Rajat, alueet ja identiteetit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Rajat, alueet ja identiteetit"

Transkriptio

1 Rajat, alueet ja identiteetit Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen Heikki Mikkeli Maailman kulttuurien laitos

2 Luentorunko Tilallisuudesta: tila, paikka, alue Alueet ja niiden institutionaalistuminen Rajoihin liittyviä käsitteitä Identiteettien ulottuvuuksia Identiteettien historiallinen kerrostuminen Maailman kulttuurialueet ja globalisaatio 3. harjoitustehtävä

3 Tilallisuuden rakent(u/a)misesta: tilan, paikan ja alueen käsitteistä Tila (engl. space) avoin tila; rajaton (ääretön) avaruus ei merkityksellinen Paikka (engl. place) rajattu tila; pienet ja laajemmat paikat merkityksellinen, kokemuksellinen tila Alue (engl. area, region) kysymyksiä: skaala, rajat ja identiteetti? kartografia keino tilan määrittämiseen ja haltuunottoon, mutta myös aluevaltausten oikeuttamisen keino

4 Etelämantereen jako vyöhykkeisiin

5 Mikä on alue? Alueen koko: transnationaaliset alueet (esim. Afrikka, Mitteleuropa) (kansallis)valtiot tai territoriaalivaltiot (esim. Suomi, Bolivia) subnationaaliset alueet (esim. Katalonia, Sydney, Haaga) Alueen funktio: luonnonmaantieteelliset alueet (esim. Amazonia) poliittiset alueet (esim. Belgia) kulttuurialueet (esim. Toskana) talousalueet (esim. Ruhrin alue) hallintoalueet (esim. Itä-Suomen lääni) tilastolliset alueet (esim. NUTS-alueet) suurkaupungit eli metropolit (esim. Tokion alue)

6 NUTS-alueet Suomessa EU:n kolmiportainen tilastoaluejako Suomessa: kaksi NUTS 1 aluetta (Suomi ja Ahvenanmaa) kuusi NUTS 2 aluetta (ns. suuralueet) 19 NUTS 3 aluetta (maakunnat)

7 Alueen eri luonteenpiirteistä (M. Keating 2004) Alueella voi olla historiallinen merkitys tai se voi tarjota kohteen alueen asukkaiden identifioitumiselle. Se voi ilmentää maisemaa, arkkitehtuuria tai ruoanlaiton tapoja. Alueisiin liittyy usein kulttuurinen elementti, jota mahdollisesti edustaa erillinen kieli tai murre. Tämän lisäksi alue voi sisältää kansalaisyhteiskunnan, joukon sosiaalisia instituutioita. Se voi olla taloudellinen yksikkö, joka perustuu yhteen tuotannonalaan tai olla integroitunut tuotantosysteemi. Se voi olla ja yhä useammin onkin hallinnon yksikkö tai laitos.

8 Alueiden institutionaalistumismalli (1) (Anssi Paasia mukaillen) 1. Alueen historiallinen muotoutuminen milloin alueeseen on viitattu omana erillisenä alueena ja missä yhteydessä? alueen nimeäminen ja kartoitus alueen koko ja funktio: kuinka laaja ja minkälainen alue on? 2. Alueen rajaaminen missä alueen rajat kulkevat? kuka on rajannut ja millä perusteilla? rajojen läpäisevyyden aste ja rajamaat 3. Alueen identiteetin rakent(a/u)minen miten alue määritellään? alueen omaleimaisuus; mistä se syntyy? kuka on alueen asukas ja esim. nationalismin rooli?

9 Alueiden institutionaalistumismalli (2) 4. Alueen uusintaminen miten aluetta kerrotaan (esim. koululaitoksen rooli)? uusintamisen keinot (esim. symbolit, vuosipäivät yms.) mahdolliset toiset kertomukset (esim. monikulttuurisuus) separatismi vai vapaustaistelu? 5. Alueen tunnustaminen alueen hyväksyminen osaksi laajempaa kv. järjestelmää ja sen roolin vakiintuminen mahdolliset konfliktit alueen tunnustamisessa alueen tulevaisuus Huom! Alueen ymmärtäminen prosessina, mutta nämä vaiheet eivät välttämättä seuraa ajallisesti toisiaan juuri tässä järjestyksessä!

10 Alueellisuuden määritelmä (R.Sack 1986) Alueellisuus (territoriality) tarkoittaa yksilön tai ryhmän yritystä vaikuttaa ihmisiin, ilmiöihin ja suhteisiin tai yritystä kontrolloida niitä rajaamalla tietty maantieteellinen alue ja valvomalla sitä. - Robert Sack 1986, 19. liittymäkohta vallankäyttöön; alueiden sosiaalinen kontrolli; eri strategiat vaikuttaa ja valvoa; rajojen merkitys

11 Rajojen lajeja ja rajakäsitteitä (Kai-Veikko Vuoristo 1997) Vyöhykeraja Rajaseutu tai rajamaa (engl. frontier) Eksakti raja (engl. border/boundary) Rajavyöhyke Valtioiden väliset maarajat, merirajat; näkyvät ja näkymättömät rajat (mm. ilmatila)

12 Erilaisia rajatyyppejä (Vuoristo 1997) Funktionaaliset rajat Historialliset rajat pioneerirajat, jälkikäteen vahvistetut rajat, päälle asetetut rajat, reliktirajat Fyysiset rajat eli luonnonrajat (eivät luonnollisia!) Geometriset rajat Antropogeografiset eli ihmismaantieteelliset rajat Kompleksiset rajat

13 Miksi kiinnostus rajoja kohtaan on herännyt? (Anssi Paasi 2002) 1. Kylmän sodan aikaisen vastakkainasettelun päättyminen; toisen (eli vihollisen) menetys islamin nousu? 2. Pyrkimys (myös väkivaltaisesti) määrittää uudelleen alueellisia ja etnisiä identiteettejä (esim. Itä-Eurooppa) 3. Globalisaation kiihtyminen ja sen vaikutus keskusteluun rajoista ja suvereenisuudesta 4. Tieteellinen kirjallisuus on kyseenalaistanut näkemyksen kiinteistä ja pysyvistä rajoista

14 Rajamaiden (tai rajaseutujen) luonne Rajaseutujen kolme mahdollista merkitystä: rajamaa ei-kenenkään-maana; kahden alueen väliin rajautuva kolmas tila (esim. muinainen Karjala) rajamaa vapaana tilana; pakopaikkana rajamaa kamppailun kenttänä; kaksi aluetta käy kamppailua rajamaan herruudesta (esim. Belfast, Kypros; Alsace/Elsass) rajamaa kynnyksenä tai itse rajana rajamaa kahden alueen limittymänä; hedelmällinen sekoittuminen synnyttää uusia hybridisiä muotoja (esim. Tornio/Haaparanta; Öresund) rajamaa eri alueiden yhdistäjänä Rajaseutujen tutkimus hedelmällistä identiteettien muodostumisen (ja muodostamisen) kannalta!

15 Näkökohtia rajojen ominaispiirteistä Rajojen luonne: erottavat ja yhdistävät rajat; perinteisen rajan merkityksen muutokset (esim. Suomi/Venäjä) Kysymys rajojen läpäisevyydestä ja valvonnasta: mitä pääsee läpi ja kenen kontrollissa? (esim. Schengen-alue) Rajan kokeminen: mentaaliset rajat voivat olla kaikkein vahvimpia! (ns. reliktirajat; esim. Saksan jako) Huom! Ei ole olemassa luonnollisia rajoja!

16 Berliini: Potsdamer Platz

17 Berliini: Checkpoint Charlie 1961 ja 2001

18 Rajojen määrittelyitä Rajat ovat kansainvälisen valtiojärjestelmän hallinnan välineitä, valtioiden politiikan ja territoriaalisen kontrollin välineitä sekä edelleen olemassa olevien sosiaalisten identiteettien rakennetekijöitä ja haastajia. Rajojen merkitykset ovat aina kontekstuaalisia ja historiallisesti ehdollisia. Ne ovat ideologioiden läpitunkemia, mutta niihin liittyy materiaalisia käytäntöjä ja seuraamuksia. - A. Paasi 2002, 156. Rajat ilmentävät yhteiskuntien alueellista organisoitumista: ne ovat vallankäytön alueellinen ilmenemismuoto. - S. Moisio 2002, 233.

19 Rajojen muuttuva luonne globalisaatiossa Taloudellisen toiminnan reaalisten virtojen näkökulmasta katsottuna kansallisvaltiot ovat jo menettäneet asemansa merkityksellisinä toimijoina nykypäivän rajattoman maailman globaalissa taloudessa. - Kenichi Ohmae (1995) Moderni kansallisvaltio, jonka suvereenisuus määrittyy tuttujen territoriaalisten rajojen kautta, näyttää yhtä lujasti juurtuneelta kuin aina: verottajat pysähtyvät rajoille, maahanmuuttajat pysäytetään samalla rajalla ja itsenäiset valtiovallat voivat yhä edelleen katkaista transnationaaliset (tai tarkemmin sanoen valtioiden väliset) yhteydet. - James Anderson (1995)

20 Rajan kokemuksellinen ulottuvuus Georges Perec: Tiloja/Avaruuksia 2002 [1974] Maat on erotettu toisistaan rajoilla. Rajan ylittäminen on aina mieltä liikuttavaa: kuvitteellinen ääriviiva aineellistuu puisessa puomissa, joka ei koskaan ole sillä viivalla jota sen koetaan edustavan, vaan joitakin kymmeniä tai satoja metrejä sen jommallakummalla puolella. Silti se pystyy muuttamaan kaiken, jopa maiseman. Ilma on samaa, maaperä on sama, mutta tie ei enää ole täysin samanlainen, opastekilpien grafiikka muuttuu, leipäkaupat eivät ole sellaisia kuin leipomot vielä hetki sitten, leivät eivät enää ole samanmuotoisia, maahan heitetyt tyhjät savukerasiat ovat erilaisia

21 Identiteettien ulottuvuudet Yksilö- ryhmäidentiteetit; yksilön ominaislaatu ja ryhmän jäsenten samastuminen ryhmäänsä Identiteettien kolme ulottuvuutta: Yhteisöllinen (sosiaalinen): yhteisön jakama yhteenkuuluvuuden tunne Tilallinen (spatiaalinen): me/muut; paikallinen erottautuminen Ajallinen (temporaalinen): visio yhteisestä menneisyydestä (kollektiivinen muisti) sekä myös tulevaisuuden päämääristä

22 Identiteettien määritelmä (Anna-Leena Siikala) "Tietoisuus itsestä - joko omasta tai ryhmän muotoutuu toista koskevan tiedon peilissä. Niinpä identiteetti on historian vaiheissa muovautuva jatkuvan keskustelun prosessi. Tunneperäinen samaistuminen yhtä lailla kuin torjuntakin ovat identiteetin rakentamisen välineitä. Ne auttavat luomaan eroja meidän ja muiden välille Kansallinen identiteetti ei synny sattumalta eikä itsestään. Se edellyttää oman ja vieraan suhteen erittelyä ja on näin tietoisen prosessin tulos." - Anna-Leena Siikala (1996)

23 Alueelliset identiteetit suhteessa tilaan Omat (henkilökohtaiset) paikat Kaupunki tai kaupunginosat Maakunnat tai muut laajemmat alueet (Kansallis)valtiot Maanosat Koko maapallo mitä suuremmaksi alueellinen yksikkö (territorio) muodostuu, sitä vaikeampaa on siihen identifioituminen!

24 Identiteettien historiallinen kerrostuminen 1700-luku YKSILÖIDENTITEETIT 1800-luku KANSALLISET IDENTITEETIT 1900-luku EUROOPPALAINEN IDENTITEETTI 2000-luku MAAILMANKANSALAISUUS??

25 Erilaisia maapallon karttaprojektioita

26 Maailman kulttuurialueet? Heikki Mikkeli, Maailman kulttuurien laitos

27 Kai Krause: (Kartan)lukutaidottomuus

28 Tulonjaon eriarvoinen maailma: ns. shamppanjalasimalli (Robert Wade) Heikki Mikkeli, Maailman kulttuurien laitos

29 Kirjallisuutta Doren Massey: Samanaikainen tila. Vastapaino Jeremy Black: Maps and Politics. Reaktion Books Kai-Veikko Vuoristo: Poliittinen maantiede. WSOY Anssi Paasi: Rajat ja identiteetti globalisoituvassa maailmassa. Teoksessa Taina Syrjämaa ja Janne Tunturi (toim.): Eletty ja muistettu tila. SKS 2002, David Newman: The lines that continue to separate us: borders in our borderless world. Progress in Human Geography 30/2006, M. Keating (ed.): Regions and Regionalism in Europe. Cheltenham 2004 Kalevi Holsti: Territoriaalisuus. Politiikka 42(1)/2000. Robert Sack: Human Territoriality. Its Theory and History. Cambridge Univ. Press Mikko Lehtonen ja Olli Löytty (toim.): Erilaisuus. Vastapaino Stuart Hall: Identiteetti. Vastapaino 1999.

30 Harjoitustehtävä 3 Valitse omasta opintokokonaisuudestasi jokin raja tai alue ja mieti, miten se on muotoutunut. Pohdi erityisesti, minkälaisesta rajasta tai alueesta on kyse ja miten kyseessä olevan alueen tai rajaseudun asukkaiden identiteetti on muotoutunut. Tehtävän viimeinen palautuspäivä on maanantai Heikki Mikkeli, Maailman kulttuurien laitos

Rajat, alueet ja identiteetit

Rajat, alueet ja identiteetit Rajat, alueet ja identiteetit Johdatus alue- ja kulttuurintutkimukseen Heikki Mikkeli Maailman kulttuurien laitos Luentorunko Tilallisuudesta: tila, paikka, alue Rajoihin liittyviä käsitteitä Mikä on alue?

Lisätiedot

Kulttuuri ja alue: tilallinen käänne

Kulttuuri ja alue: tilallinen käänne Kulttuuri ja alue: tilallinen käänne Peter Stadius Maailmankulttuurien laitos Käänteet -käsitteestä Käänne kulttuurintutkimuksen käsitteinä: Linguistic turn (Richard Rorty 1967) Cultural turn Iconic/ visual

Lisätiedot

Alueellinen imago ja identiteetti kuntarakenteen muutoksessa

Alueellinen imago ja identiteetti kuntarakenteen muutoksessa Alueellinen imago ja identiteetti kuntarakenteen muutoksessa Kaupunkisuunnittelun seminaari V Kaj Zimmerbauer Oulun yliopisto 28.09.2011 Kuntarakenteen muutoksen taustat Laajempi aluejärjestelmän muutos,

Lisätiedot

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa

Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Hyvinvointiyhteiskunnan tulevaisuus historian valossa Pauli Kettunen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos Kestävä hyvinvointi -seminaari Helsingin yliopisto 10.4.2013 Halusimme

Lisätiedot

Johdatus maantieteeseen tieteenalana. Juha Ridanpää 2017

Johdatus maantieteeseen tieteenalana. Juha Ridanpää 2017 Johdatus maantieteeseen tieteenalana Juha Ridanpää 2017 Aluemaantiede Taustalla 1800-luvulle (ja kauemmaksi) asti ulottuva tarve paloitella maailma toisistaan irrallisiksi osiksi. Alexander von Humboldt

Lisätiedot

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi?

Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto. Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Ndoromo Owen Suomen Punainen Risti Vaasan suomalainen osasto Miten kotoutua maahanmuuttajasta kuntalaiseksi? Useimmat meistä viettävät koko elämänsä yhdessä tietyssä kulttuuriympäristössä. Siitä syystä

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee)

HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) HALLINTOTIETEIDEN MAISTERIN TUTKINTO Valintakoe 6.6.2014 Pisteet yhteensä (tarkastaja merkitsee) VALINTAKOKEEN PISTEYTYS Valintakokeesta on mahdollisuus saada maksimissaan 60 pistettä. Tehtävät perustuvat

Lisätiedot

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen

Elämänkatsomustieto. Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi. Sari Muhonen Elämänkatsomustieto Arto Vaahtokari Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu arto.vaahtokari@helsinki.fi OPPIAINEEN TEHTÄVÄ Elämänkatsomustiedon opetuksen ydintehtävänä on edistää oppilaiden kykyä etsiä

Lisätiedot

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015

Strategia, johtaminen ja KA. Virpi Einola-Pekkinen 29.4.2015 Strategia, johtaminen ja KA 29.4.2015 Valtiovarainministeriö Talouden ja hyvinvoinnin vakaan perustan rakentaja VM vastaa vakaan ja kestävän kasvun edellytyksiä vahvistavasta talouspolitiikasta valtiontalouden

Lisätiedot

Väli- ja loppuraportointi

Väli- ja loppuraportointi Väli- ja loppuraportointi Hyvän raportin merkitys hankkeen tulosten kuvaamisessa Sari Ahvenainen ESR-koordinaattori 25.5.2011 Uudenmaan ELY-keskus Väliraportti (1/8) Miksi väliraportti tehdään? - Tarkoituksena

Lisätiedot

Riskienhallinta rajatarkastuksissa kohti turvaluokitettua kansalaisuutta? Tutkija Minna Jokela Raja- ja merivartiokoulu

Riskienhallinta rajatarkastuksissa kohti turvaluokitettua kansalaisuutta? Tutkija Minna Jokela Raja- ja merivartiokoulu Riskienhallinta rajatarkastuksissa kohti turvaluokitettua kansalaisuutta? Tutkija Minna Jokela Raja- ja merivartiokoulu Riskit ja rajaturvallisuus Riskit, riskiyhteiskunta, riskikäyttäytyminen, riskianalyysi,

Lisätiedot

Nationalismit. 28.9.2012 Dr Tiina H. Airaksinen, Aasian tutkimus

Nationalismit. 28.9.2012 Dr Tiina H. Airaksinen, Aasian tutkimus Nationalismit 28.9.2012 Dr Tiina H. Airaksinen, Aasian tutkimus Nationalismi lat. natio = syntymä, heimo, kansa ihmisiä yhdistävä ja yhtenäistävä kulttuurinen prosessi valtion muodostukseen tähtäävä poliittinen

Lisätiedot

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta?

Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Miksi kysyttäisiin sosiaalityön asiakkailta? Asiakaslähtöinen kehittäminen Valtion ja kansalaisyhteiskunnan tavoitteiden yhteen sovittamista Viranomaisammattilaisten ja kansalaisasiakkaiden jaettua asiantuntijuutta

Lisätiedot

Suomalaisten yksinäisyys Yleiskatsaus tutkimustuloksiin ja tutkimisen tapoihin

Suomalaisten yksinäisyys Yleiskatsaus tutkimustuloksiin ja tutkimisen tapoihin Suomalaisten yksinäisyys Yleiskatsaus tutkimustuloksiin ja tutkimisen tapoihin Elisa Tiilikainen Yksinäisyys Suomessa Jatkuvasti tai melko usein yksinäisyyttä kokee noin viitisen prosenttia. Vuoden 2014

Lisätiedot

VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP

VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP 1 (5) VALTIO-OPPI PERUSOPINNOT 25 OP Oletko kiinnostunut politiikan ja vallan tutkimuksesta, poliittisista järjestelmistä ja poliittisen ajattelun kehityksestä? Valtio-opin opinnot tarjoavat perustietoja

Lisätiedot

T&K- HANKKEISIIN ja OPINNÄYTETÖIHIN SOVELTUVIA ANALYYSIMENETELMIÄ

T&K- HANKKEISIIN ja OPINNÄYTETÖIHIN SOVELTUVIA ANALYYSIMENETELMIÄ T&K- HANKKEISIIN ja OPINNÄYTETÖIHIN SOVELTUVIA ANALYYSIMENETELMIÄ Mitä analyysilla tarkoitetaan? Analyysin tekemiseen tarvitaan analysoitava kohde ja siinä olevia analysoitavia yksiköitä. Ne voivat olla

Lisätiedot

Hyvällä mielellä vai pahalla päällä!

Hyvällä mielellä vai pahalla päällä! Hyvällä mielellä vai pahalla päällä! LAPSI JA TUNTEET Tiina Haapsalo MITÄ AJATTELET JA SANOT MINUSTA SITÄ LUULET MINUSTA SINÄ OLET SELLAINEN MINULLE MITEN NÄET MINUT USKO KUITENKIN ETTÄ MITÄ TEET MINULLE

Lisätiedot

BETONITEOLLISUUDEN KESÄKOKOUS 2014. Betonirakenteiden suunnittelusta 8.8.2014 TkT Anssi Laaksonen

BETONITEOLLISUUDEN KESÄKOKOUS 2014. Betonirakenteiden suunnittelusta 8.8.2014 TkT Anssi Laaksonen BETONITEOLLISUUDEN KESÄKOKOUS 2014 Betonirakenteiden suunnittelusta 8.8.2014 TkT Anssi Laaksonen Sisältö 1) Johdanto 2) Normit vs. reaalimaailma 3) Näkemyksiä lähitulevaisuudesta 4) Yhteenveto 2 TkT Anssi

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON. Thursday, February 19, 15

FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON. Thursday, February 19, 15 FILOSOFIA JA USKONTO LÄNSIMAINEN NÄKÖKULMA USKONTOON USKONNONFILOSOFIA HY USKONNONFILOSOFIAA OPISKELLAAN JA TUTKITAAN SEURAAVISSA TIETEISSÄ: TEOLOGINEN TIEDEKUNTA (KRISTILLINEN PUOLI) TEOREETTINEN FILOSOFIA

Lisätiedot

Maakunnan identiteetti ja institutionalisoituminen. Uusimaa 2.0 Roadshow Lauri Kuukasjärvi

Maakunnan identiteetti ja institutionalisoituminen. Uusimaa 2.0 Roadshow Lauri Kuukasjärvi Maakunnan identiteetti ja institutionalisoituminen Uusimaa 2.0 Roadshow Lauri Kuukasjärvi 17.5.2018 Identiteetti Rakentuu kollektiivisista käytännöistä alueelta tai sen ulkopuolelta. Voi rakentua bottom-up

Lisätiedot

POLIITTINEN MAANTIEDE Political Geography

POLIITTINEN MAANTIEDE Political Geography POLIITTINEN MAANTIEDE Political Geography POLIITTINEN MAANTIEDE Tarkastelee vallan/poliittisten prosessien spatiaalisia ulottuvuuksia Tila/valta Poliittisessa maantieteessä ollaan kiinnostuneita siitä,

Lisätiedot

Positiivinen tunnistaminen lasten ja nuorten arjessa

Positiivinen tunnistaminen lasten ja nuorten arjessa Positiivinen tunnistaminen lasten ja nuorten arjessa Elämän syrjässä? Lasten ja nuorten pahoinvoinnin paikat ja hyvinvoinnin tilat Helsinki, 7.6.2013 Tilan ja poliittisen toimijuuden tutkimusryhmä (SPARG)

Lisätiedot

Suomen kulttuurivähemmistöt

Suomen kulttuurivähemmistöt Suomen kulttuurivähemmistöt Toimittajat: Marja Hiltunen SUB Göttingen 211 698 288 2000 A 30295 Suomen Unesco-toimikunnan julkaisuja No 72 Helsinki 1997 Esipuhe 7 1. Suomi kulttuurialueena 11 1.1. Uralilainen

Lisätiedot

Johdatus maantieteeseen tieteenalana. Juha Ridanpää 2017

Johdatus maantieteeseen tieteenalana. Juha Ridanpää 2017 Johdatus maantieteeseen tieteenalana Juha Ridanpää 2017 Territorio Maantieteen peruskäsite, joka yhteiskunnallisen muutoksen myötä on saanut uusia merkityksiä ja näkökulmia. Territoriolla on 1) rajat,

Lisätiedot

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla:

Tarjoajalla on oltava hankinnan kohteen laatu ja laajuus huomioon ottaen kokemusta seuraavilla alueilla: Kysymykset ja vastaukset 1 (5) Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin Espoon kaupungin hankintapalveluun saapui kysymyksiä koskien Avainkumppanin hankinta johtamisen kehittämisen projektiin

Lisätiedot

Mikä luo nuorelle turvallisuuden tunnetta kodin ja viranomaisten välissä

Mikä luo nuorelle turvallisuuden tunnetta kodin ja viranomaisten välissä Mikä luo nuorelle turvallisuuden tunnetta kodin ja viranomaisten välissä Vesa Heiskanen Puolueeton vyöhyke Punaisen Ristin brändi Avoimuus ja läpinäkyvyys avoimet prosessit auttavat nuorta ja vanhempia

Lisätiedot

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät

Teema ja strategiset alueet. Yhdessä 2017. Suomi tulevaisuudessa. Suomi nyt. Suomen 100 vuotta. Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät UUSIMAA Teema ja strategiset alueet Yhdessä 2017 Suomen 100 vuotta Suomi nyt Suomi tulevaisuudessa Kaikki suomalaiset ja Suomen ystävät 2 Monimuotoinen kokonaisuus 3 Hae mukaan Ehdotus juhlavuoden ohjelmaksi.

Lisätiedot

BRÄNDIN MERKITYS SEURAN MARKKINOINNISSA

BRÄNDIN MERKITYS SEURAN MARKKINOINNISSA BRÄNDIN MERKITYS SEURAN MARKKINOINNISSA PUNAVALKOINEN MYPA 8.2.2014 Emma Erviö MYPA BRÄNDI Kokonaisvaltainen, selkeä ja tunnettu kuva yrityksestä tai organisaatiosta Mielikuva, jonka ihmiset ovat muodostaneet

Lisätiedot

Persoonan käyttö seikkailukasvatuksessa. Prof. Juha Perttula Lapin yliopisto Seikkailukasvatuksen päivät, Syöte 30.1.2014

Persoonan käyttö seikkailukasvatuksessa. Prof. Juha Perttula Lapin yliopisto Seikkailukasvatuksen päivät, Syöte 30.1.2014 Persoonan käyttö seikkailukasvatuksessa Prof. Juha Perttula Lapin yliopisto Seikkailukasvatuksen päivät, Syöte 30.1.2014 Dan McAdams: persoonallisuuden tasot Persoonallisuus ~ psykologinen yksilöllisyys:

Lisätiedot

Kylmän sodan päättymisvaiheen tutkimustilanne

Kylmän sodan päättymisvaiheen tutkimustilanne Kylmän sodan päättymisvaiheen tutkimustilanne REIMAG-konsortio Turku 18.8.2014 Juhana Aunesluoma Network for European Studies / Juhana Aunesluoma www.helsinki.fi/yliopisto 22.9.2014 1 Kylmän sodan tutkimuksen

Lisätiedot

Glokaali paikkakunta tulevaisuuden kehittäjäauktoriteettina

Glokaali paikkakunta tulevaisuuden kehittäjäauktoriteettina Glokaali paikkakunta tulevaisuuden kehittäjäauktoriteettina Kaupunki-maaseutu -suhteen uudistuminen -foorumi Kouvola 10.6.2010 Tutkimusjohtaja, dos. Torsti Hyyryläinen Ruralia-instituutti Mikä on Suomen

Lisätiedot

Toimihenkilöliikkeen historia tutkijan vastuu

Toimihenkilöliikkeen historia tutkijan vastuu Toimihenkilöliikkeen historia tutkijan vastuu Pauli Kettunen Helsingin yliopisto Politiikan ja talouden tutkimuksen laitos pauli.kettunen@helsinki.fi Henkisestä työstä tietoyhteiskuntaan Toimihenkilöliikkeen

Lisätiedot

Luonnonvarayhdyskunnat

Luonnonvarayhdyskunnat Luonnonvarayhdyskunnat Juha Kotilainen Itä-Suomen yliopisto Historia- ja maantieteiden laitos Kaivostoiminnan haasteet Itä-Suomessa seminaari Outokumpu 16.-17.2.2010 Miksi yhdyskuntia on tutkittu? Maantieteellinen

Lisätiedot

POLIITTISEN JOHTAJUUDEN ARITMETIIKKA. Risto Harisalo Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto

POLIITTISEN JOHTAJUUDEN ARITMETIIKKA. Risto Harisalo Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto POLIITTISEN JOHTAJUUDEN ARITMETIIKKA Risto Harisalo Johtamiskorkeakoulu Tampereen yliopisto Poliittisen johtajuuden idea Poliittinen johtajuus on yleisen edun palvelua Poliittinen johtajuus on kuntayhteisöä

Lisätiedot

Mitä IHMEttä on Laclaulainen diskurssiteoria? Emilia Palonen, (PhD in Ideology and Discourse Analysis, Essex) Jyväskylän yliopisto

Mitä IHMEttä on Laclaulainen diskurssiteoria? Emilia Palonen, (PhD in Ideology and Discourse Analysis, Essex) Jyväskylän yliopisto Mitä IHMEttä on Laclaulainen diskurssiteoria? Emilia Palonen, (PhD in Ideology and Discourse Analysis, Essex) Jyväskylän yliopisto Kurssi kohti diskurssia..? Sari Pietikäinen ja Anne Mäntynen: Kurssi kohti

Lisätiedot

Asiakas, potilas, asukas toimija-asemien erilaisuus

Asiakas, potilas, asukas toimija-asemien erilaisuus Asiakas, potilas, asukas toimija-asemien erilaisuus Liisa Häikiö Kansalaisuus on monitahoinen käsite Yhteiskunnallinen taso Sosiaalinen taso Yksilötaso Tarkastelunäkökulma Rakenteet, kulttuuri, instituutiot

Lisätiedot

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Hakijan ohje Opetushallitus kevät 2013 Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Tässä ohjeessa on kuvattu miten hakulomake täytetään ja lähetetään yliopistohaku.fi-palvelussa. Näytön

Lisätiedot

Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio

Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio Dynaamisen järjestelmän siirtofunktio Nyt päästään soveltamaan matriisilaskentaa ja Laplace muunnosta. Tutkikaamme, miten lineaarista mallia voidaan käsitellä. Kuten edellä on jo nähty säätötekniikassa

Lisätiedot

Orientaatiojakson opetus 2014

Orientaatiojakson opetus 2014 Orientaatiojakson opetus 2014 sivu 1/8 versio Orientaatiojakson (8 op) aikana opiskelijalla on yhteensä 104 tuntia kontaktiopetusta. Opetus sisältää sekä koko ryhmälle yhteisesti pidettyjä luentoja että

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

Mitä on opiskelijan arki? Opintopsykologinen näkökulma

Mitä on opiskelijan arki? Opintopsykologinen näkökulma Mitä on opiskelijan arki? Opintopsykologinen näkökulma 27.11.2008 Helsingissä Satu Eerola Opintopsykologi Tänään jokainen oppii ja on jo oppinut jotain.. oppimisesta oppimisesta yliopistossa oppimisen

Lisätiedot

Esipuhe...11. OSA I Miksi työelämän monikulttuuri suudesta on puhuttava juuri nyt?

Esipuhe...11. OSA I Miksi työelämän monikulttuuri suudesta on puhuttava juuri nyt? Sisällysluettelo Esipuhe...11 OSA I Miksi työelämän monikulttuuri suudesta on puhuttava juuri nyt? 1. Monikulttuuri suus haasteita ja mahdollisuuksia... 18 1.1 Monikulttuurisuus, monimuotoisuus ja diversiteetti...18

Lisätiedot

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ

MAA10 HARJOITUSTEHTÄVIÄ MAA0 Määritä se funktion f: f() = + integraalifunktio, jolle F() = Määritä se funktion f : f() = integraalifunktio, jonka kuvaaja sivuaa suoraa y = d Integroi: a) d b) c) d d) Määritä ( + + 8 + a) d 5

Lisätiedot

Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016. Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja

Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016. Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016 Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja Työllisyys- ja työttömyysaste (15-64-v.) Etelä-Savon maakunnassa 1998-2015, % Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus

Lisätiedot

Yrittäjyyskoulutuksen tila yliopistoissa. TEKin Yrittäjyys RoadShow Oulussa 29.1.2014. DI Pirre Hyötynen, asiamies, koulutus- ja työvoimapolitiikka

Yrittäjyyskoulutuksen tila yliopistoissa. TEKin Yrittäjyys RoadShow Oulussa 29.1.2014. DI Pirre Hyötynen, asiamies, koulutus- ja työvoimapolitiikka Yrittäjyyskoulutuksen tila yliopistoissa TEKin Yrittäjyys RoadShow Oulussa 29.1.2014 1 - Hyödyntääkö yliopisto yrittäjyyspotentiaalinsa? - Koulutuksen uudet tuulet - Diplomityö: Opiskelijoiden yrittäjyysvalmiuksien

Lisätiedot

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää.

Mielestämme hyvä kannustus ja mukava ilmapiiri on opiskelijalle todella tärkeää. Ops-perusteluonnosten palaute Poikkilaakson oppilailta 1 LUKU 2 B Perusopetuksen arvoperusta Suunta on oikea, ja tekstissä kuvataan hyvin sitä, kuinka kaikilla lapsilla kuuluisi olla oikeus opiskella ja

Lisätiedot

Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO

Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO Info B2: Global Mindedness -kysely. Muuttaako vaihto-opiskelu opiskelijoiden asenteita ja voiko muutosta mitata? Irma Garam, CIMO Kv päivät Levi 21.5. May- 13 Tässä infosessiossa: Mikä on GlobalMindendess-kysely?

Lisätiedot

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti

Sähköpostiohjeet. Tehokas ja huoleton sähköposti Sähköpostiohjeet 1 Uuden PST tiedoston luominen sähköposteille... 3 Tärkeää!... 3 Tiedoston luominen... 3 Kansioiden luominen datatiedostoon... 5 Pikatoimintojen luominen... 8 Odottaa vastausta allekirjoitus...

Lisätiedot

Kumppanuus, identiteettisuhteet ja kansalaisvaikuttaminen kunnassa

Kumppanuus, identiteettisuhteet ja kansalaisvaikuttaminen kunnassa Kumppanuus, identiteettisuhteet ja kansalaisvaikuttaminen kunnassa. Helsingin yliopisto, Kansalaisyhteiskunnan tutkimus- ja kehittämispäivät Mikkeli 15.2.2013 www.helsinki.fi/ruralia 15.2.2013 1 Sisältö

Lisätiedot

Mitä on kestävä kehitys

Mitä on kestävä kehitys Kestävä kehitys on maailmanlaajuisesti, alueellisesti ja paikallisesti tapahtuvaa jatkuvaa ja ohjattua yhteiskunnallista muutosta, jonka päämääränä on turvata nykyisille ja tuleville sukupolville hyvät

Lisätiedot

.tutkii yksilön FYYSISTÄ, PSYKOSOSIAALISTA ja KOGNITIIVISTA kehitystä syntymästä kuolemaan.

.tutkii yksilön FYYSISTÄ, PSYKOSOSIAALISTA ja KOGNITIIVISTA kehitystä syntymästä kuolemaan. KEHITYSPSYKOLOGIA.tutkii yksilön FYYSISTÄ, PSYKOSOSIAALISTA ja KOGNITIIVISTA kehitystä syntymästä kuolemaan. TEHTÄVÄT: 1. TEHTÄVÄ FYYSINEN KEHITYS ( ja temperamentti) s. 26 32 ja 99 102 Minkä ikäisenä

Lisätiedot

Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä

Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä Kohti tulevaisuutta - opettaja uudistumisen ytimessä Taito 2016 - Oppimisen ydintä etsimässä Tampere 11.5.2016 Pirjo Ståhle Tietojohtamisen professori Aalto-yliopisto Elintaso 16 kertaa korkeampi Elinaika

Lisätiedot

Pekka Iivonen. Uskonto perusopetuksessa

Pekka Iivonen. Uskonto perusopetuksessa Pekka Iivonen Uskonto perusopetuksessa Perusopetuslaki velvoittaa opetuksen järjestäjiä järjestämään kaikissa kouluissa enemmistön mukaista oman uskonnon opetusta (kaikkialla evankelis-luterilainen uskonto).

Lisätiedot

Ympäristövallankäytön oikeutus

Ympäristövallankäytön oikeutus Ympäristövallankäytön oikeutus Tieteen päivät 11.1.2007 Simo Kyllönen Valtiotieteellinen tiedekunta Ympäristövallankäytön oikeutusperustan muutos Perinteinen : Nykyinen : Yksityiset Yksilölliset arvostukset

Lisätiedot

Tämä opas on tarkoitettu opettajaylläpitäjille, jotka eivät ole ennen käyttäneet TwinSpacea. Neuvomme, kuinka:

Tämä opas on tarkoitettu opettajaylläpitäjille, jotka eivät ole ennen käyttäneet TwinSpacea. Neuvomme, kuinka: Tervetuloa Opas TwinSpaceen Tämä opas on tarkoitettu opettajaylläpitäjille, jotka eivät ole ennen käyttäneet TwinSpacea. Neuvomme, kuinka: - Pääset TwinSpaceen - Muokkaat profiiliasi - Luot toimintaa projektille

Lisätiedot

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua?

Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Kansainvälisyys korkeakoulun arjessa totta vai tarua? Korkeakoulujen kansainvälisten asioiden kevätpäivät, Lahti 22.5.2012 Round Table -keskustelu Marjo Piironen ja Liisa Timonen Marjo Piironen ja Liisa

Lisätiedot

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016

Rohkeus uudistua ja kasvaa. Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Rohkeus uudistua ja kasvaa Uskallus uudistua, rohkeus rikkoja rajoja SMTS Helmiseminaari 17.2.2016 Euroopan erikoisliikeketjut 2015 Olemme tänään Euroopan neljänneksi suurin omalla alallamme 227 112 115

Lisätiedot

VALTIO-OPPI 2015-2017

VALTIO-OPPI 2015-2017 VALTIO-OPPI 2015-2017 1 HUOM! Tutkintovaatimukset 2015-2017 otetaan käyttöön 1.9.2015 alkaen. Kesätentissä 8.8.2015 ovat vielä voimassa 2012-2015 vaatimukset. Vanhojen vaatimusten mukaisia esseitä voi

Lisätiedot

Opintopolku opastaa korkeakouluhakuihin

Opintopolku opastaa korkeakouluhakuihin Opintopolku opastaa korkeakouluhakuihin 4.12.2012 Erityisasiantuntija Joni Penkari, OPH Mikä on opintopolku? Mitä uusi korkeakouluhaku tarkoittaa hakijalle? Miten opintopolku vie korkeakouluopiskelijaksi?

Lisätiedot

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko

Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten korvaavuustaulukko POLITIIKAN JA TALOUDEN TUTKIMUKSEN LAITOS 2.5.2014/PS Yleisen valtio-opin tutkintovaatimusten 2014-17 korvaavuustaulukko SIVUAINEOPISKELIJOILLE 31.8.2014 mennessä suoritetut yleisen valtio-opin opinnot

Lisätiedot

Digimuutoksen 10 haastetta. DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma

Digimuutoksen 10 haastetta. DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma Digimuutoksen 10 haastetta DIGISALONKI 13.11.2015 Tuomo Luoma Tieto- ja viestintäteknologia (ICT) on merkittävin Suomen talouskasvuun 15 viime vuoden aikana vaikuttanut yksittäinen tekijä. Se on luonut

Lisätiedot

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio

Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Kolme pientä opinto-ohjaajaa ja suuren suuri lukio Järki päätti ottaa selvää, keitä koulussamme hiihtelevät ja opoiksi itseään kutsuvat ihmisolennot todellisuudessa oikein ovat ja mistä he tulevat. Opinto-ohjaajat

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) ProGlobal hankkeen esittely tutkijan kommenttipuheenvuoro Kari Kuulasmaa 14.4.2010 ProGlobal - tutkijan näkökulma / Kari Kuulasmaa 1 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) Aloitti toimintansa Kansanterveyslaitoksen

Lisätiedot

Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille

Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille Terveiset Ylä-Kainuun lastensuojelun sosiaalityöstä lukioille ja ammattikouluille 2 Hyvä yhteistyökumppani! PÄRE- projekti on laatinut yhteistyössä Kainuun ammattiopiston, lukion ja Ylä-Kainuun lastensuojelun

Lisätiedot

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa

Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Suomen vaikuttaminen muuttuvassa Euroopan unionissa Eduskunnan suuri valiokunta 28.9.2016 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto Network for European Studies

Lisätiedot

OHJ-1151 Ohjelmointi IIe

OHJ-1151 Ohjelmointi IIe Tampereen teknillinen yliopisto Ohjelmistotekniikan laitos OHJ-1151 Ohjelmointi IIe Harjoitustyö Tomaattisota Välipalautus / Loppudokumentaatio Assistentin nimi Välipalautusaika (päivä ja kellonaika) ja

Lisätiedot

Induktio kaavan pituuden suhteen

Induktio kaavan pituuden suhteen Induktio kaavan pituuden suhteen Lauselogiikan objektikieli määritellään kurssilla Logiikka 1B seuraavasti: 1. Lausemuuttujat p 1, p 2, p 3,... ovat kaavoja. 2. Jos A on kaava, niin A on kaava. 3. Jos

Lisätiedot

1 / 11. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto. Pikaopas Maxwelliin. ARK-A2500 DA-alkeet Elina Haapaluoma, Heidi Silvennoinen Syksy 2015

1 / 11. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto. Pikaopas Maxwelliin. ARK-A2500 DA-alkeet Elina Haapaluoma, Heidi Silvennoinen Syksy 2015 1 / 11 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto Pikaopas Maxwelliin Miksi Maxwell? 2 / 11 Enemmän säätövaraa kuin Brazilissa. Varsinkin jos on harrastanut valokuvausta, Maxwell voi olla hyvä

Lisätiedot

Kulutuksen arkea ja juhlaa. Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009

Kulutuksen arkea ja juhlaa. Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009 Kulutuksen arkea ja juhlaa Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009 Kaupunkikeskusta kulutuksen tilana Outi Uusitalo, Jyväskylän yliopisto Sisältö: Taustaa, KAUTAS-hanke Kaupunkitilan

Lisätiedot

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena

Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Raportointi hankkeen tulosten kuvaajana ja toteutuksen tukena Tiivistelmät, väli- ja loppuraportit Auli Vuorela ESR-koordinaattori Uudenmaan ELY-keskus 6.5.2013 Raportteja, raportteja, raportteja Loppuraportti

Lisätiedot

SIS. Vinkkejä Ampèren lain käyttöön laskettaessa magneettikenttiä:

SIS. Vinkkejä Ampèren lain käyttöön laskettaessa magneettikenttiä: Magneettikentät 2 SISÄLTÖ: Ampèren laki Menetelmän valinta Vektoripotentiaali Ampèren laki Ampèren lain avulla voidaan laskea maneettikenttiä tietyissä symmetrisissä tapauksissa, kuten Gaussin lailla laskettiin

Lisätiedot

Biologisten kokoelmien merkitys lajien uhanalaisuuden arvioinnissa

Biologisten kokoelmien merkitys lajien uhanalaisuuden arvioinnissa Biologisten kokoelmien merkitys lajien uhanalaisuuden arvioinnissa Uhanalaisuusarvioinnin tulosten julkistamisseminaari 1.12.2010, Säätytalo, Helsinki Esityksen rakenne 1. Mitä biologiset kokoelmat ovat?

Lisätiedot

Nimi: Opiskelijanumero: Rikosoikeus / aineopinnot Eurooppalainen ja kansainvälinen rikosoikeus -opintojakso (1,5 op) sl 2013

Nimi: Opiskelijanumero: Rikosoikeus / aineopinnot Eurooppalainen ja kansainvälinen rikosoikeus -opintojakso (1,5 op) sl 2013 1 Rikosoikeus / aineopinnot Eurooppalainen ja kansainvälinen rikosoikeus -opintojakso (1,5 op) sl 2013 Vaihtoehtoinen 1. kuulustelu ma 9.12.2013 klo 10.00 12.00 Aikaa kuulustelun suorittamiseen on tasan

Lisätiedot

Moodle HOPS-työskentelyn tukena

Moodle HOPS-työskentelyn tukena Moodle HOPS-työskentelyn tukena Ohjeita alueen tilaamiseen Tilatessasi Moodle-aluetta HOPS-ryhmällesi, voit tilata täysin tyhjän alueen, jonne rakennat itse kaikki tarvittavat työkalut ja materiaalit.

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Kulttuurien väliset yhteentörmäykset ja miten ne voidaan välttää

Kulttuurien väliset yhteentörmäykset ja miten ne voidaan välttää Kulttuurien väliset yhteentörmäykset ja miten ne voidaan välttää JIPOT JA JEKUT, TURUN AMMATTI-INSTITUUTTI 22.4.2009 Marja Sierilä, Omnian ammattiopisto Kulttuurikonfliktit Kulttuurikonflikteja syntyy

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen.

Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen. 1 Opettajalle ohje opintojakson toteutuksen tekemiselle mallipohjana ja mallipohjan tuominen opintojakson toteutukseen. (HUOM!): Toteutussuunnitelmat otetaan käyttöön vasta 2015 OPSista lähtien. (Connect

Lisätiedot

Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä. Perttu Vartiainen

Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä. Perttu Vartiainen Kansainvälisiä käytäntöjä kasvuvyöhykkeiden kehittämisestä Perttu Vartiainen TOIMINNALLISET ALUEET JA KASVUVYÖHYKKEET SUOMESSA (ToKaSu) VNK TEAS hanke Työpaja 13.6.2016 Johdanto Tarkastelun keskiössä on

Lisätiedot

Miltä maailma näyttää?

Miltä maailma näyttää? Miltä maailma näyttää? Globaali näkökulma lasten ja nuorten tulevaisuuteen (Jari Kivistö) Kasvava ihminen ja tulevaisuuden koulu -seminaari Kokkolassa 7.8.2013 Globaalikasvatuksen tehtävä on

Lisätiedot

Suomen Vanhempainliitto ry, Finlands Föräldraförbund rf:n alueyhdistys

Suomen Vanhempainliitto ry, Finlands Föräldraförbund rf:n alueyhdistys Suomen Vanhempainliitto ry, Finlands Föräldraförbund rf:n alueyhdistys Toimikaudet ja äänioikeutetut jäsenet Alueyhdistysten mallisäännöt 1, puheenjohtajan toimikausi 1 v, äänioikeus varsinaisina jäseninä

Lisätiedot

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017

Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Euroopan unionin tilanne ja toimintaympäristö 2017 Eduskunnan tulevaisuusvaliokunta 1.3.2017 Juhana Aunesluoma Tutkimusjohtaja, Eurooppa-tutkimuksen verkosto Helsingin yliopisto 28.2.2017 1 Teemat EU:n

Lisätiedot

Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012

Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012 Populismi ja puoluejärjestelmä Heikki Paloheimo Muutosvaalit 2011 kirjan julkistamisseminaari 29.3.2012 heikki.paloheimo@uta.fi Populististen puolueiden yhteiset piirteet 1. Ne sitoutuvat määrätyllä alueella

Lisätiedot

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet

Globaali keskinäisriippuvuus kasvavat jännitteet ja kasvavat jännitteet Megatrendit 2016 KENELLÄ ON VISIO? Millaista yhteiskuntaa rakennamme teknologian avulla? "Muuttuuko ihmiskunta enemmän seuraavan 30 vuoden aikana kuin viimeisen 300 vuoden aikana?"

Lisätiedot

Uusi maisteriohjelma Uusi kandiohjelma

Uusi maisteriohjelma Uusi kandiohjelma Vastaavuuksia uusiin koulutusohjelmiin siirtyville (polhis & talsoshist) [luonnos] Uusi maisteriohjelma Kandiksi valmistuneen tai juuri maisteriopinnot aloittaneen kannattaa siirtyä Gradu 30 op Työharjoittelusta

Lisätiedot

SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ

SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ SOSIAALIPOLITIIKKA & INTERSEKTIONAALISUUS MARIA OHISALO, YT T, TUTKIJA, Y -SÄÄTIÖ UCLA School of Law Professor Intersektionaalisuus lyhyesti Teoria ja menetelmä, työkalu tarkastella risteäviä eroja Crenshaw

Lisätiedot

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta

Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Simo K. Kivelä, 15.4.2003 Luonnollisten lukujen laskutoimitusten määrittely Peanon aksioomien pohjalta Aksioomat Luonnolliset luvut voidaan määritellä Peanon aksioomien avulla. Tarkastelun kohteena on

Lisätiedot

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu /

HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / HAMK / Ammatillinen opettajakorkeakoulu / Ammatillinen opettajankoulutus Opetusharjoittelu ammatillisessa opettajankoulutuksessa VE14-verkko-opiskeluryhmien infotilaisuus Adobe Connect -istunto 4.6.2014

Lisätiedot

IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja

IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja IO1.A5 Moduli 3 Maahanmuuttajan kotoutumisteoriaa ja malleja Modulin/osan sisältö Teoreettisia malleja kotoutumisesta maahanmuuttajan uudessa kotimaassa Modulin tavoite on esittää: - kotoutumisen ideat

Lisätiedot

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies

Ketkä ovat täällä tänään? Olen. 13 1. Nainen. 16 2. Mies Ketkä ovat täällä tänään? Olen 13 1. Nainen 16 2. Mies 1 Taustatiedot Ketkä ovat täällä tänään? Ikä 5 1. < 25 1 6 8 6 3 2. < 35 3. < 45 4. < 55 5. < 65 6. 65 tai yli 2 7 3 5 1 9 Olen Ammatti 4 1. opiskelemassa

Lisätiedot

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016

Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt. Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Työkaluja monialaisen oppimiskokonaisuuden toteutumisen seurantaan ja arviointiin - OPS2016 Monialaisen oppimiskokonaisuuden arviointikäytännöt Arvioinnin

Lisätiedot

In Tunturi, J. & T. Syrjämaa (eds.) Eletty ja muistettu tila. (Space as lived and

In Tunturi, J. & T. Syrjämaa (eds.) Eletty ja muistettu tila. (Space as lived and 1 RAJAT JA IDENTITEETTI GLOBALISOITUVASSA MAAILMASSA (BORDER AND IDENTITY IN A GLOBALIZING WORLD) Anssi Paasi Maantieteen laitos Oulun yliopisto In Tunturi, J. & T. Syrjämaa (eds.) Eletty ja muistettu

Lisätiedot

Itä-Suomen. työturvallisuuskilpailu. Kuopio Iso-Valkeinen 30.3.2016

Itä-Suomen. työturvallisuuskilpailu. Kuopio Iso-Valkeinen 30.3.2016 Itä-Suomen työturvallisuuskilpailu 2016 Kuopio Iso-Valkeinen 30.3.2016 ITÄ-SUOMEN TYÖTURVALLISUUSKILPAILU 2016 Kilpailu ajoittuu välille 04/16-10/16 Jokaisen jäsenyrityksen jokainen työmaa on automaattisesti

Lisätiedot

Miten työni on muuttunut. Selvärajaisesta ruudusta.

Miten työni on muuttunut. Selvärajaisesta ruudusta. Miten työni on muuttunut Selvärajaisesta ruudusta. Muammo, oleks historiaa Kirjastonhoitaja Hoitajasta informaatikko Maatikosta kouluttaja Kouluttajasta kotisivut Kotisivuista Nelli Nellistä Intra Intrasta

Lisätiedot

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille 1 Sisällys 1 Yksittäin ja monipakkauksessa myytävät tuotteet... 3 Vähittäistuote... 3 Kuljetuspakkaus ja monipakkaus...

Lisätiedot

Miksi olette tällä kurssilla?

Miksi olette tällä kurssilla? Miksi olette tällä kurssilla? Tämän vuoden peruskurssit Ideat ja aatevirtaukset (I & II & III periodi) Politiikka ja diplomatia (II periodi) Kulttuuri ja yhteiskunta (II periodi) Talous ja talouspolitiikka

Lisätiedot

Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu

Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu 1 Kieli-, käännös- ja kirjallisuustieteiden yksikkö Orientoivat opinnot osa 3: Opintojen suunnittelu Opintoasiain päällikkö Kati Lampinen 2 Opintojen suunnitteluun vaikuttavat esimerkiksi Oma tapa oppia

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot