Ilo kasvaa yhdessä toimien. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategiapohjainen arviointi- ja kehittämissuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ilo kasvaa yhdessä toimien. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategiapohjainen arviointi- ja kehittämissuunnitelma"

Transkriptio

1 1 (20) Ilo kasvaa yhdessä toimien Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategiapohjainen arviointi- ja kehittämissuunnitelma alkaen 2016 kansikuva: Maija Elmnäinen Postiosoite Käyntiosoite Puhelin/Faksi Internet PL 12 Lautakunnankatu 4 (02) KAARINA KAARINA (02) (Faksi)

2 2 (20) Sisällys 1 Johdanto Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategia, visio, arvot ja tavoitteet Vaikuttavuus Taloudellisuus Prosessien laatu Uudistuminen ja työkyky Arvioinnin vuosikello pedagogisen dokumentoinnin näkökulmasta Arvioinnin kehittämissuunnitelma pedagogisen dokumentoinnin näkökulmasta Arviointisuunnitelman tarkistaminen Käytetyt lomakkeet Lähteet... 20

3 3 (20) 1 Johdanto Kaarinan kaupungin nykyinen strategia on voimassa ja pitää sisällään myös vision ja toiminta-ajatuksen. Kaarinan kaupungin arvot ovat asukaslähtöisyys, yritysystävällisyys, avoimuus, rohkeus ja oikeudenmukaisuus. Toiminta- ajatuksena on järjestää kaarinalaista hyvinvointia edistävää, hyvää kunnallista palvelua oikeudenmukaisesti ja oikea-aikaisesti. Kaarinan kaupungin visiona on : Maailma muuttuu Kaarina toimii. Kaarinan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategia on tehty Kaarinan kaupungin strategian pohjalta. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen laatua arvioidaan vaikuttavuuden, taloudellisuuden, palveluketjun toimivuuden ja henkilöstön työkyvyn näkökulmasta. Nämä tekijät on koottu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tuloskortiksi. Tässä arviointi- ja kehittämissuunnitelmassa on koottuna yhteen kaikki varhaiskasvatustoimintaan liittyvä arviointi. Se myös liittää strategiset näkökulmat käytännön varhaiskasvatustyöhön. Arvioinnin tavoitteena on toiminnan laadun tarkastelu. Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa arvioinnilla on kaksi tehtävää. Sen avulla suunnitellaan ja kehitetään ja arvioidaan kasvatuksen, hoidon ja opetuksen kokonaisuutta sekä tuetaan jokaisen yksittäisen lapsen hyvinvointia, kasvua ja oppimista. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen kehittämis- ja arviointisuunnitelma on linjassa marraskuussa 2016 voimaan tulevien varhaiskasvatuksen valtakunnallisten perusteiden ja jo voimassa olevien esiopetussuunnitelman perusteiden (Opetushallitus 2014) kanssa. VASU:ssa ja EOPS:sissa korostuu sosiopedagoginen arviointi. Sosiopedagogisessa näkökulmassa opetuksen yksilöityjä tavoitteita tai sisältöjä ei ole etukäteen määritelty, vaan opetus rakentuu lasten kannalta mielekkäiden aihepiirien ympärille. (Rintakorpi K. 2016, ) Kaarinassa varhaiskasvatuksen vaikuttavuutta arvioidaan lapsen, kasvattajan, toteutetun toiminnan, toimintaympäristön ja toimintakulttuurin näkökulmasta. Tämä tapahtuu pedagogisen dokumentoinnin avulla. Kaarinan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on erityisesti nostettu lapsen osallisuus arvioinnin ja samalla toiminnan kehittämisen kohteeksi. Keskeistä on kuulla lasten omia laatukäsityksiä ja keskittyä havainnoimaan lapsen toimintaan sitoutuneisuutta. Tavoitteena on, että lapsi on sitoutunut toimintaan ja voi emotionaalisesti hyvin. Sosiopedagogisessa näkökulmassa keskitytään siihen, mikä on merkityksellistä ja tärkeää lapselle. Lasten omien laatukäsitysten kuuleminen on laadukkaan varhaiskasvatuksen tunnusmerkki, koska lasten kuuleminen lisää lasten osallisuutta heitä itseään koskevissa asioissa. Puutteena on usein se, että vaikka lapsen ulkoista toimintaa voikin tulkita, niin lapsen sisäistä maailmaa on vaikeaa tavoittaa. (Turja 2004, 9,15.)

4 4 (20) Sitoutuneisuus ja emotionaalinen hyvinvointi ovat edellytyksinä laadukkaalle varhaisvastukselle ja esiopetukselle. Näiden käsitteiden avulla arvioidaan laatua lapsen ja pedagogisen prosessin näkökulmasta. Pedagogista prosessia arvioidaan sen mukaan, miten sitoutunut lapsi on toimintaan. Lapsen sitoutuneisuuden taso voidaan määritellä tietyistä tunnusmerkeistä lapsen käyttäytymisestä. Toimintaan sitoutunut lapsi on keskittänyt tarkkaavaisuutensa tiiviisti toimintaan. (Laevers 1997,13.) Hakkarainen (2002) on pohtinut esiopetusta ja näkee, että kehittävän esiopetuksen tulee olla leikkikeskeistä, koska leikki on keskeinen oppimisen muoto ja kehitysympäristö esikouluiässä (2002, ). Leikkikeskeinen työote edellyttää sitä, että esiopetuksen laatua ja tuloksellisuutta ei mitatakaan lapsen oppimistulosten perusteella, vaan keskitytään leikissä tapahtuvaan aktiiviseen oppimiseen. Tällöin ajatuksena on, että luova mielikuvitus ja ajattelu ovat oppimisvalmiuksien perustana. Leikki ei suoraan kehitä lapsen taitoja, kykyjä tai tietoja, vaan toimintapotentiaalia. Tätä on pyritty konkretisoimaan osoittamalla, miten rikas leikkikokemus ja kehittynyt mielikuvitus näkyy eri toimintatilanteissa ja ongelmien ratkaisemisessa myöhemmin elämän varrella (Hakkarainen 2002, 130.)

5 5 (20) 2 Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategia, visio, arvot ja tavoitteet Päivi Kemppainen Kaarinan kaupungin strategisina päämäärinä on hyvinvoinnin edistäminen ennakoivasti, laatu- ja kustannustehokas johtaminen, ekologisesti viihtyisä ympäristö sekä luova Kaarina. Näistä on johdettu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen tuloskortit ja tavoitteet. Kaarinan varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategia muodostuu neljästä eri näkökulmasta: vaikuttavuus, taloudellisuus, prosessien laatu sekä uudistuminen ja työkyky. Lähtökohtana on, että kaikkien neljän näkökulman tasapuolinen kehittäminen on koko varhaiskasvatuksen kehittämisen ja arvioinnin perusta. Seuraavaksi käydään läpi nämä vuoden 2016 tuloskorttien tavoitteet, toimenpiteet, aikataulu ja vastuutahot tavoitteiden saavuttamiseksi.

6 6 (20) 2.1 Vaikuttavuus Vaikuttavuus Lapsen hyvä päivä varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa Tavoitteena on siis lapsen hyvä päivä päivähoidossa ja että varhaiskasvatusta koskevat lasten arviot, asiakastyytyväisyyskyselyt ja henkilöstön itsearviointi sekä vertaisarviointi ja ulkopuolisen auditoijan arviot ovat pääosin positiivisia. Strateginen päämäärä Lapsen hyvä päivä päivähoidossa Strategisen päämäärän mittari (mistä tiedämme, että päämäärä on saavutettu Varhaiskasvatusta koskevat lasten arviot, asiakastyytyväisyyskyselyt ja henkilöstön itsearviointi sekä vertaisarviointi ja ulkopuolisen auditoijan arviot ovat pääosin positiivisia. Kriittinen menestystekijä (missä asioissa meidän on ainakin onnistuttava) Varhaiskasvatuksen laatu on varhaiskasvatussuunnitelman mukaista Hoitajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen arvioiminen toteutuu itsearvioinnin, vertaisarvioinnin ja ulkopuolisen auditoinnin avulla. Satuhieronta, miniverso, ICDP koulutukset sekä skeemavalmennus jatkuvat (P) Toimenpiteet (mitä meidän tulee tehdä, jotta onnistumme) Toimenpiteen aikataulu (kesto) jatkuvaa Vastuutaho (kuka vastaa toimenpiteestä) Varhaiskasvatuksen koko henkilöstö Toteutuminen: Lasten liikunnan lisääminen Ohjatun ulkoliikunnan lisääminen (mahdollisuus osallistua Ilo kasvaa liikkuen projektiin) jatkuvaa Varhaiskasvatuksen koko henkilöstö Toteutuminen: Esiopetussuunnitelman laatiminen Toteutuminen: Varhaiskasvatussuunnitelman laatiminen ja lomakkeiden yhtenäistäminen Esiopetussuunnitelma vahvistetaan sivistyslautakunnassa 6/2016 vuodet 2016 ja 2017 Esiopetustyöryhmä ja varhaiskasvatuksen johtaja Vasutyöryhmä ja varhaiskasvatuksen johtaja

7 7 (20) Lasta koskevat arviot: Jokaiselle lapselle tehdään varhaiskasvatussuunnitelma tai esiopetuksen oppimissuunnitelma. Koko varhaiskasvatuksessa on käytössä Kasvun Kansiot. Lapsen kasvun kansioon ja lapsen varhaiskasvatus- ja esiopetuksen oppimissuunnitelmaan dokumentoidaan tietoa lapsen kasvusta ja kehityksestä. Kasvun kansio on tarina lapsen kasvusta ja kehityksestä. Siinä on kuvia lapsen arjesta ja tilanteista joissa lapsi on ollut osallisena. Dokumentointiin osallistuvat lapsi, hänen vanhempansa sekä lasta hoitava henkilökunta. Kasvunkansioon voidaan tallettaa esim. lapsen piirustuksia, hänen kertomuksiaan, vanhempien kertomuksia lapsesta, sekä vanhempien, isovanhempien, kummien tai muun tärkeän aikuisen kirjeitä lapselle jne. Lapsi on osallisena arvioimassa omaa kehitystään, toimintaa ja oppimis- ja leikkiympäristöä ikätasolleen sopivalla tavalla. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma - ja esiopetuksen oppimissuunnitelma on varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen suunnittelun ja arvioinnin väline. Se on asiakirja, johon dokumentoidaan lapsen havainnoimisesta kerätty tieto. Suunnitelmaan on kirjattu lapsen vahvuudet ja tuen tarve. Lapsi on mukana varhaiskasvatus ja esiopetustoiminnan suunnittelussa, toteutuksessa ja arvioinnissa. Lapsen varhaiskasvatus ja oppimissuunnitelma kasvaa lapsen mukana. Se sisältää lapsen kehityksen painopisteet ja kehitystä tukevat suunnitelmat ja tavoitteet sekä keinot. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelmassa arvioidaan asetettujen tavoitteiden toteutumista. Lasten varhaiskasvatus- ja oppimissuunnitelmat luovat pohjan lapsiryhmän varhaiskasvatussuunnitelmalle (ryhmävasu) ja esiopetussuunnitelmalle (ryhmän esiopetussuunnitelma). Henkilöstön itse- ja vertaisarviointi: Lapsiryhmässä tehtävää hoito-, kasvatus ja opetustyötä arvioidaan työntekijöiden itsearvioinnin ja vertaisarvioinnin avulla jatkuvasti. Tässä menetelmänä ovat: Ryhmävasu ja esiopetussuunnitelma, Tiimisopimus, Lasten osallisuuden arviointi, Lapsen toimintaan sitoutuneisuuden arviointi (Lis-YC). Lis-yc on toimintaan sitoutuneisuuden arviointiasteikko leikki-ikäisille lapsille (The Leuven Involvement Scale for Yong Children - LIS-YC). Lapsen hyvä sitoutuneisuus toimintaan ja leikkiin kertoo toiminnan laadusta lasten näkökulmasta katsottuna: toimintaan sitoutunut lapsi voi hyvin, on innoissaan, motivoitunut ja oppii. Työntekijöitä koulutetaan Lis-yc -arvioinnin tekemiseen. Tavoitteena on, että jokaisessa yksikössä on Lis-yc -koulutuksen saaneita työntekijöitä. Erityisenä painopistealueena vaikuttavuuden arvioinnissa kaarinalaisessa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa on lapsen osallisuus varhaiskasvatuksen arjessa. Tarvittaessa arvioimiseen voidaan käyttää myös organisaation ulkopuolista auditointia. Kaarinan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa annettava kasvun ja oppimisen yleinen tuki perustuu seuraaviin elementteihin (Lapsen tuen käsikirja s. 7) : Yhteistyö vanhempien kanssa Turvallinen, lasta kunnioittava ilmapiiri

8 8 (20) Lapsen ja kasvattajan välinen hyvä vuorovaikutus Lapsen kuuleminen Osallistava toimintakulttuuri Vertais- ja pienryhmätoiminta Oppimisympäristön rakentamisessa huomioitu lapsen kiinnostuksen kohteet, mahdollisuus aktiiviseen toimintaan, lapsen erilaiset tavat oppia Oppiminen tapahtuu leikkien Esiopetus perustuu laaja-alaisen oppimisen periaatteelle Varhaiskasvatuksen erityisopettajan tuki Tarvittaessa moniammatillisen asiantuntijaryhmän tuki Apuvälineet Lisäksi arvioinnin kohteena ovat pienryhmätoiminnan ja lasten liikunnan lisääminen. Lapsen kohtaamiseen ja kasvattajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen kehittämiseenpanostetaan kohdennetulla koulutuksella. varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen koulutusteemoja ovat: Satuhieronta miniverso ICDP -koulutukset Skeemavalmennus Lis-YC- havainnointi

9 9 (20) 2.2 Taloudellisuus TALOUDELLISUUS "Kustannustietoinen palvelutuotanto" Strateginen päämäärä Vastuutaho (kuka vastaa toimenpiteestä) Kustannustietoinen palvelutuotanto Strategisen päämäärän mittari (mistä tiedämme, että päämäärä on saavutettu Kunnallisen ja yksityisen palvelutuotannon kustannusero pysyy vuoden 2014 tasolla eikä ero ainakaan kasva. Yksiköiden käyttöaste on jatkuvasti vähintään 87 %. Kriittinen menestystekijä (missä asioissa meidän on ainakin onnistuttava) Varhaiskasvatuksen resurssit ovat kohdistuneet tarvetta vastaavasti. Kunnallisen ja yksityisen palvelutuotannon kustannusvertailun pohjalta asetetut tehostamistoimenpiteet toteutuvat -Lomat keskitetään -Suhdeluvut tarkistaan kuukausittain -Lapsiryhmien rakennemuutokset tehdään tarvetta vastaaviksi - Henkilöstöresursseja käytetään tehokkaasti ja tiedonkulku on yksiköiden välillä hyvä -Työrajoitteisille tarjotaan varhaista tukea ja uudelleen sijoittumista -Hajasijoitetuista yksiköistä luovutaan (L) Toimenpiteet (mitä meidän tulee tehdä, jotta onnistumme) Toimenpiteen aikataulu (kesto) Jatkuva Varhaiskasvatuksen esimiehet, varhaiskasvatuksen johtaja sekä koko henkilöstö Toteutuminen: Kustannustietoinen palvelutuotanto edellyttää sekä esimiesten, että henkilöstön sitoutumista. Varhaiskasvatuksen esimiehet sisäistävät omien toimenpiteidensä vaikutukset palvelutuotannon kustannuksiin. Esimiehet jalkauttavat kustannustietoisen ajattelumallin edelleen koko henkilökunnalle. Myös henkilökunnalla on näkemys omien toimenpiteidensä vaikutuksista palvelutuotannon kustannuksiin. Kun resurssit on kohdistettu tarvetta vastaavasti, se palvelee myös lasta ja on osaltaan tukemassa lapsen hyvää hoitopäivää. Esimerkiksi henkilökunnan vuosilomien keskittäminen ajankohtiin, jolloin lapsia on paljon poissa, tarkoittaa lapsen kannalta sitä, että henkilökunnan vaihtuvuus on vähäistä eikä lapselle vieraita aikuisia lapsiryhmässä juurikaan ole.

10 10 (20) Taloudellisuuden arviointi: Taloudellisuutta ja toiminnan tehokkuutta arvioidaan sekä kuukausittain että kalenterivuosittain. Arvioinnin apuna ovat varhaiskasvatuksen omat tilastot mm. lapsimääristä, päivähoidon käyttöasteista ja päivähoitopaikkojen ja läsnäolopäivien hinnoista. Talouden toteutumista seurataan kolmannesvuosiraportein ja tilanne viedään tiedoksi sivistyslautakunnalle. Käyttöasteet lasketaan kuukausittain ja yksiköittäin. Päivähoidon esimiehet saavat tiedot käyttöasteista kuukausittain ja tekevät mm. vuosilomajärjestelyt siten, että voimavarat on kohdistettu järkevästi ja taloudellisesti. Tarvittavat tilastotiedot ja käyttöasteiden tiedot saadaan Pro Consona ohjelmasta.

11 11 (20) 2.3 Prosessien laatu PROSESSIEN LAATU "Palveluketjun toimivuus" Strateginen päämäärä Hyvinvoinnin edistäminen ennakoivasti Strategisen päämäärän mittari (mistä tiedämme, että päämäärä on saavutettu Varhaiskasvatuksen ja perhekeskuksen välinen yhteistyö toimii hyvin Kriittinen menestystekijä (missä asioissa meidän on ainakin onnistuttava) Palveluketjun toimivuus Yhteistyöstä on laadittu yhteisiä prosessikuvauksia (V) Toteutuminen: Toimenpiteet (mitä meidän tulee tehdä, jotta onnistumme) Toimenpiteen aikataulu (kesto) Jatkuva Vastuutaho (kuka vastaa toimenpiteestä) Varhaiskasvatuksen esimiehet ja varhaiskasvatuksen johtaja Hyvälle hoitosuhteelle on tärkeää, että hoitosuhteen aloitusvaihe on hoidettu hyvin. Lapsen aloittaessa päivähoidon muutos on suuri sekä lapselle että vanhemmille. Tunteet tulevat helposti esiin uudessa tilanteessa. Hyvä asiakaspalvelu päivähoitopaikkaa haettaessa ja hoitopaikkaan ja henkilökuntaan tutustuminen ennen hoidon aloittamista auttavat lasta ja perhettä uudessa tilanteessa. Kun aloitusvaihe sujuu hyvin, on lapsen hyvälle hoitopäivälle luotu heti alusta asti hyvät edellytykset.

12 12 (20) Prosessin laadun arviointi: Palveluprosessia ja palvelujärjestelmää arvioidaan asiakaskyselyn avulla. Kysely toteutetaan sähköisen kyselyn avulla. Palautteet käsitellään sekä päivähoidon esimiesten kokouksissa että yksikkötasolla yhdessä työntekijöiden kanssa. Toimintaa kehitetään palautteen perusteella. Myös yksityiset palveluntuottajat ovat mukana asiakaskyselyssä. Esimiehet arvioivat palveluprosessin toimivuutta ja palvelujärjestelmää lisäksi alueryhmissä ja itsearvioinnin sekä vertaisarvioinnin avulla.

13 13 (20) 2.4 Uudistuminen ja työkyky UUDISTUMINEN JA TYÖKYKY "Pysyvä, kasvatustietoinen ja osaava henkilöstö. Hyvinvoiva työyhteisö" Strateginen päämäärä Pysyvä, kasvatustietoinen ja osaava henkilöstö Hyvinvoiva työyhteisö Strategisen päämäärän mittari (mistä tiedämme, että päämäärä on saavutettu Henkilökunnan vaihtuvuus on vähäistä ja työtyytyväisyys on hyvä. Uudet työntekijät perehdytetään hyvin. Kunta 10 kyselyyn ja muihin vastaaviin kyselyihin vastataan aktiivisesti ja Kaarinan tulokset ovat vähintään samalla tasolla kuin vertailukuntien. Kriittinen menestystekijä (missä asioissa meidän on ainakin onnistuttava) Hyvä varhaiskasvatuksen johtaminen ja toimivat rakenteet mahdollistavat pedagogiikan toimimisen käytännössä. Varhaiskasvatus vastaa eri työhyvinvoinnin kyselyihin aktiivisesti. Yhteisöllisyyttä vahvistavaa koulutusta järjestetään eri yksiköissä mm. miniversokoulutus, Henkilöstön koulutukset toteutuvat ja noudatetaan ikäohjelmaa. Perehdytyskansiot ovat käytössä (P) Toteutuminen: Kannustetaan henkilöstöä yhteisöllisyyteen. Sitoudutaan yhdessä sovittuihin. Luodaan mahdollisuuksia yhteisiin kohtaamisiin esim. vasutyöskentely Hyvien käytäntöjen jakaminen arjessa esim. työillat, lomaajat (P) Toteutuminen: Toimenpiteet (mitä meidän tulee tehdä, jotta onnistumme) Toimenpiteen aikataulu (kesto) Jatkuva Jatkuva Vastuutaho (kuka vastaa toimenpiteestä) Varhaiskasvatuksen esimiehet Varhaiskasvatuksen esimiehet ja koko henkilöstö Työntekijät ovat varhaiskasvatuksen tärkein voimavara. Lapsen hyvän hoitopäivän ehdoton edellytys on, että työntekijät ovat ammattitaitoisia ja osaavat oman työnsä sekä jaksavat tehdä työnsä. Ammattitaitoa pidetään yllä henkilökuntaa kouluttamalla. Myös oppisopimukset ovat mahdollisia. Uusien työntekijöiden ja sijaisten hyvä perehdyttäminen nopeuttaa työhön

14 14 (20) sitoutumista ja uuteen työyhteisöön sopeutumista. Henkilökunnan työssä jaksaminen koostuu ammattitaidon lisäksi fyysisestä, henkisestä ja sosiaalisesta hyvinvoinnista. Henkilökunnalle annetaan mahdollisuus mm. sisäisen työnkierron avulla kokea uusia tuulia. Samalla hyvät työkäytännöt siirtyvät työntekijöiden mukana työyhteisöstä toiseen. Uudistumisen ja työkyvyn arviointi: Johtamista arvioidaan varhaiskasvatuksen johtajan, varhaiskasvatuksen foorumin ja yksikön esimiesten osalta. Varhaiskasvatuksen johtajan johtamista arvioidaan kerran vuodessa käytävässä kehityskeskustelussa ja lisäksi yhteisesti varhaiskasvatuksen esimiesten kokouksessa kerran vuodessa (vuoden lopussa). Varhaiskasvatuksen esimiesten yhteistyöfoorumin työskentelyä arvioidaan kehityskeskustelun yhteydessä ja esimiesten kokouksessa kerran vuodessa. Yksikön esimiesten johtamista arvioidaan kerran vuodessa kehityskeskusteluissa. Johtajuus tulee arvioiduksi myös työhyvinvointikyselyn yhteydessä. Työsuoritusta arvioidaan henkilökohtaisen lisän keskusteluissa tarvittaessa. Henkilöstön työkykyä ja työhyvinvointia arvioidaan tarpeen mukaan, vähintään kuitenkin kerran vuodessa käytävän kehityskeskustelun yhteydessä. Koko kaupungin tasolla tehdään lisäksi koko henkilökunnalle työtyytyväisyyskysely parittomina vuosina 2011, ja Kaarinan kaupunki on lisäksi mukana Kunta10 tutkimuksessa vuonna 2012, ja mahdollisesti jatkossakin joka toinen vuosi, jos se katsotaan tarpeelliseksi. Kyselyiden tulokset käsitellään esimiesten kokouksessa ja työyhteisöissä ja tarvittavat korjaustoimenpiteet tehdään palautteiden perusteella.

15 15 (20) 3 Arvioinnin vuosikello pedagogisen dokumentoinnin näkökulmasta Lapsen kasvun ja kehittymisen arviointi: Aloituskeskustelu Vasu/ esiopetuksen oppimissuunitelma Synttärikeskustelut Keskustelut tarvittaessa Yhteistyö (siirtyminen esiopetukseen ja kouluun) Kasvun Kansio Pedagogiikan arviointi: Vuorovaikutteinen arviointi arjessa (tavat: äänestäminen, kysyminen, kuuntelu, reagointi. Lis- Yc) Osallisuuden arviointi (lomake) Lapsen toiminnan sitoutuneisuuden arviointi Ryhmän esiops/vk suunnitelma yhdessä lasten ja vanhempien kanssa, arviointi keväällä (lomake) Kehityskeskustelut (lomake) Tiimisopimukset arviointi (lomake) Asiakastyytyväisyyskysely vanhemmille (sähköinen) Kasvun Kansio Yhteistyön arviointi Esiopetuksen toimintakertomus

16 16 (20) Arvioinnin vuosikello pedagogisen dokumentoinnin näkökulmasta Lapsen kasvun ja kehittymisen arviointi: mitä miten/koska kuka Aloituskeskustelu varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen alkaessa (elokuu) varhaiskasvatuksessa(pk, pph, puistotoiminta) Vasu/esiopetuksen oppimissuunnitelma mennessä tuksessa keskustelut käyty lokakuun loppuun lapsen varhaiskasvattaja, esiope- lto Synttärikeskustelu (ei esiopetuksessa) lapsen syntymäpäivän tienoilla, tieto neuvolaan perheen mukana lapsen varhaiskasvattajat tarvitta- Keskustelu/yhteistyö essa tarpeen mukaan lapsen varhaiskasvattajat Yhteistyö (siirtyminen esiopetukseen ja kouluun) tammi-toukokuu ryhmän lto Kasvun Kansio jatkuva lapsen varhaiskasvattajat Pedagogiikan arviointi (kasvattaja, toteutettu toiminta, toimintaympäristö, toimintakulttuuri): mitä miten/koska kuka Vuorovaikutteinen arviointi jatkuva / osallisuuden arvioinnin lapsen varhaiskasvattajat / lto arjessa (lapsi/lapsiryhmä, kasvattaja/huoltaja) avulla Osallisuuden arviointi (lomake) jatkuvaa / väh. 2 krt toimintakausi lapsen varhaiskasvattajat/ ryhmän lto / vk:n esimies Lapsen toimintaan sitoutuneisuuden arviointi män lto / vk:n esimies jatkuvaa lapsen varhaiskasvattajat / ryh- Kasvun Kansio jatkuva lapsen varhaiskasvattajat/ ryhmän lto Ryhmän esiops/vk yhdessä lasten ja vanhempien kanssa ryhmän lto suunnitelma / syksy /kevät Kehityskeskustelut (lomake) 1 krt / vuosi (kevät) työntekijä esimies / tiimit Tiimisopimukset arviointi (lomake) Asiakastyytyväisyyskysely vanhemmille (sähköinen) Yhteistyön arviointi 2 krt / vuosi / syksy/kevät tiimi / esimies kevät (maaliskuu) Koulujen rehtoreiden ja päiväkodinvarhaiskasvatusjohtaja ja johtajien yhteinen neuvottelupäivä: johtava rehtori suunnittelu ja arviointi varhaiskasvatuksen johtaja elokuu Pedagogiikan kehittäminen Hyvät käytännöt foorumi ( alue) varhaiskasvattajat, esimiehet Esiopetuksen toimintakertomus eo:n lto.t ja esimiehet

17 17 (20) 4 Arvioinnin kehittämissuunnitelma pedagogisen dokumentoinnin näkökulmasta Kaarinan varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa kehitetään oppimisympäristön prosessikeskeistä arviointia, jolloin keskitytään kasvattajien toiminnan sekä fyysisten ja rakenteellisten tekijöiden arvioimiseen lapsilähtöisyyden näkökulmasta. Toiseksi kehitetään oppimisen pedagogiikkaa; lapsilähtöisen toiminnan kehittämistä arjessa, jolloin keinoina ovat kasvattajien ja lasten sitoutuneisuuden ja leikin havainnointitaitojen, pienryhmätoiminnan sekä lasten leikin tukemisen kehittäminen ja liikunnan lisääminen arjessa. Toteutunutta toimintaa arvioidaan omassa kasvatustiimissä ja toimintayksikössä arvioinnin vuosikellon mukaan. Alueittain järjestetään kerran toimintakaudessa Hyvät käytännöt foorumi, jossa arvioidaan, kehitetään ja jaetaan osaamista. Lisäksi arvioidaan toteutunutta toimintaa kokonaisuudessaan tuloskorttien pohjalta 2-3 kertaa toimintakaudessa. Kaarinassa on parhaillaan meneillään toimenkuvien määrittely ja henkilöstön osaamiskartoituksia ollaan aloittamassa. Tavoitteena on vuoden 2017 aikana siirtyä KuntaHR ohjelman käyttöön, sitten että osaamiskartoitukset löytyvät sieltä, samoin kehityskeskustelut. Ulkopuolisen auditoinnin järjestäminen on vireillä.

18 18 (20)

19 19 (20) 5 Arviointisuunnitelman tarkistaminen Kaarinan kaupungin varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen arviointi- ja kehittämissuunnitelma on dynaaminen ja kehittyvä asiakirja. Tästä syystä arviointisuunnitelmaa tarkistetaan tarvittaessa kuitenkin viimeistään aina varhaiskasvatuksen strategian uudistamisen yhteydessä. Varhaiskasvatuksen johtaja huolehtii päivittämisestä. Arvioinnin kehittämistarpeita tulevaisuudessa ovat: henkilöstön osaamiskartoitukset kasvu- ja oppimisympäristö; Lis-yc osaamisen lisääminen ja laajentaminen sekä toiminnan arviointi lapsen osallisuuden näkökulmasta VASUtyöskentely toiminta on varhaiskasvatus- ja esiopetussuunitelman mukaista kaikissa yksiköissä lapsiryhmän varhaiskasvatus- ja esiopetussuunitelmat suunnittelun ja arvioinnin välineenä 6 Käytetyt lomakkeet (ovat esiopetussunnitelman liitteenä ja löytyvät Kaarinan kaupungin nettisivuilta Esiopetus: Liite 1 / Aloituskeskustelu Liite 2 / Esiopetuksen oppimissuunnitelma Liite 3 / Tiedonsiirtolupa Liite 4 / Ryhmävasu ja esiopetussuunnitelma Liite 5 / Lasten osallisuuden arviointi Liite 6 / Esiopetustodistus Liite 7 / Tiimisopimus Varhaiskasvatus (uusiutuvat syksyn 2016-kevään 2017 aikana) Liite 8 / Aloituskeskustelu Liite 9/ 1-2 -vuotiaan lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Liite 10 / 3-5 -vuotiaan lapsen varhaiskasvatussunnitelma Liite 11 / Lapseni leikkipuistossa Liite 12 / Varhaiskasvatuksen havaintoja neuvolaan Liite 13 / S2 Esitiedot ja suunnitelma

20 20 (20) 7 Lähteet Esiopetuksen opetussuunitelman perusteet Opetushallitus. Määräykset ja ohjeet 2016:1 Hakkarainen, P Kehittävä esiopetus ja oppiminen. Jyväskylä: PS-Kustannus. Laevers, F The innovative Project Experiential Education and the Definition of quality in education. Teoksessa: Laevers, F. (Ed.) Defining and assessing quality in early childhood education. Leuven: Leuven University Press, 168. Lapsen tuen käsikirja Kaarinan esiopetuksessa Rintakorpi, R Pedagoginen dokumentointi arviointimenetelmänä. Teoksessa Roos, P. Mitä kuuluu? Lasten kertomukset ja osallisuus päiväkotiarjessa. Waasa Graphics Oy, Turja, L Lapset laadun määrittäjinä ja arvioijina. Teoksessa P. Kupila (toim.) Arvioidaan yhdessä. Näkökulmia arviointiin varhaiskasvatuksessa. Tampere: Tammer-Paino Oy.

Ilo kasvaa yhdessä toimien. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategiapohjainen arviointi- ja kehittämissuunnitelma

Ilo kasvaa yhdessä toimien. Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategiapohjainen arviointi- ja kehittämissuunnitelma 1 (18) 19.4.2016 Ilo kasvaa yhdessä toimien Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen strategiapohjainen arviointi- ja kehittämissuunnitelma alkaen 2016 kansikuva: Maija Elmnäinen Postiosoite Käyntiosoite Puhelin/Faksi

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA

JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA JOROISTEN VARHAISKASVATUKSEN PEDAGOGISEN JOHTAMISEN SUUNNITELMA VUOSI/ KUUKAUSI PEDAGOGISEN JOHTAMISEN TEHTÄVÄ/TOIMINTO TEHTÄVÄN/TOIMINNON TARKOITUS KÄYTÖSSÄ OLEVA TYÖMENETELMÄ SEURANTA / ARVIOINTI KUUKAUSITTAIN

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatussuunnitelma Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatussuunnitelma 1.8.2017 Pyhäjärven kaupunki Sivistyspalvelut Varhaiskasvatus Varhaiskasvatus tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista ja edistää lapsen ja hänen perheensä hyvinvointia Pyhäjärven

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola

Toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilhola Toimintasuunnitelma 2018-2019 Vy Rööperi-Wilhola Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen

Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatuksen arvioinnin toteuttaminen Varhaiskasvatusjohtaja Mikko Mäkelä Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 Arvioinnin kokonaisuus Järvenpään kaupunki Mikko Mäkelä 3.8.2018 2 Velvoite arviointiin

Lisätiedot

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS

PEDAGOGINEN JOHTAJUUS PEDAGOGINEN JOHTAJUUS Pedagogisen johtajuuden päätavoite on lapsen hyvä kasvu, oppiminen ja hyvinvointi. Pedagogisella johtajuudella tarkoitetaan laajasti ymmärrettynä oppimiskulttuurin kehittämistä, organisaation

Lisätiedot

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa

Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille Hyväksytty sivistyslautakunnassa Koulutuksen järjestäjän paikallinen kehittämissuunnitelma vuosille 2015-2020 Hyväksytty sivistyslautakunnassa 23.9.2015 Kaarinan strategia Visio Maailma muuttuu Kaarina toimii! Toiminta-ajatus Järjestämme

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 Osavuosikatsaus II SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Hallinto- ja talouspalvelut PÄÄLINJAUS/ TOT. LINJAUS TOIMENPIDE SITOVA TAVOITE MITTARI/ MITTA- RIN TAVOITE

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju Yksikön toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatusyksikkö Puotinharju YKSIKKÖMME VARHAISKASVATUSTA OHJAA VALTAKUNNALLINEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA HELSINGIN VARHAISKASKASVATUSSUUNNITELMA. OLEMME

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki

Toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki Toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Karhi-Pajamäki 12.11.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen

Lisätiedot

RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN. Vantaan kaupunki / Leena Lahtinen

RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN. Vantaan kaupunki / Leena Lahtinen RAKENNETAAN YHDESSÄ LIIKKUVAMPAA LAPSUUTTA Johtajuus portin avaajana / OSAAMISEN JOHTAMINEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN ESIMIES Toimenkuva ja tehtävät YHTEISKUNNALLINEN JA ASIAKASVAIKUTTAVUUS ARVOT Kestäväkehitys

Lisätiedot

VASUtyö Salossa Anna-Kaisa Törrönen ja Saana Kallioniemi.

VASUtyö Salossa Anna-Kaisa Törrönen ja Saana Kallioniemi. VASUtyö Salossa 2017 Anna-Kaisa Törrönen ja Saana Kallioniemi Mitä olemme jo tehneet Kentän näkökulma: vanhojen lomakkeiden läpikäynti, mitä hyvää, mitä kehitettävää? Selkeys, prosessinomaisuus, pedagogisuus

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Asteri-Viskuri Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Yksikön toimintasuunnitelma perustuu Opetushallituksen antamiin varhaiskasvatussuunnitelman

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi

Ilo ja oppiminen näkyviksi Ilo ja oppiminen näkyviksi -pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Nyt on pedagogiikan aika! Miten määrittelemme pedagogiikkaa? Mitä se tarkoittaa varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

LUONNOS OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Jollas- Poikkilaakso- Puuskakulma 2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma 22.6.2015 Varhaiskasvatus Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma www.nurmijarvi.fi Avoimen varhaiskasvatuksen esimies Kirsi Viitanen 040 317 4066 kirsi.viitanen@nurmijarvi.fi

Lisätiedot

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA

VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA VASU-TYÖSKENTELY KOKKOLASSA 7.2.2017 VASU-PROSESSI Perusteluonnoksen kommentointi keväällä-16 Vasu-luonnostekstin käsittely yksiköissä Paikallisen vasun työstäminen, ryhmien muodostus (työryhmät, ydinryhmä)

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Iidesranta-Järvensivun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA-AJATUS Pöllöntaival Lapselle perusturvallinen hyvä arki päiväkodissamme Iidesranta ja Järvensivu Yhteystiedot Arvot ja strategiaperusta

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Näin meidän yksikössä/ryhmässä : Pienryhmätoimintaan on mahdollisuus päivittäin.

Lisätiedot

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa

Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari Jyväskylä Marja-Liisa Vuorohoito varhaiskasvatuksessa lasten opetuksen, kasvun ja kehityksen sekä vanhemmuuden tukijana OHOI-seminaari 21.9.2016 Jyväskylä Marja-Liisa Keski-Rauska, KT ylitarkastaja (varhaiskasvatus) Länsi-

Lisätiedot

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1

Kangasalan kunta/ Varhaiskasvatus 18.11.2014 Sääntökirja päivähoidon palvelusetelipalvelujen tuottamisesta Sääntökirjan erityinen osa Liite 1 PÄIVÄHOITOTOIMINNAN EHDOTTOMAT KELPOISUUSEHDOT JA LAATUVAATIMUKSET Palveluntuottajan on täytettävä kaikki kohdissa 1-3 laadulle asetetut laatukriteerit. Kelpoisuusehtoihin sisältyvät lainsäädännön vaatimukset

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Tenavat ryhmäperhepäiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Tenavat ryhmäperhepäiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Tenavien ryhmäperhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimikaudelle 2017-2018

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA. Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä

LAUKAAN KUNTA. Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä LAUKAAN KUNTA Varhaiskasvatussuunnitelma Maria Kankkio Vs. erityispäivähoidon ohjaaja, Vasu-työryhmän vetäjä Prosessin aloitus varhaiskasvatuksen johtoryhmässä helmikuussa 2016 Vasu-työryhmän perustaminen

Lisätiedot

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN

Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito 30.9.2009. Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Ydinprosessi: KASVATUSKUMPPANUUDEN ALOITTAMINEN Onnistuneen kasvatuskumppanuuden aloittamisen kannalta on tärkeää, että päivähoitoa koskevaa tietoa on saatavilla kun tarve lapsen päivähoidolle syntyy.

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä

Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä Ilo ja oppiminen näkyviksi! Pedagoginen dokumentointi työmenetelmänä LTO, KT Piia Roos (KT Liisa Ahonen) Mitä uusi Vasu tuo tullessaan? 1 Jokainen lapsi on ainutlaatuinen ja arvokas juuri sellaisena kuin

Lisätiedot

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari

Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015. Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Erityispedagogiikka päiväkodissa 6.3.2015 Lastentarhanopettajaliitto Keski-Suomen lastentarhanopettajat ry Puheenjohtaja Sanna Satosaari Varhaiskasvatus tukee lapsen kokonaisvaltaista hyvinvointia sekä

Lisätiedot

Yleisvaikutelma (Taulukko 1) N=317. Päivähoitopaikan henkilökunta on ystävällistä. 4,57. Lapsellamme on hyvä olla päivähoidossa.

Yleisvaikutelma (Taulukko 1) N=317. Päivähoitopaikan henkilökunta on ystävällistä. 4,57. Lapsellamme on hyvä olla päivähoidossa. 1 PÄIVÄHOIDON ASIAKASKYSELY 2014 Perheet ovat vastanneet kyselyyn sähköisellä ja paperisella lomakkeella keväällä 2014. Kyselyyn vastasi 317 vanhempaa. Vastausprosentti on 23,83%. Päivähoidon asiakkaina

Lisätiedot

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset

Selkeästi vaikuttava. STM-konsernin viestinnän linjaukset Selkeästi vaikuttava STM-konsernin viestinnän linjaukset 1 1. Viestintä tukee konsernin strategian tavoitteita STM-konsernin viestinnän linjaukset Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ja koko STM-konsernin

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä

Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä Varhaiskasvatussuunnitelma johtamisen välineenä 7.6.2016 Pia Kola-Torvinen Elisa Helin Opetushallitus Tavoitteena suomalaiseen järjestelmään sopiva, kehittämistä ohjaava asiakirja Lainsäädännön linjaukset

Lisätiedot

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI!

LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! LUPA LIIKKUA PARASTA TÄSTÄ TYÖKALUJA ITSELLESI! 1. Työyhteisön osaamisen johtamiseen 2. Lasten liikunnan lisäämiseen toimintayksikössä 3. Työhyvinvoinnin parantamiseen 4. Henkilökunnan ammatillisuuden

Lisätiedot

Turku liikkuu iloiten

Turku liikkuu iloiten Turku liikkuu iloiten 5.5.2015 Ilo kasvaa liikkuen seminaari Turussa Palvelupäällikkö Ulla Soukainen Turku, varhaiskasvatus ulla.soukainen@turku.fi Turun sanomien kolumni 28.4.2015 Kehitystrendit eivät

Lisätiedot

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna

Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna Kasvatuksen ja koulutuksen toimialan tulospalkkiotavoitteet vuonna 2018 6.3.2018 1 1. Helsingissä joustavat elinikäisen oppimisen polut ottavat huomioon erilaisten oppijoiden tarpeet, 30 % Mittarit: Varhaiskasvatus

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö.

Varhaiskasvatussuunnitelma. Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. Varhaiskasvatussuunnitelma Vanhemmuutta tukien, yhteistyössä kotien kanssa annetaan lapsille turvallinen kasvuympäristö. 2014 Ypäjän varhaiskasvatuspalvelut Päiväkoti Heporanta: Pollet, Ponit ja Varsat

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Arabia-Viola Sisältö Yleistä Toimintakulttuuri Leikki ja monipuoliset työtavat Toiminnan arviointi ja kehittäminen Ryhmän toiminnan arviointi Yhteistyö

Lisätiedot

Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä

Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä Sateenkaari Koto Päiväkodit täynnä pieniä ihmeitä Innovatiivinen, joustava ja ammattitaitoinen organisaatio tuottaa palveluja lapsen ja perheen yksilöllisiin tarpeisiin. Olemme varhaiskasvatuspalvelujen

Lisätiedot

Lapsi, sinä olet tähti!

Lapsi, sinä olet tähti! Lapsi, sinä olet tähti! Lapsen osallisuus varhaiskasvatuksessa LTO, KT Piia Roos www.piiaroos.fi Päälle liimatut menetelmät vs. toimintakulttuurin kriittinen arviointi Mukaillen Fonsen & Parrila 2016 1.

Lisätiedot

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä

VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä VASU2017 Opetushallituksen ajatuksia varhaiskasvatussuunnitelman perustetyöstä 24.9.2015 Varhaiskasvatuksen asiantuntijatiimi Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus Opetushallitus Esittelijä, Kirsi

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017

Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Varhaiskasvatussuunnitelma 2017 Sastamalan kaupunki Varhaiskasvatuksen aluejohtaja Marjut Vuokko Tampere 24.3.2017 4.4.2017 2 Vasu työ Ensin Ohjausryhmä - varhaiskasvatuksen päällikkö - varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon OHOI Osaamista vuorohoitoon Henkilöstökoulutus 7.3.2016 Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman mukainen hoito, kasvatus ja opetus - vuorohoidon erityispiirteet huomioon tuula.dahlblom@jamk.fi Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Pitkäkankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meillä lasta kannustetaan leikkiin. Tiedostamme leikin tärkeän merkityksen lapsen hyvinvoinnille ja oppimiselle. Aikuiset ja lapset

Lisätiedot

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa

Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Liikkuminen ja hyvinvointi varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa 19.9.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus VASU2017 työskentelyä ohjanneet keskeiset asiakirjat Varhaiskasvatuslaki (2015) - Perustetyön

Lisätiedot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot

OSAII. Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot OSAII Miten toteutan pedagogista dokumentointia? Videoluento 2. Lapsen ja huoltajien tasot Tukimateriaalin rakenne OSA I Johdanto pedagogiseen dokumentointiin Videoluento 1: Johdanto, Kirsi Tarkka OSA

Lisätiedot

Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli

Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli Hyvinvointipäiväkoti - toimintamalli kokemuksellista hyvinvointitietoa arvioiva malli - mukana lapset, henkilöstö ja huoltajat Tuula Herranen 2018 alueellinen suunnittelija Hyvinvointipäiväkoti toimintamallin

Lisätiedot

Pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksen arvioinnin ja johtamisen välineenä

Pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksen arvioinnin ja johtamisen välineenä Pedagoginen dokumentointi varhaiskasvatuksen arvioinnin ja johtamisen välineenä Johtajuusfoorumi 2017 Lappeenranta LTO, KM, väitöstutkija Kati Rintakorpi kati.rintakorpi@koulutuspalveluillusia.fi www.koulutuspalveluillusia.fi

Lisätiedot

Valtakunnallinen Varhaiskasvatuspäivä 17.3.2016 Teema - Lapset opettajina Tunnus - Oikeesti, leikisti!

Valtakunnallinen Varhaiskasvatuspäivä 17.3.2016 Teema - Lapset opettajina Tunnus - Oikeesti, leikisti! Valtakunnallinen Varhaiskasvatuspäivä 17.3.2016 Teema - Lapset opettajina Tunnus - Oikeesti, leikisti! Tämän vuoden Valtakunnallisen Varhaiskasvatuspäivän tavoitteena on lastentarhanopettajan, varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Pph Itäkeskus-Marjaniemi-Myllypuro Toimintakausi syksy 2017-kevät 2018 https://www.instagram.com/perhepaivahoito_myllikka_itis/ Perhepäivähoito osallisuutta

Lisätiedot

Vasutyöskentely Case Turku. AVI Vasupäivä

Vasutyöskentely Case Turku. AVI Vasupäivä Vasutyöskentely Case Turku AVI 24.11.2016 Vasupäivä Ulla Soukainen 2016 Hankesuunnitelma, aikataulutus, ohjausryhmä Hankkeen tavoitteena on laatia varhaiskasvatusta ohjaava asiakirja. Paikallisella tasolla

Lisätiedot

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus

Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista. Opetushallitus Yhteenveto VASU2017 verkkokommentoinnin vastauksista Opetushallitus Verkkokommentointi VASU2017 Opetushallituksen nettisivuilla oli kaikille kansalaisille avoin mahdollisuus osallistua perusteprosessiin

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma LAPSEN NIMI: Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelman tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen henkilöstön

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikallisen työn johtaminen Kuopiossa Torstai 10.11.2016 Muotoiluakatemia Piispankatu 8 70100 Kuopio Jaana Lappalainen Palvelupäällikkö Kasvun ja oppimisen palvelualue

Lisätiedot

Johdanto pedagogiseen dokumentointiin - Videoluento 1. Kirsi Tarkka Opetushallitus

Johdanto pedagogiseen dokumentointiin - Videoluento 1. Kirsi Tarkka Opetushallitus Johdanto pedagogiseen dokumentointiin - Videoluento 1 Kirsi Tarkka Opetushallitus Tukimateriaalin rakenne OSA I Johdanto pedagogiseen dokumentointiin Videoluento 1: Johdanto, Kirsi Tarkka OSA II Miten

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA

OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA OPETUKSEN JÄRJESTÄJÄN PAIKALLINEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA 2013-2016 Koulutus ja tutkimus kehittämissuunnitelma 2012 2016 linjaa valtakunnalliset painopistealueet, jotka koulutuspoliittisesti on päätetty

Lisätiedot

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa.

Hakeminen. Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Päivähoidon laatukriteerit Hakeminen Päivähoitoyksikössä toteutetaan yhteisesti suunniteltua/laadittua toimintakäytäntöä uusien asiakkaiden vastaanottamisessa. Henkilökunta tuntee päivähoitoyksikkönsä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42

Varhaiskasvatuksen henkilöstö Luotu :42 Varhaiskasvatuksen henkilöstö 2017 Luotu 21.02.2017 15:42 Vastaajastatistiikat Nimi Arvioijat Vastaamassa Vastannut Kärkölä varkahenkilöstö 22 22 17 Yhteensä 22 22 17 Vastausprosentti 100% Lopettaneet

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Aapiskukko-Kotinummi Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta

Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta Osallisuuden pedagogiikka varhaiskasvatuksen toimintakulttuurissa 3/5, Osallisuus toiminnan suunnittelun ja eheytetyn toiminnan näkökulmasta Elina Kataja ja Opetushallitus Projektityöskentely eheytettynä

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kallio-Sörkka-Terhi 2018-2019 Työtämme ohjaavat yhteiset arvot Helsinkiläinen varhaiskasvatus perustuu Vasu-perusteissa määritellyille arvoille sekä Helsingin

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka

Yksikön toimintasuunnitelma. Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Herukka-Vaapukka Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Yksikön toimintakulttuurin kuvaus,

Lisätiedot

Lasten ja nuorten palvelut

Lasten ja nuorten palvelut Lasten ja nuorten palvelut 1.1.2014 Varhaiskasvatuksen johtamismallin muutos 1 Marja-Liisa Akselin 3.4.2014 Muutoksen tavoitteet (Kh 18.2.2013) Valmistelun keskeisenä tavoitteena on kehittää uudelle palvelualueelle

Lisätiedot

Kysely huoltajille 2019

Kysely huoltajille 2019 Kysely huoltajille 2019 Valitse lapsesi varhaiskasvatus-/esiopetuspaikka Vastaajien määrä: 332 Palveluohjaus Vastaajien määrä: 331 Olen saanut riittävästi tietoa varhaiskasvatuksen eri vaihtoehdoista 154

Lisätiedot

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016

Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 1 Kuusjoen päiväkodin kehkeytyvä varhaiskasvatussuunnitelma 2015-2016 2 Kuusjoen päiväkoti Kuusjoen päiväkoti on perustettu vuonna 2010. Päiväkoti sijaitsee Kuusjoen koulun yhteydessä Salon Kuusjoella

Lisätiedot

Kasvun kikatusta leikin lumoissa

Kasvun kikatusta leikin lumoissa Kasvun kikatusta leikin lumoissa Tarkastelukiikarissa toimintakulttuurin kehittäminen ja sitä ohjaavat periaatteet Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Inklusiivisessa toimintakulttuurissa edistetään

Lisätiedot

Uudistuvat varhaiskasvatussuunnitelmat laadukkaan varhaiskasvatuksen tukena

Uudistuvat varhaiskasvatussuunnitelmat laadukkaan varhaiskasvatuksen tukena Uudistuvat varhaiskasvatussuunnitelmat laadukkaan varhaiskasvatuksen tukena Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Arja-Sisko Holappa Opetushallitus Valmistelun lähtökohdat - varhaiskasvatuslaki - lasten muuttuva

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Perhepäivähoito. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Perhepäivähoito TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Perhepäivähoidon toimintasuunnitelma toimintakaudelle 2017-2018 Perhepäivähoitoa voidaan

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA

VUOSISUUNNITELMA VUOSISUUNNITELMA 2018-2019 PÄIVÄKODIN NIMI: Metsätähti RYHMIEN NIMET: Kissankellot (1-3v.) ja Päivänkakkarat (3-5v.) LASTEN MÄÄRÄ: 33 paikkaa (kuluvana toimintavuotena 38 lasta) Päiväkodin aukioloaika

Lisätiedot

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma Merikosken päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintamme keskiössä on hyvinvoiva lapsi. Meille on tärkeää, että kaikki kokevat tulevansa arvostetuiksi omana itsenään. Aikuisten

Lisätiedot

Ounasrinteen päiväkoti Kasvua ja oppimista arjessa pienryhmätoiminnan

Ounasrinteen päiväkoti Kasvua ja oppimista arjessa pienryhmätoiminnan Ounasrinteen päiväkoti Kasvua ja oppimista arjessa pienryhmätoiminnan keinoin Mitä ajattelet ja sanot minusta, sitä luulet minusta; sinä olet sellainen minulle miten minut näet. Usko kuitenkin, että mitä

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen kehittäminen. Siimapuiston päiväkoti

Varhaiskasvatuksen kehittäminen. Siimapuiston päiväkoti Varhaiskasvatuksen kehittäminen Siimapuiston päiväkoti Nykytila VK:n kehittämisestä yksikön näkökulmasta Valtakunnallisesti koordinoimaton kehittäminen Kunnilla omat / omiin mittareihin perustuva Yksiköillä

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä. Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen

Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä. Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen Perusopetuksen tulosalueen taustatietoja Perustehtävä: perusopetuslain mukaisen

Lisätiedot

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto

Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto 25.08.2016 Leppäkaarteen päiväkodin yhteisöllinen oppilashuolto Päiväkodissamme noudatetaan Siilinjärven kunnan esiopetuksen oppilashuoltosuunnitelmaa. Yhteisöllisen oppilashuollon tarkoituksena on luoda

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Vy Rööperi-Wilholan toimintasuunnitelma

Vy Rööperi-Wilholan toimintasuunnitelma Vy Rööperi-Wilholan toimintasuunnitelma 2017-2018 Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen varhaiskasvatusyksikkö Rööperi-Wilholassa Toimintasuunnitelmamme perustuu varhaiskasvatusta ohjaaviin

Lisätiedot

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA LUUMÄEN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2017 2018 Varhaiskasvatuksemme pohjautuu Luumäen varhaiskasvatussuunnitelmaan 2017 ja kunkin Lapsen (omaan) varhaiskasvatussuunnitelmaan sekä Luumäen kunnan

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet Teematyöpaja III. Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2017 Teematyöpaja III Opetushallitus 22.1.2016 TEEMATYÖPAJAN 22.1.2016 OHJELMA / PROGRAM 9.30 10.00 Ilmoittautuminen ja kahvi/ Anmälan och kaffe, Monitoimisalin aula

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta

Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetuksen info-ilta 30.1.2019 Mikä on parasta eskarissa? Keinuminen 2 Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2019-2020 Järvenpäässä annetaan maksutonta esiopetusta kunnallisissa

Lisätiedot

Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikön verkostohanke Pori, Ilmajoki, Kurikka, Masku, Siuntio. Varhaiskasvatuksen IX Johtajuusfoorumi

Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikön verkostohanke Pori, Ilmajoki, Kurikka, Masku, Siuntio. Varhaiskasvatuksen IX Johtajuusfoorumi Tampereen yliopiston kasvatustieteiden yksikön verkostohanke Pori, Ilmajoki, Kurikka, Masku, Siuntio Varhaiskasvatuksen IX Johtajuusfoorumi Eeva Hujala, Veijo Nivala ja Janniina Elo Professori Eeva Hujala,

Lisätiedot

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma

Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma Oulunlahden päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lähtökohtanamme on lapsen yksilöllisyyden huomioiminen. Teemme tiivistä yhteistyötä vanhempien kanssa. Tavoitteenamme on avoin ja

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma 3 Lapsen vasu osaksi varhaiskasvatuksen arjen pedagogiikkaa Luennoitsija Noora Heiskanen KM, väitöskirjatutkija Jyväskylän yliopisto Osa 3 Osa 2 Osa 1 Videoluennolla pohdimme

Lisätiedot

Yksikön toimintasuunnitelma

Yksikön toimintasuunnitelma Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Kaskisavu-Pentinkulma 30.10.2018 Toimintasuunnitelman rakenne Varhaiskasvatuksen toimintasuunnitelman laatiminen Työtämme ohjaavat arvot Lapsen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

MUHOKSEN KUNTA. Koivulehdon päiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle

MUHOKSEN KUNTA. Koivulehdon päiväkoti. TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle MUHOKSEN KUNTA Koivulehdon päiväkoti TOIMINTASUUNNITELMA Toimikaudelle 2017 2018 Hyvinvointilautakunnan 31.10.2017 hyväksymä Koivulehdon päiväkodin toimintasuunnitelma toimintakaudelle 2017-2018 Yleistä

Lisätiedot

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus

Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus Iitin kunta Työsuunnitelma Sivistyspalvelut 1.8.2015 31.7.2016 Varhaiskasvatus 1 1 Työsuunnitelmaa ohjaava lait ja asetukset Laki ja asetus lasten päivähoidosta Perusopetuslaki, esiopetus Päivähoidon ohjaaja

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat

Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat Lapsen kehityksen tukeminen esiopetuksessa Toimintaa ohjaavat asiakirjat Esiopetuksen opetussuunnitelman perusteet 2010 Jyväskylän kaupungin esiopetussuunnitelma 2010 Oppilashuollon strategia Lapsen esiopetuksen

Lisätiedot

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017

Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 Kohti varhaiskasvatuksen ammattilaisuutta HYVINKÄÄN VASU2017 kohtaa lapsen Välittää lapsista aidosti ja on töissä heitä varten Suhtautuu lapsiin ja heidän tunteisiinsa ja tarpeisiinsa empaattisesti On

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme pohjautuu yhdessä tekemiseen ja perheiden osallisuuteen, mm. erilaiset toimintailtapäivät sekä isän- ja äitienpäivät.

Lisätiedot

Varhaiskasvatus uudistuu - VASU Helsingin vasutyö

Varhaiskasvatus uudistuu - VASU Helsingin vasutyö Varhaiskasvatus uudistuu - VASU 2017 Helsingin vasutyö Vasutyön taustaa Opetushallitus laatii valtakunnalliset varhaiskasvatussuunnitelman perusteet, jotka velvoittavat kaikkia varhaiskasvatuksen järjestäjiä

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari

HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ. Tuomo Lukkari HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ Tuomo Lukkari 8.5.2019 HYVINVOIVA KASVUYHTEISÖ KEHITTÄMISEN PERUSAJATUS Hyvinvointia voidaan vaikuttavimmin tukea siellä missä lapset ja perheet elävät arkeaan. Sen vuoksi kasvuympäristöissä

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN

VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN VARHAISKASVATUKSEN JA PERUSOPETUKSEN TUOTANTOALUEEN TOIMINTA SÄÄNTÖ 1.9.2013 ALKAEN 1 Toiminta alue Tuotantoalueen laadukas varhaiskasvatus ja perusopetus rakentavat lapsen ja nuoren tulevaisuutta. Toimintaperiaatteina

Lisätiedot