LAPIN YLIOPISTON VÄITÖSKIRJOJEN LÄHDEANALYYSI. Pauliina Aittala, Tapani Takalo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LAPIN YLIOPISTON VÄITÖSKIRJOJEN LÄHDEANALYYSI. Pauliina Aittala, Tapani Takalo"

Transkriptio

1 LAPIN YLIOPISTON VÄITÖSKIRJOJEN LÄHDEANALYYSI Pauliina Aittala, Tapani Takalo

2 1. Johdanto Lapin yliopisto pyrkii enenevästi profiloitumaan tutkimusyliopistoksi. Osana sitä on väitöskirjojen määrän vähittäinen kasvattaminen. Tavoitteena on, että vuonna 21 yliopistosta tulee 4 väitöskirjaa (Tulossopimus s, 1). Yliopistossa on parhaillaan menossa laatutyö. Sen yhteydessä voidaan tutkia, miten hyvin kirjasto palvelee väitöskirjantekijöitä omilla kokoelmillaan ja minkä verran ja minkä tyyppistä aineistoa joudutaan hankkimaan kirjaston ulkopuolelta. Luonnollisesti aineiston käyttöön vaikuttavat myös muut seikat, kuten tutkijan asuinpaikka ja työpaikka. Onko väitöskirjantekijällä mahdollista saada tai järkevä käyttää aineistoa työpaikkansa tai asuinpaikkansa perusteella paremmin muualta Lapin yliopiston kirjastosta? Tämä koskee erityisesti painettua materiaalia. Marjut Lahtelan vuonna 27 tekemä selvitys kertoo, minkä tyyppistä aineistoa Lapin yliopiston kirjaston asiakaskunta kaukolainaa muualta (Lahtela, 27). Tästä aineistosta osa on väitöskirjantekijöiden tarvitsemaa. Lahtelan tutkimuksessa ei ollut mahdollista selvittää sitä, kuinka suuri osa kaukolainatusta aineistosta meni väitöskirjatyöhön. Julkaisemisen kentän muuttuminen on merkittävästi muuttanut saatavissa olevia aineistoja. Vielä 198-luvulla ja 199-luvun alkuvuosina painettu aineisto oli monopoliasemassa. 2-luvulla verkosta joko ilmaiseksi tai lisensioituna käyttöön saatava aineisto on noussut merkittäväksi tieteellisen tutkimuksen lähdeaineistoksi. Lähdeanalyysilla on mahdollista selvittää, näkyykö tämä muutos myös käyttönä väitöskirjatutkimuksessa. Väitöskirja-aineiston lähdeanalyysia voi käyttää monipuolisesti kirjaston kokoelmien kehittämiseen. Kustannussyistä ei ole mahdollista, että oma yliopistokirjasto pystyy tarjoamaan kaiken väitöskirjan tekijän tarvitseman aineiston. Lähdeanalyysilla pystyy kuitenkin löytämään aineistot, joita useat väitöskirjantekijät tarvitsevat. Nämä keskeiset aineistot kirjaston on syytä hankkia joko ostamalla tai lisenssisopimuksilla tutkijoiden käyttöön. Lähdeanalyysia on Suomessa viime aikoina käytetty ainakin Tampereen yliopiston kirjastossa, Turun kauppakorkeakoulun kirjastossa (Nygren, 28) ja Teknillisen korkeakoulun kirjastossa (Muhonen, 25). Lähdeanalyysista tutkimusmenetelmänä ovat kirjoittaneet mm. Riitta Kärki ja Terttu Kortelainen (Kärki, 1996). Kortelaisen mukaan voidaan lähdeanalyysia käyttää mm. selvittämään kuinka käytettyjä kausijulkaisut ovat alan tutkimuksessa tai kuinka paljon alan tutkimuksessa tarvitaan historiallista aineistoa. (Kortelainen, 27 s. 161). Tätä tietoa on mahdollista hyödyntää aineiston hankinnassa ja kokoelmien karsinnassa. Lähdeanalyysi on myös tapa selvittää oman yliopiston tutkimuksen tarvitsemia ydinaineistoja (Kortelainen, 27 s ). Pauliina Aittala on suorittanut tässä tutkimuksessa väitöskirjojen viitteiden tarkistukset. Tapani Takalo on kirjoittanut raportin sekä tehnyt yhteenvedot saaduista tuloksista.

3 2- Tutkimusaineisto Tässä selvityksessä on aloitettu lähdeanalyysi Lapin yliopiston väitöskirja-aineistoon. Analyysiin on otettu uusimpia väitöskirjoja eri tiedekunnista. Kaupan- ja matkailun tiedekunnasta ei vuonna ole ilmestynyt väitöskirjaa. Emme halunneet ottaa vanhempaa väitöskirjaa mukaan, sillä kirjaston tarjonta on uusien e-aineistojen osalta muuttunut niin, että tämän hetken tutkimuksella on vaikea selvittää olisiko kyseinen aineisto ollut väitöskirjan tekoaikana tutkijan saatavissa vuonna 25 tai 26. Tutkitut väitöskirjat ovat: 1. Koivumaa, Jari (28) Geopoliittista kuvittelua Pohjois-Suomen raja-alueilla : tutkimus perifeerisyyden purkamisesta kylmän sodan jälkeisessä kansainvälisessä järjestelmässä Rovaniemi, Lapin yliopisto. (Yhteiskuntatieteellinen tiedekunta) 2. Syrjäkari, Maire (27) Opettaja ohjaajana verkossa : tuutoreiden kokemuksia verkkoohjaamisesta Akateemiset opiskelutaidot verkkokurssilla. Rovaniemi, Lapin yliopisto. (Kasvatustieteellinen tiedekunta) 3. Seppänen, Arto (27) Tunnustus kirkon oikeutena. Rovaniemi, Lapin yliopisto. (Oikeustieteellinen tiedekunta) 4. Laukkanen, Marjo (27) Sähköinen seksuaalisuus : tutkimus tyttöydestä nettikeskusteluissa. Rovaniemi, Lapin yliopistokustannus. (Taiteiden tiedekunta). 3. Tutkimusmenetelmät Väitöskirjojen lähdeviitteiden saatavuus on selvitetty Lapin yliopiston kirjaston Hilla-tietokannasta painettujen aineistojen osalta. Verkkoaineisto on selvitetty kirjaston Nelli-portaalista. Sieltä on myös selvitetty ulkomaisten lehtien saatavuutta riippumatta siitä onko tutkija merkinnyt lähdeviitteeseen julkaisun e-aineistona. Mikäli tekijä on merkinnyt lähdeviitteeseen internetosoitteen, on pyritty selvittämään osoitteen avautuminen tällä hetkellä. Pieni osa käytetyistä osoitteista ei avautunut, mikä voi johtua lisenssiongelmista tai osoitteen vanhenemisesta. Tutkimusaineisto jaoteltiin kotimaisiin ja ulkomaisiin aineistoihin lehtien ja monografioiden osalta. Muussa aineistossa ei tätä jaottelua tehty aineistojen vähäisyyden johdosta. Aineistot jaoteltiin karkeasti ajan mukaan neljään kategoriaan: 2-luku, 199-luku, 198-luku ja vanhemmat. Aineistot jaoteltiin saatavuuden mukaan painettuihin, verkkoaineistoihin ja ei-saataviin. Viimeksi mainittu tarkoittaa, sitä, että aineistoa ei ole saatavissa Lapin yliopiston kirjastosta painettuna, lisenssisopimuksen perusteella tai vapaasti verkossa. Ongelmia aiheuttivat teosten eri painokset. Tutkija on saattanut käyttää teoksesta vuoden 1995 painosta. Kirjastolla on samasta teoksesta vuoden 1998 muuttumaton painos. On ilmeistä, että tällöin tutkijalla ei ole ollut käytössään teos Lapin yliopiston kirjastosta. Kun vastaava teos kuitenkin olisi ollut kirjaston kautta saatavilla, on taulukkoon merkitty teos Lapin yliopiston kirjastosta saaduksi. Verkkolehdissä virhettä voi aiheutua siitä, että Ebscon palvelussa lehdet eivät ole pysyviä. Näin voi olla tilanne, jossa lehti on ollut lisensioituna tutkimuksen tekoaikaan, mutta

4 poistunut sen jälkeen palvelusta. Tällöin tilanne näyttäisi siltä, että kirjastolla ei ole aineistoa lisensioituna. Muu aineisto kategoriassa on monenlaista aineistoa. Sinne on merkitty mm. verkkosivut, jotka eivät ole lehtiä tai verkkomonografioita. Myös arkistoaineistoon kuuluvia aineistoja, kuten kokouspöytäkirjoja (mm. Seppäsen väitöskirjasta) on tässä aineistossa. Kokoomateokset ja aikakausjulkaisut on laskettu jokaisen teoksessa olleen artikkelin kohdalta eri teokseksi. Näin ollen viitteiden määrä on suurempi kuin tekijöiden käyttämien julkaisujen määrä. 4. Tutkimustulokset Tutkituissa väitöskirjoissa oli yhteensä 16 viitettä. Seppäsen väitöskirjassa oli 426 viitettä, Syrjäkarilla 227, Laukkasella 221 ja Koivumaalla 186 viitettä. Kuvio 1. Aineiston saatavuus Lapin yliopiston kirjastossa 269; 25 % 1; 9 % 691; 66 % On painettu On verkkodokumentti Ei ole Kuviosta käy ilmi, että kaksi kolmasosaa lähdeaineistosta on saatavana painettuna Lapin yliopiston kirjastosta, 9 prosenttia verkkojulkaisuna (joista osa on vapaasti verkossa olevaa materiaalia) ja neljäsosan tutkija on joutunut hankkimaan muista kirjastoista tai arkistoista. Kuviosta käy samalla ilmi se, että suuri osa väitöskirjantekijöiden käyttämästä aineistosta on edelleen painettua kirjallisuutta. Ainoastaan noin 1 % on verkkomateriaalia.

5 Kuvio 2. Aineiston saatavuus väitöskirjoittain 45 4 Aineiston saatavuus väitöskirjoittain Ei ole On verkkodokumentti On painettu Koivumaa Syrjäkari Seppänen Laukkanen Parhaiten oli aineistoa saatavissa Laukkasen ja Koivumaan väitöskirjoihin. Niistä ainoastaan 11.8 % aineistosta tutkija joutui hankkimaan Lapin yliopiston ulkopuolelta. Syrjäkarin väitöskirjaaineistosta 83,7 % löytyi joko Lapin yliopistosta tai vapaasti verkosta. Seppäsen oikeustieteen väitöskirjan aineiston saatavuus poikkeaa huomattavasti muiden väitöskirjojen aineiston saatavuudesta. Ainoastaan 56,8 % aineistosta oli saatavissa Lapin yliopistosta tai verkkomateriaalina. Tästä tarkemmin hieman edempänä, kun tarkastelen lähemmin Seppäsen väitöskirjan lähdeviitteitä. Kuvio 3 Aineiston ikäjakauma ja saatavuus Ei ole On verkkodokumentti On paperimuodossa

6 Käytetyistä lähteistä puolet oli 2-luvulta, 3 % 199 luvulta, 11 % 198-luvulta ja 9 % tätä vanhempia. Vanhin lähdeviite oli vuodelta Seppäsen väitöskirjassa: Shauman Frans Ludvig, 1837, De fundamento fidei. Aineiston saatavuus on parhainta luvun aineistoilla. Niistä on 8 % saatavissa joko painettuna tai elektronisena. Lähes samaan saatavuuteen päästiin 2-luvun aineistossa. Niistä löytyi 79 % joko verkkomateriaalina tai painettuna Lapin yliopiston kirjastosta. Heikointa on saatavuus vanhimmassa aineistossa. Siellä ainoastaan 26 % aineistosta löytyi Lapin yliopiston kirjastosta. Tätä vanhempaa aineistoa oli 95 viitettä ja niistä 83 oli Seppäsen väitöskirjassa. Kuvio 4. Aineiston saatavuus aineistolajeittain Ei ole On verkkodokumentti On painettuna 1 Kotimaiset lehdet Ulkomaiset lehdet Kotimaiset monografiat Ulkomaiset monografiat Muu aineisto (verkkojulk.) Hallinnolliset ratk aisut, oikeustapaukset Kotimaisia lehtiartikkeleita on viitteinä 121. Niistä 69, eli vähän yli puolet on 2-luvulta, 13, 199-luvulta, luvulta ja 5 vanhempaa. Paperimuodossa lehtiartikkeleista löytyy 14. E- aineistona ei kotimaisia lehtiä ollut saatavissa. Aineistosta 17 ei ollut saatavissa Lapin yliopiston kirjastossa. Eniten kotimaisia lehtiartikkeleita oli käyttänyt Seppänen (9 artikkeliviitettä). Ulkomaisista lehtiartikkeleista on 33 viitettä. Se on suhteellisen pieni määrä siihen nähden, että yliopisto on panostanut ulkomaisten elektronisten kausijulkaisujen hankintaan voimakkaasti. Kaikki väitöskirjoissa käytetyt lehtiartikkelit ovat 199-luvulta tai 2 luvulta. Aineistosta 6 löytyy paperimuodossa, 14 verkkoaineistona ja 13 ei ole saatavissa Lapin yliopiston kirjastosta. Seppäsen väitöskirjassa ei ole käytetty lainkaan ulkomaisia lehtiartikkeleita. Eniten ulkomaisia lehtiä oli käyttänyt Syrjäkari (26 viitettä).

7 Ulkomaisia monografioita on 252 kpl. Niistä valtaosa on englanninkielisiä. Muutama saksankielinen ja ruotsinkielinen julkaisu löytyy. Ulkomaisista monografioista vain 2 on verkkomuodossa. Aineistosta 67 % on saatavissa Lapin yliopiston kirjastosta. Huonoiten on saatavissa ennen 8-lukua julkaistu aineisto. Siitä vain vajaa 2 % on saatavissa. Suhteessa eniten ulkomaista monografia-aineistoa olivat käyttäneet Laukkanen (83 teosta) ja Koivumaa (8 teosta). Kuvio 5. Ulkomaiset monografiat 12 1 ei löydy 8 6 on verkkodokumenttina 4 On paperimuodossa Kotimaiset monografiat on suurin aineistoryhmä viitteissä. Yhteensä aineistoa on 558 kappaletta, mikä on 52 % koko aineistosta. Tästä aineistosta on saatavissa 8 % joko painettuna tai verkosta. Verkkodokumentteina (34 kpl) kotimaisissa monografioissa on lähinnä uusia väitöskirjoja ja virallisjulkaisuja. Heikoin saatavuus on vanhimmassa ryhmässä (ennen vuotta 1979 julkaistu aineisto), jossa saatavuus on vain 37 %. Suurin osa (46 kpl) vanhasta monografia-aineistosta löytyy Seppäsen väitöskirjasta. Tässä yhteydessä ei ole käyty läpi Lapin yliopiston kirjastossa olevaa luetteloimatonta aineistoa. Muutama kokoomateos on viitteissä useampaan kertaan (esim. Syrjäkarin väitöskirjassa). Kuvio 4. Kotimaisten monografioiden saatavuus 35 3 ei löydy on verkkodokumenttin a On paperimuodossa

8 Muuta, erittelemätöntä aineistoa on 7 viitettä. Aineisto sisältää verkkosivuja, arkistoaineistoa (Seppäsen väitöskirjan kokouspöytäkirjoja), pro gradu-tutkielmia ja muuta erittelemätöntä aineistoa. Aineistossa on 48 verkkodokumenttia, 3 painettua Lapin yliopistossa olevaa dokumenttia ja 19 muualta hankittavaa julkaisua. Eniten tätäkin aineistoa löytyi Seppäsen väitöskirjasta. Seppäsen väitöskirjan lähdeviitteissä on lisäksi eritelty hallinnolliset ratkaisut ja oikeustapaukset muusta aineistosta. Käsittelen ne kyseisen väitöskirjan kohdalla. 5. Seppäsen väitöskirja Tarkastelen seuraavassa lähemmin Seppäsen väitöskirjaa sen poiketessa lähdeaineistonsa määrän ja koostumuksen perusteella selvästi muista nyt tutkittavana olevista väitöskirjoista. Väitöskirja on poikkitieteellinen liikkuen oikeustieteen ja teologian välimaastossa. Väitöskirjan viitemäärä on huomattavasti suurempi kuin muissa tämän tutkimuksen väitöskirjoilla. Kaavio 3. Seppäsen väitöskirjan aineistot Ei ole On verkkodokumentti On painettuna Kotimaiset lehdet Ulkomaiset lehdet Kotimaiset m onografiat Ulkomaiset m onografiat V erk k ojulk ais ut Hallinnolliset ratkaisut, oikeustapaukset M uut lähteet Väitöskirjan aineistossa suurta osaa ulkomaisesta monografiamateriaalista ei ole LaYK:sta saatavilla. Tätä aineistoa on yhteensä 42 kpl. Niistä on saatavilla vain 3. Tutkija on joutunut hankkimaan 39 julkaisua muista kirjastoista. Näistä 39 julkaisusta 4 on vuoden 199 jälkeen painettu, luvulta ja 27 vanhempia. Tästä voi päätellä, että vanhaa teologiaan ja oikeustieteelliseen liittyvää ulkomaista aineistoa ei Lapin yliopistosta ole kovin hyvin saatavilla. Aineistoa lähemmin tarkasteltaessa siitä suuri osa on enemmänkin teologista kuin oikeustieteellistä materiaalia. Seppäsen julkaisun kotimaisesta monografia aineistosta kirjastosta löytyy 13, 6 löytyy verkkomateriaalina ja 93:a ei ole saatavilla. Näistä ei saatavilla olevista kolmasosa on 2-luvulta, kolmasosa luvuilta ja kolmasosa vanhempaa. Uusia ei-saatavissa olevia julkaisuja tutkittaessa voi huomata niiden olevan uskontoon liittyviä kuten Suomen teologisen kirjallisuusseuran julkaisut. Asiaa voisi tutkia edelleen selvittämällä luokituksen ja asiasanoituksen perusteella puuttuvien julkaisujen aihealuetta.

9 Ulkomaisia kausijulkaisuja ei väitöskirjassa ole käytetty lainkaan. Kotimaisista lehdistä löytyy lähinnä 2 julkaisua, joita ei kirjastossa ole: Perusta ja Teologinen aikakauskirja. Hallinnollisia ratkaisuja ja oikeustapauksia on yhteensä 25. Niistä vain 2 löytyy kirjastosta. Loput 23 ovat kirkollisten oikeuselinten, kuten tuomiokapitulien, päätöksiä. Niitä Lapin yliopistolla ei ole kokoelmissaan. Muut lähteet sisältävät kirkollisten viranomaisten pöytäkirja-aineistoa, komiteanmietintöjä ja osin arkistoaineistoksi luokitettavaa aineistoa. 6. Pohdintaa Näin pienestä määrästä väitöskirjoja ei voi kovin suuria yleistyksiä tehdä. Näyttää kuitenkin siltä, että verrattuna aikaisemmin muissa yliopistoissa tehtyihin edellä mainittuihin tutkimuksiin ei aineiston saatavuus keskimäärin poikkea oleellisesti Lapin yliopistossa siitä, mitä se on muissa yliopistoissa. Nygrenin tutkimuksessa todettiin, että samalla alalla (kauppatieteet) väitöskirjojen määrän lisääminen tutkimuksessa neljästä viiteen muutti tuloksia vain parin prosentin verran (Nygren, s. 7). Tässä tutkimuksessa yhteiskuntatieteiden, kasvatustieteiden ja taiteiden tiedekuntien väitöskirjojen aineistojen saatavuudessa ei ollut suuria eroja. Sen sijaan tutkitun oikeustieteen väitöskirjan aineistot olivat saatavissa huomattavasti heikommin kuin muiden alojen väitöskirjojen aineistot. Tutkittu oikeustieteen väitöskirja on teologian ja oikeustieteen poikkitieteellinen julkaisu. Erityisesti teologian aineistoa on kirjastossa heikosti saatavissa. Samoin saattoi huomata, että vanhempi ennen vuotta 1979 julkaistun aineiston tutkija on joutunut hankkimaan Lapin yliopiston kirjaston ulkopuolelta. Tulevaisuudessa on syytä selvittää useammasta oikeustieteen väitöskirjasta, onko niiden aineistojen saatavuus lähempänä yleistä aineiston saatavuuden linjaa. Lapin yliopiston nuoruus näkyy siinä, että vanhempaa monografia-aineistoa on heikosti saatavilla tutkijoiden käyttöön. Tämä näkyy esimerkiksi Seppäsen teoksessa käytettyjen lähteiden kohdalla. Tämän tutkimuksen perusteella voisi olla perusteltua panostaa enemmän työvoimaa lahjoitetun luetteloimattoman aineiston luettelointiin ja indeksointiin. Ulkomaisen kausijulkaisuaineiston käytön pieni määrä näissä väitöskirjoissa asettaa pohtimaan sitä, onko tähän aineistoon laitettu taloudellinen panostus suhteessa aineiston käyttöön. Kirjasto panostaa huomattavasti ulkomaiseen verkkomuotoiseen kausijulkaisuaineistoon. Olisi hyvä selvittää lähdeanalyysin avulla käyttävätkö varttuneemmat tutkijat ja toisaalta pro gradu töiden tekijät runsaammin tätä ulkomaista kausijulkaisuaineistoa. Tulevaisuudessa olisi mielenkiintoista tutkia tarkemmin sitä aineistoa, mitä ei Lapin yliopistosta löydy. Onko aineistolla joitain yhteisiä piirteitä? Minkä alan aineistosta on kysymys? Onko aineisto hankittavissa olevaa? Kasautuuko aineisto jonkin ominaisuuden perusteella? Onko aineisto saman alan väitöskirjoissa samantyyppistä (esimerkiksi metodijulkaisuja)? Puuttuuko kirjastosta joitain keskeisiä aineistoja, joita useat tutkijat käyttävät? Mitkä tekijät vaikuttavat aineiston käyttöön ja valikoitumiseen tutkimusprosessissa? Näihin kysymyksiin voisi tulevaisuudessa etsiä vastauksia muualla tehtyihin tutkimuksiin perehtymällä, asiakaskyselyillä ja jatkotutkimuksilla.

10 Lähdeluetteloa. Tulossopimus (haettu ) pdf (Lapin yliopiston sisäisessä verkossa) Kortelainen, Terttu (27) Infometriset menetelmät kokoelman arvioinnisssa. Teoksessa Wilen, Raine, Kortelainen Terttu. Kirjastokokoelmien kehittämisen ja arvioinnin perusteet: teoria, menetelmät, käytäntö. Helsinki Yliopistopaino. s Kärki, Riitta, Kortelainen, Terttu (1996) Johdatus bibliometriikkaan. Tampere, Informaatiotutkimuksen yhdistys. Lahtela, Marjut, (27) Lapin yliopiston kaukopalvelun tilauspyynnöt ja toteutunet tilaukset (haettu ). (Edellyttää tunnuksia Lapin yliopiston optima-palveluun) Muhonen, Ari (25) Viitetiedolla vaikutusten jäljille. Signum 37 (25) 2, s Nygren, Ulla, Iivonen, Mirja, Valtari, Anu, Heikkilä, Tanja (28): Palveleeko kirjaston kokoelma väitöskirjatutkimusta? Signum 4 (28):1 s

Lapin yliopiston väitöskirjojen viiteanalyysi

Lapin yliopiston väitöskirjojen viiteanalyysi Lapin yliopiston väitöskirjojen viiteanalyysi Tapani Takalo 19.8.21 1 Sisällys Kokoelmatyö... 1 Viiteanalyysi 2 Tavoitteet... 2 Tutkimusmenetelmät... 2 Väitöskirjat... 3 Saatavuus väitöskirjoittain...

Lisätiedot

Tiedosta ei ole pulaa informaaatiolukutaidot opiskelua ja työelämää varten. Virpi Palmgren Kirsi Heino

Tiedosta ei ole pulaa informaaatiolukutaidot opiskelua ja työelämää varten. Virpi Palmgren Kirsi Heino Tiedosta ei ole pulaa informaaatiolukutaidot opiskelua ja työelämää varten Virpi Palmgren Kirsi Heino Kirjasto-opetuksen palikat Kohderyhmät Näkyvyys Käytäntö Tarpeen mukaan Kustannukset Opetustiimi Muuttuvuus

Lisätiedot

Kuinka hyvin Lapin yliopiston kirjaston kokoelmat auttavat pro gradu -tutkielman teossa?

Kuinka hyvin Lapin yliopiston kirjaston kokoelmat auttavat pro gradu -tutkielman teossa? Kuinka hyvin Lapin yliopiston kirjaston kokoelmat auttavat pro gradu -tutkielman teossa? Lähdeanalyysi Lapin yliopistossa valmistuneista pro gradu -tutkielmista Till Paala 22.12.2009 Sisältö 1 Aluksi 3

Lisätiedot

JYK ja Varastokirjasto

JYK ja Varastokirjasto JYK ja Varastokirjasto Kaisa Saikkonen 17.2.2016 Periaatteet Noudatamme Varastokirjaston tarkennettua ohjeistusta Tarkistamme puutteet Vaarista/Melindasta Emme lähetä kotimaista aineistoa Emme pääsääntöisesti

Lisätiedot

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa

Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Oikeuskirjallisuus Eduskunnan kirjastossa Mirja Pakarinen 28.11.2017 Koulutuksen sisältö Millaista oikeuskirjallisuutta Miten löydän tarvitsemani aineiston kun Selma-kokoelmatietokanta on osana Finna -

Lisätiedot

TUNNUSLUKUJEN LASKENTAKAAVAT Päivitetty 4.6.2012. Kirjaston käyttö

TUNNUSLUKUJEN LASKENTAKAAVAT Päivitetty 4.6.2012. Kirjaston käyttö TUNNUSLUKUJEN LASKENTAKAAVAT Päivitetty 4.6.2012 Kirjaston käyttö Kirjastokäynnit kohdeväestö Kirjaston käyttö ja käyttäjät 2.10 Kirjastokäynnit a) Käyntien määrä vuodessa (Kirjastot 0.1 Kirjastotyypit

Lisätiedot

Väitöskirjojen lähteet ja niiden saatavuus valtiotieteissä - lähdeanalyysin tuloksia

Väitöskirjojen lähteet ja niiden saatavuus valtiotieteissä - lähdeanalyysin tuloksia Väitöskirjojen lähteet ja niiden saatavuus valtiotieteissä - lähdeanalyysin tuloksia Mika Holopainen Tässä artikkelissa esitetään yhteenvetoa tutkimuksesta, jossa kohteena oli viiden Helsingin yliopiston

Lisätiedot

JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI

JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI Johdanto Nelli-portaaliin 1 (7) JOHDANTO: NELLI KANSALLINEN TIEDONHAKUPORTAALI Nelli-portaali on väline tiedonhakuun ja -hallintaan. Nellin kautta pääsee käyttämään sähköisiä aineistoja, esim. sanakirjoja,

Lisätiedot

Hankinta- ja kokoelmayhteistyö Lapin korkeakoulukirjastossa

Hankinta- ja kokoelmayhteistyö Lapin korkeakoulukirjastossa Hankinta- ja kokoelmayhteistyö Lapin korkeakoulukirjastossa Esitys Kaukopalvelupäivillä Oulussa 16.5.2013 Outi Vaattovaara Lapin korkeakoulukirjasto Taustaa Perustettu 2010, yksi Lapin korkeakoulukonsernin

Lisätiedot

Lapin yliopiston kaukopalvelu, tilauspyynnöt ja toteutuneet tilaukset 1993 2007

Lapin yliopiston kaukopalvelu, tilauspyynnöt ja toteutuneet tilaukset 1993 2007 Lapin yliopiston kaukopalvelu, tilauspyynnöt ja toteutuneet tilaukset 1993 2007 Marjut Lahtela harjoittelija Lapin yliopiston kirjasto elokuu 2007 Sisällysluettelo 1. Johdanto 3 1.1. Kuihtuuko kaukopalvelu?

Lisätiedot

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kokoelmapolitiikka on voimassa 29.8.2011 alkaen. 1. KOKOELMAPOLITIIKAN TARKOITUS JA TAVOITTEET Kokoelmapolitiikan yhtenä tarkoituksena on olla apuna kirjaston

Lisätiedot

E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa

E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa FinELibin aineistopäivä 9.3.2011 Marja Hirn ja Seija Karvanen www.helsinki.fi/yliopisto 1 Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmapolittiisen ohjelman linjauksia

Lisätiedot

Tieteellisten kirjastojen yhteistilasto. Kirjastotilastotietokanta - KITT Biblioteksstatistikdatabasen - BIS Library Statistics Database - LISDA

Tieteellisten kirjastojen yhteistilasto. Kirjastotilastotietokanta - KITT Biblioteksstatistikdatabasen - BIS Library Statistics Database - LISDA Tieteellisten kirjastojen yhteistilasto Kirjastotilastotietokanta - KITT Biblioteksstatistikdatabasen - BIS Library Statistics Database - LISDA Kirjastotilastoinnin prosessikuvaus Yhteistilastoprosessi

Lisätiedot

KESKITETTY JULKAISUTIETOJEN TALLENTAMINEN

KESKITETTY JULKAISUTIETOJEN TALLENTAMINEN KESKITETTY JULKAISUTIETOJEN TALLENTAMINEN Artikkelit Konferenssijulkaisut Kirjat 15.5.2014 Marja Leena Harjuniemi Informaatikko / JYK Kirjasto TUTKA 1.4.2013 Huhtikuusta 2014 alkaen kirjasto syöttää julkaisutiedot

Lisätiedot

Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston

Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston Kuinka tutkijat hakevat tietoa Aaltoyliopiston kauppakorkeakoulussa Taloustieteellisten aineistojen sisällönkuvailupäivä Toukokuu 2012 Juha Holopainen email: juha.holopainen@aalto.fi FinELib toteutti syys-lokakuussa

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen Painetun aineiston saatavuus Suomessa Viikki 2.11.2011 Pentti Vattulainen Säädöspohjaisia tehtäviä: kokoelmat Vapaakappalekirjastot Yleisten kirjastojen keskuskirjasto Maakuntakirjastot Varastokirjasto

Lisätiedot

AAPELISSA KATTAVA PAINETTU KOKOELMA - LISENSOIDUN E- AINEISTON KÄYTTÖ VÄHÄISTÄ!

AAPELISSA KATTAVA PAINETTU KOKOELMA - LISENSOIDUN E- AINEISTON KÄYTTÖ VÄHÄISTÄ! KIRJASTO- JA TIETOPALVELUT Savonia-ammattikorkeakoulun opinnäytetöiden lähdeanalyysi AAPELISSA KATTAVA PAINETTU KOKOELMA - LISENSOIDUN E- AINEISTON KÄYTTÖ VÄHÄISTÄ! 29.4.2016 TEKIJÄT : Miia Mähönen, opiskelija,

Lisätiedot

Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana

Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana Tekijänoikeusseminaari 10.10.2008 Kustannuspäällikkö Outi Sisättö Tampereen yliopiston kirjasto Julkaisukeskus Esityksen pääkohdat Taustaksi Tunnuslukuja,

Lisätiedot

TIETEELLISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTILASTOSSA LASKETTAVAT TUNNUSLUVUT

TIETEELLISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTILASTOSSA LASKETTAVAT TUNNUSLUVUT TIETEELLISTEN KIRJASTOJEN YHTEISTILASTOSSA LASKETTAVAT TUNNUSLUVUT Laskentakaavat 21. TAMMIKUUTA 2019 MARKKU LAITINEN Kansalliskirjasto, Viestintä ja kulttuuripalvelut Sisällysluettelo Tieteellisten kirjastojen

Lisätiedot

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle

Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle Informaatiolukutaidon perusteet: tärkeimpiä tiedonlähteitä TuKKK Porin opiskelijalle Sisältö mistä löytyy hyödyllistä tietoa ja miten? vilkaisu Porin tiedekirjaston uusiin kotisivuihin verkkoaineistojen

Lisätiedot

Asiantuntijana työmarkkinoille

Asiantuntijana työmarkkinoille Asiantuntijana työmarkkinoille Vuosina 2006 ja 2007 tohtorin tutkinnon suorittaneiden työllistyminen ja heidän mielipiteitään tohtorikoulutuksesta 23.8.2010, Helsinki Juha Sainio, Turun yliopisto Aineisto

Lisätiedot

Tieto matkaa maailmalle

Tieto matkaa maailmalle Tieto matkaa maailmalle Avoimen julkaisemisen parhaat käytänteet Helsinki 31.1.2017 Ulla Ikäheimo & Tarja Mäkinen Sisältö Mitä on metatieto Kuvailusäännöt ja formaatit Sanastot ja Finto Henkilöt Tunnisteet

Lisätiedot

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi.

Pääluvun tekstin jälkeen tuleva alaotsikko erotetaan kahdella (2) enterin painalluksella,väliin jää siis yksi tyhjä rivi. KIRJALLISEN TYÖN ULKOASU JA LÄHTEIDEN MERKITSEMINEN Tämä ohje on tehty käytettäväksi kasvatustieteiden tiedekunnan opinnoissa tehtäviin kirjallisiin töihin. Töiden ohjaajilla voi kuitenkin olla omia toivomuksiaan

Lisätiedot

Paneelin 20 näkökulma. Sami Pihlström Tutkijakollegium & teologinen tdk, Helsingin yliopisto sami.pihlstrom@helsinki.fi

Paneelin 20 näkökulma. Sami Pihlström Tutkijakollegium & teologinen tdk, Helsingin yliopisto sami.pihlstrom@helsinki.fi Paneelin 20 näkökulma Sami Pihlström Tutkijakollegium & teologinen tdk, Helsingin yliopisto sami.pihlstrom@helsinki.fi Tutkijakollegium/ Sami Pihlström/ JUFO-seminaari 3.2.2015 1 Taustaa Paneeli 20: Filosofia

Lisätiedot

VARASTOKIRJASTO Tulossopimus

VARASTOKIRJASTO Tulossopimus VARASTOKIRJASTO 2013-2016 Tulossopimus 19.4.2012 VARASTOKIRJASTON ORGANISAATIO OKM johtokunta johtaja metadata logistiikka JOHTOKUNTA Ari Muhonen, pj Ulla Nygren, vpj, Turun yliopisto Dorrit Gustafsson,

Lisätiedot

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO

HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO HELSINGIN YLIOPISTON KIRJASTO Tuija Korhonen 1 KAIKKIEN KIRJASTO SUOMEN SUURIN YLIOPISTOKIRJASTO. PALVELEMME YLI 40 000 OPISKELIJAN JA TYÖNTEKIJÄN KANSAINVÄLISTÄ TIEDEYHTEISÖÄ NELJÄLLÄ KAMPUKSELLA JA VERKOSSA.

Lisätiedot

Erikoiskirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013

Erikoiskirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Erikoiskirjastojen kansallinen käyttäjäkysely 2013 Hyvä asiakkaamme! Pyydämme sinua vastaamaan kirjastopalveluita koskevaan asiakaskyselyyn. Kyselyn tuloksia käytetään kirjastopalveluiden arvioinnissa

Lisätiedot

KORKEAKOULUJEN KOPIOINTILUPA. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut

KORKEAKOULUJEN KOPIOINTILUPA. Yliopistot ja ammattikorkeakoulut KORKEAKOULUJEN KOPIOINTILUPA Yliopistot ja ammattikorkeakoulut Kopiointilupa helpottaa teosten käyttöä Kopioston kopiointilupa on hyödyllinen apu opetuksessa. Se mahdollistaa painettujen julkaisujen osittaisen

Lisätiedot

KORKEA- KOULUJEN KOPIOINTILUPA

KORKEA- KOULUJEN KOPIOINTILUPA KORKEA- KOULUJEN KOPIOINTILUPA YLIOPISTOT JA AMMATTIKORKEAKOULUT Kopioston kopiointilupa on hyödyllinen apu opetuksessa. Se mahdollistaa painettujen julkaisujen osittaisen kopioimisen ja digitoimisen,

Lisätiedot

Näkymätön kokoelma. Ari Muhonen STKS seminaari 17.3.2015

Näkymätön kokoelma. Ari Muhonen STKS seminaari 17.3.2015 Näkymätön kokoelma Ari Muhonen STKS seminaari 17.3.2015 Asiani tänään Näkymätön kokoelma Kirjaston uusi paradigma Tarjooma Kirjaston omat kokoelmat Aineistojen yhteiskäyttö Avoimesti saatavilla olevat

Lisätiedot

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014)

TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) TIEDONHANKINNAN PERUSTEET (1 op) harjoitus 1 (TaY Pori syksy 2014) Tärkeimmät kotimaiset hakupalvelut Porin tiedekirjaston kotisivut (kerrataan pikaisesti) Porin tiedekirjaston painettu aineisto Tutcatista:

Lisätiedot

Varastokirjasto - ei varasto vaan kirjasto. STKS:n seminaari 20.1.2011

Varastokirjasto - ei varasto vaan kirjasto. STKS:n seminaari 20.1.2011 Varastokirjasto - ei varasto vaan kirjasto STKS:n seminaari 20.1.2011 Taustaa Varastokirjasto perustettiin Kuopioon 1989 helpottamaan yliopistokirjastojen tilaongelmia (-> useita komiteanmietintöjä tilaongelmista

Lisätiedot

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 MARTTILAN KUNNANKIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA Kulttuurilautakunta 6.3.2013, 8, liite 3 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 KIRJASTON TEHTÄVÄT JA ASIAKKAAT... 4 3 NYKYISET

Lisätiedot

Kokoelmat kotona vai maailmalla? - kirjastojen kokoelmapolitiikan muutos säilyttäjästä saatavuuden varmistajaksi

Kokoelmat kotona vai maailmalla? - kirjastojen kokoelmapolitiikan muutos säilyttäjästä saatavuuden varmistajaksi Jarmo Saarti Kokoelmista vapautetut aineistojen poistaminen kirjaston kokoelmista 1.11.2010 Kokoelmat kotona vai maailmalla? - kirjastojen kokoelmapolitiikan muutos säilyttäjästä saatavuuden varmistajaksi

Lisätiedot

Johdatus julkaisufoorumin toimintaan

Johdatus julkaisufoorumin toimintaan Johdatus julkaisufoorumin toimintaan Suunnittelija Janne Pölönen (TSV) Metodifestivaali 2015 19.8.2015 Tampereen yliopisto Esityksen sisältö 1. Julkaisufoorumi-luokitus 2. Luokituksen käyttö rahoitusmallissa

Lisätiedot

VARASTOKIRJASTON TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2005-2008

VARASTOKIRJASTON TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2005-2008 VARASTOKIRJASTON TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2005-2008 Varastokirjasto on opetusministeriön alainen valtakunnallinen kirjasto, joka palvelee maamme tieteellisiä, yleisiä ja muita kirjastoja. Varastokirjaston

Lisätiedot

Painetun aineiston saatavuus Anna-Maria Soininvaara

Painetun aineiston saatavuus Anna-Maria Soininvaara Painetun aineiston saatavuus Anna-Maria Soininvaara Helsingin kaupunginkirjasto 4.11.2011 PAINETTU VS DIGITAALINEN Yleiset kirjastot ovat vasta siirtymässä digitaalisiin aineistoihin. Painettua aineistoa

Lisätiedot

Nelli kaukopalvelutyössä

Nelli kaukopalvelutyössä Nelli kaukopalvelutyössä Jouni Nevalainen 22.5.2008 Esityksen sisältö Mikä Nelli-portaali on? Pikahaku, tietokannat, E-lehdet, monihaku Hakeminen Nellissä OmaNelli SFX-linkitys Nelli-portaali, miksi? TKK:lla

Lisätiedot

Kansallisten viitetietokantojen hyödyntäminen JUREssa

Kansallisten viitetietokantojen hyödyntäminen JUREssa Kansallisten viitetietokantojen hyödyntäminen JUREssa JURE-projektin tulosseminaari, 24.11.2011 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Kansallinen julkaisurekisteri ja kotimaiset julkaisut JURE:n lähtökohta:

Lisätiedot

Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely ammattikorkeakouluille 2007

Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely ammattikorkeakouluille 2007 Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely ammattikorkeakouluille 2007 Tutkimuksen tarkoitus Tällä kyselyllä kartoitetaan elektronisten aineistojen käyttöä ammattikorkeakouluissa. Kyselyn tuloksia

Lisätiedot

Arto, Linda ja Fennica kansallisen julkaisurekisterin tietojen lähteinä. Asiantuntijakokous, Jyrki Ilva

Arto, Linda ja Fennica kansallisen julkaisurekisterin tietojen lähteinä. Asiantuntijakokous, Jyrki Ilva Arto, Linda ja Fennica kansallisen julkaisurekisterin tietojen lähteinä Asiantuntijakokous, 19.4.2011 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Jure-projekti ja kansallinen julkaisurekisteri OKM:n rahoittama

Lisätiedot

PORVOON KOTISEUTUKOKOELMA JA UUDENMAAN MAAKUNTA-AINEISTO. Kokoelmapolitiikka

PORVOON KOTISEUTUKOKOELMA JA UUDENMAAN MAAKUNTA-AINEISTO. Kokoelmapolitiikka PORVOON KOTISEUTUKOKOELMA JA UUDENMAAN MAAKUNTA-AINEISTO Kokoelmapolitiikka Porvoon kaupunginkirjasto Uudenmaan maakuntakirjasto 1.1.2013 Porvoon kaupunginkirjasto Uudenmaan maakuntakirjasto PORVOON KOTISEUTUKOKOELMA

Lisätiedot

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TuKKK Pori Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Helsingin yliopiston kirjasto 1

Helsingin yliopiston kirjasto 1 Helsingin yliopiston kirjasto 1 TIETEELLINEN TIETO KUULUU KAIKILLE Suomessa tieteelliset kirjastot ovat avoinna kaikille ja tarjoavat esteettömän pääsyn tieteellisen tiedon lähteille. Helsingin yliopiston

Lisätiedot

Tieteellisten seurojen julkaisutoiminta Eeva-Liisa Aalto

Tieteellisten seurojen julkaisutoiminta Eeva-Liisa Aalto Tieteellisten seurojen julkaisutoiminta 17.9.2004 Eeva-Liisa Aalto Kotimaisten sarjojen esikoiset Suomalaisen Kirjallisuuden Seuran toimituksia 1834 Acta Societatis Scientiarum Fennicae 1840 Suomi, Tidskrift

Lisätiedot

KOPIOINTILUPA YLIOPISTOILLE JA AMMATTIKORKEAKOULUILLE

KOPIOINTILUPA YLIOPISTOILLE JA AMMATTIKORKEAKOULUILLE KOPIOINTILUPA YLIOPISTOILLE JA AMMATTIKORKEAKOULUILLE YLIOPISTOJEN JA AMMATTIKORKEAKOULUJEN KOPIOINTILUPA Tekijänoikeuden suojaaman aineiston kopiointiin opetuksessa, tutkimuksessa ja organisaation hallinnollisessa

Lisätiedot

Yliopistojen kysely 2010

Yliopistojen kysely 2010 Yliopistojen kysely 2010 1 Taustatiedot 1.1 Arvioin seuraavan kirjaston palveluja (valitse yksi vaihtoehto) -> valmis valikko kirjastoista / organisaatioista 1.2 Kirjaston toimipiste, jonka palveluja arvioin

Lisätiedot

Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi

Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi Kirjastostartti 4.9.2012, Luonnontieteiden ja metsätieteiden tiedekunta tietoasiantuntija Heikki Laitinen heikki.laitinen@uef.fi Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi Kirjasto osana yliopistoyhteisöä

Lisätiedot

Julkaisufoorumi ja sen vaihtoehdot suomenkielisen julkaisutoiminnan näkökulmasta

Julkaisufoorumi ja sen vaihtoehdot suomenkielisen julkaisutoiminnan näkökulmasta Julkaisufoorumi ja sen vaihtoehdot suomenkielisen julkaisutoiminnan näkökulmasta Suunnittelija Janne Pölönen (TSV) Ajankohtaista julkaisemisessa 23.3.2017 ESITYS 1. Julkaisufoorumi ja tasoluokat 2. Suomenkieliset

Lisätiedot

Kansallinen kokoelmapolitiikka ja aineistojen yhteiskäyttö Ari Muhonen Kaukopalvelupäivät 2013 16.5.2013

Kansallinen kokoelmapolitiikka ja aineistojen yhteiskäyttö Ari Muhonen Kaukopalvelupäivät 2013 16.5.2013 Kansallinen kokoelmapolitiikka ja aineistojen yhteiskäyttö Ari Muhonen Kaukopalvelupäivät 2013 16.5.2013 Osasto / Henkilön nimi / Esityksen nimi 31.5.2013 1 Kirjaston ydintoiminnot ASIAKKAAT KOKOELMA-

Lisätiedot

Web of Science, Scopus ja Tutka. Matti Rajahonka

Web of Science, Scopus ja Tutka. Matti Rajahonka Web of Science, Scopus ja Tutka Matti Rajahonka 15.5.2014 Julkaisutietoja Tutkaan Voiko julkaisutietoja poimia jostain? Ei kannata tehdä kaksinkertaista työtä. Suomalaisten tieteellisten lehtien artikkelit:

Lisätiedot

Open access Suomessa 2013? Avoin tiede -keskustelutilaisuus, 4.3.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi)

Open access Suomessa 2013? Avoin tiede -keskustelutilaisuus, 4.3.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Open access Suomessa 2013? Avoin tiede -keskustelutilaisuus, 4.3.2013 Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Open access: kultainen ja vihreä tie Kultainen tie (gold road to open access) Open access lehdet,

Lisätiedot

Akateeminen tiedonhankinta - yliopisto-opiskelun perustaito

Akateeminen tiedonhankinta - yliopisto-opiskelun perustaito Lappeenrannan Akateeminen tiedonhankinta - yliopisto-opiskelun perustaito Marja Talikka informaatikko 31.8.2017 1 Akateeminen tiedonhankinta tiedonhankinta on olennainen osa akateemista opiskelua ja tutkimusta

Lisätiedot

Kuoleeko kaukopalvelu? Valtakunnalliset kaukopalvelupäivät, Turku 11.5.2010

Kuoleeko kaukopalvelu? Valtakunnalliset kaukopalvelupäivät, Turku 11.5.2010 Kaukopalvelun todellisuus tilastojen valossa Kuoleeko kaukopalvelu? Valtakunnalliset kaukopalvelupäivät, Turku 11.5.2010 Markku Laitinen Kansalliskirjasto markku.laitinen (at) helsinki.fi http://www.helsinki.fi/~malaitin/

Lisätiedot

POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA. Julkaisuohjeet. Koonnut Pirkko Pussinen

POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA. Julkaisuohjeet. Koonnut Pirkko Pussinen POHJOIS-KARJALAN SAIRAANHOITO- JA SOSIAALIPALVELUJEN KUNTAYHTYMÄN JULKAISUJA Julkaisuohjeet Koonnut Pirkko Pussinen Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä Joensuu 2010 Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Julkaisufoorumin ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan kuulumisia

Julkaisufoorumin ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan kuulumisia Julkaisufoorumin ja Tieteellisten seurain valtuuskunnan kuulumisia Kotimaiset tieteelliset artikkelit näkyväksi -seminaari 25.4.2013 Janne Pölönen ja Johanna Lilja Esityksen sisältö Kysely tiedekustantajille

Lisätiedot

Yhdistymisen haasteet kokoelma- ja hankintatyössä

Yhdistymisen haasteet kokoelma- ja hankintatyössä Yhdistymisen haasteet kokoelma- ja hankintatyössä Lapin korkeakoulukirjasto 15.10.2010 Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjaston kehitys Aloitusvaihe 2007 Mukana: Lapin yliopisto, Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa

Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa Rinnakkaisjulkaiseminen Tampereen yliopistossa käytännöt Kustannuspäällikkö Outi Sisättö Tampereen yliopisto Julkaisukeskus Kuvat Tampereen yliopiston LINNAsta Erja Kymäläinen, Marianne Partanen Rehtorin

Lisätiedot

ARTOn / ARTIVAn hyödyntäminen julkaisutiedonkeruussa

ARTOn / ARTIVAn hyödyntäminen julkaisutiedonkeruussa ARTOn / ARTIVAn hyödyntäminen julkaisutiedonkeruussa Korkeakoulujen julkaisutiedonkeruuseminaari 19.9.2014 Lassi Lager ARTO Kotimainen artikkeliviitetietokanta Yli 1,5 milj. viitettä Yli 1,5 milj. tiedonhakua

Lisätiedot

Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta

Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta Kuvailutiedot tiedonhakijan näkökulmasta 14.10.2013, MA-T Kuvailun päämääränä on mahdollisimman hyvä aineistojen löydettävyys. Kuvailutietojen perusteella tiedonhakijan tulisi voida löytää ja tunnistaa

Lisätiedot

Finnan käyttäjäkysely 2015

Finnan käyttäjäkysely 2015 Finnan käyttäjäkysely 2015 Anne Luotonen Finnan konsortioryhmä 17.2.2016 Kyselyn toteuttaminen Kysely auki 3 viikkoa marras-joulukuussa 2015 kaikissa Finna-näkymissä Vastauksia yhteensä 12 159 kpl, mikä

Lisätiedot

Open access julkaiseminen Helsingin yliopistossa

Open access julkaiseminen Helsingin yliopistossa Open access julkaiseminen Helsingin yliopistossa Marjut Salokannel Helsingin yliopisto 10.10.2008 Tutkimustulosten avoin saatavuus Tutkimuksen vaikuttavuus ja näkyvyys tehostuu; Mahdollistaa jatkotutkimuksen;

Lisätiedot

Julkaisukäytännöt eri tieteenaloilla Hanna-Mari Puuska & Marita Miettinen (Opm julkaisuja 2008:33)

Julkaisukäytännöt eri tieteenaloilla Hanna-Mari Puuska & Marita Miettinen (Opm julkaisuja 2008:33) Julkaisukäytännöt eri tieteenaloilla Hanna-Mari Puuska & Marita Miettinen (Opm julkaisuja 2008:33) Opm sektoritutkimustapaaminen 04.12.2008 Erkki Kaukonen, TaSTI Tutkimusteemat Tieteenalan julkaisuprofiilin

Lisätiedot

KITT. Yhteistilastopäivä 4.12.2007 Sinikka Luokkanen. w w w. h a m k. f i. Ohjausryhmä

KITT. Yhteistilastopäivä 4.12.2007 Sinikka Luokkanen. w w w. h a m k. f i. Ohjausryhmä KITT Yhteistilastopäivä 4.12.2007 Sinikka Luokkanen Ohjausryhmä Ryhmän kokoonpano kaudelle 2007-2009 on seuraava. Yliopistokirjastot Reino Lipponen, LaYK Eila Tapio, OYK Ammattikorkeakoulukirjastot Sinikka

Lisätiedot

Tutka ja julkaisufoorumien murros Mitä tapahtui historialle?

Tutka ja julkaisufoorumien murros Mitä tapahtui historialle? Tutka ja julkaisufoorumien murros Mitä tapahtui historialle? TUTKA 15.5.2014 Jari Ojala Jyväskylän yliopisto, Historian ja etnologian laitos jari.ojala@jyu.fi Suomen yliopistojen julkaisut 2011-2012 Kaikki

Lisätiedot

Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely yleisten kirjastojen asiakkaille 2007

Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely yleisten kirjastojen asiakkaille 2007 Kansallisen elektronisen kirjaston käyttäjäkysely yleisten kirjastojen asiakkaille 2007 Tutkimuksen tarkoitus Tällä kyselyllä kartoitetaan elektronisten aineistojen käyttöä yleisissä kirjastoissa. Kyselyn

Lisätiedot

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden toiminta 2013

Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden toiminta 2013 Kulttuuri-, liikunta- ja nuorisopalveluiden toiminta 2013 Joensuun kaupungin strategiaa Rajaton tulevaisuus toteutetaan elämänkaaren mukaisilla palveluohjelmilla. Työikäisten palveluohjelmassa on yhtenä

Lisätiedot

FinELibin verkkoaineistojen lisensioinnin rakenteellinen kehittäminen. STKS:n Tietoaineistoseminaari 15.10.2010 Arja Tuuliniemi, FinELib

FinELibin verkkoaineistojen lisensioinnin rakenteellinen kehittäminen. STKS:n Tietoaineistoseminaari 15.10.2010 Arja Tuuliniemi, FinELib FinELibin verkkoaineistojen lisensioinnin rakenteellinen kehittäminen STKS:n Tietoaineistoseminaari 15.10.2010 Arja Tuuliniemi, FinELib FinELib-konsortio ja Kansallinen konsortio palveluyksikkö jäseninä

Lisätiedot

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA

KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA KUVATAIDEAKATEMIAN KIRJASTON KOKOELMAPOLITIIKKA 1. KOKOELMAPOLITIIKAN TARKOITUS JA TAVOITTEET Kokoelmapolitiikan tarkoituksena on olla tukena Kuvataideakatemian kirjaston kokoelmien kehittämisessä ja laadun

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

TAMPEREEN YLIOPISTON KIRJASTO JULKAISUKESKUS

TAMPEREEN YLIOPISTON KIRJASTO JULKAISUKESKUS Esityksen pääkohdat Yliopistot kustantajina Helsingin yliopisto Väitöskirjan julkaisuprosessi Tampereen yliopistossa Verkkojulkaiseminen ja väitöskirjan myynti Yliopistot kustantajina Kustantamisen perinteinen

Lisätiedot

Ohjausryhmän kokous 4/2008

Ohjausryhmän kokous 4/2008 Ohjausryhmän kokous 4/2008 Aika: ma 22.09.2008 klo 10.01 11.37 Paikka: Varastokirjasto Päivärannantie 10, neuvotteluhuone Läsnä: Pentti Vattulainen (pj), Vuokko Palonen, Merja Hyödynmaa, Merja Kettunen,

Lisätiedot

Jaana Marvia & Ari Muhonen

Jaana Marvia & Ari Muhonen Asiakkuus, uudet palvelut ja tavoitteet avaavat näköaloja lle Jaana Marvia & Ari Muhonen Opetusministeriö asetti lokakuun lopussa 2006 selvitysryhmän pohtimaan kolmen pääkaupunkiseudun korkeakoulun yhteistyön

Lisätiedot

SOPIMUS JULKAISEMISESTA TURUN YLIOPISTON JULKAISUJA ANNALES UNIVERSITATIS TURKUENSIS -SARJASSA

SOPIMUS JULKAISEMISESTA TURUN YLIOPISTON JULKAISUJA ANNALES UNIVERSITATIS TURKUENSIS -SARJASSA SOPIMUS JULKAISEMISESTA TURUN YLIOPISTON JULKAISUJA ANNALES UNIVERSITATIS TURKUENSIS -SARJASSA 1. Sopijapuolet Teoksen tekijä: Jäljempänä tekijä Arvo tai ammatti: Osoite: Julkaisija: Turun yliopisto (jäljempänä

Lisätiedot

Jälkidigitaalinen tiede tieteellisen tiedon saatavuuden muutos

Jälkidigitaalinen tiede tieteellisen tiedon saatavuuden muutos Jälkidigitaalinen tiede tieteellisen tiedon saatavuuden muutos STKS, Helsinki 20.5.2015 Jarmo Saarti Sisältö Tieteellinen julkaiseminen Jakelemisen muutos Käyttäjän kohtaaminen uudessa ympäristössä Saarti

Lisätiedot

Kansallisarkiston kirjasto

Kansallisarkiston kirjasto Kansallisarkiston kirjasto Valtakunnallinen arkistoalan, asiakirjadiplomatiikan sekä heraldiikan ja sigillografian tieteellinen erikoiskirjasto. Kansallisarkiston kirjasto palvelee kokoelmillaan ensisijaisesti

Lisätiedot

Julkaisuvaihto ja verkkojulkaiseminen

Julkaisuvaihto ja verkkojulkaiseminen Julkaisuvaihto ja verkkojulkaiseminen Johdatus paneeliin Julkaisemisen trendit onko tulevaisuudessa mitään vaihdettavaa Sari Lehtinen Tieteellisten seurain valtuuskunta Seminaari Vaihdot elektronisessa

Lisätiedot

Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi

Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi Kirjastostartti, hammaslääketiede, lääketiede, ravitsemustiede, ergonomia, kansanterveystiede, liikuntalääketiede 6.9.2012, palvelupäällikkö Tuulevi Ovaska Tervetuloa Itä-Suomen yliopiston kirjaston käyttäjäksi

Lisätiedot

Julkaisufoorumin tausta ja tavoitteet

Julkaisufoorumin tausta ja tavoitteet Julkaisufoorumin tausta ja tavoitteet Rehtori Keijo Hämäläinen (JY) Julkaisufoorumin ohjausryhmän puheenjohtaja Julkaisufoorumi-seminaari Tieteiden talo 20.3.2019 TAUSTA Tieteelliset julkaisut yliopistojen

Lisätiedot

Taloustilastoinnin perusteista

Taloustilastoinnin perusteista Taloustilastoinnin perusteista Markku Laitinen Korkeakoulukirjastojen talousseminaari 28.11.2012 Taloustilastot päätöksenteon tukena Kirjaston osakkaat johtajat, päättäjät, rahoittajat tarvitsevat tietoa

Lisätiedot

Lukuohje. Oulun yliopisto

Lukuohje. Oulun yliopisto Lukuohje TIETOA TARJOLLA Näillä sivuilla on tarjolla tietoa lukioista yliopistoihin johtavista opintopoluista ja myös opintomenestyksestä. Aitoon tieteelliseen tapaan tieto esitetään usein lukuina, joita

Lisätiedot

Väitöskirjan ja lisensiaatintutkimuksen tarkastaminen teologisessa tiedekunnassa

Väitöskirjan ja lisensiaatintutkimuksen tarkastaminen teologisessa tiedekunnassa Väitöskirjan ja lisensiaatintutkimuksen tarkastaminen teologisessa tiedekunnassa 1 (Alleviivattuna uusittu ehdotus ja lisäykset) Säädökset Tohtorin ja lisensiaatin tutkinnoista säädetään asetuksessa yliopistojen

Lisätiedot

Julkaisufoorumi-hankkeen toteutus ja merkitys Tampereen yliopiston näkökulmasta

Julkaisufoorumi-hankkeen toteutus ja merkitys Tampereen yliopiston näkökulmasta Julkaisufoorumi-hankkeen toteutus ja merkitys Tampereen yliopiston näkökulmasta Tutkimus, julkaiseminen ja väitöskirja Tampereen yliopistossa Tampereen yliopisto 15.5.2012 Otto Auranen tutkija, Tampereen

Lisätiedot

Kooste vuoden 2014 syksyllä kerätystä aineistosta, jossa tarkastellaan vuonna 2009 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden työuran alkua

Kooste vuoden 2014 syksyllä kerätystä aineistosta, jossa tarkastellaan vuonna 2009 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden työuran alkua Kooste vuoden 2014 syksyllä kerätystä aineistosta, jossa tarkastellaan vuonna 2009 ylemmän korkeakoulututkinnon suorittaneiden työuran alkua 15.6.2015 Uraseurantakysely 2014 Kysely lähetettiin syksyllä

Lisätiedot

KIRJAKORI 2014 Lastenkirjainstituutti toukokuu 2015

KIRJAKORI 2014 Lastenkirjainstituutti toukokuu 2015 KIRJAKORI 214 Lastenkirjainstituutti on asiantuntijaorganisaatio, jonka toiminnan tarkoituksena on edistää lasten- ja nuortenkirjallisuuden ja lastenkirjan kuvitustaiteen tuntemusta ja tutkimusta. Instituutin

Lisätiedot

SOPIMUS JULKAISEMISESTA TURUN YLIOPISTON JULKAISUJA ANNALES UNIVERSITATIS TURKUENSIS-SARJASSA

SOPIMUS JULKAISEMISESTA TURUN YLIOPISTON JULKAISUJA ANNALES UNIVERSITATIS TURKUENSIS-SARJASSA SOPIMUS JULKAISEMISESTA TURUN YLIOPISTON JULKAISUJA ANNALES UNIVERSITATIS TURKUENSIS-SARJASSA 1. Sopijapuolet Teoksen tekijä: Jäljempänä tekijä Arvo tai ammatti: Osoite: Julkaisija: Turun yliopisto (jäljempänä

Lisätiedot

Kansalliset digitaaliset kulttuuriaineistot Eduskunnan kirjastossa Annamari Törnwall

Kansalliset digitaaliset kulttuuriaineistot Eduskunnan kirjastossa Annamari Törnwall Kansalliset digitaaliset kulttuuriaineistot Eduskunnan kirjastossa 21.11.2017 Annamari Törnwall Mitä kulttuuriaineistoa? radio- ja tv-arkisto digitoituja aikakaus- ja sanomalehtiä verkkoarkisto elektronisia

Lisätiedot

Julkaisutiedonkeruu laadun työkaluna. Ammattikorkeakoulujen julkaisutoiminta: kuinka kehittää toiminnan laatua

Julkaisutiedonkeruu laadun työkaluna. Ammattikorkeakoulujen julkaisutoiminta: kuinka kehittää toiminnan laatua Julkaisutiedonkeruu laadun työkaluna Ammattikorkeakoulujen julkaisutoiminta: kuinka kehittää toiminnan laatua Julkaisutiedonkeruu ja sen ohjeistus Osa rahoitusmallia Yleinen standardi julkaisujen luokitukselle

Lisätiedot

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto Kirjastoinfo TaY Pori Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Kalvot www-sivuilla: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu www.tut.fi/kirjasto/pori

Lisätiedot

Melinda verkkokäyttöliittymän käyttö Ryhmäkeskustelu

Melinda verkkokäyttöliittymän käyttö Ryhmäkeskustelu Melinda verkkokäyttöliittymän käyttö Ryhmäkeskustelu Riitta Peltonen, johtava käytettävyyssuunnittelija Kirjastoverkkopäivät 26.10.2017 Taustaa aineiston kuvailun tarkistus (4) Teimme kyselyn 15 satunnaisesti

Lisätiedot

E-aineistot haltuun , ja Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu

E-aineistot haltuun , ja Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu E-aineistot haltuun 2.3.2017, 6.4.2017 ja 5.5.2017 Jaana Märsynaho & Mira Jurvansuu Esittelyssä Aleksi Arto (sis. Ostrobotnian) Eebo Ecco Digi: Kansalliskirjaston digitoidut aineistot Digi: Oulun arkki

Lisätiedot

Kirjastojen esimerkkejä kokoelmapolitiikan laadinnasta ja muuttumisesta. Turun yliopiston kirjasto

Kirjastojen esimerkkejä kokoelmapolitiikan laadinnasta ja muuttumisesta. Turun yliopiston kirjasto Kirjastojen esimerkkejä kokoelmapolitiikan laadinnasta ja muuttumisesta Turun yliopiston kirjasto Alku Ei ollut mitään aiempaa kirjattua kokoelmapolitiikkaa Kirjavat käytännöt eri tieteenalojen yksiköissä

Lisätiedot

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Miksi monihaku? Sähköistä aineistoa valtavat määrät Laadukasta ja ei-niin-laadukasta Ilmaista ja maksullista Monihakuun

Lisätiedot

Liikkujan polku tiedonlähteille. Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti

Liikkujan polku tiedonlähteille. Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti Liikkujan polku tiedonlähteille Tutkimustietoa liikunnasta kun Google ei riitä Informaatikko Birgitta Järvinen, UKK-instituutti Liikkujan polku tiedonlähteille Miten haen artikkeleita, raportteja, kirjallisuutta

Lisätiedot

YLIOPISTOKIRJASTOJEN KOKOELMARAKENTEITA

YLIOPISTOKIRJASTOJEN KOKOELMARAKENTEITA YLIOPISTOKIRJASTOJEN KOKOELMARAKENTEITA Elokuu 2006 Koonnut Kokoelmakartta-projekti/ VP TKK:n kirjaston kokoelmat (pääkirjasto) Muut TKK:n e-julkaisut (ja julkaisutoiminta) Mf- Mikrokortit Ref-kirjat Kur-kirjat

Lisätiedot

Kurssikirja sähköistyy Kotimaisten e-kurssikirjojen pilotointia korkeakouluissa

Kurssikirja sähköistyy Kotimaisten e-kurssikirjojen pilotointia korkeakouluissa Kurssikirja sähköistyy Kotimaisten e-kurssikirjojen pilotointia korkeakouluissa Sähköisen julkaisemisen päivä 28.9.2015 Kansalliskirjasto, tietoasiantuntija Paula Mikkonen Sisällys FinELibin e-kurssikirjahankkeen

Lisätiedot

Uutta oppimassa Suomessa ja Unkarissa - Jyväskylässä ja Budapestissä. Marjaana Salminen Jyväskylän yliopiston kirjasto

Uutta oppimassa Suomessa ja Unkarissa - Jyväskylässä ja Budapestissä. Marjaana Salminen Jyväskylän yliopiston kirjasto Uutta oppimassa Suomessa ja Unkarissa - Jyväskylässä ja Budapestissä Marjaana Salminen Jyväskylän yliopiston kirjasto Henkilöstövaihtoa kolmen kirjaston välillä Marja Sarvilinnan alustuksessa on tietoa

Lisätiedot

Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301)

Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301) Miten löydän Venäjää koskevaa tietoa? Johdatus monitieteiseen Venäjä-tutkimukseen (VEN301) 09.09.2016 www.helsinki.fi/yliopisto 09.09.2016 1 Luennon sisältö 1. Tieteellinen tutkimustieto: EBSCO, Idäntutkimus,

Lisätiedot