Moduuli 5 Turvalliset työkäytännöt

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Moduuli 5 Turvalliset työkäytännöt"

Transkriptio

1 Moduuli 5 Turvalliset työkäytännöt

2 Ennen töiden aloittamista sinun tulee: Suunnitella töiden järjestys, turvallisuustoimenpiteet huomioiden Valmistella kaikki tarvittavat työkalut, henkilökohtaiset suojaimet ja asbestijätten pakkaamiseen ja merkitsemiseen tarvittavat välineet

3 Asbestipurku alueen valmisteluihin kuuluvat: Kaikkien ylimääräisten tavaroiden poistaminen tilasta (joille asbestipöly voi laskeutua) Sellaisten rakenteiden ja tavaroiden, joita ei voi siirtää ja ovat vaikeita puhdistaa, peittäminen muovilla Mahdollisuuksien ja tarpeiden mukaan seinien ja lattioiden vuoraaminen muovilla Ikkunoiden, ovien ja ilmanvaihdon tiivistäminen työtilassa Korkealla tehtävän työn ollessa kyseessä, julkisivun peittäminen verholla Työtilan alipaineistaminen HEPA-suodattimella varustetulla imurilla ja työalueen merkitseminen

4 Asbestityöalueen rajaaminen (esimerkkejä)

5 Asbestipurkualueen valmistelutyöt Poistettaessa tai purettaessa pölyävää asbestimateriaalia suljetussa tilassa, työalueelle tulee johtaa kolmiosainen sulkutila, jossa työntekijät voivat puhdistautua asbestista.

6 Työmenetelmiä Asbestipurun aikana tulee käyttää turvallisia työmenetlemiä ja käytäntöjä niin, että sekä työntekijät että ulkopuoliset henkilöt ja ympäristö ovat suojattuja. Turvallisia työmenetelmiä tulee kehittää niin, että asbestikuitujen vapautuminen ja kulkeutuminen minimoidaan ja mahdolliset riskit vältetään.

7 Teknisiä keinoja asbestikuitujen vapautumisen vähentämiseksi: Asbestipitoisen materiaalin kostutus ennen purkamista ja sen kosteana pitäminen koko purun ajan (ei sovellu esim. sähkölaitteiden lähellä käytettäväksi) Osien poistaminen mahdollisimman kokonaisina ja materiaalin mekaanisen hajottamisen välttäminen Irrotettava materiaalin laittaminen suoraan muoviseen jätesäkkiin tai kohdepoistolla varustettuun keruuastiaan.

8 Töiden päättäminen, lopettavat työt Purkutyön lopettamisen jälkeen työtila on siivottava niin, että asbestille altistuminen minimoidaan Osastoitu tila sekä kaikki käytetyt koneet ja työvälineet on imuroitava HEPA-suodattimella varustetulla imurilla tai pyyhittävä kostealla työskentelytilasta poisvientiä. Imuroinnin jälkeen pinnat pyyhitään kostealla.

9 Töiden päättäminen, lopettavat työt Harjaamista tai paineilmaa ei saa käyttää puhdistamiseen. Se vapauttaa pinnoille mahdollisesti laskeutuneet kuidut takaisin ilmaan.

10 Teknisiä keinoja kuitujen vapautumisen vähentämiseksi (esimerkkejä)

11 Työkäytäntöjä Jätteitä jotka sisältävät asbestia ovat: - Alipaineistajien suodattimet ja imurien pölypussit sekä suodattimet - Hengityksensuojainten käytetyt suodattimet - Kertakäyttöiset suojahaalarit - Suojauksiin käytetyt muovit Työntekijöiden tulee kohdella edellämainittuja kuten asbestijätettä. Ne tulee välittömästi käytön jälkeen asettaa jätesäkkeihin ja merkitä kuten asbestijäte sekä hävittää asianmukaiseti.

12 Välineet ja koneet asbesti purkuun Asbestipurkuun käytettävien koneiden, välineiden ja menetelmien tulee olla sellaisia, että ne minimoivat tai estävät pölyn muodostumisen. On suositeltava käyttää käsityökaluja (talttoja, ruuvimeisseleitä tms.) tai hitaasti pyöriviä koneita, joihin on liitetty kohdepoisto.

13 Välineet ja koneet asbestipurkuun Asbestipurussa käytettävät laitteistot ja koneet tulee olla varustettu paikallispoistoilla ja hyvillä suodattimilla. Työnantaja on velvollinen pitämään huolta ja puhdistamaan käytettävissä olevat laitteistot, imurit ja suojaimet säännöllisesti

14 Henkilönsuojaimet Kaikista suojauksista huolimatta, asbestipurussa on käytettävä hengityksensuojaimia. Tekniset altstumisen vähentämiskeinot ovat ensisijaisia. Sellaisten töiden aikana, jotka vaativat henkilönsuojaimia, työnantajan on mahdollistettava työn sopiva tauotus joka riippuu mm. työn fyysisestä vaativuudesta ja lämpötilasta.

15 Henkilönsuojaimet Hengityksensuojaimet Krokidoliittia purettaessa tulee aina olla käytössä paineilmalaite

16 Henkilönsuojaimet Suodattimet Suodattimet ovat osa hengityksensuojainta. Suodattimet toimivat yhdistettyinä sopivaan kasvokappaleeseen, joka asettuu tiiviisti kasvoille estäen reunavuodot. Asbestitöihin vaaditaan luokan P3- suodattimella varustettu hengityksensuojain.

17 Henkilönsuojaimet Suodattimilla varustettu hengityksensuojain

18 Henkilönsuojaimet Kevytsuojaimet Yksinkertaiset suodatinmaskit ovat yleensä kertakäyttöisiä hengityksensuojaimia

19 Henkilönsuojaimet Puhaltimella varustettu hengityksensuojain (voidaan myös tarvittaessa käyttää ilman puhallinta)

20 Henkilönsuojaimet Puhaltimella varustettu huppu. Suojaa vain silloin kun, puhallin käytössä, ei voida käyttää ilman puhallinta

21 Henkilönsuojaimet Suojahaalarit, tärkeitä ominaisuuksia 1 Tiukasti kasvoille sopiva huppu 2 Tiiviit saumat 3 Joustava vyötärö ja kulmavahvikkeet, jotka mahdollistavat hyvän istuvuuden 4 Kriittisistä kohdista tiiviit 5 Kestävät ja antistaattiset Purkutilassa käytettyjä työjalkineita ja suojahaalareita, ei saa käyttää tilan ulkopuolella. Hengityksensuojainten puhaltimet ja maskit on imuroitava sulkutilassa ennen niiden tuomista purkutilan ulkopuolelle.

22 Henkilönsuojaimet Työjalkineet On suositeltavaa käyttää jalkineita jotka ovat helposti pestävissä, kuten kumisaappaita. ää helposti pestäviä jalkineita kuten kumisaappaita ja tiivistää ne haalariin teipillä. Muun tyyppisiin jalkineisiin tarttuu helposti pölyä esim. kengännauhoihin ja ovat vaikeasti puhdistettavissa.

23 Henkilönsuojaimet Käsineet Suojakäsineiden tulee olla tiiviisti yhteydessä suojahaalariin niin, että väliin ei synny aukkoja. Helposti pestävät kumikäsineet ovat suositeltavia, mutta mitkä tahansa suojakäsineet kelpaavat.

24 Henkilönsuojaimet Henkilönsuojaimia ei saa riisua purkutilassa silloin, kun siellä on oletettavasti asbestia ilmassa. Kaikki suojainten asettamiset ja riisumiset tulee tehdä sulkutilassa.

25 JÄRJESTELY JA PUHTAUS TOIMENPITEET

26 Järjestely- ja puhtaustoimenpiteet Työnantajan tulee myös huolehtia seuraavista tekijöistä asbestialtistumisen minimoimiseksi: Varmistaminen, että asbestille altistuvien määrä on aina mahdollisimman alhainen On suositeltavaa, että yrityksellä on tietyt henkilöt, jotka ovat erikoistuneita asbestiin ja he saavat erityistä koulutusta asbestilta suojautumiseen mm. näytteenoton aikana. Näillä henkilöillä tulee olla erityistä koulutusta asbestimateriaalien käsittelyyn. Asbestin kanssa työskentelevät ja sille altistuvat tulee ilmoittaa ASArekisteriin (uudessa asetuksessa tulee rekisteri purkajista mutta ei muista mahdolllisesti asbestin kanssa tekemisissä olevista työntekijöistä). Kirjallisten ohjeiden toimittaminen työntekijöille siitä, miten edetä työpaikalla, jos epäillään asbestia Työn tauottaminen ja työntekijöiden kierrättäminen kokonaisaltistumisajan vähentämiseksi

27 Siivoa työpaikka perusteellisesti Hyvät käytännöt sisältäen päivän päätteeksi ei-pölyävillä menetelmillä tehtävät siivoustyöt pitävät työalueen siistinä ja estävät pölyn sekä mahdollisen asbestin leviämisen. Rajoita pääsy työalueelle Työalueelle tulee olla pääsy vain niille henkilöille, joiden pitää olla siellä työtehtävien takia. Näiden sallittujen henkilöiden tulee olla tarkoituksenmukaisesti koulutettuja ja päteviä ja tietoisia alueen mahdollisista vaaroista (asbesti). Merkitse ja raja työalue hyvin Varoituskylttien on oltava helposti ymmärrettävissä

28 Järjestely ja puhtaustoimenpiteet - Syömisen ja juomisen välttäminen työalueella, tupakoinnin kieltäminen Asbestikuiduille mahdollisesti altistuvien ei tule syödä, juoda tai polttaa työalueella tai peseytymis/pukeutumistiloissa. Niihin tiloihin ei saa viedä ruokaa, juomaa tai tupakkaa. - Riittävät varoitukset näkyville paikoille työalueen ympäristöön koskien tupakoinnin, syömisen ja juomisen kieltoa. - Ruokailua varten tulee olla oma merkitty tilansa. Tilan tulee sijaita eri paikassa kuin mahdollisesti asbestia sisältävän työalueen. Ruokailuun merkittyyn tilaan ei saa tulla likaisissa vaatteissa tai sinne tuoda tavaroita jotka voivat mahdolisesti olla asbestilla likaantuneita. - Ennen syömistä ruokailulle varatussa tilassa työntekijän tuee pestä kasvonsa ja kätensä.

29 Työnantajan on huolehdittava siitä että tarpeellisia puhtauskäytäntöjä on mahdollista seurata: Työntekijöillä on käytettävissään riittävät tilat vaatteiden vaihtoon ja peseytymiseen, erityisesti pölyävien töiden yhteydessä Puhdistaa tai puhdistuttaa säännölisesti ja tehokkaasti tilat ja laitteet/koneet, joita on käytetty mahdollisesti asbestia sisältävissä tiloissa Omat vaatteet, työvaatteet ja suojavaatteet on säilytettävä erikseen; Henkilökohtaiset suojaimet tarkistetaan ja puhdistetaan käytön jälkeen; työnantaja huolehtii siitä, että vialliset ja vanhat korjataan tai vaihdetaan.

30 On tärkeää, että työntekijät ovat tietoisia vaatimuksista ja seuraavat niitä: Pestävä saappaat/työkengät Riisuttava työvaatteet nurinperin kääntäen niin, että mahdollisesti asbestia sisältävä pöly jää vaatteiden sisään Pyyhittävä hengityksensuojain ulkopuolelta kostealla Riisuttava ja pestävä hengityksensuojaimet sekä peseytyä mahdollisuuksien mukaan itse Ei saa viedä työvaatteita kotiin niitä pitää käsitellä asbestilla likaantuneina vaatteina

31 Ollakseen tietoinen asbestikuitujen pitoisuuksista ja tehtyjen toimenpiteiden toimivuuden varmistamiseksi, työnantaja on velvoitettu viranomaisten määräysten mukaisesti mittaamaan asbestikuitujen ilmapitoisuudet työn aikana ja sen jälkeen. Asbestikuitujen ilmapitoisuuden mittaukset on tehtävä viranomaisen määräysten mukaisesti. Mittaustuloksista on pidettävä kirjaa ja asbestille työssään altistuvat henkilöt ilmoitettava ASA-rekisteriin. Ilmamittauksia ovat mm: - asbestikuitujen taustapitoisuuden mittaus ennen töiden aloittamista - työnaikainen asbestikuitujen mittaus työntekijän altistumisen arvioimiseksi - puhtausmittaukset, asbestikuitujen ilmapitoisuus tilojen puhdistuksen jälkeen.

32 1. Mikä on ensimmäinen asia minkä teet ennen kuin aloitat työt asbestipitoisen materiaalin kanssa? a) Seinät ja lattia vuorataan muovilla b) Työsuunnitelman tekeminen c) Ikkunoiden ja ovien tiivistäminen d) Poistaa tilasta, kaikki ylimääräinen tavara, joihin asbestikuidut voivat laskeutua 2. Kuka on vastuussa asbestin purkamisessa käytettävien välineiden tarkastuksista, huolloista ja korjauksista? a) Asbestipurkua tekevä henkilö b) Rakennuksen omistaja c) Asbestipurkua tekevän henkilön työnantaja d) Työsuojelupäällikkö 3. Työvaatteet, suojaimet ja omat vaatteet on säilytettävä eri tiloissa. Kyllä Ei 4. Työntekijän ei tarvitse välittää turvallisista asbestityön käytännöistä, jos hänellä on henkilökohtaiset suojaimet päällä Kyllä Ei 5. Kuka tahansa saa tulla työtilaan, kunhan hänellä on henkillökohtaiset suojaimet päällään? Kyllä Ei

33 Henkilönsuojaimet Klikkaa henkilönsuojaimia suojataksesi asbestin kanssa tekemisissä olevaa työntekijää. Vältä klikkaamasta sellaisia tuotteita, jotka eivät ole suojaimia. Hengityksensuojain On tärkeä, että suojain on varustettu P3 luokan suodattimella ja asettuu tiiviisti kasvoille peittäen nenän ja suun. Puhallinsuojain on suositeltava suojain. Suojahaalarit Sopivat haalarit ovat pakolliset. Niitä ei saa viedä työalueen ulkopuolelle. Suojaavat jalkineet Helposti pestävät kumiset kengät/saappaat, tavalliset työkengät ovat vaikeammin puhdistettavissa. Suojakäsineet Useimmat työkäsineet kelpaavat. Helposti puhdistettavat käsineet ovat suositeltavia.. Teippi Teippiä on käytettävä haalarien, käsineiden ja jalkineiden välien tiivistämiseen. Sukat Mukavia jalassa, mutta eivät suojaimia. Muodikas paita Ulkonäöllä ei ole merkitystä asbeestin kanssa työskenneltäessä! Kello Ylimääräisten esineiden, joihin voi tarttua asbestikuituja, pitäminen on kielletty. Hyvin tehty! Olet tunnistanut kaikki henkilökohtaiset suojaimet ja työntekijä on nyt turvassa.

2. Valitse oikea mesotelioomaan liittyvä vastaus: a) Työperäinen asbestialtistuminen ei aiheuta mesoteiloomaa

2. Valitse oikea mesotelioomaan liittyvä vastaus: a) Työperäinen asbestialtistuminen ei aiheuta mesoteiloomaa Arvioidaksemme ABClean-kurssin antamaa tietoa pyydämme teitä vastaamaan joihinkin kysymyksiin sekä ennen että jälkeen kurssinmateriaaliin tutustumisen. Jos et tiedä vastausta, valitse vaihtoehto e) en

Lisätiedot

Moduuli 6. Purkupaikan puhdistus ja jätteenkäsittely

Moduuli 6. Purkupaikan puhdistus ja jätteenkäsittely Moduuli 6 Purkupaikan puhdistus ja jätteenkäsittely Puhdistus- ja siivoustoimenpiteet Asbestin purkamisen jälkeen työnantaja on velvollinen siiivoamaan ja puhdistamaan työtila. Kaikki toiminnot pitäisi

Lisätiedot

KEMIKAALIT TYÖPAJA! MURIKKA 27.5.2014. Työympäristöasiantuntija Micke Porkka

KEMIKAALIT TYÖPAJA! MURIKKA 27.5.2014. Työympäristöasiantuntija Micke Porkka KEMIKAALIT TYÖPAJA! MURIKKA 27.5.2014 Työympäristöasiantuntija Micke Porkka MIKÄ KEMIKAALI? Kemikaali voi olla kiinteä, nestemäinen tai kaasumainen. Esimerkiksi rakeet, liuokset jauheet, aerosolit ja tahnat

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Päivitetty 10.05.2016

Kysymyksiä ja vastauksia Päivitetty 10.05.2016 Vuoden 2016 alusta voimaan tulleet laki asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista (684/2015) ja valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta (798/2015) ovat aiheuttaneet runsaasti asiakasaloitteisia

Lisätiedot

ASBESTILAINSÄÄDÄNTÖ 2016 KESKELLÄ MERTA Salmi Kai Toimitusjohtaja

ASBESTILAINSÄÄDÄNTÖ 2016 KESKELLÄ MERTA Salmi Kai Toimitusjohtaja ASBESTILAINSÄÄDÄNTÖ 2016 KESKELLÄ MERTA 10.3.2016 Salmi Kai Toimitusjohtaja ASBESTIKARTOITUS Rakennuttajan tai muun, joka ohjaa tai valvoo rakennushanketta, on huolehdittava asbestikartoituksen tekemisestä.

Lisätiedot

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki)

Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työturvallisuuden toteuttaminen Työturvallisuuslaki Työnantajan vastuu ja työntekijän velvollisuudet Työsuojelun toimintaohjelma Perehdytys Työnantajan yleiset velvollisuudet (Työturvallisuuslaki) Työnantajan

Lisätiedot

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen

Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa. Mainio Vire Oy Laura Saarinen Voiko kohtaamista johtaa?- myönteisen vuorovaikutuksen luominen hoivakontakteissa Mainio Vire Oy Laura Saarinen Yrityksen arvopohja luo jo suunnan kohtaamiselle Yrityksemme arvot on luotu yhdessä henkilökuntamme

Lisätiedot

HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Ebolasuojavarusteiden. pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11.

HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI. Ebolasuojavarusteiden. pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11. HELSINGIN JA UUDENMAAN SAIRAANHOITOPIIRI Ebolasuojavarusteiden pukeminen ja riisuminen JAMES BOYD OSASTONLÄÄKÄRI HYKS ENSIHOITO, HELSINKI 25.11.2014 SUOJAVARUSTEIDEN PUKEMINEN (donning) 1 Muista käydä

Lisätiedot

RADIONUKLIDILABORATORION ILMANVAIHTO RADIOKEMISTI JYRI LEHTO, MEILAHDEN ISOTOOPPIYKSIKKÖ 10.12.2015

RADIONUKLIDILABORATORION ILMANVAIHTO RADIOKEMISTI JYRI LEHTO, MEILAHDEN ISOTOOPPIYKSIKKÖ 10.12.2015 RADIONUKLIDILABORATORION ILMANVAIHTO RADIOKEMISTI JYRI LEHTO, MEILAHDEN ISOTOOPPIYKSIKKÖ 10.12.2015 10.12.2015 2 RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Osa D2 Rakennusten sisäilmasto ja ilmanvaihto 10.12.2015 3 STUK

Lisätiedot

ATEX JA STAATTISEN SÄHKÖ. Risto Sulonen

ATEX JA STAATTISEN SÄHKÖ. Risto Sulonen ATEX JA STAATTISEN SÄHKÖ Risto Sulonen VN:n asetus 576/2003 (ATEX-työsuojeludirektiivi) Syttymisvaaran estämisessä on otettava huomioon myös staattisen sähkön purkaukset Työntekijöiden työvaatteet eivät

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

VAAROJEN TUNNISTAMINEN Julkiset palvelut

VAAROJEN TUNNISTAMINEN Julkiset palvelut VAAROJEN TUNNISTAMINEN Julkiset palvelut Yritys: Inarin kunta Arvioinnin kohde: Päiväys: Tekijät: VAARA- TAI HAITTA-TEKIJÄN Vaaraa Riski- Vaaratilanteen, haitan tai kuormituksen kuvaus Vastuu- Seuranta/

Lisätiedot

Valtioneuvoston asetus

Valtioneuvoston asetus Valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta Valtioneuvoston päätöksen mukaisesti säädetään työturvallisuuslain (738/2002), työsuojelun valvonnasta ja työpaikan työsuojeluyhteistoiminnasta annetun

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2009/148/EY, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009,

EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2009/148/EY, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, L 330/28 Euroopan unionin virallinen lehti 16.12.2009 EUROOPAN PARLAMENTIN JA NEUVOSTON DIREKTIIVI 2009/148/EY, annettu 30 päivänä marraskuuta 2009, työntekijöiden suojelemisesta vaaroilta, jotka liittyvät

Lisätiedot

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa

Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Ajankohtaista psykososiaalisen kuormituksen valvonnassa Psykososiaalisen kuormituksen valvontaan valmistunut valtakunnallinen valvontaohje, jonka tarkoitus on yhdenmukaistaa ja tehostaa psykososiaalisen

Lisätiedot

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen

Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Mihin kotityöpalvelu perustuu asiakkaan kanssa tehtyyn sopimukseen Tässä materiaalissa kerrotaan tärkeät asiat kotityöpalvelusopimuksesta, kartoituskäynnistä asiakkaan kodissa. Laadukkaat kotityöpalvelut

Lisätiedot

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje HUOM! Käyttäjän tulee lukea käyttöohje ennen käytön aloittamista. 1. YLEISKUVAUS Kapasiteetti Max. haarukoiden korkeus Min. haarukoiden korkeus Haarukoiden pituus Vaunun

Lisätiedot

Usein kysytyt kysymykset

Usein kysytyt kysymykset Usein kysytyt kysymykset EVERYTHING DISC WORK OF LEADERS -KONSEPTIT Miten Everything DiSC Work of Leaders liittyy DiSC -malliin? Miksi saamani Everything DiSC Work of Leaders -tiedot ovat tilannekohtaisia?

Lisätiedot

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa!

MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Kysely Välkky-projektissa keväällä 2011 toteutetuista MUUTOS! -koulutuksista MUUTOS 14! - Sosiaaliset kriteerit julkisissa hankinnoissa! Aika ja paikka: 11.3.2011, MTC Oy, Pori Kouluttajat: Timo Martelius

Lisätiedot

Työpaikkojen haasteet; altistumisen arviointi ja riskinhallinta

Työpaikkojen haasteet; altistumisen arviointi ja riskinhallinta Hyvinvointia työstä Työpaikkojen haasteet; altistumisen arviointi ja riskinhallinta Tomi Kanerva 6.11.2015 Työterveyslaitos Tomi Kanerva www.ttl.fi 2 Sisältö Työpaikkojen nanot Altistuminen ja sen arviointi

Lisätiedot

Työmatkoista saadut bonuspisteet ja muut kanta asiakasedut

Työmatkoista saadut bonuspisteet ja muut kanta asiakasedut Työmatkoista saadut bonuspisteet ja muut kanta asiakasedut Ylitarkastaja Sari Wulff / Verohallinto Sari Wulff 13.10.2010 1 Kanta asiakasedut TVL 29 : Veronalaista tuloa ovat jäljempänä säädetyin rajoituksin

Lisätiedot

Uusi asbestilainsäädäntö

Uusi asbestilainsäädäntö Uusi asbestilainsäädäntö Uusi asbestilainsäädäntö, ensivaiheen kokemuksia Vuodesta 2011 lähtien asbestipurun työnjohtajalta, työntekijältä ja itsenäiseltä työnsuorittajalta edellytetty asianmukaisen ammattitutkinnon

Lisätiedot

Learning cafen yhteenveto. Helsinki 23.1.2014

Learning cafen yhteenveto. Helsinki 23.1.2014 Learning cafen yhteenveto Helsinki 23.1.2014 Miten ohjaamme asiakkaita ammatilliseen kuntoutukseen? Tieto tulleista muutoksista (palveluntuottajat), tiedon jakaminen sidosryhmille/ammattilaisille ja asiakkaille

Lisätiedot

Tämä hakemus tulee täyttää asbestipurkutyövaltuutuksen hakuohjeen mukaisesti. Ly-tunnus Kotipaikkakunta Lääni

Tämä hakemus tulee täyttää asbestipurkutyövaltuutuksen hakuohjeen mukaisesti. Ly-tunnus Kotipaikkakunta Lääni PL 272 (Uimalankatu 1) 33101 TAMPERE Puh. (03) 260 8800, Fax (03) 260 8899 HAKEMUS Hämeen työsuojelupiiri PL 272 33101 TAMPERE ASBESTIPURKUTYÖVALTUUTUSHAKEMUS, jolla haetaan asbestityöstä annetun valtioneuvoston

Lisätiedot

Kokouspalvelut vaihtoehdot ja hinnasto 2016

Kokouspalvelut vaihtoehdot ja hinnasto 2016 Kokouspalvelut vaihtoehdot ja hinnasto 2016 Länsi-Suomen opistolla tilaisuudet onnistuvat. JÄRJESTÄ KOKOUS OPISTON TILOISSA Viihtyisät tilat historiallisessa rakennuksessa sekä luonnonkaunis ympäristö

Lisätiedot

Tutkimus järjestäytymisestä

Tutkimus järjestäytymisestä Tutkimus järjestäytymisestä Tutkimuksen taustaa Tutkimuksen taustaa: Aula Research Oy toteutti STTK:n toimeksiannosta kansalaistutkimuksen ammatilliseen järjestäytymiseen liittyen Tutkimus toteutettiin

Lisätiedot

Kysely työturvallisuusasenteista

Kysely työturvallisuusasenteista Kysely työturvallisuusasenteista Kyselyllä kartoitetaan työmaiden työturvallisuutta ja työntekijöiden asenteita työturvallisuutta kohtaan. Toivon, että vastaat kyselyn rehellisesti omien mielikuviesi mukaan.

Lisätiedot

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset

Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset Asbestipurkutyön turvallisuus ja uudet asbestisäännökset 22. 23.3.2017 Jle 24.3.2017 1 Voimassa ollut lainsäädäntö Valtioneuvoston päätös asbestityöstä (1380/1994) (yleiset velvollisuudet, valtuutus, koulutus,

Lisätiedot

SÄÄSTÄ KOTIA KORJAAMALLA. Hannu Kääriäinen, 040-5857534, ,

SÄÄSTÄ KOTIA KORJAAMALLA. Hannu Kääriäinen, 040-5857534,  , , 040-5857534, e-mail, Hannu.Kaariainen@oamk.fi Mitä halutaan korjata? Korjataanko rakenteita, tekniikka, pintamateriaaleja. Onko jotakin pakko korjata, vauriot, hajuhaittaa yms. Huomioidaanko rakenteen

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 80302,60237,3101612 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset

Lisätiedot

Puhdas ja turvallinen saneeraustyömaa, esimerkkejä hyvistä ratkaisuista

Puhdas ja turvallinen saneeraustyömaa, esimerkkejä hyvistä ratkaisuista XXXVI RAKENNUSKONEPÄIVÄT 20. 22.10.2011 Viking Line, M/S Mariella Puhdas ja turvallinen saneeraustyömaa, esimerkkejä hyvistä ratkaisuista Pertti Pasanen, pertti.pasanen@uef.fi Ympäristötieteen laitos,

Lisätiedot

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016

Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Pirjo Kovalainen 14.4.2016 Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Osaamiskartan laatiminen ja kehitystyön prosessi lähti liikkeelle osana laajempaa laadun

Lisätiedot

Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille

Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille Tukea ja palveluita työllistymiseen Asperger-henkilöille Tuet ja palvelut käyttöön Työpaikkaa etsittäessä on toisinaan hyödyllistä käyttää erilaisia kunnan tai Työ- ja elinkeinotoimiston (TE-toimiston)

Lisätiedot

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut

Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Henkilöstön asema ja järjestöjen palvelut Tuotannollistaloudellinen irtisanominen ja irtisanomisaika Helsingin Yliopisto Irtisanomisen oikeudellinen perusta Työnantajan noudattamista irtisanomisperusteista

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA)

Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) Asiakaspalvelun uusi toimintamalli autetaan asiakasta digitaalisten palveluiden käytössä (AUTA) JUHTA 10.5.2016 JulkICT Mistä on kyse? AUTA on kokeiluhanke, jolla etsitään uutta toimimallia asiakkaiden

Lisätiedot

KIILTO KODINPUHDISTAJA (Apilankukka, Kuurankukka, Lime, Mango, Omenankukka, Sitruuna, Vanilja) spray

KIILTO KODINPUHDISTAJA (Apilankukka, Kuurankukka, Lime, Mango, Omenankukka, Sitruuna, Vanilja) spray KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi T7867,T7867.930,T7909,T7909.930,T7876,T7876.930,3105104,57628,T7904,T7904.930,57603,T7871,T7871.9

Lisätiedot

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake

Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake NOSACQ-50- Finnish Pohjoismainen työturvallisuusilmapiirikyselylomake Kyselylomakkeen tarkoitus on kartoittaa sinun käsityksesi työturvallisuudesta tällä työpaikalla. Vastauksiasi käsitellään tietokoneella

Lisätiedot

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE

KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Kirami Oy Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste Kauppanimi 1.2 Aineen tai seoksen merkitykselliset tunnistetut käytöt ja käytöt, joita ei suositella

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

Maalämpöjärjestelmän hankinta. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi

Maalämpöjärjestelmän hankinta. Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi Maalämpöjärjestelmän hankinta Keski-Suomen Energiatoimisto www.kesto.fi/energianeuvonta energianeuvonta@kesto.fi 1 Sisältö Yleistä Maalämpö sopii useimpiin kohteisiin, missä on vesikiertoinen lämmönjakojärjestelmä

Lisätiedot

Uusi asbestilainsäädäntö

Uusi asbestilainsäädäntö Uusi asbestilainsäädäntö Uusi asbestilainsäädäntö, ensivaiheen kokemuksia Vuodesta 2011 lähtien asbestipurun työnjohtajalta, työntekijältä ja itsenäiseltä työnsuorittajalta edellytetty asianmukaisen ammattitutkinnon

Lisätiedot

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen

Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Onnistunut liikkumissuunnitelma - ohjeet liikkumissuunnitelman tekemiseen Mikä on liikkumissuunnitelma ja miksi se kannattaa tehdä? Liikkumissuunnitelma antaa konkreettisen suunnan Liikkumissuunnitelma

Lisätiedot

Moduuli 4. Vaarojen tunnistaminen ja riskinarvio

Moduuli 4. Vaarojen tunnistaminen ja riskinarvio Moduuli 4 Vaarojen tunnistaminen ja riskinarvio Moduuli 4:ssä tarkastelemme seuraavia asioita: Vaarojen tunnistaminen ja riskinarvio Työsuunnittelu Asbestityön menettelytavat Asbestialtistumisen raja-arvot

Lisätiedot

Tulityöluvan myöntäjä on tarkastanut tulityökortin voimassaolon kaikilta tulityöntekijöiltä. Polttoleikkaus

Tulityöluvan myöntäjä on tarkastanut tulityökortin voimassaolon kaikilta tulityöntekijöiltä. Polttoleikkaus 1 (2) TILAAJA - TEKIJÄT Yritys/yhteisö Yhteyshenkilö Yhteyshenkilön puhelinnumero Yritys/urakoitsija Tulityöntekijöiden nimet: Tulityöluvan myöntäjä on tarkastanut tulityökortin voimassaolon kaikilta tulityöntekijöiltä

Lisätiedot

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi

Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi Työelämän pelisäännöt www.jedu.fi 1 Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Jokilaaksojen koulutuskuntayhtymä Kalajoki Alavieska Oulainen Haapavesi Siikalatva Ylivieska Pyhäntä Nivala Kärsämäki Sievi Haapajärvi

Lisätiedot

1.1 Perustiedot. Ohjeita lomakkeen täyttämiseen:

1.1 Perustiedot. Ohjeita lomakkeen täyttämiseen: 1.1 Perustiedot Ohjeita lomakkeen täyttämiseen: Ilmoita, miltä vuodelta kulutustiedot ovat ja, onko lämmön ominaiskulutus lämmitystarvekorjattu (kohdat 16,17 ja 19). Mikäli tieto on saatu suoraan isännöintitodistuksesta,

Lisätiedot

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015

SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta. Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta 17.11.2015 SUNNITTELIJAN KELPOISUUS rakennusvalvonta Henna Helander, yliarkkitehti Helsingin rakennusvalvonta PÄTEVYYS - KELPOISUUS KOULUTUS + KOKEMUS = PÄTEVYYS PÄTEVYYS x KOHTEEN VAATIVUUSLUOKKA = KELPOISUUS Kelpoisuus

Lisätiedot

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009

Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien työntekijöiden apteekkikohtainen erä 1.10.2009 Apteekkien Työnantajaliiton koulutusaineisto apteekeille 1.6.2009 / JKK 1 Tavoitteet Apteekkikohtainen erä on tarkoitettu henkilökohtaisen hyvän

Lisätiedot

Jäsenluettelo ja henkilörekisterit. Olli Välke Opintokeskus Visio

Jäsenluettelo ja henkilörekisterit. Olli Välke Opintokeskus Visio Jäsenluettelo ja henkilörekisterit Olli Välke Opintokeskus Visio Yhdistyksen jäsenluettelo Yhdistyslain mukaan hallituksen on pidettävä yhdistyksen jäsenistä luetteloa. Hallituksen kannattaa antaa jäsenluettelon

Lisätiedot

HIKILÄN TURVALLISUUSASIAKIRJA

HIKILÄN TURVALLISUUSASIAKIRJA 23.03.2016 Sivu 1/8 3397-2016 Tilaaja: Turun kaupunki, Turun Kiinteistöliikelaitos Linnankatu 90E 20100 Turku Hanke: Hikilän purku-urakka Köydenpunojankatu 14 20100 Turku HIKILÄN TURVALLISUUSASIAKIRJA

Lisätiedot

Huhtasuon päiväkodin tarina. Saija Riihinen

Huhtasuon päiväkodin tarina. Saija Riihinen Huhtasuon päiväkodin tarina Saija Riihinen 9.4.2015 Muutoksen lähtökohdat Huhtasuon Päiväkoti Mansikkapuiston Perhepuisto 168 paikkaa 40 työntekijää Varikon Taimiston Huhtarinteen Nevakadun päiväkoti päiväkoti

Lisätiedot

Asiamiestutkinto 26.4.2016 Tavaramerkkioikeus TEOLLISOIKEUSASIAMIES- LAUTAKUNTA. OSIO 2. (enintään 85 pistettä) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä)

Asiamiestutkinto 26.4.2016 Tavaramerkkioikeus TEOLLISOIKEUSASIAMIES- LAUTAKUNTA. OSIO 2. (enintään 85 pistettä) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä) 1 (5) Kysymys 2.1 (enintään 20 pistettä) Asiakkaasi miettivät uusia tavaramerkkejä ja kysyvät mielipidettäsi merkkien erottamiskyvystä. Kerro asiakkaillesi lyhyesti perustellen, katsottaisiinko alla olevat

Lisätiedot

Sisällysluettelo. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot

Sisällysluettelo. Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot Kysymyksiä ja vastauksia (Q&A) - Sisäpiiriluettelot (MAR 18 artikla) MAR-asetukseen liittyvät tulkinnat ja kannanotot MAR on asetuksena suoraan sovellettavaa EU-lainsäädäntöä. Myös MARin nojalla annetut

Lisätiedot

Kajaanin AMK TAITO 2, Uima-allashuone 1L117 Ketunpolku 3 87100 KAJAANI

Kajaanin AMK TAITO 2, Uima-allashuone 1L117 Ketunpolku 3 87100 KAJAANI HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI 1 Kajaanin AMK TAITO 2, Uima-allashuone 1L117 Ketunpolku 3 87100 KAJAANI 14.4.2016 RI Olli Leinonen HAITTA-AINEKARTOITUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Kajaanin AMK TAITO

Lisätiedot

ONKO TILAA? ONKO TILAUSTA? Hanasaaren kulttuurikeskus Espoo 2. 3. 3011

ONKO TILAA? ONKO TILAUSTA? Hanasaaren kulttuurikeskus Espoo 2. 3. 3011 ONKO TILAA? ONKO TILAUSTA? Hanasaaren kulttuurikeskus Espoo 2. 3. 3011 2007 päätös sosiaalisen yrityksen perustamisesta kaupunginhallituksessa 28.10. 2008 aloitettiin palvelutuotanto 17.11.2008 sosiaaliseksi

Lisätiedot

Metallien jalostuksen osaamisala

Metallien jalostuksen osaamisala Ammatillisen perustutkinnon perusteet Metallien jalostuksen osaamisala Lisäys määräykseen 73/011/2014 Prosessiteollisuuden perustutkinto, prosessinhoitaja 2014 2 S I S Ä L T Ö 2.7 Metallien jalostuksen

Lisätiedot

4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä?

4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä? 4 Autopaikan ja autotallin käyttö 4.1 Mitä autopaikalle saa pysäköidä? Välillä taloyhtiöissä esiintyy erimielisyyttä siitä, saako autopaikalle pysäköidä esimerkiksi matkailuajoneuvon, pakettiauton tai

Lisätiedot

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT

KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT KÄYTTÖTURVALLISUUSTIEDOTE Sivu 1 / 5 KOHTA 1. AINEEN TAI SEOKSEN JA YHTIÖN TAI YRITYKSEN TUNNISTETIEDOT 1.1 Tuotetunniste 1.1.1 Kauppanimi 1.1.2 Tunnuskoodi 410581,410583,3101442 1.2 Aineen tai seoksen

Lisätiedot

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta

Työnantajahaastattelujen satoa. Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajahaastattelujen satoa Kirsi Klemelä Turun yliopisto Kasvatustieteiden tiedekunta Työnantajien edustajien haastattelut Tavoitteena oli kartoittaa työnantajien ja henkilöstönkehittäjien näkemystä

Lisätiedot

TYÖ JA PERHE Verkkoaivoriihen taustasta vaikutusmahdollisuudet omaan työaikaan

TYÖ JA PERHE Verkkoaivoriihen taustasta vaikutusmahdollisuudet omaan työaikaan Janne Jauhiainen Tytti Vartiainen TYÖ JA PERHE Verkkoaivoriihen taustasta vaikutusmahdollisuudet omaan työaikaan 31.3.2015 1 Pääosa osallistujista voi vaikuttaa työaikoihinsa ainakin jonkin verran 31.3.2015

Lisätiedot

Tervetuloa Peränteen Metsästys- ja Ampumaseuran ampumaradalle

Tervetuloa Peränteen Metsästys- ja Ampumaseuran ampumaradalle Tervetuloa Peränteen Metsästys- ja Ampumaseuran ampumaradalle Ampumaradan järjestyssäännöt Jokaisen ampujan ja rata-alueella olevan on noudatettava niitä ohjeita ja määräyksiä, joita radan käytöstä ja

Lisätiedot

ESR-Henkilö. Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä

ESR-Henkilö. Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä ESR-Henkilö Tunnistautuminen ESR-Henkilö -järjestelmässä Käyttöohje toteuttajille 28.9.2015 ESR-Henkilö -järjestelmän käyttöohje hankkeiden toteuttajille 2 (8) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä tunnistautumisesta...

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalveluiden asiakaskysely 2014

Varhaiskasvatuspalveluiden asiakaskysely 2014 Varhaiskasvatuspalveluiden asiakaskysely 2014 Tuusulan kunnan varhaiskasvatuksen asiakaskysely toteutettiin maaliskuussa 2014. Sähköiseen kyselyyn vastasivat päiväkotien, perhepäivähoidon ja kerhotoiminnan

Lisätiedot

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö

Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Ohje henkilökunnalle 1 Työ- ja suojavaatteet sekä suojainten käyttö Infektioiden torjunta perustuu tartuntareittien katkaisuun. Infektioiden torjunta edellyttää hyvää käsihygieniaa ja aseptisia työtapoja.

Lisätiedot

Korvakäytäväkojeiden käyttöohje

Korvakäytäväkojeiden käyttöohje Korvakäytäväkojeiden käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus Siemens korvakäytäväkojeista sivu 3 Kuulokojeen kytkeminen päälle / pois sivu 4 ja pariston vaihto Tilanneohjelmat, induktiivinen

Lisätiedot

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008

ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA. Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 LO M ATO I M I S TO N K E V ÄT K Ä R P Ä N E N ALAJÄRVEN, LEHTIMÄEN, SOININ JA VIMPELIN LOMATOIMISTOJEN PUOLUEETON JA VANKKUMATON ÄÄNENKANNATTAJA Täyttä asiaa, ei arvailuja - jo vuodesta 2008 TYÖTE RV

Lisätiedot

Hae Opiskelija käyttöohje

Hae Opiskelija käyttöohje Hae Opiskelija käyttöohje Yleistä Hae Opiskelija hakuikkunan toiminto on uudistettu tavoitteena saada selkeämpi ja helppokäyttöisempi rakenne. Käyttäjä valitsee ensin, kumpaa hakua haluaa käyttää, Perushaku

Lisätiedot

PAIKALLINEN SOPIMINEN SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA

PAIKALLINEN SOPIMINEN SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA PAIKALLINEN SOPIMINEN SAK:LAISILLA TYÖPAIKOILLA SAK:N LUOTTAMUSHENKILÖPANEELI /15 N = 3 YHTEENVETOA 5 prosenttia luottamushenkilöistä kertoo, että heidän työpaikallaan on tehty paikallisia sopimuksia viimeisten

Lisätiedot

Navigointia - perusopetus. Antti Ikonen Rehtori Vpj SURE FIRE

Navigointia - perusopetus. Antti Ikonen Rehtori Vpj SURE FIRE Navigointia - perusopetus Antti Ikonen Rehtori Vpj SURE FIRE Mitä edessä mikä kurssi?! 1. Työaikasuunnittelu 2. Kahden tai useamman toimipisteen rehtoritehtävien yhdistäminen 3. Jaettu johtajuus 1.Työaikasuunnittelu

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Sisällys. 1 Aikuisopiskelusta 1. 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1. 3 Opiskelijan tukipalvelut 1. 4 Koulutuksen toimijat 2

Sisällys. 1 Aikuisopiskelusta 1. 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1. 3 Opiskelijan tukipalvelut 1. 4 Koulutuksen toimijat 2 OPISKELIJAN OPAS Sisällys 1 Aikuisopiskelusta 1 2 Opiskeluvälineet ja tietotekniikka 1 3 Opiskelijan tukipalvelut 1 4 Koulutuksen toimijat 2 5 Opiskelijan oikeudet 3 6 Opiskelu- ja tutkinnon suorittamisen

Lisätiedot

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU

YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU YKSILÖLLINEN ELÄMÄNSUUNNITTELU Mertanen / Martikainen 1 Esimerkkinä yksilölliset aamutoimet Mertanen / Martikainen 2 Kyse on ajattelu- ja toimintatavasta Henkilö saa osallistua oman elämän suunnitteluun

Lisätiedot

Asbestilla tarkoitetaan kuitumaisia silikaattimineraaleja, joille on yhteistä hyvä mekaaninen ja kemiallinen kestävyys sekä pölyävyys käsiteltäessä.

Asbestilla tarkoitetaan kuitumaisia silikaattimineraaleja, joille on yhteistä hyvä mekaaninen ja kemiallinen kestävyys sekä pölyävyys käsiteltäessä. Asbesti Asbestilla tarkoitetaan kuitumaisia silikaattimineraaleja, joille on yhteistä hyvä mekaaninen ja kemiallinen kestävyys sekä pölyävyys käsiteltäessä. Asbesti aiheuttaa syöpää. Asbestikuidut läpäisevät

Lisätiedot

Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä

Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä Henkilöstökoulutuksiin liittyvien poissaololajien käsittely Kiekujärjestelmässä Koulutuspoissaolot Koulutukseen liittyviä poissaololajeja on Kieku-järjestelmässä seuraaviin koulutustapahtumiin: - Henkilöstökoulutus

Lisätiedot

SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA

SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA PELIPAIKASSA SEURAKÄYTTÄJÄN OHJEITA / TEHTÄVÄILMOITUKSET JOTTA SEURA SAA AINA VÄLITTÖMÄSTI TIEDON: Uudesta rekisteröinnistä (hyväksyminen / aktivointi) Rekisteröinnin uudistamisesta

Lisätiedot

Lasin kuljetuslaite NOMAD tarjoaa ammattikäyttöön apua lasilevyjen lastien purkamisessa, siirtämisessä ja asennuksessa. Se on suunniteltu maksimi 400

Lasin kuljetuslaite NOMAD tarjoaa ammattikäyttöön apua lasilevyjen lastien purkamisessa, siirtämisessä ja asennuksessa. Se on suunniteltu maksimi 400 Lasin kuljetuslaite NOMAD tarjoaa ammattikäyttöön apua lasilevyjen lastien purkamisessa, siirtämisessä ja asennuksessa. Se on suunniteltu maksimi 400 kg ja 4500mm:ä lasilevyjen siirtämiseen. Kyse on ainutlaatuisesta

Lisätiedot

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille SÄTEILYTURVALLISUUS JA LAATU ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ 10.12.2015, Säätytalo, Helsinki Tarkastaja Elina Hallinen, STUK TT laitteen

Lisätiedot

Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista

Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista Tekijänoikeuksien siirtosopimuksista OTK Maria Rehbinder Tekijänoikeusasiamies, Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu, Aalto-yliopisto copyright.aalto.fi Kuvalähde: The Trade Marks and Designs Registration

Lisätiedot

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1

String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (2/2) Luentoesimerkki 4.1 String-vertailusta ja Scannerin käytöstä (1/2) Vertailuja tehdessä törmätään usein tilanteeseen, jossa merkkijonoa (esimerkiksi merkkijonomuuttujaa) pitää vertailla toiseen merkkijonoon. Tällöin tavanomainen

Lisätiedot

Kappale 2. Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT)

Kappale 2. Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT) Kappale 2 Ympäristöä säästävä teknologia, Putkenpäätekniikat ja Parhaat Käyttökelpoiset Tekniikat (BAT) Ympäristöä säästävä teknologia Ympäristöä säästävä teknologia tarkoittaa: Kaikkia paikan päällä tehtäviä

Lisätiedot

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA

29.4.2016 OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA TARJOUSPYYNTÖ 1 (5) OMAISHOIDON VAPAAN JA KEHITYSVAMMAISTEN TILAPÄISHOIDON PALVELUIDEN HANKINTA Kangasalan kunta pyytää tarjouksia alle 65-vuotiaiden omaishoidon vapaiden ja kehitysvammaisten tilapäishoidon

Lisätiedot

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu

Asiakkaiden osallisuus mitä. Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Asiakkaiden osallisuus mitä se tarkoittaa kehittämistyössä? i t ä? Asta Niskala ja Annikki Paajanen 31.10.12 Oulu Tavoitteena kehittämishankkeissa jo koko 2000 luvun ajan Asiakkaiden osallisuuden kehittäminen

Lisätiedot

Kysymyksiä ja vastauksia Päivitetty

Kysymyksiä ja vastauksia Päivitetty Vuoden 2016 alusta voimaan tulleet laki asbestipurkutyötä koskevista vaatimuksista (684/2015) ja valtioneuvoston asetus asbestityön turvallisuudesta (798/2015) ovat aiheuttaneet runsaasti asiakasaloitteisia

Lisätiedot

Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu

Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu Viranhaltijan velvollisuudet ja vastuu Varatuomari Heikki Paajanen 62.2012 Viranhaltijan palvelussuhteesta Virkasuhde syntyy yksipuolisella hallintotoimella (nimitys tai määräys). Suostumus toki edellytetään.

Lisätiedot

Vetokaapit laboratorioihin

Vetokaapit laboratorioihin Vetokaapit laboratorioihin O U R E X O Y M ä k i r i n t e e n t i e 3 3 6 2 2 0 K a n g a s a l a P u h. ( 0 3 ) 2 1 2 8 0 0 0 F a k s i ( 0 3 ) 2 1 2 8 1 5 8 w w w. o u r e x. f i o u r e x @ o u r e

Lisätiedot

ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN

ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN ALIPAINEISTAJIEN TOIMIVUUDEN JA TURVALLISUUDEN VARMISTAMINEN BEST- alipaineistajien vaatimustenmukaisuuden varmistaminen ja ylläpito Viite: Dutch asbestos regulations/ Hollannin asbestisäännökset SC530;

Lisätiedot

7992FI WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 16

7992FI WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 16 7992FI WG 80 Talvipuutarhan liukuosat Talvipuutarhan kiinteät osat ks. sivu 16 Willab Garden 2015-11 TÄRKEÄÄ! Lue asennusohje kokonaan ennen kuin aloitat asennuksen! Ellei ohjeita noudateta, osat eivät

Lisätiedot

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona

Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Tutustu merkintöihin! Tärkeää tietoa siitä, miten varmistat pesu- ja puhdistusaineiden käytön turvallisuuden kotona Kodin puhdistusaineisiin on lähiaikoina tulossa uudet varoitusmerkinnät. Osa symboleista

Lisätiedot

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus

Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Lupapiste-palvelua koskeva Yritystilisopimus Solita Oy Alvar Aallon katu 5, 00100 Helsinki Åkerludinkatu 11, 33100 Tampere Kiviharjunlenkki 1 C, 90220 Oulu 1060155-5 10.02.2016 2 (5) 1. SOPIMUSOSAPUOLET

Lisätiedot

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10

REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 REKISTERISELOSTE Henkilötietolaki (523/99) 10 Laatimispvm: 13.01.2012 Lue täyttöohjeet ennen rekisteriselosteen täyttämistä. Käytä tarvittaessa liitettä. 1. Rekisterinpitäjä Nimi Yhteystiedot (osoite,

Lisätiedot

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala

Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Mitä lapsen tulisi varhaiskasvatuksesta saada? Leikki-ikäisen hyvän kasvun eväät MLL 25.10.2013 Helsinki Marjatta Kalliala Lasta ei voida ohjelmoida kokemaan sitä mitä aikuiset toivovat hänen kokevan.

Lisätiedot

Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet omavalvonnan osana myös sosiaalihuollon palveluissa

Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet omavalvonnan osana myös sosiaalihuollon palveluissa Terveydenhuollon laitteet ja tarvikkeet omavalvonnan osana myös sosiaalihuollon palveluissa Valtakunnallinen Sosiaali- ja terveydenhuollon omavalvontaseminaari Ylitarkastaja Tarja Vainiola Omavalvontasuunnitelma

Lisätiedot

Moodle HOPS-työskentelyn tukena

Moodle HOPS-työskentelyn tukena Moodle HOPS-työskentelyn tukena Ohjeita alueen tilaamiseen Tilatessasi Moodle-aluetta HOPS-ryhmällesi, voit tilata täysin tyhjän alueen, jonne rakennat itse kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Lisätiedot

MITTAUSSUUNNITELMA. Soran murskauksen aiheuttaman hengitettävien hiukkasten pitoisuuden mittaus. Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo. Rudus Oy Liisa Suhonen

MITTAUSSUUNNITELMA. Soran murskauksen aiheuttaman hengitettävien hiukkasten pitoisuuden mittaus. Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo. Rudus Oy Liisa Suhonen Ilmanlaatu Suunnitelma PR3698 TY02 Sivu 1 (5) Rudus Oy Liisa Suhonen Turku 10.2.2016 MITTAUSSUUNNITELMA Rudus Oy, Sandhöjden, Porvoo Kunnioittavasti Jani Kankare Toimitusjohtaja, FM HELSINKI Viikinportti

Lisätiedot

HAITTA-AINE KARTOITUS

HAITTA-AINE KARTOITUS HB SISÄILMATUTKIMUS OY 1(4) HAITTA-AINE KARTOITUS Tilaaja Helsingin kaupungin kiinteistövirasto Tilakeskus Sörnäistenkatu 1 PL 2213 000 Helsingin Kaupunki Yhteyshenkilö Projektiarkkitehti Hilkka Salanne

Lisätiedot

Malliratkaisu Kuulonsuojaimet

Malliratkaisu Kuulonsuojaimet Malliratkaisu Kuulonsuojaimet KUULONSUOJAINTEN VALINNASSA HUOMIOITAVAA Jos kuulonsuojaimet vaimentavat liian vähän, kuulo vaurioituu. Jos ne vaimentavat liikaa, varoitusäänien kuuleminen on vaikeaa (mikä

Lisätiedot

Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa. 18.9.2013 Marjukka Heikkilä

Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa. 18.9.2013 Marjukka Heikkilä Lastensuojelun edunvalvonnan tarpeen arvioiminen lastensuojeluprosessissa 18.9.2013 Marjukka Heikkilä LSL 22 Lapselle tulee lastensuojeluasiassa määrätä edunvalvoja käyttämään huoltajan sijasta lapsen

Lisätiedot

MORDAX -horminkorjausmenetelmä

MORDAX -horminkorjausmenetelmä MORDAX -horminkorjausmenetelmä MORDAX PLUS - käyttöohje Eskon Oy Ajomiehentie 13 00390 HELSINKI puh. 09-863 4161 fax. 09-867 38271 sähköposti: internet: eskon@eskon.fi www.eskon.fi Vuotavat hormit ovat

Lisätiedot