVOT Iloisuus Peleistä ja harjoituksista hymyssäsuin kotiin. Yhteisöllisyys Joukkueesta riippumatta kaikki olemme Kotkan Nappuloita. Tasa-arvoisuus Jokaisella mahdollisuus

Lisätiedot

Pallopelejä ja pelisovelluksia

Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Pallopelejä ja pelisovelluksia www.kll.fi Pallopelejä ja pelisovelluksia Terhi Huovinen, Virpi Remahl ja Sari Turunen Koulun liikuntakerhovihko on osa Opetushallituksen

Lisätiedot

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen.

Parhaimmillaan koripallo tarjoaa oppitunnin, jossa liikunnan riemu, oppimisen ilo ja hikikarpaloiden virta pääsevät valloilleen. ETUSIVU Koripallon sivut on tehty yhteistyössä Suomen Koripalloliiton kanssa. Koripallo tarjoaa koululiikuntaan mainion mahdollisuuden harjoitella joukkuepelaamista ja ryhmässä toimimista. Koripallo sopii

Lisätiedot

Suomen Judoliitto Judolliset pelit, leikit ja kamppailut

Suomen Judoliitto Judolliset pelit, leikit ja kamppailut Judolliset pelit, leikit ja kamppailut Versio 1.0 Esipuhe Tämä pelien ja leikkien kokoomateos on Judoliiton Nuorisostrategian teeman Iloista judoa tulos. Syksyllä 1999 käynnistettiin "Judonet"- keskustelukanavalla

Lisätiedot

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja

Fortum Tutor ennakko 8.3.2012 PELI-ILO. Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja PELI-ILO Jalkapallojuniorin vanhemman käsikirja 2 Fortum Tutor Miten jalkapalloileva lapsi kehittyy Lapsesi kehittyminen jalkapalloilijaksi perustuu iloon ja haluun pelata jalkapalloa. Fortum Tutor on

Lisätiedot

Kentän ja maalien koko

Kentän ja maalien koko Kenelle? Alle 10-vuotiaille pojille ja tytöille Mitä? Käsipalloa sovelletuin säännöin: normaalia pienempi kenttä, maalit sekä pehmeä, kuminen pallo. Kentällä 5 (4 + 1) pelaajaa. Voidaan pelata sekajoukkuein,

Lisätiedot

F-IKÄISET. Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY

F-IKÄISET. Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY F-IKÄISET Tästä se alkaa! SUOMEN LENTOPALLOLIITTO RY 1 Sisällysluettelo Turnaustapahtumat: F-ikäisten toimintatapa 3 Joukkueorganisaatio ja tehtävät turnauksessa 4 Järjestä laadukas turnaustapahtuma 5

Lisätiedot

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat

Palloja voi pyörittää kevyellä liikkeellä normaaliasennosta (harmaa) vaakatasossa niin, että numerot tulevat PELIOHJE 1 (14) Pelaajat: 2-4 pelaajaa Ikäsuositus: 6+ SISÄLTÖ / PELIVÄLINEET 1 kääntyvä satataulu 100 lukukorttia (sis. luvut 1-100) 6 jokerikorttia 2 noppaa (sis.luvut 1-10) 30 pelimerkkiä PELI OPETTAA

Lisätiedot

Luisteluopetuksen tuntimalleja päiväkoteihin ja alakouluille

Luisteluopetuksen tuntimalleja päiväkoteihin ja alakouluille Luisteluopetuksen tuntimalleja päiväkoteihin ja alakouluille Johdanto luistelun opetukseen Alkeis- ja perusluisteluopetuksen tulee olla niin helppoa ja yksinkertaista, että sitä voi ja pystyy opettamaan

Lisätiedot

05-06. maalivahdin opas

05-06. maalivahdin opas 05-06 maalivahdin opas maalivahdin opas suunnitteli ja toteutti jouni koponen aineisto jadberg laura tomatis kuvat laura tomatis: [p. 14-22] jadberg kansi jouni koponen Tämä opas on vain yksi näkemys maalivahtipelaamiseen.

Lisätiedot

KORIPALLOLIITON HARJOITTELUPAKETTI C- JA B-JUNIOREILLE

KORIPALLOLIITON HARJOITTELUPAKETTI C- JA B-JUNIOREILLE KORIPALLOLIITON HARJOITTELUPAKETTI C- JA B-JUNIOREILLE Sisällysluettelo: 1. Ohjeita materiaalin käyttäjälle (siirry tästä) s. 3 2. Ikäkausivalmennuksen erityispiirteitä (siirry tästä) s. 4 3. Harjoitteet

Lisätiedot

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLFvanhempien. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLFvanhempien opas Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 1. Golf harrastuksena 1. GOLF HARRASTUKSENA Golf on usein koko perheen yhteinen harrastus, mutta enenevässä määrin lapset ja nuoret innostuvat lajista

Lisätiedot

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS

Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS Toimitaan yhdessä! NUORTEN OSALLISTAVA KOULUTUS SISÄLLYS I Alkusanat 1 II Nuorten osallistavan koulutuksen taustaa 3 Mitä nuorten osallistaminen tarkoittaa? 3 Mikä on ohjaajan rooli osallistavassa koulutuksessa?

Lisätiedot

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA

ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA ARKI RAISION KAUPUNGIN PÄIVÄHOIDON ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA Raision Kaupunki 1/2008 JOHDANTO... 3 ARKITOIMINTAPEDAGOGIIKKA PIENTEN RYHMISSÄ... 4 JOHDANTO... 5 VARHAINEN VUOROVAIKUTUS... 6 KIELEN KEHITYS...

Lisätiedot

VOIKKARI. Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014. s. 6. s. 16-17. s. 8. Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella

VOIKKARI. Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014. s. 6. s. 16-17. s. 8. Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella VOIKKARI Tampereen Voimistelijoiden ilmoitusliite 2014 Tervetuloa mukaan voimistelukouluihin tai esivalmennusryhmiin! s. 6 Rytminen voimistelu jatkaa nousuaan Tampereella s. 16-17 Voimistelu vaatii ahkeraa

Lisätiedot

ONNEA MATKAAN! Lisätiedot ja Tekniikkapassin tilaus:

ONNEA MATKAAN! Lisätiedot ja Tekniikkapassin tilaus: Tekniikkamerkin suorittaminen on tarkoitettu osaksi käsipalloilijan päivittäistä harjoittelua. Tekniikkamerkin lajeja on tarkoitettu suoritettavan harjoituksissa valmentajan johdolla. Kaikkia lajeja ei

Lisätiedot

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.

Liikkumismuistoja. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto. Suomen Vanhempainliitto Mariankatu 28 B 5 00170 Helsinki (09) 135 1177 toimisto@vanhempainliitto.fi www.vanhempainliitto.fi Liikkumismuistoja Suomen Vanhempainliitto järjesti keväällä 2004 liikuntamuistokyselyn,

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan

Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan 1 Oppaasta Luovuutta! Taide- ja kulttuurikasvatuksen menetelmäopas monikulttuuriseen nuorisotoimintaan on kokoelma taide-

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

N Ä Ä B ÄS NE peli meille kaikille! PIKASUKELLUS 6 13-VUOTIAID

N Ä Ä B ÄS NE peli meille kaikille! PIKASUKELLUS 6 13-VUOTIAID peli meille kaikille! PIKASUKELLUS 6 13-VUOTIAIDEN SÄBÄÄN Punkista pinkkiin, groovesta glitteriin Liikunnan iloa, kavereita ja elämyksiä. Tsemppiä, oppimista ja onnistumisia. Tyttöjä ja poikia, pitkiä

Lisätiedot

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014. Voittoja joka päivä

KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014. Voittoja joka päivä KAIKKI PELAA SÄÄNNÖT 2014 Voittoja joka päivä Jalkapallon Leikkimaailma 11-vuotiaat ja sitä nuoremmat tytöt ja pojat Jalkapallon Leikkimaailmassa jokaisella tytöllä ja pojalla on oikeus monipuoliseen ja

Lisätiedot

HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA

HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA HAVAINNOINTI JA PEDAGOGINEN TUKI 3-5 VUOTIAIDEN LASTEN VARHAISKASVATUKSESSA Lasten päivähoito Oppaita ja työkirjoja 2008:3 1 HELSINGIN KAUPUNKI SOSIAALIVIRASTO HELSINGFORS STAD SOCIALVERKET CITY OF HELSINKI

Lisätiedot

Ohjaajan toiminnalla on ratkaiseva merkitys siihen, millaisena lapsi näkee itsensä.

Ohjaajan toiminnalla on ratkaiseva merkitys siihen, millaisena lapsi näkee itsensä. OLE MYÖNTEINEN JA INNOSTAVA Ohjaajana olet esikuva lapsille - halusit sitä tai et. Jo hyvällä esimerkillä saat paljon aikaan. Harjoitusten myönteinen ilmapiiri syntyy ohjaajan ja lasten välisen vuorovaikutuksen

Lisätiedot

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa

PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa Rikosseuraamusalan käsikirjoja 2 / 2007 PERHE ON YKKÖNEN Perheleiritoiminta vankilassa SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHELEIRIOPPAAN TARKOITUS 3 2. PERHELEIRIN JÄRJESTÄMINEN 4 3. VASTUULLINEN VANHEMMUUS PERHELEIRI

Lisätiedot

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47

Djid _Zc\^ engi_ohjekirja_091107.indd 1 9.11.2007 10:47 Kaikki erilaisia, kaikki samanarvoisia! Jokainen meistä on jollain tavalla erilainen kuin muut: yhdellä on valtava punainen kiharapehko, toisella tumma iho, kolmannella hörökorvat, iso peppu tai jotain

Lisätiedot

KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi...

KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi... KUINKA VOIN VASTATA, JOS EN YMMÄRRÄ KYSYMYSTÄ... 5 Yksi vihje, yksi toiminto... 5 Koiran näkemys kouluttamisesta... 5 Tiimi sinä ja koirasi... 5 UUSI TALUTIN ELÄMÄSSÄ (NEW LEASH ON LIFE)... 5 Harjoitteluvarusteet...

Lisätiedot

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA

KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA SUOMEN PALLOLIITON JÄSENLEHTI 2/2014 VOITTOJA JOKA PÄIVÄ KOVASSA PRÄSSISSÄ DORTMUNDISSA HELMARIT JULIETTE KEMPPI HUUHKAJAT KARI ARKIVUO PIKKUHUUHKAJAT TOMMI KAUTONEN YKSI MEISTÄ TONI KALLIO Kotimaiset

Lisätiedot

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö

Juuso Ilander & Matti Latvala. Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Juuso Ilander & Matti Latvala Miksi joku on parempi kuin toinen? Case - Toni Kohonen. Pesäpallon lajinkehittämistyö Huhtikuu 2015 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO 3 2 TEOREETTINEN KEHYS 4 2.1 Asiantuntijuus 4 2.2

Lisätiedot