Modbus yleistä. Modbus

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Modbus yleistä. Modbus"

Transkriptio

1 Modbus Modbus on yleisesti käytetty, avoin ja lisenssimaksuton master-slave-sarjaliikenneprotokolla. Modbus määrittelee viestien rakenteen ja käsittelytavan, kun taas EIA-485-standardi määrittelee tiedonsiirron fyysisen kerroksen. Tässä ohjeessa on perustietoa Modbus RTU -protokollasta ja EIA-485-standardista. Tarkempia tietoja Modbusprotokollasta löytyy osoitteesta Huom.! Kaikissa Fläkt Woodsin laitteissa on laitekohtaisia tiedonsiirtoasetuksia, rekistereitä ja tuettuja funktioita, joita ei ole esitelty tässä ohjeessa. Laitekohtaiset ohjeet löytyvät osoitteesta 1 (7) Oikeudet muutoksiin pidätetään.

2 Modbus-perusperiaate master-slave Master-slave-protokolla tarkoittaa sitä, että samaan väylään on samaan aikaan kytkettynä yksi master-laite ja vähintään yksi slave-laite. Tiedonsiirron aloittaa aina master. Slave-laitteet eivät kommunikoi keskenään eivätkä lähetä myöskään master-laitteelle pyyntöjä tai muitakaan viestejä, ellei master niitä erikseen pyydä. Täsmälähetyksessä master lähettää pyynnön ensin yhdelle tietylle slave-laitteelle ja odottaa sen vastausta. Slave-laitteella on yksilöllinen osoite välillä Kuva 1: Lähde: Modbus over serial line specification and implementation guide Yleislähetyksessä master lähettää pyynnön kaikille slave-laitteille osoitteeseen 0. Slave-laitteet eivät vastaa yleislähetyksenä lähetettyihin pyyntöihin. Kuva 2: Lähde: Modbus over serial line specification and implementation guide Yhteen sarjaliikenneväylään voidaan teoriassa kytkeä enimmillään 247 slave-laitetta. Käytännössä se, kuinka monta slave-laitetta väylään voidaan kytkeä ilman toistinta, riippuu siitä, mikä on laitteiden kuorma EIA-485:n määritelmän mukaan. Maksimimäärä on 32 laitetta, jos kunkin laitteen kuorma vastaa yhtä kokonaista laitetta. Esimerkiksi säätimen 227VM-MB, 227PM-MB, 309VM-MB tai GT-MB kuorma vastaa ¼ laitetta. Yhteen sarjaliikenneväylään voidaan tällöin ilman toistinta kytkeä enintään 128 slave-laitetta. 2 (7) Oikeudet muutoksiin pidätetään.

3 Modbus-datatyypit Slave-laitteeseen voidaan tallentaa kahdenlaista tietoa: päällä/pois-tietoja ja kokonaislukuja. Molemmille datatyypeille on valittavissa vaihtoehtoisesti vain luku tai luku ja kirjoitus. Modbus ei määrittele rekistereiden käyttöä, joten slave-laite ei välttämättä tue kaikkia rekisterityyppejä. Rekisterityyppi Datatyyppi Master-oikeudet Discrete Input 1 bitti Vain luku Coil 1 bitti Luku/kirjoitus Input Register 16-bittinen sana Vain luku Holding Register 16-bittinen sana Luku/kirjoitus Huom.! Koska murtolukuja ei tueta, murto-osan sisältävät arvot skaalataan usein kokonaisluvuiksi. Modbus-kehys (RTU) Modbus-tiedonsiirtotapoja on kaksi: RTU ja ASCII. Tiedonsiirtotavan perusteella määräytyy tavun datakehys. RTU on pakollinen, ja kaikki Fläkt Woodsin laitteet käyttävät sitä oletuksena. ASCII-muotoa tuetaan vain harvoin. RTU-viestikehys Osoite Funktiokoodi Tiedot CRC Lopetus 1 tavu 1 tavu N * 1 tavu 2 tavua (CRC_Lbyte, CRC_Hbyte) 3,5 merkkiä Osoite Määrittelee slave-laitteen. Jokaisella laitteella on oltava yksilöllinen osoite, Funktiokoodi Määrittelee pyynnön, jonka master-laite lähettää slavelaitteelle. Yleisimmin tuetut funktiokoodit on lueteltu seuraavassa taulukossa. Funktiokoodi Kuvaus 01 Coils luku 02 Discrete Inputs luku 03 Holding Registers luku 04 Input Registers luku 05 Single Coil kirjoitus 06 Single Register kirjoitus 15 Multiple Coil kirjoitus 16 Multiple Registers kirjoitus Tiedot Sisältää pyydetyt tai pyynnön suorittamiseen vaaditut tiedot. CRC Virheentarkistus, jolla varmistetaan, etteivät tiedot ole muuttuneet tiedonsiirron aikana. Lopetus Viestikehysten välinen tauko, vähintään 3,5 merkkiä. Kertoo laitteelle, että viesti on päättynyt. Tiedonsiirtoasetukset Sarjaliikenteessä asetettavia parametreja ovat baudinopeus, pariteetti ja stop-bitit. Kaikkien samassa väylässä olevien laitteiden tiedonsiirtoasetusten on oltava samoja, ja ne on asetettava jokaiseen laitteeseen erikseen. Jos parametrit asetetaan väärin, slave-laite ei pysty vastaamaan master-laitteen lähettämiin pyyntöihin. 3 (7) Oikeudet muutoksiin pidätetään.

4 Virheiden käsittely Jos slave-laite havaitsee virheen sille lähetetyssä pyynnössä, se ei vastaa. Jos slave ei pysty käsittelemään pyyntöä, vaikka siinä ei olisikaan virhettä, se voi vastata poikkeusviestillä, joka kertoo master-laitteelle, millaisesta ongelmasta on kyse. Poikkeusviestin kehys Osoite Funktiokoodi Virhekoodi CRC Lopetus + 80h 1 tavu 1 tavu 1 tavu 2 tavua (CRC_Lbyte, C_Hbyte) 3,5 merkkiä EIA-485 EIA-485 on standardi lähettimen ja vastaanottimen välisen balansoidun sarjaliikenteen fyysisen kerroksen määrittelemiseen OSI-mallin mukaisesti. Standardi määrittelee vuorosuuntaisen monipisteverkon, jossa tietoa voidaan lähettää kumpaankin suuntaan, mutta vain yhteen suuntaan kerrallaan. Tiedonsiirtoon käytetään kahta signaalijohdinta, kumpaakin sekä lähettämiseen että vastaanottamiseen. Signaalin looginen taso määräytyy johtimien välisen eron perusteella. Tämä differentiaalinen tiedonsiirto yhdessä parikierretyn kaapelin kanssa suojaa tehokkaasti häiriöiltä. Huom.! EIA/RS-485-johtimien nimeämisessä on paljon vaihtelua. Signaalijohtimien paikkaa voidaan joutua vaihtamaan, jotta tiedonsiirto toimisi. Virheellinen signaalijohtimien napaisuus ei vaurioita laitteita. 4 (7) Oikeudet muutoksiin pidätetään.

5 Verkon topologia Suositeltava verkon rakenne on sellainen, jossa laitteet on kytketty suoraan tai lyhyillä haaroilla yhteen runkokaapeliin. Haara tarkoittaa laitteen ja runkokaapelin välistä etäisyyttä. Haarojen tulee olla mahdollisimman lyhyitä, jotta vältyttäisiin signaalien heijastumiselta. Modbus-ohjeiston mukaan haaran ei koskaan pitäisi olla yli 20m. Tiedonsiirtoväylässä tulee olla lähellä kumpaakin päätä 120 ohmin päätevastus heijastumisen estämiseksi. Verkkotopologiana ei saa olla tähti tai rengas eikä runkoväylä, johon on kytketty tähtiä tai ryppäitä. Kaikki tällaiset rakenteet on poistettava verkosta. Oikeanlainen EIA/RS-485-verkko Kuva 6: Runkoväylä ja tähtiä tai ryppäitä Kuva 3: Ketjutus Kuva 7: Tähti Kuva 4: Runkoväylä ja haaroja Vääränlainen EIA/RS-485-verkko Kuva 5: Rengas 5 (7) Oikeudet muutoksiin pidätetään.

6 Tiedonsiirtokaapelit Modbus/RTU-tiedonsiirtoon tulee käyttää kierrettyjä parikaapeleita, jotka ovat EIA-485-standardin kaksijohdinjärjestelmille määrittelemien vaatimusten mukaisia. Tiedonsiirtoon käytetään kahta toistensa ympäri kierrettyä johdinta, ja kolmantena johtimena tulee olla laitteiden välinen signaalireferenssimaa. Kaikkien samaan väylään liitettyjen laitteiden signaalireferenssimaat on kytkettävä yhteen. Kaapelin suojan maadoitusjohdinta ei saa käyttää signaalin referenssijohtimena. Vältä suurjännitekaapeleiden ylittämistä. Kaapelit on pidettävä erillään merkittävistä häiriölähteistä, kuten generaattoreista, releistä ja taajuusmuuttajista. Jos ympäristössä on häiriölähteitä, kaapeleiden tulee olla suojattuja. Parisuojatun kaapelin suojan maadoitusjohdin voidaan tarvittaessa kytkeä suojamaahan häiriöiden ehkäisemiseksi. Kytkentä tulee tehdä vain suojavaipan toisesta päästä, esimerkiksi aina säätimeltä lähtevään kaapeliin. Kaapelin pituus Kaapelin ohjeellinen maksimipituus riippuu tiedonsiirtonopeudesta ja kaapelin ominaisuuksista, kuten ominaisimpedanssista ja paksuudesta. Modbusohjeistossa maksimipituudeksi määritellään metriä, jos kaapelin poikkipinta-ala on siihen riittävä. Kun baudinopeus on bps tai enemmän, suositeltava ominaisimpedanssi on 100 ohmia. Kaapelin maksimipituus riippuu johtimien laadusta, ympäristöstä ja siitä, kuinka pitkältä matkalta johdinparia on kierretty auki liitäntöjen kohdalta. Todellinen maksimipituus voi siis olla lyhyempi kuin m. Tiedonsiirtonopeuden kasvaessa järjestelmästä tulee häiriöalttiimpi. Tunnettuja kaapelivalmistajia ovat mm. Alpha Wire, Batt Cables, Belden, Draka, Nexans and Lapp Kabel. Alla on joidenkin kaapeleiden tiedot sisältävä pikaohje. Valmistaja Kaapelin tunnus Kuvaus/lisätietoja Belden AWG, 2 kierrettyä paria, polyeteenieriste Belden 3106A 22AWG, 1 kierretty pari + 1 johdin, Datalene-eriste Belden 3107A 22AWG, 2 kierrettyä paria, Datalene-eriste Batt Cables Batt Cablesin versio Beldenin kaapelista Batt Cables Halogeeniton (LSZH) versio edellisestä Alpha Wire AWG, 2 kierrettyä paria, eristeenä vaahdotettu HDPE Nexans Draka Draka TRONIC-CY-TP (LiYCY- TP) 2x2x0.25 NOMAK 2X2X0,5+0.5 Datajamak 2x(2+1)x0.24 0,25 mm 2, 2 0,5 mm 2, 2 0,24 mm 2, 2 Lapp Kabel UNITRONIC 2x0.25 0,24 mm 2, 2 6 (7) Oikeudet muutoksiin pidätetään.

7 Vianetsinnän tarkistuslista Ei tiedonsiirtoa Tarkista, että slave-laitteen osoite on oikea. Tarkista, ettei samaa osoitetta ole useammalla slavelaitteella. Tarkista tiedonsiirtoasetukset (tiedonsiirtotapa, baudinopeus, pariteetti, stop-bitit). Asetusten on oltava samoin kaikissa sarjayhteydessä olevissa laitteissa. Tarkista, ettei signaalijohtimien napaisuus (A, B) ole vahingossa vaihtunut. signaalijohtimet (A,B) ristiin. EIA/RS-485-johtimien nimeämisissä on paljon vaihtelua. Tarkista liittimet ja ruuviliitännät. Tarkista, että signaalireferenssimaa on kytketty kaikki laitteisiin. Heikko signaali Tarkista, että sarjaliikenneväylässä on asianmukaiset päätevastukset molemmissa päissä. Tarkista verkon topologia. Tähdet, renkaat ja runkoväylät, joihin on kytketty tähtiä tai ryppäitä, on poistettava verkosta. Lyhennä runkokaapeliin liitettyjä haaroja. Tarkista kaapeleiden sijainti. Älä ylitä suurjännitekaapeleita. Pidä kaapelit ja laitteet erillään merkittävistä häiriölähteistä. Tarkista, että kaapelin suojan maadoitusjohdin on maadoitettu asianmukaisesti. Tarkista, onko tiedonsiirtokaapelin suojaus riittävä. 7 (7) Oikeudet muutoksiin pidätetään.

IPSUM » KAAPELIOPAS. IPSUM Optimizer IPSUM Connection unit IPSUM Router AIR COMFORT AIR MANAGEMENT IPSUM KAAPELIOPAS

IPSUM » KAAPELIOPAS. IPSUM Optimizer IPSUM Connection unit IPSUM Router AIR COMFORT AIR MANAGEMENT IPSUM KAAPELIOPAS AIR COMFORT AIR MANAGEMENT KAAPELIOPAS» KAAPELIOPAS Optimizer Connection unit Router Fläkt Woods tuki: www.flaktwoods.fi Ks. globaali internet-sivustomme kansainvälisissä tukiasioissa www.flaktwoods.com

Lisätiedot

SM210 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM102E. Käyttöohje

SM210 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM102E. Käyttöohje SM210 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM102E Käyttöohje Sisällys Alustavat toimet... 1 Yleistiedot... 1 Asennus... 2 Ohjelmointi... 3 Pääsy ohjelmointitilaan (COde= 100)... 3 Tiedonsiirto-osoite... 5 Tiedonsiirtonopeus...

Lisätiedot

SM211 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM103E. Käyttöohje

SM211 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM103E. Käyttöohje SM211 RS485 - JBUS/MODBUS mittarille SM103E Käyttöohje Sisällys Alustavat toimet... 1 Yleistiedot... 1 Asennus... 2 Ohjelmointi... 3 Tiedonsiirtoosoite... 4 Tiedonsiirtonopeus... 4 Tiedonsiirron pariteetti...

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEL / PEL-M

KÄYTTÖOHJE PEL / PEL-M V2.0.0 (05.09.2014) 1 (6) KÄYTTÖÖNOTTO Asennus - Lähetin tulisi asentaa mittauskohdan yläpuolelle kondensoitumisongelmien välttämiseksi. - Kanavan ylipaine mitataan siten, että kanavan mittayhde yhdistetään

Lisätiedot

Modbus-väylän kompaktisäädin 227PM-MB

Modbus-väylän kompaktisäädin 227PM-MB Modbus-väylän kompaktisäädin 7PM-MB Modbus-väylän kompaktisäädin 7PM-MB in kompaktisäädin 7PM-MB on täydellinen yksikkö, joka sisältää Modbus-toimilaitteen, dynaamisen paine-eroanturin paineesta riippuvaan

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEL 1000 / PEL 1000-M

KÄYTTÖOHJE PEL 1000 / PEL 1000-M V1.0 (19.02.2015) 1 (8) KÄYTTÖÖNOTTO Asennus - Lähetin tulisi asentaa mittauskohdan yläpuolelle kondensoitumisongelmien välttämiseksi. - Kanavan ylipaine mitataan siten, että kanavan mittayhde yhdistetään

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE PEL 2500 / PEL 2500-M

KÄYTTÖOHJE PEL 2500 / PEL 2500-M V2.0.0 (24.10.2014) 1 (7) KÄYTTÖÖNOTTO Asennus - Lähetin tulisi asentaa mittauskohdan yläpuolelle kondensoitumisongelmien välttämiseksi. - Kanavan ylipaine mitataan siten, että kanavan mittayhde yhdistetään

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE HLS 35. Versio 1.1 25.5.2010 1 (6) TOIMINTOKAAVIO

KÄYTTÖOHJE HLS 35. Versio 1.1 25.5.2010 1 (6) TOIMINTOKAAVIO KÄYTTÖOHJE HLS 35 Versio 1.1 25.5.2010 1 (6) TOIMINTOKAAVIO HLS 35 säädin on suunniteltu erityisesti huonekohtaiseen lattialämmitys/jäähdytys käyttöön. Säätimen avulla on mahdollista hyödyntää lattiajäähdytystä

Lisätiedot

Modbus väylän kompaktisäädin 227VM-MB

Modbus väylän kompaktisäädin 227VM-MB Modbus väylän kompaktisäädin 7VM-MB Modbus väylän kompaktisäädin 7VM-MB in kompaktisäädin 7VM-MB on täydellinen yksikkö modbus väylään, sisältäen toimilaitteen, dynaamisen paine-eroanturin paineesta riippumattomaan

Lisätiedot

A. S1-painike HUOM: M-malleissa näytöllä näkyvä mittaustieto voidaan valita myös Modbus-väylän kautta.

A. S1-painike HUOM: M-malleissa näytöllä näkyvä mittaustieto voidaan valita myös Modbus-väylän kautta. V1.0.0 (20.03.2014) 1 (8) ASENNUS Laite voidaan asentaa ruuveilla kuiviin sisätiloihin (I20) seinälle tai upporasian päälle. Sopiva asennuskorkeus on 1 180 cm. Laitteen asennuspaikka tulisi valita huolella.

Lisätiedot

07.02.2006 Nokeval Oy. Käyttöohje 7181

07.02.2006 Nokeval Oy. Käyttöohje 7181 07.02.2006 Nokeval Oy Käyttöohje 7181 Sisällysluettelo 1 Yleiskuvaus... 3 2 Tekniset tiedot... 4 3 Käyttöönotto... 5 3.1 Jumpperiasetukset... 5 3.2 Riviliitinkytkennät... 6 3.3 Asettelut... 7 3.3.1 Sarjaliikenne...

Lisätiedot

RTD-RA. realtime. Asennusohjeet. Suomi A B. Asennusohjeet 37.50 80.00 80.00. Control Systems LEDS ALL DIMENSIONS IN MM

RTD-RA. realtime. Asennusohjeet. Suomi A B. Asennusohjeet 37.50 80.00 80.00. Control Systems LEDS ALL DIMENSIONS IN MM RTD-RA Asennusohjeet 37.50 LEDS 4 3 2 1 D Suomi Asennusohjeet 80.00 80.00 ALL DIMENSIS IN MM C realtime Control Systems A B LEDS 4 3 2 1 D S21 J3 J6 1 2 3 4 J5 5 6 7 0V S1 0V S2 DB+ DA- GND J1 SW1 2 J5

Lisätiedot

Q = pienin suunniteltu ilmamäärä ja k = puhaltimen tai iirispellin k-arvo.

Q = pienin suunniteltu ilmamäärä ja k = puhaltimen tai iirispellin k-arvo. V1..12(1.1.215) 1 (6) Tämä ohje on tarkoitettu laitteille, joiden ohjelmistoversio on 1..12 tai uudempi. ILMAMÄÄRÄN MITTAUS Ilmamäärä voidaan mitata: 1. Virtausmittausliitännöillä varustetuista puhaltimista.

Lisätiedot

ABB aurinkosähköinvertterit Pikaohje PMU laajennuskortti

ABB aurinkosähköinvertterit Pikaohje PMU laajennuskortti ABB aurinkosähköinvertterit Pikaohje PMU laajennuskortti Tämän pikaohjeen lisäksi on turvallisuus ja asennustietojen ohjeet luettava ja niitä on noudatettava. Tekninen dokumentaatio, ja hallintaohjelmisto

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi

Matematiikan tukikurssi Matematiikan tukikurssi Kurssikerta 8 1 Derivaatta Tarkastellaan funktion f keskimääräistä muutosta tietyllä välillä ( 0, ). Funktio f muuttuu tällä välillä määrän. Kun tämä määrä jaetaan välin pituudella,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE FLSNIF KÄYTTÖÖNOTTO V2.2 (23.04.2014) 1 (5)

KÄYTTÖOHJE FLSNIF KÄYTTÖÖNOTTO V2.2 (23.04.2014) 1 (5) V2.2 (23.04.2014) 1 (5) KÄYTTÖÖNOTTO 1. Asenna tietokoneeseen USB-sarjaporttiajuri laitteen mukana toimitetulta CD-levyltä. HUOM: Jos CD-levyn ajuri ei sovellu tietokoneeseesi, voit hakea ajurin internetistä

Lisätiedot

IMS-SÄÄDIN OPTIVENT ULTRA» MODBUS-KOMPAKTISÄÄDIN 227VMZ-MB SISÄILMA ILMAN HALLINTA FI

IMS-SÄÄDIN OPTIVENT ULTRA» MODBUS-KOMPAKTISÄÄDIN 227VMZ-MB SISÄILMA ILMAN HALLINTA FI SISÄILMA ILMAN HALLINTA 56.FI.27.9. IMSSÄÄDIN OPTIVENT ULTRA» MODBUSKOMPAKTISÄÄDIN 227VMZMB 2 OPTIVENT ULTRA Modbuskompaktisäädin 227VMZMB OPTIVENT ULTRA JA MODBUSKOMPAKTISÄÄDIN 227VMZMB OPTIVENT ULTRA

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE TEHR LU / TEHR-M

KÄYTTÖOHJE TEHR LU / TEHR-M V1.0.7 (31.10.2013) 1 (5) YHTEENSOPIVT TUOTTEET TEHR LU TEHR LU-PU TEHR- TEHR--PU TEKNISET TIEOT Käyttöjännite Virrankulutus ittausalue (valitaan jumppereilla) Toiminnot Optiot Lähdöt Tiedonsiirto Tarkkuus

Lisätiedot

Käyttöohje 19.5.2005 V1.0 DCS770. USB-RS-485-muunnin

Käyttöohje 19.5.2005 V1.0 DCS770. USB-RS-485-muunnin Käyttöohje 9.5.005 V.0 DCS770 USB-RS-485-muunnin JOHDANTO DCS770:n avulla PC-tietokoneeseen voidaan lisätä RS-485-sarjaportti. DCS770 kytketään tietokoneen USBporttiin, ja sen ajurit luovat Windowsiin

Lisätiedot

Tietoverkkotuotteet. Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu Suojattu Cat6 A. -kaapelointiratkaisu

Tietoverkkotuotteet. Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu Suojattu Cat6 A. -kaapelointiratkaisu Tietoverkkotuotteet Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu Suojattu Cat6 A -kaapelointiratkaisu Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu Parikaapelit Suojaamattomat Cat6 U/UTP-parikaapelit nousu- ja kerroskaapelointiin.

Lisätiedot

Modbus-väylän OPTIMIX-kompaktisäädin 309VM-MB

Modbus-väylän OPTIMIX-kompaktisäädin 309VM-MB Modbus-väylän OPTIMIX-kompaktisäädin 309VM-MB Fläkt Woodsin 309VM-MB on tuloilmahajottajille suunniteltu kompaktisäädin, jota käytetään erityisesti ilmamääräsäätöisissä järjestelmissä. Siinä on dynaaminen

Lisätiedot

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016

Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Suomen Lions liitto ry Suomen Lions-liitto ry Käyttäjätunnus ja sisäänkirjautuminen MyLCI - Käyttäjäohje Versio 1.2 4.4.2016 Dokumenttien ja ohjeiden luovutus kolmannelle osapuolelle ilman lupaa, kopioimalla,

Lisätiedot

Induktiosilmukka LPS-4 Käyttöopas. 9354812 3. painos

Induktiosilmukka LPS-4 Käyttöopas. 9354812 3. painos Induktiosilmukka LPS-4 Käyttöopas 9354812 3. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote induktiosilmukka LPS-4 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY

Lisätiedot

Induktio kaavan pituuden suhteen

Induktio kaavan pituuden suhteen Induktio kaavan pituuden suhteen Lauselogiikan objektikieli määritellään kurssilla Logiikka 1B seuraavasti: 1. Lausemuuttujat p 1, p 2, p 3,... ovat kaavoja. 2. Jos A on kaava, niin A on kaava. 3. Jos

Lisätiedot

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto

Avoimen luukun varoitussanomat. Toiminto Toiminto Kaikki kuorma-autot 1 on varustettu avoimien luukkujen varoitussanomien näyttötoiminnolla. Varoitussanomaa voidaan käyttää erityyppisille luukuille, joissa on anturi, joka ilmaisee, että luukku

Lisätiedot

ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3. Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa.

ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3. Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa. ASENNUSOHJE UPONOR UMPISÄILIÖ 3 M 3 Uponor umpisäiliö 3 m 3. Helppo käsitellä helppo asentaa. Uponor umpisäiliö 3 m 3 Kaivanto Umpisäiliön kaivanto mitoitetaan niin, että ankkurointilevyt mahtuvat sen

Lisätiedot

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista.

Huomaathan, että ohjeessa olevat näytöistä otetut kuvat voivat poiketa sinun koulutuksesi vastaavien sivujen kuvista. OHJE OPISKELIJALLE MOODLEN KÄYTTÖÖN 1/5 2011/2012 MOODLE KOULUTUKSESSA Työterveyslaitoksella käytetään Moodle -verkko-oppimisalustaa. Potilassiirtojen Ergonomia - koulutus on monimuotokoulutusta, johon

Lisätiedot

TIES530 TIES530. Moniprosessorijärjestelmät. Moniprosessorijärjestelmät. Miksi moniprosessorijärjestelmä?

TIES530 TIES530. Moniprosessorijärjestelmät. Moniprosessorijärjestelmät. Miksi moniprosessorijärjestelmä? Miksi moniprosessorijärjestelmä? Laskentaa voidaan hajauttaa useammille prosessoreille nopeuden, modulaarisuuden ja luotettavuuden vaatimuksesta tai hajauttaminen voi helpottaa ohjelmointia. Voi olla järkevää

Lisätiedot

Hierarkkiset koeasetelmat. Heliövaara 1

Hierarkkiset koeasetelmat. Heliövaara 1 Hierarkkiset koeasetelmat Heliövaara 1 Hierarkkiset koeasetelmat Kaksiasteista hierarkkista koeasetelmaa käytetään tarkasteltaessa seuraavaa kysymystä: Miten varianssianalyysissa tutkitaan kahden tekijän

Lisätiedot

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje

ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje ABT 2000kg Haarukkavaunun käyttöohje HUOM! Käyttäjän tulee lukea käyttöohje ennen käytön aloittamista. 1. YLEISKUVAUS Kapasiteetti Max. haarukoiden korkeus Min. haarukoiden korkeus Haarukoiden pituus Vaunun

Lisätiedot

Mittausyksiköt GT ja GT-MB

Mittausyksiköt GT ja GT-MB Mittausyksiköt GT ja GT-MB Fläkt Woodsin GT on Optivent-järjestelmässä käytettävän EMSF-mittalaitteen mittausyksikkö. Siinä on dynaaminen paine-eroanturi virtamittaukseen, ilmanvaihtojärjestelmän tasapainottamista

Lisätiedot

TW- EAV510: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ

TW- EAV510: WDS- TOIMINTO KAHDEN TW- EAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ TWEAV510: WDSTOIMINTO KAHDEN TWEAV510 LAITTEEN VÄLILLÄ Alla kaksi vaihtoehtoista ohjetta WDSverkon luomiseksi Ohje 1: WDSyhteys käyttää WPAsalausta. Tässä ohjeessa WDSyhteys toimii vain, kun tukiasema

Lisätiedot

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava

2.2 Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava . Täydellinen yhtälö. Ratkaisukaava Tulon nollasäännöstä näkee silloin tällöin omituisia sovellutuksia. Jotkut näet ajattelevat, että on olemassa myöskin tulon -sääntö tai tulon "mikä-tahansa"- sääntö.

Lisätiedot

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja

Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja Kiinteistön sisäverkon suojaaminen ja maadoitukset Viestintäverkkojen sähköinen suojaaminen ja maadoitukset Antenniverkon potentiaalintasaus ja maston maadoitus Yleiskaapelointijärjestelmän ylijännitesuojaus

Lisätiedot

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto

Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Mobiiliturva Palvelun käyttöönotto Protecting the irreplaceable f-secure.com Sovelluksen lataus Tilattuaan Mobiiliturva palvelun, asiakas saa Android-laitteeseensa latauslinkin*, jota klikkaamalla sovellus

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti

Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Käyttöjärjestelmät: Virtuaalimuisti Teemu Saarelainen Tietotekniikka teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet Stallings, W. Operating Systems Haikala, Järvinen, Käyttöjärjestelmät Eri Web-lähteet Muistinhallinta

Lisätiedot

Ohje PhotoPortaalin käytöstä

Ohje PhotoPortaalin käytöstä Ohje PhotoPortaalin käytöstä Yleistä sisällöstä 1. Käyttäjän sisäänkirjautuminen / rekisteröityminen Jos olet kirjautunut aikaisemmin Finland Circuit, Obsession of Light, This is Life, tai johonkin muuhun

Lisätiedot

Käyttöohjeen lisäosa. MOVITRAC LTP-B 575 V:n taajuusmuuttajat *21223114_0214* www.sew-eurodrive.com

Käyttöohjeen lisäosa. MOVITRAC LTP-B 575 V:n taajuusmuuttajat *21223114_0214* www.sew-eurodrive.com Käyttötekniikka \ Käyttölaiteautomatisointi \ Järjestelmäintegrointi \ Palvelut *21223114_214* Käyttöohjeen lisäosa SEW-EURODRIVE GmbH & Co. KG P.O. Box 323 76642 Bruchsal/Germany Phone +49 7251 75- Fax

Lisätiedot

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org

Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Matkahuolto lisäosa WooCommerce alustalle (c) Webbisivut.org Sisällysluettelo Yleistä...3 Asennus... 4 Asetukset... 4 Toimitustavat... 5 Tilauksen käsittely...6 Huomioitavaa... 7 Lähipaketti toimitustapa...

Lisätiedot

Matematiikan tukikurssi 3.4.

Matematiikan tukikurssi 3.4. Matematiikan tukikurssi 3.4. Neliömuodot, Hessen matriisi, deiniittisyys, konveksisuus siinä tämän dokumentin aiheet. Neliömuodot ovat unktioita, jotka ovat muotoa T ( x) = x Ax, missä x = (x 1,, x n )

Lisätiedot

A B H. Hakuopas DCOM-LT/MB P Q R DCOM-LT/MB DCOM-LT/MB. Suomi STATUS SW1 STATUS SW1 ACNET ACNET RS485 RS485. Hakuopas DCOM-LT/MB P1P2 P1P2

A B H. Hakuopas DCOM-LT/MB P Q R DCOM-LT/MB DCOM-LT/MB. Suomi STATUS SW1 STATUS SW1 ACNET ACNET RS485 RS485. Hakuopas DCOM-LT/MB P1P2 P1P2 Hakuopas DCOM-LT/MB Hakuopas DCOM-LT/MB RS485 3 + 4-5 C POWER 5-24VDC 0/+ 2 0/+ 0 PP2 RS485 ACNET STATUS SW DCOM-LT/MB A B H E J RS485 3 + 4-5 C POWER 5-24VDC 0/+ 2 0/+ 0 PP2 RS485 ACNET STATUS SW DCOM-LT/MB

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Väliaikaisen tallennuskansion käyttö Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Kun skannaat kuvia, dioja, asiakirjoja jne. sekä digitoit LP-levyjä tai C-kasetteja, sinulla on mahdollisuus tallentaa

Lisätiedot

SISÄLLYS. SATEL I-LINK 100 MODBUS I/O-konvertteri Käyttöohje, Versio 1.5

SISÄLLYS. SATEL I-LINK 100 MODBUS I/O-konvertteri Käyttöohje, Versio 1.5 SISÄLLYS SISÄLLYS... 1 TÄRKEÄ HUOMAUTUS... 2 VALMISTAJAN VAKUUTUS... 3 TAKUU JA TURVALLISUUSOHJEET... 4 1 YLEISTÄ... 5 1.1 SATEL I-LINK 100 MODBUS I/O-KONVERTTERI... 5 2 TEKNISET TIEDOT... 6 3 TOIMINNOT...

Lisätiedot

Käyttöohje 3.10.2005 V1.0 DCS771. USB-RS-485-muunnin

Käyttöohje 3.10.2005 V1.0 DCS771. USB-RS-485-muunnin Käyttöohje 3.10.2005 V1.0 DCS771 USB-RS-485-muunnin 1 JOHDANTO DCS771:n avulla PC-tietokoneeseen voidaan lisätä RS-485-sarjaportti. Muunnin kytketään tietokoneen USBporttiin, ja sen ajurit luovat Windowsiin

Lisätiedot

Modbus-tiedonsiirtoväylän käyttöönotto

Modbus-tiedonsiirtoväylän käyttöönotto Modbus-tiedonsiirtoväylän käyttöönotto Qi, T 2 - ja Gemini -sarjojen lämpöpumput Lämmöntuotto: Modbus-väylän avulla lämpöpumppulaitteiston voi kytkeä automaatiojärjestelmään. Lämpöpumppusäädin tukee kolmea

Lisätiedot

SM213, SM214 Ethernet-moduli JBUS/MODBUS mittarille SM103E Ethernet-moduli + RS485 mittarille SM103E. Käyttöohje

SM213, SM214 Ethernet-moduli JBUS/MODBUS mittarille SM103E Ethernet-moduli + RS485 mittarille SM103E. Käyttöohje SM213, SM214 Ethernet-moduli JBUS/MODBUS mittarille SM103E Ethernet-moduli + RS485 mittarille SM103E Käyttöohje Sisällys Alustavat toimet... 1 Yleistiedot... 1 Asennus... 3 Visuaalinen diagnostiikka...

Lisätiedot

Nokeval 2071 Käyttöohje

Nokeval 2071 Käyttöohje Nokeval 2071 Käyttöohje SISÄLLYS Dokumentin tiedot... 2 Johdanto... 3 Valmistaja... 3 2071-paneelimittari... 4 Toiminta... 5 Liitännät ja jumpperit... 7 Käyttöliittymä ja asettelu... 8 SCL-protokolla...

Lisätiedot

Piirien väliset ohjaus- ja tiedonsiirtoväylät H. Honkanen

Piirien väliset ohjaus- ja tiedonsiirtoväylät H. Honkanen Piirien väliset ohjaus- ja tiedonsiirtoväylät H. Honkanen Laitteiden sisäiseen tietoliikenteeseen on kehitetty omat dataväylänsä. Näistä tärkeimmät: 1 wire [ käyttää mm. Dallas, Maxim. ] I²C [ Trademark

Lisätiedot

Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016. Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja

Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016. Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja Itsehallintoalueen valmistelutilaisuus 19.4.2016 Jarkko Wuorinen Maakuntahallituksen puheenjohtaja Työllisyys- ja työttömyysaste (15-64-v.) Etelä-Savon maakunnassa 1998-2015, % Lähde: Tilastokeskus, Työvoimatutkimus

Lisätiedot

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä.

monissa laskimissa luvun x käänteisluku saadaan näyttöön painamalla x - näppäintä. .. Käänteisunktio.. Käänteisunktio Mikäli unktio : A B on bijektio, niin joukkojen A ja B alkioiden välillä vallitsee kääntäen yksikäsitteinen vastaavuus eli A vastaa täsmälleen yksi y B, joten myös se

Lisätiedot

RTD-NET Asennusohjeet

RTD-NET Asennusohjeet LED3 SW1 LED4 RTD-NET Asennusohjeet 0V +V POWER 15-24VDC suomi RTD-NET Asennusohjeet 100.00 RTD-NET Control Interface realtime Control Systems REMC P1 P2 RS485 D-BUS DB DA GND + - 1 J2 100.00 22.00 All

Lisätiedot

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas

Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Ulkoiset mediakortit Käyttöopas Copyright 2009 Hewlett-Packard Development Company, L.P. SD-logo on omistajansa tavaramerkki. Tässä olevat tiedot voivat muuttua ilman ennakkoilmoitusta. Ainoat HP:n tuotteita

Lisätiedot

Ajonopeus. Kuvaus. Ajovalojen kiertokytkin

Ajonopeus. Kuvaus. Ajovalojen kiertokytkin Kuvaus Kuvaus Jos ajoneuvossa on ajopiirturi, siihen voidaan kytkeä lisämittari ajonopeuden näyttöä varten. Se on liitetty päällirakennekonsolin liittimen C7 napaan 5. Ajoneuvoissa, jotka on valmistettu

Lisätiedot

Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen. Käyttöohje 16.11.2007

Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen. Käyttöohje 16.11.2007 Hand Held Products Net Base telakan sisäisten IP osoitteiden muuttaminen Käyttöohje 16.11.2007 2 SISÄLLYS 1. NET BASE... 3 2. YHTEYS NET BASEEN KÄYTTÄMÄLLÄ RS232 - SARJALIIKENNETTÄ... 4 3. YKSITYISKOHTAISET

Lisätiedot

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. Laajennusyksikkö. IP-luokitus PGRT

Laajennusyksiköiden asennus. Yleistä. Laajennusyksikkö. IP-luokitus PGRT 1 4 7 10 13 19 22 25 28 31 34 37 2 38 3 6 9 12 15 21 24 27 30 31 36 39 PGRT Yleistä Yleistä Tiedonsiirto alustan ja päällirakenteen välillä hoidetaan liittimen C259 konfiguroitavilla tuloilla ja lähdöillä.

Lisätiedot

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31

KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31. KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 3/31 KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 1/31 Tervetuloa täyttämään kysely! Koulutunnus: Oppilaiden tilannekartoitussalasana: Kirjaudu kyselyyn KiVa Koulu tilannekartoituskysely 2016 sivu 2/31 Kukaan

Lisätiedot

KAAPELITESTERI / PAIKANNIN TRIFITEK TR-383 PIKAKÄYTTÖOHJE V1.0

KAAPELITESTERI / PAIKANNIN TRIFITEK TR-383 PIKAKÄYTTÖOHJE V1.0 KAAPELITESTERI / PAIKANNIN TRIFITEK TR-383 PIKAKÄYTTÖOHJE V1.0 Trifitek Finland Oy 2011 1. YLEISTÄ TR-838 on monikäyttöinen LCD kaapelitesteri / hakulaite. Tuote koostuu lähettimestä, vastaanottimesta

Lisätiedot

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen

Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen Kapasitiivinen ja induktiivinen kytkeytyminen EMC - Kaapelointi ja kytkeytyminen Kaapelointi merkittävä EMC-ominaisuuksien kannalta yleensä pituudeltaan suurin elektroniikan osa > toimii helposti antennina

Lisätiedot

OHJAUSTOIMILOHKON KEHITYS KENTTÄVÄYLÄÄN KYTKETYLLE TAAJUUSMUUTTAJALLE

OHJAUSTOIMILOHKON KEHITYS KENTTÄVÄYLÄÄN KYTKETYLLE TAAJUUSMUUTTAJALLE Teemu Tiikkainen OHJAUSTOIMILOHKON KEHITYS KENTTÄVÄYLÄÄN KYTKETYLLE TAAJUUSMUUTTAJALLE Työn tyyppi (Opinnäytetyö) Syksy 2017 SeAMK Tekniikka Automaatiotekniikan tutkinto-ohjelma 2 SEINÄJOEN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA

TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 1 Aki Taanila TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA 31.10.2008 2 TILASTOLLINEN LAADUNVALVONTA Tasalaatuisuus on hyvä tavoite, jota ei yleensä voida täydellisesti saavuttaa: asiakaspalvelun laatu vaihtelee, vaikka

Lisätiedot

KELAN INDUKTANSSI VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA. Miika Manninen, n85754 Tero Känsäkangas, m84051

KELAN INDUKTANSSI VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA. Miika Manninen, n85754 Tero Känsäkangas, m84051 VAASAN YLIOPISTO TEKNILLINEN TIEDEKUNTA SÄHKÖTEKNIIKKA Miika Manninen, n85754 Tero Känsäkangas, m84051 SATE.2010 Dynaaminen kenttäteoria KELAN INDUKTANSSI Sivumäärä: 21 Jätetty tarkastettavaksi: 21.04.2008

Lisätiedot

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN

SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN SKYPE-RYHMÄN LUOMINEN JA RYHMÄPUHELUN SOITTAMINEN Ryhmän perustaminen on helppoa. Tarvitset internet-yhteyden sekä tietokoneen, jossa on mikrofoni ja webbikamera. Useimmissa kannettavissa tietokoneissa

Lisätiedot

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille

Kesäkuu 2016. Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille Synkka Tuote Pakkaushierarkia yksittäin ja monipakkauksissa myytäville tuotteille 1 Sisällys 1 Yksittäin ja monipakkauksessa myytävät tuotteet... 3 Vähittäistuote... 3 Kuljetuspakkaus ja monipakkaus...

Lisätiedot

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015

Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 Johdatus diskreettiin matematiikkaan Harjoitus 7, 28.10.2015 1. Onko olemassa yhtenäistä verkkoa, jossa (a) jokaisen kärjen aste on 6, (b) jokaisen kärjen aste on 5, ja paperille piirrettynä sivut eivät

Lisätiedot

P-Frami sopimusasiakkaan käyttöohje

P-Frami sopimusasiakkaan käyttöohje TALON KÄYTTÄJÄT - 1- ja 2- kerros ammattikorkeakoulun henkilökunta (+vieraspysäköinti) - 1-kerrokseen kulku sekä pohjois- että eteläpäästä - 2-kerrokseen suositellaan kulkua pohjoispäästä (kierrerampin

Lisätiedot

2-AKSELISEN LINEAARILIIKKEEN OHJAAMINEN

2-AKSELISEN LINEAARILIIKKEEN OHJAAMINEN 2-AKSELISEN LINEAARILIIKKEEN OHJAAMINEN Janne Rossi Kirjallisuustyö 6.11.2011 LUT Energia Sähkötekniikan koulutusohjelma SISÄLLYSLUETTELO 1. SOVELLUKSEN YLEINEN KUVAUS... 3 2. VAATIMUSMÄÄRITTELY... 3 2.1

Lisätiedot

LIITTOKOKOUSVAALIT 2016

LIITTOKOKOUSVAALIT 2016 1(5) VAALIOHJEET LIITTOHALLITUKSEN JÄSENEHDOKKAIDEN ASETTAMISTA VARTEN 1. Yleistä Liiton sääntöjen 18 :n mukaan liittohallitukseen kuuluvat puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan lisäksi 14 varsinaista jäsentä

Lisätiedot

31.7.2013. Toimittajan yrityksen kaupparekisteriin merkitty virallinen nimi.

31.7.2013. Toimittajan yrityksen kaupparekisteriin merkitty virallinen nimi. Valtiokonttori Ohje 1 (5) Verkkolaskutusportaalin käyttöohje toimittajille Kenttien selitteet (pakolliset kentät ovat merkitty *-merkillä) REKISTERÖITYMINEN TOIMITTAJATIEDOT Y-tunnus * Toimittajan yrityksen

Lisätiedot

SwingControl valvontayksikkö

SwingControl valvontayksikkö SIVU 2 JEVEN Keittiöilmanvaihtolaitteet Sisällysluettelo Tuotekuvaus ja tuotemerkintä 3 Tuoterakenne 4 Mittatiedot 5 LVI- ja sähkösuunnitteluohjeet 5 Automaatio suunnitteluohjeet 6 Haluamme auttaa teitä

Lisätiedot

Nokeval. Pikaohje. Malli 2072 Sarjaviestille RS232 / RS485. No 090417 v1.0

Nokeval. Pikaohje. Malli 2072 Sarjaviestille RS232 / RS485. No 090417 v1.0 No 0907 v.0 Nokeval Pikaohje Malli 07 Sarjaviestille RS / RS8 Johdanto 07 on SCL sarjaliikenneprotokollalla toimiva näyttö, joka hakee mittaustuloksia toisilta sarjaliikennelaitteilta. Laitteessa on 9

Lisätiedot

Lisää segmenttipuusta

Lisää segmenttipuusta Luku 24 Lisää segmenttipuusta Segmenttipuu on monipuolinen tietorakenne, joka mahdollistaa monenlaisten kyselyiden toteuttamisen tehokkaasti. Tähän mennessä olemme käyttäneet kuitenkin segmenttipuuta melko

Lisätiedot

OSUUSPANKKI KULTALINKKI-PANKKIYHTEYSOHJELMA JA OSUUSPANKIN E-LASKUPALVELU

OSUUSPANKKI KULTALINKKI-PANKKIYHTEYSOHJELMA JA OSUUSPANKIN E-LASKUPALVELU OSUUSPANKKI KULTALINKKI-PANKKIYHTEYSOHJELMA JA OSUUSPANKIN E-LASKUPALVELU Käyttöohje Huhtikuu 2009 OSUUSPANKKI Käyttöohje 2 (11) SISÄLLYSLUETTELO 1 E-laskutuksen aloittaminen Kultalinkillä...3 2 E-laskujen

Lisätiedot

Pienjännitemittaroinnit

Pienjännitemittaroinnit 1 (9) Pienjännitemittaroinnit 230/400 V käyttöpaikkojen mittaus Suora mittaus, max. 63A Suoraa mittausta käytetään, kun mittauksen etusulakkeiden koko on enintään 63 A. Kuormituksen kasvaessa voidaan sulakekokoa

Lisätiedot

kaapelointijärjestelmä

kaapelointijärjestelmä Luotettava ja kilpailukykyinen kaapelointijärjestelmä Suojaamaton Cat6-kaapelointiratkaisu n Suojattu Cat6 A -kaapelointiratkaisu Oy Nylund-Group Ab, Talotekniikka Masalantie 375 02430 MASALA Vaihde (myynti)

Lisätiedot

Verilogvs. VHDL. Janne Koljonen University of Vaasa

Verilogvs. VHDL. Janne Koljonen University of Vaasa Verilogvs. VHDL Janne Koljonen University of Vaasa Sälää Huom! Verilogistauseita versioita: 1995, 2001 ja 2005. Kommentit Javasta tutut // ja /* */ ovat kommenttimerkkejä. Case sensitivity Isot ja pienet

Lisätiedot

Hae Opiskelija käyttöohje

Hae Opiskelija käyttöohje Hae Opiskelija käyttöohje Yleistä Hae Opiskelija hakuikkunan toiminto on uudistettu tavoitteena saada selkeämpi ja helppokäyttöisempi rakenne. Käyttäjä valitsee ensin, kumpaa hakua haluaa käyttää, Perushaku

Lisätiedot

14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset

14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset 14.3.2015 1(6) Optisen liityntäverkon maadoitukset Valokaapelissa ei tietoliikenne sinänsä edellytä metalliosia. Tieto kulkee optisesti lasikuidussa, joka on sähköisesti eriste. Valokaapelissa voi olla

Lisätiedot

Mikkelin ammattikorkeakoulu Tarkk` ampujankuja 1 PL 181, 50101 MIKKELI KÄYTTÖOHJEET: FLUKE Networks IntelliTone 200 Toner ja Probe

Mikkelin ammattikorkeakoulu Tarkk` ampujankuja 1 PL 181, 50101 MIKKELI KÄYTTÖOHJEET: FLUKE Networks IntelliTone 200 Toner ja Probe KÄYTTÖOHJEET: FLUKE Networks IntelliTone 200 Toner ja Probe Pateristonkatu 2, 50100 MIKKELI Puh. (015) 355 6428 Fax (015) 355 6333 fikret.jakupovic@mamk.fi Sivu 1/11 Pariston tila 9 voltin pariston virtamäärän

Lisätiedot

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto

Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Työtapaturman ilmoittaminen 2016-> Uusi sähköinen lomake, täyttäminen esimies ja palkkahallinto Aloitus Valitse ensin vahinkotyyppi ja paina Jatka-nappia. Jos avautuu lisäkysymyksiä vakuutukseen liittyen,

Lisätiedot

KAS/3W Kapasitiivinen pinnankorkeusanturi Käyttö- ja asennusohje

KAS/3W Kapasitiivinen pinnankorkeusanturi Käyttö- ja asennusohje Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 9.1.2013 Internet: www.labkotec.fi 1/8 KAS/3W Kapasitiivinen pinnankorkeusanturi Copyright 2013 Labkotec Oy Varaamme oikeuden

Lisätiedot

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut

Kenguru 2006 sivu 1 Benjamin 6. ja 7. luokka ratkaisut Kenguru 2006 sivu 1 3:n pisteen tehtävät 1. 3 2006 = 2005 + 2007 +?. Valitse sopiva luku?-merkin paikalle. A) 2005 B) 2006 C) 2007 D) 2008 E) 2009 2. Viereisiin kortteihin on kirjoitettu kuusi lukua. Mikä

Lisätiedot

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa

Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Hakijan ohje Opetushallitus kevät 2013 Ohje hakulomakkeen täyttämiseen yliopistohaku.fi -palvelussa Tässä ohjeessa on kuvattu miten hakulomake täytetään ja lähetetään yliopistohaku.fi-palvelussa. Näytön

Lisätiedot

TIEDONSIIRTOKAAPELIT

TIEDONSIIRTOKAAPELIT TIEDONSIIRTOKAAPELIT KOMPONENTIT JA ERIKOISKAAPELIT 1 SKS-automaatio Oy Martinkyläntie 50, PL 122, 01721 Vantaa, sähköposti: automaatio@sks.fi, faksi 852 6820, puh. *852 661 Etelä-Suomi Martinkyläntie

Lisätiedot

Jussi Merikoski BECKHOFF MODBUS RTU PROTOKOLLA TAAJUUSMUUTTAJAN OHJAUKSESSA (VACON, ABB)

Jussi Merikoski BECKHOFF MODBUS RTU PROTOKOLLA TAAJUUSMUUTTAJAN OHJAUKSESSA (VACON, ABB) Jussi Merikoski BECKHOFF MODBUS RTU PROTOKOLLA TAAJUUSMUUTTAJAN OHJAUKSESSA (VACON, ABB) Automaatiotekniikan koulutusohjelma 2014 Merikoski, Jussi Satakunnan ammattikorkeakoulu Automaatiotekniikan koulutusohjelma

Lisätiedot

Kovalevyn pika asennusopas

Kovalevyn pika asennusopas Kovalevyn pika asennusopas Tärkeimmät ominaisuudet: Tietokoneen massamuisti Laitteistovaatimukset: Vapaa SATA/PATA portti emolevyllä/ohjainkortissa Vapaa SATA/4 pin virtaliitin HUOM! Muista lukea tämä

Lisätiedot

MD-1 ASENNUSOHJE. 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin

MD-1 ASENNUSOHJE. 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin Labkotec Oy Myllyhaantie 6 33960 PIRKKALA Vaihde: 029 006 260 Fax: 029 006 1260 11.02.2010 Sähköposti: info@labkotec.fi Internet: www.labkotec.fi 1/5 20 ma virtasilmukka / RS-232 muunnin ASENNUSOHJE Copyright

Lisätiedot

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011

Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 12.05.2011 Sonera Hosted Mail -palvelun käyttöohje 1. Johdanto Hosted Mail on yrityskäyttöön suunniteltu sähköposti- ja ryhmätyösovelluspalvelu. Se perustuu Microsoft

Lisätiedot

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille

Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille Laadunvalvonta ja käytönaikaiset hyväksyttävyysvaatimukset TT laitteille SÄTEILYTURVALLISUUS JA LAATU ISOTOOPPILÄÄKETIETEESSÄ 10.12.2015, Säätytalo, Helsinki Tarkastaja Elina Hallinen, STUK TT laitteen

Lisätiedot

Käyttöohje 26.7.2007 Laitteisto V1.1 DCS771B. USB-RS-485-muunnin

Käyttöohje 26.7.2007 Laitteisto V1.1 DCS771B. USB-RS-485-muunnin Käyttöohje 26.7.2007 Laitteisto V1.1 DCS771B USB-RS-485-muunnin 1 JOHDANTO DCS771B:n avulla PC-tietokoneeseen voidaan lisätä RS-485-sarjaportti. Muunnin kytketään tietokoneen USB-porttiin, ja sen ajurit

Lisätiedot

Kierrekaapelit. Ohjaus- ja tiedonsiirtosovelluksiin

Kierrekaapelit. Ohjaus- ja tiedonsiirtosovelluksiin Kierrekaapelit Ohjaus- ja tiedonsiirtosovelluksiin Kierrekaapelit Ohjaus- ja tiedonsiirtosovelluksiin Sisällysluettelo / valintaopas Tyyppi johdineriste ulkovaippa häiriösuoja sivu Ohjaus- ja liitäntäkäyttöön

Lisätiedot

PM10POW24SA-kortti. Ohje

PM10POW24SA-kortti. Ohje PM10POW24SA-kortti Ohje Dokumentin ID 6907 V2 15.4.2015 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Esittely... 3 Jumpperit... 3 Kytkennät... 3 Lohkot ja rekisterit... 4 Sarjaportti... 4 IO1... 4 Virtalähde...

Lisätiedot

Parikaapelit CATx / RJ45

Parikaapelit CATx / RJ45 Parikaapelit CATx / RJ45 Parikaapeli on yleinen kaapelityyppi, jossa käytetään toistensa ympäri kierrettyjä johdinpareja häiriöiden vähentämiseksi. Parien kierto on tyypillisesti kolme kierrosta tuumalla.

Lisätiedot

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta

II- luento. Etiikan määritelmiä. Eettisen ajattelu ja käytänteet. 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta II- luento Eettisen ajattelu ja käytänteet Etiikan määritelmiä 1 Etiikka on oikean ja väärän tutkimusta 2. Etiikka ei ole samaa kuin moraali, se on moraalin tutkimusta 3. Etiikka ei ole tutkimusta siitä,

Lisätiedot

Taipuisat ohjaus- ja liitäntäkaapelit

Taipuisat ohjaus- ja liitäntäkaapelit Taipuisat ohjaus- ja liitäntäkaapelit PL 74 Ratastie 12 FIN-03101 NUMMELA Puh. (09) 225 2260 Fax (09) 2252 2610 -ohjauskaapelit Ö-JB/OB sivu 4 Ö-JB/OB-YCY sivu 6 Ö-JB/OB-YSY sivu 8 Ö-JZ/OZ sivu 10 Ö-JZ/OZ-YCY

Lisätiedot

SPORTGO. Langattomat urheilukuulokkeet. käyttöohjeet

SPORTGO. Langattomat urheilukuulokkeet. käyttöohjeet FI - Käyttöohjeet SPORTGO Langattomat urheilukuulokkeet käyttöohjeet Turvallisuusohjeet Käyttääksesi tuotetta oikein ja turvallisesti, lue nämä ohjeet huolellisesti läpi ja säästä ne. Tuotteen turvallinen

Lisätiedot

Exi-laitteet ja niiden asennus. Risto Sulonen VTT Expert Services Oy

Exi-laitteet ja niiden asennus. Risto Sulonen VTT Expert Services Oy Exi-laitteet ja niiden asennus Risto Sulonen VTT Expert Services Oy 25.4.2013 2 Perusperiaate Piiriin menevä energia < MIE Piirissä varastoituva tai syntyvä energia < MIE Laitteiden ja komponenttien pintalämpötilat

Lisätiedot

AJOK/KEAJ/IAJOK. Koetallennus

AJOK/KEAJ/IAJOK. Koetallennus AJOK/KEAJ/IAJOK Koetallennus Sisältö Mitä uutta? Ohjelman käyttö koepaikalla AJOK koetallennus ja tulosteet KEAJ koetallennus ja tulosteet IAJOK koetallennus ja tulosteet Koekauden kokeet (AJOK, KEAJ)

Lisätiedot

Racket ohjelmointia II. Tiina Partanen 2015

Racket ohjelmointia II. Tiina Partanen 2015 Racket ohjelmointia II Tiina Partanen 2015 Sisältö Peruspeli 1 Yksinkertainen peli, jossa kerätään kohteita ja väistellään vaaroja Pitkälle viety koodi, johon täydennetään vain puuttuvat palat Ei tarvita

Lisätiedot

Hammastankohissin modernisointi. Heikki Laitasalmi

Hammastankohissin modernisointi. Heikki Laitasalmi Hammastankohissin modernisointi Heikki Laitasalmi Loppudemossa Mitä oltiinkaan tekemässä V-malli Modbus viestintä (PLC VFD) Esitellään laitteet Lopuksi Modbusia käytännössä Hammastankohissi Arkkitehtuuri

Lisätiedot

Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen

Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen Esityksen tiivistelmä Elina Hiltunen Tulevaisuutta ei voi ennustaa. Siksi on tärkeää, että valmistaudumme (ainakin henkisesti) erilaisiin tulevaisuuden mahdollisuuksiin. Tulevaisuusajattelua voi käyttää

Lisätiedot