Purjelennon Teoriakurssi Mopu/Purjelentokonemittarit Veli-Matti Karppinen, VLK

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Purjelennon Teoriakurssi 2014. Mopu/Purjelentokonemittarit Veli-Matti Karppinen, VLK"

Transkriptio

1 Purjelennon Teoriakurssi 2014 Mopu/ Veli-Matti Karppinen, VLK

2 Tavoitteena Käytettävien mittareiden toiminta-ajatuksen ja niihin liittyvien käsitteiden ymmärtäminen Mittareiden oikean tulkinnan oppiminen Syyt käytännössä esiintyviin näyttämävirheisiin Yleisimpien toimintahäiriöiden tunnistaminen MOPUjen muut mittarit käsitellään moottorien yhteydessä

3 Yleistä

4 Lentokoneen painemittausjärjestelmä Peruskäsitteitä: Dynaaminen paine: koneen liikkeestä aiheutuva nopeudesta riippuva paine Staattinen paine: ilmakehän jossakin korkeudessa vallitseva paikallaan olevaan pintaan vaikuttava paine Kokonaispaine = staattisen ja dynaamisen paineen summa

5 Lentokoneen painejärjestelmä Pitot-putket ja Pitot-paineen mittaus Pitot-putki on yleisimmin lentokoneen nokassa sijaitsevaa koneen liikesuuntaa kohti aukeava putki Pitot-putki voi myös sijaita muualla koneen rungossa, tai moottorikoneissa myös koneen siivessä. Staattisen paineen mittaus mitataan staattisen paineen aukoilla, jotka on tyypillisesti sijoitettu koneen runkoon siten, ettei lentokoneen mahdollisesta liikkeestä aiheutuva dynaaminen paine vaikuta niihin. Aukkoja on yleensä rungon molemmin puolin ja ne kytkeytyvät staattisen paineen linjaan Lentokoneen lentotilan ollessa epäpuhdas, esimerkiksi koneen luistaessa sivuttain (sivuluisu, syöksykierre), staattisen paineen aukkoihin kohdistuu myös dynaamista painetta, jolloin mittarien näyttämiin ei voida luottaa.

6 Painelinjat lentokoneessa Pitot-painelinjaan kytkeytyy Pitot-putkesta dynaamisen ja staattisen paineen summaa vastaava kokonaispaine Staattisen paineen linjaan kytkeytyy staattisen paineen aukoista ilmakehän staattinen paine (ao. korkeudessa vallitseva paine) Lisäksi koneessa voi olla kompensointianturin antama paine: usein (dynaaminen paine)

7 Häiriöt Pitot-staattisessa järjestelmässä ja niiden ehkäisy Pitot-putken tai staattisen paineen aukot saattavat tukkeutua: Ulkoinen lika tai painelinjoihin kertynyt vesi, tai aukkojen jäätyminen: => Pitotputken tukkeutuessa nopeusmittari näyttää nollaa koneen liikkuessa, staattisen paineen tukkeutumista on vaikeampi havaita Tukkeumien syntyminen estetään suojaamalla Pitot-putki ja staattisen paineen aukot teipillä tai muulla vastaavalla suojalla. Muistettava päivätarkastuksen yhteydessä suojusten poistaminen Venttiili, jolla Pitot-putken kautta kytkettävällä dynaamisella paineella puhalletaan linjoihin kertynyt lika ja vesi ulos staattisen paineen aukoista. Pitot-putki voi olla moottorikoneissa jäätymisen estämiseksi myös lämmitettävä Vuodot ilmenevät virheellisinä näyttäminä: => liian pieni nopeusnäyttämä, variometrin rauhattomuus tai muu vastaava virhe. Painelinjojen liitosten kunto tarkastetaan aina perusteellisesti vuosihuollon yhteydessä, sekä lisäksi aina oireiden ilmestyessä.

8 Mopu/Purjelentokoneen painemittarit lennonvalvontaa varten Mittarit pyritään asettelemaan siten, että lennonvalvonnan kannalta tärkeimpien mittarien, nopeus-, korkeus- ja luisumittari, luettavuus olisi mahdollisimman helppo.

9 Korkeusmittari Toimintaperiaate: Staattisen paineen ja mittarin sisällä sijaitsevan umpinaisessa kotelossa, ns. aneroidirasiassa olevan vakiopaineen erotuksen mittaamiseen. Mittarin osoitin on kytketty aneroidirasiaan, joka paine-eron vaikutuksesta laajentuessaan (staattinen paine pienenee noustaessa ylös) tai supistuessaan (staattinen paine kasvaa tultaessa alaspäin) muuttaa mittarin osoitusta.

10 Käytettävät mitta-asteikot ja mittarin näyttö: Purjekoneissa käytetään Suomessa metriasteikkoa. Mopuissa ja muualla maailmalla on käytössä myös jalka-asteikkoa käyttäviä mittareita. Korkeusmittarissa käytetään yleisimmin kahta osoitinta kellon tapaan: - lyhyt osoitin näyttää täysiä kilometrejä ja pitempi osoitin satoja metrejä Joissakin korkeusmittareissa voi olla myös kolme osoitinta: - osoittimet näyttävät sadat, tuhannet ja kymmenettuhannet jalat Myös tarkkuuskorkeusmittareita joissa pitemmän osoittimen täysi kierros on säädetty vastaamaan viittäsataa metriä lukematarkkuuden parantamiseksi => - mittaria on luettava huolellisesti ja huomioitava lyhyen osoittimen näyttämä.

11 Korkeusmittariasetukset ja niiden käyttö: Korkeusmittarin mittaama painetta muunnetaan korkeusosoitukseksi kalibroimalla mittarin näyttämä kulloinkin vallitsevan ilmanpaineen ja käytettävän asetusmenetelmän mukaiseksi mittarissa olevan säätönupin ja paineasetusnäytön avulla.

12 Korkeusmittarin asetusmenetelmät QFE-asetus: mittari säädetään näyttämään korkeutta kentän pinnasta. => Käännetään säätönuppia siten, että osoitettu korkeus on 0 metriä. Paineasetusnäytössä on tällöin näkyvissä QFE-paine hehtopascaleina, mikä arvo on myös saatavissa lennonjohtopalveluiden kautta lentoasemille. QFE asetusta käytetään usein paikallislennoilla pysyttäessä alle 1500 metrin korkeudella. QNH-asetus: mittari asetetaan näyttämään korkeutta keskimääräisestä merenpinnasta. => Käytännössä säätönupilla käännetään asetusikkunaan lennonjohtopalveuiden kautta saatu QNHpainelukema. Ilmailukartoissa käytetyt maaston ja esteiden korkeudet on ilmoitettu QNH-asetuksella, jolloin tätä asetusta käytettäessä korkeus kartalla ilmoitettuihin lukemiin on helposti laskettavissa. QNE- tai ns. standardiasetus: mittari asetetaan näyttämään korkeutta sovittuun standardipainepintaan nähden. => Asettaminen tapahtuu kääntämällä säätönupilla asetusikkunaan painelukema 1013,2 hpa. Tätä asetusta on aina käytettävä lennettäessä yli 1500 metrin korkeudella maanpinnasta, jotta korkeammalla lentävän liikenteen korkeusmittareilla olisi yhteinen vertailupinta.

13 Korkeusmittarin eri asetukset

14 Mittausvirheet ja tyypilliset toimintahäiriöt: Korkeusmittari toimii luotettavasti jos paineasetus on oikea vallitsevaan ilmanpaineeseen ja käytössä olevaan ilmatilaan nähden. Nopeasti liikkuvat sääilmiöt voivat muuttaa vallitsevaa ilmanpainetta lennonkin aikana Nopean korkeuden muutoksen aikana mittarin osoittimien mekaaniset kitkat aiheuttavat jättämää mittarin näyttämiin => koputus varovasti mittaritauluun korkeusmittarin lähelle Korkeusmittariin kytketyn staattisen paineen linjan irrotessa tai vuotaessa, pysyy mittarin näyttämä kohtuullisen tarkkana, miksi? Korkeusmittarin kuntoa voidaan valvoa 5 vuoden välein suoritettavalla toimintakokeella, ns. aneroidikokeella Aneroidikokeen suoritus merkitään mittarin laitekorttiin. Koe on suoritettava määrävälein kyseisen konetyypin valmistajan niin määrätessä

15 Nopeusmittari, asteikot ja merkinnät Mittaa: kokonaispaine - staattinen paine = liikkeestä aiheutuva dynaaminen paine. Usein mittareissa osoittimen liikerata on enemmän kuin yksi täysi kierros. Asteikko alkaa mittarin ulkokehältä ja siirtyy täyden kierroksen jälkeen sisäkehälle. Lentotilasta voidaan helposti päätellä, onko kyseessä suuri nopeus sisäkehältä, vai sakkaustilaa lähenevä nopeus ulkokehältä. Konekohtaiset merkinnät nopeusalueille: Vihreä kaari osoittaa puuskaisen sään sallitun nopeusalueen, alarajana suurin mahdollinen sakkausnopeus ja ylärajana suurin sallittu puuskaisen sään nopeus. Keltainen kaari osoittaa sallitun tasaisen sään nopeusalueen alkaen puuskaisen sään suurimmasta sallitusta nopeudesta ja ulottuen koneen suurimpaan sallittuun nopeuteen, VNE Punainen poikkiviiva osoittaa koneen suurimman sallitun nopeuden, VNE Keltainen kolmio osoittaa tyynen sään suositeltavan lähestymisnopeuden Valkoinen kaari osoittaa laskusiivekkeiden käyttöön suurimman nopeuden ja laskuasussa 1,1 kertaa sakkausnopeuden välisen alueen Punainen poikkiviiva ja kirjain V / L osoittaa suurimman sallitun nopeuden vintturihinauksessa / lentokonehinauksessa Sininen poikkiviiva osoittaa parhaimman nousunopeuden antavan ilmanopeuden

16 Merkintöjen määrittelyt AIR M6-10: )

17 Nopeusmittarin virheet ja toimintahäiriöt: Painelinjojen vuodot Pitot-painelinjan tukkeutuminen ulkoinen lika tai pilvilennolla pitot-putken jäätyminen. => koneen nopeus arvioitava nokan asennosta horisontissa ja/tai suhinoista. Asentovirhe, johtuu lentotilasta: koneen luisuessa sivuttain esimerkiksi sivuluisun, syöksykierteen tai epäpuhtaan lennon seurauksena Asemavirhe: pitot- tai staattisen paineen aukot epäpuhtaassa virtauksessa Korkeusvirhe, mittarit kalibroitu standardiolosuhteisiin merenpinnan tasolle => korkealla mittari näyttää pienempää nopeutta, korjaustaulukot! Ilman lämpötilan ja kosteuden muutokset ns. standardi-ilmakehästä (ICAO) Nopeusmittari on hidas. => Lentotilan muuttuessa tärkeämpää onkin seurata osoittimen liikesuuntaa.

18 Nopeuksien määritelmiä: Mittarinopeus (IAS = Indicated Airspeed) Mittarinopeus sellaisenaan. Kalibroitu ilmanopeus (CAS = Calibrated Airspeed) Mittarinopeus joka on korjattu mittarivirheellä ja asemavirheellä Tosi-ilmanopeus (TAS = True Airspeed) Kalibroitu ilmanopeus painekorkeus- ja lämpötilakorjauksella Maanopeus (GS = Groundspeed) Tosi-ilmanopeus, johon on tehty tuulikorjaukset. Käsite liittyy lentosuunnistuksen aikalaskelmiin.

19 Pystynopeusmittarit eli variometrit Variometri mittaa paineen muutoksen nopeutta ja osoittaa tästä koneen pystysuuntaisen liikkeen nopeuden. Paineen muutoksen ilmaisua varten variometrin muistina toimii usein termospullo, jonka sisältämän ilmamassan ja variometrin ulkopuolella vallitsevan paineen ero on verrannollinen koneen pystysuoraan nopeuteen. Koneen nouseminen/laskeminen ja sen nopeus osoitetaan vaakatasosta asteikolla ylös/alas nousevalla osoittimella, nopeusasteikkona metriä/sekunti, solmuina, tai jalkoja/minuutti

20 Variometrien tyypit Variometrit ovat toiminnaltaan joko mekaanisina tai sähköisinä. Nykyään useimmin käytössä olevien sähköisten variometrien etuina näyttämän nopeus sähköisten lisätoimintojen helppo liitettävyys. Lisätoiminnoista tärkein on ns. audio, ilmaisee pystynopeuden äänisignaalilla vapauttaa lentäjän katseen mittaristosta ilmatilan tarkkailuun. Mekaanisen variometrin etuna puolestaan on yksinkertaisen rakenteen tuoma toimintavarmuus. => varmuuden vuoksi koneissa yleensä molemmat VLK 2008

21 Variometrien mittausvirheet ja toimintahäiriöt Merkittävin virhe on koneen nopeuden muutoksesta aiheutuva ns. sauvatintti Koneen nopeuden pienentymisestä aiheutuva koneen nouseminen näkyy variometrissä ylöspäin suuntautuvana liikkeenä Yleensä poistetaan tai minimoidaan Mekaaninen kalvokompensointi: mittarin paineliitäntöihin kytketään joustava kalvo, joka säätää koneen nopeuden mukaan termospullon sisältämää painetta. Painekompensointi kompensointiputken avulla: kompensointiputki tuottaa nopeuteen verrannollisen paineen, joka voidaan huomioida variometrin näyttämässä. Sähköinen kompensointi: Pitot-putkelta saatava nopeusinformaatio huomioidaan laskettaessa sähköisesti mittarin osoitusta. Nousunopeudesta vähennetään koneen liike-energian pienenemistä vastaava osuus, jolloin sauvatintti teoriassa eliminoituu.

22 Variometrien lisätoimintoja Nopeuskäskijä: osoittaa lentäjälle optimaalista lentonopeutta ilmamassan pystysuuntaiseen liikkeeseen nähden. Loppuliukulaskin: Laskimeen voidaan syöttää maaliin tarvittavan loppuliu un etäisyys ja vallitsevat tuulet, joista laskin laskee lähtökorkeuden ja käytettävän nopeuden liu ulle. Liu un aikana laskin ohjaa käyttämään optimaalista lentonopeutta. Nykyään useimmiten GPS-laitteiston tehtävänä, jolloin GPS saa variometriltä tiedon koneen pystysuuntaisesta nopeudesta.

23 Purjelentokoneen sähköjärjestelmä Tyypillinen sähköjärjestelmä: Akku, 12 V, tyypillisesti n. 6 Ah Käyttökytkimet: pääkytkin, sekä mittareiden ja radion kytkimet Ylivirtasuojat/sulakkeet: pääsulake, sekä laitteiden sulakkeet Johdotukset: tehonsyöttö laitteille, sekä kytkimien ja radion johdotukset Laitteet: radio, sähköiset mittarit ja suunnistuslaitteet

24 Akku ja sen kapasiteetti Huoltovapaa 12 V akku, yleensä siipien välissä olevassa matkatavaratilassa Akun koon vuoksi kapasiteetti on n. 6 Ah luokkaa, mikä yleensä riittää päivän lentojen suorittamiseen: jos sähkön kulutus on 1,5 A niin ko. akku riittää teoriassa neljän tunnin lentoon ( 6/1,5 = 4), käytännössä huomattavasti lyhyemmän ajan => Käytettäessä runsaasti radiota ja sähköisiä mittareita syytä varmistua akun varaustilasta => usein myös vara-akku, joka tarpeen tullen voidaan ottaa kytkimellä käyttöön ja aurinkopaneeli lataamiseen Tärkeintä on kuitenkin huolehtia akusta viedä se aina lataukseen toiminnan päätyttyä ja varmistua, että lataamiseen käytetään juuri kyseessä olevalle akkutyypille soveltuvaa laturia. Hyvä tapa on asentaa heti akun liitosjohtoihin akkua ja akulta mittaristolle johtavaa johdotusta suojaava pääsulake. Lisäksi radiolle ja sähköisille mittareille omat sulakkeet Mopuissa luonnollisesti yleensä moottoriin liitetty laturi + jännitteen/latauksen mittaus

25 Sähköinen kaartomittari Sähköinen kaartomittari, eli viiksi, on usein yhdistettynä luisumittariin, kuulaan. Kaartomittari tarvitsee toimiakseen sähköä, joka syötetään joko suoraan purjekoneen 12 V järjestelmästä tai jännitteen alentavalta regulaattorilta. Käytössä on myös erillisellä 4,5 V paristolla toimivia kaartomittareita. Kaartomittarin toiminta perustuu suurella kierrosluvulla pyörivään hyrrään, joka hyrrävoimiensa ansiosta pyrkii pitämään pyörimisakselinsa vakiona. Kun hyrrään kohdistuu purjekoneen nokan kiertymisestä (kaarto vaakatasossa) aiheutuva voima, kääntää tästä aiheutunut hyrrävoima mittarin osoitinta kaarron suuntaan. Mittarin poikkeaman suuruus on suoraan verrannollinen kaartonopeuteen. Mittareissa on yleensä merkittynä poikkeamat 60 s / 360 ja 30 s / 360 kaartonopeuksille. Toimiakseen luotettavasti täytyy hyrrän kierrosnopeuden olla riittävä. Yleisiä virhetoiminnan syitä ovat akun (pariston) riittämätön varaus tai mekaaniset viat esimerkiksi hyrrän laakeroinnissa.

26 Kaartomittari

27 GPS ja muuta... Kilpa- ja suorituslentoja varten GNSS (GPS, Glonass, Galileo) järjestelmiin perustuvia laskimia ja navigointinäyttöjä, SeeYou, LK8000, XCSoar. Laitteet voivat olla joko varta vasten purjelentoon kehitettyjä kokonaisuuksia tai vaihtoehtoisesti ne voivat hyödyntää koneeseen erilliseen telineeseen asennettua kämmenmikroa, joka sisältään tarkoitukseen kehitetyn ohjelmiston Nämä laitteet sisältävät usein joko integroituna tai erillisenä osana lennon taltioinnissa korkeuspiirturin, eli barografin, korvaavan lennon tallentimen, ns. loggerin. Moottorilentoon GPS-pohjaiset navigointisoftat tableteissa, esim. AirNav Pro

28 Muut mittarit ja mittalaitteet Luisumittari, eli kuula Luisumittarin tarkoituksena on ilmaista koneen sivusuuntainen luisuminen. Kuulatyyppinen mittari rakentuu nesteputkessa olevasta kuulasta, joka siirtyy koneeseen kohdistuvan sivuttaissuuntaisen voiman vaikutuksesta kohti putken laitaa. Koneen luistaessa oikealle, siirtyy myös kuula oikealle ja vastaavasti luisussa vasemmalle kuula siirtyy vasemmalle. Kuula on hyvin varmatoiminen mittari. Mittarin asennus koneeseen tulee kuitenkin suorittaa tarkasti siten, että kuula on keskellä putkessa olevien merkkien välissä koneen siipien ollessa vaakasuorassa.

29 Villalanka luisumittarina Kuomuun kiinnitetty villalanka toimii usein halpana ja herkkänä korvikkeena kuulatyyppiselle luisumittarille. Koneen luisuessa esimerkiksi oikealle, siirtyy langan pää ilmavirran vaikutuksesta vasemmalle ja vastaavasti luisussa vasemmalle, siirtyy langan pää oikealle. Langan etuna on sijainti kuomussa suoraan pilotin näkökentässä, jolloin ilmatilan tarkkailu ei häiriinny. Miksi ei käytetä Mopussa?

30 Magneettiset kompassit Kompassi näyttää suuntaa magneettiselle pohjoisnavalle => huomioitava Eranto, joka on ero karttapohjoisen ja magneettisen pohjoisen välillä. Eranto on merkitty ilmailukarttaan. Asteisiin perustuva asteikko + ilmansuuntaa kuvaavat: N-pohjoinen, E-itä, S-etelä, W-länsi Eksymätaulukko, johon on merkitty korjausarvot eri kompassisuunnille

31 Kompassin virhetoiminnat Tarkan suunnan lukeminen käytännössä vain vakionopeudella suorassa lennossa. Kaartovirhe: Lukeman liian hidas muutos käännyttäessä pohjoiseen Lukeman liian nopea muutos käännyttäessä etelään. Tarkan suunnan saamiseksi kone oikaistava ja odotettava kompassisuunnan vakiintumista. Kiihtyvyysvirhe: esiintyy koneen lentäessä itään tai länteen koneen nopeuden kiihtyessä lukema siirtyy pohjoiseen ja hidastuessa lukema siirtyy etelään Muut virhetoiminnat paikka mittaritaulussa: sähkö- ja magneettikentät saattavat aiheuttaa vaihtelevia virheitä lähestyvän ukkosen aiheuttamat sähkökentät saattavat vaikuttaa kompassiin häiritsevästi. koneen asento saattaa aiheuttaa takertelua => Cook-kompassi tai Boyle-kompassi

32 Korkeuspiirturi eli barografi Korkeuspiirturi, eli barografi on kellokoneistolla varustettu korkeusmittari, joka piirtää kunkin hetkisen korkeuden paperille lennon jälkeistä tarkastelua varten. Nykyään barografin useimmiten korvaa GPS-tallennin kilpa- ja suorituslennoilla.

PURJELENNON TEORIAKURSSI MOPU/PURJELENTOKONEMITTARIT Joakim Tikkanen Vaasan Lentokerho

PURJELENNON TEORIAKURSSI MOPU/PURJELENTOKONEMITTARIT Joakim Tikkanen Vaasan Lentokerho PURJELENNON TEORIAKURSSI MOPU/PURJELENTOKONEMITTARIT 26.1.2017 Joakim Tikkanen Vaasan Lentokerho TAVOITTEET Käytettävien mittareiden toiminta-ajatuksen ja niihin liittyvien käsitteiden ymmärtäminen. Mittarilukemien

Lisätiedot

*) TMG : kompassin eksymä vaakalennossa max sallittu 10, paitsi moottorin käydessä tai radion ollessa käytössä:

*) TMG : kompassin eksymä vaakalennossa max sallittu 10, paitsi moottorin käydessä tai radion ollessa käytössä: 1 LENTOKONEMITTARIT minimi-mittarivarustus Ultrakevyet lentokoneet - korkeusmittari - nopeusmittari - magneettikompassi - luisumittari - polttoaineen määrämittari ellei polttoaineen määrää lennolla voida

Lisätiedot

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento

Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento Ultrakevyen lentokoneen OH-U312 koelento ref aihe huom 1 trimmi edessä, nopeus Vs, hallintavoima 1.1 trimmi edessä, nopeus Vne, hallintavoima 1.2 trimmi takana, nopeus Vs, hallintavoima 1.3 trimmi takana,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani

KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6. puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi. PL 163 87101 Kajaani KÄYTTÖOHJE ELTRIP-R6 PL 163 87101 Kajaani puh. 08-6121 651 fax 08-6130 874 www.trippi.fi seppo.rasanen@trippi.fi SISÄLLYSLUETTELO 1. TEKNISIÄ TIETOJA 2. ELTRIP-R6:n ASENNUS 2.1. Mittarin asennus 2.2. Anturi-

Lisätiedot

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.3 10.6.2016 LENNONTEORIA 080

LAPL(A)/PPL(A) question bank FCL.215, FCL.120 Rev. 1.3 10.6.2016 LENNONTEORIA 080 LENNONTEORIA 080 1 1 Tiheys: Kasvaa korkeuden kasvaessa. Pienenee korkeuden kasvaessa. Pienenee lämpötilan pienentyessä. Lämpötilalla ei ole vaikutusta. 2 Paine, joka vaikuttaa kappaleen joka pinnalle

Lisätiedot

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet

3. Bernoullin yhtälön käyttö. KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet 3. Bernoullin yhtälön käyttö KJR-C2003 Virtausmekaniikan perusteet Päivän anti Mitä Bernoullin yhtälö tarkoittaa ja miten sitä voidaan käyttää virtausongelmien ratkaisemiseen? Motivointi: virtausnopeuden

Lisätiedot

KOULUTUSOHJELMA PURJELENTÄJÄN PILVILENTO- OIKEUTTA VARTEN

KOULUTUSOHJELMA PURJELENTÄJÄN PILVILENTO- OIKEUTTA VARTEN SUOMEN ILMILULIITTO RY KOULUTUSOHJELM 1 (15) KOULUTUSOHJELM PURJELENTÄJÄN PILVILENTO- OIKEUTT VRTEN Tämä on Suomen Ilmailuliitto ry:n julkaisema ja Ilmailuhallinnon 11.11.2008 hyväksymä teoria- ja lentokoulutusohjelma

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 03 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteien osasto Tuulen nopeuen ja suunnan mittaaminen Tuuli on vektorisuure, jolla on siis nopeus ja suunta Yleensä tuulella tarkoitetaan

Lisätiedot

Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009

Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009 Tutkintaselostus D7/2009L Lento-onnettomuus Räyskälän lentopaikalla 24.8.2009 OH-PDW Piper PA-25-235 Pawnee mod. OH-959 Rollanden-Schneider LS 1-f Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen liitteen

Lisätiedot

Malmin Ilmailukerho ry. PPL-kurssi lentokoulutus

Malmin Ilmailukerho ry. PPL-kurssi lentokoulutus Malmin Ilmailukerho ry. PPL-kurssi lentokoulutus Nimi: Lupakirjannumero: Arvoisa kurssilainen! Kädessäsi on ohjelma, jonka avulla sinut koulutetaan osaavaksi ja turvalliseksi lentokoneen ohjaajaksi. Käytä

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Kevät 010 Jukka Maalampi LUENTO 8 Vaimennettu värähtely Elävässä elämässä heilureiden ja muiden värähtelijöiden liike sammuu ennemmin tai myöhemmin. Vastusvoimien takia värähtelijän

Lisätiedot

RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE

RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE RAIDETESTERIN KÄYTTÖOHJE Yleiskuvaus Mittalaite tutkiin virtapiirin johtavuutta ja ilmaisee virtapiirissä olevan puhtaasti resistiivisen vastuksen. Mittalaitteen toiminnallisuus on parhaimmillaan, kun

Lisätiedot

Ohjausoppi ja lentotoimintamenetelmät

Ohjausoppi ja lentotoimintamenetelmät Ohjausoppi ja lentotoimintamenetelmät 1. Luento (3 h) Ohjausoppi - ohjainten vaikutus - suora lento - kaarto - sivuluisu - hidaslento ja sakkaus - syöksykierre 2. Luento (3 h) Lentotoiminta menetelmät

Lisätiedot

Käyttöohje. Tasapainolauta

Käyttöohje. Tasapainolauta Käyttöohje Tasapainolauta Kiitos kun ostit tasapainolaudan.! VAROITUS! Opettele ajamaan laitteella turvallisesti, huomioi muu liikenne ja säännöt. Käytä lisäksi säädösten mukaisia turvavarusteita. Älä

Lisätiedot

Harrastuslennonopettajien kertauskoulutus EFRY 12.-13.12.

Harrastuslennonopettajien kertauskoulutus EFRY 12.-13.12. Tarkastuslennoilla havaittua Jorma Laine Ensimmäinen lento tarkastuslentäjänä 23.9.1979 K-7, OH-253 Lentokoe Lupakirjan myöntämiseksi Vesilento-oikeuden saamiseksi ultralla Hinauslentäjäoikeuden saamiseksi

Lisätiedot

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä 1.1.2003

ILMAILUTIEDOTUS. Normi poistettu ilmailumääräysjärjestelmästä 1.1.2003 I L M A I L U L A I T O S CIVIL AVIATION ADMINISTR ATION LENTOTURVALLISUUSHALLINTO F LI GH T SA T A U T O I T FI F E Y N L AN H R Y D ILMAILUTIEDOTUS ADVISORY CIRCULAR PL 50, 01531 VANTAA, FINLAND, Tel.

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE NO.CX-10. Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä

KÄYTTÖOHJE NO.CX-10. Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä KÄYTTÖOHJE NO.CX-10 Lue tämä ohje huolellisesti ennen käyttöä 1 Turvaohjeet Lithium-akulle Turvaohjeet Lithium-akulle Litium-akun lataus voi aiheuttaa tulipalon tai loukkaantumisen tai omaisuuden menettämistä.

Lisätiedot

Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE

Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE Ene-58.4139 LVI-tekniikan mittaukset ILMAN TILAVUUSVIRRAN MITTAUS TYÖOHJE Aalto yliopisto LVI-tekniikka 2013 SISÄLLYSLUETTELO TILAVUUSVIRRAN MITTAUS...2 1 HARJOITUSTYÖN TAVOITTEET...2 2 MITTAUSJÄRJESTELY

Lisätiedot

Kone- ja rakentamistekniikan laboratoriotyöt KON-C3004. Koesuunnitelma: Paineen mittaus venymäliuskojen avulla. Ryhmä C

Kone- ja rakentamistekniikan laboratoriotyöt KON-C3004. Koesuunnitelma: Paineen mittaus venymäliuskojen avulla. Ryhmä C Kone- ja rakentamistekniikan laboratoriotyöt KON-C3004 Koesuunnitelma: Paineen mittaus venymäliuskojen avulla Ryhmä C Aleksi Mäki 350637 Simo Simolin 354691 Mikko Puustinen 354442 1. Tutkimusongelma ja

Lisätiedot

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1

Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Kojemeteorologia (53695) Laskuharjoitus 1 Risto Taipale 20.9.2013 1 Tehtävä 1 Erään lämpömittarin vertailu kalibrointistandardiin antoi keskimääräiseksi eroksi standardista 0,98 C ja eron keskihajonnaksi

Lisätiedot

Hydrostaattinen tehonsiirto. Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla.

Hydrostaattinen tehonsiirto. Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla. Komponentit: pumppu moottori sylinteri Hydrostaattinen tehonsiirto Toimivat syrjäytysperiaatteella, eli energia muunnetaan syrjäytyselimien staattisten voimavaikutusten avulla. Pumput Teho: mekaaninen

Lisätiedot

Leica Piper 100/200 Maailman monipuolisin putkilaser

Leica Piper 100/200 Maailman monipuolisin putkilaser Leica Piper 100/200 Maailman monipuolisin putkilaser Leica Piper Luotettavaa suorituskykyä maan päällä, putkissa ja kaivoissa Leica Geosystemsin Piper-putkilasersarjaan voi luottaa joka tilanteessa Putkessa

Lisätiedot

Veneen sähköt ja akusto. Akkujen valinta Lataus ja -laitteet Kaapelointi ja kytkentä Yleisimmät viat sähköjärjestelmissä

Veneen sähköt ja akusto. Akkujen valinta Lataus ja -laitteet Kaapelointi ja kytkentä Yleisimmät viat sähköjärjestelmissä Veneen sähköt ja akusto Akkujen valinta Lataus ja -laitteet Kaapelointi ja kytkentä Yleisimmät viat sähköjärjestelmissä Akku Akku on laite, joka ladattaessa muuttaa sähköenergian kemialliseksi energiaksi

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE APP / APT PUMPULLE, SOVITE (T 02) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W02 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

Nosto ja siirtovaunu LT600. Käyttö ja huolto-ohje

Nosto ja siirtovaunu LT600. Käyttö ja huolto-ohje Nosto ja siirtovaunu LT600 Käyttö ja huolto-ohje Päivitetty 21.12.2015 Kahvan kiinnittäminen ja irrotus Vaunun nosto ja lasku kuva 1 Kahva kiinnitetään työntämällä se paikalleen vaunussa oleviin tappeihin.

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Yläilmakehän luotaukset Synoptiset säähavainnot antavat tietoa meteorologisista parametrestä vain maan pinnalla Ilmakehän

Lisätiedot

DATAFLEX. Vääntömomentin mittausakselit DATAFLEX. Jatkuvan päivityksen alaiset tiedot löytyvät online-tuoteluettelostamme, web-sivustosta www.ktr.

DATAFLEX. Vääntömomentin mittausakselit DATAFLEX. Jatkuvan päivityksen alaiset tiedot löytyvät online-tuoteluettelostamme, web-sivustosta www.ktr. 307 Sisällysluettelo 307 Yleiskatsaus 309 Tyypit 16/10, 16/30 ja 16/50 310 Lisävarusteet: servokäyttöjen lamellikytkimet RADEX -NC 310 Tyypit 22/20, 22/50, 22/100 311 Lisävarusteet: servokäyttöjen lamellikytkimet

Lisätiedot

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen

1) Maan muodon selvittäminen. 2) Leveys- ja pituuspiirit. 3) Mittaaminen 1) Maan muodon selvittäminen Nykyään on helppo sanoa, että maa on pallon muotoinen olet todennäköisesti itsekin nähnyt kuvia maasta avaruudesta kuvattuna. Mutta onko maapallomme täydellinen pallo? Tutki

Lisätiedot

Koneturvaovi Albany RP300. ASSA ABLOY Entrance Systems

Koneturvaovi Albany RP300. ASSA ABLOY Entrance Systems Koneturvaovi Albany RP300 ASSA ABLOY Entrance Systems Albany RP300 Avautuu ja sulkeutuu nopeasti, joten käyttöjaksoja voi olla jopa 5 minuutissa. Toimii luotettavasti myös oltuaan raskaassa käytössä vuosikausia.

Lisätiedot

1 Tekniset tiedot: 2 Asennus: Asennus. Liitännät

1 Tekniset tiedot: 2 Asennus: Asennus. Liitännät Viitteet 000067 - Fi ASENNUS ohje inteo Soliris Sensor RTS Soliris Sensor RTS on aurinko- & tuulianturi aurinko- & tuuliautomatiikalla varustettuihin Somfy Altus RTS- ja Orea RTS -moottoreihin. Moottorit

Lisätiedot

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje

Aurinko-R10 asennus ja käyttöohje EI NÄIN ESIM NÄIN Aurinko-R10 Aurinkopaneelin asennus ja kytkentä Asenna aurinkopaneeli avoimelle paikalle kohti etelää (välillä itä länsi) ja kallista kohti keskipäivän aurinkoa. Tuoton kannalta 25..

Lisätiedot

Mekaniikan jatkokurssi Fys102

Mekaniikan jatkokurssi Fys102 Mekaniikan jatkokurssi Fys10 Syksy 010 Jukka Maalampi LUENTO 9 Paine nesteissä Nesteen omalla painolla on merkitystä Nestealkio korkeudella y pohjasta: dv Ady dm dv dw gdm gady paino Painon lisäksi alkioon

Lisätiedot

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto

Ilmailu ja nuoret. Suomen Ilmailuliitto Ilmailu ja nuoret Suomen Ilmailuliitto Purjelento Purjelento on monien mielestä puhtainta ja aidointa lentämistä. Elämys on kun kone pysyy ilmassa omien taitojen avulla nostavissa ilmavirtauksissa, aurinkoenergiaa

Lisätiedot

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto

Kojemeteorologia. Sami Haapanala syksy 2013. Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia Sami Haapanala syksy 2013 Fysiikan laitos, Ilmakehätieteiden osasto Kojemeteorologia, 3 op 9 luentoa, 3 laskuharjoitukset ja vierailu mittausasemalle Tentti Oppikirjana Rinne & Haapanala:

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM

Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Modulaatio-ohjauksen toimimoottori AME 85QM Kuvaus AME 85QM -toimimoottoria käytetään AB-QM DN 200- ja DN 250 -automaattiisissa virtauksenrajoitin ja säätöventtiileissä. Ominaisuudet: asennon ilmaisu automaattinen

Lisätiedot

Purjelennon Teoriakurssi 2014. Sääoppi, osa 2 Veli-Matti Karppinen, VLK

Purjelennon Teoriakurssi 2014. Sääoppi, osa 2 Veli-Matti Karppinen, VLK Purjelennon Teoriakurssi 2014, osa 2 Veli-Matti Karppinen, VLK Pilvityypit Purjelentäjän pilvet Cumulus, kumpupilvi Teräväreunainen kumpupilvi kertoo noston olemassaolosta Noston ollessa hiipumassa ja

Lisätiedot

Aurinko-C20 V asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 V asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 V asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan). 2. Akut. Kaksi

Lisätiedot

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS

PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS PESUKONEEN JA LINGON ASENNUS Vaatehoitotila kuuluu tärkeänä osana kiinteistöön. Laitteet ja varusteet on määriteltävä ja sijoitettava tilaan siten, että niiden käyttö on mahdollisimman helppoa ja esteetöntä.

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 10.12.2004 tehtävien ratkaisu

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 10.12.2004 tehtävien ratkaisu 1 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund rf Saaristomerenkulkuopin tutkinnon 10.12.2004 tehtävien ratkaisu Tehtävät on ratkaistu Microsoft PowerPoint ohjelmalla. Apuna on käytetty Carta Marina

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET

SMG-4500 Tuulivoima. Ensimmäisen luennon aihepiirit. Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET SMG-4500 Tuulivoima Ensimmäisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtojen liikkeisiin vaikuttavat voimat 1 TUULEN LUONNONTIETEELLISET PERUSTEET Tuuli on ilman liikettä suhteessa maapallon pyörimisliikkeeseen.

Lisätiedot

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM

Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Modulaatio-ohjauksen käyttölaite AME 435 QM Kuvaus Venttiilin virtauksen säätöominaisuus, jolla säätöasetusta voidaan muuttaa lineaarisesta logaritmiseksi tai päinvastoin. Uudenaikainen rakenne, jossa

Lisätiedot

"THE FLOW" TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE KAKSITOIMISELLE MEKAANISELLE TIIVISTEELLE (T 03)

THE FLOW TIIVISTENESTELAITTEEN ASENNUS-, KÄYTTÖ-, JA HUOLTO-OHJE KAKSITOIMISELLE MEKAANISELLE TIIVISTEELLE (T 03) THE FLOW TECHNO TFT OY KORVENKYLÄNTIE 10 P.O. BOX 50 40951 MUURAME, FINLAND TEL: +358-14-3722113 FAX: +358-14-3722012 E-mail: flowtechno@flowtechno.com TIIVISTENESTELAITE: TFT W03 A F Sivu: 1/7 Korvaa:

Lisätiedot

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002

TAC 2112. Asennusohje. 1. Asennus 0FL-3664-002 TAC 2112 0FL-3664-002 Asennusohje 1. Asennus 1.1 Säädin Sijoita säädin sellaiseen paikkaan, että säätimen arvot on helppo lukea ja asetella ja että sen luukulle jää avautumistilaa. Sallittua ympäristönlämpötilaa

Lisätiedot

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI

YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B. Kuva 1 Tyyppi 44-6B. Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI YLIVIRTAUSVENTTIILI Tyyppi 44-6B Kuva 1 Tyyppi 44-6B Asennusja käyttöohje EB 2626-2 FI Painos huhtikuu 2003 SISÄLLYS SISÄLLYS Sivu 1 Rakenne ja toiminta.......................... 4 2 Asennus................................

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 1. JOHDANTO 1.1. Turvallisuus Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ja noudata sen sisältämiä ohjeita. Muuten mittarin käyttö voi olla vaarallista käyttäjälle ja mittari voi vahingoittua.

Lisätiedot

1. Hidaskäyntiset moottorit

1. Hidaskäyntiset moottorit 1. Hidaskäyntiset moottorit 1.1 Radiaalimäntämoottorit 1.1.1 Ulkoisin virtauskanavin varustetut moottorit Ulkoisin virtauskanavin varustettujen moottorien arvoja: (moottorikoon mukaan) - käyttöpainealue

Lisätiedot

Puhdasta joka käänteessä

Puhdasta joka käänteessä BR 35 /12 C Puhdasta joka käänteessä Yhdistelmäkone BR 35/12 C Ennennäkemätön ketteryys Koskaan aikaisemmin ei ole siivouskone ollut yhtä ketterä ja kevyt ohjata - Berliinin CMS-messuilla palkittu BR 35/12

Lisätiedot

ERGOLATOR. Henkilökohtainen nostoapulaite. 15 200 kg. ERGOLATOR erilaisten rullien käsittelyyn

ERGOLATOR. Henkilökohtainen nostoapulaite. 15 200 kg. ERGOLATOR erilaisten rullien käsittelyyn Henkilökohtainen nostoapulaite 5 00 kg ERGOLATOR erilaisten rullien käsittelyyn Henkilökohtainen nostoapulaite Jokaiselle oikea työskentelykorkeus ei turhaa kumartelua tai kurottamista. Portaaton nostonopeus

Lisätiedot

NENTUOTETUKIp.0400244780

NENTUOTETUKIp.0400244780 PÄÄTÄI STUMAKORKEUSENNENASENNUSTA! TEKNI NENTUOTETUKIp.0400244780 SCHWAB ASENNUSOHJE Ennen asennusta: Tarkista, ettei tuotteessa ole kuljetuksen aikana tulleita halkeamia tai kolhuja. Märkätilassa elementti

Lisätiedot

OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC

OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC OUM6410C4037 3-pisteohjattu venttiilimoottori 24 VAC TUOTETIEDOT YLEISTÄ OUM6410C venttiilimoottori soveltuu hitaiden säätöprosessien ohjaamiseen, esim. lämmityspiirien säätöön. Venttiilimoottori ei tarvitse

Lisätiedot

Samsung tarakka-akku Asennusohje

Samsung tarakka-akku Asennusohje Samsung tarakka-akku Asennusohje (voidaan soveltaa myös muihin tarakka-akkuihin) Kiinnitysosat: Asennus: Huom. Koska pyöriä on erilaisia, on nämä ohjeet suuntaa antavia. Lue ohjeet läpi ennen asennusta.

Lisätiedot

PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898

PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 OPS M2-1, Liite 1 21.12.2007 PL 186, 01531 VANTAA, FINLAND, puh. 358 (0)9 4250 11, Faksi 358 (0)9 4250 2898 www.ilmailuhallinto.fi LENTOKONEEN VALOT Huom. Katso luku 6 1. MÄÄRITELMIÄ Kun tässä luvussa

Lisätiedot

Etunimi. Sukunimi. Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa.

Etunimi. Sukunimi. Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa. 1 Magneettiset navat Oppimistavoite: ymmärtää, kuinka positiiviset ja negatiiviset magneettiset navat tuottavat työntö- ja vetovoimaa. 1. Nimeä viisi esinettä, joihin magneetti kiinnittyy. 2. Mitä magneetin

Lisätiedot

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997

Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997 Tutkintaselostus C 21/1997 L Lentoturvallisuutta vaarantanut tapaus Jyväskylän lentoaseman läheisyydessä 18.7.1997 OH-PKT, Piper PA-28-181 OH-JLK, Cessna TU206G Kansainvälisen siviili-ilmailun yleissopimuksen

Lisätiedot

T-TOUCH II Käyttöohje

T-TOUCH II Käyttöohje T-TOUCH II Käyttöohje Kiitokset Kiitämme siitä, että olet valinnut TISSOT-kellon, yhden maailman maineikkaimmista sveitsiläisistä merkeistä. T-Touch -kellossasi on hyödynnetty tekniikan viimeisimpiä innovaatioita.

Lisätiedot

Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018

Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018 Kimmo Niemelä Tapio Kimanen SIL Purjelentotoimikunta 2018 PT 2018, KNi, TKi, kuvat Petteri Patolinna, Paavo Koponen, Kimmo Niemelä Turvallinen vinttaus Turvallinen vinttaus loppunousu jyrkkänousu alkunousu

Lisätiedot

PROBYTE kallistusnäyttöautomatiikka

PROBYTE kallistusnäyttöautomatiikka PROBYTE kallistusnäyttöautomatiikka 1 Toimintaperiaate PROBYTE kallistusnäyttöautomatiikka on tarkoitettu puoliautomaattiseksi tiekoneiden kallistuskulmamittariksi. Laite ohjaa käyttäjää äänimerkeillä

Lisätiedot

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä

Liike ja voima. Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Liike ja voima Kappaleiden välisiä vuorovaikutuksia ja niistä aiheutuvia liikeilmiöitä Tasainen liike Nopeus on fysiikan suure, joka kuvaa kuinka pitkän matkan kappale kulkee tietyssä ajassa. Nopeus voidaan

Lisätiedot

Kärcher RS. Yhdistelmäkoneiden uusi ulottuvuus

Kärcher RS. Yhdistelmäkoneiden uusi ulottuvuus Kärcher RS Yhdistelmäkoneiden uusi ulottuvuus Kärcher RS Nostaa käyttäjän aitiopaikalle Tehokkaat, ammattikäyttöön suunnatut puhdistusratkaisut ovat Kärcherin ominta aluetta. Uudet RS-sarjan yhdistelmäkoneet

Lisätiedot

IDH 125-250-E1. Asennusohje IDH 125-250-E1 / PUHZ Ulkoyksiköt IDH 125-250

IDH 125-250-E1. Asennusohje IDH 125-250-E1 / PUHZ Ulkoyksiköt IDH 125-250 -E1 Asennusohje -E1 / PUHZ Ulkoyksiköt Tämä asennusohje on täydennys ulkoyksiköiden PUHZ ja lämpöpumppukonvektoreiden -yhdistelmille. Järjestelmän kuvaus Ulkoyksikkö: PUHZ-ZRP125 PUHZ-SHW112 PUHZ-RP200

Lisätiedot

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille]

KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] KAASUJEN YLEISET TILANYHTÄLÖT ELI IDEAALIKAASUJEN TILANYHTÄLÖT (Kaasulait) [pätevät ns. ideaalikaasuille] A) p 1, V 1, T 1 ovat paine tilavuus ja lämpötila tilassa 1 p 2, V 2, T 2 ovat paine tilavuus ja

Lisätiedot

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinto 14.12.2012

Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinto 14.12.2012 Suomen Navigaatioliitto Finlands Navigationsförbund Rannikkomerenkulkuopin tutkinto 14.12.2012 Tutkinto tehdään 12 m pituisella merikelpoisella moottoriveneellä, jossa on varusteina mm. pääkompassi, kiinteä

Lisätiedot

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ

AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ AIR-MIX-RUISKUN PERUSKÄYTTÖ 1. Ruiskun pesu ennen käyttöönottoa 2. Maalin lisäys ja maalaus 3. Ruiskunpesu maalauksen jälkeen RUISKUN KÄYTTÖ MAALAUKSISSA Air-Mix-ruiskua käytetään lähinnä kalusteovien

Lisätiedot

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä.

Omavoimaiset säätimet on suunniteltu integroitaviksi suoraan lämmönsiirtimeen. Niiden avulla lämmönsiirrin säätää käyttöveden lämmitystä. Tekninen esite Lämmönsiirtimen omavoimaiset säätimet (PN16) PM2+P Suhteellinen virtaussäädin, jossa sisäänrakennettu p -säädin (NS) PTC2+P Virtauksen mukaan toimiva lämpötilansäädin, jossa sisäänrakennettu

Lisätiedot

ei jakoventtiileinä. Laipallista venttiiliä M3P...FY on saatavana kahta eri kokoa: laipallinen venttiili DN100

ei jakoventtiileinä. Laipallista venttiiliä M3P...FY on saatavana kahta eri kokoa: laipallinen venttiili DN100 Magneettitoimimoottorilla varustetut moduloivat säätöventtiilit PN kylmä- ja lämminvesilaitoksia varten; varustettu asennon säädöllä ja asennon takaisinkytkennällä MP80FY MP00FY Magneettisella toimimoottorilla

Lisätiedot

X-TRE Power Box. 1. Asennus

X-TRE Power Box. 1. Asennus X-TRE Power Box Asennus ja käyttöohje Malli XT-S01 Tuote käy seuraaviin SUZUKIN moottoripyöriin: GSX-R600 (2006-2010), GSX-R750 (2006-2010), GSX-R1000 (2005-2010), GSX1300R Hayabusa (2008-2010), B-King

Lisätiedot

32X AUTOMATIC LEVEL SL SI BUL 1-77-238/241 AL32 FATMAX A A

32X AUTOMATIC LEVEL SL SI BUL 1-77-238/241 AL32 FATMAX A A KITL32 32X UTOMTI LEVEL 32X UTOMTI LEVEL 5 SL SI UL 1-77-238/241 L32 FTMX 5 6 7 Fig. 1 3 2 1 8 9 11 12 13 10 4 Fig. 2 L32 FTMX 67 OMINISUUDET (Kuva 1) 1 lalevy 2 Vaakasuora säätörengas 3 Vaakasuoran säätörenkaan

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Radio-ohjattava vene RC FT008

Käyttöohjeet. Radio-ohjattava vene RC FT008 Radio-ohjattava vene RC FT008 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolella. Lähde ottamaan ulapasta mittaa tämän heti käyttövalmiin, huippuhauskan radioohjattavan veneen kanssa! RC FT008 on täydellinen

Lisätiedot

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A Käyttöohje 1 Asennuskaavio Aurinkopaneeli Matalajännitekuormitus Akku Sulake Sulake Invertterin liittäminen Seuraa yllä olevaa kytkentäkaaviota. Sulakkeet asennetaan

Lisätiedot

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla

Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Kierukkavaihteet GS 50.3 GS 250.3 varustettu jalalla ja vivulla Käytettäväksi ainoastaan käyttöohjeen yhteydessä! Tämä pikaopas EI korvaa käyttöohjetta! Pikaopas on tarkoitettu ainoastaan henkilöille,

Lisätiedot

Virtaustekniset suoritusarvot ja s

Virtaustekniset suoritusarvot ja s Virtaustekniset suoritusarvot ja s VTT:n testausseloste Nro VTT-S-661-12 3 2 23V ine p t, Pa 2 1 1 18V 16V 14V 12V 1V 8V 6V 1 2 3 4 6 7 8 9 1 11 12 7 6 6 4 23VMX-ilmanvaihtotuotteet Tekninen esite MX-ilmanvaihtotuotteet

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä.

KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI. Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. KÄYTTÖOHJE VEITO BLADE BLADE S BLADE MINI NÄMÄ OHJEET TULEE LUKEA HUOLELLA JA SÄILYTTÄÄ MYÖHEMPÄÄ KÄYTTÖÄ VARTEN Me emme ole vastuussa laitteen käytöstä, joka johtuu näiden ohjeiden laiminlyönnistä. TÄRKEÄT

Lisätiedot

Garmin GPSmap 60CSx -laite

Garmin GPSmap 60CSx -laite Garmin GPSmap 60CSx -laite GPS koulutus 20.6.2007 PAIKKATIETOPAJA -hanke Näppäimet ja laitteen osat Power - virta päälle/pois, taustavalon säätö Keinunäppäin valitse vaihtoehtoja / kenttiä, syötä tietoja,

Lisätiedot

a) Kuinka pitkän matkan punnus putoaa, ennen kuin sen liikkeen suunta kääntyy ylöspäin?

a) Kuinka pitkän matkan punnus putoaa, ennen kuin sen liikkeen suunta kääntyy ylöspäin? Luokka 3 Tehtävä 1 Pieni punnus on kiinnitetty venymättömän langan ja kevyen jousen välityksellä tukevaan kannattimeen. Alkutilanteessa punnusta kannatellaan käsin, ja lanka riippuu löysänä kuvan mukaisesti.

Lisätiedot

Tämä symboli ilmaisee, että laite on suojattu kokonaan kaksoiseristyksellä tai vahvistetulla eristyksellä.

Tämä symboli ilmaisee, että laite on suojattu kokonaan kaksoiseristyksellä tai vahvistetulla eristyksellä. 123 Turvallisuus Tämä symboli toisen symbolin, liittimen tai käyttölaitteen vieressä ilmaisee, että käyttäjän on katsottava oppaasta lisätietoja välttääkseen loukkaantumisen tai mittarin vaurioitumisen.

Lisätiedot

Todettu kokeissa FCC:n standardien mukaiseksi. Yhdysvalloissa saatu patentti 7 199 792.

Todettu kokeissa FCC:n standardien mukaiseksi. Yhdysvalloissa saatu patentti 7 199 792. Todettu kokeissa FCC:n standardien mukaiseksi. Yhdysvalloissa saatu patentti 7 199 792. Onnea uuden hankinnan johdosta 2 3 Pakkauksen sisältö Perustoiminnot A. RollerMouse Free2 B. Integroitu rannetuki

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009

Käyttöohjeet. Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009 Huippunopea radio-ohjattava pikavene RC FT009 Käyttöohjeet Pyydämme lukemaan käyttöohjeet huolella. Huippunopea RC FT009 pikavene on peli jonka kanssa ei tarvitse pidätellä! Jopa 30 km/h nopeuteen kiihtyvä

Lisätiedot

e xt treemisti parempi!

e xt treemisti parempi! e xt treemisti parempi! Uusi Truma Mover XT Truma Mover -vaununsiirtojärjestelmät Truma on huipputason tuote Karavaanarit ovat jo yli 15 vuoden ajan käyttäneet matkailuvaunuissaan luotettavia Mover -vaununsiirtojärjestelmiä.

Lisätiedot

Fy06 Koe 20.5.2015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7

Fy06 Koe 20.5.2015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7 Fy06 Koe 0.5.015 Kuopion Lyseon lukio (KK) 1/7 alitse kolme tehtävää. 6p/tehtävä. 1. Mitä mieltä olet seuraavista väitteistä. Perustele lyhyesti ovatko väitteet totta vai tarua. a. irtapiirin hehkulamput

Lisätiedot

Gilflo ILVA -virtausmittausjärjestelmä Asennus- ja huolto-ohje

Gilflo ILVA -virtausmittausjärjestelmä Asennus- ja huolto-ohje 3377150/5 IM-P337-04 MI Issue 5 -virtausmittausjärjestelmä Asennus- ja huolto-ohje 1. Esittely 2. Yleistä 3. Tekniset tiedot 4.n mekaaninen asennus 5. IImpulssiputket 6. Ensimmäinen käynnistys 7. Huolto

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteet o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS!

Akkujen ylläpito. Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Yleistä akkujen ylläpidosta Yleistä akkujen ylläpidosta VAROITUS! Akut sisältävät syövyttävää happoa. Tämän vuoksi on oltava varovainen sekä käytettävä asianmukaisia suojavarusteita työskenneltäessä akkujen

Lisätiedot

TEHNIKA tukkivannesahat

TEHNIKA tukkivannesahat TEHNIKA tukkivannesahat 2016 Maahantuonti ja myynti Veistokone-fi Espoo myynti@veistokone.fi 040-779 8800 Tehnika tukkivannesahat TEHNIKA AUCE TEHNIKA AUCE on Latvialainen yhtiö, joka on perustettu vuonna

Lisätiedot

DEE Tuulivoiman perusteet

DEE Tuulivoiman perusteet DEE-53020 Tuulivoiman perusteet Aihepiiri 2 Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1

FI.LPINST.101104 ASENNUSOHJE GOLD LP. Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi. Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 ASENNUSOHJE GOLD LP Asiakirjan alkuperäiskieli on ruotsi Oikeus muutoksiin pidätetään. www.swegon.fi 1 1. ASENNUS 1.4 Koneen asennus 1.1 Yleistä Henkilöstön on tutustuttava näihin ohjeisiin ennen koneelle

Lisätiedot

Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu:

Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu: SUOMEN ILMAILULIITTO RY Helsinki-Malmin lentoasema 00700 HELSINKI OHJE KOULUTUSOHJELMA I 1. Yleistä Tämä päivätty koulutusohjelma korvaa koulutusohjelman 9.10.2005. Siihen kuuluu: a) tämä ohje, b) koulutusohjelma

Lisätiedot

Purjelennon Teoriakurssi 2014. Sääoppi, osa 1 Veli-Matti Karppinen, VLK

Purjelennon Teoriakurssi 2014. Sääoppi, osa 1 Veli-Matti Karppinen, VLK Purjelennon Teoriakurssi 2014, osa 1 Veli-Matti Karppinen, VLK Tavoitteena Ymmärtää ilmakehässä tapahtuvia, lentämiseen vaikuttavia ilmiöitä Saada kuva siitä, miten sääennusteet kuvaavat todellista säätä

Lisätiedot

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1

KOSPEL S.A. 75-136 KOSZALIN UL. OLCHOWA 1 Lue käyttö- ja asennusohjeet huolellisesti. Niitä noudattamalla varmistat laitteellesi pitkän käyttöiän ja luotettavantoiminnan. Kospel Oy pidättää oikeuden tehdä pieniä muutoksia laitteen rakenteeseen

Lisätiedot

ECOA 901 lämmitettävä lumi- ja jäätunnistin ECOA 902 lämpötila- ja kosteustunnistin

ECOA 901 lämmitettävä lumi- ja jäätunnistin ECOA 902 lämpötila- ja kosteustunnistin KÄYTTÖOHJE BRUKSANVISNING OPERATING INSTRUCTION BEDIENUNGSANLEITUNG PAIGALDUSJUHEND ИНСТРУКЦИЯ ПО ЭКСПЛУАТАЦИИ NOTICE D INSTALLATION MONTAVIMO INSTRUKCIJA RAK 24.05.2004 ECOA 901 lämmitettävä lumi- ja

Lisätiedot

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET

SMG-4500 Tuulivoima. Toisen luennon aihepiirit VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT TUULET SMG-4500 Tuulivoima Toisen luennon aihepiirit Tuuli luonnonilmiönä: Ilmavirtoihin vaikuttavien voimien yhteisvaikutuksista syntyvät tuulet Globaalit ilmavirtaukset 1 VOIMIEN YHTEISVAIKUTUKSISTA SYNTYVÄT

Lisätiedot

Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM

Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM Oviverhopuhaltimet FLOWAIR.COM ILMAN LÄMPÖTILAN JAKAUTUMINEN HUONEISSA Ilman oviverhopuhallinta Oviverhopuhaltimella -1 C 22 C 2 C 21 C 2 C 22 C -8 C -6 C -4 C -2 C 19 C C 1 C 1 C 6 C C C 6 C 1 C 1 C 18

Lisätiedot

Asennusohje. 7340069 v.2

Asennusohje. 7340069 v.2 FI Asennusohje 7340069 v.2 FI IMP PUMS vakuuttaa, että nämä tuotteet ovat seuraavien EU-direktiivien vaatimusten mukaisia: FI Vianmääritys Vika Syy Korjaus Pumppu ei Virransyöttövika Tarkasta

Lisätiedot

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen

Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen 1 Varjoliidon ja Riippuliidon Suomen ennätysten suorittaminen Suomen Ilmailuliiton Liidintoimikunta on hyväksynyt nämä säännöt 14.4.2015. Säännöt astuvat voimaan välittömästi ja ovat voimassa toistaiseksi.

Lisätiedot

STIGA ST 1200 8219-3204-08

STIGA ST 1200 8219-3204-08 STIGA ST 1200 8219-3204-08 B A D C 1. 2 E F 2. 3. H I 4. G M J 5. 6. 3 K 7. 8. L 9. 10. 11. 12. 4 SUOMALAINEN FI SYMBOLIT TURVAMÄÄRÄYKSET Koneessa on seuraavat symbolit, jotka muistuttavat käytössä vaadittavasta

Lisätiedot

4) Törmäysten lisäksi rakenneosasilla ei ole mitään muuta keskinäistä tai ympäristöön suuntautuvaa vuorovoikutusta.

4) Törmäysten lisäksi rakenneosasilla ei ole mitään muuta keskinäistä tai ympäristöön suuntautuvaa vuorovoikutusta. K i n e e t t i s t ä k a a s u t e o r i a a Kineettisen kaasuteorian perusta on mekaaninen ideaalikaasu, joka on matemaattinen malli kaasulle. Reaalikaasu on todellinen kaasu. Reaalikaasu käyttäytyy

Lisätiedot

VOLVO S60 & V60 DRIV. Lisäys käyttöohjekirjaan

VOLVO S60 & V60 DRIV. Lisäys käyttöohjekirjaan VOLVO S60 & V60 DRIV Lisäys käyttöohjekirjaan Tästä lisäyksestä Tämä painotuote Tämä käyttöohje on auton käyttöohjekirjaa täydentävä lisäys. Volvo Personvagnar AB Lisäys käsittelee tämän automallin varsinaisen

Lisätiedot

Maanpinnan kallistumien Satakunnassa

Maanpinnan kallistumien Satakunnassa Ennen maan pinnan asettumista lepotilaansa, eri paikkakunnat kohoavat erilaisilla nopeuksilla. Maan kohoaminen ilmeisesti sitä nopeampaa, mitä syvemmällä maan kamara ollut. Pohjanlahden nopea nousu verrattuna

Lisätiedot

SWC kartta http://www.fmi.fi/tuotteet/liikenne_2.html Linkistä kattavat tiedot Ilmatieteenlaitoksen palveluista ilmailulle.

SWC kartta http://www.fmi.fi/tuotteet/liikenne_2.html Linkistä kattavat tiedot Ilmatieteenlaitoksen palveluista ilmailulle. Matkalento Kun laskeudut peltoon ilmoittaudut isännälle ( emännälle ;) kysyen mahdollista korvausta sotkemasi viljan suhteen, kysytään sinulta loppuiko tuuli?. Olet tietenkin valmis vastaamaan kohteliaasti

Lisätiedot

SAUMAUSPISTOOLI AMMATTIKÄYTTÖÖN

SAUMAUSPISTOOLI AMMATTIKÄYTTÖÖN Saumauspistoolit, 2012/2013 Huippuluokan ladattavat työkalut ammattikäyttöön SAUMAUSPISTOOLI AMMATTIKÄYTTÖÖN UUSI 4,2 Ah 14,4 V / 4,2 Ah: ENNENNÄKEMÄTÖN AKKUKAPASITEETTI TUO TEHOA TOIMINTAAN TEHOA, KÄYTÄNNÖLLISYY

Lisätiedot