Tietokannat. Microsoft Access 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Tietokannat. Microsoft Access 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 28.9.2009"

Transkriptio

1 Tietokannat PERUSMATERIAALI Microsoft Access 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään tekijänoikeuslain nojalla Copyright

2 Tietokannat Microsoft Access /26 Materiaalin tekijänoikeus Tämän materiaalin tekijänoikeuden omistaa Piuha Atk-koulutus- ja suunnittelu Iisakki Pirilä. Materiaalin tekstin ja kuvien jäljentäminen ilman lupaa painamalla, monistamalla, skannaamalla tai muilla tavoin kielletään tekijänoikeuslain mukaisesti. Myös materiaalin jakaminen verkkopalvelussa sekä materiaalin osien julkaiseminen verkkosivuilla ilman tekijän lupaa on kielletty. Materiaalissa käytetyt valmistaja- ja tuotenimet ovat omistajiensa rekisteröityjä tavaramerkkejä. Mahdolliset korjaukset ja parannusehdotukset Mahdolliset korjaukset ja parannusehdotukset voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen

3 Tietokannat Microsoft Access /26 Sisällysluettelo MATERIAALIN VERSIOSOVELTUVUUS JA KIELI... 4 ACCESSIN KÄYNNISTÄMINEN... 4 TIETOKANTOJEN PERUSTEET... 5 MIKÄ ON TIETOKANTA?... 5 TIETOKANNAN OSAT... 5 Taulukko... 5 Tietue... 6 Kenttä... 6 RELAATIOMALLI... 7 Perusavain... 7 Viiteavain... 8 Yhteydet... 8 ACCESS 2007:N UUDET OMINAISUUDET... 9 ALOITUSSIVU JA VALMIIT TIETOKANTAMALLIT... 9 KENTTÄ- JA TAULUKKOMALLIT... 9 ACCESS 2007:N TALLENNUSMUOTO JA YHTEENSOPIVUUS KOHTEEN MUUNTAMINEN PDF-MUOTOON UUDISTETTU KÄYTTÖLIITTYMÄ VALINTANAUHA (RIBBON) JA VÄLILEHDET TIEDOSTOJEN LIITEKENTÄT NÄKYMÄT JA UUSI ASETTELUNÄKYMÄ LOMAKKEISSA JA RAPORTEISSA OFFICE-PAINIKE (OFFICE BUTTON) PIKATYÖKALURIVI (QUICK ACCESS TOOLBAR) PIKANÄPPÄIMET SIIRTYMISRUUTU TIETOKANTAOBJEKTIT VÄLILEHTINÄ ACCESSIN PERUSTOIMINTOJA UUDEN TIETUEEN LISÄÄMINEN TAULUKKONÄKYMÄSSÄ TIETOJEN MUUTTAMINEN SUORAAN TAULUKKOON TIETUEEN POISTAMINEN TIETOJEN LAJITTELU, ETSIMINEN JA SUODATTAMINEN UUDEN TIETOKANNAN LUOMINEN JA TAULUKOIDEN LUOMINEN UUDEN TIETOKANNAN LUOMINEN UUDEN TAULUKON LUOMINEN RAKENNENÄKYMÄSSÄ KYSELYT HAKUKYSELYN LUOMINEN RAKENNENÄKYMÄSSÄ HAKUEHDOISSA USEIN TARVITTAVIA OPERAATTOREITA PERUSLOMAKKEEN LUOMINEN JA KÄYTTÄMINEN LOMAKKEEN LUOMINEN NOPEASTI RAPORTTIEN LUOMINEN JA MUOKKAAMINEN RAPORTIN LUOMINEN HELPOSTI RAPORTIN RYHMITTELY, LAJITTELU JA SUMMAT... 26

4 Tietokannat Microsoft Access /26 Materiaalin versiosoveltuvuus ja kieli Materiaalin kuvat ja esimerkit ovat suomenkielisen Microsoft Accessin versiosta Toimintojen ja termien englanninkieliset nimet on pääosin jätetty pois, jotta materiaali pysyisi tiiviinä. Avaintermit löytyvät myös englanniksi. Mikäli käytössä on Office-paketin monikielinen versio, saa käyttöliittymän halutessaan vaihdettua kokonaisuudessaan suomenkieliseksi apuohjelmalla, joka löytyy: Start Programs Microsoft Office Microsoft Office Tools Microsoft Office 2007 Language settings Uusi kieli tulee käyttöön, kun Office-sovellukset seuraavan kerran käynnistetään. Accessin käynnistäminen Saat käynnistettyä Access-tietokantaohjelman mm. 1. Käynnistä-valikosta Access-käynnistyy aloitussivulle 2. Kaksoisnapsauttamalla Access-tietokantaa tiedostohallinnassa Access käynnistyy ja avaa suoraan valitsemasi tietokannan. (Joihinkin koneisiin on työpöydälle lisätty myös pikakuvakkeet Accessiin ja muihin Officesovelluksiin.)

5 Tietokannat Microsoft Access /26 Tietokantojen perusteet Mikä on tietokanta? Tietokanta on tiettyyn tarpeeseen tai ongelmaan suunniteltu tietovarasto, johon voidaan tallentaa kaikki aiheen kannalta oleellinen tieto. Tietokanta eroaa Excel-työkirjasta monessakin suhteessa: Jokainen tietokanta on suunniteltu johonkin tiettyyn käyttöön: Aluksi mietitään tarkkaan mitä toimintoja tietokannalta halutaan ja minkälaista tietoa siihen tullaan syöttämään Hyvin suunniteltu ja käyttöliittymältään viimeistelty tietokanta helpottaa tavallista käyttäjää o Tiedon syöttäminen ja päivittäminen valmiilla lomakkeella on helppoa o Tietokanta pitää huolen tiedon eheydestä o Vääränmuotoisen tiedon syöttäminen on estetty o Käyttäjiä ja päivittäjiä voi ongelmitta olla useita Tietokannasta voidaan tehdä mm. hakukyselyjä tehokkaan kyselykielen (SQL) avulla Tietokannasta saadaan helposti erilaisia raportteja Tietokannan osat Taulukko Taulukko (table) on tietokannan perusosa, kaikki tietokannan sisältämä tieto on järjestetty taulukoiksi. Taulukko on kokoelma yhteen asiaan liittyviä tietoja. Excelin tapaan taulukko koostuu riveistä (tietokannassa tietue) ja sarakkeista (tietokannassa kenttä).

6 Tietokannat Microsoft Access /26 Taulukko: Asiakkaat TIETUE KENTTÄ Tietue Taulukon vaakasuorasta rivistä käytetään tietokannoista nimitystä tietue (record). Tietue sisältää aina yksittäisen asian kaikki tiedot, esimerkiksi Asiakkaat-taulukossa yksi tietue sisältää aina yhden asiakkaan kaikki tiedot (nimi, lähiosoite, postinumero, postitoimipaikka, puhelinnumero jne.) Suurten tietokantojen taulukot saattavat sisältää tuhansia tai jopa miljoonia rivejä eli tietueita. Kenttä Taulukon pystysuorista sarakkeista käytetään tietokannassa nimitystä kenttä. Suunnitteluvaiheessa päätetään, mitä kenttiä taulukossa tarvitaan eli mitä tietoja siihen tullaan syöttämään. Esimerkin Asiakkaat-taulukossa kenttiä ovat Asiakasnro, Yrityksen nimi, Sukunimi, Etunimi, Lähiosoite, Postinro ja Postitoimipaikka. Kenttään syötettävä tieto voidaan määritellä tietynlaiseksi. Esimerkiksi Asiakasnumerokenttään valitaan tietotyypiksi Luku ja Yritys-kenttään puolestaan tietotyypiksi valitaan Teksti. Erilaisista tietotyypeistä on taulukko sivulla 19.

7 Tietokannat Microsoft Access /26 Relaatiomalli Tietokannassa pyritään välttämään tietojen toistamista ja sitä, että muuttuva tieto jouduttaisiin päivittämään useisiin paikkoihin. Tämän takia esimerkiksi pidettäessä kirjaa tilauksista ei toimita näin (kuten esimerkiksi Excel-taulukossa saatettaisiin toimia), koska sama asiakas toistuu usean tilauksen kohdalla: Yllä olevassa toistuvat mm. saman asiakkaan kohdalla aina samat yhteystiedot. Asiakkaat yhteystietoineen on järkevä tallentaa omaan taulukkoon Asiakkaat, jolloin yhteystietojen päivityskin voidaan tehdä vain yhteen paikkaan. Tilaustaulukossa ilmoitetaan vain tilauksen tehneen asiakkaan asiakasnumero: Asiakasnumero on Asiakkaat-taulukossa yksikäsitteinen. Koska kahdella asiakkaalla ei voi olla samaa asiakasnumeroa, Asiakasnro-kenttää voidaan käyttää viitattaessa tiettyyn asiakkaaseen. Perusavain Tietokannassa jokaisella taulukolla pitää olla vastaava yksikäsitteinen kenttä, jota kutsutaan perusavaimeksi (Primary Key). Perusavain yksilöi tietyn tietueen, se ei voi olla kahdella tietueella sama.

8 Tietokannat Microsoft Access /26 Kaikkiin taulukoihin määritellään perusavain. Jos taulukosta ei löydy hyvää yksilöllistä kenttää (numeromuotoinen on tehokkain), sellainen luodaan juoksevalla numeroinnilla, joka Accessissa kannattaa tehdä Laskuri-tietotyypillä. Viiteavain Kun perusavainta käytetään hyväksi jossakin toisessa taulukossa, sitä kutsutaan viiteavaimeksi (Foreign Key). Esimerkissä Tilaukset-taulukossa taulukossa käytetään Asiakasnro-kenttää viittaamaan tiettyyn asiakkaaseen. Asiakasnro on tällöin viiteavaimena Tilaukset-taulukossa. Yhteydet Taulukoiden välille voidaan luoda erilaisia yhteyksiä. Kun yksi tietue taulukossa vastaa yhtä tietuetta toisessa taulukossa, kysymyksessä on yksi yhteen-yhteys. Tyypillisin yhteys on yksi moneen-yhteys, jollainen on mm esimerkin yhteys Tilaukset- ja Asiakkaat-taulukon välillä: Yhdellä asiakkaalla voi olla monta tilausta, mutta yhdessä tilauksessa voi olla vain yksi asiakas. Monimutkaisin yhteystyyppi on monta moneen-yhteys. Jos esimerkkiä laajennettaisiin vielä Tuotteet-taulukolla, joka sisältäisi yhtiön kaikki tuotteet tuotenumeroittain, tulisi Tilaukset- ja Tuotteet-taulukon välille monta moneen-yhteys. Yhdessä tilauksessa voi olla monta tuotetta, mutta yksi tuote voi myös olla monessa tilauksessa. Yleensä monta-moneen yhteys puretaan luomalla ylimääräinen taulukko, johon yhdelle riville tulee molempien taulukoiden perusavaimet (tässä esim. Tuotenro ja Tilausnro). Tällaista taulukkoa kutsutaan apu- tai liitostaulukoksi. Access 2007 sisältää kuitenkin uuden tietotyypin nimeltä moniarvokenttä. Kun valitset kentät tietotyypiksi moniarvokenttä, Access luo tarvittavan tietorakenteen monta moneenautomaattisesti. Accessin yhteydet avataan Tietokantatyökalut-välilehden Yhteydet-painikkeella. Uusi yhteys luodaan raahaamalla hiirellä: tartu kiinni perusavaimesta ja raahaa se toiseen taulukkoon sen kentän päälle, johon yhteys luodaan. Yhteyden voi poistaa valitsemalla yhteysviivan ja painamalla Delete-näppäintä.

9 Tietokannat Microsoft Access /26 Access 2007:n uudet ominaisuudet Aloitussivu ja valmiit tietokantamallit Kun käynnistät Access 2007:n, esiin tulee uusi aloitussivu, josta voit valita käyttöösi jonkin uusista valmiista tietokantamalleista, luoda kokonaan uuden tyhjän tietokannan tai avata jonkin viimeksi käytetyistä tietokannoista: Valmiit mallit on luokiteltu käyttötarkoituksen mukaan pääset nopeasti alkuun, jos löydät näistä suoraan sopivan. Malli sisältää valmiiksi määriteltyjä taulukoita, lomakkeita, raportteja, makroja ja yhteyksiä. Valmiita malleja pystyy myös helposti muokkaamaan. Voit esimerkiksi poistaa turhat kentät ja lisätä tarvitsemasi uudet kentät. Jos sopivaa valmista mallia ei löydy, parhaaseen lopputulokseen pääsee usein suunnittelemalla tietokannan juuri tarvittuun käyttötarkoitukseen. Kenttä- ja taulukkomallit Access 2007 sisältää valmiita kenttämalleja, joilla voi nopeuttaa tietokannan suunnittelua. Ne ovat valmiita kenttiä, joilla on nimi, tietotyyppi, pituus ja valmiiksi määritetyt ominaisuudet. Voit vetää tarvitsemasi kentät suoraan Kenttämallit-ruudusta taulukkoon. Toinen uusi mallityyppi on taulukkomalli yksittäisten kenttien sijaan voit lisätä kerralla kokonaisen taulukon käyttämällä valmiita taulukkomalleja. Tyypillinen esimerkki on Yhteystiedot-taulukko, joka toistuu usein samankaltaisena eri tietokannoissa (etunimi, sukunimi, puhelinnumero, osoitekentät jne.).

10 Tietokannat Microsoft Access /26 Access 2007:n tallennusmuoto ja yhteensopivuus Access 2007 käyttää uutta tallennusmuotoa, joka ei ole yhteensopiva vanhojen versioiden kanssa. Uudella tallennusmuodolla on tiedostopääte.accdb (vanhan pääte oli.mdb). Vanhemmat versiot eivät avaa Access 2007:lla tehtyjä tietokantoja. Jos puolestaan avaat Access 2007:ssa vanhemman Access versiolla tehdyn tietokannan, ensimmäisellä kerralla kysytään, halutaanko tietokanta muuntaa uuteen.accdb-tiedostomuotoon. Uuden tiedostomuodon käyttäminen on suositeltavaa, koska tällöin käytössä on kaikki uuden version ominaisuudet (mm. moniarvokentät ja liitetiedostot). Kohteen muuntaminen PDF-muotoon Microsoftin www-sivulta voit ladata ilmaiseksi myös apuohjelman Microsoftin PDF- tai XPStiedostona tallentaminen ( ja hakusanaksi Office PDF). Tämän avulla voit muuntaa esim. raportin suoraan PDF-muotoon: Office-painike Tallenna nimellä PDF tai XPS. Vaihtoehtoisesti voit käyttää jotakin muuta PDF-muunninta (esim. Adoben maksullinen AdobePDF tai avoimen lähdekoodin ilmainen PDFCreator). Ne asentavat koneelle tyypillisesti uuden PDF-virtuaalitulostimen, jolloin PDF:n luonti voidaan tehdä: Office-painike Tulosta Tulosta ja valitsemalla tulostimeksi PDF-tulostin. Uudistettu käyttöliittymä Valintanauha (Ribbon) ja välilehdet Office 2007:n uudistetussa käyttöliittymässä on luovuttu perinteisistä valikoista. Niiden sijaan käyttäjälle pyritään järjestämään helposti saataville aina kuhunkin työvaiheeseen läheisimmin kuuluvat työkalut. Access 2007:n valintanauhalla on neljä aina käytössä olevaa välilehteä ja lisäksi tilannekohtaisia lisävälilehtiä. Kuvassa ollaan näkyvissä taulukkotyökalujen Taulukko-lisävälilehti, koska valittuna on taulukko-objekti:

11 Tietokannat Microsoft Access /26 Accessin välilehtiä Komentovälilehti Tehtäviä, joita välilehden avulla voidaan tehdä Aloitus (Home) Eri näkymän valitseminen Kopioiminen ja liittäminen leikepöydältä Nykyisen fontin ominaisuuksien määrittäminen Nykyisen fontin tasauksen määrittäminen Rich Text -muotoilun käyttäminen memo-kentässä Tietueiden käsitteleminen (Päivitä, Uusi, Tallenna, Poista, Summat, Oikeinkirjoitus, Lisää) Tietueiden lajitteleminen ja suodattaminen Tietueiden etsiminen Luo (Create) Uuden tyhjän taulukon luominen Uuden taulukon luominen käyttämällä taulukkomallia Uuden tyhjän taulukon luominen rakennenäkymässä Uuden lomakkeen luominen aktiivisen taulukon tai kyselyn perusteella Uuden pivot-taulukon tai kaavion luominen Uuden raportin luominen aktiivisen taulukon tai kyselyn perusteella Uuden kyselyn, makron, moduulin tai luokkamoduulin luominen Ulkoiset tiedot (External Data) Ulkoisten tietojen tuominen tai linkittäminen ulkoisiin tietoihin Tietojen vieminen Tietojen kerääminen ja päivittäminen sähköpostitse Tallennettujen tuontien ja tallennettujen vientien luominen Tietokantatyökalut (Database Tools) Visual Basic -editorin käynnistäminen tai makron suorittaminen Taulukon yhteyksien luominen ja tarkasteleminen Objektin riippuvuuksien tai ominaisuusikkunan näyttäminen tai piilottaminen Tietokannan dokumentoinnin suorittaminen tai suorituskyvyn analysoiminen Tietojen siirtäminen Microsoft SQL Server- tai Access-tietokantaan (vain taulukot) Linkitettyjen taulukoiden hallinnan suorittaminen Access apuohjelmien hallinta Visual Basic for Applications (VBA) -moduulin luominen tai muokkaaminen Taulukko-lisävälilehti (Datasheet) Näkymän valitseminen Uuden kentän lisääminen Kentän tietotyypin vaihtaminen Yhteyksien näyttäminen

12 Tietokannat Microsoft Access /26 Tiedostojen liitekentät Uuden Liite-tietotyypin avulla tietokantaan voi helposti tallentaa kaikentyyppisiä asiakirjoja ja binääritiedostoja suurentamatta tietokannan kokoa tarpeettomasti. Access 2007 pakkaa liitteet automaattisesti tilan käytön optimoimiseksi. Liitetiedostot voivat olla esimerkiksi Wordasiakirjoja, Excel-työkirjoja, PowerPoint-esityksiä tai kuvatiedostoja.yhteen tietueeseen voi liittää useampia tiedostoja. Näkymät ja uusi asettelunäkymä lomakkeissa ja raporteissa Access 2007 sisältää monia näkymiä eri käyttötarkoituksiin. Näkymää vaihdetaan Näytäpainikkeella, joka löytyy Aloitus-välilehden alusta tai tilannekohtaisen välilehden alusta. Uusi asettelunäkymä nopeuttaa helpottaa lomakkeiden ja raporttien asettelua huomattavasti. Kuvake Näkymä Taulukkonäkymä Rakennenäkymä SQL-näkymä Lomakenäkymä Raporttinäkymä Esikatselu Asettelunäkymä Pivot-taulukkonäkymä Käyttötarkoitus Voit päivittää ja lisätä tietoja suoraan taulukkoon Voit muokata aktiivisen objetkin kaikkia ominaisuuksia Näytä kyselyn SQL-kielinen lauseke Lomakkeen käyttäminen: tietojen lisääminen ja päivitys Raportin näyttäminen yhtenä pitkänä listauksena Raportin katselu sivutettuna ennen tulostamista Lomakkeen tai raportin asettelun kätevä muokkaaminen Voit luoda objektin tiedoista Pivot-taulukon Pivot-kaavionäkymä Voit luoda objektin tiedoista Pivot-kaavion

13 Tietokannat Microsoft Access /26 Office-painike (Office Button) Myös Accessin asetukset löytyvät nyt täältä! Vasemmasta kulmasta löytyvä, kaikille Office ohjelmille yhteinen Office-painike sisältää tyypillisimmät työtiedostoihin liittyvät toiminnot: Avaaminen Tallentaminen Tulostaminen ja esikatselu Sähköpostin liitteenä lähettäminen Julkaiseminen mm. PDF-muotoon Lisäksi Office-valikosta pääsee säätämään ohjelman asetuksia mieleisekseen (aiemmin valikkokomennolla Työkalut Asetukset) Pikatyökalurivi (Quick Access Toolbar) Nuolesta klikkaamalla pääset mukauttamaan pikatyökaluriviä!

14 Tietokannat Microsoft Access /26 Office-painikkeen vierestä löytyvä pikatyökalurivi sisältää monissa työvaiheissa tarvittavia yleisiä toimintoja. Kuvassa ovat oletustyökalut Tallentaminen, Kumoa ja Tee uudelleen pikatyökaluriville voi myös itse valita haluamansa useimmin käytetyt toiminnot. Pikanäppäimet Yleisimmät aiemmista versioista tutut pikanäppäinkomennot on säilytetty (esim. CTRL + S tallentaa, CTRL + P tulostaa). Tämän lisäksi ALT-näppäimen painaminen tuo työkalun päälle näkyviin kunkin työkalun uuden näppäinkomennon, joka toimii ALT-näppäimen kanssa yhtä aikaa tai erikseen ensin ALT ja sitten haluttu kirjan/numero. Siirtymisruutu Kun avaat tietokannan tai luot uuden tietokannan, vasempaan laitaan ilmesttyy uusi siirtymisruutu. Tässä ruudussa näkyvät kaikki tietokannan objektit eli esimerkiksi taulukot, lomakkeet ja raportit. Siirtymisruudusta napsauttamalla voit avata haluamasi kohteen. Siirtymisruutu korvaa Accessin aiemmissa versioissa käytetyn tietokantaikkunan. Jos käytit aiemmassa versiossa jonkin tehtävän suorittamisessa tietokantaikkunaa, käytä Access versiossa siirtymisruutua. Jos haluat esimerkiksi lisätä taulukkoon rivin taulukkonäkymässä, avaa taulukko siirtymisruudusta. Tietokantaobjektit välilehtinä Access 2007:n oletustapa on näyttää avoinna olevat tietokantaobjektit välilehtinä: Saat perinteiset päällekkäiset ikkunat käyttöön Office-painike Accessin asetukset Avoinna oleva tietokanta. Accessin perustoimintoja Seuraavassa esitellään joitakin Accessin perustoimintoja, jotka voit tehdä suoraan taulukkonäkymässä. Valitse haluamasi taulukko siirtymisruudusta.

15 Tietokannat Microsoft Access /26 Uuden tietueen lisääminen taulukkonäkymässä Taulukon viimeisellä rivillä on valmiiksi tähdellä varustettu tyhjä rivi, johon voit syöttää uuden tietueen: Saat uuden tietueen rivin näkymiin nopeasti myös napsauttamalla tähti-kuvaketta siirtymispainikkeista. Jos ensimmäisen kentän tietotyyppi on Laskuri, kentässä lukee teksti Uusi etkä voi itse kirjoittaa siihen arvoa, vaan Access ottaa seuraavan arvon automaattisesti, kun siirryt toiseen kenttään: Kenttien välillä voi siirtyä hiirellä ja nuolinäppäimillä. Sarkain-näppäimellä voi siirtyä seuraavan kenttään. Huomaa, että et voi syöttää kenttään tietotyyppiin sopimatonta tietoa. Myös syöttörajoitteilla ja kelpoisuussäännöillä on voitu rajoittaa, mitä tietoa kenttään voi kirjoittaa. Jos puolestaan kenttään on tehty määritys Arvo tarvitaan, et voi jättää kenttää tyhjäksi. Tietojen muuttaminen suoraan taulukkoon Samassa näkymässä voit muuttaa taulukossa jo olevia tietoja siirtymällä haluttuun kenttään ja kirjoittamalla uuden arvon. Uusi arvo tallentuu tietokantaan välittömästi, kun arvo on syötetty ja hyväksytty. Tässä suhteessa tietokanta eroaa muiden sovelluksien tiedostoista, sillä syötettyjä tietoja ei tarvitse erikseen tallentaa, vaan ne menevät välittömästi tietokantaan. Tietueen poistaminen Voit poistaa tietueen taulukkonäkymässä napsauttamalla hiiren oikealla haluamasi tietueen edessä valintaneliön päällä ja valitsemalla apuvalikosta hiiren oikealla Poista tietue. Useamman tietueen voit poistaa valitsemalla ne rivien alussa olevilla valintaneliöillä ja painamalla Delete-näppäintä. Tietojen lajittelu, etsiminen ja suodattaminen Tietokannan toiminnan kannalta on yhdentekevää, missä järjestyksessä tietueet taulukkonäkymässä ovat. Laskuri-tyyppisestä perusavainkentästä saattaa myös hyvin kokonaan puuttua välistä tiettyjä numeroita, koska tietokantojen laskurit eivät täytä tyhjiä

16 Tietokannat Microsoft Access /26 välejä, vaikka jokin tietue poistettaisiinkin. Oleellista on, että tietyllä perusavaimella löytyy oikea tietue, esimerkiksi tietyllä asiakasnumerolla oikean asiakkaan tiedot. Taulukon tietojen tarkastelua ja tietojen etsimistä varten on kuitenkin usein hyödyllistä lajitella tietueet tiettyyn järjestykseen. Access 2007:ssa taulukkonäkymässä tämä on helppoa: napsauta haluaamaasi kentän nimeä taulukon ylälaidassa, niin saat Excel 2007:stä tutun valikon, josta voit lajitella tiedot nousevasti/laskevasti tai suodattaa vain haluamasi kohteet. Mikäli kenttä on tekstityyppinen, käytössäsi on myös monipuolisia tekstisuodattimia. Numerokentillä on taas käytössä erilaisia tehokkaita numerosuodattimia. Voit käyttää tietojen etsimiseen taulukosta myös Aloitus-välilehdeltä löytyvää Etsi-toimintoa:

17 Tietokannat Microsoft Access /26 Uuden tietokannan luominen ja taulukoiden luominen Uuden tietokannan luominen Voit luoda uuden tyhjän tietokannan Aloitus-sivulta (Office-painike Uusi): 1. Valitse Tyhjä tietokanta: 2. Kirjoita uuden tietokannan tiedostonimi sille varattuun kenttään ja napsauta Luo: Voit vaihtaa myös tallennuskansion Uuden taulukon luominen rakennenäkymässä Ensimmäisenä tehtävänä uudessa tietokannassa on yleensä taulukkojen luominen suunnitellun rakenteen mukaan. Uusi tyhjä tietokanta sisältää jo yhden tyhjän taulukon nimeltä Taulukko1. Voit käyttää tätä tai luoda taulukon Luo-välilehden Taulukon rakennenäkymä - painikkeella. Jo olemassa olevassa taulukossa pääset rakennenäkymään Näytä Rakennenäkymä. Rakennenäkymässä pystyt vapaasti päättämään kaikki taulukon kentät ja niiden ominaisuudet:

18 Tietokannat Microsoft Access /26 Taulukkoon tulevat kentät kirjoitetaan allekkain omille riveilleen. Perusavaimeksi määriteltävä kenttä kannattaa olla ensimmäisenä ja muut loogisessa syöttöjärjestyksessä. Kentän nimen jälkeen valitaan kentän tietotyyppi valmiista luettelosta nuolta napsauttamalla. Kuvaus-kohtaan voi kirjoittaa, mitä tarkoitusta varten kenttä on tietokannasa ja ylimääräisiä kommentteja siihen liittyen. Tietotyyppi Kentän sisältö

19 Tietokannat Microsoft Access /26 Accessin tietotyypit Tietotyyppi Teksti Memo Luku Pvm./klo Valuutta Laskuri Kyllä/Ei OLE-objekti Hyperlinkki Tiedostoliite Ohjattu haku Käyttötarkoitus Tekstiä tai lukuja, merkkejä enintään 255 kpl Pitkä teksti, merkkejä enintään kpl Numeerisia arvoja (voidaan käyttää laskutoimituksissa) Päivämäärä ja/tai aika Rahamäärää kuvaava arvo Automaattinen laskuri, joka kasvaa yhdellä, kun taulukkoon lisätään uusi tietue Kenttään voidaan syöttää vain Kyllä tai Ei Linkitetty tai upotettu Word-asiakirja, Excel-taulukko, kaavio, kuva, multimediatiedosto yms. Kenttä, josta voidaan siirtyä esimerkiksi WWW-sivulle Voit liittää tietokantaan minkä tahansa tiedoston. Haluttaessa tiedostoa voidaan myös muokata. Joustavampi ja tehokkaammin pakkautuva kuin OLE-objekti. Kenttään haetaan arvo jostain toisesta taulukosta Lisäksi kullekin kentälle voidaan tyypistä riippuen määritellä monia ominaisuuksia: Tekstimuotoisessa tiedossa Kentän koko määrittelee, montako merkkiä kenttään voidaan syöttää. Tietokannan koon ja tehokkuuden takia ylisuurta kokoa on turha varata. Muoto vaikuttaa vain arvon esittämistapaan, esim, >-merkillä kaikki kirjaimet näytetään isolla. Oletusarvo voidaan antaa, jos halutaan, että kenttään tulee uuttaa tietuetta lisättäessä valmiiksi jokin arvo, vaikka kenttään ei syötettäisikään mitään. Arvo tarvitaan määrittää, voiko kentän jättää tyhjäksi.

20 Tietokannat Microsoft Access /26 Napsauttamalla jotakin kohtaa rakennenäkymässä ja painamalla F1, saat kohtaan liittyvän hyödyllisen ohjeen (mm. tietotyypit ja syöttörajoitteet). Perusavain määritellään valitsemalla haluttu kenttä ja napsauttamalla Rakennelisävälilehdeltä Perusavain-painiketta. Kun olet syöttänyt tarvittavat kentät, asettanut perusavaimen, määrittänyt kenttien tietotyypit ja tarvittaessa kenttien lisäominaisuudet, uusi taulukko tallennetaan valitsemalla esim. Office-painike Tallenna. Taulukolle annetaan nimi ja napsautetaan OK. Access myös kysyy taulukon tallentamisesta, jos sitä yritetään sulkea tallentamatta. Jos et ole määrittänyt perusavainta, Access tarjoutuu tekemään uuden laskurityyppisen perusavainkentän. Kyselyt Hakukyselyn luominen rakennenäkymässä Hakukyselyn tarkoitus on hakea tietokannasta tietueet, jotka täyttävät annetut ehdot. Monipuolisimmin kyselyä pääsee muokkaamaan rakennenäkymässä napsauttamalla Luo-välilehden Kyselyn rakennenäkymä -painiketta. Ensin valitaan taulukot, jotka halutaan ottaa kyselyyn mukaan. Napsauta lisättävän taulukon nimeä listasta ja Lisää. Valitse kaikki ne taulukot, joista tarvitset tietoja. Lopuksi napsauta Sulje.

21 Tietokannat Microsoft Access /26 Lisää seuraavaksi kyselyyn kaikki ne kentät, joista tarvitset tietoja tai joita käytät hakuehdoissa. Kenttä lisätään kyselyyn raahaamalla tai kaksoisnapsauttamalla halutun kentän nimeä: Kirjoita Ehdot-riville ja haluttuun sarakkeeseen ehto, jonka pitää täyttyä, jotta tietue tulee mukaan hakukyselyn tuloksiin. Alla olevassa esimerkissä on valittu Kirjat-taulukosta kentät KirjanNimi, Sukunimi, Julkaisuvuosi, Kustantaja ja Kovakantinen. Ehdoiksi on laitettu Sukunimi: Calvino ja Kovakantinen: Ei. Access tekee lainausmerkit merkkijonoihin automaattisesti, Kyllä/Ei-tyyppisen kenttään voi hakuehdoksi kirjoittaa suoraan joko Kyllä tai Ei. Nyt kysely hakee vain pehmeäkantisia kirjoja, joissa tekijän sukunimi on Calvino:

22 Tietokannat Microsoft Access /26 Lopuksi valitaan, mitkä kentät halutaan näkymään hakutuloksissa: onko kentän kohdalla ruksi Näytä-rivillä. Hakutulokset kannattaa myös lajitella järkevästi haluamansa kentän mukaan klikkaamalla kenttää Lajittelu-rivillä ja valitsemalla Nouseva/Laskeva. Esimerkissä ei näytetä kenttiä Sukunimi ja Kovakantinen (hakuehdoissahan niitä toki käytetään). Lisäksi lajitellaan tulokset nousevasti julkaisuvuoden mukaan: Lopuksi suoritetaan kysely napsauttamalla huutomerkillä varustettua Suoritapainiketta. Hakuehdot täyttäviä tuloksia saadaan esimerkissä viisi ja niistä näytetään edellisessä kohdassa valitut kentät: Jos tulokset eivät vaikuta oikeilta tai hakukyselyä halutaan muokata,rakennenäkymään pääsee takaisin Näytä-painikkeella.

23 Tietokannat Microsoft Access /26 Kyselystä voi poistaa kentän valitsemalla sen hiirellä ylälaidasta ja painamalla Deletenäppäintä. Kyselyssä mukana olevien kenttien järjestystä voi muuttaa hiirellä raahaamalla, ylälaidasta tarttumalla: Lopuksi kysely kannattaa tallentaa myöhempää käyttöä varten (Officepainike Tallenna). Tämän jälkeen löydät kyselyn siirtymisruudusta.

24 Tietokannat Microsoft Access /26 Hakuehdoissa usein tarvittavia operaattoreita Hakulauseissa tarvittavia operaattoreita Operaattori Selitys Esimerkki = Yhtä suuri kuin Tuotteen hinta: =5000 > Suurempi kuin Tuntipalkka: >22,50 < Pienempi kuin Tuntipalkka: <22,50 >= Suurempi tai yhtä suuri Nolla tai positiivinen: >=0 <= Pienempi tai yhtä suuri Nolla tai negatiivinen: <=0 <> Erisuuri kuin Ei nolla: <>0 * Korvaa minkä tahansa merkkijonon K-kirjaimella alkavat teokset: K*? Korvaa minkä tahansa Esim. nimet Tuomi, Suomi, Luomi:?uomi yksittäisen merkin NOT Negaatio Muut postitoimipaikat kuin Espoo: NOT espoo AND Ja Postitoimipaikka Helsinki ja yritysmuoto OY: [ptpaikka] = helsinki AND [yritysmuoto] = oy OR Tai Vantaalaiset ja helsinkiläiset asiakkaat: vantaa OR helsinki YES NO Kyllä/Ei-kentän arvo on Kyllä Kyllä/Ei-kentän arvo on Ei NULL Tyhjä kenttä Työsuhde ei ole päättynyt: [lopetuspvm] IS NULL DATE() Tämä päivä Tänään kirjatut: date() IN Jokin luetelluista IN ( helsinki ; espoo ; vantaa ) BETWEEN- AND Määritellyltä väliltä Tuntipalkka euron välillä: BETWEEN 10 AND 25 Taulukon operaattoreita voi vapaasti yhdistellä halutunlaisen kyselyn tekemiseksi. Alla olevassa esimerkissä haetaan kaikki kirjat, joiden julkaisuvuosi on ennen vuotta 1970, joiden tekijä loppuu -nen tai -la ja jotka ovat kovakantisia: Eri kenttiin laitettujen ehtojen tulee siis kaikkien täyttyä (Access käyttää siis tässä JAoperaattoria), jotta tietue tulee mukaan tuloksiin. Allekkain tiettyyn kenttään laitetuista ehdoista puolestaan jonkun tulee täyttyä (OR-operaattori).

25 Tietokannat Microsoft Access /26 Peruslomakkeen luominen ja käyttäminen Lomakkeen luominen nopeasti Access 2007:ssa on lukuisia tapoja luoda ja muokata lomakkeita, mutta eräs helppo konsti luoda lomake halutun taulukon päivittämiseen on valita taulukko siirtymäruudusta ja napsauttaa Luo-välilehdeltä löytyvää Lomake-painiketta: Saat automaattisesti lomakkeen, jossa on kaikki valitun taulukon kentät: Lomake tallennetaan samalla tavalla kuin kysely sivulla 23. Käytössä on valmiina uusi Asettelunäkymä (Näytä-painike), jossa voit raahata lomakkeen kentät haluamaasi järjestykseen ja poistaa turhat kentät Delete-näppäimellä. Lomakkeen asettelutyökalut -välilehdeltä voit myös valita lomakkeelle haluamasi ulkoasun automaattisen muotoilun valikoimista. Lomakkeen alalaidasta löydät seuraavat painikkeet: Ensimmäinen tietue Edellinen tietue Seuraava tietue Viimeinen tietue Uusi tietue

26 Tietokannat Microsoft Access /26 Raporttien luominen ja muokkaaminen Raportin luominen helposti Nopeimmin pääset raportin luonnissa alkuun valitsemalla siirtymisruudusta taulukon tai kyselyn, jonka tiedoista haluat luoda raportin. Napsauta sitten Luovälilehden Raportti-painiketta. Raportti luodaan automaattisesta ja se avautuu Asettelunäkymään: Raportti tallennetaan samalla tavalla kuin kysely sivulla 23. Asettelunäkymässä voit poistaa kenttiä valitsemalla ja painamalla Delete-näppäintä. Voit myös raahata kenttiä uuteen järjestykseen ja vetää niitä leveämmäksi/kapeammaksi. Paperin reunukset näet harmaalla katkoviivalla. Raportin ryhmittely, lajittelu ja summat Napsauta Lisää ryhmittely ja valitse sitten, kenttä, jonka mukaan haluat ryhmitellä tiedot. Raportin ollessa aktiivisena löydät Muotoile-lisävälilehdeltä painikkeen Ryhmittele ja lajittele. Kun tämä on napsautettu päälle, raportin alapuolelle tulee ruutu, josta voit lisätä ryhmittelytason (esim. asiakkaat kaupungin mukaan) tai lajittelun haluamallesi tasolle. Summat-painikkeella voit mm. laskea mm. ryhmä-/kokonaissummat, keskiarvot tai lukumäärät.

Tietokannat PERUSMATERIAALI Microsoft Access 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 8.6.2009 www.piuha.fi materiaalimyynti@piuha.

Tietokannat PERUSMATERIAALI Microsoft Access 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 8.6.2009 www.piuha.fi materiaalimyynti@piuha. Tietokannat PERUSMATERIAALI Microsoft Access 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 8.6.2009 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään tekijänoikeuslain

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

ECDL Tietokannat. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7

ECDL Tietokannat. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7 ECDL Tietokannat Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Tietokannat, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja taidot näyttökokeen

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Siirtyminen Access 2010 -versioon

Siirtyminen Access 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Access 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Access 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän tärkeimmistä

Lisätiedot

OpenOffice.org Base 3.1.0

OpenOffice.org Base 3.1.0 OpenOffice.org Base 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Tietokannan luominen...1 2 Taulukon eli taulun luominen...3 3 Kysely...9 4 Raportti...14 1 Tietokannan luominen Tietokanta on kokoelma tietoja, joilla on yhteys

Lisätiedot

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä.

Pikaopas. Ohjeiden etsiminen Hae ohjesisältöä napsauttamalla kysymysmerkkiä. Pikaopas Microsoft Access 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Näyttökoon muuttaminen tai tietokannan sulkeminen

Lisätiedot

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2010 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1.

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2010 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1. Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Taulukkolaskenta Microsoft

Lisätiedot

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun.

Pikaopas. Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikaopas Microsoft Word 2013 näyttää erilaiselta aiempiin versioihin verrattuna, joten laadimme tämän oppaan avuksi uusien ominaisuuksien opetteluun. Pikatyökalurivi Nämä komennot ovat aina näkyvissä.

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

TIETOKANTA. Nortrain Oy 2 (29) Tietotekniikkakoulutus

TIETOKANTA. Nortrain Oy 2 (29) Tietotekniikkakoulutus TIETOKANTA Tietokanta on tietojen järjestetty kokonaisuus. Esimerkki yksinkertaisesta tietokannasta on vaikkapa osoitekirja tai puhelinmuistio. Ne järjestävät tiedot ihmisistä tiettyihin luokkiin: nimiin,

Lisätiedot

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen

Ryhmäkirjeen hyödyntäminen Ryhmäkirjeen hyödyntäminen hannele.rajaniemi@jyu.fi konkkola@cc.jyu.fi Sisältö Joukkokirje-toiminnon (Wordin ja Excelin yhteiskäytön) periaatteet Excel tietolähteenä tutuksi (valmis harjoitustiedosto)

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

VSP webmail palvelun ka yttö öhje

VSP webmail palvelun ka yttö öhje VSP webmail palvelun ka yttö öhje Kirjaudu webmailiin osoitteessa https://webmail.net.vsp.fi Webmailin kirjautumissivu, kirjoita sähköpostiosoitteesi ja salasanasi: Sähköpostin päänäkymä: 1: Kansiolistaus

Lisätiedot

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 Tekstinkäsittely PERUSMATERIAALI Microsoft Word 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje

RATKI 1.0 Käyttäjän ohje RATKI RATKI 1.0 Käyttäjän ohje Ohje 0.5 Luottamuksellinen Vastuuhenkilö Petri Ahola Sisällysluettelo 1. Yleistä... 3 1.1. Kuvaus... 3 1.2. Esitiedot... 3 1.3. RATKIn käyttöoikeuksien hankinta... 3 1.4.

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Tekstinkäsittelyn jatko KSAO Liiketalous 1 KSAO Liiketalous 1 Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

2. Paina hiiren oikeaa näppäintä, pääset valikkoon. Valitse Lisää, tyhjä sarake ilmestyy aktivoidun sarakkeen eteen

2. Paina hiiren oikeaa näppäintä, pääset valikkoon. Valitse Lisää, tyhjä sarake ilmestyy aktivoidun sarakkeen eteen Sivu 1 / 8 24 TIETOJEN SUODATTAMINEN JA LAJITTELU EXCELISSÄ Kun olet tehnyt raporttihaun, saat todennäköisesti paljon tietoa Excel-listalle. Tässä ohjeessa on esitelty joitain keinoja, joilla Excelissä

Lisätiedot

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1

2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat. Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät:... 1 2017/11/21 17:28 1/2 Tilitapahtumat Table of Contents Tilitapahtumat... 1 Käyttö:... 1 Asiakirjan kentät... 1 Asiakirjan kentät:... 1 Asiakirjan kentät /alavalikko/ ensimmäinen välilehti:... 2 Asiakirjan

Lisätiedot

Skype for Business pikaohje

Skype for Business pikaohje Skype for Business pikaohje Sisällys KOKOUSKUTSU... 2 ENNEN ENSIMMÄISEN KOKOUKSEN ALKUA... 4 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SKYPE FOR BUSINEKSELLA... 5 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN SELAIMEN KAUTTA... 6 LIITTYMINEN KOKOUKSEEN

Lisätiedot

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje

Nettiposti. Nettiposti käyttöohje YKSIKÄÄN ASIAKAS EI OLE MEILLE LIIAN PIENI TAI MIKÄÄN HAASTE LIIAN SUURI. Nettiposti Nettiposti käyttöohje Tässä käyttöohjeessa kuvataan selainkäyttöisen Nettiposti sähköpostiohjelman toiminnot. Käyttöohje

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU

,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU ,QWHUQHWVHODLPHQNl\WWlPLQHQ±,QWHUQHW([SORUHU Tässä pääsette tutustumaan Internet Explorerin (IE) käyttöön. Muitakin selainversioita löytyy, kuten esimerkiksi Netscape, Opera ja Mozilla. Näiden muiden selainten

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 28.9.2009 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015

Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 IT Juha Nalli 22.12.2015 Kirkkopalvelut Office365, Opiskelijan ohje 1 / 17 Oppilaat saavat vuoden 2016 alusta käyttöönsä oppilaitoksen sähköpostin ja muita palveluita Microsoftin Office365:sta. Oppilaiden sähköposti on muotoa

Lisätiedot

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje

Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Uutiskirjesovelluksen käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Johdanto... 1 Päänavigointi...

Lisätiedot

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.

Win7 & Office 2010. Kouluttaja: Mikko Niskanen. Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu. Win7 & Office 2010 Kouluttaja: Mikko Niskanen Materiaali: ITP / hannele.rajariemi@jyu.fi ITP / mikko.niskanen@jyu.fi ITP / timo.vorne@jyu.fi Sisältö 1(2) Win7 Perustoiminnot Asetukset Pikakomennot SCCM

Lisätiedot

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Joukkokirje, osoitetarrat Työvälineohjelmistot 1(5)

Yhdistäminen. Tietolähteen luominen. Word-taulukko. Joukkokirje, osoitetarrat Työvälineohjelmistot 1(5) Työvälineohjelmistot 1(5) Yhdistäminen Yhdistämistoiminnolla voidaan tehdä esimerkiksi joukkokirjeitä, osoitetarroja, kirjekuoria, jne. Siinä yhdistetään kaksi tiedostoa: Pääasiakirja Tietolähde Pääasiakirjassa

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI

Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 30.9.2008 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010

Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010 Ajoneuvotietopalvelun käyttöohje Päivitetty 26.1.2010 Yleistä Ajoneuvotietopalvelulla voidaan hakea ajoneuvon tiedot reaaliajassa AKE:n ajoneuvorekisteristä ajoneuvokortille. Tämä ohje käsittelee 2010

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ

OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ OHJE EXCEL-MAKRON LUOMISEKSI JA MAKRON KÄYTÖSTÄ Tässä ohjeessa esitetään kuinka Excel-taulukkolaskentaan luodaan makro ja annetaan muutama vinkki makron käyttöön. Ohje koostuu seuraavasti: 1. Mikä makro

Lisätiedot

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1.

Condes. Quick Start opas. Suunnistuksen ratamestariohjelmisto. Versio 8. Quick Start - opas Condes 8. olfellows www.olfellows.fi 1. Condes Suunnistuksen ratamestariohjelmisto Versio 8 Quick Start opas Yhteystiedot: olfellows Jouni Laaksonen Poijukuja 4 21120 RAISIO Sähköposti: jouni.laaksonen@olfellows.fi www.olfellows.fi olfellows

Lisätiedot

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili.

Pikaopas. Online-tilin näyttäminen tai vaihtaminen Jos käytät pilvipalvelua, voit muuttaa asetuksia tai vaihtaa tiliä valitsemalla Tiedosto > Tili. Pikaopas Microsoft Publisher 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Pikatyökalurivi Lisää usein käyttämiäsi

Lisätiedot

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE YKSIKKÖHINTA SOPIMUKSEN TOTEUTUNEET MÄÄRÄT-SOVELLUS CMPRO5 VERSIO 2.8 PÄIVITETTY HEINÄKUU 2010 COPYRIGHT 2010 ARTEMIS FINLAND OY. ALL RIGHTS RESERVED. KÄYTTÖOHJE SIVU 2 (12) SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Omien lomakkeiden käyttöönotto

Omien lomakkeiden käyttöönotto Omien lomakkeiden käyttöönotto Visma Avendossa voit ohjelman järjestelmämallien lisäksi luoda myös omia lomakkeita mm. laskujen, tarjousten ja tilausvahvistusten pohjiksi. Tässä ohjeessa käymme läpi, mitä

Lisätiedot

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin.

Pikaopas. Valintanauhan näyttäminen tai piilottaminen Avaa valintanauha napsauttamalla välilehteä, tai kiinnitä se pysyvästi näkyviin. Pikaopas Microsoft Visio 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Päivitetyt mallit Mallien avulla voit nopeasti

Lisätiedot

OpenOffice.org Impress 3.1.0

OpenOffice.org Impress 3.1.0 OpenOffice.org Impress 3.1.0 Sisällysluettelo 1 Esityksen luominen...1 2 Dian rakenne...2 3 Dian lisääminen, poistaminen, siirtäminen ja kopioiminen...3 4 Diojen koon muuttaminen...3 5 Pohjatyylisivut...4

Lisätiedot

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen

Webmailin käyttöohje. Ohjeen sisältö. Sähköpostin peruskäyttö. Lomavastaajan asettaminen sähköpostiin. Sähköpostin salasanan vaihtaminen Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen Lomavastaajan

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI

SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI SÄHKÖPOSTIN PERUSKURSSI HERVANNAN KIRJASTO TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi LIELAHDEN KIRJASTO TIETOTORI Teivaankatu 1, Lielahtikeskus 33400 Tampere

Lisätiedot

Jahtipaikat.fi Käyttöohje

Jahtipaikat.fi Käyttöohje Jahtipaikat.fi Käyttöohje versio 2.0 Sisällysluettelo 1. Kirjautuminen...3 2. Näyttöruudun osat...3 3. Kartta-alusta...4 4. Kartan sisällön määrittely...4 5. Työkalut...5 5.1 Keskitä kartta koko Suomeen...5

Lisätiedot

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi

Tekstinkäsittelyn jatkokurssi TAMPEREEN KAUPUNKI Kasvatus- ja opetustoimiala @@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@ Tekstinkäsittelyn jatkokurssi Word Error! Not a valid link. Sisällys 1 Tekstin asettelu 1 1.1 Sarkaimet 1 1.2 Sivun

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

HELIA 1 (11) Outi Virkki Tiedonhallinta 4.11.2000

HELIA 1 (11) Outi Virkki Tiedonhallinta 4.11.2000 HELIA 1 (11) Access 1 ACCESS...2 Yleistä...2 Access-tietokanta...3 Perusobjektit...3 Taulu...5 Kysely...7 Lomake...9 Raportti...10 Makro...11 Moduli...11 HELIA 2 (11) ACCESS Yleistä Relaatiotietokantatyyppinen

Lisätiedot

Väitöskirja -mallipohja

Väitöskirja -mallipohja JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Väitöskirja -mallipohja Word 2007/2010 IT-palvelut hannele.rajaniemi@jyu.fi https://koppa.jyu.fi/avoimet/thk/vaitoskirja sovellustuki@jyu.fi Sisältö Miten toimii väitöskirja/asiakirjamallipohja?

Lisätiedot

Kuva 7.2 vastaustaulu harjoitukseen 7.2

Kuva 7.2 vastaustaulu harjoitukseen 7.2 Harjoitus 7. Lataa tiedosto http://users.metropolia.fi/~pasitr/opas/ran13b/data/ran13b.zip levylle Z: ja pura se. Kun olet tehnyt kaikki seuraavat 17 tehtävää palauta Tuubiin harjoituksen 7 vastauksena

Lisätiedot

MICROSOFT EXCEL 2010

MICROSOFT EXCEL 2010 1 MICROSOFT EXCEL 2010 Taulukkolaskentaohjelman jatkokurssin tärkeitä asioita 2 Taulukkolaskentaohjelmalla voit Käyttää tietokonetta ruutupaperin ja taskulaskimen korvaajana Laatia helposti ylläpidettäviä

Lisätiedot

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI

HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI HARJOITUS 1 SUUNNITTELUMALLI Dia 1... 1 Suunnittelumallin luominen... 1 Suunnittelumallin tallennus... 2 Suunnittelumallin käyttö... 2 Esityksen rakentaminen... 3 Dia 3... 4 Dia 4... 5 Oman tekstin lisääminen...

Lisätiedot

Käsiteanalyysi prosessina ja tarveanalyysi

Käsiteanalyysi prosessina ja tarveanalyysi Informaatioteknologian instituutti IIO30100 Tietokantojen suunnittelu Käsiteanalyysi prosessina ja tarveanalyysi kirjan Hovi, Huotari, Lahdenmäki: Tietokantojen suunnittelu & indeksointi, Docendo (2003,

Lisätiedot

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen VIITETYÖKALUN KÄYTTÖOPAS ERIC (European Request Information Capture) on viitetyökalu, joka on suunniteltu koko Euroopan lainvalvonnan avuksi ja tueksi.

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

KÄSITEANALYYSI PROSESSINA JA TARVEANALYYSI

KÄSITEANALYYSI PROSESSINA JA TARVEANALYYSI TIETOJEN MALLINNUS KÄSITEANALYYSI PROSESSINA JA TARVEANALYYSI HOVI, HUOTARI, LAHDENMÄKI: TIETOKANTOJEN SUUNNITTELU & INDEKSOINTI DOCENDO (2003, 2005) LUKU 3 S. 68 73 JA LUKU 4 (S. 79 84) JOUNI HUOTARI

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1

Taulukot. 2002 Päivi Vartiainen 1 Taulukot Taulukon lisääminen FrontPagessa tapahtuu samalla tavoin kuin Word tekstinkäsittelyohjelmassakin. Valitse vakiotyökaluriviltä Lisää taulukko painike. Kun olet napsauttanut painikkeen alas voit

Lisätiedot

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö

Office_365_loppukäyttäjän ohje. 15.5.2015 Esa Väistö Office_365_loppukäyttäjän ohje 15.5.2015 Esa Väistö 2 Sisällysluettelo Kuvaus... 3 Kirjautuminen Office_365:een... 3 Valikko... 4 Oppilaan näkymä alla.... 4 Opettajan näkymä alla... 4 Outlook (Oppilailla)...

Lisätiedot

2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä

2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä 2.5 Tiedonsiirto ohjelmien välillä Sisällönsuunnittelu Opiskelijan opas Ohjelmien yhteiskäyttö Tiedonsiirto ohjelmien välillä Sähköpostin työryhmäominaisuudet Työskentely-ympäristön mukauttaminen Ohjelmien

Lisätiedot

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 20.1.2010

Tekstinkäsittely. Microsoft Word 2007 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 20.1.2010 Tekstinkäsittely PERUSMATERIAALI Microsoft Word 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.1 päivitetty 20.1.2010 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän lupaa kielletään

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy

Office 365 Web Apps. Ohjelmat verkossa. 21.11.2011 Salcom Group Oy Office 365 Web Apps Ohjelmat verkossa 1 Sisältö Esittely ja ohjelmat Yleiset toiminnot Word Web App Excelin Web App PowerPointin Web App 2 Esittely ja Ohjelmat Mitä ovat Web Appit? Office Web Apps SharePoint

Lisätiedot

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY

Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY Ohjeet ALS Online-palvelun käyttöön PÄIVITETTY 15.11.2017 ALS Online-palveluun kirjautuminen Henkilökohtaiset ALS Online-tunnukset saat käyttöösi täyttämällä kotisivuiltamme löytyvän lomakkeen tai ottamalla

Lisätiedot

TTS kannattavuuslaskentaohjelma

TTS kannattavuuslaskentaohjelma TTS kannattavuuslaskentaohjelma Käyttöönotto TTS kannattavuuslaskentaohjelma on suunniteltu yrittäjän apuvälineeksi yrityksen keskeisten kannattavuuden, maksuvalmiuden ja vakavaraisuuden tunnuslukujen

Lisätiedot

Uuden Peda.netin käyttöönotto

Uuden Peda.netin käyttöönotto Sisällysluettelo Uuden Peda.netin käyttöönotto...2 Sisään- ja uloskirjautuminen...2 OmaTila...3 Peda.netin yleisrakenne...4 Työvälineet - Sivut...5 Sivun lisääminen omaan profiiliin:...5 Sivun poistaminen

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Microsoft Lync 2013. Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Microsoft Lync 2013 Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Microsoft Lync 2013 Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi ja Sirpa Kemppainen

Lisätiedot

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.2 päivitetty 28.9.

Taulukkolaskenta. Microsoft Excel 2007 PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.2 päivitetty 28.9. Taulukkolaskenta PERUSMATERIAALI + SYVENTÄVÄ MATERIAALI Microsoft Excel 2007 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.2 päivitetty 28.9.2009 materiaalimyynti@piuha.fi Tämän materiaalin kopioiminen ilman tekijän

Lisätiedot

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016

KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) Käyttöohje rekisterinpidon yhteyshenkilölle 3.5.2016 KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA (KVH) 1 (14) MML Käyttövaltuushallintaan mennään osoitteen https://vatu.idmservice.nls.fi kautta. Valitse tunnistautumismenetelmä, joka sinulla on käytössäsi. KÄYTTÖVALTUUSHALLINTA

Lisätiedot

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto

MultiSave - käyttö ja käyttöönotto Tämä ohje on otos oikeusministeriön julkaisusta OpenOffice.org versio 2. Asennuskäsikirja. Se on ilmestynyt sarjassa Oikeusministeriön toiminta ja hallinto numerolla 2006:27. Koko julkaisun verkkoversio

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

Pelaajan tietojen lisääminen

Pelaajan tietojen lisääminen Käytön aloitus Ohjelma käynnistetään tuplaklikkaamalla Jäseri-kuvaketta työpöydältä, tai käynnistä-valikosta. Ohjelmasta aukeaa seuraavanlainen valikko; Jäsenrekisterissä muutetaan jäsentietoja, maksukirjassa

Lisätiedot

Netsor Webmailin käyttöohje

Netsor Webmailin käyttöohje Netsor Webmailin käyttöohje https://mail.webhotelli.net sekä https://webmail.netsor.fi Ohjeen sisältö Sähköpostin peruskäyttö Lukeminen Lähettäminen Vastaaminen ja välittäminen Liitetiedoston lisääminen

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

1. Word 2007 käyttöliittymä

1. Word 2007 käyttöliittymä 1. Word 2007 käyttöliittymä Word -tekstinkäsittelyohjelman versiossa 2007 ulkoasu ja suurin osa toiminnoista on muuttunut radikaalisti verrattuna edellisiin versioihin. Toimintoja ei enää suoriteta valikoiden

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje

Asiakashallinta. TaikaTapahtumat -käyttöohje Asiakashallinta TaikaTapahtumat -käyttöohje Tietojen haku Siirry etapahtuma-valikkoon ja valitse Asiakashallinta Kirjoita hakukenttään hakuehto ja napauta Hae Napauta nimeä yhteystieto-lomake avautuu Tietojen

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE

VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE VERKKOVELHO-YLLÄPITOTYÖKALUN KÄYTTÖOHJE 1. SISÄÄN KIRJAUTUMINEN Sisään kirjautuminen VerkkoVelho-ylläpitotyökaluun tapahtuu yrityksesi osoitteessa www.omaosoitteesi.fi/yllapito, esim. www.verkkovelho.fi/yllapito.

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus

PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project projektihallintaohjelmisto koulutusohjeistus PlanMan Project ohjelmiston valmistaja 14.2.2012 Asko Saarenpää Uuden projektin tai työohjelman aloitus Näkymä-valikon kautta voi valita mitä

Lisätiedot

Tietokantojen perusmateriaali

Tietokantojen perusmateriaali Tietokantojen perusmateriaali Tietokoneen käyttäjän A-kurssi 5. moduuli (www.tieke.fi) Microsoft Access (XP/2002 ja 2003 Fin) Materiaaliversio 1.2 (päivitetty 28.3.2007) Materiaalin kopioiminen muuhun

Lisätiedot

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat

Ensin klikkaa käynnistä-valikkoa ja sieltä Kaikki ohjelmat valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistä-valikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa

Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa 1 Turnitin-ohjelma käyttö opettajana Turnitin.comissa Sisällys 1 Turnitin -ohjelman käyttö Turnitin.comissa 2 1 Turnitin käyttötilin luominen 2 2 Kielen vaihtaminen 4 3 Kurssityötilan luominen 4 4 Luokan

Lisätiedot

Moodle-oppimisympäristö

Moodle-oppimisympäristö k5kcaptivate Moodle-oppimisympäristö Opiskelijan opas Sisältö 1. Mikä on Moodle? 2. Mistä löydän Moodlen? 3. Kuinka muokkaan käyttäjätietojani? 4. Kuinka ilmoittaudun kurssille? 5. Kuinka käytän Moodlen

Lisätiedot

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen

OKLV120 Demo 7. Marika Peltonen OKLV120 Demo 7 Marika Peltonen 0504432380 marika.p.peltonen@jyu.fi Tekstin sanat allekkain Kirjoita teksti Wordiin tai kopioi teksti, laitetaan teksti joka sana eri riville Valitse Muokkaa > Etsi ja korvaa

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005

Sähköposti ja uutisryhmät 4.5.2005 Outlook Express Käyttöliittymä Outlook Express on windows käyttöön tarkoitettu sähköpostin ja uutisryhmien luku- ja kirjoitussovellus. Se käynnistyy joko omasta kuvakkeestaan työpöydältä tai Internet Explorer

Lisätiedot

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1

1 Asentaminen. 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus 12/2006 1.1.1 1 Asentaminen...2 2 Yleistä ja simuloinnin aloitus...2 2.1 PI-säätimet...3 2.2 Trendit...4 3 Lämpölaitoksen ohjaus...5 4 Voimalan alkuarvojen muuttaminen...6 5 Tulostus...8 6 Mahdollisia ongelmia...8 6.1

Lisätiedot

NORMALISOINTI TIETOJEN MALLINNUS JOUNI HUOTARI & ARI HOVI

NORMALISOINTI TIETOJEN MALLINNUS JOUNI HUOTARI & ARI HOVI TIETOJEN MALLINNUS NORMALISOINTI HOVI, HUOTARI, LAHDENMÄKI: TIETOKANTOJEN SUUNNITTELU & INDEKSOINTI DOCENDO (2003, 2005) LUKU 5 JOUNI HUOTARI & ARI HOVI SUUNNITTELUPUTKI Käyttäjien näkemykset Näytöt, ikkunat

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä

Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä 1/6 Word 2003:n käyttötoimintojen muutokset Word 2010:ssä WORD 2003 TOIMINNOT TOIMINNOT WORD 2010:ssä Uusi tiedosto Avaa tiedosto Sivun asetukset valikosta painike ja avautuvasta valikosta valitse haluamasi

Lisätiedot

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012

Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 Word 2010 Pikaopas Hannu Matikainen Päivitetty: 14.4.2012 1(5) Ohjelmaikkunan osat Valintanauhan tärkeimmät välilehdet ovat Tiedosto, Aloitus, Lisää ja Sivun asettelu. Kuvassa näkyy Aloitus-välilehti.

Lisätiedot

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma

Sisäänkirjautuminen Tallennus/raportit (YAP) Tallennusohjelma Sisällysluettelo Sivu 2. Sisäänkirjautuminen Sivu 3. Käyttäjän tiedot Sivu 4. Etusivu Sivu 6. Lomakkeiden syöttö / Juoksijan valinta Sivu 7. Lomakkeiden syöttö / Juoksijoiden ja maksajien tietojen syöttö

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot